11 September 2014

HUTANG 1MDB BERJUMLAH RM30 BILION JADI ANCAMAN BESAR KEPADA NEGARA

Hutang 1MDB ancaman besar kepada negara – Rafizi

KUALA LUMPUR 11 SEPT: Hutang besar yang ditanggung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) adalah satu ancaman besar kepada kestabilan ekonomi negara, kata Naib Presiden KEADILAN, Mohd Rafizi Ramli.
Beliau mengulas krtikan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di blognya semalam mengenai dana 1MDB yang dikumpul daripada hutang dan bukan keuntungan yang dijana.“Tun Mahathir Mohamad juga mempersoalkan kenapa sejumlah besar dana 1MDB disimpan di pusat kewangan luar pesisir pantai (offshore financial centre) iaitu Pulau Cayman yang sudah pasti tidak telus dan menyembunyikan maklumat pengurusan dana.

“Saya selalunya berbeza pendapat dengan Tun Mahathir Mohamad dalam banyak perkara. Namun saya menyokong penuh pendirian dan pendapat Tun Mahathir Mohamad mengenai 1MDB,” ujarnya dalam satu kenyataan media.

Mahathir dalam blognye semalam berkata 1MDB membelanjakan berbilion ringgit untuk membeli stesen janakuasa dari Genting dan Ananda Krishnan dengan harga yang lebih tinggi daripada pasaran.

Beliau juga mengeluh kerana 1MDB banyak berhutang dan terdapat laporan ia kini berhutang kira-kira RM38 bilion selepas 5 tahun beroperasi sebagai dana kekayaan negara.

Menurut Rafizi, laporan dari akhbar kewangan meletakkan jumlah hutang 1MDB melebihi RM30 bilion berdasarkan beberapa siri penerbitan bon.

Jelasnya, jawapan perdana menteri di parlimen menyatakan jumlah hutang 1MDB hanya RM5 bilion iaitu jumlah bon pertama yang diterbitkan oleh syarikat strategi itu.

Manakala jumlah hutang yang lain tidak dijamin oleh Kerajaan Malaysia.

“Saya mempunyai dokumen yang boleh mengesahkan bahawa jawapan Datuk Seri Najib Tun Razak itu adalah tidak tepat dan memberi gambaran salah kepada Parlimen,” ujarnya.

Kerajaan bertanggungjawab sepenuhnya

Menurut Rafizi, siasatannya setakat ini menunjukkan keseluruhan hutang 1MDB berjumlah RM30 bilion adalah tanggungjawab sepenuh Kerajaan Malaysia.

Katanya, ia bermakna sekiranya 1MDB gagal melunaskan hutang-hutang tersebut, kerajaan Malaysia bertanggungjawab melangsaikan hutang itu, dan sudah tentu ia menggunakan wang rakyat.

“Oleh sebab itu, saya berpendirian bahawa hutang 1MDB yang begitu besar adalah satu ancaman besar kepada kestabilan ekonomi negara terutamanya kerana tidak ada tanda-tanda prestasi yang memberangsangkan yang ditunjukkan 1MDB setakat ini,” jelasnya.

Menurut Rafizi, kali terakhir beliau menimbulkan isu dana 1MDB yang disimpan di Pulau Cayman, 1MDB menghantar surat saman untuk mengambil tindakan mahkamah terhadapnya.

“Sekiranya apa yang ditimbulkan oleh Tun Mahathir Mohamad itu tidak betul, maka sewajarnya 1MDB turut menghantar surat saman kepada Tun Mahathir Mohamad dalam masa terdekat ini,” ujarnya.


TULISAN PENUH DARI TUN M :

SSK dengan 1MDBWritten by chedet

1. Saya tertarik dengan tulisan sahabat saya Saleh Said Keruak (SSK) berkenaan 1MDB.

2. Beliau berpendapat 1MDB ialah untuk bantuan dalam bidang pelajaran. Saya akui saya tidak tahu akan kegunaan wang 1MDB untuk pelajaran. Tetapi ada iklan yang menyebut sudah lebih satu juta rakyat dapat bantuan pelajaran dari 1MDB. Bahagi 1 juta dengan 4 tahun ini bermakna 250,000 setahun. Jika benar, Alhamdulillah.

3. Yang saya tahu 1MDB diguna untuk membeli tiga buah stesen janakuasa dari YTL, Ananda Krishnan dan pemilik Jimah power plant di Negeri Sembilan. Harga pembelian lebih tinggi daripada harga pasaran. Kos tidak kurang dari 4 billion Ringgit

4. Baru-baru ini 1MDB akan memiliki sebahagian besar daripada saham stesen janakuasa yang akan dibina oleh Tenaga Nasional dan pihak lain. YTL telah tarik diri. Ramai yang menegur Tenaga kerana projek ini, kerana tidak mengadakan tawaran terbuka.

5. Pembangunan projek Tun Razak Financial Exchange di jalan Tun Razak akan di laksanakan dengan dana 1MDB juga.

6. Selain daripada itu berbillion dollar di urus melalui bank di sebuah Pulau Caribbean.

7. Sahabat saya tentu tahu bahawa dana 1MDB ini berlagak sebagai Sovereign Wealth Fund iaitu dana kekayaan Negara.


SAMBUNG LAGI SINI

1 ulasan:

Miss Vee berkata...

This Is What You Really Want !!
Something That Beyond Your Imagination !! >>> CLICK HERE !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...