22 Februari 2015

SELSEMA BABI SERANG INDIA, 700 MATI

Jumlah kematian selsema babi di India meningkat


photo BBC

Wabak selsema babi yang 'menyerang' India telah mengorbankan 700 nyawa sejak pertengahan Disember lalu.

Jumlah wabak kes itu mencecah kepada lebih 11,000.

Penyebaran wabak tersebut menyebabkan kerajaan dituduh gagal membuat agihan ubat namun para pegawai kerajaan menafikan tuduhan tersebut dan mendakwa situasa masih terkawal.

Wabak virus H1N1 itu merupakan kematian paling dahsyat di India sejak tahun 2010.

Virus itu pertama kali di kesan di Mexico pada tahun 2009 dan kemudian merebak di seluruh dunia.

Utara negeri Rajasthan didakwa paling teruk mengalami wabak selsema babi.

Lantaran itu, pihak berkuasa kesihatan di seluruh India telah melancarkan kempen TV dan radio meminta orang ramai mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengelak daripada jangkitan selsema.

Menteri Kesihatan, JP Nadda menolak laporan kekurangan bekalan ubat.

"Jika mana-mana kedai ubat enggan memberikan ubat-ubatan selepas menunjukkan preskripsi perubatan, ia perlu dilaporkan kepada pihak berkuasa dan tindakan akan diambil, "katanya.

Beliau berkata, orang ramai tidak ada perlu panik sambil menegaskan kerajaan sedang memantau keadaan dengan teliti.

Pakar menyiasat punca wabak itu berkata, suhu musim sejuk yang rendah adalah punca penularan wabak itu. - MalaysiaGazette

ADA LAGI INFO TENTANG BABI YANG MUNGKIN ANDA TIDAK TAHU......
babi manggalitsa adalah technology baru kacokan babi dgn kambing biri...hasilnya babi ditumbuhi bulu...scientists Austria dan hungary buat kajian dulu lagi...untuk manghasilkan bulu dari babi...dagingnya pun bolih di exsport ke negara islam....buang kepala....tinggal badan yg berbulu ...pasti kita tertipu ini biri......jika tidak percaya beli seekor...babi mangalista buang kepala...jual di pasar....pasti orang islam tak tahu....selama ini babi tiada bulu.....terima kasih info babi ini yg berbulu....lain kali hati2 ...jika beli sup tulang hati2...babi ini di rahsiakan baru2 ini di beritahu orang ramai....sudah berkilo kita makan...awas beli biri di pasar pastikan ada kepala biri2 itu...tergantong....


MANGALITSA, MANGALITZA, MANGALICA – APAKAH BENDANYA?


Mangalitsa Mangalitza Mangalica (Babi Biri-Biri)

Pengenalan

Semua orang mengetahui kain “wool”terhasil adalah dari bulu kambing biri-biri. Namun begitu, percaya atau tidak terdapat haiwan lain selain biri-biri yang berupaya mengeluarkan bahan mentah (bulu) untuk menghasilkan “wool”? Jawabnya Ya! namanya babi berbulu biri-biri. Kalau diamati dari jauh, memang babi ini nampak seperti biri-biri. Tetapi bila terdengar sahaja bunyi suaranya, anda barulah menyakini ia adalah babi yang dipanggil Mangalitsa, Mangalitza atau Mangalica.

Mangalitsa Mangalitza Mangalica

Istilah Mangalitsa (US), Mangalitza (UK) dan Mangalica (Hungry) adalah nama saintifik yang dipanggil merujuk kepada nama satu spesis binatang yang sama iaitu “Babi Berbulu Biri-biri“.Di Hungary dan Balkan babi ini dikenali juga sebagai “Hog kerinting rambut”. Asal baka babi ini adalah dari baka Eropah yang mempunyai lemak jenis unimproved (Iberia Hitam dan babi Alentejana) yang mempunyai pertalian terus dengan spesis babi liar. Babi Mangalitsa adalah luar biasa kerana ia tumbuh berbulu ‘bulu’, yang serupa dengan yang seekor kambing. Baka babi lain yang mempunyai bulu yang panjang adalah jenis “Lincolnshire Curly Coat of England”. Sebelum ini Mangalitsa diternak untuk mendapatkan lemak babi. Disebabkan permintaan yang kurang terhadap lemak, populariti baka ini telah merosot dan kini dianggap sebagai “baka jarang”. Oleh kerana Mangalitsa menghasilkan terlalu banyak lemak dan kurang daging maka baka ini telah beransur-ansur digantikan dengan baka moden.

Bulunya sesuai dijadikan pakaian dan keperluan harian

Kronologi Mangalitsa, Mangalitza dan Mangalica

Mangalitsa berambut perang terhasil daripada percantuman genatik (crossed) di antara babi Hungarian (Bakonyi dan Szalontai) jenis tahan lasak dengan baka Šumadija yang berasal dari Serbia sejak tahun 1833. Dan kemudiannya diusahakan oleh penyelidik seperti Alföldi atau Croatia Siska dan Syrmien. Pembangunan dan penyelidikan ini diteruskan di Hungary pada awal abad ke 19. hasil penyelidikan mendapati spesis babi ini cepat berkembang bagi mendapatkan “fat-type” tanpa memerlukan apa-apa penjagaan khas. Pada tahun 1927,National Society of Fat-Type Hog Breeders (Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete)telah ditubuhkan dengan tujuan untuk memperbaiki baka babi ini.

Mangalitsa adalah baka babi yang paling menonjol di rantau Balkan sehingga 1950 (terdapat 30,000 babi jenis ini di Hungary pada tahun 1943). Semenjak populariti dan populasi Mangalitsa berkurangan, ia telah mengakibat kenaikan harga makanan yang tinggi. Kini, pemilikan Mangalitsa telah menjadi trend dan hobi yang popular. Pada 17 Mac 2006, Mangalitza telah diimport dari Austria ke UK di mana ia telah berdaftar dengan British Pig Association (BPA) dan baka ini dikekalkan mengikut perbincangan BPA Mangalitza Herd Book.

Barangan Keperluan Harian

Secara jujurnya, saya amat bimbang jika bulu babi ini digunakan sebagai bahan tenunan, jahitan atau bungkusan kepada barangan keperluan harian kita. Bayangkanlah jika bulu ini dibuatkan pakaian, sudah tentu kita sebagai orang Islam akan sentiasa berada di dalam keadaan najis (kotor). Lebih parah lagi, jika bulu ini dijadikan permaidani, sejadah, kopiah dan lain-lain kegunaan umat Islam. Senario ini bukan sahaja menjadikan umat Islam dalam kekeliruan malahan seperti mempersendakan kesucian agama Islam secara halus.

Oleh itu, saya mencadangkan agar pihak bertanggungjawab seperti Jakim, Jabatan Vateriner dan lain-lain agensi kerajaan supaya dapat membuat pemantauan yang komprehensif dan bersepadu untuk menghalang semua produk berasaskan babi Mangalitsa, Mangalitza atau Mangalica dari memasuki pasaran negara samada ianya berbentuk barangan keperluan harian atau ternakan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...