20 Ogos 2011

BERSIH: PSC tak beerti bila parlimen bubar

BERSIH: PSC tak beerti bila parlimen bubar

Jawatankuasa Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya tidak akan membawa sebarang erti sekiranya pilihan raya umum dilangsungkan dan jawatankuasa itu kemudiannya dibubarkan.

BERSIH 2.0 hari ini menyatakan kekecewaannya atas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa pilih raya umum boleh diadakan bila-bila masa dan tidak terikat dengan keputusan PSC.

"Ini menyalahi tujuan dan semangat pembentukan PSC yang mana ia bermaksud menyelesaikan amalan pincang yang serius dalam proses pilihan raya.

"PSC akan menjadi tidak bermakna sekiranya parlimen dibubarkan sebelum sempat membentangkan laporannya kepada parlimen," kata kenyataan bersama jawatankuasa pemandu BERSIH.


BERSIH menegaskan tuntutan bahawa pilihan raya tidak ditangguh melainkan cadangan tindakan segera seperti berkaitan pembersihan daftar pemilih, penggunaan dakwat kekal dan pendaftaran automatik dilaksanakan.

BERSIH juga berkata menjadi keutamaan PSC menjadi suruhanjaya diraja bagi mengkaji isu yang lebih besar berkenaan pilihan raya dan demokrasi seperti sistemnya, pertimbangan menyeluruh undang-undang pilihan raya dan keanggotaan dalam Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).-mk

PANEL PARLIMEN: NAJIB TERUS MENGARUT

Panel Parlimen: Pendirian terbaru Najib, Pakatan sangsi inisiatif Putrajaya

KUALA LUMPUR, 20 Ogos — Pakatan Rakyat mula sangsi dengan keikhlasan dan kesungguhan kerajaan pusat diterajui Datuk Seri Najib Razak dalam membawa penambahbaikan sistem pilihan raya ekoran kenyataan semalam bahawa pilihan raya umum boleh diadakan bila-bila masa meskipun jawatankuasa pilihan khas bersidang.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) merupakan salah seorang pemimpin yang terkilan dengan kenyataan Perdana Menteri semalam.

Katanya, “sejauhmana kesungguhan Barisan Nasional untuk penambahbaikan pilihan raya jika kenyataan yang tidak berapa cerdik ini dikeluarkan?”
Petang semalam, Najib berrkata pilihan raya umum ke-13 boleh diadakan bila-bila masa dan tidak akan bergantung pada prosiding jawatankuasa pilihan khas Parlimen yang dibentuk untuk membincangkan isu-isu berkaitan dengan pilihan raya.
Jawatankuasa sembilan anggota itu akan dibentuk Oktober ini.

Bagaimanapun kata perdana menteri, oleh kerana jawatankuasa itu akan terbubar dengan sendiri bersama pembubaran Parlimen, apa sahaja pembaharuan yang boleh dilaksanakan akan diadakan terlebih dahulu.

“Pilihan raya boleh diadakan bila-bila masa, tiada apa-apa kaitan dengan jawatankuasa pilihan khas Parlimen. Ada perkara yang boleh dijalankan lebih awal,” kata beliau selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno.

Ulasan oleh — Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub menegaskan matlamat pembentukan jawatankuasa pilihan khas Parlimen mengenai pembaharuan pilihan raya tidak akan berjaya sekiranya ia hanya melibatkan perbincangan satu hala.

Beliau juga menyifatkan pembentukan jawatankuasa itu sebagai “penghias jendela” selain menegaskan Putrajaya tidak serius untuk melakukan reformasi sistem pilihan raya.
“Apabila mereka hanya menggunakan pendekatan sehala sahaja tanpa berunding tentang penubuhan ini, apa maknanya pembaharuan pilihan raya yang mereka nak buat sedangkan tidak mungkin jawatankuasa ini akan mencapai matlamat sekiranya pengerusinya sudah pasti seorang menteri dan mereka majoriti dalam jawatankuasa ini.

“Ini hanya penghias jendela sahaja dan ini membuktikan kerajaan tidak serius menangani isu yang kita tuntut dan jawatankuasa ini sekadar melepaskan batuk di tangga dan untuk mengalih pandangan daripada isu sebenar,” katanya memetik Harakahdaily.

Salahuddin (gambar)juga berasa kecewa dengan kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang meminta Pakatan Rakyat tidak berprasangka buruk terhadap komitmen kerajaan menubuhkan jawatankuasa pilihan khas Parlimen.

Beliau berkata, kenyataan itu hanyalah untuk menutup kesilapan mereka tidak memanggil Pakatan Rakyat untuk berunding sebelum penubuhan jawatankuasa tersebut diumumkan.

