10 Disember 2011

KECOH! Pengarah Besar Felda Dzulkifli diarah cuti lapan bulan


KUALA LUMPUR, 10 Dis – Felda yang menjadi perhatian sejak beberapa bulan lalu disebabkan isu kepimpinan dan penyenaraian, dijangka berhadapan dengan kontroversi baru ekoran arahan agar Pengarah Besarnya Datuk Dzulkifli Abd Wahab bercuti selama lapan bulan.

Dzulkifli menerima surat berkenaan keputusan itu petang semalam.

The Malaysian Insider difahamkan arahan itu dikeluarkan di sebalik dakwaan bahawa Dzulkifli, yang dilantik ke jawatan itu dua tahun lalu, tidak sehaluan dengan Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad dalam banyak perkara kontroversi, yang mendapat protes peneroka.

Antara perkara itu termasuklah proses penyenaraian Felda Global Ventures yang akan dilaksanakan tahun depan, isu perjanjian pajakan tanah dan kepimpinan Isa sebagai pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) sendiri.

Beberapa sumber rapat dengan Felda mengesahkan perkara tersebut sambil mendakwa ia memang mengejutkan banyak pihak.

Kata mereka, perkembangan itu akan merumitkan lagi dilema yang menyelubungi para peneroka.

“Saya dimaklumkan malam tadi bahawa Datuk Dzulkifli telah diarah bercuti selama lapan bulan, Datuk Dzulkifli terima surat petang semalam,” kata sumber itu.

“Saya juga ada bercakap dengan Datuk Dzulkifli, saya pun dapat maklumat yang sama,” kata satu lagi sumber yang percaya ia satu langkah awal mahu menyingkirkan beliau dari Felda selain menyisihkan peranannya dalam proses penyenaraian Felda Global Ventures Holdings.

Penyenaraian itu akan menyebabkan 360,000 hektar tanah milik Felda Plantations dipajakkan. Proses itu juga akan melibatkan peranan KPF.

Bagaimanapun Dzulkifli yang dihubungi pagi ini enggan mengulas mengenai perkara itu.

“Tiada komen,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Beliau memberi jawapan yang sama apabila ditanya mengenai tindakan susulannya ekoran perkembangan tersebut.

“Saya tidak mahu komen,” katanya lagi.

Dzulkifli yang telah 30 tahun berkhidmat di Felda sebelum ini merupakan Timbalan Pengarah Besar (Perusahaan Perladangan dan Pembangunan Kebun) agensi pusat itu.

Sumber juga memberitahu, Isa yang mengetuai Felda sejak awal tahun ini telah meminta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak agar campur tangan dalam ‘kontroversi’ semasa agensi berkenaan dan permintaan itu telah diluluskan.

“Maklumat yang saya terima menunjukkan surat mengenai arahan bercuti dikeluarkan menerusi setiausaha sulit kanan perdana menteri, sebab Felda terletak di bawah penyeliaan Jabatan Perdana Menteri,” kata sumber itu dan menambah bahawa surat arahan itu walaupun dikeluarkan semalam tetapi bertarikh 21 November lalu.

“Bermakna tarikh kuat kuasa surat telah dipercepatkan, proses penyenaraian akan dijalankan semasa beliau bercuti” katanya lagi.

Proses penyenaraian di Bursa Saham dijadual akan dilaksanakan pertengahan tahun depan.

Isu terbaru ini muncul kira-kira dua minggu selepas Ketua Peneroka Felda Kebangsaan Shamsuddin Othman meminta Isa memohon maaf atas alasan telah menghina beliau pada satu majlis terbuka.

Isa menegaskan beliau tidak akan meminta maaf.

Shamsudin, 59, yang juga Naib Pengerusi Jawatankuasa Perunding Peneroka Wilayah Johor Bahru, merupakan satu-satunya wakil peneroka yang berada dalam Ahli Lembaga Pengarah Felda.

Konfrontasi antara peneroka dengan Pengerusi Felda bermula apabila Isa didakwa dilantik secara ‘kontroversi’ menjadi pengerusi KPF dengan mengetepikan Zulkifli dan perkembangan itu menyebabkan kepimpinan Felda terpecah dua kepada dua kelompok.

Sebelum ini, Persatuan Anak-Anak Peneroka Kebangsaan (Anak) melancarkan kempen mendakwa Isa sebenarnya tidak layak menjadi ahli KPF dan keahliannya dalam koperasi adalah bertentangan dengan undang-undang disebabkan jawatan beliau sebagai pengerusi koperasi hanya bertaraf kontrak.

Undang-Undang Kecil KPF mensyaratkan bahawa mereka yang layak menjadi ahli KPF ialah peneroka Felda, isteri dan anak-anak dan juga kakitangan Felda yang berstatus tetap.

Anak telah membawa kes berkenaan ke Suruhanjaya Koperasi Malaysia-tmi

Kabinet Najib, RASUAH OK?


Kemelut skandal NFC kian meruncing penafian pada forum parti pemerentah PAU 2011 baru ini menunjukan parti pemerentah menyokong perbuatan kontrak & projek diserahkan kepada KRONI lebih memalukan oleh keluarga Menteri Kabinet. Umno & BN telah lupa tsunami 2008 adalah berpunca dari rasuah,kroni, sistem kehakiman BUKAN kerana kelemahan umno disebabkan perpecahan dan sbotaj dalaman.

Baru-baru ini lapuran Indek Rasuah negara kita dari tempat terbaik 37 kepada 60 merupakan kedudukan terburuk semenjak zaman Mahathir dan Pak Lah, lebih malang selepas tranformasi dan NKRA yang gagal diterjemahkan terhadap pentadbiran Najib.

Dari segi prinsip dan urustabir yang baik walaupun NFC berjaya ia tetap salah, kes begini kalau berlaku di Jepun atau di eropah pasti kerajaan ini akan tumbang bukan setakat menteri terlibat akan letak jawatan.

oleh : admin

Berita berkaitan, Pemuda PAS Sokong Kenyataan Tun Mahathir

KUALA LUMPUR – Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) menyokong pandangan Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil wajar berundur daripada politik.

Ketua Penerangannya, Riduan Mohd. Nor mendakwa isu Shahrizat berhubung kes Perbadanan Fidlot Nasional (NFC) dilihat menjadi bebanan kepada UMNO dan sukar untuk parti itu menjawab persoalan berhubung kes berkenaan.

“Parti-parti politik perlu menjaga imej negara di pentas antarabangsa dan negara tidak rela reputasi jatuh di mata masyarakat dunia angkara pemimpin.

“Untuk membina imej yang baik ini pemimpin di mana-mana peringkat tidak boleh terkait dengan apa juga skandal yang menjadi masalah kepada beliau di kemudian hari,” dakwanya melalui satu kenyataan media.

Riduan seterusnya mendakwa, landskap politik baru Malaysia mesti dicoretkan di atas `kanvas’ yang putih bersih diwarnai oleh pemimpin yang murni dan bersih dari sebarang skandal!.

Sebuah portal semalam melaporkan Mahathir sebagai berkata, Shahrizat sewajarnya berundur daripada politik berhubung kontroversi projek ternakan lembu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) yang dikaitkan dengan keluarganya jika ia perlu bagi membantu partinya.

Bekas perdana menteri juga dilaporkan sebagai berkata, Ketua Wanita Umno itu perlu meninggalkan sebelum “dihalau” keluar oleh partinya.

Bagaimanapun, pada 1 Disember lalu media melaporkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan siasatan awal terhadap kes Pusat Fidlot Nasional (NFC) dan pembelian kondominium mewah di One Menerung, Bangsar yang dikaitkan dengan keluarga seorang menteri Kabinet tidak menemui sebarang unsur pecah amanah atau penyelewengan.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar dipetik berkata, pihaknya juga sudah merakamkan percakapan lebih 74 individu termasuk suami dan anak kepada menteri Kabinet itu bagi membantu siasatan kes tersebut.

ZAHID sendiri tidak yakin dengan Kapal Selam Scorpene

Scorpene Guan Eng menyelam: Zahid melarikan diri, membangkitkan Fuad Stephens


Apabila berita didedahkan bahawa Menteri Pertahanan, Zahid Hamidi telah melarikan diri daripada menaiki kapal selam Scorpene yang penuh kontroversi pada jam ke-11, terdapat panggilan tergesa-gesa untuk Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng juga menarik diri.

Jangan pergi, ia adalah perangkap! Ingat Fuad Stephens! Ingat sumpahan dari kek hari jadi! Ini adalah antara laungan bantahan daripada penyokong-penyokongnya yang termasuk ahli-ahli Pakatan Rakyat.

Tetapi Guan Eng tetap menunggang Scorpene, yang mengenakan harga tinggi kepada pembayar cukai Malaysia dan menyebabkan negara terperangkap dengan hutang berbilion ringgit untuk sekurang-kurangnya dua dekad yang akan datang. Dan menemaninya ialah Mansor Othman dari PKR dan P Ramasamy dari DAP.

"Saya mempunyai satu lagi majlis rasmi untuk dihadiri. Mereka pasti akan kembali," Zahid memberitahu pemberita petang ini, menjawab soalan yg tidak perlu ditanya.

Guan Eng dan pasukannya dijadualkan kembali dari menyelam dan kembali ke Hotel Awana Porto Malai di sekitar pukul 4. Tetapi pada lewat petang pun masih tiada berita daripada mereka dan beberapa kekeliruan telah timbul sama ada pasukan Pakatan Rakyat telah memutuskan bagi menjalankan prosiding tanpa Zahid.

Sumber juga memberitahu Malaysia Chronicle bahawa Guan Eng telah menukar fikirannya, tetapi pada pukul 7:48, pembantunya telah menghantar e-mel yang mengandubig gambar beliau dan dua pemimpin lain di atas kapal Scorpene kepada media. Ketiga-tiga orang ini nampaknya telah selamat kembali!

"Terdapat panggilan dari Lim Guan Eng selepas lebih 90 minit kapal selam Scorpene menyelam dengan dua timbalannya. Kasihan Zahid tidak bersama mereka," kata ayah Guan Eng, Lim Kit Siang, penasihat DAP, yang disiarkan di Twitternya.

Mengapa biarkan BN meletakkan kita di tempat yang sukarJika pasukan Pakatan telah pergi dan kembali dengan selamat, maka tiada apa yang jahat tentang penarikan diri secara tiba-tiba oleh Zahid. Umno dan BN mungkin akan cuba untuk menghidupkan keadaan bagi Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.

Tetapi apa juga yang amat dikesali ialah sebenarnya keangkuhan yang semakin ketara dalam pemimpin ramai Umno sejak akhir-akhir ini. Bukan sahaja mereka merasakan bahawa mereka mempunyai hak untuk membuat pertukaran mendadak sesuka hati mereka walaupun telah diberi jaminan yang jelas sebaliknya, mereka kini bersikap dan bercakap sewenang-wenangnya, mengetahui bahawa mahkamah dan polis pasti akan berpihak pada mereka dan membela perbuatan mereka yang salah.

Dalam hal Zahid, beliau jelas tidak kisah meninggalkan Guan Eng dan pasukan dalam kesusahan. Berdasarkan rekod kejam BN, ramai yang percaya bahawa Lim, Mansor dan Ramasamy tidak sepatutnya mengambil risiko.

"Ia tidak berbaloi. Guan Eng adalah seorang pemimpin yang sangat berpengaruh. Beliau bukan sahaja seorang ahli politik yang baik tetapi seorang lelaki yang mempunyai idea dan visi. Jelas sekali, beliau merupakan sasaran utama bagi BN, saya bukan mengatakan mereka akan membunuh walaupun kita juga mempunyai insiden Altantuya yang benar-benar menunjukkan betapa terdesaknya mereka, "Naib Presiden PKR Chua Jui Meng memberitahu Malaysia Chronicle.

