05 Mac 2011

KEPUTUSAN PRK MERLIMAU : ULASAN-ULASAN

PAS tetap yakin, Ilham ramal sebaliknya di Merlimau

JASIN, 5 Mac: Walaupun diramalkan kalah oleh firma penyelidikan Ilham Centre, PAS masih menaruh harapan untuk mencipta sejarah gemilang dalam PRK Dun Merlimau esok, berdasarkan sambutan yang diberikan oleh oramg ramai di kawasan itu terhadap PAS hari ini.

Calon PAS bagi Dun Merlimau,Yuhaizad Abdullah berkata,sambutan orang ramai terhadap kempennya antara lain boleh dilihat dari sandaran penduduk di kawasan itu kepada beliau untuk membela isu-isu rakyat dalam persidangan Dun Melaka.

Menurut beliau, namun dalam masa yang sama, para pemimpin, ahli-ahli dan penyokong PAS jangan sekali-kali lupa berdoa memohon bantuan kepada Allah untuk mendapat kejayaan.

"Dalam sebarang keadaan pun, berdoa kepada Allah itulah yang amat penting dan itulah yang saya harapkan dari kita semua," katanya ketika ditemui ketika melawat Markaz UPU PAS Melimau Pasir, di sini, hari ini.

Ilham Centre dalam kenyataan mereka hari ini meramalkan BN akan menang lebih besar di Dun Merlimau ekoran gerakan kempennya yang sangat agresif dengan menggunakan seluruh jentera kerajaan negeri dan pusat serta media.

ULASAN - pensyarah di Universiti Duke, Ong Kian Ming

Pengundian bagi pilihan raya kecil bagi dewan undangan Kerdau dan Merlimau berlangsung esok. Mengikut pensyarah di Universiti Duke, Ong Kian Ming yang memegang ijazah kedoktoran dalam sains politik, kedua-dua kerusi tersebut akan terus kekal di tangan BN.Bagi kerusi Merlimau, beliau menjangkakan tambahan kira-kira 6 peratus di kalangan pendundi Melayu.

Merlimau - PAS tumbang, BN menang lebih 4,000 majoriti
Ong juga berkata sokongan masyarakat Cina di Merlimau juga telah naik sehingga 5 peratus. Ini kerana usaha-usaha yang dijalankan MCA yang bermula sebelum Tahun Baru Cina lagi dan juga kerana kelemahan di DAP di kawasan itu.

Katanya, bagi pengundi India pula, beliau menjangkakan tambahan 45 peratus kembali ke BN kerana tidak ada startegi bersepadu oleh Pakatan Rakyat untuk mengekalkan undi mereka. Faktor itu juga dikatakan ada kaitan dengan kejayaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menembus masyarakat India pada peringkat nasional dan pengunduran Datuk Seri Samy Vellu sebagai presiden MIC juga dikatakan memberi kesan.

Secara keseluruhan, Ong berkata BN akan mendapat tambahan 11 peratus undi popular dan akan mengekalkan Merlimau dengan kelebihan 4,000 undi.

SPR: Tunjuk bukti jika ada pelajar IPT jadi pengundi hantu Merlimau

JASIN, 5 Mac — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yakin tidak wujud pengundi hantu, yang didakwa PAS akan digunakan oleh Barisan Nasional (BN) untuk memastikan kemenangannya pada pilihan raya kecil kerusi DUN Merlimau esok.
Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, sekiranya pihak tertentu termasuk parti politik yang bertanding di kawasan itu mempunyai maklumat mengenai kewujudan pengundi hantu, mereka hendaklah membuat laporan segera kepada SPR untuk tindakan lanjut.
“Setahu saya tiada pengundi hantu, kalau ada dapatkan nama, kad pengenalan dan gambar serah kepada SPR.
“Tapi kalau pengundi itu belajar di tempat lain, Kuala Lumpur atau Klang yang mana mereka balik mengundi, mereka adalah pengundi yang sah bukan pengundi hantu,” katanya pada sidang media di sini hari ini.
Tegas Abdul Aziz, SPR akan menyiasat dan akan mengambil tindakan tegas sekiranya ada pihak yang menyamar sebagai pengundi.

