16 Mac 2013

TERHOT ! Gambar 5 Pengganas Sulu Yang Dihantar Berunding Dengan Pasukan Keselamatan Di Peringkat Awal Krisis Terdedah !!! [ UNDER CONTROL BEB... ]

EKSKLUSIF!!! Gambar 5 Pengganas Kiram Yang Dihantar Berunding Dengan Pasukan Keselamatan Di Peringkat Awal Krisis!!!

Buat julung kalinya gambar 5 wakil pengganas yang dihantar untuk berunding dengan pasukan keselamatan semasa di awal Ops Sulu dahulu didedahkan. Foto eksklusif ini didedahkan oleh Portal My News Hub. Bagaimana mereka mendapatkannya tidak pula dimaklumkan.

Yang pertama di atas, adalah lima daripada puluhan pengganas Sulu yang menceroboh masuk ke Lahad Datu, Sabah pada 12 Februari lalu.

Ia diambil semasa awal-awal rundingan dijalankan antara pasukan keselamatan dan kumpulan pengganas berkenaan.


Pada peringkat itu mereka masih lagi dilihat boleh bersikap tenang.

Dipercayai ramai antara mereka telah terbunuh dalam pertempuran antara kedua pihak tidak beberapa lama selepas itu.


Manakala gambar di bawah adalah bot milik pengganas yang telah dimusnahkan dalam serangan tentera pada 8 Mac di Kampung Tanduo.LAPORAN OPS DAULAT 16HB. MAC -SABTU [ Video menarik ]
Kemaskini 9.30 MLM
PASUKAN KESELAMATAN CADANG BERSIHKAN PENEMPATAN HARAM, PERANGI ANASIR NEGATIF DI SEMPORNA

Semporna, Pasukan keselamatan mencadangkan penempatan haram di beberapa kampung di daerah ini dibersihkan bagi memastikan kawasan itu bebas daripada anasir keganasan dan aktiviti haram seperti penyeludupan senjata api dan dadah.

Ketua Polis Daerah Semporna DSP Mohd Firdaus Francis Abdullah berkata antara perkampungan air yang dicadangkan ialah Kampung Simunul, Kampung Halo, Kampung Panji dan Kampung Bangau-Bangau.

"Ini merupakan cadangan kita yang akan dimasukkan dalam laporan Kawasan Keselamatan Pemerintahan Timur Sabah (Esscom)," katanya kepada pemberita di sini hari ini. kemaskini :  5.30 Ptg. 
  Azzimudie masih di Sabah, dakwa 'kesultanan' Sulu

Malaysia dan 'kesultanan' Sulu masing-masing membuat kenyataan bercanggah sama ada Raja Muda Azzimudie Kiram, yang mengetuai lebih 200 pengikutnya di Sabah bulan lalu untu menuntut wilayah itu.

Agensi berita nasional Bernama dan The Star melaporkan Azzimudie (kiri) sudah melarikan diri dari Sabah, sekali gus meninggalkan pengikutnya dan kembali ke Filipina.

Bagaimanapun, hari ini, Abraham Idjirani, jurucakap dan setiausaha agung kepada kesultanan itu, menolak dakwaan itu sebagai masa "propaganda" menjelang pilihan raya negara ini, lapor InterAksyon.

Idjirani memberitahu, kali terakhir beliau bercakap dengan Azzimudie semalam.

Dan beliau dilaporkan diberitahu bahawa 'raja muda' itu masih di Sabah dan terus mengelak daripada operasi oleh pasukan keselamatan Malaysia. -mkPIHAK BERKUASA KUMPUL BUKTI UNTUK EKSTRADISI AZZIMUDIE

Lahad Datu, 16 Mac - Pihak keselamatan negara akan mengumpulkan bukti yang cukup sebelum mencari kaedah mengekstradisi ketua pengganas dari Sulu Azzimudie Kiram atau Agbimuddin dari Filipina dan dibicarakan di negara ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata seperti yang dinyatakan oleh Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar semalam, Azzimudie yang mengetuai pencerobohan bersenjata di Lahad Datu dipercayai sudah berada di Filipina.

"Pada hemat saya, kalau dia berada di sana pun kita tidak menghadapi masalah sebab kita sudah menjalankan siasatan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) ke atas mereka yang ditahan.

"Jadi, kita akan kumpulkan bukti, seterusnya menggunakan saluran perundangan untuk kita ekstradisi Azzimudie bagi menghadapi pertuduhan di negara kita," katanya pada sidang akhbar di Felda Sahabat, dekat sini hari ini.

Terkini Ops Daulat
 Sabtu 11 pagi

Ketua Polis Sabah Datuk Hamzah Taib, dalam sidang akhbar sebentar tadi mengesahkan, seorang lagi pengganas sulu telah ditangkap jam 6.30 pagi tadi dikawasan Felda Sahabat 17, Lahad Datu. Saki baki pengganas dipercayai telah berpecah dalam kumpulan2 kecil untuk melarikan diri dari buruan Pasukan Keselamatan. Sila salurkan maklumat anda kepada pihak Pasukan Keselamatan sekiranya anda ternampak orang2 yg mencurigakan disekitar anda

Keadaan Kampung Tanjung Batu LAHAD DATU

Kampung Tanjung Batu LD: Keadaan semasa dan kisah 2 Beradik Berkurung 12 hari - sembunyi daripada PengganasHKR Bongkar 403j (RM 403 juta penyelewengan BN Kedah)..Tak ramai adale....

 Di Star Walk Alor Star, Kedah Sempena Himpunan Kebangkitan Rakyat Kedah, Hari Ini...

Kawan-kawan, janganlah ditipu lagi...UBAH SEKARANG demi masa depan yang lebih cerah!

Marilah tolak Barisan National yang korup dan kotor! Undilah Pakatan Rakyat (PAS / DAP / PKR) parti yang berwibawa pada Pilihan Raya Umum yang akan datang!


