27 Ogos 2011

SPR: MEMANG HARAM JADAH!!

Alasan SPR tentu kesilapan JPN, memang golongan-golongan yang terlibat komplot pendaftaran pengundi yang tidak layak jenis haram jadah, Kedarah duit Haram.

Lapuran dari Malaysiakini dibawah:
Pemohon PR dikesan pula di daftar pemilih

Kontroversi yang menyelubungi sekitar kira-kira seribu penduduk tetap (PR) yang disenaraikan sebagai pengundi di laman web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) semakin kusut dengan seorang pemegang kad pengenalan sementara pula turut dikesan.

Hasil maklumat daripada Pemuda PAS, Malaysiakini mendapati bahawa Yusnati Haris Lakmana yang disenaraikan sebagai pengundi di laman web SPR, adalah pemegang kad pengenalan sementara.

Kad pengenalan sementara berwarna hijau, manakala penduduk tetap diberi kad merah dan warganegara Malaysia, pula berwarna biru.

Semakan ini boleh dibuat di pangkalan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang boleh diakses oleh orang ramai.

Semakan mendapati Yusnati adalah pemegang kad pengenalan (MyKad) hijau, dan telah mengumpul kad itu

Ini bermakna bahawa Yusnati, seorang pengundi di DUN Chempaka dan kawasan parlimen Pandan, belum diberikan status pemastautin tetap tetapi dalam proses memohon untuk menjadi penduduk tetap.

Malaysiakini telah menghubungi JPN, yang berkata pihaknya akan memeriksa untuk mengesahkan status Yusnati pada hari Isnin kerana ia tidak beroperasi pada hujung minggu.

Suruhanjaya Pilihan Raya pula, berkata bahawa pihaknya hanya akan dapat mengesahkan status Yusnati selepas cuti Hari Raya Aidilfitri kerana pegawai yang bertanggungjawab sudah mula bercuti.

Sebelum ini, dalam kes kira-kira seribu penduduk tetap yang disenaraikan sebagai pengundi dalam daftar pemilih, JPN dan SPR mendakwa kesilapan berpunca akibat "kecuaian teknikal".

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof berkata JPN tidak mengemas kini pangkalan data mereka untuk menunjukkan bahawa penduduk tetap berkenaan telah diberikan kewarganegaraan.

Paling ketara adalah kes Mismah, pengundi di Ijok yang telah disenaraikan oleh JPN sebagai seorang pemastautin tetap pada semakan 2 Ogos lalu.

Bagaimanapun status wanita itu dikemaskini pada pangkalan data JPN empat jam selepas Malaysiakini mendedahkan perkara itu pada hari yang sama. Ini menimbulkan pelbagai spekulasi.

JPN kemudian menjelaskan bahawa Mismah yang dilahirkan di Indonesia itu sebenarnya, telah diberikan kewarganegaraan pada 31 Januari tahun ini, selepas 29 tahun sebagai penduduk tetap.

Melayu pecah: Kerajaan enggan dengar input rakyat juga punca, kata pakar

Walau sudah terlewat 'nasi sudah jadi bubur' teguran dan pandangan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria mengenai perpecahan Melayu harus dipuji. Bagaimana kita sering sebelum ini beliau mengeluarkan pandangan yang melawan arus kehendak Rakyat, juga banyak pendapat beliau menyokong Kerajaan BN sehingga banyak masyarakat kurang senang.

kita lihat pula pandangan dari Prof. Madya Mohammad Agus dibawah:

KUALA LUMPUR, 27 Ogos — Bersetuju dengan pandangan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria, Profesor Madya Mohammad Agus Yussoff menegaskan perpecahan Melayu yang didakwa semakin parah turut disebabkan tindakan kerajaan tidak mahu mendengar pandangan berbeza daripada rakyat.

Selain itu tegas pensyarah dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), perpecahan Melayu juga berpunca daripada tindakan kerajaan mengetepikan hak orang Melayu sepertimana yang berlaku di Kelantan.

“Saya setuju sangat dengan padangan Harussani tapi saya nak tambah lagi dua iaitu perpecahan Melayu juga berpunca dari sikap kerajaan yang tidak mahu buka telinga dan dengar pandangan yang berbeza daripada rakyat... kalau kerajaan tidak mahu orang Melayu berpecah, kerajaan perlu dengar dan terima pandangan yang berbeza sebab itu punca orang Melayu berpecah tapi masalahnya kerajaan takut nak dengar.

“Berpecah orang Melayu ini juga sebab diskriminasi dan ketidakadilan kepada orang Melayu itu sendiri seperti mana yang berlaku di Kelantan sebab itu perpecahan ini berlaku,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Dalam Wacana Ulama Politik Untuk Dakwah Atau Parti baru-baru ini, Harussani berkata perpecahan di kalangan Melayu berlaku disebabkan pentadbiran negara yang cukup lemah, rasuah dan tidak amanah.

Harussani juga berkata, orang Melayu berpecah selepas bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad (gambar) memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim pada September 1998.

Tegas Agus, perpecahan Melayu boleh dielakkan sekiranya kerajaan menerima setiap kritikan dan pandangan berbeza yang dikemukakan oleh sesiapa sahaja termasuk Pakatan Rakyat.

“Sedangkan kerajaan boleh lakukan pelbagai cara dan saya takut perpecahan orang Melayu ini akan meruntuhkan negara, kita ada ramai ahli akademik dan pembangkang yang memberikan pandangan tapi kerajaan tidak mahu dengar.

“Sekarang kita lihat tiada lagi orang Melayu yang berani untuk beri pandangan yang berbeza dengan kerajaan, ini yang menyebabkan kelemahan orang Melayu... kerajaan perlu berani mendengar pendapat yang berbeza,” katanya. Tambah beliau:

“Tiada guna adanya ahli akademik kalau semua jadi pak angguk.”

Agus menambah isu perpecahan Melayu bukan isu politik dan pandangan Harussani perlu diambil berat.

“Ini bukan isu politik, ini pandangan mufti untuk beritahu kenapa orang Melayu lemah dan berpecah.

“Saya setuju dengan pandangan Harusani itu, ia adalah pandangan yang baik tapi kerajaan tidak mahu terima,” katanya.

Pensyarah kanan Universiti Sains Malaysia (USM) Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu tampil membuat penjelasan sama ada bersetuju atau tidak dengan pandangan Harussani itu.

“Apa yang dikatakan Harussani itu antara sebab mengapa wujud perpecahan, barangkali perdana menteri perlu mengeluarkan kenyataan balas sama ada beliau setuju dengan pandangan mufti Perak itu atau tidak.

“Penjelasan harus diberikan supaya tiada lagi spekulasi lain kerana ia keluar daripada Harussani,” katanya.

Jelas beliau, banyak faktor yang menyebabkan perpecahan orang Melayu berlaku bukan hanya tiga perkara yang dibangkitkan Harussani.

“Bagi saya perpecahan orang Melayu itu mungkin berpunca daripada parti politik macam PAS dan Umno dan saya rasa kalau kedua-dua parti ini duduk bertemu perkara ini boleh diatasi.

“Sebab isunya sekarang adalah Melayu-Islam, utamakan perpaduan dan ketepikan fahaman politik dan titik imbangan itu, ini bukan kerjasama politik tapi untuk perpaduan orang Melayu,” katanya.-sumber TMI

26 Ogos 2011

DASAR YINGLUCK : MENYELESAI KOS HIDUP DAN GAJI MINIMUM

Pegawai kerajaan negeri diberi taklimat mengenai dasar kerajaan

Kerajaan mempunyai dasar-dasar yang akan membawa keamanan dan menyelesaikan kos hidup yang tinggi dan menangani masalah penggunaan dadah yang menyalahi undang-undang, Perdana Menteri Yingluck Shinawatra memberitahu pegawai kerajaan negeri kanan pada hari Jumaat.

Cik Yingluck berkata demikian semasa mempengerusikan mesyuarat untuk memberikan ucapan ringkas semua pegawai negeri atas dasar-dasar kerajaan, di Rumah Kerajaan.

Mesyuarat itu dihadiri oleh ahli-ahli Kabinet dan ketua-ketua semua agensi kerajaan negeri termasuk komander angkatan tentera dan ketua polis.

Perdana Menteri Yingluck Shinawatra dan menteri-menteri kabinet mesyuarat untuk memberi kepala ringkas semua pegawai negeri atas dasar-dasar kerajaan di Rumah Kerajaan pada 26 Ogos, 2011.

Perdana Menteri kepada semua agensi kerajaan negeri untuk melaksanakan kewajipan mereka untuk berkhidmat kepada rakyat dengan jujur ​​dan telus, menurut kenyataan Jabatan Perhubungan Awam.

Adik bongsu buruan bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra sekali lagi menegaskan bahawa kerajaan akan bekerja untuk kebaikan negara, berdasarkan prinsip menyelesaikan masalah tanpa membalas dendam apa-apa.

Cik Yingluck berkata beliau mahu melihat pegawai negeri bekerja secara sistematik dan jika terdapat masalah atau halangan, mereka perlu membuat penyelarasan dengan kerajaan untuk mencari jalan keluar dan penyelesaian. Kerajaan akan memberi sokongan penuh untuk semua pegawai negeri.

Beliau berkata satu dasar mendesak kerajaan untuk menangani masalah kos sara hidup yang tinggi, meningkatkan pendapatan dan membantu orang ramai mendapat akses kepada sumber kewangan yang mudah.

Ini adalah sebab mengapa kerajaan telah berjanji gaji minimum 300 baht setiap hari dan 15,000 baht gaji bulanan minimum untuk lulusan universiti.

Dasar kerajaan untuk mengurangkan harga bahan api adalah bertujuan untuk mengurangkan kos sara hidup, tetapi hanya satu langkah jangka pendek. Dalam jangka panjang, kerajaan bercadang untuk menyelesaikan masalah dalam sistem pengangkutan negara yang, seterusnya, akan membantu kos pengangkutan dipotong, katanya.

Kerajaan akan menubuhkan dana pembangunan masyarakat luar bandar dengan tujuan untuk membantu memudahkan untuk orang-orang untuk menyara hidup dalam jangka masa panjang. Kerajaan tidak akan hanya memberi wang kepada orang-orang yang tidak tahu bagaimana untuk bijak menggunakannya.

Untuk mengukuhkan daya saing perdagangan pengeluar Thailand, kerajaan merancang untuk mengurangkan cukai pendapatan korporat dari 30 peratus kepada 23 peratus pada tahun 2012 dan kepada 20 peratus pada tahun 2013.

"Semua dasar-dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan akan membantu merangsang ekonomi, mewujudkan lebih banyak pekerjaan dan memulihkan kembali keyakinan pelabur asing," kata Cik Yingluck.

Timbalan Perdana Menteri Chalerm Yubamrung (kiri) dan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra
Timbalan Perdana Menteri Chalerm Yubamrung berkata kerajaan akan menubuhkan bilik perang untuk membendung aktiviti-aktiviti laman web dengan kandungan kenegaraan kejahatan.

"Saya tidak akan membiarkan kejahatan kenegaraan laman malam on line semasa kerajaan ini," kata Encik Chalerm, yang menjaga keadilan dan media.

Ditanya mengenai langkah-langkah penindasan dadah, Encik Chalerm berkata beliau telah mahir di menangani masalah dadah dan mempunyai banyak sumber dan maklumat untuk membantu beliau menyelesaikan masalah.

Beliau juga berkata polis akan menyiasat insiden yang melibatkan sekumpulan penyokong baju merah yang menakut-nakutkan seorang wartawan wanita asing yang memakai pakaian kuning yang melaporkan perhimpunan di luar semalam mereka parlimen.

"Saya telah dihubungi Khon Rak Surat kumpulan pemimpin Kwanchai Praipana dan dia telah berjanji untuk menjaga baju merah teratur," kata Encik Chalerm.

Ditanya mengenai insiden lain di luar Parlimen semalam, apabila sekumpulan merah-baju yang diserang dua lelaki yang meletakkan bunga sebagai tanda protes terhadap Speaker Dewan dan Pheu Thai MP Somsak Kiatsuranont ketetapan, Timbalan Perdana Menteri berkata terdapat agenda tersembunyi di sebalik.

Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut.

Encik Chalerm berkata beliau percaya tidak akan mampu untuk menjelaskan wahyu di Parlimen oleh Rak Thai senarai MP Chuvit Kamolvisit, dan klip video yang dia ditayangkan, menunjukkan operasi kasino yang besar di tengah-tengah Bangkok.

"Isu itu perlu jelas dalam tempoh dua minggu dari maklumat tentang kasino tidak akan sukar untuk mengumpul beratus-ratus orang telah pergi ke sana," katanya.

Ketua Umno Padang Serai lepas jawatan

Ketua Umno bahagian Padang Serai, Abdul Rahman Mahamud telah melepaskan jawatannya itu baru-baru ini selepas dinasihatkan berbuat demikian.

