11 Januari 2014

PANAS ! MACAI BN SAHKAN RAMAI MENTERI-MENTERI NAJIB SETARAF " CAP AYAM ".....


Hangpa baca dibawah betapa teruknya standard  menteri dan timbalan  menteri najib yang memalukan macai-macai dan penyokong BN.....hanya sekadar membodek najib dan rosmah....alamat bungkuslah ekonomi Malaysia selepas ini.....ini disahkan lagi oleh macai-macai umno tahap dewa.......HASAN MALEK TAK JADI LETAK JAWATAN... TAPI SEBENARNYA RAMAI MENTERI DAN TIMBALAN MENTERI YANG PERLU BERAMBUS!!!

Posted by CUCU TOK WAN at 10:30 PM Friday, January 10, 2014
Menteri KPDNKK atau lebih dikenali sebagai MENTERI AYAM, telah menafikan yang dia akan meletak jawatan sebagai Menteri sebagaimana yang diuar-uarkan. Sebaliknya berita yang tersiar secara meluas semenjak semalam, dikatakan sebagai berita palsu sepertimana palsunya juga janji KPDNKK untuk menguatkuasakan undang-undang mengekang kenaikan harga yang dilakukan oleh pemborong.

Tak kisahlah... turun ke, letak jawatan ke atau dipecat sekalipun, ia tidak akan mengubah apa-apa!

Najib Abdul Razak sedang menghadapi hari-hari malangnya. Taktik mengambil musuh untuk bekerja bersama-sama, ternyata telah memakan diri. Najib tidak mungkin melakukannya atas kapasiti individu tetapi sudah pasti TERPAKSA MELAKUKANNYA kerana banyak faktor termasuklah LOBI dan JANJI daripada kumpulan yang menjadi tembok negeri China di sekelilingnya.

Walaupun pada awal pengangkatannya sebagai Perdana Menteri, Najib Abdul Razak menjanjikan TRANSFORMASI tetapi transformasi yang dijanjikan, MASTURBASI pula yang jadi!!!


Semuanya kerana orang-orang yang dipilih untuk menganggotai pasukannya terdiri daripada golongan KAKI MELANCAP TEPI LONGKANG yang hanya pandai bercakap tetapi tidak pandai bekerja. Dan ini boleh diperhatikan bagaimana pada PRU13 lalu, yang kelihatan bekerja keras adalah NAJIB ABDUL RAZAK sendiri sehinggakan dia terpaksa menjaja bibir merah jambunya dan mukanya kepada rakyat melalui program TURUN PADANG.

Rakyat sedang marahkan Najib Abdul Razak kerana terlalu mempertahankan KAKI-KAKI LANCAP yang ada dalam kabinetnya selain para penasihatnya yang menjadi musibat menyebat duit rakyat berbilion ringgit kerana status mereka sebagai konsultan. Biarpun Najib dipuji kerana mereformasikan ekonomi negara, tetapi pada masa yang sama, reformasi ekonomi itu turut mengundang masalah kepada rakyat, terutama sekali kenaikan harga barang dan servis.

Mungkin agak keterlaluan tetapi Najib Abdul Razak perlu merombak keseluruhan anggota kabinetnya bagi mendapatkan semula kepercayaan rakyat. Apatah lagi kebanyakan anggota kabinet sekadar bersifat MENEMPEL bahkan ada sesetengahnya yang turut menjahanamkan UMNO dan Barisan Nasional dari dalam sepertimana yang ditunjukkan oleh Khairy Jamaluddin menerusi sifat liberalnya serta Waythamoorthy yang terlebih HINDRAF berbanding Parti BJP yang meruntuhkan Masjid Babri di India!!!

Selepas masalah yang ditimbulkan hasil daripada pentadbiran lembik Abdullah Badawi, seharusnya Najib Abdul Razak yang mengambilalih jawatan Perdana Menteri memecat dan menyingkirkan kesemua parasit dan virus yang menjahanamkan pentadbiran Abdullah, bukannya mengekalkan mereka.

Anggota kabinet dan pasukan Najib seharusnya tidak sahaja LEBIH BAIK dairpada anggota kabinet dan pasukan Abdullah Badawi, bahkan PERLU DILIHAT LEBIH BAIK... bukannya MANDOM, LEMBIK, TEMBE dan HANYA PANDAI BERCAKAP seperti yang dibuktikan oleh ahli-ahli pasukan Abdullah yang sekarang ini ada dalam pasukan Najib!

