02 Ogos 2012

Skandal George Kent - LRT Ampang: Suruhanjaya Diraja Menyiasat Salahguna PM (Video didalam)PKR Mahu RCI Ditubuh Siasat Salahguna Kuasa PM

PETALING JAYA, 2 OGOS – Pengarah Srategi PKR, Rafizi Ramli mendesak penubuhan satu Suruhanjaya Diraja (RCI) bagi menyiasat campur tangan Datuk Seri Najib di dalam penganugerahan kontrak kepada George Kent.


Gesaan ini dilontarkan ekoran beberapa persoalan besar yang didedahkan sebelum ini terutama penglibatan Najib Razak dalam proses perolehan projek-projek negara hanya boleh dirungkai oleh suruhanjaya tersebut yang mempunyai kuasa penuh menyiasat seorang Perdana Menteri.

Jelas beliau, keadaan ini menunjukkan betapa kroniknya amalan rasuah di peringkat tertinggi negara.

“Kemungkinan wujudnya campur tangan Datuk Seri Najib di dalam institusi-institusi negara seperti Kamar Peguam Negara, Bank Negara Malaysia dan Polis Diraja Malaysia apabila individu yang terlibat mendedahkan skandal beliau terus dihadapkan ke mahkamah kurang 24 jam dari pengumumaman anugerah kontrak kepada George Kent.

“Selain itu, persoalan mengenai hubungan Najib Razak dengan Thales yang didakwa terlibat dalam penjualan dokumen sulit pertahanan negara membayangkan penglibtan pemimpin tertinggi negara dalam kegiatan yang mengkhianati negara,” katanya dalam sidang media di Pejabat PKR.

Tegas beliau, sekiranya Najib tidak bersalah, beliau tidak perlu gentar menubuhkan Suruhanjaya Diraja untuk menyiasat dakwaan ini.

Awal minggu ini, Syarikat Prasarana Negara Bhd mengumumkan kontrak projek sambungan LRT Ampang dianugerahkan kepada syarikat kerjasama George Kent-Lion Pasific Venture (JV).

Rafizi sebelum itu mendedahkan beberapa dokumen yang berkaitan penganugerahan kontrak bernilai RM1.1 billion bagi projek tambahan laluan LRT Ampang termasuk surat yang menunjukkan penglibatan Datuk Seri Najib Razak.

Ujar Rafizi lagi, fakta yang tidak dinafikan seperti yang dideahkan sebelum ini jelas menunjukkan ada unsur salah guna kuasa dan penyelewengan apabila syarikat milik rakan karib Najib Razak dianugerahkan kontrak besar walaupun tidak mempunyai kepakaran.

BERITA TERGEMPAR!!! TSUNAMI KE 2 AKAN BERLAKU DI SABAH -ANWAR

Lagi khabar gembira dari Sabah minggu depan – Anwar


PETALING JAYA 2 Ogos: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim memaklumkan, lebih banyak berita baik akan datang dari Sabah pada pemergian beliau ke negeri itu minggu hadapan.

“Saya akan kembali ke Sabah pada 12 Ogos, dengan kemungkinan lebih berita baik dan kita kena bersedia,” katanya ringkas kepada pemberita pada sidang medianya di Ibu Pejabat KEADILAN, dekat sini hari ini.

Hujung minggu lalu, Ahli Parlimen BN, Lajim Ukin (Beaufort) dan Wilfred Bumburing (Tuaran) meletakkan jawatan dalam parti.Lajim adalah Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Ahli Majlis Tertinggi Umno bagi sesi 2009 hingga 2011, bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah, Pengerusi BN Beaufort, Ketua Umno Bahagian Beaufort dan Ketua Umno Cawangan Kerambai Kebatu.
Wilfred pula merupakan Timbalan Presiden Upko, Timbalan Presiden Angkatan Manah Merdeka, Pengerusi BN Tuaran dan pernah sertai parti Pertubuhan Kebangasaan Pasok Nunukragang Bersatu (Pasok) dan Parti Bersatu Sabah (PBS).Kedua-dua mereka menyertai Pakatan Rakyat melalui penubuhan Angkatan Perubahan Sabah dan Pakatan Perubahan Sabah.Penyertaan mereka itu disaksikan Anwar pada majlis pelancaran kedua-dua penubuhan tersebut di Sabah, masing-masing pada Sabtu dan Ahad lalu.

Panas!!! Pusat Pendedahan Maklumat (NOW) dilancar -Rafizi

Rafizi tubuh pusat pendedah maklumat - Penyamun & Perompak Harta Negara Panas....!!!!


Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli mengumumkan penubuhan pusat pendedah maklumat bagi mendedahkan lebih banyak "skandal besar" yang didakwa cuba dilindungi badan berkepentingan awam.

Badan itu yang dikenali sebagai Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Negara (Now) sudah didaftarkan dan akan beroperasi dari Sungai Besi dekat ibu negara.

"Menyedari bahawa tanggungjawab melindungi pemberi maklumat dan menjaga kebajikan mereka tidak akan dipikul oleh kerajaan, saya merasa terpanggil untuk bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan sedia ada dan seluruh masyarakat untuk menubuhkan sebuah badan khusus untuk melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat," katanya
.

" Simpanan Tetap " Umno/BN telah Pecah!!!!

Perubahan politik di Johor, Sabah2 OGOS — Tidak terdengar lagi rhetoric megah Umno/BN bahawa Johor dan Sabah adalah “simpanan tetap” atau kubu pertahanan terkuat Umno sejak zaman berzaman.

Dengan perkembangan terbaru politik di Sabah pula, negeri itu akan juga mengakhiri zamannya sebagai kubu kuat Umno/BN. Demikianlah putaran roda politik dan setiap pelaku di pentas politik sewajarnya menyedari hakikat ini.

Perkembangan baru di Sabah, menunjukkan Pakatan Rakyat dijangka akan mendapat sekurang-kurangnya 14 kerusi di Sabah ekoran tindakan dua anggota Parlimen BN menyokongnya baru-baru ini. Ini jangkaan yang dibuat oleh Ahli Parlimen PAS Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad dalam tulisannya dalam Harakahdaily kelmarin di mana beliau menyimpulkan bahawa simpanan tetap BN di Sabah dan Sarawak sudah tamat.

Beliau berkata, 55 kerusi parlimen dari 57 dari Sabah-Sarawak (Borneo) telah dibolosi dan sudah tidak ada lagi jaminan BN mendapat sokongan dari kedua-dua negeri ini.

“Hari ini diramalkan ialah 14 kerusi dari Sabah termasuk Kota Kinabalu, Sandakan dan Pensiangan akan mudah tumbang kepada Pakatan Pembangkang,” kata ahli Parlimen Kuala Selangor itu yang mengulas tindakan Datuk Seri Panglima Lajim Ukin dan Datuk Wilfred Bumburing yang meninggalkan BN dan menyokong Pakatan Rakyat.

Penganalisis politik di Sabah meramalkan akan ramai lagi ADUN dan Ahli Parlimen Sabah dari BN akan meninggalkan komponen parti itu dan akan menyertai Pakatan Rakyat.

Gelombang ini dikatakan sukar ditahan disebabkan beberapa isu, antaranya, isu kemiskinan terutama di kawasan pedalaman yang tidak ada perubahan sejak zaman berzaman, isu pendatang luar yang melimpahm hampir-hampir tidak terkawal, isu tanah dan pelbagai lagi.

Bagaimana pula di Johor — sebuah negeri yang sentiasa dimegahkan oleh Umno sebagai kubu kuatnya. Perkembangan menunjukkan bahawa oleh kerana banyaknya kerusi campuran baik di peringkat Parlimen mahupun DUN di negeri itu menyebabkan ketirisan mendadak sokongan pengundi terutama di kalangan pengundi Cina.

Kini tidak lagi terdengar suara angakuh pemimpin Umno Johor yang selama ini bermegah bahawa Johor adalah kubu terkuat Umno. Kalau tidak masakan Muhyiddin Yassin menyeru Umno/BN supaya mempertahankan kawasan parlimen Gelang Patah dari jatuh ke tangan Pakatan Rakyat dalam PRU akan datang. Nusa Jaya yang terletak di Gelang Patah adalah pusat pentadbiran kerajaan Johor yang baru.

Saya berkunjung ke Gelang Patah beberapa bulan lalu dan mendengar sendiri ulasan dari beberapa penduduk di situ, khususnya kalangan masyarakat Cina, bahawa mereka sangat tertekan dengan harga barang naik, peluang pekerjaan yang sangat terbatas dan lain-lain.

Seeorang petani Melayu di situ, Solihin Markom, memberitahu bahawa orang kampung di sini hanya memerhatikan perubahan dari kampung menjadi bandar sedangkan “kedudukan kami macam dulu juga.”

Yang heboh di sini, katanya, ialah kesibukan orang kampung menjual tanah kerana harga mahal. Tetapi, katanya, adakah mereka berfikir selepas menjual tanah mereka, akhirnya mereka hendak ke mana kerana harga rumah semakin mahal di mana-mana.

“Adakah pemimpin politik yang ada di Johor memikirkan hal ini,” tanyanya.

Pesuruhjaya PAS Johor, Datuk Dr Mahfodz Mohamad pernah mendedahkan secara terperinci mengenai isu penjualan saham KFCH dan QSR kepada CVC serta isu salah urus tadbir tanah oleh kerajaan Johor melalui KPRJ dan isu-isu lain.

Sudah sampai masanya, katanya, PAS/Pakatan Rakyat Johor menggandakan usaha dalam mendapatkan mandat dari rakyat untuk menerajui kerajaan dalam usaha mengembalikan hak rakyat yang telah diabaikan oleh Kerajaan Barisan Nasional.

Pada pilihan raya umum ke-12 pada 2008, Tan Ah Eng (BN) mengekalkan kerusi parlimennya P162 Gelang Patah. Peratusan kaum ialah Melayu 33.54 peratus, Cina 54.06 peratus, India 12.22 peratus.

Tan (33,630) menewaskan Dr Zaleha Mustafa (PKR) (24,779) dengan majoriti 8,851 undi. Jumlah pengundi undi waktu itu 60,653.

