06 Ogos 2011

Afghanistan: 31 Tentera Amerika terbunuh

Kabul, Afghanistan (AP) - Sebuah helikopter tentera terhempas di timur Afghanistan, membunuh 31 AS operasi tentera khas dan tujuh komando Afghanistan, kata presiden negara Sabtu. Seorang pegawai Amerika berkata ia nampaknya ditembak mati, dalam kejadian dahsyat tunggal bagi tentera Amerika dalam perang selama sedekad.

Taliban mendakwa mereka yg ditembak jatuh helikopter dengan roket semasa ia telah mengambil bahagian dalam satu serbuan di sebuah rumah di mana pemberontak berkumpul di wilayah Wardak pada Jumaat. Ia berkata bangkai pesawat kapal adalah berselerak di tempat kejadian.
NATO mengesahkan kemalangan semalaman berlaku dan bahawa ada "aktiviti musuh di kawasan itu." Tetapi ia berkata ia masih menyiasat punca kejadian dan menjalankan operasi pemulihan di tapak. Ia tidak melepaskan butiran atau angka mangsa.
"Kami dalam proses mengakses fakta-fakta," kata Tentera Udara AS Kapten Justin Brockhoff, jurucakap NATO.


Tetapi pegawai kanan pentadbiran AS di Washington berkata ia nampaknya ditembak jatuh. oleh pemberontak. Rasmi bercakap mengenai dikenali kerana kemalangan itu masih disiasat.
Tol akan mengatasi kerugian hari tunggal yang paling teruk hidup untuk gabungan di Afghanistan yang diketuai sejak perang bermula pada tahun 2001 - Jun 28, 2005 menenggak helikopter tentera di wilayah Kunar timur. Dalam kejadian itu, 16 anjing laut Tentera Laut dan Tentera khas operasi tentera terbunuh apabila kraf mereka telah ditembak mati manakala misi untuk menyelamatkan empat anjing laut di bawah serangan oleh Taliban. Tiga kedap yang diselamatkan juga telah terbunuh dan cedera keempat. Ia adalah satu hari kematian tertinggi tol untuk kakitangan Peperangan Khas Tentera Laut sejak Perang Dunia II.

Dengan banjaran gunung yang curam, menyediakan perlindungan bagi militan bersenjata dengan pelancar bom tangan roket, timur Afghanistan adalah kawasan yang berbahaya bagi pesawat tentera. Besar, bergerak perlahan pengangkutan pengangkut udara seperti Chinook CH-47 yang terdedah, yang sering dipaksa untuk memudahkan laluan mereka melalui lembah semata-mata di mana pemberontak boleh mencapai garisan tahap yang lebih api dari gunung.
Presiden Afghanistan Hamid Karzai pada hari Sabtu memberi perkataan pertama awam kemalangan baru, berkata dalam satu kenyataan bahawa "helikopter NATO terhempas malam tadi di Wardak daerah" dan 31 operasi tentera Amerika khas terbunuh. Beliau melahirkan takziah kepada Presiden Barack Obama.

Helikopter Chinook berkembar pemutar, kata seorang pegawai di ibu pejabat NATO di Brussels. Rasmi, yang bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, berkata beliau menerima maklumat dari seorang pegawai Afghanistan di Kabul.
Nahas itu berlaku di daerah Sayd Abad Wardak daerah, kata seorang jurucakap kerajaan wilayah, Shahidullah Shahid. Rantau tidak menentu sempadan wilayah Kabul di mana modal Afghanistan terletak dan dikenali kerana kehadiran Taliban yang kukuh.
Taliban jurucakap Zabiullah Mujahid berkata dalam satu kenyataan bahawa pejuang Taliban dijatuhkan helikopter semasa "serbuan berat" dalam Sayd Abad. Beliau berkata NATO menyerang sebuah rumah di Sayd Abad di mana pejuang pemberontak berkumpul malam Jumaat. Dalam pertempuran itu, pejuang-pejuang menembak jatuh helikopter, membunuh 31 orang Amerika dan tujuh rakyat Afghanistan, kata beliau sambil menambah bahawa lapan pemberontak terbunuh dalam perjuangan.
Terdapat sekurang-kurangnya 17 gabungan dan kemalangan pesawat Afghanistan di Afghanistan tahun ini.

Kebanyakan daripada kemalangan itu disebabkan kesilapan juruterbang, keadaan cuaca atau kegagalan mekanikal. Walau bagaimanapun, gabungan itu telah mengesahkan bahawa sekurang-kurangnya satu-47F Chinook CH helikopter dilanda oleh bom tangan roket digerakkan pada 25 Julai. Dua ahli krew gabungan cedera dalam serangan itu.
Sementara itu, di wilayah Helmand, Afghanistan selatan, kata seorang pegawai kerajaan Afghanistan Sabtu bahawa tentera NATO menyerang sebuah rumah dan secara tidak sengaja membunuh lapan orang anggota keluarga, termasuk wanita dan kanak-kanak.
NATO berkata bahawa pejuang Taliban menembak bom mendorong roket kecil dan senjata api di tentera pakatan pada hari Jumaat membuat rondaan di daerah Nad Ali.
"Pasukan Gabungan bertindak balas dengan senjata api yang kecil dan sebagai kejadian itu terus, serangan udara telah bekerja berbanding kedudukan pemberontak," kata Brockhoff. Beliau menambah bahawa NATO menghantar satu delegasi untuk bertemu dengan pemimpin-pemimpin tempatan dan menyiasat insiden itu.

Nad Ali Ketua Polis Daerah Shadi Khan berkata orang awam yang mati dalam pengeboman tetapi ia tidak diketahui berapa banyak pemberontak terbunuh.
Helmand, Afghanistan, kubu kuat Taliban, yang merupakan daerah dahsyat di Afghanistan untuk tentera antarabangsa.

NATO telah datang di bawah kritikan keras pada masa lalu untuk sengaja membunuh orang awam semasa operasi terhadap pemberontak yang disyaki. Walau bagaimanapun, tallies kematian awam oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menunjukkan pemberontakan yang bertanggungjawab bagi kebanyakan mangsa peperangan yang melibatkan bukan askar.
Di selatan Afghanistan, NATO berkata dua anggota perkhidmatan gabungan terbunuh, salah satu pada hari Jumaat dan satu lagi pada hari Sabtu. Perikatan antarabangsa tidak melepaskan maklumat lanjut.
Dengan kecederaan dari kemalangan helikopter, kematian membawa kepada 365 bilangan tentera gabungan yang dibunuh tahun ini di Afghanistan dan 42 bulan ini.
Rate translation

Negara sudah hilang kepimpinan

Negara sudah hilang kepimpinan - Ada jalan lain untuk membinanya.

Satu kehairanan yang pada pandangan saya ialah kita tidak serius dalam membentuk serta menyediakan kepimpinan melalui UMNO di setiap peringkat. Saya bukan orang pandai tetapi oleh kerana saya menumpukan pemikiran saya tentang isu ini ditambah pula dengan segelumit pengalaman saya amat takut dengan nasib kepimpinan Melayu pada hari ini.

Saya telah menulis tentang isu ini tetapi oleh kerana saya merasakan ianya merupakan isu yang begitu kritikal maka saya di desak oleh perasaan yang ada di dalam diri saya ini untuk menulisnya lagi. Saya berharap kepada sesiapa yang mengambil serius tentang isu penting ini elok bersama-sama memikirkannya dengan serius. Saya berharap kepada sesiapa yang hanya memikirkan politicking berpuak-puak elok berdiam diri sahaja dan terus berfikir dari masuk campur yang hanya menambahkan konflik kepimpinan tanpa kesudahan.

Negara kita merupakan negara yang berbilang kaum tetapi telah di fahami dan di terima oleh semua kaum yang politik kita dipimpin oleh orang Melayu. Tidak payah kita mengulangi cerita lama ini kerana semuanya telah terkandung di dalam perlembagaan negara.

Jangan kita menghina dan mengambil segala-galanya dengan menghentam peribadi seperti sekarang ini. Hormati pandangan masing-masing dan mari kita berbahas secara ilmiah yang penuh dengan tata susila. Tentu semua di antara kita telah pergi ke sekolah dan mempunyai sedikit pelajaran. Seseorang yang tinggi pelajarannya sepatutnya lebih berhemah dan beretika apabila memberikan pandangan untuk membahaskan apa-apa yang kita tidak bersetuju.

Melayu merupakan bangsa yang menerajui politik dan kepimpinan negara selama ini, sehinggakan semua pihak telah bersetuju untuk memilih seorang Perdana Menteri secara ‘convention’ iaitu sesiapa sahaja yang menjadi Presiden UMNO secara ‘automatic’ menjadi PM negara pada hal cara yang sebenarnya yang di maktubkan oleh perlembagaan kita ialah sesiapa yang mendapat keyakinan walaupun dengan simple majoriti akan menjadi Perdana Menteri.

Semasa sistem pemilihan PM ini di lakukan ianya tentulah berdasarkan kepada keyakinan bangsa-bangsa lain yang Melayu (UMNO) itu mempunyai kepimpinan yang tinggi tanpa menghadapi persoalan yang banyak dari mereka (Bukan Melayu). Bagi sesiapa yang serius berfikir sebagai rakyat yang mempunyai hak untuk mengundi dan mengarakan sokongan mereka kemana-mana sekali pun persetujuan mereka (bangsa asing) untuk memberikan laluan mudah ini merupakan pengorbanan yang besar kepada negara khususnya kepada orang Melayu itu sendiri.

Semangat ini telah menjadi amalam siasah negara kita dan telah berjalan dengan baik sehinggakan semua pihak mampu untuk menerima dasar baru yang dinamakan DEB pada tahun 1970 dahulu. Sebagai rakyat Melayu yang telah di hormati kewujudannya sebagai tunjang kepada siasah negara kita kita sepatutnya lebih berhati-hati dan bersyukur kerana kita telah mendapat pemimpin yang sangat di terima oleh semua kaum dan mampu menyakinkan bangsa lain untuk berkorban terus-terusan untuk kita yang sudah hilang hidayah dan kurang bersyukur itu..

Tetapi malangnya kepimpinan Melayu kita telah beransur-ansur kehilangan sanjungan tinggi bukan sahaja dari kaum lain tetapi di kalangan orang-orang Melayu sendiri. Melayu telah hilang kepimpinan yang kuat dan istimewa seperti apa yang telah kita alami dahulu.

Kepimpinan kita sudah tidak di hormati lagi kerana sejak 3 dekad yang lalu pimpinan kita di setiap peringkat telah di hinggapi oleh elemen-elemen yang telah melemahkan daya kepimpinan Melayu (UMNO) itu dengan terbentuknya budaya baru seperti budaya rasuah dan salah guna kuasa serta menghancurkan semua institusi demokrasi yang ada kepada kita. Tidak payah kita sebut dan ulangi lagi tentang keruntuhan institusi-institusi ini kerana kesuntukan masa dan ruang.

Apabila runtuhnya kepimpinan Melayu maka runtuhlah kepimpinan negara. Budaya dan sikap yang telah merosakan kepimpinan kita boleh kita katakan dengan tegas yang ianya tidak mungkin kebah dan kembali lagi ke tahad dahulu lagi kerana hampir kesemua kepimpinan kita telah terjebak dengan kepimpinan yang telah roboh ini.

Hinanya besi kerana karatnya, hinanya negara kerana kepimpinannya. Orang Melayu kini sedang dalam delima yang tidak dapat penyelesaiannya jika masih bersama pimpinan seperti ini. Maka ramai yang serius tentang masalah kepimpinan ini telah memilih untuk bersatu diluar UMNO . Ramai cendiakawan, kecuali yang ditonjolkan di dalam TV oleh kerajaan telah memilih untuk menyertai PAS.

PAS telah dilihat sebagai parti yang begitu serius dalam pembinaan kepimpinan mereka. PAS merupakan parti yang secara relatifnya adalah parti yang mempunyai disiplin yang tinggi dan ini mungkin terbentuk kerana himpitan yang kuat oleh pihak pemerintah dan media massa yang tidak bersimpati dengannya.

DAP merupaka satu lagi parti yang telah bangun dengan memberikan contoh yang baik dan memberangsangkan jika kita lihat dari kualiti manusia yang memimpinnya. Kejayaan DAP menjadi kerajaan yang baik dan telus telah membuktikan kepada rakyat yang parti itu seperti juga PAS telah mampu mentadbir dengan baik walaupun telah di himpit dengan tekanan-tekanan yang tidak demokratik dari BN yang memerintah kerajaan pusat.

Kejayaan DAP dan PAS ini tidak di sukai oleh BN khususnya UMNO dan pihak pusat telah memberikan tekanan yang kuat terhadap negeri-negeri tadbiran PR untuk menonjolkan kelemahan mereka supaya rakyat kembali memberi sokongan terhadap mereka (UMNO).

DAP kini telah dan sedang menyelesaikan masalah yang sudah lama di hadapi oleh parti itu, iaitu momokan pihak parti pemerintah yang parti itu adalah parti Cina, komunis, dan segala-galanya yang tidak baik sedangkan parti itu telah berusaha untuk menunjukan bukti yang parti itu merupakan parti berbilang kaum yang ingin melihat sebuah kerajaan yang descent dan mempunyai nilai kemanusiaan yang bermoral dan beretika dalam kepimpinan.

DAP setakat ini telah menjaga moral kepimpinannya dengan mentadbir tanpa mengambil kira bangsa dan agama. Malahan sikap terbuka DAP itu telah membuat MCA rasa cemburu dengan menuduh DAP telah memberikan keutamaan kepada orang Melayu di dalam pembahagian kontrak-kontrak baru-baru ini. Tan Cheng Liang, ketua wanita MCA telah membidas kerana kerajaan negeri itu telh memberikan banyak kontrak kepada orang Melayu.