ISU MERC LIM GUAN ENG DITUTUP DENGAN KEBANGANGAN DAN DOLAK DALIH MUKRIZ


Isu Kereta : Aduhai malu aih sebagai RAKYAT KEDAH bila boleh MB PEMBOHONG

TERKINI ! KELANTAN ,TERENGGANU DAN PAHANG DILANDA BANJIR GELOMBANG KEDUA !!! - BERITA DIKEMASKINI


BANJIR DI KELANTAN: Bantuan anggota polis kepada mangsa banjir di Tanah Merah, Kelantan.


BANJIR DI TANAH MERAHBANJIR DI JELI KELANTAN


Terengganu dilanda banjir gelombang kedua

KUALA TERENGGANU 11 Jan. - Banjir gelombang kedua mula melanda Terengganu apabila 155 orang daripada 45 keluarga di daerah Kemaman dipindahkan sejak awal pagi semalam.

Menurut portal Majlis Keselamatan Negara (MKN) sehingga pukul 9 pagi ini, tiga pusat pemindahan mangsa banjir dibuka di daerah itu iaitu Balai JKKK Padang Kubu yang menempatkan 87 orang (26 keluarga), Berek Kilang Padang Kubu (33 orang dari lapan keluarga) dan Rumah Pegawai Sungai Mas (35 orang dari 11 keluarga).

Kesemua mereka mula berpindah ke pusat pemindahan kira-kira pukul 8 pagi semalam berikutan kawasan kediaman mereka yang rendah dinaiki air limpahan hujan.

Dalam kejadian banjir gelombang pertama baru-baru ini, daerah Kemaman merupakan kawasan yang teruk terjejas menyebabkan berpuluh ribu orang terlibat dalam musibah itu.

Sementara itu, di daerah Kuala Terengganu, cuaca buruk pagi ini dengan angin kencang disertai hujan lebat sekali-sekala.


LAPORAN DARI PAHANG


Sungai Lembing bah

Kuantan: Hujan enam jam sejak malam kelmarin menyebabkan pekan Sungai Lembing, di sini, dinaiki air sedalam kira-kira satu meter menyebabkan paras air sungai berhampiran naik mendadak, semalam.

Pekan kecil di pinggir bandar itu mula dinaiki air kira-kira jam 2.30 petang menyebabkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) membunyikan siren sebanyak dua kali sebagai tanda amaran kepada penduduk supaya mengambil langkah berjaga-jaga.

Tinjauan Harian Metro di sekitar jalan Sungai Lembing mendapati, beberapa kawasan berhampiran turut dinaiki air antaranya di Panching, di sini.

Manakala, tempat dinaiki air adalah di Sekolah Kebangsaan (SK) Panching, namun tiada sesi persekolahan ketika kejadian.KEADAAN pekan Sungai Lembing yang dinaiki air.

Seorang penduduk, Salamah Mohammad, 63, berkata air mula menaiki kawasan rumahnya kira-kira jam 2.30 petang sebelum siren dibunyikan sebagai amaran kepada penduduk.

TERPANAS ! KONSPIRASI YANG MEMALUKAN NEGARA....WAJIB BACA !!!


INILAH KONSPIRASI YANG MEMALUKAN NEGARA TERUTAMANYA RAKYAT JOHOR. MAHKAMAH SYARIAH DAN ORANG AGAMA ORANG AGAMA TELAH DIPERGUNA DAN DIPERBODOHKAN BAGI MEMBOLEHKAN VVIP MEMBOLOT HARTA SERTA "NIAT JAHAT" DENGAN CARA TIDAK SAH DAN HARAM.


Empat Tahun lalu saya adalah Peguam kepada keluarga Diraja Johor. Hampir 17 tahun saya cuba "memperbaiki dan memperbetulkan" kepala Keluarga Diraja. Sayalah yang membuat kertas kerja dan menganjurkan Program Kembara Mahkota Johor demi menampakkan imej Keluarga Diraja Johor menjadi lebih baik yang selama itu "terlalu banyak perkara buruk "termasuk Jenayah Bunuh, Mencederakan , Rogol dan macam-macam lagi yang mungkin diketahui dan tidak diketahui umum. Banyak kes-kes Jenayah yang "ditutup" mengunakan pengaruh dan xxxxx.

