15 Mei 2010

DAP harap tembusi kawalan sosial di rumah panjang

DAP harap tembusi kawalan sosial di rumah panjang

Wong Shu Qi | May 14, 2010 07:03:58 pm

PRK Sibu menyaksikan betapa pentingnya "peranan" orang asli dalam menentukan kesudahannya, selepas PRK Batang Ai, Sarawak. Selain meminjam jentera rakan parti ketika berkempen, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng sendiri turun ke padang Sibu, untuk melonjakkan undi kedua-dua komuniti Cina dan orang asli.

Namun, halangan yang melintang di depan DAP dan Pakatan Rakyat adalah, kawalan sosial yang bukan sahaja memagari rumah panjang, malah seluruh negeri Sarawak. Sebelum hari penamaan calon PRK Sibu, Special Branch (SB) telah kelihatan di seluruh pelusuk Sibu. Malah, wartawan media asing diekori oleh SB, setelah melangkah keluar dari lapangan terbang.

Diekori SB: Amalan biasa

Pada 9 Mei, Lim Guan Eng selaku Ketua Menteri Pulau Pinang menyusuri Sungai Igan untuk melawat ke dua perkampungan orang Melanau dan sebuah rumah panjang Iban. Pada ketika penduduk kampung melambai tangan mengucapkan selamat tinggal kepada Lim Guan Eng, SB yang menyusul lantas menangkap gambar penduduk dengan kamera. Penduduk yang ketakutan terus memaling dan meninggalkan tebing sungai.

Pengarah kempen PKR Sarawak, Nicholas Bawin berkata, "Ini cara mereka. Mereka akan mengambil gambar di rumah panjang, kemudian tunjukkan kepada Taib Mahmud atau Najib, melaporkan bahawa rumah panjang ini tidak menyokong BN tetapi menyokong PR. Tuah rumah panjang (ketua) menjadi tertekan."

Sememangnya, logo roket paling banyak kelihatan di rumah panjang kali ini, sekiranya dibandingkan dengan mana-mana pilihan raya yang berlangsung pada setengah abad yang lalu. Anda mungkin mendapati logo dacing dan roket menjelma berselang di perkampungan yang mempunyai beberapa dermaga. Poster DAP tertampal di rumah, dan bendera DAP berkibaran antara rimbunan belukar.

Namun demikian, suasana ketakutan terus menyelubungi Sibu. Misalnya, Rumah Rassau yang mempunyai 58 orang ahli DAP juga menyimpan bendera DAP sebaik sahaja Lim Guan Eng meninggalkan kawasan itu. Ketika ditanya wartawan, Lim Guan Eng yang sempat melihat apa yang berlaku hanya berkata, "Macam ni lah, apa boleh buat? Sekurang-kurangnya saya dibenarkan masuk (ke Rumah Rassau)."

Berkongsi pengalaman Pulau Pinang

15% pengundi Sibu terdiri daripada orang Iban, yang membawa kepada jumlah 8,665 orang. Hampir kesemuanya penganut kristian. Pada 9 Mei, Lim Guan Eng sempat melawat dua kawasan Melanau-Kristian dan satu rumah panjang Iban.

Lim Guan Eng disambut meriah di Kg. Bungan Kecil yang mempunyai kira-kira 170 orang pengundi. Walaupun hanya seorang penganut Kristian dalam perkampungan tersebut, namun hubungan antara penduduk agak mesra. Lim Guan Eng bergegas ke Kg.Bungan Besar yang mempunyai kira-kira 300 penduduk setelah singgah untuk 30 minit.

Berbanding dengan "sambutan yang memberangsangkan" di Kg.Bungan Kecil, kebanyakan penduduk Kg.Bungan Besar didapati agak dingin. Malah, sesetengah pengundi muda menyatakan bahawa mereka sebenarnya tidak membenci Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud yang diberi gelaran "Pak Uban".

Taib Mahmud yang memerintah Sarawak untuk 29 tahun telah menguasai pembanguan sosial-ekonomi negeri tersebut, menandingi kedudukan seolah-olah seorang "raja" dalam sanubari pengundinya. Pada hakikatnya, komuniti Cina mungkin juga berfikiran sedemikian.

Bagaimanapun, kedudukan Taib Mahmud tidak tinggi dalam komuniti Cina, jika dibandingkan dengan kaum asli. Seorang peniaga Cina memberitahu MerdekaReview, biarpun tidak senang dengan tindakan monopoli Pak Uban, tetapi komuniti Cina tidak berani menyuarakannya kerana takut diambil tindakan. Seorang wanita Cina dari Sarikei yang berpindah ke sini sejak 20 tahun lalu ketika ditanya wartawan, hanya berkata, "Saya tidak tahu, saya tidak tahu semua ini!"

Malah, pemandu teksi juga mendiamkan diri dan enggan mengulas banyak.

Bahang isu tanah lebih hangat

Penduduk akan lebih berani meluahkan ketidakpuasan mereka apabila dikunjungi pemimpin pembangkang. Zepid, 40, yang tinggal di rumah panjang di lembah Sungai Igan berkata, "Masalah tanah masih menjadi kebimbangan penduduk tempatan." Jelas, tanah tanpa hak milik cukup meresahkan penduduk di situ.

