02 Jun 2012

BN masih lemah kerana Pak Lah, kata Dr M

BN masih lemah kerana Pak Lah, kata Dr M kepada Umno Johor

KUALA LUMPUR, 2 Jun — Kerajaan Barisan Nasional (BN) masih lemah kerana zaman Tun Abdullah

Ahmad Badawi sebagai perdana menyeri, kata Tun Dr Mahathir Mohamad kepada Ketua Umno Bahagian Johor dua hari lalu.
The Malaysian Insider difahamkan Dr Mahathir bertemu dengan kakitangan awam Johor dan Ketua Umno Bahagian Johor yang mana beliau turut memberikan penerangan berhubung keadaan politik dan kesediaan BN untuk pilihan raya akan datang.

Johor merupakan ibu negeri Umno yang telah diisytihar haram pada 1988 apabila Dr Mahathir pada masa itu merupakan presiden dan pengaruhnya kekal sehingga ke hari ini.

"Dr Mahathir berkata kepada ketua Umno mereka perlu bekerja keras kerana kerajaan masih lemah sebab zaman Pak Lah menjadi perdana menteri," kata sumber kepada The Malaysian Insider, merujuk kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi (gambar).

"Beliau masih percaya Abdullah adalah punca kelemahan BN,
" tegas sumber.

Ini adalah kali kedua pertemuan Dr Mahathir dengan kepimpinan Umno, dengan yang pertama di Umno Kedah pada 20 Mei. Di sana, beliau menggesa parti bersatu dalam pilihan raya akan datang.

Abdullah menjadi perdana menteri paling singkat berkhidmat selepas BN tewas dua pertiga majoriti dewan dan empat negeri ketika Pilihan Raya 2008. Beliau meletak jawatan pada April 2009 dan diganti Datuk Seri Najib Razak.

Dr Mahathir, perdana menteri paling lama berkhidmat, keluar Umno pada 2008 sebagai protes terhadap kepimpinan Abdullah dan kegagalan pilihan raya 2008. Pak Lah menggantikan Dr Mahathir pada 2003 dan memenangi 91 peratus kerusi dalam pilihan raya 2004.

Turut difahamkan Abdullah akan melancarkan memoirnya turut menulis berkenaan Dr Mahathir yang membawa kepada kejatuhannya selepas menerima rating 71 peratus sebelum pilihan raya 2008.

Banyak pihak menyalahkan sumber yang lemah dan kemarahan orang ramai berhubung Hindraf dan Bersih pada November 2007.


Pengganti Pak Lah, Najib, telah berusaha untuk mengembalikan sokongan BN bermula April 2009 apabila melancarkan program transformasi ekonomi dan politik. Beliau turut menyalurkan program bantuan RM500 untuk rakyat berpendapatan di bawah RM3,000 melalu pemberian wang tunai secara "one-off".

Namun, populariti Najib telah merundum jatuh dan kaji selidik mendapati beliau hilang sokongan dalam masyarakat Cina dan kelas pertengahan, di sebalik pilihan raya yang dijangka tidak lama lagi.Sokongan Najib menurun kepada 65 peratus pada Mei berbanding 69 peratus pada Mac lepas, menurut penyelidik bebas, Merdeka Center.


"Peningkatan sedikit bagi kaum Melayu telah ditewaskan oleh jumlah besar negatif terhadap kaum Cina," kata Merdeka Center dalam kenyataannya.

Kaji selidik itu mendapati sokongan Najib paling lemah adalah di antara kaum Cina turun 19 kepada 37 peratus. Antara kumpulan kelas pertengahan, turun 18 peratus kepada 50 peratus. Beliau bagaimanapun popular dalam kalangan pengundi Melayu dengan peningkatan 5 peratus, kepada 79 peratus.

Pandangan pengundi terhadap kerajaan kekal, dengab penerimaan masih berada di tahap 48 peratus. Kaji selidik itu dijalankan pada 10 hingga 18 Mei terhadap 1,019 pengundi berdaftar selepas protes 28 April.

VIDEO : CERAMAH DSAI MERDEKA RAKYAT PULAU PINANG- 02/06/12
Broadcasting live with Ustream

KECOH!!! Bil K-POP RM2.4j ?

'Menteri bersilat lidah dalam isu K-pop'


Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Shabery Cheek cuba berdolak-dalih dalam isu perbelanjaan sejumlah besar wang kepada kumpulan pop Korea yang membuat persembahan pada sambutan Hari Belia Negara 2012, kata Pemuda PAS.

"Menteri bersilat lidah untuk menangkis tanggapan buruk terhadap Kementerian Belia dan Sukan (KBS)," kata ketua penerangan dewan itu Riduan Mohd Nor.

Beliau juga menuntut KBS menjelaskan segera jumlah sebenar wang kerajaan dan jumlah ditaja untuk persembahan tiga kumpulan Korea itu.

Malaysiakini semalam melaporkan Shabery, tanpa mengesahkan jumlah perbelanjaan sebenar, berkata, bayaran besar kepada artis pop Korea bukan isu jika ia ditaja.

Dakwaan bayaran RM2.04 juta itu muncul apabila terdapat blog menyiarkan surat yang didakwa dari penganjur program Hari Belia Negara kepada KBS, antaranya mengandungi butiran perbelanjaan.


'Hiburan selera murahan'

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Riduan berkata, jika pun benar bayaran untuk persembahan itu datangnya dari penajaan, KBS sepatutnya menyalurkan wang itu untuk program yang bermanfaat kepada rakyat.

"Sepatutnya wang tajaan digunakan untuk rakyat. Tetapi kini kita lihat hiburan berbentuk selera murahan disajikan untuk belia negara kita.

"Adakah ini budaya yang kita ingin tinggalkan untuk belia kita?" soal Riduan.

Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, Bernama melaporkan Ketua Setiausaha KBS Datuk Mohid Mohamed sebagai berkata, kos membawa kumpulan itu oleh Stadium First Sdn Bhd (Stadium First) berjumlah RM900,000 (AS$300,000), dibayar menggunakan wang penajaan untuk konsert berkenaan.

"Bagaimanapun, sehingga hari ini, KBS masih belum membuat sebarang pembayaran kepada Stadium First kerana ia masih dalam proses perincian.

"Kos RM900,000 ini ditanggung oleh Stadium First selaku pembekal program kepada KBS dan kita akan menggunakan wang daripada tajaan pihak swasta untuk menyelesaikannya," katanya dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur, hari ini.

Agensi berita nasional juga melaporkan, KBS menerima tajaan berjumlah RM28 juta daripada syarikat swasta dalam bentuk wang tunai, barangan dan pelaksanaan pelbagai program.

"Kementerian ingin menjelaskan bahawa invois bernilai RM2.4 juta yang didedahkan dalam laman blog adalah invois awal yang dibuat berdasarkan kepada perkiraan awal yang dikeluarkan oleh ejen kepada Stadium First," beliau dipetik sebagai berkata.-Malaysiakini


SHOW K-POP UNTUK 18SX

Papa Orang Hutan, Masih Menghilang.


Penyampai radio Percuma Sarawak, Peter John Jaban telah menyebabkan kebimbangan apabila dia hilang pada hari Khamis. Pada rakan-rakan masa takut dia telah ditangkap oleh polis pakaian biasa.Polis kini berkata mereka mencari Peter John Jaban, Sarawak penyampai Radio Percuma, berikutan kebimbangan mengenai kehilangannya.

Walau bagaimanapun, rakan sekerja kini datang ke kesimpulan bahawa Peter John, yang dikenali

sebagai Papa Orang Utan kepada pendengar, kemungkinan besar tersembunyi dirinya secara sukarela selepas menjadi takut selepas ditahan di lapangan terbang KK. Hari ini, stesen yang dikeluarkan siaran akhbar ini sebagai sesuatu yang terkini mengenai situasi:Peter JOHN JABAN"Radio Percuma Sarawak ingin untuk mengemaskini pendengar yang masih belum menerima hubungan secara langsung atau tidak langsung daripada penyampai Peter John Jaban.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa berita bahawa dia telah hadir di Miri sejak dua hari lepas dan dia muncul yang bergerak bebas.Ini adalah maklumat yang menggalakkan dan kami sedang menyimpulkan, oleh itu, bahawa beliau memutuskan untuk menyembunyikan dirinya secara sukarela selepas takut dengan mempersoalkan di KK lapangan terbang dan membawa kepada memahami bahawa dia akan dikehendaki untuk disoal lanjut oleh Cawangan Khas apabila dia sampai ke Sarawak.

Pihak polis di Miri telah mengumumkan bahawa mereka telah menerima sebarang arahan untuk menahan beliau. Walau bagaimanapun, mereka kini mencari dia, kerana kebimbangan kehilangan mengelirukan selepas dia meninggalkan kereta kawan yang dia dipungut dari lapangan terbang.

Kita bimbang untuk Peter, yang mempunyai isu-isu kesihatan dan yang juga jelas takut kerana ancaman yang telah dibuat mengenai peranan beliau di Stesen Radio.Walau bagaimanapun, kami tidak lagi bimbang tentang keselamatan yang terdekat atau bahawa dia mungkin berada di bawah tahanan.

Kami akan mengemaskini maklumat lanjut dan mengucapkan terima kasih kepada penyokong yang sangat banyak di Sarawak dan seterusnya untuk kebimbangan mereka mengenai Peter, yang telah mengambil banyak ketegangan sejak mengambil cabaran bekerja di Radio Free Sarawak "Pasukan di Radio Percuma Sarawak berharap bahawa DJ akan membuat hubungan lama dan menguruskan kembali untuk menyertai persembahan. Beliau telah mengambil tempoh cuti dilanjutkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kerana dia ingin menyambung kembali dengan rakan-rakan dan keluarga di Sarawak - SR

Letak Jawatan: Luahan Hati CEO Proton

Letak Jawatan: Luahan Hati CEO Proton Kepada Kakitangannya…


Setelah kedudukannya sering diperkatakan apabila Proton Holdings Bhd. (Proton) dijual, akhirnya Pengarah Urusan syarikat kereta nasional, Datuk Seri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir meletakkan jawatan berkuat kuasa 4 Julai ini.

Syed Zainal Abidin yang telah berkhidmat dengan Proton sejak enam tahun lalu merupakan tunjang utama penghasilan kereta global pertama Proton iaitu Preve.Menurut kenyataan Proton, pengunduran Syed Zainal Abidin adalah atas permintaan sendiri dan pihak Proton menghormati keputusan tersebut.