KONSPIRASI MEMBUAT CERAI TALAK TIGA SECARA PENIPUAN adalah dua perkara, YANG SAYA ENGGAN BERSUBAHAT DAN MENENTANGNYA DENGAN KERAS , sehingga saya "telah ditohmah dan difitnah" dengan berbagai tuduhan yang lansung TIDAK MASUK AKAL. KEENGGANAN SAYA DIANGGAP MENDERHAKA, Saya mempunyai asas agama yang cukup dan diasuh untuk TIDAK MUDAH DIJUAL BELI DENGAN KEKAYAAAN DAN PANGKAT oleh keluarga saya.http://www.peguamkamalmenulis.blogspot.jp/2012/10/dari-baik-jadi-musuh-part-2.html

APABILA SAYA MELAWAN DAN ENGGAN BERSUBAHAT pada bulan Julai 2010 , saya enggan dan tidak mahu menyediakan beberapa dokumen agar KONSPIRASI MENGENEPIKAN HAK HAK WARIS TERHADAP HARTA PUSAKA ALMARHUM SULTAN ISKANDAR, saya telah "dilabel" sebagai "Penderhaka".

BIARLAH SAYA DIANGGAP "PENDERHAKA" ASALKAN SAYA TIDAK MENDERHAKA KEPADA ALLAH.

Ramai kawan kawan dan saudara mara telah menjauhkan diri dari saya selepas saya dianggap sebagai seorang "Penderhaka" dan "Kononnya Melakukan Jenayah". Saya hanya anggap kawan kawan saya dan saudara mara saya hanya "berkawan dan bersaudara" semasa saya berpangkat sahaja, apabila saya mendapat kesukaran mereka menjauhkan diri.

Saya hanya berserah kepada Allah agar KEBENARAN SAYA MENDAPAT KEBERKATAN ALLAH. BIARLAH SAYA HILANG PANGKAT DAN WANG RINGGIT NAMUN BERSUBAHAT DENGAN PERKARA MUNGKAR TIDAK SAMA SEKALI.

PELIK SUNGGUH KES INI, defendan tidak dipanggil atau diserahkan dokumen untuk menjawap sedangkan ini bukan saman sebelah pihak(ex parte). LUAR BIASA DAN MENCIPTA SEJARAH DUNIA, Ketua Hakim Syariah mendengar kes DI DALAM KAMAR sebagai HAKIM MAHKAMAH RENDAH SYARIAH( sudah matikahkah semua Hakim Mahkamah Rendah di Johor?). AJAIB BIN PELIK, Kes difaikan oleh Orang yang telah meninggal dunia 7 bulan??????. BANYAK LAGI PERKARA JIKA DIKUPAS DAN DIBINCANGKAN SECARA AKADEMIK. MELUCUKAN DAN LAWAK, selepas 3 tahun barulah perintas diserah kepada Isteri yang di"ceraikan". GELI, YANG SERAH DOKUMEN bukan Peguam atau Mahkamah TETAPI PEJABAT MUFTI.


DI MANAKAH INTEGRITY SISTEM KEHAKIMAN DAN SISTEM PENTADBIRAN DI MALAYSIA? KALAU BEKAS PERFMAISURI AGONG MALAYSIA DAN SULTANAH JOHOR BOLEH DIPERLAKUKAN SEBEGINI MACAM MANA NASIB RAKYAT JELATA??. SIAPA YANG AKAN MEMBELA RAKYAT?, SAYA YANG CUBA MENGHALANG DAN MEMPERTAHANKANNYA DI FITNAH DAN THOMAH JUGA TIADA PEMBELAAN.

KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN MENTERI BESAR HARUS CAMPUR TANGAN KERANA SISTEM DI JOHOR SUDAH ROSAK DAN HARUS DIPERBAIKI. JANGAN KERANA INGIN MEMBELA VVIP YANG BERKUASA KEBENARAN DIKETEPIKAN.

BANYAK LAGI PENIPUAN DAN PEMBOHONGAN BERLAKU, APA YANG SAYA SENTUH TIDAK SAMPAI 10 %, KALAU SAYA DEDAHKAN AKAN MEMALUKAN INSTITUSI DIRAJA YANG SAYA PERTAHANKAN......DILEMA.

SAYA CUBA MENEGUR UNTUK MEMBETULKAN KEADAAN AGAR INSTITUSI DIRAJA, INSTITUSI KEHAKIMAN SERTA SISTEM PENTADBIRAN SENTIASA DIHORMATI RAKYAT DAN TERUS MENDAPAT SOKONGAN SERTA KEPERCAYAAN RAKYAT.