BN Tumpu Kempen Di Media Baru Pada Hari Terakhir Kempen

JASIN: Barisan Nasional (BN) menumpukan kempen melalui media baru pada hari terakhir berkempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau, Sabtu.
Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang juga pengarah pilihan raya BN DUN itu berkata media baru internet seperti blog, twitter dan laman sosial seperti facebook merupakan tempat terbaik menarik pengundi muda keluar mengundi calon BN pada Ahad.
"Saya juga mahu fitnah dan pembohongan di media baru itu dibetulkan dan diperjelaskan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan bantuan kepada pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Abdul Rahman Yassin di Merlimau di sini Sabtu.
Mohd Ali mendakwa ada pihak yang tidak bertanggungjawab di media baru itu menyamar sebagai penyokong BN dan menyebarkan berita serta isu yang memberi kesan yang negatif kepada BN.
Katanya jentera BN juga terus mengadakan perjumpaan bersama pengundi termasuk lawatan rumah ke rumah bersama calon dan berkempen pada 'gear penuh'.
Mohd Ali berpuas hati dengan kempen yang berjalan lancar tanpa insiden yang tidak diingini.
"Esok saya berharap semua pengundi keluar mengundi awal kerana dikhabarkan petang esok hujan, kita juga akan sediakan pengangkutan untuk membawa pengundi, saya nasihatkan pengundi memilih calon yang terbaik yang mampu memberi kemajuan di DUN itu," katanya.
Sementara itu, calon BN, Roslan Ahmad, 44, berkata beliau bersyukur dapat berjumpa dengan lebih 80 peratus daripada 10,679 pengundi sepanjang tempoh berkempen bermula Sabtu lepas.

ulasan-
SPR menjangka 80% akan turun mengundi – dari pengalaman lalu bermakna peratus yang tinggi diramal oleh SPR tentu ramai pengundi hantu akan digunakan kali ini.

PR HARUS CAIRKAN SIMPANAN TETAP BN

oleh: Admin@chemat

PR harus menyediakan jentera yang cukup untuk mengekang BN Sarawak yang kini agak goyah, terutama setelah kalah di Sibu juga angin tsunami 2008 belum membadai negeri Simpanan tetap bagi BN untuk membentuk kerajaan pusat.

Dengan penerangan yang sampai ke akar umbi,pengundi muda dengan isu-isu yang banyak harus digunakan dengan lebih berhati-hati. Isu tanah adat,pemunggahan Harta dan projek kepada kelurga Taib mahmud juga kroni-kroni pemerintah, pemerintahan dinasti Taib Mahmud hampir 30 tahun. Juga Skandal Taib Mahmud agak tidak berani diusik oleh PM najib juga SPRM padahal bukti-bukti penyelewenagan amat jelas yang tidak mampu disorok lagi malah telah gah di peringkat antarabangsa.

Inilah masa yang sesuai untuk PR menggunakan segala jentera dan strategi yang ampuh bagi menggoyangkan BN untuk mencaturkan PRU 13. Untuk makluman 300,000 pengundi Sarawak adalah dari golongan muda yang agak celik maklumat dimana isu kurangnya peluang pekerjaan di Sarawak juga isu kadar gaji yang rendah harus dimainkan dengan sebaik mungkin bagi membuat kejutan dalam keputusan PRN yang akan berlaku bila-bila masa dari sekarang.

di bawah berita Taib Mahmud sudah mula mengetuk gendang untuk perang merebut harta yang tidak pernah cukup:

Taib isytihar 'perang besar' ke atas pembangkang

Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mahu parti-parti komponen BN 'melancarkan pertarungan besar-besaran” ke atas pembangkang.

Berucap pada konvensyen BN di Kuching, hari ini, Taib yang begitu berkobar-kobar berkata BN tidak seharusnya lagi menjadi sebegitu defensif dalam menangkis segala tohmahan pembangkang.Dalam menghadapi pilihan raya negeri yang dijangkakan diadakan seawal bulan ini atau bulan depan, Taib mendakwa kerajaan BN Sarawak telah membawa pembangunan pesat dan kekayaan kepada negeri itu, yang kini dianggap antara yang termiskin di Malaysia.

"Siapa berani kata BN tak buat apa-apa untuk negara? Kenapa kita perlu defensif? Kenapa kita harus takut untuk bersuara? Kenapa tidak kita perang besar-besaran ke atas penipu dan pengecut?”

Ketua menteri yang bakal genap menyambut 30 tahun berkuasa di Sarawak pada bulan ini, kemudiannya mengimbas kejayaan BN, - termasuk mendakwa berjaya meningkatkan pendapatan per kapita rakyat negeri itu sebanyak 40 kali ganda sejak mencapai kemerdekaan.Ikrarnya, kerajaan negeri mensasar untuk meningkatkan pendapatan per kapita rakyat Sarawak pada RM28,075 sekarang ini kepada lima kali ganda iaitu - RM100,000 pada 2030.

