14 Mac 2015

PUNCA PEGUAM SHAFEE MOHON INJUNKSI TERBONGKAR


Majlis Peguam mungkin rujuk Shafee ke lembaga disiplin


Presiden baru Majlis Peguam Steven Thiru berkata mereka sedang mengkaji kemungkinan merujuk peguam Umno Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah kepada lembaga disiplin peguambela dan peguamcara kerana salahlaku selepas mendapatkan sabitan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Majlis Peguam yang dipilih hari ini sedang mengkaji kemungkinan merujuk peguam Umno Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah kepada lembaga disiplin peguambela dan peguamcara kerana salahlaku selepas mendapatkan sabitan terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Presiden barunya Steven Thiru berkata, mereka juga akan mencabar injunksi yang diperolehi Shafee bagi menghalang Majlis Peguam daripada membincangkan kelakuannya pada mesyuarat agung tahunannya (AGM) hari ini.

"Kami sudah melantik peguam dan berpandukan penasihat untuk mengetepikan injunksi itu," katanya pada sidang media selepas mesyuarat pertama majlis itu di Kuala Lumpur hari ini.

"Bebas daripada itu, kami sedang melihat kemungkinan merujuk Shafee kepada lembaga tatatertib sebagaimana yang diperuntukkan mengikut Akta Profesion Undang-undang."

Steven melahirkan kekecewaan terhadap Shafee kerana memfailkan injunksi itu daripada hadir pada AGM hari ini dan membahaskan perkara itu.

"Kami kecewa. Shafee bersedia membahaskan perkara itu di khalayak ramai. Beliau berucap di forum dan dalam televisyen.

"Kami kecewa kerana dia tidak datang hari ini untuk membahaskan perkara itu dengan rakan-rakannya di Majlis Peguam," katanya.

Shafee semalam memperoleh injunksi menghalang AGM tersebut daripada membincangkan kelakuan dan penyertaannya dalam jelajah negara untuk bercakap tentang kesalahan liwat Anwar.

Usul untuk membincangkan kelakuannya itu dicadangkan peguam Tommy Thomas dan disokong bekas Hakim Mahkamah Rayuan Tan Sri VC George .

Steven juga memuji peguam yang membuat cadangan dan menyokong usul mengecam bekas presiden Christopher Leong yang didakwa mengeluarkan kata-kata menghina terhadap badan kehakiman selepas keputusan mahkamah Anwar.

"Peguam-peguam itu memfailkan usul, mereka datang dan membahaskan perkara itu, walaupun mereka akhirnya tewas," katanya ketika ditanya jika Shafee sepatutnya mengambil peluang membahaskan usul mengenai kelakuannya dalam AGM itu.

Leong, yang mempengerusikan prosiding terdahulu hari ini, membenarkan ahli yang menyokong dan menentang usul itu membahaskannya selama 2 jam, walaupun beliau merupakan subjek pertikaiannya.

Dalam perintah injunksinya, Shafee menamakan Thomas dan George, serta Majlis Peguam dan Leong sebagai responden.

Thomas dan George menggesa Majlis Peguam mengecam Shafee, yang dilantik sebagai timbalan pendakwa raya mengetuai pasukan pendakwaan dalam perbicaraan kes liwat Anwar pada peringkat rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari mendapati Anwar bersalah meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, dan juga mengekalkan hukuman 5 tahun penjara dijatuhkan Mahkamah Rayuan sebelumnya.

Berikutan keputusan mahkamah itu, Shafee memulakan siri jelajah yang dianjurkan Barisan Nasional bagi menjelaskan keputusan itu kepada orang ramai.

Dalam 2 sesi jelajah yang dihadirinya dan ketika temu bual dengan media arus perdana, Shafee dikatakan terus memburukkan dan mengutuk Anwar dan pasukan pertahanannya, walaupun ketua pembangkang itu kini di penjara dan tidak dapat menjawab sebarang tuduhan. – 14 Mac, 2015. ~tmi

13 Mac 2015

PUNCA SEBENAR BLOG TUN M KENA GANTUNG?

Mahathir’s blog at chedet.cc has been suspended for unknown reasons and is now inaccessible. The following is an excerpt from a snapshot of his blog as it appeared on 13 Mar 2015 07:22:52 GMT.

1MDB

Mar13th
Written by Che Det

1. UMNO telah mengadakan majlis penerangan tertutup yang dihadiri oleh sebahagian dari Ketua-Ketua Bahagian pada 8 Mac. Keputusan majlis mengikut akhbar ialah menyokong penuh Presiden parti.

2. Tidak diketahui tentang penjelasan oleh Presiden berkenaan kontroversi 1MDB, yang sedang dibincang dengan meluas oleh rakyat. Bahawa perkara ini dibawa oleh parti lawan, justeru itu ia adalah fitnah belaka tidak mencukupi untuk rakyat menolak tuduhan-tuduhan berkenaan 1MDB.

3. Rakyat masih tidak puas hati berkenaan 1MDB. Mereka bincang perkara ini dimana sahaja. Jika mereka tidak puas hati dan tidak sokong Barisan Nasional (BN) dalam PRU akan datang, BN mungkin kalah. Dan jika BN ditolak, sokongan kepada Presiden oleh pemimpin bahagian UMNO tidak lagi bermakna.

4. 1MDB bukan buat hutang biasa seperti Kerajaan yang biasanya berjumlah hanya ratusan juta sahaja. 1MDB telah hutang berbillion Ringgit. Walaupun 1MDB bukan Kerajaan tetapi ia adalah badan yang ditubuh dan dimiliki oleh Kerajaan sepenuhnya dengan modal sebanyak 1 juta Ringgit. Ada juga jaminan oleh Kerajaan terhadap beberapa hutang 1MDB. Oleh itu Kerajaan tidak boleh dakwa bahawa ini masalah syarikat dan bukan masalah Kerajaan.

5. Kerajaan sudah melantik Auditor General untuk memeriksa akaun 1MDB. Tetapi ini tidak akan menjawab banyak soalan yang telah dikemukakan dan dibincang oleh rakyat.

6. Dakwaan-dakwaan yang telah dibuat terhadap 1MDB bukan berbentuk tuduhan melulu. Ia disertai dengan fakta yang jelas, iaitu jumlah hutang, siapa yang mengurus, siapa yang menerima wang berbillion Ringgit, pelaburan yang dibuat, dimana wang ini disimpan, dalam bentuk apa.

7. Nama Jho Low disebut berkali-kali. Demikian juga nama-nama syarikat miliknya. Tuduhan dibuat berkenaan dengan pembelian rumah mewah olehnya di London, New York dan Holywood. Lepas itu rumah dijual kepada anak tiri Perdana Menteri dengan harga ratusan juta Ringgit. Sudah tentu ini tidak disebut dalam akaun 1MDB yang akan diperiksa oleh AG.

8. Pada mulanya duit Riza Aziz dikatakan warisan harta kekayaan dari keluarga Tun Razak. Kemudian dakwaan ini dinafi. Soalannya jika tidak dari keluarga Tun Razak dari mana datang wang yang banyak ini. Apakah ianya hasil dari perniagaan? Jika ya, apa perniagaan, dimana? Sudahkah cukai pendapatan dibayar? Kepada Kerajaan mana?

9. Pelaburan ratusan juta untuk filem “The Wolf of Wall Street” oleh Riza Aziz, anak tiri Dato Sri Najib datang dari mana? Filem ini tidak memberi keuntungan. Tidak mungkin filem ini membiayai rumah mewah yang dibeli dengan ratusan juta Ringgit atau Dolar Amerika.

10. Semua perkara-perkara ini tidak akan terdapat dalam akaun 1MDB. Tetapi rakyat ingin tahu kerana melibatkan Jho Low. Dan Jho Low disebut-sebut berkenaan dengan pengurusan 700 juta USD dari 1MDB.

11. Ada yang disebut berkenaan Petro Saudi yang juga menerima bayaran ratusan juta dolar dari 1MDB Benarkah Petro Saudi ini mendapat konsesi kawasan minyak dan gas di Argentina, di Turkmenistan dll. Apa buktinya? Benarkah JV dibuat dengan Petro Saudi sebelum ‘due diligence’ dibuat. Katanya sementara 1MDB melabur USD1 billion dalam JV dengan Petro Saudi, tetapi Petro Saudi tidak melabur satu sen pun. Apa jadi kepada wang IMDB dalam JV tidak jelas.

12. Apa sebabnya lebih dari 6 billion Ringgit (Dollar) disimpan di Cayman Island? Kerajaan tidak pernah simpan duit di lain negara selain pembelian bond. Apakah bond dibeli? Apa hasilnya?

13. Katanya wang sebanyak USD1 billion sudah dibawa balik dari Cayman dan disimpan dalam bank Singapura. Kononnya Bank Negara menjadi masalah kerana proses menyimpan wang yang banyak mesti melalui proses yang rumit. Bolehkan Bank Negara jelas kenapa menimbul masalah sedangkan 1MDB adalah syarikat Kerajaan yang dikuasai oleh Kementerian Kewangan. Jika mudah di Singapura kenapa susah sangat di Malaysia?

14. Urusan Kerajaan pernah dirahsia. Tetapi soal bayar balik hutang adalah public knowledge (dalam pengetahuan orang ramai). Orang ramai ingin tahu benarkah Ananda Krishnan memberi pinjam RM 2 billion untuk bayar faedah ini. Apakah faedah yang dikenakan oleh Ananda? Apa cara bayaran balik hutang Ananda? 1MDB dikatakan untung. Kenapa tidak dapat bayar faedah 2 billion Ringgit.

15. Juga diketahui umum ialah permohonan hutang sebanyak 3 billion dari Kerajaan baru-baru ini. Apakah Kabinet melulus pinjaman yang begitu besar ini? Apakah syarat yang dikenakan? Bagaimanakah hutang ini akan dibayar balik oleh 1MDB

16. Tanah Kerajaan di Jalan Tun Razak dan Lapangan Terbang Sungai Besi telah dibeli oleh 1MDB. Apakah harga yang dibayar? Apakah tanah ini yang dikatakan asset 1MDB? Bagaimanakah dinilai harga tanah ini? Kerajaan berhak mendapat pulangan yang setimpal apabila tanah ini dijual kepada sesiapa pun. Berapakah harga satu kaki persegi. Tanah berdekatan dijual dengan harga RM7000/- satu kaki persegi. 1MDB juga membeli tanah di Pulau Pinang. Apa harganya. Apa jenis pembangunan yang dicadangkan. Sudah dimulakah?