Dianggarkan lebih 10 ribu yang hadir HKR pada petang ini  di Starwalk Alor Setar , pendedahan bersiri BONGKAR  403 juta salah tadbir duit rakyat Kedah zaman BN perintah Kedah.. BN menang Kedah senang..??..terbukti mereka tidak layak mengurus Kedah...duit rakyat depa gasak seropa.... 
GEMPAR ! DALANG SEBENAR " TRAGEDI LAHAD DATU " TERBONGKAR...DAKWAAN USNO...!!!

JIKA INGIN BEDAL, BEDAL SEMUA!RAHSIA.....Apa hubungan Shafie dengan Keluarga DiRaja 'Syaitan' Kiram ini termasuk Datu Akjan (Sultan Sulu) dan beberapa tokoh Sulu yang begitu berbangga mengabadikan kenangan bersama.

USNO amat kesal dengan sebilangan besar Pemimpin Bajausuluk yang berada dalam kerajaan UMNO Sabah yang terus berdiam diri seolah-olahsudah kehilangan akal dan trauma menghadapi dilema kedaulatan Sabah yang sedang dicabar pada hari ini.

Operasi yang diberi nama 'Ops Daulat' yang sebelum ini diberi nama 'Ops Sulu' telah membedal habis-habisan penceroboh atau lebih dikenali Penganas Sulu di Lahad Datu, Semporna, Tawau, Sandakan dan Kudat menampakkan telah mencapai kejayaan untuk menghalau kumpulan 'Syaitan Kiram III' dari Negara ini.

Sekarang operasi ini terus berjalan dan membedal penduduk Sabah tidak kira dari kumpulan Tausug Philippines atau kumpulan Suluk tempatan bagi memastikan keselamatan Negara berada di tahap yang maksima.

Namun saya tidak ingin menyentuh panjang lebar mengenai tanggujawab pihak keselamatan kerana perkara ini di bawah bidang kuasa keselamatan yang telah digariskan dibawa Esscom atau SSA.

Tetapi Kita tidak ingin melihat tanggungjawab pemimpin Suluk dan Bajau dalam Kerajaan BN, khasnya UMNO yang terus trauma dan kehilangan akal dalam persoalan pokok iaitu isu masyarakat Suluk yang dilihat menghadapi dilemma tanpa pembelaan yang wajar.

Kawasan Esscom atau SSA dari Kudat hingga ke Tawau adalah kawasan Majoriti Bajausuluk di mana kawasan ini juga dilihat sebagai kawasan kubu kuat UMNO di Negeri Sabah.

Namun amat dikesali apabila dilemma ini berterusan tanpa pembelaan wajar pemimpin Bajausuluk dalam UMNO, mereka hanya datang dengan tiba-tiba dan menyerang pemimpin pembangkang; mengaitkan pembangkang dengan pengganas seperti pemimpin MNLF Nur Misuari dan menuntut siasatan terhadap pemimpin berkenaan.


Anwar Ibrahim nampaknya dijadikan sasaran oleh Shafie Afdal yang meminta supaya siasatan hendaklah dilakukan terhadap pemimpin ini yang beliau lihat ada kaitan dengan Nur Misuari.


Pada masa yang sama beratus-ratus ribu masyarakat Pantai Timur yang menghadapi dilemma dan trauma serta ketakutan angkara keselamatan mereka terus terancam; baik ancaman pengganas atau takut kepada pihak keselamatan, kerana pada bila-bila masa mereka boleh diheret dan disoal siasat jika ada laporan mengaitkan mereka dengan pengganas; terutama musuh politik mereka.

Apabila Tun Mahathir melabel kaum Suluk sebagai ‘Kaum ganas’ dan ‘Pengganas’, tiada seorang pun pemimpin Bajau atau Suluk dari UMNO Sabah yang bangkit membetulkan persepsi itu.


TANGKAP.......Salah seorang yang disyaki ada hubungan dengan pengganas diheret ke Balai Polis di Semporna. Anehnya kenapa memakai baju Shafie Apdal?.

Ahirnya masyarakat Suluk terpalit oleh panggilan itu yang melebelkannya sebagai operasi menghapuskan 'PENGANAS SULU'


Sekali lagi Mahathir mencabar dan ingin menghapuskan budaya masyarakat Bajausuluk apabila mencadangan supaya Perumahan Kampung Air atau rumah atas air dihapuskan pada masa akan datang kerana dianggap sebagai sarang pengganas.

Sekali lagi pemimpin suluk Sabah terus kehilangan 'telur' atau mati akal kerana 'pucuk' mereka dimatikan oleh Mahathir yang akhirnya akan mati secara kekal dalam UMNO Sabah.


Asakan demi asakan yang dibuat terhadap masyarakat Bajau dan Suluk pada hari ini gagal difahami oleh pemimpin UMNO suku Bajausuluk atau mereka sengaja tidak mahu faham kerana takut dan trauma melihat serangan Bom F18 di Kampung Tanduo pada 1 Mac 2013 lalu.

Penaja USNO kesal dengan kegagalan rumpun-rumpun Melayu Bajau dan Suluk ini yang dilihat sedang 'DISELLEH BUYUNG MEREKA' oleh Mahathir tetapi terpaksa mengecutkannya kerana ketakutan yang amat sangat; di mana akhirnya mengambil jalan menjadi 'barua' UMNO hatta menderhakai bangsa sendiri.GAMBAR-GAMBAR PEMIMPIN MALAYSIA DI DALAM WALL ESMAIL KIRAM II  SINI

Seluruh dunia melihat pertemuan Shafie Afdal dengan Sultan Esmail Kiram. Seluruh dunia tahu bahawa Shafie Afdal mengatur pertemuan keluarga Kiram dengan Datuk Seri Najib Tun Razak, namun tiada pula tuduhan terhadap beliau yang mempunyai kaitan rapat dengan Sultan 'Syaitan' Sulu itu walaupun dengan terang dan jelas beberapa pengganas yang ditangkap tempoh hari di Semporna memakai baju BN berlambangkan gambar Shafie Afdal.