Bagi Taib, pertarungan BN dengan pembangkang adalah pertaungan politik realiti berlawan dengan politik persepsi.Katanya, hakikat politik yang diamalkan oleh BN berjaya membawa pembangunan kepada rakyat tetapi politik persepsi oleh pembangkang menyebarkan propaganda dan membakar sentimen orang ramai.

Sebelum itu, Taib tiba pada konvensyen BN itu menaiki sebuah Roll Royce, dengan diiringi isternya yang berusia 28 tahun, Ragad Waleed Alkurdi.
Bercakap kepada wartwan selepas merasmikan Konvensyen BN Sarawak yang dihadiri 5,300 anggota dan penyokong parti komponen BN negeri, Taib, yang mencecah usia 75 tahun pada 21 Mei, berkata pilihan raya negeri ke-10 akan diadakan tidak lama lagi namun tidak menyatakan sebarang tarikh.

"Saya tidak tahu. Saya akan beritahu anda (media) nanti."Taib, yang menerajui Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) yakin konvensyen itu mampu menjadi platform untuk mengeratkan lagi hubungan anggota empat parti komponen BN negeri, lebih-lebih lagi menjelang pilihan raya negeri.
Tiga lagi parti komponen BN negeri ialah Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Progresif Demokratik Sarawak (SPDP).

Tanggungjawab Taib Mahmud: Pastikan setiap ahli keluarganya jutawan!

Petikan sarawakreport.org

Taib Mahmud menganggap dirinya memikul tanggungjawab untuk menjaga kebajikan ahli-ahli keluarganya dan yang lain. Dengan ini beliau mempastikan setiap orang dari mereka harus menjadi jutawan, walaupun cara tersebut mengorbankan hak milik rakyat Sarawak yang sememangnya hidup sederhana ataupun di bawah paras kesederhanaan, di mana rakyatnya telah memilihnya mewakili mereka pada setiap pilihanraya.

seharusnya tiada lagi golongan orang termiskin di negeri Sarawak pada hari ini, kerana golongan ini datang dari bilangan penduduk yang kecil yang tinggal di negeri yang luas dan kaya dengan hasil buminya.
Tetapi di bawah BN, mereka terpaksa akur dengan kemiskinan dan selalu berasa gembira terhadap Taib setiap kali musim pilihanraya di mana mereka akan dibantu dengan sedikit beras, atau dijanjikan jalanraya yang tidak pernah ditunaikan.

Rakyat Sarawak telah membenarkan diri mereka sebagai rakyat Malaysia yang paling miskin, walaupun negeri mereka dikatakan negeri yang terkaya, dan ini kerana mereka sentiasa mengundinya pada setiap musim pilihanraya!

Mencuri wang untuk saudaranya Ibrahim

Kami boleh mendedahkan sebuah lagi skandal di mana Ketua Menteri yang tamak-haloba telah mengambil tanah milik orang-orang Sarawak dan kemudiannya menamakan saudara-saudaranya sebagai pemilik sah, agar beliau sendiri mendapat keuntungan dari hasil jualan tanah itu pada harga pasaran.

Kini sekali lagi orang-orang tempatan yang secara tradisinya pemilik tanah tersebut telah dirampas hakmilik mereka di mana telah bergantung hidup di atas tanah-tanah itu dan menikmati keindahan dan kesegaran hutan yang hijau dan subur.

Pada kejadian ini sebuah masyarakat kaum Iban dari daerah Pasai Siong, di Sungai Retus telah pergi ke mahkamah setelah mereka mendapati tanah-tanah NCR mereka telah diukur dan dibahagikan oleh kerajaan Negeri dan seterusnya diserahkan hakmilik kepada sebuah syarikat ladang kelapa sawit yang bernama Masretus Sdn. Bhd.

Seperti kebiasaannya masyarakat tersebut tidak diberitahu terlebih dahulu mengenai sebarang keputusan pada tanah-tanah tradiri mereka itu, justeru itu pada masa kes ini dibicarakan, hakim telah menolak tuntutan atau bantahan mereka kerana menganggap perkara tersebut sudah terlewat! Beginilah cara keadilan dilakukan di Sarawak.

Tetapi, sudah pastinya identiti sebenar pihak yang meraih keuntungan dari kecurian tanah-tanah ini tidak diketahui. Ianya disembunyikan dengan cara jualan yang dilakukan secepat mungkin dan juga disertakan pengumuman yang ringkas sebelum pertukaran hakmilik dilakukan.

