01 September 2012

Panas! Syed Mokhtar rupanya kroni Muhyiddin....Berapa Bilion kekayaan Muhyiddin ?

Muhyiddin & lelaki Melayu terkaya didunia, Syed Mokhtar: Ia bermula dengan Stamford


Kita semua sudah sedia maklum bahawa Muhyiddin Yassin merupakan rakan kongsi Syed Mokhtar Albukharey. Syed Mokhtar sekarang mengawal beberapa kompeni berikut:

MMC, DRB Hicom, Proton, Malakoff, Johor Port, Senai Airport, Port of Tanjong Pelepas ,Bank Muamalat, Padiberas Nasional, CSR Sugar, Gardenia, MPH Bookstores, Penang Port

Sekarang dia mahukan…..RTM, KTMB, Bank Islam


Melayu terkaya di dunia, (Syed Mokhtar Albukhary) telah menjadi begitu kaya kerana dia telah berusaha bersungguh-sungguh, menjadi kroni Muhyiddin dan mantan Perdana Menteri Mahathir Mohamad. Dia mendapatkan hampir semua asetnya dengan mudah. Ia semua bermula dengan Stamford Holdings.

Stamford & keuntungan 4,622%

Stamford Holdings Sdn Bhd merupakan syarikat perladangan yang berdaftar di Malaysia dibawah Akta Syarikat dan 90% daripada ekuitinya dimiliki oleh keluarga Seet dari Singapura, keluarga Gan dan Wang dari Malaysia.

Pada tahun 1994, Stamford memohon kepada kerajaan Johor kebenaran untuk memajukan sebuah
kawasan estet industri di bahagian tanah miliknya berdekatan ibu negeri Johor Baharu. Walaupun demikian, tiada apa yang berlaku empat tahun selepas itu.

Pada tahun 1998, dua orang rakyat Malaysia dan mengatakan bahawa mereka adalah rakan niaga

Ketua Menteri Johor (Tan Sri Muhyiddin Yassin) dan mereka berkemungkinan besar dapat mempercepatkan kelulusan permohonan Stamford. Dua orang lelaki ini adalah Syed Mokhtar Albukhary and Datuk Yahya Taib. Pertemuan mereka diadakan di Singapura.

Salah satu syarat utama adalah Stamford mesti bergabung dengan mereka bersama Tan Sri Muhyiddin Yassin dimana Stamford akan mengekalkan saham sebanyak 70% dalam syarikat usahasama ini dan mereka bertiga akan menyalurkan RM1,800,000 (lebih kurang RM3,397.50 per ekar) ke dalam Kompeni usahasama itu untuk mengusahakan 1,766 ekar daripada 8,310 ekar jumlah keluasan tanahnya.

Pada lewat tahun 1989,Stamford bersetuju dengan tawaran itu dan keempat-empat parti menubuhkan sebuah syarikat usahasama, yang telah membuat permohonan baru kepada kerajaan negeri Johor bagi menukar tanah seluas 1,766 ekar yang asalnya adalah kawasan perladangan kepada kawasan perindustrian. Permohonan baru ini diluluskan dengan serta merta.

Apabila hartanah itu kemudiannya dijual pada tahun 1994, kumpulan Muhyiddin yang pada mulanya melaburkan RM1.8 juta telah naik kepada RM 83.2 juta (4622%)

Ambil alih

Pada tahun 1992 pula, Syed Mokhtar Albukhary dan Datuk Yahya Taib sekali lagi membuat pertemuan dengan pengarah Stamford dengan membuat tawaran untuk tanah lebihan yang berjumlah 6,544 ekar milik syarikat Stamford di Johor. Namun, syarat adalah berbeza kali ini. Mereka sanggup membayar RM30 000 untuk seeker kepada Stamford tetapi meminta 70% kelebihan dalam ekuiti.

Apabila Stamford meminta agar mereka mengekalkan syarat pegangan 70% dalam ekuiti dan kumpulan Albukhary- Taib- Yassin membayar RM 70 000 untuk per ekar untuk ekuiti sebanyak 30%, salah seorang daripada rakan Muhyiddin ini memberi amaran kepada pengarah Stamford bahawa dokumen pemilikan berada di atas meja MB dan boleh ditandatangai pada bila-bila masa sahaja. Stamford tidak bersetuju.

Beberapa hari kemudian, Muhyiddin memanggil Stamford semula dan memberitahu mereka, “Saya ada

dokumen berkaitan di atas meja saya. Apa yang hanya saya perlu lakukan adalah menandatanganinya dan Stamford Holdings tidak akan lagi memiliki lagi 4000 ekar tanah lagi. Sekarang, adakah anda bersetuju untuk memajukan tanah dan saya mengambil 70%? Sekali lagi Stamford tidak bersetuju.

Minggu yang berikutnya, mereka menerima surat daripada kerajaan negeri Johor yang ditandatangani Muhyiddin yang memberitahu bahawa kerajaan sudah mengambil alih tanah itu.


Konspirasi

Pada bulan Julai 1994, kerajaan negeri Johor dengan rasminya memperolehi tanah itu bagi pihak Perbadanan Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Johor dibawah Akta Pengambilan Tanah.

Stamford Holdings melalui pengarahnya, Gan Tee Kian memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala

Lumpur pada bulan Februari 1995 dengan mendakwa bahawa Muhyiddin, Syed Mokhtar dan Yahya melanggar perjanjian dibawah Akta Pengambilan Tanah apabila memperolehi tanah melalui Perbadanan Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Johor dan menyaman ketiga-tiga mereka ini kerana bersubahat mendapatkan tanah melalui Akta Pengambilan Tanah.

Dalam saman itu, Stamford Holdings mendakwa mereka bertiga telah menyalahgunakan beberapa bahagian dalam akta itu untuk mendapatkan 6,600 ekar tanah melalui Perbadanan Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Johor melalui anak syarikatnya, Kelana Ventures Sdn Bhd.

Stamford Holdings juga menamakan kerajaan negeri Johor sebagai defendan dalam saman itu, mendakwa Muhyiddin dan dua lagi rakan niaganya bersubahat menggunakan kuasa kerajaan negeri untuk mendapatkan tanah itu. Stamford Holdings mahu mahkamah mengisytiharkan Perbadanan Kemajuan Ekonomi Islam Negeri Johor tidak mempunyai hak untuk menggunakan Akta Pengambilan Tanah untuk memiliki tanah itu.

Ia juga telah mendakwa bahawa syed Mokhtar dan Yahya telah berkonspirasi dengan Muhyiddin untuk mendapatkan tanah itu. Dalam saman itu, Stamford Holdings berusaha untuk mendapatkan deklarasi bahawa cara pemilikan tanah telah dibuat dengan niat jahat dan ia tidak sah.

Dua mingu kemudian, kes telah dipindah ke Mahkamah Tinggi Johor Baharu.

Semuanya tidak benar


Pada 24 Februari 1995, Pentadbiran Tanah Johor Baharu telah memberi pampasan sebanyak RM239,099,583.00 kepada Stamford ke atas hartanahnya. Ini bernilai RM36,670 per ekar.

Pada 15 April 1995, Mahkamah Tinggi Johor Bahru membatalkan saman Stamford Holdings dengan menyatakan bahawa syarikat itu tidak mempunyai alasan untuk mengambil tindakan ke atas 5 defendan itu. Peguam Stamford kemudian membawa kes itu ke Mahkamah Rayuan.

Pada 28 Disember 1995, Kelana Ventures Sdn Bhd memberi jumlah wang pampasan kepada Mahkamah Tinggi Johor.

