19 November 2014

GAMBAR-GAMBAR KAPAL TLDM ( KD PERANTAU) YANG HAMPIR TENGGELAM MULA TERSEBAR!!!!TLDM: Kapal KD Perantau hampir tenggelam

SHAH ALAM - KD Perantau, kapal milik Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) hampir tenggelam ketika menjalani selenggaraan refit di Limbungan Boustead Naval Shipyard (BNS), Lumut, Perak malam tadi.

TLDM dalam kenyataannya hari ini berkata, kejadian itu berlaku kira-kira jam 11.17 malam tadi dan usaha menyelamatkan kapal terbabit sedang giat dilaksanakan oleh kontraktor Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNSSB) dengan bantuan TLDM.

"Tidak ada kecederaan atau kemalangan jiwa berlaku," katanya TLDM dalam kenyataannya, hari ini.

Kapal itu merupakan kapal hidrografi yang dibina di Limbungan Hong Leong- Lursen, Pulau Pinang dan ditauliahkan pada 12 Oktober 1998.

KD Perantau itu juga telah diserahkan kepada BNSSB untuk menjalani rutin kerja-kerja selenggaraan pasang pulih (refit) mulai 10 November lalu.

Kapal terbabit dijangka siap dan diserah kembali ke TLDM pada 10 Ogos tahun depan.

Dalam pada itu, hampir kesemua peralatan mudah alih seperti motor, pam dan peralatan pengukuran telah dikeluarkan dari kapal sebelum kejadian berlaku.

"Ia adalah sebagai prosedur apabila kapal menjalani refit," katanya kenyataan itu.

Sehubungan itu, sebuah Lembaga Siasatan akan ditubuhkan bagi mengenal pasti punca kejadian. ~SH2 ulasan:

Cap Ayam The Great berkata...

Kah kah kah.. Tuuuih! Apa apa pun admin memang responsive. Bab kapai nak tengelam ke hapa, biak pi mampoih. Mungkin jugak kapai tu dua alam boleh bawak gi nyelam. Kah kah kah.. Yang penting blog ada update, ada cerita baru, ada maklumat baru dan ada benda nak baca. TQ admin.. Kah kah kah..

perenang kuak kupu2 berkata...

Malaysia Boleh: Kapal tak Selam pandai menyelam. Kapal Selam tak boleh menyelam. Negara lain ada?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...