UMNO pula menuduh telah mengenepikan kepentingan orang Melayu bagi menjauhkan sokongan orang Melayu terhadap parti yang sedang berusaha melakukan perbezaan dari apa yang di lakukan oleh kerajaan BN sebelum ini. Lim Guan Eng telah menjawab bahawa pembahagian kontrak itu adalah berdasarkan kepada kredibiliti syarikat-syarikat yang menawarkan kerja-kerja itu tanpa mengira kaum.

Berbalik kepada kepimpinan Melayu tadi saya dan ramai berpendapat bahawa Melayu sepatutnya menyertai parti yang serius di dalam membentuk kepimpinan yang bertanggungjawab samada DAP atau pun PAS tanpa menyanyikan lagu-lagu lama rasis yang amat menjemukan.

Apabila DAP serius untuk menunjukan yang parti itu bukan main-main di dalam usaha menjadikan parti itu sebagai parti yang berbilang kaum maka UMNO telah menuduh DAP sedang berusaha menggunakan orang Melayu untuk mendapat undi.

DAP yang saya hampiri akhir-akhir ini acapkali memberitahu saya dan orang ramai yang DAP bukan parti untuk menjadi Perdana Menteri kerana DAP tidak pun menurunkan calon yang secukupnya untuk menguasai Dewan Legislatif Parlimen. DAP hanya mahu melihat kerajaan yang telus dan terbuka dan jauh dari rasuah dan salah guna kuasa.

DAP akui yang DAP tidak mungkin menjadi PM tetapi isu inilah yang dimainkan oleh BN khususnya UMNO untuk menakutkan orang Melayu untuk menghampiri dan memberikan sokongan kepada parti yang serius ini.

Saya bersetuju dengan pendapat yang orang Melayu boleh mengasah kepimpinan melalui dua buah parti ini, iaitu PAS dan DAP. Di sini UMNO telah gagal seratus peratus kerana sejak hampir 30 puluh tahun yang lalu UMNO hanya mampu membina pengampu dan pembodek yang besar kerana kepentingan ekonomi yang besar sehinggakan manusia yang berkempimpinan telah secara beransur-ansur hilang dari barisan kepimpinan di setiap peringkat. UMNO telah membina dengan besarnya komuniti kepimpinan yang hanya berpolitiking dan tidak berpolitik.

Setelah menunggu sebegitu lama untuk UMNO membina kepimpinan maka ramai orang Melayu sudah memulakan langkah untuk membina kepimpinan melalui parti DAP selain dari PAS. Menyertai DAP merupakan langkah yang baik untuk orang Melayu bagi mengimbangkan komposisi kaum untuk membuktikan yang parti itu adalah benar-benar sebuah parti berbilang kaum dan agama.

PAS yang juga parti berbilang kaum yang di dominasi oleh orang Melayu jika bekerjasama dengan DAP yang juga parti yang berbilang kaum akan menambah kepimpinan Melayu di dalam siasah negara.

Saya amat merasakan yang keadaan dan kerjasama di antara PAS dan DAP itu akan memberikan impak besar terhadap usaha untuk melenyapkan permainan isu rasis dengan terbuka di hari muka.

Orang Melayu yang ingin melihat kepimpinan orang Melayu berkembang meninggalkan parti parti yang berunsurkan rasis wajar dilakukan dengan kadar yang segera. Puluhan tahun UMNO memainkan isu rasis tetapi Melayu tidak juga terbela. Dibelakang pemimpin yang memainkan isu rasis Melayu berkumandang mendendangkan isu ini adalah terdiri dari taukeh-taukeh Cina juga.

Mereka pecahkan kita dengan bangsa lain tetapi mereka mendapat habuan besar dari taukeh-taukeh Cina juga. Berdekad-dekad kita diperdaya oleh pemimpin-pemimpin kita sendiri.

Ramai di antara orang Melayu UMNO sendiri jemu dengan perpecahan di kalangan pimpinan tertinggi parti. Walaupun mereka menafikan keadaan itu berlaku kita tahu perkara itu benar. Najib sendiri kalau bergantung kepada sokongan dalaman UMNO akan meletakan diri beliau dalam kedudukan seperti telor di hujung tanduk.

Bagi saya UMNO sudah hilang segala kemungkinan akan menjadi parti yang diyakini rakyat lagi kerana sudah kehilangan kepimpinan untuk menjaga generasi kita yang akan datang. Sokongan semakin hari semakin menirus, ibarat tali gasing; lagi kehujung lagi halus.

Jika kita harapkan UMNO untuk membina kepimpinan Melayu ianya ibarat menunggu buah yang tidak jatuh. Bagi mereka yang serius tentang isu ini elok bermula dengan menghampiri parti-parti yang berkepimpinan.

Yang ada dalam UMNO hanya lah mereka yang tidak berani menggorak langkah untuk keluar dari kepompong pimpinan yang jumud dan tidak mempunyai haluan dan tujuan.-AAN

05 Ogos 2011

BERITA HAIRAN: LAPURAN PERKASA & BLOG TENTANG PENGLIBATAN ISRAEL

Perkasa Gesa Siasat Dakwaan Blog Kaitkan PDRM Dengan Israel
Oleh SUSAN ALBERT KASSIM

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) mendesak Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dakwaan empat laman blog yang mendedahkan penyelewengan serta penglibatan Israel projek di ibu pejabat PDRM Bukit Aman.

Ketua Wira Perkasa, Irwan Fahmi Ideris berkata, dakwaan blog-blog itu dikesan sejak lapan minggu lalu.

Katanya, empat laman blog itu adalah Darulehsantoday.blogspot, kerisputera.blogspot, gerakantimur.blogspot dan gerakan-anti-pkr.blogspot.

"Pendedahan ini melibatkan isu serius dan tidak boleh dipandang remeh.

"Kita minta polis dan SPRM siasat kesahihan cerita ini bagi memastikan keselamatan negara dan maklumat sulit kerajaan tidak jatuh ke tangan pihak tertentu," katanya ketika ditemui pemberita di luar perkarangan Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini, Rabu.

Menurutnya, laman blog itu turut mendakwa kononnya seorang lelaki berbangsa Cina terbabit dalam perkara itu dan ada hubungandengan Israel.

"Kita susah nak cakap siapa individu yang disyaki terlibat dalam perkara ini. Mungkin ada berlaku salah guna kuasa. Jadi kita mahupolis dan SPRM menyiasat agar tindakan segera boleh dilakukan," katanya.

Terdahulu, Irwan membuat laporan polis berhubung perkara itu di sini pada pukul 12.30 tengah hari.

Lampiran bukti mengenai pendedahan empat laman web itu turut diserahkan kepada polis.-mSTAR

Berikan pandangan yang jujur - Bolehkah Najib bertahan?

UMNO sudah mula menampakan retak seribunya. Apa yang berlaku di dalam UMNO sudah beransur-ansur nampak jelas dan tidak mungkin dapat di sorokan lagi. Kata orang jika kita melakukan kesalahan di dalam batu pejal yang tidak dimasuki angin sekali pun akhirnya ia akan di ketahui umum juga.

Kalau kita pergi bermalam di padang pasir kita akan mendengar letupan di sana sini dan akan mudah di dengar lagi pada malam hari. Letupan itu ialah letupan batu-batu pejal. Ianya berlaku kerana perubahan suhu yang panas pada siang hari dan suhu yang terlalu sejuk di waktu malam. Pertukaran suhu yang extreme secara berterusan menyebabkan batu yang sepejal mana pun akhirnya akan meletup dan pecah berderai.

Anoloji ini sedang berlaku di dalam UMNO. Letupan kecil-kecilannya sudah pun kita dengari sedikit sebanyak selama ini. Tetapi oleh kerana suhu politik dalam UMNO itu begitu panas maka UMNO hanya menunggu masa untuk kita dengar letupan yang kuat yang akan menghancurkan UMO yang dulunya sangat kuat dan pejal seperti batu di padang pasir tadi.

Sudah pun berlaku gerakan untuk meminta Najib berhenti dan meletakan jawatan beliau. Sekumpulan bekas-bekas ahli-ahli Parlimen UMNO sedang berjumpa dan bertemu di antara mereka untuk meminta Najib agar melepaskan jawatan kerana beliau (Najib) sudah tidak lagi mampu meneruskan pimpinan negara dengan baik.

Najib memang telah menjadi sebutan ramai sejak beberapa tahun dahulu yang beliau tidak akan memimpin lama kerana beliau mempunyai ‘baggage’ peribadi yang terlalu besar. Tetapi oleh kerana permainan politik yang memerlukan Najib berada sementara bagi membina kepimpinan pimpinan orang lain untuk persediaan mengambil alih pimpinan negara ini.

Tetapi Najib mengambil kenaikan beliau ketangga yang tinggi ini kerana kecerdasan kepimpinan beliau sendiri dan beliau tidak mahu mempercayai yang beliau sentiasa di dalam pemerhatian pihak lain di dalam UMNO sendiri. Kumpulan ini hanya menunggu Najib menunjukan kesilapannya yang nyata sahaja untuk memberikan sebab untuk menurunkan beliau. Sebenarnya kepimpinan beliau ini merupakan kepimpinan ‘stop gap’ untuk membolehkan orang lain yang masih muda untuk naik mengambil alih kepimpinan negara.

Dalam percaturan ini Khairy menjadi mangsa kumpulan ini kerana jika Khairy menaiki tangga pimpinan yang tinggi Khairy akan menghalang untuk seorang muda yang lain untuk menaiki tangga kepimpinan negara. Konspirasi dalam UMNO ini amat licik. Konspirasi ini memang telah berlaku begitu lama.

Kalau kita ingat Khairy Jamaludin merupakan pemimpin muda yang pada anggapan kumpulan ini akan menghalang seseorang untuk menaikan anak serta ahli keluarga beliau ke takhta kekuasaan negara. Itu sebabnya kempen secara sistematik telah dilakukan untuk menahan kemaraan Khairy dalam politik negara. Berlakulah usaha memomokan benih muda ini dipandangan masyarakat dan ahli UMNO sendiri.Tindakan ini merupakan salah satu dari strategi pihak tertentu untuk menguasai politik UMNO dan negara untuk puak mereka sendiri.

Najib pula merupakan pemimpin yang begitu kontroversial dengan baggage besar yang dibawanya bersama beliau dan ini menjadi isu yang sangat ‘expedient’ bagi kumpulan ini untuk menyahkan Najib dari kepimpinan negara dan menggantikan dengan orang lain yang ada di dalam kepimpinan tertinggi parti. Tentulah pemimpin yang dimaksudkan itu ialah Muhyiddin Yassin yang bagi kumpulan ini sangat sesuai bagi mencapai cita-cita menaikan ahli keluarganya dalam politik dan kepimpinan negara dalam jangka masa yang singkat ini.

Tetapi masalah yang paling besar ialah UMNO sudah lumpuh dari segi pembinaan kepimpinan kerana parti ini sudah terlalu lama di abaikan tentang pembinaan kepimpinan. Pucuk pimpinan yang ingin berkuasa terlalu lama menyebabkan beliau bertindak untuk mengambil pemimpin secara tangkap muat asalkan sahaja memberikan ketaat setiaan mereka kepada pucuk pimpinan yang ingin berkuasa dengan lama.

Hasilnya sekarang sudah tidak ada lagi sesiapa di kalangan pimpinan atasan yang mungkin mampu untuk mengetuai kerajaan melalu parti UMNO ini. Setiap pengganti akan lebih lemah dari pimpinan yang di ambil alih itu. Ramai orang termasuk blog ini telah selalu mengatakan Abdullah akan lebih lemah kepimpinan dari Dr Mahathir dan sesiapa juga yang mengambil alih Abdullah sudah pasti akan lebih lemah dari beliau (Pak Lah).

Sekarang ini jika di alih kepimpinan secara lazim yang kita lakukan orangnya ialah Muhyiddin. Muhyiddin akan membuktikan yang beliau adalah lebih lemah dari Najib dalam masa hanya setahun sahaja. Ini bukan salah Muhyiddin tetapi beliau terpilih di kalangan pemimpin-pemimpin dalam parti yang sudah terlalu ketandusan kepimpinan. Segala ‘budding leaders’ telah di ketepikan di zaman Dr Mahathir dan tidak timbul-timbul lagi seorang pemimpin yang benar-benar ‘viable’ kalau kita mencari bakat dari mereka yang menganggotai Majlis Tertinggi UMNO.

Menyampahnya pihak-pihak yang tertentu dengan pandangan saya ini, tetapi apakan daya, masa sudah tiada untuk menghiburkan sesiapa kerana negara kita sekarang di ambang kehancuran politiknya. Saya bersedia menerima apa-apa juga kritikan, namun kebenaran tentang apa yang saya telah tulis dalam blog ini sudah banyak menunjukan kebenarannya. Kita bukan memberikan pandangan berdasarkan kepandaian, hanya memberikan pandangan melalui pengalaman yang pernah kita lalui selama ini.

Blog ini sekarang ingin menelah. Jika Najib di ambil alih oleh Muhyiddin keadaan yang serupa akan berlaku kerana Muhyiddin dan Najib merupakan dua manusia pemimpin yang datang dari kumpulan yang mempunyai budaya politik dan pimpinan yang sama. Keadaan ini akan berulang dan kepentingan saya hanya satu; iaitu untuk membuktikan yang pandangan saya yang selalu mendapat kritikan yang hebat dari berbagai pihak akan membuahkan kebenarannya.

Saya selalu memberikan pandangan, yang kita terpaksa memulakan politik yang baru dan kita bermula dari garisan permulaan seperti yang di lakukan oleh YTM Tunku Abd Rahman dahulu. Untuk memulakannya ianya mesti di lakukan oleh pemimpin yang luar dari pimpinan Majlis Tertinggi yang ada pada hari ini kerana yang ada pada hari ini semuanya merupakan penyumbang besar kepada keadaan kucar kacir yang negara sedang hadapi sekarang.