Pada 14 Mac 1996, sejumlah RM10,585,894.90 telah didepositkan oleh Kelana Ventures kepada Mahkamah Tinggi johor sebagai tunggakan faedah. Seterusnya, apabila Stamford Holdings mencabar pampasan yang diberi Pentadbiran Tanah, pampasan itu telah dikaji semula oleh Mahkamah Tinggi Johor kepada RM63,565,982.20 menjadikan ia berjumlah RM313,251,460.10 (lebih kurang RM48,000 per ekar).

Pada 12 November 1996, lebihan jumlah RM63,565,982.20 juga didepositkan kepada Mahkamah Tinggi Johor Baharu oleh Kelana Ventures Sdn Bhd.

Pada masa kes ini didengar di Mahkamah Rayuan, Asiaweek telah membuat liputan yang komprehensif terhadap kes ini, dengan memetik semula setiap perkataan dalam perbualan telefon Muhyiddin kepada salah seorang pengarah Stamford. Ketua Menteri Johor pada masa itu telah menafikan semua dakwaan yang dilaporkan oleh Asiaweek dengan mengatakan,

“Tiada satupun kebenaran dalam dakwaan yang dibuat terhadap saya” tetapi gagal mengambil sebarang tindakan undang-undang terhadap majalah itu. Ini telah membuktikan dakwaan Asiaweek bahawa mereka mempunyai rakaman perbualan antara Muhyiddin dan Stamford Holdings menjadi penghalang untuk Muhyiddin untuk mengambil sebarang tindakan terhadap mereka.

Penyelesaian diluar mahkamah

Pada 11 Disember 1997, Mahkamah Rayuan telah membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Johor dan memerintahkan semua perbicaraan saman sivil itu diteruskan bergantung kepada rayuan oleh defendan.

Pada 10 Jun 1998, Mahkamah Persekutuan memberi kebenaran kepada defendan untuk menerbalikkan keputusan di Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan dan mengarahkan juga sebarang perbicaraandi Mahkamah Tinggi Johor diberhentikan.

Tanpa meneruskan kes ini di Mahkamah Persekutuan, kesemua pihak bersetuju untuk membuat penyelesaian diluar mahkamah dan Perintah Kebenaran direkodkan di Mahkamah Tinggi Johor Baharu. Hakim Zainun Ali merekodkan perintah setelah peguam kepada syarikat serta defendan bersetuju untuk menyelesaikan perkara itu di kamar hakim dan kesemua pihak terlibat bersetuju terhadap jumlah terakhir iaitu RM 405 juta sebagai pampasan terhadap pemilikan hartanah oleh kerajaan negeri mengikut Akta Pemilikan Tanah (kira-kira RM 62 000 per ekar).

Hakim pada ketika itu mengarahkan Kelana Ventures untuk membayar perbezaan jumlah RM92,115,606.80 terus kepada Stamford Holdings tetapi membenarkan mereka tempoh 18 bulan untuk menyelesaikan pembayaran. Jumlah itu bukanlah sebagai ganti rugi tetapi pampasan terhadap mereka. Dia juga mengarahkan Kerajaan negeri dan juga/atau Pentadbir Tanah untuk menghalang Kelana Ventures untuk menduduki tanah dalam tempoh 3 bulan dari hari Perintah Kebenaran dicatatkan. Kawasan tanah freehold ini merupakan mukim Tebrau di Johor Baharu.

Tiada tindakan terhadap Syed Mokhtar, Yahya Taib mahupun Muhyiddin Yassin


Dalam pada itu, hakim juga memerintahkan Stamford Holdings untuk menyerahkan geran tanah kepada Kelana Ventures dalam masa dua bulan daripada Perintah Kebenaran dicatatkan dan membayar pampasan kepada pekerja yang diberhentikan akibat perpindahan milik tanah kepada Kelana Ventures.

Hakim juga mengarahkan kesemua saman sivil, rayuan dan yang lain tindakan yang lain oleh plaintif diselesaikan dan dihapuskan.

Tiada tindakan diambil keatas Syed Mokhtar Albukhary, Datuk Yahya Taib mahupun Tan Sri Muhyiddin Yassin yang kemudiannya menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Oleh : Mailbeg

http://malaysiansmustknowthetruth.blogspot.com/2011/12/stamford-holdings-sdn-bhd.html

Kantoi ! Tweet #Merdeka55 gunakan penghantar SPAM, kata Firma kajian Twitter Politweet.org - Rais Yatim wajar letak JawatanFirma kajian: Tweet #Merdeka55 dihasilkan bot- Lapuran Malaysiakini


Firma kajian Twitter Politweet.org mempertikai rekod 3,611,323 tweet patriotik kepada perdana menteri sempena sambutan Merdeka seperti yang diumumkan kerajaan pada malam tadi.

Firma itu berkata, sebanyak 38 peratus daripada tulisan dengan label hashtag #Merdeka55 di Twitter itu dihasilkan oleh bot – perisian yang mengawal sejumlah akaun Twitter yang berlainan.

Kajian itu berdasarkan sampel daripada sebanyak 107,000 tweet yang dikumpul daripada 19,000 pengguna dalam tempoh berkenaan.

Firma itu mendapati, sebanyak 38 peratus daripada tweet berkenaan dihasilkan daripada 14 peratus pengguna yang kesemuanya menggunakan perisian TweetDeck.

TweetDeck merupakan perisian sokongan kepada pengguna Twitter yang membolehkan seseorang mentadbir pelbagai akaun dalam satu masa.

"Ia bermakna 41,000 tweet (diterima) daripada 2,761 pengguna," kata Politweet.org dalam satu tulisan di Facebook hari ini.

Dalam kenyataan tersebut, firma itu berkata mereka juga mengesyaki bahawa jumlah pengguna terbabit merupakan penghantar spam yang dimaksudkannya.

Gambar dari Politweet.org


Laporan Bernama pada malam tadi menyebut, jumlah 3,611,323 juta tweet dalam tempoh sejam itu mencatat rekod dalam Malaysia Book of Records dalam kategori tweet terbanyak dan juga perhimpunan tweet terbesar.

Agensi berita itu melaporkan, perkara itu diumumkan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim yang berkata, 10,128 orang terlibat menghantar tweet di
dalam majlis sambutan di Stadium Nasional Bukit Jalil itu.Lapuran Berkaitan:

3.6 juta Tweet ditujukan kepada PM sempena 55 tahun MerdekaKUALA LUMPUR – Dua rekod bagi kategori tweet terbanyak dan perhimpunan pengguna tweet terbesar dicatat dalam Malaysia Book of Records (MBOR) sempena sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 yang dtujukan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak malam ini.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata sebanyak 3,611,323 juta tweet dicatat dalam masa sejam kepada akaun perdana menteri, @NajibRazak seluruh negara yang mengandungi pelbagai mesej kemerdekaan.

Hot!! Janji Demokrasi disabotaj..pungkok dan bendera komunis digunakan....


Malam Janji demokrasi di cemar oleh kerja-kerja jahat cai umno.upahan ni sanggup londeh seluar tunjuk bontot semata2 wang,dan imej ini lah yang akan di mainkan mereka selepas ni... "hisyamudin keris mengatakan.himpunan aman damai sebab di kawal polis" sebaliknya mengapa perkara ini di biarkan? sudah pasti lah mereka merangcang semua nih!!! nantikan episot seterusnya versi berkenalan dengan pelakunya dan bukti mereka penyokong umno!!!!

