30 April 2011

Sumpah Laknat: Utusan, BH berniat jahat kata NUJ

Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) hari ini menyelar Utusan Malaysia dan Berita Harian kerana menggambarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai seorang yang enggan melafazkan sumpah untuk membuktikan dirinya tidak bersalah bersabit isu video lucah.
Presidennya Hata Wahari dalam wawancara dengan TV Selangor berkata laporan dua akhbar itu melanggar etika kewartawanan dan jelas berniat jahat di samping bertujuan menyembunyikan kebenaran.

"Apa yang dibuat oleh Utusan Malaysia dan Berita Harian merupakan satu propaganda jahat yang dimainkan oleh akhbar-akhbar milik Umno cuba memperlihatkan bahawa ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mengikut hukum Islam.

"Anwar sebagai bekas pemimpin Abim yang mengetahui hukum Islam secara mendalam dan tahu mubahalah tidak boleh memberikan impak kepada sesiapa sebab itu Anwar tidak mahu bersumpah. Bila angkat sumpah, itu antara kita dan Allah dan belum tentu perkara itu dapat dibuktikan lagi,” kata Hata.

Justeru Hata bersetuju dengan tindakan Anwar mahukan pihak berkuasa Islam menyiasat fitnah terhadapnya mengikut hukum qazaf.

Pemuda PKR sebelum ini membuat laporan Qazaf ke atas Datuk T tidak mendapat perhatian media arus perdana.

Mengikut Al-Quran, sumpah laknat hanya boleh dilakukan oleh seorang suami yang menuduh isterinya berzina dan tidak mempunyai bukti lain selain daripada bersumpah.

"Kalau dia (Eskay) hanya bersumpah untuk memberitahu bahawa ini adalah perkara benar jadi saya rasa itu bukan perkara pokok yang paling penting sekarang dia perlu membuktikan perkara ini perlu dibawa ke Mahkamah Syariah dan buktikan dengan membawa empat orang saksi."

Hata tidak menolak berita yang dimainkan oleh media arus perdana termasuk Utusan dan Berita Harian adalah bertujuan membunuh karektor politik ketua pembangkang itu.

Malah kata Hata, beliau berpandangan bahawa media kawalan Umno-BN kini sudah terkeluar dari landasan tanggungjawab sebenar dengan menabur fitnah serta menjatuhkan kredibiliti pemimpin yang tidak memihak kepada mereka.

"Jelas membuktikan bahawa media sekarang ini tidak mempunyai prinsip dan pendirian tetapi sebagai satu alat kepada kerajaan dan bukan media yang ingin mencari kebenaran atau melaporkan kebenaran tetapi sebagai sebuah media yang menyebarkan fitnah dan perkara-perkara tidak benar.

"Saya melihat mereka ini tiada kredibiliti langsung," katanya

Tambah beliau lagi sebagai Presiden NUJ Malaysia yang menaungi 1,300 wartawan di Malaysia yang kebanyakkannya berkhidmat di media arus menyeru mereka kembali kepada prinsip asas media dalam menyalurkan maklumat kepada masyarakat.

Malah beliau juga turut menyeru editor-editor Utusan dan Berita Harian agar menilai sendiri prinsip dan tanggungjawab mereka dan kembali kepada prinsip media sebenarnya.
-MK

29 April 2011

Sejuta bakat Malaysia berhijrah ke luar negeri...

Sejuta bakat Malaysia berhijrah ke luar negeri...

Kira-kira sejuta orang bakat Malaysia berhijrah ke luar negeri, dan satu pertiga daripadanya adalah tenaga mahir yang berpendidikan tinggi. Bakat tersebut tertumpu di lima negara, iaitu Singapura, Australia, Brunei, Amerika Syarikat dan Britain. Antaranya, 54% daripada bakat ini bermastautin di Singapura.

Soal selidik yang dijalankan menunjukkan bahawa tiga faktor utama penghijrahan bakat ke luar negeri adalah masa depan kerjaya (career prospects), ketidakadilan sosial (social injustice) dan pendapatan (compensation). Antaranya, fenomena ini paling banyak berlaku di kalangan kaum Cina, dengan nisbah 60% hingga 88% daripada bakat yang berhijrah ini.

Justeru itu, Bank Dunia menganggap bahawa Malaysia perlu meningkatkan produktiviti, malah melaksanakan dasar yang lebih inklusif, untuk menarik lebih ramai bakat dari pentas global, supaya negara kita mampu mengekalkan bakat dan terus membangun. Demikianlah perangkaan sehingga tahun 2010, yang didedahkan dalam laporan Bank Dunia.

Dalam satu ucapan Philip Schellekens, pakar ekonomi kanan Bank Dunia, ketika melancarkan laporan Malaysia Economic Monitor:Brain Drain, beliau berkata penghijrahan bakat menjadi cabaran yang sedang dihadapi Malaysia pada masa kini. Sesungguhnya Malaysia memerlukan lebih bakat untuk merealisasikan Wawasan 2020, namun polanya pula memperlihatkan kecenderungan bakat meninggalkan tanah air sendiri.

Dalam laporan yang baru dikemukakan ini, kira-kira sejuta orang bakat dianggar bertaburan di luar negeri, dan kira-kira satu pertiga daripadanya adalah tenaga mahir yang berpendidikan tinggi.

Singapura menjadi pilihan pertama

Menurut statistik tahun 2000, 83% daripada mereka yang bekerja di luar negeri bermastautin di Singapura, Australia, Brunei, Amerika Syarikat dan Britain, dan Singapura sahaja mencakupi 46%. Menurut Philip, orang Malaysia yang "mengalir" ke Singapura bertambah tiga kali ganda dalam tempoh 20 tahun kebelakangan ini.

Selain itu, Singapura menjadi negara pilihan pertama tenaga mahir Malaysia. Menurut Philip, tenaga mahir Malaysia yang bermastautin dan bekerja di Singapura hanya mencatat 10% (daripada warga Malaysia yang bekerja di Singapura) pada tahun 1990, namun meningkat kepada 23% pada tahun 2000, dan meningkat lagi secara mendadak kepada 35% pada tahun 2010.

Menurut penghitungan Bank Dunia, daripada warga Malaysia yang bertaburan di luar negeri, kira-kira 57% daripadanya bermastautin di Singapura; dan antara tenaga mahir yang berpendidikan tinggi, 54% daripadanya bermastautin di Singapura.

Ketidakadilan sosial punca bakat berhijrah

Philip berkata, sementara bakat Malaysia berhijrah ke luar negeri, bakat asing yang mengalir masuk pula tidak cukup untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan. Keadaan sedemikian telah mengakibatkan kualiti tenaga mahir di Malaysia semakin menurun.

Philip (gambar kiri) menambah, 60% warga asing yang berhijrah ke Malaysia hanya memiliki taraf pendidikan sekolah rendah atau lebih rendah daripada itu. Selain itu, tenaga kerja asing mahir atau berpendidikan tinggi yang berhijrah ke Malaysia menunjukkan penurunan 25% sejak tahun 2004. Keadaan sedemikian menghakis kualiti bakat Malaysia.

Ketika menyentuh faktor penghijrahan bakat Malaysia ke luar negeri, 66% responden Malaysia menganggap masa depan kerjaya lebih cerah di luar negeri; 60% responden menganggap "ketidakadilan sosial" sebagai punca masalahnya; 54% berkata gaji dan layanan yang ditawarkan luar negeri lebih menarik.

Dasar yang lebih inklusif

Di samping itu, daripada bakat yang berhijrah, 60% hingga 88% adalah dari komuniti Cina. 88% daripada warga Malaysia yang bekerja di Singapura adalah Cina, berbanding 6% Melayu dan 5% India. Sementara itu, 61% daripada warga Malaysia yang bekerja di Amerika Syarikat adalah Cina.

Menurut satu soal siasat yang dijalankan Bank Dunia pada tahun ini, 87% warga Malaysia berpandangan bahawa bakat yang berhijrah hanya akan mempertimbangkan untuk pulang ke tanahair apabila dasar afirmatif yang berdasarkan perkauman ditukar kepada dasar afirmatif berdasarkan keperluan dan merit. Malah, 82% responden berpendapat bahawa bakat hanya akan pulang ke tanahair seandainya kerajaan dan sektor melakukan perubahan yang menyeluruh.

Dalam satu sidang media selepas itu, Menteri Jabatan Perdana Menteri Nor Mohamed Yakcop (gambar kana) berkata, dasar yang lebih inklusif telah digubal di bawah gagasan 1Malaysia. Malah, kerajaan cuba menarik balik bakat tempatan melalui program transformasi ekonomi.

Beliau berkata, pengaliran masuk semula bakat tempatan mengambil kira faktor seperti jenayah, pendidikan, perumahan, pengangkutan, persekitaran dan sebagainya. Masalah ini diselesaikan melalui NKRA, dan kerajaan sentiasa berusaha untuk mewujudkan satu suasana yang boleh mengembalikan bakat tempatan.

*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview

TRIO PALSU: BERITA HARIAN, UTUSAN MALAYSIA DAN TV3

KENYATAAN AKHBAR PARTI KEADILAN RAKYAT SELANGOR

TRIO PALSU: BERITA HARIAN, UTUSAN MALAYSIA DAN TV3

“Tanpa etika kewartawanan, tiada perbezaan diantara seorang wartawan sebenar dan seorang wartawan lakonan” – Stephen Ward, Pengarah Pusat Etika Kewartawanan dan Media Massa di Universiti Wisconsin-Madison, AS, 2009.

Parti Keadilan Rakyat Negeri Selangor (Keadilan) melihat dengan teliti perihal akhbar Berita Harian dan abang kandung haramnya Utusan Malaysia serta sepupu jahatnya TV3, khususnya dalam cubaannya untuk mengaitkan penyiasatan tanyangan video lucah di Carcosa Seri Negara dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pertama sekalinya, memandangkan perkara ini masih didalam siasatan Polis, maka segala cubaan untuk mengganggu siasatan sepatutnya di halang, meskipun yang mengganggu itu ialah daripada media massa.

Pada 29 Julai 2008, Timbalan Ketua Polis Negara (pada ketika itu) Tan Sri Ismail Omar memberi memberi amaran kepada mana-mana pihak, termasuk penulis blog supaya tidak mengganggu siasatan polis dengan menyiarkan bahan atau maklumat yang tidak sah. Beliau turut mengugut untuk mengenakan tindakan undang-undang.

Namun apabila beliau kini memegang tampuk tertinggi PDRM (didoakan agar Tan Sri segera sihat) beliau kini membisu seribu bahasa apabila Berita Harian mencadangkan penglibatan Anwar dengan menyatakan ‘siasatan’ yang dijalankan oleh ‘syarikat penyiaran terkemuka Korea Selatan’ menemui sosok yang sepadan.

Berita Harian tidak pula menyebut identiti syarikat Korea terbabit dan video mana yang disalurkan kepada mereka untuk disiasat. Umum mengetahui bahawa tiada seorangpun yang mempunyai video tersebut selain daripada trio pemfitnah Dato T UMNO tersebut. Namun Polis memilih untuk berdiam diri dan membenarkan akhbar fitnah itu meneruskan penyiaran - Sesuatu yang lumrah jika di tuduh pada pimpinan Pakatan Rakyat.

Mahkamah Agung Canada menerusi penghakiman Beverley McLachlin CJ telah menyatakan bahawa didalam menentukan “etika kewartawanan”, Mahkamah telah menitikberatkan kepentingan untuk mana-mana wartawan agar memastikan kesahihan berita yang disampaikan.

“wartawan hendaklah adil, menyelidik semua aspek sesuatu berita, mengkaji integriti pemberi maklumat dan untuk meneliti keperluan penggunaan sumber-sumber rahsia” - Beverly McLachlin

Namun keadaan lebih dua per tiga media massa di Malaysia amat menyedihkan. Segala media persuratan telah dibeli dan digunakan oleh UMNO dan Barisan Nasional dan media baru disalahgunakan! Lihat sahaja blog pro BN yang tidak di ambil sebarang tindakan walaupun sekian lama gambar yang di 'supertelanjangkan' berselerak di blog pro BN.

Berita-berita yang menghasut orang Melayu untuk membenci yang bukan Melayu dibiarkan bermaharajalela, manakala tekanan dan kekangan terhadap media bebas dan separuh bebas dilipat-gandakan.

Umum mengetahui serangan Distributed Denial of Service (DDOS) terhadap Malaysiakini dan beberapa laman bebas termasuk serangan frekuensi jalur pendek “shortwave” terhadap Radio Free Sarawak pada masa Pilihanraka Kecil di Sarawak baru-baru ini adalah sebahagian usaha menutup kelemahan Taib Mahmud dan memperkasakan serangan pada Dato Sri Anwar supaya rakyat terpengaruh. Jelas tindakan ini menekan akhbar bebas dan membutakan kedua dua mata pada akhbar pengampu!

Keadilan Selangor menyeru International Federation of Journalists (“IFJ”) Asia-Pacific untuk mengutuk salah-guna media oleh UMNO dan Barisan Nasional didalam usaha mereka mengekalkan kuasa. IFJ diseru agar bukan sahaja memperjuangkan kebebasan media dan hak kewartawanan namun untuk memperjuangkan kebebasan media dan pemerkasaan media melalui etika kewartawanan yang baik sepertimana yang disampaikan oleh rakan kita di Kanada.

KAMI MENDESAK agar tindakan tegas dikenakan kepada trio datuk-datuk pemfitnah disamping pihak pentadbir Carcosa Seri Negara dan suatu amaran keras umum dikeluarkan kepada semua media khususnya Berita Harian dan Utusan Malaysia agar tidak membuat spekulasi terhadap siasatan polis sepertimana arahan Tan Sri Ketua Polis Negara pada tahun 2008 dan sekiranya ingkar, kami menyokong tindakan undang-undang dikenakan kepada mereka.

Jika pihak Polis gagal untuk mengeluarkan arahan sedemikian, umum kini boleh mengesahkan bahawa Polis adalah sebahagian daripada bahagian UMNO yang secara jelas mengamalkan gaya tindakan memilih bulu.

Shuhaimi Haji Shafiei
Ketua Penerangan KeADILan Selangor /
ADUN Sri Muda

Sumpah Ertinya UMNO Sendiri Tidak Yakin Dengan Keberkesanan Video Blue Rahim Thamby Chik

Bagi Tulang Besi, mudah sahaja. Kalau Video Blue Rahim Thamby Chik ini jelas dan terang serta tiada keraguan di dalamnya, maka apa perlu si Eskay membuat sumpah palsu.

Kita tidak usah bicara berkaitan dengan samada sumpah tersebut adalah sunnah ataupun bidaah. Walaupun hakikatnya perkara ini tidak pernah dibuat orang dalam 1400 tahun sejarah sistem Jinayah Islam semenjak zaman Nabi SAW.

Malahan, Nabi SAW tak pernah ajar pun perkara yang si Eskay dan Saiful buat ini.

Jelasnya, sekarang kesemua video blue Rahim Thamby Chik dah keluar kepada khalayak umum. Khalayak umum sekarang ini dapat melihat dengan jelas perut buncit lelaki di dalam video blue Rahim itu.

Maka, tanpa sumpah ESKAY ini, saya rasa ahli-ahli UMNO pun tidak mampu untuk mempercayai Rahim Thamby Chik dan video blue kepunyaannya.

Rakyat juga tertanya-tanya mengapa Najib Tun Razak tidak ambil tindakan tegas untuk membentras video blue ini dari tersebar? Bukankah Dato Johari Abdul sendiri mendedahkan perkaitan Najib dengan kumpulan Dato T ini?