YA ALLAH!! LINDUNGI DIRIKU DAN KELUARGA KERANA DENGAN PENDEDAHAN INI "BANYAK PERKARA BURUK AKAN DIBUAT LAGI TERHADAP DIRIKU DAN KELUARGA


BACA LAGI SINI

10 Januari 2014

PELABURAN DI P.PINANG TERUS MEROSOT SEMENJAK PR MEMERINTAH? APAKAH PUNCANYA


Pelaburan di Pulau Pinang meningkat 100 peratus

GEORGE TOWN, 9 DISEMBER: Pelaburan di Pulau Pinang meningkat 100 peratus dalam tempoh lima tahun iaitu RM36.1 bilion antara 2008 hingga 2012 berbanding tempoh yang sama antara 2003 dan 2007 hanya mencatat RM18.7 bilion.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata, tempoh lima tahun adalah ukuran yang lebih tepat dan selaras bagi prestasi pelaburan daripada sekadar merujuk prestasi setahun atau sebulan.

Beliau berkata, Pulau Pinang berada pada kedudukan teratas dalam carta pelaburan dalam tempoh antara 2010 dan Ogos 2013.

“Saya tidak akan mengulas kenaikan harga petrol tetapi berdasarkan beberapa laporan akhbar menyatakan pelaburan di Pulau Pinang dalam keadaan kritikal, jelas bertujuan mengalihkan perhatian daripada kenaikan harga gula, petrol, tarif elektrik dan tol oleh kerajaan Persekutuan BN.

“Hal ini berbeza dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang yang tidak mengenakan apa-apa peningkatan dalam tarif air, cukai tanah dan taksiran pada 2014,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Guan Eng berkata, bagi rekod, beliau ingin merujuk kepada satu jawapan bertulis Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kepada Ahli Parlimen DAP Kuching, Chong Chien Jen di Parlimen pada September tahun lalu.

“Bagi tempoh 2010 hingga Ogos 2013, sejumlah 3,023 projek perkilangan dengan pelaburan berjumlah RM174.3 bilion diluluskan. Daripada jumlah itu, sebanyak RM102.9 bilion (59 peratus) adalah pelaburan asing, manakala RM71.3 bilion (41 peratus) adalah pelaburan tempatan.

“Dalam tempoh yang sama, lima negeri mencatat jumlah pelaburan asing tertinggi adalah seperti berikut:

• Pulau Pinang (RM19.7 bilion daripada 186 projek perkilangan).
• Johor (RM16.7 bilion daripada 374 projek perkilangan).
• Sarawak (RM15.6 bilion daripada 54 projek perkilangan).
• Selangor (RM15 bilion daripada 439 projek perkilangan).
• Kedah (RM8 bilion daripada 79 projek perkilangan).

Bagi tempoh Januari hingga Ogos 2013 pula, sejumlah 463 projek perkilangan dengan pelaburan berjumlah RM29.9 bilion telah diluluskan. Daripada jumlah itu, RM18.8 bilion (62.9 peratus) adalah pelaburan asing, manakala RM11.1 bilion (37.1 peratus) pelaburan tempatan.

Dalam tempoh itu, lima negeri mencatat jumlah pelaburan asing tertinggi iaitu:

• Johor (RM6.6 bilion daripada 63 projek perkilangan).
• Sarawak (RM4.2 bilion daripada 10 projek perkilangan).
• Melaka (RM2.7 bilion daripada 10 projek perkilangan).
• Selangor (RM1.1 bilion daripada 58 projek perkilangan).
• Pulau Pinang (RM1 bilion daripada 28 projek perkilangan).”

PELABURAN TERBARU DI P.PINANG

IKEA buka cawangan di Pulau Pinang

Pautan kekal imej terbenam

GEORGETOWN: Kerajaan Negeri dan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) akan menerima rangsangan pelaburan baru apabila pusat membeli belah IKEA yang dibangunkan oleh Ikano Pte Ltd akan dibina tanah seluas 98 hektar di kawasan Batu Kawan, Seberang Perai Selatan (SPS).

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, berkata selain pusat membeli belah IKEA, kawasan itu juga akan didirikan pejabat serta kediaman yang akan dibangunkan bersama Aspen-Ikano (syarikat usaha sama yang akan dibentuk oleh Aspen Wawasan Land Sdn Bhd dan Ikano Pte Ltd).