17. Jika tanah-tanah ini menjadi aset 1MDB, apakah nilai tinggi aset ini disebabkan kenaikan (revaluation) dari harga belian yang murah dan harga pasaran yang tinggi.

18. 1MDB meminjam lebih dari 10 billion Ringgit untuk beli beberapa stesyen janakuasa. Harga yang dibayar dikatakan lebih tinggi dari harga pasaran. Lesen stesyen-stesyen ini akan mati tidak lama lagi. Kenapa tidak tunggu hingga lesen mati sebelum membeli. Harga selepas mati lesen tentu amat rendah. Membeli dengan harga tinggi sebelum lesen mati amat merugikan.

19. Wang untuk membeli stesyen janakuasa dipinjam. Laporan menunjuk komisyen sebanyak lebih dari 10% dibayar kepada Goldman Sachs untuk mengurus penjualan bond.

20. Jika komisyen 10%, 1MDB akan dapat hanya 90% dari jumlah yang dihutang. Tetapi faedah perlu dibayar keatas 100% jumlah hutang. Ini menghairankan!

21. Biasanya hutang yang dijamin oleh Kerajaan dikenakan faedah 3%. Hutang yang diurus oleh Goldman Sachs dikenakan faedah sebanyak 5.9%.

22. Jumlah hutang sudah meningkat kepada 42 billion Ringgit. Faedah keatas jumlah ini, jika hanya 5% pun akan berjumlah 2.6 billion Ringgit setahun. Ini adalah satu jumlah yang amat besar.

23. Sebaliknya jumlah keuntungan dari pelaburan dalam stesyen janakuasa tidak akan mencukupi untuk membayar faedah ini. Demikian juga pelaburan untuk beli tanah di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang tidak akan beri apa-apa pulangan sebelum di bangun atau dijual.

24. Sesungguhnya 1MDB menimbul banyak soalan tentang pengurusan dan kegunaannya. Dan jumlahnya juga amat besar. Rakyat berhak merasa curiga akan cara dan kegunaan wang mereka yang banyak ini.

25. Ulasan bahawa semua tuduhan adalah fitnah tidak mencukupi. Mereka yang mendakwa bahawa ada penyelewengan dalam pengurusan 1MDB berani membuat kenyataan terhadap Kerajaan dan individu-individu tertentu walaupun terdedah kepada tindakan saman malu. Tetapi mereka mendakwa mereka memiliki bukti-bukti yang jelas seperti e-mail, surat perjanjian dan bukti-bukti lain. Tarikh dan nama-nama diberi tanpa bersembunyi. Pembohongankah tuduhan mereka!!

26. Sehingga kini Kerajaan tidak menjawab secara yang masuk akal. Umpamanya 1MDB tidak punyai masalah kerana asetnya lebih dari hutang. Tetapi hanya untuk bayar faedah 2 billion, tidak ada wang sehingga tidak dapat tutup akaun ikut jadual. Kemungkinan terpaksa hutang untuk bayar faedah.

27. Sejak Arul Kanda Kandasamy mengambil jawatan CEO, banyaklah kenyataannya yang tidak munasabah yang dibuat. Kononnya wang di Cayman sudah dibawa balik. Kemudian wang ini tidak boleh bawa balik. Kemudian sudah dibawa balik tetapi disimpan di Singapura.

28. Yang diperlukan bukan audit biasa buku akaun. Yang diperlukan ialah siasatan forensik oleh polis akan tuduhan yang dbuat terhadap beberapa orang yang terlibat dengan pengurusan wang 1MDB.

29. Jika ini tidak dibuat dan dibuat secepat mungkin, sokongan rakyat yang sudah pun merosot dalam PRU 2008, 2013 akan merosot lagi. Besar kemungkinan BN akan kalah pada 2018, walaupun ketua-ketua UMNO sokong dan terima dengan puas hati penerangan yang dibuat. Ingatlah undi orang UMNO sahaja tidak cukup untuk menang pilihanraya.

AKHIRNYA PAS AKAN BERSATU DENGAN UMNO?


Lagi penjelasan berkenaan gambar semalam...

Muryidul Am PAS diiringi Latt Shariman Abdullah di Balai Polis Marin Putrajaya.

Sedikit cerita bab Latt Shariman ;
beliau ialah mantan Ketua UMNO Bhgn Kuala Kedah & calon BN di Kubang Rotan dlm PRU13. Beliau juga bekas Pegawai Khas PM Najib. ~Kedahlanie


Haron Din mahu segerakan kerjasama Pas dengan Umno?


SUSUPAN PETANG


Mursyudul Am Pas yang baru.

Dengan mempercayai kata-kata seorang rakan saya yang mempunyai hubungan rapat dengan Dr Haron Din, perlantikan bomoh Islam itu sebagai Musyidul Am Pas sebagai menggantikan Allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam akan mempercepatkan proses kerjasama politik antara Umno dengan Pas.

Rakan saya itu baru-baru ini yang berjumpa dengan Haron Din memberitahu, desas desus cadangan ada sebahagian pimpinan Pas ingin melihat Umno dan Pas bergabung mendapatkan persetujuan Dr Haron dan menurut rakan saya itu, (Haron) mahu agar proses itu kalau hendak diadakan ianya perlu disegerakan.

"Dr Haron mahukan proses itu dijalan denga segera dan jangan tunggu saat dekat pilihan raya kerana ia akan menimbulkan masalah dimana akan berlaku kekeliruan kepada aali," cerita kawan itu yang minta agar namanya tidak disiarkan.

Berdasar kepada maklumat dari rakan saya itu, perlantikan Dr Haron sebagai Mursyidul Am yang diumum semalam boleh disifatkan seperti satu tindakan ke arah untuk meyegerakan agenda mempersatukan Pas dengan Umno yang sudah lama dirancagkan itu. Saya juga mengetahui rancangan ini yang disusun pada 2012 oleh pihak-pihak tertentu yang turut sama membabitkan Hasan Ali yang masih dalam Pas pada masa itu.

Walaupun perlantikan Dr Haron itu dilihat agak songsang kerana melanggari kebiasaan dalam pembentukan Majlis Syura Ulamak (MSU) tetapi ia dilakukan ke arah itu menunjukkan agenda yang disebut itu disegerakan. Katanya tempoh perkhidmatan ahli MSU akan berakhir MAC dan penyusunan dwi tahunanya akan kebiasaanya diadakan selepas muktamar.

Apabila perlantikan Haron itu disegerakan semacam ada sesuatu yang dikejar untuk dilaksanakan oleh Haron.

Perlantikan itu yang diumum oleh Penolong Setiausaha Takiyuddin Hassan bukannya oleh Setiausaha MSU, juga dilihat membawa motif tertentu menjelang muktamar Pas Jun depan.

Kepelikan itu ditambah lagi dengan reaksi daripada Presiden Umno, Najib Razak tampak senang dan suka dengan perlantikan Haron Din itu. Najib mengalu-alukan perlantikan itu dan yakin dengan kemampuan yang ada kepada bomoh perubatan ala Islam itu untuk memimpin institusi yang tertinggi mengikut hierarki Pas.

Dengan mengingati pesanan arwah Fadzil Mohd Noor yang mengatakan sekiranya Umno baik dengan Pas tentulah ianya ada sesuatu niat yang tidak baik, cara Najib mengalu-alukan perlantikan itu seakan membawa isyarat kurang baik kepada Pas. Apakah pujian Najib itu membawa petaka itu?

Bagaimana pun sekiranya benar Dr Haron Din beriya mahu menggabungkan Pas dengan Umno, atas apa sahaja alasan, beliau perlu segerakan dan hendaklah dibuat secara terbuka. Apa yang penting nawaitu itu hendaklah didedahkan kepada ahli dan bukannya dilakukan secara dalam senyap seperti apa yang terjadi sebelum ini.

Jika penggabungan Pas dengan Umno gagal, maka perlantikan beliau yang dibuat secara tergesa-gesa itu tidak memberi apa-apa faedah dan manfaat kepada Pas. [wm.kl.7:50 pm 12/03/15] ~MSO

PANAS! BEKAS MENTERI UMNO DISAMAN SEBANYAK RM1.10 BILION, PECAH REKOD....

Hasil carian imej untuk DEEPAK KARPERT

Usahawan karpet Deepak saman Sabbaruddin Chik RM1.1 bilion, mahu henti pengedaran buku


Pengarang buku, Shahbudin Husin (kiri) bersama Tan Sri Sanusi Junid (tengah) dan Tan Sri Sabbaruddin Chik pada pelancaran buku terbaharu mengenai skandal Bank Rakyat, minggu lalu. – Gambar fail The Malaysian Insider, 12 Mac, 2015.Usahawan permaidani Deepak Jaikishan kini muncul kembali untuk menyaman Tan Sri Sabbaruddin Chik sebanyak RM1.1 bilion susulan buku bekas pengerusi Bank Rakyat itu yang menyentuh mengenai pinjaman bank Deepak yang pernah didakwa bertindak bagi pihak isteri perdana menteri.

Deepak juga memfailkan injunksi untuk menghentikan pengedaran buku Sabbaruddin, Membongkar Skandal Deepak & Bank Rakyat, yang dilancarkan di Kuala Lumpur, minggu lalu.

“Saya memfailkan tuntutan saman RM1.1 bilion terhadap mereka dan penyata tuntutan difailkan hari ini,” kata ahli perniagaan itu dalam satu kenyataan yang dihantar menerusi emel kepada The Malaysian Insider, malam ini.

Menurut dokumen yang diberi kepada The Malaysian Insider, Deepak menghantar writ saman kepada Sabbaruddin pada Isnin.