Tulang Besi

PRU 13: Muhyiddin menunggu durian runtuh

Pada malam 8 Mac 2008, wartawan berkumpul di ibu pejabat UMNO dalam bangunan PWTC, menunggu sidang media yang akan dipanggil Pengerusi Barisan Nasional merangkap Presiden UMNO ketika itu, Abdullah Ahmad Badawi, untuk mengumumkan kemenangan BN dalam PRU ke-12. Sidang media ditundakan, kononnya untuk menunggu detik saat BN mencecah majoriti dua pertiga, seperti biasa.

Saat-saat yang dinanti-nantikan itu tidak kesampaian. Sehingga awal pagi 9 Mac, setelah dikesahkan bahawa BN gagal mempertahankan majoriti dua pertiga, barulah sidang media diadakan untuk mengumumkan pembentukan kerajaan persekutuan dengan majoriti mudah. Abdullah Ahmad Badawi yang pernah dilambung dengan penguasaan 91% kerusi dalam parlimen, kini terjunam ke jurang dengan kehilangan 2/3 dan kuasa di lima negeri.

Untuk memenuhi permintaan media, yang mungkin telah menyediakan ruang di depan akhbar untuk gambar ini, kedua-dua pimpinan tertinggi UMNO-BN, Abdullah Ahmad Badawi dan Najib Razak melambaikan tangan mereka ke arah jurugambar. Kedua-dua mereka terpaksa mengukir senyuman pada wajah - bezanya cuma manis atau pahit.

Penafian 2/3 jatuhkan Pak Lah

Belum sampai 12 jam, mantan PM Mahathir Mohamad memanggil sidang media di kediamannya untuk mendesak agar Abdullah meletak jawatan. Sambil berseloroh beliau menyindir, PM seharusnya "harakiri" (bunuh diri) untuk bertanggungjawab ke atas kegagalan sedemikian seandainya berlaku di Jepun. Apabila wartawan menyusul dengan lontaran soalan bahawa Mahathir tidak berbuat demikian ketika kekalahan UMNO-BN dalam PRU ke-10 pada tahun 1999, Mahathir membela diri dengan berkata, "majoriti 2/3 tidak dinafikan pada ketika itu..."

Di sini garisan dasar yang ditetapkan Mahathir (gambar kiri), dan mungkin kebanyakan anggota UMNO-BN. Abdullah tersungkur pada garisan ini, maka Najib yang mengambil alih tampuk pimpinan di sini, wajib bangkit dari garisan ini. Misi yang dipikul Najib adalah mengembalikan majoriti dua pertiga BN dalam Dewan Rakyat, sementara merampas kuasa kerajaan negeri di Selangor (jikapun gagal melakukannya di Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan).

Pendek kata, seandainya Najib gagal mencapai matlamat yang disasarkan itu, maka terbukti bahawa beliau gagal melakukan sesuatu yang lebih daripada Pak Lah. Lantas pengunduran Abdullah pada Mac 2009 tidak membawa apa-apa makna. Lantaran daripada itu, Najib terpaksa mengulangi nasib yang menimpa Pak Lah.

Najib dengan 1Malaysia-nya

Najib bermula dari gelanggang selepas dilanda tsunami politik. "1Malaysia" yang dilaungkan itu adalah reaksi terhadap ketidakpuasan masyarakat bukan Melayu. Padahal Najib bukanlah seorang tokoh yang terserlah dengan pegangan nilai yang tersendiri, sungguhpun beliau telah berkecimpung dalam politik sejak dirinya berusia 23 tahun. Malah beliau sendiri mengakui bahawa adalah penting untuk tidak berada di kem yang salah, atau menunggang kuda yang salah - ketika pemilihan dalam parti.

Dengan kata lain, keputusannya bukan berlandaskan prinsip pegangan mahupun idealisme, tetapi perhitungan kebarangkalian siapa yang bakal menang di penghujungnya. Sepanjang hayat politik Najib (gambar kanan), tiada "gagasan" yang memahat ingatan diketengahkan. Beliau pernah seketika mengutarakan konsep "Melayu GLOKAL" (GLObalisasi + loKAL) semasa Pak Lah berjinak-jinak dengan Islam Hadharinya, tetapi tidak diperkembangkan konsep ini apabila dirinya menyandang jawatan PM.

Jadi, bukan sesuatu yang menghairankan apabila laungan "1Malaysia" oleh Najib tidak disahut. Pertama, "1Malaysia" ini tidak disarat dengan intipati yang solid, kurang jelas - sehingga pentafsirannya berbeza-beza, malah saling bercanggah antara versi PERKASA, Utusan Malaysia, dengan MCA dan akhbar Cina. Sehingga kini Najib tidak memberi jawapan muktamad versi mana yang mendefinisikan gagasannya dengan tepat.

Keduanya, masyarakat bukan Melayu tidak lagi menerima sebulat-bulatnya konsep ini tanpa sebarang keraguan, setelah dikecewakan berkali-kali dengan pengalaman lalu. PM keempat Mahathir Mohamad tampil dengan slogan "Bersih, Cekap, Amanah", berakhir dengan korupsi, kronisme dan nepotisme. PM kelima Abdullah Badawi yang lembut orangnya, dengan slogan "Cemerlang, Gemilang, Terbilang" - berakhir dengan keris yang dihunus oleh Ketua Pemuda UMNO ketika itu, Hishamuddin Hussein.

Ketiganya, sebelum konsep ini diketengahkan, UMNO menyerang Pakatan Rakyat dengan retorik Ketuanan Melayu-nya, malah mengambil pendirian yang terlalu "ekstrem" ketika membincangkan Dasar Ekonomi Baru (DEB). Masalahnya timbul apabila "1Malaysia" ini seolah-olah satu U-turn (corner baring) untuk UMNO. Najib akan menampar muka dirinya jika menjawab soalan sama ada "Ketuanan Melayu" mahupun "Ketuanan Rakyat" lebih sejajar dengan "1Malaysia"-nya; apatah lagi apabila Model Ekonomi Baru (NEM) pada peringkat awal mencadangkan pendekatan untuk mansuhkan kuota bumiputera.

Bukan sahaja 1Malaysia hilang tarikannya, malah terpalit pula dengan "faktor tolakannya". Sebelum ini, Ketua Pembangkang Parlimen Anwar Ibrahim mendedahkan bahawa kerajaan Najib menggunakan perkhidmatan APCO Worldwide, syarikat yang ada kaitan dengan regim Zionis; malah cuba mengaitkan antara slogan 1Malaysia dengan 1Israel. Kontrak bernilai RM77 juta kepada APCO ini telah mencetus kebencian di kalangan masyarakat Islam.

Mampu berkuasa dengan sokongan Melayu

Di sinilah dilema "1Malaysia". Ketidakpuasan masyarakat bukan Melayu, khususnya kaum Cina gagal diredakan dengan slogan ini, sebaliknya menimbulkan lebih masalah kepada UMNO ketika berdepan dengan masyarakat Melayu di kawasan desa. Najib semestinya menyedari masalah ini - siapakah pemimpin UMNO yang boleh mengolah konsep 1Malaysia dan NEM dengan baik, dan boleh memahamkan orang Melayu di kampung?

Dan di sini masalah Najib. Tiada perwakilan yang boleh membincangkan 1Malaysia dan NEM dengan baik, meyakinkan ahlinya dalam Perhimpunan Agung UMNO. Misalnya dalam Perhimpunan Agong UMNO pada Oktober 2010, perwakilan UMNO lebih berminat untuk membincangkan projek "Menara 100 tingkat" daripada transformasi ekonomi dan kerajaan. Perwakilan jelas lebih berminat dengan kontrak yang boleh diperolehi dari projek mega bernilai RM5 bilion ini, di samping retorik pembelaan maruah Melayu dengan cadangan lokasinya di Kampung Baru.

Mustahil Najib meraih undi Melayu di kampung dengan konsep 1Malaysia-nya. Daripada PRK yang berlangsung kebelakangan ini, penceramah yang ditampilkan di kampung Melayu adalah mereka yang keluar dari PKR, seperti Ezam Mohd Nor, digandingkan dengan Umi Halfida baru-baru ini, dengan temanya untuk memalit Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim dengan skandal seks. Tiada kaitan antara 1Malaysia dengan undi Melayu di desa.

Masa yang tinggal untuk Najib semakin berkurangan. "Suasana PM baru" semakin jauh dari dirinya. Dengan keputusan PRK yang lepas, ditambah pula dengan PRN Sarawak 2011, UMNO sudah agak jelas dengan pola pengundian terkini. Sebagaimana yang dilihat, UMNO-BN mampu mengekalkan kuasa dengan paras sokongan Melayu yang sedia ada, walaupun kehilangan sokongan Cina. Persoalannya, adakah sokongan Melayu yang sedia ada membolehkan UMNO-BN untuk merampas majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat?

Maka tiba masa untuk Najib menentukan, sama ada menangguhkan PRU ke-13 ke tahun 2013, atau mengadakan PRU 13 secepat mungkin. Ini kerana terlalu banyak faktor pengubah, yang bakal mempengaruhi pola pengundian pada masa depan. UMNO-BN belum pasti dirinya meraih tahap sokongan Melayu yang sama seandainya PRU ke-13 ditunda ke tahun 2013.

Lebih-lebih lagi, suasana ekonomi yang tidak menentu pada masa depan. Jepun, rakan perdagangan yang rapat dengan Malaysia, ditimpa tsunami dan gempa bumi tidak lama sebelum ini - dan tidak diketahui sejauh mana kuasa ekonomi ini mampu pulih dan bangkit semula. Seandainya keadaan ekonomi merudum dalam masa setahun ini, maka segala-gala usaha Najib di bawah NEM akan ditenggelami.

Muhyiddin menunggu durian runtuh

Muhyiddin Yassin, sebagai orang kedua dalam kerajaan dan UMNO, sebenarnya berada pada keadaan yang lebih selesa. Najib, dengan segala kuasa yang ada dalam tangan, memikul tanggungjawab yang lebih besar pada masa yang sama. Silap satu langkah, maka Najib bakal diguling dari jawatan Perdana Menterinya.

Muhyiddin agak konsisten selepas menjadi Timbalan Presiden UMNO. Beliau secara terbuka mendakwa bahawa dirinya mendahulukan identiti Melayu-nya, daripada Malaysia-nya - satu pengakuan yang jelas bercanggah dengan konsep 1Malaysia. Baru-baru ini, beliau sekali lagi mempertahankan tulisan "Ayuh! Gerakkan segera 1Melayu 1Bumi" oleh Zaini Hassan dari Utusan Malaysia, selepas Najib mendakwa bahawa pandangan ini tidak mewakili kerajaan.

Muhyiddin (gambar kanan) mungkin berkongsi pandangan yang sama dengan Utusan Malaysia - teruskan sahaja dengan agenda Melayu, dan jangan lagi membuang masa untuk memikat undi Cina. Seandainya Najib tidak mengambil pendekatan sedemikian, maka beliau perlu bertanggungjawab jikalau keputusan PRU 13 menyaksikan UMNO kehilangan sokongan di kedua-dua pihak (Melayu dan bukan Melayu).

Sokongan Melayu yang sedia ada terhadap UMNO tidak menjamin majoriti dua pertiga untuk BN. Persoalannya, jikapun UMNO menang besar dalam PRU 13, tetapi apakah kedudukan Najib tetap kukuh, apabila kerajaan BN tidak mendapat sokongan daripada kaum kedua terbesarnya dalam negara? Dan apakah malam hari pengundian PRU ke-13 bakal menyaksikan ulang tayang adegan yang sama seperti awal pagi 9 Mac 2008, tetapi dengan senyuman pahit pada wajah Najib?

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview,

DAP mahukan pemimpin Melayu yang berintergriti memimpin negara

Saya ditanya oleh beberapa orang adakah DAP benar-benar ingin mengambil alih negara ini dan pemimpinnya akan menjadi PM jika DAP berkuasa? Jawapan saya kepada soalan itu ialah; jika DAP berjaya menguasai Parlimen pemimpinnya akan menjadi PM dan mengetuai eksekutif negara.

Tetapi adakah itu akan terjadi? Jawapannya adalah TIDAK kerana DAP tidak pernah menurunkan jumlah calon yang cukup untuk mengambil alih negara jika semua calonnya menang di dalam pilihanraya umum. DAP memahami 'limitations' yang ada pada mereka.

Di Sarawak baru-baru ini, DAP hanya bertanding di 15 kerusi daripada jumlah 71 di dalam DUN Sarawak. Di Pulau Pinang sendiri DAP hanya bertanding di 19 kerusi sedangkan untuk mendapat majoriti yang ‘simple’ secara sendirian parti itu memerlukan 21 kerusi setidak-tidaknya. Tetapi DAP hanya menurunkan 19 calon dan memenangi kesemua kerusi yang ditandinginya.

Seperti juga MCA kehadirannya di dalam politik negara bukan untuk mengetuai kerajaan dan menjadi PM kepada negara ini. Di Perak, PAS hanya memenangi kerusi yang kecil bilangannya tetapi DAP yang telah memenangi kerusi yang banyak tidak mengambil kerusi MB kerana undang-undang tubuh negari itu hanya memperuntukkan jawatan MB itu untuk orang Melayu. Maka diberikan kerusi itu kepada Nizar Jamaludin daripada PAS.

Tetapi UMNO telah merampas kuasa melalui permainan politik kotor dan mengambil alih pentadbiran negeri Perak itu. Hanya UMNO sahaja memilih seorang MB yang tidak berapa Melayu sebagai MB negeri itu. Itu bukan salah DAP.

Dalam pilihanraya dahulu DAP telah bertanding kurang dari 50 kerusi Parlimen dan jumlah itu tidak sampai pun 25% daripada keseluruhan jumlah kerusi di Dewan Parlimen kita. Masing-masing bilanglah jumlah kerusi yang dipertandingkan oleh DAP di negeri-negeri lain. Jumlah calon mereka jika menang sekali pun tidak akan membolehkan DAP menjadi tunjang pemerintahan negara.

Hanya mereka bersatu dengan parti-parti yang mereka bersama di dalam ‘coalition’ alternatif untuk memerintah di Pulalu Pinang seperti juga yang berlaku semasa Gerakan memerintah dahulu. Bezanya dulu Gerakan yang didominasi oleh bangsa Cina dan sekarang diperintah oleh DAP parti ‘multi-racial’ yang didominasi oleh kaum Cina juga.

Persoalannya, apa yang menjadi masalah kepada orang Melayu di Pulau Pinang misalnya…atau kepada orang Melayu di seluruh negara? MCA tidak akan membolehkan bangsa Melayu untuk menjadi calonnya di dalam mana-mana pilihanraya sedangkan DAP boleh membenarkan calon daripada orang Melayu jika parti itu mahu menunjukkan dengan secara ‘real’ bahawa parti itu merupakan parti ‘multi-racial’. Jika DAP meletakkan calon Melayu di setengah kawasan, maka parti itu wajar menjadi alternatif kepada MCA. Apa lagi yang orang Melayu hendak memberikan sokongan kepada MCA lagi sedangkan parti itu tidak memberikan apa-apa keuntungan kepada BN?

Malahan MCA sudah menjadi beban yang berat untuk dikendung bersama. Calon-calon MCA terpaksa diletakkan di kawasan yang didominasi oleh orang Melayu untuk mendapatkan sedikit peluang untuk menang, sedangkan DAP merupakan parti yang ‘reliable’ yang boleh membawa sokongan orang Cina jika kita bekerjasama dengannya. Tidak bolehkah BN memikirkan hal ini?

Kenapa tidak diusahakan untuk bekerjasama? Mungkin DAP boleh memberi kerjasama dengan BN tetapi yang menjadi ‘apprehension’ kepada parti itu ialah samada mereka berkeyakinan dengan keseluruhan kepimpinan BN khususnya UMNO yang ada pada hari ini.

