IKLAN

IKLAN
Klik gambar

23 Mei 2011

PRU 13: PR KEDAH AKAN TUMBANG

PRU 13: Kedah (1)
-MSK


Aku nak stop dulu tentang politik baru sebab ada beberapa isu menarik yang aku rasa kena bagi perhatian dulu. Dua artikel menarik dalam Malaysian Insider tentang Kedah memerlukan pemerhatian dan analisis yang lebih mendalam.

Hangpa nak bercakap tentang hakikat, tentang realiti…jangan berfikir dalam kotak pemikiran Pakatan Rakyat. Aku bukan suruh hangpa keluar parti!! Cuma keluar sekejap dari pemikiran partisan dan ketaksuban dan hadapi realiti.

Banyak kali aku tulis, kumpulan tengah sudah membesar dan mereka-mereka ini menganggap bahawa kedua-dua Pakatan dan BN sama saja. Sekarang, perkataan yang sama diluahkan dalam posting Malaysian Insider.

“The reason why many Umno people I know voted for PR in the last election was because they were tired with BN. We felt the BN wasn’t really doing anything so why not try giving it to PR?” said a businessman in Merbok, who requested anonymity so as not to offend his Umno friends.

“PAS hasn’t really done anything but (Kedah) BN is filled with the same people who wanted out in the first place.

“Jadi sama ja depa dua ni (So in the end, it does not really matter who we vote because PR and BN are the same).”

Apakah ini realiti atau propaganda Malaysian Insider?

Malaysian Insider juga membuat survey..walaupun samplenya kecil, tapi memberikan gambaran tentang apa yang berlaku dibawah.

Kajian terhadap 70 rakyat Kedah yang berumur dari 21-70 tahun menunjukkan 50% daripada mereka mahukan perubahan kerajaan negeri. Sentiment tersebut lebih menonjol dikalangan orang Melayu (60%) diikuti dengan India (50%).

Sebanyak 36% daripada orang Cina mahukan perubahan manakala hanya 28% yang mahukan pemerintah kerajaan negeri dikekalkan. Yang lebih menarik, 36% masih tak tau siapa yang nak diundi.

Walaubagaimanapun, terdapat percanggahan kerana 44% berpuashati dengan kerajaan negeri sekarang berbanding 40% yang tidak berpuashati, manakala 16% tidak pasti.

Rakyat Kedah kompius!!

Bila tanya sama ada depa sokong BN…depa kata BN teruk!! bila tanya tentang Pakatan…depa kata tak boleh harap. Do you smell what I’m cooking?


Jangan percaya tentang kajian Malaysian Insider. Kalau kajian Malaysian Insider ini benar-benar menunjukkan sikap pengundi di Kedah, tak payah kempen…Pakatan dah gerenti kalah. Bukan sebab depa sokong BN…tapi kerana sistem pilihanraya yang akan memihak kepada BN. SPR sudah memastikan, kalau BN mampu mendapat 48% undi, depa akan menang. Depa tau, untuk turn over penyokong Pakatan untuk menyokong Umno memang susah. Tapi kalau dapat membuatkan mereka yang mengundi Pakatan itu tidak keluar mengundi pun dah cukup untuk memenangkan BN.

Kalau ada calon bebas yang bertanding, BN lagi seronok. Maka apa yang berlaku di Sarawak akan berlaku di Kedah. Ceramah puluh ribu orang yang datang. Tapi bila kira undi…lingkup. Hangpa mau jadi macam tu?

Cuba kita tengok keputusan DUN untuk Pakatan dan BN masa PRU 2008 dulu.

BN:14

Pas: 16

DAP: 1

PKR: 4

Bebas:1

Tetapi selepas PRU 2008, PKR mendapat satu tambahan kerusi di Bukit Selambau, tetapi hilang dua kerusi di Lunas dan Bakar Arang. Kedudukan sekarang, BN 14. PR: 20. Bebas pro-BN:2. Atau dimudahkan….PR 20. BN 16.

Adakah kedudukan ini selamat? Bagaimana kalau kajian Malaysian Insider di padankan dengan kedudukan kerusi? aku tak mau kata BN akan menang, tetapi PR juga dalam keadaan tenat. Yang akan menentukan siapa yang akan memrintah adalah orang-orang tengah yang sekarang ini masih belum membuat keputusan. Mereka yang dah fed-up dengan BN, tapi dalam masa yang sama kecewa dengan PR.

Apakah hangpa nak kata " mampuih pi la….kalau berjuang mahu pembalasan..pi masuk Umno!"

atau hangpa nak kata.." Kalau orang macam Matsamankati keluar..lagi bagus. Tidak menjejaskan Pakatan!!"

Fikir dulu sebelum nak kata apa-apa…tengok dulu pencapaian Pakatan dan BN dalam PRU yang lalu.




Terdapat 13 kerusi DUN yang bermajoriti kurang dari 5%.

Bila Malaysian Insider kata 60% orang Melayu mahukan perubahan kerajaan. Maknanya hanya 40% yang masih menyokong PR.

Bila Malaysian Insider kata 50% orang India mahukan perubahan. Maknanya 50% masih sokong PR.

Bila Malaysian Insider kata 36% orang Cina mahukan perubahan. Maknanya 65% masih sokong PR.

Apa yang akan berlaku?

Pas tinggal 11.

PKR tinggal 4. (Diandaikan akan memenangi balik Lunas dan Bakar Arang)

DAP 0.

BN: 21.

Hangpa buat la ceramah perdana. Buat la sembahyang hajat.

Dalam PRU 2008, Pakatan Rakyat memperolehi sejumlah 353,831 undi (50.7%) manakala BN mendapat 322358 (46.2%). Perbezaan hanya 4.5%. Kalau 5% daripada yang menyokong Pakatan dulu berubah angin, kerajaan neegri juga akan berubah.

Dari sejumlah 353, 831 undi yang diperolehi oleh Pakatan, berapa ahli-ahli PKR, Pas dan DAP? Ahli PKR pada tahun lepas berjumlah 23,479. Tapi dari jumlah itu, 7830 tidak mendaftar sebagai pengundi!! Ahli Pas aku tak tau, tapi atas sikap pemurah…aku katakan sejumlah 100,000 orang. Sebab mungkin Pas Kedah lagi terror dari Pas Perak yang berjumlah 80,000 orang. Ahli DAP boleh bilang dengan tangan.

Kalau dijumlahkan, jumlah ahli Pakatan Rakyat tak sampai 130,000 orang. Siapakah yang mengundi Pakatan berjumlah 223,000 orang itu? Apakah Pakatan Rakyat menang kerana kekuatan parti..atau kekuatan penyokong?

ahli-ahli parti hanya berjumlah 18% daripada keseluruhan pengundi yang menyokong Pakatan Rakyat. Manakala penyokong yang tidak berparti yang membantu kemenangan Pakatan berjumlah 32%.

Tapi bila menang, penyokong tak ada hak untuk menegur parti, tak ada hak untuk bersama membuat keputusan, tak ada hak untuk bersuara.

What are you going to do?

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...