Apakah Adun, MP, Menteri Suluk Bajau dalam UMNO ini masih relevan untuk mewakili mereka pada masa akan datang?Di manakah mereka pada hari ini? Di saat bangsa mereka trauma dan ketakutan, ketakutan kerana dianggap bangsa yang ganas dan perlu dihapuskan dari muka bumi Sabah sama ada masa depan mereka, budaya mereka dan martabat mereka.

Tidakkah mereka berasa malu dan rasa bersalah apabila seorang mantan Ketua Menteri Sabah yang bukan dari keturunan Suluk keluar bersuara mengenai penganaiyaan bangsa suluk pada hari ini disuarakan oleh Tan Sri Harris bin Salleh?

Jesteru itu USNO ingin membawa rakyat Sabah khasnya mesyarakat Bajausuluk atau keturunan Suluk supaya bersatu dan ‘Magbogbog’. Jika rakyat dan kerajaan BN ingin membedal 'Penganas Suluk', kita juga mesti membedal Pemimpin Bajau Suluk yang gagal mewakili kita hari ini.

Bukankah mereka gagal melindungi masa hadapan kita, bangsa kita dan masyarakat kita yang sedang dalam ketakutan dan trauma oleh serangan bertubi-tubi; baik dari dalam Negara oleh Pemimpin UMNO sendiri atau luar Negara oleh 'Pengganas Luar' yang mengaku keluarga Kiram.

Salam Hormat,

ABDULLAH SANI HAJI ABDUL SALLEH
Timbalan Pengerusi Penaja USNO

SUMBER SINI

TERKINI ! Lahad Datu: Raja Muda Agbimuddin sudah pulang meninggalkan orang-orangnya, kata Jeneral

Terkini... nampaknya sekali lagi informer buat ramalan TEPAT....kerana telah melapurkan seminggu lepas...

Raja Muda Azzimuddin Kiram telah berjaya meloloskan diri dari KAWALAN KETAT, udara, darat, laut dan dalam sungai, tepi longkang, bilik air pasukan keselamatan negara.. dimana silapnya..?????? ...RUPANYA DIA BOLEH TERBANG...?SHAH ALAM, 15 Mac — Pemimpin militan Sulu Agbimuddin Kiram telah terbang ke kampung halamannya di selatan Filipina kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin hari ini.

Beliau mengatakan pasukan keselamatan negara membuat kesimpulan tersebut selepas mengkaji maklumat risikan.

“Agbimuddin telah meninggalkan orang-orangnya dan terbang ke kampung halamannya,” kata Zulkifeli (gambar) dipetik dari laman The Star Online bercakap dalam satu sidang akhbar bersama Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar lewat petang ini.

Ismail mengatakan, dari maklumbalas komander pasukan keselamatan maklumat di bawah membuktikan Agbimuddin, adik kepada lelaki yang mendakwa dirinya Sultan Sulu Jamalul Kiram III sudah tidak bersama orang-orangnya.

Semalam seramai 11 lagi individu ditahan dalam operasi memburu dan mengesan penceroboh yang kini dipercayai bergerak dalam kumpulan kecil di beberapa kampung berdekatan dengan Kampung Tanduo.

Seramai lapan lelaki rakyat asing berusia 17 dan 29 tahun yang menaiki bot laju dari Filipina ditahan pada 12.15 malam ketika memasuki Sungai Bilis, Lahad Datu dan dua lagi lelaki rakyat asing yang dipercayai tali barut militan itu ditahan dalam operasi di Semporna.

Dalam tangkapan di Sungai Bilis, polis turut menemui wang tunai peso berjumlah PHP369,000 (RM28,375) dan satu tong kosong, kata Pesuruhjaya PolisSabah Datuk Hamza Taib.

Sehingga petang ini, pasukan keselamatan menahan 97 orang mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 dan 233 orang lagi ditahan kerana memasuki zon larangan Ops Daulat.

Seramai 61 musuh pula ditembak mati dan 27 daripada mayat penceroboh militan itu dibawa keluar dari kawasan operasi untuk bedah siasat.

“Kami percaya terdapat 10 lagi mayat pengganas belum dibawa keluar dari Kampung Tanjung Batu,” katanya yang turut mengesahkan bahawa pasukan keselamatan menemui tiga kubur dan 15 mayat di Kampung Tanduo.

Malaysia memberi tempoh tiga hari untuk Filipina menuntut mayat rakyatnya yang ditembak dalam Operasi Daulat itu dan jika tiada jawapan dalam tempoh itu, kesemua mayat berkenaan akan dikebumi mengikut cara yang sesuai.

Malaysia juga tidak bersendirian dalam menyelesaikan krisis di pantai timur Sabah itu apabila mendapat kerjasama erat dari Filipina.

Komitmen dan pendirian Filipina jelas apabila tentera laut Filipina menahan 35 pengganas Sulu yang cuba keluar dari Sabah dan kesemua mereka akan dihadapkan di mahkamah negara itu.

Pasukan keselamatan melancarkan serangan ofensif terhadap kumpulan militan dari Sulu pada 5 Mac selepas beberapa siri rundingan dengan kumpulan yang menceroboh persisir pantai Lahad Datu sejak 12 Feb lepas gagal.

Dua hari lepas, Panglima Angkatan Tentera mengumumkan penambahan aset ketenteraan dalam usaha menggempur habis-habisan bagi menamatkan krisis pencerobohan militan Sulu itu.

Dalam tempoh pencerobohan itu, seramai 10 anggota pasukan keselamatan terkorban iaitu lapan anggota polis dan dua anggota tentera, manakala Sembilan anggota pasukan keselamatan cedera.