Itulah sebabnya jika pemimpin UMNO mampu untuk berkorban demi parti dan bangsanya maka kerjasama itu tidak mustahil boleh dilakukan. Apabila kerjasama itu mampu dilakukan maka kita akan kembali kepada zaman negara mula mencapai kemerdekaan dahulu. Parti Cina mengambil sokongan orang Cina, parti Melayu meraih sokongan orang Melayu dan India mengambil sokongan orang India. Itulah Perikatan dahulu.

Yang masih menjadi masalah ialah orang Melayu sahaja. Orang Cina sudah sepakat berteduh di bawah DAP, Orang India nampaknya sudah kembali bersatu di bawah MIC dengan kompromi yang sedang dilakukan oleh parti itu dengan menyatukan kembali semua ahli-ahlinya yang telah dipecat oleh Samy Vellu dahulu dengan ahli-ahli yang sedia ada.

Pendeknya, orang Cina telah mengambil sikap dan telah pun menunjukkan pendirian mereka. Orang India pula mengambil sikap untuk terus bersama MIC. Hanya orang Melayu sebenarnya yang belum bersatu dan saya merasakan orang Melayu sedang melakukan ‘soul-searching’ dan belum lagi menampakan ‘urgency’ untuk menentukan sikap mereka.

Orang Cina dan India sudah bersedia dan sudah pun menentukan sikap yang baik untuk mereka. Ini negara demokrasi. Orang Melayu sememangnya tunjang kepada politik negara. Tetapi orang Melayu harus menunjukan ‘dispositon’ sebagai peneraju kepada politik negara. Sebagai tunjang, pemimpin Melayu mesti menunjukkan kepimpinan bersih yang hakiki untuk mendapat penghormatan oleh bangsa lain yang kita pimpin sekali.

DAP tidak anti Melayu. Tetapi momokan media dengan parti-parti yang berkuasa telah membuat orang Melayu mempunyai perasaan takut kepada dominasi DAP di kalangan bangsa Cina. Maka yang menggunakan sentimen racist ini adalah UMNO dan ini hakikat. Takkanlah saya keliru kerana saya juga pernah bergiat aktif dalam UMNO dan itu perkara yang di antara sesama Melayu memahaminya.

Jika DAP menunjukkan kepada rakyat bahawa parti itu adalah parti untuk semua kaum maka DAP sepatutnya meletakkan beberapa calon Melayu dan jika ini dilakukan oleh DAP maka yang pasti akan terjadi parti itu akan mendapat sokongan dari sebahagian pengundi Melayu di dalam pilihanraya yang akan datang.

Saban hari rakyat bertambah terbuka dan berfikir dan tidak lagi menerima bulat-bulat apa yang diperkatakan oleh media perdana dan aktivis pro BN yang giat melalui alam cyber dan sebagainya. Zaman berubah dan siasah pun berubah. Sedangkan sungai pun berubah apatah lagi pemikiran manusia yang begitu sophisticated pada hari ini.

Yang menjadi ‘apprehension’ yang terbesar bagi DAP untuk bekerjasama pada pendapat ramai yang saya bertanya ialah DAP tidak berkeyakinan bahawa kepimpinan hari ini boleh melaksanakan tugas kenegaraan dengan penuh tanggungjawab dan telus.

Maka itu masalah UMNO. Tidak tahulah kita samada parti ini boleh melakukan perubahan kerana ianya memerlukan pengorbanan barisan kepimpinan untuk mempastikan UMNO ini relevan lagi kepada keperluan dan kehendak ramai.

Tetapi mahu tidak mahu UMNO mesti berubah untuk tidak menjadi parti yang dipinggirkan oleh rakyat pada masa akan datang. Kehendak rakyat lagi berperanan daripada kehendak pemimpin, kerana tanpa rakyat tiadalah pemimpin. Persepsi buruk yang ada pada UMNO harus dikikis dan ianya hanya boleh dilakukan dengan pertukaran barisan kepimpinan-aspan alias

28 April 2011

pornografi dan mengawal semua media senjata akhir BN


Anwar: BN guna video seks untuk kekal berkuasa
Oleh Shannon Teoh April 28, 2011

KUALA LUMPUR, 28 April — Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Datuk Seri Najib Razak menggunakan rakaman video seks sebagai senjata utama untuk memastikan Barisan Nasional (BN) kekal berkuasa.

Pemimpin kanan Pakatan Rakyat itu berkata demikian ekoran kegagalan pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap individu yang mendedahkan rakaman video seks itu yang didakwa beliau sedang melakukan aksi seks dengan seorang pelacur warganegara China.

Kata Anwar (gambar), ia menunjukkan Perdana Menteri itu akan menggunakan “semua kuasa yang ada” untuk menjatuhkan beliau.

“Video seks ini sekarang menjadi strategi Najib untuk kekal berkuasa. Beliau terpaksa menggunakan pornografi dan mengawal semua media kerana beliau sudah tidak mampu berlawan,” kata Ketua Umum PKR itu selepas memberikan keterangan tambahan berhubung rakaman video seks itu.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu juga mengkritik pihak berkuasa kerana tidak mengambil sebarang tindakan selepas klip terbaru rakaman video seks itu tersebar di Youtube dan blog pro-Umno.

“Sejak bila dalam negara ini rakaman video seks boleh disebarkan tanpa sebarang tindakan diambil?” soal bekas timbalan perdana menteri itu.

Anwar berkata pendedahan yang dibuat “Datuk T” itu bermotifkan politik kerana turut menuntut beliau dan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berundur dari arena politik.

Beliau juga berkata pendedahan rakaman video seks itu dibuat sebelum kempen pilihan raya negeri Sarawak bermula yang menyaksikan BN menang dengan majoriti dua pertiga.

Rakaman video seks 21 minit itu dipertontonkan kepada wakil media terpilih di hotel Carcosa Seri Negara bulan lalu oleh seorang individu yang menggelarkan dirinya “Datuk T”.

Beberapa hari selepas itu, individu di sebalik nama “Datuk T” itu didedahkan yang melibatkan ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah, bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari agung Perkasa Datuk Shuib Lazim.

Pada sidang media 24 Mac lalu, Rahim berkata rakaman video seks itu didedahkan untuk membuktikan “lelaki yang mahu menjadi perdana menteri itu tidak layak.”

Anwar juga menegaskan tidak akan menyahut cabaran Shazryl untuk melakukan sumpah laknat bagi membuktikan beliau bukan lelaki dalam rakaman video seks itu.

“Boleh anda tunjukkan ia hukum syarak yang mana? Tidak tahu? Jadi tidak perlu,” katanya kepada pemberita ketika mahu meninggalkan balai polis.

Anwar tiba di Balai Polis Dang Wangi pada pukul 2.50 petang dengan ditemani Dr Wan Azizah dan anaknya Nurul Izzah.

Semalam satu lagi rakaman klip video hitam putih aksi seks yang dikatakan membabitkan seorang pemimpin tertinggi Pakatan Rakyat telah dimuat naik dalam laman Internet.

Sedutan klip video dengan durasi satu minit 47 saat dengan tajuk “Papa Nurul Izzah Part II” itu menampilkan seorang lelaki dan wanita dalam keadaan bertuala dan kemudian berbogel sebelum lelaki itu memakai seluar.

Peguam Anwar, R. Sivarasa berkata Anwar hanya memberi keterangan yang releven dengan keterangan yang diberikan sebelum ini berhubung pendedahan bahan lucah.

“Melihat dari soalan yang ditanya, anda akan lihat ia seperti datang dari Peguam Negara Tan Sri Abdul Ghani Patail,” kata Ahli Parlimen Subang itu.

Sebelum ini bekas ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim berkata rakaman video seks pertama diedarkan yang dikaitkan dengan Anwar pada 1999.

Mat Zain meminta polis untuk menyiasat kemungkinan ada kaitan dengan rakaman video seks yang didedahkan “Datuk T” dengan pengedaran rakaman aksi seks pada November 1999.

Polis menyiasat “Datuk T” di bawah Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Abdul Khalid Abu Bakar berkata pihaknya masih menjalankan siasatan dan yakin akan menyerahkan hasil siasatan kepada pejabat Peguam Negara minggu ini.

Beliau juga berkata akan “mendedahkan” identiti pelaku pada masa yang sesuai.-TMI

Miskin sangatkah UUM, sampai ambil hak rakyat?

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Seronok menulis politik apabila sering diasak oleh para pembaca supaya menghentam pihak-pihak tertentu berhubung isu berbangkit. Kali ini desakan bertubi-tubi datang dari rakan-rakan yang ‘naik angin’ terhadap kenyataan demi kenyataan dibuat oleh Naib Canselor Universiti Utara Malaysia, Dato’ Prof. Dr. Mohamed Mustafa Ishak yang mengkritik kerajaan negeri berhubung isu cukai tanah dan air.

“Belasah VC UUM cukup-cukup!”. Antara pesanan diterima yang membuatkan saya tersenyum sendirian. Memikir bagaimana sukarnya hendak membelasah rakan lama yang saling mengenali, pernah belajar satu sekolah dan satu kampus.

UUM bukan sebuah syarikat perniagaan. Ia sebuah institusi pengajian yang dibiayai kerajaan Pusat. Peruntukan untuk UUM dikatakan RM300 juta setahun. Siapa pun yang memimpin dan mengurus UUM tidak perlu berniaga mencari duit untuk menjelaskan segala utiliti yang ada. Naib Canselor tidak perlu begolok bergadai berhutang jika terdapat kekangan kewangan dalam mentadbir universiti. Kerja utama mereka ialah memajukan bidang pembelajaran, kajian dan penyelidikan. Masalah kewangan, jika ada, maklumkan saja pada kerajaan Pusat yang kekayaannya sangatlah sukar untuk diceritakan. Itu berdasarkan ‘cakap besar’ yang sering diucapkan oleh Perdana Menteri. Duit kerajaan BN sangat banyak, sana sini umum peruntukan berjuta-juta. Jika bapa (Pusat) orang kaya, maka anak (UUM) pun kayalah juga.

Apabila Menteri Besar Kedah Ustaz Azizan Abdul Razak menyatakan kesediaan mengambil-alih Universiti Utara Malaysia (UUM) ekoran ketidakmampuan IPTA itu menjelaskan cukai tanah sebanyak RM1.74 juta setahun mengikut taksiran piawai tanpa rebat; ia tidak lebih dari sebuah kenyataan politik semata-mata.

Ia tidak perlu diulas dengan ‘fakta dan angka’ sebab semua orang tahu kenyataan itu tidak lebih dari sendaloka politik yang bertujuan menyerang balas tindakan pemimpin politik kerajaan Pusat yang menyalahkan kerajaan negeri kerana enggan memberi rebat cukai kepada UUM sebanyak RM1.64 juta.

Kerajaan Negeri perlukan sumber kewangan untuk menguruskan negeri. Sewaktu Kedah di bawah BN dulupun hingga kini hasil negeri tidak banyak berbanding Pusat. Hasil utama negeri ialah tanah, air dan balak, di samping beberapa cukai yang dikutip oleh kerajaan tempatan.

Siapapun pemimpin kerajaan yang waras tidak terfikir untuk mengorbankan hasil negeri sebanyak RM1.64 juta dengan memberi rebat kepada ‘orang kaya’ UUM. Lebih munasabah untuk beri rebat kepada rakyat jelata yang miskin. Namun tiada seorang pun rakyat miskin di Kedah yang menghantar surat kepada kerajaan negeri sebanyak enam kali seperti yang dilakukan oleh Naib Canselor meminta rebat cukai tanah. Maknanya jika kerajaan negeri luluskan rebat RM1.64 juta kepada UUM yang kaya itu, ia semacam kerja orang tidak waras. Menteri Besar Kedah tidak peduli jika kerajaan BN dulu dianggap tidak waras, yang penting biarlah kerajaan pimpinannya sentiasa waras.

Isu bekalan air di kampus UUM juga turut mengundang polemik. Menteri Besar dan para Exco memberitahu bekalan yang disalur hingga ke pintu pagar UUM sudah mencukupi. Masalah yang berlaku ialah di dalam kampus. Saluran paip masih 27 tahun lalu, sempit dan bocor di sana sini. Kebocoran dianggarkan 43 peratus.

UUM menafikan. Kata mereka, infrastruktur yang ada mencukupi. Kebocoran kononnya tidak sampai 30 peratus. Punca keputusan bekalan ialah kerana bekalan dari paip utama masuk ke UUM tidak mencukupi.

Exco kerajaan menjelaskan pula, UUM gagal membesarkan stok air dengan menambah tangki seperti yang dilakukan UKM. Jika tangki penyimpanan air ditambah maka stok air sentiasa ada, tidak putus. Waktu malam semua orang tidur, hampir tiada orang menggunakan air tetapi bekalan air ke dalam tangki penyimpanan ‘tidak tidur’. Ia mengalir terus menerus. Keesokannya stok air yang ada dalam tangki mampu membekalkan air dari pagi hingga ke malam. Menurut Exco, tangki yang ada sekarang adalah sama seperti tangki 27 tahun lalu. Membina tangki baru bukan kerja kerajaan negeri. Ia tanggungjawab Kementerian Pengajian Tinggi.

Puncak kepada perang isu tanah dan air ini ialah apabila Naib Canselor menawarkan untuk mengambilalih pengurusan air ke UUM dan sekitarnya dari SADA. Orang ramai tidak nampak bahawa cakap Naib Canselor itu professional dan ikhlas. Ia berbaur politik BN yang mahu menyindir kerajaan negeri.

“Eleh, nak ambil alih SADA konon, nak bayar cukai tanah pun tak mampu.” Begitulah cakap politik dibalas dengan jawapan politik juga.

ADUN Bukit Lada Ahmad Izzat Shauki mendesak Prof. Dato’ Dr Mohamed Mustafa meletakkan jawatan, menyertai parti politik dan bertanding dalam pilihanraya umum akan datang.

“Professor berkenaan sengaja menjadikan cukai tanah sebagai isu bagi memburuk-burukkan kerajaan negeri dan perilaku begitu bukanlah datangnya dari seorang ahli akademik yang memegang amanah di menara gading.

“Oleh kerana beliau bertindak sebagai pentadbir tertinggi UUM dan berpegang kepada niat tidak mahu membayar cukai dengan harga asal maka beliau telah memutar belitkan fakta sebenar,” katanya.

Bahasa orang politik agak kasar. Jika Naib Canselor UUM memilih untuk terus berpolemik beliau menjerumuskan dirinya menjadi sasaran kecaman yang tiada sudahnya. Saya tidak sanggup melihat seorang rakan menjadi ‘beg sasaran peninju’ pihak tertentu, sedangkan pemimpin politik BN di atas sana bersenang lenang memerhati tanpa melakukan pembelaan yang sewajarnya ke arah penyelesaian masalah UUM.

Tiada pilihan raya kecil Parlimen mulai esok, DUN masih ada masa

KUALA LUMPUR, 28 April — Negara yang menyaksikan 16 pilihan raya kecil — jumlah yang sama dengan sepanjang tempoh 1986 hingga 1995 — tidak akan mengadakan pilihan raya kecil bagi peringkat Parlimen selepas hari ini melainkan jika ada keperluan khas untuk berbuat demikian.

Ini termasuklah kerusi Parlimen Batu, yang disandang PKR, yang statusnya menanti keputusan mahkamah rayuan.

Mengikut perundangan negara, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak perlu mengadakan pilihan raya kecil melainkan jika ada keperluan khas.

“Selepas hari ini jika ada kekosongan, bagi kerusi Parlimen, tidak akan diadakan lagi pilihan raya kecil,” kata Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar ketika dihubungi The Malaysian Insider.

“Tarikh Dewan Rakyat bersidang 28 April, jadi mengambil kira tarikh itu, bermakna jika ada kekosongan selepas hari ini, pilihan raya kecil tidak akan diadakan,” kata beliau.

