18 Mei 2013

PECAH BERITA ! PUNCA PRS DAN SPDP TIDAK PUAS HATI LAYANAN NAJIB TERBONGKAR!!!

Rasa tidak puas hati dikalangan parti BN berkenaan jawatan Kabinet

Datuk Sri Najib (dua dari kanan) dan Tan Sri Muhyiddin (du dari kiri) bersalaman dengan pemimpin BN pada mesyuarat BN yang diadakan di PWTC baru-baru ini. 

Tidak semua parti Barisan Nasional (BN) gembira dengan pembahagian jawatan Kabinet seperti PRS dari Sarawak yang telah menolak pelantikan sementara SPDP tidak berpuas hati dengan kemenangan empat kerusi Parlimen mereka tidak diberikan apa-apa ganjaran.

Beberapa ahli Parlimen kanan Umno Sabah juga merungut mereka tidak diberikan peluang untuk pelantikan Kabinet sementara terdapat juga penggubal undang-undang Umno yang menyelar pemilihan P Waythamoorthy walaupun pernah cuba menggulingkan kerajaan satu ketika dahulu.

Media melaporkan Datuk Joseph Entulu Belaun tidak menerima pelantikannya sebagai Menteri Di Jabatan Perdana Menteri dan Datuk Joseph Salang Gandum secara terbuka menolak dilantik sebagai timbalan menteri sekali lagi.

Setiausaha Agung BN Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor memberitahu Utusan Malaysia hari ini gabungan itu telah menerima keengganan Salang untuk menerima jawatan timbalan menteri itu.


Presiden PRS James Masing mengatakan majoriti ahli majlis tertinggi parti itu bersetuju untuk menolak tawaran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, mengatakan mereka merasa “dipinggirkan” dan “seharusnya dilayan dengan lebih baik”.

PRS mendapat enam kerusi Parlimen dan SPDP empat membantu BN mendapat 133 kerusi Parlimen, lebih baik daripada parti BN di Sabah, Sarawak dan semenanjung yang diberikan ganjaran lebih baik.

MIC yang menang empat kerusi mendapat dua jawatan menteri dan dua timbalan menteri sementara SUPP dan PBRS mendapat jawatan menteri penuh walaupun hanya menang satu kerusi Parlimen.

“PRS dan SPDP yang mempunyai kekuatan di pedalaman tidak dilayan dengan betul oleh kerajaan hari ini.

“Kawasan pedalaman di Sarawak adalah ‘deposit tetap’ Barisan Nasional. Jika anda tidak mengambil berat, orang lain akan datang dan menariknya keluar,” kata Masing memberikan amaran dalam laporan Free Malaysia Today.

 Masing yang mempengerusikan mesyuarat tergempar ahli majlis tertinggi mengatakan, majoriti ahli PRS merasakan jawatan menteri di Jabatan Perdana Menteri tidak sesuai dengan PRS yang berasaskan kawasan pedalaman.

Portal berita itu juga memetik timbalan setiausaha agung SPDP Paul Igai sebagai berkata,” Saya tidak boleh menyalahkan ahli parti jika mereka marah, kerana sukar untuk menerima keputusan perdana menteri.

“Mereka juga telah bertanya sama ada ia adalah satu percubaan yang sengaja untuk tidak melibatkan kita atau sama ada perdana menteri telah terlepas pandang,” katanya.

Terdapat rekod 13 menteri dari Malaysia Timur dalam kabinet Najib yang diumumkan Rabu lepas.

The Malaysian Insider difahamkan ahli Parlimen kanan Umno tidak gembira mereka dipintas oleh ahli Parlimen Kota Belud Datuk Abdul Rahman Dahlan yang menjadi menteri dalam penggal keduanya sebagai ahli Parlimen.

Ahli Parlimen Umno lain marah dengan tindakan Najib melantik Waytamoorthy sebagai timbalan menteri menegaskan, lelaki yang menjadikan dirinya sebagai pelarian itu selepas perhimpunan Hindraf 2007 berkempen di peringkat antarabangsa menyelar Malaysia kerana dikatakan memberikan layanan buruk kepada kaum India.

Mereka mengatakan pentadbiran Najib seharusnya memberikan ganjaran kepada yang bekerja keras untuk memenangkan gabungan itu daripada golongan tidak pernah menyumbang dan menentang mereka satu masa dahulu.


BERITA PENUH BANTAHAN DARI MT PARTI RAKYAT SARAWAK (PRS)

PRS dan SPDP mengingatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa undi  luar bandar dengan mereka dan jika tidak dijaga, 'seseorang akan datang dan menarik balik'
KUCHING: ahli-ahli Majlis Tertinggi pahit Parti Rakyat Sarawak (PRS) hari ini sebulat suara bersetuju untuk menolak semua jawatan menteri dalam kabinet Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ini bermakna bahawa Joseph Entulu yang dilantik Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Joseph Salang Gandum, Timbalan Menteri, tidak akan menerima jawatan mereka.

A miffed Salang telah sebenarnya sudah lebih awal menolak jawatan tersebut.

Presiden Parti James Masing berkata majoriti ahli majlis tertinggi parti itu telah bersetuju untuk menolak tawaran Najib dan merasakan bahawa mereka telah "dipinggirkan" dan "berhak untuk dilayan dengan baik."