"Tetapi hakikatnya ialah, kemalangan berlaku. Jadi, jika Zahid sendiri tidak berani untukmengambil risiko, kenapa pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat kita patut meletakkan diri mereka di tempat kejadian. Sudah tentu, jika sesuatu telah berlaku kepada Guan Eng, Mansor dan Ramasamy, anda boleh yakin BN akan tewas pada pilihan raya umum akan datang. Tetapi saya fikir nyawa pemimpin-pemimpin kita adalah lebih penting. "

Mengingat kembali Fuad StephensMohammad Fuad Stephens Ketua Menteri pertama Sabah, dan juga Huguan Siou yang pertama atau Ketua Paramount masyarakat Kadazan Dusun. Pada tahun 1964, beliau meletak jawatan sebagai Ketua Menteri untuk menjadi ahli kabinet persekutuan yang pertama di Malaysia dari Sabah.

Pada tahun 1973, Fuad telah dilantik sebagai gabenor Sabah, yang dikenali sebagaiYang di-Pertua Negara (jawatan itu kemudiannya dikenali sebagai Yang di-Pertua Negeri). Beliau memegang jawatan ini sehingga tahun 1975. Kemudian pada tahun yang sama, Fuad bersama-sama dengan Harris Salleh membentuk sebuah parti politik baru yang dikenali sebagai Berjaya dan berjaya memenangi pilihan raya negeri 1976, mengalahkan Tun Mustapha dari USNO.

Empat puluh empat hari kemudian, beliau meninggal dunia dalam nahas kapal terbang, dan sehingga kini, rakyat Sabah mempunyai kenangan pahit bagaimana dan mengapa beliau meninggal dunia. Syak wasangka masih kukuh bahawa kerajaan persekutuan pimpinan Umno merupakan dalang di sebalik kemalangan itu kerana Fuad telah didakwa mahu menarik Sabah keluar dari Persekutuan kerana kebuntuan terhadap rundingan bagi royalti minyak.

Baru-baru ini, Tengku Razaleigh Hamzah, yang ketika itu Menteri Kewangan dan perangka Akta Pembangunan Petronas 1974, menceritakan kepada akhbar Malaysia Timur bagaimana beliau hampir meninggal dunia dalam kemalangan itu bersama Fuad. Pada saat-saat akhir, seorang pegawai telah secara senyap mengarah beliau untuk meninggalkan kapal terbang dan di bawah sangkaan bahawa beliau perlu untuk mengosongkan beberapa perkara atau yang lain, beliau berbuat demikian. Pendedahan ini terus mengukuhkan pandangan ramai rakyat Malaysia bahawa Fuad telah dibunuh.

Skandal Scorpene-AltantuyaTawaran bagi Guan Eng dan pasukan Pakatan untuk menyelam di dalam Scorpene datang kira-kira 21 bulan lalu, apabila pemimpin DAP mengecam kerajaan selepas ia dilaporkan bahawa dua kapal selam Scorpene, bernilai lebih RM7 bilion, tidak berfungsi. Tiba-tiba awal minggu ini, dan juga bersama peristiwa 2011 LIMA di Langkawi, Zahid ditawarkan untuk 'membuktikan' kepada Guan Eng bahawa Scorpene boleh menyelam.

"Guan Eng menelefon saya semalam dengan berkata beliau akan datang ke sini. Walaupun kapal selam tersebut adalah untuk berkhidmat sebagai pameran statik di LIMA kali ini, saya telah walau bagaimanapun, meminta agar beliau menaikinya," Bernama melaporkan Zahid berkata demikian.

Agensi berita nasional itu juga melaporkan bahawa "Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan mengiringi Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dalam perjalanan di atas kapal kapal selam KD Tun Razak pada hari Jumaat, untuk menyangkal dakwaan pembangkang bahawa ia tidak dapat menyelam."

Bernama juga menulis bahawa Zahid berkata: "beliau telah menghantar jemputan kepada semua ahli-ahli parlimen (MP) dan senator, termasuk orang-orang yang berada di pihak pembangkang, untuk menaiki kapal selam dan memulakan penyelaman. Menteri Pertahanan berkata bahawa (selain daripada Lim). MP Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar menjawab bahawa beliau tidak mampu untuk mengambil bahagian dalam lawatan kapal selam itu. Beliau berkata mereka yang bercakap (mengkritik) ramai nampaknya, tidak berani untuk memulakan perjalanan dalam kapal selam tersebut. "

Kaitan antara pembunuhan Altantuya dan NajibScorpene-scorpene tersebut telah dipesan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada tahun 2002, ketika beliau merupakan Menteri Pertahanan. Pembelian tersebut penuh dengan kontroversi sejak hari pertama, dengan aktivis mencerca kos yang tinggi dan tidak sesuai untuk persekitaran tempatan. Najib juga dituduh mengambil sogokan sekurang-kurangnya 114 juta euro (RM570 juta) daripada perjanjian melalui proksi beliau, AbdulRazak Baginda. Kapal selam telah dihantar pada tahun lepas.

Pada tahun 2006, negara dikejutkan apabila seorang penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu, didapati dibunuh di Malaysia selepas dia kononnya datang untuk mengumpul AS $ 500,000 komisen Scorpenenya dari Baginda. Dua bekas pengawal peribadi Najib telah dihukum gantung kerana membunuhnya, tetapi rakyat Malaysia yakin bahawa 'dalang' masih belum ditangkap.

Apabila menerima tawaran menaiki Scorpene, Guan Eng berkata bahawa 21 bulan telah berlalu sejak penyataan beliau - lebih daripada masa yang cukup untuk membaiki kesilapan teknikal yang ada. Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa rasuah dan kontroversi yang masih membelenggu kapal-kapal, walaupun masalah teknikal telah diselesaikan.

"Isyarat Zahid juga tidak menjawab soalan-soalan mengenai pembelian mahal RM3.68 bilion dan RM534 juta kontrak perkhidmatan atau 'komisen' yang diberikan kepada Perimekar Sdn Bhd, "kata Guan Eng.

Ketua Menteri Pulau Pinang tersebut, yang juga merupakan setiausaha agung DAP, menyambut ulang tahun 51 pada hari Khamis. Ahli-ahli Umno Pulau Pinang telah menghantar 5 kek - empat dalam bentuk najis manusia dan satu dalam bentuk nombor 4, yang melambangkan kematian kepada orang-orang Cina.

Malaysia Chronicle

PRU-13: PKR akan tanding lebih banyak kerusi parlimen

KUALA LUMPUR, 10 Dis — PKR berkata ia akan bertanding lebih banyak kerusi peringkat parlimen

dalam pilihan raya umum akan datang meskipun berhadapan dengan masalah ramai wakil rakyatnya keluar sebelum ini.
Setiausaha Agungnya Saifuddin Nasution Ismail memberitahu The Malaysian Insider bahawa meskipun perundingan mengenai pembahagian kerusi masih belum selesai, parti itu kemungkinan akan mempunyai sedikit lebih kerusi untuk bertanding di peringkat persekutuan bertanding tiga tahun yang lalu.

“Meskipun perundingan masih dijalankan, bilangan di atas kertas ialah kemungkinan lebih sedikit kerusi yang akan ditandingi oleh PKR.

“Ini ekoran sumbangan kerusi-kerusi Sabah dan Sarawak yang PKR akan bertanding. Kerusi di Semenanjung akan kekal sama bilangan,” kata beliau lagi.

Ahli Parlimen Machang ini berkata perundingan mengenai kerusi peringkat negeri sudah pun berakhir bulan lalu dan kepimpinan pusat Pakatan Rakyat sedang membincangkan dan memuktamadkan isu kerusi dan calon masing-masing.

Sehubungan itu kata beliau, buat masa sekarang ada tiga kategori iaitu kerusi bersih di mana seseorang calon diterima oleh kesemua parti, kerusi disandang sesebuah parti, katakan PKR tetapi DAP menunjukkan minat untuk bertanding.

“Ada juga kes di mana kerusi-kerusi bertindih, di mana sesebuah kerusi dimenangi dalam pilihan raya umum lalu, tetapi dua atau tiga parti Pakatan telah menunjukkan minat untuk bertanding di kerusi terbabit,” kata Saifuddin.

Katanya, perbincangan berkenaan kerusi dalam Pakatan Rakyat berjalan dengan lancar, tetapi tiada satu tempoh ditetapkan untuk memuktamadkan perkara berkenan.

“Saya optimistik ia boleh diselesaikan dalam waktu terdekat,” kata pemimpin itu.

Pada pilihan raya umum 2008, PKR bertanding di 97 kerusi manakala PAS dan DAP masing-masing 66 dan 47 kawasan.-TMI

09 Disember 2011

ABU - Berjaya Dilancarkan Serentak di Seluruh Negara !!

Kenyataan Media (Peringkat Nasional)
ABU - Asalkan Bukan Umno
9 Disember 2011

9 Disember, 2011: Kami merayu dan menyeru kepada semua; pekerja, petani, nelayan, persatuan dan pertubuhan, badan kerajaan dan bukan kerajaan (NGO), parti politik komponen Barisan Nasional, kecuali UMNO, parti pembangkang atau parti politik bebas, golongan profesional, ahli akademik dan cendiakawan, mahasiswa, karyawan, para artis dan pekerja seni, malah semua kelompok rakyat tersisih dan tertindas (marginalised) seperti kumpulan Mat Rempit, gelandangan (homeless), penganggur (jobless) dan lain-lain supaya melahirkan dengan nyata (melalui kenyataan media seperti ini atau tunjuk perasaan dan sebagainya) rasa tidak yakin kita masing-masing terhadap UMNO yang sudah tidak sedar diri, korup, angkuh, menindas, zalim dan kebelakangan ini BODOH SOMBONG!!!

Kini bukan masanya lagi untuk kita terus mendiamkan diri dan tidak mahu ambil tahu, kecuali anda rela mewariskan Malaysia yang musnah kepada generasi akan datang. Masihkah kita tidak nampak atau sengaja mahu membiarkan saja apabila sisa-baki hak demokratik rakyat yang hanya tinggal secebis itu pun dinafikan, manakala segala tuntutan rakyat terus diabaikan?

Sepanjang pemerintahan UMNO/BN kita semua juga sebenarnya telah bersama-sama menyumbang –akibat sikap kita yang 'biarkanlah', 'tidak kisah' serta 'ignorant', dll– dalam menyemai kuasa kuku besi pemerintah yang kejam hinggalah kini kuasa itu menjadi parah dan terlalu mencengkam.

ABU akan melancarkan kempen ke seluruh Negara untuk menyeru rakyat supaya berani menyatakan pendirian jijik dan perasaan meluat mereka terhadap penyelewengan dan rasuah yang UMNO/BN amalkan, lantas dengan tidak teragak-agak menolak UMNO/BN.

Kesan yang kini dirasai rakyat ialah kenaikan harga barang yang melampau. 80 peratus rakyat Malaysia kini terpaksa menanggung beban kos sarahidup yang semakin tinggi. Sedangkan pemimpin-pemimpin UMNO/BN dan kroninya hidup dengan mewah sekali.

Kewujudan undang-undang kejam yang menekan dan menzalimi rakyat sehingga teguran dan rintihan rakyat tidak dipedulikan. Bantahan rakyat dengan angkuh diperangi secara kejam dan ganas. Kini timbul pula undang-undang Perhimpunan Aman 2011 yang langsung tidak masuk akal.