“Jadi, jika berlaku kekosongan luar jangka, mengambil kira genap tiga tahun persidangan Dewan Rakyat, maka tidak akan ada pilihan raya kecil,” kata beliau sambil menyifatkan sebanyak 16 pilihan raya kecil dalam tempoh tiga tahun sebagai satu jumlah yang banyak dan menjadi “ruang latihan praktikal” kepada kakitangan SPR.

Artikel 54 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa satu-satu pilihan raya kecil perlu diadakan dalam tempoh tiga tahun sebelum tamat mandat Parlimen. Mandat semasa kerajaan pusat akan berakhir April 2013.

Pilihan raya umum ke-12 diadakan pada 8 Mac 2008.

Bagaimanapun, Wan Ahmad berkata tempoh akhir bagi mengadakan pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri adalah berbeza kerana kali pertama persidangan adalah berbeza mengikut negeri masing-masing.

“Mengikut maklumat yang ada, Pahang negeri terakhir mengadakan sidang pertama Dewan Undangan Negeri selepas pilihan raya umum, akhir bulan Mei.

“Jadi ada masa lagi masa untuk (diadakan) pilihan raya kecil (jika berlaku kekosongan luar jangka) bagi kebanyakan negeri dengan Pahang sehingga bulan Mei,” katanya lagi.

Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Pahang mengangkat sumpah pada 21 Mei 2008 — dua bulan selepas pilihan raya umum ke-12.

Daripada 16 pilihan raya kecil, kerusi-kerusi Parlimen yang menyaksikan pilihanr raya kecil ialah Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Hulu Selangor, Sibu dan Batu Sapi.
Kecuali kerusi Hulu Selangor dan Batu Sapi, yang lain dimenangi Pakatan Rakyat (PR). Barisan Nasional (BN) merampas Hulu Selangor daripada PR manakala PR pula menawan Kuala Terengganu dimenangi BN pada 2008.

Kerusi-kerusi Dewan Undangan Negeri yang menyaksikan pilihan raya kecil ialah Bukit Selambau, Batang Ai, Penanti, Manek Urai, Permatang Pasir, Bagan Pinang, Galas, Tenang, Merlimau dan Kerdau.

Untuk mengadakan 16 pilihan raya kecil, kerajaan telah menanggung kos lebih RM11 juta.

Mengikut maklumat diberikan di Dewan Rakyat akhir bulan lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz berkata, Permatang Pauh menelan kos RM409,000, Kuala Terengganu (RM325,416), Bukit Gantang (RM460,971), Bukit Selambau (RM318,000), Batang Ai (RM391,700), Penanti (RM514,600), Manik Urai (RM548,003), Permatang Pasir (RM461,367), Bagan Pinang (RM449,485), Hulu Selangor (RM1.2 juta), Sibu (RM1 juta), Batu Sapi (RM1.29 juta), Galas (RM1.05 juta), Tenang (RM1.1 juta), Merlimau (RM755,000) dan Kerdau (RM915,000).

Katanya, kerajaan tidak bercadang untuk menggunakan kaedah lain bagi menggantikan pilihan raya kecil kerana ia telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Akta Pilihan Raya Kecil 1958.

Menurut Wan Ahmad, kos itu hanya membabitkan pihak SPR tanpa mengambil kira perbelanjaan oleh agensi-agensi lain seperti polis.

Mengikut rekod, negara menyaksikan 16 pilihan raya kecil selepas pilihan raya umum ketujuh dan tiga bulan sebelum pilihan raya umum kelapan pada November 1990.
Malah, sebanyak 16 pilihan raya kecil diadakan antara tempoh selepas pilihan raya umum 1990 menjelang pilihan raya umum April 1995.

Pun begitu negara pernah berhadapan dengan 17 pilihan raya kecil — jumlah tertinggi sejak awal 1980-an — yang diadakan sepanjang tempoh selepas pilihan raya umum 1995 dan sebelum pilihan raya umum 1999.

Kini tiga kerusi Dewan Undangan Negeri Kota Seputeh, Pelabuhan Klang dan Lenggeng menunggu keputusan mahkamah rayuan.

Bagaimanapun pemerhati dan penganalis melihat kemungkinan tidak akan ada pilihan raya kecil membabitkan ketiga-tiga kerusi Dewan Undangan Negeri itu dan kawasan Parlimen kerana ia boleh melalui peringkat rayuan lebih tinggi selepas ini.-TMI

Tiada pilihan raya kecil Parlimen mulai esok, DUN masih ada masa

KUALA LUMPUR, 28 April — Negara yang menyaksikan 16 pilihan raya kecil — jumlah yang sama dengan sepanjang tempoh 1986 hingga 1995 — tidak akan mengadakan pilihan raya kecil bagi peringkat Parlimen selepas hari ini melainkan jika ada keperluan khas untuk berbuat demikian.

Ini termasuklah kerusi Parlimen Batu, yang disandang PKR, yang statusnya menanti keputusan mahkamah rayuan.

Mengikut perundangan negara, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak perlu mengadakan pilihan raya kecil melainkan jika ada keperluan khas.

“Selepas hari ini jika ada kekosongan, bagi kerusi Parlimen, tidak akan diadakan lagi pilihan raya kecil,” kata Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar ketika dihubungi The Malaysian Insider.

“Tarikh Dewan Rakyat bersidang 28 April, jadi mengambil kira tarikh itu, bermakna jika ada kekosongan selepas hari ini, pilihan raya kecil tidak akan diadakan,” kata beliau.

“Jadi, jika berlaku kekosongan luar jangka, mengambil kira genap tiga tahun persidangan Dewan Rakyat, maka tidak akan ada pilihan raya kecil,” kata beliau sambil menyifatkan sebanyak 16 pilihan raya kecil dalam tempoh tiga tahun sebagai satu jumlah yang banyak dan menjadi “ruang latihan praktikal” kepada kakitangan SPR.

Artikel 54 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa satu-satu pilihan raya kecil perlu diadakan dalam tempoh tiga tahun sebelum tamat mandat Parlimen. Mandat semasa kerajaan pusat akan berakhir April 2013.

Pilihan raya umum ke-12 diadakan pada 8 Mac 2008.

Bagaimanapun, Wan Ahmad berkata tempoh akhir bagi mengadakan pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri adalah berbeza kerana kali pertama persidangan adalah berbeza mengikut negeri masing-masing.

“Mengikut maklumat yang ada, Pahang negeri terakhir mengadakan sidang pertama Dewan Undangan Negeri selepas pilihan raya umum, akhir bulan Mei.

“Jadi ada masa lagi masa untuk (diadakan) pilihan raya kecil (jika berlaku kekosongan luar jangka) bagi kebanyakan negeri dengan Pahang sehingga bulan Mei,” katanya lagi.

Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Pahang mengangkat sumpah pada 21 Mei 2008 — dua bulan selepas pilihan raya umum ke-12.

Daripada 16 pilihan raya kecil, kerusi-kerusi Parlimen yang menyaksikan pilihanr raya kecil ialah Permatang Pauh, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Hulu Selangor, Sibu dan Batu Sapi.
Kecuali kerusi Hulu Selangor dan Batu Sapi, yang lain dimenangi Pakatan Rakyat (PR). Barisan Nasional (BN) merampas Hulu Selangor daripada PR manakala PR pula menawan Kuala Terengganu dimenangi BN pada 2008.

Kerusi-kerusi Dewan Undangan Negeri yang menyaksikan pilihan raya kecil ialah Bukit Selambau, Batang Ai, Penanti, Manek Urai, Permatang Pasir, Bagan Pinang, Galas, Tenang, Merlimau dan Kerdau.

Untuk mengadakan 16 pilihan raya kecil, kerajaan telah menanggung kos lebih RM11 juta.

Mengikut maklumat diberikan di Dewan Rakyat akhir bulan lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz berkata, Permatang Pauh menelan kos RM409,000, Kuala Terengganu (RM325,416), Bukit Gantang (RM460,971), Bukit Selambau (RM318,000), Batang Ai (RM391,700), Penanti (RM514,600), Manik Urai (RM548,003), Permatang Pasir (RM461,367), Bagan Pinang (RM449,485), Hulu Selangor (RM1.2 juta), Sibu (RM1 juta), Batu Sapi (RM1.29 juta), Galas (RM1.05 juta), Tenang (RM1.1 juta), Merlimau (RM755,000) dan Kerdau (RM915,000).

Katanya, kerajaan tidak bercadang untuk menggunakan kaedah lain bagi menggantikan pilihan raya kecil kerana ia telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Akta Pilihan Raya Kecil 1958.

Menurut Wan Ahmad, kos itu hanya membabitkan pihak SPR tanpa mengambil kira perbelanjaan oleh agensi-agensi lain seperti polis.

Mengikut rekod, negara menyaksikan 16 pilihan raya kecil selepas pilihan raya umum ketujuh dan tiga bulan sebelum pilihan raya umum kelapan pada November 1990.
Malah, sebanyak 16 pilihan raya kecil diadakan antara tempoh selepas pilihan raya umum 1990 menjelang pilihan raya umum April 1995.

Pun begitu negara pernah berhadapan dengan 17 pilihan raya kecil — jumlah tertinggi sejak awal 1980-an — yang diadakan sepanjang tempoh selepas pilihan raya umum 1995 dan sebelum pilihan raya umum 1999.

Kini tiga kerusi Dewan Undangan Negeri Kota Seputeh, Pelabuhan Klang dan Lenggeng menunggu keputusan mahkamah rayuan.

Bagaimanapun pemerhati dan penganalis melihat kemungkinan tidak akan ada pilihan raya kecil membabitkan ketiga-tiga kerusi Dewan Undangan Negeri itu dan kawasan Parlimen kerana ia boleh melalui peringkat rayuan lebih tinggi selepas ini.-TMI

27 April 2011

RAMAI ISLAM DI SEMENANJUNG MURTAD?


RAMAI ISLAM DI SEMENANJUNG MURTAD?
oleh: MUTALIB M.D

ISU Murtad di Sabah bermula sejak era 1970-an apabila Kerajaan USNO melalui Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (USIA) mengIslamkan ramai bumiputera Sabah yang tidak beragama ketika itu dan memberi pelbagai insentif seperti lesen pembalakan dan kemudahan menunaikan haji secara percuma; namun mengabaikan tanggung jawab mereka menyebarkan syiar Islam.

Sejak daripada itu, ramai Islam Politik telah kembali mengamalkan anutan agama nenek moyang mereka termasuk kembali memakan makanan yang dihalalkan agama Islam dan murtad disebabkan USIA ketika itu hanya menjalankan misi sulit mengIslam bumiputera bukan Islam tetapi misi berkenaan gagal.

Akibatnya, Tun Mustapha (USNO) dan Datuk Harris Salleh (Berjaya) telah melaksanakan misi kedua meramaikan Umat Islam di Sabah untuk tujuan politik dengan memberi kerakyatan songsang kepada lebih 1.2 juta warga asing Filipina, Indonesia, Pakistan dan India untuk diternak sebagai pengundi yang kemudiannya membolehkan UMNO bertapak di Sabah.

Namun ramai warga asing yang bukan Islam, terutama penganut tegar Kristian seperti Visaya dan Tator mengambil kesempatan mendaftar dengan Skandal X-Files untuk mendapatkan kad pengenalan projek yang dikenali sebagai ‘IC Projek Mahathir’.

Dasar ‘Everyone Can Fly’ yang diperjuangkan Air Asia menyebabkan ramai warga asing Filipina yang mendapat kad pengenalan atau MyKad projek tetapi masih beragama Kristian berhijrah ke Semenanjung Malaysia dan menetap di beberapa negeri seperti Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Walaupun kad pengenalan mereka menunjukkan nama dan agama mereka Islam, tetapi mereka menafikan beragama Islam sehingga memeningkan kepala Jabatan Agama Islam negeri-negeri berkenaan.

Berlaku pertembungan dan kejutan budaya apabila masyarakat tempatan membantah kehadiran mereka di Shah Alam (Selangor) dan Bukit Jambul (Pulau Pinang) kerana mereka secara wewenang memanggang babi sehingga menyebabkan umat Islam yang tinggal berhampiran mereka marah dan hampir mencetuskan perbalahan.

Jabatan Agama Islam gagal mengambil tindakan sekalipun mereka murtad dan kad pengenalan mereka menunjukkan mereka bernama Melayu dan mencatatkan agama mereka Islam tetapi mereka tidak mengaku beragama Islam.

“Nama saya Fernando. Saya mana tau kenapa mereka beri saya kad pengenalan bernama Muhammad Alias,” ujar Fernando yang bekerja sebagai Penyelia di sebuah Pasaraya di Shah Alam dan masih mengamalkan ajaran Kristian kerana itulah hakikat yang terpaksa beliau hadapi.

Sebelum mendapat kad pengenalan, kata Fernando, beliau agak sukar bekerja kerana sering diburu pihak berkuasa, apatah lagi apabila pasportnya tamat tempoh.

“Saya dapat IC sekitar 1990-an di Kompleks Kuwasa Kota Kinabalu dan gunakan IC tersebut sehingga kini. Saya mengundi di Shah Alam sejak pilihanraya umum 2008,” kata Fernando yang mengakui sebelum ini mengundi di Kampung Likas, Sabah.

Menurut Fernando, terdapat lebih kurang 600 orang Visaya di sekitar Shah Alam yang masih beragama Kristian tetapi menggunakan kad pengenalan projek yang telah disahkan Jabatan Pendaftaran Negara sebagai merujuk kepada mereka.

“Macam mana kita tidak panggang babi kerana itu makanan tradisi kita,” ujar Fernando yang meminta maaf jika menyebabkan masyarakat Islam di sekitarnya tidak senang dengan kehadiran mereka.

http://www.sabahkini.net/index.php?option=com_content&view=article&id=6945:ramai-islam-di-semenanjung-murtad&catid=37:politik&Itemid=41

Haram baca Utusan, tegas Dr Haron Din

KUALA LUMPUR: Umat Islam di negara ini disaran tidak membeli dan membaca Akhbar Utusan Malaysia kerana media tersebut boleh dikategori sebagai “haram” dari sudut Islam, tegas ulama terkemuka tanahair, Profesor Datuk Dr Haron Din Al Hafiz.

Menurutnya, mana-mana media yang menghalalkan amalan fitnah, cubaan mengaibkan orang lain, menggalakkan berlakunya perpecahan umat Islam dan perpaduan kaum adalah haram untuk dibeli dan dibaca.

“Islam adalah agama penyatuan, agama perpaduan, agama yang saling hormat menghormati dan agama yang memberi rahmat kepada sekelian alam.

“Islam menegah amalan menyebarkan berita yang tidak baik seperti mengaibkan orang lain. Hukum Syarak menegah segala amalan yang dibawa oleh mulut atau pun media seperti ini,” jelas beliau.


Kenyataan Haron Din itu disiar dalam akhbar rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan yang boleh diperolehi di pasaran mulai hari ini.

Menurut Dr Haron, Al-Quran juga menyatakan “Maka sesungguhnya orang-orang yang suka menyebarkan berita-berita yang keji (menjatuhkan maruah seseorang), maka bagi mereka itu azab siksa di dunia dan di akhirat.

Menurutnya lagi, berdasarkan hukum Fekah yang di sebut dalam kitab Fekah, Manhaji menyatakan, haram ke atas orang Islam menyebarkan berita keji ke atas orang Islam, tidak kira sama ada peritiwa itu benar atau sebaliknya.

