10 September 2011

PR Cadang Tujuh Jawatankuasa Khas Bahas Belanjawan

by Dr. Dzul
Ditulis oleh Sharifah Azmawati Syed Abd Aziz


PETALING JAYA 9 Sept : Pakatan Rakyat mencadangkan sekurang-kurangnya tujuh jawatankuasa untuk

membahaskan secara terperinci belanjawan yang akan dibentangkan awal bulan depan, sama seperti amalan yang dilakukan oleh negara berparlimen yang lain.
Jawatankuasa itu nanti bakal membariskan semua ahli parlimen Pakatan Rakyat, kerajaan dan menteri-menteri mengikut kepakaran masing-masing.

Cadangan itu dinyatakan secara bersama oleh Sekretariat Pakatan Rakyat yang terdiri daripada ahli parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad, ahli parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong dan ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar.

“Kami cuba rasionalisasikan dengan tujuh jawatankuasa ini supaya ianya dapat dipertahankan bersama-sama YB dan kumpulan pakar dan pihak yang boleh kita manfaatkan dari akademik, industri, di mana kelompok yang kami rasakan dapat membantu negara dan akhirnya dapat melihat pada unjuran ekonomi akan datang sekali gus kita mempunyai kepakaran untuk negara.

“Dengan setiap ahli jawatankuasa nanti, kita akan mampu untuk memiliki tenaga pakar dan pengalaman untuk jangka masa panjang, “ jelas Dr Dzul.

Menurut Jawatankuasa Belanjawan pakatan Rakyat, cadangan untuk mewujudkan jwatankuasa khas ini berikutan kaedah yang diguna pakai sekarang kurang berkesan.

Oleh itu, penubuhan tujuh jawatankuasa yang dipecahkan kepada Hal-Ehwal Kebangsaan dan Antarabangsa, Jawatankuasa Ekonomi dan Kewangan, Jawatankuasa Keselamatan, Jawatankuasa Pendidikan, Bakat dan Pekerjaan, Jawatankuasa Pembangunan Pertanian dan Serantau, Jawatankuasa Infrastruktur, Pengurusan Sumber, dan Alam Sekitar, dan Jawatankuasa Kebajikan Masayarakat wajar dipertimbangkan.

Manakala semua 25 kementerian sedia ada akan ditempatkan di bawah jawatankuasa-jawatankuasa yang sepatutnya.

Dalam pada itu, Dr Dzul juga memberitahu, Sekretariat Pakatan Rakyat juga turut mencadangkan agar setiap ahli parlimen diberi peruntukan RM10,000 sebulan untuk melantik seorang penyelidik dan seorang pembantu untuk meningkatkan keupayaan ahli-ahli parlimen dalam tugas menggubal undang-undang.

“Dan apa yang lebih penting daripada itu, kami mengharapkan supaya dalam peruntukan nanti ada peruntukan untuk setiap ahli yang berhormat atau parlimen diberikan peruntukan sebanyak RM10, 000 sebulan untuk pegawai dan pembantu penyelidikan supaya dapat meningkatkan keupayaan mereka dan membuat persiapan dalam perbahasan serta debat dalam rang-rang undang khususnya bajet,” katanya.

Belanjawan pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk 2012 dilihat penting dalam carta ekonomi negara ketika kebimbangan kemelesetan ekonomi global disebabkan oleh krisis hutang di Amerika Syarikat dan Eropah.

Pertumbuhan ekonomi Malaysia juga telah hilang momentum selepas pulih kepada 7.2 peratus tahun lepas menurun kepada 4.9 dan 4 peratus dalam tempoh dua suku pertama tahun 2011 masing-masing.

Sementara itu, naib presiden PKR, Nurul Izzah Anwar Ibrahim berkata, memandangkan iklim ekonomi dan keperluan untuk mengurangkan defisit, penggubal undang-undang juga perlu menyokong panggilan untuk pemantauan yang lebih ketat bagi peruntukan menteri.

“Kami zahirkan keprihatinan atas hal ini terutamanya bagaimana peruntukan bajet itu dibelanjakan, jadi secara teliti saya katakan semua pihak harus sedar hal ini dan daripada sibuk dengan hal politik pemimpin hari ini, kita perlu memberi fokus kepada apa yang anggaran penting yang diberi rintangan ekonomi negara sedang menghadapi,” katanya dengan tegas.

PR akan membentangkan bajetnya sendiri pada 4 Oktober ini untuk memberikan masa kepada media untuk mengulas.

Dalam tempoh 48 jam selepas itu pula, rakyat Malaysia akan pula mendengar dan membandingkan bajet 2012 yang akan dibentangkan pada 7 Oktober ini oleh Najib Razak yang juga merupakan Menteri Kewangan.

Hentikan polimik Mat Indera ini.

Keluarga Mat Indera mahukan nama Mat Indera dicatatkan sebagai pejuang pembebasan negara (freedom fighter). Baharom Shah adik kepada Mohamad yang lebih dikenali sebagai Mat Indera itu berkata Mat Indera adalah seorang begitu komited dengan agamanya merupakan seorang benar-benar seorang freedom fighter bagi membebaskan negara kita dari penjajahan British.

Baharom Shah mahukan saudara kandungnya itu diiktiraf oleh kerajaan sebagai pejuang nasionalis dan bukannya sebagai pertualang kepada kerajaan Malaya kerana semasa itu kita belum berkerajaan sendiri tetapi dibawah kerajaan penjajah British.

Pada tahun 2004, Yayasan Warisan Johor telah mengiktiraf Mat Indera sebagai seorang yang sebaris dengan almarhum Sultan Ismail dan kesemua pejuang kemerdekaan dari Johor.

Apabila kita mempersoalkan isu pejuang negara kita mesti asingkan politik dari isu sebenarnya. Sekarang ini kita membawa isu ini terlalu jauh dan pihak BN khususnya UMNO telah mempolitikan isu ini dengan membabitkan isu komunis semata-mata kerana yang bercakap secara terbuka mengakui dan mengiktiraf Mat Indera sebagai pejuang pembebasan negara.

Tetapi kalau pihak BN yang mengakuinya saya yakin Utusan tidak akan memulakan polimik yang membazir masa ini berlaku di hadapan rakyat yang sudah mual dengan isu-isu yang dipolitikan kerana keadaan terdesak pihak pemerintah pada masa ini.

Secara resminya Yayasan Warisan Johor telah memberikan pengiktirafan kepada Mat Indera sebagai pejuang pembebasan negara dan Mohamad Sabu hanya bersama-sama mengakui hakikat ini. Pengakuan Mohamad Sabu ini telah diselewengkan kerana politik anti Mohamad Sabu yang dilancarkan oleh Utusan, akhbar kepunyaan UMNO ini.

UMNO perlu membuat kenyataan rasmi sekarang untuk mengiktiraf Mat Indera sebagai pengganas komunis dahulu sebelum menuduh dan cuba melibatkan Mat Sabu sebagai orang yang bersimpati dengan komunis.

Setelah UMNO menentukan sikapnya yang menuduh Mat Indera sebagai pengganas komunis maka barulah Khairy Jamaludin atau sesiapa di dalam UMNO untuk berdebat dan bertikam lidah di mana-mana yang beliau suka. Saya menghormati Khairy tetapi Khairy carilah isu lain kalau hendak berdebat kerana masyarakat tahu isu komunis yang dikaitkan dengan Timbalan Presiden PAS ini hanyalah isu yang dipolitikan untuk menagih sokongan ramai dalam pilihanraya nanti. Itu sahaja.

Dalam politik sekilas ikan di air kita sudah tahu jantan betinanya. Elok kita fokuskan kepada isu lain dari isu Mat Indera kerana Mat Indera telah pun di akui sebagai pejuang kebebasan oleh Yayasan Warisan Johor dan tidak ada sesiapa yang mempersoalkannya. Jika pihak UMNO hendak berbahas juga dengan Mat Sabu maka UMNO terpaksa mengambil pendirian yang Mat Indera itu adalah petualang kepada negara. Mahukah UMNO mengambil pendirian itu?

Yang benar tetap benar. Kita mesti mengakui yang UMNO (asal) dulu adalah badan politik yang menyudahkan proses membebaskan negara dari penjajahan British. Sebelum tertubuhnya UMNO itu banyak badan-badan lain telah bertindak untuk mencapai kebebasan itu tetapi British tidak mahu memberikan kebebasan kepada mereka walaupun Britain telah mengambil sikap untuk memerdekakan negara-negara yang mereka jajahi selepas perang dunia yang kedua dahulu lagi.

Elok kita tinggalkan isu Mat Sabu ini di belakang kita kerana memperbesarkan isu ini mungkin akan terpaksa pula kita semua menulis kembali sejarah kita sendiri. Kita mesti sedar sejarah adalah permainan persepsi.

Nelson Mandela yang dipenjarakan selama 26 tahun oleh kerajaan Afrika Selatan (apartheid) telah di anggap sebagai ‘traitor’ oleh kerajaan Afrika Selatan (apartheid) tetapi akhirnya beliau dianggap sebagai hero dan pejuang kemerdekaan negara itu selepas negara itu mencapai kemerdekaan dan terlepas dari cengkaman apartheid itu tadi.

Begitu juga Mat Indera di anggap petualang kepada kerajaan penjajah British tetapi telah di anggap sebagai hero apabila negara kita mencapai kemerdekaan dan telah pun diakui oleh Yayasan Warisan Johor tentang perjuangan kebebasan negara kita.

Tidak usah kita berkelahi kerana isu persepsi ini. Tinggalkan sifat ke anak-anakan kita. Kita semua sudah dewasa dan saya berharap janganlah hendaknya membawa mana-mana pihak untuk menjadi budak-budakan dengan mengenengahkan isu yang tidak ada berkesudahan ini.

Jika UMNO mahu menyebelahi penjajah British, anggaplah Mat Indera ini sebagai petualang kepada kerajaan penjajah itu. Tetapi jika kita mahu menyebelahi semua pihak yang telah berkorban untuk kebebasan kita dari British anggaplah Mat Indera ini sebagai pejuang bangsa.

Bagi diri saya, saya menyebelahi pihak yang menentang penjajahan British dan saya anggap Mat Indera sebagai hero dan pejuang bangsa dan kemerdekaan negara.

Saya tidak tahu pula Khairy (UMNO) menyebelahi pihak yang mana.
oleh:Aspan

JAWAPAN; ISU 50 AHLI PAS LOMPAT PARTI DI PADANG TERAP PROTES MOHAMAD SABU , UMNO MENIPU

UMNO Padang Terap Kencing 1Malaysia.. Dalam dok nipu pun belambak dok sokong lagi..!!
KENYATAAN RASMI DEWAN PEMUDA PAS PADANG TERAP : ISU 50 AHLI PAS LOMPAT PARTI DI PADANG TERAP PROTES MOHAMAD SABU , UMNO MENIPU

Keterangan Gambar- YB Ustaz Mohd Nasir Zakaria menunjukan atap yang terkena ribut.Sebelah belaiu ialah isteri kepada En Ismail.Turut bersama ialah MKK Tandop Besar Sdr Omar Mad Zain ( Berbaju Hijau) Dan Pengarah Majlis Tindakan Dun Pedu saudara Shukri Abdullah.

UMNO sudah kehabisan modal menyerang PAS. Itu kesimpulan tepat berkaitan isu 50 orang lompat parti di Padang Terap. Ada beberapa isu yang perlu dijawab oleh Umno dan difikirkan oleh rakyat.

1. Berapa ramai sebenarnya yang melompat parti. Menurut berita RTM1, yang masuk UMNO TUJUH orang. Berita Bernama dan akhbar Sinar Harian melaporkan 50 orang. Dalam gambar yang ditayangkan hanya DUA orang. Apapun seperti biasa akhbar akan bagi jumlah yang besar.

Takkanlah nak masuk berita muka depan “DUA ORANG MASUK UMNO DI PADANG TERAP”, sedangkan Dato Seri Mahawangsa Mahadzir Khalid adalah Ahli Majlis Tertinggi Umno dan ketua pembangkang UMNO Kedah yang jugak Ketua Bahagian Umno Padang Terap. Siapakah penipu dalam isu ini. Namun begitu, Dewan Pemuda PAS Padang Terap mencabar Dato’ Seri Mahawangsa Mahadzir Khalid menyenaraikan nama-nama “ahli PAS” yang melompat itu dan daripadamana cawangan keahlian mereka. Sekiranya gagal buktikan dalam masa tiga hari, maka benarlah bahawa beliau hanya cuba menipu rakyat Padang Terap. PAS akan sedarkan rakyat dengan segala mekanisma yang ada untuk buktikan bahawa beliau bulan setakat menipu rakyat Padang Terap, tetapi rakyat Kedah dan Malaysia.