Malah, kemudahan jalan raya dan lampu jalan yang tidak sempurna membawa kerumitan kepada penduduk kampung. Jikalau berlakunya kecemasan pada waktu malam, mereka gagal melakukan apa-apa. Namun, Zepid yang jelas memihak kepada pembangkang tidak berani untuk diambil gambar oleh wartawan.

Tanah adalah masalah penting untuk kaum asli. Ia adalah senjata PR untuk menyerang BN, pada masa yang sama, juga alat BN untuk mempertahankan kerusi ini.

Nicholas Bawin yang sibuk melawat rumah panjang sepanjang minggu ini, malah masak dengan masalah tanah memberitahu MerdekaReview, "Respon orang asli terhadap kempen kita sangat baik. Saya tahu BN memberi tekanan yang banyak, juga menabur wang yang banyak. Tetapi rakyat tahu apa yang berlaku sebenarnya. Misalnya mereka kehilangan tanah, mereka benar-benar marah."

Tanah, tanah, tanah - masalah tanah adalah masalah kehidupan untuk kaum asli. Semalam, ketika PM Najib melawat ke rumah panjang Sebastian Onggoh, beliau terus menyahut permintaan penduduk tempatan dengan memperuntukkan 6,000 hektar tanah untuk kegunaan ekonomi pertanian.

Nicholas Bawin menjangkakan peningkatan undi Iban kepada Pakatan Rakyat, "Saya yakin undi Iban akan bertambah. Kami menyuarakan masalah yang terpendam dalam hati mereka. Kamilah orang yang mempertahankan kepentingan mereka!"

Jika dibandingkan dengan isu tanah, isu penggunaan kalimah Allah jelas tidak mencungkil prihatin yang luas di kalangan Iban-Kristian. "Ini kerana tiada larangan untuk menggunakan kalimah Allah di Sarawak, jadi masalahnya tidak besar," jelas Nicholas Bawin.

Peningkatan undi kaum asli untuk PR

PKR menggariskan matlamat undi Iban pada paras 35%, iaitu 5.5% daripada jumlah undi keseluruhan. Staf PKR yang bergiat di peringkat akar umbi, Angki anak Nigang bersikap optimis bahawa PR mampu menjangkau matlamat tersebut. Pada PRU ke-12, kedua-dua orang calon PR hanya memperolehi 20% undi Iban.

Ketika ditemuramah MerdekaReview, Angki anak Nigang berkata, keadaan sudah memperlihatkan perubahan, apabila pemimpin PR dibenarkan memasuki kawasan Iban. Namun demikian, pembangkang langsung tidak dapat mendarat sebelum ini. Lebih-lebih lagi, semakin ramai orang yang keluar bekerja dan menuntut, dan ia mempengaruhi keputusan yang bakal dibuat.

Angki menganggap bahawa meskipun PR tewas dengan majoriti 1,000 hingga 2,000 undi pada akhirnya, namun ia cukup untuk dianggap sebagai kemenangan moral kepada PR. Malah, seandainya PR menang dengan majoriti 100 atau 200 undi, ini bermakna Richard Wong yang menyarung jersi PR sebenarnya menang banyak.

Kawalan sosial di rumah panjang

Jika dilihat kepada rekaan rumah panjang orang Iban, kita akan memahami falsafah di sebaliknya. Puluhan keluarga ditempatkan sepanjang koridor rumah panjang, dan tuah rumah (ketua) berada di tengah. Gambar yang DYMM Yang Di-Pertuan Agong, Perdana Menteri dan Ketua Menteri digantung pada dinding. Di papan notis pula, anda akan mendapati notis daripada pemimpin Iban SUPP, Andrew Shirling.

Rekaan rumah panjang ini pada asalnya adalah satu mekanisme melindungi diri daripada penembusan kaum asing. Malah, ahli parlimen Bukit Bendera-DAP Liew Chin Tong menganggap ia sebagai salah satu cara kawalan sosial.

Tuah rumahnya hanya perlu melangkah keluar, menoreh ke kiri dan kanan untuk mengetahui kesemua aktiviti yang berlangsung dalam perkampungannya. Apa yang menarik di Rumah Rassau, rumah "tuah rumah" menjadi tempok persempadanan kem antara BN dengan PR.

"Pada hakikatnya anda diberitahu bahawa anda sedang dipantau. Jadi, kami sebenarnya tahu seandainya anda menyokong pembangkang," Liew Chin Tong menafsir mesej yang tersirat daripada rekaan sedemikian.

"Biarpun kerajaan gagal mengawasi kesemua orang, tetapi ia boleh menghukum sebahagian orang untuk menyampaikan mesej bahawa kesemua orang mungkin dipantau," katanya.

Liew Chin Tong mengulas dengan lebih lanjut, bahawa kawalan sosial di Sarawak sebenarnya bergantung kepada kawalan kerabat terhadap model pekerjaan dan rumah panjang di situ. Oleh itu, rumah panjang ini menyerupai konsep "Panopticon" yang direka Jeremy Bentham, dikembangkan oleh Michel Foucault. Masyarakat di sini diumpanakan sebagai apa yang digambarkan oleh George Orwell dalam karyanya 1984, di mana "big brother" berada di mana-mana.