Umno/BN gunakan taktik pungkok, sebelum ini dubur azizan, sepol tempat pergantungan nasib partinya..


Provokasi dari puak UMNO utk menimbulkan kemarahan orang ramai,,,Kantoi!!! Bendera Malaysia : UMNO tiada modal, fitnah PR

Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim berkata Pakatan Rakyat akan tetap menggunakan bendera Malaysia sebagai bendera rasmi biarpun ada cubaan daripada sesetengah pihak yang melakukan provokasi mengibarkan bendera 'Sang Saka Merah' semasa himpunan Janji Demokrasi di Dataran Merdeka, malam tadi.
Panas !!! Musa Amangate: Tuduhan Jenayah terhadap Bank UBS Hong Kong

Amangate: Tuduhan jenayah dibawa terhadap UBS


Peguam Negara Switzerland telah membuka kes jenayah terhadap kumpulan perbankan Swiss UBS bagi tuduhan pengubahan wang haram daripada hasil rasuah balak di Sabah yang didakwa melibatkan Ketua Menteri, Datuk Musa Aman melalui penama.

Ini, menurut satu kenyataan kumpulan Bruno Manser Fund (BMF), telah disahkan oleh Pejabat Peguam Negara di ibunegara Swiss itu, Bern.

Kes terhadap UBS telah dibuka pada 29 Ogos 2012, berikutan
aduan jenayah oleh NGO tersebut berkaitan hubungan rapat bank itu dengan Musa.

Musa dan penamanya telah dituduh melakukan pengubahan lebih daripada AS$90 juta hasil rasuah daripada perniagaan kayu balak tropika melalui beberapa akaun bank di UBS di Hong Kong.

Kes itu berdasarkan undang-undang tegas anti-pengubahan wang haram Switzerland, yang menjadikan satu kesalahan jenayah bagi syarikat Swiss untuk terlibat dalam pengubahan hasil daripada rasuah dan jenayah lain dalam aktiviti mereka di seluruh duniaTERKINI! Bas Jelajah 'Merdeka Rakyat' Disabotaj!
Tak sampai 24 jam selepas bas khas yang dibiayai Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim memulakan siri menjelajah lima negeri, bas tersebut telah disimbah cat merah dan dibaling batu!

Menurut Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dalam mesej di Twitter menyatakan:

@anwaribrahim Jelajah Merdeka Rakyat: Bas diserang di KB jam 5pagi -cat merah dan pecah cermin. Samseng bermarajalela

Bas tersebut yang diletakkan berhadapan Pasar Besar Siti Khadijah, Kota Bharu telah mengalam kerosakkan di bahagian cermin depan akibat dipecahkan menggunakan batu dan disimbah cat merah seolah-olah along meminta wang hutang dari peminjam.

Anwar yang kesal dengan perkara itu mengarahkan pemandunya membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis (IPD) Kota Bharu sejurus selepas dimaklumkan mengenai insiden tersebut.

Insiden tersebut yang berlaku kira-kira jam 4.30 pagi tadi adalah siri kedua serangan ke atas Anwar dan pasukan rombongannya setelah kereta yang dinaiki Anwar dikemekkan di bahagian pintu dan belakang dalam kejadian hampir serupa di Padang Perdana, beberapa bulan lalu.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata, parti itu akan mengadakan satu sidang media khas di ibu pejabat parti di Tropicana jam 11 pagi yang akan dikendalikan Pengarah Strategi, Rafizi Ramli.

Manakala satu sidang media yang sama akan diadakan di Kota Bharu pada waktu yang sama menurut Saifuddin dalam mesejnya di Twitter sebentar tadi.

Rafizi ketika mengulas kejadian itu di Twitter menyatakan kerabat media dijemput hadir dalam sidang media tersebut dan beliau akan memperincikan serangan yang didakwa dilakukan puak Umno-APCO yang mahu menggagalkan siri jelajah tersebut yang bermula di Benta, Pahang semalam.

Bas dua tingkat yang dibiayai sepenuhnya oleh Khalid mempunyai 19 tempat duduk dan dilengkapi dengan kemudahan wifi serta tempat mesyuarat selain boleh dijadikan pentas ceramah pelbagai guna yang disiapkan dalam tempoh 15 minit.

Polis Kota Bharu mengesahkan satu laporan polis sudah dibuat dan siasatan kejadian berkanaan masih dijalankan.

Dalam satu mesej terbaru Anwar di Twitter juga menjelaskan bahawa insiden tersebut tidak harus mengganggu jadual acara jelajah yang tetap akan diteruskan hari ini melalui Kuala Krai dan Jeli sebelum dijangka tiba di Kedah.

@anwaribrahim Selesai solat dan zikir di Salor; kini ke kediaman TGNikAAziz-minum pagi;Azizah dan D Sabariah. Serangan samseng tdk hrs ganggu aca
ra

Setakat perkembangan jam 7 pagi tadi, belum ada mana-mana pihak yang mengaku bertanggungjawab di atas insiden yang memalukan dan tidak bermoral tersebut.

31 Ogos 2012

Panas !!! Tweetup Merdeka cecah 2 juta dalam sejam, Mungkin minggu depan Najib Bubar Parlimen..?


Cuba anda lihat Ayat yang sama dari akaun berlainan..mungkin ini yang hangat diperkatakan akaun-akaun palsu menjadi rakan....SHAH ALAM - Tweetup Merdeka yang dilancarkan sempena Perhimpunan Merdeka 55 Tahun: Janji Ditepati malam ini telah mencecah dua juta tweet, kata Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.

Angka itu dicapai dalam tempoh kira-kira sejam.

"#Merdeka55 sudah capai dua juta tweet," kata beliau menerusi akaun Twitternya sekitar jam 9 malam tadi.

Sebelum ini, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Ser Dr Rais Yatim sebelum menyasarkan satu juta dalam tempoh dua jam, mulai jam 8 hingga 10 malam.-SH


720 tweets/min for #Merdeka55. Use of bots tweeting exact same tweet at the exact same time.

Felda: Anak sedia dedah siapa FaizoulKUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak masih mempunyai masa untuk mempertimbangkan semula jawatan Pengarah Besar Felda yang akan diisi oleh Faizoull Ahmad, 1 September ini.

Sekiranya Najib enggan berbuat demikian, Pertubuhan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) tidak teragak-agak untuk mendedahkan siapakah Faizoull yang dianggapnya sebagai seorang yang korup.

Presidennya, Mazlan Aliman, berkata beliau mempunyai maklumat mengenai peranan dan kerja Faizoull sejak lebih enam bulan lalu, berkaitan penyalahgunaan kuasa dan penyelewengan di agensi tersebut.

"Bagaimanapun, saya tidak mahu panjangkan tentang Faizoull ini (buat masa ini) dengan harapan Najib mempertimbangkan semula jawatan Pengarah Besar Felda yang difahamkan akan diserahkan kepada Faizoull," tegas beliau pada sidang media, di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut, petang semalam.

Namun, tegas beliau sekiranya Najib menerima nama Faizoull untuk mengisi jawatan tersebut, Mazlan berkata pihaknya akan mendedahkan siapa sebenarnya Faizoull, di samping membuat laporan kepada polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat Faizoull.

Pemilihan Faizoull, yang dipercayai merupakan orang yang begitu setia dengan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad, dipercayai akan menimbulkan kegawatan di kalangan pentadbiran Felda kerana beliau bukanlah orang yang disenangi di situ.