Menurut penganalisis politik di Johor, dalam pilihan raya umum 2008, pengundi Cina belum memberikan sokongan sepenuhnya kepada calon dari Pakatan Rakyat. Namun, dengan perkembangan terkini, peratus sokongan pengundi Cina jauh lebih meningkat, bahkan hampir-hampir lapan puluh lima peratus dikatakan menyokong Pakatan.

Ini yang membimbangkan Muhyiddin menyebabkan beliau menggesa Umno/BN mempertahankan Gelang Patah. Jika terjadi kejatuhan Gelang Patah, menimbulkan kesan paling buruk kepada Umno/BN.

PAS Johor mensasarkan sekurang-kurangnya 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk dimenangi pada pilihan raya umum (PRU) ke-13 akan datang.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Johor, Mazlan Aliman berkata, sasaran itu ditetapkan berdasarkan perubahan positif rakyat negeri itu yang kini menyambut baik Pakatan Rakyat, khususnya PAS yang disifatkan “tidak pernah berlaku dalam sejarah sebelum ini”.

Pada PRU yang lalu, PAS bertanding 39 daripada keseluruhan 56 kerusi, manakala PKR dan DAP masing-masing 9 dan 12 kerusi.

Dari jumlah ditandingi itu itu PAS hanya menang di dua kerusi iaitu di DUN Maharani dan Sungai Abong.

Ini adalah keputusan 2008 yang lalu, di mana kini PAS/Pakatan menaruh harapan akan meraih kemenangan lebih banyak lagi bukan saja di Muar, tetapi juga kawasan Parlimen dan DUN di Batu Pahat, Pontian, Tanjung Piai, Kulai Jaya, Kluang bahkan Johor Baru sendiri.

Kawasan Parlimen Tanjong Piai (P165) kini diwakili oleh Wee Jeck Seng dari MCA. Pihak Umno di kawasan ini dikatakan sangat bimbang dengan kedudukan kawasan ini memandangkan Pakatan Rakyat sedang berusaha bersungguh-sunggu untuk menawan kawasan tersebut yang merupakan kawasan kerusi campuran antara Melayu dan Cina.

Kebanyakan kerusi campuran ialah antara 50:50 iaitu antara bilangan pengundi Cina dan Melayu. Hanya beberapa kawasan Parlimen di Johor yang dikatakan mempunyai jumlah pengundi Melayu yang agak ramai. Antaranya, Mersing, Kota Tinggi dan Pontian. Ini yang menyebabkan pemimpin Umno sangat bimbang, memandangkan sokongan pengundi Cina kepada Pakatan Rakyat semakin bertambah.

Penganalisis berpendapat, pada PRU akan datang, dijangkakan antara 80 hingga 90 peratus pengundi Cina akan mengundi DAP, sementara antara 70 hingga 80 peratus akan mengundi PAS/PKR.

Inilah gelombang perubahan yang akan melanda Johor dan Sabah, walaupun pemimpin BN cuba menafikannya, tetapi pada hakikatnya begitulah. Tunggulah PRU akan datang ini. — harakahdaily.net

Kantoi & Mantoi!!! Laman Web NFC digodam....Kak Zat Mengamuk.....


Era Pasca
Ada lembo nak jaga,
Ada Lembo nak jaga,
Ada lemboooOOoooo nak jaga...

Kahkakhah padan muka NFC.. Pasai keNgoKan POLIS tak tangkap perompak tapi tanggkap pelapor, NFC kene HACK... Tak lama lagi gua rasa Laman web PDRM kene hack juga lah.. kahkahkah


http://nfc.com.my/ <--rujuk kalu tak caya.. kahkahkah01 Ogos 2012

Panas! Senator BN Datuk Maijol Mahap Keluar Parti

JANJI TIDAK DITEPATI!!!Senator Datuk Maijol Mahap turut keluar BNKota Marudu : Senator Datuk Maijol Mahap memberitahu, keputusannya untuk keluar dari BN bukanlah sesuatu yang diambil dalam sekelip mata. Menurut bekas Naib Presiden PasokMomogun Kadazan Dusun Murut (UPKO) itu, beliau telah memikirkan secara teliti dan mengambil masa yang agak panjang mengenai perkara itu namun masalah yang berlarutan di Sabah menjadi sebab utama beliau mengambil langkah tersebut.

Maijol ada merupakan salah seorang pemimpin kanan UPKO yang turut menyertai Timbalan Presiden parti yang juga Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Seri Panglima Wilfred Bumburing yang mengisytiharkan perletakan jawatan mereka dari parti dan BN ahad lepas.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh beliau hari ini, Maijol berkata beliau telah berada dalam BN selama 14 tahun.


"Boleh dikatakan, UPKO yang saya anggotai adalah sebuah parti yang menarik dan mempunyai budaya

yang bagus. Presidennya, Tan Sri Bernard Dompok adalah seorang yang baik dan pemimpin yang berketrampilan. UPKO sungguh bertuah kerana mempunyai pemimpin seperti beliau. Bagaimanapun, setelah meneliti tentang masalah yang berlarutan di Sabah sedangkan tiada usaha usaha penyelesaian terlihat, dengan berat hati, saya terpaksa meninggalkan perjuangan itu"

"Saya tidak lagi menaruh kepercayaan bahawa BN boleh atau akan menyelesaikan isu isu kritikal di Sabah, contohnya seperti isu PATI yang telah lama berlarutan, kadar kemiskinan yang tinggi di Sabah, penyisihan terhadap kaum KDM (KadazanDusun Murut) dari perkhidmatan awam dan anugerah biasiswa, masalah masalah tanah, royalti minyak 5%, Borneonisasi dan Dasar Kabotaj," keluh Maijol.

Kerajaan BN, ujar beliau, telah berjanji untuk mengadakan satu Badan Siasatan Diraja (RCI) untuk menangani masalah pendatang tanpa izin di Sabah tapi hampir semua orang tahu bahawa ia hanyalah janji manis BN.

Terdapat kira kira 900 000 warga asing di Sabah dan saya mengesyaki terdapat beratus ratus ribu lagi yang bersembunyi disebalik identiti Melayu, Bajau dan kaum bumiputra yang lain. Orang orang ini tiba tiba menjadi bumiputera malah lebih bumiputera dari orang KDM. Cuba bayangkan apa yang kami rasa?" ujar beliau lagi.

Menurut Maijol, orang orang KDM kekal orang yang paling miskin di Malaysia, sama kedudukannya dengan orang asli di Semenanjung.

Menurut statistik EPU, katanya, tahap kemiskinan di hampir setiap daerah di Sabah adalah sangat tinggi.

"Sebagi contoh pada tahun 2004, tahap kemiskinan di Nabawan adalah 70%, Kota Marudu 42% dan Tambunan 44%. Daerah daerah yang lain juga menunjukkan peratusan yang lebih kurang sama."

"Saya telah membaca statistik untuk semua daerah di dalam Dewan Negara baru baru ini. Jawapan yang diberikan oleh Jabatan Perdana Menteri mengatakan kadar tersebut telah pun turun, tetapi apabila saya meneliti angkanya, penurunan yang berlaku hanya sebanyak 5%. Dalam erti kata lain, purata kemiskinan disetiap daerah masih sekitar 40%. Dasar dan perlaksanaan program pembasmian kemiskinan telah gagal." ujarnya.

Maijol juga mengeluh apabila masalah tanah masih terus menghantui penduduk dikawasan luar bandar, satu satunya harta asas yang mereka miliki atau lebih dikenali sebagai tanah adat, telah diambil/dirampas oleh syarikat syarikat besar dan agensi agensi kerajaan dan menjadikan mereka berstatus penghuni haram atas tanah milik mereka sendiri.

"Saya sudah tidak boleh bertolak ansur dalam hal ni. Ini adalah merupakan satu diskriminasi terhadap kehidupan rakyat." katanya sambil menyentuh isu perlantikan kaum KDM dalam perkhidmatan awam.

"Bukanlah menjadi satu rahsia bahawa masyarakat KDM berasa sangat tidak berpuas hati tentang ketidakadilan yang berlaku dalam perkhidmatan awam, samada di peringkat negeri ataupun persekutuan. Bilangan orang KDM dalam perkhidmatan adalah sangat minima dari segi peratusan berbanding populasi dalam negeri." kata Maijol.Selain dari itu, mereka hanya ditawarkan jawatan paling tinggi tempat ketiga atau keempat dijabatan jabatan atau kementerian kementerian mereka, mereka telah diketepikan sejak sekian lama. Kekecewaan mereka telah terkumpul dan pastinya akan meledak menjelang tibanya pilihanraya.

Demi George Kent Najib Korbankan Shahrizat -RafiziSHAH ALAM 1 Ogos: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli percaya, penangkapannya oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berunsur politik bertujuan mengalih pandangan umum dari skandal projek LRT Ampang melibatkan syarikat Konsortium George Kent Berhad.

Menurut Rafizi, tangkapan tergesa-gesa itu jelas membuktikan hubungkaitnya dengan berita kejayaan George Kent mendapatkan kontrak LRT Ampang semalam.

“Najib sanggup korbankan (Datuk Seri) Shahrizat (Jalil) demi menutup kes rasuahnya dengan George Kent. Sebab itu tergesa-gesa tangkap saya supaya semua orang akan lupa pada skandal LRT dan marah pada Shahrizat,” jelasnya.

Beliau turut mengulas tindakan biadap polis menangkapnya dan Johari Mohamad awal pagi tadi.
“Tidak perlu untuk polis datang menyerbu rumah saya, malah menjerit akan pecahkan pintu sehingga satu bangunan boleh dengar awal-awal pagi lagi,” katanya. “Selama ini pun, kita bagi kerjasama baik bila dipanggil pihak bank. Polis hanya perlu bagi notis, kami pasti serah diri dan saya hormat hak mereka menjalankan tugas sebab kita ada adab,” sindir Rafizi.

Johari yang merupakan bekas kerani Public Bank dikatakan salah seorang pemberi maklumat mengenai pembelian hartanah mewah keluarga Shahrizat di KL Eco City, Bangsar turut ditahan di parkir kereta Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) pagi tadi oleh dua kereta polis.

Rafizi dan Johari dibebaskan pada jam 3.00 petang tadi setelah wang jaminan sebanyak RM15,000 setiap seorang diserahkan kepada pihak mahkamah.
Seawal jam 6.50 pagi tadi, kediaman Rafizi diserbu lima anggota polis dan lima pegawai Bank
Negara sebelum beliau dibawa ke Balai Polis Hulu Klang.