Sarawak Report kini boleh mendedahkan pihak-pihak yang berkeuntungan pada mulanya adalah Ibrahim Mahmud, iaitu saudara Ketua Menteri dan anak-anaknya. Mereka telah merampas kawasan untuk perladangan ini dengan kaedah yang biasa dilakukan oleh keluarga mereka.
Dengan menggunakan kaedah ini, syarikat yang pada mulanya diberikan geran tanah di Sungai Retus berdekatan dengan Sibu oleh Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud (yang juga menteri Pembangunan dan Perancangan Sumber dan juga selaku Pengerusi PELITA, iaitu sebuah Badan Perampas Tanah) adalah Masretus Sdn. Bhd.


Pada 17hb Februari 2009 Masretus secara senyap-senyap telah menerima geran-geran bagi empat plot tanah yang sangat luas di Sungai Retus berjumlah 768 hektar dengan bayar yang kecil sebanyak RM500,000 sahaja.

Tetapi dalam masa 6 minggu sahaja, iaitu pada 3hb April 2009 berlaku suatu penjualan tanah yang disegerakan. Sebuah syarikat perladangan yang besar, Tradewinds (M) Berhad, telah mengumumkan kepada Bursa Malaysia:

“Para Lembaga Pengarah Tradewinds (M) Berhad dengan ini mengumumkan bahawa TWS melalui anak syarikatnya yang bernama Retus Plantation Sdn. Bhd telah, pada 3 April 2009, mendapat kesemua saham yang berbayar Masretus pada nilai RM7,208,600.00 “Acquisition”)”

Proses ini boleh diterjemahkan sebagai cara mendapat keuntungan yang mencecah RM7 juta tanpa melakukan apa-apa kerja. Pengumuman yang serupa mengesahkan bahawa Masretus adalah sebuah syarikat persendirian yang ditubuhkan pada tahun 2007 dan di mana:

“Kini Masretus adalah pemegang berdaftar ke atas geran-geran tanah yang dianggarkan seluas 768 hektar (1867 ekar), terletak di Pasai Siong, di Sibu, Sarawak. Kegiatan utama Masretus adalah ladang kelapa sawit”.

Pengaut keuntungan yang berlipat-ganda dalam masa enam minggu ini adalah para pemegang sahamnya, di mana identiti sebenar mereka adalah Ibrahim Mahmud, saudara Taib dan dua orang lagi anak-anaknya iaitu Yahya dan Mahmud termasuk dua orang lagi.
Ibrahim, iaitu seorang bekas anggota polis yang tidak mempunyai sebarang pengalaman dalam perusahaan ladang kelapa sawit, telah mendapat keuntungan lebih-kurang RM7 juta dari wang para pembayar cukai di Sarawak yang telah menerima hanya sebahagian kecil dari nilai tanah itu.

Kecurian dan lesen-lesen sementara

Kegagalannya untuk memperoleh harga yang tepat bagi pihak rakyat Sarawak yang telah memilihnya sebagai wakil mereka bolehlah dianggap sebagai suatu kelalaian dalam tugasnya sebagai Ketua Menteri mereka. Hakikat bahawa beliau telah menyerahkan tanah itu kepada saudaranya adalah suatu kecurian yang serius kepada negara ini.

Lebih menyedihkan lagi apabila kecurian yang dilakukan itu diketahui oleh pemilik-pemilik tanah di Pasai Siong. Dalam suatu kenyataan yang dibuat oleh Tradewinds di mana isu pemberian geran tanah NCR di kawasan berkenaan adalah berkait-rapat dengan Masretus, pemegang “geran sementara”.

Seperti mana yang diketahui umum di Sarawak, dan begitu juga diketahui oleh Tradewinds, bahawa geran-geran sementara yang dikeluarkan oleh Taib merupakan cara beliau menjauhkan dirinya dari merampas tanah-tanah secara langsung dan ketara.

Sementara itu di Kuching pula, dongengan itu dikekalkan di mana geran-geran sementara hanya dikeluarkan secara bersyarat dengan persetujuan pemilik-pemilik tanah yang miskin, yang sebenarnya terserah kepada syarikat perladangan dan juga para penguatkuasa mereka untuk membuli, membohongi dan menipu orang-orang tempatan supaya mempercayai bahawa mereka tiada pilihan selain menyerahkan tanah mereka dengan harga yang kecil.Inilah yang telah terjadi di Sungai Retus seperti yang pernah terjadi di tempat-tempat lain.

Orang-orang di Sungai Retus mungkin tidak mengetahui bahawa golongan yang mendapat keuntungan lumayan yang berdasarkan kesukaran dan kepayahan hidup mereka adalah keluarga Ketua Menteri, tetapi para Pengarah Tradewinds sememangnya kenal akan identiti-identiti para vendor mereka.

