11 Oktober 2012

NAJIB PUN JUMPA SOROS...MAHATHIR TIPU SAPA...NIE
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai mesyuarat peribadi dengan jutawan pembiaya George Soros - lelaki yang dilihat oleh penyokong setia Umno sebagai musuh no 1 di New York dua tahun lalu.

Mesyuarat diam-diam, yang mula-mula mendedahkan minggu lepas oleh ahli parlimen Subang R Sivarasa semasa perbahasan dengan Ketua Penerangan Perkasa Ruslan Kassim, telah diadakan di Plaza Hotel mewah di Manhattan.

Malaysiakini telah mengesahkan pertemuan Najib-Soros dengan sumber yang mempunyai pengetahuan langsung acara itu.

Mesyuarat Perdana Menteri dengan Soros, yang dituduh pembiayaan NGO Malaysia untuk menolak untuk perubahan rejim, berlaku pada 27 Sept, 2010.

Pertemuan rahsia tersebut diadakan semasa Najib Altantuya tiba untuk menyampaikan ucapan sulung sebagai perdana menteri di mesyuarat agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di kotaraya yang sama.


Belum dapat dipastikan pertemuan tersebut diatur sebelum atau selepas Najib Altantuya menyampaikan ucapan bertajuk 'Global Movement of Moderates' di persidangan tahunan tersebut.
Tetapi sumber memberitahu bahawa selepas Najib Altantuya mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung PBB, Ban ki-Moon, dia terus mengadakan pertemuan dengan penyangak matawang antarabangsa yang dituduh bekas perdana menteri, Mahathir Mohamad sebagai dalang krisis kewangan Asia pada 1997-98.


Ini jelas membuktikan tuduhan Umno kononnya NGO yang pro-Pakatan Rakyat menerima bantuan kewangan dari spekulator tersebut meleset sama sekali seperti yang didakwa Mahathir beberapa hari lalu.


"Saya gembira bahawa pendapat anda tentang saya telah berubah," tulis Mahathir dalam sepucuk surat peribadi kepada spekulator matawang George Soros enam tahun lalu - 11 bulan sebelum beliau bertemu jutawan itu buat kali pertama.

Dalam surat tersebut, Mahathir merujuk kepada temubual New Straits Times dengan Soros pada 7 Januari 2006 apabila dermawan itu yang melawat Jakarta untuk menghadiri mesyuarat antara agama, di mana beliau berkata dia bersetuju dengan langkah-langkah yang diambil oleh perdana menteri Malaysia untuk menangani krisis kewangan serantau pada 1997-98.

Empat hari kemudiannya, Mahathir menulis surat tiga halaman kepada Soros, menggesa spekulator matawang itu menyertai beliau dalam projek Forum Keamanan Global, yang berusaha untuk menjenayahkan perang dan mengharamkannya sebagai pilihan untuk menyelesaikan konflik antarabangsa.
Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...