16 Oktober 2010

BAJET SELUAR DALAM??


malaysiakini.

Pembentangan bajet oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Razak Najib terganggu seketika dengan nama isterinya ditimbulkan oleh pihak pembangkang ketika beliau mengumumkan langkah menjadikan Malaysia destinasi utama membeli-belah di rantau Asia.

Ia bermula apabila Najib mencadangkan supaya duti import ke atas kira-kira 300 barangan pelancongan dan rakyat tempatan dimansuhkan.

Barangan ini merangkumi kegunaan harian seperti beg tangan, kasut, sut, baju kanak-kanak, dompet, pewarna rambut...” kata Najib sambil kedengaran gelak ketawa dari ahli parlimen.

Beberapa ahli parlimen kemudiannya melaungkan “Rosmah!” disambut gelak ketawa rakan-rakan mereka.

Najib senyum sinis dan memperlahankan bacaan teks ucapannya sambil menyambung: “Pakaian malam, seluar dan seluar dalam serta wangi-wangian, termasuklah kelambu.”

Dan sekali lagi lebih ramai yang ketawa.

Namun, sindiran paling tajam dilemparkan ketika Najib mengumumkan peruntukan RM111 juta untuk program PERMATA yang dinaungi oleh Rosmah.

Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) dengan kuat menjerit “Rosmah! Rosmah!”, sambil sekali lagi disambut Najib dengan senyuman sinis.

Peruntukan itu meliputi projek pembinaan fasa II Kompleks Sekolah Permata Pintar, bagi membina 32 Pusat Anak Permata Negara (PAPN) serta membiayai operasi 52 PAPN yang telah siap.

Peruntukan itu turut meliputi program Permata yang lain seperti PERTAMA Pintar, Seni, Insan dan Remaja.

Mahfuz: Bajet seluar dalam

Pembangkang, khususnya PAS berang kerana walaupun Rosmah tidak mempunyai sebarang jawatan rasmi, namum program PERTAMA yang diuruskannya didakwa seakan mendapat bajet 'istImewa'.

Ini berbanding peruntukkan RM95 juta sebagai bantuan per-kapita untuk sekolah agama rakyat (SAR) rendah dan menengah.

Rasa tidak puas ahli parlimen berlarutan sehingga akhir pembentangan. Ramai yang membidas bajet 2011 yang disifatkan mereka gagal memacu pertumbuhan ekonomi negara.

"Jadi, nampaknya tidak apa yang menarik daripada pembentangan tersebut dan lebih bersifatkan retorik. Saya sifatkan sebagai bajet 'seluar dalam' di mana ia memainkan yang penting untuk kerajaan mencapai matlamat Pelan Tranformasi Ekonomi (ETP) dan pertumbuhan 7 peratus yang bergantung kepada 'seluar dalam' dan juga 'kelambu'," sindir Mahfuz lagi.

Pembentangan bajet ini juga mendapat sambutan serta bidasan di twitter.

"Pengurangan cukai untuk beg, penyembur rambut, minyak wangi... hadiah Krismas awal Najib untuk Rosmah? Tulis MP Serdang Teo Nie Ching.

"Ini macam Bajet RM (Rosmah Mansor)," jawab MP Bukit Bendera Liew Chin Tong

13 Oktober 2010

BENCANA DASYHAT MENIMPA SERAWAK!!!


Bencana Sungai Rejang Akibat Ketamakan Pemimpin BN Sarawak

Oleh Dzulkarnain Taib

rejangBINTULU 12 Okt - Ratusan ribu padu balak dan sisa kayu yang kini memenuhi sepanjang 50 kilometer Sungai Rejang di Sarawak adalah akibat ketamakan pimpinan Barisan Nasional yang secara sistematik merompak hasil perhutanan di negeri itu sejak hampir 50 tahun.

Lebih menyedihkan punca bencana alam ini dipercayai disebabkan oleh pembalakan secara besar-besaran di kawasan seluas Singapura bagi projek hidrolektrik Bakun oleh syarikat pembalakan yang menjadi kroni dan mempunyai hubungan rapat dengan pimpinan BN Sarawak di bawah Ketua Menteri, Tan Sri Taib Mahmud.

Menurut seorang penulis blog, Calvin Jemarang yang mengendali blog www.bintulu.org, tragedi dahsyat yang menimpa sistem ekologi sungai serta alam sekitar di sungai terpanjang dan terbesar di Sarawak itu berlaku bagi kali ketiga.

