23 Oktober 2010

CHEGU BARD MENDAHULUI

APABILA SDR SHAMSUL `BERTIKAM' DENGAN CHEGU BARD
Oleh: Mandor

NAMPAKNYA kemaraan Chegu Bard untuk duduk dikerusi Ketua AMK seperti tidak dapat dihalang lagi. Di mana-mana terdengar cerita betapa anak muda dari Rembau ini memang wajar diangkat menjadi pemimpin golongan muda di dalam PKR. Bukan kerana Sdr Shamsul Iskandar tidak baik, tetapi zaman beliau sudah ke penghujungnya dan beliau sebenarnya lebih layak untuk naik setingkat lagi menduduki kerusi Naib Presiden PKR.

Buktinya, pencalonan yang diterima oleh Sdr Shamsul untuk kerusi Naib Presiden adalah tinggi di belakang YB Fuziah Salleh. Namun, Sdr Shamsul tidak `menghormati' kepercayaan yang telah diberikan oleh Cabang-Cabang yang mencalonkannya. Beliau mengambil langkah undur ke belakang disaat tenaga beliau diperlukan di barisan hadapan. Tindakan ini sedikit sebanyak `menganggu' mood ahli-ahli yang mahu melihat Sdr Shamsul membimbing Chegu Bard di barisan hadapan dan bukannya ingin melihat Sdr Shamsul `menghunus keris' terhadap Chegu Bard.

Buat Chegu Bard pula, selangkah kaki memasuki gelanggang, pantang pendekar berundur. Misi memperjuangkan reformasi samada di jalanan atau tidak mesti diteruskan. Saya yakin, meskipun jika Nurul Izzah yang memasuki gelanggang untuk berdepan dengan Chegu Bard, anak muda Rembau ini tidak akan berganjak walau setapak. Kita cukup kenal dengan Chegu Bard./mandor.blogspot.com

22 Oktober 2010

MAMPUKAH MALAYSIA MEMBAYAR HUTANG??

RM101.65 bilion?

KERAjaan Malaysia dijangka berdepan dengan saat-saat gentingnya untuk menyelesaikan hutang sebanyak RM101.65 bilion dalam tempoh tiga tahun, iaitu dari tahun 2010 hingga 2012, apabila Sekuriti kerajaan Malaysia (bon kerajaan) dan Sukuk yang berjumlah ratusan bilion ringgit ini sampai tarikh tebusannya.

Nilai yang mencakupi 30% daripada jumlah hutang awam dalam negeri ini tidak termasuk hutang negeri asing yang bernilai RM6.2 bilion dan pinjaman daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang berjumlah RM7.2 bilion, juga perlu diselesaikan dalam tempoh tersebut.

Di samping itu, menurut perangkaan dalam Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2011, KWSP menjadi "khazanah" terbesar untuk kerajaan persekutuan, apabila membekalkan pinjaman sejumlah RM56.59 bilion kepada kerajaan persekutuan dan GLC (Syarikat berkaitan kerajaan). Badan-badan ini masih berhutang RM48.36 bilion daripada KWSP sehingga hari ini.

Seandainya jumlah ini ditambah pula dengan RM93.11 bilion yang dilaburkan oleh KWSP ke atas bon kerajaan, maka jumlah dua angka ini mencakupi 40% daripada jumlah dana yang ada dalam KWSP. Dengan kata lain, KWSP menggunakan 40% wang pencen yang disimpan oleh pekerja Malaysia untuk menampung perbelanjaaan kerajaan persekutuan atau GLC.


Hutang RM101.6 bilion perlu dijelaskan

Perhitungan kasar MerdekaReview mendapati hutang sekuriti kerajaan Malaysia dan Sukuk yang sampai ke tarikh tebusannya antara tahun 2010 hingga 2012 berjumlah RM101.65000 bilion, iaitu 30% daripada jumlah hutang awam dalam negeri. Jumlah hutang dalam negeri telah mencecah paras RM348.6 bilion pada hujung tahun 2009.

Menurut Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2011, hutang Bil Perbendaharaan yang bernilai RM10 bilion akan tiba tarikh tebusannya pada tahun ini, namun kerajaan persekutuan masih belum menjelaskan RM4.32 bilion daripadanya. Selain itu, hutang sukuk yang bernilai RM5.0 bilion yang harus dijelaskan pada tahun 2012, masih dihutang RM4.9 sehingga kini.

Sementara itu, Sekuriti Kerajaan Malaysia bernilai RM92.4 bilion yang belum dijelaskan akan sampai ke tarikh tebusannya, mulai tahun ini hinggalah tahun 2012. Apa yang menarik, bon yang bakal sampai tarikh tebusan ini diterbit oleh kerajaan Malaysia antara tahun 2001 hingga 2009, dan melibatkan angka yang besar.

Akibat daripada pembaziran 10 tahun lalu

Ia sebenarnya mencerminkan pembaziran dan kekurangan disiplin ketika kerajaan mengendalikan kewangan negara sejak kemelut ekonomi pada tahun 1997. Sepanjang 10 tahun yang lalu, kerajaan persekutuan tidak bersungguh-sungguh untuk mengurangkan defisit dan hutang yang dipikul, menjurus kepada akibat hari ini, di mana kita berada pada saat genting untuk membayar hutang dalam tiga tahun ini.

Kerajaan Malaysia sebenarnya berpeluang untuk mencapai keseimbangan belanjawannya dalam tempoh 10 tahun yang lalu, namun kerajaan masih memilih untuk mengekalkan defisit pada paras 4.3% secara puratanya. Pada masa yang sama, hutang kerajaan persekutuan melonjak secara mendadak selepas kemelut ekonomi Asia, dari RM90 bilion (atau 32% berbanding KDNK) pada tahun 1997, kepada RM306.4 bilion (atau 41.5% berbanding KDNK) pada tahun 2008.