“Perkara yang paling penting untuk diingatkan ialah kita (Pakatan Rakyat) langsung tidak dirundingkan dalam penubuhan jawatankuasa pilihan khas Parlimen ini dan kita rasa bahawa kita mungkin boleh bersetuju dan mungkin tidak bersetuju untuk menyertai jawatankuasa khas ini.
“Macam mana mereka kata kita bersangka buruk sedangkan kita bersedia untuk bekerjasama dan menyertai jawatankuasa Parlimen ini jika kita dipanggil untuk merundingkan perkara ini,” katanya

19 Ogos 2011

PANGLIMA ANGKATAN TENTERA PALING BANGANG!!

Tentera hanya perlu setia kepada negara, Agong

Pakar Perlembagaan Prof Dr Abdul Aziz Bari menyelar kenyataan Panglima Angkatan Tentera Jeneral

Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin berhubung penafiannya terhadap dakwaan berlakunya manipulasi undi pos.

Abdul Aziz berkata, kenyataan Zulkifeli, khususnya soal kesetiaan kepada kerajaan adalah "memalukan perkhidmatan" dan menunjukkan kegagalannya memahami konsep kesetiaan dalam konteks negara dan warga.

"Setia dengan siapa? Parti politik tak perlu setia dengan ATM (Angkatan Tentera Malaysia). Semua orang kena setia kepada negara yang lambangnya ialah YDP (Yang di-Pertuan) Agong," kata Abdul Aziz sambil menyifatkan kenyataan Zulkifeli sebagai pelik.

"ATM - sebagai salah satu cabang perkhidmatan awam persekutuan - hanya perlu setia kepada negara dan Agong. Tak perlu setia kepada kerajaan yang memerintah. Perkhidmatan awam wajib neutral, bukan menyebelahi parti pemerintah."

Zulkifeli semalam menyalahkan PAS dan menafikan dakwaan manipulasi undi pos yang dibuat oleh empat bekas anggotanya dalam sidang media anjuran dewan itu di ibu negara.

Sambil menyifatkan perkara itu "tidak boleh berlaku", beliau berkata ATM sentiasa apolitikal dan hanya akan menyokong kerajaan yang dipilih rakyat dan juga setia kepada Yang Di-Pertuan Agong.

Penafian kosong

Tambahnya, pihak yang bercita-cita untuk memerintah perlu mendapatkan sokongan daripada rakyat terlebih dan setia serta menyokong angkatan tentera.

Dalam kenyataannya kepada Malaysiakini semalam, Abdul Aziz berkata, ATM hanya perlu jalankan perintah kerajaan yang selaras dengan undang-undang.

Sedangkan, dakwanya, apa yang berlaku dalam konteks undi pos adalah jenayah.

"ATM perlu buktikan tidak berlakunya hal itu. Bukan buat penafian kosong. Tubuhkan jawatankuasa penyiasat sekurang-kurangnya," kata pensyarah kanan undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu.

Abdul Aziz juga berkata, tindakan Zulkifeli 'menyerang' kembali Pemuda PAS yang mengetengahkan isu itu juga tidak wajar kerana dia sepatutnya berterima kasih terhadap dewan itu.

"PAS hanya mewakili rakyat yang mahukan pilihan raya yang bersih dan bebas dari penipuan. ATM perlu jelaskan yang ia bersih, bukan menuntut rakyat setia kepada ATM ATM adalah milik rakyat. Ini yang panglima ATM kena faham," katanya.

Dengan sinis, Abdul Aziz mengingatkan Zulkifeli supaya tidak mengikuti jejak ketua polis negara dan timbalannya yang didakwa "mengeluarkan pelbagai kenyataan yang menghina rakyat dan mengengkari perlembagaan".

Bekas pegawai kanan polis sahkan pertalian Tajudin


Sebarang penyelesaian dengan Tan Sri Tajudin Ramli atau arahan kepada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk menarik balik saman undang-undang ke atas bekas pengerusi Penerbangan Malaysia (MAS) itu perlu dikaji semula.

Menurut bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim, tindakan itu perlu bagi menjamin bahawa kepentingan awam terpelihara bukannya mengambil-kira kepentingan Tajudin atau individu yang mempunyai perhubungan rapat dengan ahli politik tertentu.

"Saya berpendapat ada 'tangan ghaib dan pemain lama' terbabit dalam skandal Penerbangan Malaysia dan yang sekali lagi terlibat pula dalam 'penggabungan' MAS dan AirAsia, baru-baru ini.

"Pelantikan Wan Azmi Wan Hamzah sebagai pengarah MAS selepas menghilangkan diri dari dunia korporat sejak tahun 1998 menguatkan lagi spekulasi bahawa Wan Azmi dikatakan terlibat memegang RM150 juta bagi pihak (bekas menteri kewangan) Daim Zainuddin (kanan).