KANTOI ! HINA POLIS... " CIKGU LOTFI DILAPORKAN MENPUNYAI MASALAH MENTAL "....?
Ini kes Laporan Kes tahun 2009

Siapa dia Cikgu Lotpi... lihat ketika kes 2009, saksi yang berada di tempat kejadian menyifatkan tindakan cikgu Lotpi seperti tidak siuman, melihat dari maksud laporan polis beliau mempunyai masalah mental sebelum ini  Kementerian Pelajaran Malaysia perlu memandang serius perkara ini.. Cikgu Lotfi perlu menjalani ujian masalah mental di Hospital Tanjung Rambutan untuk membuktikan yang dia benar-benar waras..

Dalam  keadaan cikgu Lotfi macam ini ia mampu mengancam keselamatan guru dan anak muridnya yang lain. kita perlukan perhatian serius untuk perkara sebegini.
Guru hina anggota keselamatan Op Daulat direman


Suspek seorang guru (tengah) dibawa ke Mahkamah Majistret Kota Bharu, hari ini.

KOTA BHARU – Seorang guru yang didakwa menghina anggota keselamatan berhubung isu pencerobohan di Lahad Datu ditahan reman selama empat hari mulai hari ini.

Perintah reman dikeluarkan Majistret Nik Habri Muhamad terhadap guru yang berusia 37 tahun.

Ketua Polis Daerah Pasir Puteh, Deputi Superintenden, Mohd Kamal Zainal berkata, perintah reman dibuat bagi membolehkan pihak polis mengendalikan siasatan terhadap kes guru berkenaan.

“Reman tersebut dibuat mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Hasutan 1948 dan berkuat kuasa hari ini sehingga Isnin, 18 Mac,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini.

Suspek merupakan seorang guru yang bertugas di Tok Bali, Pasir Puteh. Dia tiba di pekarangan mahkamah kira-kira jam 11.30 pagi.

Dia ditahan di sebuah rumah di Kampung Gong Serapat, Pasir Puteh setelah laporan diterima berhubung kenyataan dalam akaun Facebook miliknya yang menyatakan: "semua anggota polis yang terkorban dalam serangan di Lahad Datu, Sabah, adalah sebagai ‘anjing-anjing’ yang mati katak, memandangkan tidak dapat mempertahankan negara dari serangan puak Sulu."POLIS KELANTAN KESAN TENAGA PENGAJAR HINA PASUKAN KESELAMATAN

Kota Bharu, 14 Mac - Polis Kelantan kini giat mengesan seorang
tenaga pengajar yang menghina dan mencaci pasukan keselamatan, terutama Polis Diraja Malaysia di laman sosial Facebook sejak 2 Feb lepas.

Ketua Polis Kelantan Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata hasil siasatan pihaknya telah mengenal pasti suspek, penjawat awam berusia 37 tahun berasal dari Pasir Puteh.

"Saya rasa sudah sampai masa pihak polis mengambil tindakan terhadap akaun Facebook ini mengikut Sekyen 41 (A) Akta Hasutan 1948.

"Kalau benci sekalipun dengan polis jangan sampai ditulis dalam Facebook yang boleh dibaca oleh masyarakat Malaysia. Dia (suspek) nak menghasut masyarakat dan meracuni pemikiran anak muda yang melayari Facebook," katanya kepada pemberita selepas majlis penutupan sebuah kursus di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Bandar Baharu Tunjong di sini hari ini.

Pada majlis itu, 96 anggota polis dari seluruh daerah di negeri ini diberi sijil penghargaan selepas menamatkan kursus bantuan awal menangani perusuh sebelum Polis Simpanan Persekutuan (FRU) tiba di lokasi.

'Print screen' yang ditunjukkan Jalaluddin kepada pemberita jelas menyatakan tenaga pengajar itu menghina anggota keselamatan yang berjuang menentang penceroboh di Lahad Datu dengan penggunaan perkataan seperti 'anjing', 'mati katak' dan 'doggie'.

Jalaluddin berkata beliau hairan dengan suspek yang berpendidikan tinggi, namun masih berfikiran sempit sehingga sanggup mengeluarkan kata-kata sedemikian terhadap pasukan keselamatan yang menjaga kedaulatan negara.


"Kami turut terima laporan polis yang dibuat oleh seorang penjawat awam pada 5 petang semalam berhubung perkara itu dan kami percaya suspek sedang bersembunyi di negeri ini," katanya. - 

15 Mac 2013

GEMPAR ! PROGRAM NAJIB DI TANAH MERAH DI LANDA RIBUT , BERITA YANG TAK ROYAK DALAM TV3....


Ribut melanda di tapak program Najib tanah merah tadi..tu lah duduk permainkan kalimah Allah sangat.

RIBUT MELANDA BEKWOH NAJIB DI TANAH MERAH. Bekecek jgn meto...bila meto..beginilah jadinya. Ada royat dalam tv3?...keh..kih...

Benda yang tobat tak akan ditayang dalam TV1,2,,3 Suku - Program Bekwoh Najib UMNO/BN di tanah merah dilanda ribut yang tiba-tiba muncul walau ramalan cuaca kata line clear hari ni.

Kerusi Pun Terbang Sampai Naik Atas Khemah Di Majlis Bekwoh PM Di Kelantan Siang Tadi Akibat Dipukul Ribut...Najib Razak cuba buat lawak dengan bercerita hal dosa?

1. Dosa Pas pasal kalimah padahal yang luluskan tu BN - FITNAH

2. Pas tak tunai janji di Kelantan, yang sekat peruntukan negeri tu kerajaan pusat BN - FITNAH

3. Benarkan DAP hal tanah tinggi, yang Roopiah kaut tanah LTAT, Sharizat kaut duit NFC, duit Royalti tak bayar tu tak dosa? - FITNAH

4. Dosa Tian Chua dan Lahad Datu, Tian Chua dah saman blogger BN, Parpukari tu dah turunkan blog dia. Tian Chua tu Islam ke ada dosa? - FITNAH

5.Dosa kerjasama PAS, PKR & DAP. Umno, MCA, MIC, Gerakan tu buat apa? main congkak? - FITNAH

6. PAS permainkan matlamat. Yang mana satu, cuba bagitau sikit? Yang BN songlap sana sini, runtuh sana sini tu apa? huru hara, serang masjid tu apa? - FITNAH

p/s: Pergh, Najib dah pandai cakap bab dosa pahala.. Bukan senang tau nak cari PM yang tak tahu apa jenis Najis Mughallazah ni.