“Kalau berita itu palsu ia adalah suatu fitnah jahat yang mengundang bala Allah yang segera. Kalaulah ia benar maka ia membuka ruang fitnah yang mengundang pelbagai keburukan, sedangkan sepatutnya ia menutup perkara tersebut.” jelas beliau.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=12261

PRU 13: Senario

Oleh: MSK

Riuh rendah tentang PRN Sarawak sudah habis. Sekarang, masing-masing sudah mula bercakap tentang PRU 13. Tak habis-habis dengan pilihanraya. Itu lah politik. semuanya tentang kuasa dan kuasa hanya boleh diperolehi melalui pilihanraya selagi rakyat percaya bahawa pilihanraya mampu mengubah kerajaan.

Aku tak percaya bahawa pilihanraya mampu mengubah kerajaan. Dan dalam pilihanraya umum ke 13 yang akan datang juga tidak akan mampu mengubah kerajaan kalau mengharapkan struktur Pakatan Rakyat yang ada hari ini.Aku percaya, pilihanraya tidak akan mampu mengubah kerajaan, tetapia apa yang akan berlaku selepas pilihanraya akan membantu mengubah kerajaan.

Dalam satu artikel di Malaysian Insider, Raja Petra bercakap tentang ‘hung parliament’. Teori ini lebih menarik kerana ikut perkiraan aku, ianya besar kemungkinan akan berlaku.
Semasa pilihanraya Sarawak, aku tidak berminat dengan keputusan pilihanraya. Dari awal aku sudah meramalkan bahawa Pakatan Rakyat hanya mampu memenangi tidak lebih dari 20 kerusi. Dan ramalan itu betul. Bahkan Pakatan Rakyat mendapat lebih sedikit, dengan hanya memenangi 15 kerusi.

Dalam tulisan awal, aku lebih berminat dengan penyertaan begitu ramai calon bebas, dan juga perlawanan tiga penjuru dengan SNAP, yang mana akhirnya, PKR bukan saja bermusuh dengan BN, malah bermusuh dengan SNAP. Hasilnya, BN menang besar.

Aku tidak melihat kejayaan mendapat 15 kerusi itu sebagai kejayaan Pakatan, sebaliknya kejayaan DAP. Pas dan PKR akan terus merudum sekiranya politik mereka masih lagi politik lama, dan enggan berubah.
Setahun selepas PRU 12, Merdeka Center membuat kajian tentang sokongan pengundi dan membentangkan hasil kajian di Caring Society Complex, Pulau Pinang. Dalam pembentangan tersebut, Suffian Ibrahim memberitahu bahawa 18% daripada mereka yang mengundi Pakatan semasa PRU12 telah meninggalkan PR kerana menganggap PR dan BN sama saja. Dari sejumlah 18% ini, 5% kembali menyokong BN, manakala 13% lagi duduk atas pagar.

Tiga tahun selepas PRU 12, jumlah yang duduk atas pagar ini semakin lama semakin membesar. Mereka yang tidak puashati dengan Pakatan dan BN semakin ramai. Kesan daripada rasa tak puashati ini menyebabkan tumbuhnya parti-parti kecil. SNAP, SAPP, HRP, KITA, PRM, PSM, UBF. Ini adalah parti-parti yang anti-BN dan pro-PR. Setakat mana kekuatan mereka belum dipastikan, tetapi sekiranya mereka bergabung, sudah tentu ia akan menghasilkan kekuatan ketiga selepas BN dan PR.
Dalam satu kajian yang dibuat tahun lepas, jumlah mereka yang tidak puashati terhadap BN dan PR ini sudah meningkat kepada 28%. Dan dengan tertubuhnya MCLM, maka usaha-usaha untuk menyatukan parti-parti kecil ini bermula.
Panggillah apa nama pun terhadap mereka ini, tetapi aku lebih suka menamakan mereka sebagai kuasa ketiga. Dan kemungkinan mereka akan menjadi kuasa penentu tentang siapakah yang akan memerintah negara selepas PRU 13 nanti.
Katakanlah, PR mampu meningkatkan jumlah kerusinya dari 81 yang dimenangi pada 2008 kepada 100. Apabila ini berlaku, bermakna BN juga akan kehilangan beberapa kerusi dan katakanlah BN juga menang 100. Manakala sebanyak 22 kerusi lagi dimenangi oleh parti-parti nyamuk ini. Siapakah yang akan berkuasa?
Kearah manakah Kuasa Ketiga ini akan pergi? BN atau PR?

Walaupun setakat ini Kuasa Ketiga ini masih lagi Pro-PR, tetapi tindak-tanduk pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat semakin hari semakin meminggirkan kumpulan ketiga ini. Siapa saja yang mengkritik pemimpin Pakatan Rakyat akan dianggap sebagai musuh. ejen Umno, dibeli oleh Umno…malah digalakkan menyertai Umno. Pakatan Rakyat mengambil sikap untuk bermusuh, bukan mencari kawan.

Semasa di Sarawak, PKR mengambil sikap bermusuh dengan SNAP dengan menuduh SNAP ditaja oleh Umno. Sebaik saja selesai PRN Sarawak, DAP menghulurkan tangan untuk bersatu dengan SNAP. Apakah DAP tidak tau SNAP ditaja oleh Umno?
Sikap DAP inilah yang menyebabkan mengapa DAP semakin lama semakin diminati, manakala sikap bermusuh yang dilakukan oleh Pas dan PKR hanya merugikan mereka.
Walaubagaimanapun, kekuatan DAP ini tidak akan menguntungkan Pakatan sebaliknya menjadi liabiliti. DAP akan menjadi parti dominan dalam Pakatan dan apa yang berlaku di Perak, akan berlaku diperingkat nasional. Umno akan memainkan isu rasis yang mana akhirnya akan menyebabkan kacau bilau.
Rasisma yang berlaku dalam BN akan menyebabkan parti-parti lain dalam BN akan meninggalkan BN. Gerakan, MCA dan MIC akan meninggalkan BN lantas menyertai PR. Tetapi dalam masa yang sama, akan ada pemimpin-pemimpin dari Pakatan yang lebih Melayu dari Islam akan meninggalkan Pakatan untuk menyertai Umno. Dan apa yang terhasil ialah Melayu lawan bukan Melayu.
Keadaan inilah yang cuba dielakkan oleh Raja Petra dan Haris Ibrahim melalui MCLM. MCLM telah cuba untuk menyatukan keseluruhan parti-parti anti-BN untuk duduk berbincang bagi memastikan bahawa BN dapat ditewaskan dengan majoriti yang kuat dan memastikan tidak berlaku kacau bilau selepas pilihanraya. Tetapi malangnya, Pas dan PKR menolak jemputan tersebut. Mungkin Pas dan PKR sudah merasakan bahawa parti-parti lain hanyalah nyamuk yang tidak mampu menyengat. Mungkin juga Pas dan PKR sudah merasakan diri mereka sudah cukup kuat untuk menandingi BN.
Rekod penyertaan calon-calon Bebas semasa Pilihanraya Sarawak dan pertandingan sehingga enam penjuru akan berlaku dalam PRU 13 ini. Pertandingan satu lawan satu tidak mungkin berlaku sekiranya Pakatan tidak memulakan perbincangan dari awal.

Human Rights Party (HRP) telah pun memulakan perbincangan dengan PKR dengan meminta sebanyak 40 kerusi untuk ditandingi. Tuntuan tersebut ditolak mentah-mentah oleh PKR. Parti KITA juga sudah menyatakan untuk bertanding di 30 kawasan Parlimen. Manakala MCLM juga bersedia meletakkan 30 calon-calon untuk bertanding.
Parti yang akan menerima kesan teruk ialah PKR kerana enggan berkompromi dengan Kuasa Ketiga. Pas akan tewas kerana sikap Melayu yang lebih dari Islam. Yang berjaya ialah DAP.

BN akan tewas dibandar-bandar. Yang tinggal hanyalah kawasan luarbandar. Apabila ini berlaku, ia akan memberikan kesan ekonomi yang teruk kepada UMNO. Sudah pasti Umno tidak akan rela perkara ini berlaku. Persiapan sudahpun dibuat untuk memastikan mereka tidak akan kehilangan kuasa. PERKASA, RELA, Tentera dan polis sudah dipersiapkan untuk memastikan BN akan terus berkuasa. Tetapi mampukah BN menahan kuasa rakyat?
Apa yang berlaku adalah anarki. Pesta katak akan berlangsung. Ada yang dari BN akn melompat kedalam Pakatan dan ada yang dari Pakatan akan melompat kedalam BN. Tapi jangan takut..kerana ia hanyalah sebahagian daripada evolusi.
Ingat 2012? Akhir zaman akan berlaku pada 2012. Ia bukan kiamat, tetapi melangkan ke zaman baru. Di Malaysia, pemangkin kepada perubahan zaman ini ialah PRU 13.

Umno Kedah.... Ceroi....!!

Umno Kedah.... Ceroi....!!
Oleh adiib

"Istilah ceroi ini,diperkenalkan oleh Ustaz Shahril Long dalam kuliah-kuliahnya yang melata di negeri Kedah ni.Maksud ceroi ni,buat sesuatu kerja dengan penuh sifat penyegan,tak bersungguh-sungguh,tak tepat dan menyalahi tata kerja beretika.Kata lainnya,hentam keromo aje,janji buat dan hasilnya............ para pembaca tengokla apa yang jadi kepada Umno Kedah la ni.

Lepas satu-satu kerja ceroi mereka menikam diri sendiri.Jadi bahan lawak rakyat Kedah.Tak perlu banyak-banyak bagi menceritakan keceroian mereka.Cukup untuk tahun ini saja.Tahun 2011.Jangan ambil dari 2008,sebermulanya era,PAS,Pakatan Rakyat.Terlampau banyak pula keceroian mereka.4 isu,bagi 4 bulan tahun 2011,sudah cukup.

Pertama berkenaan dengan kegagalan Umno menyediakan prasarana mereka sendiri.Semua bangunan kerajaan negeri buat,tak kira la zaman BN dulupun mereka kata itu hak parti mereka.Ambil contoh,balai raya.Mereka mengaku itu hak parti Umno,sebaliknya itu adalah hak rakyat,tak kira parti apa pun.Semua boleh guna.Punyalah ceroi,hak rakyat pembayar cukai ini pula dijadikan markas mereka.Marahlah rakyat setempat.Contoh,di Mergong.Ada sebuah balai raya dijadikan pejabat ADUN Umno,di situ.Tentulah itu bukan premis parti.Natijahnya baru-baru ini program mereka menjemput Umi Hafilda berceramah dikepung pemuda setempat.Alasannya,permit tak dipohon.Nak buat ceramah di tempat awam kena permit.Tu bukan markas Umno.Malu,malu.Parti yang dakwa ada 3 juta ahli seluruh Malaysia,nak buat markas pun tak boleh.Kalau parti lawan boleh dikatakan tiap cawangan ada markas masing-masing.Itu lah parti ceroi.

Kedua,suka sembunyi maklumat daripada rakyat.Nak tunjuk mereka ni penuh berkebajikan dan betul menolong rakyat.Kes Taman Kota Nelayan Kuala Kedah.Rakyat diberi rumah.Tapi tiada hitam-putih.Ramai rakyat yang duk ditepi muara sungai Kuala Kedah itu yang tinggalkan rumah masing dan duduk dirumah baru ni.Kecuali 58 keluarga yang was-was.Mereka duduk dengan aman di rumah lama masing-masing.Sampai sekarang tiada sesiapa yang kacau,tambahan la ni Kerajaan PR,lagi aman.Bagi yang berpindah tu,ada yang bayar RM 100,tiap-tiap bulan.Ada juga yang duduk free(budaya orang Umno).Namun sekarang status rumah itu masih dipertikai.

Boleh duk percuma ke,sebagai ganti rumah lama?Hak milik ke? Tapi geran tak ada.Nak bayar ke ,secara sewa beli?Nanti jadi milik sendiri,akhirnya,penduduk limbang-libu(bimbang),hinggalah sampai ke sekarang.Natijahnya penduduk berdemo,minta mana-mana parti politik yang perihatin menyelesaikan kes mereka.Mereka janji parti yang berjaya tolong mereka,akan diundi PRU 13 nanti.Kerajaan negeri hantar YB IR.Phakrolrazi Zawawi berunding sebagai Exco Perumahan Kerajaan Negeri,manakala Umno yang ceroi cuma menyalak dalam kitab Utusan mereka mengatakan wakil Kerajaan Negeri Kedah enggan bertemu dengan penduduk.Bohong,itulah yang mereka pandai.Tapi siapa yang rugi nanti.Comfom jika isu ini diselesaikan Kerajaan PR,Kuala Kedah jangan mimpi la,diambil balik oleh Umno.

Ketiga,ceroi mentadbir Kerajaan Negeri apabila mereka berkuasa dahulu.Sampai perbendaharaan Kerajaan Negeri pun kata duit Umno,duit BN.Semua hasil negeri mesti masuk poket mereka.Kalau tak ambil semua,sikit-sikit mesti juga masyukkkk.Isu terbaru jelas mereka mengebas duit GLC,anak syarikat Kerajaan Negeri.Berjuta-juta wang,mereka songlap,kepunyaan Seri Temin Development Snd.Bhd.Pengarahnya pun kroni depa,senang hati lulus.Buat apa wang juta-juta itu???Untuk urus parti Umno,melancong.beli cenderamata dengan harga yang langsung tak munasabah.Sebatang pen RM 1800.00!Gulppp,hei mak depa.Itu duit siapa tu?Kalau bukan duit rakyat!Bila YB IR.Amiruddin Hamzah membongkar isu ini,semua ADUN Umno diam,nganga.

Nak pertikai apanya,semuanya benar.vLepas sidang DUN baru ada bunyi, kunun nafi dengan alasan,duit yang mereka guna itu adalah hasil keuntungan syarikat itu.Modal tak kacau.Ya,lah kalau untung tu semua hak Umno belaka,kakitangan depa makan kuah?La ha,senyum kakitangan GLC-GLC di Kedah,bonus semakin tebal.Nampak ceroinya Umno,lepas ni siapa lagi yang nak undi mereka jika rakyat Kedah semakin lama semakin faham.

Ini,last,isu terbaru masih panas lagi.Kununnya cukai tanah di negeri Kedah ni,naik 10 kali ganda.UUM kena bayar sampai RM 1.2 juta setahun cukai tanah,kampus mereka di Sintok.Dulu setahun bayar RM 100 ribu aje.La kena RM 1.2 juta.Apa ke he nya???Rakyat yang beriman dengan Utusan Meloya menyesali kezaliman Kerajaan PR,Kedah.Rakyat yang cerdik,bukan balaci Umno ceroi,buka Harakahdaily.Ada video penjelasan MB Ust.Azizan.Baru tahu.Hampeh Umno!!!Rupanya,memang cukai tanah UUM yang melibatkan ribuan hektar tanah itu cukainya setahan RM1.2 juta.Zaman Kerajaan BN dulu pun sama.Cumanya pada tahun 2006 hingga 2008 UUM minta nak bayar rebat RM100 ribu setahun.La dah lebih dah.La tahun 2011,bayar la dari 2009 dulu RM 1.2 juta setahun.Untuk 2009.Kerajaan Negeri tak minta pun bayar sampai 2011.Kalau istitusi lain di Negeri Kedah boleh bayar juta-juta juga.pasal apa UUM tak boleh?Pasal apa 2006-2008,minta bayar rebat??? UUM ni nak bankrap ke???Sampai YM MB,kata kalau dah tak boleh nak bayar SERAH SAJA UUM PADA KERAJAAN NEGERI.BIAR KERAJAAN NEGERI AMBIL ALIH!Itu la menteri pengajian tinggi Umno tak study dahulu,sebelum serang,kan dah kena sebijik.Tunjuk sangat keceroian tu pasai apa???

Sebenarnya banyak lagi isu, airlah, banjirlah, ribut, kebajikan rakyat, ekonomi, pendidikan, sosial dan sebagainya yang boleh diutarakan bagi menunjukkan betapa ceroi dan pandirnya Umno ini.Setiap ada isu,mereka sibuk nak menyibuk tanpa mereka sedari di luar sana banyak rakyat yang perhati dan bersedia nak gelakkan mereka.

