25 Februari 2012

GEMPAR!!! SKANDAL NFC: POLIS SAHKAN ADA KESALAHAN PECAH AMANAH

Polis mahukan pengarah NFCorp didakwa atas kesalahan pecah amanah


KUALA LUMPUR, 25 Feb - Polis telah memohon kepada Peguam Negara supaya pengarah Pusat Fidlot Corporation (NFCorp) didakwa atas kesalahan pecah amanah selepas pemimpin pembangkang mendakwa sebahagian daripada RM250 juta pinjaman mudah kerajaan telah digunakan untuk tujuan lain.

Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Syed Ismail Syed Azizan mengesahkan perkara itu petang tadi kepada beberapa organisasi media.

"Kami mencadangkan Pejabat Peguam Negara supaya semua pengarah NFCorp didakwa atas kesalahan pecah amanah," katanya kepada The Malaysian Insider.

NFCorp, yang dimiliki oleh suami dan tiga anak Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil, merupakan syarikat yang bertanggungjawab menguruskan skandal Pusat Fidlot Nasional (NFC).

NFC , HELAH NAJIB SEBAGAI SENJATA PEMILIHAN UMNO

Putaran tipu muslihat dan rasuah


Malah, terdapat lebih daripada apa yang boleh dilihat dalam keseluruhan skandal NFC ini. Selain dari rasuah terang-terangan, ia adalah paya pergaduhan panglima perang UMNO semua berangan untuk membasuh tangan mereka dari skandal ini dan pada masa yang sama menuding jari di antara satu sama lain dalam usaha untuk lari daripada tanggungjawab ini.

Pemain utama dalam kejatuhan NFC bukan sahaja termasuk Shahrizat dan keluarga, tetapi juga Najib sendiri kerana didakwa mengacau isu dalam usaha untuk menggantikan Shahrizat dengan Raja Nong Chik di kerusi Parlimen Lembah Pantai yang sudah lama dipegang oleh Shahrizat.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang meluluskan projek NFC kepada keluarga Shahrizat pada tahun 2006, bekas Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi dan Ketua Pemuda, Khairy Jamaluddin juga terlibat.

Konflik dalaman Umno

NFC adalah satu projek penternakan lembu yang bertujuan untuk membekalkan daging lembu yang murah harganya kepada negara. Pinjaman lembut kerajaan sebanyak RM250mil telah dilanjutkan untuk melancarkan projek, tetapi Salleh dan keluarga menghabiskan sebahagian besar wang pada kondominium mewah di Singapura dan Bangsar, tanah kediaman, percutian luar negara, bil kad kredit yang besar dan sebagainya.

Malah Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nazri Aziz yang dianggap sebagai jurucakap Najib mengakui bahawa terdapat pecah amanah dalam cara pinjaman itu telah digunakan, tetapi sekali lagi tiada tindakan telah diambil.

Ini telah mendorong syak wasangka bahawa Najib sengaja melambatkan tindakan diambil ke atas skandal NFC dan menggunakan kesempatan ini untuk menjatuhkan timbalannya Muhyiddin dan puak Badawi.

UMNO akan menghadapi pilihanraya dalaman lewat tahun ini dan kedudukan Najib sebagai presiden adalah untuk dimenangi. Muhyiddin dijangka untuk mencabar Najib, manakala Badawi sekali lagi mungkin menyokong MB Melaka Ali Rustam.

Bukti pembaziran dan ketidakcekapan

Sementara itu, aduan terbaru ladang satelit yang terbengkalai di Manjung di bawah program Pusat Fidlot Negara telah menekankan pembaziran dan salah urus oleh keluarga Shahrizat.

Timbalan pesuruhjaya PAS Perak Misbahul Munir Masduki memberitahu akhbar bahawa beliau menemui kira-kira 100 ekar tanah ragut telah dibiarkan terbengkalai walaupun kawasan itu telah siap sepenuhnya untuk projek semasa lawatan baru-baru ini. Menurut Misbahul, lembu sepatutnya dibekalkan kepada pelabur di ladang Manjung, yang telah dimulakan empat tahun lalu apabila kawasan itu ditukar menjadi sebuah pusat pengeluaran makanan.

Adalah juga difahamkan bahawa Jabatan Pertanian telah membelanjakan RM6.7 juta untuk membangunkan infrastruktur seperti pembinaan 2 bangsal lembu yang boleh menampung 600 lembu pada satu masa, elektrik dan bekalan air serta pagar.

Walau bagaimanapun, tidak ada satu lembu pun yang disediakan.

"Berjuta-juta ringgit wang rakyat telah dibazirkan dalam projek ini. Kami mahu kerajaan negeri menjelaskannya," kata Misbahul.

PENYENARAIAN FGVH, TAWARAN DURIAN RUNTUH SATU PENIPUAN -ANAK

Anak gesa tarik balik ‘borang durian runtuh’

Oleh: kucoi1

"TEMERLOH, 24 Feb: Presiden Persatuan Anak Peneroka Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman memberi kata dua kepada pihak Felda sama ada menarik balik ‘pekeliling durian runtuh’ yang diedarkan kepada peneroka atau laporan polis akan dibuat.

Katanya, ini disebabkan timbul keadaan yang amat mengelirukan dan kegelisahan di kalangan peneroka kerana semua dokumen seperti salinan kad pengenalan, geran ladang, rumah digunakan untuk tujuan tertentu.

“Saya banyak terima aduan dalam seminggu ini tentang edaran borang untuk mendapat ‘durian runtuh’ dengan maklumat penting iaitu fotostat kad pengenalan, geran ladang, rumah, status senarai hitam bank dan pewaris.

“Isinya agak berbeza tetapi membawa implikasi yang sangat besar kerana dokumen-dokumen penting boleh dimanipulasi.

“Jadi saya nak minta satu penjelasan siapa yang keluarkan arahan itu? Saya tak salahkan pengurus-pengurus Felda kerana mereka hanya menjalankan arahan daripada pihak atasan,” katanya dalam sidang media di sini semalam.

Tambah Mazlan, ini berkaitan dengan janji kepada peneroka.

“Ada pengurus yang janji nak bagi duit tunai RM10,000 ada yang janji dalam bentuk saham. Ini satu harapan kepada peneroka dan bila nak bagi duit mereka tak fikir panjang lalu serah semua dokumen,” katanya.

Katanya, ada beberapa tempat seperti di Jengka 18 peneroka disuruh membuat buku akaun dan agen bank sendiri datang ke balai raya.

“Bagi saya ini akan menimbulkan keadaan yang mengelirukan terutama sebenarnya janji durian runtuh itu tidak wujud sama sekali,” jelasnya.

Mazlan juga berpendapat, ini mungkin juga satu helah di mana akhirnya pihak tertentu akan menggunakan semua dokumen tersebut untuk mereka akhirnya menjustifikasikan peneroka Felda secara majoriti setuju dan menyokong penyenaraian FGVH.

Tambahnya, tidak mustahil secara halus atau pintu belakang mereka menggunakan referendum itu untuk meneruskan penyenaraian dengan paksaan tetapi secara halus.

“Sebab itulah saya sudah beritahu peneroka yang menghubungi saya supaya buat laporan polis kerana ada unsur ugutan, penipuan dan salah guna kuasa.

“Jadi oleh kerana isu ini begitu besar dan melibatkan warga Felda seluruh negara, saya minta surat arahan itu ditarik balik serta merta. Saya nak katakan durian runtuh itu satu pembohongan sebab mesyuarat agung khas (EGM) semalam (kelmarin) pun dibatalkan, KPF tiada kaitan dengan penyenaraian jadi nak dapat durian runtuh dari mana.

“Sebab itu saya katakan durian runtuh itu cerita karut dan yakin ada satu agenda halus yang menjurus kepada mereka nak bina satu keyakinan sebenarnya yang hendakkan penyenaraian itu kononnya besar dan yang menolak itu kecil,” tegasnya.

Mazlan tidak menolak usaha itu mungkin ada kaitan dengan kenyataan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad yang mahu Felda disenaraikan juga menggunakan mekanisme yang lain setelah gagal EGM.

Dalam sidang media yang sama, Mazlan mengucapkan syabas kepada Tengku Razaleigh Hamzah yang berani mengeluarkan kenyataan terbuka dan jelas bahawa bahaya bagi Felda jika disenarai di bursa saham kerana beliau seorang yang berpengalaman dalam ekonomi.

Katanya, kenyataan berani tersebut sangat signifikan dalam hala tuju penyenaraian Felda dan itu jugalah sebenarnya kebimbangan warga Felda selama ini justeru minta Perdana Menteri membatalkan saja usaha penyenaraian itu."

Krisis PAS Kedah: Anwar Ibrahim Dan Tuan Guru Hadi Awang Mesti Campur Tangan!

Sumber: Jalan Pulang

Pergolakan terkini krisis PAS Kedah dikatakan sangat meruncing sejak beberapa hari lalu.Menteri Besar, Azizan Abdul Razak dikatakan sudah menghantar senarai Exco baru kepada Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah kelmarin memohon restu di sebalik cerita empat Exco sedia ada tidak mahu menyambung semula perkhidmatan mereka.

Empat Exco terbabit, Ir Pahrolrazi Zawawi, Hamdan Mohamed Khalib, Dr Ismail Salleh dan Mohamed Taulan Mat Rasul.


Kesemua mereka belum meninggalkan pejabat kecuali Pahrolrazi dikatakan sudah mengosongkan pejabat mereka di Wisma Darulaman, Alor Star sebagai tanda protes perlantikan Exco baru yang dijadualkan diadakan dalam masa terdekat.Sumber terbaru mengesahkan bahawa Mursyidul Am, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat sudah berada di negeri itu bagi mendapat gambaran jelas mengenai krisis yang wujud di samping membantu PAS negeri menyelesaikan pertiakian yang wujud.

Sudah menjadi rahsia umum betapa Azizan, dikhabarkan tidak mahu mendengar masalah malah isu yang dibangkitkan sekaligus menjadikan krisis PAS di negeri itu bertambah runcing.Puncanya kerana tindakan Azizan sendiri yang menganugerahkan kontrak penyelenggaraan kepada kroni rapat Umno-APCO bernilai RM1 bilion tanpa mendapat persetujuan Exco apatah lagi PAS negeri.

Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim mengarahkan supaya PKR negeri tidak masuk campur pertikaian tersebut dan menyerahkan kepada PAS sendiri untuk menyelesaiaknnya.Ini membuktikan laporan Utusan Meloya hari ini bohong 100 peratus kununnya Azizan dijadikan mangsa Anwar dalam percaturan politik dalaman PAS Kedah selepas kununnya bekas Exco Selangor, Hasan Ali turut dikaitkan dengan Anwar.

