17 Februari 2014

PORT DADAH DISERBU, PORT DADAH BELAMBAK DI KEDAH?

APA NAK JADI DENGAN RAKYAT KEDAH, ANDA PERGI KEMANA-MANA DAERAH BELAMBAK PORT KETUM  DAN DADAH.....

BELAMBAK YANG MENJADI TOKAN DADAH, MUNGKIN MUDAH CARA MENDAPATKAN SUMBER YANG LUMAYAN..... 

Minta sedekah beli dadah


Sebahagian anggota polis mengawal penagih yang ditahan, manakala sebahagian lagi menyerbu penangih yang melarikan diri.

KUALA KEDAH - Seorang lelaki berusia 47 tahun didakwa memperdayakan orang ramai apabila menggunakan wang hasil meminta sedekahnya sebagai modal membeli dadah setiap hari.

Difahamkan, lelaki berkenaan meminta sedekah dari rumah ke rumah di sekitar kawasan Kuala Kedah, sambil membawa bersama dokumen tertentu sebagai bahan meraih wang untuk menampung keperluannya menagih dadah.

Namun, nasibnya tidak selalunya cerah apabila ditahan dalam satu operasi di bawah Jambatan Tok Pasai dekat sini, ketika dalam perjalanan menuju ke lokasi jual beli terbabit.

Serbuan yang dilakukan Bahagian Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Setar diketuai Inspektor Muhamad Amin Mat Yassin, bersama seorang pegawai dan 14 anggota Ibu Pejabat Polis (IPK) Kedah dan Balai Polis Kuala Kedah menahan 42 penagih dadah.

Ketika operasi dijalankan, beberapa penagih cuba melarikan diri bagaimanapun tindakan pantas anggota polis menggagalkan usaha tersebut.

Datuk lapan cucu hisap dadah selama 42 tahun

Malah, datuk lapan cucu berusia 62 tahun dikenali dengan panggilan Pak Long nyata terpaksa berputih mata apabila niatnya membeli dadah tidak kesampaian apabila turut ditahan pihak polis dalam serbuan itu.

Dia yang mendakwa pernah bekerja sebagai penasihat undang-undang di Johor Bahru selama dua tahun pernah cuba berhenti menagih, namun usahanya tidak berhasil kerana gagal mengawal ketagihan.

“Pak Long sudah mengambil dadah selama 42 tahun ketika berusia seawal 20 tahun lagi. Semua bekalan diperoleh daripada tokan di kawasan terbabit.

“Kira-kira jam 8 pagi, Pak Long datang ke kawasan ini untuk mendapatkan bekalan diperlukan,” katanya.

Meskipun sedar dirinya melakukan kesalahan, malah pernah dimasukkan ke pusat pemulihan, namun Pak Long mendakwa dirinya tidak ada kekuatan untuk mengawal keinginan kuat di hatinya itu.

“Pak Long tak bekerja, malah hanya tinggal seorang sendiri. Isteri sudah tak ada, anak pula sememangnya tahu Pak Long menghisap dadah,” katanya.

Port dadah diserbu

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisoner Adzaman Mohd Jan berkata, operasi dilakukan bermula kira-kira jam 6 pagi dan berakhir jam 11 tengah hari itu menangkap penagih berusia lingkungan 27 hingga 62 tahun.

Katanya, kebanyakan suspek bekerja sebagai nelayan, malah ada juga bekerja sendiri ditahan ketika sedang melakukan urusan jual beli di kawasan berkenaan.

Menurutnya, kawasan terbabit dipercayai menjadi ‘port’ sejak dua tahun lalu untuk mendapatkan bekalan dadah.

Malah, katanya, penagih dadah kebiasaannya mendail nombor telefon tokan yang jelas terpampang pada dinding bawah jambatan terbabit terlebih dahulu demi mendapatkan bekalan.

“Anggota kami pernah menghubungi nombor terbabit, namun tidak diangkat. Dalam serbuan kali ini, kami menahan turut lelaki berusia 40 tahun yang didapati memiliki dadah jenis heroin yang dianggarkan seberat 0.08 hingga 0.10 gram.

Katanya, hasil saringan air kencing mendapati semunya positif dadah jenis heroin, manakala kes akan disiasat di bawah Seksyen 3(1) Akta Penagih Dadah 1983 pindaan 1988 kerana disyaki penagih dadah.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...