2. RTM 1 menyiarkan rakaman temubual wartawan dengan En Ismail Abdullah atau Ismail Yamaha. Siapa yang menonton tv akan memahami isu sebenar iaitu beliau tidak puashati dengan Pengerusi Majlis Ketua Kampung (MKK) Sdr. Omar Bin Mat Zain yang dilantik oleh kerajaan negeri. Kononnya MKK tidak berperanan sewajarnya dalam membantu En Ismail yang ditimpa musibah. Bumbung rumahnya diterbangkan ribut. Ahli Parlimen Padang Terap YB Ustaz Mohd Nasir bin Zakaria merangkap Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan sendiri turun bersama pengerusi MKK menyampaikan sumbangan dan diterima oleh isterinya. Gambar dilampirkan adalah buktinya. Malah, beliau menyerahkan sumbangan melalui PAS cawangan untuk disampaikan kepada En Ismail.

3. Temubual wartawan berkenaan isu Timbalan Presiden PAS dan Mat Indera telah dijawab oleh anak beliau En Yusuf Ismail. Sekali lagi berlaku kekeliruan laporan akhbar dan tv. Isu komunis atau isu bantuan? Sekiranya mahu bantuan sila ambil, namun memutarkan isu adalah sangat tidak beretika dan memalukan. Tiada isu majlis penyerahan borang UMNO adalah akibat protes kepada Timbalan Presiden PAS.

4. Isu ini ditimbulkan untuk menutup penyelewengan yang dilakukan terhadap amanah rakyat. Isu sebenar ialah kegagalan dan penyelewengan yang dilakukan oleh pemimpin politik tetapi yang menjadi mangsa ialah rakyat yang tidak berdosa. Sila lihat dan sebarkan penyelewengan DSM Mahadzir Khalid sebagai Pengerusi Seri Temin Development SDN BHD.

Ini rekod penyelewengan yang berlaku di Padang Terap. Duit rakyat diambil ini diambil untuk program parti. Sungguh menjijikkan. Jumlah ini tidak termasuk RM130,000.00 yang diagih pada Pilihanraya Umum 2008. Semua ini diambil dari rekod Audit:

1) Membiayai Pergerakan Pemuda UMNO padang Terap untuk pembelian T Shirt dan wang saguhati aktiviti konvoi bermotorsikal sebanyak RM4.000.00. (Tarikh pembayaran: 29.05.07, no cek: 2243).

2) Sumbangan untuk UMNO Cawangan Kerasak, Padang Terap menjalankan aktiviti parti sebanyak RM5,000.00. (30.05.07, no cek: 541757).

3) Bayar cenderahati bagi mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Padang Terap sebanyak RM26,150.00. (01.01.08, no cek: 631831).

4) Bayar pemasangan billboard sempena Mesyuarat Perwakilan UMNO Padang Terap sebanyak RM10,000.00. (01.01.08, no cek: 631851)

5) Persiapan tempat Mesyuarat Perwakilan UMNO Padang Terap RM10,000.00. (23.01.07, no cek 502564)

6) Sewa khemah dan meja untuk Mesyuarat Perwakilan UMNO Padang Terap RM10,000.00 (16.01.08, no cek 631876)

7) Makan dan minum Mesyuarat Perwakilan UMNO Padang Terap RM21,700.00 (15.02.08, no cek 631876)

Justeru itu, pihak Dewan Pemuda PAS padang Terap berpandangan, isu kemasukan beramai-ramai ini hanya gimik bagi menutup segala persoalan besar berkaitan masalah yang dihadapi oleh UMNO dan segala penyelewengan termasuk SPR yang kini dipersoalkan oleh rakyat. Rakyat akan terus meneliti maklumat yang tepat dan berfakta dan akan membuat keputusan yang bijak.

YB USTAZ MOHD NASIR ZAKARIA
KETUA PEMUDA PAS PADANG TERAP
AHLI PARLIMEN PADANG TERAP.
http://dpppadangterap.blogspot.com

09 September 2011

CUKAI 6% ,pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST)

Cukai prabayar 6%: BN terus peras rakyat

KUALA LUMPUR, 9 Sep: Kerajaan terbukti 'hilang akal' untuk menambah pendapatan negara sehingga bertindak memeras rakyat miskin, kata Naib Presiden PAS Datuk Haji Mahfuz Omar.

Sambil mengajak rakyat menolak cukai perkhidmatan sebanyak enam peratus bagi pembelian tambah nilai prabayar dan permulaan prabayar/pek SIM bagi semua syarikat telekomunikasi, beliau berkata, rakyat mesti memahami bahawa langkah itu sebenarnya adalah langkah kerajaan sendiri dan bukannya langkah syarikat-syarikat telekomunikasi.

"Pertamanya, syarikat-syarikat telekomunikasi berebut-berebut menawarkan perkhidmatan yang lebih murah kepada pengguna dan agak ironi jika tiba-tiba mereka mahu mengenakan tambahan bayaran sebanyak enam peratus.

"Kedua, sebelum ini, syarikat-syarikat telekomunikasi tidak mengenakan levi di bawah Akta Cukai Perkhidmatan 1975 bagi perkhidmatan prabayar mudah alih kerana tidak dikuatkuasakan oleh kerajaan.

"Oleh itu, ia dengan sendirinya bermakna kerajaanlah yang beria-ia mahu menguatkuasakan levi tersebut mulai 15 September ini," kata Mahfuz.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu mempersoalkan mengapa kerajaan tergamak menghempaskan beban ke atas rakyat bawahan termasuk yang berpendapatan rendah malah yang tidak berpendapatan yang merupakan majoriti pengguna perkhidmatan prabayar mudah alih.

"Majoriti pengguna perkhidmatan prabayar mudah alih ialah rakyat bawahan termasuk rakyat berpendapatan rendah, orang miskin, remaja tanpa pekerjaan, pelajar sekolah dan mahasiswa.

"Tindakan kerajaan memeras mereka untuk menambahkan pendapatannya tidak boleh diterima sama sekali," kata Mahfuz yang juga Pengerusi Lujnah Pengguna PAS.

Sebagai kerajaan, katanya lagi, ia sepatutnya memikirkan cara untuk mengurangkan beban rakyat dan bukannya menambahkan lagi beban rakyat terutama rakyat miskin.

Jika kerajaan sudah hilang akal untuk menambahkan pendapatan negara, Mahfuz secara sinis mengesyorkan para pemimpin kerajaan terutama anggota kabinet pergi meminta sedekah di tangga-tangga jejambat dan di mana sekalipun.

"Meminta sedekah tidaklah seburuk memeras rakyat berpendapatan rendah, rakyat miskin dan para pelajar," katanya.

Mahfuz menggesa rakyat menolak cukai tersebut kerana ia sebenarnya adalah muqaddimah kepada pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) serta tindakan merentap subsidi yang akan dilakukan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) jika parti itu memenangi pilihan raya akan datang.

Fakta MENGEJUTKAN Disebalik Serangan Bukit Kepong


RAYMOND DANCEY Ketua Balai Polis Bukit Kepong

Sebaik saja Jepun kalah di dalam peperangan dunia ke-2, tentera-tentera Gurkha dan Fiji mula menunjukkan belang mereka di Tanah Melayu. Berdasarkan maklumat dari Pak Johan dan Awang, perangai tentera ini yang suka bermabuk-mabuk dan gilakan perempuan meresakan penduduk kampung. Barangkali mereka di luar sana boleh merujuk kepada orang-orang lama yang masih hidup bagaimana perangai tentera Fiji dan Gurkha semasa pendudukan British di Tanah Melayu. Tanyalah benarkah mereka ini akan mengambil mana-mana perempuan yang mereka suka?. Jawapan dari XPDC yang kami lalui adalah memang benar. Mereka menjadi antara punca kebencian orang kampung dan Mat Indera terhadap British.

Sebelum saya menyentuh isu serangan di Bukit Kepong, saya ingin pembaca membuka fikiran terlebih dahulu. Fakta-fakta ini hendaklah dibaca tanpa anda menghakimi siapa pengkhianat dan pejuang terlebih dahulu. Bebaskan diri anda dari kecenderungan anda sama ada kepada media Kerajaan atau Pembangkang.

Fakta penting yang harus anda tahu ialah, kebanyakkan pegawai-pegawai atasan Polis di Tanah Melayu ketika itu adalah daripada tentera British. Sebenarnya tujuan penyerangan PKM Bukit Kepong adalah SAMA seperti penyerangan pembunuhan ke atas Sir Henry Gurney. Cuma kesudahan serangan itu memberikan kesan yang berbeza.

Henry Gurney dilantik oleh British menjadi Pesuruhjaya Tinggi British Di Tanah Melayu pada 13 September 1948 selepas bertugas di Palestin sebagai Setiausaha Kerajaan British sejak tahun 1946. Henry Gurney adalah individu yang bertanggungjawab di atas pembentukan negara haram Israel pada 1948. Semasa pendudukan British di Palestin, beribu warga Islam telah dibunuh oleh tentera British. Antara anggota tentera British yang bertugas di Palestin ketika itu adalah Raymond Dancey. Siapakah Raymond Dancey?. Malayan Police Lt.135 Raymond Dancey atau Ray Dancey adalah Ketua Balai Polis Bukit Kepong pada tahun 1950.

Kita imbas kembali peristiwa serangan PKM terhadap Henry Gurney. Pada 6 Oktober 1951, dia ditembak mati di Bukit Frasser ketika sedang di dalam perjalanan menghadiri satu mesyuarat. Dia diserang hendap oleh PKM dari Parti Komunis Malaya. Kereta Roll Roycenya ditembak di tengah perjalanan. Serangan yang diketuai Chin Peng itu hanya untuk membunuh Henry Gurney sahaja - seorang ketua penjajah British. Isteri dan anaknya dibiarkan hidup ketika serangan itu di bawah arahan ketua mereka - Chin Peng. Jadi anggota PKM mematuhi arahan supaya membebaskan anak dan bini Henry Gurney.

Berbalik kepada serangan di Bukit Kepong, Mat Indera bersama bantuan PKM telah menyerang Balai Polis Bukit Kepong yang Ketuanya ialah Ray Dancey - seorang tentera penjajah British. Bagaimanapun pada hari serangan iaitu 23 Februari 1950, Ray Dancey tiada di situ. Dan perkara itu diluar pengetahuan Mat Indera. Rancangan asal, Mat Indera bahawa serangan itu hanya sebagai amaran terhadap kerajaan British dengan membunuh Ray Dancey, namun beliau hanya menyedari ketiadaan Ray Dancey pada hari penyerangan tersebut.

Bagaimanapun ada percanggahan pendapat dari Baharum (adik Mat Indera) dan Pak Yahya (adik Pak Sanib - rakan baik Mat Indera). Menurut Baharum semalam, Mat Indera tidak terlibat di dalam serangan itu, Mat Indera hanya hadir lewat ketika serangan tetapi untuk menyelamatkan anggota Polis. Tetapi maklumat yang diterima oleh Pak Yahya daripada abangnya Pak Sanib, Mat Indera menggunakan bantuan PKM untuk melakukan serangan ke atas Balai Polis Bukit Kepong dan disasarkan ke atas Ketua Polisnya Ray Dancey. Bagaimanapun fakta yang sama dari kedua-dua belah pihak adalah Mat Indera bukan seorang anggota Komunis.

Memburukkan lagi keadaan yang sedia tegang ketika serangan itu, pertempuran mula tercetus apabila Konstabel Jaffar bin Hassan mencabar dan menembak mati seorang anggota PKM yang sedang memotong kawat berduri balai polis tersebut. Selepas itu berlakulah pertempuran yang sengit dari kedua-dua belah pihak. Walaupun didesak untuk menyerah diri, Sgt Jamil Mohd Shah, enggan menyerah diri.

Selepas PKM berjaya menawan Mariam Ibrahim, isteri kepada Konstabel Mohamad Jaafar. Usaha terakhir yang dapat dibuat oleh Mat Indera bagi meredakan keadaan ialah dengan memujuk Mariam supaya merayu agar polis menyerah diri. Bagaimanapun tawaran ini tidak diendahkan oleh polis. Akhirnya serangan itu berakhir dengan sebuah tragedi yang kita ketahui, dan Mat Indera tidak dapat menghalang serangan balas anggota PKM terhadap anggota polis. Kerana apa anggota PKM tidak memperdulikan arahan Mat Indera, sebab Mat Indera bukanlah ketua mereka. Mat Indera bukan Chin Peng. Menurut perbualan kali terakhir Mat Indera bersama Pak Johan sebelum beliau dihukum gantung, Mat Indera menafikan dirinya adalah seorang anggota komunis, apatah lagi ketua mereka. Mat Indera hanya bergerak di dalam serangan itu dengan bantuan PKM untuk memburu Ray Dancey, namun nasi sudah pun menjadi bubur. Anggota Polis yang ketika itu dibawah jajahan British pula menjadi mangsa.
Yusof Rono MM 7645

Apa yang dapat Mat Indera lakukan ketika itu hanyalah melindungi saki baki polis yang terselamat, antaranya ialah Yusof Rono yang ketika itu diacukan senapang di kepalanya oleh salah seorang anggota PKM, Mat Indera telah menghalangnya daripada menembak Yusof Rono, sambil berkata "sudahlah! kita dah dapat apa yang kita inginkan". Ini membuat Yusof Rono terselamat daripada terbunuh. Malah isterinya mengakui insiden tersebut di dalam satu temubual terbitan RTM yang dikeluarkan pada tahun 1970an dengan berkata 'Askar komunis melayu menyelamatkan yusof rono'.