Kesan keputusan PRK...

Seandainya PR berjaya menembusi kubu BN di Sibu, maka kemenangan ini akan membawa makna yang cukup besar. Ia sebagai petanda bahawa kaum asli telah berani untuk menyuarakan ketidakpuasan mereka terhadap kerajaan. Seandainya mentaliti penduduk sini diatasi, maka ia akan membawa padah kepada BN dalam pilihan raya negeri Sarawak kelak.

Sebagaimana yang dikatakan Nicholas Bawin, kebanyakan orang Iban tidak menyukai Taib Mahmud, "apa yang disenangi adalah wang dan kuasa di sebaliknya". Namun, apa yang dikhuatiri oleh PR adalah wang yang ditaburkan berikutan lawatan Najib (gambar kanan) ke Sibu. Jadi, ia kekal sebagai tanda soal sama ada undi Iban boleh dilonjakkan ke paras 30%.

Selain itu, pendekatan Lim Guan Eng yang kelihatan lebih mesra berbanding Taib Mahmud mungkin membawa penambahan undi Iban kepada PR. Nicholas Bawin berkata, "Lim Guan Eng semestinya membawa impak. Latar belakangnya bersih, ada kredibiliti, berhemah. Tidak seperti Taib Mahmud, dikelilingi polis di mana beliau berada. Pemimpin politik PR semuanya mudah, mesra kepada rakyat."

Pengkaji politik, Wong Chin Huat juga berkata, selaku Ketua Menteri, Lim Guan Eng tidak duduk di sofa yang selesa, sebaliknya duduk bersama dengan penduduk di lantai, malah meminjam tandas kampung sebelum meninggalkan tempat itu. Untuk Wong Chin Huat, gerak geri ini tidak boleh dipandang remeh.

*Wong Shu Qi ialah wartawan MerdekaReview yang membuat liputan dari Sibu, Sarawak. Tulisan ini diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang, daripada teks asal.

NAMA SAJA HEBAT..TENGOK RM, BUNGKUS..!!!

Yusmadi akan lompat?
Akhirnya khabar angin yang sekian lama bertiup sepoi2 bahasa mencium pipi tembam menjadi kenyataan.

Terkini Ahli parlimen Wangsa Maju, Wee Cho Keong hari ini mengumumkan keluar dari PKR dan menjadi ahli katak Bebas.

Siapa lagi selepas ini? Adakah MP balik Pulau Yusmadi akan menyalin menjelma menjadi katak?

Adakah Anwar Ibrahim akan tingggal keseorangan menjadi wakil rakyat PKR tunggal di P.Pinang?

Hanya ada 4 MP PKR di P.Pinang tahun 2008 tetapi Zahrain dan Tan Tee Beng telah bertukar warna menyalin kulit bertukar menjadi katak yang boleh hidup di dua alam.

Dalam Islam... katak adalah haram dimakan kerana boleh hidup di dua alam. Wakil Rakyat Bebas tapi mesra UMCO...memang sah dua alam.

UMCO akan terus memburu YB PKR yang bermasalah dengan umpan yang menarik dan lumayan. Musim pilihanraya kecil adalah musim paling sesuai katak baru akan muncul.

Broker-broker bertaburan memburu pemimpin PKR dan pimpinan AMK Pusat mahupun Negeri tidak terkecuali diburu dan dihubungi untuk berbincang dan memberi tawaran serta projek yang agak lumayan.

Sharpshooter baru sahaja bertemu Yusmadi di Pejabat PKR Pusat Tropicana dalam mesyuarat AMK Pusat hari Ahad yang lalu.

Semasa makan selepas mesyuarat bersama Shamsul Iskandar, Yusmadi, Zulfikar dan Rahman, isu lompat ini memang kami sentuh dan bincangkan.

Terdahulu, Yusmadi adalah salah seorang yang tersenarai wakil rakyat yang akan lompat. Beliau dikatakan jarang balik ke Balik Pulau meninjau masalah rakyat. Beliau juga adalah mantan Ketua AMK P.Pinang yang terpaksa melepaskan jawatan setelah tidak mampu menyatukan AMK P.Pinang.

Beliau juga tidak dilantik menjadi ajk Pimpinan PKR P.Pinang di bawah pimpinan DR Mansor Othman. Mengapa? Dr Mansor Othman ada jawapannya.

Namun begitu Yusmadi adalah anak muda yang pintar dan banyak idea semasa dalam mesyuarat. Beliau berkebolehan dan sering diundang dalam Astro Awani. Beliau juga petah berhujah dalam Parlimen.

Cuma apa yang boleh sharpshooter katakan adalah harapan masih boleh terus diberi kepada anak muda termasuk Yusmadi kerana semua yang melompat adalah veteran bukan dari wakil rakyat anak muda.

Namun begitu, mahu tidak mahu, suka tidak suka, imej dan kredebiliti PKR tercalar gara-gara katak najis. Katak najis hidup dalam sumpahan rakyat kerana rakyat mengundi mereka atas dasar Pakatan Rakyat.

Tidak cukup dengan laugan reformasi tetapi PKR perlu lakukan transformasi demi memulihkan imej PKR yang tercalar.