Turut mengikut jejak Syed Zainal Abidin adalah Ketua Pegawai Kewangan Proton, Azhar Othman berkuatkuasa 6 Julai ini.Dengan perletakan jawatan tersebut, Pengerusi Eksekutif Proton, Datuk Seri Mohd Khamil Jamil akan meneruskan tugas untuk mengetuai kumpulan berkenaan.

Ramai berpendapat yang Syed Zainal telah melakukan perubahan yang cukup besar dalam Proton. Stail kepimpinan beliau dikatakan cukup mengkagumkan, dinamik dan berjaya meletakkan kembali Proton di era kecemerlangan setelah melalui ‘tempoh suram’ yang agak lama
.

Tidak hairanlah, sejak menjadi orang nombor syarikat gergasi itu, pelbagai anugerah yang telah diberikan kepada beliau sama ada dari dalam mahupun luar negara. Pada November 2008, Syed Zainal Abidin telah dinamakan “Man Automotif of the Year” oleh majalah kereta New Straits Times / Maybank.Pada April 2010, beliau dinamakan sebagai “Business Leader dalam Sektor Automotif Antarabangsa” pada Anugerah Perniagaan Timur Tengah di Dubai.

Syed Zainal Abidin merima “Anugerah Ketua Eksekutif Bumiputra Masterclass ” (Mei 2010) .Pada bulan Julai 2011, Syed Zainal Abidin meraih “Anugerah Kepimpinan Global di Sektor Automotif” di Anugerah Kepimpinan Global 2011.Pada 7 Mac 2012, Syed Zainal Abidin menerima Anugerah Kecemerlangan AUAM daripada American Universities Alumni of Malaysia.

Lihatlah saja pada gaya dan ‘style’ ucapannya yang ala-ala Steve Jobs semasa majlis pelancaran Proton Exora dan Proton Preve tidak lama dulu.Dan sempena perletakan jawatannya itu, Syed Zainal ada menulis emel kepada kakitangan syarikat tersebut.

Ikuti ‘luahan hatinya’ itu yang dipetik dari blog http://paultan.org;

Assalamualaikum, Salam Sejahtera dan Salam 1 Malaysia pada seluruh warga PROTON yang saya kasihi. Semoga warkah saya ini bertemu saudara saudari dalam keadaan sihat sejahtera, ceria dan bersemangat tinggi dalam menjalankan tugas-tugas harian.

Seperti yang semua sedia maklum, saya telah pun melepaskan jawatan saya sebagai Pengarah Urusan Kumpulan PROTON berkuatkuasa 4hb Julai, 2012. Dengan mengambil kira cuti yang saya perlu habiskan, hari ini yakni Khamis 31hb Mei, 2012 adalah merupakan hari terakhir saya berada di PROTON secara fizikal.

Saudara saudari yang saya kasihi,

Terlalu berat untuk saya menulis surat ini sebagai penutup tirai kepada lebih enam (6) tahun perkhidmatan saya di PROTON. Berhari-hari saya mengadap skrin komputer yang kosong kerana ternyata tidak ada perkataan yang dapat menterjemahkan apa yang ada di lubuk hati saya. Bagaimana mungkin dapat saya melepas perginya sesuatu yang telah memberi impak yang dalam dan bermakna kepada kehidupan saya? Bagaimana mungkin dapat saya berjabat tangan dan mengucapkan selamat tinggal pada rakan-rakan yang sudah saya anggap sebagai ahli keluarga sendiri? Tiada ucapan yang dapat saya ungkapkan untuk mengucapkan ribuan terima kasih saya kepada setiap individu yang telah berusaha bersungguh-sungguh dalam membantu saya menjalankan tugas saya sekian lama. Tiada mampu dalam diri saya yang kerdil ini untuk membalas pengorbanan, kegigihan dan masa yang telah di curahkan oleh semua pihak dalam usaha merealisasikan impian PROTON tanpa mengenal lelah dan jemu.

Saudara saudari yang saya kasihi,

Apabila saya imbas kembali detik-detik perjalanan saya di PROTON, saya menganggap sayalah yang sebenarnya beruntung. Saya beruntung kerana dapat menerajui sekumpulan tenaga pekerja yang saya anggap permata-permata yang amat bernilai. Saya bersyukur kerana dipertemukan dengan sekumpulan warga Malaysia yang kental semangatnya. Tatkala masyarakat umum memberi persepsi negatif pada PROTON, saudara saudari masih bangun dinihari untuk ke kilang dengan penuh rasa bangga. Tatkala kita ditertawakan atas kesilapan lalu, saudara saudari menerima kritikan dengan sikap terbuka. Tatkala kita berada di bawah, saudara saudari bangkit dan menyahut cabaran perubahan. Semangat saudara saudari lah yang membakar semangat saya untuk terus berjuang memulihkan PROTON. Kematangan saudara saudari jualah yang telah mematangkan diri saya untuk berani mengambil pendekatan baru demi melonjakkan nama PROTON. Saya yakin berdiri di atas pentas kerana saya berdiri di atas keyakinan saudara saudari. Ternyata hari ini, saya lah yang kehilangan sesuatu yang besar nilainya. Bukan saudara saudari.

Saudara saudari yang saya kasihi,

Saya yakin saudara saudari akan meneruskan perjuangan ini dan mampu membawa nama PROTON ke tahap yang lebih tinggi. Saya percaya saudara saudari akan terus memberikan sokongan yang mampan walau dalam apa jua keadaan sekali pun. Segalanya tidak mustahil jika kita tanam keyakinan yang tinggi pada setiap sesuatu. Di mana ada kemahuan, disitu pasti ada jalan, Saya telah melihat kehebatan saudara saudari, jadi saya menyeru agar di teruskan kegigihan ini. Percayalah pada diri sendiri, kejayaan pasti memihak kepada saudara saudari dengan izinNya. Saya yakin dengan suntikan dan anjakan paradigma pengurusan baru, di bawah pimpinan YBhg Dato Sri Hj Mohd Khamil Jamil, PROTON akan terus meraih namanya di persada automotif, insyaallah.

Saudara saudari yang saya kasihi,

Sebagai manusia yang dhaif dan lemah dalam pelbagai aspek, saya menyusun sepuluh jari memohon kemaafan dari setiap warga PROTON atas segala keterlanjuran bahasa, tingkahlaku, makan minum, hak-hak saudara saudari yang tidak dapat saya sempurnakan sepanjang perkhidmatan saya di PROTON. Saya pasti terdapat banyak kekhilafan dan serba kekurangan dalam pentadbiran dan pengurusan saya, Yang baik itu datang dariNya, yang buruk itu adalah kelemahan saya sendiri. Saya mohon juga disampaikan kemaafan dan salam saya pada keluarga saudara saudari sekelian. Walaupun saya mungkin tidak berkesempatan bertemu dengan mereka, doa saya akan sentiasa mengiringi mereka.

Hukum alam menetapkan, setiap yang bermula pasti akan berakhir. Setiap pertemuan, pasti ada perpisahan. Walapun jauh dimata, PROTON akan tetap di hati saya. Saya akan sematkan ingatan dan pengalaman berharga ini jauh di lubuk hati saya. Semuga takdir mempertemukan kita semula dilain tempat, dilain masa, insyaallah.

Akhir kalam, saya memetik lirik dari nyanyian Faith Hill dari lakun layar Pearl Harbour dan kata-kata ini saya tujukan khas kepada semua warga kerja PROTON.

PENDEDAHAN! : 1,758 Anak Jagaan JKM TIADA STATUS WARGANEGARA ( Video Inside)

'Anak jagaan JKM tiada status warganegara'


Presiden Pertubuhan Kebajikan dan Sosial Malaysia (Perbak), Muhammad Khairul Hafiz Abdullah mendakwa seramai 1,758 individu yang keluar daripada pusat jagaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) masih tidak mendapat status warganegara.

Beliau menyalahkan JKM yang didakwa tidak menjalankan tanggungjawab sehingga menyebabkan anak-anak bekas jagaan jabatan tersebut hanya mendapat status pemastautin sementara.Katanya, perkara itu juga terjadi kepadanya yang terpaksa "hidup merempat" selama enam tahun setelah keluar daripada salah sebuah pusat jagaan JKM di Durian Daun, Melaka, sehinggalah beliau mendapat taraf kewarganegaraan tahun lalu.

“Kami tidak ada keluarga. Lepas keluar dari rumah JKM, ke mana kami nak pergi? Dengan tak ada wang lagi. Jadi, JKM perlu bertanggungjawab ke atas budak-budak ini,” katanya dalam sidang media di Kota Damansara hari ini.Beliau menempuh kesukaran apabila keluar daripada Rumah Budak Laki-laki Tun Abdul Aziz kerana tidak memiliki kad pengenalan.

Malah, beliau sendiri pernah dimasukkan ke dalam penjara gara-gara kad pengenalan sementaranya tamat tempoh.

“Masa usia 12 tahun, sampai 6 Januari 2005, saya guna kad pengenalan hijau (pemastautin sementara). Pada Disember 2006, saya guna kad pengenalan merah (pemastautin tetap) dan tahun lepas saya baru dapat kad pengenalan biru (MyKad) dan jadi warganegara.

“Ramai budak yang dijaga Jabatan Kebajikan tidak mempunyai kerakyatan dan kad pengenalan. Malah, kami ini lebih teruk daripada pendatang sebab nak tunggu sampai lima hingga 10 tahun untuk dapat warganegara,” kata Muhammad Khairul, 25.

Atas sebab itulah beliau menubuhkan Pertubuhan Kebajikan dan Sosial Malaysia (Perbak), kata Muhammad Khairul yang mendakwa berjaya menyelesaikan sebanyak 14 kes melibatkan anak-anak terbiar itu melalui usaha pertubuhan itu.

Selain daripada 14 orang itu, seramai 1,744 orang lagi di bawah jagaannya di pusat komuniti Perbak di Melaka itu hanya memegang status pemastautin tetap tanpa kerakyatan sah.Katanya, anak-anak berkenaan seharusnya sudah mendapat taraf kerakyatan setelah mencapai umur 15 tahun di bawah jagaan JKM.“Jika benar anak-anak itu dibesarkan sampai umur 15 tahun (di JKM), dia harus jadi warganegara Malaysia," katanya.

Tambahnya, kerajaan juga perlu membantu anak-anak di bawah jagaan JKM dengan memberi bantuan kewangan, sekurang-kurangnya untuk tempoh setahun, selepas keluar daripada pusat jagaan tersebut."Bila seseorang sudah keluar daripada institusi, dia harus mendapat wang bulanan bagi dia menjalani kehidupan.