Dalam permohonan injunksi secara ex-parte pada 6 Mac, Deepak menamakan Sabbaruddin dan pengarang buku Shahbudin Husin sebagai defendan. Injunksi itu difailkan menerusi Tetuan Leela A Sanghrajka and Associates.

Peniaga karpet itu memohon injunksi untuk menghentikan kedua-dua defendan daripada terus mencetak, menerbitkan, menghasilkan atau mengedar buku berkenaan yang memasukkan versi Sabbaruddin punca mendorongnya kehilangan jawatan pengerusi bank berkenaan pada Mei lalu.

Perkhidmatannya tidak disambung oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek selepas beliau enggan meluluskan pelan pembayaran semula pinjaman Deepak menggunakan 120 cek tertunda untuk 10 tahun.

Sabbaruddin berkata Bank Rakyat boleh kerugian RM14.6 juta – dalam bentuk pendapatan masa depan dan fi bayaran lewat – jika ia bersetuju dengan cadangan Deepak untuk membayar hutangnya menerusi cek tertunda.

Nama Deepak menjadi terkenal pada 2009, apabila dikaitkan dengan penyiasat persendirian P Balasubramaniam dalam kes pembunuhan penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu pada 2006.

Popular digelar PI Bala, bekas anggota polis itu mendakwa Deepak adalah seorang daripada 2 individu yang memaksanya menarik balik akuan berkanun mengaitkan pembunuhan Altantuya dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Seorang lagi ialah adik Najib.

Najib menafikan pernah mengenai Altantuya, yang dikenali sebagai teman wanita Abdul Razak Baginda, penganalisis politik yang juga rakan perdana menteri. Razak dibebaskan daripada tuduhan dalam pembunuhan itu sementara 2 anggota polis komando disabitkan bersalah dan kini menunggu hukuman gantung sampai mati atas kesalahan itu.

Deepak pernah membuat beberapa tuduhan terhadap Najib dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor 3 tahun lalu tetapi lesap daripada pandangan awam sebelum pilihan raya umum pada 2013

- See more at: SINI

12 Mac 2015

BAGUS JUGAK GST NEH...HARAP-HARAP BN TUMBANG PRU14


UMNO BN Boleh Kalah Jika GST Diteruskan

Rakyat patut menggesa kerajaan untuk tidak mengenakan cukai tambahan seperti cukai barang dan perkhidmatan (GST) jika mereka berpendapat ia akan hanya menambahkan beban.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, sebarang cukai tambahan akan menyebabkan harga barang naik, termasuk kos ubat dan rawatan kesihatan.

“Saya rasa rakyat perlu beri maklum balas. Mereka boleh beritahu, jika kerajaan kenakan lebih banyak cukai, mereka tidak akan undi kerajaan itu lagi pada masa depan,” katanya, mengulas isu kos perubatan dan penjagaan kesihatan yang dikhuatiri meningkat selepas GST dilaksanakan, 1 April ini.

Pautan kekal imej terbenam

Mahathir telah memberikan fatwa tentang GST. Maka macam biasa, macai pun hilang. #TolakGST

Cadangan untuk mengganti sistem cukai jualan dan perkhidmatan kepada cukai konsumpsi yang digelar sebagai GST katanya bertujuan untuk menjadikan sistem percukaian negara lebih berkesan dan berupaya menjana hasil negara.

GST didakwa sebagai sistem cukai yang lebih komprehensif , efisyen , telus dan efektif. Ia juga diduga akan menambahkan pendapatan cukai tahunan untuk kerajaan.

Seorang pensyarah perakaunan dari UiTM berpendapat GST tidak membebankan dan akan menambahkan hasil negara.

Betul ker??

Cuba kita berfikir sejenak.............Kenapa kita perlu melihat segala yang dibuat oleh pihak Barat itu BETUL! Seperti TPPA! Apa perlu TPPA untuk negara?

Seperti juga GST, apa perlu GSTuntuk kita semua? Adakah GST itu akan dapat meningkatkan kualiti hidup rakyat.

Jawapannya bukan lagi tersirat.........seperti yang telah diwawarkan.........UNTUK MENJANA HASIL NEGARA .................

KERANA..............sistem yang sedia ada kini KURANG MENJANA HASIL NEGARA ...........maka sudah pasti rakyat akan membayar lebih cukai dalam jangka masa panjang!

Kerana itulah Tun Dr Mahathir memberi peringatan..............silap haribulan................undi pun hilang!!

Wake up please Mr PM! We are not opposing GST, but the timing is extremely not appropriate in view of the health of our economy. The rakyat is already suffering from the current increasing cost of living and to add their misery further with GST, that would tantamount to a recipe for disaster in the coming GE14.

Dari Shakespeare of MalayaMACAI UMNO NO.1 KANTOI, APAKAH SEBABNYA....


Umno: Siapa kata 1MDB disuntik RM900 juta?Seorang pemimpin Umno menangkis dakwaan bahawa kerajaan baru-baru ini ingin menyuntik RM900 juta lagi kepada firma pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB)

Dakwaan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak ingin membantu 1MDB itu dikatakan dibuat sewaktu pertemuan beliau dengan ketua-ketua bahagian Umno Ahad lalu.

Ketua Umno Cheras mengulas kenyataan Naib Presiden PKR Rafizi Ramli yang mendakwa beliau mendengar perkara tersebut daripada seorang ketua Umno bahagian yang hadir dalam pertemuan tertutup itu.

Bagaimanapun Datuk Seri Syed Ali Alhabshee, yang juga penganjur perhimpunan tersebut, menyifatkan dakwaan PKR itu sebagai "satu lagi cerita dongeng pembangkang".

Beliau juga mencabar Rafizi mendedahkan sumbernya bagi mengesahkan dakwaannya itu dan tidak bersembunyi di sebalik sumber tanpa nama.

"Saya mencabarnya menamakan ketua bahagian Umno itu. Saya menafikan ini berlaku," katanya kepada Malaysiakini hari ini.

"Jika anda dakwa ada ketua bahagian yang beritahu anda, beritahu kami siapa."

1MDB enggan ulas

Syarikat pelaburan nasional itu, yang berhutang sebanyak RM42 bilion, menjadi fokus utama sejak beberapa bulan lalu. Bulan lalu, ia hampir-hampir gagal membayar balik pinjamannya RM2 bilion di beberapa bank tempatan.

Beberapa laporan juga muncul yang mendakwa wujud salah laku dalam urus niaga syarikat itu, termasuk pelaburannya RM2.6 bilion (AS$700 juta) dalam syarikat PetroSaudi.

1MDB, PetroSaudi dan hartawan Low Taek Jho menafikan pendedahan itu seperti dilaporkan oleh Sarawak Report.

1MDB pula berkata pelaburan dengan syarikat PetroSaudi menghasilkan keuntungan kepadanya sebanyak US$488 juta (RM1.8 bilion).

Sementara itu, 1MDB berkata Jabatan Audit Negara telah mula menjalankan audit terhadap syarikat tersebut sebaik sahaja perdana menteri memberikan arahannya minggu lepas.

"Saya sendiri telah bertemu ketua audit negara (Tan Sri Ambrin Buang) dan memberi jaminan bahawa 1MDB akan memberikan kerjasama penuh," kata presiden dan pengarah eksekutif kumpulan Arul Kanda(kanan).

Semua dokumen dan maklumat yang diperlukan untuk tujuan audit akan didedahkan kepada jabatan audit, tambahnya dalam kenyataan petang ini.

Arul juga berkata 1MDB tidak akan mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung operasi dan kegiatan syarikat tersebut dalam tempoh audit berkenaan ~Malaysiakini


Putrajaya sahkan RM950 juta untuk 1MDB sebagai ‘standby credit’

Published: 12 March 2015 11:22 AM


Menteri Kewangan II Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah hari ini mengesahkan Putrajaya menyuntik bantuan kewangan kepada 1Malaysia Development Bhd (1MDB). – Gambar fail The Malaysian Insider, 12 Mac, 2015.Putrajaya hari ini mengesahkan menyuntik RM950 juta ke dalam 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sebagai “standby credit” untuk syarikat pelaburan strategik milik kerajaan yang dibebani hutang sebanyak RM42 bilion itu.

Menteri Kewangan II Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata demikian sehari selepas Singapore Business Times melaporkan Putrajaya memberi wang kepada 1MDB.

Selain itu, Husni mengakui kedudukan kewangan 1MDB tidak kukuh dan memerlukan tawaran awam awal (IPO) sebagai cara untuk menangani masalah itu.

"Masalah 1MDB ini adalah aliran tunainya, jadi IPO amat penting kerana dalam masa pendek kita perlu buat pembayaran semua pinjaman. Namun, selesai IPO ini kita percaya firma ini akan berjalan lancar," katanya di Dewan Rakyat, Parlimen di Kuala Lumpur, hari ini.

Husni memberikan respons menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Pandan (PKR) Rafizi Ramli yang memintanya mengesahkan mengenai suntikan dana Putrajaya kepada 1MDB sepertimana dilaporkan akhbar Singapura semalam. –TMI

RAHSIA 31 KETUA BAHAGIAN TIDAK HADIR SOKONG NAJIB, APAKAH PUNCANYA?

Bagaimana dengan 31 Ketua Bahagian yang tidak hadir sokong Najib?
KOMEN: Umno memiliki 191 bahagian di seluruh Malaysia, kecuali Sarawak. Kawasan bahagian Umno selaras dengan 222 sempadan Parlimen di Malaysia, tidak termasuk 31 kawasan parlimen di Sarawak.

Kesemua ketua bahagian parti itu menjadi menteri kabinet, timbalan menteri, menteri besar atau ketua menteri, exco atau menteri negeri, Ahli Parlimen atau Adun, atau paling kurang, pengerusi agensi kerajaan atau syarikat berkaitan kerajaan.

Timbalan Perdana Menteri dan timbalan presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin dan tiga naib presiden – Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Shafie Apdal dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishamuddin Hussein – juga adalah Ketua Bahagian.

Maka, setiap ketua bahagian adalah “kingmaker”. Apabila mereka mempunyai bilangan yang cukup dan bersepakat, mereka boleh menaikkan, mempercepat atau menamatkan kerjaya mana-mana pemimpin.