"Tidak salah bagi rakyat mengesyaki sesuatu yang tidak kena atau bimbang bahawa apa yang telah berlaku dengan Tajudin boleh berulang lagi dengan tindakan terbaru ini. Rakyat berhak mengetahui secara terperinci terma dan syarat-syarat perjanjian (MAS-AirAsia) ini, " kata Mat Zain dalam satu kenyataan kepada Malaysiakini.

16 Ogos 2011

ANALISA TERKINI : BN GAGAL BENTUK KERAJAAN SEKIRANYA PRU13 DIADAKAN MASA TERDEKAT

Di Semenanjung BN hanya ada saki baki UMNO - Komponen lain akan hanyut.

Kita sedikit sebanyak boleh membuat ‘prediction’ awal tentang apa yang akan berlaku di Semenanjung dalam pilihanraya nanti. Dalam pilihanraya yang lepas di Semenanjung BN telah memenangi hanya 80 kerusi termasuk kerusi yang di menangi oleh calun bebas yang menggunakan symbol PAS, iaitu Ibrahim Ali.

Dalam kumpulan 80 calon BN yang menang ini adalah 15 yang dimenangi oleh MCA, 1 oleh Gerakan dan 2 lagi oleh MIC. Lain-lain perkataan UMNO Semenanjung hanya memenangi 62 kerusi dan menjadi 70 kerusi jika di campurkan dengan kerusi-kerusi UMNO/BN yang dimenangi di Sabah.

Jika UMNO mampu mempertahankan semua kerusi yang dipertandingkan di Semenanjung ia bermakna UMNO hanya mempunyai 62 kerusi selain dari tambahan sebanyak 8 kerusi di Sabah (jika menang). Jika MCA tewas di 11 kerusi di Semenanjung seperti yang di telah di ramal oleh banyak pihak maka BN di Semenanjung hanya memenangi 67 kerusi kesemuanya. Justru BN terpaksa menjadikan Sabah dan Sarawak sebagai tumpuan untuk mencukupi kerusi bagi membentuk kerajaan dengan majoriti mudah 112 kerusi.

Jika di dasarkan kepada kemenangan BN sebanyak 67 kerusi di Semenanjung maka BN harus mencari 55 kemenangan kerusi di Sabah dan Sarawak untuk mendapatkan kemenangan mudah di Parlimen. Tetapi di Sabah dan Sarawak jumlah kesemua kerusi Parlimen ialah, 26 di Sarawak dan 25 di Sabah dan jumlah kesemuanya di kedua-dua negeri Malaysia Timor ini hanyalah 51 kerusi.

Jika BN memenangi kesemua kerusi di kedua buah negeri ini pun ianya tidak akan dapat mencapai matlamat untuk menubuhkan kerajaan mudah di Persekutuan. Persoalannya sekarang ialah mampukah BN memenangi kesemua 56 kerusi Parlimen di Sabah dan Sarawak sedangkan DAP sedang mengembangkan pengaruhnya di Sarawak terutamanya di Kawasan-kawasan Bumiputra Sarawak.

DAP mempunyai ‘advantage’ besar kerana parti itu adalah parti multi-racial yang boleh dianggotai oleh mana-mana suku kaum pun termasuk Iban, Dayak dan lain-lain. Dalam pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini kita telah melihat kemenangan DAP di 12 kerusi Dewan Undangan Negeri di kawasan-kawasan bandar di sana.

Banyak pihak berpendapat yang BN akan kehilangan 8 kerusi Parlimen di Sarawak dan 7 kerusi Parlimen da Sabah. Maka kedua-dua buah negeri ini BN hanya mampu memenangi 41 kerusi dari 56 kesemuanya.

Jika 67 kemenangan BN di Semenanjung (termasuk MCA) di campurkan dengan 41 kerusi di Sabah dan Sarawak, maka BN akan hanya memenangi 108 kerusi keseluruhannya dan kita tidak nampak bagaimana BN boleh diyakini akan mampu menubuhkan kerajaan walaupun dengan ‘simple majority’.

Di dalam perkiraan apa sekali pun kita mesti meletakan angka untuk kontijensi. 67 kerusi yang ditelah akan di menangi oleh BN itu harus mempunyai peratusan kontijensinya. Kita tidak tahu lagi apa yang berlaku kepada BN di dalam percaturan pemilihan calun Parlimen ini.