Pada ketika angka defisit dan jumlah hutang semakin melambung, kerajaan mengemukakan pakej ransangan ekonominya dengan RM67.0 bilion. Defisit kewangan terus melonjak dari 4.8% pada tahun 2008 kepada 7.4% pada tahun 2009. Pada masa yang sama, hutang kerajaan persekutuan berkembang dari RM306.4 bilion (atau 41.5% berbanding KDNK) pada tahun 2008, kepada RM362.5 bilion (atau 52.4% berbanding KDNK) pada tahun 2009.

Menurut seorang juruaudit, kerajaan Malaysia agak bermasalah dalam disiplinnya ketika mengendalikan kewangan. Pada hakikatnya, kerajaan Malaysia berupaya untuk menyeimbangkan belanjawannya pada ketika harga pasaran antarabangsa minyak melonjak. Namun, kerajaan persekutuan telah terlepas peluang keemasan ini.

Ekonomi Malaysia telah menurun, jikalau dibandingkan dengan beberapa tahun yang lalu. Kini, kerajaan bukan sahaja berdepan dengan masalah kekurangan pendapatan, malah perlu mengekalkan perbelanjaan yang besar untuk merangsang ekonomi. Jadi, adalah sukar untuk kerajaan mencapai matlamat menyeimbangkan belanjawan.

*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disedut, diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang dari teks asal.

Bangunan Umno kini milik Pemuda PAS Kelantan


Bangunan Umno kini milik Pemuda PAS Kelantan


Bangunan Umno kini milik Pemuda PAS Kelantan
Wartawan Kita

KOTA BHARU, 19 Okt: PAS Kelantan mencatat satu lagi sejarah sempena genap usia 20 tahun pemerintahan apabila berjaya memiliki bangunan empat tingkat yang pernah dijadikan pejabat Umno Bahagian Kota Bharu.

Tentunya maruah Umno Kelantan sekali lagi tergadai kerana bangunan yang pernah dimiliki Umno Kota Bharu kini menjadi milik Dewan Pemuda PAS Kelantan.

Bangunan tersebut yang pernah terbengkalai dalam tempoh begitu lama berjaya disiapkan bekas Ketua Umno Bahagian Kota Bharu, Datuk Zaid Ibrahim.

Bagaimanapun selepas Zaid digugurkan daripada jawatannya atas dakwaan terbabit dengan rasuah politik ketika pemilihan di peringkat bahagian tersebut, bangunan itu menjadi lengang semula.

Ketika jawatan Zaid digantung, Umno Kota Bharu di bawah Datuk Fatmi Che Salleh gagal memasuki bangunan berkenaan.

Bangunan tersebut yang difahamkan dimiliki sepenuhnya Zaid selepas berjaya menyiapkan bangunan yang lama terbengkalai.

Ketika itu signboard Umno Kota Bharu dipasang di puncak bangunan yang boleh dilihat dengan jelas dari jambatan Sultan Yahya Petra pada waktu malam.

Pada April lalu, Umno Kota Bharu yang diketuai anggota jawatankuasanya, Datuk Kamaruddin Abdullah mengadakan perhimpunan di pekarangan bangunan terbabit di Jalan Sultanah Zainab menuntut Zaid menyerahkan bangunan berkenaan.

Zaid kini Penyelaras Pakatan Rakyat tetap tidak berganjak dan enggan tunduk terhadap desakan Umno Kota Bharu.

Dan hari ini berlangsung sejarah yang mengejutkan Umno Kelantan dan pusat apabila bangunan pejabat yang pernah menjadi pejabat Umno bertukar tangan menjadi milik PAS.

Dewan Pemuda PAS Kelantan membeli bangunan berkenaan dengan harga RM4.5 juta.

Majlis penyerahan geran hak milik oleh Zaid telah dilakukan tengah hari tadi di Gua Musang sempena kempen pilihan raya kecil Dun Galas.

Ia dibeli dengan harga RM4.5 juta yang bakal menjadi pejabat Pemuda PAS negeri dan pusat komersial.

Perjanjian jual beli ditandatangani antara Zaid dengan Setiausaha Perhubungan PAS Kelantan, Mohd Zaki Ibrahim dan juga kepimpinan Pemuda PAS negeri yang diketuai, Abdul Latif Abdul Rahman yang disaksikan Pesuruhjaya PAS negeri yang juga Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Bangunan empat tingkat itu mempunyai dewan di bahagian atas yang boleh memuatkan seramai 700 orang, manakala dua tingkat lagi dijadikan pejabat.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan, Abdul Latif Abdul Rahman berkata, majlis bersejarah bagi menaikkan bendera PAS di hadapan bangunan tersebut akan dilakukan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pagi esok.

Katanya, majlis yang penuh bersejarah itu diadakan sempena genap 20 tahun usia kerajaan PAS dan bahang kempen pilihan raya kecil Galas sekarang.

“Kita bersyukur kerana Dewan Pemuda PAS Kelantan akhirnya berjaya memiliki bangunan sendiri di lokasi yang begitu strategik.

“Ini satu kejayaan besar dalam sejarah PAS yang tidak pernah berlaku sebelum ini, lebih-lebih lagi bangunan itu pernah dijadikan pejabat Umno Bahagian Kota Bharu,” katanya ketika dihubungi di Gua Musang.