Syarikat Prasarana Negara Bhd telah menganugerahkan kontrak sambungan LRT Ampang kepada George Kent semalam. George Kent akan bekerjasama dengan Lion Pacific Sdn Bhd yang memegang lesen Pusat Khidmat Kontraktor dan CIDB dalam kerja-kerja pembinaan landasan.

Pulak!!! MB Kedah dicekup SPRM ???

Gambar fitnah MB Kedah dicekup SPRM tersebar


KUALA LUMPUR: Sebuah akaun di Facebook yang menggelarkan dirinya Anti PKR Club telah membuat fitnah jahat dan jijik kononnya Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak ditahan pihak SPRM kerana menerima rasuah jutaan ringgit.

Blog http://omakkau.blogspot.com mendedahkannya.

Berikut petikan daripada blog tersebut.

Sebuah akaun di Facebook yang menggelarkan dirinya Anti PKR Club telah membuat fitnah jahat dan jijik kononnya Menteri Besar Kedah YAB Datuk Seri Azizan Razak dan Setiausaha Politiknya ditahan pihak SPRM kerana menerima rasuah jutaan ringgit.

Wang kononnya dirampas itu telah dipamirkan kepada umum.

Sila lihat cara pencacai UMNO membuat gambar yang telah diedit semata-mata mau membuat fitnah.

Memperlihatkan berasa bangga apabila melakukan fitnah sedemikian rupa.

LAGI DIFITNAH.. LAGI RAMAI RAKYAT AKAN BERHIJRAH.

Kantoi!!! Dadah bernilai RM1.6 Bilion dirampas

Australia rampas dadah seludup RM1.6 bilion dari Hong Kong

Sebahagian daripada jambangan yang digunakan untuk menyeludup masuk dadah ke Australia. – Foto ihsan

SYDNEY - Polis Australia telah merampas dadah bernilai lebih RM1.6 bilion ($AS526 juta) di sini semalam, sekali gus mematahkan sindiket pengedaran dadah yang berpangkalan di Hong Kong.

Rampasan itu, yang dilakukan selepas siasatan selama setahun, membawa kepada penahanan empat warga Hong Kong dan tiga rakyat Australia.

Ketujuh mereka dihadapkan di mahkamah hari ini.

Pihak berkuasa Australia berkata, mereka merampas satu tan dadah termasuk 306 kilogram (kg) crystal methamphetamine dan 252kg heroin.

Menurut polis Australia, rampasan crystal methamphetamine adalah yang terbesar dan heroin ketiga terbesar setakat ini di negara itu.

Dadah itu disembunyikan dalam jambangan bunga, di kapal yang berlayar dari Thailand ke Botany Bay, Sydney

Terkini!!! Rafizi dikenakan ikat jamin RM15,000, bicara 10 Sept


SHAH ALAM 1 Ogos: Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli dilepas dengan dikenakan ikat jamin berjumlah RM15,000.

Beliau dijamin oleh Pengarah Komunikasi, Nik Nazmi Nik Ahmad.
Keputusan itu dibacakan Hakim Mahkamah Sesyen Shah Alam, Tuan Aslam Zainuddin di kamarnya pagi ini.
Perbicaraan kes ditetapkan pada 10 September depan.

(Laporan menyusul)

Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli yang ditahan di bawah Akta Perbankan dan Institusi Kewangan (BAFIA) 1989 didakwa di Mahkamah Sesyen Shah Alam sebentar tadi.

Pertuduhannya adalah mengeluarkan data-data perbankan mengenai Pusat Fidlot Nasional (NFC) milik keluarga Ketua Wanita Umno, Shahrizat Jalil.

Jika disabit kesalahan, beliau akan didenda RM3 juta atau tiga tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaraya memohon mahkamah supaya Rafizi diikat jamin RM100 ribu dan pasportnya diserahkan kepada mahkamah tetapi peguambela yang diketuai Naib Presiden KEADILAN, N Surendran membantah kerana alasan nilai terlalu tinggi selain Rafizi tidak mungkin ke luar negara tanpa kelulusan parti.

Beliau juga memohon hakim Tuan Aslam Zainuddin supaya wang ikat jamin dikurangkan kepada nilai kurang dari RM5 ribu.

Bagaimanapun, hakim memerintahkan supaya Rafizi diikat jamin RM15 ribu dan dijamin oleh ADUN seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad dan pasport antarabangsanya tidak diserahkan kepada mahkamah.

Pertuduhan yang sama turut dikenakan terhadap pemberi maklumat skandal Pusat Fidlot Nasional (NFC) kepada Rafizi, Johari Muhamad.

Beliau yang hanya bergaji RM3 ribu aebulan selain menanggung seorang isteri yang tidak bekerja dan mempunyai tiga anak diarah supaya hadir juga pada 10 September nanti.

Dalam realsi segera, Presiden KEADILAN, Dr Wan Azizah Wan Ismail mengecam sekeras-kerasnya penahanan Rafizi Ramli atas pertuduhan mengikut Akta Bank dan Institusi Kewangan (Bafia) 1989.

“Saya mengecam tindakan polis dan pendakwaan ke atas Rafizi,” kata Azizah dalam mesej twitternya pagi ini.

Sementara itu, Menteri Besar Selangor Khalid Ibrahim juga dalam satu mesej di Twitter menyatakan bahawa kerajaan negeri akan menanggung sepenuhnya kos guaman yang akan dikenakan sepanjang perbicaraan berlangsung kelak.

Khalid juga mengecam tindakan polis yang diarah Perdana Menteri Najib yang menggunakan kaedah keganasan menahan Rafizi.

Pada 27 Jun lalu, empat pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil keterangan Rafizi beberapa jam selepas beliau mendedahkan perkara itu.

Rafizi ditahan polis pagi ini dan dijangka dibawa ke Mahkamah Sesyen Shah Alam atas pertuduhan mengikut Akta Perbankan dan Institusi Kewangan (BAFIA) 1989.

Mengikut paparan twitter beliau, rumahnya diserbu kira-kira jam 7.42 pagi sebelum dibawa ke balai polis Hulu Klang 10 minit selepas itu.

Sekitar jam 8 pagi, Rafizi menyatakan beliau sedang dibawa polis ke Mahkamah Sesyen Shah Alam dan proses pertuduhan ke atasnya dipercepat, kepada 9 pagi.

Rafizi juga difahamkan Johari turut ditahan polis dan dijangka turut dihadapkan di mahkamah yang sama.

Johari – bekas kerani Public Bank, dikatakan salah seorang pemberi maklumat mengenai pembelian hartanah mewah keluarga Shahrizat di KL Eco City, Bangsar.

Johari ditahan di tempat letak kereta di pejabatnya jam 7.30 pagi sewaktu baru hendak memulakan tugas.

Rafizi sebelum ini disiasat mengikut BAFIA berikutan keberaniannya mendedahkan butiran penyelewengan perbankan NFC dan ahli pengarahnya, 16 Februari lalu.

NFC dikendalikan suami dan anak kepada Ketua Wanita Umno, Shahrizat Jalil yang menyalah guna peruntukan RM250 juta untuk penternakan lembu fidlot.

Pihak media sedang berada di perkarangan mahkamah bagi menunggu perkembangan lanjut penahanan Rafizi dan Johari.

Menurut ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, Rafizi diugut akan dipecahkan pintu rumahnya sekiranya tidak keluar dan bekerjasama dengan polis yang menahannya yang menjerit-jerit di luar rumah yang dianggar sekitar 10 orang termasuk seorang pegawai.

Tambahnya lagi, Rafizi tidak melawan malah meminta polis bertenang kerana perlu menghubungi peguamnya yang juga Naib Presiden KEADILAN, N Surendran bagi meminta nasihat lanjut berhubung proses penahanannya

TERKINI! RAFIZI DITAHAN POLIS -DIDAKWA DIBAWAH BAFIA

LAGI BERITA MENYUSUL
Rafizi ditangkap di bawah Bafia - 7:59AM Ogos 1 2012

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli ditangkap oleh polis pagi ini kerana didakwa terbabit dalam mendedahkan butiran perbankan yang berkaitan dengan skandal National Feedlot Corporation (NFC).

"Saya kini ditahan di bawah BAFIA (Akta Institusi Perbankan dan Kewangan) dan akan dibawa ke mahkamah sekarang," katanya dalam mesej teks kepada Malaysiakini.

Beliau berkata pihak polis datang ke rumahnya pada kira-kira jam 7 pagi ini.

"Saya percaya saya sedang dibawa ke Mahkamah Shah Alam untuk didakwa," katanya.

Rafizi telah disiasat di bawah BAFIA kerana didakwa mendedahkan butir-butir perbankan NFC dan pengarahnya.Syarikat itu dikendalikan oleh suami dan anak-anak bekas menteri kabinet Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.-Mk


BERITA DARI AKAUN TWITTER BELIAU:


Rafizi Ramli ‏@rafiziramli
Saya akan terus dibawa dan didakwa di mahkamah sesyen shah alam jadi akan didakwa jam 9pg #fb -8.02pg
Rafizi Ramli ‏@rafiziramli
Saya baru dimaklumkan bahawa Sdr Johari Mohamad juga telah ditahan & akab didakwa pagi ini bersama2 #fb-8.15pg
Johari – bekas kerani Public Bank adalah salah seorang pemberi maklumat mengenai pembelian hartanah mewah keluarga Shahrizat di KL Eco City, Bangsar.

Rafizi Ramli ‏@rafiziramli
Saya telah ditahan dibawah BAFIA kini dlm perjalanan ke balai polis. Akan dicharge di mahkamah shah alam. Mohon RT #fb


Rafizi Ramli ‏@rafiziramli
Dibawa untuk didakwa ke mahkamah sesyen shah alam sekarang -7.54pg


Rafizi Ramli ‏@rafiziramli
Saya akan dibawa ke mahkamah sesyen shah alam jam 10 pagi #fb
Butiran 58 saat

Rafizi Ramli ‏@rafiziramli
Sampai balai polis hulu kelang. BNM akan buat laporan polis sekarang & rasanya dr situ ditahan secara rasmi #fb

KOMEN PEGUAM TENTANG AKTA BAFIA


Naib Presiden PKR, N. Surendran menegaskan, arahan yang dikeluarkan oleh BNM itu adalah tidak sah kerana akta itu bukan digunakan untuk melindungi seseorang yang melakukan perbuatan jenayah.