Tragedi Bukit Kepong ini telah dijadikan modal sebagai dakwaan keganasan dan kekejaman Mat Indera yang kononnya seorang pemimpin Komunis dan menentang kerajaan British. British telah menaikkan tawaran hadiah sebanyak $75,000 sebagai hadiah tawaran penangkapan. Sebelum peristiwa Bukit Kepong, tawaran hadiah terhadap tangkapan beliau adalah $25,000 jika hidup-hidup, dan $10,000 jika mati.. Sehinggalah akhirnya Mat Indera berjaya diperdaya rakan baiknya Mat Tukyo untuk menghadiri kenduri di rumah Wak Bladang...
sumber: pulakdah.bscom

Kad prabayar: Pemimpin politik, SAMM gesa Putrajaya batal caj enam peratus

Kad prabayar: Perbit bantah Telco letak caj enam peratus

KUALA LUMPUR, 8 Sept – Persatuan Pemilik-pemilik Telefon Bimbit Malaysia (Perbit) Khamis membantah tindakan syarikat telekomunikasi (Telco) mengenakan caj perkhidmatan enam peratus bagi pembelian tambah nilai perkhidmatan prabayar dan pek permulaan kad sim mulai 15 September ini.

Presidennya Mohd Ali Ibrahim menegaskan, tindakan itu tidak masuk akal dan akan memberi kesan kepada pengguna terutama golongan berpendapatan rendah.

“Kalau kita tengok, kebanyakan yang menggunakan prepaid (prabayar) adalah golongan berpendapatan rendah dan pelajar, walaupun enam peratus dilihat kecil tapi ia akan memberi kesan,” katanya dipetik Bernama Online.

Perbit telah menghantar surat bantahan kepada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Mei lepas mengenai perkara itu.

Katanya, dalam surat itu Perbit mencadangkan agar Telco menyerap kos berkenaan atau menyalurkannya kepada pengedar kad tambah nilai sendiri dan bukan kepada pengguna.

“Timbalan Menteri Datuk Joseph Salang pada 29 Mei lalu ada maklumkan kepada kita bahawa cadangan Telco untuk menyalurkan cukai perkhidmatan enam peratus kepada pengguna masih dalam peringkat perbincangan,” katanya.

Mohd Ali juga berkata Perbit sanggup menyerap kos itu jika persatuan tersebut diberi hak pengedar tunggal kad tambah nilai.

Beliau turut berharap kerajaan dapat campur tangan dalam isu tersebut dan menyelesaikannya dengan segera.

Perbit akan mengadakan bantahan aman di hadapan bangunan ibu pejabat SKMM di Cyberjaya jika isu tersebut gagal diselesaikan dalam masa terdekat.

Syarikat telekomunikasi dalam kenyataan bersama hari ini, berkata caj enam peratus ke atas pembelian tambah nilai dan pek permulaan kad SIM mulai 15 September itu dibuat berdasarkan Akta Cukai Perkhidmatan 1975 sama seperti yang dikenakan ke atas pembelian makanan dan minuman di hotel atau restoran.

LAGI BERITA:
Kad prabayar: Pemimpin politik, SAMM gesa Putrajaya batal caj enam peratus

KUALA LUMPUR, 9 Sept — Pemimpin politik dan pertubuhan bukan kerajaan membantah tindakan syarikat telekomunikasi (Telco) mengenakan caj perkhidmatan enam peratus bagi pembelian tambah nilai perkhidmatan prabayar dan pek permulaan kad SIM mulai 15 September ini.

Ketua Pemuda Barisan Nasional Khairy Jamaluddin berkata, keputusan mengenakan caj itu tidak munasabah dan mahu pentadbiran Najib membatalkan pendekatan tersebut.

Dalam mesej yang dipanjangkan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerusi Twitter malam tadi, Khairy yang juga Ketua Pemuda Umno berkata, “saya bantah.”

“Boss @NajibRazak, cukai kepada pengguna prabayar satu keputusan yang tidak munasabah dan membebankan rakyat. Saya bantah. Pohon dibatalkan,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Rembau.

Pendirian yang sama dilahirkan oleh Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mempersoalkan sama ada keputusan itu wajar.

“Adakah wajar mengenakan caj enam peratus untuk setiap pembelian kad tambah nilai?” kata Mursyidul Am PAS, juga menerusi Twitter, merujuk kepada satu laporan media semalam.

Dalam pada itu, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) juga membantah keras.

“SAMM amat memandang serius dalam isu caj yang akan dikenakan ini, menunjukkan kerajaan tidak peka terhadap pengguna prabayar yang begitu ramai penggunanya.

“Kerajaan juga harus sedar, para pengguna prabayar ini bukanlah mereka daripada golongan yang mampu,” kata Pengarah Seketeriat SAMM Zulkifli Ibrahim dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Tambah beliau, kebanyakan pengguna prabayar terdiri daripada golongan pekerja kilang, buruh kasar, pelajar, golongan sederhana serta mereka yang berpendapatan rendah.

“Mewajibkan caj enam peratus ini menunjukkan kerajaan hanya menjaga golongan korporat serta syarikat telekomunikasi yang sudah pastinya bebanan itu diletakkan kepada pengguna walaupun syarikat-syarikat ini menunjukkan keuntungan setiap tahun.

“Mengenakan caj enam peratus ini juga menunjukkan kerajaan tunduk kepada syarikat gergasi telekomunikasi seperti mana kerajaan tidak melakukan apa-apa tindakan kepada Astro yang menaikkan caj kepada pengguna tanpa melalui proses untuk mendapatkan kebenaran kerajaan seperti dakwaan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia,” katanya lagi.

Dakwa beliau, kerajaan dilihat tunduk kepada kehendak syarikat-syarikat gergasi ini dengan tujuan mereka dapat melipat gandakan keuntungan dengan tidak memikirkan masalah yang akan dihadapi oleh para pengguna.

“Bahkan kerajaan cuba memperbodohkan rakyat, menaikkan cukai-cukai perkhidmatan tanpa disedari oleh rakyat seperti penangguhan yang war-warkan oleh kerajaan seketika dulu untuk mengenakan GST kepada rakyat.

“Justeru, SAMM menyeru kepada rakyat untuk membuka mata bahawa inilah bentuk-bentuk kezaliman serta bebanan kepada rakyat terutamanya golongan anak muda yang sedang membina kerjaya masa depan, dengan kenaikan harga barangan serta caj perkhidmatan yang dihadapi sekarang ini,” kata beliau lagi.

Katanya, jika kerajaan peka terhadap masalah yang dibebani rakyat sekarang ini, SAMM mendesak supaya dihapuskan caj enam peratus terhadap pengguna khidmat prabayar seperti yang diumumkan.

“SAMM amat yakin jika kerajaan masih meneruskan dasar untuk membebankan rakyat ini, SAMM meminta rakyat agar menolak kerajaan pusat yang sedia ada kepada kerajaan baru yang lebih mesra rakyat dalam aspek kebajikan khususnya dalam perihal cukai,” katanya. 

Kesatuan mahu piket bantah pakatan MAS-AirAsia

PETALING JAYA, 8 Sept — Tiga kesatuan pekerja-pekerja Malaysia Airlines (MAS) yang mewakili kira-kira 15,000 pekerja akan berpiket ekoran pertukaran saham syarikat penerbangan kebangsaan itu dengan AirAsia.

Presiden Kesatuan Pekerja-pekerja MAS (Maseu) Alias Aziz berkata mereka berpendapat bahawa janji niaga itu tidak akan memberikan manfaat kepada MAS, dan percaya pengurusan baru syarikat penerbangan itu merancang mewujudkan satu jenama baru dalam syarikat penerbangan sebagai sebahagian daripada langkah menghapuskan kesatuan.

“Kita tidak setuju dengan kerjasama itu atau langkah untuk menubuhkan penerbangan baru di bawah janji niaga itu,” kata beliau dipetik Bernama Online.

“Apa kita lihat daripada kerjasama itu akan memberikan manfaat kepada AirAsia dan juga ada khabar angin bahawa sebuah syarikat penerbangan baru akan ditubuhkan hasil daripada kerjasama itu.

“Kita sudah ada MASwings Firefly dan MAS. Jadi, apa tujuan mereka mahu tubuhkan syarikat penerbangan baru,” katanya.

Maseu menyertai Kesatuan Pekerja Penerbangan Sarawak dan Kesatuan Sekerja Pengangkutan Udara Sabah mengancam untuk mengadakan tindakan perindustrian dalam usaha menghalang pertukaran saham itu diteruskan.

Pada 9 Ogos lalu, MAS dan AirAsia mengadakan perjanjian kerjasama untuk menubuhkan satu rangka kerja bagi meneroka kemungkinan mengadakan kerjasama bersama.

Untuk mengukuhkan kerjasama bagi kepentingan dalam MAS dan AirAsia, Khazanah Nasional dan Tune Air masing-masing pemegang saham utama MAS dan AirAsia, bersetuju memiliki antara satu sama lain saham yang ada dalam kedua-dua syarikat itu.-tmi

08 September 2011

ISTERI KAU,ISTERI KU..PUNCA SERANGAN BUKIT KEPONG

Tentera Fiji di Tanah Melayu

Isteri Kau, Isteri Aku

Sejak Mat Indera popular dikalangan buruh sehingga diangkat menjadi pemimpin mereka, kerajaan British sudah mula memusuhi Mat Indera. Apatah lagi apabila Mat Indera bergerak di bawah Partai Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang dipimpin Dr. Burhanuddin al-Helmy dan Ishak Haji Mohammad. Matlamat mereka ialah untuk membebaskan tanah air daripada penjajahan Inggeris. Mat Indera juga aktif didalam pergerakkan Angkatan Pemuda Insaf (API).

Pada 20 Jun 1948, penjajah British mengisytiharkan Undang-undang Darurat di seluruh negara dan semua gerakan dan partai gerakan kiri telah diharamkan. Pada masa ini revolusi bergema di serata tempat. Mat Indera telah memimpin belasan pemuda memasuki Tentera Pembebasan Nasional Malaya, mengibarkan panji perjuangan bersenjata dan mengisytiharkan perang terhadap penjajah British. Mat Indera kemudiannya dilantik sebagai anggota Jawatankuasa Wilayah Bahagian Johor Jabatan Kerja Melayu serta menjadi salah seorang pemimpin Rejimen Ke-10 Tentera Pembebasan Nasional Malaya.

Mat Indera adalah seorang kader penyusun gerak yang sangat efektif. Pengaruh beliau yang sudahpun tersebar di pelbagai daerah negeri Johor adalah hasil perjuangan beliau pada masa aman dahulu. Pasukan kerja bersenjata pimpinan beliau wujud di pelbagai kawasan terutama di Muar, Air Hitam, Batu Pahat dan Segamat. Mat Indera bersama gerakan KaumMudanya telah berusaha menaburkan benih-benih revolusi di merata kampung dan memperluaskan pengaruh serta tapak organisasi di kalangan ramai pekerja khasnya kaum tani.

Hubungan beliau dengan masyarakat bagai isi dengan kuku. Mat Indera sangat mengambil berat kehidupan masyarakat pelbagai bidang. Masyarakat pula menyambutnya seperti putera terbaik kesayangan mereka sendiri. Mereka lebih-lebih gembira kerana mempunyai tentera mereka sendiri dan Mat Indera yang mereka anggap sebagai seorang pemimpin mereka di waktu aman dahulu kini muncul pula di tengah-tengah mereka sebagai seorang komander Tentera Pembebasan. Banyak kampung telah disusun dan menjadi asas untuk menyokong perjuangan bersenjata mereka. Tambahan pula kesan kemasukan tentera Gurkha dan Fiji British ketika era perang terhadap Jepun mula mendatangkan masalah kepada penduduk kampung.