Dalam perkiraan tadi kita tidak masukan kemungkinan Pasir Mas yang akan kembali kepada PAS yang sekarang di sandang oleh Ibrahim Ali. Ibrahim Ali telah memenangi kerusi itu di atas symbol PAS kerana jika Ibrahim Ali bertanding di atas tiket bebas sejarah telah membuktikan yang Ibrahim telah hilang wang pertaruhannya dalam pilihan raya 2004 dahulu. Pasir Mas dikatakan akan jatuh semula ketangan PAS.

Ramai di dalam UMNO menyatakan yang Tengku Razaleigh akan tidak di turunkan oleh UMNO kali ini sebagai calon. Jika berita ini benar maka Gua Musang juga akan jatuh ketangan PAS. Jika Pasir Mas dan Gua Musang jatuh ketangan PAS maka Jeli juga akan jatuh justru BN tidak akan mendapat apa-apa kemenangan di Kelantan.

Jika ini berlaku maka angka 67 kemenangan BN di Semenanjung tadi akan jatuh kepada 64 sahaja. Saya berkesempatan untuk berbincang dengan pemimpin-pemimpin UMNO di Terengganu akhir-akhir ini. Saya di beritahu oleh mereka yang UMNO di negeri Terengganu tidak akan mampu memenangi di sekurang-kurangnya 3 kerusi Parlimennya kerana pergolakan besar di dalam UMNO di negeri itu Jika berita ini benar maka bilangan kerusi BN di Semenanjung akan turun lagi kepada 61 kerusi sahaja.

Angka kemenangan BN sebanyak 61 kerusi ini belum lagi mangambil kira kerusi-kerusi BN yang dijangka dengan jelas akan menghadapi kekalahan. Satu-satunya kerusi yang dimenangi MCA di Selangor iaitu Ampang yang sekarang di sandang oleh Ong Tee Kiat akan menjadi milik DAP atau mana-mana parti PR.

Di jangkakan kerusi BN Raub akan tumbang juga dengan berbagai-bagai isu peribadi Ng Yen Yen dan di Johor sahaja BN dikatakan akan kehilangan sebanyak 3 lagi kerusi Parlimen. Jika di tolak 5 lagi kerusi ini dari 61 untuk BN tadi maka BN di Semenanjung akan hanya memenangi 56 kerusi kesemuanya.

Jika 56 kerusi di Semenanjung ini di campurkan dengan 41 kerusi di Sabah dan Sarawak maka angka kemenangan BN keseluruhannya akan berlegar di angka 97 kerusi sahaja. Sejak beberapa bulan yang lepas ada pihak yang sentiasa memberitahu saya yang BN akan memenangi lebih sedikit dari 90 kerusi.

Semasa itu saya tidak dapat mempercayainya kerana tidak diberitahu angka itu secara saintifik. Tetapi apabila perkiraan ini dilakukan maka saya sudah nampak lojiknya bagaimana 97 kerusi itu hampir menjadi kenyataan. Yang penting yang mesti diketahui ramai ialah di Semenanjung BN itu hanyalah UMNO kerana parti-parti komponennya akan pupus dalam politik negara selepas pilihanraya yang akan datang.

Nazri Aziz telah menafikan yang beliau melamar DAP untuk bersama BN tetapi sebenarnya beliau benar-benar membuat tawaran tersebut. DAP telah menolak lamaran itu kerana tawaran itu hanyalah sebagai tindakan desperate satu parti yang telah lemas dengan kuasa serta telah hilang segala hidayahnya.

Oleh kerana itu jika kita dasarkan kepada hukum akal kita jelas BN akan tewas di dalam pilihanraya yang akan datang. Hanya perkiraan Tuhan sahaja yang akan mengubah apa yang telah di kira tadi. Perkiraan yang ditulis ini hanya perkiraan manusia yang serba serbi lemah ini dengan tambahan sedikit dengan ‘intuition’ yang ada pada diri saya. Masalahnya ‘intuition’ saya selama ini banyak juga yang menjadi kenyataan.

Kepada sesiapa dan pihak yang tidak suka kepada ‘intuition’ yang ada pada diri saya ini supaya berdoa agar kali ini apa yang saya rasakan itu adalah salah. Semua pihak hanya perlu berdoa sahaja sekarang ini agar yang maha menghakimi akan membuat penentuan. Setakat ini itu semua hanyalah perancangan manusia sahaja.

Hanya DIA sahaja akan menentukan segala-galanya.-Aspanaliasnet

PENDEDAHAN PENYELEWENGAN SPR PERLU BERTERUSAN SEHINGGA PRU13

Pendedahan penyelewengan SPR perlu diteruskan setiap hari dan berkala terutama kepada Media Baru yang mana ketika ini rakyat terutama golongan muda sudah tidak yakin lagi media yang dikawal oleh kerajaan. Pendedahan dengan bukti-bukti akan meyakin Rakyat tentang segala penafian dan komplot SPR menepulasi sistem Pendaftaran penggundi secara membabi-buta.