“Bila keluar dari institusi itu, kerajaan juga perlu carikan pekerjaan. Jangan biarkan mereka tak ada apa-apa (pekerjaan). Katanya, perkara itu pernah disuarakannya dalam pertemuan dengan Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga pada ketika itu, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Perbak yang sebelum ini bernaung di bahawa Persatuan Pengguna Islam Malaysia, kini beroperasi secara bebas sejak April lalu.
Oleh :
Zulaikha Zulkifli-MK

01 Jun 2012

GAMBAR-GAMBAR & VIDEO: X'PRESI HIJAU ANAK MUDA KE PUTRAJAYA

Tu dia himpunan hijau di stadium darul aman. Agak-agak berapa ratus org kot? Kalau tak reti matematik belajaqlah dgn utusan. Dia akan kata beberapa ratus org aja..7.30 Malam6.30 ptg

5.45 ptg


LIVE XPRESI HIJAU Puluhan ribu sudah penuhi Stadium Darul Aman

Stadium Darul Aman, Alor Setar yang merupakan venue Himpunan Hijau ke Putrajaya malam ini sudah dipenuhi puluhan ribu rakyat yang hadir sejak jam 4 petang tadi.Bukan sahaja bahagian tempat duduk berbumbung yang dipenuhi, malah kawasan padang juga penuh dengan orang-ramai yang mula mencari tempat duduk untuk mendengar ucapan pemimpin PAS malam nanti.

Biarpun hujan lebat turun sekitar jam 4.30 petang hingga 5.30 petang tadi, ianya tidak mematahkan semangat orang ramai untuk hadir ke himpunan penuh bersejarah ini.Malah mereka langsung tidak berganjak biarpun hujan lebat membasahi mereka.Di luar stadium pula, keadaan jalan penuh sesak dengan kahadiran orang ramai dari seluruh negara yang sedang menuju ke stadium.Tidak kurang juga kenderaan yang meletakkan kereta kiri dan kanan jalan.

Walaubagaimanapun pihak polis sejak dari tengah hari menjaga lalu lintas memastikan laluan lancar dan memudahkan orang ramai menuju ke stadium.Difahamkan kesesakan bermula dari pintu masuk plaza tol Alor Setar Utara lagi sehingga ke stadium.

Kehadiran yang ramai bermula petang tadi bukan kerana adanya konsert K-Pop artis Korea, ataupun penari berpakaian seksi dari Jepun, tetapi hanya baru kerana kehadiran pendakwah tersohor Ustaz Azhar Idrus yang merasmi pentas program malam ini dengan kuliahnya.

Malam ini pula akan berlangsung solat hajat dan munajat perdana sejurus selesai solat Maghrib sebelum acara kemuncak ceramah oleh pimpinan utama PAS termasuk presiden Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz.Sukar untuk dianggar berapa jumlah sebenar kehadiran pada waktu ini.

ANAK MUDA KE PUTRAJAYA - Tarikh : 1 Jun 2012, Jumaat Jam 4.30 - 12.00 mlm bertempat di Stadium Darul Aman Kedah. Boleh diikuti melalui disemua saluran utama. Saluran WebTV (Auto Channel), S4 - Kelantan TV & S6 Perlis.TV
http://www.ustream.tv/channel/kedahtv
http://www.ustream.tv/channel/penangtv
Hujan lebat dari 4.30ptg

4.00 ptg.

3.00ptg

3.00ptg

PRU13 -September sebelum Bajet 2013 kata Khairy

PRU13 sebelum Bajet 2013 kata Khairy


Pengumuman bahawa Bajet 2013 akan dibentangkan pada 28 September ini tidak bermakna Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) - 'ibu kepada segala pilihan raya' tidak akan diadakan sebelum tarikh itu, kata Ketua Pemuda Barisan Nasional, Khairy Jamaluddin.

Beliau yang juga Ketua Pemuda Umno berkata, disebabkan proses sesi perundingan dan keperluan-keperluan perundangan, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak perlu mengumumkan tarikh pembentangan Bajet 2013 lebih awal.

"Ia tidak bermakna tidak akan ada PRU lebih awal (jika Perdana Menteri memutuskan demikian)," kata beliau menjawab pengikut-pengikut akaun Twitternya malam tadi.

Beberapa jam sebelum respons Khairy itu, Najib yang juga Menteri Kewangan mengumumkan Bajet

2013 akan diumumkan 28 September ini. Tahun lalu, Bajet 2012 dibentangkan minggu pertama Oktober. Lazimnya ucapan belanjawan akan dibentangkan di Parlimen pada September atau Oktober setiap tahun.

Najib, yang juga Pengerusi BN, membuat pengumuman itu ketika ramai meramalkan - spekulasi terbaru - bahawa PRU13 akan diadakan September, selepas sambutan Aidilfitri.

Sebelum ini ada spekulasi bahawa PRU13 akan diadakan awal Julai ini dengan kemungkinan Parlimen dibubarkan dalam tempoh dua minggu akan datang. Kerajaan Pusat masih ada mandat sehingga akhir April 2013.

Khairy yang juga Ahli Parlimen Rembau berkata, secara peribadi beliau tidak melihat Bajet 2013 akan dibentangkan sebelum PRU13. "(Saya lihat) 70-30, pilihan raya sebelum bajet (dibentangkan),"
kata wakil rakyat penggal pertama ini.

Sumber: BlogPolitikus

LIVE HIMPUNAN HIJAU KE PUTRAJAYA ( AMANAT KHAS PRESIDEN ) -Video Inside

Makluman Siaran Langsung Terdekat

LIVE HIMPUNAN HIJAU KE PUTRAJAYA ( AMANAT KHAS PRESIDEN ) -

Tarikh : 1 Jun 2012, Jumaat Jam 8.30 - 12.00 tghari bertempat di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut.Boleh diikuti melalui Saluran WebTV (Auto Channel), S4 - Kelantan TV & S6 Perlis.TV
LIVE XPRESI HIJAU ANAK MUDA KE PUTRAJAYA - Tarikh : 1 Jun 2012, Jumaat Jam 4.30 - 12.00 mlm bertempat di Stadium Darul Aman Kedah.
Boleh diikuti melalui disemua saluran utama.

Amanat Presiden PAS kepada ahli PAS;


Firman Allah:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُو ا ٱصۡبِرُو ا وَصَابِرُو ا وَرَابِطُو ا وَٱتَّقُو ا ٱللهَّ لَعَلَّكُمۡ تُفۡلِحُونَ

Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan) dan bersedialah (dengan melaksanakan tugas masing-masing) serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan). (Ali Imran: 200)

PAS perlu mempertingkatkan akhlak kita dalam menghadapi pertembungan sengit ini walaupun menghadapi provokasi yang melampau daripada pihak lawan.

Usaha yang bersungguh-sungguh perlu dilakukan untuk memperkukuhkan jentera parti daripada peringkat pusat sehingga ke peringkat cawangan dengan mengelakkan khilaf yang tidak perlu dan mengutama semangat shura dalam membuat keputusan di setiap peringkat.

Mempereratkan hubungan dengan Allah s.w.t. dengan terus bermunajat dan bertawakkal kepadaNya bagi memenuhi ciri-ciri golongan yang mendapat pertolongan Allah.

3. Penutup
Saya menyeru semua ahli-ahli PAS menjadikan gerakkerja dalam PRU ke-13 sebagai sebahagian dari jihad dan ibadah dengan membetulkan niat kita , melaksanakan tugas dengan Istiqamah dan Iltizam , semata-mata mencapai keredhaan Allah.

اله أكبر ولله الحمدEmas tulen tidak takut api yang kuat - DHPP


ALOR SETAR: Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) yakin PAS tidak akan rosak dan musnah dengan pelbagai serangan yang dibuat oleh media Umno sekarang ini kerana parti Islam itu mempunyai kekuatan tersendiri.

Ketua DHPP, Hu Pang Chaw yang berucap dalam Himpunan Hijau Menuju Putrajaya pagi ini memetik satu pepatah China bagi menyokong kenyataan beliau itu."Emas tulen tidak takut dibakar dengan api yang kuat," kata Pang Chaw dalam ucapan di Markas Tarbiyah PAS Kedah, Batu 9, Kota Sarang Semut hari ini.

Beliau dipercayai mengulas isu muzakarah yang dipercayai beliau cuba dignakan Umno untuk memerangkap PAS.Bagi beliau, PAS sudah cukup berpengalaman untuk diperangkap lagi dalam isu ini."Jangan mimpi untuk perangkap PAS dengan isu muzakarah.. pepatah Cina emas asli tidak takut kepada api yang kuat," katanya.

Bagaimanapun, beliau mengingatkan saf kepimpinan PAS agar berhati-hati mengulas sebarang isu sekarang untuk mengelakkan sebarang salah faham kerana pihak lawan pandai putar belit kenyataan.Dalam ucapan itu juga, beliau mengucapkan terima kasih kepada PAS kerana telah menterjemahkan buku Negara Berkebajikan ke dalam bahasa Cina dan Inggeris.Beliau berharap agar buku ini diterjemahkan ke dalam bahasa Tamil pula bagi memahamkan semua pihak tentang perjuangan PAS.

TS Khalid " Pegawai JAIS Bukan betul 100% "

Debat dengan hakim, kata Khalid kepada Zaid


Polemik ini tercetus berhubung tindakan Jais menahan anak Zaid, Ezra kerana menerbit dan mengedar buku kontroversi, "Allah, Kebebasan dan Cinta".
SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menolak cabaran bekas menteri kabinet Datuk Zaid Ibrahim mengenai Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang mengambil tindakan undang-undang ke atas penerbit dan pengedaran buku kontroversi “Allah, Kebebasan dan Cinta”.
Zaid menyuarakan cabaran itu di laman sosial twitter semalam sambil menyifatkan Abdul Khalid sebagai takut kepada Jais.

Memetik tulisan Zaid, beliau berkata “MB Selangor berkata Jais bertindak ikut kuasa. Dia takut dengan mereka. Saya akan dilepaskan tak lama lagi. Adakah MB terima debat terbuka dengan saya mengenai isu ini?”

Abdul Khalid sambil berseloroh berkata Zaid boleh berdebat dengan hakim sekiranya tindakan Jais itu tidak mengikut undang-undang. “Berdebatlah dengan hakim jika tindakan Jais tidak betul. Bukan berdebat dengan saya.“Kalau benar (apa yang Zaid kata) maka saya terima keputusan hakim. Malah saya tidak kata pegawai Jais betul 100 peratus.