Sedangkan Anwar yang baru pulang dari Tunisia dan kini berada di Kuantan bagi mengetuai pimpinan Pakatan Rakyat dalam demo anti-Lynas esok, hanya baru mendapat khabar mengenai krisis PAS Kedah setakat tengah hari semalam.Anwar tiba di KLIA jam 1.55 tengah hari dari Dubai setelah transit di situ selama dua jam.

Masakan dalam dua jam setelah kepenatan pulang dari ibu negara Tunisia, Tunis, menggunakan pesawat Emirates boleh campur tangan dan mampu memberi nasihat sedangkan ada lebih banyak hal yang perlu diselesaikannya.Justeru, permainan Utusan Meloya amat dikesalkan dan rakyat Kedah diingatkan supaya tidak mendengar khabar angin terutamanya dari Umno-APCO negeri yang diketuai Ahmad Bashah Md Hanipah mengeluarkan kenyataan kununnya kepimpinan PAS negeri sudah berpecah dua.

Namun, Anwar dan Presiden PAS, Tuan Guru Abdul Hadi Awang perlu segera menyelesaikan isu ini sebelum ia menjadi modal jajaan Umno-APCO negeri yang kepingin merampas negeri tersebut ari tangan Pakatan Rakyat.

Perkembangan terkini akan dimaklumkan menerusi blog ini dari masa ke semasa.:JALAN PULANG

Pergaduhan dan pertelingkahan sesama sendiri diambang pilihan raya umum hendak diadakan sesuatu yang tidak elok. Sudah tentu pertelingkahan itu akan memberi kesan kepada kestabilan parti, dan pergeseran itu akan dijadikan isu oleh pihak parti lawan.

Perkembangan politik Pas Kedah seperti mana diperkatakan hari ini sesungguhnya menyedihkan. Kalau ia benar berlaku pertelingkahan itu membahayakan Pas. Mereka yang terlibat dalam pergaduhan itu atau mencetuskan masalah bolehlah dianggap mereka yang tidak peka dan lebih mementingkan kepada diri sendiri. Wajarlah mereka sejukkan kepala.

Sejauh mana apa yang dikatakan itu - Pas Kedah bergolak, tidak dapat dipastikan secara cerat. Tetapi jika dilihat kepada bantuan yang digunakan pakai oleh orang-orang di Kedah sehingga terpaksa memanggil Mursyidul Am Pas Nik Abdul Aziz Nik Mat menggambarkan suasanya menggawat. Ia tidak cukup untuk ditangani oleh Kedah saja lagi.

Hari ini Nik Aziz dikatakan terbang ke uatara untuk meninjau pergolakan Pas Kedah. Mungkin pemergian itu bukan semata-mata untuk menyelesaikan apa yang dikatakan bergolak itu, tetapi sudah tentu di samping ada tujuan lain ia akan melihat atau pun diberi tahu mengenai apa yang berlaku.

Katanya lewat petang ini Nik Aziz berjumpa dengan Dewan Ulama Pas Kedah untuk mendapat gambaran apa yang berlaku. Pertemuan diadakan di Mantalon. Mungkin Nik Aziz mendapat gambaran dan latar belakangnya. Selepas itu katanya, Nik Aziz diminta pula berjumpa dengan beberapa Exco Kedah yang dilaporkan bermasalah dengan Azizan Razak.

Hendaknya kedatangan Nik Aziz dan berlangsungnya perjumpaan itu akan dapat memberi ilham untuk menyelesaikan masalah di Kedah. Mungkin bantuan Nik Aziz itu diperlukan bukan saja atas kapasitinya sebagai Mursyidul Am Pas tetapi sebagai tokoh spritual yang dimalui dan dihormati oleh parti.

Tidak dapat dipastikan apa selepas mengadakan pertemuan dengan Dewan Ulama dan beberapa Exco itu, MB Kelantan itu berjumpa pula dengan Azizan Razak? Tetapi kalau mengikut prosudernya begitulah. Nik Aziz juga memerlukan gambaran jelas dari Azizan Razak kenapa sampai desas desus ada Exco tidak mahu disambung kontraknya pada 28 Februari ini.

Berita yang tersebar sebelum ini kononnya empat orang Exco tidak akan menyambung perlantikan semula mereka yang tamat pada 28 Februari ini. Exco itu ialah Fakhrurazi Ghazali, Dr Ismail Salleh, Mohamad Taulan Mat Rasul. Sekiranya benar desas desus ini ia memberi pukulan hebat kepada Azizan Razak.

Kenapa mereka dikatakan tidak bersedia untuk 'bersama' kabient Aizan ialah kerana tidak senang dengan cara Azizan mentadbir kerajaan Kedah yang lebih bersikap autokrasi dan tidak sedia menerima pandangan kawan-kawan pimpinan lain.

Tindakan Azizan melantik beberapa orang Umno untuk memegang jawatan CEO dalam agensi kerajaan juga menjadi punca. Manakala kemuncak kepada kemarahan itu apabila Azizan menggunakan kuasa eksekutifnya untuk memberi kontrak maintaince kepada kroni Umno bernilai hampir RM1 billion.

Tindakan inilah yang menyebabkan kepimpinan Azizan Razak sebagai MB dipertikaian.

Bukan itu saja Azizan juga tidak mahu menerima pandangan dan nasihat daripada pimpinan lain sama sekali dan bertindak mengikut pandanganya.Ada munasabah juga kalau Exco berkenaan hilang sabar dengan tindakan Azizan itu. Untuk apa mereka memegang jawatan, diberi tugas untuk mentadbir negeri kalau pandangan dan nasihat mereka tidak dihiraukan.

Bagaimana pun dalam melihat pergolakan di Kedah ini, semua pihak harus bertindak dengan penuh hati-hati. Jangan terlampau mengikut nafsu apa lagi 'gumbaan' media musuh Pas.

Apa dibimbangkan bukan saja setakat Azizan Razak terlepas jawatan tetapi Pas juga akan kehilangan kerajaan.Mereka yang beriya ingin menendang Azizan hendaklah bersabar dan carilah ketika dan cerlak yang baik dan bertindaklah dengan mengambil kita keperluan lain. Bukan ketika ini kalau Azizan hendak dibuang.

Yang penting semua pihak kena tumpu kepada menghadapi pilihan raya umum ke-13. Selepas Pas menang dan tubuh kerajaan, nah ketika itu nanti kalau hendak bergomol atau memulau Aizan.

Lakulah kalau sudah tidak serasi yang perlu dipastikan Pas menang pilihan raya.Paling tidak diingini sekali ialah gara-gara tindakan tidak fatanah itu menyebabkan Pas akan kalah dalam pilihan raya.

Ingatlah media penjilat buntut UBN akan terus mencari lubang dan celah untuk memburuk dan menjatuhkan Pas. Jangan sesekali pecah lubang kepada mereka.

Percayalah mereka tidak akan support mana-mana dalam hal ini, mereka boleh bersikap baik tetapi jauh dilubuk hati dendam membara untuk menumbangkan Azizan dan bersama Exconya sekali.

10 lagu dangdut haram disiar

JAKARTA- Komisi Penyiaran Daerah Nusa Tenggara Barat (NTB) melarang lembaga penyiaran radio dan televisyen menyiarkan 10 lagu dangdut yang mempunyai lirik mengandungi unsur lucah dan tidak mendidik.

Ketua Komisi Penyiaran Indonesia (KPID) Daerah NTB, Badrun AM semalam berkata di Mataram, pihaknya mengeluarkan larangan penyiaran 10 lagu dangdut itu kerana boleh merosakkan moral masyarakat. Sepuluh lagu yang dilarang daripada disiarkan itu adalah lagu Jupe Paling Suka 69, Mobil Bergoyang, Apa Aja Boleh, Hamil Duluan, Maaf Kamu Hamil Duluan, Satu Jam Saja, Mucikari Cinta, Melanggar Hukum Wanita Lubang Buaya dan Ada Yang Panjang.

Larangan menyiarkan lagu dangdut berkenaan dibuat selepas satu penyelidikan terperinci dilakukan membabitkan segelintir tokoh, termasuk tokoh budayawan, Musbiawan; tokoh media, Bochri Rohman; tokoh akademik, Dr Kadri, pengamal media, Adhar Hakim dan wartawan kanan, Karna Sinoel. Sebelum ini, Bahagian Pengawasan Isi Siaran KPID NTB menerima aduan masyarakat dan beberapa tokoh agama di daerah itu yang berpendapat penyiaran lagu dangdut itu di radio tempatan dan televisyen di Jakarta tidak wajar kerana liriknya tidak bersesuaian dan tidak mendidik masyarakat. “Selama dua minggu mulai 25 Januari hingga 14 Februari lalu, pasukan pemantau melakukan penyelidikan terperinci terhadap 300 lagu dangdut pelbagai versi dan genre, termasuk klasik, pop, koplo, reggae dan house dangdut yang paling diminati dan menjadi pilihan orang ramai,” katanya.

Badrun berkata, pendapat dan kritikan pelbagai tokoh dijadikan rujukan untuk KPID NTB membuat keputusan. Menurut Badrun, hasil analisis menunjukkan lagu Jupe Paling Suka 69 nyanyian artis kontroversi Julia Perez dengan nada suara erotik menggambar hubungan intim penyanyi itu. Lagu itu adalah lagu tema filem lakonan Jupe, Pocong Minta Kawin.

Nelayan tangkap udang karang gergasiAIMEE HAYDEN-Rodriques memegang udang karang gergasi yang ditangkap oleh Robert Malone pada 17 Februari lalu.

ROCKLAND, Amerika Syarikat - Seekor udang karang gergasi telah ditangkap di luar perairan pantai Maine dekat sini tetapi ia tidak akan dimasak untuk dijadikan makanan.

Pengarah Akuarium Negeri Maine, Aimee Hayden-Rodriques menyatakan seorang nelayan yang menangkap udang, Robert Malone menangkap udang karang gergasi itu pada Jumaat lalu.

Dia kemudian memberikan udang itu kepada Jabatan Sumber Marin untuk dihantar ke Akuarium Negeri Maine.

Udang karang itu sepanjang hampir 101.6 sentimeter dan seberat 12.3 kilogram.

Haiwan itu diberi nama Rocky kerana ia ditangkap di kawasan berbatu.

Namun, menurut Hayden-Rodriques, udang karang tersebut perlu diberi nama petinju Rocky kerana penyepitnya yang besar mencukupi untuk memberikan pukulan.

Dia berkata, udang karang itu akan dilepaskan ke lautan kerana ia akan menjalani kehidupan yang lebih baik dalam habitat liar. - Agensi

24 Februari 2012

TANAH BAYAN MUTIARA: ZAINAL ABIDIN HANYA PUSING CAKAP

Bayan Mutiara: 'Rundingan' hanya alasan Zainal Abidin, kata Guan Eng


PENGERUSI Perhubungan Umno Pulau Pinang, Datuk Zainal Abidin Osman terus didesak supaya meninggalkan arena politik gara-gara gagal mengemukakan bukti mengenai penjualan tanah Bayan Mutiara oleh kerajaan negeri kepada pemaju Ivory Properties Group Berhad tidak dilakukan secara tender terbuka.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata Zainal membangkitkan soal maksud "menerusi rundingan" sebagaimana dipetik pada dokumen Ivory menerusi media arus perdana, semalam, disebabkan beliau tidak mempunyai fakta bagi membela diri.Seorang lagi pemimpin Umno yang didesak melepaskan jawatan adalah Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan.