Tekanan oleh Unit IT Pemuda PAS harus diteruskan dan dipuji bagi mendedahkan penyelewengan tersebut.


Berita berkaitan dibawah:

PM umum JK reformasi sistem pilihan raya

Kerajaan akan menubuhkan jawatankuasa khas parlimen bagi mengkaji cadangan-cadangan bagi mengadakan reformasi dalam sistem pilihan raya negara ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata, jawatankuasa itu bakal dianggotai wakil daripada parti kerajaan dan pembangkang.

"Ia akan ditubuhkan dalam masa terdekat. Kita akan bincang segala reformasi pilihan raya supaya tidak ada pihak lagi syak wasangka terdapat manipulasi kerajaan.

Beliau bagaimanapun tidak mengulas lanjut butiran terperinci berhubung cadangan awal itu.

Tindakan Najib itu sebahagiannya dilihat ekoran desakan berterusan reformasi pilihan raya yang mencapai kemuncaknnya melalui perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu.

Tidak cukup dengan itu, kerajaan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) diasak teruk oleh pembangkang, terutamanya PAS yang hampir setiap hari mendedahkan apa yang didakwanya sebagai kepincangan dalam daftar pemilih.

Berucap dalam majlis berbuka puasa dengan media di Wisma Bernama di ibu negara hari ini, Najib menegaskan sekali lagi bahawa beliau berharap berjaya dalam pilihan raya melalui sistem yang bersih.

"Seperti yang sering saya sebut, hari ini saya ulang sekali lagi, saya dan jemaah menteri tidak rela menjadi perdana menteri dan menteri tanpa sokongan rakyat.

"Jadi, jangan ada yang salah anggap kita tak ingin proses pilihan raya yang bersih," katanya di hadapan kira-kira beberapa ratus petugas media.

Sehubungan itu, katanya, beliau mahu memberikan rakyat peluang memilih pihak yang mereka suka tidak kira daripada parti mana.

"Saya serahkan nasib kepada rakyat. Kalau untuk sabut timbul, kalau untuk batu tenggelam," katanya.-MK

15 Ogos 2011

Kes Tajuddin: SC MESTI bertindak ke atas GLC

KUALA LUMPUR, 15 Ogos - DAP hari ini menggesa Suruhanjaya Sekuriti (SC) bertindak terhadap syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang telah diarah agar menggugurkan kes saman berbilion ringgit ke atas Tan Sri Tajuddin Ramli memandangkan telah gagal mendedahkan butiran perkembangan tuntutan pihaknya ke atas bekas pengerusi eksekutif Malaysian Airlines (MAS) itu.

Setiausaha Publisitinya Tony Pua berkata, arahan Putrajaya supaya menarik balik tuntutan mereka seharusnya telah didedahkan dengan segera kepada Bursa Malaysia memandangkan tuntutan saman dan kes saman balas melibatkan berbilion ringgit.

"Lembaga Pengarah syarikat-syarikat ini seharusnya dengan segera menyatakan pendirian mereka berikutan surat daripada (Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri) Nazri (Aziz) bagi membolehkan para pelabur khususnya pemegang saham minoriti mempertimbangkan opsyen pelaburan mereka," kata Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara ini dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Kelmarin, Penasihat DAP Lim Kit Siang menggesa kesemua GLC mendedahkan butiran kes-kes saman dibawa ke atas Tajuddin.

Sambil mempertikaikan kredibiliti pentadbiran Najib, Lim berkata, campur tangan dalam kes saman berbilion Tajuddin itu mirip "penyelamat kepada segala (usaha) menyelamatkan Umnoputra."

"Keyakinan awam sangat terjejas dengan campur tangan ini dan rakyat Malaysia berhak untuk mendapatkan maklumat penuh mengenai kes-kes saman ini, laporan jenayah (siasatan antirasuah) yang GLC buat ke atas Tajuddin, jika rakyat Malaysia mahu diyakinkan bahawa tindakan campur tangan dalam kes Tajuddin tidak akan menjadi penyelamat kepada segala usaha menyelamatkan Umnoputra," kata beliau.

Bagaimanapun selepas maklumat surat itu terdedah, Nazri mempertahankan langkah pentadbiran Najib dengan berkata ia tidak menyentuh soal menyelamatkan beban hutang di pihak Tajuddin, sebaliknya hanya satu syor agar GLC mempertimbangkan penyelesaian di luar mahkamah.

Ketika mengulas isu itu Jumaat lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata langkah tersebut hanya satu penyelesaian positif.

Dalam kenyatannya hari ini, Pua berkata, kesemua GLC termasuk Telekom Malaysia, Axiata Group, CIMB Bank, Atlan Holdings dan MAS telah gagal untuk membuat pengumuman awam sejak isu itu muncul seminggu lalu.