Politik perkauman digunakan untuk menakutkan rakyat. Taktik ‘pecah’ dan ‘perintah’ dilaksanakan untuk menutup berita penyelewengan dan rasuah serta boros dan tamaknya pemimpin-peminpin UMNO/BN ini. Selama pemerintahan UMNO/BN rakyat Malaysia didodoikan dengan slogan perkauman sempit. Kini isu agama dicipta dan diapi-apikan untuk memastikan kelangsungan jangkahayat politik UMNO/BN.

Kini keselamatan rakyat akan terancam dengan kewujudan kilang Lynas dimana kesan radioaktif akan membahayakan mereka. Alasan petroleum semakin kering digunakan bagi kononnya mencari sumber ekonomi yang baru malah wang simpanan Negara telah masuk ke dalam poket pemimpin-pemimpin UMNO/BN dan kroninya. Lynas akan menjamin keuntungan mereka walaupun membahayakan rakyat.

Operator-operator kami di seluruh Negara sudahpun menjalankan kerja-kerja penerangan kepada rakyat, termasuk anggota polis, tentera dan kakitangan awam agar lebih celik kepada pembohongan dan kekejaman yang dilakukan pada mereka oleh UMNO/BN.

Kini, ketika cebisan harapan hak-hak rakyat dalam keadaan uzur kritikal yang hampir saja mustahil dapat dipertahankan akibat dibantai pemerintah selama ini, apakah lagi alasan dapat mewajarkan ketakutan dibiarkan bermaharaja-lela membungkam suara hati kita?

Apabila tuntutan rakyat tidak dihiraukan malah terus saja dipersendakan pemerintah, cukupkah sekadar bersandarkan alasan-alasan ideal (umpamanya; apolitical, non-partisan, impartial dan macam-macam lagi) sebagai lapik indah. Sudah tiba masanya bagi kita untuk tidak lagi menghalalkan sifat 'dayus' dan 'bacul' kita dengan terus kekal takut untuk bangkit berjuang menyatakan pendirian dan terus menolak UMNO/BN.

Dengan ini kami umumkan pada 15 Disember 2011 jam 8.00 malam satu forum besar-besaran akan diadakan di KL-Selangor Chinese Assembly Hall. Forum yang akan dihadiri oleh rakyat dari seluruh Negara ini akan juga membuat satu lagi pengumuman besar yang akan merubah situasi politik di Negara Malaysia


ABU - Satu Gerakkan Massa Dari Rakyat Untuk Rakyat !

Ketua Pendakwa Raya Fitnah II letak jawatan

KUALA LUMPUR: Isnin dan Selasa depan – tarikh yang ditetapkan untuk mendengar hujah perbicaraan kes liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim – dijangka merupakan penampilan terakhir Peguamcara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden mewakili pihak pendakwaraya dan Pejabat Peguam Negara.
Difahamkan, Yusof, 56, telah menyerahkan surat peletakan jawatannya untuk kali ketiga dan kali ini ia diterima. Sumber-sumber memberitahu yang Jabatan Perkhidmatan Awam telah dimaklumkan mengenainya, lapor Malaysiakini.

Yusof (kanan) adalah orang yang ketiga paling kanan di Pejabat Peguam Negara selepas Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail dan Peguamcara Datuk Idrus Harun. Hari terakhir beliau bertugas dijangka sama ada pada 1 Januari atau 1 Februari depan.

Walaupun tarikh 1 Januari atau 1 Februari disebut sebagai hari terakhirnys, tetapi sumber-sumber memberitahu Malaysiakini bahawa beliau mempunyai banyak cuti tertunggak dan beliau hanya datang ke pejabat sekali-sekala.

“Apa pun keputusan perbicaraan kes liwat tersebut, Datuk Yusof dijangka tidak akan lagi mengetuai pasukan pendakwaan apabila keputusan diumumkan,” tambah sumber tersebut.
“Beliau akan mengetuai pihak pendakwaan untuk kali terakhir sewaktu penghujahan perbicaraan kes liwat itu pada hari Isnin dan Selasa, dan ia dijangka menjadi penampilan terakhir beliau,” kata sumberitu kepada Malaysiakini.

Difahamkan beliau telah mengemukakan permohonan untuk bersara secara pilihan sebanyak dua kali: Pada tahun 2007 ketika beliau mencapai umur 52 tahun dan sekali lagi pada 2009.
Kedua-dua permohonannya itu ditolak, dipercayai ekoran campurtangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, yang mahu Yusof mengetuai pasukan pendakwaan dalam perbicaraan kes liwat tersebut.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=24237

Enam langkah INTEGRITI hapus politik wang

Guan Eng garis enam langkah integriti hapus politik wang

KUALA LUMPUR, 9 Dis — DAP hari ini mengesyorkan enam langkah integriti bagi menambah baiki kedudukan antirasuah, antara lain menyarankan parti-parti politik diharamkan daripada melibatkan diri dalam perniagaan.

Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng berkata, langkah pertama itu perlu memandangkan pembabitan parti-parti politik dalam perniagaan lazimnya membawa kepada konflik kepentingan.

“Bagaimana politik boleh bercampur dengan perniagaan, apabila politik itu bertujuan untuk menjaga kepentingan awam manakala tujuan perniagaan adalah untuk keuntungan peribadi? Contoh parti politik yang telah menjadi kaya melalui perniagaan boleh dilihat dalam kes MCA yang sekarang berupaya untuk memberi wang kepada ahli-ahlinya setiap tahun,” kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Lim (gambar) mengemukakan enam insiatif sempena sambutan Hari Antirasuah Antarabangsa

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu hari ini.

Katanya, sambutan itu hanya akan bermakna jika kita mengambil enam langkah integriti untuk menghentikan politik wang.

Selain itu, Lim juga mengesyorkan pengharaman percampuran politik dengan perniagaan harus diikuti dengan kewujudan sistem tender terbuka untuk menghentikan kapitalisme kroni.

“Sistem tender terbuka akan memastikan kontrak yang tidak adil di mana Penjana Elektrik Bebas (IPP) dan syarikat-syarikat pengendali tol tidak akan mendapat keuntungan luar biasa sebanyak berpuluh ribu bilion ringgit sementara 27 juta rakyat dibebankan.

“Kerugian RM5 bilion dalam skandal Perwaja, skandal (projek) Zon Bebas Pelabuhan Klang dan skandal saham Bumiputera RM52 bilion kesemuanya berjumlah lebih daripada AS$100 bilion iaitu jangkaan kerugian rakyat Malaysia akibat daripada penyelewengan dan rasuah,” katanya lagi.

Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata hak untuk maklumat tidak sulit hendaklah dilindungi di bawah Akta Maklumat Bebas untuk memastikan ketelusan.

“Keempat, semua penjawat awam yang memegang amanah awam hendaklah membuat pengisytiharan aset mereka,” kata beliau sambil menambah, 125 cadangan oleh Suruhanjaya Diraja Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan PDRM 2005 hendaklah dilaksanakan tanpa apa-apa syarat, terutama sekali penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC).

Katanya, IPCMC bertujuan mengurangkan rasuah dan penyalahgunaan kuasa polis dan kegagalan untuk menubuhkan suruhanjaya itu hanya menunjukkan ketidak sanggupan kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk menangani persepsi negatif awam tentang polis.

“Terakhir, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hendaklah dihukum untuk kegagalannya untuk bertindak atau menuntut tindakan daripada pihak berkuasa ke atas rasuah pilihan raya, terutama sekali kegagalannya untuk mematuhi Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 yang mengenakan had perbelanjaan pilihan raya sebanyak RM200,000 untuk kawasan parlimen dan RM100,000 untuk kawasan dewan undangan negeri.

“Pelanggaran peraturan ini berlaku secara terang-terangan sampai SPR sendiri telah mengaku bahawa RM110 juta telah dibelanjakan untuk poster pilihan raya sahaja dalam pilihan raya umum 2004,” katanya.

Dengan 219 kawasan Parlimen dan 445 kawasan DUN yang ditandingi dalam pilihan raya umum 2004, had perbelanjaan pilihan raya sepatutnya RM88.3 juta.

“Adalah amat jelas bahawa hanya BN sahaja yang dapat membelanjakan sebanyak RM110 juta untuk poster pilihan raya dalam pilihan raya umum tersebut. Meskipun demikian, tiada sebarang tindakan yang telah diambil oleh SPR,” kata Lim.

Menurut beliau, keenam-enam langkah itu jika dilaksanakan boleh memulakan proses pembersihan Malaysia daripada rasuah, kronisme dan penyalahgunaan kuasa.

Tegas beliau, langkah-langkah asas seperti menghukum mereka yang mengamalkan rasuah, mengurangkan peluang rasuah, melaksanakan sistem integriti kebangsaan melalui undang-undang dan institusi-institusi yang sesuai adalah antara langkah-langkah yang dapat mengembalikan kuasa kepada rakyat.-TMI

Hasan Ali mungkin digugur- kurang pencalonan dari Cawangan

Hasan Ali mungkin digugurkan sebagai calon


PAS Selangor telah mengesahkan bahawa bekas pesuruhjayanya, Datuk Hasan Ali tidak menerima pencalonan yang mencukupi daripada cawangan untuk mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Gombak Setia.

Dalam satu temubual melalui telefon, Ketua Penerangan PAS negeri, Saari Sungib berkata, cawangan di setiap kawasan akan mengemukakan nama tiga calon, yang akan dipertimbangkan oleh kepimpinan pusat parti.

"Hasan menerima pencalonan, tetapi kurang daripada tiga individu
yang lain. Ia tidak mencukupi, bukan tak dapat langsung," katanya.

Oleh itu, di peringkat kepimpinan negeri, nama Hasan tidak ada dalam senarai calon, tetapi Saari berkata kepimpinan pusat boleh memasukkan namanya dalam senarai kemudian.

Ditanya mengenai kemungkinan Hasan diletak bertanding di tempat lain, Saari membayang kemungkinan agak tipis.

"Biasanya bagi kerusi negeri, kami beri keutamaan kepada orang yang tinggal di kawasan berkenaan," jelas Saari yang juga ADUN Hulu Kelang.

Hasan, yang pernah menerajui PAS Selangor, kini merupakan exco kerajaan negeri bagi halehwal agama.

Bagaimanapun, pendiriannya dalam beberapa perkara sering bercanggah keputusan kerajaan Pakatan Selangor.

Kapal terbang US, ditembak jatuh oleh IRAN

Gambar tidak bertarikh menunjukkan pegawai pasukan kawalan revolusi Iran berdiri di sisi pesawat intip tanpa juruterbang AS RQ-170, yang Teheran dakwa telah menjatuhkannya, Ahad lalu. — Foto Reuters


ANTARA PELURU BERPANDU IRAN:

Karrar - Iran's New Jet-Powered Recce and Attack Drone

Iran has this week unveiled a new type of turbojet-powered drone designated 'Karrar' (striker - in Farsi), described by Iranian officials as capable to perform long-range reconnaissance and attack missions. Iranian Defense Minister, Brigadier General Ahmad Vahidi announced on Sunday that the country's first home-made long-range Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) named 'Karrar' has a flight-range of 1,000km. Karrar is described as capable of operating at long range, and in 'great operational depth', at high or low altitudes.Akta Perhimpunan Awam: Wakil PBB mengutuk KERAS

Himpunan: Imej negara terjejas teruk di mata dunia

KUALA LUMPUR, 8 Dis: Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPP Malaysia) menganggap kritikan yang dibuat oleh pelapor khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terhadap Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman 2011 merupakan suatu tamparan keras kepada kerajaan Malaysia yang bersikap degil dan enggan mendengar pandangan rakyat.