"Saya pertikaikan kenyataan Ketua Menteri yang mengatakan kejadian ini adalah yang pertama kali berlaku di Sarawak. Bagaimanapun Menteri Pembangunan Tanah, Datuk Seri Dr James Masing dilaporkan dalam media sebagai berkata kejadian ini adalah kali ketiga berlaku. Pertama adalah pada tahun 2008 di Nangga (Kuala) Sg Gat dan Tutoh Apoh pada tahun lepas.

"Kejadian di Sungai Rejang ini adalah yang terburuk dan membuktikan dengan jelas kegagalan pengurusan hutan di Sarawak yang dikaitkan dengan ketamakan seorang pemimpin itu Tan Sri Taib Mahmud," kata Calvin kepada Suara Keadilan.

Calvin berkata timbunan sampah kayu dan balak yang menyekat laluan pengangkutan di sungai seluas satu kilometer itu telah memberi kesan amat mendalam ke atas ratusan ribu rakyat negeri itu yang bergantung hidup kepada Sungai Rejang.20185_gross

"Kehidupan penduduk disepanjang sungai ini terganggu kerana aktiviti harian mencari rezeki, perniagaan dan pengangkutan terhenti sama sekali. Bot-bot ekspres tidak langsung boleh melalui jalan air menyebabkan ribuan penduduk terkandas dan anak-anak tidak boleh ke sekolah. Bekalan makanan dan penghantaran barangan dan logistik juga tidak beroperasi sama sekali.

"Ratusan ribu ikan yang berharga seperti empurau, kelah dan patin juga musnah disebabkan kemusnahan habitat mereka hasil penurunan tahap oksigen di dalam air," jelas beliau lagi.

Kematian ribuan ikan empurau yang mencapai harga sehingga RM800 sekilo telah menjejaskan pendapatan nelayan tempatan.

Menurut Ahli Majlis Pimpinan Parti Keadilan Rakyat Pusat, Datuk Dr Tan Kee Kwong, Ketua Menteri Sarawak perlu mengambil tanggungjawab penuh terhadap malapetaka yang menimpa Sungai Rejang.

"Beliau pergi ke Universiti Oxford beberapa bulan lalu dan diberi gelaran 'Bapa Alam Sekitar Sarawak' tetapi lihat apa yang berlaku di bawah pentadbirannya.

"Keadaan ini amat menyedihkan dan saya menyeru rakyat Sarawak supaya berfikir secara mendalam apa yang sedang berlaku demi masa depan anak-anak. Buatlah keputusan yang terbaik bagi Sarawak pada pilihan raya negeri akan datang," tegas Dr Tan yang juga bekas Timbalan Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi.

ASAL JANGAN AZMIN...

Asal Bukan Azmin

Akhirnya Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membuat pengumuman rasmi menawarkan diri untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden Keadilan. Pada tahun 2007, tatkala Azmin Ali begitu galak mengumpul pencalonan untuk mencabar Syed Husin Ali, Tan Sri Khalid telah mempertimbangkan untuk bertanding. Beberapa Bahagian yang saya hubungi ketika itu bersedia mencalonkan Tan Sri Khalid. Apabila Syed Husin bersedia untuk terus berkhidmat, Tan Sri Khalid lega.

Ternyata pertimbangan Tan Sri Khalid bukan kerana mengejar jawatan, tetapi semata-mata demi kepentingan perjuangan. Jika betul mahu mengejar jawatan, 2007 adalah pemilihan paling sesuai kerana nama beliau yang masih panas.

Saya percaya Tan Sri Khalid adalah pilihan terbaik. Beliau pernah berkhidmat sebagai Bendahari Agung parti dan berjaya menyelesaikan semua hutang tertunggak parti. Beliau juga berjaya meningkatkan kedudukan kewangan parti kepada tahap yang selayaknya untuk parti politik peringkat nasional. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Setiausaha Agung dan Ketua Perunding pembahagian kerusi untuk Pilihanraya Umum 2008.

Sebagai Pengerusi Keadilan Selangor, beliau menubuhkan pejabat perhubungan di Shah Alam sejak awal memegang jawatan meskipun Bahagian Kuala Selangor mempunyai pejabat sendiri. Ketika Azmin menjadi Pengerusi Selangor, beliau tidak ada daya usaha menubuhkan pejabat di Shah Alam, sekadar menumpang pejabat Gombak. Parti ialah di mana Azmin Ali berada.