"Jika Ivory sendiri menyatakan bahawa proses pembelian (tanah) Bayan Mutiara ini dilakukan secara tender terbuka, hujah apa lagi yang dia (Zainal) ada untuk mengatakan bahawa tiada tender terbuka dilakukan oleh kerajaan negeri (dalam proses menjual tanah Bayan Mutiara).

"Kalau ada maruah, undurlah. Saya rasa dia (Zainal) faham bahasa Inggeris, tetapi buat-buat tak faham maksud 'following negotiation' (dan) 'upon the award' pada dokumen yang dikemukakan oleh Ivory kepada Bursa Saham (Malaysia)," ujarnya pada sidang media di Komtar, George Town.

Seksyen 2.1.7 pada halaman 5 dokumen Ivory tersebut menyebut, "The purchase consideration of RM1,072,203,264 for the Land was arrived at following negotiations (emphasis mine) between Ivory, CMI and PDC, upon the award of acceptance through a tender exercise arising from the request for proposals exercise in respect of the purchase and development of the Land."

[Terjemahan: "Harga RMN1.072 bilion untuk tanah yang dicapai menerusi rundingan di antara Ivory, CMI dan PDC, sebaik sahaja penerimaan award menerusi perjalanan tender dibuat berhubung dengan RPF berkaitan dengan pembelian dan pembangunan tanah."]

Guan Eng berkata Zainal sengaja mengelirukan rakyat mengenai terminologi "following negotiation" dengan tidak diperjelaskan secara penuh bersama-sama maksud "upon the award" pada dokumen Ivory itu."Umno tidak pernah membuat tender terbuka, kerana itu dia (Zainal) tidak mahu menjelaskan perkara yang sebenar pada dokumen itu.

"Kerajaan pusat langsung tidak (mengamalkan) tender terbuka, tiada sesiapa pun (termasuk) Zainal untuk mempersoalkannya (tender tertutup)," ujarnya.

Beliau turut mendedahkan satu lagi salinan dokumen yang dibekalkan dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta George Town, Kementerian Kewangan Malaysia bagi membuktikan kerajaan negeri melaksakan tender terbuka dalam penjualan tanah tersebut.

Salinan dokumen tersebut mendedahkan Jabatan Penilaian Tanah pada 14 September 2009 mencadangkan nilai rizab tanah Bayan Mutiara RM65 sekaki persegi. LIHAT DI BAWAH.


Namun, Kerajaan Negeri Pulau Pinang pada 7 September 2010 menetapkan harga rizab tanah tersebut adalah RM200 sekaki persegi dan mesti dilakukan secara tender terbuka.

"Harga rizab yang dikemukakan oleh Jabatan Penilaian Tanah rendah, hanya RM65 sekaki persegi. Kita (kerajaan negeri) ambil langkah berani dengan menetapkan RM200 sekaki persegi bagi tanah itu melalui tender terbuka.

"Tender terbuka bermaksud kita (kerajaan negeri) akan memilih tawaran harga paling tinggi...semua pihak boleh masuk (tender terbuka)...selepas tender diberikan (oleh kerajaan negeri), baru kita runding (dengan pemaju).

"Ivory tawar paling tinggi (iaitu) RM240 sekaki persegi yang dibayar selama 8 tahun, kita (kerajaan negeri) kata: 'kita gembira lah sekiranya tempoh pembayaran dipendekkan kepada 5 tahun sahaja' dan Ivory setuju."Apakah hasil yang menguntungkan rakyat ini dikatakan rundingan (yang mencerminkan) kerajaan negeri tidak melaksanakan tender terbuka," ujarnya.

Terdahulu, Guan Eng dituduh tidak melaksanakan tender terbuka serta menjual 102.3 ekar tanah Bayan Mutiara (termasuk 35 ekar tanah tebusan laut) kepada Ivory kononnya masih dengan harga yang begitu rendah, iaitu RM1.07 bilion.

Bagaimanapun, Guan Eng mencabar Umno menawarkan sebut harga belian yang lebih tinggi berbanding harga yang ditawarkan oleh Ivory sebelum ini.

Zainal dan Abdul Rahman mencabar Guan Eng melepaskan jawatan sekiranya kedua-dua mereka berjaya mengemukakan bukti berwajib.

Guan Eng dalam reaksi spontan menyahut cabaran tersebut dengan mengemukakan bukti-bukti terperinci mengenai proses tender terbuka yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri, turun mencabar kembali kedua-dua pemimpin Umno terdebut meninggalkan arena politik masing-masing jika gagal mengemukakan bukti.

Sepanjang perang media berlangsung selepas itu, Guan Eng dituduh menafikan hak Melayu untuk membeli tanah tersebut dengan memilih Ivory kononnya atas sentimen kecinaan.Guan Eng turut dituduh pro Singapura serta anti Melayu Pulau Pinang kerana melantik firma perunding terbaik bernama HDP Singapura bagi mereka bentuk dan menguruskan proses pembinaan berfasa 11,800 unit rumah mampu milik berkualiti tinggi di Batu Kawan.

RM500 juta diperuntukan oleh Kerajaan Negeri Pulau Pinang bagi projek mega di Batu Kawan tersebut adalah sebahagian dari hasil jualan tanah Bayan Mutiara dekat Bayan Lepas secara tender terbuka.Zainal Abidin dan Abdul Rahman dilihat terus dalih dan alasan demi menghadapi desakan berterusan untuk meninggalkan arena politik masing-masing daripada Guan Eng.

TERKINI!! BUDAK-BUDAK UMNO SERANG HQ KEADILANKetika Pakatan Rakyat mengambil sikap berdemonstrasi di hadapan kedutaan US dalam isu bakar Al-Quran, Barisan Nasional pula hadir ke Tropicana kononnya membantah kenyataan Anwar.

Menurut laporan yang diterima, lebih kurang 50 penyokong Umno kini sedang berarak menuju ke HQ PKR. Manakala pihak polis dan FRU tidak bertindak seperti yang diharapkan.


Angkatan Muda KEADILAN (AMK) membuat laporan polis selepas mendapat maklumat bahawa Pemuda Umno ingin mencetuskan kekecohan di Ibu Pejabat KEADILAN, di Petaling Jaya hari ini.Timbalan Ketua Penerangannya, Rozan Azen Mat Rasep berkata, maklumat itu disebar menerusi kiriman SMS pagi tadi yang menyatakan pihak terbabit mahu mengadakan himpunan membantah kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Laporan polis dibuat di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, meminta polis menyiasat dakwaan berkenaan dan mengawasi keselamatan ibu pejabat KEADILAN serta kakitangannya.“Kita minta polis siasat dulu perkara ini kerana saya bimbang situasi sebagaimana yang berlaku sebelum ini berulang,” katanya ketika ditemui keadilandaily.Ini kerana katanya, beberapa hari sebelum himpunan Bersih pada 9 Julai tahun lalu, Pemuda Umno berhimpun di depan pejabat KEADILAN dan membuat kacau.

“Ahad ini pula pimpinan utama parti akan berada di Kuantan bagi menyertai Himpunan Hijau 2.0.
“Jika himpunan pemuda Umno ini benar berlaku, kita bimbang provokasi melampau seperti ugutan pemuda Umno mahu bakar pejabat parti akan berlaku dan sebab itu kita minta polis siasat,” katanya.

Justeru, tindakan awal polis katanya ditagih bagi mengelakan kejadian tidak diingini berlaku.
“Saya mewakili AMK dan ahli KEADILAN mohon kerjasama polis memberi bantuan keselamatan dan pengawasan di persekitaran premis ibu pejabat parti bermula hari ini, jumaat, 24 Februari 2012.
“Pengawasan ini perlu dibuat seberapa segera dan seterusnya pihak polis mengambil tindakan wajar jika berlaku insiden bertentangan undang-undang seperti berlakunya kerosakan harta benda atau ugutan provokasi melampau,” katanya yang akan memantau perkembangan itu.

PENTADBIRAN ANGKUH NAJIB BURUKAN IMEJ KORUP NEGARA


24 FEB — Perbuatan Pentadbiran PM Najib melepaskan hutang Tan Sri Tajudin Ramli terhadap Danaharta sebanyak RM589 juta adalah kekemuncak keangkuhan kerjaan BN dalam mengurus kewangan negara yang telah pun buruk dengan pelbagai skandal, paling mutakhir NFC.

Pengerusi Transparency International Malaysia (TI-M) sendiri menyifatkan keputusan itu ini sebagai satu penyalahguanaan kuasa oleh kerajaan Najib yang tidak langsung mempedulikan tuntutan rakyat terhadap kebertanggungjawaban dalam urusan kewangan (fiskal) dan ketelusan yang sangat diperlukan oleh kerajaan Najib-BN yang telah terus mengalami kejatuhan dalam ranking Indeks Persepsi Korupsi (CPI), sekaligus membawa kesan buruk negara di kacamata pelabur tempatan mahupun antarabangsa.

Penghapusan dana awam sebanyak RM589 juta, yang merupakan baki pinjaman Tajudin sebanyak RM1.79 bilion oleh sekumpulan peminjam bagi membiyai pembelian 32 peratus kepentingan saham MAS pada tahun 1994 semasa era penswastaan mega di zaman Tun Mahathir.

Tun masih punya pelbagai “tengkorak” atau “skeleton” yang umum masih tuntut pertanggungjawaban. Buku-buku Tun banyak, tetapi tidak banyak hal yang dijelaskan, Malang.

Untuk ingatan semua, seorang analyst Danial Lian dari Morgan Stanley dalam tahun 2004 (April, The Edge) pernah mendedahkan bahawa dalam pentadbiran Tun Mahathir sebanyak US$100 bilion (RM310 bilion) hangus dalam pelbagai keboborkan urus-tadbir kewangan yang tiris dan curang kerana rasuah dan salah guna kuasa dalam era mega penswastaan dan bailout.

Perkara ini juga menimbulkan spekulasi bahawa Tun Mahathir masih lagi berkuasa menentukan banyak hal dalam Pentadbiran Najib ketika kes ini dapat diperap dan dilenyapkan begitu sahaja..

Bayangkan kekecewaan rakyat. Negara ini semacam ditadbir sekumpulan Mafia yang tidak boleh dipertanggungjawabkan!

Tidak layak sama sekali perkara ini dipandang ringan oleh pihak Najib, terutama beliau juga menunjukkan sikap yang culas dan cukup tidak komited dalam menangani skandal perbelanjaan RM250 juta yang tidak dilakukan secara komplian oleh syarikat milik keluarga seorang menteri penuhnya.

