05 Jun 2013

TERHOT! SAPA KATA JALAN RAYA TAK CANGGIH DI SARAWAK ?!!! SAKSIKAN

Kekayaan negeri sarawak memang tidak dinafikan dengan hasil bumi yang pelbagai dari minyak,gas dan mineral juga kayu-kayuan jenis baik dan eset tanah seluas negerinya. Tentu kalau diurus dengan telus mampu membina sistem jalan raya yang baik kepelusuk ceruk tanpa bantuan wang dari kerajaan pusat.

Gambar dibawah bukan di Sarawak, Malaysia ianya di Indonesia dimana keadaan mukabumi negara mereka yang berbukit dan gunung ganang. Mungkin jangkaan kita indonesia masih mundur dari segi insfratruktur seperti jalan raya, anda fikirlah sendiri bagaimana negeri yang kaya raya seperti Sarawak tidak mampu menyediakan jalanraya yang cukup. 


Alasan macai .. tak boleh buat jalan  di sabah dan sarawak sebab bentuk muka bumi sabah dan sarawak tidak  sama dengan  semenanjung, di sana banyak bukit dan sungai ...

Gambar diatas di Thailand boleh jer buat ,, cantik per? boleh jadikan satu daya tarikan untuk pelancong lagi .Kita lihat pula jalan-jalan di Sarawak dan Sabah bagaimana:
Kedahkini

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Jadi...disini ianya di bandingkan dgn kwsn yg membangun atau pinggir kota dan jalan kayu balak...kemon lahh....sarawak x semue jalan mcm tu....jgn buat bohong la semate2 politik....

nameless berkata...

memang tak smua tapi kebanyakkan jalan penghubung bandar utama macam sial, kalo kat malaya boleh je redah gunung ganang buat highway.. p mai sarawak tu dulu dan cuba naik kreta dari kuching ke miri.. baru enko tau perit nye.. mulut cakap guna kepala kote je..

Tanpa Nama berkata...

duit di sarawak banyak disalurkan ke Semenjung msia.. brapa sen je tnggal utk negeri srwk sndri.. kalau smua hasil ngri srwk ni dimiliki neg srwk,jgnkn highway, monorail pn srwk boleh buat..

Tanpa Nama berkata...

Hehehe...mana perginya audit kerajaan sarawak ? Setiap tahun kerajaan pusat peruntukan bajed lebih rm7 bilion atau 12 kaliganda dari yg diberikan kepada setiap negeri di indonesia. Dan untuk hasil cukai dalam negeri sarawak pula yg berjumlah rm6 bilion setahun juga kemana perginya ? Yang tulis blog ni pon memang bodoh piang, lebih bodoh dari org indon...hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...