04 Februari 2012

Zuckerberg Tetap Kuasai Facebook


NEW YORK – Pengasas bersama Facebook, Mark Zuckerberg akan mengekalkan penguasaan terhadap rangkaian sosial itu walaupun selepas ia menjadi syarikat awam kelak.

Dokumen yang difailkan Facebook untuk tawaran penyenaraian awam mendedahkan Zuckerberg, yang melancarkan rangkaian sosial itu dari bilik asramanya di Universiti Harvard ketika berusia 19 tahun, menguasai 28.2 peratus saham syarikat itu.

Dengan nilai syarikat itu sebanyak AS$100 bilion (RM300 bilion), saham Zuckerberg akan bernilai RM84 bilion.

Lebih penting lagi, Zuckerberg, 27, Pengerusi Facebook dan Ketua Eksekutif, menguasai 57 peratus bahagian mengundi selepas pemegang saham lain menyerahkan hak mengundi mereka kepadanya menerusi ‘proksi yang tidak boleh ditarik balik.’ “Memandangkan Zuckerberg menguasai majoriti kuasa mengundi, kami adalah ‘syarikat yang dikuasai’ di bawah tadbir urus korporat untuk syarikat yang disenaraikan di bursa saham,’ menurut dokumen yang difailkan Facebook.

“Zuckerberg boleh menguasai semua hal yang dikemukakan kepada pemegang saham kami untuk diundi dan juga keseluruhan pengurusan dan hala tuju syarikat.

“Zuckerberg akan menentukan ‘pemilihan pengarah dan sebarang penggabungan atau penjualan semua atau sebahagian aset kami,” kata Facebook.

Penganalisis media sosial, Lou Kerner di secondshares.com berkata, bakal pemegang saham tidak perlu bimbang. “Pelabur hanya mahu hak untuk bercakap apabila ada kesilapan berlaku.

‘Rentak inovasi yang berlaku di Facebook sebenarnya tidak dapat ditandingi. Ini kerana ia dikendalikan oleh seorang yang berusia 27 tahun yang amat inovatif,” kata Kerner. – AFP

Komen : Khabar angin bertiup kencang FB akan ditutup pada mac 2012 adalah karut, mana mungkin syarikat bernilai RM300 bilion sewenang-wenang akan ditutup cuma ia akan menjadi syarikat Awam apa bila di apungkan di Bursha Saham AS dalam masa terdekat tetapi masih dikuasai oleh Zuckerberg.

PENGGANTI KETUA WANITA BERSEDIA SEKIRANYA SHAHRIZAT DIPECAT?

Kamilia Ibrahim bakal gantikan Shahrizat Jalil


Selepas Rafidah Aziz menghentam Shahrizat supaya meletak jawatan kini tekanan dari Wanita umno supaya beliau bertanggungjawab mengutamakan kepentingan parti.

"Secara individu sebagai ahli parti jika kita menjadi beban kepada parti maka kita perlu mengambil tanggungjawab mengutamakan kepentingan parti," kata Datuk Kamilia Ibrahim, Naib Ketua Wanita Umno.

"Walau apapun berlaku Wanita Umno tetap berdiri teguh di belakang presiden parti dan meneruskan kerja-kerja parti untuk menang pada PRU 13 nanti," katanya lagi. Baca seterusnya disini.

Kenyataan Kamilia ini adalah signal kepada ahli-ahli Wanita Umno bahawa beliau sudah bersedia mengambil alih kepimpinan dari Datuk Seri Shahrizat Jalil yang sudah hampir pasti akan digugurkan oleh Presiden Umno.

Apabila Datuk Seri Najib Razak menggugurkan Shahrizat daripada senarai calon PRU akan datang,

pasti akan berlaku pemberontakkan dalam Wanita Umno. Wanita adalah tunjang utama kepada parti tersebut.

Untuk mengambil alih Wanita Umno, sejak hari pertama skandal NFC diketahui umum, Kamilia Ibrahim telah memulakan gerakan.

Beliau perlu buktikan kapada Najib bahawa beliau boleh memimpin Wanita dan berdiri teguh di belakang Presiden Umno itu jika sesuatu terjadi kepada Shahrizat nanti.


REKTOR KUIN ' TUTUP MULUT' MAHASISWA GASAK AZIZAN

KUIN : Mahasiswa Desak Rektor KUIN ‘Buka Mulut’

Alor Setar, 4 Feb : Setelah Menteri Besar Kedah yang juga Pengerusi KUIN, Datuk Seri Azizan dikhabarkan telah diarah ‘tutup mulut’ daripada pihak tertentu dalam parti PAS walaupun terdapat penafian Timbalan Presiden PAS, kini mahasiswa KUIN mendesak Rektor KUIN, Prof Datuk Jamil Osman supaya ‘buka mulut’.

Kumpulan mahasiswa berkenaan yang menggelarkan diri mereka dengan gelaran ‘mahasiswa prihatin’ mendesak agar Rektor KUIN, Prof Datuk Jamil yang dikatakan mempunyai ‘hubungan istimewa’ dengan Menteri Besar Kedah menyatakan dengan terperinci akan kes pergantungan yang melibatkan lima siswa kampus berkenaan.

Rektor KUIN berkenaan juga dikatakan mempunyai hubungan ‘rapat’ dengan beberapa pimpinan UMNO negeri dan kes yang melibatkan lima siswa berkenaan juga dikatakan hasil ‘arahan’ Rektor berkenaan yang mempunyai kuasa penuh untuk menetapkan sebarang keputusan dan tindakan.
Rektor banyak ‘duduk diam’


Berbanding Datuk Seri Azizan yang kelmarin menafikan dengan tegas tidak mahu terlibat dalam pentadbiran KUIN dan menyerahkan urusan itu rektor, Prof. Datuk Jamil dilihat lebih banyak mengambil sikap ‘duduk diam’ dan ‘tersenyum lebar’ setelah kumpulan mahasiswa terutama SMM leka ‘menembak’ Menteri Besar Kedah berkenaan.
“Saya sudah cakap saya tidak campur tangan dalam urusan KUIN, saya hanya pengerusi lembaga pengarah…saya bukan rektor, saya serahkan kepada KUIN,” katanya.
– GZDaily

SAPA MAIN POLITIK DALAM KUIN ?

Dekan HEP KUIN… Mengapa Usrah, Tarbiah Diabaikan?


Sudah menjadi bualan mulut semua siswa siswi KUIN terhadap pendekatan yang digunakan oleh Dekan Hal Ehwal Pelajar KUIN, Ustazah Rohani Binti Desa, beliau dikritik hebat kerana dengan sengaja memberhentikan program tarbiah usrah yang sebelum ini kian lama rancak berjalan di kalangan penuntut KUIN.

Walaupun kehadiran beliau sebagai ustazah memang dinanti nantikan oleh penuntut KUIN yang menggantikan En Zul yang ditolak siswa siswi KUIN, namun keadaan menjadi lebih buruk lantaran tindakan Ustazah Rohani menghentikan program tarbiah usrah yang kononnya menjadi kubu kuat penyokong tegar 5 OKT KUIN.

Adhoc Training Course (ATC)

Bukan sekadar itu bahkan program Adhoc Training Course (ATC) juga beberapa kali dihalang oleh Dekan HEP apabila mengeluarkan surat arahan kepada pengawal agar tidak membenarkan dewan digunakan oleh ATC hanya kerana prejudisme sedangkan program ATC hanya ingin melatih melahirkan siswa yang mahir dalam bidang Pengacaraan Majlis, Protokol, Aplikasi Design dan Akademi Fasilatator.Ustazah juga pernah menghalang hak ATC untuk mengadakan lawatan ke KL menggunakan bas KUIN dengan alasan pelajar baru menggunakannya walhal kami telah diberi maklum oleh Us Azki yang menjaga Bas, tidak ada masalah kerana hari Jumaat dan Sabtu pelajar sudah tamat Minggu Silaturahim.

Jabatan Nuqaba’
Ustazah terlalu prejudis dengan pembawakan Jabatan Nuqaba’ seolah menentang HEP, sedangkan Jabatan Nuaqaba’ sebelum ini banyak membantu KUIN dalam aspek pembinaan akhlak dan sahsiah. Hingga kini USRAH BELUM DILAKSANAKAN DAN BELUM BEROPERASI semenjak ustazah Rohani menjadi Dekan HEP.

USRAH DIHENTIKAN!!!

Seluruh siswa siswi KUIN menjadi mangsa terbantut tarbiah. Pelbagai alasan diberi antaranya nak buat sistem ICMS yang baru bagi pelaksanaan usrah, silibus nak disemak semula, Ingin memilih Nuqaba’ dan lain lain, namun hingga kini hampir SETAHUN USRAH TERGENDALA dan langsung tidak berjalan.Pelajar KUIN menjadi lebih parah kerana tiada tarbiah. Bila masalah sosial berleluasa , adakah seratus peratus hendak disalahkan kepada pelajar atau persatuan pelajar?

Triple T Training

Program latihan remaja Islam yang menggunakan aplikasi teknologi dan media mendapat sambutan hangat di kalangan penuntut KUIN , memberi nafas baru kepada kaedah usrah sesuai dengan remaja semua peringkat namun kini terkubur kerana apabila kertas kerja dibawa untuk melaksanakannya kepad HEP maka ia ditolak dengan beberapa alasan.Ramai alumni Triple T Training bertanya bila nak buat tahap dua ? kami terpaksa memberitahu hal sebenar yang berlaku, walaupun agak mendukacitakan…

Hinggakan poster SOLEHAH MARIYAM SA’ARI yang digantung bagi mengucapkan tahniah kerana mengharumkan nama KUIN di dalam TV al Hijrah pun dirampas HEP atas alasan tidak ada kebenaran.
Setahu kami sebelum ini langsung tidak pernah pun mana mana banner program pelajar diberikan kebenaran. Atau kalau nak laksanakan peraturan baru seharusnya HEP bijak mengeluarkan notis terlebih dahuhlu agar mudah difahami pelajar.

Namun kami tetap mendoakan agar Allah terus memberi kekuatan dan hidayah kepada semua warga HEP supaya lebih mesra pelajar. Yang penting kami berharap Ustazah dapat SEGERA melaksanakan usrah yang sudah lama tergendala.

Please…Tolonglah ustazah, jika marahkan kepada kami skuad prihatin pun jangan sampai adik-adik kami terbantut usrah. Kami harap perbuatan menghentikan beberapa gerak tarbiah di atas bukanlah dikategorikan dalam dosa tetapi adalah malapetaka besar menimpa warga KUIN.
Jika dosa maka lebih besar musibahnya berbanding malapetaka.
Terima kasih dan mohon maaf atas segalanya.


Luahan :Skuad Prihatin Kolej Universiti Insaniah (KUIN).