"Keseluruhan pembangunan komersial di kawasan tersebut dijangka siap dalam tempoh 10 tahun dari tarikh perjanjian," katanya pada sidang media bagi mengumumkan perkara tersebut di pejabatnya di sini, hari ini.

Beliau berkata jumlah kos tanah bagi projek berkenaan ialah RM483.95 juta dan bayaran perlu dibuat dalam tempoh 60 bulan dari tarikh perjanjian, manakala deposit sebanyak RM5 juta yang dibayar kepada PDC juga tidak akan dikembalikan.

Katanya dengan adanya pusat menbeli belah IKEA di kawasan SPS, ia akan berupaya membangunkan kawasan di bahagian tanah besar sebagai destinasi pilihan yang menarik untuk belajar, bekerja dan hidup dengan baik serta selesa.

"Kita sangat bangga kerana IKEA telah memilih Pulau Pinang sebagai destinasi pertama untuk pembukaan perniagaannya di luar Kuala Lumpur, selepas ini penduduk Pulau Pinang tidak perlu pergi ke Petaling Jaya untuk membeli belah di IKEA," katanya.

KEMELUT AIR SELANGOR : PUTRAJAYA SETUJU PENGAMBILALIHAN IKUT AKTA INDUSTRI PERKHIDMATAN AIR (WSIA)

Mesyuarat selesaikan isu air Selangor

Putrajaya: Jawatankuasa Kabinet Mengenai Isu-isu Air Selangor akan bermesyuarat dalam masa terdekat berhubung pengambilalihan industri air di negeri itu.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, berkata pengambilalihan mengikut Seksyen 114, Akta Industri Perkhidmatan Air (WSIA) 2006 dengan persetujuan kerajaan Selangor, membuka ruang baru bagi menyelesaikan krisis air di Selangor.

“Usaha melalui pelaksanaan Skim Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Bekalan Air Negara bermula pada 2008 selepas pembangkang menguasai Selangor.


Menteri Besar Selangor (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) dalam satu perjumpaan Selasa lalu, memaklumkan Selangor gagal memuktamadkan pengambilalihan industri air dan menyerahkan kepada Kerajaan Persekutuan bagi diselesaikan," Datuk Seri Dr Maximus Ongkili,Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air
Serah kepada Kerajaan Persekutuan
“Menteri Besar Selangor (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) dalam satu perjumpaan Selasa lalu, memaklumkan Selangor gagal memuktamadkan pengambilalihan industri air dan menyerahkan kepada Kerajaan Persekutuan bagi diselesaikan, seperti digariskan Seksyen 114 WSIA.


“Kerajaan Selangor juga memberi jaminan akan mengeluarkan kelulusan yang perlu bagi pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2), dalam surat kepada saya bertarikh 8 Januari 2014,” katanya selepas majlis pelancaran Pelan Induk Amalan Hijau dan Aplikasi Teknologi Hijau Polis Diraja Malaysia (PDRM), semalam.

SAH HARGA KERETA TIDAK AKAN TURUN...PENGUNDI BN DICAPATI ..LIHATLAH SENDIRI BUKTINYAULASAN DIATAS DI Wacana Sinar Harian siri ke-25 berjudul "Kejutan Ekonomi Selepas PRU13" berlangsung di Auditorium Kompleks Kumpulan Media Karangkraf (Karangkraf).

Membawa tajuk 'Kejutan Ekonomi Selepas PRU13', Sinar Harian menampilkan barisan panelis yang tidak asing lagi, Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli, Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Awam Malaysia (PAC), Datuk Nur Jazlan Mohamed dan pakar ekonomi dari Pusat Pengajian Ekonomi, Kewangan dan Perbankan Universiti Utara Malaysia, Prof Dr Amir Hussin Baharuddin.

BANTUAN DIPERLUKAN UNTUK BLOGGER OMAKKAUTerkini Blogger Omak Kau sedang dalam process discas dari wad..

Sesiapa ingin memberi sunbangan boleh juga terus ke akaun beliau. 

162469158765 Maybank Rohani bt Abd Hamid

Jazakallahu khairan.


Mesej Daripada Blogger Omakkau
Thursday, January 09, 2014 Posted by Roslan Alan

Kunjungan admin pada 7 jan yg lepas, keadaan Omak masa tu agak stabil...