Sehubungan itu, Mazlan sekali lagi mengingatkan Najib agar mempertimbangkan semula calon yang layak mengisi kekosongan jawatan Pengarah Besar Felda, tanpa memilih seorang yang korup untuk menerajui agensi tersebut.

Faizoull, dinamakan untuk menggantikan Datuk Dzulkifli Abdul Wahab yang diminta mengosongkan

jawatan tersebut November tahun lalu, dengan menghantarnya berkursus.

Bagaimanapun, pada 28 Ogos lalu, Lembaga Pengarah Felda memutuskan Dzulkifli disingkirkan dan dipindahkan ke Kementerian Asas Tani dan ditugaskan ke Rome, Itali.

Turut serta pada sidang media tersebut ialah bekas Timbalan Pengarah Bank Negara, Dr. Rosli Yaakob

JELAJAH MERDEKA RAKYAT DILANCAR


PETALING JAYA 31 Ogos: Mengambil semangat ulang tahun kemerdekaan Malaysia ke-55, KEADILAN melancarkan siri Jelajah ‘Merdeka Rakyat’.

“Jelajah Merdeka Rakyat ini diadakan adalah untuk memberi isi dan makna ulang tahun kemerdekaan ke-55 yang disambut hari ini,” kata Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.“Kita ambil keputusan memanfaatkan kesempatan ini untuk menyedarkan rakyat dengan jelajah ke seluruh negara, sehingga Parlimen dibubar,” katanya pada pelancaran Jelajah Merdeka Rakyat di ibu pejabat KEADILAN di Tropicana, hari ini.

Turut hadir, Presiden Keadilan, Datuk Dr Wan Azizah Wan Ismail, Pengarah Komunikasi, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Pengarah Strategi Keadilan, Rafizi Ramli.“Walaupun permit bas dilengahkan, kita akan teruskan dan mengiringi bas ini. Semoga perjalanan kita baik,” kata Anwar.

Sementara itu, dilokasi pertama di Taman Meranti, Bentong, kira-kira 300 hadir pada jamuan Hari Raya KEADILAN Bentong.Turut hadir, Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Pahang, Datuk Fauzi Abdul Rahman dan Pengerusi Biro Felda dan Orang AsalN Suhaimi Said.

Penduduk pelbagai bangsa yang tinggal di perumahan berhampiran pekan Bentong tidak melepaskan peluang untuk bergambar di bas jelajah ‘Merdeka Rakyat’Mereka gembira apabila dimaklumkan bahawa daerah mereka menjadi lokasi pertama jelajah ‘Merdeka Rakyat’

Jelajah ‘Merdeka Rakyat’ akan ke lima buah negeri sepanjang tiga hari mulai hari ini hingga Ahad iaitu Pahang, Kelantan, Perak, Kedah dan Perlis dengan program rasmi di 20 buah lokasi..
Antara lokasi yang bakal disinggahi petang ini antaranya ialah Masjid Daerah Benta untuk menunaikan solat Jumaat dan jamuan hari raya di Bilik Gerakan Keadilan DUN Benta di Jerantut.

Jelajah Merdeka rakyat perhentian pertama di Bentong Pahang


Dr Wan Azizah bercakap dit Benta Pahang, perhentina kedua Jalajah Merdeka Rakyat

Konvoi #MerdekaRakyat sudah memasuki negeri Kelantan di Kg Sg Asap, Gua Musang dalam DUN Nenggiri.YB Saifnasution Jelajah #merdekarakyat 3rd stop, Masjid Hijau, Renok B Gua Musang


Program Jelajah Bas Sempena Eidul Fitri Bersama Dato’ Seri Anwar Ibrahim

31 Ogos – 2 September 2012 (Jumaat – Ahad)
Pahang / Kelantan / Perak / Kedah / & Perlis
1) 31 Ogos 2012 (Jumaat) - Pahang & Kelantan

Program Lokasi Program

1 9.00–9.45 pg Ibu Pejabat PKR Pelancaran Jelajah Bas & Sidang Media Merchant Square, Petaling Jaya

2 10.00–12.00 thgari Bentong (P) Sambutan Eidul Fitri No 3, Taman Meranti, Bentong, Pahang

3 1.00–3.00 ptg Benta (DUN) 1. Solat Jumaat
2. Sambutan Eidul Fitri
1. Masjid Bandar Benta
2. Bilik Gerakan PR DUN Benta, Jln Benta-Jerantut, Pahang

4 4.00–6.00 ptg Nenggiri (DUN) Sambutan Eidul Fitri Pejabat Penyelia DUN Nenggiri,
Sungai Asap, Gua Musang, Kelantan

5 7.00–8.30 mlm Gucil (DUN) Solat & Tazkirah Maghrib Masjid Jauhar, Simpang 3, Lebuhraya Kuala Krai – Gua Musang, Kelantan

6 9.00–10.00 mlm Macang (P) Sambutan Eidul Fitri Pejabat PKR Cabang Macang,
Kweng Hitam, Macang,
Kelantan

7 9.00–12.00 mlm Tanah Merah (P) Ceramah Perdana - Merdeka Rakyat
Penceramah:
1. YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim
2. YB Dato’ Saifuddin Nasution
3. YB Dato’ Nik Amar Nik Abdullah
4. YB Fatah Mahmud
5. YB Amran Abdul Ghani Padang Majlis Tanah Merah, Kelantan


2) 1 September 2012 (Sabtu) - Kelantan & Perak
No Masa Kawasan Pilihanraya Program Lokasi Program

1 8.30 – 9.30 pg Kota Bahru (P) Sarapan Pagi Pasar Besar Siti Khadijah,
Kota Bahru, Kelantan

2 11.00 – 12.30 tghari Kuala Balah (DUN) Sambutan Eidul Fitri Pejabat PKR Cabang Jeli,
Bandar Jeli, Kelantan

3 1.30 – 3.30 ptg Temenggor (DUN) Sambutan Eidul Fitri Pusat Khidmat Masyarakat,
Kg Baru, Kuala Rui, Gerik, Perak

4 3.00 – 5.00 ptg Pengkalan Hulu (DUN) Sambutan Eidul Fitri Pusat Khidmat Masyarakat,
Taman Tembusu, Pengkalan Hulu, Gerik, Perak

2 September 2012 (Ahad) - Kedah & Perlis
No Masa Kawasan Pilihanraya Program Lokasi Program

1 12.30–2.30 ptg Kangar (P)
Kuala Perlis (DUN) Sambutan Eidul Fitri Belakang Mayban, Kuala Perlis

2 2.00-4.30 ptg Bukit Kayu Hitam (DUN) Sambutan Eidul Fitri Depan Pasaraya C-Mart, Changlun, Kedah

3 4.00 – 6.00 ptg Alor Setar (P) Sambutan Eidul Fitri Pejabat PKR Kedah, Kompleks Perniagaan Utama, Jln Sultana Sambungan,
Alor Setar, Kedah

4 7.15-8.30 mlm Alor Setar (P)
Bakar Bata (DUN) Solat & Tazkirah Maghrib Masjid Al-Hussin, Seberang Pumpong, Alor Setar

5 9.00-12.00 mlm Alor Setar (P) Ceramah Perdana – Merdeka Rakyat
Penceramah:
1. YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim
2. YB Dato’ Mahfuz Omar
3. YB Tian Chua Perkarangan Stadium Darulaman,
Alor Setar, Kedah

Ambil alih Lebuh raya EDL, Negara Akan Muflis ?