Dua tahun di bawah Najib: Politik samseng semakin ketara

Dua tahun di bawah Najib:
Politik samseng semakin ketara

Hanya dalam jangka dua tahun, Barisan Nasional yang seketika dahulu diumpamakan sebagai "kapal yang sedang karam", kini menjadi kapal selam pertama negara kita - terapung dengan stabil di permukaan lautan. Slogan dan logo 1Malaysia di merata-rata - menggantikan "senyuman Pak Lah". Suasana "feel good" kini menyelubungi zaman Najib.

Suasana "feel good" kembali semula. Mahathir yang mendominan dari segi kepimpinannya memberi penilaian sedemikian, "Pentadbiran Najib jauh lebih baik daripada Abdullah Ahmad Badawi", direstui rakyat yang sudah membiasakan diri dengan pimpinan dominan. Namun, seperti era Mahathir yang sarat dengan projek mega, suasana "feel good" dalam zaman Najib juga diwujudkan dengan taburan wang.

Setahun sebelum ini kita masih memberi penilaian sebegini, "UMNO di bawah pimpinan Najib pada hakikatnya tidak berbeza dengan zaman Abdullah Ahmad Badawi". Setahun kemudian, pada hari ini, kita perlu memberi penilaian bahawa UMNO di bawah pimpinan Najib lebih teruk daripada zaman Abdullah Ahmad Badawi.

Dalam perhimpunan UMNO di mana Najib mengambil alih tampuk pimpinan, dengan semangat yang berkobar-kobar beliau melaungkan "berubah atau rebah". Namun, dua tahun selepas itu, kita mendapati janji Najib untuk berubah hanyalah hiasan, seperti gagasan 1Malaysia-nya, hanya mewujudkan suasana baik secara kolektif tanpa makna yang konkrit.

Pada hakiktnya, dasar perkauman tetap kekal sementara slogan 1Malaysia berkumandang. Model Ekonomi Baru (MEB) yang mengandungi program transformasi ekonomi dan kerajaan hanyalah lanjutan daripada Dasar Ekonomi Baru.

Ketika MEB diketengahkan, media terutamanya akhbar Cina telah menari mengikut rentak kerajaan Najib - memansuhkan DEB, kuota bumiputera, membantu 40% rakyat termiskin - namun akhirnya ia meleset. Bukan sahaja kuota bumiputera tidak dimansuhkan, sebaliknya membincangkan agenda pembangunan ekonomi bumiputera, bagaimana untuk menambah ekuiti saham bumiputera. Rancangan Malaysia ke-10 (RMK10) yang menentukan lima tahun akan datang mencadangkan agar menggariskan matlamat 30% saham bumiputera, malah menggerakkan lima agenda bumiputera. Seterusnya, TERAJU yang menggerakkan agenda bumiputera ditubuhkan pada Februari, untuk memantapkan lagi agenda pembangunan ekonomi bumiputera.

Ketika Najib memujuk kaum lain dengan topeng "1Malaysia"-nya, dengan "budi yang sedikit seperti peruntukan kepada sekolah" dan sebagainya, beliau giat menggerakkan dasar perlindungan bumiputera - untuk memastikan undi Melayu kekal bersama UMNO. Persoalannya adalah dasar affirmatif kaum ini melanjutkan semangat kronisme sejak zaman Mahathir, terus menyalurkan kepentingan kepada kroni UMNO.

Semasa membentangkan RMK10 pada tahun lalu, kerajaan Najib berjanji agar sektor swasta menjadi peneraju dalam bidang ekonomi. Ia berakhir sebaliknya, di mana GLC semakin berkembang, misalnya Kumpulan Wang Persaraan mengambil alih saham dari syarikat seperti WCT, IJM, UMW Holding dan PLUS, menjadi pemegang saham yang besar di syarikat-syarikat tersebut. Selain itu, keadaan monopoli masih kekal, dan kerajaan Najib tidak menyediakan gelanggang yang sama rata untuk persaingan syarikat swasta.

Lebih teruk dari zaman Abdullah

Dua tahun yang lalu, walaupun Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendakwa ahli politik dari pelbagai peringkat ke mahkamah, namun politik wang masih berleluasa, dan korupsi terus bermaharajarela. Ketika bekas PM Abdullah ditanya mengapa beliau meluluskan peruntukan ketika pilihan raya, beliau masih cuba membela tindakan kerajaan menyogok pengundi dengan pelbagai alasan. Namun, Najib lebih berterus-terang, tanpa berselindung untuk mengungkapkan "You help me, I help you".

Melainkan PRK "3 dalam 1" ketika Najib baru mengambil alih teraju sebagai PM, iaitu Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai - pentadbiran Najib selama dua tahun ini telah melalui 11 PRK, iaitu Penanti, Manek Urai, Permatang Pasir, Bagan Pinang, Hulu Selangor, Sibu, Batu Sapi, Galas, Tenang, Merlimau dan Kerdau. Dalam 11 PRK ini, BN tidak berhenti daripada perbuatannya untuk menyogok pengundi.

Menjelang PRK, pelbagai peruntukan dari pelbagai peringkat kerajaan disalurkan ke dalam kawasan pengundian. Masalah yang dilonggok bertahun-tahun diselesaikan dalam sekelip mata. Jalan diturap, warga emas diberi kebajikan. Sepanjang tempoh kempen pilihan raya, pegawai dari pelbagai jabatan dihantar untuk berkhidmat di kawasan pengundian - membuka kaunter rawatan, perkhidmatan pemeriksaan tubuh, ceramah keselamatan di jalan raya dan sebagainya - cubaan untuk menggulakan pengundi.

Selain daripada jamuan yang disediakan, orang parti politik terus menyogok pengundi dengan hadiah, wang tunai dan sebagainya. Ketika PRK Merlimau, pemimpin akar umbi MCA ditemui (kantoi) wartawan semasa memberi duit kepada pengundi, namun polis dan SPRM yang menerima aduan hanya berpeluk tubuh.

Menyedari imej MCA dan Gerakan yang gagal diselamatkan, Najib mula menggunakan "1Malaysia" sebagai jenamanya. Sejak PRK Galas, pertubuhan 1Malaysia mula memasuki kawasan pengundian untuk memikat hati pengundi Cina. Mereka menyediakan jamuan atas nama "1Malaysia" - tarian selain cabutan tuah - menukarkan pilihan raya yang serius kepada karnival yang meriah. Gambar Najib yang besar pada pentas seolah-olah mengingatkan pengundi, "You help me, I help you".

Keganasan dalam PRK

Selain mendodoikan pengundi dengan wang, PRK yang diadakan dalam pemerintahan Najib juga memperlihatkan peningkatan tahap keganasan. Dalam PRK Bagan Pinang, bulan ketujuh selepas Najib memegang tampuk kerajaan, berlakunya satu kes berdarah dalam kawasan pengundian. Beberapa orang pekerja PAS diserang, dibelasah sehingga cedera, malah salah seorang daripadanya dicederakan senjata tajam. Walaupun kejadian ini berlaku di depan Balai Polis Teluk Kemang, namun anggota polis tidak mengambil tindakan untuk menghalang tragedi ini.

Sesungguhnya, "budaya samseng" dalam pilihan raya telah wujud sejak zaman Abdullah Ahmad Badawi. Sama ada PRK Ijok mahupun Permatang Pauh, kita telah menyaksikan kejadian keganasan terhadap pekerja yang berkempen. Namun, mencederakan orang dengan senjata, adalah sesuatu yang baru.

Keganasan yang membeliakkan berulang dalam PRK seterusnya. Ketika PRK Merlimau dan Kerdau, kereta Anwar dihalang oleh kira-kira 30 orang anggota kempen BN, dibaling batu dan diketuk bendera. Meskipun aduan polis telah dibuat oleh anggota PKR, namun tetap tidak dipedulikan.

Selain itu, meskipun samseng BN menyerang pekerja pembangkang, namun sekurang-kurangnya orang awam berada dalam "zon selamat" - ketika zaman Abdullah Ahmad Badawi. Dalam zaman Najib, orang awam pula dijadikan sasaran.

Dalam PRK Merlimau dan Kerdau, orang awam yang hadir ceramah pembangkang diserang cermin kereta, dipancitkan motorsikalnya, diconteng keretanya. Malah, tersebar sms ugutan untuk memberi amaran agar orang awam tidak menghadiri ceramah pembangkang seandainya tidak mahu kenderaan mereka dirosakkan.

Pilihan raya seharusnya gelanggang sama rata untuk semua parti politik yang bertanding. Namun demikian, sikap Suruhanjaya Pilihan Raya dan polis berpeluk tubuh untuk membenarkan kejadian keganasan berlaku telah menjejaskan keadilan pilihan raya. Daripada apa yang berlaku di atas, pilihan raya dalam zaman pentadbiran Najib jauh lebih kotor daripada zaman Abdullah Ahmad Badawi. Fenomena ini mungkin akan dibuktikan dalam PRN Sarawak yang bakal diadakan.

oleh :Chan Wei See ialah
pemangku Ketua Pengarang MerdekaReview

26 April 2011

Peguam Negara lebih berkuasa?

Perbicaraan Kes Liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim menzahirkan satu realiti – orang yang paling berkuasa di negara ini mungkin bukan Perdana Menteri.
Ini kerana Datuk Seri Najib Razak terpaksa meraih mandat daripada rakyat setiap lima tahun dan menjawab kepada Parlimen apabila perlu.

Orang yang tidak perlu berbuat demikian adalah Peguam Negara.

Jawatan itu kini disandang oleh Tan Sri Abdul Gani Patail.

Beliau tidak perlu ke Parlimen, tetapi hanya ke pejabat Perdana Menteri dan hadir pada mesyuarat Kabinet untuk memberi nasihat dan penjelasan dari masa ke semasa.

Pejabat Peguam Negara di Malaysia mempunyai kuasa mutlak untuk menentukan pihak mana yang perlu diheret ke mahkamah, yang mana boleh dilepaskan.

Peguam Negara juga berhak menentukan pertuduhan apa yang harus dikenakan terhadap seseorang, tidak kira jika pertuduhan itu menyimpang daripada laporan polis yang dibuat oleh pengadu.

Semalam, Ketua Pendakwaraya Yusuf Zainal Abideen mengesahkan kuasa mutlak pendakwaan di tangan Gani apabila beliau berhujah pada perbicaraan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Yusuf Zainal mengaku dalam laporan polisnya, pengadu Saiful Bukhari Azlan mendakwa beliau dipaksa melakukan hubungan seks itu.

Namun, Peguam Negara menggunakan kuasa yang ada padanya untuk mendakwa Anwar atas tuduhan kononnya beliau dan Saiful melakukan seks luar tabii secara sukarela.

Kuasa mutlak

Yusuf memberitahu mahkamah bahawa Peguam Negara mempunyai kuasa mutlak untuk mendakwa Anwar di bawah apa juga undang-undang.

Malah, mengikut Yusuf, sekali pun Saiful “menukar” ceritanya, ia tidak menjejaskan pendakwaan selagi ada “bukti” untuk menyokong tuduhan itu.

Begitu besar kuasa yang ada pada Peguam Negara. Persoalan yang lojik yang akan ditanya oleh rakyat adalah apa jadi dengan laporan polis Saiful bahawa beliau dipaksa melakukan perbuatan itu?

Bagaimana fakta penting ini boleh diketepikan begitu sahaja oleh Peguam Negara… jika benar motif utama beliau adalah menegakkan kebenaran semata-mata, demi memberi keadilan kepada pengadu dan tertuduh.

Namun persoalan ini tidak akan dijawab, kerana Peguam Negara tidak bertanggung jawab kepada Parlimen.

Tidak ada ruang untuk rakyat atau wakil rakyat memperinci hubungan Peguam Negara dengan Pejabat Perdana Menteri dan kaitannya dengan keputusan-keputusan pendakwaan yang dibuat.

Pada tahun 1994, Peguam Negara ketika itu Tan Sri Mohtar Abdullah mengambil keputusan untuk menggugurkan tuduhan rogol terhadap Tan Sri Rahim Thamby Chik atas alasan “kurang bukti” beliau melakukan jenayah itu terhadap gadis berusia 15 tahun.

Dipenjarakan

Sebaliknya yang didakwa adalah Lim Guan Eng yang kini Ketua Menteri Pulau Pinang. Beliau dipenjarakan 18 bulan kerana mendedahkan perlakuan Rahim.

Tan Sri Mohtar adalah juga Peguam Negara yang bertanggungjawab untuk tidak mendakwa Rahim atas tuduhan rasuah RM40 juta, sekaligus menolak segala bukti-bukti yang telah dikumpulkan oleh Badan Pencegah Rasuah.

Jelas kuasa Peguam Negara adalah mutlak. Pejabat Peguam Negara menggunakan pertimbangan sendiri yang “rahsia dan agak istimewa” tetapi tidak menjanjikan ketelusan dan keadilan serta kesamarataan yang menjadi tonggak prinsip keadilan.

Rekod tiga Peguam Negara terakhir, Tan Sri Abu Talib Othman, Mohtar (kanan) dan Gani tercemar kerana cara mereka menggunakan kuasa-kuasa mutlak yang diberikan kepada mereka.

Mereka dilihat bersekongkol dengan pemerintah yang mahu menjayakan agenda sempit politiknya.

Contohnya peranan Abdul Talib (kiri) dalam pemecatan Ketua Hakim Negara ketika itu, Tun Salleh Abbas dan lima hakim lain pada tahun 1984.

Dalam kes Anwar, Gani menjadi sasaran utama kerana dituduh membawa pendakwaan yang rapuh dalam fitnah liwat pertama pada tahun 1998 dan ulangannya pada masa sekarang.

Rasanya tidak perlu menoleh terlalu jauh kebelakang untuk memperinchi rekod Gani. Dakwaan yang dibuat oleh Datuk Mat Zain Ibrahim, pengawai penyiasat polis dalam kes mata lebam Anwar bahawa Gani mereka-cipta bukti dalam kes Ketua Pembangkang adalah dalam pengetahuan umum.

Membekalkan pelacur

Anehnya, dakwaan-dakwaan itu tidak pula mengundang sebarang pendakwaan daripada Gani, walaupun ia memberi tamparan hebat kepada kewibawaan pejabat Peguam Negara,

Pada tahun 1998, peguam kepada Datuk S Nallakarupan, Manjeet Singh Dhillion mendedahkan Gani menuntut supaya Nalla merekacipta bukti terhadap Anwar kononnya Nalla membekalkan pelacur kepada Anwar.

Berikut petikan surat rasmi yang dihantar oleh Manjeet kepada Peguam Negara ketika itu Datuk Mohtar:

“That in exchange for a reduction of the present charge to one under the Arms Act he wanted Nallakaruppan to co-operate with them and to give information against Anwar Ibrahim, specifically on matters concerning several married women. Dato Gani kept changing the number of women and finally settled on five, three married and two unmarried.

That he would expect Nallakaruppan to testify against Anwar in respect of these women.”

Terjemahan: Bahawa sebagai syarat untuk mengurangkan tuduhan (daripada Akta Keselamatan Dalam Negeri) kepada Akta Senjata Api beliau mahu Nalla memberi keterangan terhadap Anwar, khususnya membabitkan beberapa wanita yang bersuami. Datuk Gani mengubah-ubah jumlah wanita yang harus dinyatakan oleh Nalla dan akhirnya mahukan Nalla memberi keterangan supaya Anwar mengadakan hubungan dengan lima wanita, tiga yang bersuami dan dua lagi belum kahwin.

Meninggal dunia

Hanya Datuk Mohtar tahu kenapa beliau tidak mengambil tindakan terhadap Manjeet kerana membuat tuduhan begitu serius terhadap Gani.