Abdul Latif yang juga Adun Mengkebang berkata, banyak kemudahan yang ada di bangunan berkenaan termasuk pendawaian elektrik dan kemudahan lain telah dirosakkan.

Katanya Dewan Pemuda terpaksa memperuntukan kira-kira RM500,000 lagi bagi memasang sistem pendawaian elektrik dan kemudahan lain yang dirosakkan pihak tidak bertanggungjawab.

Katanya juga, Dewan Pemuda PAS yang kini berpejabat di Perhubungan PAS Negeri di Jalan Datuk’ Pati akan berpindah ke bangunan baru selepas kerja-kerja membaikinya siap dalam masa terdekat.

KES LIWAT MENYEBABKAN EKONOMI KITA TIDAK BERKEMBANG

Gugur kes liwat Anwar jika mahu tarik pelabur

Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 22 Okt: Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamarudin Jaffar mencadangkan dakwaan liwat ke atas Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim digugurkan demi memulihkan semula persepsi pelabur asing pada prospek ekonomi negara.

Beliau berkata demikian sebagai mempertegas pandangan Richard Branson, jutawan dan pengasas Kumpulan Virgin pada hujung bulan lalu di Program Tranformasi 10 Tahun Ekonomi Malaysia, ibu negara.

"Dalam satu majlis rasmi kerajaan Malaysia, yang dituanrumahkan Mida (Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia), yang dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak; Richard Branson sebagai pengucap utama telah mengatakan bahawa nama Malaysia menjadi buruk disebabkan kes liwat ini.

"Dia (Richard Branson) kata kes ini menjadi penghalang pada pelaburan asing dan gugurkan saja kes ini dari mahkamah," ujarnya kepada Harakahdaily.

Menurut beliau, penegasan Richard itu sekaligus memberi isyarat bahawa dakwaan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Mahathir kononnya politik pihak pembangkang sebagai punca pelabur asing lari dari Malaysia adalah dakwaan yang tidak berasas.

Dalam nada yang sinikal, AJK PAS Pusat itu turut mencadangkan Mukhriz menuduh Richard sebagai agen terbaru yang diupah oleh pembangkang untuk memburuk-burukkan prospek pelaburan di tanah air.

"Richard Branson takkan pemimpin pembangkang di Malaysia, Richard Branson takkan pembangkang yang bayar," ujarnya sambil tersenyum.

"Dia (Richard) seorang jutawan antarabangsa, dia bercakap bebas sudah tentu demi kepentingan dan prospek multi perdagangannya."

Beliau turut menafikan laporan berita media arus perdana, kononnya tindakan Anwar berpidato di Parlimen Republik Indonesia pada 12 Oktober lalu mengakibatkan pelabur asing meninggalkan negara.

"Pemimpin Umno lupa bahawa pemimpin pembangkang cakap begitu juga di dalam negara, tapi media arus perdana tidak bawa (melaporkannya).

"Apabila kita bercakap di luar negara, di Jakarta seperti baru-baru ini, media mereka bebas (dan) media mereka melaporkan apa yang kita cakap, maka jadilah beritanya," ujarnya lagi.

Channel News Asia pada 28 September melaporkan, Branson mendesak pentadbiran Najib menggugurkan kes itu kerana secara fundamentalnya adalah salah.

"Saya harap kes ini dapat digugurkan. Kes ini secara fundamentalnya salah dan tidak membuatkan Malaysia dilihat baik dalam peta dunia," ujarnya.

UNTUKMU MALAYSIA


Memperkukuhkan Keadilan


Keadilan perlu diacuankan untuk menjadi sebuah kekuatan politik yang tulen, sebagai sebuah kekuatan yang boleh dijadikan sandaran rakyat dan rakan-rakan dalam pakatan dalam usaha membentuk masa depan yang lebih baik. Pemilihan ini adalah penentu masa depan parti dan negara. Kita perlu terlebih dahulu memperbaiki diri kita sebelum kita boleh memikirkan soal memperbaiki negara. Kita perlu meletakkan diri sebagai pemimpin dalam Pakatan Rakyat, menjadi pentas yang kukuh bagi orang ramai dan mengemudi Pakatan bagi memenangi PRU-13 nanti. Kewujudan kita harus menguntungkan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat dan bukannya hambatan. Kita perlu memperjuangkan keadilan untuk Dato’ Seri Anwar Ibrahim, namun pada masa yang sama juga terdapat banyak ketidakadilan yang menimpa rakyat negara ini yang memerlukan perhatian kita. Rakyat rata-rata mendesak mahukan keadilan ekonomi dan keadilan sosial dan hak supaya diberi layanan dengan hormat dan bermaruah mengikut kedaulatan undang-undang. Kita tidak patut menurunkan darjat parti ini menjadi sebuah parti yang memperjuangkan hanya satu isu. Hal ini tidak adil bagi mereka yang ingin kita wakili. Kita bukan sahaja sebuah parti “Reformasi”, sebagai nama bagi sebuah gelombang di hujung 1990an, tetapi juga sebuah parti yang menuntut refromasi tulen dan sanggup untuk mereformasi diri. Saya menitikberatkan masa depan proses perubahan. Pemilihan kali ini bukan soal jawatan, kedudukan atau permainan kuasa. Ia bukan soal siapakah yang bakal memegang tampuk kuasa selepas ini. Ia adalah soal apakah yang hendak dan boleh dilakukan selepas ini.

Pemilihan 2010 merupakan julung kalinya untuk negara dan juga untuk parti kita. Setiap anggota mempunyai satu undi, dan setiap undi diambil kira. Untuk julung kalinya dalam sejarah, parti boleh memilih para pemimpin kerana prinsip yang dipegang dan diperjuangkannya dan bukan kerana kesetiaan membabi-buta. Parti bukan membuat keputusan mengenai seseorang calon hanya kerana sumbangan dan komitmen calon berkenaan.