Pada Ahad lalu, 160 “panglima” ini hadir untuk bertemu Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak di ibu pejabat parti di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur.


Sebuah laman berita melaporkan, tiada apa-apa yang mengejutkan berlaku ketika pertemuan tertutup itu, sementara akhbar arus perdana pro-Umno melaungkan “semua ketua bahagian Umno menyokong Najib”.

Seorang menteri kabinet yang bercakap bagi pihak yang hadir memaklumkan, semua ketua-ketua bahagian “berpuas hari dan gembira” dengan apa yang Najib katakan kepada mereka.

Selain itu, beliau juga menambah bahawa tiada seorang pun ketua bahagian yang bangun mempersoalkan Najib, sebaliknya semua “menerima” penjelasan yang diberikannya selama hampir 90 minit itu.

“Semua” ketua bahagian? “Kesemuanya”? Bagaimana dengan baki 31 panglima yang tidak hadir menyatakan sokongan mereka?

Menteri Kabinet yang menjadi jurucakap itu bersusah-payah menjelaskan bahawa pertemuan seumpama itu “bukanlah di luar kebiasaan”.

Beliau mendakwa, ketua bahagian bersetuju untuk bertemu Najib sekurang-kurangnya dua kali setahun, dan pertemuan di PWTC itu adalah usaha ke arah itu. Ia adalah yang pertama untuk 2015, dan pertemuan kedua dijangka akan dibuat pada separuh kedua tahun ini.


Maka, persoalan jelas yang perlu ditanya adalah – mengapa 31 ketua bahagian tidak hadir?

Jika pertemuan itu memang sudah dijadualkan, mengapa ia tiada dalam diari mereka? Atau memang sudah ada, tetapi mereka memutuskan untuk ponteng?

Apa yang membuatkan 31 orang ini menonjol adalah tokoh-tokoh di kalangan mereka.

Paling menonjol adalah Muhyiddin dan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir yang tidak kelihatan.

Menteri merangkap jurucakap itu memandang ringan perkara itu, dengan mengatakan mereka mempunyai komitmen lain.

Ya lah tu! Pertemuan itu bukannya diatur pada saat-saat akhir. Apatah lagi dengan 160 yang hadir lengkap memakai jaket merah khas yang pastinya mengambil masa untuk ditempah.

Jadi, apakah hanya kebetulan apabila yang tidak hadir adalah Muhyiddin dan Mukhriz, tokoh yang berpotensi untuk menjadi Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri?

Tun Dr Mahathir Mohamad pastinya senang apabila melihat seorang daripada tiga naib presiden, Datuk Seri Shafie Apdal juga tiada di sana.

Malah, kebanyakan ketua bahagian dari Sabah juga tidak hadir. Mereka kononnya menghadiri “retreat” latihan pada hari tersebut.

‘”Retreat” latihan? Retreat (berundur) sahaja adalah lebih tepat. Bukankah salah seorang daripada mereka hadir, iaitu Datuk Bung Mokhtar Radin hadir? Apa terjadi kepada mereka yang lain?

Najib Razak, berhati-hati dengan Ides of March*


- See more at: sumber

11 Mac 2015

Tengku PUan Pahang Sindir Rosmah,Hanya Makan Nasi Bungkus Kerana Upah Dandan Rambut Mahal


Pautan kekal imej terbenam

Isteri Tengku Mahkota Pahang makan nasi bungkus kerana upah dandan rambut mahal
Kiriman yang memaparkan hidangan makanan tengah hari dalam bekas polisterin yang dimuat naik oleh Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Maimunah Iskandariah dalam Instagram miliknya menerima lebih 90 komen yang difahamkan sebagai sindiran kepada rungutan Datin Seri Rosmah Mansor. – Gambar Instagram, 11 Mac, 2015.

Selepas Datin Seri Rosmah Mansor merungut harga yang mahal jika pendandan rambut datang ke rumahnya, Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Maimunah Iskandariah hari ini dilihat menyindir rungutan isteri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak itu.

Tunku Azizah dengan nada sinis hari ini menulis hanya mampu membeli nasi bungkus selepas pendandan rambut mengenakan harga yang mahal.

“There goes my diet… Oleh kerana nak bayar hairdresser mahal, saya hanya mampu beli nasi bungkus!,” tulis isteri kepada Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Ibni Sultan Ahmad Shah dalam laman sosial Instagram yang sudah disukai lebih 1,000 pengikutnya.

Kiriman yang memaparkan hidangan makanan tengah hari dalam bekas polisterin itu turut menerima lebih 90 komen yang rata-rata faham sindiran berkenaan.

Seorang pengguna Instagram Sapienshoduken yang mengulas gambar itu berkata: “Perghhh haha caption takde sipi sipi, makan dalam terus @tengkupuanpahang memang thorbaekkk!”

“Inilah bagaimana wanita sebenar berbicara. Halus lagi berkesan,” kata seorang lagi pengguna Instagram kemboja_putih mengulas gambar itu.

“Siapa makan cabai dia la terasa pedas. Kalau tak makan buat apa nak rasa pedas. Beginilah TPP (Tengku Puan Pahang,” kata wan_jaaa mengulas gambar yang sama.

Bagaimanapun, kira-kira satu jam selepas gambar itu dimuatnaik di Instagram, Tunku Azizah mengubah kapsyen gambar itu menjadi lebih ringkas.

"There goes my diet." (Bagaimanapun, kira-kira satu jam selepas gambar itu dimuatnaik di Instagram, Tunku Azizah mengubah kapsyen gambar itu menjadi lebih ringkas.

"There goes my diet." (Habislah diet saya).

Rosmah pada bulan lalu melahirkan kebimbangan tiadanya kawalan bagi caj perkhidmatan di rumah menyebabkan peniaga mengambil kesempatan menaikkan harga.

Katanya, ketika ini, caj perkhidmatan di rumah seperti khidmat tempahan baju, solekan dan pendandan rambut mengenakan harga yang sangat tinggi dan tidak masuk akal.

Kebimbangan itu diluahkan Rosmah dalam satu program cukai barangan dan perkhidmatan (GST) apabila mendakwa terpaksa membayar RM1,200 setiap kali menggunakan khidmat pendandan rambut.

"Sekarang ini bila saya nak warnakan rambut dekat rumah, dia (peniaga) dah caj RM1,200, amboi mahalnya.

"Bila kita tanya dia (peniaga) cakap dekat kedai caj berlainan, yang ini mahal sebab 'home service' (perkhidmatan rumah) ini yang anda harus teliti," katanya. – 11 Mac, 2015.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/isteri-tengku-mahkota-pahang-makan-nasi-bungkus-kerana-upah-dandan-rambut-m#sthash.TVYWtlUW.dpuf

PUNCA RUMAH PUTIH BUAT SILAP GUGURKAN PETISYEN " BEBASKAN ANWAR ' TERSEBAR


Rumah Putih tersilap buang petisyen ‘Bebaskan Anwar’, kata kedutaanSelepas penilaian susulan, Rumah Putih mendapati petisyen ‘Bebaskan Anwar’ yang ditarik keluar semalam tidak mengandungi tandatangan palsu dan dibenarkan dipaparkan semula. – Gambar whitehouse.gov, 11 Mac, 2015.

Rumah Putih hari ini mengaku tersilap menarik keluar petisyen yang disiarkan di laman webnya menggesa pentadbiran Barack Obama membebaskan pemimpin pembangkang yang dipenjarakan, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia berkata semakan penipuan standard Rumah Putih pada 9 Mac mendapati banyak tandatangan yang janggal pada petisyen berhubung pemenjaraan Anwar dan pelbagai petisyen berkaitan isu sama.

"Terdapat banyak petisyen berkaitan isu ini, dan selepas penilaian susulan, Rumah Putih dapati petisyen yang ditarik keluar itu bukan yang mengandungi tandatangan palsu," menurut kenyataan dikeluarkan kedutaan itu di laman Facebooknya.

"Bertanggungjawab atas kesilapan itu, Rumah Putih mengaktifkan semula petisyen yang bertajuk 'Make the Release of Malaysian Opposition Leader Anwar Ibrahim from Prison a Top Priority for U.S. Policy Toward Malaysia' (Jadikan Pembebasan Ketua Pembangkang Malaysia Anwar Ibrahim Keutamaan Tertinggi bagi Dasar AS Terhadap Malaysia) itu.

"Ia juga memanjangkan tarikh akhirnya mengambil kira masa yang hilang semasa petisyen itu ditarik keluar. Tiada tandatangan yang dibuang," katanya.

Ia berkata Rumah Putih kemudiannya mendapati, tandatangan palsu itu wujud pada petisyen “Respecting the Sovereign Nation of Malaysia” (Menghormati Kedaulatan Negara Malaysia), dan ia dihentikan buat sementara waktu daripada laman web itu.

Petisyen yang dikatakan itu merupakan jawapan daripada rakyat Malaysia yang "marah" dengan kenyataan Rumah Putih yang menyatakan kekecewaannya terhadap sabitan kes liwat Anwar.

Petisyen itu mendesak Amerika Syarikat "berhenti campur tangan dalam badan kehakiman dan kedaulatan undang-undang Malaysia".

"Pada 9 Mac, semakan penipuan standard Rumah Putih menunjukkan sejumlah besar tandatangan yang janggal pada petisyen bertajuk 'Respecting the Sovereign Nation of Malaysia'.

"Selepas diteliti semula, Rumah Putih menghentikan petisyen itu sambil ia membuang beberapa tandatangan yang melanggar terma penyertaan 'We the People' (Kami Rakyat) itu," kata kedutaan itu.

Ia berkata, sebaik sahaja tandatangan yang tidak sah dibuang, Rumah Putih akan mengembalikan semula petisyen itu dan melanjutkan tarikh akhirnya mengambil kira masa yang hilang semasa petisyen itu dimatikan.

Petisyen itu sudah pun dikembalikan ke laman web itu pagi ini, tetapi hanya dengan 12,070 tandatangan.