14 Mei 2010

PENYAKIT KRONI...MULAI DIRASAI !!!!!

Gantung semua lembaga pengarah, pengurusan kanan Sime Darby

Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 14 Mei: Sebagai pemegang saham terbesar, Permodalan Nasional Berhad (PNB) sepatutnya bertindak menggantung jawatan kesemua lembaga pengarah dan pengurusan kanan Sime Darby Berhad, kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub (gambar).

"Berdasarkan prinsip akauntabiliti, kesemua lembaga pengarah dan pengurusan kanan Sime Darby hendaklah berundur apabila syarikat berkaitan kerajaan (GLC) itu mengalami kerugian akibat lebihan kos berjumlah kira-kira RM1.6 bilion.

"Jika mereka enggan berbuat demikian, sebagai pemegang saham terbesar dalam Sime Darby, PNB hendaklah mengambil tindakan ke arah menggantung jawatan mereka," tegas beliau.

Berdasarkan laporan tahunan Sime Darby 2009, Skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) mempunyai 39 pegangan dalam kumpulan itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) 14 peratus dan PNB sendiri 13 peratus. ASB berada di bawah PNB.

Mengulas lanjut tentang kerugian itu, Salahuddin mempersoalkan, di manakah jawatankuasa audit dan akaun Sime Darby.

"Adakah jawatankuasa audit dan akaun itu tidak mengesan kerugian tersebut lebih awal?

"Jika mereka telah mengesan kerugian itu lebih awal dan melaporkannya kepada Lembaga Pengarah Sime Darby, apa yang dilakukan oleh lembaga pengarah dan pengurusan kanannya?

"Sebab itulah PNB sepatutnya bertindak ke arah memecat Lembaga Pengarah dan pengurusan kanan Sime Darby dan melantik audit luar untuk membuat penyiasatan," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu.

Salahuddin juga mempersoalkan kesan kepada sumbangan Sime Darby dalam memberikan dividen kepada pelabur-pelabur PNB.

"Bolehkah PNB mengekalkan kadar dividen yang telah diberikannya kepada pelabur-pelabur sebelum ini berikutan kerugian besar Sime Darby itu?" soal beliau.

Beliau juga menyarankan agar selepas ini Sime Darby melihat kembali kekuatannya dan membina perniagaan berteraskan kekuatan dan kepakarannya dalam sektor perladangan dan hartanah.

"Sime Darby tidak sepatutnya melibatkan diri dalam sektor tenaga, minyak dan gas atau penjualan kenderaan.

"Bidang-bidang tersebut tidak dilihat sebagai core business kumpulan itu," katanya.

Sime Darby patut mengambil Nestle sebagai contoh yang semakin berkembang maju dalam industri pemakanan di mana pada tahun 2006 sahaja ia mencatat keuntungan kira-kira US$75 bilion.

"Sepatutnya dengan kepakaran Sime Darby dalm bidang perladangan dan komoditi, ia boleh melakukan natural progression untuk maju dalam bidang industri pemakanan halal, contohnya berasaskan kelapa sawit," kata Salahuddin.

Musa Aman Diarah Istihar Harta?

Musa Aman Diarah Istihar Harta?
Oleh : admin | 14 May, 2010 | Posted in : berita top, sabah

KETUA Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman yang mendakwa mempunyai harta bernilai RM300 juta sebelum dilantik sebagai Ketua Menteri Kabinet ‘April Fool’ pada 1 April 2003; kini dipercayai mempunyai harta lebih USD 3 bilion telah diarah secara mandatori Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengistiharkan harta melalui notis yang diserahkan kepadanya pada 29 April 2010.

Mengikut Notis berkenaan yang disampaikan kepada Musa Aman di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang mula dikuatkuasa pada 1 Januari 2009;

Seksyen 36. (1) Walau apa pun mana-mana undang-undang bertulis atau rukun undang-undang yang berlawanan, seorang pegawai Suruhanjaya yang berpangkat Pesuruhjaya dan yang lebih tinggi, jika dia mempunyai alasan munasabah untuk mempercayai, berdasarkan penyiasatan yang dijalankan oleh seseorang pegawai Suruhanjaya, bahawa apa-apa harta dipegang atau diperoleh oleh mana-mana orang hasil daripada atau berkaitan dengan suatu kesalahan di bawah Akta ini, boleh dengan notis bertulis:

(a) menghendaki orang itu supaya memberikan pernyataan bertulis dengan bersumpah atau berikrar,

(i) yang mengenal pasti tiap-tiap harta, sama ada alih atau tak alih, sama ada di dalam atau di luar Malaysia, yang dipunyai atau dimiliki olehnya, atau yang mengenainya dia mempunyai apa-apa kepentingan, sama ada di sisi undang-undang atau ekuiti, dan menyatakan tarikh setiap harta yang dikenal pasti itu diperoleh dan cara bagaimana ia diperoleh, sama ada dengan jalan urus niaga, bekues, devis, pewarisan, atau apa-apa cara lain;

(ii) yang mengenal pasti tiap-tiap harta yang dihantar keluar dari Malaysia olehnya dalam tempoh yang dinyatakan dalam notis itu;