Najib wajar diingatkan bahawa isu dakwaan rasuah dan “kickback” pembelian kapal selam Scorpene yang melibatkan beliau dengan dakwaan bayaran “komisyen” RM540 juta atau 114 euro juta masih di mahkamah Perancis.

Rakyat kini mahu tahu dan mendesak supaya bentuk penyelesaian yang dicapai antara bekas pengerusi eksekutif Malaysia Airlines (MAS) Tan Sri Tajudin Ramli dan Pengurusan Danaharta Nasional Bhd yang dimiliki 100 peratus oleh Kementerian Kewangan didedahkan dan tidak dirahsiakan kerana ia melibatkan dana awam.

Mengikut kata Pengerusi TI-M itu lagi, kes ini pasti akan meninggalkan kesan buruk terhadap CPI akan datang sekali lagi akan menjejaskan ranking negara Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang tidak menarik. Sebagai seorang PM merangkap Menteri Kewangan, tidak layak Najib memandang ringan hal ini.

Kali terakhir Transparency International Malaysia (TI-M) mendedahkan rankingnya hujung tahun lalu (2011), Malaysia mencatat ranking terburuk dalam tempoh 10 tahun — jatuh dari tangga 56 kepada tangga 60 dari sejumlah 183 buah negara manakala skor CPI jatuh kepada tahap paling rendah 4.3/10.

Menurut TI-M, dari tempoh sembilan tahun (1995-2003), dalam era Tun Mahathir, kedudukan CPI Malaysia berligar di antara 4.8 pada tahun 2000 hingga 5.32 pada 1996 manakala ranking CPI jatuh 14 anak tangga dari No. 23 tahun 1995 kepada No. 37 pada 2003. (Skor 10 ialah markah paling bersih manakala 0 ialah markah paling korup.)

Dalam tempoh lima tahun pentadbiran Pak Lah pula, ranking TI-M CPI Malaysia jatuh 10 anak tangga lagi dari No. 37 pada 2003 kepada No. 47 pada 2008 manakala skor CPI berligar di antara 5.0 hingga 5.1.

Dalam era Najib kini yang baru melalui tempoh 2½ tahun pentadbirannya mencatatkan TI CPI paling terburuk; jatuh sembilan (9) anak tangga dalam tempoh setahun sahaja dari No. 47 pada 2008 kepada No. 56 pada 2009.

Dalam penilaian paling mutakhir yang dilakukan TI-M di hujung tahun lalu (2011), ranking Malaysia jatuh 13 anak tangga dari No. 47 kepada No. 60 di bawah Najib berbanding ketika Pak Lah, Malaysia jatuh 10 anak tangga dari No. 37 pada 2003 kepada No. 47 pada 2008 dan sembilan tahun di bawah Dr Mahathir, Malaysia jatuh 14 anak tangga dari No. 23 pada 2007 kepada No. 37 tahun 2003.

Antara perhitungan besar pengundi dalam PRU ke-13 ini, adalah memilih kepimpinan dan kerajaan yang boleh mengeluarkan negara dari amalan rasuah, kronisme dan salah-guna kuasa sebagai antara faktor paling besar yang telah menggagalkan negara mencapai kedudukan negara maju dan menghalang rakyat mengecapi kemakmuran dan kemajuan negara sebenarnya.

Kekayaan kini hanya dibolot secara rakus oleh segelintir pemimpin politik dan elit bisnes yang bernama kroni sudah menjadi rahsia umum yang mengaibkan. Pimpinan Umno-BN semacam langsung tidak mengendahkan dan jauh lagi untuk malu dengan kritikan serta herdikan rakyat. Inilah jenayah politik paling besar di negara ini. sekaligus khianat kepada Amanah Allah dan mandat Rakyat!

Kebobrokan urus-tadbir yang sarat “Rasuah dan Ketempangan” ini dalam ketiga-tiga PM Umno-BN ini dan paling buruk di bawah PM Najib sudah cukup memberi maklumat bagaimana rakyat perlu memberi pengajaran kepada kerajaan BN dalam pilihnaraya ke-13 ini.

TERKINI: POLIS BENAR PERHIMPUNAN ANTI-LYNAS DI LOKASI BARU

Polis benar perhimpunan anti-Lynas di lokasi alternatif


Himpunan Hijau 2.0 anti-Lynas Ahad ini akan diadakan di Padang MPK4 - yang terletak di hujung jalan dari tempat asal yang dijadual sebelum ini, di Kuantan.

Menurut ahli jawatankuasa pemandunya, Clement Chin, ia diputuskan selepas perbincangan selama sejam dengan pihak polis Pahang pagi ini.

"Pihak polis bersetuju untuk menyediakan bantuan, kawalan keselamatan dan lalulintas untuk perhimpunan tersebut, mengikut Akta Perhimpunan Awam yang baru," katanya ketika dihubungi.

Semalam, lokasi Himpunan Hijau 2.0 di padang Majlis Perbandaran Kuantan (MPK) Ahad ini mula dipagar oleh pihak berkuasa.

Susulan itu, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) - antara NGO menyokong himpunan itu -- dalam kenyataannya berkata, rakyat yang akan hadir tidak mempunyai pilihan dan "akan melimpah" ke seluruh jalan raya di bandar Kuantan

AWAS " PERANGKAP MAUT" LORI KEROPOK LEKOR

Semua orang mengambil mudah benda yang mendatangkan bahaya kepada pengguna jalanraya bertaliarus mennggunakan jalan tersebut, treler rosak dipakir memasuki jalan utama tiada tanda amaran diletakan. Dimana penguatkuasa seperti Majlis bandaran, Polis Trafik & JPJ di Kuantan ?
Treler papan tanda keropok lekor jadi tanda tanya


KUANTAN - Kehadiran sebuah treler diletakkan di tepi jalan dengan papan tanda keropok lekor di Jalan Beserah-Kemaman menimbulkan tanda tanya apabila hampir sebulan di parkir di situ.

Seorang pengguna, Mubin Othman, 45, berkata, dia sering melalui jalan tersebut hairan melihat treler tersebut tidak pernah beralih dari tempat itu.Menurutnya, ia seolah-olah dijadikan sebagai tempat menggantung papan tanda keropok lekor bagi kedai berdekatan.

“Situasi tersebut bukan sahaja menjadi tanda tanya, tetapi lebih penting adalah keselamatan pengguna lain.“Keadaan ini berbahaya terutama pada waktu malam dan pemilik treler terbabit tidak sepatutnya meletakkan kenderaan berat di situ untuk tempoh yang lama,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Beserah Darat, Hasan Stapa berkata, pihaknya tidak dapat mengesan pemilik treler terbabit namun memohon supaya mengalihkannya demi keselamatan orang ramai.

Katanya, ada pihak yang seolah-olah mengambil mudah soal tersebut dengan meletakkan papan tanda keropok lekor.“Ia bukan sesuatu yang relevan jika hendak membuat promosi kepada produk dijual.
“Saya harap, perkara tersebut akan di ambil perhatian oleh pihak berkenaan secepat mungkin,” katanya.

KAMPUNG BUKU DI LANGKAWI " HIDUP" SEMULA

Tahniah MB Kedah hidup semula Kampung Buku


KOTA BHARU, 23 Feb: Ketua Pegawai Operasi Kelantan Trade Canter (KTC), Aziz Desa (gambar) mengucapkan tahniah kepada kerajaan Kedah kerana telah merasmikan 8th International Booktown di Kampung Buku, Langkawi.Menurutnya, pelancaran pada 13 Febuari lalu oleh Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, menggambarkan kerajaan negeri itu mementingkan budaya membaca dan ilmu.

Aziz Desa adalah Setiausaha Akhbar kepada MB Kedah, Datuk Seri Sanusi Junid ketika Kampung Buku dilancarkan di Langkawi dahulu.

Aziz yang juga personaliti TV9 memberitahu, beliau menitis air mata apabila terbaca perkembangan kerajaan Kedah sekarang yang menghidupkan semula ‘Kampung Buku’ yang tidak berjaya sebelum ini walaupun ianya telah cuba dihidupkan oleh Menteri Besar Kedah yang terdahulu.Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily dalam sesi temuramah dengannya di KTC tengahari semalam.

Menurutnya lagi, usaha Azizan menghidupkan semula Kampung Buku yang mampu menarik pelancong dalam dan luar negara itu membuktikan pemimpin tersebut seorang yang cintakan ilmu.“Ianya cukup membuktikan kepada kita beliau seorang yang mementingkan budaya membaca bersesuaian dalam Islam itu sendiri mengutamakan membaca iaitu ‘iqra’ ,”ujarnya.

Menurutnya, kerana kegagalan Kampung Buku yang telah diperkenalkan tahun 1992 di Langkawi, ia telah di bawa ke Melaka walaupun ianya tidak berjaya sepenuhnya.Jelasnya, beliau sendiri tidak terfikir Kampung Buku akan dihidupkan semula oleh kerajaan negeri hari ini.Anak kelahiran Pulau Langkawi itu seterusnya memberitahu Kampung Buku mampu menarik ratusan juta pelancong setiap tahun sekiranya ia diadakan dengan baik sebagaimana yang telah berlaku di negara barat.

“Saya berharap Kelantan sebuah negeri yang mementingkan ilmu Islam juga sewajarnya mengadakan program sebegini kerana banyak manfaat yang akan diperolehi,”ujarnya.

BERITA BERKIATAN, PERASMIAN KAMPUNG BUKU:

Perasmian Kampung Buku oleh Ustaz Azizan baru-baru ini turut dihadiri delagasi luar negara.


ULU MELAKA - Kerajaan Negeri dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) membangunkan semula Kampung Buku Langkawi, sebagai produk pelancongan bagi peminat bahan bacaan seluruh dunia untuk berkumpul.Selepas hampir 15 tahun diwujudkan, ia mengalami zaman suram bertahun lamanya, dan inisiatif ini dilihat tepat pada masanya ekoran pulau ini dikunjungi lebih dua juta pelancong asing setiap tahun.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, dengan pembukaan semula Kampung Buku ini, ia suatu pencapaian membanggakan bukan sahaja kepada Kedah tetapi juga bagi negara ini.“Hanya Langkawi menyertai Badan Gabungan Kampung Buku Antarabangsa (IOB), selain disertai negara-negara Eropah. Kita patut bangga dan seharusnya mengambil peluang ini mempromosi tempat ini dengan lebih berkesan.

“Ini juga adalah sebahagian sejarah negeri ini dan ia cukup bermakna kerana dengan kembalinya peranan Kampung Buku, secara tidak langsung mencetuskan budaya membaca kalangan masyarakat semua golongan,” katanya ketika merasmikan Festival Kampung Buku Antarabangsa 2012.
Menurutnya, kerjasama baik antara IOB ini pasti memberi impak terbaik terutama kepada Langkawi sebagai pulau destinasi pelancongan bertaraf antarabangsa.