Tentera Gurkha di Tanah Melayu

Inilah antara punca kepada peristiwa penyerangan Bukit Kepong. Menurut Pak Johan, masyarakat kampung ketika itu banyak diganggu oleh askar-askar upahan penjajah ini. Perangai dan tingkahlaku buruk yang ditunjukkan oleh tentera Gurkha dan Fiji ini semakin menyusahkan masyarakat kampung sejak Jepun keluar dari Tanah Melayu. Mereka lebih gemar berjudi dan mabuk, seterusnya mengganggu orang kampung. Askar Fiji pula lebih teruk lagi apabila tidak boleh melihat perempuan. Tidak kira anak dara atau isteri orang, jika mereka suka mereka akan mendapatkannya.

Pernah terjadi satu peristiwa seorang kampung menetak dengan parang seorang lelaki yang sedang mengendap isterinya di dapur. Rupa-rupanya lelaki yang mengendap itu adalah tentera Fiji. Walaupun tentera Fiji ini bersalah, dan hanya tercedera di lengan namun lelaki ini lebih malang lagi kerana dipenjarakan sehari di atas tindakannya itu. Bak kata Pak Johan, "Lagak askar Fiji ini dengan perempuan, tidak peduli. Jika mereka sudah suka, isteri kau..isteri aku.". Lebih malang lagi pengaruh buruk tentera-tentera upahan British ini turut mempengaruhi sebahagian anggota Polis melayu yang berkhidmat untuk British. Walaupun tidaklah seteruk hingga merogol isteri orang, namun budaya minum dan mabuk ini sudah menjadi kebiasaan dikalangan ramai anggota polis yang bekerja dengan British ketika itu.


Sdr Awang (kiri) bersama bapanya Yahya. Pak Yahya adalah adik kepada Pak Sanib.

Oleh kerana maklumat terperinci perjuangan Mat Indera ketika di dalam hutan tidak begitu diketahui oleh Pak Johan. Saya bersama SAMM berjaya menjejak adik kepada rakan baik Mat Indera iaitu Sanib Jasmani. Sanib Jasmani adalah merupakan Ketua Kompeni Rejimen Ke-10, juga berasal dari Johor, dan pernah sama-sama berjuang bersama Mat Indera. Kami berjaya menjejakkan kaki ke Jeram, Muar untuk bertemu adik kepada arwah Sanib Jasmani iaitu Pak Yahya yang berusia 68 tahun.

Menurut Sdr Awang, iaitu anak Pak Yahya yang pernah bertemu sendiri dengan Pak Sanib semasa hidupnya, telah dimaklumkan tentang keburukan perangai tentera dan polis Britih ketika itu yang berlaku zalim dan penindasan terhadap penduduk kampung. Namun apalah daya penduduk kampung ketika itu. Hendak diharapkan kepada Polis melayu, mereka juga bekerja dengan British. Hendak melawan mereka tidak bersenjata.

Sanib Jasmani @ Masin merupakan anggota pasukan Melayu Johor.
Ketika inilah Mat Indera menjadi harapan masyarakat kampung untuk membela nasib mereka yang ditindas dan dizalimi oleh anjing-anjing British ini. Menurut Awang juga, Mat Indera yang sememangnya terkenal di kalangan penduduk kampung di Muar hanya menggunakan Komunis untuk mendapatkan bekalan senjata bagi melawan polis dan tentera penjajah ini. Pak Sanib akhirnya pulang kembali ke Malaysia selepas perjanjian damai hatyai pada 1989. Beliau telah meninggal dunia di Gunung Senyum di Jengka, Pahang beberapa tahun lepas.


Keluarga MAT INDERA Di Buang Negeri

Sejak Mat Indera menjadi buruan kerajaan British. Keluarga Mat Indera yang ketika itu tinggal di Bakri sentiasa mendapat penghinaan. Pak Johan turut menceritakan pengalamannya melalui zaman persekolahan ketika itu. Penghinaan terhadap keluarganya yang dikatakan menjadi penyokong komunis dan pengganas sudah ditanamkan oleh propaganda kerajaan British ketika itu. Propaganda itu turut menyerap dikalangan guru dan rakan-rakannya di sekolah ketika itu. Beliau sentiasa dicemuh oleh semua guru di sekolahnya sebagai keluarga komunis.
Kecuali seorang guru agama, Haji Hitam yang sentiasa memberi sokongan dan meminta Pak Johan supaya bersabar. Perkara ini tidak sukar difahami kerana, kebanyakan guru ketika itu adalah merupakan lepasan sekolah Inggeris, melainkan guru agama yang mempunyai kefahaman agama yang lebih. Tambahan pula Mat Indera sendiri adalah seorang guru agama yang terkenal di Muar sebelum masuk berjuang di dalam hutan.

Hanya seorang guru agama sahaja yang tidak menghina dan mengutuk saya di sekolah sebagai Komunis dan pengkhianat - Pak Johan

Kemuncak tekanan kerajaan British kepada keluarga Mat Indera ialah mereka diusir dari bumi Johor. Keluarganya di arah untuk keluar dalam tempoh masa 3 bulan. Jika mereka engkar mereka sekeluarga akan dipenjarakan. British memberikan kepada keluarga mereka 3 pilihan tempat untuk berpindah iaitu di Pulau Pinang, Singapura atau Melaka. Akhirnya Pak Johan dan keluarganya memilih untuk berpindah ke Singapura. Mereka sekeluarga tinggal di Singapura selama 5 tahun.

Sepanjang tempoh lima tahun di Singapura ini, mereka tidak mengetahui khabar berita tentang Mat Indera. Mereka hanya mendengar khabar berita tentang Mat Indera daripada berita serangan di Bukit Kepong dan Mat Indera ditangkap ketika mereka berada di Singapura
Sumber: pulakdah.blogspot.com

Pelaksanaan hak wanita di Pulau Pinang lebih baik sekarang

GORGETOWN, 8 SEPT – Berbanding dengan lebih 50 tahun Barisan Nasional memerintah Pulau Pinang, DAP bersama Pakatan Rakyat telah banyak meningkatkan hak kesaksamaan jantina di dalam semua sektor kehidupan.

Ketua Wanita DAP Kebangsaan Chong Eng berkata, sebelum Pakatan Rakyat mengambil alih Pulau Pinang, exco-exco wanita dalam BN sendiri tidak memahami isu-isu kewanitaan, apatah lagi mengajar tentang hak kesaksamaan jantina.

“Mereka hanya menumpukan pada program-program yang bersifat remeh sahaja. Lebih teruk lagi, program dan expo wanita yang diadakan waktu BN perintah bertujuan untuk menjual produk bagi wanita, bukannya hendak mempertingkatkan kefahaman hak-hak wanita atau kesaksamaan jantina,” katanya kepada Roketkini.

Sejak mendapat mandat rakyat Pulau Pinang, kerajaan negeri Pakatan telah melantik dua wanita sebagai Yang Dipertua Majlis, iaitu Patahiyah Ismail untuk Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan Maimunah Mohd Sharif untuk Majlis Perbandaran Seberang Perai, kedua-duanya penghormatan untuk wanita buat kali pertama di negara ini.

Jelas Chong Eng yang juga Ahli Parlimen Bukit Mertajam, apa yang dilakukan oleh kerajaan Pulau Pinang itu telah membuka mata wanita di peringkat akar umbi bahawa wanita juga berkebolehan, berkemahiran dan mampu mentadbir.

Tambah beliau, selain menambahkan jumlah wanita dalam penjawat awam, Pakatan perlu menghala kepada mengarusperdanakan peranan dan pemahaman rakyat terhadap kesaksamaan jantina.

Walau bagaimana pun, beliau berkata isu kuota wanita dalam penjawat awam bukanlah matlamat mutakhir dalam isu kesaksamaan jantina.

“Kita tidak mahu berlegar tentang isu kuota wanita dalam penjawatan awam sahaja, tetapi kita sedang menanam dasar yang menekankan bahawa seseorang yang dipilih, tidak kira lelaki atau wanita, harus tahu dan faham tentang kesaksamaan jantina dalam pentadbiran,” katanya.

Chong Eng berkata, usaha untuk memperkenal dan meningkatkan pengetahuan rakyat tentang kesaksamaan jantina ini memerlukan tempoh masa panjang dan tidak mungkin dapat diselesaikan dalam jangka masa pendek.

Jelas beliau, walau pun Pakatan sudah bermula mengupayakan wanita di Pulau Pinang, tetapi bukan bermakna ianya sudah berjaya kerana proses ini mengambil masa dan perlu berterusan.

“Perkara sebegini tidak mungkin dapat dilaksanakan oleh seseorang individu sahaja. Kita perlukan bajet yang secukupnya, polisi yang kukuh, program mantap, untuk memupuk pemahaman rakyat terhadap kesaksamaan jantina,” katanya.

Lantaran daripada itu, Chong Eng telah menubuh dan menggerakkan pertubuhan bukan kerajaan yang memberi nasihat dalam pelaksanaan polisi dan idea-idea dalam melaksanakan kesaksamaan jantina.

NGO ini dimanakan Persatuan Untuk Tadbir Urus Baik dan Kesaksamaan Gender Pulau Pinang (3Gs). – Roketkini.com

UTUSAN KANTOI :PEKAN KIULU JADI BONEKA PROPAGANDA BN?

PEKAN KIULU JADI BONEKA PROPAGANDA BN?
PALSU....Ini bukan pekan Kiulu. Gambar palsu ini digunakan Utusan untuk kelirukan rakyat Sabah.

Saudara Pengarang,

SAYA amat gembira kerana sejak kebelakangan ini, banyak artikel mengenai daerah dan pekan-pekan kecil di Sabah telah dimuatkan dalam surat khabar tempatan dan baru-baru ini artikel mengenai pembangunan di Kiulu bertajuk ‘Kiulu Nikmati Limpahan Merdeka’.

Kiulu merupakan pekan yang dikira terpencil kerana selepas Kiulu, tiada lagi pekan seterusnya dan sememangnya menurut pemerhatian saya, Kiulu sudah semakin lama, semakin diperbaharui dengan pembinaan jalanraya yang sudah pastinya mampu membantu masyarakat di sana untuk memasarkan hasil pertanian dan sebagainya.

Tetapi apa yang paling mengejutkan saya adalah, gambar pekan kiulu yang disiarkan di UTUSAN ONLINE baru-baru ini.

Pekan Kiulu bukan seperti ini, Kiulu tiada bangunan tinggi kecuali sekolah dan rumah guru. Kiulu tiada HSBC seperti yang kita lihat dalam gambar. Kiulu tidak ada jalan raya yang begitu luas di sekitar pekan. Kiulu tiada kawasan yang besar yang mempunyai bangunan kedai seperti di dalam gambar berita tersebut.

Perkara ini amat mengelirukan, terutamanya kepada penduduk yang tidak pernah ke pekan Kiulu. Saya berharap, agar UTUSAN ONLINE menarik balik gambar yang dipaparkan kerana ianya amat mengelirukan.

Jika sekiranya Pihak Utusan ingin menggambarkan kemajuan Kiulu, apa salahnya datang ke pekan itu dan mengambil gambar pekan tersebut. Kesilapan ini amat memalukan.

Salam Hormat,

cerita sebenar :LOPUNG
sumber: SK

Antara profesor kangkung dan 'kongkang'


Prof Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim diselar lagi, kali ini oleh Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu sendiri apabila sejarahwan terkenal itu membangkitkan soal asal usul tokoh kontroversi kemerdekaan Mat Indera.

Mohamad berkata, dalam membincangkan soal sejarah kemerdekaan, tidak perlu membangkitkan asal usul seseorang seperti kerana perkara itu “tidak elok”.

“Asal usul ini tak payah sebutlah. Yang bercakap itu (Khoo) pun asal mana? Tak eloklah.
"Bila duduk sini kita anggap semua rakyat Malaysialah,” kata Mohamad.

Semalam, PAS Johor juga mempersoalkan kenyataan Khoo, antaranya yang didakwa menolak kajian ahli akademik lain berkenaan peristiwa Bukit Kepong dan Mat Indera tanpa menghasilkan kajian sendiri, dengan menganggap lelaki itu pengganas.

Khoo (kanan) sebelum ini dilaporkan mendakwa Mat Indera bukan pejuang kemerdekaan, menyokong gerakan komunis yang cuba mewujudkan orde baru dunia berdasarkan fahaman itu dan bukan anak tempatan.

Sebaliknya, menurut Khoo, Mat Indera berasal dari Indonesia dan bukan rakyat jajahan takluk kesultanan Melayu. Adik Mat Indera – Baharum Shah – bagaimanapun semalam tampil dalam sidang media Pemuda PAS Johor menafikan dakwaan itu.

Membahaskan isu yang sedang hangat itu, Khoo berpendapat bahawa sejarah diputar belit oleh ahli politik dari "kedua-dua belah gabungan politik" dan mereka sebenarnya tidak memahami sejarah.