Jibjibjib... Kerja hang nak bodohkan rakyat je..puii ...kahkahkahkahkah

TERKINI ! LAPORAN OPS DAULAT DARI LAHAD DATU - 15HB. MAC JUMAAT

updated : 11.15 MLM

Lahad Datu: Agbimuddin sudah pulang meninggalkan orang-orangnya, kata Jeneral

SHAH ALAM, 15 Mac — Pemimpin militan Sulu Agbimuddin Kiram telah terbang ke kampung halamannya di selatan Filipina kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin hari ini.

Beliau mengatakan pasukan keselamatan negara membuat kesimpulan tersebut selepas mengkaji maklumat risikan.


“Agbimuddin telah meninggalkan orang-orangnya dan terbang ke kampung halamannya,” kata Zulkifeli (gambar) dipetik dari laman The Star Online bercakap dalam satu sidang akhbar bersama Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar lewat petang ini.

Ismail mengatakan, dari maklumbalas komander pasukan keselamatan maklumat di bawah membuktikan Agbimuddin, adik kepada lelaki yang mendakwa dirinya Sultan Sulu Jamalul Kiram III sudah tidak bersama orang-orangnya.updated 10.30  MLM

Harian Metro ‏@hmetromy

Ketua pengganas, Agbimuddin Kiram disahkan lari ke selatan Filipina meninggalkan pengikutnya di Lahad Datu - Panglima ATM


Terkini... nampaknya sekali lagi informer aku TEPAT....kerana telah melapurkan seminggu lepas...


Raja Muda Azzimuddin Kiram telah berjaya meloloskan diri dari KAWALAN KETAT, udara, darat, laut dan dalam sungai, tepi longkang, bilik air pasukan keselamatan negara.. dimana silapnya..??????7.30 MLM -Ops Daulat Update:

* 61 Pengganas Telah Ditembak Mati
* 233 Individu Ditahan
* 3 Hari Diberikan Kepada Kerajaan Filipina Untuk Menuntut Mayat Pengganas Atau Akan Dikebumikan Di Malaysia
* 3 Kubur Dengan 15 Mayat Penceroboh Ditemui Di Kg. Tanduo

*  Sebuah Bot laju Dari Filipina Dipintas Jam 12.15 mlm tadi 8 lelaki Berumur 17-29 Tahun ditahan.   300 Jerry Can dan 350,000 Peso turut dirampas


* pengganas Suluk cuba mencuri kenderaan ini dan kemudian terserempak dengan pasukan keselamatan.

#kesan tembakan di cermin dan hadapan pacuan 4 roda dapt dilihat

POLIS TAHAN DUA LELAKI DIPERCAYAI TALI BARUT PENGGANAS MILITAN

SEMPORNA -  Dua lelaki disyaki tali barut pengganas militan ditahan dalam operasi sepasukan polis Cawangan Khas Bukit Aman di pekan Semporna, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Semporna DSP Mohd Firdaus Francis Abdullah berkata dalam serbuan pada 8 malam itu dua lelaki berumur lingkungan 40-an ditahan selepas polis menerima maklumat awam.

"Kami menahan dua lelaki itu kerana disyaki menjadi tali barut kepada pengganas, dan kami akan soal siasat mereka untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut," katanya ketika dihubungi, di sini hari ini.

Beliau berkata polis kini menjalankan siasatan sama ada lelaki yang dipercayai rakyat asing itu mempunyai kaitan atau tidak dengan serangan hendap di Kampung Simunul 2 Mac lepas.FILIPINA SUARAKAN KOMITMEN BANTU SELESAI ISU PENCEROBOHAN SABAH


Kerajaan Filipina melahirkan komitmen mereka untuk menyelesaikan isu pencerobohan pengganas Sulu di Sabah termasuk mengenal pasti dalang di sebalik insiden itu.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata komitmen itu disampaikan rakan sejawatannya Voltaire T. Gazmin pada pertemuan di Putrajaya semalam.Ops Daulat: Penggunaan UAV Pertama Dalam Operasi Hakiki

Ramai tidak menyedari bahawa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sebenarnya telah giat membangunkan skuadron Unmanned Aerial Vehicle atau UAV untuk tujuan ketenteraan sejak tahun 2002 lagi.Menyusul Lagi.......

Gempar !!!... PI Bala Meninggal dunia sebentar tadi

UPDATED 6.00 PTG _ Keluarga sedang uruskan bedah siasat PI Bala, tiada keraguan setakat ini

SUNGAI BULOH, 15 Mac – Keluarga P Balasubramaniam sedang menguruskan untuk bedah siasat dilakukan walaupun tiada kecurigaan terhadap berlakunya kecurigaan dalam kematian penyiasat persendirian yang memainkan peranan penting dalam misteri pembunuhan warga Mongolia Altantuya Shariibuu

Pada waktu ini, ahli keluarga sedang menguruskan mayat untuk dihantar dari rumah keluarga di Rawang ke hospital Sungai Buloh di sini dimana peguam R Sivarasa sedang menguruskan autopsi untuk dijalankan.

Bercakap kepada pemberita, pemimpin PKR itu mendedahkan Balasubramiam mempunyai beberapa masalah jantung pada masa lalu dan mengatakan walaupun keluarga akan menunggu sehingga keputusan bedah siasat keluar, mereka percaya beliau meninggal dunia akibat daripada sakit jantung.

“Kelihatan seperti serangan jantung,” katanya.

Peguam tersebut menambah, Balasubramaniam telah mengadu sakit dada pada waktu pagi dan ahli keluarga telah membawanya ke klinik berhampiran rumah mereka di Rawang.