“Bagi DPP Malaysia, kerajaan perlu merasa malu kerana wakil khas PBB sendiri menegur sikap berkeras kerajaan Malaysia dalam membenarkan rakyat berhimpun,” kata ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor.

Beliau mengulas pelapor khas PBB, Maina Kiai yang menyatakan RUU Perhimpunan Aman sebagai menyekat kebebasan bersuara rakyat dan sekatan yang dikenakan adalah tidak wajar mengikut undang-undang antarabangsa.

Maina Kiai mengkritik RUU Perhimpunan Aman kerana memberi ‘kuasa berlebihan’ kepada pihak polis untuk membenarkan atau mengharamkan sesuatu perhimpunan aman, serta kecewa kerana Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) tidak dirujuk dalam merangka rang undang-undang tersebut.

Selain beliau, kata Riduan seorang lagi pelapor PBB turut menyanggah dasar kerajaan terhadap RUU Perhimpunan Aman dengan menyatakan bahawa penyertaan politik dan sosial melalui protes aman merupakan satu pengalaman pendidikan kanak-kanak, belia dan pelajar, malah ia juga satu pelaburan kepada masyarakat secara keseluruhannya.

“Dalam ucapan seorang lagi pelapor bagi hak kebebasan bersuara iaitu Frank La Rue, beliau menganggap semua individu berhak bersuara secara bebas dan ia merupakan satu ujian kepada tahap demokrasi di mana-mana negara dan menggesa agar rang undang-undang ini dikaji semula,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Bagi DPP Malaysia, ujarnya kerajaan perlu sedar apabila banyak pihak mengkritik dan menentang sesuatu dasar, dan secara fokusnya adalah Akta Perhimpunan Aman, menandakan ada sesuatu yang tidak kena pada undang-undang tersebut.

Tambahnya, Akta Perhimpunan Aman yang telah diluluskan oleh kerajaan di Parlimen kini bukan lagi dimusuhi oleh rakyat Malaysia pelbagai peringkat, malah mendapat kecaman masyarakat antarabangsa.

“DPP Malaysia mengingatkan jika kerajaan terus berdegil meneruskan pelaksanaan Akta Perhimpunan Aman ini, imej Malaysia di mata dunia akan terjejas teruk,” ujarnya lagi.

Kata beliau, kerajaan perlu sedar bahawa Indeks Persepsi Rasuah negara sudah menjunam untuk tahun ketiga berturut-turut, Indeks Kebebasan Akhbar pula turut merosot bukan sekian tahun, serta pelbagai lagi bukti menandakan bahawa tahap demokrasi negara telah jatuh merudum teruk.

Justeru, ujarnya tiada lagi alasan buat kerajaan untuk meneruskan pelaksanaan Akta Perhimpunan Aman dan ia perlu ditarik balik dengan segera.

“Nampaknya semakin lama, semakin kuat bantahan rakyat terhadap dasar kerajaan ini.

“Mungkin kerajaan mahu menunggu himpunan bantahan terbesar rakyat seumpama Bersih 2.0 atau ditumbangkan rakyat dalam PRU ke 13, baru mereka sedar kesilapan mereka selama ini,” katanya.HD

Sidang Media Serentak Seluruh Negara – Pelancaran ABU !


Media Advisory

ABU

Asalkan Bukan Umno/BN

Gerakan Rakyat Membebaskan Malaysia Dari Cengkaman Umno/BN

Dijemput menghadiri sidang media pelancaran gerakan Asalkan Bukan Umno/BN (ABU)

Sidang Media diadakan serentak di seluruh negara ;

Tarikh: 9 Disember 2011

Lokasi, masa dan contact person:

1. Kuala Lumpur / Selangor - 3.30pm
KL Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH)
1, Jalan Maharajalela, 50150 Kuala Lumpur
Jafree(PRM) 019-3596769, Nazrin(PSM) 017-2599050, Edyes(SAMM) 010-2675872

2. Johor – 2.30pm
Kelab Persatuan Wartwan, 11,

Jalan Cermat 1, Taman Maju Jaya
Johor Bahru
Anuar (SAMM) 017-6849693, Salleh Ahmad (PRM) 013-7313825

3. Melaka – 3.30pm
Pejabat Parti Keadilan Rakyat,
No9A Jalan Asean 1, Taman Asean, Melaka
Zuraidi (SAMM) 012-2478016

4. Negeri Sembilan – 3.30pm
Jalan Tuanku Antah, Tingkat 1,
Restoran Bidara Corner, Seremban
Saufi (SAMM) 013-6777507, Sani (SAMM) 0129781707

5. Perak – 3.30pm
Pejabat Biro Masyarakat Keadilan,
Ipoh
MatSamanKati(SAMM) 012-4381418, Mat Noh(MCLM) 019-5671477

6. Pulau Pinang – 11.00am
George Town Coffee House,
KOMTAR Walk, P.Pinang
Aidil(SAMM) 017-4760274, ZainulFaqar (SAMM) 019-4241583

7. Kedah – 3.30pm
345A Air Mendideh, Sg Petani.
(Berhampiran Hospital LamaS.Petani)
Tok Gondang (PRM) 0132946741, Viveg (MCLM) 0125426133

8. Perlis – 3.30pm
Kelab Media Perlis, Jalan Sekolah Derma,
Kangar, Perlis
Asrul (SAMM) 019-4342244

9. Pahang – 3.30pm
Pusat Khidmat PKR ADUN Semambu. A73,
1st Floor, Jalan Hj Ahmad, Kuantan Pahang
Clement (SMSL)0129883210, Suresh (PSM) 0195696964

10. Terengganu – 5.00pm
Muara Tomyam, Jalan Sultan Sulaiman,
K.Terengganu (Sebelah Wisma Tenang)
Rafzi Ramli (SAMM) 0199809974

11. Kelantan – 3.30pm
Hotel Raudhah, Jalan Maju, Kota Bharu
Fauzi (SAMM) 0175959755, Zaidi(PSM) 0123840415

Esok sejarah bakal mencatatkan penyatuan penggerak-penggerak rakyat bergabung melawan regim warisan penjajah Umno/BN.

Kumpulan yang terdiri dari organisasi massa termasuk individu-individu aktivis masyarakat bergabung buat pertama kalinya berikrar menggerakkan kempen kesedaran rakyat.

Semua media dijemput membuat liputan sidang media serentak seluruh seperti yang dinyatakan di atas.


EDYES
Pengarah Propaganda SAMM
www.anakmudamalaysia.com

08 Disember 2011

" HADIAH TAIK " BAWA SIAL KEPADA BN DALAM PRU13


umporno 'hadiah tahi' hina penjawat awam di Penang

Deligasi Umno Pulau Pinang tengah hari tadi menyerahkan empat 'tahi manusia' kepada kakitangan kerajaan di Komtar, George Town, yang menempatkan Kompleks Pentadbiran Kerajaan Negeri.

Jurucakapnya Mohamed Ghani Abd Jiman berkata, replika kek seakan 'tahi manusia' tersebut layak dihadiahkan kepada Lim Guan Eng sempena hari lahir Ketua Menteri Pulau Pinang, pada hari ini.

"Orang lain tak boleh bagi (hadiah 'tahi manusia'), hadiah ini memang mempunyai nilai sentimental dia (Guan Eng) kerana dia buat Pulau (Pinang) ini macam 'pulau tahi'," ujarnya

Beliau turut menyifatkan Guan Eng sebagai 'pondan' kerana tidak bersemuka dengannya walaupun diberitahu bahawa Guan Eng masih dalam lawatan rasmi di Taiwan.

Tidak cukup dengan itu katanya, 'tahi manusia' berkenaan ditaja oleh pemimpin DAP negeri sendiri yang didakwanya menentang Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP.

"Empat ('tahi manusia') ini DAP yang taja. Sesiapapun tak perlu tahu dan biar polis siasat. Kalau nak tahu, Guan Eng kena buat laporan polis," sindir beliau sambil menghina kakitangan kerajaan yang setia berkhidmat dengan kerajaan negeri.

Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Zairil Khir Johari dalam reaksi spontan menganggap tindakan pembangkang itu menghina kakitangan kerajaan serta kerajaan negeri yang dipilih oleh rakyat.

"Jika berdendam dengan Ketua Menteri sekalipun, tidak perlulah sampai menghina kakitangan kerajaan sama ada Melayu atau bukan Melayu dengan memberi hadiah ('tahi manusia') sebegitu.

"Menerima hadiah bersifat peribadi pun bukan menjadi amalan Ketua Menteri Pulau Pinang, hadiah sebegitu ('tahi manusia') dia (Guan Eng) tak terima," ujar beliau.Masih anda ingat bagaimana Khir toyo menghadiahkan Penyampu...kemudian Selangor terlepas kepada PR

Asalkan Bukan Umno - dilancarkan


Oleh: MSK
Posting kali ini pendek saja.
Pada 31 Oktober yang lalu, aku tulis tentang Sabah.

Dalam minggu ini, satu keputusan politik yang penting akan berlaku di Sabah dan Sarawak. Hari ini, 31 Oktober adalah hari terakhir bagi pemimpin-pemimpin Sabah dan Sarawak untuk berbincang dikalangan pemimpin parti masing-masing, dan mulai esok, satu keputusan perlu diambil.

Beberapa keputusan sudah dibuat dan bakal di umumkan dalam minggu berikutnya. Tapi oleh kerana Najib tidak mengisytiharkan PRU 13 yang dijangkakan pada 11.11.11, maka keputusan itu ditangguhkan.

Bila aku tulis benda macam tu…adalah orang yang tulis macam ni.

"koteyNovember 2, 2011 (Edit)
Ceh..berbual lebih msk ni…xde pun apa2 berlaku kat sabah?poyo la ko ni.."


Inilah risiko menulis benda yang belum berlaku. Kalau betul-betul jadi…glamer la aku…tapi kalau tak berlaku..orang kata aku auta.

By the way, satu peristiwa penting sudah bermula. USNO sudahpun mengisytiharkan bahawa mereka sudah bergabung dengan United Borneo Front untuk menentang BN. Boleh baca disini.

"Leaders of the once all-powerful United Sabah National Organization or Usno which disbanded in 1990 have joined up with the United Borneo Front (UBF) in its fight to restore Sabah’s rights."
Dalam dua minggu lagi…sebuah lagi parti di Sabah akan bergabung dengan 3rd Force untuk menentang BN di Sabah.

Semalam, Haris Ibrahim telah dilarang dari memasuki Sabah dan diperintahkan balik serta merta. (disini.)
Esok, 9/12/2011 nanti..satu gerakan baru akan muncul yang akan menghangatkan lagi situasi politik di tanah air.

Satu sidang akhbar serentak diseluruh negara akan diadakan untuk mengumumkan pelancaran ABU (Asalkan Bukan Umno). Di Kuala Lumpur, sidang akhbar tersebut akan diadakan di KLSCAH (disini) manakala diPerak adalah seperti berikut.

Asalkan Bukan Umno/BN
Gerakan Rakyat Membebaskan Malaysia Dari Cengkaman Umno/BN

Dijemput menghadiri sidang media Asalkan Bukan Umno/BN (ABU)

Tarikh:
Jumaat, 9 December, 2011
3.30pm

Lokasi:
Pejabat Biro Masyarakat Keadilan
200B, Jalan Pasir Puteh, Ipoh.
(Pejabat lama PKR Perak)

Di Kedah: 345A Air Mendideh S.Petani.Berhampiran Hospital Lama, S.Petani.

Dijemput kepada semua wartawan dan blogger untuk hadir ditempat diatas esok jam 3.30 petang.
Aku tak boleh menulis sekerap biasa sebab banyak kerja-kerja lapangan yang perlu disiapkan. Mungkin bila dah settle nanti, baru boleh kembali seperti biasa.
Jumpa lagi.