Saya percaya anggota-anggota parti kita sudah cukup matang untuk menilai sendiri para pemimpin mereka yang sedia ada. Saya serahkan kepada kebijaksanaan anggota-anggota parti untuk memutuskan tentang cadangan dan wawasan yang saya ketengahkan kerana saya yakin bahawa inilah cara yang dapat membawa perubahan sebenar kepada Kerajaan kita.

Saya bersyukur dan sangat berterima kasih kerana keyakinan dan sokongan yang ditunjukkan oleh anggota-anggota dan cabang-cabang parti menerusi pencalonan yang mereka berikan kepada saya. Lagipun, apa yang saya pertahankan dan suarakan adalah untuk mereka. Saya bertanding jawatan ini bukan untuk berseronok-seronok, bermegah-megah dan membangga diri. Saya bertanding jawatan ini kerana jawatan ini banyak cabarannya. Saya bertanding kerana banyak kerja berat yang masih perlu dilaksanakan. Dalam pada calon-calon lain tidak habis-habis bercakap tentang kemampuan mereka untuk melindungi Anwar, saya pula percaya bahawa beliau telah membariskan pasukan peguam yang terbaik untuk membelanya. Saya juga prihatin tentang beliau dan keluarganya, tetapi perjuangan dan kepentingan rakyatlah yang paling mustahak. Dan saya tahu anggota-anggota parti dapat membezakannya.

Kita tidak boleh lari daripada hakikat bahawa masa depan Malaysia adalah saling berkait dengan masa depan parti kita. Kita mesti terus bergerak pada landasan yang betul. Rakyat telah memilih untuk memberikan kepercayaan kepada kita. Jadi, dengan penuh takzim dan rendah hati saya meminta agar anda memberikan keyakinan dan kepercayaan untuk kita sama-sama berusaha mendapatkan kembali cita-cita dan idaman parti kita pada saat yang bersejarah ini.

Sembilan Perkara Bagaimana Hendak Menggiatkan Semula Parti dan Negara


1.Kita perlu mencergaskan semula akar umbi kita. Ini kerana kejayaan sesebuah parti politik perlu diukur melalui aktiviti-aktiviti di peringkat akar umbi. Cabang-cabang kita terdiri daripada individu-individu yang bersemangat tinggi dan komited tetapi sedihnya tidak mempunyai tenaga dan dinamik yang cukup kerana ketiadaan pembiayaan. Saya mampu mencari penyelesaian bagi membolehkan jentera politik yang lebih cekap dan berkesan untuk memberikan sokongan kepada para pemimpin ini dan kerja-kerja murni mereka. Adalah penting agar cabang-cabang menjadi lebih bertenaga dan membabitkan diri dalam proses parti. Adalah penting bagi aktiviti parti mencerminkan keinginan yang tinggi dan dorongan pemimpin-pemimpin cabang. Saya akan galakkan pengambilan anggota-anggota baru sambil menitikberatkan pertambahan anggota yang bermutu dan komited, bukan hanya bilangan yang banyak tanpa mutu. Kita mesti buang mereka yang nama mereka yang masih di daftar keahlian sedangkan hati mereka telah sama-sekali meninggalkan parti. Kita akan secara aktif menggariskan perjuangan parti untuk mengekalkan tumpuan dan bukan cuma banyak memperkatakan isu-isu lama.

2. Kita mesti memperkasa penyokong setia parti kita menerusi pendemokrasian selanjutnya, tidak kira jawatan dan kedudukan mereka. Kita perlu keluar dari politik feudal, kita perlu memberikan kebebasan kepada cabang-cabang parti daripada kongkongan pusat dan memperkasa jawatankuasa-jawatankuasa peringkat cabang dan negeri. Merekalah yang paling hampir dengan isu-isu berkaitan dan yang paling maklum dan mempunyai keupayaan untuk menanganinya. Kita tidak lagi boleh beranggapan bahawa kepimpinan pusat tahu tentang segala-galanya. Saya akan bekerjasama dengan anggota-anggota parti di setiap peringkat untuk membangunkan dasar-dasar yang adil dan yang mampu bertahan untuk pengurusan yang lebih baik.

3. Kita perlu memperluaskan keanggotaan kita kepada mereka yang berupaya dan sanggup menyumbang, tanpa diskriminasi. Parti perlu lebih inklusif. Ramai bekas anggota yang telah dipinggirkan, atau yang hampa, atau yang hilang minat, perlu dialu-alukan kembali ke pangkuan parti. Kita perlu mengenal pasti anggota-anggota yang mempunyai kemampuan, memberikan mereka peluang memegang jawatan dan peranan lebih besar. Kerana kewibawaan kita adalah tergantung kepada kewibawaan pemimpin-pemimpin yang kita pilih. Mereka perlu dipilih menggunakan piawaian paling ketat. Mereka perlu mencerminkan masyarakat yang mereka wakili. Warga Sabah umpamanya sepatutnya dibenarkan memilih ketua-ketua mereka sendiri. Begitu juga halnya dengan warga Sarawak.

4. Kita perlu berusaha menjadi pari pelbagai kaum dan agama yang diperlukan negara ini. Inilah yang akan menjadi kekuatan kita. Kita perlu menyatukan anggota-anggota daripada setiap kaum dan agama dalam negara ini. Inilah yang akan jauh membezakan kita dengan barisan parti pemerintah yang gagal untuk menyatukan bangsa Malaysia setelah 53 tahun berkuasa. Kita perlu merebut peluang ini, perlu membuktikan bahawa kita mampu untuk menyatukan rakyat di seluruh negara. Saya akan bekerja tanpa henti untuk memadamkan prasangka dan curiga kekelompokan, perkauman dan keagamaan.


