langsai hutang

langsai hutang
klik gambar

26 Mei 2010

PKR Masih menyalahkan MP yang keluar parti..???

PKR Masih menyalahkan MP yang keluar parti..
Posted by Anak Sungai Derhaka at 12:53:00 AM

Ada pihak berkata mereka kini sedang menunggu lampu hijau dari DS Anwar Ibrahim bagi mendedahkan rahsia MP-MP dan ADUN-ADUN yang melompat ketika kongres berlangsung jumaat ini.

Entah betul entahkan tidak tu.. biasalah dalam PKR ni nama DSAI sering digunakan untuk mengukuhkan kenyataan atau menunjukkan yang DSAI memang terlibat dengan perkara yang dinyatakan itu..

Aku yakin antara 2500 Perwakilan yang dijangka hadir kekongres itu bukanlah semuanya menghadiri kongres tersebut untuk mendengar keburukkan MP-MP yang dah keluar PKR tu... kerana kebanyakkan dari mereka memang terlibat dengan Parti dan mereka sememangnya telah tahu kebanyakkan dari rahsia-rahsia itu.. jadi tak payahlah nak buang masa mereka yang hadir tu..

Kalau setakat nak buat pendedahan tentang keburukkan MP-MP yang telah melompat keluar tu, aku rasa lebih baik buat ceramah.. boleh juga kutip dana untuk pilihanraya..

Sudah-sudahlah memburukkan mereka itu.. mereka telah membuat keputusan jadi biarlah mereka dengan keputusan yang dibuat mereka itu, samada keputusan mereka itu salah atau betul mereka yang akan menanggungnya..

Kenapa kita tidak boleh bersikap professional? Susah sangatkah bagi kita untuk menghormati keputusan dan pendirian mereka yang telah keluar itu?

Mungkin mereka-mereka yang telah keluar itu telah dijanjikan dengan imbuhan yang berjuta.. mungkin juga ada yang keluar itu benar-benar kecewa dengan pimpinan parti.. jadi biarlah mereka dengan keputusan mereka itu, mereka juga yang akan menanggung akibatnya.

Selain dari mendedahkan keburukkan mereka-mereka yang telah meninggalkan parti itu,Kenapa tidak kongres ini digunakan untuk membahaskan mengapa mereka keluar parti selain dari dikatakan telah dibayar oleh Najib? Selain dari faktor wang itu apakah sebab-sebab lain?

Kenapa tidak kongres ini digunakan untuk mencari dimana kesilapan didalam pimpinan PKR sendiri sehingga menyebabkan mereka-mereka itu keluar meninggalkan parti?

Selama ini kita telah melihat apabila berlakunya kejadian MP atau ADUN keluar meninggalkan PKR mereka akan dipersalahkan walau apa jenis alasan yang mereka diberikan, kita tetap akan mengatakan mereka telah dibeli oleh Najib.

Tanpa kita sedari sebenarnya ada antara mereka yang telah berkorban masa dan wang ringgit terlalu banyak buat PKR.. contohnya antara MP yang telah keluar itu ada seorang MP telah membelanjakan lebih dari RM50K wangnya sendiri bagi membantu kempen dan memenangkan DSAI semasa PRK Permatang Pauh dulu.. adakah pimpinan PKR yang menghentamnya semasa beliau keluar dulu tahu perkara ini?

Tahu atau tidak tahu atau memang tidak tahu menahu kerana tak mahu ambil tahu bagaimana dana untuk PRK Permatang Pauh dikumpulkan?

Tidak mahu ambil tahu kerana jika ambil tahu terpaksa menghulurkan sumbangan? Bukan begitu?

Mereka menghentam MP yang keluar itu membuta tuli kerana mahu menunjukkan kepada DSAI yang mereka itu amat setia dengan perjuangan PKR walaupun hakikatnya mereka hanya mahu membodek DSAI..

Tidakkah pimpinan PKR yang bercadang untuk mendedahkan keburukan mereka yang telah keluar parti itu terfikir apakah persepsi masyarakat? Buat masyarakat yang kurang bijak mereka mungkin akan menerimanya tetapi bagi golongan yang bijak pandai pasti akan meragui..

Manakan tidak.. Menyalahkan orang lain adalah satu cara yang paling mudah untuk menyembunyikan kelemahan kita tetapi jika kita secara berterusan mengatakan orang lain itu bermasaalah.. sebenarnya kita sendiri yang bermasaalah..

Bermasaalah dalam menangani EGO kita…

Dan orang yang tidak melakukan sebarang kesalahan ialah orang yang tidak melakukan sebarang kerja sebenarnya………….

24 Mei 2010

PI! TANGKAP RPK DI LONDON



Cabaran RPK kepada kerajaan:
Buktikan saya bersalah di UK!

Sim Tze Wei | May 23, 2010 04:22:14 pm



Raja Petra Kamaruddin (RPK) akhirnya muncul di BPP Law School, London untuk mencabar kerajaan Malaysia agar membuktikan beliau bersalah di United Kingdom, tetapi bukan mengurungnya dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

"Kalau mereka nak main, main ikut peraturan saya! Bak pepatah, kalau nak tumbangkan musuh, ajak dia main di gelanggang kita. Gelanggang saya di sini, United Kingdom!" Demikianlah kata-kata RPK sambil berseloroh ketika dijemput oleh Solicitor’s International Human Rights Group untuk berucap di BPP Law School, semalam.