Pengerusi badan perhubungan Umno Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, Abdul Rahman telah melepaskan jawatan itu berikutan nasihat pucuk pimpinan parti atas sebab-sebab kepentingan parti tetapi masih kekal sebagai penyelaras DUN Merbau Pulas.

Ahmad Bashah bagaimanapun tidak mengulas lanjut mengenai sebab-sebab yang membawa kepada peletakan jawatan itu.

“Inilah satu keindahan pada pentadbiran Umno, tiada penyisihan sepenuhnya terhadap bekas ketua bahagian itu kerana pucuk pimpinan masih menghargai khidmat dan dedikasi beliau terhadap rakyat dan parti selama ini," katanya.

Beliau memberitahu Bernama demikian selepas majlis Iftar Ramadan dan penyampaian bantuan Aidilfitri anjuran
Umno Bahagian Padang Serai di Masjid Sungai Karangan di Padang Serai malam tadi.

Hampir 500 orang yang terdiri daripada warga emas, orang susah dan miskin, Orang Kurang Upaya (OKU), anak-anak yatim dan ibu tunggal dalam Parlimen Padang Serai mendapat bantuan barang-barang keperluan dapur, pakaian dan “duit raya' sempena Aidilfitri.

- Bernama

Defisit dan hutang negara TERUS MELONJAK

Hancurnya Mitos Najib?
Defisit dan hutang negara yang melonjak

Mengikut pengalaman yang lalu, perbelanjaan operasi kerajaan persekutuan akan bertambah pada tahun berlangsungnya pilihan raya umum. Strategi "menggula-gulakan pengundi" adalah taktik terbaik untuk meraih sokongan. Pada hakikatnya, perbelanjaan operasi kerajaan persekutuan menunjukkan pertambahan yang jelas dalam dua PRU, yang berlangsung dalam tempoh 10 tahun kebelakangan ini.

Misalnya, pada tahun 2004 ketika berlangsungnya PRU ke-11, perbelanjaan operasi kerajaan persekutuan bertambah 21.4% kepada RM91.3 bilion. Jika dibandingkan dengan tahun 2003 dan 2002, perbelanjaan operasi hanya bertambah pada 9.5% dan 7.7% masing-masing.

Selain itu, lebihan kos perbelanjaan operasi juga berlaku secara mendadak, iaitu RM11.3 bilion, atau bersamaan 14.1%, berbanding anggaran asal belanjawan RM80.0 bilion.

Pada masa yang sama, pola yang sama juga berlaku pada tahun 2008. Perbelanjaan operasi kerajaan bertambah 24.7%, mencecah paras RM153.4 bilion. Jika dibandingkan dengan tahun 2007 dan 2006, pertambahan perbelanjaan operasi hanya pada kadar 14.2% dan 10.3% masing-masing. Selain itu, kerajaan mencatat rekod lebihan kos perbelanjaan tertinggi dalam tempoh 10 tahun, dengan RM22.2 bilion pada tahun 2008.

Melihat kepada pengalaman lalu, nampaknya PRU 13 bakal mengulangi jejak langkah dahulu. Daripada ramalan yang sedia ada, kerajaan Najib mungkin mengadakan PRU 13 antara November 2011 hingga Jun 2012.

Defisit belanjawan mungkin melonjak

Jika ia benar, belanjawan 2012 yang bakal dibentangkan adalah belanjawan terakhir sebelum PRU 13. Ia adalah PRU pertama Najib selepas menerajui tampuk kerajaan, malah ujian sama ada "mitos Najib" bakal dilanjutkan. Padahal ia sama dengan keadaan ketika Abdullah Ahmad Badawi berdepan dengan PRU pada tahun 2004.

Ramai yang menjangka bahawa Najib yang mengutamakan "ekonomi" akan mempertaruhkan nasibnya dalam belanjawan kali ini - untuk mewujudkan suasana feel good agar kuasa kerajaan, dan kerusi PM-nya mampu dipertahankan. Bekas PM Abdullah Ahmad Badawi menggunakan taktik menambah perbelanjaan operasi pada tahun 2004 untuk mewujudkan suasana yang memihak kepada dirinya dalam pilihan raya.

Najib hanya mempunyai kira-kira dua bulan lagi untuk menyediakan Belanjawan 2012. Namun, kerajaannya kini berada dalam dilema - iaitu membentangkan belanjawan pilihan raya (maksudnya angka defisit perlu diperbesarkan), atau belanjawan yang menyediakan negara untuk berdepan dengan kemelesetan ekonomi dunia (double-dip), yang semakin tinggi risikonya.

Seandainya kerajaan Najib mengambil langkah menyediakan belanjawan pilihan raya, dan kemelesetan ekonomi global pula melanda - maka kerajaan Najib mungkin perlu menjana pakej rangsangan ekonomi, sebagaimana yang dilakukan dengan pakej RM67 bilionnya pada tahun 2009. Langkah untuk menyokong pertumbuhan ekonomi ini dianggar bakal melonjakkan defisit kewangan negara kepada paras 8%, sekurang-kurangnya.

Masalah struktur

Kerajaan persekutuan sebenarnya berdepan dengan satu masalah struktur, yang mengakibatkan kerajaan Najib agak sukar untuk mengurangkan defisit kewangan. Sistem kakitangan kerajaan yang besar (1.2 juta orang) menyebabkan kerajaan persekutuan perlu menanggung perbelanjaan operasi yang tinggi setiap tahun.

Sehingga tahun 2011, gaji dan wang pencen kakitangan kerajaan mencatat jumlah RM57.8 bilion, iaitu 35.5% daripada perbelanjaan operasi kerajaan persekutuan. Menurut maklumat Rancangan Malaysia ke-10, gaji dan wang pencen kakitangan awam dijangka melambung ke paras RM78.0 bilion pada tahun 2015, atau 38.1% daripada perbelanjaan operasi.

Bukan sahaja kerajaan Najib tidak menyelaraskan keadaan sumber manusia yang melambak dalam sektor awam, sebaliknya menambah institusi kerajaan atau jawatankuasa yang pelbagai untuk melaksanakan tugas "transformasi" di bawah programnya. Lebih-lebih lagi, kerajaan perlu "menyerap" graduan-graduan yang tiada pekerjaan. Oleh itu, boleh dijangkakan bahawa perbelanjaan untuk gaji dan wang pencen akan melambung dalam masa beberapa tahun yang akan datang.

Hutang yang membebankan

Di samping itu, kerajaan telah memikul beban hutang yang berat lantaran pengurusan kewangan yang tidak cekap dan sikap yang membazir. Sehingga tahun 2010, hutang tertunggak yang dipikul kerajaan persekutuan telah mencecah RM408.2 bilion, atau bersamaan 52.7% GDP.

Hampir 98% pendapatan kerajaan persekutuan dibelanjakan untuk perbelanjaan operasi, maka kerajaan tidak mempunyai lebihan modal untuk perbelanjaan pembangunan. Oleh itu, cara kerajaan untuk menyokong pertumbuhan ekonomi negara adalah dengan menerbitkan bon.

Perlu diingatkan, bon yang belum dijelaskan (dibayar) oleh kerajaan persekutuan antara tahun 2010 dengan 2020 berjumlah RM326.1 bilion. Cara kerajaan menyelesaikan hutang ini adalah dengan menerbitkan bon baru, yang akhirnya menyebabkan hutang semakin memberat. 【Baca: Mampukah Malaysia selesaikan hutang RM101.65 bilion dalam 3 tahun?】

Misalnya, kos perkhidmatan hutang kerajaan persekutuan adalah RM14.2 bilion dan RM15.9 bilion, pada tahun 2009 dan 2010, dengan purata kadar pertambahan tahunan yang melebihi 11%. Ia mencatat RM18.5 bilion pada tahun 2011, dengan pertambahan mendadak 16.6%. Menurut anggaran kerajaan persekutuan, kos perkhidmatan hutang bakal melonjak kepada RM24.9 bilion pada tahun 2015, dengan pertambahan 34.6% berbanding tahun 2011.

Banyak projek mega di bawah Program Transformasi Ekonomi, termasuk projek sistem MRT yang melebihi RM50 bilion, projek pembangunan hartanah Sungai Buluh yang bernilai RM10 bilion, projek Daerah Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIFD) yang bernilai RM26 bilion dan sebagainya.

Antaranya, banyak projek yang dijalankan dengan terbitan bon daripada kerajaan persekutuan, misalnya projek sistem MRT. Seandainya projek ini bermasalah, misalnya kerugian berlaku, maka kerajan perlu menanggung hutang ini, yang semestinya menjurus kepada defisit kewangan yang lebih ketara.

Di pinggiran muflis?

Kerajaan persekutuan kini berdepan dengan masalah perbelanjaan melebihi pendapatan. Lebih penting, pendapatan kerajaan ditunjangi sumber petroleum. Seandainya keadaan ini berterusan, maka kerajaan perlu berhutang lebih untuk menampung perbelanjaan harian - umpama orang yang menampung belanja harian dengan kad kredit - semestinya berdepan dengan nasib muflis seandainya gagal menjelaskan hutang.

Pengkaji ekonomi Universiti Sains Malaysia, Suresh Narayanan dalam satu tulisannya menyebut, kerajaan persekutuan bergantung kepada pendapatan petroleum dan simpanan wang dalam negara untuk mengendalikan masalah defisit kewangan. Beberapa sumber pendapatan tradisional kerajaan memperlihatkan pola menurun, atau bertambah pada kadar yang perlahan, untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Keadaan ini menyebabkan kerajaan bergantung kepada cukai petroleum, dividen Petronas dan sumber pendapatan petroleum yang berkenaan untuk menampung perbelanjaan kerajaan.

Namun, beliau mengingatkan, petroleum bukan sahaja sumber semulajadi yang tidak boleh dikitar-semula, malah bergantung kepada harga pasaran yang tidak stabil, maka ia boleh dikatakan sumber pendapatan yang tidak stabil untuk kerajaan. Justeru itu, kerajaan perlu lebih berdisiplin dalam menguruskan kewangan, tidak memboros dan menerokai sumber pendapatan yang lebih stabil. (Bahagian kedua, tamat)

Bimbang Melayu KL 'hilang', PAS anjur konvensyen

Bimbang Melayu KL 'hilang', PAS anjur konvensyen

PAS akan menganjurkan konvensyen membincangkan isu tanah dan perumahan Kuala Lumpur ekoran kebimbangan golongan Melayu diasak pembangunan hingga terpaksa berhijrah keluar.

Pengerusi lajnah tanah dan pembangunan Wilayah PAS Mazlan Aliman (bawah, berbaju hijau) berkata, program itu dirancang atas kesedaran orang Melayu mahu kedudukan mereka terpelihara di samping pembangunan berterusan.
"Di kampung-kampung tradisi besar seperti Kampung Baru dan Padang Balang (di Gombak), pemaju berlumba-lumba untuk dapatkannya.

"Menteri juga dihimpit keuntungan dan komisyen. Jadi, kita bimbang saki-baki orang Melayu yang ada di Kuala Lumpur tidak akan dapat diteruskan," kata Mazlan.

Program anjuran bersama lajnah itu dan PAS Wilayah Persekutuan itu akan diadakan pada 22 Oktober melibatkan sekurang-kurangnya 500 peserta pelbagai latar. Tempatnya masih belum ditentukan.

Hadir sama dalam majlis itu Pesuruhjaya PAS Wilayah Mohamad Noor Mohamad dan pengarah konvensyen Nasaie Ismail.

Sementara itu Mohamad Noor berkata sudah sampai masanya masalah orang Melayu melibatkan isu Kampung Baru, perobohan setinggan serta itu pembinaan rumah mewah dan bukan mampu milik diketengah dan didedah.

"Jika kita lihat dalam pelan struktur Kuala Lumpur, tak nampak pada usaha untuk mengelamatkan (Tanah Melayu) tetapi usaha menghilangkan," katanya.

Sementara Nasaie berkata empat masalah utama yang akan dibincangkan dalam konvensyen itu ialah:

Pengambilan sebahagian besar daripada 20 Kampung tradisi (rezab Melayu) di Kuala Lumpur untuk pembangunan projek mewah.
Jaminan orang Melayu menjadi pemilik mutlak aset Kampung Baru yang terdiri daripada beberapa kampung kecil di tengah bandar raya.
Perobohan setinggan dan pemindahan penduduk ke rumah PPR secara sewaan dan dengan kemudahaan asas sangat bermasalah.
Kekurangan rumah mampu milik di ibu negara menyebabkan 70 peratus generasi kedua Kuala Lumpur berhijrah keluar, terutamanya selepas berkahwin. -sumber MK

25 Ogos 2011

Mampukah Malaysia selesaikan hutang RM101.65 bilion dalam 3 tahun?

Mampukah Malaysia selesaikan hutang RM101.65 bilion dalam 3 tahun?