Saya selalu memberikan pandangan yang menjadi kemarahan ramai. Salah satunya ialah pandangan saya yang musuh Najib bukannya parti pembangkang tetapi musuh yang paling besar ialah di kalangan pemimpin-pemimpin UMNO dan kerajaan yang paling hampir dengan diri beliau sendiri.

Oleh kerana negara kita memilih jawatan Perdana Menteri secara convention, iaitu Presiden UMNO secara automatic menjadi PM itu, maka masing-masing dalam UMNO terutamanya di keliling Najib yang terhampir itu secara licik melakukan permainan politik kotor terhadap beliau sendiri. Ada orang yang sekarang ini seperti anjing nampak tulang…..air lior meleleh melihat jawatan yang si Najib pegang sekarang.

Tetapi Najib seperti yang saya sebutkan selalu, Najib sendiri mempunyai kelemahan yang payah untuk diperbaiki. Nama Najib telah dipersoalkan oleh masyarakat antarabangsa. Ini juga adalah di atas galakan dan permainan politik manusia di sekeliling beliau (Najib) sendiri.

Bak kata seorang yang bergiat di dalam UMNO, ‘nasib lu lah Najib’.-AA

Parlimen perlu dedah konspirator isu PR

KOTA BHARU, 4 Ogos: PAS menuntut diadakan sesi ‘pendengaran awam’ (public inquire) diadakan di seluruh negara bagi menyelesaikan isu penduduk tetap yang memegang MyPR merah didaftar sebagai pemilih baru.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, pembongkaran isu PR yang disenarai sebagai pengundi selepas mendapat MyKad perlu diselesaikan secara telus kerana ia melibatkan isu keselamatan.

“Tindakan agensi tertentu menyenaraikan PR dalam senarai pemilih perlu diselesaikan segera bagi mengelakkan kemungkiran mereka dibenar mengundi pada pilihan raya umum ke-13 nanti,” katanya ketika ditemui di Qaryah Ramadan malam tadi.

Sebelum ini portal berita mendedahkan seorang PR bernama Mismah disenaraikan sebagai pengundi berdaftar yang baru.

Bagaimanapun Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datin Jariah Mohd Said dalam kenyataannya menjelaskan Mismah telah mendapat taraf penduduk tetap pada 17 Julai 1982 dan dilulus taraf warganegara pada 31 Januari lalu.

Menurutnya juga Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein telah meluluskan sebanyak 29,290 taraf warga negara dalam tempoh 9 April 2009 hingga 15 Julai 2011.

Salahuddin yang juga Parlimen Kubang Kerian berharap orang ramai tampil ke hadapan bagi menyuarakan kecurigaan terhadap tindakan dilakukan JPN.

Menurutnya juga anggota Parlimen Pakatan Rakyat mendesak supaya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memanggil segera sidang tergempar Parlimen membincangkan isu tersebut.

“Ini suatu perkara yang sangat serius, suatu pengkhianatan besar yang telah berlaku terhadap keselamatan negara.

“Dan Parlimen perlu bersidang untuk kita dedahkan siapakah sebenarnya menjadi dalang atau pun ketua konspirator sindiket tersebut,” katanya.

Beliau mendakwa konspirasi itu dianggap sangat merbahaya kepada keselamatan negara.

Menurutnya, PAS mempunyai satu pasukan membongkar sindiket tersebut di mana sehingga kini sejumlah 1,500 kes berjaya dikesan di Selangor.

“Itu baru di antara sebahagian daripada kajian terperinci yang dilakukan,” katanya

04 Ogos 2011

MAMPUKAH NAJIB MELAWAN "GEMPA BUMI"

PRU 13 awal atau lewat, Najib tetap didesak berundur?

Melihat kepada lautan manusia pada 9 Julai 2011, ramai menjangka Perdana Menteri Najib Razak tidak berani untuk membubarkan parlimen pada tahun ini. Igauan bagaimana perhimpunan BERSIH pada 10 November 2007 mencetuskan tsunami politik pada 8 Mac 2008 masih menghantui Barisan Nasional. Seandainya PRU ke-13 diadakan pada tahun ini, Najib berkemungkinan besar mengulangi nasib mantan PM, Abdullah Ahmad Badawi.

Lebih-lebih lagi, cara dan pendekatan kerajaan Najib Razak mengendalikan perhimpunan BERSIH 2.0 telah mencungkil ketidakpuasan ramai, dari Sasterawan Negara yang menjadi ikon budaya, hinggalah bekas mufti yang berpengaruh dalam bidang agama; dari mereka yang berada di atas pagar, hinggalah pewaris tokoh UMNO sendiri - Marina Mahathir.

Mengikut perhitungan biasa, kerajaan Najib dijangka memerlukan tempoh dalam setahun untuk memperbaiki keadaaan, atau sekurang-kurangnya meredakan ketidakpuasan ini. Dengan kata lain, PRU 13 paling mungkin diadakan pada tahun 2012 selepas Jun, malah tidak mustahil diheret sehingga awal tahun 2013.

Semakin lama PRU ditunda....

Namun demikian, perkiraan UMNO mungkin tidak mengikut logik biasa. Semakin lama PRU ke-13 ditunda, bermakna semakin berat bebannya. Pertama, UMNO-BN tidak mempunyai alasan untuk menundakan reformasi sistem pilihan raya. Perlu diingatkan bagaimana impak "BERSIH 1.0" memuncak apabila SPR membatalkan penggunaan dakwat kekal empat hari sebelum hari pengundian PRU 12. Kerajaan Najib sama ada kehilangan undi berikutan "ketidaksempatan" melakukan reformasi sistem pilihan raya, ataupun tumbang kerana sistem pilihan raya yang bersih, adil dan bebas.

Dari segi ekonominya, semakin lama PRU 13 ditunda, maka kerajaan BN perlu bergelut dalam situasi inflasi yang semakin melonjak. Harga minyak semestinya akan meningkat, selain tarif elektrik yang telah dijanjikan akan dikaji setiap enam bulan. Keadaannya akan lebih parah dalam suasana ekonomi yang tidak menentu, malah dijangka "meleset" pada tahun 2012. Pengurangan subsidi hampir pasti berlaku. Meskipun dibuat juga peruntukan bajet (gula) untuk meraih undi, persoalan yang melantun-lantun adalah, dari mana datangnya wang itu?

Dari segi politiknya pula, seandainya PRU 13 dijalankan pada 2012 mahupun 2013, pengundi Sarawak akan tertanya-tanya, bilakah Ketua Menteri Taib Mahmud bersara? Meskipun menang dalam pertarungan sengit PRN Sarawak pada April 2011, namun BN sedar bahawa angin perubahan semakin kencang. Seandainya Taib Mahmud dikekalkan, maka ia menghulurkan senjata kepada Pakatan Rakyat untuk menyerang dirinya. Sebaliknya, jikalau Taib Mahmud digugurkan, maka pertentangan kepentingan akan berlaku, antara Taib Mahmud (gambar bawah) yang sudah 30 tahun berkuasa di bumi kenyalang, dengan kepentingan kerajaan persekutuan.

Seandainya BN gagal menyelesaikan konflik ini, maka angin perubahan dijangka bertiup ke Sabah, dua negeri yang melanjutkan denyutan jantung BN di Putrajaya. Perlu diambil kira juga negeri Johor, yang mana sebelum ini Menteri Besar Abdul Ghani sendiri menjangkakan angin perubahan yang lebih kencang berbanding 8 Mac 2008. MCA menyumbang tujuh daripada 26 kerusi parlimen di Johor, dan tujuh ini berpotensi jatuh ke tangan Pakatan Rakyat. Melihat kepada senario terkini, persoalan yang lebih merunsingkan Najib/BN adalah, daripada 15 kerusi parlimen yang dipegang MCA sekarang, berapa yang mampu dipertahankan?

Kegagalan Najib menarik sokongan

Najib bermula dari mana Abdullah Ahmad Badawi terjatuh. Jelas, slogan 1Malaysia-nya menyasarkan pengundi yang berada di "pertengahan", yang mual dengan politik perkauman. Sementara itu, Program Transformasi Ekonomi (ETP)-nya pula menyasarkan pengundi bandar, yang menaruh harapan agar sistem dan struktur ekonomi diperbetulkan. Golongan ini tidak menunjukkan kecenderungan politik parti yang tegar, mereka dijangka kembali ke pangkuan BN seandainya kehidupan harian dan keadaan negara diperbaiki.

Akhirnya kesemua daripada mereka dihampakan. Sama ada PERKASA diwujudkan atas restu Najib (gambar kiri) kerana "politik talam dua muka", mahupun sabotaj dalaman parti - sudah tidak penting. Politik itu persepsi. Persepsi umum adalah PERKASA berjaya menggagalkan 1Malaysia dan ETP yang digagaskan Najib, dan Najib selaku seorang PM gagal mengawal keadaan sehingga PERKASA dibiarkan bermaharajarela.

Najib semakin tersepit. Bukan sahaja golongan yang berada di "tengah-tengah" ini dikecewakan, malah ikon-ikon tertentu yang berpengaruh turut mengasingkan diri dari regim ini, bahkan melontarkan kritikan terhadapnya. Ikon budaya, Sasterawan Negara A.Samad Said dalam wawancara bersama Malaysiakini terus mengecam bahawa "Najib memang kejam". Perlu diingatkan bahawa A.Samad Said (gambar bawah) disokong sekumpulan seniman apabila polis menyoal-siasat beliau di bawah Akta Hasutan.

Baru-baru ini, bekas mufti Perlis, Mohd Asri Zainul Abidin (MAZA) dikaitkan pula dengan fahaman Wahabi, dan aktiviti terrorisme. Meskipun sesetengah pandangan beliau dianggap kritikal terhadap kerajaan, namun Dr. MAZA tidak semestinya berpihak kepada PR. Misalnya, beliau pernah dikecam keras apabila mencadangkan agar Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim berundur. Maknanya, terdapat ruang untuk BN "engage" pemimpin yang berpengaruh seperti ini. Namun, mengaitkan MAZA dengan pengganas adalah sesuatu yang sukar dipertahankan, walaupun Utusan Malaysia, kerana MAZA pernah menulis kolum untuk akhbar tersebut.

Pendekatan Najib mengendali BERSIH 2.0 seolah-olah menggali kubur untuk dirinya. Titik pusingannya berlaku apabila Najib berdolak-dalik dalam isu "stadium", yang menyebabkan ramai beralih untuk bersimpati terhadap BERSIH 2.0. Dan apabila gas pemedih mata dilepaskan bertalu-talu ke dalam lautan manusia yang merangkumi warga emas, budak kecil... yang melangkaui batas kaum dan agama, imej Najib ranap dalam sekelip mata.

Pergelutan dalam UMNO

Kini Najib berdepan dengan tekanan dalam partinya. Dari perkiraan sesetengah pemimpin UMNO, BN tetap mampu mempertahankan kerajaan persekutuan pada PRU 13, meskipun mungkin gagal mengembalikan majoriti dua pertiga, dan beberapa kerajaan negeri, malah mungkin kehilangan Negeri Sembilan!

Apapun berlaku, senario ini tidak memihak kepada Najib. Najib tetap akan digulingkan dalam UMNO seandainya,-
Pertama, gagal mengembalikan majoriti dua pertiga dalam parlimen;
Kedua, gagal mengembalikan kuasa beberapa kerajaan negeri, misalnya Selangor.
Ketiga, gagal meraih sokongan bukan Melayu.

Dari kaca mata sesetengah pimpinan UMNO, UMNO-BN akan hilang kuasa jikalau semakin lama PRU 13 ditunda. Maka tidak mustahil seandainya Najib didesak untuk mengadakan PRU 13 pada Oktober tahun ini.

Sama ada PRU 13 diadakan pada tahun ini mahupun tahun 2012, malah 2013, Najib perlu bersedia untuk menyusuri jejak Abdullah Ahmad Badawi. Abdullah gagal apabila menghampakan pengundi yang mahu melihat perubahan yang dijanjikannya. Nasib yang sama akan menimpa Najib. Cuma, nasib Najib mungkin lebih malang daripada Abdullah, kerana beliau mempunyai kes Scorpene yang bakal berlangsung perbicaraannya di Perancis! -MR

AMANAH -PEMECAH PERPADUAN PULAK

Utusan meroyan lagi
Utusan Malaysia sekali lagi memandang penubuhan AMANAH oleh YBM Tengku Razaleigh sebagai isu penting dalam kolum ‘cuit’nya. Beliau memberi pandangan yang pesimistik terhadap penubuhan AMANAH, sebuah NGO baru pada 22hb Julai yang lepas. Penulisnya Zaini Hasan memberikan pandangan yang negatif terhadap NGO ini sambil menuduh AMANAH sebagai satu lagi pertubuhan yang akan memecahkan lagi umat Melayu.

Apa sahaja yang dilakukan oleh mereka yang tidak begitu digemari oleh pihak pemerintah adalah usaha memecah belahkan rakyat Melayu. Tetapi segala tindakan Utusan memecah belahkan orang Melayu seperti menghina dan merendahkan usaha kumpulan siasah seperti PAS dan yang lain itu tidak ada apa-apa masalah. Itu tindakan yang baik dan jujur.

Hanya Utusan sahaja yang boleh melaga-lagakan orang Melayu dan Utusan tidak pernah berhenti dan berusaha untuk mengampu kerana kepentingan beberapa orang di dalamnya serta akhbar itu sendiri. Utusan tidak lebih dari badan propaganda untuk setengah pihak dan tentulah pihak-pihak itu adalah pihak yang mempunyai kuasa sahaja. Kalaulah Nik Aziz pula ditakdirkan tuhan diberikan mandat oleh rakyat Utusan akan bertukar corak dan mengampu Nik Aziz pula. Utusan selalunya akan berada di pihak ‘the buttered side of the bread’.