MELAYU DAH JADI BANGSAT KERANA UMNO

Ugutan Najib bukti Umno sedar akan hilang kuasa

"Hari ini pun kalau senaraikan isu orang Melayu, memang dah jadi bangsat pun. Angkara siapa kalau bukan angkara Umno."Kononnya kalau bagi kuasa kepada Pakatan Rakyat Melayu akan bangsat, akan merempat, ini kenyataan yang melampau dan tak patut keluar dari mulut Perdana Menteri,"


KUALA LUMPUR- PAS menyifatkan ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Perhimpunan Perdana Persatuan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida), Isnin lalu sebagai berbaur ugutan kepada rakyat khususnya orang Melayu dan umat Islam.


Ahli jawatankuasa PAS Pusat, Mazlan Aliman (gambar) berkata, kenyataan Najib bahawa orang Melayu dan umat Islam mesti menyokong Umno BN jika mahu masa depan yang cerah, jelas bertujuan menimbulkan ketakutan kepada orang Melayu.

Ia sekaligus menggambarkan Umno BN seolah-olah semakin sedar mereka akan hilang kuasa selepas pilihan raya umum ke -13 nanti.

"Ada sesuatu yang tidak sihat daripada ucapan itu. Ada kecenderungan di kalangan pemimpin BN, seolah-olah mereka tak boleh terima kalau mereka kalah dalam pilihan raya.

"Kalau ucapan yang dibuat berbau kekerasan kerana nak pertahankan kuasa, ini sesuatu yang sangat berbahaya," kata beliau kepada Harakahdaily hari ini.

Mazlan juga berkata, Umno BN sebaliknya harus memberi peluang kepada rakyat untuk membuat pilihan di peti undi, bukan mengugut masa depan mereka menjadi malap sekiranya memilih Pakatan Rakyat.

"Semua pihak sama ada Perdana Menteri ataupun institusi keselamatan seperti polis dan tentera bahkan badan bukan kerajaan seperti Pekida, Perkasa dan sebagainya harus akur dengan mandat yang diberi rakyat.

"Jika dalam pilihan raya umum rakyat beri kepercayaan selain kerajaan yang sedia ada, rakyat harus menghormatinya," katanya.

Tambah Mazlan lagi, beliau yakin ucapan Najib itu mempunyai maksud tersirat iaitu memberi isyarat kepada Pekida agar tidak sekali-kali "belot" dengan parti pemerintah.

Justeru katanya, semua pihak harus berhati-hati dengan ucapan berbaur ancaman dan provokasi itu."Saya yakin apa yang diungkapkan Najib ada maksud tersirat yang nak disampaikan kepada pertubuhan seperti Pekida itu.

"Jadi saya harap ucapan yang berbau ancaman dan provokasi ini dapat diteliti oleh pihak polis supaya ini tidak menjadi satu galakan kepada budaya samseng dalam negara kita seperti yang ditunjukkan oleh BN melalui siri gangguan dalam ceramah Pakatan Rakyat yang semakin kerap berlaku," katanya.

Selain itu, tegas Mazlan, ugutan bahawa Melayu akan menjadi bangsa yang bangsat dan merempat jika tidak diperintah Umno BN langsung tidak berasas.

Sebaliknya beliau berkata, nasib Melayu sekarang ini memang sudah tidak terbela angkara Umno sendiri yang mengaut kekayaan untuk kroni mereka.

"Pakatan belum diberi peluang mengambil alih Putrajaya lagi, bagaimana Najib kata orang Melayu akan jadi bangsa yang bangsat, merempat?

"Hari ini pun kalau senaraikan isu orang Melayu, memang dah jadi bangsat pun. Angkara siapa kalau bukan angkara Umno.

"Kononnya kalau bagi kuasa kepada Pakatan Rakyat Melayu akan bangsat, akan merempat, ini kenyataan yang melampau dan tak patut keluar dari mulut Perdana Menteri," katanya.


-Harakahdaily

DAKWAT KEKAL: MAJLIS FATWA TIADA HALANGAN SEMENJAK PRU12

Majlis Fatwa: PRU-13 boleh guna dakwat kekal


KUALA LUMPUR, 8 Dis — Majlis Fatwa Kebangsaan berpendapat dakwat kekal yang pernah diuji dan diluluskan bagi pilihan raya umum 2008 boleh digunakan ketika pilihan raya umum ke-13 jika kandungan bahannya masih sama.

Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan Prof Emeritus Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin berkata, selagi dakwat itu menggunakan bahan sama seperti pernah diuji, ia boleh digunakan kerana kandungannya mematuhi syarak dan tidak menimbulkan sebarang kemudaratan atau masalah kepada umat Islam melakukan ibadat.

Semalam, Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar (gambar) berkata penggunaan dakwat kekal pada pilihan raya umum kali ini kini hanya memerlukan kelulusan Majlis Fatwa Kebangsaan dari segi kandungan dalam bahan tersebut kelak.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Wan Ahmad berkata, seiring dengan keputusan jawatankuasa pilihan khas Parlimen yang memutuskan untuk menggunakannya, dakwat kekal yang akan dibeli akan dikemukakan kepada majlis itu untuk penilaian dan ujian tentang kandungannya supaya ia tidak bertentangan dengan Islam.

“Bagaimanapun, jika jenis dakwat yang akan digunakan nanti (pilihan raya umum ke-13) berbeza dengan dakwat yang sudah diputus dan diuji sebelum ini (pilihan raya umum ke-12), maka ia perlu dianalisis terlebih dulu Jabatan Kimia sebelum diserah kepada Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) dan Majlis Fatwa bagi diputuskan sama ada ia boleh digunakan atau tidak kerana dikhuatiri mengandungi bahan terlarang,” katan Abdul Shukor dipetik Berita Harian hari ini.

Keputusan penggunaan dakwat kekal diputuskan oleh jawatankuasa pilihan khas Parlimen minggu lalu.

Dakwat kekal yang dicadangkan untuk digunakan ketika pilihan raya umum ke-12 telah diuji dan keputusan muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan pada Ogos 2007 mendapati dakwat itu tidak mengandungi bahan najis diharamkan syarak, tidak mendatangkan mudarat kepada kesihatan serta tidak menghalang air sampai ke kulit apabila digunakan.

Uji kaji dijalankan Jabatan Kimia Malaysia juga mendapati dakwat kekal itu yang mengandungi alkohol etanol juga tidak menimbul masalah ibadat bagi orang Islam.

Bagaimanapun, dakwat itu dilupuskan menerusi proses pembakaran pada November 2009 berikutan faktor keselamatan dan perundangan.

Difahamkan kerajaan mengimort dakwat hitam bernilai hampir RM2.4 juta dari India. Negara berkenaan menggunakan dakwat kekal sejak 1951 dan memperoleh bekalan dari Mysore Paints dan Varnishes Ltd (MPVL), milik kerajaan negeri Karnataka sejak 1959. Penggunaan dakwat itu dikatakan cukup berkesan bagi mengelak pengundian berganda.

Walaupun Majlis Fatwa Kebangsaan memberi kelulusan untuk digunakan tetapi penggunaannya telah dibatalkan beberapa hari sebelum hari pengundian

07 Disember 2011

Sistem Saraan Baru (SBPA) MAHSUH 29,000 JAWATAN

Abu Bakar: SBPA mansuh 29,000 jawatan, sektor awam alami ‘right-sizing’

PUTRAJAYA, 7 Dis — Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA), yang dikuatkuasakan 1 Januari ini, akan membantu mengawal bilangan kakitangan kerajaan dan bukannya bertujuan mengurangkan tenaga kerja semasa, jamin Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Abu Bakar Abdullah.

Sambil berkata sekitar 29,000 jawatan dimansuhkan di bawah SBPA, kata beliau, sistem saraan baru ini yang diperkenalkan untuk menggantikan Sistem Saraan Malaysia (SSM), Abu Bakar berkata, pemegang jawatan-jawatan yang dimansuhkan akan ditempatkan di skim dan gred lain mengikut keperluan semasa.

“Di bawah SBPA ini kita telah mansuhkan 29,000 jawatan, misalnya (kakitangan perkhidmatan perkeranian), di bawah inisiatif NKRA untuk mengurangkan jenayah, kita menempatkan mereka dalam tugasan rondaan, ada yang dihantar ke bahagian-bahagian lain.

“Kita bukannya mengecilkan saiz tenaga kerja, tetapi mengawal saiz,” kata beliau menjawab soalan sama ada SBPA membawa ke arah pengecilan saiz tenaga kerja perkhidmatan awam.

Saiz tenaga kerja semasa dianggarkan 1.4 juta orang dengan penduduk Malaysia adalah 28 juta orang.

“Bermakna ia tidak sampai 10 peratus kan,” katanya merujuk kepada nisbah tersebut.

“Sukar hendak mengatakan bahawa saiz tenaga kerja sektor awam kita terlalu besar atau terlalu kecil. Kita tidak boleh membuat perbandingan antara satu negara dengan negara lain.

“Dan, saya tidak mengatakan sama ada tenaga kerja perkhidmatan kita terlalu besar ataupun kecil... sehingga kami menyelesaikan kajian berdasarkan enam strategi merealisasikan inisiatif perkhidmatan awam yang kejat iaitu kawalan saiz perkhidmatan awam atau ‘right-sizing’, kajian pertindihan fungsi antara agensi, penjajaran fungsi utama perkhidmatan, perkhidmatan yang boleh diserah urus (‘outsourcing’), perekayasaan proses kerja (‘business process reengineering’) dan kajian semakan skim perkhidmatan.

Isu saiz sektor awam menjadi isu apabila Ahli Parlimen DAP Tony Pua bulan lalu berkata Pakatan Rakyat akan mengurangkan bilangan pekerja jika memerintah kerajaan persekutuan.

Bagaimanapun kepimpinan Pakatan Rakyat nasional berkata perkara tersebut tidak timbul.

Abu Bakar juga berkata beliau tidak boleh memberi jaminana saiz tenaga kerja semasa akan kekal sama sepanjang masa jika diambil kira kemungkinan akan ada pertambahan atau pengecilan kementerian kelak.

Saiz tenaga kerja pernah dikurangkan daripada 1.2 juta orang sehingga sekitar 800,000 ekoran dasar penswastaan pada 1990-an, tetapi ia meningkat kepada 1.4 juta sekarang.-tmi

RM4.6 bilion Harta kekayaan Keluarga Taib Mahmud, RAKYAT SERAWAK MEREMPAT


BMF: Harta keluarga Taib di Malaysia saja RM4.6 bilion

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud didakwa dengan bongkaknya berkata bahawa beliau mempunyai lebih banyak wang daripada boleh dihabiskannya.

Menurut sebuah NGO Switzerland yang berkempen menentang rasuah di Sarawak, Dana Bruno Manser (BMF) - di Malaysia sahaja, keluarga Taib memiliki U$1.46 bilion (RM4.6 bilion) aset korporat di 14 syarikat.

Dakwa BMF lagi, Taib, empat anaknya, lapan adik-beradik dan sepupu pertamanya, Abdul Hamed

Sepawi, memiliki kepentingan dalam 332 syarikat-syarikat di Malaysia.

Antara tiga syarikat terbesar yang dikuasai mereka, menurut BMF, adalah Cahya Mata Sarawak atau CMS (84 peratus daripada aset bersih RM2.4 bilion), Custodev Sdn Bhd (25 peratus daripada RM1.6 bilion) dan Ta Ann Holdings Bhd (sekurang-kurangnya 35 peratus daripada RM1.4 bilion).