Kerajaan Malaysia dijangka berdepan dengan saat-saat gentingnya untuk menyelesaikan hutang

sebanyak RM101.65 bilion dalam tempoh tiga tahun, iaitu dari tahun 2010 hingga 2012, apabila Sekuriti kerajaan Malaysia (bon kerajaan) dan Sukuk yang berjumlah ratusan bilion ringgit ini sampai tarikh tebusannya.

Nilai yang mencakupi 30% daripada jumlah hutang awam dalam negeri ini tidak termasuk hutang negeri asing yang bernilai RM6.2 bilion dan pinjaman daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang berjumlah RM7.2 bilion, juga perlu diselesaikan dalam tempoh tersebut.

Di samping itu, menurut perangkaan dalam Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2011, KWSP menjadi "khazanah" terbesar untuk kerajaan persekutuan, apabila membekalkan pinjaman sejumlah RM56.59 bilion kepada kerajaan persekutuan dan GLC (Syarikat berkaitan kerajaan). Badan-badan ini masih berhutang RM48.36 bilion daripada KWSP sehingga hari ini.

Seandainya jumlah ini ditambah pula dengan RM93.11 bilion yang dilaburkan oleh KWSP ke atas bon kerajaan, maka jumlah dua angka ini mencakupi 40% daripada jumlah dana yang ada dalam KWSP. Dengan kata lain, KWSP menggunakan 40% wang pencen yang disimpan oleh pekerja Malaysia untuk menampung perbelanjaaan kerajaan persekutuan atau GLC.

Hutang RM101.6 bilion perlu dijelaskan

Perhitungan kasar MerdekaReview mendapati hutang sekuriti kerajaan Malaysia dan Sukuk yang sampai ke tarikh tebusannya antara tahun 2010 hingga 2012 berjumlah RM101.65000 bilion, iaitu 30% daripada jumlah hutang awam dalam negeri. Jumlah hutang dalam negeri telah mencecah paras RM348.6 bilion pada hujung tahun 2009.

Menurut Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2011, hutang Bil Perbendaharaan yang bernilai RM10 bilion akan tiba tarikh tebusannya pada tahun ini, namun kerajaan persekutuan masih belum menjelaskan RM4.32 bilion daripadanya. Selain itu, hutang sukuk yang bernilai RM5.0 bilion yang harus dijelaskan pada tahun 2012, masih dihutang RM4.9 sehingga kini.

Sementara itu, Sekuriti Kerajaan Malaysia bernilai RM92.4 bilion yang belum dijelaskan akan sampai ke tarikh tebusannya, mulai tahun ini hinggalah tahun 2012. Apa yang menarik, bon yang bakal sampai tarikh tebusan ini diterbit oleh kerajaan Malaysia antara tahun 2001 hingga 2009, dan melibatkan angka yang besar.

Akibat daripada pembaziran 10 tahun lalu

Ia sebenarnya mencerminkan pembaziran dan kekurangan disiplin ketika kerajaan mengendalikan kewangan negara sejak kemelut ekonomi pada tahun 1997. Sepanjang 10 tahun yang lalu, kerajaan persekutuan tidak bersungguh-sungguh untuk mengurangkan defisit dan hutang yang dipikul, menjurus kepada akibat hari ini, di mana kita berada pada saat genting untuk membayar hutang dalam tiga tahun ini.

Kerajaan Malaysia sebenarnya berpeluang untuk mencapai keseimbangan belanjawannya dalam tempoh 10 tahun yang lalu, namun kerajaan masih memilih untuk mengekalkan defisit pada paras 4.3% secara puratanya. Pada masa yang sama, hutang kerajaan persekutuan melonjak secara mendadak selepas kemelut ekonomi Asia, dari RM90 bilion (atau 32% berbanding KDNK) pada tahun 1997, kepada RM306.4 bilion (atau 41.5% berbanding KDNK) pada tahun 2008.

Pada ketika angka defisit dan jumlah hutang semakin melambung, kerajaan mengemukakan pakej ransangan ekonominya dengan RM67.0 bilion. Defisit kewangan terus melonjak dari 4.8% pada tahun 2008 kepada 7.4% pada tahun 2009. Pada masa yang sama, hutang kerajaan persekutuan berkembang dari RM306.4 bilion (atau 41.5% berbanding KDNK) pada tahun 2008, kepada RM362.5 bilion (atau 52.4% berbanding KDNK) pada tahun 2009.

Menurut seorang juruaudit, kerajaan Malaysia agak bermasalah dalam disiplinnya ketika mengendalikan kewangan. Pada hakikatnya, kerajaan Malaysia berupaya untuk menyeimbangkan belanjawannya pada ketika harga pasaran antarabangsa minyak melonjak. Namun, kerajaan persekutuan telah terlepas peluang keemasan ini.

Ekonomi Malaysia telah menurun, jikalau dibandingkan dengan beberapa tahun yang lalu. Kini, kerajaan bukan sahaja berdepan dengan masalah kekurangan pendapatan, malah perlu mengekalkan perbelanjaan yang besar untuk merangsang ekonomi. Jadi, adalah sukar untuk kerajaan mencapai matlamat menyeimbangkan belanjawan.

Program Transformasi Ekonomi (ETP) menuju kehancuran

hancurnya Mitos Najib?
Lebihan perbelanjaan operasi yang ketara

Najib Razak yang belum genap dua tahun menyandang jawatan Perdana Menteri berkemungkinan besar berdepan dengan kemelut ekonomi dunia untuk kali kedua. Seandainya dugaan ini menjadi realiti, maka "suasana feel good" yang diwujudkan Najib melalui Program Transformasi Ekonomi (ETP) mungkin akan melenyap dalam sekelip mata. Untuk Najib, ia mungkin persimpangan yang penting dalam kemuncak hayat politiknya. Ini kerana ia bakal menentukan sama ada "mitos Najib" akan dilanjutkan atau menuju kehancuran.

Dewasa ini, krisis ekonomi yang tercetus di Amerika Syarikat dan Eropah dijangka membayangi masa depan ekonomi Malaysia. Pasaran saham dunia jatuh merudum. Sejumlah RM90 bilion nilai pasaran saham di Bursa lenyap dalam tempoh antara 1 hingga 9 Ogos - suasana feel good yang diusahakan Najib dua tahun yang lalu ranap begitu sahaja.

Kini, ramai yang mula resah sama ada Malaysia mampu menghadapi krisis ekonomi dunia yang bakal melanda. Menurut satu laporan Standard and Poor's baru-baru ini, seandainya satu lagi kemelut kewangan global tercetus, maka ia akan memberi kesan yang lebih ketara terhadap rantau Asia, berbanding tahun 2008 - terutamanya negara yang terlalu bergantung kepada pasaran asing dan masih dalam proses memperbaiki angka defisit bajetnya berikutan kemelut ekonomi yang lalu. Malaysia antara nama negara yang disebut sebagai negara Asia yang dipertikaikan kemampuannya untuk berdepan dengan krisis ekonomi baru.

Angka defisit

Kemelut kewangan pada tahun 2008 mengakibatkan ekonomi Malaysia merudum, dan kerajaan terpaksa mengemukakan dua pakej rangsangan ekonomi bernilai RM67 bilion. Ia menjurus kepada peningkatan defisit dari 4.8% pada tahun 2008 kepada 7% pada tahun 2009.

Walaupun kerajaan Najib (gambar kiri) cuba menurunkannya daripada 7% kepada 5.6% pada tahun 2010, malah berharap untuk menurunkannya kepada 5.4% pada tahun 2011, namun ia tetap satu jarak yang jauh berbanding keadaan kewangan negara sebelum kemelut kewangan (tahun 2007).

Statistik rasmi menunjukkan bahawa angka defisit Malaysia pada tahun 2007 hanya 2.7%. Menurut Rancangan Malaysia ke-10, kerajaan perlu menunggu sehingga tahun 2015 untuk menurunkan angka defisit kepada paras 2.8%. Malah, ia berlaku dengan syarat meluaskan sumber pendapatan (kutipan cukai) dan berhemah dalam perbelanjaan (potongan subsidi) - untuk mencapai matlamat ini.

Jikalau dikupas dari beberapa sudut, kerajaan Najib bukan sahaja gagal mengembalikan angka defisit ke paras 2.7% dalam tempoh lima tahun ini, malah keadaan mungkin menjadi lebih parah - sekurang-kurangnya kekal pada paras 5% atau ke atas.

Rekod perbelanjaan operasi

Pertama, adalah satu kenyataan yang tidak boleh dipertikaikan, bahawa rekod kerajaan dalam displin kewangan adalah amat teruk. Rekod 10 tahun kebelakangan menunjukkan bahawa lebihan kos perbelanjaan operasi berlaku setiap tahun.

Keadaan ini tidak diperbaiki, sebaliknya lebih ketara selepas Najib menyandang jawatan PM pada tahun 2009. Misalnya, perbelanjaan operasi sebenar kerajaan Najib mencatat RM152.2 bilion pada tahun 2010, mencatat lebihan sejumlah RM13.9 bilion dari anggaran Belanjawan 2010 (RM138.3 bilion), atau bersamaan lebihan 10.1%.

Apa yang menarik, angka lebihan ini mencatat rekod lebihan kos kedua tertinggi sejak tahun 2001, dengan lebihan kos tertinggi, RM22.2 bilion pada tahun 2008. Pada umumnya, jarak yang besar antara perbelanjaan sebenar dengan anggaran belanjawan wujud apabila berlaku kejadian yang besar dalam tahun tersebut, misalnya kemelesetan ekonomi, lonjakan inflasi, atau kebetulan berlangsungnya pilihan raya pada tahun itu - tahun 2008, menjelaskan segala-galanya.

Jikalau dibandingkan, tahun 2010 adalah tahun di mana ekonomi bangkit semula selepas keluar dari kemelut ekonomi dunia, pada masa yang sama tidak berdepan dengan krisis lonjakan harga makanan dan petroleum, bahkan bukan tahun pilihan raya. Namun demikian, kos perbelanjaan operasi kerajaan Najib pula mencatat lebihan kos RM13.9 bilion, mengakibatkan defisit 5.6% pada tahun 2010, lebih tinggi dari anggarannya 5.3%.

Keadaan yang sama dilanjutkan hingga tahun 2011. Kerajaan Najib membentangkan perbelanjaan tambahan sebanyak RM13.2 bilion dalam tempoh tiga bulan pertama tahun 2011. Ini mengakibatkan perbelanjaan operasi kerajaan persekutuan mencatat RM176.0 bilion pada musim pertama 2011, 8.1% lebih tinggi daripada anggaran (RM162.8 bilion).

Lebih penting, antara perkara perbelanjaan tambahan yang dibentangkan, terdapat pula peruntukan perbelanjaan mengurus kerajaan dan perkara yang telah diumumkan, tetapi tidak dimasukkan ke dalam belanjawan asal kerana "tercicir", dan perlu ditambah melalui belanjawan tambahan (rang undang-undang pembekalan tambahan). Ini menunjukkan bahawa kerajaan Najib tidak merancang belanjawan dengan rapi, malah tidak berdisiplin dalam perancangan kewangannya.

Apa yang menarik, RM13.2 bilion ini sekadar untuk lebihan perbelanjaan operasi musim pertama. Seandainya kerajaan Najib menbentangkan perbelanjaan tambahan dalam tempoh sembilan bulan yang akan datang, maka kos perbenjaan operasi yang sebenar mungkin akan memecah rekod yang dicatat pada tahun 2010. (Bahagian pertama, bersambung)

Sentimen perkauman membuat BN tidak relevan

Mengenengahkan isu perkauman memang sudah menjadi isu basi bagi generasi yang muda. Generasi muda sudah menganggapnya sebagai isu lapuk yang hanya di gunakan oleh pihak yang desperado untuk terus menunggangi rakyat untuk kepentingan kuasa yang berlandaskan kepada pemikiran sempit setengah pihak.

Sebenarnya jika seseorang itu mempunyai pemikiran yang tenang tanpa di saluti oleh pemikiran sempit politik, isu perkauman amat menjemukan kerana itu bukanlah isu pratikal lagi dalam kehidupan rakyat Malaysia yang cintakan keamanan.

Oleh itu telah mula kita nampak jelas tanda-tanda yang menunjukan yang rakyat sudah tidak mahu lagi menerima pihak-pihak yang menggendangkan isu perkauman kerana isu itu hanya akan membuatkan mereka tidak tenang untuk hidup dalam masyarakat majmuk yang merupakan realiti kehidupan di Malaysia ini.

Rakyat sudah mula menggorak langkah untuk menghindarkan dari isu perkauman ini menjadi lebih menebal di kalangan berbagai kaum di negara ini. Dalam masa yang terdekat ini sudah ada kecenderungan yang orang Melayu untuk menyertai DAP yang sekarang ini di dominasi oleh kaum Cina dan PAS yang bukan sebuah parti perkauman.