Kata Pua, peraturan Bursa Malaysia menekankan bahawa kegagalan memaklumkan pembangunan semasa dengan segera boleh menyebabkan syarikat terbabit dan lembaga pengarah dan pegawai-pegawainya kepada denda di bawah Akta Syarat-syarat Penyenaraian dan Industri Sekuriti.

Malah menurut Pua, campur tangan kerajaan akan menjejaskan keyakinan pelabur-pelabur dalam pasaran saham jika pengarah-pengarah GLC tidak bertindak mengikut kepentingan syarikat.-TMI

14 Ogos 2011

BERITA BAIK UNTUK PR, BN BERGOLAK KEMUNGKINAN TAIB MAHMUD KELUAR DARI BN?

seorang pegawai kanan kerajaan memberitahu The Malaysian Insider: “Hubungannya dengan Perdana Menteri tidak begitu baik beliau merasakan beliau telah dijadikan kambing hitam bagi pilihan raya negeri Sarawak dan kecewa SPRM juga digunakan oleh kerajaannya sendiri untuk memburukannya.” Tekanan dari Pusat membuat Tan Sri Abdul Taib memikir untuk pilihan lain yang mana kemenangan BN Sabah dan Sarawak mengelak BN tumbang pada PR12 yang lalu?


BN sasar tawan Pulau Pinang, usaha desak Tsu Koon undur juga meningkat
Oleh Jahabar Sadiq
Editor-TMI

KUALA LUMPUR, 14 Ogos — Tan Sri Dr Koh Tsu Koon berhadapan dengan nasib dialami oleh Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud menjelang pilihan raya negeri baru-baru ini, ekoran kritikan dan kecaman agar berundur daripada menerajui Gerakan.

Rata-rata pandangan umum di Putrajaya ialah ketua Gerakan lemah lembut ini seharusnya berundur sebelum pilihan raya umum ke-13 jika perikatan tersebut mahu merampas balik Pulau Pinang daripada Pakatan Rakyat.

Sementara Koh tidak dihimpit dakwaan rasuah dan salah guna kuasa sebagaimana dialami Taib, beliau dilihat sebagai pemimpin yang tidak tegas dan simbol kepimpinan BN membawa kepada keputusan pengundi menolak pada 2008.

Difahamkan, Datuk Seri Najib Razak selaku Perdana Menteri dan Pengerusi BN telah pun mengadakan perbincangan di sebalik tabir tentang keperluan menyegarkan Gerakan dengan kepimpinan muda yang berbakat dan sedar bahawa parti-parti komponen BN memerlukan bakat-bakar baru jika mahu kukuh kembali di Pulau Pinang, di mana Lim Guan Eng dari DAP merupakan pemimpin mengerunkan.

Dalam edisi terbaru 13 Ogos, majalah mingguan antarabangsa The Economist menggambarkan Pulau Pinang sebagai “bandar raya globalisasi ditempah khas” dan memberikan kredit kepada Lim kerana mempromosikan bandar raya pelabuhan itu dengan memperkenalkan dasar ekonomi bercirikan layanan istimewa bagi mewujudkan lebih banyak peluang penyertaan, yang menarik pelabur-pelabur asing.

“Beliau menjadi ketua menteri pertama di Malaysia yang membuka kesemua tender kerajaan kepada persaingan. Ini telah mengetepikan layanan-layanan istimewa bagi kaum Melayu yang menopang di bawah kerajaan BN sejak 1970-an,” kata majalah berpengaruh dalam bidang ekonomi dan hal ehwal antarabangsa mengenai Lim dan pembaharuan ekonominya.

Pujian antarabangsa ke atas Lim itu menunjukkan indikmen terhadap kepimpinan Koh di Pulau Pinang, yang makmur ketika diterajui oleh mentonya mendiang Tun Lim Chong Eu.

Koh, graduan dari Princeton mengambil alih jawatan ketua menteri pada 1990 dan menyandangnya sehingga 2008.

Hari ini, Mingguan Malaysia, akhbar milik Umno menggesa Presiden Gerakan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon agar menerima “mesej yang jelas” daripada gelombang kritikan terhadap beliau agar memberi laluan kepada kepimpinan baru menerajui parti itu.

“Tolonglah faham,” kata Mingguan Malaysia menerusi ruangan Bisik-Bisik Mingguan Awang Selamat.

Awang Selamat menulis bahawa Koh tampil menjawab kritikan kelmarin tetapi penjelasan beliau tidak meyakinkan sambil menyerlahkan sindrom penafian.

Ia seterusnya meminta Koh agar tidak selalu “menyalahkan orang lain atas kegagalan sendiri.”