CMS, yang popular dengan jolokan ‘Chief Minister's Sons', disenaraikan sebagai konglomerat yang terbabit dengan sektor pembinaan, simen, keluli, hartanah, pendidikan, swasta dan kepentingan broker saham. Custodev pula adalah sebuah syarikat pembangunan hartanah.

Manakala Ta Ann pula bergiat dalam bidang pembalakan dan perladangan, khususnya, minyak sawit. BMF jugamendakwa keluarga Taib adalah pemilik tunggal Achi Jaya Holdings, pemegang monopoli ke atas eksport balak, dengan aset sebanyak RM550 juta.


Penemuan ini bercanggah dengan dakwaan Taib bahawa saudara-mara dan keluarganya cuma memperolehi kekayaan di luar Sarawak, hasil kepakaran dan bakat keusahawanan mereka.

Taib juga sebelum ini menafikan bahawa ahli keluarganya bertindak sebagai proksi beliau. Sebaliknya, dakwa beliau saudara-mara dan ahli keluarganya kaya-raya kerana mereka adalah "bijak" dan "cekap".

"Kami anggap kepentingan korporat keluarga Taib sebagai aset haram. Terdapat banyak petunjuk bahawa Taib telah menyalahgunakan kedudukannya bagi membina empayar perniagaan berbilion ringgit berdasarkan rasuah dan penipuan," dakwa pengarah BMF, Lukas Straumann dalam kenyataan akhbar dikeluarkan di peringkat antarabangsa pada hujung minggu lalu.

"Kami terkejut melihat keluarga Taib sebegitu kaya manakala rakyat Sarawak perlu bergelut dengan kemiskinan yang berleluasa dan kekurangan infrastruktur dan bantuan kerajaan," katanya.
sumber: Malaysiakini

Dakwat kekal: Jangan hanya janji kosong


KUALA LUMPUR, 7 Dis: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) menyambut baik pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menggunakan dakwat kekal bagi Pilihanraya Umum ke-13 nanti.

Timbalan Ketua DPPWP, Mohamad Suhaimi Abdul Aziz mengharapkan penggunaan dakwat kekal akan direalisasikan pada PRU ke-13, dan tidak tinggal sekadar janji kosong sebagaimana yang berlaku pada tahun 2008 lalu.

“DPPWP berpendapat, penggunaan dakwat kekal amat relevan dan perlu digunakan sekarang,” katanya.

Menurutnya, dengan pelbagai isu yang berlaku yang menimbulkan kecurigaan rakyat terhadap sistem pilihanraya di Malaysia seperti pengundi yang mempunyai dua kad pengenalan, kad pengenalan bertindih atau klon, pengundi dari kalangan warganegara asing, pengundi yang tidak dapat dikesan dalam Jabatan Pendaftaran Negara tetapi wujud di SPR, pengundi yang sudah mati kembali turun mengundi serta lain-lain lagi, nampaknya SPR tidak boleh berdalih lagi untuk mengelakkan dari menggunakan dakwat kekal.

Bagi DPPWP, katanya SPR tidak perlu berlengah masa untuk melaksanakan sistem itu kerana ia tidak memerlukan kos perbelanjaan yang tinggi.

Tambahan pula, katanya penggunaan dakwat kekal itu selaras dengan keputusan Dewan Rakyat yang meluluskan 10 cadangan dalam laporan awal yang dikemukakan oleh Jawatankuasa Pilihan Khas (PSC) berhubung pembaharuan sistem pilihan raya di negara ini yang dibentangkan awal bulan ini.

Selain itu, ujarnya DPPWP meminta SPR agar membersihkan segera senarai daftar pemilih seperti telah diumumkan oleh SPR semalam.

Selama ini, kata beliau senarai daftar pemilih di Malaysia menjadi pertikaian banyak pihak yang mendapati banyak kepincangan yang timbul.

Beliau berkata, ia juga menjadi hasrat seluruh rakyat yang mahukan sistem pilihanraya di Malaysia ke-13 nanti adalah yang terbaik dan paling bersih dalam sejarah.

Untuk itu, tambahnya SPR perlu bersikap adil pada semua pihak tanpa membezakan antara parti pemerintah mahupun pembangkang.

Akhirnya, ujar beliau SPR perlu buktikan PRU ke 13 nanti adalah pilihanraya yang adil dan telus dan boleh dipercayai bukan sahaja terhadap warga tempatan malah terhadap masyarakat antarabangsa.

“Semua ini perlukan pengorbanan dan kejujuran, kerana keadilan tidak boleh ditegakkan pada sebuah sistem korup yang tempang dan pincang, yang penuh didalamnya unsur penipuan,” katanya-HD

Unjuran KDNK ASEAN, Asia Timur berkurangan

Masalah kewangan zon euro heret krisis ekonomi global

BANK Pembangunan Asia mengurangkan unjuran pertumbuhan ekonomi Asia Timur baru muncul termasuk China bagi 2012 berikutan masalah kewangan zon euro yang berpotensi mengheret ekonomi global kembali ke dalam krisis.

Bankzberpangkalan di Manila mengurangkan unjuran pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) kepada 7.2 peratus berbanding 7.5 peratus pada September untuk 10 negara ASEAN termasuk China, Hong Kong, Korea Selatan dan Taiwan.

Dalam kes terburuk jika berlaku kesan krisis Amerika Syarikat dan Eropah, pertumbuhan negara Asia Timur termasuk Jepun berkemungkinan berkurangan 1.2 peratus kepada 4.2 peratus berbanding unjuran sebelum ini iaitu 5.4 peratus.

“Senario terburuk bagi AS dan zon euro adalah kembali kepada kemelesetan yang mana menekan ekonomi global ke dalam krisis,” demikian menurut ADB dalam data terbaru mengenai ekonomi baru muncul Asia Timur.

Dengan krisis menular keluar dari Eropah, bank itu berkata, unjuran berhati-hati untuk negara ekonomi baru muncul di rantau Asia Timur tidak termasuk Jepun yang kini turut berada dalam keadaan mudah berjangkit berbanding unjuran yang dilakukannya pada September lalu.

“Unjuran optimistik tetapi berhati-hati bagi ekonomi baru muncul pada masa ini adalah berdasarkan kepada wujudnya risiko penurunan ketara berbanding beberapa bulan lalu.

“Pemulihan ekonomi global akan terjejas jika zon euro dan AS kembali kepada kemelesetan sekali gus menyebabkan satu lagi krisis ekonomi global,” kata bank itu.

Bank itu menambah risiko penurunan ketara termasuk kemelesetan terburuk di Eropah dan AS mewujudkan perlindungan ketara dan inflasi berterusan.

Jika masalah zon euro bertukar menjadi krisis besar-besaran kepada ekonomi global, kesan kepada Asia Timur akan lebih serius tetapi masih dalam kawalan sekiranya kerajaan bertindak tegas dan secara kolektif.

“Ekonomi baru muncul Asia Timur perlu bersedia untuk menghadapi krisis berpanjangan dan pemulihan selepas krisis dengan melaksanakan maklum balas makro ekonomi jangka pendek yang sesuai, selain meneruskan pembaharuan struktur jangka panjang,” kata laporan itu.

Perbelanjaan kerajaan boleh membantu mengekalkan momentum pertumbuhan sementara bank pusat pula perlu cekap menguruskan kewangan bagi memastikan kadar inflasi terkawal.

“Dengan krisis hutang zon euro berterusan dan risiko pemulihan global lemah semakin meningkat, dasar makroekonomi mesti kekal berhati-hati,” katanya.

– AFP

Parti KITA sokong PR, kerana BN terlalu Perkauman

KITA ubah pendirian, tak tanding PRU-13


KUALA LUMPUR, 6 Dis ― Parti KITA, pimpinan Datuk Zaid Ibrahim yang ditubuhkan setahun lalu, tidak akan meletakkan sebarang calon dalam pilihan raya umum ke-13.

Berbanding kenyataan-kenyataan sebelum ini, kepimpinan parti itu berkata pihaknya akan menyokong pembangkang.

“Dalam usaha mengekalkan solidariti dalam pembangkang, KITA tidak akan meletakkan calon,” kata satu kenyataan dikeluarkan petang ini.

Dengan menjanjikan sokongan tanpa syarat kepada pembangkang, KITA berkata, kini adalah masa bagi negara membuat pengorbanan.

Pertengahan bulan lalu, Zaid (gambar) berkata KITA mahu bertanding merebut kerusi Parlimen di Selangor pada pilihan raya umum ke-13.

Beliau memberi fokus pada kawasan Petaling Jaya.

“Saya belum buat keputusan muktamad sama ada Petaling Jaya Selatan (PJS), atau Petaling Jaya Utara (PJU),” katanya.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, ita kini telah mengenal pasti beberapa kerusi berpotensi untuk meletakkan calonnya seluruh negara.

Komen : BN kian senak, kerana pemimpin yang ada sekarang mempunyai mentaliti tahun 50an,juga tidak peka segala kehendak RAKYAT. Cakap tak serupa bikin.

06 Disember 2011

Datuk Seri Anwar Ibrahim sepentas dengan Yang Dipertuan Agung

Datuk Seri Anwar sepentas dengan Yang Dipertuan Agung di majlis Santapan menjunjung kasih ANJURAN PARLIMEN MALAYSIA


KITA akan sokong PR - Datuk Zaid Ibrahim

Zaid: KITA tak bertanding jika jejas pembangkang


Presiden parti KITA, Datuk Zaid Ibrahim berkata parti itu tidak akan menawarkan calon untuk bertanding dalam pilihan raya umum akan datang sekiranya tindakan itu menjejaskan peluang pembangkang.

Zaid dalam satu kenyataan hari ini juga mengumumkan bahawa KITA akan memberikan sokongan mutlak kepada pembangkang dalam apa juga cara untuk memastikan "kemenangan rakyat."

KITA mengambil pendirian itu setelah mengambil kira kenyataan daripada pemimpin Umno terhadap parti pembangkang sejak kebelakangan ini yang didakwa memberi petanda buruk ke atas trend politik nasional, katanya.

"Untuk menunjukkan solidariti kita dengan pembangkang, dan penolakan kita terhadap idea fasis dan autoritarian, KITA ingin menyatakan semula bahawa kita akan terus menyokong pembangkang dengan harapan untuk perubahan sebenar," katanya.

Antara kenyataan yang paling keras menghentam pembangkang disuarakan daripada timbalan presiden Umno sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mendakwa Malaysia akan menjadi negara republik sekiranya pembangkang menang pilihan raya.

Zaid menyifatkan kenyataan Muhyiddin di perhimpunan agung Umno minggu lalu itu sebagai "berbahaya dan tidak bertanggungjawab."

Mengulas lanjut, Zaid berkata kenyataan itu juga dikesali dan amat membimbangkannya kerana ia hanya akan melebarkan lagi jurang di antara kelompok kaum.
"DAP telah dilabel sebagai parti rasis dan orang Melayu di dalam pembangkang disifatkan sebagai pak turut golongan Cina.

"Nampaknya pemimpin kita hari ini mahu menang pilihan raya umum dengan apa jua cara, dan mereka hanya mementingkan kedudukan dan kuasa sendiri berbanding kesejahteraan Malaysia dan rakyatnya.

Bekas menteri kabinet itu juga berkata, serangan ke atas DAP hanya akan merenggangkan masyarakat Cina tetapi tidak akan menyakiti golongan berkenaan yang mampu berdikari.