PAS melandaskan perjuangan kehidupan bermasyarakat yang berkebajikan yang berlandaskan kepada Islam di samping menghormati semua kaum dan agama. Ramai cendiakawan Melayu sudah mula menyertai PAS dan mereka merupakan kumpulan yang memahami yang Islam itu adalah agama sejagat yang tidak memisahkan satu kaum dengan kaum yang lain.

Mohamad Sabu , Timbalan Presiden PAS beberapa hari yang lepas telah berucap dengan panjang lebar di Petaling Jaya dan telah menyatakan yang kecenderungan orang Melayu untuk menyertai DAP merupakan satu tanda yang jelas bahawa rakyat tidak mahu UMNO memainkan isu perkauman lagi. Maksud Timbalan Presiden PAS itu ialah jika ramai orang Melayu menyertai DAP maka UMNO, MCA dan MIC semakin hari semakin susah untuk keluar dengan isu rasis yang merbahaya untuk negara ini..

Selagi isu perkauman dimainkan tanpa di sekat sampai bila pun matlamat negara untuk mencapai perpaduan nasional akan sentiasa gagal. Jika gagal untuk mencapai perpaduan Nasional itu maka ianya akan membawa kepada situasi sebuah negara yang tidak pernah berjaya sebagai sebuah negara merdeka yang aman, makmur dan berdaulat. Rakyat sudah mula menunjukan bahawa mereka menganggap pihak yang memainkan isu perkauman sebagai anti-nasional.

Saya juga telah mengikuti perkembangan ADUN tempat saya tinggal, YB Hanna Yeoh dan ramai lagi pemimpin DAP telah dengan terang dan terbuka mahukan DAP di sertai oleh semua kaum yang inginkan ‘package’ kemajuan dan keamanan. Hanna yang mewakili rakyat dari gulungan muda telah menyatakan dari awal penglibatan beliau dalam politik yang beliau tidak akan menyertai DAP, jika parti itu hanya mementingkan kaum Cina semata-mata.

Hanna dan ramai anak-anak muda menyertai DAP kerana perjuangan parti itu ialah untuk semua kaum. Selagi ada parti yang memainkan isu perkauman selagi itulah pencapaian perpaduan nasional itu akan terbantut.

Dengan keterbukaan DAP untuk menjayakan matlamat parti itu untuk menjadi parti berbilang kaum, akhir-akhir ini telah menarik minat bagi mereka yang ingin keluar dari bebanan dan kepompongan parti-parti yang tebal sentimen perkaumannya. Apabila mereka hidup tanpa dikongkong oleh pemikiran sempit dan rasis itu, maka mereka merasa senang dan menikmati rasa berbaik sangka di antara jiran tetangga yang terdiri dari berbilang kaum, budaya dan agama.

Bagi diri orang seperti saya ini yang penting sekali ialah kedamaian hidup berjiran dan bertetangga dari semua kaum. Semasa terkejut tergempar orang yang paling hampir dengan saya untuk membantu ialah jiran saya kerana saudara mara tinggal berjauhan dengan saya.

Kita berkehendakan jiran yang menengok-nengokan kita dalam kesusahan dan juga kita memerhatikan mereka jika mereka berada dalam kesusahan. Ini kehidupan yang kita hendak cari dan impikan. “Orang besar-besar dalam UMNO bukan datang menengok kita dalam kesusahan. Mereka merompak segala apa yang kita punya” kata salah seorang yang tinggal tidak berjauhan dari rumah saya.

“What we want to see is some decency in the government” kata seorang lagi jiran tetangga saya yang sudah berusia sebaya dengan saya. “I hate to hear party leaders talking about sex scandals of others while they themselves are thieves and vandals” sambongnya lagi.

“Najib is that weak but Muhyiddin is even worse. No one in UMNO has the quality that we want to see. ….at least the very basic quality” kata seorang guru besar sekolah menengah di Petaling Jaya yang saya kenali.

Kelemahan dan kekurangan sokongan ini menyebabkan pemimpin UMNO bermain dengan isu dan sentimen perkauman dan inilah yang akan menjadi penyebab kejatuhan parti itu di hadapan mata dan kepala rakyat. Dalam masa rakyat sedang memperjuangkan hidup muhibbah di anatara satu kaum dengan kaum yang lain, UMNO terus memainkan tindakan yang bertentangan dengan pandangan rakyat terutamanya yang muda-muda dengan menebalkan sentimen perkauman itu.

Di atas isu ini maka jelas bukan rakyat yang membuatkan UMNO itu secara beransur-ansur menjadi tidak rekevan tetapi parti itu sendiri yang menempah-nempah keadaan itu.

sumber: http://aspanaliasnet.blogspot.com/

24 Ogos 2011

Potjaman dibebaskan dalam kes pengelakan cukai

Potjaman dibebaskan dalam kes pengelakan cukai
Berita Online:

Mahkamah Rayuan pada hari Rabu membebaskan Khunying Potjaman na Pombejra, bekas isteri bekas

Perdana Menteri Thaksin Shinawatra, pengelakan cukai, terbalik disabitkan mahkamah yang lebih rendah dan hukuman penjara tiga tahun.

Dalam kes ini, tuntutan mahkamah telah difailkan oleh pihak pendakwaan terhadap saudara separuh Damapong Bannapot beliau, Khunying Potjaman dan Honghern Kanjanapa setiausaha beliau sebagai defendan pertama, kedua dan ketiga.

Ketiga-tiga defendan didakwa dengan mengelakkan bayaran cukai yang berjumlah 546 juta baht dalam pemindahan 4.5 juta saham dalam Shinawatra Komputer & Komunikasi Plc.


Khunying Potjaman na Pombejra (Gambar oleh Surapol Promsaka na Sakolnakorn)

Mahkamah Jenayah pada 31 Julai, 2008 mendapati mereka bersalah memberi kenyataan palsu dan mengeluarkan keterangan palsu yang berkaitan dengan urus niaga saham, dan penipuan, di bawah Perkara 37 (1) Kanun Hasil dan Perkara 83 dan 91 Kanun Jenayah.

Khunying Potjaman dan Encik Bannapot setiap diberi tempoh tiga tahun penjara, dan Cik Kanjana dijatuhi hukuman penjara selama dua tahun.

Mereka merayu.

Mahkamah Rayuan, dalam keputusan yang disampaikan hari ini, kata Encik Bannapot masih melakukan pengelakan cukai.

Walau bagaimanapun, kerana dia hanya seorang ahli perniagaan, bukan orang yang berpengaruh, telah membuat sumbangan yang berguna kepada orang ramai dan bekas pegawai kerajaan yang mempunyai rekod salah laku, mahkamah mengurangkan hukuman penjara dua tahun, yang digantung selama setahun. Mahkamah juga memerintahkan beliau membayar denda sebanyak 100,000 baht.

Untuk Khunying Potjaman dan Cik Kanjanapa, Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa kedua-dua tidak diwajibkan untuk membayar cukai. Mereka dibebaskan daripada caj pencerobohan cukai.

Khunying Potjaman tiba di mahkamah untuk mendengar keputusan pada pukul 9 pagi bersama-sama dengan kedua-dua defendan yang lain. Beliau juga disertai oleh anak-anaknya Panthongtae, Paethongtan dan Pinthongta.

Dilihat di mahkamah untuk memberi sokongan moral ialah Pheu Thai senarai MP Weng Tojirakan dan Thida Thawornseth isterinya, pengerusi Barisan Bersatu untuk Demokrasi Menentang Dictatorhship.

Tiada baju merah hadir di mahkamah yang sesak dengan wartawan dari semua media berita.

PENGAMPU- MENGAKIBATKAN 'FLOM' KIAN TERBELIT

che'GuBard tidak perlu mohon maaf sebaliknya Rosmah harus tampil memberi penjelasan.
Sejak semalam che'GuBard dihubungi ramai wartawan dan teman khususnya apabila media arus perdana digunakan untuk 'menyerang' che'GuBard dalam isu pendedahan berlian bernilai RM24.45 juta yang dikaitkan dengan Rosmah Mansor.

che'GuBard dituntut mohon maaf dan dituduh diam dan gagal menjawab apabila kononya didedahkan menipu.

Persoalan penting ialah adakah media arus perdana berani mengeluarkan kenyataan che'GuBard mengenai perkara ini.

Sudah hampir sebulan pendedahan mengenai wujud satu kemasukan berlian bernilai RM24.45 j terkait nama 'Imelda' Rosmah. Sejak itu dia diam dan membisu cuma 'pengampu-pengampu' dia yang sibuk bertungkus lumus menjawab. Cuma sekali dia menjawab itupun hanya menuduh ia fitnah tanpa sebarang penjelasan.

Menarik perlu diperhatikan di sini. Mulanya pengampu Imelda mengatakan bukti tersebut palsu dan akhirnya sudah tidak boleh menyangkal setelah SPRM mengesahkan dokumen tersebut maka muncul pula borang kastam kedua kononya belian itu dibawa keluar 4 hari selepas itu. Kononya belian itu untuk satu pameran berlian yang diadakan secara sulit, di tempat yang sulit dengan tetamu-tetamu yang sulit. Semua yang sulit itu sedang diusahakan dan disusun skripnya.

Mungkin gagal menyusun skrip pameran sulit maka seorang lagi pengampu muncul dan mengatakan belian tersebut bukan milik Rosmah tetapi milik besannya. Jadi mana yang betul sebenarnya.

Klik bahan - bahan di bawah untuk membaca mengenainya.

Pendedahan antara bukti yang diperolehi "gambar screen komputer kastam" yang mengandungi maklumat kemasukan belian bernilai RM24.45 j. Nilai ini saya sebut dari awal dalam RM bukan USD cuma mungkin ada blogger terkeliru dan menukarnya dalam USD. klik

http://chegubard.blogspot.com/2011/07/imelda-rosmah-dan-cincin-nilai-rm244.html sebaik sahaja bukti ini disiarkan pengampu - pengampu Imelda terus mengatakan ia gambar photoshop palsu.
Tidak kurang juga yang konon cabar kalau berani che'GuBard tampil buat laporan SPRM. maka pada 13 Jul. che'GuBard bersama teman-teman SAMM Pulau Pinang bersama juga wakil Dewan Pemuda PAS dan AMK P.Pinang hadir ke SPRM P.Pinang untuk membuat laporan SPRM dengan menyerahkan juga bberapa bukti yang masih belum disiarkan. klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/samm-tampil-buat-laporan-sprm-isu.html

Ketika membuat carian mengenai barang-barang kemas Imelda Rosmah terjumpa pula gambar Rosmah Mansor yang sedang menggayakan gelang tangan yang sememangnya dari Jacob & co yang merupakan syarikat pengeluar belian RM24.45j tersebut. klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/imelda-rosmah-memang-penggemar-jacob-co.html ini menguatkan hujah bahawa Imelda Rosmah memang peminat barangan Jacob & co.
Pengampu makin hilang punca dan menyerang yang kononya tidak masuk akal belian bernilai RM24.45 j wujud. Posting ini hanya untuk buktikan bahawa belian lebih mahal juga wujud dalam dunia yang mana manusia rakus mengejar kemewahan ini. klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/masuk-akal-atau-tidak-cincin-bernilai.html

SPRm tidak boleh berdolak dalih perlu tampil untuk nyatakan pendirian mengenai kewujudan belian ini. Klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/sprm-kena-muncul-menyatakan-pendirian.html posting ini membuktikan bahawa sememangnya beberapa hari sebelum belian ini masuk ke Malaysia, Rosmah dan suaminya Najib baru sahaja pulang dari New York untuk lawatan ke sana.