Azizan berkata, budaya masyarakat Eropah yang menjadikan budaya membaca ini sebagai hobi atau amalan harian bagi menambah ilmu wajar dicontohi.“Saya harap kerjasama semua pihak untuk menterjemahkan usaha ini kepada masyarakat mengenai budaya membaca kepada semua supaya diterapkan terutama pada golongan muda.Saya percaya dengan kemuda-han dan kerjasama semua pihak akan memberi pulangan yang berkesan kepada masyarakat, manakala Kampung Buku ini akan dapat memenuhi kehendak pengunjung dan peminat bahan bacaan,” katanya.

Menurutnya, sebagai tarikan, pengurusan Kampung Buku perlu menyediakan bahan bacaan yang berkualiti dari pelbagai bentuk bahan bacaan sama ada bidang akademi atau bukan akademi.
Azizan berkata, Kampung Buku Langkawi ini mempunyai kelebihan tersendiri selain menawarkan suasana nyaman, ia juga berada di kawasan unik yang akan menjadi tarikan utama kepada pelancong tempatan dan antarabangsa.“Saya harap hubungan kerjasama dengan IOB ini akan dapat dipertingkatkan. Secara tidak langsung dengan kerjasama global ini ia akan memberikan kelebihan selain memacu industri pelancongan dan memperkenalkan Malaysia di mata dunia termasuklah Langkawi,” katanya.

Usaha martabatkan semula Kampung Buku

Ketua Pegawai Eksekutif PKNK, Datuk Abd Rahman Ibrahim turut menyatakan komitmen memartabatkan semula Kampung Buku Langkawi agar beroperasi seperti biasa selepas tempat itu dihidupkan.
“Terima kasih kepada semua delegasi antarabangsa dan tempatan yang mengambil bahagian serta IOB kerana memilih Kampung Buku Langkawi sebagai tuan rumah persidangan kali ke lapan,” katanya.

Menurutnya, pihaknya me-ngambil tanggungjawab penuh bagi meningkatkan reputasi lokasi itu sebagai salah satu tempat rujukan dan berkumpulnya peminat buku dunia.Abd Rahman berkata, kerjasama erat bersama IOB umpama suntikan moral kepada pengurusan Kampung Buku Langkawi memainkan pera-nan aktif supaya tempat ini lebih relevan pada masa akan datang.

“Kami optimis sokongan semua pihak terutama Kerajaan Negeri, Kampung Buku akan memberi impak positif pada semua,” katanya.Bermula 13 Februari hingga hari ini, Kampung Buku Langkawi menjalankan pelbagai aktiviti antaranya, seminar, delegasi antarabangsa, pertandingan sajak, demonstrasi silat, pertandingan bercerita peringkat sekolah dan ‘Book Hunt’ selain pame-ran koleksi bacaan daripada peserta.

Antara negara terlibat termasuk Belgium, Norway, Korea Selatan, Croatia, Rusia dan Switzerland selain peserta tempatan.Turut berlangsung, persidangan mesyuarat agong tahunan IOB bagi melantik ahli jawatankuasa baru termasuk Presiden.

PENEROKA TETAP HALANG PENYENARAIAN- PVGH

Senarai FGVH: ANAK tak putus asa, timbang tindakan lanjut

Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaaan (ANAK) tidak akan berputus asa walaupun FELDA bertekad untuk meneruskan proses penyenaraian Felda Global Venture Holding (FGVH) walaupun tanpa penglibatan Koperasi Permodalan Felda Berhad (KPF).

Ekoran itu, ANAK sedang mengkaji tindakan lanjut untuk menghalang 360,000 hektar tanah FELDA dipajak kepada FGVH bagi tujuan penyenaraian FGVH.

Presiden ANAK, Mazlan Aliman berkata panel peguamnya sedang mengkaji sama ada peneroka Felda mempunyai 'locus standi' terhadap tanah tersebut.

Katanya, usaha itu dibuat bagi menghalang tanah itu dipajak kepada Felda Global Venture Holding (FGVH) Berhad yang akan disenaraikan di Bursa Malaysia.

Mazlan berkata, jika mereka mempunyak 'locus standi', pihaknya tidak memfailkan saman bagi menghalang tanah itu dipajak kepada FGVH.

"Kalau tanah kita sekat, apa FGV nak buat. Kalau tanah tidak boleh disenaraikan, FGV tidak ada kekuatan... Kita sekat tanah daripada dipajak kepada FGV," katanya ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

Beliau yang juga ahli jawatankuasa PAS pusat berkata usaha itu adalah satu "cadangan popular dan bukan diambil dari tepi jalan", tetapi sebaliknya merupakan pandangan dari pakar ekonomi.

Mazlan diminta mengulas kenyataan Pengerusi FELDA, Tan Sri Isa Samad semalam bahawa proses penyenaraian FGVH akan diteruskan tanpa penglibatan Koperasi Permodalan Felda (KPF) dalam penyenaraian tersebut.

Isa dilaporkan berkata, FELDA bercadang menubuhkan syarikat tujuan khas (SPV) untuk menjaga kepentingan peneroka Felda yang berjumlah 112,635 orang.

Mengulas lanjut, Mazlan membidas kenyataan Isa yang juga bekas menteri besar Negeri Sembilan itu yang mahu meneruskan penyenaraian FGVH, meskipun tindakan itu didakwanya "tidak popular" di kalangan peneroka.

Mazlan berkata berdasarkan maklum balas yang diterimanya, jumlah yang menentang penyenaraian itu cukup besar, tetapi "tidak agresif" walaupun mereka tidak gemar dengan pendekatan yang dicadangkan oleh Isa yang juga bekas naib presiden Umno.

"Beliau perlu memahami sebagai ahli politik, beliau perlu faham bahawa ini isyarat dari rakyat. Kalau diteruskan juga, ia adalah satu kesilapan dan akan menjejaskan kerajaan yang dipimpin perdana menteri," katanya.

Sehubungan itu, Mazlan yang juga timbalan pesuruhjaya PAS Johor mengulangi desakan supaya cadangan penyenaraian itu dibatalkan dan mengajak kerajaan berbincang untuk menambahbaik urustadbir FELDA dan anak-anak syarikatnya termasuk meminimakan ketirisan yang berlaku.

23 Februari 2012

PRU13! DIGANJAK HINGGA MAC 2013, KERANA BN JOHOR AKAN KALAH

Panas!! Bekas Exco, Adun Umno Johor Akan Sertai PAS
Posted by Addin at 2/23/2012

Lagi bekas pemimpin UMNO di peringkat tertinggi negeri ini didakwa akan menyertai PAS kerana Pakatan Rakyat (PR) dilihat bakal menerajui kerajaan negeri di Nusajaya selepas Pilihan raya Umum (PRU) ke 13 akan datang dan hal ini tidak boleh dipertikaikan lagi. Menurut sumber, beberapa pertemuan telah diadakan melibatkan bekas pemimpin itu seperti bekas exco Kerajaan Negeri Johor, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan lain-lain.

Sumber turut mendakwa, spekulasi tentang kedudukan mereka itu dikuatkan lagi dengan keyakinan apabila melihat kuasa orang Melayu semakin terhakis di bawah pemerintahan UMNO-Barisan Nasional (BN).Disamping itu, isu pengambilalihan dua syarikat terbabit Sehingga Johor Corporation (Jcorp) membatalkan hasratnya turut mendorong kelompok itu hilang kepercayaan kepada corak kepimpinan Datuk Abd. Ghani Othman.

“Lagi pertemuan bersama Bekas pemimpin UMNO peringkat tertinggi di Johor, yg juga bekas DO, bekas Exco, bekas ADUN & bekas JCS. Seorg think tank UMNO negeri. Sudah terang lagi bersuluh, beliau memberitahu, UMNO akan TUMBANG DLM PRU-13 di JOHOR. Beliau tak menafikan ......, bukan setakat ketua caw @ bahagian, malah ADUN & MP dr UMNO sendiri yg BAKAL BERPALING TADAH MENUMBANGKAN UMNO DLM PRU AKAN DATANG… Drpd sini, sudah PASTI Najib akan DRAG PRU SEHINGGA KE TARIKH AKHIR PD MAC 2013. Teruskan perjuangan, KEMENANGAN SEMAKIN HAMPIR UTK ISLAM.

“Seorg yg berpangkat Dato & bekas Bentara Sultan Johor, Sultan Mahmud Iskandar. Beliau MEMANG

KONFIDEN PAKATAN AKAN MEMERINTAH JOHOR. Cuma satu shj pesannya, KEMBALIKAN SEMULA HAK ORANG MELAYU DI JOHOR yg hilang semasa UMNO BN memerintah. ISLAM SEMULA BUMI JOHOR nih dgn cahaya HIDAYAH & SINGKIRKAN PENGARUH YAHUDI yg telah laama meresap ke dlm pemerintahan Tok Ghani Othman, Na’uzubillah,” ujar pemilik akaun facebook Ibnu Zatussalasil.

Isu tersebut mula mendapat perhatian umum apabila PAS Johor mendesak Pengerusi Jcorp, Datuk Abdul Ghani Othman yang juga Menteri Besar supaya membatalkan serta-merta kerana ia jelas tidak menguntungkan mana-mana pihak sama ada Jcorp, Kulim (M) Berhad, QSR, KFCH termasuk rakyat Johor.

Dalam pada itu, sumber turut memberitahu, berpandukan analisis yang dilakukan Pakatan Rakyat dipercayai mampu untuk meraih lebih kurang 60% kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) manakala usaha yang berterusan harus digerakkan lagi supaya lebih banyak lagi kerusi yang akan dimenangi.

“Kami cakap, takperlah biar kitorg jd pembangkang yg kuat sdh cukup baik laaa, DIA MARAH KAT KAMI, HAHAHA… Dia kata JGN berfikiran sedemikian, sbb dlm analisis dia, PR akan menguasai 60% kerusi DUN & kena usaha keras sikit spya leh jejak 80%. Mak aih… TERKEJUT KAMI DIBUATNYA, hahaha.

“Selalu jumpa ketua cawangan & ahli2 biasa UMNO yg nak masuk PAS ja, tp kali nih betul2 punya cerita & fakta yg sgt jelas,” ujarnya lagi. ~ibn75

MUKHRIZ DAN TUN HIPOKRIT TENTANG HUBUNGAN MALAYSIA -ISRAEL

Jingga 13 : Mukhriz Hipokrit Tentang Hubungan Malaysia-Israel


SHAH ALAM 23 FEB : Aktivis Politik, Jingga 13 menyifatkan kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir sebagai hipokrit apabila menafikan kewujudan hubungan diplomatik antara kerajaan Malaysia dengan Israel.