Utusan patut sedar yang UMNO bukan lagi sebuah parti kebangsaan dan UMNO bukan lagi parti tempat Melayu mengasah kepimpinan. UMNO hanya berjaya mengeluarkan pengampu dan pembodek-pembodek…yes man..yes sir…I’ll do anything for you sir dan bertanya ‘how was my spinning on that issue’ dan sebagainya. Utusan tidak suka Melayu berpadu dan bersatu. Utusan hanya mahu mengampu setengah pihak yang berkuasa sahaja. Utusan sudah ketinggalan zaman, kerana orang Melayu tetap mahu berpadu tetapi mereka cenderung untuk bersatu di luar UMNO.

UMNO yang sudah jelas kekurangan sokongan ini masih hendak di belahkan lagi oleh Utusan. Kalau setakat membuat tuduhan semborono, saya sendiri pun boleh melakukannya. Contohnya Utusan sedang menjadi ‘conduit’ terhadap setengah pihak untuk ‘admonish’ Najib dan mempromosi pihak lain. Utusan merupakan akhbar yang memecah belahkan UMNO yang sudah mengecil sokongan rakyat pada hari ini. Utusan mahukan Najib berhenti supaya pihak lain mengambil alih tempatnya (Najib).

Kadang-kadang saya pun cenderung untuk mempercayai yang UMNO sendiri sedang berpecah belah dari atas sehingga kebawah-bawahan. Najib dan Hishamuddin nampaknya kesaorangan dalam UMNO. Pandangan ini terbit dari cara Utusan membawa isu dalaman UMNO. Saya juga ingin bertanya kepada Utusan apakah teori permainan 3M itu merupakan teori yang benar?

Saya bertanya kerana ramai di kalangan dalaman UMNO selalu bercakap yang Najib bukanlah pilihan orang berpengaruh di dalam UMNO untuk dijadikan PM. Mereka mahukan Muhyidin. Tetapi keadaan semasa itu tidak membolehkan Muhyidin untuk naik ketempat numbor satu kerana Najib merupakan orang nombor 2 dan beliaulah yang sepatutnya dari segi lazimnya mengambil alih Pak Lah yang sedang memikirkan untuk meletakan jawatan.

Kumpulan ini merasakan Najib boleh diangkat sebagai ‘stop-gap’ PM kerana Najib mempunyai baggage yang terlalu besar. Maka apabila sampai masanya Najib amat mudah untuk diketepikan kerana bagage yang ada kepada beliau itu. Saya memikirkan itu hanyalah sebagai teori main-main dan tidak pula mengambil teori itu secara serius. Tetapi apabila Utusan memaparkan isu Altantuya, Scorpene dan sebagainya baru-baru ini maka ramai telah kembali percaya kepada teori Najib sebagat PM stop-gap yang disebut ramai semasa itu.

Oleh kerana itu Najib sepatutnya melihat dan memberikan fokus kepada isu dalaman UMNO kerana ada kumpulan yang sedang memberikan sokongan membawa rebah kepada Najib. Najib harus sedar yang musuh beliau bukannya parti pembangkang tetapi pemimpin dalam UMNO itu sendiri. Musuh yang terang mudah bagi Najib untuk menghadapinya. Yang paling susah bagi Najib ialah dengan musuh dalam selimut yang boleh diibaratkan harimau yang senyap-senyap menghendap untuk menerkamnya.

Jadi Utusan elok diperhatikan dengan teliti tentang sikap dan pandangannya terutamanya barisan editorialnya itu. Sebagai ahli UMNO yang begitu lama saya selalu terjumpa permainan seperti ini dalam parti ini sejak 3 dekad yang lalu. Pandai tidak ada tetapi pengalaman itu ada sikit-sikit.

Utusan mesti belajar dari pengalaman orang atau bangsa lain untuk membina kepimpinan Melayu ini. Kita tidak payah pergi jauh. Kita belajar dari kecekapan orang India dalam membina kepimpinan bangsanya dan juga dari bangsa Cina yang begitu serius untuk membina kepimpinan yang berkualiti, bukan sahaja dari kelulusan akademik mereka tetapi juga dari taburan kepimpinan mereka dalam banyak pertubuhan dan parti-parti politik.

Orang India sinonim dengan MIC tetapi apabila MIC berpecah belah orang India menyertai parti-parti politik yang lain seperti DAP, PKR, PPP serta IPF. Oleh kerana itu kaum India mempunyai ramai wakil di dalam dewan-dewan Legistif di negeri-negeri dalam Persekutuan ini serta Dewan Parlimen dan Dewan Negara. Mereka ada di mana-mana. Tetapi sebaliknya orang Melayu hanya mempunyai UMNO untuk mengasah kepimpinan mereka.

Tetapi apabila UMNO sudah menjadi parti taukeh maka kepimpinan tulin dalam UMNO secara beransur-ansur di ambil alih oleh taukeh-taukeh baru Melayu dan dengan kekuatan kewangan mereka telah mengambil alih kepimpinan yang baik di dalam UMNO. Pemimpin UMNO sekarang di penuhi oleh mereka yang mempunyai kepentingan perniagaan dan parti itu hanya tinggal sebagai parti ‘the rich and the famous’.

Mereka yang memimpin ini sebaliknya menggunakan ahli-ahli yang mudah diperbodohkan dan menjadikan ahli-ahli di bawah seperti lembu untuk di arah membajak sawah-sawah yang luas. Tetapi yang kenyang adalah tikus-tikus gemuk di kapok padi.

UMNO gagal membina kepimpinan kerana pemimpin-pemimpinnya di saluti dengan nafsu untuk menjadi kaya raya, kalau boleh dalam masa yang singkat. Itu sebabnya UMNO mula kehilangan pimpinan sejak Dr Mahathir menjadi pemimpin utama kerana beliau tidak perlu manusia berkepimpinan bersama beliau. Beliau memimpin mengikut kehendak hati beliau kerana beliau telah membina barisan kepimpinan dibawah beliau sebagai ‘yes man’, ‘yes sir’, sahaja.

Mereka yang berkepimpinan telah beliau ketepikan secara sistematik dan akhirnya beliau mentadbir negara dengan dibantu oleh mereka-mereka yang boleh dipanggil anak oleh beliau. Masih ramai yang menganggap beliau sebagai negarawan sedangkan beliau masih bermain dengan politik dan menjadi duri dalam daging dalam UMNO.

Malahan beliau merupakan elemen yang tidak kurang besarnya yang menyebabkan UMNO tersungkur dalam pilihanraya yang lalu dengan bertindak keluar dari UMNO yang beliau tubuhkan sendiri pada tahun 1988 dahulu. Beliau keluar UMNO pada penghujung 2007 semata-mata kerana marahkan Pak Lah dan beliau ingin benar melihat Pak Lah tersungkur.

Semuanya itu adalah politik peribadi. Budaya inilah yang telah dididik terhadap ahli-ahli UMNO dan itu sudah menjadi budaya dalam parti itu sekarang ini. Oleh kerana budaya ugut mengugut begitu hebat di dalam UMNO budaya itu juga menjadi budaya dalam BN sendiri. Apabila kaum India mengugut untuk menarik sokongan maka dilantik pula Palanivel menjadi Menteri dan jika di campur dengan jawatan yang diberikan kepada Samy Velu maka lengkaplah jumlah ahli kabinet 40 orang semuanya.

Teringat pula saya kepada filem Ali Baba Bujang Lapok, arahan P Ramlee. Dalam filem itu ada 40 orang penyamun yang kerjanya menyamun sepenuh masa. Tetapi dalam filem itu penyamun-penyamun itu menyamun ada hadnya. Di hari minggu mereka tidak menyamun. Hari cuti umum mereka tidak menyamun. Apabila diminta menyamun mereka menjawab, “Tak boleh, hari ini hari minggu, kita tidak menyamun pada hari minggu dan cuti umum”.

Dailog ini patut didengari oleh mereka yang terpalit dengan rasuah kerana moral ceritanya ialah, kalau hendak menyamun pun ada hadnya. Tidak boleh menyamun terus terusan.

Dengan keadaan seperti ini di dalam UMNO maka tidak mungkin UMNO mampu membina kepimpinan yang serius sampai bila-bila. Yang jelas berkemampuan untuk membina kepimpinan ialah PAS dan DAP. Mereka serius dan mampu menjana kepimpinan yang jitu untuk menghadapi pilihan rakyat tidak lama lagi.

Maka sekarang sudah mula ramai orang Melayu bersedia untuk mengasah kepimpinan melaui parti-parti PAS dan DAP. Tidak berapa ramai yang ingin mengasah kepimpinan dalam PKR kerana di dalam PKR budaya UMNO itu masih subur kerana Budaya itu dibawa masuk oleh pemimpin-pemimpin UMNO yang mentertai Anwar dalam pertelingkahan beliau (Anwar) dengan boss besarnya Dr Mahathir Mohammad. Jika ini berlaku maka kita mesti terima perubahan ini dengan fikiran terbuka.

Kata orang , ‘sekali ombak memukul sekali pasir berubah’.

KP JKR: Isu sebenar belum terjawab

KUALA LUMPUR, 3 Ogos: Isu sebenar belum terjawab biarpun Datuk Seri Dr Judin Abdul Karim akhirnya bersetuju dipinjamkan kepada Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) sebagai Ketua Eksekutif semalam.

Menurut Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar (gambar), beliau yakin masih "ada yang tidak kena" disebalik penerimaan bekas Ketua Pengarah JKR itu sehingga Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) terpaksa berkompromi menaikkan gred dan memberikan gaji lebih tinggi.

"Saya ucapkan syabas kepada dia (Judin). Saya yakin dia bukan jenis nak pangkat atau duit. Selama ini dia perjuang hak dia.

"Kalau tidak, masakan dia mengambil tindakan undang-undang menyaman kerajaan," katanya kepada Harakahdaily.

Beliau mengulas laporan media semalam berhubung penerimaan Judin sebagai Ketua Eksekutif CIDB setelah JPA bersetuju menaikkan pangkatnya dari Gred Turus III kepada Turus II dengan gajinya juga dinaikkan.

Lazimnya, Ketua Eksekutif CIDB ditawarkan Gred Jusa A.

CIDB membuat tawaran itu menerusi surat kepada Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah, bertarikh 22 Julai dan tempoh pinjaman bermula semalam sehingga tarikh akhir persaraan wajib Judin pada 16 Disember 2013.

Lembaga Kenaikan Pangkat Perkhidmatan Awam (LKPPA) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam juga bersetuju meluluskan tawaran CIDB dengan gred itu kepada Judin.

Kemelut jawatan Ketua Pengarah Kerja Raya timbul apabila Judin dipinjamkan ke CIDB dan tempatnya digantikan Timbalan Ketua Pengarah II, Datuk Mohd Noor Yaacob pada 1 Mei lalu.

Bagaimanapun, Judin tidak bersetuju dengan tawaran itu menyebabkan beliau tidak mengosongkan pejabat, walaupun Mohd Noor sudah dilantik.

Tindakan itu menyebabkan wujud dua ketua pengarah di kementerian itu.

Difahamkan, pada masa itu, proses peminjaman bercanggah dengan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 12 Tahun 2008, Bahagian II Perkara 4(a) untuk sektor awam.

Pekeliling itu menetapkan peminjaman pegawai memerlukan persetujuan tiga pihak, iaitu peminjam (CIDB), pembekal (JKR) dan pegawai terbabit terlebih dulu, sebelum dikemukakan kepada JPA dan dirujuk kepada SPA yang kemudian mengemukakan cadangan serta mendapatkan perkenan Yang di-Pertuan Agong.

"Daripada 1 Mei, bermakna sudah tiga bulan perkara ini berlanjutan. Sudah tentu ada kesilapan yang besar dilakukan kerajaan dalam kes ini.

"Sekarang ini masih belum terjawab, kenapa dia ditukar kepada CIDB dengan keadaan tergesa-gesa sebelum ini tanpa persetujuan tuan badan terlebih dahulu, sedangkan saya difahamkan dia seorang pekerja yang efisyen" soal Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

Katanya lagi, beliau yakin penerimaan Judin disebabkan pujuk rayu pihak tertentu yang tidak mahu isu sebenar terdedah di mahkamah jika saman Judin terhadap kerajaan itu dideganr kelak.

Difahamkan semakan kehakiman saman Judin itu bakal didengan 24 Ogos ini.

"Apabila pegawai tinggi kerajaan menyaman kerajaan, sudah tentu ianya suatu yang memalukan kerajaan.

"Maka tawaran baru dikeluarkan supaya Judin menarik semula saman tersebut bagi mengelak kerajaan dimalukan," katanya.

Walaupun kemelut dua ketua pengarah di JKR itu selesai, namun kata Mahfuz lebih besar dari itu ia menjelaskan bahawa berlaku salah guna kuasa terhadap penjawat awam demi kepentingan politik pihak tertentu

03 Ogos 2011

PR: Pakatan desak sidang Parlimen tergempar

PETALING JAYA, 3 Ogos: Ahli Parlimen Pakatan Rakyat mendesak Perdana Menteri memanggil sidang Parlimen tergempar bagi membincangkan isu penduduk tetap (PR) berubah menjadi warganegara sekaligus didaftarkan sebagai pengundi untuk pilihan raya umum ke-13.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, ianya perlu dibincangkan secara serius di Dewan Rakyat kerana melibatkan keselamatan negara.

Mereka akan menghantar surat dalam masa terdekat bagi tujuan itu.

"Perkara ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja kerana berbahaya kepada keselamatan negara.

"Penduduk tetap yang ikut prosedur biasa untuk dapatkan kerakyatan mengambil masa sehingga 10 tahun dan lebih, tapi bukti yang kita tunjuk ini membuktikan mereka mendapat warganegara dalam masa beberapa jam," kata beliau pada sidang media di Pejabat Pakatan Rakyat, Seksyen 16, dekat sini hari ini.