Bekas penyiasat persendirian itu diumumkan mati di klinik lebih kurang pukul 1.30 petang.
Baru mendapat berita PI Bala meninggal dunia, mayat kini di Hospital Sg Buluh..ini bukan khabar angin... memang benar Pi Bala meninggal dunia.. Dipercayai beliau meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital Sg. Buluh Dari Rawang, Takziah dari Admin. Adakah beliau di Racun berikutan keberanian beliau mendedahkan siapa yang mengarahkan Al Tantuya di Bunuh? Kita meminta Hospital melakukan bedahsiasat samaada mendiang di racun semasa mendapat rawatan jantungnya yang tersumbat.
Malang untuk PR kali ini.. takkala kita memerulukan beliau untuk mendedahkan siapa yang arah Al Tantuya di Bunuh,satu satunya saksi hidop mendapat sakit jantung dan akhirnya tiba tiba mendapat berita beliau telah pergi buat selama lamanya.. Siapa yang tersenyum ketika ini?
Apa yang sebenarnya berlaku ?

Tiga arteri tersumbat dan separuh daripada jantung berhenti berdenyut memaksa bekas penyiasat persendirian P Balasubramaniam berhenti sebentar daripada terlibat dalam kempen Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum ke-13.

Beliau yang lebih dikenal sebagai "PI Bala" memainkan peranan dalam dua akuan bersumpah berhubung kes pembunuhan warga Mongolia Altantuyaa Shaariibu, yang dikaitkan dengan pemimpin tertinggi politik.Beliau sebelum ini terlibat sejurus sahaja selepas menjejakkan kaki di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) daripada penginapannya di Chennai, India.

"Tiga (arteri) tersumbat dalam jantung saya, sekarang saya perlu mengambil ubat," kata Bala ketika ditemui Malaysiakini di wad sebuah hospital jantung swasta di Lembah Klang semalam.

PI Bala ditampilkan dalam beberapa siri ceramah pembangkang bagi menjelaskan dakwaan penglibatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan pihak yang rapat dengannya dalam beberapa peristiwa yang membawa kepada pembunuhaan Altantuya dan dakwaan penutupan kes itu.

Bala menjelaskan, beliau pada mulanya rasa tidak kena semasa kempen di Kota Bahru pada 1 Mac lalu sebelum mengambil ubat penahan sakit tetapi kesihatannya OK selepas itu.

Bagaimanapun keesokan harinya ketika dalam perjalan balik ke Kuala Lumpur keadaan itu kembali semula tetapi dia terus terlibat dalam program lain di Damansara.

Kesihatannya memburuk malam itu.

"Saya rasa sangat letih, saya tidur, kemudian pagi esoknya kira-kira jam 5 pagi saya tidak dapat bernafas, tetapi jika saya duduk (saya bernafas) OK, jika tidur tidak boleh," jelasnya.


SUMBER BERITA


@GobindSinghDeo: RT"@SivarasaRasiah: PI Bala passed away in the ambulance on route from Rawang to Sg Buluh Hospital #fb"

GEMPAR!!! MERDEKA.COM MENDEDAHKAN KIRAM MINTA BANTUAN KETENTERAAN INDONESIA!!!


GEMPAR!!! MERDEKA.COM MENDEDAHKAN KIRAM MINTA BANTUAN KETENTERAAN INDONESIA!!!

Mengikut laporan merdeka.com yg berpengkalan di Indonesia, nama sebenar Muizullail Kiram adalah Faizal Abdul Naim, warga negara Malaysia dan berasal Malaka. Menurut laporan itu juga, KIRAM mengaku telah memohon kepada Yang Mulia Presiden Indonesia (Soesilo Bambang Yudhoyono) untuk menolong mereka. Kononnya beliau merujuk kepada Perjanjian Mafilindo yg mengatakan pemerintah Indonesia mempunyai hak terhadap Sabah dan Sarawak.

Kiram menawarkan kedaulatan Sulu kepada Indonesia asalkan Indonesia mau membantu merampas Sabah dan Sarawak. KIRAM mengatakan pemerintah Malaysia bersifat munafik bedasarkan janji janji yg pernah mereka ditawarkan oleh pihak Kerajaan Malaysia. Ternyata KIRAM FRUST MENONGGENG kerana Najib yg didakwanya pernah berjanji sesuatu pada mereka tapi tidak ditunaikan..


Apa yang aku risaukan, bagaimana jika KIRAM berjaya mempengaruhi Indonesia? Ini bukan masalah BN atau PR, tapi masalah rakyat Malaysia! SIDANG PARLIMEN KHAS HARUS DIBUAT!!! Jangan lengahkan lagi sampai apa yg berlaku di Lahad Datu berulang..


Sultan Sulu: Kami ingin bergabung dengan Indonesia


Sumber SINI

SUMBER ASAL DARI MERDEKA.COM INDONESIA

HOT ! VIDEO BAS MERDEKA RAKYAT DISERANG LAGI..DI KUALA KRAU, PAHANG SEMALAM...SAKSIKAN

Bas Merdeka Rakyat ‘dilencong’ ke ceramah Umno diserang samseng

PAHANG 15 MAC: Genap seminggu selepas diserang sekumpulan samseng Umno BN di Bukit Katil, Melaka; bas Jelajah Merdeka Rakyat dibaling batu dan kayu pula dalam program sama ke negeri kelahiran Perdana Menteri, malam tadi.

Ketua Cabang KEADILAN Kuala Krau, Suhaimi Said, berkata bas itu ‘dilencong’ dari laluan asal selepas dihampiri sebuah lori dengan bendera PAS yang seolah-olah penunjuk arah untuk ke tapak ceramah di Kuala Mai, Kuala Krau, kira-kira jam 11 malam.

“Bagaimanapun, lori berkenaan berhenti mengejut di tapak ceramah Umno sebelum pemandu melarikan diri. Ketika itu bertalu-talu batu dibaling dan kayu ditusuk ke bas.
“Apabila berita tersebar, penyokong Pakatan di tapak ceramah berhampiran datang untuk menghalang. Berlaku sedikit pergaduhan tetapi tiada yang cedera.