"Rumah Putih dari semasa ke semasa menyemak beberapa faktor bagi mengenal pasti sebarang tanda kemungkinan wujud penipuan. Tetapi bagi memastikan ia tidak membuang tandatangan yang sah, ia harus melakukan siasatan yang menyeluruh, dan proses ini akan mengambil masa," kata kedutaan itu.

"Rumah Putih akan terus menyemak tandatangan pada semua petisyen bagi mengesan sebarang aktiviti penipuan."

Petisyen “Bebaskan Anwar” itu setakat pagi ini menerima 108,291 tandatangan.

Petisyen itu, yang diserahkan kepada Rumah Putih pada 10 Februari, perlu mencapai 100,000 paling lewat pada esok hari, untuk berjaya dan mendapat sambutan daripada pentadbiran Obama.

Petisyen itu dimulakan bekas duta AS ke Malaysia, John R Malott, yang mengemukakannya kepada laman web itu sebaik sahaja Mahkamah Persekutuan pada 10 Februari mendapati Anwar bersalah atas tuduhan liwat dan menjatuhkan hukuman lima tahun penjara ke atasnya. – 11 Mac, 2015 ~tmi


Petisyen ‘Bebaskan Anwar’ di laman web Rumah Putih kini kembali dipaparkan dengan 106,472 tandatangan sudah dikumpulkan setakat ini. – Gambar fail The Malaysian Insider, 11 Mac, 2015.

Sehingga jam 8 pagi ini, jumlah tandatangan yang diperolehi untuk petisyen ( klik untuk join)  tersebut ialah 106,419 - sehari menjelang tarikh akhir pada 12 Mac.

Petisyen Pro-Anwar itu diusahakan oleh bekas duta Amerika Syarikat ke Malaysia John Malott, dikeluar dari lamanweb White House semalam kerana "melanggar terma peserta".

Ia telah digantung selama 14 jam ketika ia memerlukan kira-kira 4,000 lagi tandatangan untuk mencapai sasarannya.
 

RINGGIT MERUDUM RM3.72 : 1USD , RINGGIT JATUH BAGUS BANTU PULIH EKONOMI

MENTERI-MENTERI BN BANGANG?, PATUTLAH HUTANG BERTAMBAH-TAMBAH DAN RINGGIT MERUDUM TERUK?GST Malaysia 2015 : Kejatuhan Ringgit Malaysia RM3.65 Setiap Dolar Amerika Punca Ekonomi Merosot.

Kejatuhan Ringgit Malaysia RM3.65 Setiap Dolar Amerika Punca Ekonomi Merosot. GST RM24 Bilion Penyelamat! : Pejam celik, pejam celik. Tidak lama sahaja lagi sekitar kurang 1 bulan daripada sekarang, rakyat malaysia akan dihidangkan dengan pelaksanaan terbaru GST Malaysia 2015 6% bermula 1 April 2015 ini.

Ketika rakyat marhaen mula merasa risau dengan gelombang kenaikan harga barang, kenaikan harga rumah naik dek kerana GST Malaysia 2015 ini ditambah dengan nilai ringgit Malaysia yang dicatatkan pada hari ini ditahap yang cukup rendah dan lemah iiatu RM3.65 untuk setipa Dolar Amerika, namun Timbalan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan tampil menenangkan keadaan dan suasana.

BACA SINI LAGI : Kenaikan Harga Rumah 2015 Naik di Malaysia Sebanyak 10% Selepas Pelaksanaan GST Kelak!

Ini kerana Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan mengatakan kerajaan Malaysia telah melakukan tindakan yang tepat untuk melaksanakan GST malaysia 2015 kerana ia mampu ekonomi merosot dek kerana kejatuhan ringgit Malaysia.
Kerajaan Malaysia Dapat RM24 Bilion Pelaksanaan GSt Malaysia 2015

Syarikat yang telah melakukan pendaftaran GST kastam telah meningkat daripada 140,000 kepada 317,000 sekaligus memberikan kutipan sejumlah RM1,000,000,000 (RM1 bilion)
Kantung kerajaan Malaysia akan bertambah sejumlah RM24 bilion dengan pelaksanaan GST malaysia 2015 ini.

Apa dia? Ekonomi Malaysia jatuh disebabkan kejatuhan ringgit Malaysia? Itu kata Ahmad Maslan.


Jikalau ditanya kepada Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Ir. Hamim Samuri mengatakan apabila ringgit Malaysia jatuh ia memberikan kebaikan kepada Malaysia :

menarik lebih ramai pelabur ke negara ini kerana nilai mata wang tersebut yang rendah
sekaligus meningkatkan keuntungan mereka sekali gus membantu memulihkan ekonomi negara


SUMBER

10 Mac 2015

SKANDAL 1MDB: SIAPA DIBELAKANG TAIKUN JHO LOW?


Jho Low ambil alih syarikat Taib Mahmud guna duit siapa?KUALA LUMPUR, 10 MAC: DAP menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat Taek Jho Low yang mengambilalih syarikat bekas Ketua Menteri Sarawak Tun Taib Mahmud menggunakan dana 1MDB.

Menurut Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua syarikat Utama Banking Berhad (UBG) sebelum ini dimiliki Taib Mahmud kini menjadi milik Jho Low setelah membeli semua saham UBG melalui anak syarikat PetroSaudi International, Javace Sdn Bhd.

Kata Tony, pembelian semua saham oleh Javace Sdn Bhd yang bernilai RM 1.4 bilion dibuat pada 2010.

“Semua saham yang dibeli Javace menggunakan wang yang disediakan oleh AmInvestment Bank Bhd sebanyak RM 700 juta.

“Manakala bakinya diambil dari syarikat PetroSaudi International (PSI)l sebanyak RM 850 juta.

“Sebenarnya, duit yang diambil dari PSI itu adalah berasal dari 1MDB PetroSaudi Limited pada 8 September 2010, dua minggu sebelum itu melalui pinjaman Murabahah,”ujar Tony.

Katanya, pinjaman itu diubah 1MDB dari syarikat “1MDB PetroSaudi Limited” kepada pinjaman murabahah bernilai USD1.2 bilion, dan 1MDB PetroSaudi akhirnya menjadi hak milik PetroSaudi Cayman yang memberikan jaminan kepada pinjaman tersebut.

“Walaubagaimanapun, sejumlah USD160 juta dari USD500 juta dipindahkan ke dalam satu akaun di Switzerland dimiliki Good Star Limited, syarikat permodalan yang dikawal Jho Low dan rakan-rakan.

“Apa yang lebih membimbangkan adalah pendedahan dokumen oleh Sarawak Report yang mengatakan dana di bawah PSI itu sebenarnya dikawal oleh Jho Low.

“Ini jelas, kerana setelah diselidiki, PSI Seychelles mempunyai alamat yang sama dengan Good Star Limited,”ujar Tony kepada pemberita di Parlimen.

Tambahnya, terdapat misteri ‘perjanjian pengurusan pelaburan’ yang muncul berasingan antara PSI Seychelles dengan pengurus Pelaburan Panama, seorang individu bernama Seet Li Lin, Naib Presiden syarikat Jynwel Capital Limited yang dimiliki Jho Low.

“Email dan dokumen didedahkan Sarawak Report menunjukkan, jelas mempunyai niat di belakang perancangan perompakan 1MDB.

“Jho Low dan rakan-rakannya mempunyai kawalan penuh terhadap dana itu walaupun ia kononnya dibelanjakan melalui PSI, sedangkan sebenarnya PSI hanya jadi topeng kepada Jho Low.

“Keseluruhan struktur kompleks ini sengaja direka untuk sembunyikan perancangan mereka untuk ambil alih UBG,” kata Tony.

Justeru itu, Tony menyeru pihak berkuasa memulakan siasatan yang teliti terhadap Jho Low atas perkembangan terbaru mengatakan taikun muda itu terlibat dalam pengubahan wang haram, yang mengakibatkan 1MDB menanggung hutang sebanyak RM 42 bilion.

“Ini cukup memberikan syak wasangka terhadap pihak berkuasa untuk memulakan siasatan terhadap Jho Low atas dakwaan pengubahan wang haram yang dilindungi di bawah akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan(pindaan) 2013 (AMLA).

“Bank Negara Malaysia dengan kerjasama polis dan SPRM perlu mengarahkan siasatan terhadap transaksi mencurigakan oleh Jho Low dan rakan-rakan di bawah AMLA,” tegas Tony lagi.  ~  SUMBER

800,000 PATI MILIKI KAD PENGENALAN TIDAK SAH DI SABAH


800,000 Pati miliki kad pengenalan tidak sah di Sabah


Jimmy Wong

Terdapat lebih 800,000 pendatang asing tanpa izin (Pati) di Sabah memiliki kad pengenalan yang tidak disahkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Terdapat kemungkinan semua dakwaan Jimmy Wong hanyalah rekaan semata-mata kerana tidak puas hati dengan kerajaan Barisan Nasional (BN) namun Ahli Parlimen Kota Kinabalu itu menegaskan, dia tidak ada sebab untuk mengadakan cerita jika tidak mempunyai bukti kukuh.

"Kenapa mahu reka cerita? Saya pemimpin DAP Sabah dan saya orang Sabah telah lama melihat pendatang-pendatang asing ini dengan senangnya memiliki kad pengenalan Malaysia.

"Mereka bukannya warganegara tetapi kenapa mereka boleh memiliki kad pengenalan dan seterusnya mendapat hak untuk mengundi pada pilihan raya?

"Kami ada bukti bahawa semua kad pengenalan yang mereka miliki tidak didaftarkan dengan JPN dan hal ini mesti diselesaikan segera untuk membersihkan Sabah," katanya kepada MalaysiaGazette di luar bangunan Parlimen pagi tadi.

Tegasnya, semua pendatang asing yang memilik kad pengenalan tidak sah itu bebas menggunakan kemudahan-kemudahan yang disediakan oleh kerajaan, sebagai mana yang dinikmati oleh warganegara Malaysia.

"Sudahlah bebas gunakan kemudahan yang disediakan kerajaan seperti air dan elektrik, mereka tak peduli pun untuk membayar bil yang dikenakan sehinggakan jumlah hutang yang dibuat oleh mereka mencecah RM20 juta.