(iii) yangmenyatakan nilai anggaran dan tempat terletaknya setiap harta yang dikenal pasti di bawah subperenggan (i) dan (ii), dan jika mana-mana harta itu tidak dapat diketahui tempat letaknya, sebab mengapa;

(iv) yang menyatakan berkenaan dengan setiap harta yang dikenal pasti di bawah subperenggan (i) dan (ii) sama ada harta itu dipegang olehnya atau oleh mana-mana orang lain bagi pihaknya, sama ada harta itu telah dipindah hakmilik, dijual kepada atau disimpan dengan mana-mana orang, sama ada harta itu telah susut nilainya sejak dia memperolehnya, dan sama ada ia telah berbaur dengan harta lain yang tidak dapat dipisahkan atau dibahagikan tanpa kesukaran; Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

(v) menyatakan segala maklumat lain yang berhubungan dengan hartanya, perniagaannya, perjalanannya, atau kegiatan-kegiatannya yang lain sebagaimana yang dinyatakan dalam notis itu; dan

(vi) menyatakan segala punca pendapatannya, perolehannya atau asetnya;

Mengikut Seksyen 4 Akta Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia, jika gagal mengistiharkan harta Musa Aman boleh disabitkan kesalahan dan dihukum;

a) Dipenjara selama tempoh tidak melebihi dua puluh tahun dan

b) Didenda tidk kurang daripada lima kali ganda nilai lebihan itu, jika lebihan itu dapat dinilai, atau sepuluh ribu ringgit, mengikut mana-mana yang lebih tinggi

Setelah Notis Pengisytiharan Harta tersebut diserahkan kepada Musa Aman, Sabahkini.net telah berjaya mengesan Pemegang Amanahnya, Peguam Richard Barnes telah diarah berlepas ke Australia pada 3 Mei 2010 untuk mengurus dan mengalihkan kesemua wang ‘cucian’ (laundering) berbillions USD dan hartanya di luar negara, terutamanya Australia, Hong Kong dan Singapura.

Mengikut sumber dalaman SPRM, semasa Michael Chia Thien Foh @ Mikhael Aman ditahan di Hong Kong oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Hong Kong (ICAC) pada 14 Ogos 2008, dia telah memberi maklumat terperinci bagaimana wang ‘dicuci’ keluar daripada Sabah ke Hong Kong dan seterusnya wang ‘cucian’ dideposit ke akaun Richard Barnes, Nasir Yeo dan Musa Aman.

Mikhael Aman yang ingin mengelak daripada didakwa ICAC, Hong Kong juga telah menyenaraikan semua nama kroni Musa Aman seperti Pengarah Urusan Priceworth Wood Products Bhd, Andrew Lim Nyuk Foh; CEO Kretam Holding Berhad, Freddy Lim Nyuk Sang; CEO Java Incorporated Bhd, Datuk Admond Looh Chai Boon, Pengarah Urusan Asiatic Lumber Industries Sdn Bhd, John Nip Wing Hon; Pengarah Urusan Usahawan Borneo Group, Datuk Albert Lim Yu Min; Datuk Amin Khan; Datuk Nasir Yeo Guan Hock; Hafiz Musa Aman dan sebagainya.

Mikhael Aman yang mengetuai Kumpulan Kongsi Gelap dan Gangster Sandakan sentiasa dilindungi pengawal peribadinya, Sai Pao yang begitu berbangga sehingga dia masih kebal untuk disentuh SPRM! The Untouchable Of The Untouchable!

Siapakah kroni Musa Aman yang seterusnya akan diberkas oleh SPRM? Datuk Admond Looh, Datuk Nasir Yeo, John Nip atau…?

Oleh: DR DAVID P.MATTA (sabahkini)

13 Mei 2010


Kes tangguh 31 Mei, Ezam hadir bukan sebagai saksi


Mahkamah Tinggi hari ini menangguhkan perbicaraan kes liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 31 Mei hingga 4 Jun depan dengan menyambung sesi menyoal balas saksi utama, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Hakim Datuk Mohd Zabidin Mohd Diah membuat penangguhan itu selepas dipohon peguam bela, Karpal Singh pada perbicaraan tertutup petang tadi bagi membolehkan pihak pembela melawat sekali lagi lokasi kejadian liwat yang didakwa berlaku.

Ianya juga bagi mendapatkan maklumat tambahan berikutan permohonan Karpal untuk mendapatkan kenyataan beramaran daripada Saiful yang diberikannya kepada polis, ditolak hakim.

Terdahulu, mahkamah mengenepikan permohonan Anwar bagi menangguhkan perbicaraan sementara menunggu keputusan rayuan beliau berhubung penolakan permohonannya bagi mendapatkan kenyataan saksi yang dibuat kepada polis.

Anwar ketika bercakap kepada media di luar mahkamah berkata, beliau kesal dengan keputusan hakim yang menolak permohonan karpal supaya perbicaraan kes tersebut ditangguhkan sementara mahkamah rayuan membuat keputusan.

"Masalah kita ialah tidak bersetuju dengan keputusan hakim yang memudahkan soal pendakwaan yang kita anggap tidak adil, aju ke Mahkamah Rayuan pun tidak mahu ditangguh.

