20 Februari 2014

PUSAT TAHFIZ AMAL DIARAH TUTUPBERITA  YANG GAH DI MEDIA SOSIAL BACA SINI

Budak-budak Pusat Amal Tahfiz ada dimana-mana terutama depan Bank dan stesyen minyak di sekitar daerah di Kedah....

Tengah lepak2 dikedai makan tadi, datang budak kutip derma dari Pusat Tahfiz Amal nie.
Aku ringkaskan cerita, budak2 nie aku suspect kena mandrem.

Aku tanya sepatah jawab sepatah. Aku cuba pujuk dia. Dia lansung tak melawan. Macam orang hisap dadah pun ada aku tengok.

Tiba2 blah macam tu jer. Dia pergi ke meja lain. Aku follow dia, ayat yang sama dia keluarkan.Patutnya kalau aku ikut dia, dia akan rasa tak selesa.

Nie dia lalok semacam jer. Dari meja ke meja aku ikut. Orang pun pelik tengok aku dan dia.

Pastu dia belah masuk lorong gelap. Kalau ikut gila aku, aku tunggu sampai jumpa driver dia dan aku follow. Tapi memandangkan aku ada urusan, aku batalkan niat tersebut.Kesian budak2 nie dipergunakan oleh orang2 tertentu.


Pusat Tahfiz Amal diarah tutup

- Foto Oleh Sinar Harian

ALOR SETAR - Pusat Tahfiz Amal di Km 17, Jalan Kuala Kedah-Yan telah diarah menghentikan operasi melalui notis arahan tutup oleh Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) pada 10 Februari lalu.

Timbalan Pendaftar Sekolah-Sekolah Agama Jaik, Mohd Fadil Ab Rahman berkata pihaknya akan melakukan pemantauan susulan bagi memastikan pengurusan sekolah mematuhi arahan notis tutup itu.

"Mengenai notis tutup ini juga kita sudah laporkan kepada pihak polis dan kita nanti apa tindakan yang boleh kita ambil jika mereka enggan mematuhi notis berkenaan," katanya ketika dihubungi pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata notis itu telah ditandatangani Pengarah Jaik, Datuk Noh Dahya yang dikeluarkan mengikut Seksyen 12(1) Enakmen Pengawalan Sekolah-Sekolah Agama Negeri Kedah Tahun 1988.

"Notis berkuat kuasa serta-merta itu dikeluarkan Jaik sebagai susulan kepada notis bertarikh 1 Januari 2007, selepas Jaik mendapati pusat berkenaan masih menjalankan operasi sebagai sekolah Islam tanpa pendaftaran," katanya.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) sebelum ini mengesahkan pusat tahfiz tersebut bernaung di bawah ajaran Azhar Wahab atau ajaran Al-Mansur yang difatwakan sesat.

Difahamkan Muzakarah Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan ke-57 yang bersidang pada 10 Jun 2003 membincangkan mengenai ajaran Azhar Wahab dan memutuskan ia bertentangan dengan pegangan akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah dan menyeleweng daripada Islam.

Isu mengenai pusat itu yang memperalatkan pelajar mengutip derma menjadi tumpuan apabila beberapa laman web termasuk Facebook mendedahkan beberapa keping gambar individu yang didakwa sebagai pengetuanya sedang berhibur dan hidup mewah hasil kutipan derma yang dilakukan para pelajar. - Bernama

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...