"Kerajaan seperti tidak berusaha pun untuk dapatkan semua hutang tersebut daripada mereka sedangkan kalau rakyat sendiri yang melakukannya, jangan harap kita boleh senang duduk," ujarnya.

Tambah Jimmy, pembangkang akan terus mendesak supaya kerajaan mengusir semua pendatang asing ini tidak kira dengan apa cara sekalipun, termasuk mendapatkan semula hutang mereka.

"Kita tidak akan berdiam diri sebab masalah ini sudah cukup lama dibangkitkan namun tidak ada tindakan yang diambil sehingga hari ini," katanya. - MalaysiaGazette

09 Mac 2015

PANAS: Muhyiddin Buat Najib Gusar Apakah Puncanya ?
1Malaysia Development Bhd (1MDB) sejak Oktober lagi berada dalam masalah besar -- dan kepemimpinan Umno yang dekat dengan presidennya turut dilanda masalah tersebut.

Sejak isu itu dibangkitkan dengan konsisten beberapa bulan lepas, termasuk oleh Dr Mahathir Mohamad, muncul desas-desus penyokong kerajaan di Dewan Rakyat tidak bersedia membelanya.

Kelihatannya, waktu itu, hanya Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan yang ghairah membela 1MDB, termasuk memberi jaminan lebih RM7 bilion dari pelaburan pesisir pantai di Cayman Islands akan dipulangkan ke Malaysia tahun ini.


Sejak isu ini tidak bertambah reda, malah terus menggugat 1MDB dan Najib, sekumpulan besar pemimpin Umno bahagian menyatakan sokongan kepada presiden mereka dalam satu pertemuan di bangunan Umno semalam.

Tetapi timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin pula tidak hadir -- dengan itu membuka spekulasi baru wujudnya pergeseran antara dua pemimpin atasan negara ini.

Muhyiddin pula mengeluarkan kenyataan berani dan tegas Jumaat lalu, sehari selepas Pejabat Perdana Menteri (PMO) menyatakan kabinet yakin tiada salah laku pada syarikat itu.

Jabatan Audit Negara boleh menyiasat 1MDB sebelum laporan diserahkan kepada jawatankuasa parlimen, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), kata PMO lagi.


Tetapi Muhyiddin pula berkata PAC boleh menyiasat kontroversi 1MDB tanpa perlu menunggu hasil audit Jabatan Audit Negara.

Beliau juga mengingatkan bahawa kerajaan tidak bersedia menyelamatkan (bailout) syarikat pelaburan itu yang berhutang RM42 bilion.

Timbalan perdana menteri juga tidak bersetuju dengan penjualan tanah projek-projek Tun Razak Exchange (TRX) dan Bandar Malaysia untuk melangsaikan hutang 1MDB.

Menariknya, walaupun kenyataannya dilihat berani dan berbeza daripada PMO, Muhyiddin menegaskan beliau tidak bercanggah dengan perdana menteri.

Boikot atau bukan boikot?

Syed Akbar Ali, penulis blog pro-Umno, membangkitkan persoalan tersebut dan mempertikaikan alasan kononnya lebih 30 orang yang tidak hadir itu, termasuk Muhyiddin, sibuk dengan urusan lain dan mereka dimaklumkan lewat.

Penulis blog itu pula mendakwa hanya 153 ketua bahagian yang hadir. Sebahagian besar yang tidak hadir itu ketua-ketua bahagian Johor dan Sabah.

Kenyataan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob itu diulang ketua Umno Cheras Syed Ali Alhabshee, tokoh yang dilihat dekat dengan penganjuran pertemuan setiakawan dengan presiden petang semalam.

Syed Ali (kanan)berkata, 31 pemimpin Umno bahagian yang tidak hadir bukan memulaukan acara itu, sebaliknya ada sebab tersendiri, termasuk notis singkat diberikan.

“Jadi kita tidak boleh harapkan kesemua 191 ketua bahagian akan hadir. Apa yang penting 160 orang ada di sana dan ini lebih daripada dua pertiga.

“Mereka semua ini ketua bahagian dan bukan wakil. Kami yang minta untuk berjumpa perdana menteri dan bukan sebaliknya,” katanya kepada Malaysiakini hari ini.

Syed Akbar juga mendengar desas-desus bahawa Najib keluar lebih awal dalam keadaan tergesa-gesa dan enggan bertemu dengan media. Kenyataan isu 1MDB juga dikeluarkan oleh PMO, tambahnya.

"Presiden jelas sekali mengelak isu ini. Ia bukan sama sekali bukan berita yang baik - buat Najib," katanya hari ini.

Namun, ketua Umno Cheras menafikan kempen boikot oleh Muhyiddin dan lebih 30 pemimpin lain.

"Mereka yang mendakwa adanya pemulauan cuba memprovokasi. Pada masa lepas, Muhyiddin pernah tidak hadir, jadi apa masalahnya?" kata Syed Ali lagi.

Beliau berkata Najib menyatakan komitmen kepada semua yang hadir bahawa tindakan akan diambil terhadap mereka yang terbabit dalam sebarang penyelewengan urus niaga 1MDB.

"Beliau (Najib) juga sangat terbuka. Ia seumpama pertemuan keluarga. Beliau bercakap dari hatinya dan menyakinkan kita bahawa ia tidak akan disorok. Memang ada komitmen untuk bertindak," katanya.

Syed Ali juga menuduh segelintir orang Umno menari mengikut gendang pembangkang dalam isu 1MDB. ~Malaysiakini1MDB: 160 Ketua Bahagian UMNO sokong tindakan PresidenPengerusi Penyelaras Solidariti Ketua-ketua Bahagian UMNO bersama Presiden, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata seramai 160 Ketua Bahagian UMNO berpuas hati dengan perjumpaan bersama Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak yang diadakan di Menara Dato' Onn lewat petang ini. - Foto TRP/Mokhsin Zamani

KUALA LUMPUR, 8 Mac:

Seramai 160 Ketua Bahagian UMNO berpuas hati dengan perjumpaan bersama Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak yang diadakan di Menara Dato’ Onn lewat petang ini.

Pengerusi Penyelaras Solidariti Ketua-ketua Bahagian UMNO bersama Presiden, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata demikian ketika menjelaskan mengenai pertemuan tertutup tersebut.

Malahnya, kesemua ketua bahagian menyatakan sokongan penuh dan tidak berbelah bagi kepada presidennya yang kini dikatakan berdepan dengan banyak tuduhan dan fitnah dari pihak luar.

“Perhimpunan hari ini pertemuan biasa, ini kali kedua. Dan kami semua membincangkan berkenaan isu-isu semasa, termasuk isu 1MDB, kami menyatakan sokongan penuh kepada komitmen Presiden yang mengarahkan Ketua Audit Negara mengesahkan bebas akaun 1MDB.


“Ini bermakna tiada apa-apa yang cuba dilindung atau disembunyikan oleh Presiden dan juga kerajaan berkenaan isu ini. Dan kami semua berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan beliau,” katanya di dalam sidang media selepas tamat pertemuan tersebut.

Menurut Ismail, pertemuan ini adalah hasil inisiatif ketua-ketua bahagian UMNO di seluruh negara melalui aplikasi mesej Telegram.

“Ini kami bincang dalam Telegram, kumpulan Ketua-ketua Bahagian. Walaupun kami semua tua-tua, kami tahu guna Telegram. Macam kamu semualah ada Whatsapp,” katanya berseloroh.

Melalui perjumpaan itu juga, isu-isu semasa seperti mesyuarat cawangan turut menjadi topik perbincangan.

Ini termasuk memikirkan cara dan usaha bagaimana untuk mengukuhkan parti bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang.

“Banyak yang dipesan antaranya fokus dan kerja kuat. Kehadiran hari ini amat baik, dengan 160 yang hadir untuk menyatakan sokongan kepada Presiden.

“Dan Presiden gembira dengan sokongan yang diberi. Dari senyuman ‘bos’ (Najib) pun kami dah tahu beliau gembira,” katanya lagi.


NAJIB PANAS PUNGKUQ BAKAL DIDAKWA?


Cukup bukti untuk dakwa Jho Low, Najib dan Shahrol, kata PKRSatu laporan polis terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, ahli perniagaan Low Taek Jho dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi akan dibuat esok, kata Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli. 

Pendedahan yang dibuat laman web Sarawak Report berhubung 1Malaysia Development Berhad (1MDB) memberikan cukup bukti bagi ahli perniagaan Low Taek Jho dan bekas ketua pegawai eksekutif (CEO) 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi didakwa mengikut 2 undang-undang, kata PKR hari ini.

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selaku pengerusi lembaga penasihat 1MDB juga dianggap bertanggungjawab dan beliau akan membuat laporan polis terhadap ketiga-tiga mereka esok.

"Bukti setakat ini menunjukkan Low dan Shahrol boleh disiasat dan didakwa bagi sekurang-kurangnya 2 kesalahan iaitu melanggar Akta Pengubahan Wang Haram dan pecah amanah.

"Oleh itu, saya menggesa supaya mereka segera disiasat dan didakwa.

BACA SINI PENDEDAHAN TERSEBUT."Saya sendiri akan membuat satu laporan polis terhadap Low, Shahrol dan Najib pada hari esok 10 Mac, 2015 jam 3 petang di IPD Dang Wangi supaya kes ini dapat disiasat segera dengan bukti yang jelas," katanya dalam satu kenyataan hari ini. – 9 Mac, 2015.

- See more at:SUMBER

08 Mac 2015

PENDEDAHAN BERANI MATI, BAGAIMANA TRANSAKSI DANA 1MDB BERLAKU??Shahrol, jelaskan siapa Good Star, pembayaran 1MDB, mengapa terima arahan Jho Low

OLEH THE EDGE MALAYSIA

Published: 8 March 2015 9:06 AMBeberapa tindakan pelaburan dan transaksi yang dilakukan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) terus menjadi persoalan dan keraguan kepada rakyat yang sehingga kini masih tidak terjawab. – Gambar fail The Malaysian Insider, 8 ac, 2015.