Ambil alih lebuh raya EDL, bukti Buku Jingga tepat- Rafizi
KUALA LUMPUR 31 Ogos: Tindakan kerajaan mengambilalih Lebuhraya Penyuraian Timur (Eastern Dispersal Link atau EDL di Johor membuktikan prinsip ekonomi yang disyorkan dalam Buku Jingga Pakatan Rakyat (PR) adalah tepat.

Menurut Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli, keputusan terbaru kerajaan itu sekaligus menolak tuduhan pimpinan Umno Barisan Nasional (BN) yang mendakwa prinsip ekonomi Buku Jingga boleh menyebabkan negara muflis.

Katanya, dasar Pakatan Rakyat adalah menetapkan pengambilalihan konsesi tol dengan matlamat menghapuskan tol sebagai satu daripada 10 program pertama yang akan dilaksanakan jika berkuasa.
“Ini berasaskan fakta bahawa jumlah bebanan yang ditanggung rakyat dan kerajaan (dalam bentuk tol yang dibayar dan pampasan tahunan kepada pemegang konsesi) adalah jauh lebih mahal daripada kos operasi dan kadar pulangan pelaburan yang munasabah yang ditanggung oleh pemegang konsesi seperti PLUS,” katanya dalam satu kenyataan.Bagaimanapun katanya, beliau khuatir jika pengambil alihan itu adalah helah supaya wang rakyat disalur kepada syarikat-syarikat yang rapat dengan Umno BN, terutama apabila pemegang konsesi EDL adalah MRCB yang rapat dengan Umno.

“Kebelakangan ini, ada satu kegilaan oleh Datuk Seri Najib Razak untuk menggunakan dana rakyat dan membeli pelbagai aset dan konsesi kroni yang jumlah urusniaganya mencecah berbilion ringgit.

“Kesemua urusniaga ini, termasuklah yang terbaru pembelian EDL oleh kerajaan Malaysia dibuat dalam suasana penuh kerahsiaan. Nilaian harganya tidak melibatkan tokoh-tokoh lain yang boleh memastikan rakyat tidak ditipu dan tidak ada unsur-unsur penyelewengan,” katanya yang memberi contoh pembelian dua syarikat penjana bebas dari kumpulan Genting dan Ananda Krishnan pada harga melampaui RM7 bilion.

Justeru itu katanya, beliau mengesyorkan pimpinan PR menggerakkan rakyat menuntut dua perkara antaranya mendesak Najib umumkan senarai lebuhraya dan konsesi akan diambil alih kerajaan dan sebuah Jawatankuasa Parlimen (PSC).

“Sebuah Jawatankuasa Parlimen (Parliamentary Select Committee) perlu ditubuhkan dalam sidang dewan akan datang untuk mengkaji, menyemak dan memastikan kesemua urusniaga yang melibatkan pembelian aset besar dari syarikat berkepentingan dibuat secara adil dan tiada unsur penyelewengan.

“KEADILAN akan membawa isu ini ke sidang Parlimen akan datang untuk diberikan perhatian utama,” ujarnya.

30 Ogos 2012

Panas ! Malaysia Lebih Popular dari Patpong..Semu jenis Ayam Ada...

Ringkasan ini tidak tersedia. Sila klik di sini untuk melihat siaran.

Panas ! Dedah Maklumat Jadikan Budaya Malaysia

Pusat ‘NOW’ Rafizi akan jadikan dedah maklumat budaya Malaysia
Rafizi (kiri) dan pengarah NOW Akmal Nasir di bahagian depan pusat NOW ketika temubual bersama The Malaysian Insider.


KUALA LUMPUR, Ogos 30 — Pengarah strategik PKR yang mendedahkan beberapa skandal besar, Rafizi Ramli akan melancarkan projek terbaru beliau hari ini – Pusat Pemantauan dan Pendedah Maklumat Nasional atau “NOW” – sebuah badan untuk menggalakkan pendedah maklumat datang ke hadapan pada ketika keyakinan awam terhadap agensi-agensi kerajaan sangat rendah.
Rafizi memberitahu The Malaysian Insider bahawa NOW akan menjadi “alternatif masyarakat sivil” kepada pihak berkuasa kerajaan seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan polis, yang mana reputasi telah dicemari oleh kerana banyak laporan kematian tahanan dan serangan serta ugutan oleh pegawai bersenjata.

“Rakyat Malaysia telah ditakutkan dari tampil ke hadapan tetapi pendedahan maklumat harus menjadi budaya di Malaysia, dan itulah yang kita harap untuk wujudkan,” katanya dalam temubual eksklusif.

Rafizi menjelaskan bahawa pusat itu menyediakan proses langkah demi langkah untuk pendedahan maklumat, termasuk khidmat nasihat ditawarkan kepada pendedah maklumat mengenai risiko perundangan yang mungkin dihadapi akibat pendedahan mereka, jika mereka bersetuju untuk teruskan.

Setiap pendedahan mesti disiasat dengan teliti, kata beliau, dari kredibiliti pemberi maklumat kepada kesahihan dokumen-dokumen yang disediakan, serta menggali jauh dengan lebih dalam tentang kes itu untuk memastikan terdapat bukti mencukupi sebelum apa-apa pemberitahuan umum dilakukan.

Langkah terakhir dalam proses pendedahan adalah mendedahkan skandal tersebut kepada media — langkah yang paling mencabar, Rafizi mengakui.

Ini adalah kerana dengan serta-merta akan membuka dirinya dan NOW kepada risiko undang-undang, jika mana-mana undang-undang bertulis telah dilanggar dalam proses penyiasatan.

Undang-undang pemberi maklumat tunggal negara — Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 (WPA) — hanya menawarkan perlindungan kepada pemberi maklumat jika mereka membuat “pendedahan kelakuan tidak wajar” kepada agensi penguatkuasaan yang diberi kuasa.

Kerana undang-undang tersebut tidak memberi perlindungan kepada pendedah maklumat melalui media, sistem NOW mungkin akan menyebabkan ‘segunung’ tindakan undang-undang dan pendakwaan di mahkamah.

“Itulah sebabnya kita perlukan dana untuk yuran guaman. Kemungkinan besar, kita akan didakwa dari kiri, kanan atau tengah,” kata Rafizi.

Rafizi sendiri sekarang ini berhadapan dengan dua kes mahkamah kerana mendedahkan skandal penternakkan lembu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) – selepas mendedahkan dokumen kewangan NFC kepada media.

“Tetapi kita perlu untuk melakukan dan mengambil risiko. Lagipun, undang-undang menyatakan bahawa jika anda menyerahkan laporan kepada SPRM, sebagai contoh, anda perlu mengemukakan semua bukti anda kepada mereka dan anda tidak boleh bercakap kepada orang lain atau pergi ke tempat lain.

“Jika SPRM berfungsi dengan baik, kita tidak perlu NOW. Tetapi adakah ia berfungsi dengan baik?” soal beliau.

“Jadi pada ketika ini, apa yang kita ada dua pilihan — sama ada kita terus bekerja dalam rangkakerja semasa WPA, yang digunakan untuk menindas pendedah maklumat, atau kita buktikan dan yakinkan masyarakat bahawa pendedahan maklumat sebenarnya adalah baik untuk negara.

“Kita boleh tunjukkan kepada mereka bahawa terdapat satu sistem sokongan dari pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan dan pergerakan masyarakat sivil diharapkan dapat meningkatkan tekanan kepada kerajaan untuk meminda Akta,” katanya.

Rafizi berkata peruntukan lain dalam WPA menyebabkan niat Akta tersebut sia-sia — ia menetapkan bahawa pemberi maklumat tidak boleh memecahkan mana-mana undang-undang bertulis lain apabila membuat pendedahan kepada pihak berkuasa.

