02 Februari 2015

MINYAK TURUN HARGA BARANG TAK TURUN MENTERI & MACAI HANYA SALAHKAN CINA-DAP!!!!


BOIKOT PENIAGA CINA-DAP NAIKKAN HARGA: MENTERI MACAM ISMAIL SABRI INILAH YANG DIPERLUKAN, TAK BANYAK RETORIK TAPI BERTERUS-TERANG!!!

Memang ramai yang akan sakit hati dengan kenyataan terbaru Menteri Pertanian, Ismail Sabri yang sedang viral.Memang berterus-terang. Memang berani dan sememangnya memperkatakan benda yang dirasai oleh denyut nadi rakyat.

Sudah dua kali harga minyak diturunkan. Sudah beberapa kali juga Kementerian Pertanian menerusi Ismail Sabri memberikan isyarat bahawa Kementerian Pertanian akan melakukan sesuatu sekiranya golongan pemborong, pengilang, orang tengah dan peruncit tidak menurunkan harga makanan dan perkhidmatan, namun nampaknya 'amaran' yang diberikan oleh Kementerian Pertanian dan menterinya, tidak menakutkan mereka langsung.

Malah, berita-berita terbaru seperti lambakan padi dan beras yang berlaku di utara walaupun pada msa yang sama, terdapat permintaan tinggi untuk pengimportan beras dari negara asing kononnya untuk memenuhi keperluan dan permintaan domestik, membuktikan bahawa ada permainan tertentu yang sedang dilakukan oleh golongan yang amat berkuasa dalam pasaran makanan dan perkhidmatan itu. ~MACAIBoikot peniaga Cina kalau mahu harga barang turun, kata menteri

Published: 2 February 2015 12:25 PMDatuk Seri Ismail Sabri Yaakob mempertahankan posting dalam Facebok beliau menggesa orang Melayu memulau perniagaan Cina. 

Pengguna Melayu dinasihatkan memboikot perniagaan kaum Cina untuk memberi tekanan supaya harga barang di pasaran jatuh, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu dalam posting di akaun Facebooknya berkata, kuasa membeli yang besar berada pada tangan pengguna yang majoritinya kaum Melayu.

"Maaf saya beri pandangan, selain daripada KPDNKK (Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan) yang patut gunakan Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan untuk ambil tindakan kepada peniaga yang naikkan harga barang tanpa sebab munasabah, kuasa terbesar ada pada pengguna.

"Majoriti pengguna adalah Melayu, Cina adalah minoriti, kalau Melayu boikot perniagaan mereka, tentu mereka tiada pilihan untuk turunkan harga barang," katanya.

Ismail yang juga bekas menteri KPDNKK, semasa dihubungi The Malaysian Insider, mengesahkan kenyataan yang dibuatnya semalam dalam akaun Facebook miliknya itu.

Menjelaskan mengenai kenyataan tersebut, Ismail berkata ia ditujukan kepada peniaga Cina yang masih enggan menurunkan harga barang walaupun harga runcit minyak sudah diturunkan.

"Saya tujukan kepada peniaga-peniaga Cina yang liat untuk turunkan harga barang walaupun minyak turun harga.

"Yang saya tekankan jangan letak semata-mata kepada kerajaan untuk turunkan harga sebab selaku pengguna yang lebih ramai berbanding peniaga, mereka boleh gunakan kuasa mereka untuk tekan peniaga turunkan harga," terang beliau. – 2 Februari, 2015. -TMIMASALAH LAMBAKAN PADI 

Cuaca bukan alasan lambakan padiLaporan Sinar Harian sepanjang Januari.

ALOR SETAR - Menyalahkan faktor cuaca tidak menentu sebagai punca krisis lambakan padi di Kedah dan Perlis adalah tidak logik.

Ahli Parlimen Alor Setar, Gooi Hsiao Leung berkata, penjelasan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kelmarin, sekadar alasan remeh.

“Cuaca atau lewat jadual penanaman dan menuai bukan penyebab lambakan padi. Semasa musim penuaian terbaik, kedua-dua negeri mampu menuai sehingga 650 metrik/tan padi setiap musim, sedangkan pengilang di Kedah dan Perlis ada kapasiti memproses dan mengilang sehingga 950,000 metrik/tan padi setiap musim,” katanya.

Hsiao Leung mendakwa, Ismail Sabri mengelak daripada mendedahkan punca sebenar pengilang beras tidak membeli padi.