Datuk Shahrol Halmi merupakan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1Malaysia Development Bhd (1MDB) bermula 23 Mac 2009 dan orang utama menguruskan syarikat itu hingga pengundurannya pada Mac 2013. Beliau kini bersama Jabatan Perdana Menteri dan kekal sebagai ahli lembaga pengarah 1MDB.

Semasa menjadi CEO, 1MDB melakukan beberapa pelaburan dan transaksi yang kini berdepan tuduhan tidak menyenangkan. The Edge percaya Shahrol perlu diberikan hak untuk menjelaskan tuduhan seperti mana bukti didedahkan Sarawak Report yang turut di e-mel kepada The Edge dan dipercayai tulen.

Maka, kami di sini menunjukkan beberapa fakta dan berharap Shahrol dapat menjawab semua persoalan yang dibangkitkan:

1. Anda pernah diperkenalkan dengan Tarek Obaid dan Patrick Mahony daripada PetroSaudi oleh Jho Low menerusi e-mel bertarikh 18 September 2009. Menerusi e-mel itu, Jho Low berkata majlis pemeteraian perlu disempurnakan pada 28 September 2009. Ini bermakna anda diberikan 10 hari untuk menyempurnakan perjanjian berbilion ringgit.

Sebagai makluman, rakan kongsi anda PetroSaudi Holdings (Cayman) Ltd turut pada hari yang sama (18 September 2009) membentuk satu anak syarikat baru, 1MDB PetroSaudi Ltd. Ia syarikat yang 1MDB menyuntik AS$1 bilion untuk faedah 40%. Dalam erti kata lain, walaupun sebelum anda diperkenalkan dengan PetroSaudi oleh Jho Low, mereka sudah pun mengetahui 1MDB akan menjadi rakan kongsi mereka.

Jadi, seseorang membuat keputusan untuk 1MDB, bukan anda sebagai CEO atau lembaga pengarah?

2. Pada 21 September 2009, Mahony mengirim e-mel kepada Jho Low, Tarek dan anda (berikutan e-mel anda pada 20 September) dan dilampirkan kepada Casey Tang (pengarah eksekutif 1MDB) dan Robert Ho (ketua komunikasi korporat 1MDB). Asasnya, Mahony memaklumkan kepada anda yang mereka belum bersedia menyediakan senarai aset untuk disuntik melalui kerjasama itu. Kepentingan anda seperti disiarkan media mengenai kerjasama itu.

Adakah anda tidak berminat dengan apa yang dilaburkan 1MDB? Adakah anda tidak mengetahui tujuh hari sebelum hari pemeteraian pada 28 September, rakan kongsi anda tidak dapat menyediakan maklumat aset 1MDB yang akan dilaburkan?

3. Pada 22 September 2009, anda menghantar draf perjanjian kerjasama kepada Mahony dan dilampirkan kepada Tang, Tarek dan Kelvin Tan (pengarah pelaburan 1MDB). Mengapa anda menghantar draf yang diberikan kepada anda oleh Tiffany Heah bagi pihak Jho Low walaupun 1MDB sudah melantik Brian Chia of Wong & Partners sebagai peguam syarikat?

Kenapa anda menerima draf daripada Heah, yang ketika itu peguam UBG Bhd, entiti yang tiada kaitan dengan 1MDB melainkan Jho Low yang merupakan pemegang saham terbesarnya?

Adakah anda sedar Jho Low, Heah dan Mahony sudah membincangkan dan bersetuju terma perjanjian kerjasama sebelum Heah mengirimkan draf yang kemudian anda hantar kepada Mahony? Jho Low jelas bertindak bagi 1MDB dan PetroSaudi.

4. Pada 28 September 2009, anda melaksanakan perjanjian perkongsian bagi pihak 1MDB. 1MDB ditawarkan dua daripada lima kerusi lembaga pengarah tanpa wakil daripada pengurusan. Adakah ini munasabah, menjadikan 1MDB bahagian yang hanya menyalurkan tunai mencecah AS$1 bilion? Malah, mengapakah tidak dinyatakan dalam kenyataan media yang dikeluarkan 1MDB, PetroSaudi tidak menyalurkan dana dalam kerjasama itu?

5. Item kelima perjanjian kerjasama di muka surat 7 menyebutkan 1MDB akan menggunakan pakar penilai bebas bagi mentaksirkan aset PetroSaudi yang disuntik menerusi kerjasama itu. Laporan ini mesti disiapkan sebelum 30 September 2009. 1MDB boleh menamatkan perjanjian kerjasama jika nilainya rendah.

Adakah 1MDB melantik penilai bebas?

Edward Mose dari New York yang pernah melibatkan diri dengan PetroSaudi menghantar laporan penilaian aset PetroSaudi pada 29 September 2009, sehari selepas perjanjian kerjasama ditandatangani. Dia menaksir kira-kira AS$3.625 bilion. Daripada jumlah itu, AS$3.518 bilion untuk projek Turkmenistan Serdar. .

Malah, aset ini bukan milik PetroSaudi tetapi Buried Hill Exploration. PetroSaudi hanya dalam perbincangan hak pertanian yang terbukti tidak berjaya.

Dalam kata lain, PetroSaudi hanya memiliki aset AS$100 juta untuk 60% pemilikan kerjasama sementara 1MDB membayar tunai AS$1 bilion (RM3.48 bilion) untuk faedah 40%.

Adakah anda atau kakitangan 1MDB mengesahkan penilaian AS$1.5 melalui laporan bebas atau anda memilih untuk menerima nilai yang dianggarkan Morse yang pernah berurusan dengan PetroSaudi? Adakah anda tidak curiga Morse boleh melakukan penilaian aset PetroSaudi dalam tempoh seminggu?

6. Bahagian B perjanjian kerjasama menyebutkan PetroSaudi Holdings menyediakan syarikat PetroSaudi Ltd dengan pendahuluan AS$700 juta. Pada muka surat 4 perjanjian, pinjaman itu bertarikh 25 September 2009.

Syarikat kerjasama itu diperbadankan pada 18 September 2009. Pinjaman dibuat PetroSaudi Holdings pada 28 September 2009. Perjanjian kerjasama berkuatkuasa pada 28 September 2009. Pemiutang mahu pembayaran semula pada 29 September 2009.

1MDB mengirim tunai AS$1 bilion pada 30 September 2009 di mana AS$700 juta diperuntukkan untuk pembayaran semula “pinjaman” PetroSaudi Holdings. Adakah ini tidak “memudahkan”?

Adakah anda mengesahkan pinjaman AS$700 juta? Adakah anda melihat dokumen pinjaman? Adakah pinjaman itu berbentuk tunai?

Adakah tunai AS$700 juta itu berada dalam syarikat kerjasama itu atau ia sekadar “pinjaman bayangan”? Adakah penasihat undang-undang anda Brian Chia of Wong & Partners memberi pandangan mengenai “pinjaman” itu?

Kami percaya tiada sebab PetroSaudi Holdings yang memiliki tunai AS$700 juta meminjamkan syarikat kerjasama itu pada 25 September 2009. PetroSaudi Holdings hanya syarikat kecil. Asetnya yang dinilai Morse hanya AS$100 juta – blok minyak dan gas Argentinian Patagonia.

Kami melihat banyak e-mel pada awal Disember 2009 di antara Mahony dan – daripada pihak 1MDB – Kelvin Tan, Nik Faisal Ariff Kamil, Onn Ming Thein dan Radhi Mohamad berhubung pemindahan tunai dari syarikat kerjasama (suntikan tunai oleh 1MDB) memberikan dana operasi dan perbelanjaan PetroSaudi Holdings dengan bajet tahunan AS$97 juta.

Jelas, rakan kerjasama anda, PetroSaudi Holdings tidak mempunyai wang untuk menampung kos operasi dan perbelanjaan maka memerlukan dana 1MDB.

Mengapa 1MDB perlu menanggung kos operasi rakan kerjasama? Adakah anda sedar Nik Faisal sering berhubung dengan Jho Low dan apabila Mahony tidak dapat menyelesaikan isu 1MDB, dia akan merujuk Jho Low yang kemudian mendakwa Nik Faisal akan menyelesaikannya?

7. Pada 29 September 2009, Jonathan Yong of White & Case (peguam PetroSaudi yang berpusat di London) mengirim e-mel berhubung kiriman AS$1 bilion daripada 1MDB kepada peguam anda Brian Chia of Wong & Partners yang kemudian ditujukan kepada beberapa orang termasuk anda dan Casey Tang.

E-mel ini berkisar bagaimana AS$1 bilion akan dibayar.

Ia menyatakan AS$300 juta dibayar kepada Bank Chase Manhattan, New York untuk kredit akhir kepada nombor akaun 7619400 di JP Morgan (Suisse) SA. Ia bukan akaun baru atas nama 1MDB PetroSaudi Ltd (Syarikat kerjasama). Tandatangan bersama ialah Tarek Obaid atau Patrick Mahony dan anda atau Keng Chee Tang.

Baki AS$700 juta dibayar kepada JP Morgan Chase Bank, New York untuk kredit akhir ke nombor akaun 11116073 di RBS Coutts Bank Ltd, Zurich, untuk akaun dengan nama PetroSaudi International Ltd.

Dalam siri pertukaran e-mel, Brian Chia of Wong & Partners mempersoalkan mengapa penerima AS$700 juta adalah PetroSaudi International Ltd sedangkan pinjaman pada 25 September dari PetroSaudi Holdings (Cayman) Ltd.

Mahony menjelaskan ia merupakan syarikat yang sama. Chia bertindak untuk 1MDB kemudian meminta White & Case mengesahkan tetapi diberitahu Mahony ia tidak perlu dan sedang mengesahkan bagi pihak PetroSaudi Holdings (e-mel ini dilampirkan kepada Jho Low and Tiffany Heah).

Di antara 1 dan 2 Oktober 2009, sebelum penerimaan AS$700 juta, Eliane Humair (penyiasatan) dan Laurent Schmid (pengurusan risiko) daripada RBS Coutts Bank di Zurich meminta Prakash Gopi dari operasi pasaran global Deutsche Bank Malaysia, nama penuh pemilik akaun 11116073.