“Cuma saya kata pegawai Jais ikut panduan, enakmen dan ada kuasa untuk kes itu,” katanya dalam sidang media selepas majlis Konvensyen Pimpinan Pekerja Selangor 2012. ZI Publication yang dimiliki anak Zaid, Ezra ditahan dan siasat dibawah Seksyen 16 (1) (a) Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) kerana menerbitkan buku tersebut yang bertentangan dengan hukum syara’ pada Isnin lalu.

Buku tersebut ditulis oleh penulis kontroversi dari Kanada Irshad Manji, malah Jais turut merampas 180 naskah buku berkenaan.

Projek komersial PKNS

MB: Tubuh Jawatankuasa Bebas Selesai Isu Padang PKNS


SHAH ALAM 31 MEI : Kerajaan Negeri akan menubuhkan satu jawatankuasa bebas bagi menyelesaikan isu padang kompleks Sukan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata jawatankuasa itu akan diwakili panel bebas daripada kumpulan profesional.

Katanya, panel itu bukan terdiri daripada orang yang bekerja dengan Kerajaan Negeri atau negara bagi menyiasat percanggahan perkara itu.Sebelum ini, isu terbabit dibangkitkan apabila padang PKNS di SS7 Kelana Jaya berhampiran dengan Lebuhraya Damansara Puchong itu ingin dimajukan oleh PKNS dengan projek komersial.

Hal itu menyebabkan penduduk membantah pembangunan itu kerana kawasan itu diwartakan sebagai kawasan hijau.Bagaimanapun, semalam, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Datuk Mohamad Roslan mengakui terdapat kesilapan cetak oleh MBPJ dalam Rancangan Tempatan Petaling Jaya(RTPJ2). Oleh itu, Roslan memaklumkan pihaknya akan mengikut buku yang dicetak oleh Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (JPBD).

Malah, Roslan memutuskan kawasan itu kekal sebagai kawasan rekreasi.Mengulas lanjut perkara itu, Abdul Khalid berkata, Kerajaan Negeri perlu mengadili perkara itu dengan adil sama ada ia benar atau tidak. “Kalau ia disalah cetak, Kerajaan Negeri mesti mengadilinya dengan baik dan JPBD dan MBPJ mesti mengemukakan perkara-perkara yang menyebabkan terdapatnya perbezaan itu.

“Saya tidak akan menghalang sekiranya mana-mana pihak yang betul dan saya juga tidak akan membetulkan benda yang salah tetapi ia mesti dibawa ke pengadilan serta perkara ini perlu dikaji semula,” katanya ketika ditemui di Himpunan Pekerja Selangor di Kompleks Belia, Seksyen 7, di sini.Beliau berkata, semua pihak perlu memberi peluang dan ruang kepada PKNS, JPBD dan MBPJ untuk menyelesaikan perkara itu.

Baru-baru ini, penduduk SS7 membuat laporan di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) Putrajaya berikutan penemuan dua buah buku RTPJ2 yang mempunyai fakta berbeza tetang status tanah kompleks berkenaan.Berhubung laporan itu, Abdul Khalid berkata penduduk boleh menghantar laporan itu kepada SPRM dan SPRM juga berhak untuk meneliti laporan itu.

“SPRM boleh melihat dan mencari perkara-perkara yang dianggap salah guna kuasa ataupun rasuah, saya juga sentiasa menggalakkannya dalam usaha kita membanteras rasuah dan salah guna kuasa dan maklumat yang diberikan itu adalah sangat penting,” katanya.

Sementara itu, Adun Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad mahu isu itu disiasat oleh Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawapan dan Ketelusan Selangor (SELCAT)

CERAMAH DSAI DI ZON PERANG

31 Mei 2012

ANTARA RATU DAN RAKYATProf Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Sambutan Diamond Jubilee sempena 60 tahun pemerintahan Queen Elizabeth II yang menaiki tahta sejak 1952 akan berlangsung di UK beberapa hari lagi. Dikatakan beberapa negara yang masih mendaulatkan Monarki British itu seperti Australia, Canada, New Zealand dan lain-lain akan turut menyambutnya. Di UK, sambutan kelihatan agak besar. Masih nampak perasaan sayang rakyat pada Ratu.

Kritikan

Pun begitu sambutan Diamond Jubilee yang akan berlangsung itu tidak sunyi dari kritikan. Akhbar dan orangramai ada yang memprotes sambutan tersebut sebagai membazir wang negara dalam keadaan ekonomi Eropah yang tidak stabil sekarang. Ada yang membuat undian pendapat apakah sambutan itu membazir ataupun tidak. Ada pula yang mengira kos kerugian cuti disebabkan sambutan tersebut.
Hasrat Queen untuk mendapat hadiah sebuah Yacht (kapal persiaran) daripada kerajaan sempena Jubilee ini pun telah ditolak apabila survey menunjukkan 64% rakyat tidak bersetuju (Rujuk : http://yougov.co.uk/news/2012/01/27/and-against-queens-yacht/).
Demikian ramai juga yang mengkritik sambutan Jubilee ini disebabkan antara jemputan Queen ialah raja-raja yang dianggap tidak demokratik dan zalim dari pelbagai negara. Kritikan ditujukan kepada Queen sebagai tidak sensitif dengan isu kemanusiaan.
Empayar British yang luas

Apapun, kami di sini akan dapat cuti. Segala kritikan dan sokongan kepada Queen adalah asam garam kehidupan mereka di sini yang menghormati hak rakyat dalam bersuara. Setuju ataupun tidak satu hal. Namun memberikan ruang rakyat bersuara adalah tanda pemerintah yang demokratik dan menghormati rakyat.

Rakyat tidak dianggap derhaka hanya dengan memberikan pendapat yang berbeza. Hanya kelompok ‘jakun’ yang cuba hidup dalam kalangan manusia berakal sahaja yang menganggap memberi pendapat itu satu jenayah, sekalipun ia tidak diikuti dengan aktiviti yang mengancam dan merosakkan keselamatan rakyat.

Ya, sudah pasti ada peraturan dan adabnya dalam setiap perkara. Namun hak bersuara tidak boleh dinafikan. Kita patut ‘tabik’ kepada Monarki British di ‘sudut itu’. Mungkin perkembangan politik British juga tidak memberikan mereka pilihan melainkan demikian. Saya rasa itulah salah satu sebab Monarki British itu masih disayangi dan rakyat merasakan mereka patut terus berada di situ.

Isu Malaysia

Saya terlambat ikuti perkembangan isu di Malaysia. Saya dimaklumkan bahawa ada isu tentang istana tertentu membida nombor kereta sehingga lebih RM 500,000. Saya juga dimaklumkan bahawa ada yang telah kritik isu ini. Saya tidak tahu pendetilan isu tersebut. Saya tidak tahu siapa yang patut dipersoalkan. Cuma, apabila ada yang bertanya dalam twitter, saya jawab secara umum bahawa ‘JIKA’ golongan istana tidak boleh dipertikaikan bererti rakyat telah mempertuhankan mereka. Ini kerana hanya Tuhan sahaja yang tidak boleh dipertikaikan oleh manusia.


Saya twit hal itu secara umum tanpa ditujukan khusus kepada sesiapa. Ada yang cuba menjadikan twit itu khusus kepada isu berkenaan. Sebenarnya tidak. Ada pula yang menyunting rakaman ucapan saya dalam isu lain yang dah lama semasa saya masih di Malaysia, lalu dikaitkan dengan isu berkenaan. Itu pun tidak betul. Saya tidak tujukan kepada peribadi, tetapi kaedah yang umum. Saya juga setuju, menegur pemerintah ataupun raja dalam isu peribadi memerlukan bahasa yang sesuai dan berkesan. Kritikan hendak membina (constructive criticism). Namun hak menegur tetap ada.

Saya mungkin tidak bersetuju dengan isi sesuatu kritikan. Bahkan saya mungkin menentang pengkritik itu sendiri dalam isu-isu yang lain. Namun saya berpegang bahawa seseorang rakyat itu selagi dia menggunakan bahasa yang wajar dan hujah yang betul, tidak wajar untuk dia dihukum kerana mengkritik.
Mana-mana pihak yang menghalang orang mengkritik golongan bangsawan sekalipun dengan bahasa yang betul, adalah golongan feudal yang tidak wajar menguasai politik masakini. Adakah sesiapa dalam kalangan pemerintah kita yang lebih mulia, hebat dan gagah dari Saidina ‘Umar bin al-Khattab?! Beliau pernah ditegur, namun beliau tidak menghukum pengkritiknya.
Khalifah Umar bin al-Khattab suatu hari pernah membahagi-bahagikan kepada rakyatnya pakaian lalu beliau naik ke atas mimbar dan berkata:
“Wahai manusia dengarlah!” Tiba-tiba bangun Salman al-Farisi berkata: “Kami tidak mahu dengar”. Lantas Umar bertanya: Kenapa wahai Salman?” Jawabnya: Engkau berikan kamu semua seorang sehelai, sedangkan engkau memakai dua helai”. Kata ‘Umar: “Jangan tergesa-gesa wahai Salman”. Lalu Umar memanggil anaknya Abd Allah. Kata Umar: aku menyerumu dengan nama Allah, bukankah pakaian yang aku pakai ini adalah peruntukanmu yang engkau berikan padaku”. Jawabnya: Ya!. Maka kata Salman: “Sekarang kami akan dengar”. (Ibn Qutaibah, ‘Uyun al-Akhbar, 1/55).
Tiada hukuman pun, sedangkan itu ‘Umar bin al-Khattab. Apakah kita merasakan bahawa ada pihak yang lebih mulia dari Nabi s.a.w dan para al-khulafa ar-Rasyidin. Nabi s.a.w sendiri pernah dipersoalkan beberapa tindakan baginda seperti tentang isi perjanjian Hudaibiyyah yang baginda meterai. Baginda tidak menghukum pengkritik. Sedangkan baginda seorang nabi. Siapakah yang merasakan lebih mulia dari baginda?!

Ulama
Ulama mestilah bersikap seperti tokoh ilmuwan agung mazhab al-Shafi’i iaitu al-Imam al-Nawawi (meninggal 676H). Saya telah petik kisah beliau dalam artikel saya semasa saya masih menjadi Mufti Perlis. Saya ketika itu mengkritik kenaikan harga barang. Artikel itu disiarkan oleh Akhbar Utusan (Mingguan Malaysia).