“Arahan ini adalah tidak sah dan melanggar perlembagaan. Ini adalah penyalahgunaan Bafia itu sendiri kerana akta itu bukan digunakan bagi melindungi kegiatan jenayah.

“Rafizi telah melakukan pendedahan jenayah, dan suami menteri sendiri telah didakwa di mahkamah atas kesalahan yang dilakukannya.
KeadilanDaily ‏@Keadilan_Daily
#RafiziRamli tiba ke balai polis Hulu Kelang jam 7.42 pagi dan dijangka dibawa ke Mahkamah Sesyen Shah Alam jam 10 pagi ini.

MUNGKIN DIDAKWA ATAS KES PENDEDAHAN SKANDAL NFC ATAU LRT :

Siasatan terhadap Rafizi adalah pelanggaran Akta Bafia, kata Surendran

BERITA TMI Oleh Mohd Farhan Darwis May 30, 2012

KUALA LUMPUR, 30 Mei – PKR melihat tindakan Bank Negara Malaysia (BNM) memanggil Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli untuk memberi keterangan berhubung pendedahan beliau ke atas pendedahan kes Pusat Fidlot Nasional (NFC) adalah pelanggaran terhadap peruntukan Akta Bank dan Institusi Kewangan (Bafia) 1989.

Naib Presiden PKR, N. Surendran (gambar) menegaskan, arahan yang dikeluarkan oleh BNM itu adalah tidak sah kerana akta itu bukan digunakan untuk melindungi seseorang yang melakukan perbuatan jenayah.

“Arahan ini adalah tidak sah dan melanggar perlembagaan. Ini adalah penyalahgunaan Bafia itu sendiri kerana akta itu bukan digunakan bagi melindungi kegiatan jenayah.

“Rafizi telah melakukan pendedahan jenayah, dan suami menteri sendiri telah didakwa di mahkamah atas kesalahan yang dilakukannya.


“Bagaimana seseorang yang membuat pendedahan penyelewengan NFC boleh dipanggil untuk memberi keterangan atas kesalahan jenayah?” soalnya lagi.

Turut mewakili Rafizi adalah Pengarah Guaman PKR, Latheefa Koya.

Rafizi boleh dijatuhkan hukuman penjara tiga tahun dan denda RM3 juta jika di dapati bersalah di bawah peruntukan Akta Bafia tersebut.

“Ini adalah serius. Ia (Bafia) bukan untuk melindungi pesalah jenayah daripada menyalahgunakan dana awam.”

Rafizi yang ditemani Latheefa dan Surendran dilihat memasuki kawasan perkarangan Bank Negara sekitar jam 3 petang untuk memberi keterangan.

Rafizi sebelum itu di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya berkata, beliau telah menerima secara peribadi notis tuntutan untuk memberikan keterangan di bawah Seksyen 87(1)(a) Bafia 1989 hari ini.

Beliau turut menambah, pihaknya “menghormati arahan Bank Negara itu, namun khuatir jika diberikan tekanan terus-terusan terhadapnya dan juga Johari Mohamad, pemberi maklumat kepadanya berhubung skandal NFC.”

Malah, Rafizi berkata, beliau turut menyuarakan perasaan hairan mengapa BNM tidak menyiasat Pengerusi NFCorp, Datuk Seri Salleh Ismail dan keluarganya kerana terang-terangan telah melakukan pemindahan wang rakyat secara tidak sah ke luar negara.

“Perkara ini diakui mereka, dan bukankah ini perlu disiasat oleh Bank Negara di bawah Akta Pengubahan Wang Haram?” soal Rafizi ketika sidang media di pejabat PKR sejam sebelum memberi keterangan dengan BNM.-

31 Julai 2012

Video Panas!!! Rakaman CCTV " Polis Memukul Pekerja Hotel " Mahkamah arah tarik Balik dari www.youtube.com. Lihat segara ,sebelum dipadamkan.....

Samseng : Pegawai polis hadapi 6 tuduhan di tiga mahkamah


Seorang anggota polis hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret berbeza, di Seremban atas enam tuduhan memukul, mengugut dan memecah cermin kereta dalam kejadian berasingan pada 17 Julai lalu.

Tertuduh, Insp Mohd Azuan Yasin, 32, membuat pengakuan tidak bersalah terhadap kesemua pertuduhan yang dibacakan terhadapnya di hadapan Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh, Haslina Basarudin dan S.Megaswary.

Di hadapan Mohamad Izwan dan Haslina, Mohd Azuan dituduh dengan sengaja mendatangkan kecederaan masing-masing terhadap Mohamaed Nadzeem Zainal Larifin, 25, dan Koh Wen Gio, 32, dengan menggunakan objek keras berwarna hitam menyerupai senjata pistol kira-kira pukul 2.50 pagi di lobi Hotel S2 di Seremban pada 17 Julai lepas.


Bagi kesalahan ini, dia boleh dihukum mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tiga tahun, denda dan sebatan, mana-mana dua daripada hukuman tersebut.

Mohd Azuan turut dituduh di hadapan kedua-dua majistret itu melakukan kesalahan dengan menakutkan secara jenayah ke atas kedua-dua mangsa dengan cara menggunakan senjata menyerupai pistol berwarna hitam di lokasi, masa dan tarikh yang sama yang mana sabit kesalahan boleh dihukum mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Satu lagi tuduhan di hadapan Mohamad Izwan, tertuduh didakwa memecah cemin pintu hadapan kereta nombor pendaftaran MBB 1531 milik Tan Chee Luan, 25, yang menyebabkan kerugian RM150 dalam satu kejadian kira-kira pukul 5.45 pagi di sebuah kedai kopitiam di Temiang di Seremban pada tarikh yang sama.

Bagi pertuduhan ini, dia didakwa mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah seksyen sama yang membawa hukuman penjara tidak lebih dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Di hadapan Majistret S.Megaswary, tertuduh dituduh memecah pintu kereta belakang sebelah kiri, nombor pendaftaran NBV 8822 milik Tan Chee Hold, 32, yang menyebabkan kerugian RM180 dalam kejadian kira-kira pukul 5.45 pagi di kedai kopitiam dekat Temiang di Seremban pada tarikh sama dan didakwa di bawah Seksyen 427 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum di bawah seksyen yang sama.

Tertuduh dibenarkan diikat jamin RM4,500 untuk kesemua pertuduhan dengan seorang penjamin bagi setiap pertuduhan dan kesemua kesnya akan disebut semula pada 13 September depan.

Bagi semua kes, tertuduh diwakli peguam bela Hanif Hassan manakala pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin.

Dalam pada itu, Mohamad Izwan dan Haslina turut mengarahkan agar rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang tersebar luas di dalam laman sesawang www.youtube.com bertajuk "Polis Memukul Pekerja Hotel di Seremban" berdurasi selama 3 minit 41 saat dikeluar serta merta dari laman berkenaan dan melarang sebarang penyebaran rakaman itu dalam apa jua bentuk saluran bagi mengelak prejudis kepada tertuduh yang minta dibicara.

Panas!!! Kerajaan BN@ " BINI NAJIB " Boleh Runtuh Sebelum PRU13...

Apa kemungkinan kesan tokoh Umno BN berhijrah


KUALA LUMPUR: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar meminta rakyat bersedia menghadapi pelbagai kemungkinan tindak balas Umno dan Barisan Nasional (BN) berikutan perubahan yang berlaku kini.

"Maklumat-maklumat menyatakan lebih ramai lagi yang akan meninggalkan Umno dan BN. Apa sahaja boleh terjadi termasuklah runtuhnya pemerintahan 55 tahun parti yang dipanggil parti perasuah yang busuk hingga ke usus oleh (Tun) Dr Mahathir (Mohamad) itu.

"Walaupun satu dua tokoh Umno peringkat bawahan pernah membuat kenyataan bahawa parti itu akan menerima perubahan tanpa bertindak ganas, tetapi rakyat perlulah bersedia menghadapi dengan matang apa jua kemungkinan tindak balas parti yang hanya hidup dengan mengapi-apikan isu perkauman itu," kata beliau.

Bagi Mahfuz, apa yang disifatkannya sebagai permulaan penghijrahan lebih ramai wakil rakyat dan tokoh Umno BN itu bukanlah sesuatu yang memeranjatkan.

"Dari perbincangan-perbincangan secara jujur dengan mereka sebelum ini, sebenarnya ramai ahli-ahli Parlimen BN yang sudah hilang kepercayaan terhadap kepimpinan (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak).

"Mereka melihat pentadbiran Najib sebagai pentadbiran 'flip flop' yang lebih teruk dari pentadbiran Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) sebelum ini, lemah dan kucar kacir," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mereka, katanya lagi, melihat keputusan kabinet Najib bersifat separuh masak seperti keputusan mengenai Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

"Mereka juga melihat polisi-polisi kabinet di"u turn"kan seperti keputusan mengenai penggabungan MAS-Air Asia sebelum ini.


"Mereka juga tidak sanggup menghadapi tekanan akar umbi Umno yang semakin tidak berpuas hati apabila kroni-kroni seperti George Kent ditawarkan projek berbilion ringgit walaupun tidak layak.

"Kesemua ini menyebabkan rasa meluat mereka terhadap Najib dan kerajaannya sampai ke tahap kemuncak," kata Mahfuz.

Menambahkan rasa benci mereka, katanya lagi, ialah apa yang mereka lihat dan dakwa sebagai campur tangan berlebihan isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, dalam urusan pentadbiran kerajaan.

"Dalam perbualan-perbualan tersebut, ada pemimpin tertinggi Umno secara bergurau menyatakan BN maknanya 'bini Najib'.

"Walaupun bergurau dalam rungutan tersebut, tetapi kita dapat melihat keresahan mereka terhadap apa berlaku sehingga ada di antara mereka yang menyifatkan Rosmah adalah Perdana Menteri sebenar atau de facto Prime Minister," katanya.

Sebahahagian yang lain pula, kata Mahfuz, menyatakan rasa meluat mereka kepada bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir.