Menjelang pilihanraya umum 2008, Anwar Ibrahim memilih Tan Sri Khalid sebagai calon Menteri Besar meskipun Tan Sri Khalid tidak ada pengalaman sebagai wakil rakyat. Azmin yang merupakan satu-satunya ADUN daripada Keadilan di Selangor (1999-2004), tidak mendapat kepercayaan Anwar untuk menjadi calon Menteri Besar.

Justeru bagi rakyat Selangor, pemilihan kali ini adalah amat penting kerana Azmin jika menang sebagai Timbalan Presiden akan menggunakan kedudukan itu untuk merebut jawatan Menteri Besar, sesuatu yang gagal beliau lakukan dengan taktik merajuk dan ugut baru-baru ini. Beliau hanya berjaya merebut jawatan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Selangor.

Sekiranya Tan Sri Khalid tidak menjadi Menteri Besar, kepercayaan rakyat terhadap kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor akan terjejas.

Jika pada 2008 Anwar Ibrahim tidak percaya kepada Azmin untuk menjadi Menteri Besar, bagaimana pula sekarang Azmin hendak cuba merebut jawatan itu?

Saya percaya Zaid Ibrahim akan menarik diri daripada pertandingan Timbalan Presiden, sebagaimana ikrar beliau pada peringkat awal. Beliau “hanya akan bertanding jawatan itu sekiranya Tan Sri Khalid tidak bertanding”. Zaid masih boleh menawarkan khidmat di jawatan Naib Presiden, Setiausaha Agung mahupun Bendahari Agung.

Ura-ura pada malam ini, saudara Mustafa Kamil Ayub bersedia menarik diri dan mempertahankan jawatan Naib Presiden. Pada hemat saya tidak ada masalah untuk beliau menarik diri dan memberikan sokongan kepada Tan Sri Khalid. Saya amat berharap ini menjadi kenyataan.

Saya percaya pertandingan ini akan menjadi satu lawan satu antara cara lama “politik dapur, merajuk dan ugut” Azmin Ali menentang arus pembaharuan yang ditonjolkan oleh Tan Sri Khalid.

Selamat berjuang dan selamat berjaya!

Sumber Ahmad Zaki Yamani

Tanam semula: Ahmad guris perasaan peneroka

Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 11 Okt: Datuk Ahmad Maslan diminta menghentikan segera pembohongan dan dolak dalik berhubung isu Felda khususnya wang tanam semula kepada peneroka persendirian.

Gesaan itu dibuat Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda (Anak), Mazlan Aliman merujuk kepada beberapa kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu yang dianggap bukan sahaja cuba memperbodoh peneroka malah tidak wajar keluar dari mulut seorang menteri.

Antaranya kenyataan Ahmad yang mendakwa kebun peneroka tanam sendiri menjadi hutan, penuh dengan babi, ular sawa, tikus dan kumbang.

Beliau juga mendakwa wang tanam semula RM17,000 diguna peneroka membeli motor, kereta dan membaiki rumah.

"Saya gesa beliau menarik balik kenyataan yang mengguris perasaan lebih 14,00 peneroka sawit yang mengurus kebun mereka secara persendirian dengan kadar segera.

"Jika tidak, laporan polis besar-besaran akan di buat di seluruh negara," kata Mazlan pada sidang media di parlimen hari ini.

Hadir sama pada sidang media tersebut, wakil-wakil peneroka yang menanam sendiri dan bekas kakitangan yang bekerja hampir 30 tahun Felda.

Selain itu beliau turut mempersoal adakah Felda memberi kebebasan kepada peneroka untuk mengurus kebun secara persendirian, sedangkan pada masa yang sama Felda juga mengeluarkan pekeliling melarang peneroka berbuat demikian.

"Kalau tiada paksaan, kenapa Felda mengeluarkan pekeliling mengugut peneroka agar mencabut anak sawit yang telah ditanam secara persendirian?" soalnya.

Menurutnya lagi, terdapat peneroka yang telah menanam sendiri hampir 10 tahun, namun wang tanam semula yang dijanjikan Felda tidak diperolehi.

Sehubungan itu, beliau juga mendesak Ahmad dan Felda jangan berdolak dalik, sebaliknya menjelaskan bayaran wang tanam semula dalam masa tiga bulan.

"3,000 peneroka di Pahang sekarang ini masih lagi menunggu wang tanam semula mereka.

"Jika gagal berbuat demikian, Anak akan atur rombongan peneroka setiap minggu ke Ibu Pejabat Felda di jalan Semarak setiap minggu," katanya lagi.

Kumpulan pertama yang akan dihantar adalah dari Felda Gugusan Sungai Dusun Ulu Selangor yang dijanjikan wang tanam semula oleh Felda pada pilihan raya kecil Hulu Selangor April lalu.