Beliau yang juga ahli Parlimen Kubang Kerian sebelum itu menunjukkan beberapa nama yang bertukar status daripada PR kepada warganegara yang diperoleh daripada laman web Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sendiri.

Menurutnya, di Selangor membabitkan 1,108 penduduk tetap yang telah dimasukkan ke dalam daftar pemilih yang layak mengundi.

Beliau memberi contoh di Dun Paya Jaras, bantahan dibuat ke atas beberapa nama yang pada asalnya mempunyai kad pengenalan merah namun mendapat kad pengenalan biru dalam masa tidak sampai dua jam seperti yang dilaporkan media semalam.

"Kita peroleh bukti ini dari laman web JPN sendiri. Pakatan yakin penukaran status ini diterajui BN dengan bantuan agensi-agensi mereka," katanya.

Sehubungan itu beliau memberi masa seminggu kepada Datuk Seri Najib Razak untuk memberi maklum balas berhubung desakan itu.

Beliau juga berkata, tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil adalah relevan apabila dakwaan mereke sebelum ini ternyata tepat.

"Yang didedahkan ini hanya sebahagian. Ada lagi yang tidak dikesan. Apa yang Bersih tuntut adalah relevan," katanya.

Turut bersama Pengarah Jabatan Pilihan Raya PAS Pusat, Dr Hatta Ramli, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong mewakili DAP dan beberapa pimpinan Pakatan Rakyat yang lain.
-Harakahdaily

MyPR-MyKad: PAS dakwa sindiket dilindungi BN hadapi PRU-13

KUALA LUMPUR, 3 Ogos — PAS mendakwa Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menukar status
kewarganegaraan dalam kadar yang cepat sambil menyifatkan ia dilakukan oleh “sindiket” yang dilindungi Barisan Nasional (BN) demi mengekalkan kemenangan pada pilihan raya umum ke-13.

Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub (gambar) berkata, langkah JPN “membenarkan” pemastautin tetap menukar status kepada warganegara adalah amat tidak bertanggungjawab.

Selain itu, beliau percaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) turut terlibat dalam “sindiket” itu.

“Perbuatan ini amat tidak bertanggungjawab dan saya tidak tahu bagaimana JPN boleh menukar status pemastautin tetap dalam tempoh hanya beberapa jam.

“Saya percaya ia dilakukan oleh sindiket, yang mana SPR, JPN dan sindiket ini yang beri laluan (untuk menukar status) selain diberi perlindungan oleh BN,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Ahli Parlimen Kubang Kerian ini menambah, pihaknya masih mengumpulkan maklumat lanjut mengenai perkara itu sambil menambah, ia juga berlaku di negeri-negeri lain sebagai persediaan BN dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13, yang dijangka diadakan penghujung tahun ini.

“Bagaimana seorang pemastautin tetap yang memegang kad pengenalan merah (MyPR) boleh tukar status dalam masa yang singkat? Sudah pasti ia dilakukan oleh sindiket yang mendapat perlindungan daripada kerajaan untuk menjadikan mereka ini sebagai pengundi.

“Kita ada bukti ... dan kita juga sedang mengumpulkan maklumat lanjut mengenai perkara ini, kita juga akan semak daftar pemilih untuk pastikan perkara yang sebenar,” katanya.

Tambah Salahuddin, tindakan menukar status kewarganegaraan membuktikan BN adalah parti yang tidak bermaruah dan sanggup menang dengan apa jua cara termasuk “permainan kotor.”

Semalam PAS Wilayah Persekutuan mendedahkan telah mengenal pasti 52 nama dalam daftar pemilih yang mana kesemua mereka adalah pemastautin tetap tetapi bertukar status apabila disemak dalam sistem SPR.

Kata Pengarah Jabatan Pilihan Raya Wilayan Persekutuan Abdul Halim Hassan, pihaknya telah menyemak status kesemua individu itu pada sebelah pagi dalam sistem JPN dan ia mengatakan mereka adalah pemastautin tetap.

Bagaimanapun apabila menyemak di pejabat SPR Wilayah Persekutuan pada sebelah petang, kesemua pemegang kad pengenalan MyPR itu bertukar kepada warganegara dan boleh mengundi.

Perkara sama juga pernah dibangkitkan pimpinan Pakatan Rakyat di Selangor dan Kelantan berhubung pengundi hantu dan pemberian kad pengenalan kepada warga asing.

Selain itu, Pakatan Rakyat juga mendakwa BN mendaftarkan warga asing sebagai rakyat negara ini melalui operasi “MyDaftar.”

Sementara itu, Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilasasi Dewan Pemuda PAS pusat, Suhaizan Kaiat menegaskan, sistem biometrik yang diperkenalkan SPR tidak harus dilaksanakan “penipuan dan penyelewengan” telah berlaku di peringkat dasar.

“SPR cadang sistem biometrik tapi apa yang kita tahu data pengundi akan diambil daripada sistem data JPN, kalau JPN boleh menukar status kewarganegaraan jadi apa lagi yang kita boleh haramkan dengan sistem biometrik ini?

“Apa jaminan sistem biometrik ini kalau JPN boleh memanipulasikan status kewarganegaraan yang mana pemastautin tetap boleh bertukar kepada warganegara dalam masa yang sangat singkat ... beberapa jam sahaja,” katanya.

Bagaimanapun beliau berkata Putrajaya masih mempunyai masa untuk melakukan perubahan dengan melaksanakan lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0).

Lapan tuntutan Bersih adalah agar SPR membersihkan daftar undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minimum 21 hari, diperkukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

“(Kerajaan) masih ada masa ... masih ada masa untuk buat perubahan, tuntutan Bersih 2.0 perlu dilaksanakan sekiranya kerajaan benar-benar serius mahu buat perubahan.

“Kerajaan perlu lakukan reformasi agensi kerajaan secara besar-besaran,” kata Suhaizan.

Jelas beliau, pihaknya setakat ini telah mengenal pasti ribuan pemastautin tetap telah bertukar status kewarganegaraan dengan Selangor mencatat jumlah tertinggi.

“Kita ada semua maklumat ini, kita ada beribu nama pemastautin tetap ini, seluruh Semenanjung Malaysia ada dan setakat ini kita masih belum menerima maklumat tentang sabah dan Sarawak.

“Apa-apa pun kita akan terus mengumpulkan maklumat dan saya minta agar kerajaan serius,” katanya.-tmi

Tender projek: Kontraktor Melayu Pulau Pinang dakwa MCA rasis

KUALA LUMPUR, 2 Ogos — Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang mengecam sambil mendakwa MCA memainkan sentimen perkauman dengan melabel Ketua Menteri Lim Guan Eng sebagai anti-Cina hanya kerana kebanyakan projek di bawah sistem tender terbuka diberi kepada kontraktor Bumiputera.

Pemangku Yang Dipertua Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang Datuk Izham Merican berkata, “nampaknya MCA begitu jahil sekali” kerana tidak faham istilah tender terbuka yang membenarkan semua kontraktor tanpa mengira kaum dan agama bersaing untuk projek kerajaan negeri, termasuk yang melebihi nilai RM200,000 dan memilih yang paling baik dari segi harga dan kualiti.

“Dengan hanya mempertikaikan pemberian kontrak kepada Melayu, adakah MCA bersifat perkauman, dengan memandang rendah keupayaan kontraktor Melayu yang dianggap tidak setaraf atau sebaik dengan kontraktor lain?

“Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang menolak dengan sekeras-kerasnya sentimen perkauman MCA yang menghina kontraktor Melayu dengan persepsi negatif ini,” kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan.

Mengulas kenyataan Ketua Wanita MCA Puan Tan Cheng Liang baru-baru, Izham menegaskan, MCA harus ingat bahawa dalam semua kaum ada golongan yang baik dan ada yang tidak sebegitu baik, begitu juga di kalangan masyarakat Cina sendiri.

Dalam sistem tender terbuka, katanya, pemberian kontrak di bawah kerajaan negeri Pulau Pinang dilakukan secara adil dan tidak mengetepikan kaum lain.

“Saya sebagai Timbalan Yang Dipertua dan Pemangku Yang Dipertua telah berjumpa dengan Ketua Menteri supaya membantu warga kontraktor Bumiputera di Pulau Pinang dan ini disambut baik oleh Ketua Menteri.

“(Ia) menunjukkan sikap profesionalnya, beliau tidak mencampur aduk hal politik dan tidak memilih kaum untuk membantu dan selalu bercakap berdasarkan fakta dan ini amatlah disanjungi,” kata Izham lagi.

“Malah ahli-ahli persatuan saya amat menghargai pendekatan YAB Ketua Menteri yang tidak mewajibkan sebarang kontrak kerajaan mesti mendapat kebenaran ketua bahagian parti seperti yang dibuat sebelum ini.

“Saya hendak mengingatkan bahawa isu penawaran kepada kaum Bumiputera tidak harus dipolitikkan dan atau dijadikan isu perkauman,” katanya lagi.

Izham juga menambah, sebagai sebuah NGO yang mempunyai ahli daripada pelbagai parti walaupun kebanyakannya terdiri daripada ahli Umno, perjuangan pihaknya adalah menentukan warga kontraktor terbela.

Kata Izham, pada hari ini ramai kontraktor yang gulung tikar dan keadaan yang dialami dalam industri pembinaan tidak lagi seperti suatu ketika dahulu dan “kami merayu kepada kerajaan pusat supaya dapat membantu menangani masalah ini.”

“Kami ucapkan terima kasih kepada kerajaan pusat dan ketua menteri yang telah pun berusaha dan telah mengatasi masalah-masalah yang dikemukakan oleh pihak persatuan,” katanya lagi.

Malah kata beliau, seperkara lagi untuk makluman sekiranya kontrak ditawarkan kepada Bumiputera, harus diingat bahawa kebanyakan pembekal-pembekal adalah bukan Bumiputera dan golongan pekerja-pekerja juga kebanyakan bukan kaum Bumiputera.

“Oleh itu, bagi tiap-tiap projek yang ditawarkan oleh pihak kerajaan kepada kontraktor Bumiputera dengan cara tersendirinya memberi peluang kepada kaum-kaum lain.

“Saya sebagai Timbalan Yang Di Pertua dan Pemangku Yang Dipertua persatuan ingin menyatakan bahawa setakat hari ini Ketua Menteri Pulau Pinang tidak pernah mengetepikan kaum Bumiputera dalam industri pembinaan dan sebagai pemimpin beliau bersikap terbuka walaupun dicemuh oleh pihak-pihak tertentu yang sengaja tidak faham akan dasar kerajaan negeri,” katanya lagi.-tmi

'Ustaz Azizan nampak letih sangat'

Sebelum dimasukkan ke Institut Jantung Negara (IJN), Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Razak sejak sebulan lepas kelihatan sangat letih sehingga menyebabkannya menukar rutin tidur.

Setiausaha politiknya Muhammad Sanusi Md Nor berkata, Azizan yang sebelum ini berjaga sehingga jam 1 hingga 2 pagi, kini terpaksa tidur sejam atau sejam setengah selepas Maghrib.

"Kebelakangan ini dia tidur selepas Maghrib, hingga jam 9.30 atau 10.00 (malam), selepas itu baru dia memanggil saya ke rumah.

"Kalau tak panggil saya, dia akan maklumkan dia nak jumpa si polan si polan di rumah, semuanya berkaitan kerja.

"Keletihannya nampak sangat-sangat. Jam 12 baru selesai," kata Sanusi.

Sehubungan itu, Sanusi yang juga ketua penerangan PAS Kedah berkata setelah bekerja "dari pagi hingga pagi", beliau patut berehat sekejap.

Semalam, kesihatan Azizan yang dimasukkan di IJN di Kuala Lumpur untuk menjalani rawatan serta pemeriksaan jantung, dilaporkan tidak membimbangkan dan berada dalam keadaan stabil.

Azizan yang menghidap penyakit darah tinggi dimasukkan ke IJN Jumaat lalu selepas mengadu sakit jantung.

Menulis dalam blognya hari ini, Sanusi juga menggambarkan Azizan sebagai orang yang kuat bekerja dan enggan bercuti walaupun untuk berehat.

"Laaaa... aku nak rehat lagu mana? Hang tak nampak kerja kita bertimbun tu...," kata Sanusi menceritakan semula reaksi Azizan apabila dinasihatkan berehat.

02 Ogos 2011

PANAS!! Utusan dedah Pekung UMNO Kedah.

BARU-baru ini dalam satu pertemuan, seorang pemimpin veteran UMNO memberitahu penulis bahawa Kedah merupakan salah sebuah negeri yang Barisan Nasional (BN) mempunyai peluang cerah untuk merampasnya kembali daripada pembangkang.

Pelbagai kemelut yang melanda pentadbiran kerajaan negeri di bawah Pas kini memungkinkan BN mempunyai harapan untuk meraih kembali sokongan rakyat di negeri Jelapang padi tersebut.

Namun begitu persoalan yang bermain di fikiran banyak pihak termasuk pemimpin veteran tersebut ialah sejauh manakah pemimpin-pemimpin UMNO dan BN di Kedah benar-benar bersedia untuk melunaskan misi berkenaan.

Semua orang Kedah tahu, Pas yang dibantu oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP tidaklah sehebat mana di negeri berkenaan.

Lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke Kedah, pada Khamis lalu dikatakan banyak menyuntik semangat dan memberikan isyarat kepada rakyat Kedah bahawa mereka perlu menyokong BN.

Keprihatinan Perdana Menteri yang bersedia meluangkan masa melakukan tinjauan mesra dan meluluskan peruntukan sebagai RM1.12 juta bagi membina sebuah masjid di Taman Wira Mergong, di Alor Setar turut membantu meningkatkan imej BN.

Tetapi soalnya, sejauh manakah UMNO dan BN Kedah di bawah kepimpinan Datuk Ahmad Bashah Md.Hanipah mampu merebut peluang untuk memastikan sokongan rakyat kembali kepada parti berkenaan.