Sejak kebelakangan ini, Koh menjadi sasaran beberapa pihak termasuk bekas naib presiden Gerakan Huan Cheng Guan, Presiden Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang Tan Sri Tan Kok Ping dan Ahli Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim yang berpandangan Gerakan perlu merombak semula kepimpinan parti jika mahu memastikan Pulau Pinang kembali ke tangan BN pada pilihan raya umum akan datang.

Masing-masing juga berpandangan pemimpin Gerakan sedia ada sudah tidak relevan selain tidak melakukan apa-apa perubahan sepanjang meneraju parti itu.

Dalam reaksinya kelmarin, Koh membidas tindakan sesetengah pihak yang mempertikaikan kewibawaannya memimpin parti itu dan keupayaannya merampas semula Pulau Pinang pada pilihan raya umum akan datang.

Sebaliknya kata Koh, ‘serangan’ terhadap kepimpinan beliau itu didalangi pihak tertentu yang cuba mensabotaj Gerakan dan juga Barisan Nasional (BN) dalam usaha parti menawan semula Pulau Pinang daripada Pakatan Rakyat.

“Kita tahu siapa jadi dalang kerana siapa makan cabai dia akan terasa pedasnya. Saya tidak akan cakap apa-apa, biar tok dalang muncul sendiri jika dia mahu... apa yang penting kita tahu siapa di sebalik semua ini,” katanya.

Taib menghadiri mesyuarat Dewan Tertinggi BN Rabu lalu tetapi sumber memberitahu bahawa beliau kelihatan sangat diam.

Bertolak daripada perkembangan sejak April lalu, seorang pegawai kanan kerajaan memberitahu The Malaysian Insider: “Hubungannya dengan Perdana Menteri tidak begitu baik beliau merasakan beliau telah dijadikan kambing hitam bagi pilihan raya negeri Sarawak dan kecewa SPRM juga digunakan oleh kerajaannya sendiri untuk memburukannya.”

Najib dilihat perlu mengukuhkan hubungan dengan Taib sebab Sarawak akan menyediakan 31 kerusi Parlimen dan negeri itu dilihat sebagai simpanan hayat bagi BN untuk terus kekal berkuasa.

KENALI SPECIES : KOD FROG Z 9/10

Rupanya Almarhum Fadzil Nor
Sudah Kenal Siapa Dia Z 9/10?

KENALKAH anda dengan Z 9/10? Apakah benda Z 9/10 itu? Apakah dia seekor binatang seperti

Salentia ataupun pun tumbuhan macam lalang ataupun pohon dedalu - parasit yang tidak tahu diuntung ataupun kacang yang lupakan kulit?

Atau pun dia ini makhluk Allah misteri yang sebenarnya hawaian yang berkaki dua menyerupai manusia. Atau anak hantu yang bertopengkan manusia?

Saya sendiri baru tahu apa dia Z 9/10 ini. Dia bukan nombor plat kereta atau motisikal. Dia sebenarnya makhluk yang termasuk dalam species manusia juga. Dia dilahirkan Allah atas tujuan dan kehendak-kehendak tertentu. Peristiwa satu hari memberikan saya peluang mengetahui apa dia Z 9/10.

Selepas selesai menunaikan solat jenazah Allahyarham Dr Lo' Lo' Ghazali baru-baru ini saya telah menziarahi seorang ustaz di Keramat. Ustaz ini mengenali saya, saya yang tidak berapa ingat mengenainya. Buktinya dia menyebut nama saya dan katanya selalu mengikuti penulisan saya dalam blog.

Hari itu saya bersama tiga lagi rakan, Md Radzi Mustafa, Zaki Abdul Rahman dan Zulaimi Kazin mengekori Exco Kelantan Husam Musa yang berhajat menziarahi ustaz berkenaan. Saya tidak tahu kenapa saya begitu mudah pula untuk mengikuti rakan-rakan itu untuk sama-sama menziarahi ustaz berkenaan.

Sampai di rumah ustaz berkenaan, entah macam mana terkeluar cerita mengenai hamba Allah yang satu ini. Di sinilah terbongkar kisah Z 9/10 ini. Masing-masing meluahkan pengalaman dengan hamba Allah ini, yang menurut pengalaman masing-masing sungguh perih dan mendukacitakan apa yang dilakukan.

Perbuatan politiknya amat meloyakan. Dia sanggup melakukan apa saja untuk melepaskan dirinya. Dia mengkhinati lawan dan mencerca bekas orang yang disanjungnya selama ini. Dia juga seorang bermuka-muka dan munafik yang jelas. Munafik 'kubra'. Dia akan menipu sesiapa saja yang berkesempatan. Gaya hidupnya tidak ubah seperti ular sawa akan menjeler-jelerkan lidah dan membelit sesiapa yang lalai. Dia jenis orang makan orang.