"Kalau sesi ini berjalan dengan pertuduhan yang ada sekarang, dah la pertuduhan tu zalim, tambah zalim lagi," katanya.

Sementara itu, Senator Ezam Mohd Nor yang diakui Saiful bertemu dengannya, hadir ke mahkamah petang ini bagi memperkenalkan diri selepas disebut dalam keterangan Saiful semalam.

Beliau dilihat tiba di Kompleks Mahkamah Jalan Duta diiringi beberapa orang rakan dan penyokong.

Semalam, Saiful mengakui bahawa dia ada bertemu dengan bekas Ketua Pemuda PKR itu pada lewat malam 27 Jun sehingga awal pagi 28 Jun 2008 di Bandar Tasik Puteri, Rawang.

Pertemuan itu menurutnya berlangsung beberapa jam sebelum Saiful menjalani pemeriksaan perubatan dan kemudian membuat laporan polis.

ADAKAH KITA TERMASUK DLM. GOLONGAN INI????

Judi : Akhirnya Harussani Bidas Najib

Mufti Perak, Datuk Dr Harussani Zakaria menyifatkan keputusan kerajaan Persekutuan meluluskan lesen judi pertaruhan bola sepak sempena kejohanan bola sepak Piala Dunia, umpama menentang hukum Syarak

Beliau berduka cita lantaran kerajaan Umno BN menghalalkan perkara yang terang-terang haram dan mengingatkan pemimpin beragama Islam yang terlibat dalam meluluskan lesen judi itu, sebagai bersyubahat mengikut peruntukan hukum syarak.

Kenyataan Mufti Perak ini menunjukkan keputusan kerajaan Umno Barisan Nasional itu bukan sahaja tidak disenangi pimpinan Pakatan Rakyat, sebaliknya dari segenap peringkat.

"Saya dukacitalah, kerana kerajaanmeluluskan judi, kerana judi ini haram dalam Islam. Jadi, kita meluluskan judi seolah-olah kita menghalalkan judi sedangkan ia haram di sisi Islam. Perbuatan ini sepatutnya dihindari," katanya kepada TV Selangor hari ini.

Dr Harussani menegaskan umat Islam terlibat dalam aktiviti ini, hukumnya tetap haram walaupun kerajaan umno-bn bertindak menghalalkannya.

"Jadi apa hukumnya orang Islam terlibat dalam aktiviti tidak bermoral ini? Kalau orang Islam terlibat, hukumnya haram. Orang Islam yang terlibat hukumnya haram walaupun aktiviti dihalalkan oleh kerajaan," katanya.

Ditanya apa hukum pemimpin yang terdiri dari orang Islam yang terlibat dalam meluluskan lesen judi bola, beliau menyatakan, perbuatan mereka hukumnya syubahat.

"Orang yang meluluskan bersyubahat dalam perbuatan judi. Dia luluskan benda yang haram," katanya lagi.

Mufti Perak itu menyifatkan tindakan pimpinan kerajaan Malaysia tidak wajar kerana kelulusan lesen judi ini hanya menggalakkan rakyat berjudi sedangkan Malaysia adalah sebuah negara yang diwar-warkan Umno sebagai negara Islam.

"Kesan tindakan ini akan menggalakkan orang terus berjudi, apatah lagi judi sudah diharamkan dalam syarak dan al-Quran, maka wajib kita pelihara. Membenarkan judi maka menggalakkan orang berjudi," katanya.

Akhbar berbahasa Cina, Sin Chew Daily sebelum ini melaporkan kementerian kewangan pimpinan Datuk Seri Najib Razak secara rasminya memberi lesen judi itu kepada Kumpulan Berjaya, dan pertaruhan secara sah itu boleh dibuat sebelum kejohanan bolasepak bermula 11 Jun ini.

Pada 6 Mei lalu, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussein berkata, kerajaan mempertimbang kemungkinan mengeluarkan lesen pertaruhan judi sempena kejohanan Piala Dunia atas alasan mengelak pertaruhan haram. -TVS

Ulasan GB

Jika demikian jawapan Mufti Harussani, apa pula hukum orang yang menyokong pihak yang meluluskan judi? Tidakkah itu juga syubahat namanya?

Justeru itu, ayuh tinggalkan UMNO BN. Anda bersyubahat dengan Najib, anda bersyubahat dengan UMNO BN, anda bersyubahat dengan perbuatan dosa yang dilakukan. Tidak wajar seseorang yang bergelar mukmin dan Muslim bersyubahat dengan perkara-perkara yang berlawanan dengan hukum Allah. Tidak kira siapa, tak kira jawatan apa yang kamu sandang. Sayangkan agama, sayangkan kesejahteraan, sayangkan bangsa, sayangkan negara - tolak Najib, tolak UMNO BN segera. Itu sahaja jawapannya!

12 Mei 2010

HONG KONG SAJA BOLEH AJAR!!!!

SPRM Berkas Kroni Musa Aman?
Oleh : admin | 12 May, 2010 | Posted in : berita top, sabah

GEMPAR! Ekoran siasatan yang dijalankan dan pendakwaan yang bakal dilakukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Hong Kong (ICAC), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ‘memberkas’ dua orang kroni Musa Aman, Freddy Lim dan Andrew Lim berhubung kegiatan Penggubahan Wang Haram dan Membiayai Keganasan yang dilakukan secara bersama dengan adik angkat Musa Aman, Michael Chia Thien Foh @ Mikhael Aman.