“Jadi, jika dokumen yang didedahkan adalah sulit walaupun anda mendedahkan mereka kepada pihak berkuasa, anda tidak mempunyai perlindungan,” katanya.

Ini dicerminkan dalam kes mahkamah NFC Rafizi itu, di mana beliau telah didakwa kerana melanggar Seksyen 97, Akta Perbankan dan Institusi Kewangan (Bafia) kerana mendedahkan butir-butir perbankan sulit Perbadanan Fidlot Nasional (NFCorp), firma yang menjalankan projek NFC.

Tetapi, ahli politik itu ditentukan untuk menolak ke hadapan dengan NOW, mengatakan pusat itu perlu memberi perkhidmatan sebagai gerakan masyarakat sivil untuk membantu penyebaran kesedaran kepentingan pendedahan maklumat sebagai “budaya Malaysia” dan meningkatkan tekanan kepada kerajaan untuk memulakan reformasi perundangan.

Tentang ini, ahli politik itu berkata salah satu objektif utama NOW adalah untuk menjadi pelobi reformasi perundangan dan pusat “pemantauan” untuk memastikan ahli-ahli parlimen, kerajaan dan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan bertanggungjawab dengan tindakan mereka.

Menurut beliau lagi, pendedahan maklumat hanya 50 peratus daripada kerja utama pusat itu.

“Kita perlu pusat seperti ini sekarang kerana jika kita bergantung kepada kerajaan, kita akan terus tersekat. Cara terbaik adalah untuk mengambil jalan masyarakat sivil, “katanya.

Beliau menegaskan melalui tekanan daripada pergerakan masyarakat sivil selama berdekad menyebabkan akhirnya kerajaan bersetuju untuk memansuhkan akta kontroversi British digubal menjadi Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960, yang membenarkan penahanan tanpa bicara.

“Ia telah berjaya sebelum ini. Dalam kes ini, kita mahu mengubah cara pandangan masyarakat tentang pendedahan maklumat yang mungkin akan memakan masa lima atau enam tahun.

“Akan ada cukup tekanan awam sehingga kerajaan tidak boleh mengabaikan ia,” katanya.

Tentang tujuan NOW demi akauntabiliti, Rafizi berkata pusat itu akan memberi tumpuan kepada “kerja pemantauan parlimen”, termasuk memantau prestasi ahli parlimen, bagaimana mereka menghabiskan peruntukan mereka dan pelaksanaan undang-undang selepas diluluskan di Parlimen.

Beliau berkata NOW juga akan menyiarkan suatu Indeks Pendedahan Maklumat tahunan untuk menilai bidang atau industri di negara ini yang memerlukan pembetulan.

Ini, tambah Rafizi, adalah di mana beliau berharap persepsi awam bahawa NOW adalah pusat politik yang partisan akan berubah.

“Apa yang kita akan lakukan adalah untuk menjejaki prestasi setiap ahli parlimen di Parlimen - berapa kali dia telah bercakap, apakah isu-isu yang diambil dan sebagainya. Ini boleh memalukan, walaupun terhadap sesetengah wakil kami dalam Pakatan Rakyat (PR).

“Tetapi ia mesti dilakukan supaya mereka akan menyedari bahawa mereka boleh terus memegang kerusi mereka kerana ada sebab ... ia adalah satu bentuk KPI, “katanya.

Rafizi berkata pusat itu juga akan mengesan dan memerincikan dalam laporan bagaimana ahli parlimen menghabiskan peruntukan parlimen mereka di kawasan dan akan didedahkan kepada umum.

“Akhir sekali, apabila undang-undang diluluskan di dalam Dewan, kita akan melaporkan bagaimana ia dilaksanakan dan apakah kesannya.

“Kita tidak mempunyai apa yang saya panggil aktivisme perundangan.

“Tetapi ia adalah penting kerana orang ramai tidak memahami proses perundangan dan tidak tahu bagaimana ia memberi kesan kepada kehidupan mereka,” katanya

Tanpa “pemantauan”, Rafizi berkata tiada siapa akan sedar sama ada niat undang-undang sebenarnya dilaksanakan.

“Mungkin apabila kami mengeluarkan laporan, beberapa ahli parlimen atau pemimpin boleh membuangnya, tetapi kita meletakkan maklumat dalam ruang awam dan jangan lupa, masyarakat lebih berjaga-jaga hari ini daripada sebelum ini,” katanya.

Sebagai contoh, Rafizi menegaskan bahawa pada masa lalu, walaupun Laporan Ketua Audit Negara telah dikeluarkan setiap tahun, tidak ramai memberikan perhatian kepada kandungannya.

“Tetapi apabila seseorang membawa sebagai agenda awam, maka kesedaran naik dan pihak berkepentingan tidak mempunyai pilihan tetapi untuk menjadi bertanggungjawab kepada ia.

“Dan ini adalah fungsi NOW,” katanya.

Tetapi Rafizi juga mengakui bahawa peranan beliau sebagai pengarah eksekutif NOW menyebabkan ia sukar untuk menangkis persepsi bahawa fungsinya adalah bersifat politik.

Beliau menegaskan bahawa NOW tidak mempunyai agenda politik, sambil menambah bahawa dia akan melakukan segala-galanya dalam keupayaan untuk memastikan bahawa tiada parti politik dalam PR — PKR, PAS atau DAP — akan menggunakan pusat sebagai alat politik untuk menjatuhkan pemimpin-pemimpin dari Barisan Nasional (BN).

“Kami sangat prihatin tentang itu,” katanya, sambil menambah bahawa dalam beberapa tahun, beliau berharap untuk melepaskan peranan beliau kepada individu yang tidak partisan.

Rafizi menambah bahawa selepas beberapa bulan pelancarannya, beliau berharap untuk meletakkan bersama panel penasihat untuk menyelia fungsi NOW.

Pasukan itu, katanya, mesti termasuk pemimpin melangkaui jurang politik, serta wakil masyarakat sivil.

Impian kami bukan tentang pendedahan bersifat politik, ia bukan hanya pendedahan maklumat mengenai skandal politik ... terdapat isu-isu yang lebih besar — kebimbangan alam sekitar, kesihatan dan keselamatan ... perkara-perkara yang memberi kesan kepada kita semua pada setiap peringkat.

“Hidup bukan hanya tentang politik,” katanya.

NOW kini mempunyai pasukan empat anggota termasuk Rafizi dan dijangka untuk memulakan temu bual sukarelawan tidak lama lagi, tidak lama selepas pelancaran hari ini. — AFP/Relaxnews

29 Ogos 2012

Kes amuk: Muhdalena hadir di mahkamah pakai topeng Power Rangers

Muhdalena Ahmad, 28, memakai topeng ketika meninggalkan perkarangan Mahkamah Sesyen Putrajaya di sini hari ini.


PUTRAJAYA - Wanita yang terlibat dalam kejadian amuk di Jabatan Perdana Menteri (JPM) awal Julai lalu memakai topeng 'Power Rangers' warna merah bagi mengelak wajahnya dirakam media selepas selesai sebutan kesnya di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini.

Muhdalena Ahmad dilihat hadir ke mahkamah berbaju dan bertudung merah, ditemani bapanya, sempat menunjukkan isyarat keamanan ketika wajahnya cuba dirakam media.

Pada prosiding hari ini, mahkamah mengarahkan wanita itu, melantik peguam secepat mungkin.