Pembohongan dan 'belawak'nya mengatasi gunung Tahan dan gunung Kinabalu. Orang yang mengenalinya tahu sifat buruknya ini. Kepada yang tidak percaya sila mendekatinya dan berkawannya dengan untuk beberapa ketika, akan tahulah tembelang dan temberangnya.

Gara-gara sifat buruk itu dia mendapat gelaran dengan berbagai nama yang jelek-jelek termasuk dipernah digelar orang sebagai Abu Jahal dan Abu Lahab atau al Kazeeb. Nauzubilahiminazalik.

Saya sendiri pernah membuat anologi begini kepada manusia ini. Bohongnya tidak kira tempat dan tidak kira masa. Kesanggupan dia berbohong melepasi kesanggupan manusia lain. Kenapa tidak dia boleh dan sanggup berbohong di dalan Masjid Haram di Makkah, masjid Nabawi di Madinah. Apa jenis manusia ini. Kalau di dua tempat yang suci dan mulia itu sanggup berbohong maka tidak hairanlah.

Mungkin kalau dia bisa memasuki masjid al Aqsa dia juga akan melakukan pembohongan di sana?

Dalam cakap-cakap mengenai dia ini ketika inilah Husam mencelah, katanya Ustaz Fadzil sudah lama kenal dengan dia ini. Ustaz Fadzil panggilan dia Z 9/10. Hanya Anwar Ibrahim saja tidak kena siapa dia ini sebab Anwar mempercayai dan melayaninya?

Apabila Husam menceritakan sejarah itu barulah kami semua tahu akan hakikat orang ini. Rupanaya sudah lama dia hidup tidak serupa dengan orang. Orang yang kenal dan arif mengenai sudah kali dengan tingkah laku dan segala bual-bual besar dan pembohongannya.

Kenapa 9/10? Sembilan sepuluh ialah bererti 9 yang dicakap oleh manusia ini 10 adalah bohong dan temberang. Semoga di bulan Ramadhan Kareem ini Allah membuka pintu hatinya dan Lailatu Qadar yang bakal menjelma akan merubah hidupnya. Ya Allah tolonglah semuga hambaMu ini selamat dan sihat menjadi seperti makhluk lain. -sumber mso

London rakyat mengamuk, Malaysia polis mengamuk


KUALA LUMPUR, 13 Ogos: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu menyifatkan kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar yang menyamakan rusuhan di London dengan perhimpunan perhimpunan Bersih 2.0, 9 Julai lalu sebagai 'bodoh'.

Sambil ketawa, beliau berkata, kedua-duanya sangat berbeza dari segi suasana dan matlamatnya.

"Saya tak tahulah kebodohan tahap mana kenyataan timbalan ketua polis negara ini.

"Di London rakyat mengamuk tapi di Malaysia polis mengamuk," kata beliau pada sidang media di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, dekat sini hari ini.

Mohamad berkata, dalam beberapa siri himpunan di Malaysia, ia bermula aman sehinggalah terdapat gangguan dan provokasi dari pihak polis.

"Saya sebut kepada peserta himpunan, jangan terbalikkan walaupun satu pasu bunga dan ternyata ia berlangsung aman.

"Polis seharusnya hadapi himpunan secara aman, kalau rusuhan memanglah kena hadapi secara rusuhan," katanya yang terpaksa menjalani pembedahan lutut akibat terjatuh ketika dilanggar kereta polis pada perhimpunan Bersih 2.0.

Tambahnya, rusuhan yang berlaku di London itu tidak ada kaitan dengan sistem politik sebaliknya kerana masalah kesempitan hidup akibat kemerosotan ekonomi.

"Perdana Menteri Britain sendiri kata, rusuhan itu tak ada kena-mengena dengan politik.

"Tapi himpunan Bersih 2.0 menuntut pilihan raya yang adil," katanya.

Rusuhan di London, terutamanya di Tottenham bermula Sabtu lalu selepas seorang suspek mati ditembak polis.

Rusuhan bermula di Tottenham, kemudian merebak ke Wood Green, Enfield Town, Ponders End dan Brixton melibatkan pelbagai kelakuan ganas dan merebak ke seluruh kawasan lain di London.

Dalam rusuhan itu Polis Metropolitan London diserang manakala kedai dirompak dan bangunan dibaling batu.

Mereka membantah apabila Mark Duggan, pemuda beruisa 29 tahun ditembak polis mati ketika polis berusaha menangkap pengedah dadah kokain dan ahli 'Star Gang' sedangkan beliau tidak bersenjata.-HD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...