Khir Toyo: Program Najib, Muhyiddin gagal rampas Selangor

Pengundi bukan Melayu belum kembali kepada BN ekoran Umno lebih cenderung untuk mendapatkan pengundi Melayu sahaja


SHAH ALAM: Dr Mohd Khir Toyo meramalkan peluang BN untuk merampas Selangor dalam pilihan raya umum ke 13 adalah 50-50.Bekas menteri besar Selangor itu mendakwa pegundi bukan Melayu belum kembali kepada BN ekoran komponen penting gabungan itu- Umno lebih cenderung untuk mendapatkan pengundi Melayu sahaja.“Program turun padang Datuk Seri Najib Tun Razak dan Tan Sri Muhyiddin Yassin hanya untuk mendapatkan semula pengundi Melayu.

“Di Selangor yang buat program ialah Umno tetapi MCA dan MIC tidak buat. Akibatnya, pengundi bukan Melayu belum kembali menyokong BN.“Saya juga nampak perkauman masih berlaku kerana ketiga-tiga parti itu membuat program berdasarkan kaum. Kalau program Umno, orang Umno berucap, orang Umno hadir. Kalau MCA buat untuk MCA, begitu juga MIC,” katanya ketika ditemui di pejabatnya di Shah Alam.

52 peratus pengundi bukan Melayu

Beliau berkata, BN tidak boleh menang jika mengharapkan pengundi Melayu sahaja kerana 52 peratus jumlah pengundi Selangor adalah bukan Melayu.Dr Khir berkata, beliau telah membuat perkara yang sama seperti dalam pilihan raya umum 2008 dan keputusannya pengundi bukan Melayu menolak BN.“Ini kesilapan pada 2008. Umno membuat program tetapi komponen BN tidak melakukan seperti yang kita (Umno) buat. Hasilnya orang Melayu mengundi kita tetapi orang Cina dan India mengundi Pakatan Rakyat,” katanya.

Dr Khir merujuk kepada pelbagai program turun padang yang dibuat oleh Najib dan Muhyiddin untuk merampas semula Selangor setiap bulan di negeri itu.Adun Sungai Panjang itu berkata, program Najib dan Muhyiddin itu itu hanya menarik sokongan pengundi veteran iaitu yang berumur 50 tahun dan ke atas.

Pusingan akhir
Katanya, ini tidak memberi faedah kerana pengundi berusia sudah membuat pilihan parti mana yang mahu dipilihnya.“Kena buat untuk kumpulan umur 21 hingga 30 tahun kerana golongan ini tidak ada apa-apa keputusan tentang politik. Mereka mungkin telah mendaftar tetapi belum tentu keluar mengundi atau tidak daftar.

“Kena buat program dengan cepat dari sekarang kerana sudah berada di pusingan akhir sebelum pilihan raya,” tambahnya.Mengenai kekalahan BN Selangor pada pilihan raya umum 2008, Dr Khir berkata, ia berpunca dari banyak faktor.Bagaimanapun, bekas menteri besar Selangor itu menolak dakwaan tindakan beliau memberi penyapu kepada kaki tangan kerajaan sebagai faktor utama kekalahan BN.

Penyapu bukan sial

“Saya tidak percaya penyapu membawa sial. Pegawai sudah setuju, saya hanya jalankan tugas,” kata beliau.Dr Khir berkata, antara isu nasional yang membawa kekalahan BN di Selangor ialah kelemahan kepimpinan negara, kenaikan harga minyak, tidak membayar bonus pekerja awam, isu ekonomi dan faktor Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Manakala isu tempatan ialah perobohan kuil Hindu di Kampung Rimba Jaya, Shah Alam yang mendapat bantahan masyarakat India.Tetapi Dr Khir menjelaskan mahkamah mengeluarkan perintah membenarkan kampung itu dirobohkan.
“Pegawai MBSA yang merobohkan kampung itu hanya menjalankan arahan mahkamah,” katanya.

RAHSIA SEBELUM MEMBELI HANDPHONE"RAHSIA YG ANDA X TERFIKIR !BERHATI2 SEMASA BELI HP…
Untuk mengetahui status keaslian buatan telefon bimbit anda

sila taip *#06#
► akan keluar IMEI [International Mobile Equipment Identity]
► semak nombor IMEI telefon anda di kedudukan 7 dan 8

… Contoh : 358671017470473
Kedudukan ke 7 dan 8 ialah 01

02 atau 20 : dari China = KUALITI RENDAH
08 atau 80: dari Germany = KUALITI SEDERHANA
01 atau 10: dari Finland = TERBAIK
00 atau 03 atau 04: dari kilang asal = SANGAT TERBAIK
13 : dari Azerbaijan = SANGAT KURANG KUALITI & MERBAHAYA

12% rakyat Malaysia sakit mental


SUNGAI PETANI - Tinjauan Kesihatan Mobiditi dan Kesihatan 2011 menunjukkan 12 peratus rakyat Malaysia berusia antara 18 dan 60 tahun berhadapan pelbagai jenis penyakit mental.

Presiden Persatuan Psikiatri Malaysia (MPA), Dr. Abdul Kadir Abu Bakar (gambar) berkata, statistik itu satu angka yang tinggi kerana menunjukkan seorang daripada enam rakyat negara ini ada penyakit mental.

"Macam kemurungan ada dua peratus, sakit risau ada 1.8 peratus dan psikosis ada satu peratus. Penyakit mental yang serius adalah macam psikosis dan kemurungan...penyakit keresahan itu pun kronik juga dan kemudiannya penyakit ringan-ringan lain," katanya ketika ditemui di sini.

Katanya, tinjauan Kajian Mobiditi dan Kesihatan itu juga mendapati wanita dua kali ganda lebih ramai mengalami sakit mental berbanding lelaki.

"Puncanya bagi wanita kerana masalah dengan pasangan dan masalah dengan anak-anak..kedua-dua ini punca yang penting. Bagi lelaki pula punca lebih kepada kemalangan jalan raya yang mana mengalami kecederaan otak dan penyalahgunaan dadah," katanya.

Sehubungan itu, beliau menyarankan agar golongan wanita mendapatkan rawatan doktor secepat mungkin jika mengalami kemurungan dan kerisauan berlanjutan dalam tempoh melebihi dua minggu bagi mengelakkan perkara yang lebih buruk.

"Kalau kita (wanita) risau baca (surah) Yassin banyak, bincang dengan mak dan ayah serta suami...dapat kurangkan tetapi jika kita tidak dapat berbincang dan kurangkan, itu akan bagi masalah," katanya.

Beliau berkata, terdapat 45 jabatan psikiatri di seluruh negara di samping empat buah hospital mental untuk pesakit mental menjalani rawatan pemulihan dengan sebaik mungkin.

- BERNAMA

KUNJUNGAN DSAI KE TURKI

Syarahan Islam dan demokrasi-sebelum dan selepas arab springs oleh dsai semalam di istanbul


TWITTER dari Saifuddin Nasution
Bersama menteri luar turki ..3.45pm = 9.45pm waktu malaysia lockerz.com/s/180311950


Dsai sekarang mengadakan pertemuan dgn pm erdogan di pej pm jam 5.45pm = 11.45pm waktu msia

03 Februari 2012

Khairy Jamaluddin Vs Rafizi Ramli UKEC Debate: Vision 2020 [FULL]

SKANDAL NFC : SANDIWARA UMNO BERTUKAR HODOH

Sandiwara UMNO bertukar hodoh


Lebih daripada apa yang kita tahu, kemelut NFC lebih teruk dari itu. Selain daripada rasuah terang-terangan, ia adalah perbalahan dalaman pemimpin Umno yang mahu terlepas daripada kemelut itu dan pada masa yang sama menuding jari di antara satu sama lain dalam usaha untuk melarikan diri dari tanggungjawab. Pemain utama dalam kejatuhan NFC bukan sahaja termasuk Ketua Wanita Shahrizat Jalil dan keluarga, tetapi juga Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, Perdana Menteri Najib Razak, bekas Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi dan Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin.

Di sebalik sejumlah besar wang yang terlibat dalam skandal itu, pemimpin-pemimpin yang sedang menunggu cuba untuk menyingkiran Shahrizat dari kuasa. Walaupun menentang, ia akan agak terlalu parah buat Shahrizat untuk mengharapkan atau masih berpegang kepada kedudukannya dalam kabinet ataupun jawatan parti sebagai Ketua Wanita atau dicalonkan sekali lagi untuk mewakili Lembah Pantai. Spekulasi bertiup kencang bahawa menteri wilayah persekutuan Raja Nong Chik, yang juga ketua bahagian Umno Lembah Pantai, mempertaruhkan satu tuntutan ke atas kerusi Parlimen yang kini dipegang oleh anak Anwar dari PKR, Nurul Izzah.

"Umno cuba untuk menafikan segala-galanya dan menutup keseluruhan episod itu. Mereka tidak akan mengaku wujud rasuah dalam kes itu walaupun bukti diberikan oleh PKR kepada rakyat. Ia seperti pilihan terakhir bagi mereka. Mereka tiada pilihan lain. Tetapi inilah yang akan menghapuskan mereka dalam PRU ke-13. Shahrizat yang enggan bertanggungjawab dalam hal NFC dan tindakan Najib yang mempertimbangkan Raja NongChik bagi kerusi Lembah Pantai akan memusnahkan Umno, " seorang ahli Umno memberitahu mc.Perkembangan terbaru yang mengejutkan, pemimpin-pemimpin PKR mendedahkan bahawa Shamsubahrin Ismail, Datuk ‘fix-it’ yang memegang peranan dalam kejatuhan NFC melibatkan RM250 juta, telah meminta bantuan untuk mendapatkan perlindungan dengan mendakwa beliau sebagai "kambing hitam" untuk keluarga Shahrizat Jalil dan demi membolehkan pemimpin-pemimpin Umno tertinggi yang lain terlepas.

"Kami kini mempunyai bukti yang mengejutkan tentang pembohongan demi menutup kes NFC," naib presiden PKR N Surendran berkata kepada Malaysia Chronicle. Peguam hak asasi manusia terkemuka, Surendran memberitahu sidang akhbar pada hari Isnin, beliau telah dilantik oleh Shamsubahrin untuk bertindak bagi pihaknya. Memandangkan kerumitan kes itu, Surendran dijangka mendedahkan maklumat secara berperingkat-peringkat dengan seberapa segera apabila PKR telah dapat mengesahkan fakta sedikit demi sedikit.

Pemimpin PKR juga memberi amaran bahawa Shamsubahrin mungkin berada dalam bahaya. Walaupun dia masih berada di bawah reman, tahanan Malaysia kerap kali mati di dalam tahanan.