Sah bukan dipalsukan bukti tersebut kerana SPRM telah menyerbu KLIA dan menurut sumber kami di sana A.Krishnan (yang tidak bersalah) diambil dari petang hingga subuh. Siasatan SPRM pula tumpu kepada bagaimana cukai boleh kosong. nampak sangat SPRM tidak buat kerja rumah. Najib pada belanjawan yang lepas sememangnya telah menghapuskan cukai perbagai perkara seperti pakaian, perhiasan dan seumpamanya. Kini baru rakyat sedar bahawa pemasuhan cukai itu mungkin ada kena mengena dengan perangai Imelda Rosmah yang akan bawa masuk perbagai barang hiasan mewah. Sistem kastam juga telah 'diganggu' selama tiga jam.

http://chegubard.blogspot.com/2011/07/sistem-kastam-down-3-jam-semalam-dan.html dalam posting ini juga dinyatakan rupanya gelang Rosmah yang dibeli dari Jacob & co itu bernilai RM1.6 juta (paling murah) berdasarkan respon email Jacob & co sendiri yang di qoute dari sebuah laman portal klik http://www.freemalaysiatoday.com/2011/07/14/41834/ juga http://www.freemalaysiatoday.com/2011/07/13/now-rosmahs-diamond-bangles/
Pengampu panik bukti tersebut bukan palsu dan ternyata benar belian RM24.45 j masuk dan ada terkait Rosmah di dalam dokumen tersebut maka mereka masuk fasa baru dalam mengampu berkenaan isu ini. maka muncul borang kedua kononya belian itu dibawa keluar dari Malaysia ke Singapura pula selepas 4 hari di Malaysia. Konon belian itu untuk pameran di tempat rumah VVIP rahsia dengan tetamuVVIP rahsia. Semua sedang bertungkus lumus menyiapkan skrip. Namun borang kastam kedua itu banyak kelemahan klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/usaha-terdesak-untuk-lindungi-imelda.html

Tiba - tiba jumlah pelayar blog ini meningkat mendadak, jumlah komen juga meningkat. Hampir semua komen diluluskan kecuali yang mencarut dan lucah melampau. ternyata pengampu Umno terpaksa bertungkus lumus menjawab. kebanyakan komen dari IP yang sama termasuk yang mencarut kemudian hantar pula hadis nabi. Ini pula posting yang menyatakan komen seorang orang lama dalam Kastam mengenai kewujudan pembelaan kononya barang tersebut untuk pameran klik http://chegubard.blogspot.com/2011/07/maklumat-dari-orang-kastam-edyess.html

terbaru mereka guna media perdana termasuk Buliten Utama TV3 untuk menyerang che'GuBard. Kenyataan Anuar Shaari yang lagaknya umpama setiausaha sulit 'FLOM' menyatakan kononya berlian itu bukan milik Imelda Rosmah sebaliknya milik besannya. Ini menjadikan rakyat tertawa dengan semua hujah mengampu bela Imelda Rosmah dan lebih sedih dan marah dalam kesempitan hidup seharian.

Persoalanya mula - mula tuduh pendedahan palsu, kemudian tuduh pula untuk pameran dan terbaru mengakui bukan sahaja berlian itu wujud masuk tetapi pusing cakap pula kata kononya berlian itu milik besannya tetapi Imelda Rosmah tetap diam.

Rosmah yang samalah yang selama ini membazir bukan sedikit wang rakyat.
http://chegubard.blogspot.com/2011/06/ketika-rakyat-susah-jom-tengok-beg.html
http://chegubard.blogspot.com/2011/01/najib-terus-dipersenda-kerana-rosmah.html

Ada pula geng pengampu Imelda yang tuduh kononya komplot serangan ini ada kaitan dengan Khairy Jamaluddin jawapanya ialah ia tidak ada kena mengena. Kalau mereka ada masalah antara mereka pun che'GuBard tak minat campur. klik http://chegubard.blogspot.com/2011/04/khairy-mengelabah-konon-orang-nak.html

Ingat che'Gubard tidak menuduh sesiapa tetapi kewujudan borang kemasukan berlian bernilai tinggi itu dan tertera dengan jelas nama orang yang menyamar wanita pertama negara ketika rakyat susah dihimpit kenaikan kos hidup perlu diperjelaskan. Dia bukan pegawai kastam, dia bukan pegawai syarikat penghantaran dan adakah dia membuat kerja 'part time' sebagai penganjur pameran ? Adakah sesuai dengan imejnya yang menyamar sebagai wanita pertama dan membuat kerja part time ?

Ada beberapa pengampu yang kononya sejak minggu lepas mendendangkan yang che'GuBard akan disaman, tetapi yang lucunya bukan disaman oleh Imelda Rosmah tetapi oleh syarikat yahudi Jacob & co.

Tidak ada keperluan untuk che'GuBard mohon maaf. che'GuBard tidak ada kena mengena dengan permohonan maaf KOMPAS atau Pengarah Komunikasi PKR. Sebaliknya imelda Rosmah yang seharusnya tampil untuk menjelaskan duduk perkara sebenar.

Kepada pengampu - pengampu lebih baik kamu semua diam dan nasihat Rosmah untuk jawab kerana lagi banyak pengampu ini jawab makin berbelit isu berlian ini. Cubaan kamu semua mengampu sebenarnya meletakkan Imelda Rosmah dalam keadaan lebih sukar.

Mahkamah Rayuan : Saman RM100juta keatas M Keyveas (PPP) diteruskan.

Kita mengharap Kepten Kudus dapat memenangi Kes Saman dengan Kayveas, agar terbela maruah beliau kerana tuduhan Kayveas amat berat menyebabkan beliau kehilangan kerja,maruah yang telah menjadi kes sensasi berapa tahun lepas yang mana menteri ini berlagak seperti Mafia.

BERITA SELANJUT DIBAWAH:
Sudah lepas dua halangan, Kapten Kudus menanti kes saman Kayveas
Oleh Syed Mu’az Syed Putra-malaysianinsider

Abdul Kudus menunjukkan keratan akhbar ketika berhadapan dengan kontroversi dakwaan rasuah lapan tahun lalu.

— Foto oleh Syed Mu’az Syed Putra
KUALA LUMPUR, 24 Ogos — Selepas menang dalam kes menyaman Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) minggu lalu, Kapten (B) Abdul Kudus Ahmad kini menanti dengan penuh harapan prosiding kes saman fitnah RM100 juta terhadap Datuk M Kayveas.
Sehubungan itu, bekas pengarah penguat kuasa MPAJ ini berharap kes membabitkan Presiden Parti Progresif Rakyat (PPP) ini akan dipercepatkan.

Abdul Kudus, 49, telah menuduh Kayveas memfitnahnya menerima rasuah mencecah puluhan ribu ringgit.

“Dia tuduh saya macam-macam... dia juga tuduh saya terima rasuah RM70,000 sebulan. Kalau saya terima RM70,000 hidup saya tidak akan jadi macam ini,” katanya yang menampung perbelanjaan keluarga dengan memandu teksi.

Abdul Kudus dibebaskan daripada 24 pertuduhan rasuah September lalu telah memfailkan saman fitnah terhadap Kayveas pada Mei 2004. Namun pada awalnya ia telah ditolak Mahkamah Tinggi pada 2009 selepas Kayveas memfailkan bantahan.

Awal tahun ini, Mahkamah Rayuan menerima saman fitnah itu.

Dalam kes berasingan, Jumaat lalu Mahkamah Rayuan memutuskan pemecatan Abdul Kudus sebagai bekas pengarah penguat kuasa MPAJ lapan tahun lalu sebagai tidak sah.

Mahkamah juga mengarahkan MPAJ membayar tunggakan gaji dan emolumen selama tujuh bulan, berjumlah RM3,015 sebulan, ekoran pemecatannya pada 11 Jun 2003.

“Saya mahu kes saman ini disegerakan... saya mangsa fitnah, saya tidak gentar untuk berdepan dengan dia...saya anak Melayu dan saya bersedia untuk mati demi keadilan,” kata Abdul Kudus.

Ketika isu melibatkan dirinya muncul, Kayveas merupakan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Pada 2003, Kayveas mendakwa Abdul Kudus membocorkan maklumat penguatkuasaan undang-undang dan menerima RM70,000 sebulan sebagai imbuhan.

Sementara itu peguam Abdul Kudus, M. Manoharan berkata prosiding saman fitnah terhadap Kayveas berkemungkinan akan diadakan dalam tempoh terdekat.

“Tarikh prosiding kes ini kita belum tahu tapi ia akan berjalan kerana Mahkamah Rayuan menerima semula kes ini,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Kudus juga berkata beliau sedia mempertimbangkan tawaran daripada mana-mana agensi penguatkuasaan termasuk dari kerajaan negeri Selangor atau syarikat swasta sekiranya khidmatnya diperlukan.

Namun katanya, setiap tawaran itu akan diteliti dengan sebaik mungkin kerana tidak mahu “pisang berbuah dua kali.”

“Kalau ada tawaran saya akan pertimbangkan, tidak kisah dari mana... kalau dari kerajaan negeri Selangor, kerajaan pusat atau syarikat swasta saya akan pertimbangkan dulu,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Dalam perbualan ringkas dengan The Malaysian Insider, Abdul Kudus berkata beliau berharap akan diterima kembali untuk bertugas di MPAJ.

“Saya tahu jawatan itu sudah diisi, tapi saya berharap mungkin satu hari nanti saya akan kembali ke sana.

“Tapi kalau mana-mana tawaran lain saya akan pertimbangkan dulu,” katanya.

Ditanya mengenai keputusan pemecatan tidak sah, Abdul Kudus berkata ia sudah dijangka.

“Saya sudah jangkakan keputusan itu, mahkamah sebelum ini bebaskan saya dari tuduhan rasuah maknanya saya tidak bersalah.

“Ini semua berkat doa dan tawakal saya kepada Allah,” katanya.

Abdul Kudus juga berkata disebabkan tuduhan rasuah dan fitnah sehingga kini masih tiada syarikat yang mahu mengambil beliau bekerja.

“Mana ada orang nak terima saya bekerja bila saya dituduh macam-macam dan saya harap dengan keputusan terbaru ini dapat memberikan gambaran sebenar kepada masyarakat.

“Jangan menghukum kalau tidak tahu perkara sebenar dan itu yang terjadi kepada saya,” katanya.

PRU tidak bersih selagi hak pengundian 3.7 juta rakyat dinafikan

Perdana Menteri akhirnya tunduk kepada suara rakyat dengan melontarkan cadangan penubuhan Jawatankuasa Pilihan Parlimen (JPP) - setelah mengambil pendekatan menekan dan memburuk-burukkan BERSIH 2.0. Pada hakikatnya, banyak reformasi pilihan raya boleh dilakukan tanpa pindaan akta, justeru itu cadangan ini lebih dilihat sebagai langkah diplomatik.

Bagaimanapun, penubuhan JPP yang terdiri daripada anggota bi-partisan mampu membina muafakat yang melangkaui parti politik. Ia mungkin satu langkah yang sesuai jika dilihat dari perspektif demokrasi. Dan ia merupakan kemenangan besar untuk rakyat apabila PM perlu menjilat ludah sendiri - kerana terpaksa menerima tuntutan reformasi, sungguhpun baru memfitnah perhimpunan aman BERSIH 2.0 dengan menyamakannya dengan rusuhan.

Sama ada JPP mahupun Suruhanjaya Diraja, persoalan yang sama berbunyi, apakah "deliberative democracy" hanya taktik untuk melengah-lengahkan masa? BERSIH 2.0 mengemukakan cadangan dua langkah, iaitu mahu JPP mengemukakan satu laporan yang mengandungi 10 perkara reformasi jangka pendek dalam tempoh tiga bulan, malah mesti dilaksanakan sebelum PRU ke-13; reformasi untuk jangka panjang pula perlu dihabiskan dalam masa setahun, dan dilaksanakan dalam tempoh 12 bulan selepas tu.

Antara 10 perkara reformasi jangka pendek yang diutarakan BERSIH 2.0 mengandungi hak pengundian (6 perkara), dan persaingan yang saksama (4 perkara). Antara yang terpenting adalah pendaftaran pengundi secara automatik.

SPR menolak pendaftaran automatik

Insiden kegagalan 680 ribu pengundi baru untuk mengundi dalam PRU-10 pada tahun 1999 kerana tidak sempat tersenarai dalam daftar pemilih menjadi detik hitam dalam PRU itu. Masalah pendaftaran pengundi secara automatik jauh lebih penting daripada insiden pada tahun itu, kerana ia melibatkan hak pengundian 3.7 juta orang pengundi. Mungkin ada yang akan mempertikaikan, mengapa menyalahkan orang lain sedangkan diri mereka yang tidak mendaftarkan diri?

Pada hakikatnya, kepantasan pendaftaran pengundi baru oleh SPR adalah kira-kira sejuta orang setiap tahun, sedangkan pengundi yang layak bertambah dengan 450 ribu, maka SPR hanya dapat mengurangkan 550 ribu orang pengundi yang layak tapi tak daftar setiap tahun. Dengan angka-angka ini, maka seandainya pilihan raya diadakan setahun kemudian (Ogos 2012), maka kira-kira tiga juta orang yang masih belum layak mengundi pada PRU akan datang.

Jika kesemua mereka pergi mendaftarkan diri sekali pun, pendaftaran tidak mungkin disempurnakan dalam jangka pendek. Ini kerana senarai pengundi baru perlu diumumkan untuk disemak dan dibantah orang umum, maka ia memerlukan masa beberapa bulan. Bahkan kakitangan SPR pun tidak mencukupi untuk mempercepatkan pendaftaran pengundi baru.

Cara yang paling mudah adalah pendaftaran secara automatik. Pelbagai alasan diberikan SPR untuk menolak pendaftaran secara automatik. Ia boleh dikategorikan sebagai "tidak perlu", "tidak baik" dan "tidak boleh".