"Walaupun tidak ramai dan tidak lantang kerana Dr Mahathir begitu dirasai sangat berpengaruh dan mata serta telinganya dikatakan ada di mana-mana di dalam Umno termasuk di kalangan ahli-ahli Parlimen parti itu, golongan yang meluat kepada Dr Mahathir mahu bekas Presiden Umno itu tutup mulut atau 'shut up'
," kata Mahfuz.

Dalam perkembangan berkaitan, para pemimpin Umno kini dilaporkan sibuk menangani gelora yang berlaku di Sabah yang dimulakan dengan tindakan Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin meninggalkan Umno dan Ahli Parlimen Tuaran Datuk Seri Wilfred Bumburing meninggalkan BN.

Tarikh pilihan raya yang dirancang oleh Najib juga dilaporkan terpaksa dipinda berikutan perkembangan yang dilihat sebagai permulaan kepada bencana yang lebih besar kepada BN itu.-HD

Terkini! Lajim digugur Timbalan Menteri...Sapa ganti Rosmah Kut??

Lajim digugur Timbalan Menteri
Datuk Seri Lajim Ukin melambai tangan sebelum beredar dari bangunan Parlimen baru-baru ini. - Foto fail Bernama

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah telah memberi perkenan membatalkan pelantikan Datuk Seri Panglima Lajim Ukim sebagai Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan berkuatkuasa serta-merta, demikian menurut kenyataan Pejabat Perdana Menteri hari ini.
- Bernama


Kantoi lagi...Najib malukan bapanya Tun Razak?

Tun Razak Exchange: Satu lagi projek mega yang gagal?Ketua publisiti DAP kebangsaan, Tony Pua telah membayangkan kemungkinan Tun Razak Exchange (TRX) yang telah dijenamakan semula, bakal berakhir sebagai satu lagi projek mega yang gagal

Walaupun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata bahawa TRX, yang dahulunya dikenali sebagai Daerah Kewangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIFD), akan menjadi "lebih inklusif", tetapi Pua berhujah ia sebenarnya menjadi "lebih eksklusif" dengan proses penjenamaan semula itu.

"Tiada apa-apa jua dalam ucapan (Najib) yang menunjukkan bagaimana projek mega itu telah menjadi lebih inklusif," kata Pua (kanan) dalam satu kenyataan hari ini.


Sebaliknya, tegas Pua, Najib telah membayangkan bagaimana projek itu akan menjadi lebih eksklusif dengan lebih insentif yang dijanjikan kepada mereka yang bercadang untuk mengambil bahagian dalam projek itu.

Beliau menjelaskan bahawa insentif cukai yang sedia ada "tidak pernah didengari" dan menunjukkan betapa sukarnya untuk melaksanakan projek itu.

Janji insentif yang lebih banyak itu menunjukkan bahawa insentif awal pun tidak mencukupi, kata Pua.


Beliau menegaskan, di bawah KLFID, syarikat yang berkelayakan sudah pun menikmati pengecualian cukai selama 10 tahun, serta faedah lain seperti pengecualian duti setem bagi perjanjian pinjaman dan perkhidmatan.
-MK

JAWAPAN ISU CUKAI!!! RAKYAT UNTUNG TIADA SIAPA MUFLIS WAHAI... MENTERI BANGANG

Tiga hari lepas Menteri nie telah mengeluarkan lagi satu kenyataan bodoh berkenaan Perancangan

Penurunan Harga Kereta oleh Pakatan Rakyat (PR) jika berjaya memenangi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13)... konon nya menurut beliau Negara akan mengalami keadaan ekonomi yang tidak stabil dan ramai yang menjadi muflis jika harga kereta serta duti eksais kenderaan diturunkan... cuba lu orang tanya kat Menteri bangang tahap meroyan ni... siapa yang akan Muflis jika harga kereta diturunkan ?.

Apakah beliau faham diantara perkataan Turun dengan Hapus... yang mana menurunkan cukai Eksais tidak bermaksud menghapuskan cukai... dan apa ada kena mengena penurunan cukai yang mana dapat menurunkan harga kereta dengan kedai-kedai second hand yang sedia ada... dan yang lebih lawaknya lagi apabila beliau mengaitkan perkara tersebut dengan Rakyat Yang Hidup Dalam Kedaifan Tak Dapat Meningkatkan Kehidupan Sebab Tak Ada Duit... kah kah kah !.

Rupanya masih ramai lagi rakyat yang bukan sahaja Miskin tapi Rakyat Yang Hidup Dalam Kedaifan... dan entah berapa ramai lagi lah pula rakyat yang hidup didalam Kemiskinan yang mana pendapatan dibawah RM3 ribu dimasa Kerajaan Meraih Segala bentuk cukai... yang difahamkan cukai Eksais bagi kenderaan sahaja mencecah RM7 bilion setahun... apa yang jelas tahap Pemikiran beliau belum mencapai Tahap bagaimana hendak mengurangkan beban rakyat terhadap kos hidup serta meningkatkan Kuasa Beli kepada rakyat...

...Yang beliau tahu hanya bagaimana hendak menjaga kepentingan individu tertentu supaya tidak muflis dan boleh mengekalkan kekayaan individu tersebut sampai Kiamat... soal Rakyat Yang Hidup Kedaifan dan hidup dalam Kemiskinan langsung tidak beliau ambil perhatian dahulu... sebelum mengambil kira soal Individu yang Kaya Raya yang belum tentu akan terjejas Kekayaan Mereka dengan Penurunan Duti Eksais Kenderaan... jiakalau Penstrakturan Automotif Kederaan Negara dilakukan dengan betul. Alasan mudah dalam perniagaan lagi Murah lagi laku....Isu cukai kereta - RM8 billion akan dipulangkan kepada rakyat bukan kepada kroni umno

PEMOTONGAN CUKAI EKSAIS KERETA: PENGURUSAN PERMIT IMPORT (AP) YANG LEBIH BAIK JANA SUMBER KEWANGAN NEGARA MENGGANTIKAN CUKAI EKSAIS


Kebimbangan yang dimainkan oleh Umno/Barisan Nasional dan sesetengah pihak bahawa penghapusan cukai eksais kereta demi menurunkan harga kereta akan mengurangkan hasil kerajaan dan menjejaskan ekonomi adalah tidak tepat.

KEADILAN telah menjelaskan bahawa jumlah cukai RM8 bilion yang dianggarkan dikenakan ke atas rakyat sekarang ini sebenarnya akan dipulangkan kepada rakyat.

Jumlah ini akan dibelanjakan oleh rakyat di dalam ekonomi negara yang akan merancakkan pertumbuhan ekonomi. Pertumbuhan ekonomi ini akan meningkatkan hasil kerajaan melalui kutipan cukai pendapatan syarikat dan individu. Kesan berganda kepada ekonomi negara jika jumlah RM8 billion ini dipulangkan kepada rakyat adalah lebih tinggi berbanding jika ia berada di dalam poket kerajaan.

Malah, pengurusan permit import (AP) kereta yang lebih baik juga akan menambahkan lagi pendapatan negara.

Gabungan kedua-dua langkah ini akan memastikan pendapatan negara tidak terjejas secara mendadak hasil dari penghapusan cukai eksais secara berperingkat.

Perlu diingatkan, Umno/Barisan Nasional telah mungkir janji dengan rakyat untuk menghapuskan AP seperti yang diumumkan di dalam Dasar Automotif Negara yang berkuatkuasa bermula 20 Oktober 2005. Janji untuk menghapuskan AP menjelang 31 Disember 2010 tidak ditepati, sebaliknya kini sasaran itu ditangguhkan pula ke 31 Disember 2015.

Sistem AP bukan sahaja menyebabkan harga kereta yang lebih tinggi tetapi hanya menguntungkan sesetengah pihak yang rapat dengan Umno/Barisan Nasional.

Janji Umno/Barisan Nasional supaya hasil dari AP ini akan digunakan untuk membantu usahawan Bumiputra di dalam sektor automotif juga tidak ditepati. Di dalam ucapan belanjawan 2010, Dato' Seri Najib telah mengumumkan bahawa setiap AP akan dijual pada harga RM10,000 dan hasilnya akan dimasukkan ke dalam satu tabung untuk membantu usahawan Bumiputra.

Bagi tahun 2011, sebanyak 600,123 unit kenderaan didaftar. Dari jumlah itu, 533,515 unit dikeluarkan dan dipasang di Malaysia, bermakna sejumlah 66,608 AP telah dikeluarkan dalam tahun 2011 bagi kenderaan import. Jika benar hasil AP yang bernilai RM10,000 setiap satu ini telah dimasukkan ke dalam satu tabung untuk usahawan Bumiputra, sepatutnya pentadbiran Dato' Seri Najib telah membelanjakan RM666 juta setiap tahun untuk membantu usahawan Bumiputra dalam sektor automotif seperti yang dijanjikan.

Sehingga kini, kita masih belum mendapat apa-apa maklumat mengenai tabung ini atau pun hasil AP yang telah dibelanjakan untuk rakyat.

Sebab itu, KEADILAN mencadangkan supaya kerajaan akan datang kekal dengan komitmen untuk menghapuskan AP menjelang tahun 2015 supaya tidak melanggar peraturan WTO dan AFTA yang telah dipersetujui.

Dalam tempoh 3 tahun di antara 2013 dan 2015, langkah-langkah berikut wajar dilaksanakan bagi mendapatkan nilai terbaik dari AP yang dikeluarkan:

1. Penjualan AP akan dibuka kepada bidaan umum bermula dengan harga-harga tertentu mengikut kategori kereta dan penggunaan bahan api, demi menggalakkan lebih banyak kereta yang menjimatkan bahan api diperkenalkan;

2. Harga permulaan bidaan ditetapkan pada RM10,000 bagi kategori jimat bahan api, RM20,000 bagi kategori kenderaan biasa dan RM30,000 bagi kategori kenderaan berkuasa tinggi yang menggunakan bahan api yang lebih;

3. KEADILAN percaya harga purata bagi setiap AP yang dikeluarkan boleh mencecah RM40,000 apabila penjualan AP dibuka kepada proses bidaan

4. Dengan anggaran sebanyak 70,000 AP dikeluarkan setiap tahun, ini akan membawa hasil sebanyak RM2.8 bilion setiap tahun kepada kerajaan walaupun harga AP akan ditentukan oleh proses bidaan untuk mendapatkan hasil terbaik kepada negara, penghapusan cukai eksais secara berperingkat bermakna harga kereta secara purata akan tetap turun.