Hakim Mohd Kafli Che Ali berkata, mahkamah memberi tempoh dalam masa satu bulan untuk dia melantik peguam supaya semua isu berkaitan dokumen-dokumen kes itu boleh diselesaikan sebelum tarikh bicara ditetapkan.


Mahkamah turut menetapkan tarikh 12 September depan untuk pengurusan kes berkenaan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Siti Nor Mazrah Ahmad Din berkata, tertuduh perlu melantik peguam dan menyelesaikan segera perkara-perkara yang dipersetujui antara pihak pendakwaan dengan tertuduh sebelum perbicaraan.

Menurutnya, terdapat pindaan dalam kanun prosedur jenayah yang menyatakan, kes perbicaraan perlu dilaksanakan dalam tempoh 90 hari dari tarikh didakwa.

Pada 19 Julai lalu, Muhdalena Ahmad, 28, mengaku tidak bersalah atas dua tuduhan iaitu mengugut polis dan membawa pedang.

Prosiding pendakwaan ketika itu terpaksa dijalankan di Hospital Putrajaya kerana dia sedang dirawat selepas cedera dalam kejadian amuk berkenaan.

Bagi tuduhan pertama, dia didakwa melakukan ugutan jenayah dengan mengugut mendatangkan cedera parah kepada seorang anggota polis Ridzuan Megat Ahmad manakala bagi tuduhan kedua, dia didakwa membawa sebilah pedang.

Dia didakwa melakukan kedua-dua kesalahan itu di Kompleks B, JPM, Presint 1, Putrajaya kira-kira pukul 2.30 petang, 9 Julai lalu.

Kesalahan pertama didakwa mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tujuh tahun atau didenda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Bagi tuduhan kedua, dia didakwa mengikut Seksyen 7(1)(a) Akta Bahan-Bahan Kakisan dan Letupan dan Senjata Berbahaya 1958 yang membawa hukuman penjara dua tahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Dia diikat jamin RM10,000 bagi kedua-dua pertuduhan itu.

Pada kejadian tersebut, dia bersama dengan Khalil Afandi Hamid, 47, mengamuk di pekarangan Kompleks B, Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya kira-kira jam 2.30 petang, namun Khalil mati ketika dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya selepas terkena tembakan di tangan dan bahagian ari-ari, manakala Muhdalena turut terkena tembakan di paha kanan.

Rakyat Yang Bayar Kos Sambutan Hari Merdeka Mengapa Rakyat Sambut Diluar Stadium ?

Sambutan Hari Merdeka di Bukit Jalil: Untuk jemputan BN sahaja?

KUALA LUMPUR, 28 OGOS: Kerajaan Najib Razak dibidas untuk sambutan perayaan Hari Merdeka di Stadium Bukit Jalil yang bakal menggunakan dana rakyat, namun pada masa yang sama melayan rakyat sebagai orang luar dan hanya mengutamakan jemputan dari kalangan pro-UMNO dan Barisan Nasional sahaja.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang dalam kenyataan medianya hari ini menyelar sikap kerajaan tersebut yang dilihat membelakangkan rakyat dan menjadikan perayaan Hari Merdeka sebagai perayaan milik UMNO-BN sahaja.


Kit Siang berkata demikian berikutan laporan Malaysiakini semalam yang mendedahkan bahawa susun atur kerusi di dalam stadium tersebut telah diatur khusus untuk jemputan BN sahaja, termasuk pelajar sekolah, kakitangan kerajaan, dan kumpulan-kumpulan terpilih, termasuk parti
politik mesra BN – Indian Progressive Front (IPF) dan Kongres India-Muslim Malaysia (KIMMA).

Menurut laporan itu juga, Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Kamaruddin Siaraf dipetik sebagai berkata bahawa orang umum boleh mengikuti sambutan itu melalui skrin gergasi yang akan dipasang di luar stadium.

Apabila disoal kenapa wakil Pakatan Rakyat tidak dijemput sama, beliau berkata bahawa ‘mereka’ boleh turut serta bersama ‘rakyat lain’ di luar bangunan stadium. “Mereka boleh datang atas ‘tiket rakyat’,” katanya.

Kit Siang menambah bahawa ini jelas menunjukkan bahawa pentadbiran Najib Razak tidak memahami apa sebenarnya konsep rakyat sebagai ‘bos’ dalam sistem demokrasi berparlimen.

“Berapa kos sambutan Merdeka di Stadium Bukit Jalil? Adakah Barisan Nasional akan membayarnya dengan wang parti itu sendiri?”
soal beliau.


“Sambutan Hari Merdeka di Stadium Bukit Jalil adalah langkah ke belakang dalam pembinaan negara selama 55 tahun, apabila rakyat diasingkan daripada stadium berkapasiti 100,000 tempat duduk yang hanya dikhaskan untuk ‘jemputan BN’ sahaja,” ujar beliau.

Panas !!! Saham FGVH Najib Tunduk Kepada " Makhluk Perosak = Haram Jadah "

Felda biaya sepenuhnya saham FGV peneroka, Felda memperuntukkan RM360.7 juta bagi meringankan beban membeli saham FGVH


KUALA LUMPUR: Felda akan membiayai sepenuhnya pembelian 800 unit saham Felda Global Ventures Holdings (FGVH) kepada peneroka, umum Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Beliau berkata, untuk itu Felda memperuntukkan RM360.7 juta bagi meringankan beban peneroka membeli saham FGVH.

“Maka peneroka tak perlu meminjam atau mengeluarkan duit sendiri. “Mereka boleh memiliki saham tersebut dan hanya bayar semula RM50 sebulan sehingga selesai dalam jangkaan tempoh lima tahun tanpa faedah,” katanya dalam sidang media selepas menghadiri Majlis Hari Raya Kumpulan Felda di Bangunan Felda di sini hari ini.

Beliau turut mengumumkan RM5.99bilion dana telah dikreditkan ke dalam akaun Felda, hasil perolehan daripada jumlah keseluruhan RM10.5bilion dana FGVH.

Selain itu, beliau turut mengumumkan pemberian interim dividen sebanyak RM400 kepada peneroka selepas dua bulan FGVH tersenarai dalam Bursa Saham.

Katanya, jumlah dividen itu diperoleh daripada saham FGVH dan 20 peratus hasil yang disalurkan kedalam tabung amanah Yayasan Felda yang dikhaskan untuk peneroka.

“Keuntungan besar ini hasil daripada penyenaraian FGVH yang selama ini ditentang hebat oleh ‘makhluk perosak’,” katanya yang merujuk kepada pembangkang.

Beliau turut berkata saham FGVH kini berada dalam keadaan baik dan yakin mampu mencapai keuntungan seperti yang dijangkakan.


Ulasan Najib Anti-penyenaraian FGVH ‘makhluk perosak’

'Makhluk perosak' selama ini cuba memberikan gambaran buruk terhadap usaha Felda membantu peneroka termasuk penyenaraianPerdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyifatkan golongan anti-penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) yang terdiri daripada pembangkang sebagai ‘makhluk perosak’- selepas menggelarkan mereka sebagai ‘haram jadah’ Mei lalu.
Najib dalam ucapannya semasa Jamuan Hari Raya Kumpulan Felda berkata, ‘makhluk perosak’ selama ini cuba memberikan gambaran buruk terhadap usaha Felda membantu peneroka termasuk penyenaraian.

Namun, katanya ternyata tanggapan mereka meleset apabila Felda mencapai pelbagai kejayaan termasuk pembelian bangunan 50 tingkat Menara Felda.