Sementara itu, aktivis gerakan mahasiswa sekitar 1970-an Hishamudin Rais berkata, pendirian Khoo yang “tidak sana dan tidak sini” dilihatnya sejak tahun 1974 apabila menuntut jurusan sejarah di fakulti tempat Khoo mengajar di Universiti Malaya (UM).

Katanya, ketika beliau menganjurkan forum membincangkan gerakan rakyat Vietnam melawan Amerika Syarikat, dua lagi pemforum dikenakan tindakan keras – termasuk seorang profesor Amerika Syarikat dihantar pulang – Khoo tidak dikenakan sebarang tindakan.

“Sejak dulu lagi dia tidak sana, tidak sini. Tarik balik gelaran profesornya. Kalau di luar Malaysia sudah sudah lama dipecat.

“Tetapi di Malaysia profesor kangkung dan 'kongkang' terus memperbodohkan rakyat,” katanya sambil menyifatkan kesalahan sebegitu sebagai “jenayah” dalam akademik.-mk

Kerajaan Najib sedut duit pengguna Top-up prepaid pulak selepas nie..!!

07 September 2011

PARTI GERAKAN GUNAKAN LAMBANG SENDIRI PRU13

Gerakan: Jangan terlampau mengasak kami

Cadangan supaya calon Gerakan Melaka bertanding di bawah lambang parti itu sendiri, makin mendapat sokongan.

Naib ketua Pemuda Gerakan pusat, David Ang hari ini turut

menyokong cadangan yang dibuat oleh setiausaha agung parti itu, Teng Chang Yeow.

Dalam satu kenyataan, Ang berkata, semua ahli Gerakan Melaka patut menyokong cadangan Teng supaya bertanding di bawah lambang itu parti itu sendiri dalam pilihan raya yang akan datang.

Beliau berkata, ia tidak seharusnya terhad kepada Gerakan bahagian Bachang sahaja tetapi harus merangkumi "kesemua kawasan lain" di Melaka di mana parti itu merasakan calonnya mempunyai peluang untuk menang.

Sambil mengingatkan pemimpin BN supaya jangan terlampau "mengasak Gerakan", Ang berkata, parti itu "akan melawan balik demi maruahnya".

"Gerakan kini berusia 43 tahun dan kami sudah cukup matang dan berpengalaman untuk menentukan sendiri nasib dan halatuju kami.
"Kami tidak perlukan Umno atau mana-mana pihak lain untuk memberitahu kami di mana kami perlu bertanding.


"Kami akan buat keputusan di mana kita patut bertanding dan kami akan beritahu mereka bila tiba masanya," katanya Ang dalam kenyataan tersebut.

Ang menjawab kenyataan ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam bahawa BN Melaka akan meletakkan 'calon yang boleh menang' sama ada dari Umno atau MCA - bagi menggantikan Gerakan - di DUN Bachang dalam pilihan raya umum akan datang.

Gerakan bertanding kerusi tersebut sejak 1995, tetapi calonnya, Wendy Ngo Kim Hwa tewas kepada Lim Jak Wong dari DAP dalam pilihan raya umum 2008.

Mohd Ali yang juga ketua menteri Melaka, dilaporkan berkata BN memerlukan calon yang boleh menjamin kemenangan di Bachang dan jika Gerakan tidak mempunyai calon sedemikian, maka adalah lebih baik calon Umno yang bertanding di DUN tersebut.

Pakatan sulit untuk menjatuhkan MB Selangor


Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad mendakwa pihak-pihak tertentu telah mengadakan pertemuan tertutup membabitkan agensi-agensi agama dan pertubuhan bukan kerajaan Islam (NGO) untuk menjatuhkan kepimpinan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.
Langkah itu didakwa diusahakan ekoran kes serbuan ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) dekat Petaling Jaya pada 3 Ogos lalu ekoran kononnya ada usaha memurtadkan umat Islam.

Khalid, yang juga Yang Dipertua PAS kawasan Shah Alam berkata, pertemuan membabitkan beberapa NGO Islam bersama Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (Mais) Datuk Setia Mohamad Adzib Mohd Isa serta wakil dari Pejabat Peguam Negara.

“Mereka membincangkan memorandum untuk dihantar kepada Sultan Selangor, menyerang Menteri Besar berhubung isu Kristianisasi ini. Nampak-nampak gaya satu usaha bersungguh-sungguh ingin menjatuhkan Menteri Besar. Adalah diharapkan tiada Exco dari Pakatan Rakyat, lebih-lebih lagi dari PAS, yang turut serta,” kata beliau dalam entro blognya semalam di bawah tajuk “Coret Minggu Pertama Syawal”.

Kata Khalid, sebelum era Mac 2008, semuan pihak termasuk Jais dan Mais mengambil sikap berdiam diri dengan cara pentadbiran kerajaan negeri pimpinan Barisan Nasional (BN).

“Tetapi di zaman Menteri Besar yang berkebajikan (pimpinan Khalid Ibrahim), bersih dari rasuah dan mementingkan rakyat, apa saja alasan boleh digunakan untuk menempelak Menteri Besar.

“Adalah dikhuatiri akan ada yang mula bertanya, “mengapa dulu diam, sekarang nak bising?” Seterusnya nanti ada pula yang akan menganggap dulu dapat bahagian! Sekarang habuk pun tiada, maka itulah sebabnya bikin kecoh,” katanya.

Dalam entrinya juga, Khalid berkata, Umno terus mengheret pihak istana untuk kepentingan politik parti komponen BN itu.

Katanya, ketika zaman BN memerintah Selangor, jarang sekali kedengaran berita Sultan Selangor kecuali berhubung program adat istiadat tetapi sekarang kerap diketengahkan.

“Itulah perangai Umporno. Bila Umporno sudah tidak laku, mereka ketengahkan Sultan sedangkan dulu mereka sendiri yang mencaci Sultan.

“Yang paling saya khuatir ialah tercemarnya imej pihak Istana dan DYMM Sultan Selangor sekiranya terus diheret sedemikian rupa oleh juak-juak Umporno-BN,” katanya sambil menambah, institusi yang above politics’ atau ‘mengatasi pertimbangan politik’ ini akan tercemar dalam kelicikan politik Umporno yang hanya ingin terus berkuasa walau apa sekalipun berlaku.

“Sanggup mengorbankan rakyat dan negara asalkan mereka kembali memerintah Selangor. Itulah dasar (bekas pemimpin Libya) Muammar Gaddafi, dan itulah yang mencerminkan dasar Umporno sekarang!” kata Khalid lagi.

Mengenai isu tindakan Jais ke atas gereja tersebut, Khalid berkata, beliau sangat kecewa apabila mendengar Jais memohon sebulan lagi untuk menyediakan laporan.

“Ini akan pasti memberikan gambaran negatif terhadap profesionalisme Jais yang bertindak dengan begitu cepat ‘memeriksa’ sebuah Gereja tetapi begitu lambat dalam mengeluarkan laporan mengenainya.

“Saya difahamkan bahawa pihak DUMC telah bertemu dengan rombongan PAS dan secara umumnya menyatakan mereka tidak ada kena-mengena dengan majlis malam tersebut,” katanya ia adalah majlis NGO yang memohon jasa baik mereka untuk membenarkan mereka menggunakan dewan milik gereja dan itu sahaja.

“Laporan ‘memurtadkan orang Islam’ diterima dari pihak yang tidak dikenali dan pihak Jais bertindak tanpa siasatan yang lebih terperinci. Pihak yang tidak dikenali’ yang melaporkannya mungkin berniat jahat dari awal?” katanya lagi.

Dalam pada itu, Menteri Besar Selangor berkata laporan lengkap daripada Jais akan diterima selepas beliau pulang ke tanah air dari lawatan kerja ke Jerman pada 16 September ini.

“Kami masih lagi menunggu laporan lengkap Jais itu dan saya tidak sabar untuk mengetahuinya, Sekembalinya dari Jerman kita jangka akan menerima laporan tersebut,” katanya dipetik Sinar Harian hari ini.-sharpshooter

Umno halang Mohd Sabu jumpa mangsa Bukit Kepong

Pemimpin Umno tempatan tidak berpuas hati dengan kehadiran Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu di rumah mangsa tragedi Bukit Kepong.

“Mereka menghalang kami untuk menziarahi Puan Jamilah,” kata Ketua Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kaiat dalam satu kenyataan.

Jelasnya, bagi mengelak suasana yang tidak selesa berlaku, beliau telah berbincang dengan Mohamad Sabu untuk keluar daripada kawasan tersebut.

Berikut penjelasan penuh Suhaizan.

Pada 4 September 2011 (Ahad), saya telah memohon Naib Yang Dipertua PAS Kawasan Pulai, Johor, Saudara Zaba Bin Ibrahim untuk berjumpa Puan Jamilah Binti Abu Bakar, mangsa Peristiwa Bukit Kepong di rumahnya di Skudai Kanan.

Dalam pertemuan tersebut dia (Zaba) telah mendapat persetujuan untuk mengadakan pertemuan dengan Puan Jamilah pada 5 September 2011 dengan disertai bersama oleh Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu sebaik sahaja sidang akhbar di Johor Bahru.

Zaba juga telah mendapat pengesahan dari Puan Jamilah bahawa Mat Indera telah menghalang pihak pemberontak membunuhnya semasa peritiwa Bukit Kepong pada 23 Februari 1950 yang lalu.

Tujuan utama pertemuan semalam adalah:

1. Untuk mengeratkan silaturahim sempena bulan Syawal yang mulia

2. PAS mahu menawarkan khidmat guaman kepada Puan Jamilah bagi menuntut ganti rugi dari Kerajaan British atas kematian ibu dan adiknya

3. Untuk mendapat maklumat lanjut berhubung kejadian Bukit Kepong.

Zaba telah membuat panggilan terakhir sekitar jam 2 petang semalam untuk mengesahkan kehadirannya di rumah Puan Jamilah manakala saya pula telah membawa Mat Sabu ke rumah Puan Jamilah dengan menggunakan kenderaan saya sendiri.

Setibanya saya di lorong masuk rumah Puan Jamilah kelihatan lebih kurang 10 hingga 20 orang sedang menunggu. Salah seorang daripada mereka telah memberi isyarat menghalau perjalanan kami di lorong tersebut.

Zaba mengesahkan kepada saya bahawa mereka adalah pemimpin Umno tempatan di situ yang tidak berpuas hati dengan kehadiran Timbalan Presiden PAS, Mat Sabu di rumah Puan Jamilah. Mereka menghalang kami untuk menziarahi Puan Jamilah.

Bagi mengelak suasana yang tidak selesa berlaku, saya telah berbincang dengan Mat Sabu untuk keluar daripada kawasan tersebut. Lagipun masa sudah agak lewat kerana Mat Sabu juga mempunyai jadual yang agak ketat di sebelah petang hari tersebut.

Saya bagi pihak Dewan Pemuda PAS Negeri Johor merasa cukup kecewa dengan halangan yang dibuat oleh pemimpin dan ahli-ahli Umno di Skudai Kanan dan meminta mereka membaca buku ‘Pengukir Nama Johor’ tulisan Ismail Adnan bertajuk ‘Mat Indera’ pada muka surat 109.

Buku ini diterbitkan oleh Yayasan Warisan Johor pada tahun 2004. Editor buku ini adalah Prof Datuk Abu Bakar Hamid dan prakatanya ditulis sendiri oleh Dato’ Haji Abdul Ghani Othman, Menteri Besar Johor.

Niat PAS yang baik ini telah disambut dengan halangan ala-ala penjajah. Saya tidak sangka setelah 54 tahun Malaysia merdeka dan dan anak-anak muda juga sudah banyak terdedah kepada perkembangan isu-isu semasa melalui saluran media baru, rupa-rupanya masih ada lagi pemimpin Umno yang bertindak seolah-olah di zaman penjajah.

Saya mendesak Menteri Besar Johor yang telah menjadi penaung buku ‘Pengukir Nama Johor’ agar menasihatkan pemimpin Umno Skudai Kanan agar lebih rasional dalam menghadapi isu Mat Indera ini.

Harakahdaily

06 September 2011

TINDAKAN SPR SELEPAS BERSIH 2.0, MUAT TURUN BORANG A ONLINE

Selepas Bersih 2.0, SPR cuma laksanakan memuat turun Borang A secara online,sepatutnya lakukan tindakan drastik pendaftaran secara online oleh individu yang layak ini menunjukan komitmen SPR dan kerajaan tanpa kertas. Ini lebih menjimatkan perbelanjaan pengurusan juga masa rakyat dan kearah demokrasi yang sebenar.

BERITA BERKAITAN: -Sumber Themalaysian insider

SPR: Borang daftar pemilih boleh diperoleh ‘online’KUALA LUMPUR, 6 Sept — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mulai hari ini menyediakan kemudahan pendaftaran sebagai pemilih secara ‘online’ dengan memuat turun Borang A menerusi laman web www.spr.gov.my.