Saya petik kisah al-Imam al-Nawawi r.h (631-676H) yang diminta oleh Raja pada zamannya al-Malik al-Zahir untuk memberikan fatwa bagi mengharuskan Raja mengambil harta rakyat untuk digunakan memerangi musuh yang mengancam negara iaitu tentera Tatar. Tujuan itu pada zahirnya baik kerana mempertahankan negara dari ancaman musuh. Harta itu pun hendak digunakan untuk keperluan jihad.
Namun ramai ulama yang telah dibunuh ketika itu kerana enggan mengeluarkan fatwa berkenaan. Al-Nawawi juga enggan menulis surat sokongan terhadap tindakan Raja Zahir itu sekalipun beliau tahu pengambilan harta itu untuk kepentingan negara juga. Apabila Raja bertanya kepada beliau mengapa beliau enggan menyokong? Beliau menjawab:

Setahu saya engkau dahulunya seorang hamba, tidak mempunyai harta. Kemudian Allah memberikan kurniaan kepadamu lalu diangkat engkau menjadi seorang raja. Aku dengar engkau memiliki seribu hamba lelaki yang setiap mereka memiliki talipinggang daripada emas. Engkau juga ada memiliki dua ratus hamba perempuan, dan setiap mereka memiliki sebekas perhiasan. Jika engkau belanjakan itu semua, sehingga hamba-hamba lelakimu hanya memakai tali pinggang kain, dan hamba-hamha perempuanmu hanya memakai baju tanpa perhiasan, juga baitul mal sudah tiada simpanan wang, harta dan tanah lagi, maka aku akan fatwakan untukmu keharusan mengambil harta rakyat itu. Sesungguhnya yang menolong jihad dan selainnya ialah penyerahan diri kepada Allah dan mengikut jalan nabiNya s.a.w. (lihat: ‘Abd al-Ghani al-Daqar, al-Imam al-Nawawi, 144-145, Damsyik: Dar al-Qalam).

Inilah tokoh Mazhab al-Shafi’i yang sangat hebat dari segi ilmu dan akhlak. Di Malaysia, ada yang fanatik mazhab. Pantang dengar orang tidak berpegang dengan mazhab Shafi’i yang ‘dia faham’, terus hendak diadukan kepada sultan dan raja. Malang sekali, sikap dan budi tokoh-tokoh mazhab itu tidak diteladani. Kita tidak meminta pemerintah supaya jadi seperti ‘Umar bin ‘Abd al-‘Aziz. Kita minta jangan buat sesuatu yang menimbul persoalan dan kegelisahan rakyat.
Kita ingin sayangkan pemerintah kita dengan ikhlas. Pihak istana akan lebih dihormati dan disayangi jika mereka mengikut perkembangan dan perasaan rakyat. Hari ini dunia terbuka. Memaksa orang suka hanya membakar rasa kebencian. Namun, akhlak yang baik, teladan yang bagus dan kehidupan yang jujur akan menjadikan sesebuah institusi itu bertambah dekat di hati dan jiwa rakyat.

Kejutan di Himpunan HIJAU EsokKUALA LUMPUR: Dijangkakan akan ada beberapa kejutan akan diumumkan oleh PAS dalam Himpunan Hijau ke Putrajaya yang akan berlangsung di Stadium Darul Aman Alor Setar esok.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali ketika ditanya berhubung 'kejutan' itu, beliau berkata ianya mungkin diumumkan pada acara kemuncak di sebelah malamnya."Malam esok adalah program kemuncaknya di mana semua pimpinan utama PAS akan hadir.

"Semestinya mungkin ada beberapa orang baru nak isytihar masuk PAS," katanya.

Sebelum ini desas-desus menyebut beberapa lagi tokoh berpengaruh dan pernah memegang jawatan tinggi negara akan membuat perisytiharan meyertai PAS pada Himpunan Hijau ini.Sejak kebelakangan ini, ramai tokoh dan salebriti yang cenderung kepada agama mengumumkan secara terbuka menyertai PAS.

Ianya termasuk bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Fauzi Shaari, dan penyanyi Wan Aishah Wan Ariffin atau Aishah."InsyaAllah, tokoh penting," kata Mustafa lagi.Sementara itu, Himpunan Hijau esok akan bermula dengan program tertutup di sebelah pagi di Kompleks PAS Kedah, Kota Sarang Semut.

Program yang dinamakan 'Amanat Khas Pimpinan' itu akan menghimpunkan seluruh pimpinan PAS dari semua peringkat.Kemuncak program pada pagi itu adalah ucapan amanat Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang."Ucapan Presiden PAS itu nanti semacam ucapan dasar waktu muktamar juga lah.

"Ianya semestinya akan fokus juga kepada persiapan dan unsaha menghadapi pilihan raya," kata Mustafa lagi.


Program terbuka kepada umum pula akan bermula seawal jam 4 petang di Stadium Darul Aman yang dinamakan Xpresi Hijau Anak Muda ke Putrajaya.Program itu akan menampilkan penceramah tersohor, Ustaz Azhar Idrus dan selebriti Bob Lokman yang akan mempersembahkan sketsa bertajuk Belantan Pusaka Durjana.

RAKAN NIAGA PENEROKA FELDA SYARIKAT MILIK YAHUDI ?

Penyenaraian FGVH: Siapa dia Bunge Limited
Dr. Rosli Yaakop,- Siapakah Rakan Kongsi Strategik FGVHB?


Dalam satu siaran akhbar bertarikh 12 Disember 2011 di St. Louis, Missouri, Amerika Syarikat, diumumkan bahawa syarikat Bunge North America (BNA), anak syarikat Bunge Limited (BL) yang menguasai operasi syarikat Bunge Limited bagi Amerika Utara telah menubuhkan sebuah syarikat usahasama dengan TRT ETGO di Kanada.

Syarikat usahasama itu dinamakan Bunge ETGO L.P. yang akan menyatukan aktiviti komersial kedua-dua syarikat berkaitan operasi penglumatan (crushing) dan penafisan (refining) di Kanada, iaitu, kilang milik Bunge Limited di Hamilton, Ontario dan TRT-ETGO di Becancour di Quebec. Kilang ini boleh digunakan untuk melumatkan biji canola atau kacang soya.
Kombinasi kedua-dua kilang ini menghasilkan kapasiti penglumatan sebanyak 2 juta ton se tahun. Tidak diumumkan struktur pemilikan saham di dalam syarikat usahasama yang baru ditubuhkan itu. Juga, terma-terma kewangan berkaitan dengan penubuhan syarikat usaha berkenaan masih dirahsiakan.

Oleh kerana FGVHB telah pun memulakan usaha sama di Amerika Utara, maka bolehlah dianggap bahawa yang akan menjadi “rakan kongsi strategik” bagi FGVHB apabila ia disenaraikan di Bursa Malaysia nanti ialah Syarikat Bunge Limited ini yang bakal diberi milikan saham sebesar 20% di dalam syarikat tersenarai FGVHB. Usahasama di antara FGVHB dan Bunge Limited di Amerika Utara telah dimetrai dalam bulan Disember 2011.

Siapakah Dia Bunge Limited (BL) Ini?

Bunge Limited (BL) adalah sebuah syarikat terkemuka di dunia dalam perniagaan agrobusiness dan

makanan dengan kakitangan berjumlah 32,000 orang di lebih dari 30 buah negara. BL menjual, membeli, mensetor dan mengangkut pelbagai jenis oilseed dan bijirin gandum di seluruh dunia. Ia juga memproses oilseed untuk menghasilkan protin untuk makanan ternakan dan pelbagai produk edible oil untuk pelanggan komersial dan pasaran pengguna (melalui rangkaian pasar raya), menghasilkan gula dan ethanol dari tebu (sugarcane) dan mengisar dan mengilang gandum dan jagong (corn) sebagai ramuan (ingredient) yang digunakan oleh syarikat-syarikat pemprosesan dan pengeluaran makanan dan menjual baja di Amerika Utara dan Amerika Selatan. Pada masa ini, BL beribu pejabat di White Plains, New York.

BL adalah pengisar (miller) jagong kering (dried corn) Nombor 1 di Amerika Syarikat (melalui anak syarikatnya, Lauhoff Grain) menguasai 18% pasaran, pengeksport gandum (grain) Nombor 1 di Brazil, pengeksport produk-produk kacang soya Nombor 2 di Amerika Syarikat (soymeal dan soyoil), pengeksport gandum Nombor 3 di Amerika Syarikat, pemeproses kacang soya Nombor 3 di Amerika Syarikat., pengeksport gandum Nombor 4 terbesar didunia, pemiliki grain elevator capacity yang ke 4 terbesar di Amerika Syarikat dan pengeksport gandum Nombor 7 di Argentina.
BL memiliki 50 buah grain elevator di Amerika Syarikat kebanyakannya di kawasan sepanjang Sungai Mississipi dari St. Louis ke New Orleans. Ia memiliki sebuah grain export elevator yang amat besar di Quebec City, Kanada.

BL ini adalah sebuah syarikat milik orang Yahudi yang di mana sahaja ia beroperasi dan menjalankan perniagaan matlamatnya ialah “ia mahu menguasai dan memonopoli.” Ia adalah sebahagian daripada rangkaian syarikat-syarikat “food cartel” dunia. Setakat ini, food cartel ini belum lagi berjaya mendominasi pengeluaran dan pasaran sawit dan produk sawit. Apabila ianya kelak menjadi “rakan kongsi strategik” kepada FGVHB, maka Felda akan menyumbang ke arah penyempurnaan pengawalan oleh food cartel ini ke atas makanan-makanan utama dunia.
Dari segi sejarahnya, BL bermula di Amsterdam pada tahun 1750 di asaskan oleh keluarga Bunge. Ia bermula dengan berniaga kulit, rempahratus dan getah dari tanah jajahan Belanda. Selepas satu abad menguasai perdagangan yang amat lucrative ini, pada tahun 1850, Charles Bunge memindahkan perniagaan keluarga ini ke Antwerp, Belgium.

Di sini, dua anak lelaki beliau menubuhkan syarikat perkapalan yang menguasai pelayaran komersial di Lautan Atlantik. Edouard Bunge menetap di Antwerp sementara Ernest Bunge berpindah ke Argentina pada tahun 1876. Bersama abang iparnya, George Born, beliau menubuhkan syarikat Bunge and Born di Buenos Aires, Argentina. Pada tahun 1897, seorang pedagang gandum berbangsa Yahudi bernama Alfred Hirsch menjadi rakan kongsi mereka. Pada tahun 1927, Hirsch menjadi presiden syarikat Bunge and Born dan kekal selama 30 tahun.