‘Saya berkali-kali diberi tekanan’

Menurut Surendran, pengerusi NFC Salleh Ismail telah didakwa meminta kliennya untuk merasuah polis untuk menutup siasatan rasuah ke dalam NFC, di mana keluarga Umno menteri ShahrzatJalil dituduh menyalahgunakan sebahagian besar pinjaman mudah RM250 juta yang diberi kerajaan bagi membangunkan projek penternakan lembu.

Sambil mengedarkan laporan polis yang dibuat sebelum ini oleh Shamsubahrin kepada wartawan, Surendran menegaskan perenggan di mana Shamsubahrin berkata bahawa dia telah menerima "panggilan dan khidmat pesanan ringkas (SMS) yang mendesak saya untuk merasuah polis untuk menutup kes NFC."

"Saya mempunyai bukti dalam bentuk SMS. Saya tidak sanggup untuk berbuat demikian walaupun saya telah ditekan berulang kali. Saya hanya menjawab dengan mengatakan saya akan cuba untuk menyelesaikan perkara itu, "katanya dalam laporan tersebut.

Shamsubahrin juga menuduh ketua NFCorp "menipu saya dengan melantik saya sebagai Penasihat Korporat dan Perunding" pada bulan November 2011 yang katanya adalah pelantikan palsu.

Didakwa menipu Salleh

Shamsubahrin yang berusia 45 tahun telah didakwa dengan menipu Salleh sebanyak RM1.76 juta dalam yuran perundingan palsu. Minggu lepas, pihak polis mendakwanya lagi atas dua tuduhan menipu.

Shasubahrin telah berkata "dakwaan dan siasatan terhadap saya tidak berasas."

Menarik untuk diperhatikan bahawa Megat Najmuddin Megat Khas dalam kandungan e-mel baru-baru ini untuk menyebut bahawa pemimpin Umno ada memberitahu bagaimana seorang peguam NFC telah mendakwa bahawa orang atasan NFC telah membayar wang kepada seorang penipu untuk mempengaruhi siasatan polis.

Megat telah mengesahkan e-mel itu datang dari dia dan walaupun dia membuat penjelaans bahawa peguam NFC mungkin juga tidak bercakap benar. Walau bagaimanapun, ia menyediakan bukti bahawa pihak ketiga iaitu seorang pegawai NFC atasan telah cuba untuk merasuah polis melalui Shamsubahrin. E-mel Megat telah diperolehi dan diumumkan kepada orang ramai oleh pemimpin PKR.

Sementara itu, Ismail Salleh, ketua NFC dan juga suami Shahrizat, telah menafikan bahawa dia cuba merasuah polis. Beliau juga berkata Shamsubahrin bukan saudaranya dan dia pula tidak pernah bekerja dengan NFC.

SMM : Tarik Balik Kenyataan Atau Berdepan Protes 19 Februari


Gombak, 3 Feb : Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) hari ini menegaskan pihaknya sudah bersiap untuk menggerakkan protes besar-besaran di hadapan Wisma Darul Aman Alor Setar pada 19 Februari ini jika Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak terus mempertahankan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) dan Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996.
Pengerusi SMM, Ahmad Syukri Ab Razab berkata, pergerakan itu mengharapkan agar kepimpinan tertinggi Pas dapat menimbang tara dengan sebaik mungkin tuntutan yang dikemukakan oleh mahasiswa ini.

“SMM juga mengharapkan agar pertemuan antara pimpinan tertinggi Pas dan MB Kedah nanti bakal menghasilkan keputusan yang positif,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.
Azizan jumpa Pas Pusat 12 Februari
Pertemuan Pas Pusat dengan Azizan dijangka akan berlangsung 12 Februari ini, bagi mencari penyelesaian terbaik terhadap isu semasa. Pada tarikh itu juga Pas Pusat akan mengadakan mesyuarat jawatankuasa kerja.

Ahmad Shukri berkata, SMM menyambut baik kesungguhan pimpinan tertinggi Pas yang akan memanggil Azizan minggu depan bagi mencari solusi terbaik terhadap isu semasa.
“SMM tegaskan bahawa mahasiswa masih berpegang pada premis perjuangan yang sama iaitu menentang akta zalim Auku dan sebarang akta yang serupa seperti Akta 555, Akta 174, dan Akta 173.
“Kesemua akta ini bersifat menyekat peluang aktivisme mahasiswa seperti yang terkandung dalam Seksyen 15 Auku dan Seksyen 47 Akta 555.
“Akta ini juga menjadikan IPT seolah-olah hamba pemerintah apabila bidang kuasa yang dimiliki oleh menteri adalah terlalu besar,” katanya lagi.

Mahasiswa sokong inspirasi Buku Jingga


Sehubungan itu kata beliau, mahasiswa menyokong penuh inspirasi Buku Jingga yang menyatakan hasrat pemansuhan Auku sebagai manifesto Pakatan Rakyat (PR) apabila berjaya memerintah persekutuan.
Dalam isu lima pelajar Kuin, katanya, sejak Mei lalu, SMM telah menuntut agar pengurusan kolej selaku IPT milik penuh Kerajaan Negeri Kedah tidak menggunakan Akta IPTS yang serupa seperti Auku dalam menghukumi lima pemimpin mahasiswa yang terlibat dalam konflik Kolej Tahfiz Ar-Razi.
“Namun tuntutan itu tidak diterima bahkan lima mahasiswa tersebut digantung pengajian sehingga dua semester hanya kerana mempraktikkan hak yang dijamin perlembagaan iaitu berhimpun secara aman dan mengeluarkan pandangan secara terbuka.
“Perkara ini telah kami bawa kepada pihak yang lebih berautortiti iaitu Kerajaan Negeri yang diterajui oleh Dato Seri Azizan Razak,” katanya lagi.

Guna budi bicara

Katanya, asas tuntutan yang diberikan kepada Azizan ialah supaya beliau memberi konsultasi kepada Kuin agar tidak mengguna pakai akta ‘zalim’ dalam melayani kebangkitan mahasiswa Kuin.
“Mahasiswa menuntut agar Kuin menggunakan budi bicara dengan tidak menghukum mahasiswa yang terbabit.

“Keadaan tambah keruh apabila MB Kedah bukan sekadar tidak menunjukkan protes terhadap akta zalim ini, bahkan beliau sendiri mengeluarkan kenyataan-kenyataan pro-Auku dan Akta 555,” katanya sambil menambah, kenyataan-kenyataan itu mempamerkan seolah-olah Menteri Besar Kedah tidak menghormati agenda perjuangan mahasiswa yang selama ini turut diperjuangkan oleh gerakan rakyat lain termasuk parti parti politik.
Tambah beliau, hukuman dikenakan terhadap lima mahasiswa tersebut merupakan satu pencabulan hak asasi yang perlu diperbetulkan pada masa akan datang.
Kes pelajar-pelajar terbabit sudah difailkan di mahkamah.


Kemuka tiga tuntutan

“Apa yang lebih penting ialah akta yang menjadi punca kepada penganiayaan terhadap mahasiswa ini perlu ditentang oleh semua pihak bagi memastikan tragedi Kuin lima tidak berulang.
“Oleh itu, menyambut inisiatif Pas, SMM ingin mengemukakan beberapa tuntutan dengan harapan pimpinan tertinggi Pas boleh menerima idea pandang yang diutarakan oleh mahasiswa,” katanya lagi.
Tuntutan-tuntutan yang dikemukakan ialah:

- SMM mengharapkan agar Pimpinan Tertinggi Pas boleh turut melibatkan wakil mahasiswa dalam pertemuan dengan MB Kedah yang akan diadakan nanti.

- SMM menuntut agar MB Kedah bersedia untuk menarik balik semua kenyataan beliau yang memihak kepada akta zalim Auku dan Akta 555.

- Mahasiswa menutut agar MB Kedah memberi jaminan bahawa Kerajaan Negeri Kedah menjamin hak aktivisme mahasiswa dan rakyat secara keseluruhannya seperti mana yang dilakukan oleh Menteri Besar Selangor dan Ketua Menteri Pulau Pinang.

SMM dalam kenyataannya juga menyatakan hukuman yang dikenakan terhadap 5 mahasiswa tersebut merupakan satu pencabulan hak asasi yang perlu diperbetulkan pada masa akan datang.
“SMM meletakkan kepercayaan penuh kepada peguam Hanipa Maidin yang sedang mewakili 5 mahasiswa berkenaan dalam proses mencabar keputusan KUIN itu di mahkamah.
“Samada mahasiswa menang atau kalah, SMM menganggap ialah hanyalah isu teknikal.” - GZDaily

Hadi sah tanding p'raya ke-13


Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang akur dengan keputusan Lajnah Politik PAS yang menolak hasratnya mengundurkan diri menjadi calon dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Keputusan itu dibuat selepas lajnah itu bermesyuarat semalam dan sebulat suara menolak hasratnya untuk tidak dicalonkan dalam pilihan raya umum sama ada di peringkat DUN atau parlimen.

"Dengan pengumuman ini, maka isu penarikan diri beliau tidak berbangkit kerana parti melihat beliau masih diperlukan bagi memimpin parti dan Pakatan Rakyat dalam menghadapi PRU ke-13.

"Kita yakin dengan karisma kepimpinan, wibawa dan kedudukan Tuan Guru Haji Hadi untuk memimpin parti," kata ketua penerangan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man (kiri).

"Malah, dengan kepercayaan gerakan Islam antarabangsa kepada beliau bagi menjadi pimpinan utama dalam menghadapi sebarang kemelut negara-negara Islam boleh dinobatkan sebagai pimpinan Muslim agung abad ini."

Minggu lalu, dalam wawancara eksklusif yang disiarkan Sinar Harian, Abdul Hadi dilapor menawarkan berundur berdasarkan khidmatnya yang disifatkan sudah terlalu lama menyandang jawatan sebagai yang berhormat.

Ekoran kenyataan tersebut, ia mengundang pelbagai reaksi dari pemimpin Pakatan, termasuk Mursyidul Am Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam kenyataannya hari ini, Tuan Ibrahim berkata PAS bersetuju dengan pandangan Nik Aziz yang menegaskan perjuangan Islam tidak mempunyai tempoh masa bahkan sehingga akhir hayat dan pemimpin Pakatan masih memerlukan khidmat Abdul Hadi.

Menurut Tuan Ibrahim lagi, hasrat Abdul Hadi membuat tawaran itu "lahir dari sifat tawaduk dan akhlak Islam yang mana jawatan bukan perkara yang direbut, tetapi ianya adalah amanah".