Hanya Gani tahu kenapa beliau sendiri tidak mengambil sebarang tindakan terhadap Manjeet ketika itu, mahupun sekarang.

Mohtar sudah pun meninggal dunia namun Gani masih hidup dan malah mempunyai lebih kuasa sekarang untuk mempertahankan kewibawaan dan keluhuran kerusi Peguam Negara yang diisandangnya.

Seseorang pengamal undang-undang, tidak kira sama ada pendakwaraya, peguambela atau hakim tidak boleh menghalalkan matlamat dengan apa cara pun.

Keadilan hanya boleh ditegakkan apabila pengamal undang-undang tidak dipengaruhi oleh sesiapa dan tidak menjadi sebahagian daripada agenda politik mana-mana pihak.

Setiap tindakan yang diambil haruslah konsisten dan bebas daripada sebarang telunjuk pemerintah, jika tidak keluhuruan sistem undang-undang itu pasti tercalar dan ternoda sehingga sukar disucikan semula.

Apa yang jelas ialah pejabat Peguam Negara kini disifatkan sebagai cabang pemerintah yang begitu berkuasa dan kebal daripada perincian rakyat.

Tindak-tanduk Peguam Negara tidak boleh dipersoalkan oleh rakyat mahupun Parlimen.

Keruntuhan badan kehakiman mana-mana negara berakar umbi daripada keputusan-keputusan pendakwaan oleh Peguam Negara yang dicemari dengan pertimbangan politik kerajaan memerintah.

Malaysia tidak terkecuali daripada hakikat ini.

Begitu juga keluhuran sistem keadilan akan sentiasa terpelihara jika Peguam Negara melihat diri beliau sebagai penjawat awam (public servant) dan bukannya kakitangan kerajaan dengan maksud yang sempit. -MK

HENTIKAN MEMPERBODOH MINDA MELAYU!!!!

Hari ini selasa 26hb April 2011, tajuk utama media cetak berbahasa Inggeris, New Straits Times memaparkan berita “Nasi lemak twice a week”. Akhbar The Star pula memaparkan berita “Deadly illegal – Growing trade in illicit cigaretts costing Govt billion”.

Akhbar bebahasa Manderin seperti China Press dan Sin Chew pula memaparkan berita risiko suntikan menguruskan badan. Akhbar berbahasa tamil pula menceritakan tokoh agama yang cukup berpengaruh meninggal dunia.

Malangnya tajuk berita utama media cetak berbahasa Melayu, Utusan Malaysia memaparkan tajuk utama “Anwar Lelaki Y”, Berita Harian “Lelaki Y Anwar” dan Sinar Harian “Anwar Lelaki Y”. Akhbar bahasa Melayu mejoritinya mengambil kes liwat 2 Dato’ Seri Anwar Ibrahim sebagai tajuk utama.

Apakah yang menjadi keutamaan kepada berita ini? Bukankah ia menceritakan keaiban orang Islam yang cukup meloyakan? Bukankah cerita seumpama itu sangat tidak sesuai dengan anak-anak sekolah? Bukankah cerita tersebut belum lagi diputuskan oleh mahkamah tetapi hanya dakwaan pihak pendakwa sahaja? Soalnya mengapa ia menjadi tajuk utama? Apakah agenda disebalik isu tersebut ?

Tiada halangan jika berita aib dan meloyakan ini dimasukkan dalam berita kecil dalam akhbar seperti New Strait Time yang memuatkan dalam muka surat 6 dan The Star dalam muka surat 10. Tetapi apabila tajuk liwat diletakkan berkali-kali sebagai tajuk utama maka sebenarnya media berbahasa Melayu seolah-olah mendoktrinisasi minda orang-orang Melayu dengan isu seks. Sebahagian besar pembaca media Utusan Melayu, Berita Harian dan Sinar Harian adalah kelompok orang Melayu berpendidikan rendah dan tinggal di pinggir dan luar bandar. Sesetengah daripada mereka tidak berpeluang mendapat pendedahan terhadap media baru.

Saya fikir lebih wajar media arus perdana berbahasa melayu meletakan tajuk utama mengenai dasar Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI) yang akan menggantikan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris(PPSMI). Orang Melayu sudah berdepan dengan masalah sosial khususnya anak muda yang terlibat dengan masalah seks bebas, dadah, arak, anak luar nikah, sumbang mahram, VCD lucah dan lain-lain lagi. Akhbar berbahasa Melayu seolah-olah kurang sensitif terhadap isu sosial yang sedang dihadapi oleh orang Melayu sekarang.

Secara umumnya media berbahasa Inggeris, Manderin dan Tamil yang pembacanya terdiri daripada kelompok Melayu kelas menengah ke atas, masyarakat Cina dan masyarakat India tidak dihidangkan dengan cerita aib dan meloyakan seperti media berbahasa Melayu. Secara perbandingannya seolah-olah mereka dihidangkan dengan isu-isu yang lebih bertamadun daripada kelompok masyarakat Melayu berpendidikan rendah. Saya memohon agar media arus perdana berbahasa Melayu menghentikan agenda membodohkan minda orang-orang Melayu ini. Sudah cukuplah penjajah membodohkan orang Melayu lebih 400 tahun. Hidangkanlah minda semua rakyat Malaysia dengan perkara yang segar dan bermanfaat untuk agama, bangsa dan negara.

Suhaizan Bin Kayat
Ketua Penerangan
Dewan Pemuda PAS Pusat.

VC UUM- Baik Bercakap Benar Dari Berpusing-pusing Akhirnya Membelit Diri.

VC UUM- Baik Bercakap Benar Dari Berpusing-pusing Akhirnya Membelit Diri.

Populasi pelajar bertambah punca air UUM tidak cukup - Sinar Harian

ALOR SETAR - Bilangan populasi pelajar meningkat hampir sekali ganda dan kegagalan pengurusan Universiti Utara Malaysia(UUM) menaik taraf kemudahan infrastruktur dikenal pasti punca bekalan air universiti itu bermasalah.

Seorang jurutera perunding yang terlibat dalam pembinaan rekabentuk infrastruktur di UUM sekitar tahun 1989 berkata, objektif pembinaan universiti itu pada awalnya untuk menampung kapasiti pelajar tidak melebihi 18,000 orang, bagaimanapun peningkatan bilangan pelajar sehingga hampir 30,000 orang menyebabkan sistem bekalan air sedia ada gagal menampung keperluan mereka.

Beliau yang enggan dikenali berkata, UUM kini menggunakan lebih kurang 350,000 gelen air sehari untuk menampung keperluan pelajar dan kakitangan universiti, walhal jumlah itu sebenarnya kurang separuh daripada kapasiti ideal air yang diperlukan iaitu lebih kurang 750,000 gelen air sehari.

“Selain itu, kegagalan UUM menaik taraf sistem perpaipan, menambah kapasiti tangki air(reservoir), menambah rumah pam,menukar saiz paip penghantaran dan paip retrikulasi(perhubungan) kepada saiz lebih besar supaya mendapat tekanan air sekata dilihat penyumbang utama kepada permasalahan, bukan semata-mata berpunca Syarikat Air Darul Aman(Sada).

“Tindakan menyalahkan Sada tidak wajar kerana masalah bekalan air UUM berpunca daripada kelemahan sendiri dan ianya bukan sahaja dialami universiti itu sahaja, malah turut meliputi sebahagian besar institusi pengajian tinggi awam(IPTA) di negara ini,”katanya sewaktu ditemui Sinar Harian semalam.

Jurutera perunding itu berkata, sebelum pembinaan Loji Air Padang Sanai, Padang Terap, UUM terpaksa mendapatkan bekalan air daripada Loji Air Bukit Pinang dan mengalami masalah tekanan air rendah memandangkan ianya disalurkan dari kawasan rendah(Bukit Pinang) ke kawasan tinggi(Sintok).

Menurutnya, pembinaan loji air itu pada asalnya bertujuan mengatasi masalah tekanan air rendah di kawasan Changlun dan Sintok, bagaimanapun ianya masih tidak mencapai objektif di UUM kerana sistem bekalan air dan perpaipan lama membataskan kuantiti bekalan air diterima.

“Peningkatan bilangan populasi pelajar sepatutnya seiring dengan peningkatan kemudahan asas dan infrastruktur universiti itu demi keselesaan penghuninya.

“Dalam isu bekalan air di UUM, apabila kemudahan infrastruktur tidak dinaik taraf, saiz paip bekalan air sedia ada tidak cukup dan memerlukan paip bekalan air lebih besar untuk sesuai dengan tekanan air lebih tinggi. Tiada guna Sada meningkatkan penyaluran bekalan air ke UUM sekiranya kemudahan infrastruktur di takuk lama,”katanya.

Menurutnya, UUM bukan sahaja perlu menaik taraf sistem bekalan air, malah perlu meningkatkan kualiti sistem bekalan kuasa, telekomunikasi, perparitan dan pengurusan sisa kumbahan memandangkan penambahan lebih daripada 10 blok bangunan di universiti itu memberi kesan langsung kepada kesemua infrastruktur tersebut.

“Berdasarkan perkiraan saintifik yang dibuat, anggaran RM50 hingga RM70 juta diperlukan UUM untuk menaiktarafkan sistem bekalan air di seluruh kawasan universiti, termasuk kos penyelenggaraan, menambah paip saliran, reservoir dan rumah pam baru memandangkan jumlah sedia tidak mencukupi.

“Manakala, anggaran keseluruhan sebanyak RM150 juta diperlukan untuk membiayai kos menaik taraf keseluruhan kemudahan infrastruktur terbabit untuk memastikan UUM selamat dan selesa diduduki,”katanya.

Beliau turut memberi amaran UUM bakal berdepan dengan masalah bekalan air yang lebih buruk pada masa akan datang sekiranya usaha menaik taraf kemudahan infrastruktur universiti dipandang sepi oleh pengurusannya.

“Hampir keseluruhan paip saliran air yang digunakan di UUM diperbuat daripada paip asbestos yang kurang tahan lama manakala reservoir yang sedia ada pula hanya mampu menampung separuh daripada kuantiti sebenar air diperlukan.

“Saya minta pengurusan UUM memandang serius perkara ini kerana ianya melibatkan keselesaan pelajar dan kakitangan, lebih-lebih lagi universiti itu dalam usaha menarik pelajar luar negara melanjutkan pelajaran ke sana,”katanya.
-setpol MB Kedah

25 April 2011

RAIS TERLIBAT DALAM ROMBAKAN KABINET?


RAIS TERLIBAT DALAM ROMBAKAN KABINET?
Oleh: MOHD YATIM SUHAILI (SABAHKINI.NET)

KEMELUT yang melanda kepimpinan LDP di Sabah dan Skandal Seks Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan di Semenanjung mungkin mendorong Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengadakan rombakan kabinet dalam masa terdekat.

Ketidak hadiran Rais Yatim bersama Perdana Menteri di Majlis ‘1st Malaysian-Asean Regional Blogger Conference’ di Intercontinental Hotel Kuala Lumpur kelmarin menimbulkan pelbagai spekulasi, terutama sebagai menteri yang bertanggung jawab terhadap dunia internet yang selama ini menjadi penyibuk dengan menyaman para blogger yang ‘mendidihkan darahnya’.

Kenyataan terbuka Perdana Menteri bahawa Malaysia akan meneruskan ‘Dasar Langit Terbuka’ iaitu tidak menapis internet telah memaku erat pendapat Rais di dalam keranda politiknya dan sekali gus membuktikan Rais tidak layak memegang jawatan berkenaan dan wajib dilucutkan daripada jawatannya.

Walaupun sebelum ini Najib agak keberatan ‘memecat’ Rais setelah didakwa terlibat di bawah Seksyen 376, Kanun Keseksaan, namun desakan hebat daripada para Blogger dan Siber-Trooper’; ditambah pula oleh sikap tidak profesional Rais menyebabkan dunia memandang Rais sebagai ‘Trojan Horse Virus’ dalam Kabinet Malaysia.

Kekalahan SUPP di Sarawak menyedarkan Najib daripada trauma sekalipun BN memenangi majoriti dua pertiga dalam pilihraya Sarawak, namun peranan para blogger telah melumpuhkan BN di kerusi dominasi Cina.

Maklumat daripada sumber rasmi menyatakan bahawa Najib mungkin melakukan rombakan Kabinet setelah menilai KPI beberapa menteri yang tidak begitu memberangsangkan; termasuk Rais yang mengalami kemelut berpanjangan dengan para blogger termasuk Rocky Bru yang telah mendedahkan Skandal Rasuah Rais kerana anaknya mempunyai kepentingan di dalam kontrak yang ditawarkan oleh kementeriannya.

Ketidak hadiran Rais menimbulkan tanda tanya kepada 300 Blogger yang menghadiri persidangan berkenaan terutama daripada negara Asean kerana Skandal Seks Rais telah merebak begitu cepat; apatah lagi penafiannya tidak disertakan dengan bukti yang melampaui keraguan munasabah.

Jawapannya hanya ada pada Rais kenapa beliau tidak mengiringi Najib dan ‘Sifunya’ Tun Mahathir, tambahan pula persidangan sulung ini amat penting untuk kesinambungan Dasar Langit Terbuka Koridoraya Multimedia yang diasaskan Tun Mahathir dan diteruskan oleh Najib.

Dalam satu perkembangan lain, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk V.K.Liew dijangka dinaikkan pangkat sebagai menteri penuh setelah Ketua Menteri Sabah menemui formula untuk menyelesaikan kemelut yang melanda LDP setelah Timbalan Presiden LDP, Datuk Chin Su Phin memperbaharui ‘persengketaannya’ dengan BN Sabah ekoran pilihan raya umum Sarawak dan kritikan terbuka terhadap ‘kebaculan’ Perdana Menteri memecat Ketua Menteri Sabah dan Sarawak yang dijadikan punca kekalahan BN di 12 kerusi dominan Cina.

Namun selepas persidangan LDP kelmarin, V.K. Liew belum membuat sebarang kenyataan rasmi berhubung isu kritikan terbuka Chin; apatah lagi dikhabarkan Chin enggan meminta maaf dan meneruskan niatnya membawa LDP keluar daripada BN yang tidak dipersetujui majoriti Majlis Tertinggi dan Ahli akar umbi LDP.

Mungkin V.K Liew terpaksa menggunakan kuasa ‘Veto’ sebagai Presiden untuk menggantung keahlian Chin dan semua yang terlibat meletakkan garam ke luka Semangat BN yang belum sembuh selepas isu Mazu; dengan mengepam keluar semua ‘gurkha’ yang menyokong Chin atas restu Mantan Presiden, Tan Sri Chong Kah Kiat.

Corak fikir politik bangsa Melayu

Corak fikir politik bangsa Melayu – Analisis Sarawak

Ciberboron | MalaysiaTimes

Bila bercakap atau menulis tentang Melayu, terasa bimbang juga kalau terbawa-bawa dengan jiwa perkauman. Kalau bukan kerana sentimen perkauman pun, orang yang bercakap atau menulis tentang bangsa memang terdedah kepada risiko dituduh bersifat perkauman.

Sentimen atau emosi perkauman itu boleh jadi kerana membenci kaum lain atau terlalu mengagung-agungkan bangsa sendiri atau memperlecehkan bangsa sendiri. Kebetulannya persekitaran kita memang sarat dengan sentimen dan emosi ini.

Sebaik saja selesai pilihanraya negeri Sarawak, perbahasan tentang ‘bangsa’ berkumandang lagi. Dr. Mahathir menyalakan api itu dengan ulasannya bahawa DAP telah berjaya mengembangkan politik perkauman dari semenanjung ke Sarawak sehingga menang bergaya di 12 kerusi daripada 15 yang ditandingi oleh parti itu.