Deutsche Bank Malaysia merupakan bank kiriman wang 1MDB.

Pada 2 Oktober 2009, Jacqueline Ho dari Deutsche Bank Malaysia menulis kepada Casey Tang dan anda, meminta nama dan alamat pemilik akaun 11116073. Tang mengirimkan e-mel Ho itu kepada Jho Low. Mengapakah perlu Tang mengirim e-mel itu kepada Jho Low?

Pada hari sama, anda membalas kepada Deutsche Bank: “Jac, tolong guna alamat ini – GOOD STAR LIMITED. P.O. Box 1239, Offshore Incorporation Centre, Victoria, Mahe, Republic of Seychelles.”

Jawapan anda kepada Ho dihantar kepada Jho Low yang kemudian dihantar lagi kepada Mahony dengan pesanan, “Akan masuk tak lama lagi. Tolong kemas kini Tarek”.

Shahrol, siapakah Seychelles-Good Star? Kenapakah anda sahkan kiriman AS$700 juta kepada Good Star?

Adakah Jho Low mengarahkan anda memberitahu Deutsche Bank yang Good Star merupakan pemilik akaun di RBS Coutts?

Berdasarkan dokumen yang dilihat, Good Star dimiliki Jho Low dan bukan sebahagian daripada Kumpulan PertroSaudi sebabnya:

a. Ketua pegawai pelaburan Good Star ialah Seet Li Lin yang kini merupakan Naib Presiden Jynwel Capital (syarikat Jho Low di Hong Kong). Dia bersama Jho Low dalam Kumpulan Wynton dan Unity Capital (Singapore) dan adakah Jho Low membantu dalam perjanjian 1MDB-PetroSaudi. Dia juga merupakan rakan sekelas Jho Low di Wharton, selain rakan ketika berparti. Dia juga sebelum ini bersama Lembaga Kewangan Singapura.

b. Daripada AS$700 juta yang dikirim kepada Good Star, AS$610 juta diletakkan di bawah pengurus pelaburan Panama yang juga pengarahnya ialah Seet Li Lin sebagai tukaran pegangan. Difahamkan PetroSaudi International Ltd (Seychelles) bukan sebahagian PetroSaudi Group tetapi mewakili Good Star. Dua syarikat yang berkongsi alamat di Seychelles.

c. Pada 30 September 2009, Good Star mematuhi perjanjian membayar Tarek AS$85 juta sebagai "upah broker" kerana mengumpul dana dari Timur Tengah ke Malaysia dan bayaran dibuat dalam masa lima hari.

8. Pada 7 Oktober 2009, selepas beberapa hari perjanjian kerjasama dan bayaran AS$1 bilion, anda masih meminta profil syarikat PetroSaudi daripada Mahony menjelang mesyuarat lembaga pengarah 1MDB. Anda berkata kepadanya, "Ia sangat membantu kami dalam mesyuarat lembaga pengarah Sabtu ini."

Sebagai makluman, e-mel anda kepada Mahony juga dihantar kepada Jho Low yang memberitahu Mahony, "Tak perlu menghantarnya. Jangan risau, akan uruskan mereka."

Bagaimana anda membuat keputusan bagi amaun AS$1 bilion tanpa memiliki profil syarikat rakan kongsi? Adakah mesyuarat lembaga pengarah 1MDB sebelum itu meluluskan pelaburan AS$1 bilion? Atau adakah perjanjian kerjasama ditandatangani dan dipatuhi oleh anda dan kemudian dibentangkan kepada ahli lembaga pengarah untuk disahkan?

Kami difahamkan peletakan jawatan pengerusi 1MDB Tan Sri Mohd Bakke Salleh pada 19 Oktober 2009 adalah tiga minggu selepas anda menandatangani perjanjian kerjasama dan mesyuarat lembaga pengarah. Bakke diganti Tan Sri Lodin Wok Kamaruddin yang kekal sebagai pengerusi sehingga hari ini.

Pengarah pada ketika kerjasama itu dimeterai dan masih ahli lembaga pengarah ialah Tan Sri Ismee Ismail yang merupakan CEO Tabung Haji sekarang.

Seperti anda, mereka berdua juga mempunyai banyak isu yang perlu diperjelaskan.

9. Pada September 2010, tambahan AS$160 juta dibayar ke akaun Good Star melalui RBS (nombor akaun sama 11116073). Ia sebahagian daripada AS$500 juta (lebih AS$1 bilion ditukarkan kepada ekuiti dan pinjaman) daripada 1MDB atas langganan lebih banyak nota Murabahah yang dikeluarkan PetroSaudi.

Lebih AS$260 juta (RM800 juta) daripada AS$500 juta daripada 1MDB dipindahkan ke Javace Sdn Bhd melalui akaun bank Tarek dan PetroSaudi Holdings.

Javace menggunakan RM800 juta ditambah RM700 juta pinjaman dari AmInvestment Bank Bhd untuk menswastakan UBG Bhd pada 2010, sebuah syarikat Jho Low yang mempunyai pegangan bersama keluarga bekas Ketua Menteri Sarawak Tun Abdul Taib Mahmud.

Menariknya, penswastaan UBG dibuat oleh PetroSaudi International (Seychelles) – mewakili Good Star yang menerima AS$700 juta daripada 1MDB.

10. Jelas Good Star menerima wang 1MDB bukan sahaja AS$1 bilion wang pelaburan kerjasama kali pertama bersama PetroSaudi tetapi wang yang dikirim 1MDB setiap kali bayaran langganan nota Murabahah dibuat pada 2010.

Mengapa 1MDB terus mengirim wang kepada PetroSaudi malah selepas kerjasama dibatalkan dengan jumlah besar dialihkan kepada Good Star, sebuah syarikat yang dikawal Jho Low dan Seet yang mana pada 30 September 2009 selepas anda meluluskan kiriman AS$1 bilion, satu kiriman di Facebook berbunyi: “Saya berasa bumi bergerak di bawah kaki saya”?

Shahrol,

Bolehkah anda memberikan jawapan kepada rakyat Malaysia?

PS: The Edge gembira Kabinet meminta Ketua Audit Negara (AG) dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) untuk menyiasat akaun dan operasi 1MDB. Kami bersedia membantu AG dan PAC dalam menjalankan siasatan termasuk memberikan maklumat yang diperoleh daripada siasatan sendiri berhubung 1MDB sejak penubuhannya pada 2009.

- See more at: SINI

MH370 : MISTERI DISEBALIK KEHILANGANNYA?

Hasil carian imej untuk MH370 mana tudm


Tentera seharusnya belajar daripada 9-11, kata bekas tentera udaraBekas juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Mejar Zaidi Ahmad menggesa prosedur operasi standard bagi kerjasama pihak tentera dan syarikat penerbangan komersial bagi mengelak insider MH370 berulang.

Apabila pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 hilang pada 8 Mac tahun lalu, ramai percaya misteri tentang di mana ia berada kini boleh dielakkan sekiranya tentera Malaysia menghantar jet pejuang untuk menyiasat pesawat tidak dikenali radar yang terbang di seluruh bahagian utara Semenanjung.

Ia masih tidak jelas sama ada mana-mana pegawai dipertanggungjawabkan akan hal ini sebagaimana yang dikemukakan kepada menteri diabaikan.

Bekas juruterbang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Mejar Zaidi Ahmad berkata, ketiadaan tindakan ketenteraan pada masa itu membuktikan perlunya mengubah dan mengemas kini prosedur operasi standard (SOP) bagi tentera, dan juga bagi kerjasama tentera-awam.

Ini sepatutnya dilakukan berikut serangan pengganas di New York pada 11 September 2001 tetapi tentera Malaysia mengekalkan sikap "sambil lewa", kata Zaidi, yang berpengalaman sebagai juruterbang pesawat pejuang lebih daripada 20 tahun.

"Kejadian 9-11 membuktikan apa sahaja boleh berlaku dan kita perlu bersedia. Selepas 9-11 masih tidak ada SOP antara syarikat penerbangan tentera dan komersial. Kita perlu mengambil perhatian terhadap perkara-perkara yang berlaku di negara lain dan berhati-hati," Zaidi kepada The Malaysian Insider.

Beliau baru-baru ini dipecat daripada TUDM berikutan laporan penggunaan dakwat kekal digunakan dalam pilihan raya umum 2013.

Zaidi didapati menyalahi protokol ketenteraan dengan membuat pengaduan awam dan memberitahu media dakwat berkenaan boleh dibersihkan dengan mudah, yang menjejaskan integriti pilihan raya.

Zaidi berkata, kerjasama perlu dilakukan antara syarikat penerbangan tentera dan komersial supaya sebarang ancaman yang melibatkan pesawat boleh ditangani dengan cepat dan lancar.

"Terdapat banyak teori dan spekulasi tentang apa yang berlaku kepada MH370. Ia boleh menjadi apa sahaja, ia boleh menjadi rampasan, tetapi tidak ada SOP yang betul antara tentera dan pengendali pesawat komersial untuk menyelaraskan komunikasi untuk tindakan lebih cepat, "katanya.

Kenyataan beliau mencerminkan kandungan pembentangan baru-baru ini oleh Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) tentang kelewatan tentera Malaysia dalam menyampaikan maklumat tentang kapal terbang yang tidak dikenali pada radar menyebabkan masa berharga hilang dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) bagi MH370.

Ia adalah kira-kira 20 jam kemudian sebelum pihak berkuasa penerbangan awam dimaklumkan dan seminggu sebelum maklumat itu dikeluarkan secara terbuka, laporan bertajuk "ICAO Brief on the SAR response to MH370".

Ia dibentangkan di Mesyuarat Pasukan Petugas Menyelamat Ketiga Asia/Wilayah Pasifik Wilayah di Maldives pada bulan Januari.

Ia juga menyatakan peningkatan diperlukan mengenai kerjasama antara penerbangan awam dan pihak berkuasa tentera untuk mencari dan menyelamat pelan Asia-Pasifik. – 8 Mac, 2015. ~tmi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...