"Islam mengajar kita agar tidak meminta jawatan, tetapi di waktu yang sama kita tidak boleh melarikan diri bila mana jemaah mengharap dan memerlukan kita untuk terus memimpin," katanya

AZIZAN VS MAHASISWA

Oleh: Dr.Mujahid Yusof Rawa


Negeri-negeri Pakatan Rakyat sememangnya tidak sunyi daripada pelbagai ujian. Ada ujian yang tidak dapat dikawal dan ada ujian yang dapat dikawal tetapi ada yang lebih buruk daripada itu, ialah ujian yang kita sendiri cipta dan ini yang paling sukar. Dalam suasana kerapuhan parti-parti dalam Pakatan Rakyat hari ini, kita tidak mampu untuk berhadapan dengan ujian yang kita cipta sendiri untuk menanggungnya. Terkini ialah ujian bagi sebuah kerajaan PR di Kedah dan ia bukan calang-calang ujian, ia merupakan ujian yang memulakan tahun naga dengan penuh kelicikan dan kebijaksanaan.

Kolej Universiti Insaniah adalah satu-satu IPT di Kedah yang menjadi kebanggan Menteri Besar Azizan Razak (gambar kiri). Saya tidak terkejut dengan kebanggaan yang menjadi modal politik Azizan kerana sebagai seorang ahli akademik, Azizan sangat memahami betapa kualiti pendidikan akan memberikan satu implikasi politik yang besar kepada kepimpinannya. Tapi buat masa ini harapan besar Azizan terganggu dengan isu tindakan disiplin ke atas lima pelajarnya yang menjadi mangsa tatatertib. Soalannya, apakah Azizan terlalu personal dengan cita-citanya dengan KUIN sehingga isu AUKU dianggap terlalu kecil atau Azizan terlalu marah kerana beberapa pelajar telah menyentak impiannya dan mencabarnya?

Isu ini tidaklah sebesar mana tetapi saya lebih berminat melihat bagaimana Azizan mengendalikannya. Pertama, Azizan telah menunjukkan sikapnya yang sukar dirundingi dengan kenyataannya yang tidak mesra Pakatan. Logik responsnya agak melucukan, katanya, "Buku Jingga bukan Al Quran!" merujuk kepada soalan tindakan KUIN tidak selaras dengan buku jingga yang mahu menggantikan AUKU. Bagi saya, ini kenyataan yang meragukan dari sudut ianya benar tetapi tujuan penghujahannya adalah salah. Dengan mengatakan demikian ia telah secara sendirinya memandang rendah kesepakatan PR sebagai tawaran kepada rakyat.

Kedua, Azizan mengatakan bahawa Kedah tak semestinya ikut Buku Jingga, merujuk kepada tindakan yang bertentangan dengan tawaran Pakatan. Agak pelik seorang yang berstatus MB dari negeri Pakatan mengatakan dia tak perlu ikut Buku Jingga? Ini sememangnya menggambarkan profile Azizan yang cuba membawa pemikirannya sendiri dalam menguruskan kerajaan Pakatan di Kedah. Entahlah sejauhmana kebenaran pandangan orang ramai terhadap Azizan yang dianggap ada mimpi lain dari mimpi Pakatan?

Ketiga, walaupun jawapan Azizan tentang tindakan ke atas lima pelajar KUIN secara objektifnya dijawab lewat namun Azizan telah memberi peluru kepada musuh Pakatan untuk menyerang betapa inkonsistennya Pakatan dari sudut tawaran dan praktiknya. Diburukkan lagi isu ini dibawa ke mahkamah seolah-olah Azizan gagal mencari jalan penyelesaian yang lebih berhikmah walaupun menurut Azizan, pelajar yang mengheret isu ini ke mahkamah. Bayangkan seorang MB diheret oleh pelajar di bawah kerajaan negerinya semata-mata tidak ada jalan rundingan. Siapa yang akan dilihat tidak matang dalam menyelesaikan masalah ini? Anda sendiri yang menentukannya.

Keempat, isu pemecatan pelajar KUIN dikaitkan dengan penggunaan AUKU yang penuh kontraversi. Ini adalah kerana semua MP PR berdebat dalam Dewan menentang AUKU, asasnya ialah ia menyekat pelajar IPT dari terdedah kepada makna politik yang luas sehingga usaha advokasi terbantut. Begitu juga tentang undang-undang yang dikawal ketat oleh kuasa HEP yang besar sehingga aktiviti pelajar dibatasi. Dengan kata lain AUKU menutup perundingan yang lebih matang dan pelajar dilihat menjadi mangsa kepada kehendak pentadbiran.

Azizan cuba mententeramkan keadaan bahawa tindakan ke atas pelajar KUIN adalah tindakan tatatertib kerana melanggar keputusan KUIN. Tidak kira apa peruntukan yang digunakan samada untuk IPT atau IPTS, persepsi awam terhadap inkonsistennya PR melaungkan hak pelajar menjadi semakin jelas dan ini bukanlah berita baik untuk PR yang memerlukan keyakinan rakyat untuk PRU akan datang.

Bola berada di tangan Azizan sebenarnya untuk membentuk persepsi yang baik, bukankah Azizan seorang ahli politik yang bijak membaca keadaan? Ataukah Azizan mempunyai egonya sendiri sehingga gagal melihat kepentingan PR yang lebih besar?

Jarum jam sedang bergerak sambil kita semua membuat kiraan pada tarikh PRU ke 13. Masing-masing dari BN dan PR mengeluarkan peluru menyerang antara satu sama lain. Kadang-kadang lawannya membiarkan musuhnya sehingga habis peluru, barulah ia akan menyerang. Atau membiarkan musuhnya menyerang untuk mengalih pandangan? Apakah Azizan menggunakan taktik untuk membiarkan musuhnya menyerangnya sehingga habis peluru ataukah Azizan mahu musuhnya lalai? Bagaimana penyokong PR menerima situasi di Kedah hari ini dan yang lebih penting ialah adakah pengundi atas pagar akan terkesan?

Saya yakin Azizan tidak semudah yang dijangka oleh sesetengah orang kerana dia terkenal dengan

ketajaman politiknya, pasti Azizan sedang membuat percaturan tertentu dan pastinya pertembungan Azizan vs Mahasiswa yang tidak berpuas hati tidak dapat dielakkan lagi. Mungkin mahasiwa ini mahu mengatakan kepada Azizan "jumpa anda di mahkamah!"

*Dr.Mujahid Yusof Rawa adalah ahli parlimen Parit Buntar, merangkap Pengerusi Perpaduan Nasional PAS.

USAHA JUAL KTMB, KESATUAN PEKERJA BANTAH


SHAH ALAM - KTM Berhad (KTMB) perlu bergerak secara bersendirian di bawah kawal seliaan kerajaan, bukannya membolehkan pihak swasta mengambil alih semula syarikat berkenaan, kata kesatuan sekerjanya dalam surat kepada Datuk Seri Najib Tun Razak awal minggu ini.

Dalam surat yang sama, Kesatuan Pekerja-pekerja KTMB berkata, syarikat pengangkutan awam itu boleh dipandukan dan diterajui oleh warga kerja sendiri yang cukup cakna atau pakar dalam perkhidmatan kereta api.

"Malahan pihak kesatuan pernah menekankan agar KTMB dikembalikan kepada sektor awam . Tindakan menyerahkan KTMB kepada sektor swasta dilihat peranan mereka tidak tetap pendirian, yang akan menyusahkan negara yang nanti berkesudahan mengabaikan tanggungjawab kebajikan dan kebaikan pekerja," kata Presiden kesatuan, Abdul Razak Md Hassan dalam surat kepada Perdana Menteri.

Kesatuan itu menulis surat kepada Najib ekoran khabar angin bahawa syarikat MMC mahu mengambil alih KTMB dan adanya usah untuk menjual Bangunan KTMB.

Kesatuan Pekerja-pekerja KTMB menentang sebarang usaha mahu menjual bangunan syarikat atas alasan menjadi tanggungjawab semua pihak mempertahankan ‘bangunan warisan’.

Abdul Razak menambah, pihak kesatuan bukannya menanam perasaan prasangka buruk terhadap mana-mana syarikat bakal mengambil alih KTMB, tetapi setelah dikaji dan diperhalusi keupayaan syarikat yang berkenaan dirasai akan timbul ‘kontroversi’ dari aspek ekonomi dan sosial para pekerja yang mungkin akan terjadi hakisan terhadap beberapa feadah yang telah dinikmati kerana prinsip utama syarikat-syarikat berkenaan ialah mendapatkan "keuntungan ringgit."

Abdul Razak juga berkata, sepatutnya 'kemelut' percubaan mengambil alih KTMB tidak lagi terbangkit kerana pada hakikatnya keupayaan ini telah menemui titik noktah atau kegagalan apabila kerajaan menolak pembaharuan kontrak Konsortium Marak Unggul beberapa tahun lalu.

"Andaian kami berkemungkinan penolakan kontrak Konsortium Marak Unggul oleh kerajaan setelah pihak kerajaan dapat mengesan kebenaran fakta yang sama yang telah disuarakan oleh kesatuan yang mungkin membawa erti bahawa pihak konsortium tersebut tidak berkemampuan dan sukar mengendalikan urus tadbir syarikat KTMB.

"Peranannya yang tidak dapat memikul tanggungjawab moral kepada negara khususnya pada melindungi kebaikan syarikat dan kakitangan boleh juga membawa makna bahawa pihak konsortium tersebut tidak merealisasikan objektif sebenarnya mengambil alih KTMB," katanya.

1,000 PEKERJA FACEBOOK JADI JUTAWAN


LOS ANGELES- Mereka menghabiskan masa bertahun-tahun untuk merancang pengembaraan serba mewah, mengimpikan memandu kereta sport paling mahal dan menetap di apartmen serba lengkap di California.

Kini, ketika proses pengapungan bernilai RM15 bilion Facebook di pasaran saham semakin hampir, sekurang-kurangnya 1,000 pekerja rangkaian sosial berpangkalan di Menlo Park itu akan bakal menjadi jutawan.

Semalam, Facebook mengemukakan kertas kerja kepada pihak berkenaan untuk penawaran penyenaraian awam (IPO) paling ditunggu-tunggu sejak langkah sama dilakukan Google pada 2004.

Tindakan itu dijangka menjadikan syarikat sangat berjaya itu bernilai sehingga RM300 bilion.

Syarikat yang mempunyai 3,000 pekerja itu berharap dapat menyenaraikan Facebook di bawah simbol FB di Pasaran Saham New York atau Pasaran Saham Nasdaq.

Dalam peraturan difailkan kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Saham, Facebook Inc membayangkan harapannya untuk mengumpul sehingga AS$5 bilion (RM15 bilion) melalui IPO berkenaan dan ia adalah rekod baru untuk syarikat teknologi di pasaran saham selepas Google mencatatkan nilai RM5.73 bilion pada 2004.

Ia menjadi perubahan besar terhadap syarikat yang dijelaskan pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Facebook Inc, Mark Zuckerberg, dalam dokumen berkenaan sebagai “pada peringkat awal tidak dicipta untuk menjadi syarikat.” “Ia dibangunkan untuk menyempurnakan misi sosial - bagi menjadikan dunia lebih terbuka dan saling berhubung,” katanya.