BARU DITERIMA DARIPADA BLOGGER OMAKKAU

Assalam. ..omak nak mintak ampun dan maaf sekiranya ada pernah mlakukan kesalahan dlm kita bsahabat mahupun bergurau senda. Sebentar tadi doktor sahkan omak dijangkiti 2 virus sekaligus..kencing tikus dan denggi...suhu badan tk menentu dan bacaan BP tlalu tinggi...radang hati da mula myerang hati skg ni..skg keadaan sgt lemah...ampun dan maaf dipinta..sudikan la mengirimkan doa agar omak bole sembuh.. Drpd OmakkauJINGGA 13 bersetuju untuk menguruskan bantuan kepada blogger Omakkauyang kini berada di Hospital Tengku Ampuan Rahimah,Klang .

https://www.facebook.com/laksamanabukitbintang/posts/3798664541096

Bagi meringankan bebanan dan membeli ubatan buat ibu tunggal ini yang turut menyara 3 orang anak beliau yang salah seorangnya OKU dan ibu beliau seorang warga emas. JINGGA 13 merayu warga prihatin untuk menghulurkan bantuan kewangan dengan bank-in ke akaun SEGERA Timbalan Setiausaha 2 Jingga13 Malaysia , Norlela bt Idris 1-623-484-54059 Maybank.

Doa dari saya seorang sahabat semoga Omak segera sembuh,

PANAS ! MENJELANG KES SULTANAH JOHOR, PEGUAM-PEGUAM SYARIAH DIJOHOR DIBEKUKAN TUGAS

Menjelang kes Sultanah Johor, peguam Syariah tidak boleh bertugas

Surat arahan yang meminta peguam Syariah mengemukakan sijil amalan guaman kepada Presiden Persatuan Peguam Syariah, Johor.Bekas Sultanah Johor mungkin perlu mewakili dirinya sendiri apabila datang ke Mahkamah Tinggi Syariah Johor Bahru 20 Januari ini untuk mengenepikan perintah bahawa suaminya Almarhum Sultan Iskandar Sultan Ismail sudah menceraikannya.

Sebabnya: Jabatan Kehakiman Syariah Johor mengumumkan bahawa tidak ada peguam Syariah boleh muncul di mahkamah mulai 20 Januari 2014 ini dan seterusnya sehingga mereka mengemukakan sijil amalan mereka sedangkan, sijil guaman mereka hanya sah tempoh sehingga 19 Januari ini.

Pengumuman ini, yang belum pernah berlaku, datang melalui surat bertarikh 5 Januari yang ditujukan kepada Presiden Persatuan Peguam Syariah, Johor.

Surat itu dilihat oleh The Malaysian Insider telah ditandatangani oleh Ketua Pendaftar Jabatan Kehakiman Syariah Johor, Lokman Hakim Tuan Kamaludin.

Kes bekas Sultanah, Tuanku Zanariah Tunku Ahmad, yang juga bekas Raja Permaisuri Agong, bermula pada 1 Januari apabila beliau memfailkan permohonan untuk mengenepikan perintah mahkamah bertarikh 30 September 2010.

Perintah itu menyatakan bahawa sultan telah menceraikan Tuanku Zanariah dengan "talak tiga" dan oleh itu pembatalan (sebagai suami isteri) perceraian itu dibuat seminggu kemudian, adalah tidak sah.

Pengumuman oleh Jabatan Kehakiman Syariah Johor telah mengejutkan peguam Syariah bukan sahaja di Johor tetapi negeri-negeri lain juga.

Sumber-sumber memberitahu The Malaysian Insider keputusan itu bermakna bahawa peguam Syariah tidak dapat menghadiri mahkamah walaupun untuk pengurusan kes.

Menurut sumber, dalam keadaan biasa peguam Syariah akan dibenarkan untuk menjalankan tugas guaman tanpa lesen mereka selagi telah membayar yuran pembaharuan kepada Jabatan Agama Johor pada akhir tahun sebelumnya.

Lesen guaman kemudian akan dikeluarkan biasanya pada bulan Januari atau lebih lewat.

Seorang peguam Syariah yang telah berpengalaman selama 30 tahun, bercakap tanpa mahu namanya disiarkan berkata, ini adalah kali pertama Jabatan Agama Johor mengeluarkan surat menghalang mereka daripada bertindak sebagai peguam tanpa sijil rasmi.

"Ini akan melumpuhkan operasi Mahkamah Syariah di negeri ini," kata beliau.

"Malah peguam Syariah di luar Johor tidak akan dapat bertugas di negeri ini berikutan langkah ini.