“Keseimbangan dengan segala yang dicerca felda, yang telah cuba dibohongkan mereka sebenarnya tidak berasas sama sekali.“Pembangkang cuma boleh melempar kritik sahaja dan menidak apa yang kita buat tapi jasa inilah yang dilakukan kerajaan,” katanya dalam ucapan di Menara Felda di sini hari ini.

Najib dalam ucapannya semasa mengumumkan ‘durian runtuh’ di Jengka Mei lalu menggelarkan pihak pembangkang yang menentang penyenaraian FGVH sebagai ‘haram jadah’.Beliau turut berkata pembelian Menara Felda daripada Naza TTDI itu juga mendapat keuntungan dengan nilai aset semasa kini RM1.1 bilion.

Malah, syarikat asing antarabangsa juga berminat untuk menyewa 15 tingkat bangunan itu.
Sementara itu, beliau turut mengumumkan pemberian RM5,000 ‘durian runtuh’ kepada generasi kedua yang akan diagihkan pada Oktober depan, selepas selesai pembentangan Bajet 28 September depan


BERITA SEMALAM :

Peneroka Tersentak Saham FGVH Bukan Percuma, Terpaksa Tanggung Hutang Bank
SHAH ALAM, 28 OGOS: Kegembiraan peneroka menyangkakan bahawa 800 unit saham Felda Global Venture Holding Bhd (FGVH) yang ditawarkan kepada mereka adalah percuma bertukar menjadi mimpi ngeri apabila terpaksa membayar hutang bank bagi membolehkan mereka memiliki saham tersebut.

Kebanyakkan peneroka yang terpaksa menanggung hutang ini hanya menyedari kewujudan pinjaman ini apabila menerima surat bayaran semula pinjaman bernilai balik hutang berjumlah RM3,630 untuk pembelian 800 unit saham FGVH terlibat dari pihak bank baru-baru ini.

Demikian beritahu Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) Mazlan Aliman ketika dihubungi TVS hari ini.

“Kebanyakkan mereka tak menyedari ada antara borang yang mereka tandatangani itu adalah pinjaman bank untuk beli 800 unit saham FGVH, sebab peneroka ini tidak diberikan penerangan yang jelas sebelum turunkan tandatangan.

“Rata-rata peneroka atau waris yang menemui saya menyangka 800 unit saham FGVH mereka dapat itu percuma.

“Mereka keliru kerana istilah yang digembar gemburkan adalah durian runtuh dan menyumpah bila terima penyata pinjaman dari bank terbabit,” kata Mazlan.

Malah menurut Mazlan, isu ini tutut menimbulkan perbalahan antara ahli keluarga sebilangan peneroka dan waris mereka.

“Ada seorang menantu peneroka mengadu pada saya, ipar duai dia bertengkar siapa yangg nak ambil tanggungjawab bila bapa mereka meninggal dunia bulan puasa baru-baru ni.

“Ada waris yang dinamakan sebagai peminjam pening kepala bila surat bank sampai; walhal yang beria-iya dulu suruh sain adalah adik beradik,” katanya lagi.

Menurut Mazlan, pinjaman yang dikenakan faedah sebanyak lima peratus itu dicah secara harian.

Jelas Mazlan, caj faedah harian tersebut berterusan meningkat selagi bayaran pinjaman tidak dijelaskan oleh peneroka terbabit.

Panas !! Sah Nasharudin MP Bachok Tidak Dicalonkan PRU13

Timbalan Pesuruhjaya Pas III Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah

KOTA BHARU - Tarikh 9 September ini menjadi titik tolak kepada masa depan Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa dalam parti itu.

Sekiranya dilucutkan keanggotaan parti, ini bermakna Nasharudin harus mencari arah politik yang baru.Sementara ramai berpandangan bahawa beliau akan kekal dalam parti, adakah Nasharudin akan terus bersinar sebagai Ahli Parlimen Bachok.

Malah di peringkat akar umbi, masa depan Nasharudin semakin 'terhakis' kerana Pas kawasan Bachok dikatakan tidak menamakan beliau sebagai calon untuk diangkat bertanding mempertahankan kerusi yang disandangnya.

Mengulas itu perkara tersebut, Timbalan Pesuruhjaya Pas III Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, beliau mendapat maklumat nama Nasharudin tidak diangkat sebagai calon untuk mempertahankan kerusi Parlimen Bachok.

“Saya difahamkan namanya (Nasharudin) tidak disebut-sebut oleh Pas cawangan Bachok bagi menjadi calon PRU13 kelak, tetapi saya tidak pasti (perkara) selanjutnya,” katanya kepada Sinar Harian pada Majlis Mesra Aidilfitri di sini, semalam.
Bagaimanapun Mohd Amar yang juga Exco Kerajaan Negeri berkata, Pas negeri tidak mempunyai kuasa mutlak untuk menentukan kelangsungan kepimpinan Nasharudin di Bachok.

“Kita terserah kepada pengundi di Bachok untuk memilih dia (Nasha) ataupun tidak. Mereka yang sebenarnya berkuasa ‘mencalonkannya’ dan kemudiannya Pas negeri membuat penilaian. Sekarang ini saya tidak pasti keperluan masyarakat Bachok ini terhadap kepimpinan dia,” katanya.

Pada PRU12, Nasharudin menewaskan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Husin dengan majoriti 2,896 undi.

Dalam pada itu, Timbalan Yang Dipertua Pas Kawasan Bachok, Hasan Mahmod ketika ditanya enggan mengulas lanjut sebaliknya menyerahkan kepada Pas negeri untuk membuat keputusan.

“Memandangkan isu ini agak kontroversi, cukup Mohd Amar sahaja yang memberi kenyataan,” katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Tawang.

Dalam pada itu, Ketua Dewan Pemuda Pas Bachok, Ahmad Marzuk Shaari berkata, pemimpin peringkat akar umbi menyerahkan nasib Nasharudin kepada kepimpinan parti untuk menentukan masa depan politiknya.

“Pas sudah berpengalaman menangani pelbagai isu yang lebih besar dari isu Nasharudin, oleh itu saya percaya isu ini akan reda dan selesai apabila sampai masanya,” katanya.

KANTOI !!! Pahang Negeri Najib...Lagi Teruk dari Selangor dan Kelantan

Kompilasi air Pahang, teruknya negeri NajibMedia umno tak habis-habis sebelum ni cuba burukkan Selangor dan Kelantan dengan isu air.
Al-maklumlah 2 negeri ni negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat, bukan oleh kerajaan BN, kalau diperintah kerajaan BN isu air ni akan naik kejap dan diam terus seolah-olah tak wujud pun isu air.

Dengar kata najib dah luluskan gula-gula politik untuk pikat orang kelantan, lepas cuba burukkan tak jadi, umno tukar taktik konon perihatin, perihatin sebelum pilihanraya.

lepas tu kata "janji dicapati" dan mintak rakyat balas budi. kah..kah..kah..

Pahang pulak ape cite... cuba cite cikit, dengar teruk benar masalah air kat sana. Di bawah ini ada banyak keratan akhbar hangpa tengok dan fikir sendiri banyak daerah di Pahang sedang menghadapi masalah Air. Setahu kita tiada musim kemarau berlaku disana ini sudah tentu tiada cukup Loji pembersihan Air dan Sistem retelukasi paip yang mundur tidak berkesan dengan pembangunan dan keperluan semasa.Sebelum sibuk konon nak ambik air Pahang bawak ke Selangor.. bina dulu empangan dan loji dekat Pahang la... betul-betul "janji dicapati" la.. kah..kah..kah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...