Zuckerberg juga menyatakan, mereka menanam budaya unik dan pendekatan pengurusan dikenali sebagai “Kaedah Penggodam.” “Ungkapan ‘penggodam’ diberi gambaran negatif secara berlebihan dalam media sebagai seseorang yang menceroboh komputer.

“Hakikatnya, penggodaman bermaksud membina sesuatu dengan pantas atau mencuba batasan kemampuan diri,” katanya.

Dokumen dikemukakan Facebook Inc juga mendedahkan beberapa fakta penting firma banyak berahsia itu, selain kawalan ketat Zuckerberg ke atas pelbagai aspek pengurusan syarikatnya.

Ketika semua pihak menyangka setiap penutur berbahasa Inggeris memiliki akaun Facebook, sebenarnya rangkaian itu baru meneroka 60 peratus pasaran di Amerika Syarikat, Britain dan paling popular di Chile, Turki dan Venezuela.

Dokumen itu menyatakan, mereka menyasarkan China kini mengharamkan Facebook sebagai pasaran besar selanjutnya, tetapi ragu mampu menyediakan dasar tapisan diterima kerajaan negara berkenaan.

- DM

Kereta, rumah timbalan p'jaya PAS Johor dibakar


Dua kereta milik timbalan pesuruhjaya PAS Johor, Dzulkefly Ahmad serta tingkat bawah rumahnya di Taman Universiti, di Johor Baharu hangus terbakar dalam satu kejadian awal pagi ini.

Menurut laporan Harakahdaily, kejadian berlaku kira-kira jam 3.40 pagi sewaktu beliau dengan enam anggota keluarganya sedang nyenyak tidur di tingkat atas

"Ketika itu kami semua sedang tidur. Tiba-tiba terdengar satu letupan kuat. Saya kejut isteri dan saya lihat enjin kereta BMW terbakar dan ada api di tingkat bawah rumah.

"Tidak lama kemudian satu lagi letupan kuat berlaku. Kami kejut semua anggota keluarga dan buat keputusan untuk keluar ke pintu belakang dan terus menghubungi pihak bomba," kata Dzulkefly yang dihubungi akhbar rasmi PAS itu.

Menurutnya, pihak bomba yang tiba kira-kira beberapa minit kemudian berjaya memadamkan api daripada terus marak.

"BMW keseluruhannya hangus, sebuah lagi kereta Camry yang diletak di sebelahnya, separuh terbakar tapi saya rasa masih boleh dibaiki.

"Bagaimanapun saya bersyukur sebab tiada kemalangan jiwa berlaku," katanya lagi dipetik oleh Harakadaily sambil memaklumkan laporan polis telah dibuat.

Sementara itu, ketua penerangan PAS Johor, Mazlan Aliman dalam SMS kepada Malaysiakini berkata beliau tidak menolak kemungkinan kejadian itu ada kaitan dengan pihak yang tidak berpuas hati dengan Dzulkefly.

Ini kerana, timbalan pesuruhjaya PAS itu banyak mendedahkan isu-isu panas di Johor.

“Dahsyat! Kereta dalam garaj dipercayai disimbah minyak meletup. Api marak ke ruang tamu. Beliau dan ahli keluarga sempat keluar ikut pintu belakang.

“Kejadian jam 3.40 pagi ini di Tmn Universiti, Gelang Patah. Botol minyak tanah lima liter ditemui,” tulisnya.

Menurut laporan Harkahdaily, Mazlan yang turut bergegas ke tempat kejadian awal pagi tadi mendesak pihak polis menjalankan siasatan terperinci agar pihak bertanggungjawab dapat dibawa ke muka pengadilan.

"Kita yakin dengan kepakaran pihak polis, dan kita harap polis menjalankan siasatan terperinci," katanya-MK

02 Februari 2012

PANAS!!!!! RAFIDAH SERANG SHAHRIZAT AGAR BERUNDUR


Rafidah dalam wawancara dengan The Malay Mail semalam dilapor melancarkan serangan pedas pada penggantinya Shahrizat dengan berkata seorang pemimpin patut berundur sekiranya mendatangkan masalah kepada parti.

Walaupun tidak menamakan Shahrizat, harian berbahasa Inggeris itu melaporkan, ia jelas merujuk kepada isteri pengerusi syarikat pengendali NFC Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail itu.

"Ini untuk (kebaikan) semua, sama ada berkenaan isu lembu atau tidak. Itu tindakan paling matang untuk berdepan dengan masalah kamu," beliau dilapor sebagai berkata.

Beliau juga mempersoalkan tindakan menteri itu mengambil cuti tiga minggu kerana beliau patut membuat keputusan dan tidak harus meninggalkan isu itu kepada perdana menteri.

Sementara itu UMNO Cheras hari ini sekali lagi menggesa Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga

dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Jalil berundur daripada kabinet kerana isu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) sedikti sebanyak memberi masalah kepada Umno.

Ketuanya Datuk Syed Ali Alhabshee berkata,desakan itu bukan atas alasan ‘kebencian peribadi' tetapi demi kebaikan parti dan kerajaan.

"Dalam isu ini, Shahrizat harus buktikan keikhlasan perjuangan beliau, sama ada untuk parti dan kerajaan atau pun lebih mengutamakan kepentingan keluarga," tegasnya.

Sebelum ini, Syed Ali (kanan) pernah mendesak supaya Shahrizat meletakkan jawatan sebagai menteri kabinet kerana tidak mahu isu NFC menjadi beban kepada Umno dalam pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Dalam tulisan terbaru di blog Umno bahagian itu, Syed Ali yang juga setiausaha Umno Wilayah Persekutuan dilapor berkata, di sesetengah tempat, isu itu menjadi bahan sindiran pelbagai pihak.

"Di sesetengah tempat, saya diberitahu isu NFC kini menjadi bahan sindiran kononnya mana-mana kawasan yang terbiar ditumbuhi rumput dan lalang, tak perlu lagi guna mesin pemotong rumput, sebab Umno dah ada lembu di Gemas," katanya.

Beliau juga menyokong saranan bekas ketua Wanita Umno dan menteri kabinet Tan Sri Rafidah Aziz yang dilapor berkata, pemimpin yang membawa masalah kepada Umno dan kerajaan perlu segera meletakkan jawatan.

GEMPAR: ISRAEL KUASAI MALAYSIA MELALUI SINGAPURA?

ISRAEL KUASAI MALAYSIA MELALUI SINGAPURA?

Oleh : PUDIN JUNIOR


SEJAUH manakah kebenaran kata-kata ini? Ia memang benar. Singapura yang kecil itu sebenarnya menguasai hampir keseluruhan sistem keselamatan Malaysia melalui 'tali barut-tali barut' asing di Malaysia.

Boleh dikatakan tiang seri ekonomi Malaysia hampir 60 % dimakan anai-anai Israel yang bersarang di Singapura. Israel Menguasai Malaysia Melalui Singapura. Dalam menguruskan sistem keselamata negara, salah satu aspek penting ialah sistem komunikasi dalaman iaitu antara Pejabat Persekutuan dengan Ibu Pejabat Negeri.

Kawalan ke atas sistem komunikasi amat penting kerana kebocoran maklumat akan menyebabkan pihak luar mudah meneroka strategi rahsia keselamatan negara. Namun sekarang ia bukan sekadar tidak selamat, malah dimiliki sepenuhnya oleh Israel melalui agen-agennya di Singapura.
Sistem komunikasi PDRM dimonopoli terus oleh syarikat-syarikat Yahudi di Singapura. Perkara ini disahkan sendiri oleh akhbar The Star pada 5 Ogos 2008 (Selasa). Agen Israel Dalam Sistem Komunikasi PDRM.

Keseluruhan tender pembinaan sistem komunikasi yang akan ditukar dari analog kepada digital telah pun diserahkan secara rasmi kepada Asiasoft Sdn. Bhd. (no. Syarikat : 150529-H).
Syarikat ini adalah milik penuh kepada syarikat tunggalnya iaitu Asiasoft Pte. Ltd. yang berpengkalan di Singapura. Nilai penuh tender yang diberikan kerajaan Malaysia ialah RM1 billion tetapi dikecilkan menjadi RM42 juta.

Apa yang mencurigakan ramai penyelidik ialah 'individu' yang bertanggungjawab membina sistem itu. Individu tersebut dikenalpasti sebagai bekas tentera Israel yang berkhidmat sebagai 'programmer' semasa di Israel. Programmer yang bernama Izhak David Naskar yang memegang pasport Israel bernombor 10902695 itu masih lagi warganegara Israel. Jadi, bolehkah kita menganggap ini suatu kebetulan?

Paling membimbangkan ialah Izhak bukanlah tentera atau 'programmer' biasa, beliau adalah 'pakar' sistem komputer yang telah memenangi anugerah daripada Kementerian Pertahanan. Israel. Malah beliau juga bertanggung jawab membina sistem risikan berteknologi tinggi untuk pasukan pertahanan Israel sekitar 1970 hingga 1987.

Seorang lagi rakan Izhak yang bertanggungjawab membina sistem komunikasi PDRM ialah Ido Sccheschter yang memegang pasport Israel bernombor 56626252. Ido pula lebih mencurigakan kerana selaku ahli pasukan yang bertanggungjawab membina sistem komunikasi untuk PDRM bersama-sama Izhak, hingga saat ini beliau masih lagi seorang tentera Israel yang sah bukannya tentera pencen.

Apakah yang menyebabkan PDRM mengambil orang-orang Israel ini? Adakah kerana terdesak atau didesak? Bukankah lebih baik jika melantik programmer-programmer dari kementerian pertahanan Iran yang sememangnya lebih pakar dari Israel? Penguasaan Singapura dan Israel di Malaysia, seperti yang didedahkan sebelum ini bahawa Henry Kisingger telah pun berbincang sesuatu dengan mantan Perdana Menteri. Tetapi kita harus ingat perletakan jawatan Dr. Mahathir bukanlah titik noktah penguasaan Yahudi ke atas Malaysia.

Kerja-kerja penguasaan Israel ini disambung pula oleh Khairy Jamaludin apabila bertungkus lumus menjual saham Pantai Holding kepada Parkways Holding iaitu syarikat milik pelobi zionis terkenal iaitu Richard Blum.Isu-Isu yang perlu diberi perhatian. Penjualan saham Pantai Holding oleh Khairy Jamaludin kepada Parkways Holding. Jumlah saham sebanyak 31 peratus. Penjualan saham Telekom sebanyak 5 % kepada syarikat Singapura iaitu Temasik Holding. Syarikat MITV milik Israel di Singapura berjaya memenangi lesen penyediaan 3G di Malaysia. Kemenangan mengalahkan syarikat lain yang lebih layak iaitu DiGi.