Sebaliknya, orang Melayulah yang akan menderita kerana Umno hanya hanya menawarkan retorik liar seperti itu, katanya lagi
.-MK

PR kini hampiri kejayaan ganti BN ; ASPAN


Perhimpunan Agung UMNO yang baru selesai ini menampakkan kepada kita segala niat dan matlamat UMNO serta pimpinannya yang sebenar.

Bermula dari ucapan Timbalan Presidenya semasa perhimpunan 3 sayap parti pada Selasa lepas, membawa kepada ucapan dasar presiden dalam Perhimpunan Agung UMNO sehinggalah kepada ucapan penangguhan persidangan pada Sabtu yang lepas, semuanya penampilan parti yang tertekan dan gelabah (desperate dan panicky).

Seperti biasa, agenda Melayu menjadi isu yang terbesar seperti perhimpunan-perhimpunan sejak UMNO mula berkecai selama lebih dua dekad yang lalu. Isu agenda Melayu ini pada saya hanyalah merupakan umpan yang ampuh untuk memerangkap orang Melayu untuk dipergunakan bagi pemimpin-pemimpin parti yang sentiasa lapar kepada kuasa tetapi tidak bertanggungjawab kepada rakyat yang memberi mandat itu.

Isu agenda Melayu ini memang isu yang tidak pernah tertinggal dalam Perhimpunan Agung UMNO atau dalam mana-mana konvensyen parti dan selalunya pemimpin terutamanya Najib akan mengeluarkan dari mulutnya segala istilah-istilah serta pelbagai akronim yang hebat-hebat tanpa memahami apa yang beliau katakan. Program transformasi ekonomi (PTE) merupakan sebutan seperti menyebut nama cucu oleh seorang atuk, tetapi semua orang tahu dan merasakan yang setakat ini tidak ada satu pun lagi PTE yang sedang berjaya dilaksanakan.

Orang Melayu masih lagi terkial-kial dalam bidang ekonomi dan orang Melayu hanya dilekakan dengan wang bantuan sekolah sebanyak RM100 bagi setiap murid sekolah. Pegawai kerajaan hanya mendapat bonus RM500 dan jumlah increment yang dinaikkan dalam angka yang tidak berapa ringgit sahaja. Jumlah ini dibayar untuk mendapat undi dan kuasa yang pasti akan disalahgunakan akhirnya.

Perwakilan yang datang dari seluruh negara dihiburkan hanya dengan lawak jenaka pengerusi tetap dan tepukan gemuruh perwakilan untuk menghiburkan pemimpin besar mereka. Pemimpin besar pun rasa terhibur dan terus mengumumkan yang UMNO sudah pulih kerana perwakilan berjaya menghiburkan pimpinan di atas pentas perdana dalam PWTC.

Isu lembu pun terus senyap sedangkan ia merupakan isu yang membuktikan bagaimana keluarga seorang pemimpin dan ahli jemaah menteri menggunakan pengaruhnya untuk kerajaan memberikan pinjaman mudah beratus juta ringgit untuk diselewengkan dan bukannya untuk membina bidang pertanian untuk kebaikan negara.

Isu lembu ini telah selesai dengan Shahrizat menyinsing lengan sahaja. Shahrizat tidak payah menyinsing kain, cukup dengan menyinsing lengan…. semuanya jadi beres. Percayalah Shahrizat akan tetap turun sebagai ‘winnable candidate’ dalam pilihan raya yang akan datang.

Yang anehnya, pemimpin yang begitu berpelajaran pun terpengaruh dengan budaya yang menjengkelkan ini. Kita tengok sahajalah KJ (Khairy Jamaludin) beriya-iya benar untuk berdebat dengan semua pihak bagi mempertahankan salah laku Shahrizat ini. Itulah sebabnya saya selalu menyatakan yang UMNO bukannya bekerja kuat untuk mencari dan menaikkan kecerdasan pemimpin malah pemimpin yang cerdas pun sudah terbukti tidak berdaya untuk berfikir apabila bergiat aktif dalam UMNO.

Saya mempunyai sedikit ‘soft spot’ terhadap KJ ini kerana saya mempunyai sedikit harapan terhadap pemimpin muda ini. Tetapi dengan kenyataan-kenyataan beliau akhir-akhir ini KJ juga sudah terperangkap dengan budaya buruk yang ada di dalam parti yang semakin hari semakin lumpuh ini. Kalau begitulah pendirian KJ maka beliau tidak lebih dan tidak kurang adalah setaraf dengan kemampuan berfikir seperti pemimpin-pemimpin yang bernama Noh Omar, Shahrizat dan ramai yang lain di kalangan menteri-menteri kabinet.

Harapan ramai untuk KJ membawa sedikit kelainan kepada parti UMNO ini merupakan harapan yang kosong, ibarat bermimpi di siang hari sahaja. Siapa pun; Khairy dan siapa sahaja dalam pimpinan UMNO itu sama sahaja. Khairy jelas sudah lemas dengan ‘culture’ UMNO yang membebankan negara itu.

Di dalam UMNO pemikiran yang tajam pun akan menjadi tumpul. Itulah keadaan sebenarnya yang ada di dalam parti tajaan Dr Mahathir ini. Sebenarnya parti ini hanyalah satu parti sebagai jambatan untuk Dr Mahathir menyeberang sungai besar yang berombak suatu ketika dahulu.

Dalam perhimpunan itu fokus hanyalah terhadap selaran yang bukan-bukan terhadap seteru mereka. Bermacam-macam fitnah dihamburkan oleh pemimpin besar terutamanya Muhyiddin Yassin yang menuduh sebuah parti yang halal berjuang, hendak menggugurkan kedaulatan Raja Melayu dan menubuhkan sebuah negara republik. Tuduhan yang dilakukan oleh Muhyiddin ini sesungguhnya ke anak-anakan. Muhyiddin hilang punca dan berkelakuan tidak semacam pemimpin. Cakap gah tentang agenda Melayu tidak pun dibincangkan dalam perhimpunan itu.

Ada pemimpin mencadangkan supaya semua wakil rakyat menanda tangani surat ‘aku-janji’ untuk mempastikan mereka tidak mensabotaj parti. Apa semuanya ini. Apa ada pada janji bagi BN khusunya UMNO. Perjanjian yang begitu jitu dan kuat pun UMNO tidak mahu menghormatinya apa sangatlah dengan perjanjian politik seperti anjuran Mukhriz itu.

Perjanjian ‘vestine deeds’ di antara Petronas dan rakyat Kelantan pada bulan Mei 1975 dahulu pun tidak dihormati, bagaimana ahli-ahli UMNO hendak menghormati ‘aku-janji’ itu. Yang jelas cadangan-cadangan seperti ini timbul kerana rasa kurang keyakinan terhadap ahli parti sendiri.

Jika pimpinan UMNO mempunyai masalah dengan kejujuran ahli-ahli parti sendiri kenapa sibuk-sibuk sangat untuk mengambil tahu parti orang lain? Sepatutnya perhimpunan agung itu memberikan fokus untuk memperbaiki parti sendiri, bukan untuk membidas parti lain dengan fitnah yang hina.

Saya mendapat reaksi orang ramai dan kebanyakannya merupakan reaksi negatif terhadap Perhimpunan Agung UMNO.

Kepada parti-parti pembangkang, saya hanya mempunyai pandangan yang ringkas. Jangan tunjukkan reaksi yang kuat terhadap apa yang berlaku di dalam perhimpunan agung UMNO itu. Semua yang berlaku dalam UMNO itu semuanya adalah ‘self defeating’ bagi parti itu. Jika pembangkang mahu dan serius untuk menjadi alternatif kepada UMNO dan BN, kejayaan sudah menghampiri PR.

Apa yang PR perlu lakukan ialah menunjukkan sikap kepimpinan yang tinggi dan berada dalam sepenuh kesabaran. Jawablah tuduhan BN itu dengan kata-kata yang baik sejajar dengan kehendak pihak yang akan mengambil alih kerajaan. PR mesti jauhi dari meniru gelojoh BN dengan berkata tanpa menggunakan fikiran yang stabil.

Tohmahan Utusan serta media elektronik perdana jangan dirisaukan kerana rakyat tahu membezakan pihak yang mana satu yang memfitnah dan difitnah.

Harus kita ingat mana-mana pihak yang merasakan akan kehilangan kuasa akan bertindak seperti apa yang dilakukan oleh UMNO dalam perhimpunan agung mereka itu. Itu fenomena biasa bagi parti-parti yang sudah hampir cukup usianya.

Anggaplah semuanya ini sebagai cabaran yang perlu dilalui oleh pihak yang sedang hampir dengan mandat rakyat itu. Walaupun PR menghadapi segala ancaman yang kuat dari pihak yang berkuasa, PR mesti bersabar. PR akan menghadapi rintangan yang lebih getir selepas ini.

Ingat kepada kata-kata perbilangan, ‘The darkest part of the night is just before dawn”. Ingat perbilangan itu dan bersabar. Jangan bertindak tanpa berfikir. Jayakan usaha membetulkan negara ini dengan semangat demokrasi yang tulen.

Jika BN bertindak kasar dan celupar, biarkan, kerana itu memang budaya mereka. Kita mesti faham, apa lagi yang mereka nak katakan dalam keadaan sekarang selain dari melakukan 'slander' terhadap pihak lawan.

- Aspan Alias

Saintis sahkan glasier cair di Himalaya


GAMBAR fail bertarikh 4 Disember 2009 menunjukkan glasier di kawasan Gunung Everest 140 kilometer dari timur laut Kathmandu, Nepal.

KATHMANDU, Nepal - Berjuta-juta orang terancam akibat glasier cair di banjaran Himalaya, menurut beberapa saintis yang melakukan kajian menyeluruh mengenai perubahan iklim di rantau berkenaan.

Penemuan yang disiar dalam tiga laporan Pusat Antarabangsa bagi Integrasi Pembangunan Pergunungan (ICIMOD) itu menunjukkan glasier Nepal mengecil sebanyak 21 peratus manakala glasier Bhutan menyusut 22 peratus sejak lebih 30 tahun lalu.

Siri laporan berkenaan yang dibentangkan di mesyuarat iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Durban, Afrika Selatan, kelmarin merupakan pengesahan rasmi pertama mengenai tahap kecairan glasier di Banjaran Himalaya.

Ia menyusul selepas pengumuman beberapa saintis pada 2007 bahawa glasier di rantau berkenaan akan hilang menjelang 2035.

Satu kajian selama tiga tahun yang dibiayai kerajaan Sweden diketuai ICIMOD menunjukkan 10 glasier di rantau itu sedang mengecil dengan penyusutan besar berlaku antara tahun 2002 dan 2005.

Satu kajian lagi mendapati terdapat pengurangan besar dalam jumlah kawasan dilitupi salji di rantau berkenaan dalam tempoh sedekad lalu.

"Laporan-laporan ini menyediakan asas baharu selain maklumat lokasi spesifik untuk memahami perubahan iklim yang berlaku di kawasan ekosistem antara paling rapuh di dunia (banjaran Himalaya)," kata pengerusi panel antarabangsa mengenai perubahan iklim (IPCC), Rajendra Pachauri. - AFP

Batalkan 'penswastaan pentadbiran awam'

PAS: Batalkan 'penswastaan pentadbiran awam'


PAS hari ini mendesak kerajaan membatalkan hasrat mengubahsuai skim jawatan utama perkhidmatan awan peringkat JUSA dan Turus untuk membolehkan kepakaran luar termasuk dari sektor swasta diambil masuk.

Naib presidennya Datuk Mahfuz Omar berkata jika tindakan itu dilaksanakan, maka kerajaan bakal berdepan dengan kemarahan pegawai perkhidmatan awam yang lain."Kerajaan akan berhadapan dengan (kemarahan) pegawai sektor awam. Mereka tidak akan berdiam diri, sebab soal masa depan mereka.