"Banyak peguam terkejut kerana ia boleh menjejaskan mata pencarian mereka dan kakitangan mereka jika peguam tidak menghadiri mahkamah selama-lamanya. Mengapa orang lain harus menderita kerana ketidakcekapan jabatan," tanya sumber itu.

Kecuali Wilayah Persekutuan, Islam dan Mahkamah Syariah berada di bawah kuasa Sultan atau raja-raja Melayu yang merupakan ketua agama.

Kebanyakan Mahkamah Syariah menguruskan isu perceraian, hak penjagaan anak, nafkah, tuntutan harta dan hak.

Dalam afidavit bagi menyokong permohonan itu, Tuanku Zanariah mendakwa pentadbiran negeri terutama pihak berkuasa agama, telah digunakan dalam usaha untuk memfitnah beliau dan Almarhum Sultan Iskandar.

Tuanku Zanariah berkata, bekas Sultan itu tidak membuat apa-apa permohonan untuk mengesahkan perceraian yang dikatakan itu sambil menambah bahawa beliau dan bekas sultan hidup bersama sebagai suami dan isteri yang sah dalam aman dan harmoni sehingga Sultan Iskandar meninggal dunia pada 22 Januari 2010.

Sultan Iskandar dinamakan sebagai plaintif dalam kes manakala Tuanku Zanariah ialah defendan, yang bermaksud bekas sultan itu telah memulakan tindakan undang-undang terhadap isterinya.

Bagaimanapun Tuanku Zanariah berkata, beliau tidak dimaklumkan dan tidak melihat mana-mana kertas prosiding mahkamah serta hanya mendengar mengenai "perceraian" yang didakwa berlaku pada tahun 2009, melalui surat yang dihantar oleh Mufti Johor Datuk Mohd Tahrir Syamsuddin 30 September 2013 lepas.

Selepas itu, Tuanku Zanariah diberitahu bahawa beliau telah dilucutkan gelaran "Yang Maha Mulia Sultanah" oleh Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman pada 9 Disember 2010.

Tuanku Zanariah mendakwa beliau hanya tahu perkembangan ini, tiga tahun kemudian, melalui surat mufti.

Tuanku Zanariah diwakili oleh Afshah Arifin. ~ TMI

GEMPAK ! MINYAK RON95 NAIK DUA KUPANG SELITER?


Berita tentang kenaikan harga petrol RON 95 sebanyak 20 sen mulai tengah malam ini tidak benar.

Namun ia dijangka akan berlaku juga sekitar Mac atau April ini kerana tekanan berterusan terhadap kedudukan kewangan semasa kerajaan.

Najib dan Idris Jala masih ada banyak ruang dan waktu untuk bertindak kerana paras siling yang ditetapkan iaitu RM2.60 seliter tidak akan berubah buat masa ini.

Ini bermakna ia akan terus naik sebanyak 50 sen lagi cuma kita hanya mampu menunggu pengumuman rasmi tanpa mampu berbuat apa-apa.

Apakah kita akan terus ditipu lagi empat setengah tahun dari sekarang?


Mungkin kerana rakyat semakin tertekan kerana kenaikan kos hidup..mereka mula memainkan kerajaan Najib sebagai bahan guruan.


Dibawah penjelasan yang terpaksa dibuat oleh Menteri :

Harga RON95 tidak naik, kata Ahmad Maslan

JANUARY 10, 2014Kerajaan tidak akan mengurangkan subsidi petrol RON95 malam ini seperti yang tersebar di internet, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan (gambar).

Ahmad menerusi akaun Twitternya malam ini berkata :"Tiada penurunan subsidi 20 sen untuk RON95 malam ini sebagaimana berita yang tersebar".

Terdapat penyebaran berita di internet termasuk di laman sosial yang memetik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai berkata Putrajaya akan menaikkan harga RON95 sebanyak 20 sen berkuat kuasa malam ini.

Harga petrol RON95 dipasaran ketika ini ialah RM2.10 seliter.