Ketika berbual-bual dengan seorang pemimpin UMNO Kedah di Kuala Lumpur baru-baru ini, penulis mendapati terlalu banyak kelemahan yang perlu diperbaiki oleh Ahmad Bashah dan pemimpin parti berkenaan jika mereka mahu menegakkan kembali panji-panji BN di negeri itu.

Perkara yang paling ketara ialah sehingga kini biar pun Kedah sudah jatuh ke tangan pembangkang masih belum ada kesedaran di kalangan pemimpin-pemimpin UMNO untuk berhenti berpolitik sesama mereka.

Sama ada hendak diakui atau tidak berdasarkan maklumat yang diterima oleh penulis, daripada keseluruhan 15 bahagian UMNO di Kedah, 10 daripadanya bermasalah. Ia berpunca daripada politiking sesama sendiri - satu 'penyakit' yang tidak pernah mampu diubati dalam UMNO sejak dulu lagi.

Mungkin akan ada pemimpin UMNO akan menganggap tulisan ini ibarat membuka pekung di dada atau satu rekaan tetapi hakikat tetap hakikat, fakta tetap fakta.

Pemimpin-pemimpin UMNO Kedah perlu insaf bahawa mereka bukan pemerintah di negeri berkenaan tetapi pembangkang, oleh itu sikap dan tindakan serta semangat perlu berteraskan kepada keazaman untuk merampas kembali negeri itu daripada Pas, PKR dan DAP.

''Masalah utama ialah hendak mencari calon, kita kena akui sampai sekarang belum ada calon yang paling sesuai bagi memenuhi apa yang dipanggil 'calon boleh menang' seperti mana dikehendaki oleh Perdana Menteri,'' kata pemimpin UMNO tersebut.

Keadaan menjadi bertambah rumit apabila masalah dalaman di 10 bahagian berkenaan masih juga tidak selesai-selesai, biar pun UMNO sudah jadi pembangkang di Kedah.

Masing-masing masih lagi hendak 'mempromosikan' diri sendiri dan merasakan paling layak untuk menjadi calon, biarpun ada antara mereka yang ditafsirkan, ''umum nama sahaja pun dah kalah.''

Kesudahannya di sesetengah bahagian yang bermasalah ini wujud sekurang-kurangnya enam 'war lord' yang mempunyai pengikut masing-masing iaitu ketua bahagian, timbalan ketua bahagian, naib ketua, ketua Wanita, ketua Pemuda dan ketua Puteri.

Justeru jika salah seorang dipilih sebagai calon belum tentu yang lain akan menyokong sebaliknya akan wujudnya apa yang orang Kedah panggil 'das kaki' atau orang Kelantan kata 'cah keting'.

Walaupun perbalahan ini tidaklah begitu ketara 'di permukaan' tetapi rakyat di kawasan-kawasan terlibat amat memahami kemelut yang berlaku justeru semua itu hanya merugikan UMNO dan BN.

Keadaan menjadi bertambah buruk apabila ada dakwaan bahawa Ahmad Bashah sebagai pengerusi perhubungan UMNO negeri tidak mempunyai cengkaman bagi mengatasi kemelut yang berlaku. Malahan Ahmad Bashah juga dikatakan terlalu bergantung kepada pucuk pimpinan parti untuk melaksanakan sesuatu program.

Ahmad Bashah dan seluruh kepimpinan Kedah perlu menunjukkan kesungguhan untuk merampas negeri itu daripada Pas.

Setakat ini kita memuji kelantangan UMNO Kedah mendedahkan kepincangan pentadbiran Kerajaan Pas tetapi ia belum mencukupi bagi menjana kemenangan, jika di dalam UMNO sendiri masih ada kelemahan yang tidak diperbaiki.

Kita yakin sebagai seorang yang cukup berpengalaman dalam berpolitik, Ahmad Bashah mampu mengendalikan keadaan, apa yang diperlukan daripada beliau ialah keberanian membuat keputusan dan bertindak.
Jika benar pemimpin-pemimpin UMNO dan BN di Kedah mahu menang dalam pilihan raya mereka perlu bersatu padu dan mengukuhkan perpaduan sesama mereka.

Tindakan bertelingkah dalam mesyuarat bahagian adalah sesuatu perbuatan yang memalukan kerana UMNO bukannya pemerintah tetapi pembangkang.

Kalau berada dalam kedudukan pembangkang pun masih belum mahu insaf lagi, apakah pemimpin UMNO Kedah hanya akan sedar apabila parti itu terus ditolak selama-lamanya di negeri berkenaan?

Oleh itu adalah wajar jika pemimpin-pemimpin UMNO Kedah memahami cabaran besar yang ada di hadapan mereka, bersatulah dalam satu barisan dan perkukuhkanlah kedudukan.

Banyakkan program-program untuk memenangi hati rakyat seperti mana diusahakan oleh Najib dan Timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Janganlah pemimpin UMNO Kedah hanya bijak mengatur strategi untuk menjatuhkan lawan politik daripada parti sendiri tetapi beku mindanya dalam menumbangkan pembangkang.

Satu fakta yang harus difahami ialah pembangkang tidaklah sekuat mana di Kedah dan senario 2008 tidak lagi menghantui BN sehingga memungkinkan rakyat akan terus menolak parti itu.

Justeru inilah kesempatan terbaik kepada UMNO Kedah untuk bangkit semula dan ia hanya akan tercapai jika pemimpin-pemimpin parti itu bak kata salah seorang daripada mereka menyingkirkan tindakan'marahkan dua ekor nyamuk, satu kelambu dibakar'.

Apakah maksud tindakan berkenaan? Terserahlah kepada pemimpin-pemimpin UMNO di Kedah memikirkannya, apa yang pasti selagi mereka tidak meletakkan kepentingan parti mengatasi segala-galanya, bukan kata 'kelambu', bilik tidur pun boleh hangus bersama-sama akibat 'panas bahang' politiking sesama sendiri.


Oleh ZULKIFLEE BAKAR
pengarang@utusan.com.my

TADI IC MERAH SEKARANG DAH BIRU MALAM NANTI HILANG JADI HANTU - HABISLAH NEGARAKU

Pengundi baru: Pagi tadi PR, petang ini warganegara

Kurang empat jam selepas Malaysiakini melaporkan seorang penduduk tetap (PR) yang memegang kad MyPR merah telah didaftarkan sebagai pengundi baru, dia nampaknya telahpun menjadi warganegara.

Dia kini mempunyai MyKad biru, berdasarkan semakan pada sistem dalam talian yang sama Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di mana butiran pendaftarannya sebagai pengundi, direkodkan.Semakan pada sistem pengesahan dalam talian JPN sebanyak dua kali - pada jam 5.48 petang semalam dan 11.30 pagi ini - menunjukkan nama Mismah adalah berstatus PR yang telah mengambil kad MyPRnya (No 640704715238), kad pengenalan bagi PR.

Apabila nombor yang sama dimasukkan ke dalam sistem pengesahan dalam talian SPR, Mismah yang sama adalah pengundi berdaftar yang baru.

Bagaimanapun, satu lagi semakan dengan sistem JPN pada jam 3 petang ini menunjukkan hasil yang mengejutkan - Mismah telah menjadi warganegara dengan Mykad biru.

Statusnya pada sistem pengesahan dalam talian SPR kekal sama pada jam 3 petang - pengundi yang baru berdaftar dalam senarai daftar tambahan pemilih yang dipamerkan oleh semakan umum
-MK

Ampun Tuanku, Patik pohon tolak bubar Parlimen

Ampun Tuanku, Patik pohon tolak bubar Parlimen

KUALA LUMPUR, 2 Ogos: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar memohon Yang di-Pertuan Agong tidak memperkenankan pembubaran Parlimen selagi lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih 2.0 tidak dipenuhi.

"Isu yang mendesak kini ialah ancaman kepada kedaulatan dan keselamatan negara dengan kebanjiran warga asing di dalam daftar pemilih Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sendiri.

"Apabila daftar pemilih dibanjiri oleh warga asing, ia jelas merupakan ancaman serius kepada kedaulatan negara dan keselamatan negara selain dari pencabulan hak asasi warganegara Malaysia sendiri," tegas beliau ketika menuntut supaya SPR menjelaskan bagaimana daftar pemilih dibanjiri oleh warga asing yang hanya memiliki status penduduk tetap sahaja.

Mahfuz menyifatkan pendedahan itu sebagai bukti yang tidak boleh disangkal lagi bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) dan SPR tidak habis-habis membohongi rakyat Malaysia apabila berulang kali mendakwa bahawa daftar pemilih yang ada sudah dibersihkan.

"Kita boleh terima kalau nama orang yang baru sahaja seminggu dua meninggal dunia masih ada dalam daftar pemilih walaupun zaman sekarang zaman teknologi yang membolehkan nama si mati dibuang hampir serta merta dari daftar pemilih.

"Tetapi kebanjiran begitu banyak warga asing bukan lagi perkara yang boleh dikompromikan. SPR boleh dituduh terang-terangan terlibat membiarkan kedaulatan dan keselamatan negara ini terancam.

"Sebagai agensi kerajaan, SPR tidak sepatutnya dilihat menjadi pihak yang mengancam kedaulatan dan keselamatan negara," tegas Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Antara lapan tuntutan bersih ialah supaya SPR membersihkan daftar pengundi. Tuntutan-tuntutan lain ialah mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, masa kempen minima 21 hari, akses media yang bebas dan adil, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

"Sebab itulah kita mohon Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu campur tangan antaranya tidak memperkenankan permintaan Perdana Menteri untuk membubarkan parlimen selagi tuntutan Bersih tidak dipenuhi.

"Kini semakin terbukti, keengganan SPR membersihkan daftar pengundi sudah sampai ke peringkat mengancam kedaulatan dan keselamatan negara dengan kebanjiran warga asing dalam daftar tersebut.

"Jangan sampai nanti orang melihat SPR bukan sahaja tidak mahu membersihkan daftar pemilih malah menjadi dalang utama yang mengotorkan daftar itu dengan kebanjiran warga asing tersebut," kata Mahfuz.

Kebanjiran warga asing dalam daftar pemilih itu didedahkan oleh blog Perisik Rakyat (http://www.perisik-rakyat.com).

Blog itu mendedahkan sehingga 169 nombor Kad Pengenalan Pemastautin tetap Bukan Warganegara Malaysia yang dikesan telah didaftarkan sebagai pengundi di Malaysia.

Menurut pendedahan Perisik Rakyat, antara warga asing yang didaftarkan sebagai pengundi bernama Mismah.

Menurut laporan Malaysiakini pula, Mismah diterima sebagai pengundi baru di Ijok, di mana Ahli Dewan Undangan Negerinya ialah Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Ahli Parlimennya ialah Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dzulkelfy Ahmad.

Menurut Malaysiakini, Mismah didaftarkan dalam daftar pemilih tambahan sekarang dan sedang dipamer kepada awam untuk diteliti.

Semakan dalam melalui sistem pengesahan dalam talian JPN dan SPR mengesahan dakwaan itu.

Sistem JPN yang membenarkan pengguna menyemak status individu dengan memasukkan nombor kad PR, menunjukkan Mismah (640704715238) seorang penduduk tetap.-harakahdaily

SPR MEMANG HARU -PR didaftar sebagai pengundi


Meskipun Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berulang kali menjamin bahawa tiada warga asing dibenar berdaftar sebagai pengundi, sistem pengesahan Jabatan Pendafaran Negara dan SPR menunjukkan sebaliknya.

Seorang pemegang status penduduk tetap (PR) diterima sebagai pengundi baru di Ijok, kawasan yang disandang Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Malaysiakini dimaklumkan oleh pembaca bahawa PR bernama “Mismah” didaftarkan dalam daftar pemilih tambahan sekarang dan sedang dipamer kepada awam untuk diteliti.

Semakan dalam melalui sistem pengesahan dalam talian JPN dan SPR mengesahan dakwaan itu.

Sistem JPN yang membenarkan pengguna menyemak status individu dengan memasukkan nombor kad PR, menunjukkan Mismah (640704715238) seorang penduduk tetap.

Bagaimanapun, nombor sama yang disemak di sistem SPR mendapati Mismah pengundi baru.

UMNO Kedah 'GORENG' Najib

UMNO Kedah 'GORENG' Najib
BERITA BESAR! BERITA BESAR!

“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, akan makan tengah hari bersama-sama rakyat Kedah sempena lawatan beliau ke negeri itu Khamis ini”.

Acara makan tengah hari masakan kampung dalam program kenduri itu dijadualkan di Padang Awam Guar Chempedak dan dijangka dihadiri 10,000 orang.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Paduka Ahmad Bashah Md Hanipah, berkata lawatan rasmi sehari Perdana Menteri itu bermula dengan lawatan pada sebelah pagi ke Masjid Taman Wira Mergong dibina oleh Kerajaan Pusat sebanyak RM1.2 juta.

Ahmad Bashah berkata, Perdana Menteri kemudian akan bertemu orang ramai di tapak Pasar Tani Taman Wira, berdekatan masjid tersebut dan bersarapan bersama mereka di gerai di pasar tani berkenaan.

"Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) pula mengadakan pasar tani mega di Taman Wira, selama tiga hari berturut-turut mulai Rabu ini sempena sambutan ketibaan Ramadan," katanya dalam kenyataan media di sini, hari ini.

Beliau berkata Perdana Menteri akan menghadiri majlis bersama masyarakat Cina di Sekolah Menengah Keat Hwa, Jalan Kuala Kedah serta sambutan 100 tahun penubuhan sekolah tersebut dan selepas itu menghadiri kenduri rakyat di Padang Awam Guar Chempedak.

"Semua hadirin akan duduk secara bersila bersama Perdana Menteri pada majlis jamuan ini. Pada majlis ini juga upacara menaikkan kain rentang gergasi Barisan Nasional (BN) akan dilakukan," katanya.