Penjualan air Malaysia kepada Singapura yang tidak masuk akal sebanyak 3 sen untuk 1,000 gelen. Untuk menampung keperluan air rakyat Johor, kerajaan perlu membeli semula air kepada Singapura dengan nilai 50 sen untuk 1000 gelen. Ini seperti memberi air percuma kepada Singapura.

Dikhabarkan sistem keselamatan komputer Kementerian Pertahanan (MINDEF) sentiasa diserang hacker dari luar negara setiap 15 minit.

Kesimpulannya, sehingga kini Singapura amat bergantung hidup kepada Amerika dan Israel. Keseluruhan sistem keselamatan dan ketenteraan Singapura adalah kembar siam dengan ketenteraan Israel.
Apabila keberkaitan ini berlaku maka harus bagi kita melihat akan tujuan tersembunyi Singapura yang cuba menguasai ekonomi Malaysia. Kita harus sedar, negara Israel yang kecil itu sudah pun menguasai ekonomi kebanyakan negara-negara dunia berkuasa veto.

Orang Israel adalah pemilik-pemilik saham terbesar bagi syarikat-syarikat gergasi dunia. Saham adalah kunci pintu gerbang untuk memasuki ruang pembuat keputusan sesebuah negara.Walaupun pemimpin dipilih rakyat dan pemimpin akan mengikut kehendak rakyat, namun putaran itu akan kembali semula kepada penentu kemajuan ekonomi negara iaitu pemilik-pemilik syarikat gergasi dalam negara.


(NOTA : Pandangan penulis tidak semestinya pandangan Sabahkini.net dan diadaptasikan daripada ruangas Disquss untuk tatapan pembaca Sabahkini.net.) http://sabahkini.net/index.php?option=com_content&view=article&id=10225%3Aisrael-kuasai-malaysia-melalui-singapura&catid=40%3Alaporan-khas&Itemid=49-SUMBER :

TERKINI: PARTI KITA DIBUBARKAN -ZAID IBRAHIM


KUALA LUMPUR, 2 Feb — Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) yang dipimpin Datuk Zaid Ibrahim hari ini mengumumkan pembubarannya.
Pengumuman tersebut dibuat di laman sesawang rasmi parti berkenaan hari ini.

"Keputusan ini perlu dibuat untuk menghapuskan sebarang keraguan yang mendakwa bahawa kami tidak memihak kepada pembangkang, terutama dengan beberapa anggota-anggota kami di Kedah dan Pulau Pinang secara terbuka yang mengkritik Pakatan Rakyat.

"Mereka telah melakukan perbuatan ini secara berterusan. Ini jelas membuktikan bahawa mereka tidak berminat dalam isu-isu sebenar yang memberi kesan kepada negara dan semata-mata mahu memalukan dan mencemuh pihak pembangkang," tegas Zaid dalam kenyataan di laman sesawang rasmi parti Kita.

Tambahnya, peranan media yang dilihat yang lebih berminat melaporkan isu-isu remeh yang memberi kesan kepada parti akan terus memberi kesukaran kepada parti tersebut.

"Cukup ramai orang di luar sana yang hanya berminat dalam mengkritik kepimpinan saya di dalam Kita, dan yang menggemburkan cerita-cerita dengan tujuan untuk mencemuh saya," tambah Zaid.

"Saya telah membuat banyak kesilapan dalam hidup saya tetapi saya tidak tawar hati. Saya tetap yakin bahawa perubahan akan datang untuk kebaikan negara ini dan saya akan terus menjalankan tanggungjawab saya di dalam mencapai tujuan itu," tegasnya lagi.

Selain itu, menurut Zaid, ideanya untuk menubuhkan sebuah parti politik yang menyokong idea-idea yang sederhana dan progresif serta membawa kesopanan dan ketertiban kepada wacana politik telah gagal.

"Saya tidak berjaya membawa masuk anggota-anggota yang cukup berminat dalam cita-cita bagi mencapai demokrasi, tadbir urus yang baik dan akauntabiliti di kalangan pegawai-pegawai awam.

"Saya juga tidak dapat mengumpul dana yang mencukupi untuk menguruskan aktiviti-aktiviti parti, dan teman-teman yang telah berjanji untuk membantu telah akhirnya memutuskan untuk menarik balik," tambahnya.

Zaid turut menjelaskan, beliau juga tidak akan menarik balik kenyataannya sebelum ini yang mempercayai bahawa kenikmatan dalam memberi perkhidmatan kepada awam, kerana negara mampu menjalankan perkhidmatan ini dengan kehormatan dan maruah.

Di akhir kenyataannya itu, Zaid membuat permohonan maaf kepada ahli-ahli parti yang masih setia dengan partinya itu dan beliau menyatakan, kemandirian demokrasi bergantung kepada daya maju pembangkang itu sendiri.

"Sekiranya ia dimusnahkan, seperti yang ingin diperlakukan oleh Barisan Nasional (BN) — maka tidak akan ada demokrasi, tiada kebebasan dan tiada dasar-dasar yang bersifat sederhana lagi," jelasnya.

Kita dilancarkan Januari lalu dengan moto “moderat, demokratik dan liberal.” Ia sebelum ini dikenali sebagai Angkatan Keadilan Malaysia.

Parti itu digerakkan selepas Zaid keluar PKR akhir tahun lalu selepas mendakwa wujudnya kepincangan dan kecacatan dalam komponen Pakatan Rakyat itu.

BERHUBUNG BERITA TERSEBUT PAKATAN SAMBUT BAIK, BERITA DIBAWAH:

Bubar KITA: Pakatan sambut baik langkah Zaid


KUALA LUMPUR, 2 Feb: Langkah Datuk Zaid Ibrahim mahu membubarkan parti KITA pimpinannya mendapat sambutan hangat para pimpinan Pakatan Rakyat.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan tindakan ini satu yang bijak untuk melahirkan Malaysia yang bersatu dan adil.

PAS pula melalui Naib Presidennya, Salahudin Ayub berkata, ia bakal mengukuhkan lagi Pakatan Rakyat.

Zaid dalam kenyataannya hari ini memaklumkan, KITA akan dibubarkan.


Beliau akan memanggil satu mesyuarat agung luar biasa bagi membincangkan cadangan agar KITA dibubarkan.

KITA dilancarkan secara rasminya pada 19 Januari 2011 oleh Datuk Zaid di Kuala Lumpur.

Zaid menganggap kes ini sebagai “jika sesat di penghujung jalan, kembalilah ka pangkal jalan.”

"Bagi saya, tindakan Datuk Zaid itu sangat membantu Pakatan Rakyat.

"Dengan tindakan ini, ia akan membolehkan Pakatan bergerak tanpa gangguan lagi di tengah jalan," kata Salahudin Ayub kepada Harakahdaily.

NASARUDDIN MAT ISA SAHKAN IDENTITI PARASIT DALAM PAS


Hasan Ali mahu buat "review satu Malaya"(bak kata arwah Ahmad Nisfu dalam filem "Ibu Mertuaku" mendedahkan siapa parasit dalam PAS.

Rupanya, Ustaz Nasaruddin Mat Isa telah memintas usaha beliau dan mendedahkan kepada kita siapa sebenarnya parasit dalam PAS.

Ustaz Nasaruddin dilaporkan berkata:

"Jika kamu bercakap tentang politik partisan, saya sudah berusaha mengurangkan jurang antara kedua-dua organisasi ini
"Tetapi jika kamu ikuti, ia masih perlu lebih usaha kerana orang ramai masih tidak faham dengan baik berhubung kerisauan kumpulan kecil dalam organisasi saya tentang keperluan mengadakan perbincangan"

Disebut oleh Nasa "kumpulan kecil dalam organisasi saya.

Perkataan2 ini mendedahkan kepada kita siapakah sebenarnya parasit dalam PAS. Yakni mereka yang begitu beriye-iye dan bersemangat mahu 'mengurangkan jurang" antara PAS dengan UMNO.

Sedangkan jurang macamana yang mahu dirapatkan antara kedua-dua parti ini?

Selama ini, sewaktu PAS kalah dan merempat, mengapa UMNO tidak sebuk sebuk mahu merapatkan jurang?


Mengapa Nasa dan kumpulan parasit beliau berlagak seperti perigi cari timba?

Jelaslah, kumpulan parasit (baca: geng perpaduang)ini wajib dibersihkan dalam PAS dengan kadar segera.

Tulang Besi

JUTAWAN SAFEE

Ibu dan ayah Safee, Sali Mian dan Maripah Husin turut hadir pada majlis menandatangani kontrak bersama Pelita Jaya FC di Jakarta, Indonesia semalam. Safee akan bermain untuk tempoh dua tahun lagi.

JAKARTA - Kontrak baru bernilai lebih RM2 juta yang ditandatangani Safee Sali dengan kelab Pelita Jaya FC untuk tempoh dua tahun akan datang menyenaraikan pemain itu sebagai pemain bola sepak Malaysia bertaraf jutawan.

Tawaran kontrak bernilai RM2 juta itu juga sekali gus menyaksikan kenaikan sekali ganda nilai tahunan kontrak Safee bagi tempoh dua musim akan datang itu.

Sebelum ini, kontrak sulung pemain itu dengan Pelita Jaya FC yang ditandatangani Januari tahun lalu bernilai AS$150,000 (RM456,000) untuk tempoh setahun.

Pakej lumayan yang ditawarkan oleh Pelita Jaya FC kepada pemain kebangsaan Malaysia itu merangkumi gaji, bonus tetap perlawanan, rumah, kenderaan, pemandu peribadi serta faedah-faedah lain.

Sebagai pemain import bagi kelab yang berasal dari Jakarta ini juga, Safee diberi penghormatan untuk mengekalkan kedudukannya sebagai Ketua Pasukan Pelita Jaya FC.

Menurut pengurus Safee, Zakaria Rahim, pengurusan Pelita Jaya FC juga menjanjikan pakej tambahan iaitu mengukuhkan imej pemain tersebut menerusi peluang muncul sebagai jurucakap produk-produk iklan di seluruh Indonesia.

"Pelita Jaya FC akan mendapatkan kontrak iklan daripada syarikat-syarikat yang memerlukan imej Safee bagi tujuan pengiklanan dan pemasaran," kata Zakaria kepada wartawan ketika ditemui selepas majlis pengumuman Safee kekal bersama Pelita Jaya FC untuk tempoh dua tahun lagi di sini, semalam.

Selain Safee, hadir sama pada majlis pengumuman tersebut ialah pengurus besar pasukan, Iwan Budianto dan pengurus pasukan, Lalu Mara.

Pada masa sama, Zakaria berkata, Pelita Jaya FC juga komited untuk mencari ruang dan peluang kepada Safee serta rakan sepasukannya untuk bermain dengan mana-mana kelab milik penuh Pelita Jaya Cronus.