Setiausaha SPR Datuk Kamaruddin Mohamed Baria berkata kemudahan memuat turun Borang A secara ‘online’ itu bertujuan menggalakkan lebih ramai warganegara Malaysia yang berumur 21 tahun dan ke atas mendaftar sebagai pemilih.

“Kemudahan ini disediakan kepada Penolong Pendaftar Pemilih (PPP) dan orang ramai, kemudahan ini juga membolehkan semua PPP yang dilantik SPR memuat turun borang A mengikut keperluan mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini dipetik Bernama Online.

Sebelum ini, PPP perlu mengambil borang A yang dikeluarkan oleh pejabat-pejabat Pengarah Pilihan Raya Negeri sahaja, kata Kamaruddin.

Menurutnya, warganegara Malaysia yang berumur 21 tahun dan ke atas yang masih belum mendaftar sebagai pemilih boleh memuat turun borang tersebut.

Bagaimanapun, pemohon dihendaki membuat salinan Borang A untuk simpanan mereka sebelum menghantar borang tersebut ke kaunter-kaunter pendaftaran pemilih SPR.

Tatacara pengisian dan prosedur penghantaran Borang A dinyatakan dalam laman web SPR.

Maklumat lanjut mengenai pendafataran secara muat turun Borang A itu boleh diperolehi dengan menghubungi Ibu Pejabat SPR Putrajaya di talian 03-88856500.

LAGI BERITA BERKAITAN SPR: LAGI KELEMAHAN SPR

DAP: Beribu-ribu pengundi tiada data di JPN, SPR

DAP Johor hari ini mendakwa, beribu-ribu pengundi dalam kawasan parlimen Ledang yang bukan sahaja tidak mempunyai data lengkap, malah tidak mempunyai apa-apa rekod dalam pengkalan data Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mahupun Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).
Jumlah itu termasuk 417 pengundi dengan nama yang didakwa tidak terdapat dalam pengkalan data JPN.
Masalah ini didedahkan dalam sidang media di Muar hari ini oleh ahli parlimen Bakri, Er Teck Hwa yang ditemani setiausaha DAP Johor, Tan Chen Choon dan ketua pemudanya Ee Chin Li.
Perkara itu dikesan dalam daftar pemilih bagi kawasan Ledang yang mempunyai kira-kira 6,000 pengundi.
Satu jawatankuasa yang dibentuk DAP Johor itu antara lainnya menemui:
• Sejumlah 1,824 pengundi tiada dalam rekod dalam talian SPR dan JPN.
• Seorang pengundi dengan status penduduk tetap dikesan dalam pengkalan data JPN.
• Sejumlah 2,195 pengundi tiada alamat dalam pengkalan data SPR.
• Alamat bagi sejumlah 35,064 atau 59.14 peratus daripada pengundi berkenaan tidak lengkap.
• Sejumlah 417 pengundi hanya disenaraikan dengan nombor MyKad dalam pengkalan data JPN – tanpa nama.
• Sejumlah 6,700 pengundi tidak mempunyai rekod dalam pengkalan data JPN. Mereka hanya disenaraikan dengan kategori "tiada permohonan" atau "nombor tidak sah."

Khabar baru bertiup kencang dalam Umno

Kita tidak perlu menunggu lama sebelum menyaksikan satu perubahan besar dalam arus politik yang bakal melanda Negara kita. Politik dalam UMNo semakin memuncak, seolah menjangkakan pemergian perdana Menteri Najib Razak, ramai yang di dalam UMNO menjangkakan demikian.

Orang yang seterusnya bakal mengantikannya, tak lain tak bukan timbalannya Muhyiddin Yassin. Semua mata tertupu kepada beliau, sama ada beliau akan berjaya mengubah UMNO yang mana gagal ditangani oleh pemimpin-pemimpin sebelumnya.

Rumah terbuka hari raya Muhyddin perlu diberi perhatian. Jumlah kehadiran yang mencapai satu rekod mengesahkan banyak pendapat bahawa beliau semakin Berjaya meraih sokongan, yang makin merosot bagi ketuanya.

Pemilihan UMNO kemudian pilihanraya umum?

Bagi para pemerhati politik, adalah perlu di beri perhatian bahawa antara yang menunggu giliran menjadi TPM ialah President MCA Chua Soi Lek, anaknya Timbalan menteri pertanian dan asas tan Chua Tee Yong dan lain-lain pemimpin BN tempatan. Ada spekulasi yang cukup kuat berkenaan perlarasan bukan sahaja di kalangan ahli-ahli UMNO yang menyokong Muhyddin ,tetapi juga di kalangan parti-parti komponen BN yang lain.

Terdapat juga khabar yang Muhyddin mungkin mengambil alih sebelum pilihanraya umum akan datang.Jika hal tersebut berlaku, ia mungkin bermakna penangguhan tarikh pilihanraya ke tarikh akan datang di suku terakhir 2012, manakala pemilihan UMNO dijangka di bawa ke hadapan ke awal tahun hadapan.

Pada ketika ini, hal ini kelihatan mustahil tetapi melihat dari keadaan dalaman UMNO, tidak mustahil dan mungkin tercapai bagi membolehkan mereka-mereka yang berkenaan berpuas hati dan berdiam diri sebelum pilihanraya umum ke 13. Sesetengah pengkritik berkata perlaihan kuasa dalam UMNO sebelum pilihanray umum ke13 ibarat membunuh diri, tetapi hal ini tidak dipersetujui oleh pemerhati UMNO.

"Tidak semestinya, kerana UMNO hari ini hanya menjaga UMNO. Mereka sedar MC dan MIC sudah tiada harapan.Apa yang mereka mahu pastikan ialah perpaduan melayu antara 3 juta ahli dan pemimpin-pemimpin yang berpengaruh. Dengan cara itu, mereke boleh mempertahankan kerusi yang sedia ada dan mungkin boleh merebut dari PAS, yang mana kita dapat lihat mereka asyik menyerang Mat Sabu tanpa henti dan menuduh Pas sebagai komunis.” Seorang pemerhati UMNO veteran memberitahu Malaysia Chronicle.

Muhyiddin pow-wow dan William Bourdon

Ada ura-ura mengatakan najib mungkin terpaksa membuat pelan peralihan kepada timblannya menjelang pemilihan tertinggi bulan Disember ini.Ini lah yang paling minimum untuk najib dilepaskan, tetapi Muhyddin jelasnya ingin mengukuhkan kuasanya sebelum tarikh pilihanraya umum ke 23 diumumkan

Menurut pihak dalaman parti,salah satu sebab ialah untuk menghalang pertelingkahan sengit dari penyokong najib yang mungkin rasa tidka puas hati jika beliau terpaksa mengundur diri sebelum beliau melengkapkan satu penggal.

Najib,58 tahun telah dikritik hebat akhir-akhir ini dan semakin jelas kebanyakan dari masalah yang dihadapinya berpunca dari rakan-rakan dalam partinya, yang sangat arif tentang kelemahan pucuk pimpinannya terutama semasa rally bersih 9 Julai lepas. Malahan terdapat berita dalam UMNo yang mengatakan Muhyddin yang merancang mesyuarat UMNO memaksa Najib memendekkan percutian nya ke Italy yang dirancang selepas lawatannya ke Vatican.

Rancangan Muhydin juga kebetulan dengan seminar 3 siri William Bourdon,seorang peguam Perancis yang dijadualkan member makluman kepada kumpulan rakyat prihatin berkenaan penglibatan najib dalam pembelian kapalselam scorpene yang bernilai RM7 juta.najib dituduh menambil komisen dan imbuhan dari penjual DCN dan bulan satu yang mengejutkan bila Bourdon telah disuir beberapa jam sebelum menghadiri majlis makan malam serta siding media.

Bagi kebanyakan mereka dalam masyarakat melayu, najib telah menjadi sejarah dan Muhyddin ialah tokoh baru. Walaubagaimana pun,ramai percaya beliau akan Berjaya mengambil alih tampuk presiden UMNo dari najib tapi tidak menjadi Perdana Menteri kerana pilihanraya umum mungkin dimenangi oleh pakatan Rakyat yang diketuai Anwar Ibrahim.

“Saya melihat Muhyddin mampu mengambil alih pucuk pimpinan UMNo. Saya rasa ianya telah berlaku. Teteapi untuk menjadi PM Malaysia, beliau perlu bersaing dengan hebat dan inilah sebab kita perlu beri perhatian dan sentiasa berusaha kea rah reformasi pemilihan.” Kata Timbalan presiden PKR Chua Jui Meng kepada Malaysia Chronicle.

Presiden UMNO tapi mungkin bukan Perdana Menteri

Pada usia 64 tahun,Muhyddin harus cergas dan segera untuk mencapai cita-citanya ke puncak pimpinan sebelum bersara.Seorang yang berusaha,latarbelakang nya jauh berbeza dengan Najib. Beberapa persoalan berkenaan nya termasuklah bagaimana beliau akan meletakkan keadaan seperti sediakala dan meredakan UMNo sebelum pilihanraya ke13? Adakah beliau akan mendapat restu masyarakat? Adakah beliau akan berjaya membaiki keadaan ekonomi dan menjalankan satu pentadbiran yang adil dan saksama? Bolehkan beliau menstabilkan keadaan Negara dalam hal perkauman dan pertelingkahan agama?

Persoalan2 ini adalah adil terutama nya bila mengambil kira komen beliau, 'Malay First, Malaysian next' yang mana ramai percaya beliau tidak layak menjadi PM dimata pengundi bukan melayu.

Bagaimanapun, memandangkan pengundi melayu adalah jumlah yang terbesar dinegara in dan dengan bantuan dari Sabah & Sarawak, penyokong Muhyddin yakin beliau akan Berjaya dengan majority walaupun mereka berhasrat untuk dua pertiga dari 222 kerusi dalam parlimen Malaysia.

“Sekurang-kurangnya masih ada rah untuk UMNO,yang sekarang tidak wujud lagi dibwah najib. Berkenaan ekonomi, agak sukar untuk pemimpin lain berbuat sesuatu yang lebih buruk dari Najib, dan bagi kaum bukan melayu, Muhyiddin pasti tahu bagaimana nak menarik mereka semula apabila beliau memegang kuasa kelak. Bagi beliau, yang penting ialah beliau membuktikan kepada UMNO beliau ialah seorang yang berjuang,berbanding Najib yang kelihatan lemah dan hanya berminat berbelanja dengan lawatan luarnegara untuk diri sendiri, isteri dan kroni-kroni nya,” seorang penyokong Muhyddin memberitahu Malaysia Chronicle.

Pesaingan tidak sihat telah mengambil alih UMNO,
parti dalam keadaan terumbang ambing


Muhyddin berasal dari Johor.beliau menceburi politik dalam tahun 70an, sebelum dipilih sebagai MP Pagoh dalam tahun 1978. Beliau meningkat ke peringkat tinggi dalam UMNO Johor dengan menjadi Ketua UMNO Johor,menjadi Menteri besar dari 1986-1995.beliau dilantik ke cabinet sebgai Menteri belia dan Sukan dan kemudian menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna.Muhyddin juga menjadi Naib presiden pada tahun 200 dan menteri Pertanian (2004-2008) dan kemudian menteri perdagangan antarabangsa dan industry (2008-2010).

Dalam tahun 2008, beliau bertanding dan menang timbalan presiden UMNo dan dilantik Timbalan perdana Menteri dan menteri pendidikan oleh PM Najib razak pada 2009, dengan sokongan dari bekas PM Mahathir Mohamad. Bagaimanapun, beliau berhajat kepada kerusi tertinggi dalam UMNO.

Sebagai menteri pendidikan,Muhyddin menamatkan penggunaan bahasa Inggeris sebagai pengantara untuk sins dan matematik di sekolah, satu langkah yang menggembirakan segolongan orang melayu tetapi ditentang oleh ibubapa dan tokoh pendidik.sekiranya sudah berada di kerusi tertinggi, beliau perlu belajar skill baru secepat mungkin-samada sebagai Perdana Menteri atau pemimpin pembangkang.

“Selama ini ,semua Perdana Mneteri adalah dari UMNo dan mereka bukan jurucakap bagi pihak diri sendiri atau Negara.Seperti juga Najib,muhyddin perlu melapur kepada UMNO dan beliau harus menyempurnakan kehendak parti. Pendapat parti didahulukan,dan beliau hanyalah menjadi suara parti,” kata Jui Meng.

