15 Januari 2012

ONG TIKET (OTK) AKAN LOMPAT PAKATAN ?

Ong Tee Keat akan dapat 'tiket'


Saya suka menarik perhatian laporan berita Malaysiakini bertajuk “Ong Tee Keat nafi akan sertai Pakatan Rakyat” dan menjangkakan penafian ini tidak akan berkekal lama. Lambat laun berita Ong Tee Keat melompat parti akan menjadi kenyataan.

Atas sebutan namanya “Ong Tee Keat” berbunyi seakan-akan “Ong Tiket”, bermaksud beliau sentiasa mempunyai ticket untuk bertanding dalam pilihanraya walaupun hampir-hampir digugurkan setiap kali menjelang pilihan raya umum sejak tahun 1995 lagi.

Ong Tiket tetap ada tiket dan oleh itu lagenda kebolehan beliau memenangi pencalonan dan seterusnya kerusi parlimen tersebar luas di kalangan politik MCA.

Kali ini, nampak jelas anggota parlimen Pandan hampir pasti akan kehilangan “ticket” buat selama-lamanya. Oleh itu, beliau kini muncul aktif memperjuangkan “ticket” pertandingan dari pucuk pimpinan MCA dan BN.

Tetapi senario politik MCA sudah banyak berubah, perjuangan menghidup “ticket” pertandingan perlu dibawa dan diterjemahkan menerusi parti-parti Pakatan Rakyat.

Ong tidak akan melompat ke Pakatan Rakyat kalau tidak ditawarkan tiket pertandingan di kawasan Pandan atau tempat lain.

Desas-desus dan spekulasi mengenai kemungkinan beliau melompatkan parti direkacipta untuk mendesak pucuk pimpinan MCA dan BN dan seterusnya menawarkan ticket pertandingan untuk beliau meneruskan kerjaya politik. Apabila BN menolak pencalonan beliau secara muktamad maka hari itu juga Ong akan keluar dari parti MCA.

Ong perlu mendapatkan tiket pertandingan samada menerusi BN ataupun Pakatan Rakyat. Tetapi, bagi orang-orang yang akrab dengan selok-belok parti, tindak-tanduk Ong tidak melambangkan tingkahlaku yang baik.

Apa lagi yang hendak diperjuangkan jika beliau sudah diberi peluang menyandang jawatan Presiden MCA dan menteri kabinet. Apakah bukan lebih enak dan elok bagi beliau mengundurkan diri secara terhormat setelah disingkirkan oleh perwakilan parti pada 28 Mac 2010.

Dewasa ini terdapat ramai tokoh-tokoh veteran dalam Barisan Nasional yang tidak rela berundur walaupun sudah berkhidmat begitu lama dalam politik. Bagi mereka persaraan tidak adalah sesuatu yang tidak ujud dalam kamus peribadi.

Keadaan ini dimudaratkan pula dengan senario politik tempatan yang semakin kompetitif dan dengan itu memberikan ruang untuk tokoh-tokoh veteran melanjutkan usia politik masing-masing. Kalau bukan di pihak pemerintah, mereka akan cuba dapat ticket pertandingan dari kem Pakatan Rakyat.

Dari segi undang-undang dan perlembagaan, persaraan politik memang tidak ujud dan boleh dilanjutkan sehingga hembus nafas terakhir.

Walau bagaimanapun, tokoh-tokoh veteran dari parti pemerintah sepatutnya menginsafi tindak-tanduk mereka boleh melemahkan parti sendiri. Adakah mereka cintakan parti hanya dengan syarat diri mereka diberikan peluang untuk bertanding?

Apabila mereka sendiri tidak berpeluang turun bertanding, mereka akan bertindak mencetus kecelaruan di mana-mana sehingga tuntutan mereka dilayan? Berapa ramaikah orang yang bernasib baik seperti Ong, sudah diberikan peluang memegang jawatan menteri kabinet dan President MCA?

Jikalau rekod kejayaan seperti ini masih tidak dapat memuaskan hati dan nafsu tokoh-tokoh veteran, maka masalah yang utama bukan lagi berpunca dari parti. Tepuk dada dan tanya selera, apakah agenda politik yang masih belum selesai lagi?

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...