22 Mac 2013

LAHAD DATU: KG.SINAKUT DIPERCAYAI JADI PINTU MASUK MILITAN SULU...?
Berikut adalah penduduk Kg Sinakut, sebelah Kg Tandao di mana sekumpulan tentera Sulu mendarat, membuat tuntutan terhadap Sabah yang membawa kepada konfrontasi dengan keselamatan Malaysia. Kg Sinakut adalah di mana lokasi terakhir yang dicadangkan bagi loji kuasa arang batu tetapi telah dibatalkan kerana bantahan awam.

Orang tempatan sangat berbeza di sekeliling mereka kerana ia adalah hanya bot dari zon konflik di midanao mana MNLF atau MILF peringkat pergerakan derhaka mereka untuk mendapatkan autonomi atau bebas dari manila. Tempat ini juga berkongsi beberapa kejadian menakutkan mana lelaki bersenjata datang dan menculik orang tempatan dan asing untuk tebusan.

Mereka yang kami temui dan engan bercakap terutamanya yang mencurigakan terhadap orang luar dan pihak  tentera. Ia adalah persekitaran yang sukar untuk hidup di mana semua keperluan asas seperti air dan elektrik adalah tidak wujud dan 1 km di resort terdekat dipanggil Sahabat Resort di mana ia hanya seperti dunia lain berbanding dengan yang lain. sumber


Inilah Surau Lokasi Pertama Pendaratan Pengganas Sulu

Surau yang anda lihat ini terletak berhampiran Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah
Untuk pengetahuan anda, difahamkan di sinilah para pengganas militan Sulu mendarat di hari pertama insiden pencerobohan itu.
Mereka telah menggunakan surau ini untuk berehat dan pada masa yang sama dipercayai merancang strategi dalam usaha menawan kawasan tersebut.


Ketika ini kampung itu telah dibersihkan daripada pengganas berkenaan tetapi penduduk masih lagi belum dibenarkan untuk kembali ke rumah masing-masing atas faktor keselamatan.
Sekali lagi agama telah diperalatkan untuk kepentingan peribadi, surau yang sepatutnya menjadi medium untuk beribadat dan menyebarkan dakwah telah disalahgunakan untuk tujuan menyerang dan membunuh mereka yang tidak berdosa.

Hasil risikan keselamatan juga mengesahkan ada di antara pengganas yang menyamar sebagai jemaah tabligh untuk menjalankan aktiviti subversif mereka seperti mana dalam insiden di Kampung Senalang Lama, Semporna.

Ternyata demi matlamat untuk menjayakan nafsu rakus pemimpin mereka, Jamalul Kiram III, para pengikutnya telah MENGHALALKAN segala cara termasuk menggunakan rumah Allah seperti yang dilihat dalam gambar di atas.

Surau di Kampung Tanduo ini kini rosak akibat pertempuran puak pengganas ini dengan pasukan keselamatan.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar ketika ditemui secara eksklusif oleh Mynewshub.my menyatakan kekesalan dengan apa yang berlaku sewaktu tinjauannya ke kawasan tersebut petang tadi.

” Sayang sekali…kawasan kampung itu sangat cantik dan indah, tetapi disebabkan kerakusan puak penceroboh ini, segalanya telah musnah,” katanya.
Apalagi nak dikata…Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...