"Jika tidak dapat wang tanam semula, peneroka tidak teragak-agak membawanya ke mahkamah.

"Peneroka pilih mahkamah sebab itu jalan terakhir setelah perundingan dibuat begitu lama namun Felda belum bayar," jelasnya.

JANGAN HILANG FOKUS!!!

PKR diminta tangguh pemilihan tumpu Batu Sapi, selesai pelbagai isu cabang


KUALA LUMPUR, 12 Okt — Calon jawatan ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Badrul Hisham Shaharin minta partinya yang dalam proses mengadakan sistem pemilihan langsung bersejarah peringkat pusat, kira-kira sebulan bermula 29 Oktober ini, agar menangguhkan aktiviti itu.

Badrul Hisham yang turut dikenali sebagai “Chegubard” berkata, Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Parti Keadian Rakyat (PKR) harus meneliti syor ini supaya parti ada masa yang cukup untuk menyelesaikan beberapa isu berkaitan dengan proses pemilihan dan juga bagi memberi tumpuan ke atas pilihan raya kecil kerusi Parlimen Batu Sapi.

Anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) ini berkata, parti perlu menyelesaikan isu-isu yang dibangkitkan oleh pelbagai pihak “agar jangan sampai rumah sudah siap tetapi pahat terus berbunyi.”

“Kita hendak siapkan rumah baru dengan menggunakan sistem pemilihan dan memberi ruang demokrasi yang luas, tetapi dalam usaha kita hendak mencipta ruang demokrasi yang luas, jangan sampai kita dilihat rumah siap tetapi pahat terus berbunyi,” kata beliau ketika dihubungi.

Oleh itu pemimpin dari Rembau, Negeri Sembilan ini berkata, apa salahnya proses pemilihan ini ditangguhkan sementara bagi menyelesaikan beberapa masalah teknikal yang banyak dibangkitkan di peringkat cabang sebelum ini.

“Walaupun masalah yang wujud ini sikit sahaja tetapi boleh menjejaskan pencapaian sejarah besar kalau kita terburu-buru mahu menyelesaikan proses pemilihan ini dengan tidak cermat mendengar serta menyelesaikan masalah teknikal yang ada,” kata beliau lagi.

Malah Badrul Hisham yang juga Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia berkata, langkah berani parti memperkenalkan sistem satu undi satu ahli turut berjaya menggamit perhatian banyak pihak untu melihat proses pemilihan kali ini dijalankan dengan jaya.

Menurutnya, pemilihan 2010 juga dianggap sebagai harapan baru bagi anak muda sebelum mereka menempuhi pilihan raya kecil ke-13 iaitu Batu Sapi.

PKR selesai mengadakan mesyuarat agung tahunan cabang dan pemilihan cabang 3 Oktober lalu tetapi sembilan cabangnya bermasalah.

Sebahagian cabang bermasalah akan mengadakan pemilihan sebelum kongres hujung bulan depan manakala yang lain akan berbuat selepas kongres

12 Oktober 2010

NAIB PEGERUSI GPMS CALO!!!


Pengerusi GPMS Kedah, Lukman Moidin Terpaksa Meletak Jawatan Dek Kerana Hilang Kepercayaan Pada NGO Yang Sering Jadi Alat Politik UMNO Itu !

ALOR SETAR 12 Okt [2.03 pm] - Naib Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Kedah, Lukman Moidin (foto) hari ini mengumumkan peletakan jawatannya berkuatkuasa serta-merta. Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini, Lukman berkata, peletakan jawatannya disebabkan beliau hilang keyakinan terhadap persatuan itu ditambah pula dengan usaha-usaha pihak tertentu yang menggunakan GPMS Kedah untuk agenda kepentingan peribadi secara keterlaluan. "Sebagai sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang tertua dan pernah bertanggungjawab untuk mendaftar semula GPMS Kedah, saya amat kesal apabila kepimpinan GPMS Kedah gagal untuk menghalang usaha-usaha ‘nakal’ beberapa individu yang menggunakan nama GPMS untuk menjayakan kehendak peribadi yang semakin keterlaluan,” katanya. Beliau yang memegang jawatan itu bermula pada 2009 berkata usaha untuk membetulkan keadaan itu juga sukar dan tidak mendapat sokongan kepimpinan GPMS Kedah menyebabkannya mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan.