5. Kita perlu mengenepikan dasar pecah dan perintah yang dipakai selama ini oleh barisan parti pemerintah yang sedang berkuasa. Dasar ini memudaratkan dan memundurkan. Sebagai sebuah parti politik progresif, Keadilan mampu melangkah melampaui sempadan kaum, agama, dan kebudayaan dalam konteks Perlembagaan yang sedia ada. Kepelbagaian inilah kekuatan kita. Saya akan mengedepankan model untuk sebuah parti politik yang lebih telus dan demokratik. Kita tidak boleh menghabiskan tenaga kita bermain politik dalam kubu kelompok — Malaysia Timur lawan Malaysia Barat, reformis lawan Islamis, Anwaris dan Sosialis lawan setiap yang lain.

6. Kita perlu konsisten dalam percakapan dan perbuatan. Pemimpin-pemimpin PKR dan Pakatan Rakyat harus sentiasa meletakkan kepentingan negara di atas kepentingan-kepentingan lain. Perlu ada kesepakatan tentang apa yang kita perjuangkan sebagai sebuah kumpulan. Sebagai penyelaras Pakatan Rakyat, saya mampu melaksanakan agenda ini dengan baik.

7. Pendirian kita dalam soal-soal hak dan kebebasan rakyat wajib jelas. Kita perlu memperjuangkan nasib semua warga Malaysia. Saya percaya parti ini harus mempertahankan Perlembagaan Persekutuan dan memperjuangkan keadilan untuk setiap kaum tanpa takut dituduh mengabaikan kaum kita sendiri.

8. Saya akan memastikan aset kita paling berharga, iaitu Selangor, akan terus kuat dan bebas dari sengketa dalaman. Saya akan memastikan Tan Sri Khalid Ibrahim mendapat semua sokongan yang diperlukannya untuk menjamin kejayaan dalam pilhanraya dan memacu kegiatan pembangunan agar rakyat mengekalkan PKR dan Pakatan Rakyat di Selangor.

9. Kita wajib, sebagai pembangkang, memenuhi peranan utama kita menegur dan mengimbangi pemerintah yang ada. Peranan utama kita ialah untuk memastikan kerajaan yang ada ini menjalankan tugas secara yang dapat dipertanggungjawabkan. Kita hanya dapat menjalankan peranan ini jika kita dapat meyakinkan rakyat bahawa kita memiliki barisan pemimpin yang berkemampuan dalam parti. Untuk mencapai perkara tersebut, saya akan memilih hanya mereka yang terbaik untuk membantu kita dan Ahli-ahli Parlimen kita — mereka yang terdiri dari orang awam, para cendekiawan, teknokrat dan mereka yang ahli dalam bidang masing-masing. Saya akan membentuk saluran rasmi untuk berhubungan dengan orang ramai dan untuk mentadbir secara perundingan dengan orang ramai.

HINA NABI LAGI??KENYATAAN MEDIA : PAKATAN RAKYAT PERAK MENGUTUK PENGHINAAN TERHADAP NABI MUHAMMAD SAW
14 Zulkaedah 1431 H
Oleh : YB. DRS. KHALIL IDHAM LIM

Berhubung dengan satu penganjuran Festival Busana Muslim di Monte Carlo, 9 Ogos lalu dan ia dirasmikan oleh Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, merupakan penganjur Festival tersebut.

Pakatan Rakyat Perak mengecam tindakan mereka menulis nama Nabi dalam keadaan pakaian itu jelas mendedahkan sebahagian besar aurat mereka. Dengan ini saya mewakili pihak Pakatan Rakyat Perak suka untuk memberi beberapa kenyataan seperti berikut :-

1. Pakatan Rakyat Perak Membantah Sekeras-kerasnya penghinaan tersebut kerana Rasulullah merupakan manusia yang termulia di sisi Allah SWT yang merupakan Penghulu bagi seluruh Rasul utusan Allah SWT dan ia jelas termaktub di dalam Al-Quran surah Al-Ahzab :

“لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة لمن كان يرجو الله واليوم الآخر وذكر الله كثيرا"”
"Sesungguhnya, bagi kamu pada diri rasulullah itu model ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan keredhaan allah dan balasan baik hari akhirat serta dia pula banyak menyebut dan mengingati".

2. Seluruh rakyat diseru supaya menghukum kerajaan BN dengan memberikan undi kepada Pakatan Rakyat bagi menjatuhkan BN pada PRU 13, pimpinan tertinggi BN iaitu Dato’ Seri Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri Malaysia membiarkan Isteri beliau melakukan penghinaan tersebut sedangkan

ia jelas telah menghina Nabi Muhammad saw dan tindakan Rosmah selaku penganjur majlis itu sesuatu yang keterlaluan, reaksi Dato’ Seri Najib Tun Razak seolah-olah meredhakan perbuatan isterinya menghina Rasulullah saw.

3. Pakatan Rakyat Perak menggesa umat Islam bangun menyertai perhimpunan di lokaliti masing-masing bagi menyatakan bantahan terhadap tindakan Rosmah dan mendesak isteri perdana menteri itu bertaubat dan mohon maaf secara terbuka kepada seluruh umat Islam.