Pendapatan tambahan dari hasil AP yang dirombak dianggarkan akan memastikan perbendaharaan negara kekal mendapat di antara RM2 bilion hingga RM3 bilion setiap tahun bagi mengimbangi penurunan kutipan cukai eksais.

Pada masa yang sama, hasil kutipan cukai yang lain juga dijangka akan meningkat apabila perbelanjaan rakyat berikutan suntikan RM8 bilion merancakkan ekonomi negara.

KEADILAN merasakan formula ini adalah lebih baik berbanding pendekatan mencekik darah rakyat melalui cukai eksais berkali ganda yang menyebabkan rakyat terpaksa berhutang untuk membayar cukai kepada kerajaan.


MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI KEADILAN

Panas!!! Kemarahan menyebabkan penswastaan Pelabuhan Pulau Pinang ditangguhkan selepas PRU

Kemarahan menyebabkan penswastaan Pelabuhan Pulau Pinang ditangguhkan selepas PRU, kata sumber


KUALA LUMPUR, 31 Julai — Reaksi buruk terhadap langkah Putrajaya untuk menjual Pelabuhan Pulau Pinang kepada jutawan logistik Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary telah menyebabkan penangguhan penswastaan pelabuhan itu selepas pilihan raya umum (PRU) yang perlu diadakan selewat-lewatnya pada pertengahan 2013, kata sumber.
The Malaysian Insider difahamkan, selepas pilihan raya yang dijangka akan dimenangi oleh Barisan Nasional (BN), kerajaan akan menyerahkan pelabuhan tersebut kepada Seaport Terminal Sdn Bhd yang dimiliki oleh Syed Mokhtar dengan sedikit perubahan dalam terma konsesi. Tawaran yang dicadangkan oleh Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang (PCCC) dan sekutu tidak dijangka akan menukar keputusan Putrajaya, kata sumber itu lagi.

“Kerajaan sedang dihalang oleh pembangkang untuk meneruskan perjanjian, menyebabkan perjanjian tersebut hanya akan dijalankan selepas PRU,” sumber memberitahu The Malaysian Insider.

“Walaubagaimanapun, perjanjian itu akan diubah, untuk mengambil kira beberapa kerisauan tentang penswastaan,” katanya, tanpa mengulas lanjut.

Seaport Terminal, yang memenangi tawaran untuk projek penswastaan Pelabuhan Pulau Pinang, telah menangkis dakwaan bahawa ia merancang untuk menenggelamkan peranan hab kargo itu. Pengambilalihan telah mencetuskan kebimbangan bahawa hab perkapalan utara akan itu akan dikurangkan peranannya kepada oleh kerana tumpuan lebih kepada pelabuhan syarikat tersebut di selatan iaitu Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) dan pelabuhan Pasir Gudang.

Sumber lain mengesahkan bahawa kerajaan melambatkan penyerahan pelabuhan itu sehingga selepas PRU, yang dispekulasikan akan diadakan pada tahun ini.

The Malaysian Insider melaporkan semalam, Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Najib Razak berkemungkinan akan menangguhkan PRU yang sepatutnya diadakan September ini kepada akhir tahun selepas dua Ahli Parlimen BN dari Sabah meletakkan jawatan dan berikrar akan bersama Pakatan Rakyat (PR), yang diketuai oleh bekas Timbalan Perdana Menteri (TPM), Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Pelabuhan akan dijual selepas pilihan raya supaya ia tidak menjadi satu isu besar di Pulau Pinang yang mana BN berharap untuk menangi semula,” kata sumber itu. BN hilang Pulau Pinang dan tiga negeri lain dalam PRU 2008.

PCCC menegaskan, penyerahan Pelabuhan Pulau Pinang oleh Putrajaya kepada Seaport Terminal adalah bertentangan dengan Akta Pertandingan 2010 dan berpotensi melanggar perjanjian.

Presiden PCCC, Tan Sri Tan Kok Ping, berkata persatuan itu merancang untuk memimpin sebuah konsortium yang termasuk dewan perniagaan orang Melayu dan India serta Persekutuan Pengilang Malaysia (FMM), dalam percubaan untuk mengambil alih Pelabuhan Pulau Pinang. FMM telah menafikan perancangan untuk menyertai konsortium itu.

Tapi Seaport Terminal berkata ia adalah antara syarikat pelabuhan tempatan dan antarabangsa yang dipelawa membida untuk penswastaan pelabuhan pada tahun 2011. “Dalam respon terhadap pelawaan itu, Seaport Terminal menyerahkan bidaan tersebut dan kita faham yang tiga syarikat yang lain turut terlibat,” katanya lagi. “Seaport Terminal dipilih berdasarkan kekuatan dan kecemerlangan rekodnya dalam kertas cadangan.

“Seaport Terminal telah menyerahkan satu kertas cadangan yang komprehensif berdasarkan kajian terhadap operai terkini pelabuhan, potensi untuk berkembang dan kemampanannya. Dalam pelan perniagaan kita termasuk strategi komprehensif untuk mengembangkan pelabuhan itu kepada pelabuhan bertaraf serantau ulung yang mampu bersaing.”

Selain dari dua pelabuhan Seaport Terminal, Syed Mokhtar juga menguasai Pos Malaysia Berhad dan lapangan terbang Senai. Beliau juga dilaporkan sedang dalam proses untuk mengambilalih KTM.

Kerajaan PR Pulau Pinang telah meminta kerajaan pusat untuk melaksanakan projek pengorekan berjumlah RM353 juta yang dijanjikan untuk pembesaran pelabuhan tersebut. Putrajaya pada bulan Jun lalu telah mengesahkan Seaport memenangi bidaan untuk mengambilalih Pelabuhan Pulau Pinang dengan mengatakan yang syarikat ersebut mesti membayar bil bagi kerja pengorekan meskipun ia tidak diwajibkan di bawah konsesi.

Kumpulan perniagaan Pulau Pinang dan pekerja pelabuhan telah menandatangani memorandum untuk menolak cadangan Putrajaya untuk menswastakan Pelabuhan Pulau Pinang.

Apa yang mengejutkan BN Pulau Pinang turut menentang cadangan Putrajaya itu apabila Pengerusinya Teng Chang Yeow turut menggesa kerajaan pusat untuk menilai semula keputusan untuk menswastakan pelabuhan tersebut dengan menyatakan banyak penentangan daripada kumpulan industri dan ini selari dengan sentimen masyarakat negeri tersebut.

George Town di Pulau Pinang merupakan tempat pertama di Malaysia yang dibangunkan oleh penjajah British, pernah menjadi pelabuhan terulung di rantau ini sebelum peranan tersebut diambil oleh Singapura. Ianya turut menjadi kebanggaan sebagai pusat pembelajaran dan kebudayaan.

Pelabuhan tersebut yang mempunyai perkhidmatan feri nostalgia era penjajahan, telah menerima tamparan hebat pada zaman 1970-an apabaila status pelabuhan bebas ditarik. BN Pulau Pinang mencadangkan agar status pelabuhan bebas dikembalikan sekiranya mereka memenangi pilihan raya umum yang akan datang.-TMI

30 Julai 2012

Kantoi...Patut Umno kedah tiada Dana, Najib dah tak caya rupanya...

Tahniah Dato' Mi... Najib dah tak percaya UMNO Kedah

Akhirnya terbongkar rahsia besar bahawa PM Datuk Seri Najib telah menyalurkan bantuan untuk rakyat miskin di Kedah sebanyak RM2.6 juta (ulang sekali lagi RM2.6 juta... biaq UMNO Kedah dengaq meleleh ayaq lioq) melalui Persatuan Pentadbir Awam Kedah a.k.a. KCS.

Apa pasai pulak yang Najib hulurkan melalui KCS? Mengapa tidak melalui JKKKP atau UMNO bahagian?

Menurut riwayat yang boleh dipercayai, sebabnya ialah kerana Najib sudah hilang kepercayaan terhadap rangkaian UMNO. Semuanya penyamun tarbus. Kalau 100 turun... tara nak sampai kat sasaran habih bocoq kot jalan tinggai 10 kat orang miskin. Rupanya isu Najib guna saluran KCS untuk hulog bantuan telah menimbulkan kemarahan UMNO.

Pertama sebab KCS guna rangkaian pejabat daerah, penghulu dan MKK.. walaupun bantuan dari PM
(kononnya) tapi yang dapat nama (kata depa) puak PAS jugak. Pulak dahhh. Apa masalahnya sebab salur melalui KCS depa bagi kepada yang benar-benar layak berbanding guna saluran UMNO, hanya orang UMNO dan kroni puak yang ada jawatan sajalah yang dapat.

Punca kemarahan UMNO yang kedua ialah ia projek politik beberapa KCS yang ada hawa nafsu cuba nasib jadi calon BN. Depa guna kabel besaq terus dekat Najib. Sebab tu konon ceritanya sekurang-kurangnya ada tiga nama KCS dah tersenarai sebagai calon BN di Kedah, maka kepanasanlah ahli politik yang dok ada. Sapa dia tiga orang tu? salah sorang tu ialah Dato' Adzmi Din sendiri akan bertanding Sungai Tiang. Yang lain pelan-pelan cerita bang, kita bukak sangkaq ulaq sawa dulu. (style orang juai ubat)-Kedahla

Lapuran Berkaitan sebelum ini:

Kantoi!!! Wakil rakyat Umno Kedah (PEMBANGKANG) tiada wang
Mereka mendakwa tidak mendapat sumbangan dari korporat dan individu.

Ir.Nawawi (topi merah) sedang menyampaikan sumbangan kepada penduduk Pulau Tuba Langkawi.

ALOR SETAR: Umno Kedah kini berdepan masalah baru dalam usaha merampas semula negeri itu dari kerajaan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum ke 13.Pemimpin-pemimpin di bahagian termasuk wakil rakyat mendakwa mereka tidak mempunyai wang untuk melaksanakan aktiviti.

Ketua Bahagian Langkawi, Datuk Nawawi Ahmad yang juga ADUN Kuah mengakui kebenaran ini.
“Kalau tidak ada wang, kami tidak boleh menemui rakyat. Kami perlu lakukan aktiviti terutama menjelang PRU 13.