Kedua-dua mereka ‘diberkas’ pada malam semalam bagi membolehkan SPRM menjalankan siasatan dan seterusnya melakukan pendakwaan, sebelum meletupnya kes Hong Kong yang akan menggemparkan dunia dalam masa dua minggu lagi; setelah Mikhael Aman ditangkap ICAC ketika cuba menyeludup keluar 16 juta dollar Singapura dalam ‘briefcase’nya ketika berlepas ke Kuala Lumpur pada 14 Ogos 2008.

Mengikut modus operandi yang dikesan Sabahkini.net, Freddy dan Andrew Lim membayar Michael dan Musa Aman (McMA) melalui Wayco Enterprise Limited setelah McMA diberi konsesi pembalakan melalui Melur Azim Sdn.Bhd, Bountiful Return Sdn.Bhd, Maju Sinar Network Sdn.Bhd termasuk membeli balak Yayasan Sabah melalui Mujur Bakat Sdn Bhd dan Nadi Hasil Sdn.Bhd.

Sabahkini.net telah mendedahkan kegiatan Mikhael Aman ini melalui artikel MICHAEL CHIA, TOKOH PERNIAGAAN BN YANG BERJAYA? dan beberapa kes lain yang boleh disemak di arkib Sabahkini.net.

Tindakan tergesa-gesa SPRM menangkap Lim bersaudara ini mungkin akibat tertekan kerana bimbang imej Malaysia akan tercemar sekiranya kes berkenaan dibicarakan pada atau selewat-lewatnya 20 Mei 2010 di Mahkamah Hong Kong.

Walaupun sebelum ini SPRM memberkas beberapa kroni Musa Aman dan mereka yang ada kaitan dengan kes Hong Kong, namun siasatan hanya ala kadar; namun arahan terbaru daripada Perdana Menteri dan SPRM yang diketuai Ketua Pesuruhjaya baru begitu bersungguh-sungguh untuk menyelesaikan kemelut rasuah paling memalukan di Sabah.

Kesungguhan Timbalan Pengarah SPRM, Datuk Shukri Abdull membuka kembali fail siasatan 81 DALIL Musa Aman yang difailkan Naib Presiden PKR, Datuk Dr Jeffrey Kitingan merupakan tamparan hebat kepada Musa Aman yang berada di ambang kegelinciran kuasa.

Mengikut siasatan Sabahkini.net sebelum ini, semua pembalak yang mendapat konsesi pembalakan atau kontrak membeli kayu balak Yayasan Sabah akan membayar wang kepada Mikhael Aman; yang kemudiannya akan menyuci wang tersebut melalui akaun Richard Barnes.

Richard Barnes yang menjadi Pemegang Amanah Musa Aman akan menyuci wang tersebut melalui Datuk Nasir Yeo yang akan menyimpan dan memasukkan semula wang tersebut ke akaun Musa Aman di Central Bank Hong Kong. Sebahagian wang RM100 juta yang diterima telahpun ‘dicuci’ kembali ke Sabah dengan pembelian tanah di Sutera Harbour yang kini dikenali sebagai d’Banyan residency @ Sutera.

Setiap pembalak atau pembeli balak dikehendaki membayar RM50 bagi setiap meter padu terutama Mujur Bakat Sdn.Bhd dan Nadi Hasil Sdn.Bhd; manakala pemilik syarikat yang diberikan konsesi Yayasan Sabah dikehendaki membayar RM3,500 sehektar bermula daripada Melur Azim Sdn.Bhd (Kuamut), Bountiful Return Sdn.Bhd, Maju Sinar Network Sdn.Bhd (Pinangah), Kilang Papan Sinora yang diberikan 5,000 hektar di Hutan Simpan Tangkulap (Kota Kinabalu).

Oleh: SHAKILA AMIR HASSIM (sabahkini

RM20K, 2 MALAM JE HABIS KAT DANOK!!!!

RM 50k Untuk Ketua Cabang, RM 20k Untuk Ketua AMK

Rupa-rupanya di dalam kumpulan Ezam itu ada yang tidak menyukai tindakan Ezam dan memberi maklumat kepada pemimpin-pemimpin PKR.

RM50k bagi setiapKetua-Ketua Cabang (Bahagian atau Kawasan) dan Rm20k bagi Ketua-Ketua AMK. Itulah tawaran wang yang sedang dibuat oleh Ezam Soros kepada pemimpin-pemimpin PKR di peringkat akar umbi sekarang ini.

Saya dapat maklumat Ketua AMK Kelantan pun sudah pun dibeli oleh Ezam dan menunggu masa untuk melompat. Ada beberapa lagi ketua AMK yang sudah mula goyang dan mungkin akan dibeli.

Ezam sedang berusaha untuk membeli seramai mungkin pimpinan2 PKR sebelum Kongress PKR pada 28 May 2010.

Juga, Ezam Soros sedang diberi tugas untuk membeli seorang lagi Ahli Parlimen PKR serta 2 orang ADUN PKR. Kemungkinan besar 2 Adun itu adalah dari negeri Kedah Darul Aman.