“Jika beliau bertindak tidak mengikut kehendak parti, karier politiknya akan hancur.parti meletakkan beliau di posisi tinggi dan parti juga yang boleh menjatuhkannya jika beliau tidak menunggu giliran,seperti Najib.dan inilah sebab UMNO perlu perubahan.Pesaingan tidak sihat telah menjadi tiak terkawal dan menjadi barah yang memakan dan memusnahkan parti.”

- Malaysia Chronicle

GEMPAR: FILIPINA SUDAH TAWAN SABAH?

KIBAR BENDERA FILIPINA DI AMBANG MERDEKA?


Ini akibat dasar kerajaan BN yang memberikan KERAYATAN MUDAH kepada pelarian-pelarian Filipina dan indonesia yang kini melebihi penduduk asal Sabah. Kesannya perbuatan melampau mereka akan menggugat kestabilan negara kita.

GAMBAR pertama bertarikh 25 Ogos 2011 saya ambil di Jalan Kepayan, Kota Kinabalu yang menunjukkan bagaimana perangai pemandu bas mini dan ‘penghormatan’ yang diberikan kepada ‘Jalur Gemilang’ yang keadaannya comot dan koyak rabak.

Manakala gambar kedua saya ambil pada 26 Ogos 2011 di Jalan Tuaran- Simpang Jalan Pasir yang menunjukkan pula penghormatan pemandu bas mini kepada bendera Filipina, dengan niat melakukan provokasi di saat kita berada di ambang kemerdekaan. Nampaknya keadaan bendera mereka kelihatan bersih pula.

Kini timbul beberapa persoalan. Bagaimana kita boleh mengambil tindakan terhadap 'penghinaan' yang di berikan ke atas Jalur Gemilang serta sentimen kewarganegaraan? Siapakah sebenarnya pemandu bas mini ini? apakah kerakyatan mereka? Bagaimana mereka boleh mendapat lesen pengangkutan penumpang?

Saya semakin risau kerana merasakan Sabah bukan negeri kita lagi!
cerita ini ditulis oleh sdr.TAPIRUS INDICA dikeluarkan sabahkini.net

BESAN NAJIB JUGA KOMUNIS

Serang Mat Sabu Komunis Untuk Tutup Fakta - Besan Najib Juga Komunis ?

Betul ke nie? baca petikan dari milosuam di bawah;

Siapakah Nursultan Nazarbayev ini?
Sila gunakan khidmat Google untuk membaca sendiri biografi pemimpin komunis ini. Kazakhstanlive mendedahkan bahawa Nursultan Nazarbayev merupakan Setiausaha pertama Parti Komunis Kazakhstan [KazakhstanLive].

PETRONAS PROJECT BETTER THAN ROYALTY?

PETRONAS PROJECT BETTER THAN ROYALTY?MANY sound thinking people in Sabah have totally rejected the claim by the State assemblyman for Bongawan Datuk Karim Bujang on saying that it is no need to have an increase in the royalty rate on our Sabah oil and gas production from Petronas.

Instead, he said that it is better to have more Petronas projects in Sabah. He further opined that Petronas had done much for the people and the State of Sabah.

Karim concurred that Petronas had contributed significantly to the economy of the state and benefited the livelihood of its people. He added that the Petronas has undoubtedly spent billions of ringgits to implement various projects in Sabah that gives direct benefits to the people including local contractors as well as the economic spin-offs to be enjoyed by locals.

The Kota Kinabalu Member of Parliament Hiew King Cheu viewed Karim’s points as short sighted and narrow. May be Karim did not see the good and the impact on having higher royalty rate from the present 5% to 20% as called for by the Pakatan Rakyat.

The projects put up by the Petronas in Sabah are definitely under the clauses in the agreement set up long time ago, and Sabahan deserved it anyway. It is our right to enjoy all the development and benefit from it. The question is why we did not see all these being put up in the past decades. Is Petronas not aware of these terms in the agreement or is it under their wish and will?

The increase in the rate of Royalty on the oil and gas will definitely increase the revenue of the state and this will surely out beat the project costs in the long run. Just imaging for the past decades, Sabah had just received a total sum of RM5.3 billion from Petronas.

With this small sum on the sharing will there any significant in terms of achieving higher economic growth and more benefits for the people? If the rate is increased to 20%, Sabahan will enjoy an instant injection of state fund into our state coffer, and the state financial status will then be improved.

Can the local people see some instant benefits from the Petronas project here in Sabah? May be a few of the BN contractors and other expatriate contractors can get jobs. How long do we have to wait for a return from these projects, another five or ten years? May be by then our oil fields had already run dry and closed down.

This is especially so when our oil fields are not in the form of a seam layer but pocketed and spread out in the sea. The extraction cost will be much higher and sometimes it is not economical to work on. Some of the oil fields were already closed down. That means to say that Sabah will have to make the best use of the time to gain better royalty rates now or never, and before the oil and gas ran out eventually.

We cannot allow this to go on, and this is the time to let Sabah have some goodies and to help the Sabahan from being poor anymore. We should see what our neighbor Brunei is doing and on how they treat their people. The Brunei people are enjoying the best and pay no income taxes too. Why are we the oil and gas producer state and yet we are the poorest state in Malaysia. We have the highest poverty rate because there are 42% of the nation’s poor is in Sabah.

Are we losing or winning, or should we fight for a higher oil and gas royalty? Vote BN you will not get this, but if you vote Pakatan Rakyat in the coming election there is a chance to be better in the future.

CAMPURTANGAN SHAFEE MELAMPAU -HINA MAHKAMAH

Fitnah II: Karpal Mahu Shafee Abdullah Didakwa Hina Mahkamah

Peguam Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal Singh mahu peguam selebriti, Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah didakwa menghina mahkamah kerana campur tangan dalam perbicaraan Fitnah II.

Karpal menggesa Hakim Datuk Muhammad Zabidin Mohd Diah memberikan surat tunjuk sebab kepada Shafee untuk menjelaskan “serangan” terhadap Ketua Umum KEADILAN itu yang memilih untuk memberikan keterangan pembelaannya dari kandang saksi.

Karpal kini bertindak selaku ketua pasukan peguam yang membela Anwar yang difitnah meliwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan, tiga tahun lalu.

“Jika apa yang diucapkan Anwar bersifat menghina mahkamah, ia sepatutnya diputuskan demikian di dalam mahkamah. Biar Hakim Zabidin yang memutuskannya. Tetapi, beliau tidak berbuat demikian.

“Siapa Muhammad Shafee ini untuk mempersoalkan kebijaksanaan hakim?” kata Karpal dalam kenyataan medianya.

Shafee yang merupakan seorang peguam yang penuh kontroversi dilaporkan mengarahkan Peguam Negara campur tangan dengan segera ke dalam proses perbicaraan dan mengheret Anwar atas tuduhan menghina mahkamah.

Karpal menyifatkan hujah Muhammad Shafee agar Peguam Negara masuk campur sebagai sesuatu yang tidak pernah berlaku dan tidak logik.

“Ia sendiri (gesaan) itu bersifat menghina menghina mahkamah kerana ia menghina hakim,” kata Karpal yang juga merupakan Ahli Parlimen Bukit Gelugor.

Muhammad Shafee juga dikecam pengguna internet kerana dakwaan terhadap beliau yang dilaporkan mengganggu liputan berita kes itu dengan mengeluarkan arahan tertentu kepada editor akhbar media perdana dan juga wartawan.

Beliau dipetik akhbar milik Umno – Mingguan Malaysia semalam menyifatkan kenyataan pembelaan Anwar bersifat menghina mahkamah.

05 September 2011

Kisah wartawan dan sukarelawan

Ada member mintak aku komen pasal kematian wartawan Bernama di Somalia. Aku tak pernah kerja sebagai wartawan, tapi setakat sukarelawan. Aku tak mau macam Najib…bila ditanya dia jawab “kalau tak mau jadi wartawan, duduk kat rumah" Hangpa tanya kat orang bengong, dapat la jawapan bengong.

Tugas wartawan lebih hebat dan mencabar dari sukarelawan. Sukarelawan yang tak suka perang..manakala wartawan suka perang sebab depa dapat berita. Sukarelawan buat kerja diam-diam dan tak perlu pengiktirafan. Yang mahukan pengiktirafan dan kemasyhuran ni orang politik. Tu pasai, apa yang berlaku terhadap rakyat kita di Somalia tu pasai keghairahan nak buat publisiti.

Nak buat macam mana? Team yang pegi tu pun pasai kepentingan politik. Jadi, bila Aduka Taruna kata keselamatan Melayu terancam bila diberikan kepada Mamak…aku setuju sebab Mamak Merican ni nak publisiti saja.

Aku banyak belajar tentang keselamatan sukarelawan ini dari seorang kawan aku yang jadi freelance reporter di Bangkok. Dia ni orang Penang tapi menjadikan Bangkok sebagai base sebab tak banyak halangan macam kat Malaysia. Dia pernah melaporkan peristiwa peperangan di Kemboja. Pernah masuk jel di Burma…dan diselamatkan oleh Tunku Abdul Rahman. Pernah kena katok di Ko Samui.

Semasa reformasi 98, dia balik ke Malaysia untuk membuat laporan tentang reformasi.
Nama dia Kim Gooi.Boleh baca disini tentang dia. Jadi stringer untuk Time Magazine, New York Times, the Nations, Bangkok malah pernah berkdimat untuk NHK Japan. Atas sebab keselamtan juga aku tak boleh cerita lebih banyak tentang dia. TV NHK pernah membuat siri “The Drug Trail” dari Golden Triangle..melalui Malaysia dan sampai ke Eropah dan Amerika. Ia hasil Kim Gooi. Aku pernah tengok siri tersebut eksklusif untuk member-member saja. Tak pernah ditayangkan di Malaysia sebab tak dapat kebenaran KDN.

Ini orang yang bukan mencari populariti tapi buat kerja.

Tak ada tempat yang selamat didunia ini. Kat Malaysia pun tak selamat. Cuba hangpa pi Chow Kit dan kacau bapok tengok!! Sat lagi adalah orang mai katok hangpa.
Serupa juga ditempat lain. Kat Somalia tu dah memang merbahaya sebab puak-puak yang bertentangan. Dimana-mana saja tempat yang mengalami kesusahan, ianya merbahaya.
Perkara pertama aku diberitau bila nak ke Calcutta…jangan tunjuk baik atau pemurah. Kalau sampai di Calcutta dan ada orang minta sedekah…jangan layan. Kalau boleh halau depa. Bagi orang yang baru menyertai sukarelawan kemanusaan ini, memang lembut hati. Tapi kelembutan dan sifat pemurah itu membahayakan kita.

Hangpa bagi sorang…lagi sepuluh datang. Hangpa tak bagi..depa katok hangpa. You have to be cruel in order to be kind.
Sesuatu misi itu perlu jelas matlamatnya. Hangpa nak mai tolong orang, atau nak cari publisiti? Kalau nak mai tolong orang, kena buat diam-diam. Boleh buat publisiti kat tempat kita, tapi bila dah sampai tempat orang..jangan nak tunjuk lagak.

Tempat-tempat yang dilanda kemiskinan adalah tempat yang paling bahaya. Cuba masuk kawasan setinggan, mesti ada gangster. Dulu di Perai, Butterworth ada satu kawasan setinggan di Kampung Teluk. Sekarang dah jadi Pacific Megamall. Nak masuk kampong Teluk kena jumpa taiko dia dulu. Kalau tidak tak boleh masuk.
Di Kampung Station di Kuala Kangsar, kena jumpa Geng Mamak dulu. Kalau tidak kereta kena calar.
Apabila team Pemuda Umno pi Somalia, depa bukan saja bawa wartawan…tapi blogger pun depa bawak. Tak salah..tapi berpada-pada la. Jangan ingat orang suka bila kita ambik gambar depa ikut suka hati kita. Dan kebanyakan wartawan bukan ada courtesy nak minta izin sebelum nak ambik gambar. Depa main shoot saja.

Come on brader, sapa-sapa pun boleh mengaku wartawan. Kat Malaysia, press card tu memang laku tapi di negara luar, press card tak ada harga. Cuma ada harga untuk majlis rasmi, tapi kalau nak masuk kawasan kemiskinan, orang tak peduli press card. Dulu, kalau nak International Press Card boleh dapat kat Bangkok. Student Card pun boleh beli. Sekarang kat Malaysia macam-macam boleh buat.

Lagi satu, bendera Malaysia tu lagi bahaya. Hangpa ingat orang Somalia kenai bendera Malaysia ka? Yang depa kenai bendera Amerika. Dan bendera Malaysia serupa macam bendera Amerika. Itu pasai, dalam setiap misi kemanusiaaan, orang pakai logo NGO yang buat kerja. Bukan pakai bendera Malaysia. Kalau pakai bendera Umno pun lagi selamat.
Oleh: MSK

Parti Komunis China Tetamu Kehormat Persidangan Umno

Depan Burukkan Komunis, Belakang Jemput Komunis Ke Persidangan UMNO

Parti Komunis China Tetamu Kehormat Persidangan Umno

Parti DAP Perak menganggap Umno sebagai 'meludah ke langit' apabila mendedahkan perjanjian kerjasama antara parti Melayu itu dengan Parti Komunis China pada Ogos 2010.