Koordinatornya, Fariz Musa turut mempersoalkan bagaimana urus niaga dan dagangan besar boleh dijalankan secara import dan eksport tanpa sebarang jalinan interaksi daripada dua buah negara.

"Isu rakyat Isreal yang memegang pasport Isreal tidak dibenarkan menjejakkan kaki ke dalam negara adalah bukan isu utama. Isunya ialah wujud hubungan dagang antara Malaysia - Israel.

"Kenyataan beliau sebagai Timbalan Menteri cukup dangkal dan melucukan seolah-olah beliau dilantik kejawatan tersebut bagi meneruskan legasi hubungan yang telah dibuat antara bapa beliau, Tun Dr. Mahathir Mohamad dengan Israel," katanya dalam satu kenyataan media kepada TVSelangor.

Semalam, secara rasminya Mukhriz mengeluarkan kenyataan bahawa tidak menjadi satu kesalahan keatas mana-mana syarikat negara ini untuk berurusan dan berdagang dengan syarikat Israel.

Justeru, katanya, kapal-kapal yang dimiliki oleh Israel juga dibenarkan berlabuh di pelabuhan Malaysia untuk tujuan perdagangan tetapi dengan syarat bahawa anak kapal yang memegang pasport Israel dilarang daripada turun ke darat.

Jingga13 dan beberapa kumpulan lain telah mengadakan sebuah demonstrasi di Pelabuhan Klang bagi membantah kehadiran kapal Israel daripada Zim Integrated Shipping Service Ltd (Zim Integrated).

Fariz berkata kenyataan Mukhriz itu bukan sahaja tidak berasas malah bertentangan dengan kenyataan pengurusan Westports, Pelabuhan Klang yang mengakui kehadiran kapal-kapal daripada Israel hanya untuk singgah sahaja.

Mengulas lanjut, Fariz berkata kenyataan tersebut jelas membuktikan pengiktirafan terhadap negara haram Isreal sekaligus menguatkan lagi dakwaan kerajaan Malaysia mempunyai hubungan 'diplomatik' yang sudah sekian lama terjalin tanpa sebarang halangan.

"Mukhriz adalah Penyelaras Aman Malaysia yang pernah mengetuai Pasukan Misi Kemanusiaan Gaza

Aman Malaysia adakah turut bersifat hipokrit untuk kepentingan politik , sedangkan dalam masa yang sama membantu Israel meningkatkan ekonomi dengan mengizinkan kapal-kapal Israel berdagang dan berniaga di Malaysia.

"Sikap hipokrit kerajaan Malaysia ternyata bertujuan untuk membohongi rakyat negara ini yang mengutuk keras keganasan dan kezaliman Isreal membunuh tanpa perikemanusiaan terhadap umat Palestin.

"Pengikhtirafan Kerajaan terhadap negara Isreal terlalu melampau dan keterlaluan."

Jingga 13 turut mencabar Mukhiz untuk membuktikan dasar kerajaan yang membenarkan kapal milik Israel yang berpangkalan di Haifa berdagang dan berurusniaga sama ada dengan firma swasta di Malaysia, sedangkan tidak wujud hubungan diplomatik dengan Israel.Jingga 13/ tv news/-

NAJIB MEMANG OTAK SEMPIT :‘Hanya Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri BN’ sahaja.

Khalid kesal Najib tidak panggil Mesyuarat Menteri Besar


SHAH ALAM 23 Feb: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kesal kerana tidak dipanggil menghadiri Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri ke 114, yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, selasa lalu.

“Adalah amat tidak professional untuk Perdana Menteri mengenepikan peranan menteri besar dan ketua menteri dari Pakatan Rakyat dalam satu mesyuarat yang membincangkan kebajikan rakyat.
“Apatah lagi rakyat dari Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan menyumbang lebih dari setengah hasil ekonomi Malaysia,” ujarnya dalam satu kenyataan media hari ini.
Pada kebiasannya, menteri besar dan ketua menteri pembangkang turut dijemput menghadiri mesyuarat berkenaan bagi membincangkan pelbagai isu penting, khususnya melibatkan pembangunan dan ekonomi negeri.

Beliau berkata kerajaan Selangor menyeru perdana menteri membuat penjelasan kepada media bahawa mesyuarat tersebut adalah ‘Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri Barisan Nasional’.
“Sikap beliau ini bukan sahaja membuktikan bahawa konsep 1Malaysia yang dipromosikan hanyalah sekadar gimik politik tetapi ia juga memberi kesan buruk kepada proses transformasi yang ingin beliau lakukan,” kata Khalid.

INGAT LAMBANG ZIM, ADA ISRAEL DI MALAYSIA....


Pakcik2 penyokong UMNO dan rakyat Malaysia, Tun Mahathir dan pengurusan Westport kata Kapal israel cuma singgah tapi takpa Anda akan jumpa Lori-lori Kontena berlogo ZIM dan lambang 7 bintang dijalan raya jadi anda akan berkata SELAMNI AKU KENA TIPU .

~~ sila jawab dgn jujur!! kontena israel zionist ini berada di mana? bukankah gambar ini di ambil di malaysia? mukhriz kata takpa meniaga dgn rejim Zionist In Malaysia (ZIM), khairy jamaludin kata kita perlukan globalisasi! (*_*) sudah.. jgn nak bohong rakyat malaysia lagi!! umno barisan nasional adalah pengkhianat rakyat malaysia kerana bersetongkol dgn israel zinoist!! ini fakta!
LU FIKIRLAH SENDIRI................

BAKUN TENGGELAM, MENAMBAH LAGI KEKAYAAN TAIB

Kemajuan Dan Pembangunan?


Inilah sebahagian dari pemandangan yang cuba disembunyikan oleh kerajaan BN pimpinan Abdul Taib Mahmud, dengan mewujudkan zon larangan untuk mengelak kemasukan pihak-pihak NGO dan pemberita memasuki kawasan hulu Empangan Bakun.

Namun, para pekerja Bruno Manser Fund (BMF) telah berjaya memasuki kawasan larangan itu untuk melihat sendiri dan mengambil gambar-gambar foto berkaitan kemusnahan di sebalik empangan itu, yang kini telah dinaiki air dengan keluasan kawasan sebesar pulau Singapura di tengah-tengah negeri Sarawak.

Ini adalah kali pertama kami melihat sendiri keadaan kaum Ukit, yang masih mendiami kawasan mereka walaupun terpaksa berpindah ke kawasan yang lebih tinggi kerana paras air yang semakin naik.

Taib mungkin boleh merasa gembira dengan kekayaan yang dijanjikan oleh Bakun untuk syarikat-syarikatnya, di samping beliau mempelawa syarikat peleburan logam dari luar negara untuk mendirikan kilang-kilang mereka di Sarawak.

Namun tidak sedikit pun tanda-tanda Bakun telah mendatangkan manfaat kepada orang yang empunya tanah-tanah di situ, yang pada mulanya telah ditebang oleh syarikat Ekran, yang dimiliki oleh anak-anak Taib bersama-sama kroni mereka, Ting Pek Kiing.

Taib telah memaksa berpuluh-puluh ribu orang asal berpindah meninggalkan kampung halaman mereka ke kem penempatan semula di Sungai Asap yang tidak kurang daifnya di segi keadaan dan kemudahan. Perpindahan itu dilaksanakan untuk memberi ruang kepada projek pembinaan Empangan Bakun, empangan kedua terbesar di dunia.

Taib telah menjanjikan bahawa orang-orang yang dipindahkan itu akan menikmati kehidupan yang jauh lebih selesa selari dengan arus ‘kemajuan dan pembangunan’ dunia yang semakin moden. Mereka juga dijanjikan bekalan elektrik dan air bersih yang percuma namun janji-janji itu tidak ditunaikan, malah ramai di kalangan orang-orang itu tidak mempunyai pekerjaan dan mereka tidak mampu membayar tambang bas untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Dengan itu, kitaran kemiskinan yang membelengu hidup mereka belum dapat dipecahkan.

Salah seorang ketua dari suku kaum yang masih menghuni kawasan hulu Bakun telah menjelaskan bahawa mereka akan tetap mendiami kawasan itu dan juga akan membina rumah panjang yang baru di kawasan yang lebih tinggi tidak jauh dari kampung halaman mereka yang telah ditenggelami air empangan itu.

Dengan menggunakan tenaga elektrik yang murah dari empangan Bakun, kerajaan BN pimpinan Taib Mahmud telah membina empangan itu dengan menggunakan secara paksa tabungan Wang Pencen. Kini Taib mula mempelawa syarikat-syarikat asing untuk membuka kilang peleburan logam di Sarawak.

Bagi setiap kontrak yang dikeluarkannya, Taib akan mempastikan bahawa syarikatnya, CMS, akan menerima habuan yang amat lumayan, hasil penggunaan elektrik yang murah itu. Pada laporan-laporan yang akan datang, Sarawak Report akan memfokuskan kepada skandal rasuah yang luar biasa itu.

Ingat, Empangan Bakun merupakan Peringkat 1 dari 12 Peringkat yang terkandung dalam rancangan koridor SCORE jelmaan igauan Abdul Taib Mahmud, dalam usahanya mengusir berpuluh-puluh ribu orang lagi dari kampung halaman mereka.-SR

Liga Eropah: 4 gol, Manchester City mara


LONDON - Sergio Aguero menjadi hero Manchester City yang menang selesa mengatasi FC Porto untuk menempah tiket 16 pasukan terakhir Liga Eropah dalam perlawanan yang diadakan awal pagi tadi (waktu Malaysia).

Pemain dari Argentina ini menjaringkan gol Manchester City pada saat ke-19 sebaik perlawanan bermula.

Tiga gol seterusnya diperoleh pada separuh masa kedua.

Dia juga pembuka laluan kepada Edin Dzeko yang menjaringkan gol kedua pada minit ke-76.

Gol ketiga dan keempat pasukan yang menguasai kedudukan teratas Liga Perdana Inggeris menerusi David Silva dan pemain simpanan David Pizarro masing-masing pada minit ke-84 dan 86.

22 Februari 2012

CUEPACS TUNTUT KENAIKAN GAJI RM700-RM2500

PUTRAJAYA: Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menuntut kerajaan memberi kenaikan gaji antara RM700 hingga RM2,500 untuk Gred 1 hingga Gred 54.

Presidennya Datuk Omar Osman berkata kenaikan itu perlu dilaksanakan terlebih dahulu menerusi skim sedia ada iaitu Skim Saraan Malaysia (SSM) sebelum sebarang pembaharuan dibuat menerusi Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Beliau berkata tuntutan yang dikemukakan ialah untuk Gred 1 hingga 16 kenaikan sebanyak RM700, Gred 17 hingga Gred 26 (RM1,000), Gred 27 hingga Gred 40 (RM1,500), Gred 41 hingga Gred 48 (RM1,800) dan Gred 52 hingga Gred 54 (RM2,500).