Hirsch dan lain-lain ahli keluarga Bunge and Born melaksanakan strategi “menguasai dan memonopoli” dengan cara menyalahi etika perniagaan termasuk melalui korupsi dan konspirasi. Di Argentina, mereka berjaya membolot estancias - tanah perladangan yang keluasan beratus-ratus ribu malah berjuta-juta ekar di kawasan tanah subur di Pampas Plains. Mereka berjaya menguasai ekonomi Argentina. Parahnya penguasaan syarikat Bunge and Born ke atas ekonomi Argentiana terdedah pada tahun 1974 apabila kumpulan Pemberontak Argentina (Montoneros Terrorists) berjaya mencolek Jorge Born dan Juan Born. Dari mereka diketahui bukan sahaja syarikat Bunge and Born ini menguasai dan memonopoli sektor pertanian Argentina tetapi syarikat-syarikat milik Bunge and Born menguasai 40% pengeluaran cat (paint), 67% pengeluaran bekas tin (can), 20% pengeluaran tektil dan senarainya terlalu panjang untuk diturun semuanya di sini.

Bila Juan Peron menjadi Presiden Argentina pada tahun 1946, beliau cuba untuk mengurangkan dominasi Bunge and Born ke atas ekonomi Argentina, khasnya di sektor pertanian yang mengakibatkan petani-petani hidup dalam keadaan tertindas dan melarat. Beliau telah cuba mengurangkan dominasi dan kuasa grain cartel (yang dikuasai oleh Bunge and Born dan beberapa buah lagi syarikat lain) dengan kerajaan sendiri, melalui penubuhan “Institute for the Promotion of Trade (IAPI),” membeli gandum terus dari petani dan mengeksportnya. Mendapati kuasa mereka mula terhakis, ahli-ahli “grain cartel” lalu mengatur konspirasi menjatuhkan kerajaan Peron.

Dalam tahun 1955, Peron dijatuhkan dan IAPI yang beliau tubuhkan ditutup. Juan Peron kembali berkuasa pada tahun 1973 lalu menubuhkan National Grain Board untuk membebaskan petani gandum dari penindasan oleh “grain cartel.” Sekali lagi Peron mendapat tentangan kuat dari syarikat-syarikat “grain cartel.” Bila Juan Peron meninggal dunia pada tahun 1974, isteri beliau, Evita Peron mengantikan beliau dan meneruskan perperangan ke atas grain cartel. Beliau kemudian digulingkan (1976) dan NGB dibubarkan dan syarikat-syarikat cartel kembali menguasai pengeksportan gandum dan daging Argentina. Petani-petani Argentina sehingga kini terus hidup tertindas.

Parahnya dominasi syarikat Bunge dan Born ke atas Argentina terbukti apabila dua orang eksekutifnya berjaya menyelinap masuk ke dalam kerajaan Carlos Menim dengan memegang jawatan Menteri Ekonomi, iaitu, mula-mula Mor Roig diikuti Nestor Rapanelli.
Bagi rakyat Argentina, “nasi telah menjadi bubur.” Dominasi Bangsa Yahudi di dalam kehidupan mereka sudah parah, bukan sahaja mereka menguasai ekonomi Argentina tetapi juga politik dan kerajaan Argentina.

Persoalannya: Akan beruntungkah peneroka-peneroka Felda dan akan selamatkah anak-anak peneroka Felda dan jenarasi mereka yang akan datang apabila satu bangsa yang tidak pernah ada belas kasihan, yang ketamakan dan kerakusannya tiada tolok bandingan dan yang matlamatnya tidak lain untuk “menguasai dan memonopoli” sudah berada di ambang pintu? Mahukah dan bersediakan peneroka Felda untuk berkongsi tanah dna kilang-kilang minyak sawit yang mereka miliki dengan Yahudi?
*Penulis adalah bekas Timbalan Pengarah Bank Negara merangkap Penasihat Ekonomi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan.


sumber:http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/10678-penyenaraian-fgvh-siapa-dia-bunge-limited

Jennifer Lopez suka ' Anak ikan ' , menteri kita ligan ' Anak Lembu ' ?

JLo tinggalkan American Idol kerana 'anak ikan' ?
Gambar JLo bersama Casper ketika bercuti.

Di Hollywood, situasi di mana selebriti wanita bercinta golongan lebih muda atau dikenali ‘anak ikan’ tidak asing lagi. Contohnya, Demi Moore pernah berkahwin dengan aktor, Ashton Kutcher yang 15 tahun lebih muda daripadanya.

Kini, aktres dan penyanyi seksi, Jennifer Lopez atau mesra disapa JLo ini pula mengikut jejak langkah rakan seperjuangannya itu dengan menjalin hubungan bersama pemuda berusia 25 tahun, Casper Smart.

Selepas mengumumkan bakal berpisah dengan bekas suaminya, Marc Anthony pada Julai tahun lalu, selebriti berketurunan Latin ini dikhabarkan sudah menemui pengganti yang jauh lebih muda daripada usianya. Malah, pemilik nama sebenar Jennifer Lynn Lopez ini dikatakan benar-benar sedang mabuk cinta dengan ‘anak ikan’nya itu.

Belum pun menjangkau setahun menjalinkan hubungan, JLo sudah menghebahkan kepada rakan-rakannya untuk mengahwini Casper.Menurut sumber terdekatnya, selebriti berusia 43 tahun ini berhasrat mengikat hubungan mereka ke alam perkahwinan. “Biarpun baru mengenali Casper, namun dia (JLo) sudah memberitahu rakan-rakan terdekatnya untuk mengahwini Casper.

“Kelihatannya seperti dia senang bersama lelaki itu. Dengan Casper, Jennifer hanya perlu menjadi diri sendiri. Casper banyak beri kelonggaran kepada Jennifer untuk melakukan apa yang dihajati dan setia menyokong wanita itu,” katanya.Terbaru, timbul desas-desus yang mengatakan kekasih barunya itu menjadi punca selebriti kelahiran The Bronx, New York ini meninggalkan tugasnya sebagai juri program realiti, American Idol.

Menurut sumber, tindakan JLo meninggalkan program realiti itu ialah bagi menggembirakan hati Casper. “Demi memastikan Casper gembira, Jennifer membuat keputusan untuk meninggalkan tugasnya sebagai juri dalam rancangan yang selama ini paling memberi keuntungan buatnya (American Idol).

“Malah, hubungan Jennifer bersama Casper juga membuatkan ramai rakanrakannya berkecil hati kerana dia sering melebih-lebihkan lelaki itu,” katanya lagi. Punca Fabian Herrera berhenti?

Dek kerana terlampau taksub dengan kekasih barunya, JLo juga khabarnya tergamak mengetepikan rakan baiknya yang juga merupakan pengurus projek jelajahnya, Fabian Herrera. Menurut sumber, pelantun lagu On The Floor ini melantik Casper sebagai koreografer barunya untuk program konsert jelajah bersama Enrique Iglesias yang bermula 14 Julai ini di Montreal.

“Tindakan Jennifer memilih Casper sebagai koreografer ternyata membuatkan rakan karibnya (Fabian) berkecil hati. Mustahil untuk Fabian yang mempunyai lebih banyak pengalaman menerima arahan daripada budak mentah.

“Fabian menganggap perbuatan Jennifer itu sebagai tindakan yang tidak matang dan boleh memberi kesan kepada kariernya. Maka, Fabian lebih senang untuk mengundur diri daripada terlibat dengan program jelajah itu.

“Lebih menyakitkan hati, Casper seperti naik minyak apabila mendesak kakitangan Jennifer untuk menggelarnya sebagai Mr Smart dan juga pernah mengarah setiausaha Jen, Gilly untuk membuatkannya minuman,” ujar sumber tersebut.

Sebelum ini, JLo dikatakan memberi elaun kepada kekasihnya itu sebanyak RM31,484 (USD10,000) seminggu bagi membiayai perbelanjaan Casper.

Selebriti seksi ini juga sanggup menghantar Casper ke kelas lakonan kerana ingin menjadikan buah hatinya sebagai bintang terkenal.

Ingin tambah anak? JLo baru-baru ini dianugerahkan selebriti paling berpengaruh di dunia oleh majalah Forbes dikatakan dalam perancangan mengambil anak angkat.

Bagaimanapun, aktres yang kini popular dengan filem What to Expect When You’re Expecting ini menafikan hal tersebut.“Kenyataan saya untuk mengambil anak angkat telah disalah ertikan. Memang saya ada menyatakan rasa senang melakonkan watak Holly, tapi tidaklah sampai teringin untuk mengambil anak angkat,” katanya.

Dalam filem terbarunya, What To Expect When You’re Expecting yang kini sedang ditayangkan, JLo memegang watak sebagai Holly, seorang ibu yang mengambil anak angkat dari luar negara.

Dalam kehidupan sebenar, JLo kini mempunyai dua anak kembar, Maximilian David Muniz dan Emme Maribel hasil perkongsian hidup dengan Marc Anthony.

Penjelasan JLo ini sekali gus melenyapkan spekulasi mengenai hasratnya yang ingin menambah cahaya mata bersama Casper.-SH

AWAT CEROI SANGAT? SU. POLITIK MB JAWAB ISU AYAK NIE!

Pencemaran Air Lata Chelak, Baling: Penduduk Kampung Cabar MB Turun Lihat Sendiri

Berita dari Blog Pro-Umno kedahan69ers.com 29 May 2012 KEDAH HARI INIBALING – Para penduduk kampung di sekitar kawasan Hutan Simpan Gunung Inas meradang terhadap kegiatan balak yang tidak dipantau sewajarnya sehingga mencemarkan sumber bekalan air bersih untuk kegunaan harian mereka di sini.

Malah mereka mencabar agar Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak, dan Exco Kerajaan PAS Negeri untuk turun padang melihat sendiri penderitaan rakyat di situ hasil pemerintahan “Kedah Sejahtera”nya.

Menurut mereka, sumber air yang digunakan untuk memasak, minuman, membasuh pakaian dan lain-lain kegiatan harian mula tercemar sejak aktiviti pembalakan dilakukan di kawasan tersebut pada tahun lalu.

Salah seorang wakil penduduk Kampung Iboi, Abdul Razak Che Ahmad, 51, air sungai di Lata Chelak

yang menjadi sumber utama bekalan air di lima buah kampung di situ bertukar keruh dan tiada sebarang usaha dari pihak Kerajaan PAS Negeri Kedah untuk mengatasi masalah tersebut.