Pada sebelah petang, Perdana Menteri dijadual menghadiri perjumpaan dengan 10,000 belia di Stadium Mini Pendang dan diikuti pertemuan dengan rakan facebook beliau di Hotel Holiday Villa, Alor Setar.

Sebelum berangkat pulang ke Kuala Lumpur, Najib akan menyertai jamuan makan malam bersama-sama 3,000 orang di Dewan Wawasan Jitra yang terbuka kepada orang ramai. - BERNAMA

Realitinya lawatan Najib ke Kedah bukannya bertemu rakyat Kedah tetapi hanya indah khabar dari rupa dengan berlegar-legar bersama konco-konco UMNO sahaja untuk menguatkan politik mereka.

Lawatan ke Taman Wira hanya untukmemulihkan kekuatan YB Datuk Ahmad Bashah yang ‘ratingnya’semakin menjunam kerana janji-janji lama hanya tinggal janji.

Lawatan ke Guar Chempedak untuk meletak tapas asas Senator Jamil Khir sebagai calun yang disebut-sebut dalam PRU13 yang akan datang.

Perjumpaan dengan 10,000 belia di Pendang hanyalah untuk memberi nafas politik kepada Datuk Rozai Shafian yang sedang tercungap-cungap seperti nyawa ikan dalam akuarium yang kehabisan air.

Hakikatnya pertemuan ini seharusnya di luar dari ‘inner circle’ UMNO di mana ketika ini hamba rakyat Kedah semakin hari semakin terasa kejauhan dengan Najib PM mereka.

Manakala kecintaan kepada Ustaz Azizan pulak semakin hari semakin bertapak di hati dan jiwa nurani mereka.

Kesimpulannya DS Najib masih lagi gagal membaca kehendak jiwa rakyat Kedah kerana masih dikongkong juak-juak UMNO yang hanya pandai mencium tangan Perdana Menteri tetapi tidak pandai mencium tangan rakyat.
-mummyrokiah

"Kesihatan Menteri Besar dalam keadaan stabil sekarang

MB Kedah dimasukkan ke IJN, jantung tersumbat

Kesihatan Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang dimasukkan di Institut Jantung Negara (IJN) di Kuala Lumpur untuk menjalani rawatan serta pemeriksaan jantung, tidak membimbangkan dan berada dalam keadaan stabil.
Menurut Setiausaha Akhbar beliau, Mohd Helmi Khalid, Azizan yang menghidap penyakit darah tinggi dimasukkan ke IJN Jumaat lalu selepas mengadu sakit jantung.

"Doktor yang memeriksa beliau mendapati satu saluran ke jantungnya ada masalah (tersumbat) dan menasihatkan Menteri Besar tinggal lebih lama untuk dirawat, selain bagi menstabilkan tekanan darahnya.

"Kesihatan Menteri Besar dalam keadaan stabil sekarang, tetapi saya tidak tahu bila doktor akan membenarkan beliau keluar dari IJN," katanya ketika dihubungi.

Mohd Helmi berkata doktor juga tidak membenarkan Azizan menerima pelawat bagi mengelak gangguan terhadap proses rawatan dan membolehkan tekanan darah beliau kembali normal dengan lebih cepat.

Bagaimanapun, beliau berkata Sultan dan Sultanah Kedah serta beberapa anggota Exco kerajaan negeri itu sempat menziarahi Azizan di IJN hari ini.

- Bernama

01 Ogos 2011

PEMIMPIN BN RAMAI YANG TIDAK RELEVAN LAGI.

Kita kembali ke garis permulaan

Dalam situasi politik yang begitu kusut pada hari ini, apa yang perlu bagi negara ialah untuk mempunyai pemimpin yang penuh dengan ‘wisdom’ politik yang berpijak di atas alam yang nyata. Ucapan bergegar-gegar tidak lagi menjadi alat penyatu sesuatu kaum dan di antara kaum di negara yang berbilang bangsa, agama dan budaya ini.

Pemimpin yang dikatakan pemimpin yang mempunyai ‘wisdom’ itu adalah pemimpin yang tidak lagi bercakap hingga pecah anak tekak, tetapi pemimpin yang faham keadaan sebenarnya yang melanda negara. Apabila pemimpin itu faham keadaan sebenarnya maka adalah mudah bagi pemimpin itu untuk mencari kaedah penyelesaiannya mengikut kehendak semua orang dan kaum-kaum.

Tentulah di dalam membuat keputusan untuk di gubal dan di laksanakan itu ianya pasti ada pengorbanan dari semua pihak seperti kaum-kaum yang ada, pemimpin-pemimpin serta mereka yang bakal memberikan kepimpinan bagi penyelesaian itu. Yang terpenting sebelum apa-apa dilakukan semua pihak wajar insaf dan sedar serta mengakui yang keadaan ini jika tidak di selesaikan akan membawa padah dan mudharat kepada negara dan rakyat negara ini.

Segala yang dilakukan hendaklah mengikut acuan dan berdasarkan kepada masalah-masalah yang melingkungi kita semua supaya tindakan kita itu mampu menyelesaikan masalah-masalah yang berbangkit dengan sempurna. Selalunya masalah ini tidak akan mampu dilakukan oleh pemimpin yang menjadi penyebab kepada wujudnya masalah ini, lebih-lebih lagi jika pemimpin itu mempunyai stigma yang negative oleh kerana kelemahan kepimpinan dan faktor sampingan seperti mempunyai masalah peribadi serta keluarga.

DAN tidak juga melayakan jemaah yang bersama-sama dengan barisan kepimpinan itu. Ini di sebabkan mereka di sekeliling pimpinan itu juga mempunyai ‘accountability’ yang besar kerana segala tindakan salah pucuk pimpinan itu sepatutnya di perbetulkan oleh jemaah dalam kepimpinan itu. Jika tidak dilakukan maka seluruh jemaah tersebut wajar berkorban bersama-sama dengan pucuk pimpinan bagi mengatasi masalah yang di hadapi negara.

Pembaharuan yang dimaksudkan ialah baharu dalam semua elemen-elemen penting kepimpinan. Ianya mesti dilihat baru supaya rakyat dapat melupakan episod-episod buruk yang kita lalui. Rupa dan bentuk kepimpinan negara yang baru itu mesti mempunyai pengalaman luas dalam mentadbir dan melaksanakan dasar-dasar kerajaan dengan berjaya.

Najib dalam erti sebenarnya telah kehilangan penghormatan rakyat kerana dasar-dasar ‘flip-flop’ dan tidak ada pun satu dari dasar yang di umumkan beliau setiap bulan itu akan berjaya dilaksanakan. Rakyat sudah sampai ketahap jemu dan bosan dengan cara beliau mentadbir negara yang kini memerlukan penumpuan khusus untuk mencapai negara maju. Oleh kerana beliau bercakap terlalu banyak ada di antara kata-kata beliau itu membayangkan sikap sebenar beliau sebagai pemimpin.

Di antaranya ialah ‘aku tolong kamu dan aku akan tolong kamu kembali’. Kata-kata ini membayangkan Najib memang kekurangan ‘wisdom’ yang amat diperlukan oleh negara kini. Kata-kata itu tidak akan terlepas dari pandangan ramai yang Najib sedang membina barisan kroni yang kuat untuk mempastikan kemenangan dalam pilihanraya dan tentulah cara ini menjadikan negara ini hanya dikuasai oleh mereka yang memberikan sokongan sahaja. Jika beliau berjaya dengan ‘you help me to help you back’ ini akan secara atomatik menjadi pemimpin yang tidak legitimate.

Kita perlu memahami bahawa jika kita menggenggam kuasa secara tidak legitimate tadi negara tidak akan stabil kerana sebahagian besar rakyat tidak berpuas hati. Apa gunanya berkuasa dengan ‘you help me and I shall help you back’ kerana kuasa itu bukan sokongan yang natural dari rakyat berbilang kaum ini?

Elemen yang paling penting di dalam kepimpinan ialah kepimpinan yang mempunyai ‘legitimacy’ yang jelas. Najib tahu yang ramai di antara pimpinan yang ada di dalam kerajaan dan UMNO sekarang sudah tidak relevan lagi. Tetapi Najib tidak tahu untuk mengatakan kepada ‘warlords-warlords’ ini untuk mengundurkan diri kerana takut mereka akan menarik sokongan terhadap beliau. Isu ini sangat membebankan Najib dan kita tahu Najib tidak akan berani melakukannya. Justru yang akan menanggung perasaan dan kekecewaan ialah rakyat dan negara.

Situasi sekarang ini amat meruncing dan setiap pihak wajar melakukan sesuatu untuk menyelesaikan. Kita sudah sampai ke persimpangan dan sedang bertanya, ‘hendak melakukan untuk kepentingan peribadi saya atau untuk negara dan bangsa saya?’

Yang penting sekarang ialah untuk setiap insan berfikir dengan cermat dan jujur, mampukah kepimpinan hari ini membawa negara keluar dan kecurangan politik dan ekonOmi yang sedang berlaku tanpa kawalan pada hari ini. Mesti kita ingat yang negara ini negara kita bukan negara orang lain.

Tanggungjawab untuk menjaga negara ini terletak di bahu setiap rakyat negara ini. Apabila sudah berfikir apa-apa sahaja keputusan yang di ambil harus ditanggung oleh kita sendiri. Jangan pula kita menyalahkan orang lain jika keadaan tidak berubah kerana yang menyebabkan tiada perubahan itu adalah oleh kerana kita sendiri.

Sekarang ini UMNO tidak lagi mampu untuk membendung sokongan yang pernah mereka perolehi dahulu. Itulah sebabnya jika kita masih menggunakan isu mengenang budi misalnya, ia tidak relevan lagi kerana yang sepatutnya mengenang budi rakyat ialah parti dan pemimpin-pemimpin yang memerintah negara selama ini.

Keadaan amat serius dan jika tidak ada ‘political will’ yang kuat untuk memperbaiki keadaan kita akan menjadi rakyat yang tinggal dalam negara yang tidak mempunyai sistem dan ini akan merugikan setiap pihak terutamanya kepada rakyat yang masih terkial-kial untuk mencari kehidupan yang sempurna dalam negara yang kaya raya ini.

Seperti yang saya pernah cadangkan dahulu, ‘we have to start our nation anew’. Kita telah terlepas segala perkara yang sepatutnya menjadi genggaman kita….bukan sahaja untuk orang Melayu tetapi juga setiap bangsa yang mendiami negara kita ini. Elok kita berfikir beberapa jenak untuk mengenangkan nasib negara kita setiap hari.

Mari kita mulakan politik yang diperbaharui. Mulakan perbincangan yang baru dengan semua pihak seperti yang dilakukan oleh YTM Abd Rahman dan rakan dari semua bangsa. Cari jalan yang baik dengan pembaharuan yang boleh menyelamatkan siasah dan negara kita dalam jangka masa yang panjang.

Biarlah ianya dilakukan oleh seorang yang diterima semua pihak. Yang akan melakukan itu biarlah mereka yang tidak terlibat dengan sentimen perkauman serta tidak terlibat dengan apa-apa jenayah rasuah, pembunuhan dan sebagainya.

Kata agama suci kita, “berfikir sejenak lebih baik dari beramal sepanjang malam”.

MUSIM BARANG NAIK!!!

Harga kelapa meningkat di Terengganu

Orang ramai di Kuala Terengganu terkejut kerana harga kelapa meningkat antara RM2 dan RM2.50 sebiji berbanding RM1 hingga RM1.20 sebiji sebelum ini.
Para penjual kelapa mendakwa bahawa kenaikan harga kelapa itu disebabkan kelapa tiada dan juga bekalannya berkurangan.

Tinjauan Bernama di Pasar Payang di Kuala Terengganu hari ini mendapati tidak ramai peniaga menjual buah kelapa dan harganya melambung menyebabkan orang ramai mengeluh dan merungut.

Seorang peniaga di pasar itu, Kamariah hassan,40, ketika ditemui berkata kenaikan harga kelapa itu tidak dapat dielakkan kerana harga di peringkat pembekal agak tinggi disebabkan bekalan tiada.

"Hari ini pun susah nak cari bekalan kelapa," katanya.

Bagaimanapun, harga santan kelapa yang dijual di Pasar Payang hari ini didapati tidak naik dan masih kekal RM9 sekilogram seperti sebelum ini.

Sehubungan itu, orang ramai berharap pihak berkuasa memberikan perhatian terhadap harga kelapa yang naik secara mendadak memandangkan kelapa banyak digunakan pada Ramadan ini.

Sementara itu, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) ketika dihubungi memberi jaminan bekalan kelapa mencukupi di Terengganu bagi memastikan harga stabil.

Pengarah Fama negeri Hasan Jusoh berkata pihaknya kini berusaha mencari bekalan kelapa tempatan dan akan mengimport dari luar jika perlu.

Beliau berkata penjual kelapa mungkin mengambil kesempatan menaikkan harga kelapa dalam suasana umat Islam menyabut Ramadan.

- Bernama

AKHIRNYA KITA MENEMUI NEGARA "MERDEKA"

Bebaskan Malaysia dari penjajahan ketakutan dan keganasan!

Meskipun Tanah Malaya merdeka dari penjajahan British pada tahun 1957, dan seterusnya untuk Sabah dan Sarawak pada tahun 1963, namun pada hakikatnya negara Malaysia tidak pernah bebas dari penjajahan ketakutan dan keganasan. Kita bukan sebuah negara merdeka, selagi kita boleh dipukul polis pada bila-bila masa.

Demikianlah kata-kata ahli jawatankuasa BERSIH 2.0, Wong Chin Huat ketika berucap dalam candle light vigil, sebagai solidariti kepada keluarga mendiang Teoh Beng Hock untuk mencari kebenaran.

"Kita turun ke jalan raya untuk mencari demokrasi, namun akhirnya kita menemui negara," kata Wong Chin Huat, yang mendakwa bahawa tanggal 9 Julai 2011 menandakan kelahiran Malaysia 2.0. Teruja dengan sambutan hadirin, beliau memimpin untuk melaungkan "Merdeka!"