"Misalnya bagi mereka yang berada di Gred 17, gaji semasa dalam SSM ialah RM820 perlu dinaikkan sebanyak RM1,000 kepada RM1,800," katanya kepada pemberita selepas membentangkan kertas cadangan Cuepacs pada mesyuarat pasukan petugas semakan semula SBPA di sini, Rabu.

Omar turut mencadangkan agar mereka yang berada di tangga gaji tahap maksimum atau pada tangga gaji mati perlu dibayar tunggakan kenaikan tahunan selama mana mereka tidak menikmati sebarang kenaikan selain perlu dinaikkan gred.

"Misalnya bagi mereka yang sudah terhenti kenaikan gaji sejak lima tahun lepas, sekiranya kenaikan setahun mereka ialah RM100 jadi perlu dibayar tunggakan sebanyak RM500," katanya.

Selain itu, Cuepacs turut menuntut mereka yang lulus Penilaian Tahap Kecekapan pada Aras 4 sebelum Disember 2011 perlu diberi kenaikan gaji.

"Banyak aduan yang diterima apabila SBPA diperkenalkan mereka yang sudah lulus Aras 4 tidak diberi kenaikan gaji. "Ini tidak adil kerana bukan mudah untuk mendapat lulus Aras 4, terpaksa berkorban baca buku siang malam tapi bila dah lulus tidak dinaikkan gaji, sia-sia sahajalah usaha mereka," katanya.

Omar berkata tuntutan Cuepacs itu dirasakan sesuai memandangkan mereka yang di kedudukan atas daripada Gred 54 telahpun menikmati kenaikan tinggi dalam SBPA. "Kalau betul kerajaan berhasrat untuk merapatkan jurang antara pegawai rendah dengan atasan maka tuntutan itu adalah dirasakan wajar, apa yang Cuepacs lakukan ialah untuk menuntut kesaksamaan," katanya.

Beliau berkata terpulang kepada pasukan petugas SBPA untuk menilainya dan jika merasakan tuntutan itu melibatkan kos yang tinggi, Cuepacs mencadangkan gaji kumpulan yang menikmati kenaikan tinggi dalam SBPA dikurangkan dan disalurkan kepada gred bawahan.

"Jika tidak boleh juga...apa yang terkandung dalam SPBA sekarang perlu ditukar keseluruhannya dan digantikan dengan terma-terma yang baru," katanya.-BERNAMA

TUN MAHATHIR & SINAR HARIAN SAHKAN, KAPAL ISRAEL BERADA DI PORT KLANG

Pihak Westport dakwa kapal Israel cuma singgah, tidak berdagang

BELUM selesai kita dengan isu dua buah kapal Israel, ZIM U.S.A dan ZIM Atlantic yang dilihat berlabuh di Westport, Pelabuhan Klang tempoh hari rujuk sini [bukti video]Meskipun blogger-blogger United Malays No Otak, Umno cuba nak putar belit cerita, bukan kapal Israel lah, bukan dari Israel lah, bukan syarikat Israel lah, akhirnya pihak Westport, Port Klang mengakui kesahihan kisah kapal Israel ini.

Pihak Westport, Port Klang melalui Ketua Korporatnya, Mejar (B) Manisegaran seperti yang dilaporkan oleh Sinar Harian mengakui kehadiran Kapal Israel, ZIM Integrated Shipping Services Ltd yang berlayar dari Israel [Sinar].

Namun beliau mendakwa tiada sebarang urusniaga berlangsung kerana kapal tersebut hanya singgah sahaja rujuk screenshot di bawah.Apa pula kata Tun Mahathir mantan PM Malaysia…
Tun Dr Mahathir Mohamad berkata hari ini bahawa kapal Israel dibenarkan berlabuh di pelabuhan Malaysia selaras dengan "undang-undang antarabangsa".


Namun apa yang jelas putar belit blogger United Malays No Otak sudah terkantoi dengan kenyataan pihak Westport ini. Tanpa pengakuan pihak westport sekalipun, dokumen, gambar dan video sudah jelas mengesahkannya.Sekarang giliran pihak Westport pula akan kita bongkarkan penipuan mereka. gambar-gambar termasuk dokumen yang lain yang membuktikan berlakunya urusniaga Kapal Israel ini di Port Klang.

dokumen rasmi kastam yang mencatat antara hubungan dagang Malaysia - Israel


Malaysia sebelum ini secara hipokrit telah menipu rakyat Malaysia kononya negara ini tidak lansung mempunyai hubungan dengan Israel. Hipokrasi pemerintah negara telah dirobek apabila 7 November lepas melalui sidang Dewan Rakyat, SAMM den gan kerjasama dan melalui YB Er Teck Hwa, ahli Parlimen DAP Bakri telah membangkitkan persoalan mengenai hubungan dagang Malaysia - Israel.

Tidak boleh lari dari soalan yang turut disertakan dokumen beberapa borang kastam yang menjadi dokumen rasmi penghantaran/penerimaan barang dagangan Israel-Malaysia akhirnya YB Mukhriz Timbalan Menteri kemneterian Perdagangan Antarabangsa (MiTi) terpaksa mengakui bahawa hubungan dagang memang wujud tetapi hanya dagangan 'terkawal' melibatkan syarikat asing (Multi Nasional Company-MNC) yang beroperasi di negara ini. Ini kononya terpaksa diberi kebenaran atas menjaga kepentingan pelabur yang datang ke Malaysia. Mukhriz menyatakan selain dari itu tidak ada lansung hubungan dagang. Menteri (MiTi) YB Mustafa Mohamad lansung diam dan tidak berani memberikan kenyataan mengenai perkara ini.

keratan borang JK 69 yang mempunyai pengesahan Kastam dan MiTi membuktikan kemasukan barang dari Israel untuk dipasang dalam negara sebelum dijual semula ke luar negara dari Malaysia.

GEMPAR!! IMAM TAK PUAS HATI, BALING KASUT KEARAH 3 HAKIM MAHKAMAH PERSEKUTUAN!!!

Seorang imam yang diusir dari tempat penginapannya atas dakwaan masalah disiplin bertindak membaling kasutnya ke arah panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan hari ini.

Kejadian sekitar jam 10 pagi itu berlaku apabila Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkifli Ahmad Makinuddin menolak permohonannya supaya diberi kebenaran membuat rayuan.Ini berikutan bantahan yang dibangkitkan oleh peguam Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan Zulkifli Che Yong bahawa afidavit imam itu difailkan di luar dari masa yang ditetapkan.

Imam berkenaan, Roslan Hussain, yang tidak diwakili berdiri di barisan meja berhampiran pegawai pendakwa raya dan peguam semasa permohonan itu.Difahamkan Roslan merayu kepada Hakim Zulkefli supaya berlembut dan membenarkan permohonannya itu tetapi tetapi hakim dilaporkan mahkamah terpaksa membenarkan bantahan kerana ia mengikut undang-undang.

Hakim Zulkefli cuba menenangkan Roslan tetapi beliau dikatakan tidak mahu mendengar alasan berkenaan tetapi sebaliknya mencampakkan kasutnya ke arah panel hakim yang hampir mengenai seorang daripda mereka.

Dua lagi hakim yang bersidang bersama pagi ini adalah Hakim Datuk Suriyadi Halim Omar dan Datuk Zaharah Zakaria.Berikutan kejadian ini, polis yang mengendalikan mahkamah memegang Roslan dan cuba menenangkan beliau.

Adalah difahamkan bahawa ahli panel tiga hakim tidak membuat apa-apa perintah berhubung tindakannya yang menghina mahkamah itu
.

DEPAN RAKYAT MAKI ISRAEL, BELAKANG RAKYAT ADA PERJANJIAN SYAITAN

DEPAN RAKYAT MAKI ISRAEL:

NAJIB "Malam tadi, saya menghantar satu mesej yang jelas kemarahan dan kutukan terhadap serangan oleh tentera Israel terhadap konvoi Gaza terikat bantuan yang membunuh orang awam beberapa. Akta ini baru-baru ini adalah dengan sendirinya kejam dan tidak berperikemanusiaan, tetapi ia berlaku di perairan antarabangsa menunjukkan sikap tidak peduli yang terang-terangan oleh kerajaan Israel untuk undang-undang antarabangsa."Menjawab blogger Umno, siapa ZIM Integrated Shipping?

LUCU melihatkan gelagat blogger United Malays No Otak, Umno berhubung pendedahan dua buah kapal Israel yang berlabuh di Westport, Pelabuhan Klang 16 Feb 2012 tempoh hari rujuk [video kapal Israel].

Masing-masing cuba menafikan bahawa memang ada kapal Israel yang berlabuh di Pelabuhan Klang. Tambah menarik, mereka siap memuji Israel cerdik menggunakan proksi untuk berdagang di negara ini.

Kata mereka ZIM integrated shipping services, bukan syarikat Israel, tetapi hanyalah syarikat proksi Israel. Jadi Malaysia membenarkan syarikat proksi Israel berdagang di sini. Siap kata Jingga 13 tak buat homework sebelum bongkarkan perkara ini.

Sudah terang lagikan bersuluh, sudah jelas dan nyata ZIM integrated shipping memang syarikat Israel, malah mengumumkan dengan jelas dalam web rasmi mereka bahawa mereka dimiliki oleh Israel Corpration dengan pegangan saham sebanyak 98%.

Sila lihat maklumat di bawah, yang dipetik dari website ZIM sendiri, kalau masih tak puas hati klik sini [ZIM] lihat petikan paling bawah tentang profile syarikat ZIM ini.


Pemilik ZIM Integrated Shipping ini sudah jelas ialah Israel Corpration, nak nafi apa lagi? Israel Corp ini merupakan "top ten" syarikat Holding di Israel yang tersenarai dalam Tel Aviv Stock Exchange.

Mengata orang bebal, dia sendiri jauh lebih bebal. Lihat sendiri maklumat di laman sesawang rasmi Israel Corp di bawah ini. Kalau masih tak puas hati sila klik sini [Israel Corp].

Sepotong kata Anwar Ibrahim diputar belit siang dan malam, konon Anwar sokong Israel, bunuh rakyat Palestin. Tapi di belakang rakyat mereka buat perjanjian syaitan dengan Israel

JUAL TANAH KG.BARU UNTUK TABUNG PILIHAN RAYA....?

Halang Raja Nong Chik Rampas Tanah Kampung Baru!


Pakatan Rakyat dijangka akan menghalang usaha Raja Nong Chik, Menteri Wilayah Persekutuan yang dikhabarkan akan melancarkan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru (PPKB) dalam masa dua bulan lagi.

Jika perlu, tindakan undang-undang menghalang perlaksanaannya akan dikemukakan kepada mahkamah sebagai langkah terakhir sekiranya rundingan yang dibuat antara penduduk dengan Raja Nong Chik, gagal.

Malah, campur tangan Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim yang berjanji akan membela nasib mereka mesti digerakkan dari sekarang sebelum segalanya terlambat.