“Kami dah buat aduan dah.. ada buat melalui JKKP, MKK, suruh ambil tindakan la..sebab saluran tu ada kat depa…

“Kami ada bawak pi kat JKKP..JKKP bawak pi kat wakil rakyat kami..wakil rakyat kami dah bawak ke atas tanya depa..tapi wakil rakyat depa kata ‘takpa lah..takpa lahh..takpa lahh”..

“Tapi ni dia la rakyat dok makan..bukan ahli-ahli UMNO ja yang dok makan air ni..orang-orang PAS un dok makan air ni..dengan wakil-wakil rakyat PAS pun dok makan air nih.. Tapi takpa la dia ada SADA..depa boleh hantar air pi kat dia..kami ni..?!” ujarnya dalam nada yang marah dan kesal terhadap Kerajaan PAS Negeri Kedah.

Menurut Harun Jusoh, 51, atau lebih dikenali sebagai Pak Teh di kalangan penduduk di situ, selain menjadi sumber bekalan air bersih, Lata Chelak juga merupakan sebuah lokasi pelancongan utama di daerah Baling.

Namun setelah airnya bertukar menjadi keruh, tiada seorang pelancong pun yang datang di situ untuk tujuan berkelah atau rekreasi sehingga menjejaskan peluang ekonomi dan menghilangkan tarikan pelancongan di kawasan air terjun itu.

Wakil kaum ibu, Hamidah Md Nor, 36, dari Kampung Bokbak turut menyatakan rasa kesalnya apabila pakaian yang dibasuh menggunakan air yang bersumber dari Lata Chelak itu bertukar menjadi perang dan kekuning-kuningan ekoran airnya yang keruh berbanding dahulu.

“Susah la kami kalau nak basuh pakaian…terutama pakaian sekolah anak-anak la.. yang putih tu akan jadi warna perang-perang la, tak elok untuk pergi sekolah.

“Memang kami rasa kecewalah kerana perkara ni dah berlaku dari tahun lepas lagi… Nak suruh depa (Exco Kerajaan PAS Kedah) mai sendiri lah.. mai tengok..”, katanya di sini hari ini.

Menurut Abdul Rani Salleh, 56, atau nama panggilannya Pak Tam, air di rumahnya bertukar menjadi merah, berkarat dan menyebabkan keladak air kotor berkumpul di takungan air simpanan air di rumahnya.

“Air di rumah kami ni dah jadi merah dah..berkarat! Kalau boleh ni kami nak depan hentikan aktiviti balak tu segera..serta mertalah..sebab ia mencemar sumber air bersih yang disalurkan ke rumah kami”, katanya ketika ditemui di Lata Chelak hari ini.

Sehubungan itu, para penduduk Kampung Iboi, Kampung Bukit Iboi, Kampung Masjid Iboi, Kampung Bokbak dan Kampung Padang Hang menggesa agar pihak Kerajaan PAS Negeri Kedah untuk datang ke situ bagi melihat sendiri kesengsaraan rakyat.

Menurut mereka, tiada gunanya mencanang slogan “Kedah Sejahtera” di seluruh negara sedangkan keadaan rakyat terbukti sengsara dan tidak dipedulikan begitu saja oleh Kerajaan PAS Negeri Kedah.

JAWAPAN SETPOL MB KEDAH : DI AKAUN FACEBOK

Muhammad Sanusi Md Nor berkongsi pautan.
17 jam yang lalu
Sample air sungai sekitar Baling pada hari UMNO buat demo. : Cerapan oleh Jabatan Perhutanan Kedah

MUHAMMAD SANUSI MD NOR: Tengok gambar dulu...nanti saya ulas. Sumber: Cerapan air dari sungai sekita -sanusisetpol.blogspot.com


DARI BLOG :http://sanusisetpol.blogspot.com

WEDNESDAY, MAY 30, 2012

Tengok gambar dulu...nanti saya ulas. Sumber: Cerapan air dari sungai sekitar Gunung Inas oleh Jabatan Perhutanan Negeri Kedah


Akaun Twitter yang jumpa hak nie je............

Pej MB dan SUK Kedah@PejabatSUK
·Mengikuti

0 TWEET-TWEET 0 MENGIKUTI 27 PENGIKUT


gua ada follow tweet nie tapi tak pernah berkicau langsung.


Kita lihat contoh terbaik kuasa media baru,dalam masa pantas Kelentong Datok Jamal dia peniaga warung dinafikan, malah rangkaian Restoran beliau di boikot dan akan bungkus....tapi dengan media pro-amno akan mainkan isu-isu Kedah walaupun berita tu tidak betul, tanpa jawapan yang PANTAS bendatu sedikit sebanyak akan mempengaruhi pengundi atas pagar dan golongan utusan, rtm & TV3.

Oleh : Atass Pagark-emel

Terkini! Syarikat pertahanan Perancis didakwa 'beli' dokumen sulit TLDM RM142 juta?


Suatu dokumen yang sangat sulit - penilaian Tentera Laut Malaysia terhadap kapal selam kelas Scorpene yang akan dibeli oleh kerajaan - didakwa telah "dibeli" oleh sebuah syarikat pertahanan Perancis.

Peguam Perancis, Joseph Breham, yang mewakili NGO hak asasi
manusia, Suaram, mendakwa syarikat berkenaan didakwa membayar 36 juta euro (RM142 juta) kepada Terasasi (Hong Kong) Ltd, kononnya untuk kerja-kerja "kejuruteraan komersial".

Breham (kanan) berkata hakim siasatan Perancis yang menyiasat kes yang difailkan oleh Suaram

terhadap syarikat pembuat kapal Perancis, DCNS, atas dakwaan rasuah, mahu tahu tujuan bayaran tersebut dan meminta laporan transaksi kewangan daripada syarikat berkenaan.

"Mereka (para hakim siasatan) telah diberi maklumat yang sudah sedia ada dalam Internet dan akhbar, kecuali dokumen yang ini," dakwa Breham dalam satu sidang akhbar di Bangkok semalam.

"Ia adalah dokumen rahsia oleh Tentera Laut Malaysia - satu penilaian untuk tempahan kapal selam berkenaan, yang merupakan laporan yang sangat sulit," katanya kepada wartawan di Kelab Wartawan Asing Thailand.

Kenyatan Akhbar SUARAM di Bangkok

Suara Rakyat Malaysia (Suaram)

Kapal selam Perancis menyelam di MALAYSIA
Menjadi kontroversiSuaram, NGO hak asasi manusia terkemuka di Malaysia, mengalu-alukan semua media, kedua-dua media serantau dan Malaysia, serta ahli-ahli masyarakat diplomatik di Bangkok, taklimat media ini eksklusif, pada satu skandal rasuah yang paling sensasi dan kontroversi di negara kita, dan mungkin di rantau ASEAN.

Dalam skrip sesuai ngeri perisik Hollywood, skandal rasuah ini mengelilingi pembelian dua buah kapal selam Perancis "Scorpene" kelas yang harga terus meningkat hingga ke hari ini, pembunuhan mengejutkan dan kejam seorang wanita Mongolia glamor, meniup tubuhnya oleh C4 bahan letupan, keputusan mahkamah Perancis untuk mendengar keterangan mengenai rasuah yang dikatakan pegawai-pegawai Malaysia dan Perancis dan pautan yang semakin meningkat antara kedua - mengeja sakit kepala besar bagi pentadbiran pemerintah, dan e khas untuk semasa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.


Ini merupakan sidang media bersama yang pertama antara peguam Perancis dan pasukan SUARAM, berikutan bermulanya siasatan kehakiman di instance Tribunal Grande De di Paris, yang akan menyiasat jenayah rasuah yang didakwa dan rasuah yang menyalahi undang-undang yang melibatkan pegawai tertinggi dari kedua-dua Malaysia dan Perancis.

Seperti yang telah dilaporkan sebelum ini, delegasi Suaram yang terdiri daripada ahli lembaga pengarah Kua Kia Soong, Cynthia Gabriel dan Fadiah Nadwa Fikri, kembali selepas suatu pendengaran berjaya sebelum Hakim Roger Le Loire, salah satu daripada dua orang Hakim Arahan yang ditugaskan untuk menyelia kes itu.

Hakim telah terutamanya menerima senarai tujuh orang saksi yang dicadangkan termasuk semasa Menteri Pertahanan Ahmad Zahid Hamidi, bekas Menteri Pertahanan dan semasa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, dan seorang tokoh utama dalam proses perolehan, Abdul Razak Baginda sebagai saksi utama yang boleh terus membantu dalam siasatan di hadapan Tribunal.

AKSES KEPADA kertas siasatan

Berikutan bermulanya siasatan itu, SUARAM telah mendapat akses penuh istimewa kepada 153 kertas siasatan dari pejabat Pendakwa Raya. Ini adalah satu langkah ke hadapan yang sangat besar, kerana banyak maklumat dirahsiakan kini dibuat diakses oleh SUARAM sebagai Plaintif sivil dalam kes jenayah terhadap DCNS (syarikat pembinaan kapal Perancis).

Undang-undang Perancis menyediakan kekangan beberapa kawasan akses. Walaupun kita tidak mampu untuk mendapatkan salinan keras dan mengedarkan salinan, kami bagaimanapun berhak untuk paparan penuh dokumen dan dapat memetik mereka kepada media dan orang ramai.

Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa aduan yang dibuat oleh SUARAM telah membawa kepada bermulanya penyiasatan jenayah yang baru sahaja dibuka, meninggalkan kemungkinan besar pendakwaan jenayah mereka yang terlibat dalam skandal rasuah ini. Peguam kami telah diingatkan bahawa pegawai Perancis dan Malaysia serta syarikat-syarikat yang terlibat dalam skandal rasuah boleh dimasukkan ke dalam senarai "suspek" sebagai hasil kes jenayah di Mahkamah Perancis.

BIDANG KUASA UNDANG-UNDANG
MALAYSIA OBLIGASI UNDANG-UNDANG DI BAWAH KONVENSYEN PBB MENENTANG RASUAH (UNCAC)

Malaysia sebagai penandatangan kepada UNCAC sejak 2008, kini wajib untuk bekerjasama dengan negara bangsa lain dalam mencegah, menyiasat dan mendakwa pesalah rasuah. Pihak Negeri terikat di sisi undang-undang untuk memberi bentuk bantuan undang-undang bersama yang khusus dalam mengumpul dan memindahkan keterangan untuk kegunaan di mahkamah dan mengekstradisi pesalah.
Trend melungkungi dalam memerangi rasuah trans-sempadan bidang kuasa sejagat. Ini bermakna negara boleh dibawa ke mahkamah dan mendakwa di negara itu yang dituduh telah melakukan satu kesalahan jenayah di negara lain.