Wong Chin Huat berkata, tahanan EO6 kehilangan kebebasan untuk kira-kira 30 hari, dan mendiang Teoh Beng Hock kehilangan nyawanya pada usia 30 tahun - kedua-duanya berlaku dalam zaman pemerintahan Najib Razak. Beliau menaruh harapan agar rakyat Malaysia tidak perlu lagi bertoleransi kepada keganasan pada masa depan, hanya kerana alasan bahawa masyarakat kita terdiri daripada berbilang kaum.

Kira-kira 600 orang menyertai candle light vigil yang diadakan oleh Malaysians for Beng Hock di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor (KL-SCAH), semalam. Pengerusi BERSIH 2.0 Ambiga, Presiden KL-SCAH Tan Yew Sing, wakil NGO, pemimpin politik seperti Teo Nie Ching, Ean Yong Hian Wah, Jenice Lee, Sivarasa Rasiah, Zuraida Kamaruddin dan lain-lain lagi turut hadir untuk memberi solidariti kepada ahli keluarga mendiang Teoh Beng Hock.

Ambiga: EO6, BERSIH, TBH semuanya menuntut keadilan

Pengerusi BERSIH 2.0 Ambiga Sreenevasan berkata, kita tidak akan melupai Teoh Beng Hock. Malah, kita gagal menggantikan Teoh Beng Hock sebagai seorang suami, anak dan abang yang baik kepada ahli keluarganya. Beliau berkata, usaha menuntut pembebasan EO6, BERSIH 2.0, hinggalah kembalikan kebenaran untuk Beng Hock - kesemuanya menuntut satu perkara, iaitu keadilan, dan mendukung semangat negara hukum (rule of law).

Zuraida Kamaruddin mengakui bahawa dirinya turut merasai kesedihan apabila dimaklumkan kematian Teoh Beng Hock. Beliau pernah bertemu dengan Teoh Beng Hock di pejabat EXCO Selangor, Ean Yong Hian Wah. Beliau mendakwa dirinya nampak harapan apabila bertemu dengan orang muda seperti Teoh Beng Hock.

Ahli parlimen Serdang, Teo Nie Ching dan EXCO Selangor merangkap ADUN Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah menolak kesimpulan Suruhanjaya Siasatan Kematian Teoh Beng Hock bahawa mendiang mati kerana membunuh diri. Mereka merakamkan penghargaan kepada orang ramai kerana tidak melupai Teoh Beng Hock sepanjang dua tahun ini, malah menyeru agar rakyat terus mendesak agar kebenaran dikembalikan kepada keluarga Teoh.-MR

31 Julai 2011

UMNO pula sudah menjadi seperti pelesit kehilangan tuan…menyalak kebukit dan lembah

Rakyat tolak 3 perkara - 1) rasuah 2) salahguna kuasa 3) memainkan sentimen rasis.

Isu perkauman elok dihentikan sebelum terlambat.Mengendung isu perkauman tidak berhenti-henti sangat menjemukan kerana rakyat hendak hidup dengan aman dan damai. Isu ini hanya diperbesarkan oleh mereka yang lemah sokongan dan menggunakan isu ini sebagai cara untuk mendapatkan sokongan dari kaumnya sendiri.

Isu perkauman hanya permainan politik mereka yang berkuasa dan mereka yang tidak mampu untuk menjadi pemimpin kepada rakyat. Mereka menggunakan isu ini untuk kepentingan peribadi mereka semata-mata.

Mahu tidak mahu kita mesti akui yang semua rakyat ada hak untuk bersuara. Bagi saya kerajaan patut mengambil tindakan dengan undang-undang terhadap sesiapa yang melaungkan sentimen perkauman yang terlalu menebal. Kita terpaksa menerima yang semua kaum adalah rakyat Malaysia. Mereka berhak untuk bersuara tentang nasib masa depan mereka.

Masa depan sesebuah negara itu ditentukan oleh rakyatnya sendiri. Pemimpin tidak boleh menekan dan memaksa sesiapa pun untuk memberikan sokongan secara terus menerus kerana pemimpin itu sendiri telah dipilih oleh rakyat buat satu masa yang ditetapkan dan di negara kita mereka dipilih selama 5 tahun sahaja.

Dalam hal negara kita BN telah diberikan mandat sebegitu lama, tetapi keyakinan rakyat yang berterusan itu telah di salah guna oleh mereka dan mereka sudah menganggap yang hak untuk memerintah itu hanya ada kepada BN semata-mata. Dalam usaha mengekalkan mandat itu BN telah melangkaui batas-batas demokrasi yang sebenarnya.

BN khususnya UMNO tidak lagi percaya kepada sikap toleransi dan etika demokrasi yang sebenarnya dan sikap ini lama kelamaan menjadikan rakyat yang mempunyai walaupun sedikit pemikiran menjadi bosan. Rakyat sudah mula jemu dengan isu-isu yang diketengahkan terhadap parti-parti halal yang juga mempunyai hak untuk menawarkan untuk mendapatkan mandat dari rakyat.

Maka sekarang ini parti-parti yang berteriak tentang isu rasis ini dengan secara beransur-ansur dipinggirkan oleh rakyat berbilang kaum di negara ini. UMNO terutamanya masih dengan retorik usangnya kerana masih bercakap sesama sendiri betapa pentingnya UMNO itu untuk dikekalkan kerana UMNO sahajalah yang boleh menjamin masa depan negara dan orang Melayu.

Tetapi persoalannya benarkah UMNO kini masih relevan sebagai parti yang benar-benar memperjuangkan orang Melayu? Dulu benar yang UMNO merupakan parti kebangsaan yang menjadi payung kepada orang Melayu di samping menjaga kepentingan orang-orang bukan Melayu. Malahan seperti yang saya sebutkan acapkali orang-orang bukan Melayu memang menyokong UMNO itu untuk meningkatkan kedudukan orang Melayu yang akan berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah.

Tetapi keyakinan ini sudah hilang samasekali kerana UMNO mengambil sokongan semua pihak ini secara ‘for granted’. Kita telah menjadi kumpulan yang kufur terhadap nikmat yang di dapati melalui sokongan semua kaum ini. Oleh kerana unsur rasuah dan kecenderungan pemimpin-pemimpin UMNO sendiri untuk mengaut kekayaan sejak 3 dekad yang lalu, UMNO telah beransur-ansur menjadi lemah dan rasuah dalam parti telah menaikan mereka yang lemah kepimpinan untuk menjadi pemimpin dengan wang ringgit hasil dari kekayaan yang di dapati secara ‘ill gotten’ tadi.

Sokongan dari kaum bukan Melayu itu telah menurun kerana UMNO sendiri telah menyalah gunakan sokongan mereka kepada UMNO dengan secara terbuka dan mudah dipandang dan dilihat. Bukan Melayu telah menyaksikan bagaimana UMNO telah mempermainkan orang Melayu sendiri apabila DEB yang sepatutnya tamat tempoh pada tahun 1990 dahulu telah tidak dihiraukan oleh pucuk pimpinan UMNO sendiri dan pada hakikatnya DEB itu telah ditamatkan riwayatnya bertahun-tahun sebelum tempoh berakhirnya dasar itu.

Orang-orang bukan Melayu sendiri melihat hak dan keistimewaan orang Melayu itu telah di salah gunakan kerana diambil kesempatan oleh kroni-kroni pucuk pimpinan di atas nama Bumiputra. Projek-projek ekonomi yang besar-besar dalam jumlah ratusan billion ringgit telah diberikan kepada beberapa orang Melayu dan Bumiputra secara ‘negotiated tender’ dan harganya melambong tinggi dengan menggunakan wang dari cukai yang di kutip dari rakyat. Projek ini kebanyakannya tidak termasuk di dalam rancangan pembangunan 5 tahun yang menjadi amalan kita selama ini.

Semua projek dilaksanakan secara ‘express’ dan rasuah pun mula bermaharajalela tanpa sekatan. Zaman itulah kita melihat dengan mata kepala sendiri bagaimana Melayu dan Bumiputra baru ini menjadi seperti saudagar minyak Arab yang terbang kesana kemari dengan jet peribadi dan seumpamanya.

Sekarang semua jet-jet tersebut sudah tiada lagi kerana mereka tidak mampu untuk bertahan Kata seorang yang mempunyai jet peribadi dahulu memberitahu saya, “kalau kita membeli jet ianya hanyalah merupakan ‘2 times happiness’ sahaja. Pertamanya semasa mendapat menerima penghantaran jet itu dan yang keduanya semasa jet itu dapat dijual atau ditarik balek (repossess) oleh syarikat kewangan yang memberikan pinjaman itu”. Ada di antara mereka telah jatuh merudum kerana kesilapan memberi mereka menjadi kaya raya secara kilat.

Ratusan billion ringgit keuntungan pembangunan hanya dinikmati oleh segelintiran rakyat yang akhirnya hidup di dalam kufur nikmat yang tidak terperi. Semuanya ini mendapat perhatian rakyat ramai dan mereka sudah tidak lagi yakin dengan jenis pimpinan seperti ini. Sekarang ini pemimpin-pemimpin yang jenis dan kumpulan ini pula yang ingin menyakinkan rakyat tentang transformasi ekonomi dan transformasi politik untuk negara.

Bagaimana rakyat hendak percaya sedangkan projek pertama untuk melaksanakan transformasi ini masih lagi mempunyai unsur-unsur yang tidak menyenangkankan rakyat. Yang dimaksudkan ialah projek raksaksa MRT yang akhirnya akan menelan belanja sebanyak lebih dari 60 billion ringgit melalui syarikat orang berpengaruh secara ‘negotiated’ tender. Ini menyakitkan kepada siapa yang faham sedikit sebanyak tentang apa yang sebenarnya berlaku di dalam kes projek ini.

Projek yang sebesar ini sepatutnya dilakukan dengan ‘tender antarabangsa’ dan tidak terkejut jika ianya dilakukan secara tender ini projek ini akan memakan kos yang kurang dari 30 billion ringgit. Kerajaan tidak boleh menyalahkan rakyat kerana begitu ‘suspicious’ kerana rakyat telah banyak kali terkena dengan projek-projek raksaksa yang telah menelan belanja yang jauh lebih besar dari yang sepatutnya. Rakyat tahu berbillion-billion dari jumlah kos itu merupakan jumlah ‘kick back’ kepada pihak-pihak tertentu.

Alah bisa tegar biasa. Rakyat sudah tidak lagi percaya cara dan kos yang terlibat dalam projek seperti ini merupakan proponent yang tepat dalam projek ini. Perkara-perkara seperti inilah yang menyebabkan terbinanya persepsi yang sangat buruk terhadap kerajaan dan nampaknya kerajaan tetap melakukannya. Tidak ada bayangan yang kerajaan sedar dan mahu berubah Apabila telah ketagih dengan rasuah kegiatan ini memang tidak dapat diubati lagi.

Rakyat berbilang kaum sudah hilang keyakinan terhadap BN khusunya UMNO dan krisis keyakinan seperti ini selalunya akan mendapat hukuman dari rakyat semasa pilihanraya nanti.

Rasuah dan penyalah gunaan kuasa tetap dilakukan, tetapi rakyat tidak dibenarkan bersuara untuk menentangnya. Jika rakyat bersuara ada yang ditangkap dibawah EO pula. Justru kehendak UMNO ialah, ‘biarkan aku rasuah dan kamu mesti terus menyokong aku. Kalau tidak aku akan tangkap kamu dan penjarakan kamu’.

Persoalannya siapa yang hendak mempercayai janji UMNO untuk membela generasi yang akan datang sedangkan generasi sekarang pun sedang menghadapi masalah keji ini? Rakyat nampaknya ingin mencari hala tujuan baru. Mereka sedang beransur-ansur lari dari perjuangan rasis yang dibina oleh UMNO begitu tebal.

Rakyat mahu mencari kerajaan yang mempunyai ‘decency’ yang jelas dan pasti. Itulah sebabnya ramai rakyat termasuk orang Melayu sedang dalam pencarian dan setengahnya sudah pun mengambil keputusan untuk memberikan perhatian terhadap 2 parti, iaitu PAS dan DAP.

PAS merupakan parti yang secara relatifnya lebih bersih dan mempunyai disiplin kepartian yang kuat. DAP pula merupakan parti berbilang kaum yang terbukti mampu mentadbir kerajaan dengan jujur dan mendapat sokongan semua kaum. Di Pulau Pinang, MCA dan Gerakkan sudah menjadi tidak mempunyai pengaruh lagi. UMNO pula sudah menjadi seperti pelesit kehilangan tuan…menyalak kebukit dan lembah kerana sudah hilang segala punca penyelesaiannya.

UMNO di P Pinang sudah hilang segala hidayah dan amat sukar untuk kembali berjiwa dalam masa yang singkat ini. UMNO hanya akan dapat kembali sembuh dari penyakit krisis keyakinan ini jika seluruh pimpinan sekarang mengambil tempat dibelakang dan memberikan kepada orang lain untuk menerajuinya. Kalau masih tidak mahu berkorban maka UMNO akan terkorban. Jangan menyesal dikemudian hari, kerana ia tiada gunanya lagi.

Hanya 3 perkara yang ditolak rakyat dari kerajaan yang memerintah sekarang. Apakah 3 perkara itu?

Pertamanya kerajaan sekarang mesti berjaya untuk menghilangkan persepsi rasuah. Keduanya rakyat menolak sistem pentadbiran ala “police state’ yang sedang berlaku pada hari ini. DAN yang akhir sekali rakyat menolak kerajaan dan UMNO memainkan sentiment rasis yang terlalu menebal sekarang ini.

Tetapi ketiga-tiga elemen inilah yang sudah pasti tidak mampu dilakukan oleh pemerintah pada hari ini.-Aspanaliasnet
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...