18 Oktober 2010

Umno Bakal Hilang Kuasa Dalam PRU-13

Umno Bakal Hilang Kuasa Dalam PRU-13

Oleh SAFAR JUMAAT

KEBELAKANGAN ini, sejak BN hilang majoriti 2/3 di Parlimen, hilang beberapa negeri termasuk Selangor, Perak, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan, timbul cerita Melayu akan hilang kuasa kalau pembangkang memenangi pilihan raya akan datang.
Cakap-cakap ini bukan datang dari kepimpinan Umno sahaja, malahan, turut diulang-ulang oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad kebelakangan ini, selain disokong perjuangan NGO Melayu, Perkasa.

Rupa-rupanya, Umno baru sedar dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini, yang Melayu akan kehilangan kuasa. Mereka (Umno) sedar kerana mereka hilang kuasa di Perak, Selangor, Kedah dan Pulau Pinang.

Jika mereka tidak kehilangan kuasa di negeri-negeri ini, dan tidak hilang majoriti 2/3 di Parlimen, mereka mungkin tidak akan bercakap, tidak akan mengulang-ulang cerita yang Melayu akan kehilangan kuasa di Malaysia, sekiranya pembangkang memenangi pilihan raya umum akan datang.

Inilah baiknya sistem demokrasi. Ada jam loceng yang mengejutkan mereka dari lena yang panjang. Selama ini, ketika mereka berkuasa, mereka tidak pernah ingat bahawa kuasa yang mereka pegang itu, boleh hilang, boleh kurang dan boleh terlepas.

Kalau mereka (Umno) boleh bermuhasabah diri, tentulah mereka tidak menyalahkan sesiapa apabila kecundang. Malangnya, disebabkan kekalahan ini tidak pernah berlaku, kecuali hilang Kelantan sejak sekian lama, sesekali terlepas Sabah dan Terengganu, mereka ingat mereka mempunyai lampu ajaib untuk mengekalkan kuasa yang mereka pegang.

Dalam keadaan nanar kerana kehilangan kuasa, mereka masih tidak mahu berubah. Itulah sebabnya, Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak menjadikan kata-kata ‘berubah jika tidak mahu rebah’ sebagai tangkal untuk menaikan semula semangat anak-anak buahnya.

Masalahnya, anak-anak buah Najib sudah 'tua dan letih'. Mereka tidak biasa dengan pengalaman kalah. Bila mereka kalah, mereka tidak nampak lagi jalan untuk mencari kemenangan semula. Maka, mereka berkelahi di merata-rata tempat sekarang, kecam-mengecam sama-sama sendiri.

Hari ini, orang Umno masih berkata, "orang Melayu akan kembali menyokong BN. Mereka sudah serik dengan Pakatan Rakyat". Kata-kata ini mereka bualkan di merata tempat tetapi mereka sendiri, secara perlahan-lahan memberitahu, Umno (BN) semakin tenat.

Mesyuarat cawangan Umno, tidak cukup korum. Mesyuarat bahagian, boleh berjalan tetapi cukup kurang menarik minat. Mereka sudah tidak mahu berbincang isu Melayu akan kehilangan kuasa jika pembangkang menang kerana mereka nampak, PM Melayu, KSN Melayu, KSU Melayu, SUK Melayu, Menteri Besar Melayu, tetapi yang susah, yang menjerit mahu mempertahankan hak mereka, orang-orang Melayu juga.

Jadi, ada rasa seperti main-main. Apakah Umno tidak berbuat apa-apa sejak Merdeka, hingga masih ada Melayu yang merasakan diri mereka tersisih? Apakah Umno tidak berbuat apa-apa sejak tertubuhnya Malaysia hingga masih ramai Melayu yang menghuni rumah murah dan tidak mempunyai pendapatan?

Hari ini, ramai orang Melayu merasakan Najib terlalu menjaga hati bukan Melayu. Dalam masa yang sama, pemimpin-pemimpin parti komponen BN merasakan, Najib seperti bermain wayang dalam melayani bangsa lain, tetapi dalam masa yang sama masih rapat dengan Perkasa.

Ketika menterjemahkan Konsep 1Malaysia, Menteri di Jabatan Perdana Menteri meletakkan dirinya sebagai Malaysia dahulu, baru Melayu. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin pula, mengatakan dirinya Melayu dulu, baru Malaysia.

Ketua Pergerakan Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan Setiausaha Agung Umno, Dato' Seri Tengku Adnan Tengku Mansor secara jelas, mahu dikenali sebagai pemimpin BN daripada pemimpin Umno – seolah-olah ada persamaan dengan pendirian Nazri, Malaysia dulu, baru Melayu (BN dulu, baru Umno).

Di sini, jelas antara Nazri, Tengku Adnan, KJ dan Muhyiddin tidak sama pendirian mereka. Apakah mereka tidak faham Konsep 1Malaysia? Atau, mereka faham dengan cara mereka sendiri, dan membiarkan rakyat menafsirkan apakah dia yang dimaksudkan dengan Konsep 1Malaysia.

Najib tidak galak bercakap soal Melayu akan kehilangan kuasa. Mungkin beliau mahu dilihat sebagai pemimpin kebangsaan. Muhyiddin pula dilihat lebih Melayu dari segi percakapannya, mengatasi Najib.

Menteri-menteri lain, tutup mulut. Diam! Mungkin mereka takut dengan pengundi di kawasan masing-masing dan mungkin juga mereka takut tersilap cakap.

Tiba-tiba, Menteri Dalam Negeri (KDN), Dato' Seri Hishammuddin menyindir mereka yang membuat dakwaan kononnya ada usaha mahu membawa balik Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri. Dr. Mahathir sudah menafikannya. Yang membuka cerita ini, Nazri.