“Seorang ADUN perlukan RM500, 000 kerana Kedah negeri yang kita kalah, kena buat banyak program dan aktiviti untuk rampas semula negeri ini.“Setakat ini sumber kewangan kami ialah dari Umno Pusat dan Umno negeri tetapi jumlahnya tidak banyak. Sumbangan korporat dan individu tidak ada langsung.

“Kalau wang sedikit, program pun sedikit. Saya difahamkan seorang ADUN di Melaka mendapat peruntukan RM350, 000 setahun manakala di Terengganu RM400, 000,” kata beliau.
Bagaimanapun, Nawawi tidak memberitahu jumlah peruntukan yang diperolehi dari Umno Pusat dan negeri.

Beritahu Najib

Menurut Nawawi, beliau pergi menemui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan memberitahu

Perdana Menteri bahawa pemimpin Umno di Kedah tidak mempunyai wang.
“Saya beritahu Datuk Najib, jika mahu merampas semula Kedah, kena beri bajet,” tambahnya.

ADUN Umno Ayer Hangat, Mohd Rawi Abdul Hamid turut mengakui dakwaan tersebut.Beliau berkata,


pemimpin Umno negeri susah mendapat wang untuk membolehkan mereka melaksanakan program rakyat.

Katanya, pemimpin Umno di Selangor lebih beruntung kerana mempunyai wang yang banyak.
“PAS sudah membuat program, bermakna mereka ada wang,” tambahnya.Kedah dan Selangor jatuh ke tangan Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum 12 tahun 2008. Manakala Kelantan diperintah Kelantan sejak 1999.

Hot!!! Lajim Ukin masih Timbalan Menteri Pro Pembangkang (Video didalam)

Umno beri Lajim surat tunjuk sebab pecat

SHAH ALAM - Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, pihaknya telah menghantar surat tunjuk sebab kepada Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Lajim Ukin berhubung keputusan dan tindakannya bertentangan dengan kepentingan parti teras Barisan Nasional (BN) itu.

Perdana Menteri, Najib sebentar tadi mengumumkan bahawa Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Lajim Ukin yang mengisytiharkan keluar dari Barisan Nasional (BN) dan Umno-APCO berkuat kuasa serta merta kelmarin, TIDAK DIPECAT!

Sebaliknya Majlis Tertinggi Umno yang bermesyuarat sebentar tadi memutuskan ahli parlimen Beaufort itu diarah membalas surat tunjuk sebab mengapa tindakan tidak boleh diambil ke atasnya supaya dipecat daripada menjadi ahli Umno

Najib Altantuya pada hari Sabtu malam Ahad di Pekan mengumumkan keputusan akan dibuat bagi menentukan tindakan yang akan diambil ke atas Lajim kerana dianggap mengkhianati parti dan kerajaan, Katanya, wakil rakyat itu perlu menjawab surat tersebut yang menggariskan "mengapa beliau tidak boleh dipecat daripada Umno."

"Ini ekoran peletakan semua jawatan dalam Umno dan BN selain hubungan akrab Datuk Seri Lajim dengan pakatan pembangkang yang seolah-olah persenda kepimpinan dalam Umno," katanya dalam satu kenyataan,Kelmarin, Datuk Seri Lajim Ukin, yang minggu lalu mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, hari ini mengumumkan peletakan jawatan sebagai ahli Majlis Tertinggi Umno, Ketua Umno Bahagian Beaufort dan pengerusi Barisan Nasional (BN) Beaufort berkuat kuasa serta-merta.

Bagaimanapun, beliau masih kekal sebagai Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan ahli Umno, dan menyerahkan kepada parti untuk membuat keputusan.


"Bagi jawatan Timbalan Menteri, saya serahkan kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) untuk menentukkan kedudukan saya kerana itu budi bicara beliau."Bagi menentukan keahlian saya dalam Umno, saya menyerahkan kepada Majlis Tertinggi Umno untuk mengambil tindakan... kalau mereka rasa saya menyalahi peraturan parti mereka boleh pecat saya," katanya.

Dalam kenyataan itu, Tengku Adnan berkata, "saya telah menghantar surat tunjuk sebab kepada Datuk Seri Lajim Ukin berkaitan mengapa beliau tidak boleh dipecat daripada Umno memandangkan beliau telah mengumumkan peletakan semua jawatan dalam Umno dan BN pada 28 Julai 2012."

"Datuk Seri Lajim perlu menjawb surat tunjuk sebab tersebut dalam tempoh 14 hari bagi dipertimbangkan untukuntuk tindakan seterusnya sebagaimana tertakluk dalam Perlembagaan Umno," katanya lagi.

Tengku Adnan berkata, Fasal 20.8 Perlembagaan Umno menetapkan bahawa semua ahlinya hendaklah cintakan parti serta patuh kepada Perlembagaan dan Tataetika selain sentiasa memelihara nama baik dan maruah parti.

"Sehubungan itu, Umno memandang serius apa yang dilakukan oleh Datuk Seri Lajim khususnya dalam pengisytiharan gerakan Pakatan Perubahan Sabah, selain hubungan akrab dengan pakatan pembangkang, yang seolah-olah mempersenda kepimpinan dalam Umno," katanya.

Beliau yang juga Setiausaha Agung BN berkata, apa yang berlaku adalah isu dalaman bersifat peribadi membabitkan Lajim dan "orang-orang tertentu dalam kancah politik negeri."

"Ia tidak sewajarnya dikaitkan dengan parti yang telah berjaga kepada negara dan rakyat keseluruhannya," kata beliau lagi.

Kantoi!!! Najib berbelanja besar kempen Iklan PM tapi populariti kian turun...

Berbelanja besar – kempen iklan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak

KUALA LUMPUR – Akses maklumat yang lebih baik di kalangan rakyat menjadi punca populariti Datuk Seri Najib Razak semakin menurun terutama sejak paparan kempen iklan Perdana Menteri itu disaluran media tempatan.

Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, ia menyebabkan semakin ramai mengetahui kepincangan pentadbiran kerajaan Umno BN seraya membangkitkan rasa tidak puas hati mereka. “Pada masa sama, semakin ramai juga yang dapat melihat pilihan dan tawaran yang dibawa Pakatan Rakyat,” katanya ketika dihubungi.

Sedar dan memandang serius senario ini, justeru Najib sehingga kini takut untuk mengumumkan tarikh pilihan raya umum akan datang.“Memang boleh nampak Najib dalam keadaan terdesak, terutamanya apabila beliau berbelanja besar untuk menaikkan imej dirinya menerusi iklan dan kempen.

“Saya tidak fikir ia akan bawa kesan besar kerana rakyat akhirnya akan melihat dasar pokok yang dibawa parti politik itu sendiri,” kata Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia itu lagi.
Kaji selidik terbaru Merdeka Center menunjukkan populariti Najib terus menurun, terutamanya di kalangan orang Melayu dan India.

Sokongan orang Melayu berkurang daripada 79 kepada 75 peratus manakala kaum India pula menurun daripada 72 kepada 69 peratus.

Secara keseluruhan, populariti Najib pada kadar 64 peratus, kurang satu peratus daripada sebelumnya. Sebanyak 44 peratus responden pula tidak berpuas hati dengan kerajaan Umno BN.


Mengulas perbezaan itu, Nik Nazmi berkata, catatan itu menunjukkan rakyat telah hilang kepercayaan kepada Umno BN sebagai satu jenama yang baik dan meyakinkan.“Rating Najib pula sedikit tinggi kerana beliau boleh dikira pemimpin yang baru berkuasa, maka rakyat menaruh sedikit harapan kepadanya.

“Tapi rating itu kian menurun, dan ia menunjukkan harapan rakyat kepadanya turut menyusut dari semasa ke semasa,” tambah Nik Nazmi. – Keadilan

Panas!!! Najib terpaksa tangguh PRU13 akibat Faktor Sabah dan Kajian MPN

PRU bakal tangguh akibat tindakan dua pemimpin BN keluar parti, kata sumber

KUALA LUMPUR, 30 Julai – Tindakan dua pemimpin Barisan Nasional (BN) Sabah keluar parti hujung minggu lalu akan menyebabkan tarikh pilihan raya umum (PRU) sekali lagi ditangguh dari September ke hujung tahun oleh kerana BN perlu memastikan negeri Borneo tersebut terus menjadi ‘simpanan tetap’ kepada BN, kata sumber.

Sumber BN dari Sabah dan Kuala Lumpur mengatakan selepas ahli parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Bumburing (gambar) dan ahli parlimen Beaufort, Datuk Seri Lajim Ukin keluar menyokong Pakatan Rakyat (PR) adalah diantara sebab Datuk Seri Najib Razak terpaksa melihat semula tarikh baru pilihan raya mengejut selepas dari pembentangan belanjawan pada 28 April untuk mandat peribadi beliau, tiga tahun tiga bulan selepas ambil alih kuasa pada April 2009.


Tindakan ahli parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Bumburing keluar menyokong Pakatan Rakyat (PR) mengejutkan pihak Barisan Nasional (BN). — Gambar fail
“Ia tidak mungkin pada bulan September sekarang walaupun Umno dan rakan-rakan sudah bersedia untuk pilihan raya, “kata seorang sumber BN dari Kuala Lumpur kepada The Malaysian Insider.
“Umno perlu memastikan, Sabah dan Sarawak kekal menjadi simpanan tetap dan memberikan banyak kerusi oleh kerana di Semenanjung, undi Melayu berpecah,” tambah sumber tersebut dengan menambah Umno hanya mendapat 79 kerusi dalam pilihan raya 2008.

Sumber ini yang memberitahu The Malaysian Insider bahawa pilihan raya mengejut akan berlaku pada bulan September jika Najib meneruskan rancangan untuk membubarkan parlimen pada bulan Ogos, sembilan bulan sebelum mandat BN tamat pada April 2013. Terdapat berberapa tarikh yang menjadi buah mulut dalam tahun lalu walaupun perdana menteri keenam Malaysia itu telah menyatakan keyakinannya untuk mendapat majoriti kerusi Dun dan Parlimen.