“Bas kemudian meneruskan perjalanan ke tapak ceramah Pakatan,” katanya dan menambah lapan trak Unit Simpanan Persekutuan (FRU) membantu menyurai kumpulan samseng Umno yang lari lintang pukang.

Sementara itu, seorang remaja yang terlibat dalam perbuatan itu mengaku dibayar RM20 untuk membaling batu dan kayu, selain RM15 sebagi kos motosikal.
“Remaja itu mengaku Umno yang upah mereka tapi takut untuk dedahkan individu terlibat,” katanya seorang penyokong Pakatan yang mengenali remaja berkenaan dan bertanya insiden itu.Anwar Ibrahim: Pastikan Ambil Melayu Yang Cerdik & BersihMAMPUSDAH...UMNO TERSEPIT MENGHADAPI PRU13 ?


Umno tersepit?

Umno sendirian! Adakah benar Umno sendirian dalam menghadapi PRU 13? Adakah benar komponen lain sudah sampai ke tahap lepas tangan dan seakan tidak mampu lagi melakukan apa-apa dalam usaha untuk menjadikan BN peneraju utama politik dan ditabalkan sebagai kerajaan memerintah dengan sokongan melebihi 2/3 majoriti. Umno seolah-olah tinggal bersendirian dalam menjalani kempen untuk PRU 13 nanti.

 Rakan utama — MCA dan MIC — dalam erti komponen terbesar dalam BN sudah hilang bentuk dan arah. Kaum Cina tidak perlu menyorokkan realiti sudah nampak menolak MCA secara total. Kempen mereka sudah tidak jelas dan MCA sendiri masih tidak nampak bergerak selain bergantung harap kepada Umno. Begitu juga keadaan kempen dalam MIC bergantung harap pada Umno. Maka politik komponen dalam BN bergantung harap pada Umno dan kaum Melayu dalam mengundi.

Perlu kita melihat bahawa penolakan bangsa lain khususnya Cina merangkumi kegagalan MCA sendiri dalam membentuk perjuangan untuk kaum Cina. Persoalan utama kegagalan MCA sebenarnya amat subjektif. Ada pendapat yang mengatakan MCA terikat dengan Umno lantas perjuangan sebenarnya kaum Cina terbatas dengan gerakan Umno dan NGO yang menyokong Umno. Ini menjadikan MCA tersepit.

Apa pun keadaan sebenarnya amat kritikal apabila BN terpaksa hanya bergantung harap pada undi kaum Melayu dan penyokong Umno. Sedang dalam PR undi menyeluruh berlaku gabungan undi Melayu, Cina dan India seakan terbentuk.

Umno kini tersepit — undi kaum lain penting. Dalam masa yang sama Umno perlu memperjuangkan juga kaum Melayu. Dalam keadaan yang sama juga memperjuangkan kaum Melayu akan menjarakkan sokongan kaum lain terhadap Umno. Keadaan seakan memerangkap Umno. 


Politik perkauman tidak memberi manfaat kepada Umno sungguhpun realiti yang ada – kepentingan orang Melayu dalam keadaan ekonomi yang masih memihak jauh ke hadapan menyebelahi kaum lain perlu dijaga. Ketidakseimbangan pecahan pegangan antara kaum dalam ekonomi seakan menjadi keperluan untuk orang Melayu masih diberi ruangan subsidi. 

Harapan untuk memberi kesedaran kepada rakyat khususnya dalam masyarakat majmuk khususnya kepada Cina gagal dilakukan oleh MCA. Ini adalah kerana perjuangan DAP agak tetap dan keras untuk orang Cina dan perjuangan DAP ini ada disokong oleh orang Melayu dalam konteks politik yang ada.

Umno tersepit, komponen BN juga tersepit kerana meniti dalam garisan realiti. Bagi Pakatan Rakyat mereka meniti persepsi, meniti kepada keindahan dalam kedudukan antara kaum, tidak merujuk kepada keadaan sebenarnya.

Jelas apa yang kelihatan, dalam BN-Umno adalah harapan dan harapan itu semakin membebankan. Keselarasan perjuangan antara komponen BN semakin tidak berlaku dan akhirnya, antara bangkit berjuang dan menang atau tersedut dengan keadaan yang tidak selesa dalam komponen BN yang tidak lagi mengikut aliran semasa. — umno-reform2.com

TERHANGAT ! KERANA NAK TAWAN KELANTAN NAJIB AKAN RASMI PROJEK RUMAH HARAM..?Najib rasmi pojek perumahan tidak sah petang ini


KOTA BHARU- Pembinaan Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1Ma) yang bakal dirasmikan tapak pembinaannya oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak di Kampung Raja Udang, di sini petang ini mencabar undang-undang Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam (MPKB-BRI).

Ini kerana, sebarang permohonan pembinaan projek perumahan di kampung berkenaan langsung tidak dimaklumkan apa lagi secara bertulis kepada kerajaan negeri.

Dengan kata lain, ia tanpa mendapat kebenaran merancang atau pelan yang diluluskan untuk pembinaan oleh MPKB-BRI.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan, berkata Perdana Menteri bakal merasmikan projek perumahan yang tidak sah.

Menurutnya, mana-mana projek perumahan yang akan dibina di sesebuah negeri, pemaju perlu menyatakan beberapa syarat, antaranya pembangunan berkenaan tidak mengganggu kawasan sekitar.


Katanya, syarikat yang bakal membina perumahan itu perlu berbincang dengan kerajaan negeri, sama ada dalam urusan tanah atau sebagainya.

"Pada masa yang sama apabila pemaju ingin memasuki kawasan yang ingin dimajukan, mereka perlu mendapatkan permit pelan tanah, kena ada rumah contoh terlebih dahulu.