Rakyat ditakutkan dengan cerita Dato' Seri Mohamad Nizar Jamaluddin ketika menjadi MB Perak, beliau hanya bertindak sebagai boneka. Namun, bekas MB Perak itu sudah menafikannya dan mengatakan apa juga keputusan yang dibuat ketika beliau menjadi MB Perak, adalah hasil perbincangan bersama.

Pemimpin Umno kurang menyerang kepimpinan Menteri Besar Kedah. Mungkin ada isu yang mereka terpaksa senyapkan kerana bimbang juga jika MB Kedah sekarang mendedahkan kesilapan kepimpinan BN terdahulu.

Di Selangor, Umno menyerang Tan Sri Khalid Ibrahim tetapi mengenali Khalid, seorang yang tidak pernah berdolak-dalik, Umno seperti kehabisan oksijen. Terpaksa mereka mengadakan kempen 'Selamatkan Selangor', sebagai satu alternatif kepada usaha untuk kembali berkuasa.

Isu Selangor negeri berlubang kerana cerita korek pasir sudah senyap kini. Rakyat terpingga-pingga. Apakah isu pasir itu betul-betul cerita curi pasir atau, ia hanya cerita politik pihak-pihak yang ingin mencari oksijen politik.

Dulu ada cerita ladang ternakan babi. Tetapi apabila ada bukti yang membabitkan kepimpinan terdahulu terlibat sama dan sempat bergambar di kandang babi, ia juga hanyut begitu sahaja.

Tidak tahulah apakah isu baru yang akan ditimbulkan lagi selepas ini, apabila Khalid dan barisan Exconya mampu menepis semua serangan dari mereka yang sedang dalam onar kerana kehilangan kuasa, hilang gaji, hilang penyokong dan paling penting, hilang akal!

Sampai bila cerita Melayu akan hilang kuasa dimainkan, sama-samalah kita tunggu. Mungkin selepas ini, mereka akan bawa cerita baru, dengan olahan baru tetapi isinya mungkin yang lama juga kerana mereka sudah kering idea.

Bayangkanlah kalau Dr. Mahathir bersikap seperti seorang lagi bekas PM, Tun Abdullah Ahmad Badawi, mendiamkan diri dengan pelbagai isu yang timbul, siapakah agaknya yang Umno dan BN akan minta khidmat untuk membantu memainkan cerita Melayu akan hilang kuasa jika pembangkang memerintah negara ini.

Umno ada pakar huruf seperti Ahmad Maslan. Dia akan muncul dengan 5P, 7S,9K dan sebagainya tetapi, isi ceramahnya, lakonan menoreh getahnya serta tidur di rumah orang kampong, bersembahyang subuh bersama orang-orang Felda sudah tidak dapat dilakukan lagi sekarang ini. -

ADAKAH KITA MUDAH LUPA DIRI....??

PKR Sudah Sedia Menghantar Anwar Ke Penjara Semula

Menilai pencalonan akhir jawatan-jawatan di dalam pemilihan PKR 2010, apa yang dapat dilihat ialah PKR sudah bersedia untuk menghantar semula Datuk Seri Anwar Ibrahim ke penjara, sekali lagi.

Pemerhatian ini diperolehi apabila Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengekalkan jawatannya sebagai Ketua PKR tanpa cabaran, dan Azmin Ali sebagai orang kanan Anwar diletakkan dengan pencalonan terbanyak untuk jawatan Timbalan Presiden.

Wan Azizah yang telah melepaskan kerusi Parlimen Permatang Pauh untuk memberi laluan kepada suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim setelah Anwar bebas dari hukuman penjara dulu, kini terpilih sebagai Ketua PKR dan bererti juga, kerusi Permatang Pauh terpaksa disandang semula oleh Wan Azizah jika beliau ingin peranannya sebagai Ketua PKR terus dihormati dan diterima oleh ahli-ahli PKR sendiri.

Terlalu sukar seseorang ketua yang tidak ada menjadi ahli parlimen mampu memantau pemimpin-pemimpin parti atau mendapat penghormatan dari ahli partinya jika beliau bukan seorang ahli parlimen juga.

Untuk itu, tidak mustahil senario Anwar dipenjara semula menjadi kenyataan. Dan pada ketika itu Permatang Pauh terpaksa berpilihanraya semula.

Tetapi tidakkah ini akan membosankan rakyat Permatang Pauh sendiri? Berpusing-pusing ke situ juga?

Jawatan Ketua Pembangkang juga mungkin terlepas dari PKR selepas ini. Kerana sudah pastinya keadaan berubah apabila Anwar sudah tiada lagi di Parlimen. DAP berkemungkinan tidak berupaya untuk melepaskan jawatan itu kepada selain Anwar.

Cabang-cabang yang menghantar nama Azmin Ali sebagai calon Timbalan Presiden pula tidak menilai panjang "akibat" daripadanya. Azmin sebagai teman paling rapat kepada Anwar dilihat "keterlaluan" di dalam kempen-kempennya sehingga pernah memanggil ahli parlimen Padang Serai N.Gobalakrishnan sebagai "pariah". Inikah nilai sebenar yang ada kepada pemimpin yang kini hendak menjadi Timbalan Presiden PKR?

Lebih buruk beliau sebaik saja beliau memperolehi pencalonan terbanyak, beliau telah menyerang peribadi lawan. Menuduh dan memfitnah lawannya semata-mata kerana takut kepada bayang-bayangnya sendiri. Walaupun sebelumnya mulutnya manis berbicara menyatakan bahawa lawannya itu tidak akan diketepikan jika beliau memenangi jawatan yang hendak direbutnya. Tidakkah itu ciri hipokrit namanya?