Ahmad berkata berbanding dengan negara-negara lain di dunia, Malaysia masih lagi mengekalkan harga petrol bersubsidi.
- Bernama,

09 Januari 2014

PANAS ! SELEPAS 7 BULAN MUKRIZ JADI MB, BELANG BELIAU SUDAH TERBONGKAR...KEDAH BAKAL DIGONDOLKAN?
Bina Darulaman Berhad (BDB) mengumukan kepada Bursa Malaysia mengenai perlantikan En Izham Yusoff sebagai Pengarah Urusan Kumpulan BDB bermula 1 Feb 2014, seperti yang dilaporkan dalam akhbar The Star 8 Januari 2014.

http://archives.thestar.com.my/archives/2010/8/5/business/b_pg09amiruddin.jpgSehubungan itu Dato' Amiruddin Hamzah menyarankan agar MB Kedah Datuk Mukhriz dapat membuat penilaian semula agar sehingga siasatan selesai supaya Negeri Kedah ini tidak terjerumus kearah kehancuran ekonomi sebagaimana Negara Malaysia tercinta ini.berikut ialah kenyataan Dato' Amiruddin Hamzah kepada Media susulan pengumuman tersebut.

Dari maklumat yang saya perolehi, perkhidmatan En Izham sebagai Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif di Percetakan Nasional Malaysia Berhad (PNMB) akan tamat pada 31.1.2014. Walaubagaimanapun terdapat rasa tidak puas hati terhadap prestasi beliau dari kalangan Ahli Lembaga Pengarah PNMB, pihak pengurusan PNMB serta kakitangan PNMB. Malahan terdapat "ugutan" yang telah dikeluarkan oleh pihak Kesatuan Sekerja PNMB bahawa sekiranya kontrak En Izham dilanjutkan, mereka akan turun berpiket!

Sudah tentu kesemua pihak yang disebut di atas mempunyai sebab kenapa mereka tidak mahu kontrak En Izham dilanjutkan. Antara maklumat yang diperolehi ialah beliau sedang disiasat oleh pihak Juruodit Khas Kementerian Kewangan atas beberapa salahlaku. Pihak kakitangan juga sanggup turun berpiket kerana didakwa beliau mempunyai masalah "public relation" PR yang kronik dengan kakitangan. Kita tidak mengatakan bahawa En Izham bersalah diatas kes-kes salahlaku yang masih dalam peringkat siasatan, namun pihak BDB (atau pihak Kerajaan Negeri Kedah yang merupakan pemegang saham terbesar dalam BDB melalui Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah - PKNK) seharusnya mengambil sikap tunggu dan lihat sehingga diputuskan samada beliau bersalah atau tidak. Ini adalah kerana beliau akan menjadi peneraju utama di BDB dan adalah amat malang sekiranya individu yang tercalar integritinya di syarikat lain diambil untuk mengepalai satu-satunya syarikat kerajaan negeri yang tersenarai dipapan utama Bursa Malaysia.

Saya pernah bertanya kepada YAB MB Kedah (sekitar bulan Jun 2013) tentang kedudukan Pengarah Urusan Kumpulan BDB yang lalu (ketika itu beliau masih berkhidmat serta berjaya meningkatkan prestasi BDB dari keuntungan sebanyak RM16.5juta pada tahun 2007 kepada RM30.1juta pada tahun 2012 dan kontrak beliau hanya akan tamat pada Mac 2015), beliau memberitahu yang Pengarah Urusan Kumpulan tersebut akan diberi notis untuk diberhentikan kerana MB sudah mempunyai calonnya tersendiri dengan visi baru untuk BDB. Namun setelah hampir 7 bulan kemudian baru pengisian jawatan ini dibuat. Saya menjangkakan yang MB mempunyai calon yang "extraordinary" dan mungkin berjaya menarik minat anak Kedah yang berada di luar negara melalui Talent Corp untuk kembali menabur bakti di Kedah. Apakah setelah 7 bulan berlalu, seorang yang integritinya dipersoalkan diambil untuk mengepalai BDB?

Saya juga mendapat maklumat terdapat perkara yang "aneh" berlaku setelah En Izham dilantik menjadi Ahli Lembaga Pengarah BDB dan Pengerusi Exco sehingga BDB hilang hasilnya berjuta-juta ringgit. Saya belum bersedia untuk mendedahkan perkara ini kerana masih mengumpulkan maklumat.

Saya menyeru kepada YAB MB Kedah untuk menangguhkan pelantikan En Izham sebagai Pengarah Urusan Kumpulan BDB sehinggalah dibuktikan tiada kes salahlaku semasa beliau menerajui PNMB. Sudah tentu Negeri Kedah yang berbangga menjadi negeri pertama yang menandatangani Janji Integriti dalam memerangi rasuah dan salahguna kuasa, seharusnya "walk her talk" dengan tidak melantik mana-mana individu yang tercalar integritinya.

Dato' Amiruddin Hamzah
8 Januari 2014

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...