Skandal kapal selam Scorpene menyediakan platform untuk bidang kuasa sejagat yang terpakai. Dengan mengesahkan UNCAC, Malaysia telah memberi isyarat kepada dunia kesediaan kami untuk mengemukakan kepada rangka kerja kerjasama antarabangsa.

YANG ARM PANJANG UNDANG-UNDANG

Hakim Le Loire selepas mendengar testimoni huraikan dari SUARAM, menerima kenyataan kami, dan berjanji untuk meneruskan siasatan dengan batu tidak melakukan segala. Penerimaan daripada 7 saksi yang dicadangkan oleh SUARAM, Hakim Perancis telah diminta untuk butir-butir penuh dengan orang-orang yang terlibat, untuk memulakan mengeluarkan sepina kerana dia melihat patut.

SUARAM peguam Joseph Breham telah menerangkan lagi bahawa mahkamah Perancis dapat mengambil beberapa kursus tindakan, di saksi memaksa Malaysia untuk membantu dalam siasatan dan siasatan yang sedang dijalankan.
1. Hakim akan mengeluarkan sepina secara bertulis terhadap seseorang saksi.
2. Setelah suatu sepina dikeluarkan, saksi itu diwajibkan untuk hadir di hadapan mahkamah dan untuk membantu mahkamah dalam kerja-kerja.
3. Jika saksi itu enggan mematuhi sepina itu, mahkamah boleh mengeluarkan suatu notis "mandat d 'amener", memaksa saksi untuk hadir di hadapan.
4. Jika saksi itu gagal untuk memaksa, waran tangkap boleh dikeluarkan. Waran tangkap berkenaan dalam sempadan wilayah Perancis, dan boleh diantarabangsakan, jika hakim yang difikirkan perlu.
5. Berdasarkan kuasa budi bicara hakim, mereka boleh meminta Interpol untuk mengeluarkan notis merah iaitu waran tangkap antarabangsa.

Siasatan Jenayah

Berikutan permulaan kes sivil antara SUARAM dan DCNS, pihak berkuasa Perancis telah memulakan jenayah
siasatan terhadap beberapa DCNS kedudukan pegawai tertinggi.

Hasil siasatan boleh membawa kepada pendakwaan beberapa pegawai yang berkaitan dalam proses perolehan. Saksi-saksi yang dinamakan dalam kes sivil juga boleh dibawa ke dalam senarai suspek untuk membantu dalam siasatan jenayah.

Pendedahan dan PENEMUAN

SUARAM telah mempunyai beberapa persidangan media di Malaysia, sistematik mendedahkan maklumat dan perkembangan kes itu. Acara hari ini media di Bangkok telah menjadi 1 hasil yang tidak dapat dielakkan, berikutan deportasi yang terpaksa salah satu daripada 2 peguam SUARAM, Encik William Bourdon, lepas Julai apabila beliau melawat Malaysia dan berucap di acara Suaram 1 tajaan, memberikan taklimat mengenai perkembangan kes itu.


SUARAM telah mempunyai beberapa persidangan media di Malaysia, sistematik mendedahkan maklumat dan perkembangan kes itu. Deportasi telah menandakan mencercai lengkap oleh pihak berkuasa Malaysia atas siasatan itu berterusan, dan telah menolak sebarang bentuk kerjasama setakat ini.

Apabila SUARAM memfailkan aduan dalam sistem kehakiman Perancis, pada bulan April 2010, pendakwa awam menyerbu pejabat DCNS, dan merampas dokumen-dokumen sulit, termasuk kontrak perolehan, bilik kebal bank, invois dan dokumentasi lain yang penting yang dibenarkan untuk siasatan lanjut.

PENEMUAN KHUSUS DARI KERTAS PARIS

Dokumen 97.
Dokumen-dokumen yang disita oleh polis Perancis termasuk nota untuk Menteri Pertahanan Perancis bertarikh 2 Jun 1999 berkaitan dengan satu temu bual dengan Menteri Pertahanan Malaysia dan hubungan diplomatik Malaysia Perancis sebagai pertahanan.
Dalam dokumen tagged "Malaysia", terdapat laporan sulit mengenai Perimekar dan TERASASI. Laporan tersebut mengandungi nota mengenai "Retracing latar belakang rundingan". Nota menyatakan bahawa menurut kontrak pertahanan utama antara Perancis dan Malaysia, terdapat keperluan bahawa pemindahan wang yang besar telah disalurkan kepada individu dan / atau organisasi politik.


Nota secara khusus menyatakan bahawa selain daripada individu, parti pemerintah (UMNO) adalah penerima terbesar. Perunding (agen syarikat) sering digunakan sebagai agen rangkaian politik untuk memudahkan pemindahan wang ini dan menerima komisen dari mandators mereka.


Nota itu menyebut mengenai Mohd Ibrahim Mohd Noor dan Razak Baginda sebagai tempat rujukan untuk rangkaian politik. Negeri-negeri nota lanjut bahawa kedua-dua Mohd Ibrahim Mohd Noor dan Razak Baginda mempunyai hubungan politik yang kuat sebagai Mohd Ibrahim Mohd Noor adalah dekat dengan Menteri Kewangan Daim Zainuddin dan Razak Baginda rapat dengan Menteri Pertahanan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Nota juga menjelaskan bahawa menjelang awal tahun 2001, pengaruh Mohd Ibrahim Mohd Noor, mula untuk menurun berikutan kejatuhan itu daripada kuasa Menteri Kewangan, Daim Zainuddin yang mengakibatkan kehilangan yang nama Mohd Ibrahim Mohd Noor, dari Perimekar kedua-dua sebagai pemegang saham dan pengarah yang kemudiannya digantikan oleh orang-orang rangkaian Razak Baginda. Razak Baginda akhirnya menjadi titik utama rujukan untuk rangkaian politik untuk memudahkan pemindahan wang.

Itu berkata dinyatakan:
"Sebaliknya, Razak Baginda mengekalkan hubungan yang baik dengan Menteri Pertahanan dan Perdana Menteri. Tambahan pula, isterinya adalah seorang kawan rapat Menteri isteri Pertahanan. Oleh itu, Baginda menjadi pusat rangkaian: Terasasi dikaitkan kepada Baginda manakala Perimekar pada awalnya dikawal oleh Noor Mohd ".

Sebelumnya mendedahkan
Sebaik sahaja kembali dari Perancis selepas bertemu dengan Hakim Roger Le Loire di Tribunal de Grande instance pada 19 April 2012 dan selepas mendapat akses penuh kepada kertas siasatan, SUARAM telah mendedahkan dua dokumen penting: dokumen 87 dan 144.

Dokumen 87
Dokumen-dokumen yang disita oleh polis Perancis dari pejabat En. Di Henri GIDE (Thales) pada 28 Mei 2010 termasuk faks yang ditulis dalam Bahasa Inggeris dan dihantar oleh F. DuPont bertarikh 1 Jun 2001 dialamatkan kepada D. Arnaud Di Sk ke BAIOCCO dan SAUVAGEOT dengan "PROJEK MALAYSIA / DASAR LAUT" sebagai subjek.
Encik DuPont terperinci kronologi lawatan dan tindakan masa depan semasa dalam perjalanan di Malaysia di mana terdapat pelbagai akujanji dirancang dalam mesyuarat rundingan tertentu dengan Kementerian Pertahanan dan ahli-ahli pengurusan daripada Perimekar semasa yang dua kontrak cadangan (2) akan disebut (dari DCNI kepada Perimekar serta antara Perimekar dan Kerajaan Malaysia).

Beliau akhirnya menunjukkan mesyuarat dengan DATO 'SRI NAJIB di Perancis pada 14 Julai 2001 dengan syarat bahawa DCNI menawarkan jumlah maksimum sebanyak USD 1 bilion untuk penginapan (di Perancis) Perimekar.

Dokumen 144
Pejabat pendakwa atas arahan telah diterima daripada Thales International Asia, sampul surat pada 22 Ogos 2011. Sampul surat yang terkandung:
- Satu folder sub bertajuk "C4"
- Satu folder sub bertajuk "invois"
- Fail PDF
- Ibu jari pemacu USB

Antara dokumen-dokumen penting adalah kewujudan invois difakskan oleh TERASASI Sdn Bhd (Syarikat No.524814-P) pada 19 September 2004 untuk Bernard BAIOCCO ketika itu Ketua Pegawai Eksekutif Thales International Asia. Invois yang dinyatakan jumlah sebanyak Euro 359, 450,00 untuk tujuan yuran kejayaan yang akan dibayar kepada Alliance Bank Malaysia Berhad, Cawangan CP Tower, Seksyen 16, Petaling Jaya, Akaun No :12109-0-01-3.000.450-8 dan mengandungi nota ditulis dalam bahasa Perancis adalah berikut:

"Razak demande si ce SF peut etre pris en Compte assez vite. Sokongan le Yuran guaman avec un hubungan baik ".
Terjemahan
Razak permintaan jika agar SF boleh diambil kira agak segera. Yuran sokongan berikut dengan laporan.

Oleh itu ternyata bahawa Thales International Asia tidak boleh mengabaikan bahawa jumlah yang dibayar kepada TERASASI Sdn Bhd akhirnya mendapat manfaat Najib Razak Menteri Pertahanan dan / atau perunding beliau, Abdul Razak Baginda.

KESIMPULAN

Panggilan SUARAM untuk akauntabiliti bagi jenayah yang serius rasuah telah diendahkan walaupun usaha berterusan untuk menuntut jawapan daripada Kerajaan Malaysia. Desakan pemimpin kerajaan kami bahawa undang-undang Perancis tidak boleh mencapai mereka, bercakap banyak kejahilan, ditambah pula dengan kekurangan kesungguhan politik untuk melaksanakan obligasinya di bawah UNCAC.

Walau bagaimanapun, ini tidak akan dalam apa jua cara menghalang penentuan SUARAM untuk membongkar kebenaran dalam usaha untuk akauntabiliti. Dengan mengambil kes bagi pihak pembayar cukai Malaysia, SUARAM berikrar untuk meneruskan usaha dalam Krisis kebenaran sebagai kes berjalan di Mahkamah Perancis dalam masa terdekat.


-Suaram/Kedah.kini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...