"Tidak perlu" yang dimaksudkan terjelma dalam kenyataan seperti "jangan paksa apabila mereka yang layak menjadi pengundi enggan mendaftarkan diri". Bukan sahaja tidak perlu "memaksa" pengundi untuk mendaftarkan diri, malah "tidak baik", kerana telah bercanggah dengan kebebasan pengundi, dan seterusnya akan menurunkan peratusan pengundian. Kenyataan sedemikian mencampur-adukkan pendaftaran automatik dengan mewajibkan pengundian - hujah yang amat tidak berpengetahuan.

Bilangan vs Peratusan pengundian

Apabila anda membuka akaun baru di bank, secara amnya bank akan menyediakan kad atm untuk anda. Apakah ia bermaksud bank memaksa anda untuk mengeluarkan wang? Semestinya tidak. Ia sekadar memberi kemudahan agar anda tidak perlu menunggu bank dibuka pada waktu pagi apabila anda mahu mengeluarkan wang pada lewat malam. Sama teorinya dengan pendaftaran pengundi secara automatik. Anda boleh memilih untuk tidak mengundi, tapi anda tidak perlu bimbang bahawa anda tidak layak apabila anda ingin mengundi.

Sememangnya peratusan pengundian mungkin menurun seandainya mereka yang tidak tinggi hasratnya untuk mengundi (maka tidak proaktif untuk mendaftar sebagai pengundi) didaftarkan sebagai pengundi. Namun, bilangan pengundi yang keluar mengundi semestinya meningkat. Antara bilangan pengundi yang tinggi dengan peratusan pengundian yang tinggi, apakah pertimbangan yang harus didahulukan SPR?

Satu lagi alasan "tidak baik", adalah pengundi menukar alamat tetapi tidak menukar kawasan pengundian. Maka jika pendaftaran pengundi diautomatikkan, maka pengundi itu akan dipindahkan kawasan pengundiannya ke alamat terbaru, dan ia bakal menimbulkan kekeliruan.

Apa yang dimaksudkan "pendaftaran pengundi secara automatik" adalah, menyalurkan maklumat anda dari Jabatan Pendaftaran Negara ke gedung maklumat SPR ketika anda layak menjadi pengundi (pada hari jadi usia ke-21 tahun).

Tiga perkara yang boleh dilakukan apabila wujud jalinan terus antara JPN dengan SPR, iaitu pertama, pendaftaran secara automatik sebagai pengundi; kedua, pelucutan pengundi secara automatik (meninggal dunia atau dilucutkan kewarganegaraan) dan ketiga, memperbarui maklumat pengundi baru. Seandainya kediaman baru pengundi masih terletak dalam kawasan asal, maka tidak timbul soal pertukaran kawasan pengundian meskipun alamat ditukar. Kita hanya berdepan dengan soal untuk menukar kawasan pengundian atau tidak mengikut alamat barunya, apabila seseorang pengundi berpindah ke satu kawasan pengundian yang lain.

Bercanggah dengan perlembagaan

"Tidak boleh" yang dimaksudkan adalah soal bercanggah dengan perlembagaan. Perkara 119 (4)(b) dalam perlembagaan mendefinisikan "tarikh kelayakan" sebagai tarikh seseorang memohon supaya didaftarkan sebagai pemilih dalam sesuatu bahagian pilihan raya, atau tarikh dia memohon untuk menukar pendaftarannya sebagai pemilih dalam suatu bahagian pilihan raya yang lain.

Mengikut penjelasan yang ketat, pelaksanaan pengundian secara automatik perlu menggugurkan frasa "memohon untuk menukar pendaftarannya". Namun, perlembagaan bukannya tidak boleh dipinda sejak dahulu.

Apa masalahnya seandainya kedua-dua Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat menyokong untuk meminda? Berkenaan dengan frasa "menukar bahagian pilihan raya", adalah untuk menjamin hak pengundi untuk memilih kawasan pengundian dirinya. Melainkan persempadanan semula kawasan pengundian atau permohonan untuk menukar kawasan pengundian, pengundi pada dasarnya akan kekal di satu kawasan pengundian. Seandainya kita mahu mengelakkan masalah "tukar alamat maka tukarlah kawasan pengundian", maka kita boleh memilih untuk mengekalkan frasa tersebut.

Pendek kata, sama ada 3.7 juta rakyat memperolehi hak mengundi secara automatik, ia bergantung sepenuhnya kepada tekad politik kerajaan. Ia seharusnya tugas utama masyarkat sivil dan gerakan sosial selepas 709.

Seandainya 3.7 juta pengundi diagihkan kepada 222 kawasan pengundian, maka secara puratanya setiap kawasan pengundian mengalami penambahan 17 ribu orang pengundi. Jikapun hanya 30% daripada golongan ini keluar mengundi, ia bakal menambah 6,000 undi - cukup untuk mengimbangi impak daripada undi dari pengundi hantu, undi pos dari polis dan tentera (seandainya belum dimansuhkan ketika itu).

Untuk saya, seandainya hak mengundi 3.7 juta rakyat (kira-kira 20% daripada pengundi yang layak) ini tidak diselesaikan sebelum PRU akan datang, maka PRU adalah kotor meskipun masalah yang lain diredakan atau diselesaikan. Maka kita perlu turun lagi untuk membersihkan jalan raya!

Tungging terbalik Najib untuk kekal berkuasa

Manipulasi adalah taktik lumrah di kalangan diktator. Di Malaysia, orang yang melakukan manipulasi ini adalah tidak lain tidak bukan, Perdana Menteri Najib Tun Razak.

Seperti imbasan kembali Malaysia pada tahun-tahun 1980-an, yang mana negara masa itu diperintah oleh Dr Mahathir Mohamad yang melakukan apa sahaja untuk kekal berkuasa, Najib kini bersekongkol dengan kumpulan kaki buli untuk memastikan kedudukannya tidak tergugat.

Inilah pujian paling jujur yang boleh saya berikan kepada Perdana Menteri kita.

Belum pun sempat kita menilai pengumuman Najib untuk menubuhkan Jawatankuasa Pemilih Parlimen (PSC) mengenai reformasi pilihan raya, beliau telah pun membuat aksi putaran dengan mengatakan pilihan raya umum boleh diadakan pada bila-bila masa dan tidak tertakluk kepada keputusan PSC.

Kenyataannya memberi petunjuk jelas kepada kita bahawa Najib tidak serius dalam soal melakukan perubahan untuk sistem pilihan raya negara kita. Dan mengapa perlu dia membuat perubahan?

Menipu undi, pengundian hantu, undi pos dan ketidakadilan dalam sistem adalah perkara-perkara yang Najib perlukan untuk mengekalkan jawatannya sebagai orang paling penting di negara ini.

Penyalahgunaan amalan dalam sistem pilihan raya bukanlah sesuatu yang baru di Malaysia. Ia telah diamalkan sejak sekian lama oleh para pemimpin UMNO dan Barisan Nasional untuk bergayut kepada kuasa tanpa perlu mematuhi undang-undang.

Melalui kenyataan Najib, kita boleh membuat andaian bahawa pilihan raya umum yang akan datang bakal menjadi pilihan raya paling kotor dalam sejarah politik Malaysia.

Atau kita boleh mengandaikan alasan-alasan untuk kenyataan beliau yang tungging terbalik itu, yang banyak dikeluarkan sejak beberapa bulan lalu, bahawa sudah wujud perpecahan besar dalam UMNO, dan Perdana Menteri sedang menghadapi tekanan berat untuk tunduk kepada para pemimpin partinya sendiri.

Tidak berapa lama dahulu, dunia menyaksikan revolusi bumi Arab. Beratus ribu rakyat berhimpun di jalanan untuk menuntut hak mereka daripada para pemimpin yang dikatakan tiada siapa yang mampu menggantikan mereka. Saya bercakap tentang Hosni Mubarak, Muammar Gaddafi dan Zine al-Abidine Ben Ali.

Para penunjuk perasaan telah digerakkan oleh semangat enggan hidup sebagai hamba. Mereka bersemangat mahu menghentikan tindakan mana-mana pemimpin yang memijak harga diri dan hak asasi mereka.

Kebangkitan rakyat Arab itu tidak akan berhenti sehingga para pemimpin yang memerintah mereka melalui pemerintahan diktator, kuku besi dan korup, dijatuhkan.

Kita juga telah menyaksikan sejarah di negara kita pada 9 Julai lalu di mana berpuluh ribu rakyat Malaysia berhimpun secara aman di jalan raya untuk menuntut supaya jumlah undi yang mereka berikan sama dengan keputusan jumlah undi yang dikira.

Mereka meredah gas pemedih mata, meriam air dan anggota polis anti-rusuhan yang menghayun cota untuk menuntut supaya kerajaan tidak memijak hak mereka untuk mengundi dalam sistem yang bebas dari salah guna dan penipuan.

Sebaliknya, kita telah melihat bagaimana Najib dan menteri-menterinya telah menolak mentah-mentah apabila isu warga asing yang menjadi pemastautin tetap (PR) didaftarkan sebagai pengundi didedahkan.

Najib dan para menterinya juga tidak menyatakan pendirian tentang pengakuan pegawai-pegawai tentera yang menyatakan mereka telah mengundi bagi pihak beratus-ratus pengundi lain.

Melalui aksi terbarunya, Najib telah menghancurkan segala khayalan bahawa sistem pilihan raya di negara ini adalah bebas dan adil. Ia adalah pengakuannya yang sudah termaktub.

Kita sebagai rakyat perlu bangun dan menuntut supaya kerajaan Barisan Nasional yang dipimpin oleh UMNO tidak memijak hak kita untuk mengundi dalam satu sistem yang tidak bersifat anti-rakyat dan tidak korup.

Kerana apabila rakyat bangun secara aman, Najib dan kerajaannya akan tumbang.

Oleh Charles Santiago

23 Ogos 2011

LEWAT 2: SAIFUL ROJOH(PLASTIK) SENDIRI DUBURNYA

Keadilandaily pula melaporkan..

Saiful beritahu doktor, plastik dimasuk ke dubur

KUALA LUMPUR: Saksi pembela dari Hospital Pusrawi, Dr Mohamad Osman Abdul Hamid berkata,

pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan dalam kes fitnah membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu objek plastik dimasukkan ke dalam duburnya seperti dinyatakan dalam laporan perubatannya.

Dr Mohamad Osman ialah doktor pertama memeriksa Saiful pada 28 Jun 2008.

Dalam keterangannya hari ini, beliau mempertahankan kenyataannya bahawa bekas pembantu Anwar itu mengakui objek plastik dimasukkan ke duburnya.

Saksi berasal dari Myanmar dan mendapat pendidikan perubatannya dari Universiti Yangon berulang-kali menafikan cadangan oleh Peguam Cara Negara II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden bahawa beliau tidak menulis perkara itu selepas pemeriksaan dijalankan.

Selepas pemeriksaan, beliau dapati tiada kesan koyakan atau berdarah di kawasan dubur dan ketika itu Saiful memberitahu dia diliwat dengan objek plastik dimasukkan ke duburnya.

“Saya ada catatkan ini selepas Saiful beritahu saya selepas pemeriksaan dijalankan dan ada masukkan sebuah protoskop,” katanya.

Menjawab soalan Yusof, Osman berkata memasukkan plastik bukan meliwat. Beliau juga menafikan bahawa nota perubatan itu ditambah kemudiannya.

Yusof: Nota (mengenai objek plastik berkenaan) dicatatkan kemudian?

Osman: Nota ditambah selepas pasca pemeriksaan.

Yusof: Saya andaikan dia tidak kata sebarang plastik.

Osman: Dia (Saiful) ada beritahu saya.

Karpal, dalam pemeriksaan balas, kemudian bertanya sama ada nota dicatatkan pada hari selepasnya. Osman bagaimanapun menafikannya dan berkata ia dicatatkan pada hari yang sama.

http://www.keadilandaily.com/?p=19306

NAMPAK JELAS KESINTOKAN KANG KONG INI...

INI BUKTI BERSATU MELAWAN
nota:
melayu udah lama bersatu
melayu udah lama berpadu
melayu bersatu dan berpadu
untuk pecahkan gerombolan
kah kah kah

NAIB CANCELOR UUM: PERPECAHAN MELAYU MAKIN PARAH – malaysian insider

SINTOK, 22 Ogos — Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata perpecahan masyarakat Melayu dilihat semakin parah meliputi segenap lapisan termasuk parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan kerana terlalu mengejar agenda masing-masing.

“Saya melihat sekarang ini dengan penuh kebimbangan perpecahan yang sedang berlaku dalam masyarakat Melayu sangat parah. Mereka bukan sahaja berpecah daripada kelompok parti politik, malah dalam pertubuhan bukan kerajaan juga berpecah dan dalam organisasi pun turut berpecah.

“Tidak sepakat dalam hal-hal yang menyentuh mengenai kepentingan rakyat... agenda perjuangan kita yang sebenar pun kita sudah lupa,” kata Prof Dr Mohamed Mustafa Ishak.