Umno-APCO dijangka akan menjual tanah milik penduduk kepada syarikat dan pelabur yang berpangkalan di Asia Barat untuk memperoleh keuntungan segera di sebalik dana pilihanrayanya belum lagi mencapai tahap memuaskan.

Perbadanan Pembangunan Kampung Baru dilancar Mei

Perbadanan Pembangunan Kampung Baru (PPKB) dilancarkan secara rasmi Mei depan dalam usaha merealisasikan kejayaan perancangan pembangunan Kampung Baru, satu-satunya perkampungan Melayu di tengah-tengah bandar raya ini.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) juga sudah meluluskan penubuhan ‘interim team’ dan pelantikan pegawainya berkuat kuasa pada 1 Mac ini.

Selain itu, pejabat PPKB dijangka beroperasi pada pertengahan April depan di bangunan Rohas di Kampung Baru, di sini.

“Ini bukti komitmen kementerian yang amat tinggi dalam pembangunan, pembangunan semula atau penambahbaikan kawasan Kampung Baru,” katanya dalam sidang media selepas pelancaran Terminal Sejahtera Kampung Baru di Kampung Baru, di sini, semalam.

Rang Undang-Undang PPKB 2011 sudah dibentangkan di Parlimen dan diluluskan Dewan Rakyat dan Dewan Negara pada Oktober dan Disember tahun lalu. Ia diwartakan pada 30 Disember tahun lalu di bawah Akta 733 dan berkuat kuasa pada 1 April depan.

21 Februari 2012

LOGO JATI ( NGO HASAN ALI ) SAMA LOGO SETAN?

Logo Jati macam logo setan?

KUALA LUMPUR-Jati yang diterajui oleh Datuk Dr Hasan Mohd Ali yang dipecat daripada PAS telah dilancarkan di Shah Alam Convention Center, Shah Alam petang ini.

Walaupun perjuangan tiga jalurnya ialah untuk memartabatkan Islam, Melayu dan institusi Diraja, namun logo Jati dilihat mempunyai persamaan dengan 'logo setan' yang direka bentuk berdasarkan nombor '666'.

Di bawah adalah link di mana Logo Setan itu.-MC

http://artbackwash.blogspot.com/2008/05/satans-logo.html


Satan's Logo

Brand Logo Option 1.

Nothing helps me to get into the creative zone and focus more then listening to something while I work. Be it music, audio books or as is the case this past weekend a cool lecture by biblical scholar Michael S. Heiser. He went in depth regarding ancient Semitic Languages and dissected some very controversial verses in the Old Testament. The guy is amazing and has a pretty good sense of humor too.

His topics are what I like to call "X File Bible Studies." The one I listened too was all about demonic hybrids and how what happened in Genesis 6 will happen again in the "End Times." And if you thought that was fringe, he was presenting this topic at a national UFO convention. LOL

BTW: If you're not familiar with the finer points of Biblical Prophecy don't sweat it, you can get a good Cliff Notes version in YouTube form here. Or if you want a good book on the subject that spells it out verse by verse then be sure to read this.

Well needless to say it got my mind churning. I started thinking about the dark lords master plan in the future. And regardless of your theological comprehension you no doubt have seen enough references over the years via movies and books to know that the number "666" is related to the prince of darkness. In fact the Bible has this to say about it.

"He also forced everyone, small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on his right hand or on his forehead, so that no one could buy or sell unless he had the mark, which is the name of the beast or the number of his name.

This calls for wisdom. If anyone has insight, let him calculate the number of the beast, for it is man's number. His number is 666." - Revelation 13:18

But that said not all Christians view such verses as future events. Some think it all happened in AD 70? (This is called the preterist view) Anyway I'll get to the point of this post before I put you to sleep.

Komen: Adakah logo NGO Jati kebetulan dengan LOGO setan ataupun dibelakang JATI adalah APCOAMNO?

PENEMUAN RIBUAN LORI CURI , SASPEK DIKEHENDAKI


SASPEK DIKEHENDAKI : Pihak polis sedang mengesan seorang lelaki bagi membantu siasatan berikutan penemuan ribuan lori dan pintu lori yang telah dikikis cap syarikat ketika serbuan dilakukan ke atas sebuah premis barangan lusuh di Kampung Ayer Putih Simpang, Perak, 17 Februari lalu.

Nama : Muniandy A/L R. Chinnapan (47 tahun)
No. KP : 640518-08-6511
Alamat Terakhir : 320, Lorong 22, Taman Kota Jaya, Simpang, 34700 Taiping, Perak

Sesiapa yang mengenali lelaki tersebut diminta menghubungi Pegawai Penyiasat , Sjn Senan bin Hj Marzuki di talian 019-2070875 / 013-9811919 atau IPD Gombak di talian 03-6138 5222 atau mana- mana balai polis yang berhampiran.

Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police )

AZIZ DESA BERSAMA TOK GURU NIK AZIZ


Poskad Untuk Tok Guru. Demikian program menyemarakkan aktiviti Tahun Melawat Kelantan 2012 anjuran Kelantan Trade Centre bermula sekarang. Menerusi prog ini rakyat Malaysia dipelawa hantar cadangan atau komen mengenai sektor pelancongan di Kelantan. Poskad terpilih akan menerima hadiah penginapan percuma di ktc hotel & apartment.


Aziz Desa
Menuju lcct. Terbang pulang ke kelantan trade centre (ktc). Memperkasakan ktc sebagai pusat mice tersohor sekaligus tahun melawat kelantan 2012 adalah agenda yg menanti.

Suka · · Kongsi · hari Ahad, pada pukul 11.51 pagi melalui mudah alih ·

DARI WALL FB AZIZ DESA:

AZIZ DESA ORANG KUAT SANUSI JUNID MASUK PAS.....

Pengacara Nasi Lemak Kopi O Aziz Desa Sertai Pas?
Seorang penjengok blog MT bertanya sambil memberi tahu saya, "iya ke... pengacara rancangan Nasi Lemak Kopi O, Aziz Desa telah menyertai Pas. Saya tidak dapat menjawab segera kerana tidak tahu perkembangan dan kegiatan sosial politik Aziz ke belakangan ini.Kali terakhir saya berjumpa dengannya semasa menghadiri jamuan percuma di restoran Kelantan Delight milik bekas setiausaha akhbar Mustapa Mohamed Junaidi di KLCC kira-kira tiga tahun lalu.

Dia datang bersama isteri dan anak-anaknya saya juga datang bersama isteri dan anak-anak. Lepas itu kami tidak berjumpa.

"Bila?" tanya saya kepada kawan itu tanpa berfikir pelik tentang Aziz. Jauh di sudut hati terasa tidak percaya. Namun tidak mustahil kalau Aziz menyertai Pas kerana mungkin dia sudah tidak sebulu dengan Umno atau pun dia sudah bukan kroni Umno lagi. Dalam dunia politik jika kroni sudah tidak berkuasa anak buah juga turut berjelepek, macam daun pisang kering.

Aziz semasa Sanusi Junid jadi MB dia adalah pegawai akhbar Menteri Besar Kedah itu dan orang yang berperanan cuba menarik perhatian dunia tentang Kedah. Sanusi Junid serasi dengan Aziz mereka sama-sama mempunyai idea unit atau kreatif.

Sanusi pernah berkata kepada saya dia minat kepada anak Langkawi itu kerana teruja dengan rancangan yang dihosnya di tv berjudul Cermin yang mendapat sambutan hangat.

"Dia dah dilantik jadi CCO Kelantan Trade Centre," cerita kawan itu lagi. Oh kalau begitu mungkin sungguh Aziz menyertai Pas, fikir saya. Fikir bodoh saya kalau Aziz tidak sertai Pas masakan Pas sedia menggunakan khidmat Aziz, meletakkan dia di pusat itu yang boleh dianggap sebagai pusat dan nadi kepada hubungan Kelantan dengan dunia luar.

Aziz boleh menggunakan pusat dagangan itu untuk mempromosikkan dasar dan polisi kerajaan menerusi perdagangan ataupun acar-acara, pameran yang dimasukkan dalam kelender pusat tersebut.

Kalau ya mungkin pengambilan Aziz untuk memberi nafas baru kepada pusat dagangan berkenaan yang akhir-akhir ini kelihatan semakin laaih ataupun seperti orang yang kena strok berat. Aziz seorang yang dilihat kreatif dan pandai membuat gimik dianggap boleh membantu menyembuhkan kelaaihan KTC.

Bagi saya tidak ada masalah kalau Aziz ditempat di situ. Mungkin dengan pengalaman yang ada dia boleh membantu Kelantan. Orang yang membawa Aziz ke situ juga tentu sudah tahu latar belakang dan juga ideologi politik anutan Aziz Desa. Siasatan dalam dan luar mengenai Aziz sudah pun diketahui. Mereka juga mungkin tahu sejauh mana kejayaan dan kegagalan beliau dalam membantu Sanusi membangun Kedah serta kedudukan Sanusi sendiri sehingga Sanusi hanya bertahan setakat satu penggal saja menjadi MB Kedah.

Tidak mengapa semua orang harus bersangka baik dengan kehadiran Aziz. Cuma apa yang diharapkan kemasukan Aziz di situ tidak memberi masalah kerajaan kerajaan Kelantan seperti berlaku terhadap Syed Azidi Syed Abdul Aziz sebelum ini. Mulanya Syed Azidi diberi kepercacaan sepenuhnya untuk menaikkan 'jiha' kerajaan Kelantan menerusi media massa. Syed Azidi diharap menggunakan kebolehannya dalam bidang IT untuk membantu mempertahankan Kelantan.

Alih-alih sebaliknya yang berlaku. Panas tidak sampai ke petang menjelang asyar hujan lebat mulai turun hampir melemasi orang yang membawa baliknya ke Kelantan. Apakah dalam kes Aziz Desa ini ia akan mengulangi perkara sama.

Saya kira pengalaman dilalui bersama Syed Azidi sudah dipelajar oleh orang bertanggungjawab dan menjaga KTC itu. Mungkin pengerusinya sudah mengenali pasti dan mebuat tilikan hingga ke tali pusat siapa Aziz Desa itu. Sekiranya pengerusi KTC dan orang bertanggungjawab tidak membuat skan sedetail itu saya bimbang akan ada seorang lagi Syed Azidi di Kelantan selepas ini.

Saya secara peribadi yang mengenali Aziz semasa zaman berpuisi dulu bagaimana pun mengucapkan selamat bertugas dan berkhidmat untuk membantu Kelantan. Mudah-mudahan dengan adanya Aziz menjadi CCO keadaan KTC boleh diperbaiki. Dengan segala macam event yang bakal diadakan akan membawa keuntungan dan dengan duit itu bolehlah diperbaiki bumbung dan porch bangunan itu yang tiris dan kini sudah berlumut

http://msomelayu.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...