08 September 2014

Elak Cukai: Kastam Rampas 16 Kereta MewahSebahagian daripada 16 kereta mewah yang dirampas Kastam di sebuah rumah di Rawang pada Jumaat.

PETALING JAYA: Sebanyak 16 kenderaan mewah keluaran pelbagai syarikat terkemuka dirampas dalam operasi di Bandar Country Homes, Rawang.

Sepasukan pegawai penyiasat Jabatan Kastam Diraja Malaysia bertindak sedemikian dalam menyiasat kes membabitkan perbuatan cubaan mengelak membayar cukai.

Pemeriksaan ke atas rumah dua tingkat pada pukul 3 petang, Jumaat itu menemui kenderaan keluaran syarikat antarabangsa seperti Mazda, Audi dan Honda, termasuk yang memiliki nombor pendaftaran Singapura.


Dipercayai aras bawah kediaman itu digunakan khusus untuk menyimpan kenderaan yang kebanyakannya diubah suai sebelum didaftarkan semula di negara ini.

Sebanyak 12 kenderaan berkenaan dihantar ke Majlis Perbandaran Selayang untuk sementara, manakala bakinya akan menyusul kemudian.

Soal siasat di kalangan jiran mendapati mereka tidak tahu mengenai adanya sebarang kegiatan yang menyalahi undang-undang berlaku di kediaman itu.

Difahamkan, MPS akan mengambil tindakan terhadap pemilik rumah itu kerana mengubahsuai kediaman berkenaan tanpa mematuhi syarat yang ditetapkan.


Penahanan 22 Pegawai Kastam Tak Seharusnya Ganggu Tugas - KP Kastam


Khazali Ahmad

KAJANG: Pegawai Jabatan Kastam Diraja Malaysia dinasihatkan supaya tidak menyebabkan penahanan 12 rakan setugas mereka mengganggu tugas yang diamanahkan.

Ketua Pengarahnya, Datuk Seri Khazali Ahmad berkata, semua pegawainya sudah dimaklumkan supaya melaksanakan tugas dengan berkesan.

"Saya sudah maklumkan semua kakitangan dan pegawai supaya tidak menganggap kejadian itu sesuatu yang bersifat peribadi, sebaliknya mereka perlu terus bekerja dan menghasilkan mutu kerja yang baik," katanya selepas melancarkan pameran bergerak GST di sini, Ahad.

Khazali berkata, susulan penahanan itu juga, pihaknya sedang meneliti prosedur operasi jabatan itu, termasuk fungsi pengarah negeri.

"Kami akan mengkaji dan melaksanakan beberapa perubahan. Saya sedang berbincang mengenai tindakan yang perlu dilakukan dengan pengarah di Selangor dan ibu pejabat," katanya.

Beliau juga memberi jaminan bahawa pihaknya akan terus melaksanakan tugas secara profesional.

"Jangan bimbang, kami akan terus bekerja dengan integriti dan bertanggungjawab. Jabatan memberi jaminan akan menyediakan perkhidmatan berkesan kepada masyarakat," katanya.

Beliau menambah, pihaknya akan bekerjasama rapat dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia serta agensi lain dalam menjalankan siasatan berhubung kes mengelak cukai terbabit.

Dalam operasi besar-besar yang diketuai SPRM baru-baru ini, 24 orang ditahan, termasuk 12 pegawai Kastam di lokasi berbeza sekitar Lembah Klang kerana disyaki terbabit dalam sindiket penyeludupan rokok dan arak.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...