Beliau berkata kalau pemimpin dan orang Melayu masih tidak insaf, mereka terpaksa menerima hakikat bahawa mereka mungkin akan hilang kemerdekaan.

“Merdeka ialah penentuan nasib diri sendiri. Jika kita tidak boleh menentukan nasib diri sendiri dan nasib ditentukan oleh orang lain, apa ertinya kita merdeka. Inilah yang berlaku sekarang,” katanya.

“Jadi saya harap supaya gologan intelektual Melayu, ahli-ahli politik Melayu dan pemimpin-pemimpin Melayu semua insaf. Kita perlu mula bekerja bersama-sama,” kata beliau sambil menambah, “jangan sampai kita telah hilang semuanya baru kita nak berpeluk-peluk dan menangis.”

“Itu semua buang masa. Jangan sampai nasi menjadi bubur,” kata Mohamed Mustafa.
Beliau berkata sehingga kini ahli-ahli politik tidak boleh mengambil pendirian bersama dalam isu-isu yang menyentuh kepentingan agama, bangsa dan negara kerana mereka masing-masing terlalu meterialistik hendak mendapatkan kuasa, ganjaran dan pangkat yang akhirnya mereka lupa apa perjuangan mereka yang sebenar.

Katanya, sesiapa yang memberi pandangan akan terus dikecam sehinggakan jika ada ulama yang menghentam sesuatu perkara akan dikatakan “ulama upahan, ulama pengampu.”

“Jangan kita terlalu terdesak sehingga kita sanggup gadai masa depan bangsa dan negara hanya semata-mata untuk kuasa,” katanya.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...KALAU SINTOK ITU.... SINTOKLAAAAA.... kah kah kah...

kah kah kah....NAMPAK JELAS KESINTOKAN KANG KONG INI..... kah kah kah..

nota:
diharapkan semua pembaca
yang selalu bertanya kenapa tibai sintok?
berita ini akan menjawab soalan itu
kah kah kah

woit....ADA LAGI RUPA RUPA NYA AJENDA PERPADUAN MELAYU.... kah kah kah..

kah kah kah...KANG KONG INI SELAMA TIDOOOO KE?.... kah kah kah...

kah kah kah....ATAU BUAT BENDANG Di KUALA KEDAH.... jkah kah kah...

woit....MELAYU MEMANG DAH LAMA BERSATU.... kah kah kah..

kah kah kah...MELAYU HARI INI SUDAH BERPADU.... kah kah kah...

kah kah kah....SEMUA MELAYU BERSATU MENGHUMBANKAN GEROMBOLAN.... kah kah kah...

sumber: http://tukartiub.blogspot.com/2011/08/saheh-ini-sintok.html

22 Ogos 2011

Majlis Syura dibentuk kaji pemeriksaan Jais di gereja


SHAH ALAM, 22 Ogos: Kerajaan Selangor akan menubuhkan Majlis Syura dalam usaha menyelesaikan

pertikaian berhubung pemeriksaan di Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 3 Ogos lalu.

Majlis Penasihat Syura ini akan dianggotai Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (gambar), Mufti Negeri Selangor, Datuk Setia Mohd Tamyes Abd Wahid dan Timbalannya, Datuk Abd Majid Omar.

“Idea penubuhan Majlis Penasihat Syura ini dicadangkan oleh DYMM Sultan Selangor ketika kami mengadakan perbincangan pada minggu lalu. Saya menghargai nasihat baginda agar mencari jalan terbaik untuk menyelesaikan isu ini secara berhemah dan memuaskan,” kata Menteri Besar.

“Saya juga telah berjumpa dengan Mufti Negeri Selangor dan kami telah merumuskan formula untuk dirujuk oleh Majlis Syura,” kata beliau lagi.

Majlis ini akan mengkaji isu-isu yang membimbangkan masyarakat Islam dan komuniti bukan Islam di Selangor untuk dibangunkan garis panduan demi memastikan sikap hormati menghormati dan harmoni pelbagi kaum dan agama terus terpelihara.

Menteri Besar juga berkata majlis ini akan mendapatkan maklumat daripada JAIS dan penganjur majlis makan malam itu, Harapan Komuniti. Sekiranya perlu.

Majlis Syura juga akan memanggil DUMC dan 12 orang Islam yang menghadiri majlis makan malam di gereja berkenaan ketika pemeriksaan itu dilakukan.

Majlis ini juga akan mendengar dan meneliti sedalam-dalamnya laporan penuh oleh JAIS termasuk memeriksa maklumat, bukti dan pita rakaman mengenai pemeriksaan itu.

“Keutamaan Kerajaan Selangor ialah memastikan setiap aspek pentadbiran mematuhi prinsip keadilan, telus, amalan pentadbiran yang baik dan berintegriti,” kata Menteri Besar.

Kerajaan Selangor mengulangi kesediaan untuk berbincang dan berdialog untuk menjaga keharmonian dan keamanan yang telah lama wujud di kalangan masyarakat berbilang kaum dan agama di negara ini.-HD

BN kering idea, terpaksa tiru Pakatan Rakyat

22 OGOS – Dalam keadaan serba daif tanpa mempunyai peruntukan dana berbilion ringgit, Jawatankuasa Bajet Pakatan Rakyat berjaya menghasilkan kajian untuk membebaskan rakyat daripada belenggu ekonomi, dengan menumpukan kepada 60 peratus isi rumah Malaysia yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan.

Dua minggu setelah jawatankuasa Pakatan tersebut membuat pengumuman itu, kerajaan Barisan Nasional tanpa segan-silu telah meniru pendekatan itu.

Semalam, kerajaan BN mengumumkan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) sedang mengenal pasti langkah terbaik bagi membantu golongan berpendapatan kurang RM3,000 sebulan.

Media melaporkan Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah menyatakan kerajaan BN memandang serius perkara itu kerana mendapati golongan yang berpendapatan kurang RM3,000 sebulan menerima kesan secara langsung ekoran kenaikan harga barang.

Pandai tiru, malu mengaku

Walau pun BN malu untuk mengakui ia meniru cadangan pembangkang, ini tidak menjadi hal kepada Pakatan kerana ia adalah sebahagian usaha untuk mewujudkan satu budaya baru, iaitu budaya berbincang dasar dan persaingan dasar yang sihat dan ilmiah supaya kesimpulan yang baik dapat dicapai.

“Dan yang terbaik itu perlu dilaksanakan oleh mana-mana kerajaan demi kebaikan rakyat,” kata Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong yang menganggotai jawatankuasa bajet alternatif Pakatan.

Beliau menambah, Pakatan telah pun bersedia bersikap terbuka jika BN berhasrat untuk meniru bajet Pakatan, asalkan yang beroleh faedah ialah rakyat jelata.

Liew turut berharap BN meniru idea Pakatan secara lebih meluas lagi, termasuk mengubah dasarnya kerana tumpuan masa kini terhadap kroni mereka sahaja telah menjejaskan kehidupan rakyat.

Apa pun, walau pun memang baik untuk BN meniru perkara-perkara yang baik demi kebaikan rakyat, ia agak memalukan kerana BN terpaksa mencuri idea orang lain tanpa memberi pengiktirafan yang sewajarnya.

Apatha lagi apabila disedari bahawa berbilion ringgit wang rakyat dan hasil negara digunakan untuk mewujudkan pelbagai entiti yang semakin sukar untuk dihafal nama-mana mereka seperti Program Transformasi Ekonomi (ETP), Program Transformasi Kerajaan (GTP), Aktiviti Ekonomi Utama Nasional (NKEA), Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan banyak lagi.

Begitu juga dengan program-program ekonomi yang berbunyi seperti kedai cenderamata, contohnya kedai barang 1Malaysia di bawah Projek Transformasi Kedai Runcit (Tukar), yang mana ia pula diletakkan di bawah Projek-Projek Permulaan (EPP).

Apa guna kedai 1Malaysia jika kroni bermaharajalela

Jadi apa peranan kedai 1Malaysia jika masalah ekonomi yang berpunca daripada kemelut ekonomi cpitaan BN melalui kronisme dan salah guna kuasa terus berleluasa?

Masalahnya ialah walau pun puluhan singkatan nama diwujudkan dengan belanja yang amat besar, pembaziran, salah guna sumber kewangan dan member keutamaan kepada kroni masih menjadi amalan lumrah kerajaan BN.

Liew menjelaskan monopoli yang wujud sekarang menyebabkan rakyat menderita kesan kenaikan harga dan tekanan belanja keluarga, dan ini akan berterusan bagi bulan-bulan mendatang.

Sayangnya, apabila rakyat berdepan dengan masalah serius ini, kerajaan BN bersikap seperti melepaskan batuk di tangga. Selain program-program bersifat kosmetik yang indah dengan singkatan-singkatan nama, BN seperti mana biasa apabila gagal menyelesaikan masalah rakyat, hanya mampu menyalahkan pihak luar.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, dipetik media sebagai berkata, kerajaan BN tidak mempunyai kuasa menentukan kenaikan harga barang kerana ia “ditentukan oleh pasaran dunia”.

Persoalannya ialah, adakah pasaran dunia bertanggungjawab dengan keputusan kerajaan BN memberi monopoli padi dan beras kepada Bernas atau monopoli kartel MAS- Air Asia yang bakal menghadkan pilihan rakyat dan seterusnya menghadapi kemungkinan kenaikan tambang udara?

Persoalannya ialah, adakah pasaran dunia bertanggungjawab dengan keputusan kerajaan BN untuk memotong subsidi bagi barang dan perkhidmatan keperluan rakyat sedangkan subsidi untuk kroni-kroni dikekalkan?

Persoalannya ialah, adakah pasaran dunia bertanggungjawab dengan masalah korupsi, kronisme dan salah guna kuasa kerajaan BN yang menyebabkan ekonomi terbantut?

Mangsanya tetap rakyat jelata

Yang telah, sedang dan akan terus menjadi mangsa jika BN kekal berkuasa ialah rakyat jelata. Malah kalangan Melayu, khususnya yang berpendapatan rendah dan sederhana rendah, yang menyangka UMNO dan BN adalah pelindung mereka buat selama-lamanya adalah antara yang paling teruk dilanda kesan kemelut ekonomi negara.

Justeru, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, sewaktu melancarkan kempen anti-harga barang naik atau “Protes BN” semalam, telah meminta orang Melayu mengikis sikap acuh tak acuh berhubung isu rasuah dan salah guna dana awam.

Beliau berharap orang Melayu meniru sikap positif kaum Cina yang berani bertegas dalam pilihan raya untuk menolak calon-calon dari parti pemerintah yang tidak menunaikan amanah sebagai kerajaan yang bertanggungjawab.

Beliau turut meminta orang Melayu tidak terlalu emosi dengan bergantung kepada isu perkauman dan keagamaan yang telah dipolitikkan, sebaliknya perlu lebih sensitif kepada isu-isu pembaziran dan rasuah.

Sama ada BN mahu terus meniru idea Pakatan atau tidak, ia bukan persoalan utama. Isunya ialah sejauh mana rakyat sanggup menahan derita dibohongi BN, dan apabila BN terdesak, difitnah pula dengan isu-isu kaum dan agama. – Roketkini.com

Liwat II: Najib, Rosmah, Musa akan disepina

Kes perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim membela dirinya akan menyaksikan pihak pembelaan menyampaikan sepina kepada tujuh saksi, termasuk Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datuin Seri Rosmah Mansor.

Turut akan disepina adalah bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan bekas Ketua Polis Melaka, Datuk Mohd Rodhwan Mohd Yusof.
Sebelum ini semasa sesi perjumpaan dengan peguam Anwar, minggu lalu, keempat-kempat mereka tidak mahu ditemubual.

Najib dan Rosmah juga memberitahu peguam yang mewakili ketua pembangkang itu bahawa mereka tidak mahu menjadi saksi pembela.

Sebelum ini, pasangan itu dilaporkan pernah bertemu dengan pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, di kediaman rasmi mereka ketika Najib menjadi timbalan perdana menteri.

Mereka bertemu Mohd Saiful dua hari sebelum dakwaan berlakunya insiden liwat.

Sejak hari pertama lagi, Anwar bertegaskan mendakwa wujud konspirasi politik ekoran laporan bahawa mereka bertiga mengadakan pertemuan sebelum insiden liwat didakwa berlaku.

Sepina juga akan dimohon dikeluarkan kepada doktor Hospital Pusrawi Dr Mohamad Osman Abdul Hamid, jururawat Yazihan Jusoh dan seorang pembantu rumah dari Indonesia yang hanya dikenali sebagai'Suliati'.

Menurut peguam Karpal Singh (kiri), pihak pembelaan telah membuat permohonan dan menjangkakan saksi berkenaan akan tampil di mahkamah.

Ditanya sama ada, mereka boleh menolaknya, Karpal berkata tidak boleh dan sekiranya mereka berbuat demikian, waran tangkap boleh dikeluarkan ke atas mereka.