"Bagaimanapun, katanya semua perkara itu tidak ada, pelan tanah juga tidak ada, ini bererti pemaju telah melanggar syarat serta undang-undang MPKB-BRI," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perjumpaan dengan masyarakat kampung itu selepas menunaikan solat Isyak di Masjid Mukim Raja Udang malam tadi.

Turut hadir pada majlis itu Adun Tanjung Mas, Rohani Ibrahim.

Beliau difahamkan sebanyak 1,000 borang akan diberikan kepada orang ramai yang berhasrat untuk mendapatkan rumah tersebut.

Takiyuddin seterusnya memberitahu, untuk membina perumahan itu, kena ada sistem perparitan, jika tidak dengan jumlah yang begitu banyak unit rumah terbabit, air pengguna hendak dialirkan ke mana.

Sambungnya, pada masa yang sama kawasan terbabit begitu rendah dan ia perlu ditimbun, apabila ia telah menjadi tinggi, kawasan sekitar akan menjadi rendah dan masalah banjir pula berlaku.

"Semua perkara ini perlu dinyatakan dalam surat permohonan yang dimaksudkan tadi," ujarnya.

Pada masa yang sama, untuk menyiapkan unit rumah yang begitu besar, jalan utama juga perlu dibesarkan sekitar 50 kaki.

Katanya lagi, jika demikian ia akan berlaku masaalah pengambilan tanah baru sekiranya tanah tersebut bukan milik kerajaan.

Tambahnya, adakah pembelian tanah orang ramai telah diselesaikan.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan rakyat supaya tidak termakan lagi dengan janji BN kerana ia hanya janji yang tidak akan ditepati.

"Permohonan oleh syarikat terbabit untuk mendirikan rumah tersebut tidak pernah berlaku kerana tiada sebarang hitam putih dari MPKB.

"Ia hanya janji murahan politik kerajaan BN untuk memancing undi sempena PRU13," ujarnya.

Menurutnya, Syarikat Perumahan Negara tidak pernah bekerjasama dengan kerajaan negeri untuk membina Rumah Awam Kos Rendah sejak tahun 1990.

Tetapi, tambahnya sekarang tiba-tiba mereka datang untuk membina rumah di negeri ini.

Takiyuddin seterusnya melahirkan rasa kehairanan kenapa projek itu perlu diadakan di kawasan itu.


Sementara itu, Pengerusi Ahli Jawatankuasa Bertindak Kampung Baru Raja Udang, Ismail Ahmad, menyerahkan memorandum bantahan kepada MPKB-BRI kerana berlaku pencerobohan tapak hak milik persendirian untuk dijadikan jalan atau laluan kepada projek tersebut. (Gambar atas)

Memorandum itu diserahkan kepada Datuk Takiyuddin Hassan sempena majlis perjumpaan itu malam tadi.

Ismail turut menyatakan kekesalannya di atas perkara itu.

 -harakahdaily

PANAS ! GEMPUR TERAKHIR OPS DAULAT HAPUS SAKI-BAKI MILITAN SULU ...


 


Penambahan kekuatan dan aset perang dalam Ops Daulat oleh Angkatan Tentera DiRaja Malaysia (ATM) memberi petunjuk bahawa itu mungkin gempuran terakhir dalam tempoh 48 jam ini bagi menamatkan terus krisis pencerobohan kumpulan pengganas Sulu di kawasan Lahad Datu, Sabah.

Konflik Lahad Datu perlu dihabiskan segera bagi membuka laluan untuk kerajaan menumpukan pula kepada isu Pilihan Raya Umum Ke-13.Menurut maklumat yang diterima, adalah difahamkan pembubaran Parlimen terpaksa dibawa ke bulan hadapan berikutan isu Lahad Datu menuntut kerajaan berkuasa penuh menanganinya dan bukan kerajaan ‘caretaker’.

Seperti yang kita tahu, semalam ATM telah pun mengumumkan ia akan menambah aset dan anggota untuk menggempur pengganas yang menceroboh negara di Kampung Tanjung Batu dan Sungai Nyamuk, 130 kilometer dari bandar Lahad Datu, sejak 12 Feb lepas.

Malah, Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin memberi gambaran operasi daulat yang memasuki hari kesembilan (semalam), berada di penghujungnya dengan tumpuan menjejaki saki-baki pengganas yang kini bergerak dalam kumpulan kecil.Beliau berkata 12 kereta kebal perisai berantai, beberapa helikopter Pasukan Udara Tentera Darat dan kapal perang Tentera Laut Diraja Malaysia akan tiba hari ini di sini secara berperingkat.

Adalah difahamkan, helikopter berkenaan yang sedia dimuatkan dengan machine gun sudah pun mula terbang di kawasan Lahad Datu.

Zulkifeli berkata, langkah menguatkan pertahanan dan kawalan itu bertujuan menutup terus laluan kepada musuh daripada menceroboh ke negara ini sama ada di laut dan di darat.Sementara itu, Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman memberitahu Radio 24 bahawa Malaysia tidak akan menerima sebarang rundingan buat masa sekarang, termasuk rundingan yang dibuat oleh pihak ketiga seperti kerajaan Filipina.

Ini bererti hanya tindakan ketenteraan sahaja sebagai jalan penyelesaian terhadap krisis pencerobohan di Lahad Datu yang bermula sejak Februari lalu.

Hari ini, Op Daulat memasuki hari kesepuluh. Ketika gempuran pertama dibuat, sebanyak 8 jet pejuang termasuk jenis F18 dan hawk telah digunakan.walaupun pengganas Sulu yang merupakan pengikut Jamalul Kiram III ramai yang mati dalam serangan itu, namun sebahagian berjaya melarikan diri.


Kumpulan berkenaan yang sudah berpuluh tahun memiliki kemahiran perang gerila menyebabkan Op Daulat berlanjutan apabila pasukan komando terpaksa digerakkan masuk ke zon merah bagi mengesan saki-baki pengganas.

Pada masa ini, difahamkan hanya tinggal kumpulan yang terlalu kecil pada waktu ini tetapi masih berdegil.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...