12 Julai 2013

TERKINI DI MESIR , HIMPUNAN " JUMAAT KEMARAAN " DIJANGKA PULUHAN JUTA HADIRInsya Allah pemimpin zalim dan ganas Mesir yang dilaknat Allah akan tumbang dalam masa terdekat. Ini pandangan dari seorang pemerhati politik luar Mesir yang melihat penentangan rakyat semakin membuak-buak dan menggerunkan pemerintah zalim Mesir.

"Sampai bila mereka boleh bertahan dan menzalimi rakyat sedangkan majoriti rakyat melihat dengan mata kepala mereka sendiri pembunuhan dan kekejaman yang dilakukan oleh pemerintah zalim ini"

"Kita percaya lambat laun semua rakyat Mesir akan bersama-sama dengan majoriti rakyat menentang golongan zalim ini" ujar pemerhati politik yang tidak mahu namanya disiarkan di sini.

Puluhan juta para penyokong Dr Muhammad Morsi dari seluruh Mesir dijangka akan memenuhi bandar Kaherah hari ini ekoran pengumuman himpunan raksasa oleh pertubuhan Gabungan Kerjasama Kebangsaan yang dianggotai puluhan pertubuhan dan parti politik.

Himpunan tersebut dijadual bermula sejurus selesai solat Jumaat ini dan epat lokasi telahpun ditetapkan oleh pihak penganjur.

Ianya termasuk Medan Raba'ah Adawiyyah (Madinah Nasr) yang menjadi pusat himpunan sejak rampasan kuasa oleh tentera seminggu lalu yang turut menyaksikan pembunuhan puluhan penyokong Morsi dalam tragedi 'Subuh berdarah'.

Selain itu, tiga lagi tempat termasuk Bangunan Stesen Radio dan Televisyen Mesir (Masbero), Pusat Pengeluar Media (bandar 6 Oktober, Giza) dan Dataran Nahdah, Giza.

Himpunan hari ini juga diberi nama Jumaat "Az-Zihaf" atau "Jumaat Kemaraan".

Ekoran himpunan besar-besaran hari ini, Dataran Raba'ah sejak malam tadi sesak dengan lautan manusia yang berpusu-pusu hadir untuk himpunan tersebut.


Beberapa media antarabangsa menganggarkan sudah lebih 4 juta penyokong Morsi berada di Dataran Raba'ah sejak berlakunya tragedi Subuh berdarah Isnin lalu.

Difahamkan, menjelang Subuh pagi ini, Dataran Raba'ah tidak dapat lagi menampung jumlah kehadiran yang begitu ramai.

Jutaan penyokong Morsi khususnya dari luar wilayah Kaherah kini didakwa sedang mara menuju ke kawasan himpunan yang ditetapkan.

Petang semalam turut menyaksikan pihak penganjur mengadakan persiapan secukupnya di dataran Raba'ah.

Antaranya dengan menambah pembesar suara, menukar "back drop" pentas utama dengan tertera tema "Demokrasi Menolak Rampasan Kuasa" dan memasang banner dalam bahasa asing di sekitar dataran bagi menyampaikan mesej kepada dunia apa yang berlaku di Mesir.

Polis telah memburu pemimpin Ikhwan, Mohammed Badie, selepas waran yang telah dikeluarkan untuk menangkap beliau pada hari Rabu.

Morsi sedang diadakan di sebuah "tempat selamat, untuk keselamatan beliau," jurucakap Kementerian Luar Badr Abdelatty kepada pemberita pada Rabu, sambil menambah bahawa bekas pemimpin Mesir telah tidak didakwa dengan apa-apa setakat ini.

Sumber tentera dan kehakiman telah berkata pemimpin digulingkan mungkin menghadapi tuduhan akhirnya.

PBB pemimpin Ban Ki-moon menimbulkan kebimbangan tentang penahanan Morsi dan lain-lain pemimpin Ikhwan Muslimin semasa perbualan telefon dengan Menteri Luar negara itu, kata seorang jurucakap.

Ban menegaskan bahawa mesti ada "hukuman" terhadap mana-mana pihak, kata jurucakap PBB Martin Nesirky kepada pemberita selepas mengadakan perbincangan telefon antara Ban dan Menteri Luar Mohammed Kamal Amr.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...