Antara kelab-kelab yang dimiliki penuh oleh Pelita Jaya Cronus selain Pelita Jaya di Indonesia ialah Brisbane Roar FC di Australia yang akan bermain di AFC Champions League 2012.

Tidak ketinggalan CS Vise di Belgium, kelab Divisyen 2 Liga Belgium dan SAD Uruguay - sebuah kelab pembangunan pemain remaja di Uruguay.

Pelita Jaya FC juga mempunyai hubungan yang amat akrab dengan beberapa kelab lain di dunia seperti lima buah kelab di Liga Brazil yang antaranya Flamengo FC.

Sementara di Eropah pula, antara kelab yang mempunyai hubungan baik dengan Pelita Jaya FC ialah Ajax Amsterdam FC di Belanda.

Pelita Jaya Cronus juga pernah memiliki sebuah kelab Liga Perdana Inggeris iaitu Leicester City FC tetapi telah menjual pemilikan.

Perkembangan karier pemain berusia 28 tahun itu bersama Pelita Jaya FC turut membuka ruang kepadanya sebagai Duta Sekolah Bola Sepak Pelita Jaya di Sawangan, Jawa Barat, Indonesia.

Sementara untuk jaminan masa depannya pula, pengurusan sedang berbincang untuk membolehkan Safee diberi sejumlah unit pemilikan saham dalam Akademi Bola Sepak milik Pelita Jaya FC.

Akademi tersebut mempunyai sebanyak 600 pelajar di Jakarta sahaja selain memiliki rangkaian cawangan di daerah lain di Indonesia.

Selain Pelita Jaya, Safee juga ada mendapat beberapa tawaran lain antaranya Muangthong FC dan Buriram FC di Thailand.

Khidmat Safee juga diperlukan oleh empat pasukan bola sepak dari Malaysia termasuk Kelantan FA, Negeri Sembilan FA, Johor FC dan Johor FA selain pasukan Selangor FA yang sentiasa bersedia bila-bila masa sahaja untuk Safee kembali kepangkuan mereka.

Sebelum ini, laporan turut menyebut, Safee menerima pelawaan dari pemilik Cardiff City FC untuk bermain di sana tetapi harus melalui proses bermain bersama kelab di Eropah yang mempunyai afiliasi dengan Cardiff City untuk tempoh sekurang-kurangnya setahun dulu.

Menurut Zakaria lagi, keputusan yang dibuat oleh Safee untuk terus kekal dengan Pelita Jaya FC selepas berfikir dengan semasak-masaknya dengan mengambil kira pelbagai aspek dan risiko.

NFC hantar polis halau JINGGA 13
NFC dalam ketakutan yang amat sangat, ini gara-gara sudah terlalu banyak pendedahan dilakukan oleh pakatan rakyat dan NGO yang rapat dengan pakatan.

Dari kisah pembelian kondo One menerung hingga kes kad kredit, ini menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dalam pengurusan Dana penternakan lembu yang diberi kepada syarikat keluarga ketua wanita umnoapco itu.

Tak kisahlah "tukanglawan" jika semua wang yang dikatakan telah diseleweng itu wang kepunyaan NFC sendiri, namun bila ianya wang rakyat yang dipinjamkan kepada keluarga itu, tambahan lagi untuk kepentingan rakyat, dalam isu ini untuk penambah bekalan daging mentah untuk pasaran dalam negara yang sememangnya tidak cukup "tukanglawan" tidak mahu sekadar jadi warganegara yang senyap dan senang diperbodohkan.

Untuk tujuan apa sebenarnya syarikat itu membeli kondo mewah di dalam dan luar negara?, apa kaitan pula pembelian kereta mercedes mewah dengan percutian melampau ke luar negara, dan apa kene mengena pula pembelian 2 bidang tanah yang sememangnya tidak sesuai sama sekali dijadikan padang ragut untuk "lembu" sharizat?

Sikit pun tidak ada kena mengena dengan tujuan asal wang dana itu diberikan. telah tersasar jauh dari matlamat utama iaitu memperbanyakkan lembu-lembu supaya makin banyak daging dapat dipasarkan bagi tujuan pemakanan rakyat negara ini.

Apa sudah jadi ni, mana dia ladang-ladang setelit yang sepatutnya ditubuhkan untuk membantu orang-orang kampung memulakan penternakan lembu? nampaknya yang ada hanya ladang NFC yang luas tapi tiada lembu itu.

Melihatkan ini, kenyataan Noh Omar bahawa projek ini berjaya pasti tidak langsung dapat diterima akal. berjaya apakah dalam tempoh yang panjang tidak sampai 10 ribu ekor pun lembu dihasilkan?, padahal sasaran awal 60 ribu ekor lembu perlu dihasilkan. berjaya apakah jika sasaran untuk mewujudkan ladang setelit tidak tercapai.
NFC ternata gagal menguruskan wang rakyat, malah lebih teruk, wang ini dikatakan telah digunakan untuk tujuan peribadi, pembelian kereta mewah contohnya, apakah lembu harus diangkut dengan mercedes berharga hampir RM600,000.00 sudah pastilah tidak, kereta semewah itu pasti akan digunakan oleh keluarga sharizat.

Apakah 2 unit kondo One menerung digunakan untuk menternak lembu didalamnya?, sudah pasti bukan, mana mungkin mampu lembu-lembu yang berjumlah hampir 8 ribu ekor itu dibawa naik dengan lif yang kecil itu, jika di kondo Orchard Scoots singapura mungkin boleh, kerana lifnya agak luas, tapi itu pun hanya boleh memuatkan 4 ekor lembu sekali naik dengan selesa.

Itu belum lagi kisah pembelian 2 ekar tanah yang sampai sekarang masih belum bertukar nama di putrajaya, belum lagi pengaliran wang ke singapura dan belum lagi kes pembayaran wang kepada syarikat pelancongan atas alasan melawat lembu. ini semua kerja gila yang dilakukan oleh NFC, sampai satu tahap, kerja gila akan buat tuannya gila juga.

Paling baru, Persoalan yang timbul kerana salahguna wang dana itu dengan berbelanja sesuka hati dengan menggunakan kad kredit peribadi tapi dibayar oleh syarikat oleh 4 orang individu iaitu pegawai tertinggi NFC yang juga suami ketua wanita umno itu sendiri, anaknya, anaknya lagi dan seorang anaknya lagi juga mendapat perhatian ramai.

Jika syarikat yang benar-benar profesional, mana mungkin perbelanjaan peribadi bibayar oleh syarikat, jika benarlah kad kredit itu digunakan untuk perniagaan, mengapa ia menggunakan nama peribadi?

Menjelaskan isu tersebut, NFC sendiri telah mengadakan sesi penjelasan kepada NGO- NGO yang diketuai oleh PERKASA, persoalannya, mengapa NGO yang rapat dengan pakatan rakyat tidak dijemput hadir,

JINGGA 13 sebuah NGO yang sangat ditakuti keluarga sharizat sekarang langsung tidak memaklumkan dan menjemput wakil ke sesi tersebut, padahal JINGGA 13 yang selalu mendesak pelbagai soalan dijawab, ini mereka lakukan dengan laporan polis dan SPRM yang telah mereka buat, merekalah pihak yang sepatutnya diberi penjelasan lanjut berkaitan isu ini. mengapa tidak dipanggil?, atau ada sesuatu yang mahu disembunyikan NFC.

Namun bila JINGGA13 datang sendiri ke pejabat NFC di sebuah kawasan perniagaan elit dan mewah di Month Kiara, mengapa NFC tidak mengalu-alukan kedatangan JINGGA 13, kenapa tidak NFC menjelaskan secara terperinci tentang apa persoalan yang sedang bermain difikiran rakyat? malah lebih hina hanya menghantar wakilnya yang entah siapa-siapa untuk berhadapan dengan JINGGA 13,

Pintu ditutup rapat seolah-olah JINGGA 13 mahu datang membongkar segala fail dan menjalankan siasatan sendiri, bukan mahu apa-apa pun, hanya mahu menghantar memorandum cara baik pun tidak mahu terima, lebih hebat lagi, Polis Bantuan diminta mengusir JINGGA 13 dan wartawan yang hadir.

Jelaslah kini NFC makin takut, .. mengapa takut, anda fikirlah sendiri.
# Baca tentang NFC disini

WEB BULETINONLINE DI CIPLAK, BUKTI UMNO/BN TERDESAK

Laman BO Di Ciplak, Bukti Umno/BN Terdesak


KUALA TERENGGANU – Skuad BO menemui satu laman ciplakan www.buletinonline.net (BO) dengan menggunakan tema dan bentuk penampilan yang sama. Laman yang beralamat www.buletinonines.net tersebut adalah laman fitnah yang memuatkan berita-beritadan gambar-gambar BO yang diputarbelitkan.

Sebagai contohnya poster ucapan Selamat tahun Baru Cina yang dipaparkan baru-baru ini dengan

meletakkan gambar-gambar Pesuruhjaya dan Timbalan-timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu telah di tukar kepada gambar Limkit Siang, Lim Guan Eng, Anwar Ibrahim dan Timbalan Presiden PAS Mohamad sabu.

Gambar Mohamad Sabu telah diubahsuai pula dengan memakai topi yag tertera ‘tiga bintang’ merujuk kepada lambing parti komunis.

Pengarah Jabatan Penerangan PAS Terengganu Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah berkata ia adalah satu kerja jahat yang cuba mengelirukan rakyat.

“Ini bermakna PAS Terengganu melalui laman rasminya buletinonline.net telah berjaya mengenengahkan isu-isu benar dan tepat tentang rakyat Terengganu,

“sebab itu lawan kita merasa terdesak dan bertindak menciplak laman tersebut,”ujarnya ketika dihubungi sebentar tadi.

Beliau berkata, pihaknya sedag mengkaji tindakan yang akan dibuat bagi menghalang laman ciplak tersebut meneruskan operasi menyebarkan fitnah.

Antaranya, kata beliau, membuat laporan polis dan aduan kepada pihak Suruhanjaya Multimedia.

Siasatan awal skuad BO mendapati, salah seorang yang terlibat dalam pencplakan laman BO adalah individu yang memakai nama 'keris warisan' dalam laman sosial facebook.

01 Februari 2012

UMNO AKAN PECAT PEMIMPIN SECOND HAND

Jawatankuasa Disiplin UMNO tidak bertindak terhadap pembelot dalam PRU12 yang lepas


Jawatankuasa Disiplin UMNO akan mengambil tindakan disiplin lebih awal ke atas mana-mana pemimpin dan ahli yang cuba mensabotaj parti sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13 berlangsung.

Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, langkah proaktif itu bertujuan membendung anasir tidak sihat yang sering kali menjadi duri dalam daging kepada parti sebelum ini.