Saya ingin mengingatkan para pembaca sekelian terhadap kempen doa laknat terhadap mereka yang terbabit dalam pembelian wakil2 rakyat dan pemimpin2 PKR ini. Doa yang saya cadangkan untuk dibaca dan diaminkan adalah:

“ Bismillahirahmanirahim. Ya Allah Ya Tuhan kami. Kami Hamba Mu yang lemah memohon belas ehsan dan kasihan Mu. Kami tidak berdaya untuk menghadapi fitnah wang sebegini besar. Maka, kami berserah kembali kepada kekuasan Mu Ya Allah setelah habis daya dan kederat kami telah digunakan.

Maka, kami memohon, Ya Allah, turunkan Bala yang diterima oleh Kaum Nabi Nuh dan Kaum Nabi Hud ke atas semua yang terlibat dalam usaha pembelian wakil-wakil rakyat serta pimpinan PKR tidak kira siapa mereka itu.

Ya Allah Yang Maha Berkuasa, Yang Menggerakkan Awan, Yang mengalahkan bala tentera Al Ahzab. Hancurkan mereka. Menangkan kami ke atas mereka. Jadikanlah wang mereka sebagai bala ke atas mereka supaya mereka sedar bahawa Kau lebih Berkuasa dari wang mereka.
AMINNNNN”

Inilah contoh politik yang sedang dijaja oleh UMNO. Patutlah agaknya industry judi dan arak disokong oleh puak2 ni. Bayangkan sehari sahaja nilai industri judi di Malaysia adalah RM850 juta (mengikut Mayban Securities). Saya yakin 100% duit judi inilah yang diberikan kepada Ezam Soros untuk menjalankan kempen pembelian beliau.

Raja Petra sendiri pernah mendedahkan dalam blog beliau bagaimana tokeh judi, Vincent Tan telah membeli Timbalan Speaker DUN Perak sehingga membawa kejatuhan kerajaan PR Perak dengan harga RM25 juta.

Mengikut Raja Petra:

Whatever it may be, the thing that prompted her to abandon the party that no longer appreciated her services was the RM25 million that Vincent Tan of Berjaya paid her. Yes, she was paid a cool RM25 million in cash, more money than any Malaysia Today reader will see it many lifetimes.

Kita semua tahu maklumat Raja Petra biasanya betul dan setakat ini tiada siapa yang berani mencabar pendedahan Raja Petra ini.

KENAPA ORANG MELAYU NI MURAH SANGAT UNTUK DIBELI?

Ada ka RM50k boleh melompat. Maklumat saya dapat, Timbalan Speaker Perak Yee telah mencongak segala pendapatan beliau yang bakal beliau hilang sebagai lawyer dan ahli politik untuk 30 tahun ke hadapan bersama-sama kos inflasi. Hasilnya, beliau meminta jumlah RM25juta bagi membeli diri beliau.

Mulanya UMNO tidak setuju kerana terlampau tinggi, tapi apabila Najib tertekan sebab ADUN Bota melompat, pertolongan Vincent Tan telah diminta. Hanya tokeh2 judi dan arak sahaja yang mampu mengeluarkan wang “cash” RM25 juta dalam sekelip mata di Malaysia.

Nilai orang Melayu ni murah sangat. Ada ka dengan Rm20k dan RM50k boleh membiarkan diri dibeli dengan sebegitu mudah? Tak fikir ke maruah diri?

Saya dengar Ahli PArlimen Bagan Serai cuma mendapat RM100k sahaja. Juga, dua ekor ADUN PKR yang melompat di Perak sampai hari ni tak dapat duit mereka secara penuh lagi.

Sebagai orang Melayu yang Islam, soalan saya adalah :

DIMANAKAH MARUAH ORANG MELAYU? MENGAPA BEGITU MURAH HARGA KAMU?

CIA dan MI5 MEMANG SUKA BELI PEMIMPIN

Hari ini, Ezam Soros beli, besok kalau datang CIA, MI6 datang beli, adakah kamu juga akan terbeli? Saya sedang membaca buku bertajuk ”Confessions of an Economic Hitman”. Mereka telah menyedari selepas jatuhnya Muhammad Al Mossadeq sebagai Perdana Menteri Iran, mereka terpaksa mencari jalan lain. Ini kerana usaha menjatuhkan Mossadeq adalah hasil kerja tangan seorang agen CIA bernama Kermit Roosevelt (cucu Theodore Roosevelt).

Maka, selepas kejatuhan Mohammad Mossadeg, mereka telah berhenti menggunakan agen CIA tetapi mereka menggunakan pula syarikat-syarikat yang ada hubungan dengan CIA.
Secara mudahnya, CIA dan kuncu2 nya telah membeli ahli politik semenjak awal 40an lagi. Mereka telah menjatuhkan kerajaan dan menaikkan kerajaan dengan membeli dan menjual ahli politik.

Kalau Melayu mudah dibeli sebegini, saya tak tau lah apa akan jadi pada masa depan bangsa Melayu dan agama Islam di Malaysia.

Hanya kepada Allah SWT saya bertawakkal. Mungkin ini petanda dekatnya kedatangan Dajjal.
Tulang Besi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...