[Syabas dan tahniah kita ucapkan kepada Lukman Moidin kerana berani untuk berada di landasan kebenaran. Sememangnya rakyat dan pelajar amat hairan dengan NGO yang bernama GPMS ini. Mereka lebih banyak berpolitik, dipolitikan dan gagal untuk melaksanakan tanggungjawab. Misalnya dalam isu bahasa Melayu untuk subjek Sains dan Matematik yang diperjuangkan oleh rakyat dulu, mana pergi pemimpin GPMS?. semuanya menikus dan tidak berani untuk bersuara biarpun bahasa ibunda kita dihenyak-henyak. Begitu juga dalam isu pelajar Melayu "wajib" mendapat biasiswa jika dilihat kepada perlembagaan. GPMS juga berdiam diri biarpun biasiswa itu kini djadikan pinjaman. Akhirnya Ibrahim Ali (Perkasa) yang memperjuangkan nasib pelajar sebelum ini. GPMS hanya berani menjadi juara isu Namewee (kononnya perkauman) serta isu-isu yang tidak relevan untuk diperjuangkan oleh mereka. Sebab itu kita tidak hairan menjadi tradisi GPMS dimonopoli oleh puak-puak UMNO].

10 Oktober 2010

ANWAR AKAN DI C4...

SAIFOL GAGAL SUMBAT ANWAR KEPENJARA: ANWAR AKAN DI C4 KAN ALA ALTANTUYA?

Rahimi Osman menjadi sandaran utama untuk melakukan pemusnahan karektor terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas Saiful Bukhari Azlan gagal menyakinkan rakyat melalui kes mahkamah konspirasi kedua.

“Kalau Saiful Bukhari gagal dijadikan peluru hidup untuk membunuh (karektor) Anwar, Rahimi dengan apa cara sekalipun mesti dijadikan bom jangka C4 untuk membunuh karaktor Anwar,” kata Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Mustaffa Kamil Ayub, hari ini.

Rabu lalu, Rahimi mendakwa dipaksa pemimpin dan peguam PKR untuk menandatangani dua akuan bersumpah pada Jun 2008 untuk mengaitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes melibatkan Anwar.

Bagaimanapun, tindakan Rahimi itu menimbulkan banyak menimbulkan keraguan berikutan ia seakan-akan mengulangi skrip yang berlaku kepada P Balasubramaniam yang menukar akuan bersumpah pertama kepada kedua, sebelum penyiasat persendirian itu kemudian mengakui akuan bersumpah pertama yang mengaitkan Najib dan Rosmah dalam pembunuhan Altantuya Sharibuu sebagai sahih.

Dalam kenyataan media, Mustaffa yang juga Pengerusi PKR Perak mengingatkan pimpinan dan rakyat betapa konspirasi terbaru melibatkan Rahimi tidak patut dipandang remeh.

Menyifatkan pimpinan Umno sebagai licik hingga PKR tidak sempat menghidu rancangan itu, beliau sangat yakin penyokong Najib-Rosmah akan menuduh parti ini tidak bermaruah dan bermasalah.

“Saya sangat yakin orang-orang Najib mahu rakyat melihat parti ini sudah didalangi dalang-dalang politik busuk yang bermasalah.Angkat Politik Nilai, tolak dalang politik busuk seperti ‘arwah’ Rahimi dan ‘arwah’ Saiful Bukhari!

“Saya sangat yakin Najib dan Rosmah terlibat dalam konspirasi ini,” katanya.

Mustaffa yakin kenyataan Rahimi menuduh dua peguam, Latheefa dan Saiful Izham Ramli memaksanya menamakan Najib-Rosmah dalam akuan bersumpah keduanya itu semata-mata untuk melindungi kepentingan dua individu itu.

“Rakyat dan anggota parti mahu diperbodohkan lagi dengan memadamkan nama kedua-dua peribadi misteri ini. Tidakkah kita hairan Rahimi boleh menafikan akuan bersumpahnya selepas dua setengah tahun beliau membuat akuan itu?

“Tidakkah kita hairan, mengapa Rahimi beriya-iya memadamkan nama Najib-Rosmah tetapi mereka berdiam diri dan sangat defensif walhal Rahimi bermati-matian cuba memadamkan nama mereka dalam akuan bersumpahnya.

Beliau mendakwa mereka mahu Ketua Umum PKR itu palang penjara dengan apa cara sekalipun kerana Umno sendiri menyakini bekas Timbalan Perdana Menteri itu berkeupayaan membawa Pakatan Rakyat ke Putrajaya

Rahimi Jadi 'C4' Untuk Ranapkan Anwar Selepas Saiful Gagal
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...