“Walaupun pada masa sama, beliau arahkan Bernas membeli lambakan padi, namun adakah masalah akan selesai? Sebelum ini, saya ada tekankan bahawa pengilang beras sendiri hadapi kesukaran menjual beras dalam simpanan di kilang mereka,” katanya.

Hsiao Leung dalam kenyataan disiarkan Sinar Harian pada 19 Januari lalu mendedahkan, berlaku lambakan padi serius oleh pengilang di Kedah dan Perlis kerana wujud penyalahgunaan secara terang-terangan termasuk korupsi dalam salah urus tadbir dan skim subsidi beras negara ST15.

“Saya telah beri peringatan bahawa masalah lambakan padi di kilang beras akan beri kesan kepada seluruh rantaian pembekalan dalam industri beras negara, khususnya, kebimbangan petani tidak dapat jual hasil tuaian atau berdepan pemotongan tinggi untuk padi yang dijual kepada pengilang,” katanya.

Menurutnya, kebimbangan itu kini menjadi kenyataan apabila banyak pihak memperkatakan isu sama, termasuk aduan petani bahawa pengilang beras enggan membeli padi mereka, menyebabkan 800 hingga 1000 metrik/tan padi setiap hari berlambak di pusat pembelian padi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) sejak 22 Januari lalu.

“Petani di Perlis turut mengadu kadar pemotongan curam sehingga 32 peratus yang dikenakan oleh pengilang beras ke atas padi yang dijual,” katanya.


Hsiao Leung yang juga Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR berkata, setiap tahun, kerajaan memperuntukkan sekitar RM2.2 bilion untuk subsidi dan insentif dalam sektor padi dan beras, termasuk kepada petani diberikan subsidi harga padi (RM480 juta), 
subsidi baja (RM465 juta),
insentif untuk menghasilkan padi (RM563 juta),
subsidi harga beras (RM528 juta), 
subsidi benih padi (RM85 juta).

“Jika krisis lambakan beras dan padi berterusan, padi dituai menjadi rosak kerana tidak atau lambat dijual, dikeringkan dan diproses, beratus-ratus juta yang dibelanjakan untuk subsidi dan insentif kerajaan menjadi suatu pembaziran manakala petani menjadi mangsa,” katanya. ~SINAR HARIAN


5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tambangb bas sekolah tak turun nak salahkan Cina juga ke??????????

Tanpa Nama berkata...

tokey bas skolah tu cina ke melayu??

Tanpa Nama berkata...

Aku retailer ...bangsa melayu islam..barang naik takkan aku nak jual below cost...
Gst punya pasal kos operasi business naik ...aku kena habiskan RM10K utk upgrade sistem komputer d kedai aku supaya gst compliance...kos operasi naik mestilah kena cover balik...

Koperasi Prihatin Kedah Berhad berkata...

Sejak 1957 Malaysia diperintah oleh Umno, tak pernah sekali siperintah oleh DAP atau PAS. Semua dasar dan undang-undang dicipta oleh pemerintah (Umno). Bagaimana pula kerajaan boleh salahkan orang lain dengan dasar dan undang-undang yang mereka sendiri cipta? AP import diberi oleh kerajaan bukan diberi oleh DAP. Pembinaan kilang atau industri perlu mendapat kelulusan kerajaan bukan kelulusan DAP. Perniagaan berdaftar dengan kerajaan bukan dengan DAP. Kuari dan pembalakan pula perlu mendapatkan permit dari kerajaan bukan dari DAP. Tetapi bila harga barang tidak dapat dikawal oleh kerajaan, kerajaan menuding jari kepada DAP. Apa tindakkan kerajaan mengawal harga barang, adakah dengan menyalahkan orang cina maka harga barang akan turun?

Koperasi Prihatin Kedah Berhad berkata...

Kerajaan juga harus ingat bahawa kerajaanlah yang menyumbang kepada tidak terkawalnya harga barang. Sebagai contoh kerajaan gagal menurunkan harga elektrik walaupun TNB telah mendapat keuntungan berbilion ringit. Begitu juga dengan kadar tol yang meningkat sedangkan pemegang konsesi telah untung berkali-kali ganda. Bila diselidiki hampir semua yang kerajaan gagal turunkan mempunyai kepentingan golongan pemimpin secara langsung atau tidak langsung.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...