Sebelum dua pemimpin BN Sabah ini belot, BN mengawal 22 daripada 25 kerusi parlimen di Sabah dan satu di Wilayah Persekutuan Labuan. Dalam pilihan raya 2008, BN hilang penguasaan tradisi dua pertiga di parlimenoleh kerana kekalahan teruk di semenanjung di mana BN menang 85 kerusi manakala pembangkang mendapat 80 kerusi.

Penyelamat BN adalah Sabah, Sarawak dan Labuan dimana gabungan tersebut menang besar apabila mendapat 55 kerusi manakala pembangkang mendapat dua kerusi. Namun selepas hujung minggu ini, BN kini mengawal 136 kerusi, PR 76 kerusi, SAPP dua dan lapan calon bebas dari 222 kerusi Dewan Rakyat.

Menurut sumber BN Sabah lagi, kemungkinan besar tarikh pilihan raya umum tidak lagi September memandangkan perkembangan terbaru di negeri tersebut, tampuk pemerintah perlu memastikan tiada kesan serius menerusi tindakan keluar parti oleh dua MP veteran itu. Lajim ialah timbalan menteri dan ahli majlis tertinggi Umno manakala Bumburing ialah timbalan presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut (Upko).

“Mereka berdua tidak ada pengaruh yang kuat di luar kawasan mereka namun keadaan ini boleh merebak dan akan menjadi satu faktor sekiranya pilihan raya diadakan dalam jangkamasa terdekat ini. Lagipun, keadaan ini boleh membarah dan tetap akan menjadi satu masalah nanti,” katanya lagi.

Telah wujudnya spekulasi sejak bulan Jun yang Bumburing dan Lajim akan keluar dari BN and menyokong PR tetapi ia tidak berlaku sehinggalah minggu lepas. “Ini merupakan satu misteri kenapa BN tidak mengambil tindakan awal terhadap mereka berdua,” kata sumber BN Sabah lagi.

Najib telah berkata minggu lagi yang beliau akan mengambil tindakan terhadap Lajim yang melepaskan semua jawatan parti pada hari Isnin. Perdana menteri sebelum ini telah memberi tumpuan pada Sabah dan telah mengumumkan penubuhan Royal Commission of Inquiry (RCI) yang telah dinanti-nantikan untuk menyelesaikan masalah pendatang tanpa izin walaupun masih belum mempunyai terma dan komposisi untuk panel masih belum diketahui.

Menurut seorang penganalisis, BN selama ini melayan Sabah dan Sarawak sebagai tempat yang pasti menang dalam perlawanan untuk mendapatkan undi Melayu di semenanjung. “Kehilangan undi Melayu boleh ditampung dengan undi dari Sabah dan Sarawak, tetapi kini tidak ada sesiapa yang boleh menjamin apakah masih terdapat simpanan tetap,” kata seorang penganalisis politik yang tidak mahu namanya diketahui kepada The Malaysian Insider.

Pensyarah UiTM Sabah, Arnold Puyok memberitahu pada minggu lalu bahawa kajiannya menunjukkan BN boleh kalah 14 kerusi yang mereka pegang di negeri tersebut, termasuk Kota Kinabalu, Sandakan dan Pensiangan yang dikategorikan sebagai kerusi mudah menang bagi parti pembangkang.

Kerajaan Najib mendapat 42 peratus sokongan terhadap prestasi memberikan tamparan kepada kerajaannya dalam survey yang dijalankan oleh Merdeka Center di semenanjung, menurun enam peratus dari bulan sebelumnya.

Akan tetapi, perdana menteri kekal popular dengan sokongan sebanyak 64 peratus pada bulan Jun, menurun satu peratus berbanding Mei. Penyandang jawatannya, Tun Abdullah Badawi memasuki pilihan raya 2008 dalam keadaan mendapt 71 peratus sokongan tetapi hilang penguasaan majoriti dua pertiga di parlimen.

Najib dilihat sebagai ahli politik paling berkerja keras dengan pelbagai lawatan ke tempat berbeza termasuk yang terbaru, program ‘Jelajah Janji Ditepati dan pemberian tunai dan janji untuk membantu rakyat dari demografi berbeza.

29 Julai 2012

Terkini!!! Wilfred Bumburing keluar BN, masuk Pakatan dan akan jelajah Sabah


KUALA LUMPUR, 29 Julai -- Bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Wilfred Bumburing, hari ini mengisytiharkan keluar dari Barisan Nasional (BN) dan menyertai Pakatan Rakyat (PR) melalui parti Angkatan Perubahan Sabah yang baru diumumkan penubuhannya hari ini.

Ahli Parlimen Tuaran itu juga berkata beliau akan menjelajah ke seluruh negeri Sabah untuk membantu PR memenangi negeri itu pada pilihan raya umum (PRU) akan datang.

Antara punca beliau keluar dari BN ialah kerana kegagalan kerajaan Pusat dan kerajaan negeri memantau pendatang tanpa izin.

“Ini adalah ibu bagi segala masalah yang ada dalam negeri Sabah,” kata Wilfred yang berucap melalui siaran langsung dari laman web UStream TV Merdeka Rakyat.

Situasi ini pasti menggerunkan regim Umno berikutan dua pemimpin berpengaruh di Sabah dalam dua hari berturut-turut, meninggalkan BN dan menyokong Pakatan Rakyat.
Semalam, Timbalan Menteri Kabinet, Datuk Seri Lajim Ukim meletak semua jawatan dalam Umno dan menyatakan sokongan kepada Pakatan Rakyat, diikuti Wilfred pada hari ini.

Wilfred juga adalah Timbalan Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), sebuah parti komponen BN Sabah.Sebelum ini, beliau pernah menyertai parti Pertubuhan Kebangsaan Pasok Nunukragang Bersatu (PASOK) dan Parti Bersatu Sabah (PBS).

Beliau juga adalah Timbalan Presiden Angkatan Amanah Merdeka (Amanah), sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dilancarkan Tengku Razaleigh Hamzah pada 22 Julai 2011.Pada pilihan raya umum (PRU) 2008, Wilfred menang dengan undi sebanyak 17,645 menewaskan calon KEADILAN, Ansari Abdullah dan calon Bebas, Ajin Nazin Gagah.


Kedahkini telah bersiaran langsung sebentar tadi, Rakaman ucapan DSAI boleh ditonton pada posting dibawah.

LIVE DARI SABAH : KEBANGKITAN RAKYAT SABAH, pelancaran Angkatan Perubahan Sabah


Streaming video by Ustream


Ribuan menunggu Anwar Ibrahim di pelancaran Angkatan Perubahan Sabah. Wilfred, Lajim Ukim sudah tiba

TERKINI!!! Anwar disambut Lajim Ukin, gerakan baru merebak ke seluruh Sabah

PERKEMBANGAN MENARIK GERAKAN PERUBAHAN BARU AKAN MENGGEGARKAN PUTRA JAYA


Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) tengah malam tadi dari Kuala Lumpur.

Ketibaannya disambut oleh Naib Presiden PKR, Tian Chua, pengerusi majlis pimpinan negeri, Ahmad Thamrin Jaini, ahli-ahli majlis pimpinan negeri dan puluhan penyokong Pakatan Rakyat yang setia menunggu Anwar tiba di balai ketibaan.

Anwar baru sehari tiba dari tanah suci Makkah setelah selesai mengerjakan ibadah umrah selama lima hari dan tiba dari Jeddah, Arab Saudi dengan penerbangan jam 1.45 petang kelmarin.

Turut menanti ketibaan Anwar adalah Presiden Parti Reformasi Sabah (STAR), Jeffery Kitingan.

Paling mencuri tumpuan, kehadiran Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang juga ahli parlimen Beaufort, Lajim Ukin yang mengumumkan perletakkan jawatannya dalam semua jawatan parti Umno-APCO dan kerajaan serta Pengerusi BN Beaufort.

Lajim mengumumkannya dalam satu majlis ringkas di kediamannya di Likas Jaya, Kota Kinabalu, jam 6 petang semalam.

Beliau turut mengumumkan sebuah parti baru, Pakatan Perubahan Sabah (PPS) yang dijangka dirasmikan Anwar dalam satu majlis di Beaufort, jam 6 petang nanti.

Pada masa yang sama, Lajim mengumumkan seramai 17 pemimpin PPS dilantik bagi menyelia 17 kawasan parlimen di bawah gerakan baru tersebut.

Beberapa pemimpin tempatan menyifatkan kehadiran Anwar telah lama ditunggu-tunggu kerana proses perubahan politik di negeri ini memerlukan satu suntikan baru dengan keluarnya Lajim dan juga ahli parlimen Tuaran yang juga Timbalan Presiden United Pasokmomogun Kadazandusun Organization (UPKO), Wilfred Bumburing.

Dalam majlis yang akan diadakan di Masjid Jamek Kampung Kebatu, Beaufort, Anwar dan Lajim serta pemimpin Pakatan Rakyat dijadual akan berbuka puasa di masjid tersebut dengan Anwar dijangka akan memberi ucapan berkenaan keputusan Lajim mengisytiharkan keluar Umno-APCO dan perlunya rakyat Sabah membuat perubahan keluar dari paras kemiskinan.

Sabah merupakan negeri kedua termiskin di Malaysia selepas Sarawak berdasarkan pendapatan per kapita penduduk.

Selesai majlis tersebut, menurut aturcara program yang diedarkan sejak tiga hari lalu, Anwar dan saf pimpinan akan bertolak ke kediaman Lajim di Likas Jaya untuk meneruskan perincian hala tuju politik Lajim serta proses pengambil alihan kerajaan persekutuan dari tangan Barisan Nasional (BN) selepas pilihanraya umum ke 13 yang dijangka diadakan September ini.

Sementara itu di PEKAN, PAHANG, Perdana Menteri Najib dalam komen selepas mengetahui

keputusan Lajim tersebut berkata, kedudukannya selaku timbalan menteri akan diumumkan pada Isnin ini setelah selesai perbincangan dengan timbalannya, Muhyiddin Yassin yang semalam berada di Sabah tetapi telah pulang ke Kuala Lumpur malam tadi juga setelah gagal dalam misinya menghalang Lajim keluar Umno-APCO.


PPS dijangka akan bersama menyokong Pakatan Rakyat dalam memastikan BN negeri yang diterajui Ketua Menteri, Musa Aman tumbang dalam pilihanraya umum akan datang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...