"Jika kerajaan tidak membatalkan hasrat itu, kerajaan akan berhadapan dengan kebangkitan (mereka) khususnya dari kumpulan Pegawai Tadbir dan Diplomatik," katanya.

Bercakap dalam sidang media itu juga, Mahfuz berkata kabinet juga perlu membatal cadangan

tersebut, sebagai menghormati dan menghargai pegawai pentadbiran awam yang lain.

"Kerajaan kena jaga ransangan dan motivasi pegawai pentadbiran awam.
"Buka kepada sektor swasta, motivasi mereka akan jatuh," katanya yang ahli parlimen Pokok Sena.

Mahfuz mengulas laporan yang menyebut semua ketua setiausaha kementerian akan dikehendaki meletak jawatan dan memohon semula jawatan mereka secara kontrak.

Selain itu juga, turut dilaporkan mana-mana pekerja sektor swasta yang berminat mengisi Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) dari JUSA C dan sehingga ke peringkat tonggak, Turus boleh berbuat demikian.


Mengulas lanjut, Mahfuz berkata tindakan kerajaan membuka peluang kepada kepakaran luar, juga boleh ditafsirkan sebagai "perlantikan politik" dari kalangan pemimpin politik.
Dakwanya, ia boleh berlaku sebagai cara untuk menyelamatkan mereka dari mensabotaj parti, lalu dilantik mengetuai kementerian atau kementerian tertentu.

Tegasnya, tindakan tersebut menggambarkan kerajaan mengalami "krisis kepercayaan politik" kepada pegawai kerajaan yang lain."Peluang PTD yang berada di bawah, yang muda-muda, mereka tidak mungkin berpeluang untuk menduduki jawatan JUSA seperti Ketua setiausaha kementerian-kementerian sehingga jawatan ketua setiausaha negara.

"Dengan tindakan ini, tidak ada kepercayaan kerajaan penjawat awam untuk mengisi jawatan tersebut, apabila dipimpin oleh orang yang tidak ada pengalaman untuk mentadbir," katanya.

Dengan nada menyindir, jika ia berlaku, kemungkinan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Tony Fernandes atau Pengerusi Eksekutif Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) boleh dilantik sebagai ketua pengarah perkhidmatan awam, atau ketua setiausaha negara.

Sambil menyifatkan tindakan itu sebagai "proses penswastaan pentadbiran awam" Mahfuz berkata langkah berkenaan akan "melumpuhkan sektor" awam kerana menjatuhkan motivasi pegawai kakitangan awam dan Institut Latihan Perkhidmatan Awam (INTAN) dilihat tidak berguna lagi.


"Ini mengakui bahawa INTAN gagal, untuk apa dikekalkan INTAN, lebih baik tutup," katanya.
Mahfuz turut mempersoalkan apakah jaminan kerajaan bagi pihak luar yang dilantik ke jawatan tersebut untuk menjaga kerahsiaan kerajaan dan negara.

Sehubungan itu, Mahfuz berkata bagi mengatasi isu tersebut, beliau mencadangkan supaya memperbaiki proses perlantikan dengan mengutamakan pencapaian dari pegawai penjawat awam.

"Bukan (dipilih dan dilantik) dengan kabel politik atau (mempunyai hubungan) dengan peringkat yang lebih atas."Kita baiki proses memilih, elak daripada kabel politik, kerana ia akan merosakkan pentadbiran awam," katanya.

Bahkan, katanya, PAS akan membawa perkara itu ke pengetahuan Majlis Raja-raja, kerana perkara tersebut juga melibatkan bidang kuasa raja-raja.-mk

WAJARKAH PEKIDA MEMPERTAHAN KERAJAAN YANG RASUAH?


PM ikrar bantu PEKIDA kerana sokong BN

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak berikrar untuk membantu Persatuan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (PEKIDA) untuk memantapkan pertubuhan itu, selepas menerima ikrar taat setia mereka kepadanya di Shah Alam, semalam.

"Terima kasih kerana ikrar itu, saya amat terharu... Insya-Allah, saya akan membantu Pekida!" laung Najib di hadapan lebih 2,000 ahli PEKIDA yang hadir.

Bagaimanapun sebagai balasan, presiden Umno itu menuntut PEKIDA supaya bersedia membantu beliau menjamin kemenangan kerajaan BN pada pilihan raya umum ke-13 yang akan datang.

"PEKIDA mesti bersedia untuk mempertahankan pentadbiran kami. Kita tidak boleh membiarkan orang Melayu diinjak-injakkan di tanah air kita sendiri," katanya memberi amaran.

Najib juga mengakui bahawa sumbangan ahli-ahli Pekida amat besar kepada dirinya sendiri di kawasannya kerana dikatakan mampu menyatukan orang Melayu dan melindungi kepentingan Islam.

"Saya sendiri tahu, terdapat banyak ahli-ahli PEKIDA di kawasan saya sendiri, saya tahu... saya tahu (apa yang mereka lakukan)," katanya.

Jaminan bantuannya kepada PEKIDA itu diberi selepas presiden pertubuhan itu, Jamaluddin Yusof meminta Najib untuk mempertimbangkan cadangan meluluskan sebuah kolej di Melaka untuk NGO itu.-

-sumber: malaysiakini

Shahrizat wajar undur, memalukan wanita umno

"Siapa yang mengenalinya dari Adam?" : Shahrizat dan suami mula terasa panas


Kebenaran mula keluar. Walaupun penutupan yang besar oleh pasukan pelapis teratasUmno yang melibatkan polis ditambah dengan prestasi yang layak dianugerahi Oscar, perwakilan parti, terutama dari sayap Wanita, mahu ketua mereka Shahrizat Jalil dihentikan. Jika bukan dari parti itu sepenuhnya, maka sekurang-kurangnya berhenti semua jawatan termasuk kedudukan Kabinet beliau.

"Siapa yang mengenalinya dari Adam?" seorang wakil dilaporkan memberitahu The Malaysian Insider merujuk kepada suami Shahrizat, Salleh Ismail, yang telah diberikan RM250 juta NFC bagi projek ternakan lembu.

"Ayuh, mereka faham. Dia suami kamu, jadi apa maksudnya ia tiada kaitan dengan kamu? Jika kamu bukan seorang menteri kamu fikir suami kamu akan mendapat projek itu? "

Rafidah yang sangat berkuasa pun terpaksa akur

Shahrizat di kongres Wanita menerima sokongan kegembiraan dari perwakilan wanita. Sudah tentu, beliau mengelilingi dirinya dengan penyokong setia yang jelas kaku dalam pembelaan ketua mereka.

Tetapi hakikatnya kekal, Shahrizat hanya satu langkah sahaja daripada dipaksa untuk meletak jawatan. Dakwaan-dakwaan rasuah ke atas bagaimana Salleh dan anak-anak beliau telah salah urus projek NFC, membazirkan dana awam pada 2 kondominium super mewah di Bangsar, Mercedes Benz CLS350 yang mewah, tanah kediaman di bahagian termewah di Putrajaya telah mengejutkan negara.

Wang itu bertujuan untuk disimpan dan mengembangkan projek, yang bertujuan untuk memastikan rakyat Malaysia mendapat akses kepada daging lembu murah. NFC telah diberikan kepada keluarganya pada tahun 2006 oleh Perdana Menteri ketika itu, Abdullah Badawi, yang berat sebelah kepadanya dan menyokong cabarann lalunya terhadap bekas Ketua Wanita Rafidah Aziz.

Terkenal dengan cengkaman pada perniagaan AP, atau permit yang diberi kuasa untuk mengimport kenderaan bermotor, Rafidah juga akhirnya menghadapi musibah selepas dakwaan rasuah membanjiri semua pencapaian yang lain sebagai Menteri Perdagangan dan MP lama Kuala Kangsar.

Ia merupakan penghentian memalukan untuk Rafidah yang telah meninggalkan dengan kutukan Ratu AP yang berdering dalam telinganya. Tetapi jika ia menyedapkan hatinya sekarang, Shahrizat timbalan-bertukar-pencabar beliau juga terpaksa berdepan dengan musibah yang sama, hanya lagu Shahrizat akan bertajuk Permaisuri Lembu dan Kondo.

Jijik dan cita-cita semata-mata

Pengkritik berkata, jika Shahrizat masih tidak percaya nasibnya, dia harus melihat Rafidah, yang lebih berkuasa kerana perkhidmatannya yang lebih banyak lagi dalam Umno. Namun, Rafidah tidak dapat menahan arus dan desakan daripada ahli-ahli Wanita.

"Ia bukan hanya tentang inginkan pembaharuan. Ramai yang jijik. Mereka berfikir dengan pemergian Rafidah, tidak akan ada kontroversi begitu banyak tetapi ternyataShahrizat adalah seorang pelajar yang baik. Jika Wanita boleh mengusir Rafidah, yang berjuang seperti singa betina, Shahrizat yang lebih 'lembik' (lembut) seperti Badawi akan lebih mudah," naib presiden PKR, Chua Jui Meng memberitahu Malaysia Chronicle.

"Ingatlah, sebilangan besar ahli-ahli Wanita akan mahu Shahrziat berhenti dan motif utama mereka adalah cita-cita peribadi mereka. Ya, kesempatan politik ada di mana-mana. Ia merupakan satu kitaran ganas tetapi ini adalah Umno dan manakala Wanita Umno mungkin lebih halus, tetapi sama sahaja bercita-cita tinggi seperti sayap lelaki. "

Pergilah sebelum kami semua dihancurkan

Menurut beberapa pemimpin kanan Wanita yang ditemuramah oleh The Malaysian Insider, Shahrizat telah menjadi "liabiliti" kepada Umno dan perlu keluar dari perhatian sebelum skandal NFC "memusnahkan kita semua".

"Beliau menggunakan Wanita Umno untuk melindungi dirinya tetapi isu NFC bukanlah isu Wanita tetapi satu isu peribadi yang melibatkan beliau dan keluarganya. Sebagai ahli Wanita Umno, saya amat kecewa. Banyak di antara kita yang kecewa ... mengapa seret Umno ke dalam isu ini? " kata seorang perwakilan Wanita dari Perak.

"Jangan lupa, orang pertama yang mendedahkan isu mengenai kelemahan NFC adalah Ketua Audit Negara, bukan pembangkang. Jadi mengapa serang pembangkang untuk menyembunyikan kelemahan anda sendiri? "

Pada hari Khamis, Timbalan Ketua Polis Khalid Bakar diselar kerana tunduk kepada tekanan daripada pihak tertinggi Umno untuk tiba-tiba mengumumkan bahawa siasatan polis yang melibatkan 74 saksi setakat ini telah mendapati tiada kesan pecah amanah jenayah dalam NFC.

"Ini adalah satu percubaan yang telus oleh kepimpinan polis kebangsaan untuk melaksanakan 'mengawal kerosakan' bagi pihak parti pemerintah UMNO. Kenapa keluarkan kenyataan apabila siasatan masih berjalan? Ia tidak masuk akal bagi polis untuk menyatakan kesimpulan mereka sebelum akhir penyiasatan. Dan mengapa membuat sebarang kenyataan secara tiba-tiba, seperti Mesyuarat Agung Tahunan UMNO berprofil tinggi dijalankan?," naib presiden PKR N Surendran berkata dalam satu kenyataan.

"Juga menghairankan, pihak polis telah mengesahkan bahawa mereka masih tidak mencatatkan apa-apa kenyataan daripada Menteri Shahrizat, yang merupakan seorang tokoh utama dalam kontroversi NFC. Mengapa pihak polis mengelakkan memanggil Menteri?"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...