"Ia hanya boleh diketepikan. Setakat ini, belum ada permohonan untuk berbuat demikian,” katanya.

Pada 1998, Anwar cuba membawa perdana menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad ke mahkamah. Bagaiamapun peguam bekas perdana menteri itu berjaya mengketrpikan permohonan tersebut.

Pada 16 Mei lalu, Anwar diperintah membela diri selepas, Hakim Zabidin memutuskan Mohd Saiful, pengadu dalam kes liwat itu, adalah bercakap benar dan seorang saksi berwibawa.

Anwar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen pada 7 Ogos 2008, terhadap pertuduhan melakukkan seks di luar tabii di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara, antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Jika disabitkan kesalahan, beliau boleh dikenakan hukumaan penjara sehingga 20 tahun dan disebat.

Anwar: Saya tak pernah adakan hubungan seks dengan Saiful

Anwar: Saya tak pernah adakan hubungan seks dengan Saiful

KUALA LUMPUR, 22 Ogos — Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau tidak pernah mengadakan sebarang hubungan seks dengan bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

“Saya sama sekali menafikan tuduhan ke atas saya. Saya mahu mengatakan, dengan tidak ragu-ragu bahawa saya tidak pernah mengadakan hubungan seks dengan pengadu Mohd Saiful,” kata beliau dalam kenyataannya di Mahkamah Tinggi hari ini.

Kandungan keterangan Anwar di Mahkamah Tinggi pagi ini, yang dibuat dari kandang tertuduh, diemelkan kepada media.

Anwar, Ahli Parlimen Permatang Pauh, memilih untuk memberi keterangan dari kandang tertuduh.

“Dakwaan dia (Saiful) adalah satu pembohongan terus-terang dan kejam dan (ia) akan dibuktikan demikian,” kata Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen.

Anwar menambah dakwaan itu juga satu usaha keji dan hina untuk membunuh karakter beliau.

“Dalam hal ini, biar saya menekankan semula bahawa mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu untuk membunuh karakter saya dan mencemarkan reputasi saya dan mengugut saya sekali lagi dengan hukuman penjara 20 tahun, tetapi ambil kata-kata saya, mereka tidak boleh menakutkan saya,” katanya.

Sambil menegaskan beliau tidak akan menyerah diri dalam usahanya melawan tuduhan kali ini, Anwar berkata, “kebenaran akan terbukti kelak.”

Anwar berhadapan dengan kes liwat kedua dalam tempoh satu dekad ini.

Pada 16 Mei, mahkamah memerintahkan Anwar membela diri selepas memutuskan bahawa Saiful, pengadu dalam kes itu, adalah seorang saksi yang boleh dipercayai dan berwibawa.

Anwar mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen pada 7 Ogos 2008, atas tuduhan melakukan seks di luar tabii di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara, antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun tahun yang sama.

Anwar juga berkata, mengikut keterangan pengadu dia tiba di Kondominium Desa Damansara pada pukul 2.45 petang untuk membincangkan perkara berkaitan dengan kerja dan menyerahkan dokumen-dokumen yang dibekalkan oleh ketua stafnya Ibrahim Yaakob.

“Dia berkata dia menghentikan vannya di pondok keselamatan dan memaklumkan nama kod ‘Mokhtar’ kepada pengawal keselamatan sebelum dibenarkan masuk.

“Dia meletakkan kenderaan dan menggunakan lif ke Unit 11-5-1 di mana saya didakwa duduk di meja makan di bilik duduk. Dia mengatakan dia duduk di meja yang sama dan memulakan perbincangan. Dia memberitahu mahakamah saya menggunakan cara kasar untuk meminta agar diadakan hubungan seks,” kata Anwar.

Anwar menambah, apabila ditanya Saiful menjawab dia marah dan takut, malah tidak sanggup berbuat demikian tetapi patuh kerana “saya kelihatan marah.”

“Perlu diperhatikan di peringkat ini bahawa pengadu boleh, atas pengakuannya ketika keterangan peringkat utama, meninggalkan bilik kerana tiada bukti bahawa saya cuba untuk menutup pintu dari dalam,” kata Anwar.

Anwar menambah, Saiful juga mendakwa bahawa dia telah diarah masuk ke dalam bilik tidur dan dia masuk kerana rasa takut.

“Malah di peringkat ini, pengadu ada peluang untuk meninggalkan bilik duduk.

“Dia tidak berbuat demikian. Keterangan lain berhubung perkara ini dengan jelas menunjukkan bahawa pengadu mempunyai segala peluang untuk keluar (dari kondominimum), tetapi dia tidak melakukannya,” kata beliau lagi.

“Alasannya ialah dia diselubungi ketakutan,” kata Anwar dalam keterangannya sambil menambah, “alasan sedemikian bercanggah dengan fakta.”

Ketua Umum PKR ini seterusnya berkata Saiful merupakan seorang lelaki berusia awal 20-an dengan berketinggian “enam kaki” dan mantap secara fizikal, mempunyai hubungan dengan ahli-ahli politik dan pegawai kanan polis.

Malah katanya, Saiful juga bekas pelajar yang ada hubungan dengan Umno dengan menyertai pelbagai latihan kendalian Biro Tata Negara, agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri.

“Dan di sini, saya seorang lelaki berusia 60 tahun dengan ada sejarah sakit belakang, yang telah menjalani pembedahan besar dan tidak memiliki sebarang kuasa.

“Jika saya telah menggunakan sebarang bentuk pengarauh atau tekanan mental ke atas dia, ini boleh dengan mudah dineutralkan dengan membuat satu panggilan segera kepada pihak-pihak yang ada hubungannya,” kata Anwar yang juga bekas timbalan presiden Umno dan bekas timbalan perdana menteri.

Anwar dipecat dari Umno dan jawatan kerajaan awal September 1998.

Mengenai dakwaan dia takut kerana boleh dicederakan, Anwar berkata, ia satu imaginasi untuk mengesyorkan bahawa beliau akan menyebabkan kecederaan fizikal ke atasnya.

Anwar seterusnya berkata ketika disoal balas, Saiful ada mengakui bahawa dia telah membeli bahan pelincir dan secara sukarela telah mengenakannya serta mendakwa hubungan seks telah berlaku dan ia “sesuatu yang menyakitkan.”

“Bagaimanapun, sangat jelas tiada bukti perubatan wujudnya kesan penembusan atau koyakan. Selepas hubungan (seks) yang didakwa berlaku, dia minum dan berbual dengan mesra dengan saya.

“Pengadu tidak cuba mendapatkan pemeriksaan perubatan dengan segera. Sebakliknya, dia menghadiri satu majlis PKR pada keesokan hari. Pada sebelah petang, dia mengambil bahagian dalam satu mesyuarat Kelab Anwar Ibrahim di rumah saya tanpa menunjukkan sebarang tanda emosi atau ketidakselesaan fizikal, malah trauma,” kata Anwar lagi.

“Sikapnya secara total tidak konsisten dengan dakwaan bahawa dia telah dikasari,” tambah beliau.

Malah kata Anwar, sedangkan dia tidak membuat laporan polis ataupun mendapatkan rawatan perubatan dengan segera, Saiful telah mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor selain bercakap dengan Tan Sri Musa Hassan, Ketua Polis Negara ketika itu dan mengadakan pertemuan dengan Datuk Mohd Rodhwan Mohd Yusof, bekas ketua polis Melaka, di sebuah hotel dua hari sebelum kejadian didakwa berlaku.

Najib merupakan timbalan perdana menteri ketika itu.

“Oleh itu adalah jelas daripada bukti itu bahawa pengadu telah berbohong meskipun Yang Arif (Hakim) memutuskan bahawa dia seorang saksi yang benar,” katanya.-sumber TMI

21 Ogos 2011

MUKHRIZ MENGALAMI PENYAKIT TERANCAT AKAL

Speaker Kedah akan cabar keputusan Mahkamah Rayuan
Mohd Shubihi Muhamad Zain

ALOR SETAR, 20 Ogos: Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah, Datuk Dr Isa Ismail (gambar) menerima

keputusan Mahkamah Rayuan yang menyerahkan kembali kerusi Kota Siputeh yang dikosongkan sejak tiga tahun lalu kepada penyandangnya, Datuk Abu Hassan Sharif kelmarin.

Walaubagaimanapun, Dr Isa yang dihubungi memberitahu bahawa beliau sedang berbincang dengan peguamnya dan menimbangkan kemungkinan akan mencabar keputusan tersebut dalam masa terdekat ini.

"Peguam saya sedang menguruskan untuk mencabar keputusan tersebut, insya Allah dalam masa yang terdekat selepas kita menerima dan menyemak hujah-hujah penghakiman berkaitan keputusan Mahkamah Rayuan itu," katanya.

Semalam, media melaporkan kenyataan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir yang menuduh beliau secara sengaja melakukan kesilapan apabila bertindak mengosongkan kerusi Kota Siputeh pada 2009 lalu.

Dr Isa berkata, dalam keghairahan anggota parlimen Jerlun itu memberikan kenyataan kepada media secara tidak sedar beliau telah menonjolkan suatu pemikiran yang tidak sihat.

"Mukhriz berkemungkinan sedang mengalami masalah pemikiran yang terencat apabila membuat tuduhan tersebut secara melulu. Kalau saya buat silap bermakna Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur juga telah dengan sengaja membuat kesilapan yang sama tiga tahun dulu," katanya sinis.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Alizatul Khair Osman pada 16 November 2009 telah memutuskan kerusi Kota Siputeh dikosongkan apabila penyandangnya gagal menghadiri persidangan dewan dua kali berturut-turut dan melanggari Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah-hd

Mat Sabu: Melayu perlu sensitif lawan isu rasuah, salah guna dana

KUALA LUMPUR, 21 Ogos — Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu mahu kaum Melayu mengikis sikap acuh tak acuh berhubung isu rasuah dan salah guna dana awam, sebaliknya meneladani sikap pengundi Cina yang berani menunjukkan pendirian menentang budaya sedemikian semasa pilihan raya.

Mohamad yang mesra dikenali sebagai Mat Sabu berkata, kaum Melayu tidak seharusnya bergantung pada isu-isu perkauman semata-mata.

“Muslim tidak sensitif kepada isu-isu pembaziran dan rasuah berbanding kaum Cina,” kata beliau pada ceramah di Kampung Pandan di sini.

“Mengapa orang Melayu tidak sensitif? Ini masalah kita,” katanya.

Mohamad (gambar) menekankan pendirian orang Melayu yang senyap ketika skandal industri perbankan terbesar di Malaysia pada 1983 apabila Bumiputra Malaysia Finance (BMF), unit Bank Bumiputra Malaysia Bhd, dilaporkan mengalami kerugian sehingga AS$1 bilion (RM3 billion).

Tambah Mohamad, masyarakat Cina pula menggerakkan sokongan mereka kepada pembangkang ketika pilihan raya umum 1986 apabila bekas presiden MCA Tan Koon Swan dipenjarakan di Singapura berhubung kes pecah amanah melibatkan Pan-Electric Industries, sebuah syarikat berpejabat di Singapura dengan modal pasaran kira-kira S$230 juta.

Ia runtuh pada 1985 dan menyebabkan pasaran saham di Singapura dan Kuala Lumpur ditutup selama tiga hari.

Orang nombor dua PAS ini juga menyentuh skandal 1986 berkaitan koperasi pengambilan deposit Tan melibatkan kerugian kira-kira RM1.5 bilion, membabitkan sejuta rakyat Malaysia, kebanyakannya masyarakat Cina.

“Pada pilihan raya 1986, kaum Cina termasuk ahli-ahli MCA tidak mengundi MCA. Mereka mengundi DAP sehingga ia mendapat 24 kerusi,” kata beliau.

“Apabila kita, orang Melayu bercakap mengenai Bank Bumi rugi RM2.5 bilion, kita hanya sengih,” katanya lagi.

Dengan merujuk kepada pengalaman beliau dalam mendapatkan rawatan kecederaan di lutut, yang dialami pada 9 Julai lalu semasa perhimpunan Bersih 2.0, Mohamad berkata, rasuah menyebabkan keperitan hidup.

Katanya, doktor memberitahunya bahawa mereka hanya boleh membuat pembedahan pada 21 Julai ekoran kekurangan doktor.

“Apabila dana-dana kerajaan hilang, mereka (orang Melayu) hilang hak mereka. Apabila dana kerajaan hilang, kita berhadapan dengan kesan buruk,” kata beliau yang popular di kalangan pemimpin akar umbi.

Petang semalam beliau melancarkan kempen antiharga barang naik atau dikenali sebagai “Protes BN” di ibu negara.

Justeru beliau meminta ahli-ahlinya membawa mesej kempen itu ke kampung masing-masing ketika sambutan Aidilfitri minggu depan.-tmi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...