Semasa menjawab soalan dari bawah pentas, RPK mendakwa sebaik sahaja beliau dibebaskan pada Februari tahun lalu, pendakwa raya telah memohon agar mahkamah menggugurkan penghakiman tersebut. Namun, permohonan itu tidak terjawab sehingga kini. RPK menjangka dirinya mungkin ditahan semula.

RPK berkata dirinya sanggup berdepan dengan pendakwaan pada bila-bila masa, tetapi enggan melayan seandainya beliau perlu dikurungkan di bawah ISA.

Biarpun RPK pernah dicabar untuk pulang ke mahkamah Malaysia dan membuktikan dirinya tidak bersalah, beliau tetap berkeras, "Penuntut fakulti perundangan tahun pertama juga tahu bahawa tanggungjawab pendakwa raya adalah untuk membuktikan tertuduh bersalah, bukannya tertuduh membuktikan dirinya tidak bersalah. Kalau mereka ingin membuktikan saya bersalah, datanglah ke mahkamah UK!"

Salah seorang hadirin membandingkan situasai antara RPK dengan Ketua Pembangkang Parlimen Anwar Ibrahim, "Kamu dan Anwar Ibrahim berdepan dengan keadaan yang sama. Seorang memilih untuk terus berada dalam negara, seorang lagi memilih untuk terbang ke London. Siapakah pula antaranya yang lebih mungkin untuk mengelakkan diri dari malapetaka?"

Secara terus terang RPK mendakwa Anwar Ibrahim telah bertekad untuk menetap di Malaysia dan menentang sehabis-habisnya, kerana Anwar Ibrahim ingin menjadi Perdana Menteri seterusnya. Namun, RPK menyatakan bahawa dirinya tidak berniat untuk menjadi ahli politik.

London telah menjadi medan perang antara kerajaan dan pembangkang di Malaysia, lantaran populasi warga Malaysianya yang agak tinggi. Ahli politik Malaysia seperti Menteri Besar Negeri Perak Zambry Abd Kadir, Anwar Ibrahim, Mohd Nizar Jamaluddin dan lain-lain lagi pernah mendarat di kota antarabangsa ini untuk memberi ucapan politik. Kini, blogger terkenal di Malaysia, RPK turut tampil berkongsi pengalaman dirinya ketika ditahan di bawah ISA.

ISA bukan warisan penjajah British

RPK menafikan bahawa ISA adalah akta yang diwarisi daripada penjajah British, ketika beliau memulakan ucapannya. ISA diluluskan selepas tiga tahun negara kita mencapai kemerdekaan. RPK menambah, ISA dibentangkan oleh bekas PM Abdul Razak pada tahun 1960 (TPM ketika itu), dibantah oleh pemimpin Parti Progresif Rakyat, D. R.Seenivasagam.

Abdul Razak ketika itu memujuk D. R.Seenivasagam dengan alasan bahawa ISA diperlukan untuk menangkis serangan komunis, namun ISA kini telah menjadi alat kerajaan untuk menekan mereka yang berbeza pandangan dan menakut-nakutkan pegawai kerajaan, kata RPK.

Menurut RPK (gambar kanan), OKT (orang kena tahan) akan diasak dengan pelbagai tuduhan dalam tempoh penahanan 30 hari pertama, malah berdepan dengan ancaman agar OKT mengaku salah. RPK berkata surat pengakuan salahnya setebal 200 muka surat, antaranya termasuklah "membunuh Presiden Kennedy". Beliau akan dibebaskan seandainya mengaku bersalah, dan meletakkan tandatangan pada setiap muka surat, untuk 30 salinan surat pengakuan yang setebal 200 muka surat.

30 hari kemudiannya, OKT akan diseksa, supaya berpaling tadah untuk menyokong kerajaan. Malah, OKT akan digoda dengan pangkat, wang, rumah banglo dan sebagainya. RPK membahagikan OKT kepada dua kategori, iaitu sebahagiannya akan menerima ganjaran setelah kompromi. Selebihnya pula akan diarah untuk terus kekal dalam pembangkang sebagai "trojan horse" BN. Kuda Trojan ini akan mencetuskan perselisihan dalam pembangkang untuk mencungkil rasa benci pengundi, malah RPK terus menyindir bahawa Zulkifli Nordin adalah antara yang terjatuh dalam kategori ini.

Disambut dengan penghormatan

Selain itu, RPK juga mendedahkan penyeksaan yang berlaku ketika penahanan di bawah ISA. Ketika mengulas pilihan raya kecil yang berlangsung di Malaysia setelah dibangkitkan oleh hadirin, RPK berkata pertubuhan antarabangsa harus menghantar pemerhati untuk memantau perjalanan PRK di Malaysia, yang mana penyelewengannya semakin berleluasa.

Ceramah ini diadakan pada jam 2 petang di London, semalam, menarik kehadiran antara 300 hingga 400 orang. Hadirin berdiri dan menyambut ketibaan RPK dengan tepukan gemuruh. Malah, ada yang meminta tandatangan RPK selepas ceramah tersebut.

*Sim Tze Wei adalah penulis khas MerdekaReview yang membuat liputan di BPP Law School, London. Diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang dari teks asal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...