PRS telah menyampaikan enam kerusi Parlimen kepada 133 kerusi tally Barisan Nasional. Mereka tidak lebih baik daripada beberapa parti BN di Semenanjung yang sesuai ganjaran.

Tanpa pecincang Masing kata-kata beliau memberi amaran kepada Najib tidak bermain-main dengan PRS dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) yang telah tidak diendahkan walaupun menyampaikan empat kerusi parlimen.

"Jangan cuba untuk meminggirkan kita kerana kita mempunyai sokongan daripada penduduk luar bandar. Ia bukan amaran.

"Ia adalah fakta, sekiranya mereka tidak faham bahawa kita mempunyai enam kerusi dan empat daripada Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP).
"PRS dan SPDP yang menjadi pihak di luar bandar tidak dipeduli dengan betul oleh kerajaan sekarang.

"Kawasan-kawasan luar bandar di Sarawak adalah 'simpanan tetap' Barisan Nasional. Jika anda tidak menjaga ia, seseorang akan datang dan menarik balik, "tegas Masing.

'Beri kami portfolio yang sesuai'

Masing, yang mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi tergempar, berkata majoriti anggota merasakan bahawa jawatan menteri di Jabatan PM adalah tidak sesuai untuk PRS yang merupakan parti berasaskan luar bandar.

"Joseph Entulu yang telah ditawarkan jawatan sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri meminta nasihat daripada mesyuarat itu yang bersetuju bahawa Presiden akan berbincang dengan Perdana Menteri di mana Entulu sepatutnya.

"Semua ahli-ahli Majlis Tertinggi yang tidak senang hati Entulu adalah Menteri semata-mata di Jabatan Perdana Menteri.

"Kami mahu Perdana Menteri memberikan kami portfolio yang sesuai, salah satu yang boleh menjadi bantuan kepada penduduk luar bandar, portfolio seperti Infrastruktur dan Pertanian," katanya.

Beliau berkata majlis itu merasakan dengan cara yang sama mengenai kedudukan baru Salang ini yang merupakan timbalan menteri pelancongan.

"Selepas itu tidak apa-apa bantuan kepada orang-orang luar bandar. Kami hanya mahu portfolio yang bantuan kepada penduduk luar bandar, dan bukan hanya apa-apa jawatan "kata Masing.

Masing mendedahkan bahawa parti itu pada mulanya ditawarkan jawatan dua timbalan menteri 'yang mereka merasakan adalah satu penghinaan kerana parti itu telah dihantar pada ikrar kepada BN itu.

Tetapi ia tidak sehingga Masing mendapat maklumat Najib bahawa PRS merasakan mereka telah sedang diketepikan dan tidak akan menghadiri majlis angkat sumpah dalam satu majlis bahawa PM mengagak senarai beliau sebelum mengumumkan ia pada hari Rabu. Dalam senarai yang baru, beliau dinamakan Entulu seorang menteri penuh.


KENYATAAN SALANG MP PRS:

Salang tolak jawatan Timbalan Menteri Pelancongan -May 16, 2013

Menurutnya, beliau mungkin mempertimbangkan jika ianya adalah jawatan yang lebih tinggi atau jawatan menteri penuh.


SIBU: Ahli Parlimen Julau Datuk Joseph Salang Gandum telah menolak pelantikannya sebagai Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan dalam barisan baharu Kabinet Persekutuan yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam.

Salang, yang juga naib presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS), ketika dihubungi berkata jika beliau perlu memilih antara menjadi timbalan menteri dan keluarganya, maka “saya memilih keluarga saya”.

4 ulasan:

1Crony berkata...

Pemimpin parti dari Sabah dan Sarawak ni cukup pembohong dan tidak langsung boleh dipercayai. Bising sana dan bising sini, datang wakil UMNO lalu sumbat 5 juta ke dalam mulut dan lantik ke jawatan Menteri Luar atau Menteri Jaga Petani maka terdiam dan menikus sampai PRU14. PR jangan bersekongkol dan percaya kepada mereka ini, kerana mereka (ahli Parlimen BN Sabah dan Sarawak) dah lama terbukti tidak langsung ada semangat juang untuk rakyat. Rakyat dari semenanjung dah muak dengan politik ala Zimbabwe mereka ini.

Tanpa Nama berkata...

Saudara 1crony. Saya asal dari sarawak. Orang pedelaman . Amat amat setuju dengan pendapat saudara. Kalau mereka jujur keluarlah bn dengan jujur.

Tanpa Nama berkata...

Sy ada cadangan(bukan soalan yer..) Aper kate PRS dan SPDP pakat ramai2 keluar dr BN and join masuk PR..setuju..?kihkihkih...

MR.SMASHER

Tanpa Nama berkata...

Sy pun anak sarawak,stuju sangat2 pendapat, kwan diatas,wahai,wakil rakyat sarawak,usahlah bermain api,ini zaman anak kecil pun tahu bermain ipad,buat kerja utk rakyat,pasti namamu jadi ingatan selalu,jika engkau buat kerja utk kroni,pasti namamu juga akan di kenang sebagai pejuang keroni,contoh tuan kita di atas sana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...