Sebelum itu juga, beliau telah kerap menghentam dan mengkritik MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menyebabkan sehingga di satu ketika Khalid hampir-hampir ingin masuk ke gelanggang untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden bertemunya.

Tetapi, kematangan Tan Sri Khalid yang mengutamakan perpaduan parti serta tidak mengendahkan "pemainan kebudakan" ini telah menarik diri.

Azmin bakal memenangi jawatan yang ditandinginya. Ini kerana taktik berkempennya yang begitu besar dan kotor lansung tidak ditegur oleh Penasihat PKR dan Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP). Malah seolah-olah merestuinya.

Tetapi Anwar dan JPP cepat untuk menegur lawan Azmin kerana kononnya menggunakan Utusan Malaysia sebagai tempat untuk mengeluarkan kenyataan. Media-media PKR kesemuanya memberi ruang seluas-luasnya untuk Azmin tetapi tidak untuk lawannya. Ini "mutu keadilan" yang ada di dalam sebuah parti yang bernama Parti Keadilan Rakyat!

PKR perlu sedar diri bahawa kemenangannya selama ini adalah bantuan rakan-rakannya dari PAS dan DAP. PKR hanya bertenggek dan memperkudakan jentera orang lain. Tanpa mereka, PKR is actually NOTHING!

PKR perlu diserahkan kepada ahli-ahlinya untuk berubah. Tidak lagi dibayangi oleh tokoh-tokoh tertentu jika PKR terus ingin menjadi parti yang kuat dan kukoh. PKR perlu melepaskan dirinya dari diimbau oleh apa juga simbol dinasti dan kroni.

Ramai tertanya-tanya pula, apakah nasib Pakatan Rakyat tanpa PKR? GB kata, PR akan bertambah kuat. InsyaAllah. Pakatan Rakyat sedang dibersihkan oleh Tuhan dari parti dan manusia-manusia yang tak sepatutnya menduduki Putrajaya.

Dan seluruh rakyat dan Tuhan sedang melihat segala-galanya. Tidak mustahil PKR akan "tersungkur" di bawah Azmin nanti.* Memang lunak istilah itu, bukan? You get what you give - dan Tuhan akan memberitahu kita siapakah "pariah" yang sebenarnya nanti.

* bukan bererti GB merestui kepada perbuatan Tun Dr Mahathir ketika beliau menjadi PM. Tetapi waktu sakit dan nazak seseorang, Islam mengajar kita untuk saling ingat memperingatkan. Mana tahu jika Mahathir mahu berubah. Itu sebab GB suruh TDM menggunakan kesempatan zon umur subsidinya dengan sebaik-baiknya.

Ini berdasarkan kisah baginda Rasulullah s.a.w sendiri pernah menziarahi orang Yahudi yang sedang sakit, yang akhirnya disebabkan ziarahnya itu, maka Yahudi itu pun memeluk Islam sebelum dia meninggal dunia

17 Oktober 2010

PILIHAN RAYA TAHUN 2011

Penangguhan GST gambaran pilihan raya tahun depan


KUALA LUMPUR 14 Okt. - Keputusan penangguhan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) seolah-olah mengesahkan kemungkinan kerajaan akan mengadakan Pilihan Raya Umum pada 2011.

OSK Research dalam nota penyelidikan meramalkan Pilihan Raya Umum akan diadakan pada separuh kedua 2011 selepas pilihan raya Negeri Sarawak pada awal tahun depan.

Selain isu GST, firma penyelidikan itu turut meramalkan pengurangan subsidi dan kenaikan tarif akan ditangguhkan sehingga pilihan raya berakhir.

''Keputusan tersebut mengambil kira sensitiviti politik berhubung pelaksanaan GST,'' katanya.

OSK Research berkata, ramalan berhubung pilihan raya itu dibuat selepas mengambil kira berita-berita positif yang berkaitan dengan pembangunan infrastruktur, sentimen pasaran yang dijangka meningkat pada separuh pertama 2011.

Sementara itu AmResearch tidak menolak kemungkinan kerajaan akan memperkenalkan GST pada tahun depan, setelah mendapat bantahan kuat daripada orang ramai.

''Tahun depan mungkin waktu terbaik kerana persekitaran ekonomi dijangka lebih stabil dan kondusif,'' katanya.

Menurut AmResearch, GST menerima banyak bantahan disebabkan kebanyakan orang masih belum mengetahui maklumat GST secukupnya.

Semalam, Kementerian Kewangan dalam kenyataan akhbarnya berkata, GST ditangguhkan bagi membolehkan kerajaan berinteraksi dengan semua lapisan rakyat mengenai pelaksanaannya.

Kerajaan akan mengambil kira kepentingan dan kebajikan rakyat bagi memastikan penguatkuasaan GST diterima dengan baik, kata kementerian itu.

Bagaimanapun, ia berkata, kerajaan menyedari akan kepentingan GST dalam memastikan kedudukan fiskal yang kukuh dan mapan bagi menyokong pertumbuhan ekonomi jangka panjang.

Kerajaan kali pertama mengumumkan cadangan pelaksanaan cukai GST sebanyak empat peratus pada bacaan kali pertama di Parlimen pada 16 Disember 2009.

Namun, Rang Undang-Undang GST yang dijadualkan dibentangkan buat kali kedua di Parlimen pada Mac 2010 untuk pelaksanaan cukai tersebut menjelang suku ketiga 2011 ditangguhkan.

Pelaksanaan GST dicadangkan bertujuan untuk mengurangkan defisit bajet daripada tujuh peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar pada 2009 kepada 5.4 peratus pada tahun depan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...