Benar atau tidak dakwaan bahawa politik DAP adalah politik perkauman kaum Tionghua masih boleh dibahaskan panjang lebar. Calon DAP mengalahkan calon SUPP. Secara umumnya kedua-dua parti itu adalah parti orang bangsa Tionghua walaupun DAP turut dianggotai oleh sejumlah kecil orang bangsa lain. Dengan perkataan lain, apa yang berlaku di Sarawak itu ialah parti Cina mengalahkan parti Cina.

Dakwaan perkauman ini tidak pula berlaku apabila calon PAS mengalahkan calon UMNO di semenanjung. Tidak pula dikatakan bahawa kejayaan PAS itu kerana memainkan sentimen perkauman bangsa Melayu. Begitu juga halnya apabila calon Melayu PKR mengalahkan calon Melayu UMNO.

Bila Melayu PAS/PKR mengalahkan Melayu UMNO, isunya ialah politik kebencian, politik putar belit, politik janji kosong, politik agen asing, politik peralat agama dan politik janji syurga.

Waktu BN tumbang di Pulau Pinang pada pilihanraya umum 2008 dulu, nyalaan api perkauman ini juga ditiupkan oleh UMNO sehingga kini. DAP mengetuai kerajaan baru Pakatan Rakyat Pulau Pinang. Guan Eng mengambil alih tempat Su Koon. Parti Cina DAP mengalahkan parti Cina Gerakan. Ketua Menteri Cina DAP menggantikan Ketua Menteri Cina Gerakan.

Tetapi di mana saja apabila DAP menang maka akan muncullah ugutan berbaur perkauman tak mengira sama ada yang dikalahkan itu SUPP, LDP (Sabah), MCA atau Gerakan.

Benarkah DAP memperjuangkan kepentingan perkauman bangsa Tionghua sama ada secara tersurat atau tersirat? Jika benar, apakah ianya satu kesalahan berdasarkan mana-mana undang-undang negara atau nilai sejagat? Apakah agenda perkauman DAP itu terbukti atau terlihat kelibat hasrat untuk menganiaya bangsa lain? Soalan-soalan ini perlu dibahaskan dengan disiplin ilmu dan kewarasan yang tinggi.

Kalau benar DAP memperjuangkan kepentingan dan kebajikan bangsa Tionghua, apa bezanya dengan UMNO yang juga terang-terangan mendabik dada sebagai juara memperjuangkan kepentingan dan kebajikan bangsa Melayu? Bahkan UMNO sampai ke tahap memperjuangkan atau mempertahankan hak bangsa Melayu sebagai ‘tuan’ negara ini. Sangat jelas pula betapa ketuanan Melayu yang dijaja ke sana sini hari ini turut membawa pelbagai mesej amaran kepada bangsa lain. Tidakkah langkah ini bersifat perkauman yang merbahaya?

Merujuk kepada pilihanraya negeri Sarawak, memang jelas bahawa kaum Tionghua menolak BN dengan gelombang besar. Oleh itu DAP menang bergaya. Namun begitu undi lain-lain kaum pun sudah mula beralih daripada BN kepada bukan BN iaitu kepada PKR dan PAS disamping SNAP dan calon bebas. Jumlah keseluruhan undi BN merosot kepada 55% berbanding 63% pada pilihanraya 2006. Ini bermakna undi keseluruhan Pakatan Rakyat bersama SNAP dan calon bebas meningkat kepada 45% berbanding 37% (2006).

Peningkatan undi keseluruhan calon ‘bukan’ BN ialah 8%. Hanya satu per empat daripada peningkatan itu datang daripada pengundi kaum Tionghua kerana jumlah undi mereka kepada DAP telah sedia ‘tinggi’ sejak pilihanraya sebelum ini. Sedikit lonjakan penambahan daripada mereka sudah cukup memberikan tambahan kemenangan kepada DAP di kawasan baru. Selain itu kejayaan DAP turut dipengaruhi oleh faktor terkumpulnya pengundi Tionghua hanya di satu perlima daripada jumlah keseluruhan kawasan DUN yang ada di Sarawak.

Tiga per empat lagi daripada peningkatan undi kepada bukan BN itu disumbangkan oleh pengundi Dayak, Iban, Orang Ulu, Bidayuh, Melayu, Melanau dan lain-lain kaum.

Pemilih berdaftar di Sarawak pada pilihanraya 2011 berjumlah 980 ribu. Hampir 700 ribu pengundi keluar menunaikan tanggungjawab mereka pada 16 April. Sekitar 385 ribu pengundi memilih BN (55%) manakala 315 ribu (45%) memilih bukan BN.

Ketika pilihanraya 2006 pengundi Sarawak berjumlah lebih sedikit daripada 890 ribu. Kira-kira 600 ribu pemilih keluar mengundi. Sekitar 378 ribu (63%) pengundi memilih BN manakala 222 ribu (37%) memilih bukan BN.

Ini bermakna pada pilihanraya kali ini BN dapat tambahan 7 ribu undi berbanding tahun 2006 manakala bukan BN iaitu PR, SNAP dan Bebas dapat tambahan 93 ribu undi. Penelitian lanjut perlu dibuat untuk menentukan dengan tepat sama ada tambahan undi bukan BN itu datang daripada 90 ribu pemilih yang baru berdaftar selepas pilihanraya 2006 atau bercampur-campur di antara sumbangan pengundi baru dan peralihan pengundi asal.

Ada 10 rumusan awal yang boleh dinyatakan berdasarkan angka di atas:
Ada tambahan sekitar 90 ribu pemilih baru berbanding jumlah pemilih pada tahun 2006.
Jumlah undi sebenar BN tidak merosot berbanding yang diperolehi pada pilihanraya 2006.
Jumlah undi BN meningkat kira-kira 7 ribu daripada 378 ribu (2006) kepada 385 ribu(2011).
Jumlah undi PR dan calon bukan BN meningkat kira-kira 93 ribu daripada 222 ribu kepada 315 ribu.
Peratus jumlah undi BN dinisbahkan kepada jumlah undi keseluruhan ialah 55%.
Peratus jumlah undi bukan BN dinisbahkan kepada jumlah undi keseluruhan ialah 45%.
Jumlah undi BN merosot 8% berbanding pilihanraya 2006 daripada 63% kepada 55%.
Jumlah undi bukan BN meningkat 8% daripada 37% kepada 45%.
Peningkatan undi kaum Tionghua berjumlah hampir 24 ribu (1/4 daripada 93 ribu).
Peningkatan undi Dayak + Iban + Bidayuh + Orang Ulu + Melayu Melanau + lain-lain kaum berjumlah hampir 70 ribu (3/4 daripada 93 ribu)

Berdasarkan fakta di atas, tidak timbul isu perkauman Cina seperti yang cuba dimomokkan oleh Dr. Mahathir tentang DAP. Undi kaum Tionghua memang meningkat. Boleh juga dikatakan tinggi berbanding peningkatan undi kaum lain. Tetapi undi kaum lain juga meningkat secara keseluruhannya. Jika merujuk kepada setiap satu kaum, memang kadarnya berbeza di antara Dayak, Iban, Melayu dan lain-lain. Namun hakikatnya kaum bukan Tionghua pun turut beralih meninggalkan BN.

Oleh itu perkembangan pola pengundian pilihanraya Sarawak 2011 bukanlah berfaktorkan sikap pengundi kaum Tionghua sahaja. Bukan juga berfaktorkan helah atau muslihat DAP semata-mata. Ia turut melibatkan kaum lain dan parti lain pada kadar yang berbeza-beza.

Mainan propaganda Dr. Mahathir dan UMNO itu hanyalah kaedah biasa yang telah jadi budaya mereka
dalam sepak terajang politik Malaysia. Malah sentimen perkauman merupakan modal politik yang telah menghasilkan keuntungan besar kepada mereka sejak sekian lama.

Di sebalik semua ini, wujud juga persoalan tentang kaum bukan Tionghua yang agak menarik untuk diperhatikan. Kenapa kadar peralihan kecenderungan kaum selain Tionghua kurang sedikit? Kenapa bangsa Melayu dan Melanau paling rendah kadar peralihannya? Kenapa bangsa Dayak / Iban lebih ke depan berbanding Melayu?

Setakat ini tidak dapat dinafikan bahawa majoriti orang Melayu masih setia menyokong BN atau menyokong UMNO (di negeri-negeri selain Sarawak)? Mungkin boleh dikecualikan orang Melayu Kelantan sahaja. Kemenangan PR di negeri Melayu Selangor, Kedah dan Perak masih bergantung kepada sumbangan undi bukan Melayu. Begitulah juga faktor kemenangan calon-calon PR di lain-lain negeri.

Apa yang tak kena dengan pemikiran orang Melayu? Kalau isunya ialah soal akses kepada maklumat, bagaimana kaum Dayak dan lain-lain peribumi Sarawak yang tinggal jauh di pendalaman boleh pula berubah?
Nampaknya kebolehcapaian maklumat adalah satu isu manakala keupayaan menilai maklumat adalah satu lagi isu. Ramai juga orang Melayu yang dapat segala maklumat yang dihebahkan oleh PR tetapi mereka tidak menerima pakai maklumat itu sebagai benar atau betul. Mereka lebih percaya kepada penjelasan UMNO/BN berhubung apa jua isu yang berbangkit walau pun hujah UMNO/BN itu tak berfakta dan tanpa bukti.

Realitinya ialah orang Melayu telah sebati dengan maklumat di TV dan akhbar yang sememangnya tak mungkin memberikan kredit kepada bukan BN. Malah media cetak dan elektronik kawalan BN itusememangnya diprojekkan untuk memburukkan semua pihak yang tak bersetuju dengan BN. Mereka amat berjaya memanipulasi dan mengeksploit semua media utama persis cara zionis menguasai dunia dengan protokol mereka berkaitan penggunaan media.

Selain soal maklumat dan media, orang Melayu juga telah terbudaya dengan ‘pemberian’ sama ada berbentuk bantuan atau pinjaman mudah atau hadiah atau rasuah tak langsung. Terimaan itu membenihkan rasa terhutang budi. Orang Melayu masih kuat jiwa sentimental apabila terhutang budi. Ia membawa kepada rasa tanggungjawab untuk balas jasa.

BN/UMNO bijak bermain dengan strategi kotor ini. Yang memberi ialah kerajaan BN atau kerajaan UMNO. Yang memberi ialah menteri BN atau wakil rakyat BN. Yang memberi ialah Bahagian atau Cawangan UMNO. Maka perlulah dibalas jasa itu dengan menyokong dan membantu kerajaan BN/UMNO. Mesti sokong menteri BN. Mesti sokong UMNO dan sokong lain-lain parti komponen BN.

Tak sokong UMNO bererti tak mengenang jasa. Orang yang tak kenang jasa amat buruk gambarannya. Tuhan pun marah. Dimainkan pula seolah-olah tak halal apa yang dah diterima kalau si penerima tak kenang jasa @ tak sokong UMNO/BN.

Strategi ‘sebab akibat’ dan ‘hukum matematik politik’ ini memang kelihatan bodoh dan lucu. Cara ini hanya kaedah berpolitik orang dewasa dalam urusan kehidupan seharian melibatkan anak kecil. Dan itu pun hanya untuk urusan dengan kanak-kanak yang belum cerdik. Tetapi inilah senjata ampuh yang masih berkesan dalam dunia politik bangsa Melayu acuan UMNO. Mereka masih mempraktikkannya kerana ia sangat berjaya dan masih sangat berkesan.

Jika begitu, persoalannya ialah apakah bangsa Melayu terlalu naif sehingga pemikiran mereka masih di tahap kanak-kanak yang belum cerdik walau pun sudah akil baligh besar panjang dan dah tua?

Persoalan seterusnya ialah jiwa takut atau sifat pengecut yang menguasai bangsa Melayu. Masih ramai orang Melayu takut tentang nasib diri, nasib keluarga dan nasib bangsa dengan sebab yang tak pasti dari sudut fakta. Propaganda UMNO tentang survival masa depan bangsa Melayu memang berhasil mengukuhkan rasa bimbang dan membina jiwa pengecut orang Melayu.

Mainan kebimbangan ini diadun dengan laungan satu-satunya harapan yang ada ialah mengekalkan BN sebagai pemegang kuasa politik negara ini. Selagi BN berkuasa maka bangsa Melayu pasti selamat kerana BN diketuai oleh parti Melayu UMNO. Kalau BN jatuh, hilanglah kuasa Melayu. Jahanamlah nasib Melayu. Tamatlah riwayat raja-raja dan kesultanan Melayu. Hilanglah hak istimewa orang Melayu. Merempatlah kita di tanah air sendiri atau mungkin diusir dari tanah tumpah darah tercinta ini! Demikian mitos yang diindoktrinkan ke dalam jiwa dan pemikiran bangsa Melayu.

Strategi perkauman ini merupakan agenda resmi UMNO/BN dalam pendekatan politik mereka yang diprojekkan melalui pelbagai medium termasuk melalui jabatan kerajaan seperti pencernaan busuk dalam kursus Biro Tata Negara (BTN).

Roh perkauman inilah yang membawa kepada mainan isu milikan tanah 999 tahun yang diura-urakan di Perak era PR. Taktik inilah juga yang melatarbelakangi isu Nizar boneka Cina, Guan Eng pinggirkan Melayu, muzakarah muqabalah UMNO-PAS, lahirnya PERKASA dan seribu satu isu lagi sejak PRU 12.
Segala macam dusta dan putar belit dijalin dengan penuh seni demi mencapai matlamat politik UMNO/BN. Keunikan langkah perkauman ini semakin rancak selepas kemunculan APCO sebagai perunding/penasihat imej kerajaan @ imej Najib @ imej BN @ imej UMNO. Memang berbaloi bayaran sehingga lebih daripada RM 70 juta setahun kepada syarikat Zionis itu.

Orang Melayu mabuk sungguh dengan jiwa ‘tuan’ bagi negara ini. Orang Melayu juga mabuk dengan rasa bangga bahawa bangsa ini punyai kelebihan mengatasi bangsa lain. Lebih-lebih lagi apabila merujuk kepada perbezaan Islam dengan kafir. Orang Islam itu mulia dan si kafir itu hina. Walhal Melayu yang rasa mulia kerana Islam itu hidup bergelumang dengan dosa malah memperlecehkan keupayaan sistem Islam. Dengan perkataan lain, mereka sebenarnya anti Islam.

Dalam keadaan ‘perasan’ mulia dan hebat, Melayu itu jugalah yang ketinggalan dalam serba serbi. Melayu itu jugalah yang sangat bergantung kepada jaminan hak istimewa. Melayu itu jugalah yang tak boleh hidup tanpa geran peruntukan dan bantuan kerajaan. Melayu itu jugalah yang tak berani bersaing di gelanggang terbuka. Melayu itu jugalah yang tak yakin tentang nasib masa depannya dalam kehidupan bersama bangsa lain.
Maka sebenarnya Melayu jenis ini hidup dalam fatamorgana tipu diri. Perasan mulia tapi hina. Perasan hebat tapi pengecut. Perasan tuan tapi kuli. Perasan pandai tapi bodoh.

Hakikatnya Melayu jenis khayal inilah yang menjadi makanan UMNO/BN. Melayu fikiran kurang upaya inilah yang menjadi mangsa ugutan UMNO/BN. Melayu jenis sentiasa nak disuap inilah yang dapat digula-gulakan oleh UMNO/BN bila-bila saja.

Kesimpulannya, semua pihak yang berhasrat melihat perubahan politik Malaysia perlu mengambil perhatian yang serius tentang corak pemikiran Melayu yang majoriti ini. Barah fikiran ini mesti dirawat sehingga sembuh. Selagi kaca disangka permata oleh Melayu yang majoriti ini, selagi itulah UMNO/BN boleh merompak harta rakyat dan negara.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...