Perjanjian itu ditandatangani di Beijing, China oleh Setiausaha Agungnya ketika itu, Datuk Seri Tengku Andan Mansor yang mendapat liputan meluas media tempatan.

Pemimpin Umno sebelum ini termasuk Presidennya yang juga Perdana Menteri, Najib Tun Razak mengecam pemimpin Pakatan Rakyat kononnya mendewakan fahaman Komunis dengan menyifatkan tentera Komunis yang terlibat dalam tragedi Bukit Kepong sebagai pejuang kemerdekaan sebenarnya.

Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu semasa berceramah di Tasek Gelugor di Georgetown, 21 Ogos lalu berkata tentera Parti Komunis Malaya sepatutnya diiktiraf sebagai pejuang merdeka berikutan mereka menentang penjajah yang sebenar di tanah Melayu, iaitu British.

Namun jasa mereka dipadamkan dari sejarah kemerdekaan negara dan dituduh sebagai pengganas.

Umum mengetahui Parti Komunis Malaya (PKM) adalah jaringan kepada Parti Komunis China.

Justeru, Setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming menganggap Umno tidak layak untuk mengecam pemimpin Pakatan Rakyat berikutan parti perkauman itu secara jelas menjalinkan kerjasama dengan parti Komunis China.

“Adalah jelas ini terbukti bahawa apabila UMNO mengutuk komunis dan melemparkan segala fitnah terhadap parti Komunis Malaya serta cuba menodai nama baik Mat Sabu, UMNO secara terbuka telah menjalin hubungan intim dengan bapa Komunis Parti Comunist Malaya (PCM), Parti Komunis Cina.

“Bah kata pepatah Melayu, apabila meludah ke langit, akhirnya kena pada muka sendiri. Inilah akibat melakukan dosa fitnah,” katanya menerusi kenyataan medianya.

Kor Ming yang juga Ahli Parlimen Taiping, menambah hubungan Parti Komunis China dengan Umno sangat erat ekoran parti itu sering dijemput menjadi tetamu kehormat khas setiap kali Perhimpunan Agung Umno diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

“Adalah jelas Parti Komunis Cina sering diundang menjadi tetamu kehormat khas perhimpunan Agong UMNO yang diadakan di PWTC, KL. Apa nak dikata sekarang?,” soalnya.
Munafiknya UMNO, Tuduh Orang Komunis, Walhal Dia Adakan MOU Dengan Komunis

Mengapa Umno adakan MoU dengan Komunis China

Berita berkaitan:

KUALA LUMPUR, 3 Sept: AJK PAS Pusat, Idris Ahmad berkata, Umno telah mengadakan perjanjian persefahaman (MoU) dengan Parti Komunis China pada 5 Ogos 2011.

Malahan, katanya ada usaha untuk menghantar Pergerakan Pemuda dan Puteri Umno untuk mempelajari daripada Parti Komunis China.

“Sekiranya MoU ini dibuat oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) atau DAP atau PKR, maka sudah tentu sebelum turun daripada kapalterbang akan disumbat ke Kamunting.

“Apakah Komunis China, berbeza dengan komunis Malaya? Bukankah Parti Komunis Malaya bernaung di bawah Parti Komunis China?” soalnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Komunis, jelas beliau ideologinya tetap sama tidak kira di mana tempat.

“Kenapa Umno hipokrit?” soalnya lagi.

Menurutnya, jika benar anti komunis kenapa menghantar pulang 11 pejuang Uighurs ke China, walaupun dibantah oleh Suruhjaya Tinggi PBB bagi Orang Pelarian d Kuala Lumpur sedangkan mereka menentang kerajaan komunis China kerana menceroboh wilayah mereka di Xinjiang Julai 2009.

“Inilah sikap hipokrit Umno dalam apa jua isu.

“Isu Palestin Umno tunjuk hero, tetapi dalam masa yang sama, Apco Yahudi dibayar RM77 juta setahun,” katanya.

Beliau berkata, Umno melalui bantuan media mereka yang tidak ada etika kewartawanan dan tidak takut dosa dan pahala dengan sewenang-wenangnya menuduh PAS menyokong komunis.

Katanya, orang pekak dan buta pun tersenyum apabila Umno menuduh PAS menyokong komunis.

Tambahnya, tidak ada rekod PAS berbaik dengan komunis sedangkan Umno menjemput Parti Komunis China menghadiri Persidangan Agung Umno dan yang terbaru mengadakan MoU dengan Parti Komunis China.

Pemimpin Umno juga, ujarnya pernah ditangkap menjadi agen komunis di negara ini walaupun pemimpin Umno pernah menuduh PAS lebih merbahaya daripada komunis.

Namun, katanya kerja-kerja untuk berasmara dana dengan komunis tidak pernah dilakukan oleh PAS.

Jsuteru, kata beliau ucapan Mohamad Sabu hanya untuk menutup tahap kepuasan hati terhadap Najib merudum kepada 59 peratus, daftar pemilih SPR yang kotor dan kenaikan harga barang keperluan harian. -HD

LDP MUNGKIN KELUAR DARI GAGASAN BN!

LDP MULA TUNJUK BELANG SEBENAR

Oleh : JAYANTHI GEETHA SUKUMARAN


PARTI Liberal Demokratik (LDP) kini mula menunjukkan belang sebenar mereka dengan memboikot Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Ketua Menteri Sabah dan Kabinet Negeri yang diadakan di Kompleks Sukan Likas, Kota Kinabalu pada 31 Ogos 2011.

Timbalan Ketua Umno Bahagian Sepanggar, Yakub Khan yang menghubungi Sabahkini.net kesal kerana kesemua Adun, Ahli Parlimen dan pemimpin LDP memboikot Majlis berkenaan; sekaligus menyalakan api permusuhan dengan Ketua Menteri dan Menteri Kabinet yang beragama Islam.

“Tidak ada sebab kenapa mereka tidak boleh hadir walau sesaat kerana mereka sanggup pergi jauh ke Semporna semata-mata untuk menghadiri Rumah Terbuka Aidilfitri Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal,” kata Yakub yang menyifatkan tindakan pemimpin LDP ini seperti sudah terang lagi bersuluh.

Kata Yakub, malah mereka bersama Shafie memeriahkan Majlis Rumah Terbuka Adun Pantai Manis, Datuk Rahim Ismail; satu-satunya Adun sekutu Shafie Apdal di Sabah; semata-mata untuk menunjukkan bahawa mereka yakin kemimpinan Shafie yang mereka dakwa sebagai ‘Ketua Menteri Dalam Penantian!’

Senario ini kata Yakub menunjukkan pemimpin LDP tidak lagi peka dengan sensitiviti parti komponen BN atau tidak menghormati Semangat Barisan Nasional; kerana semua parti Komponen BN memberikan sokongan padu kepada Ketua Menteri dan Kabinet Negeri Sabah.

“V.K.Liew semakin lupa daratan dan mula mencari dahan rapuh untuk tempat bergantung bagi memanjangkan tali hayat politiknya yang mula membahang kerana bersengketa dengan Umno,” kata Yakub yang tidak menolak kemungkinan LDP akan hilang kesemua kerusi yang mereka tandingi jika terus bersengketa dengan pucuk pimpinan BN Sabah.

Kata Yakub, beliau tidak menolak kemungkinan LDP akan mengikuti jejak langkah Parti Maju Sabah (SAPP) yang keluar dari Gagasan BN kerana tidak percaya kepada Perdana Menteri (Pak Lah); sebagaimana V.K.Liew dan pemimpin LDP yang hilang kepercayaan kepada Ketua Menteri Sabah.

“SAPP lebih bermaruah; LDP memperolehi apa yang mereka tidak patut dapat, tetapi melupakan jasa BN Sabah yang memberi sokongan padu kepada mereka, semata-mata kerana mereka mewarisi dendam kesumat Mantan Presiden LDP, Tan Sri Chong Kah Kiat yang menjadikan Mazu sebagai senjata untuk membalas dendam,” kata Yakub yang meminta LDP segera kembali ke pangkal jalan sebelum disingkirkan atau tersingkir daripada BN.-SK

BERITA BERKAITAN DARI malaysiakini:

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Sabah Datuk Seri Salleh Tun Said Keruak hairan kenapa pemimpin-pemimpin kanan Parti Liberal Demokratik (LDP) tidak menghadiri Rumah Terbuka Aidilfitri Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman dan kabinet negeri di Kompleks Sukan Likas, Kota Kinabalu baru-baru ini.

Katanya lebih menghairankan apabila pemimpin kanan parti itu dapat pula menghadiri rumah terbuka Aidilfitri di Istana Negeri dan rumah terbuka Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang jauh di Semporna, kemudian bersama-sama ke Papar menghadiri rumah terbuka Adun Pantai Manis Datuk Abdul Rahim Ismail.

"Adakah mereka ini terlalu sibuk dengan komitmen lain atau sengaja boikot acara Ketua Menteri dan kerajaan negeri. Kalaulah sengaja boikot, ia sesuatu yang amat mendukacitakan kerana tidak memberi penghormatan kepada Ketua Menteri dan Kabinet Negeri," katanya.

Ini Punca Jurukamera Bernama TV kena tembak?

Kerajaan Somalia hari ini mengeluarkan laporan lengkap mengenai kematian jurugambar warga Malaysia, Noramfaizul Mohd Nor yang diserang hendap.

Antara yang berada dalam laporan tersebut ialah kekeliruan kumpulan-kumpulan pejuang membezakan bendera Malaysia dengan Amerika Syarikat.

“Kumpulan-kumpulan pejuang di Somalia tidak pernah dengar nama Malaysia. Dan sentimen anti Amerika (Syarikat), sangat tinggi di sini. Kami (kerajaan Somalia) sudah mengeluarkan garis panduan dan amaran mengenai sentimen anti Amerika Syarikat.

Tetapi pihak Malaysia berkeras mahu mempamerkan bendera Malaysia kerana misi ini adalah misi publisiti politik negara mereka.” Jelas jurucakap kerajaan Somalia.

Datuk Zaini Hassan (gambar) menyalahkan pihak penganjur Missi Kemanusiaan Kelab Putera 1 Malaysia

Timbalan Ketua Pengarang Utusan Malaysia, Datuk Zaini Hassan (gambar) menyalahkan pihak penganjur Missi Kemanusiaan Kelab Putera 1 Malaysia ekoran kematian jurukamera BernamaTv, Noramfaizul Mohd. Nor.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan beliau melalui facebooknya, Zaini membandingkan kerja amal luar negara yang dibuat oleh Mercy Malaysia yang tidak pernah kecoh dengan media pun.

"Mercy Malaysia buat kerja amal di luar negara tak kecoh-kecoh pun, tak bawa krew media yang ramai pun, Aalahai...," katanya secara sinis pada laman sesawang FB miliknya semalam.

Kenyataan orang nombor dua media Umno ini dsiarkan oleh Berita Harian.

Berita Harian melaporkan:

Timbalan ketua pengarang Utusan Malaysia, Datuk Zaini hassan bagaimanapun melahirkan rasa kesal dengan pihak penganjur misi bantuan kemanusiaan yang gagal menyediakan persediaan keselamatan akibat TERLALU MEMENTINGKAN PUBLISITI DARIPADA MEDIA.

"Mercy Malaysia buat kerja amal di luar negara tak kecoh-kecoh pun, tak bawa krew media yang ramai pun, Aalahai...," katanya secara sinis pada laman sesawang FB miliknya semalam.

(Laporan Berita Harian)

Penganjur missi ini adalah Kelab Putera 1 Malaysia yang dipimpin oleh Abdul Azeez Rahim yang juga Ketua Putera Umno.

Missi Kemanusiaan Kelab Putera 1 Malaysia adalah badan yang direstui Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Melalui kenyataan Zaini jelas, missi kelab ini bukan sekadar mahu membantu tetapi juga sarat dengan missi politik iaitu untuk publisiti dan kini salah seorang wartawan Malaysia menjadi mangsanya.

Selain Zaini, wartawan kanan Utusan Zulkiflee Bakar, juga mempersalah pihak penganjur kerana gagal membuat kajian terlebih dahulu mengenai sesuatu negara sebelum menghantar bantuan bagi memberikan ruang kepada semua yang terbabit untuk membuat persediaan.

Harakahdaily difahamkan, rombongan ini disertai oleh 54 anggota yang terdiri dari sukarelawan Kelab 1 Malaysia di samping wartawan dari semua media tradisional di samping para blogger Umno.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...