Nampaknya pemimpin yang terdekat yang bakal diambil tindakan ialah pemimpin secondhand Kadir Sheikh Fadzil yang sedang menembak UMNO dan BN seolah-oleh parti tidak pernah berjasa pada beliau. Siapa Kadir semua orang tahu, membina istana jutaan ringgit di tengah-tengah kampong yang di kelilingi rakyat-rakyat marhaen. Memakai rantai dan rambut palsu seperti jutawaan India dari Madras, merasmikan petandingan ratu cantik putih gebu Chinatown.

Seharusnya selepas menyedut segala kekayaan semasa berada di dalam Kerajaan beliau insaf dan mendekatkan diri dengan Allah SWT.

Jaawatankuasa ini sebenarnya sepatutnya telah lama mengambil tindakan ke atas pembelot-pembelot semasa PRU12 yang lepas tetapi mereka-mereka ini yang masih berkuasa sehngga hari ini malah ada yang diberi jawatan kerana kroni rakan baik kepimpinan tertinggi parti.

AHLI KOPERASI AKAN HALANG PEYENARAIAN FELDA GLOBAL

ANAK mahu KPF halang Felda Global disenaraikan


Persatuan Anak Peneroka Felda (ANAK) akan mendapatkan persetujuan perwakilan dan pemegang saham Koperasi Permodalan Felda (KPF) untuk mengadakan Mesyuarat Agung Luar biasa (EGM) untuk menghalang penyenaraian Felda Global Venture di Bursa Saham Malaysia.

Katanya, pihaknya akan memohon kebenaran tersebut berdasarkan fasal 29 (1) Undang-undang kecil KPF memperuntukan membenarkan EGM dibuat dengan mendapat sekurang-kurangnya satu perlima atau 100 orang pemegang saham tersebut.

"Kita telah mendapat penjelasan daripada KPF tentang peruntukan fasal 29 yang mana boleh buat EGM berasingan.

"Kita buat EGM untuk menentang penyenaraian, maka kita sudah berbincang dengan peguam-peguam kita dengan teliti," kata presiden ANAK Mazlan Aliman.

Menyifatkan ia sebagai satu strategi, Mazlan berkata beliau tidak menolak kemungkinan untuk

menggerakkan kekuatan kumpulan Gerakan Selamatkan FELDA (GSF) untuk mendapatkan sokongan daripada pemegang saham untuk tujuan tersebut.

"Maknanya boleh berlaku satu grup yang menyokong (penyenaraian) dan satu grup menentang.

"Mungkin grup menentang jauh lebih besar dari grup yang menyokong," katanya dalam sidang media di ibu pejabat PAS di ibu negara hari ini.

Ditanya bila pihaknya akan memohon kebenaran EGM itu diadakan daripada Lembaga Pengarah KPF, Mazlan berkata ia bergantung kepada notis panggilan mesyuarat yang dikeluarkan selepas menangguhkannya pada 5 Januari lalu.

Mazlan yang juga ahli jawatankuasa PAS Pusat berkata beliau mendapat maklumat EGM itu akan diadakan pada 22 Februari ini yang mana ia akan dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Mengulas mengenai permohonan injunksi bagi menghalang EGM itu, Mazlan berkata pihaknya tetap akan memfailkan permohonan tersebut sepertimana yang dilakukan sebelum ini.

"Kita sudah bersedia, kita akan pastikan injunksi dilakukan selepas mendapat notis itu dikeluarkan.

"Ini kita tidak akan berkompromi, kita akan halang EGM itu,"
katanya.

Anwar nasihatkan Mahathir supaya 'duduk diam-diam'

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menasihatkan mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed supaya “duduk diam-diam di rumah dan jaga cucu di rumah” serta tidak ‘menyerangnya’ tanpa sebarang asas.

"Itu orang tua belum habis lagi ka? Sudah la tu. Dia dan keluarga sudah kaya-raya, Mirzan dah berbilion.

"Cukuplah, duduk diam-diam di rumah dan jaga cucu di rumah," katanya kepada lebih 1,000 hadirin di acara rumah terbuka Tahun Baru Cina PKR Batu di Kuala Lumpur.

Anwar yang juga ketua umum PKR mengulas serangan bekas ketuanya pada Isnin lalu yang berkata bekas timbalan perdana menteri itu memang mempunyai hubungan rapat dengan Yahudi dan malah berkawan dengan anggota kongres Amerika Syarikat yang berbangsa Yahudi.

Mahathir juga dilaporkan berkata Anwar suka jika dipuji oleh orang Barat.

"Dia kata saya dekat dengan orang Israel. Dulu dia kata saya ikut orang Cina. Kalau jadi PM, saya akan jual negara ini pada orang Cina."

"Dey ane! Mana satu ini.

"Hari itu saya pergi majlis Ponggal, saya pakai topi India. Macam MGR (bintang filem India). Nanti dia kata saya ikut orang India pula!" sindir Anwar.

Ucapannya disambut dengan tepukan gemuruh daripada hadirin yang sebahagian besarnya masyarakat Cina yang telah menyambut beliau dengan paparan tarian singa sebelumnya.

Anwar juga diraikan dengan hidangan ‘yee sang’ dan disertai oleh pemimpin-pemimpin PKR serta komponen Pakatan yang lain.

PAS MAHU JADIKAN MALAYSIA REPUBLIK, KATA PARASIT

Pas Mahu Jadikan Malaysia Republik, kata Hasan Ali


SHAH ALAM, 1 FEB: Bekas pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali tampil dalam ceramah keduanya di Bandar Baru Bangi pada malam tadi dengan amaran bahawa Pakatan Rakyat merupakan ancaman kepada Islam.

Hasan mendakwa, Pakatan antara lainnya akan menyokong Israel dan menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara republik. "Kalau ikut bacaan saya, mengikut apa yang diberitahu kepada saya, kalau mereka berkuasa mereka akan jadikan Malaysia ini menjadi republik," katanya.

Hasan juga mendakwa, Pakatan akan menggugurkan Perkara 153 dalam perlembagaan Malaysia yang melindungi hak keistimewaan orang Melayu.Bagaimanapun, parti berkenaan masih tidak boleh berbuat demikian, kerana tindakan itu memerlukan kelulusan daripada Majlis Raja-raja.

Oleh sebab itulah rakyat perlu menyokong gerakan JATI – kuasa ketiga yang memperjuang agenda Islam, Melayu dan Raja-raja dalam pilihan raya akan datang.Hasan juga cuba meraih simpati dengan dakwaan bahawa beliau dipecat daripada PAS akibat tekanan daripada PKR dan juga dihalang daripada menjalankan hukum Islam ketika berada di dalam Pakatan.

Beliau juga giat menyerang ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disifatkannya sebagai "rakyat Malaysia yang tetap akan menjadi perdana menteri walau di dalam penjara."

Katanya, Anwar dalam syarahan di London School of Economics sebelum ini antara lainnya telah menyebut mengenai pluralisme agama – satu fahaman yang disifatkannya sebagai syirik. "Bahaya orang ini. Kalau jumpa ular, bunuh yang mana dulu saya tak tahulah. Dalam satu cara, lebih bahaya daripada (pengerusi DAP) Karpal Singh," katanya lagi yang disambut ketawa oleh sebahagian daripada kira-kira 1,000 orang yang hadir.

Mengimbau kembali saat apabila Pakatan memenangi Selangor pada 2008, Hasan juga menceritakan bahawa beliau telah diberitahu oleh pemimpin Pakatan Rakyat supaya tidak menguatkuasa menguatkuasa enakmen jenayah Syariah di Selangor. "Saya nak kuatkuasakan (undang-undang) yang berkaitan zina, rumah urut, arak, apa mereka kata? Bila kita menang kita bersetuju bahawa kita tidak boleh lakukan yang bertentangan dengan hak asasi manusia."

Lebih teruk lagi, kata Hasan, apabila diberitahu bahawa tindakan itu juga menyalahi hak asasi manusia sekiranya dilakukan ke atas orang Islam."Siapa yang halang? DAP dan PKR. DAP dan PKR saya faham kerana ia parti yang agak bercampur, yang saya tak faham orang parti saya.

"Siapa penghalang pertama?," soalnya yang disambut dengan laungan "Khalid Samad" oleh beberapa orang hadirin.

Katanya lagi, beliau sedih apabila orang bekas partinya itu sendiri boleh berdiri di belakang DAP – golongan yang menurutnya pernah berkata "kalau nak laksana hudud, undang-undang Islam, langkah mayat saya dulu."

"DAP kecam saya boleh terima, tapi orang pakai kopiah putih kecam saya, saya tak boleh terima," katanya lagi yang mengaitkannya dengan satu kunjungan yang diterimanya daripada seorang wakil PAS pusat.

Katanya, wakil yang tidak dinamakannya itu telah memberitahunya untuk mengurangkan penguatkuasaan dan serbuan oleh Jabatan Agama Islam Selangor yang diketuainya sebelum ini.

"Yang penting kita nak tawan Putrajaya dulu," katanya, mengulangi saranan yang dikemukakan oleh wakil tersebut.

Bekas timbalan pegawai daerah itu, yang mendabik dada sebagai pegawai pertama yang membaca khutbah Jumaat dalam sejarah Malaysia, juga berkata beliau tidak boleh menerima saranan tersebut.

"Biar tak sembahyang, zina, minum arak dulu asalkan pergi Putrajaya?," soalnya.

Turut berucap dalam ceramah tersebut ialah bekas ketua penerangan PAS Selangor, Hassan Basri yang turut membidas Anwar berhubung kenyataan yang didakwa mengiktiraf negara Israel.

SAFEE SALI KEKAL DI PELITA JAYA DENGAN PAKEJ LEBIH RM2 JUTA

Safee kekal di Pelita Jaya


Penyerang sensasi negara, Safee Sali mengesahkan penyambungan kontrak bersama Pelita Jaya FC sehingga 2014 dengan pakej bernilai lebih RM2juta termasuk pelbagai kemudahan seperti bonus tetap perlawanan, rumah, kenderaan, pemandu peribadi, cukai dibayar oleh kelab dan tiket pergi balik ke Kuala Lumpur dan penghormatan sebagai Ketua Pasukan .

Keputusan beliau menjawab teka-teki yang timbul mengenai penyerang prolifik Negara, Safee Sali yang dikhabarkan bakal disunting pasukan Johor. Malah lebih hebat lagi Safee juga dikatakan turut ditawarkan gaji bulanan bernilai AS$15,000 (RM45,752) oleh Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ).

Pengurus Safee Sali, Zakaria Ibrahim ketika dihubungi Sinar Harian semalam mengesahkan ada menerima tawaran untuk bermain dengan PNBJ, yang kini dibawah kepimpinan baru kendalian Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim.

"Safee sendiri akan mengumumkan keputusannya berhubung perkara tersebut esok (hari ini) di Cilandak Square, Jakarta Selatan, pada pukul 11 pagi. -SH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...