Para Pengarah juga tahu keadaan-keadaan yang akan timbul dari jual-beli itu dan juga kautan keuntungan Ketua Menteri dan keluarganya. Para Pengarah Tradewinds, yang dikenali sebagai syarikat-syarikat perladangan kelapa sawit antara yang terbesar di dunia, telah dalam masa sebulan setelah memperoleh geran dan kebenaran, menyertai pertubuhan perusahaan kelapa sawit berterusan – Round Table on Sustainable Palm Oil.

Dalam profil keahliannya dalam RTSPO, Tradewinds telah menyatakan:

“Syarikat ini telah mengkorporatkan tanggungjawab pemeliharaan persekitaran dan terhadap kepentingan sosial ke dalam aktiviti perniagaannya”
Dakwaan ini diletakkan di bawah keparahan keadaan yang menyelubungi pengambil-alihan dari Masretus Sdn. Bhd.

Sekarang masanya untuk menghentikan pemusnahan

Sejak berabad Taib telah berbuat sebegini terhadap negerinya dan merompak rakyatnya sendiri. Beliau telah beroperasi dengan tanggapan bahawa hasil kecurian dan kekayaannya dapat dibawanya keluar dari Sarawak. Beliau mungkin boleh dikatakan sebagai salah seorang individu yang paling kaya di dunia di samping ahli-ahli keluarganya, tetapi dengan musim pilihanraya yang semakin hampir ini, kebenaran kini merapati Abdul Taib Mahmud dan rakyat Sarawak juga telah sedar apa yang telah beliau lakukan selama ini.

Jumlah pemilih berdaftar 11.82 juta

KUALA LUMPUR, 4 Mac — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memperakui Daftar Pemilih Tambahan (DPT) bagi suku tahun keempat 2010, iaitu dari Oktober hingga Disember, menjadikan jumlah pemilih berdaftar terkini seramai 11.82 juta. (11,817,936 orang)

Menurut kenyataan SPR, DPT suku tahun keempat mengandungi 304,698 pemilih terdiri daripada 269,033 permohonan pemilih baru dan 35,665 permohonan pertukaran alamat pusat mengundi.

SPR juga mengeluarkan 66,043 orang pemilih daripada rekod pemilih berdaftar atas sebab-sebab seperti meninggal dunia dan dilucut hak kewarganegaraan.

“Dengan pengesahan DPT Suku Tahun Keempat 2010 ini, jumlah pemilih berdaftar bagi seluruh negara setelah dicantum dengan Daftar Pemilih Induk Tahun 2009 dan DPT Suku Tahun Pertama 2010, Suku Tahun Kedua 2010 dan Suku Tahun Ketiga 2010 ialah sebanyak 11,817,936 orang,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu berkata sepanjang tempoh pameran Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Keempat 2010 dari 9 hingga 15 Feb tahun ini, SPR menerima tiga tuntutan yang melibatkan dua Bahagian Pilihan Raya Parlimen iaitu P19 Tumpat dan P27 Tanah Merah di Kelantan.

Dalam tempoh itu juga, SPR menerima 57 kes bantahan melibatkan 26,549 orang pemilih di 10 Bahagian Pilihan Raya Parlimen dan kesemua bantahan itu belum dapat diselesaikan.

“Oleh sebab itu, bagi DPT Suku Tahun Keempat 2010, sebanyak 23,405 permohonan baru dan 3,144 permohonan pendaftaran pertukaran alamat pusat mengundi bagi 10 bahagian Pilihan Raya berkenaan tidak dapat disahkan kerana terlibat dengan bantahan.

“Pengesahan permohonan baru dan pertukaran alamat pusat mengundi bagi bahagian-bahagian pilihan raya itu perlu ditangguh sehingga semua kes bantahan itu dapat diselesaikan,” kata kenyataan itu.

Dalam pada itu, SPR turut mengingatkan pemilih berdaftar supaya membuat semakan maklumat pendaftaran pemilih mereka bagi memastikan mereka didaftar di lokaliti yang betul dan bagi mengelak tohmahan atau dakwaan bahawa SPR memindahkan pemilih atau menukar lokaliti seseorang pemilih tanpa dipohon.

“Sebagai persiapan menghadapi pilihan raya Dewan Undangan Negeri Sarawak ke-10 dan pilihan raya umum ke-13 akan datang, SPR menasihatkan pemilih berdaftar supaya membuat semakan maklumat pendaftaran mereka,” kata kenyataan itu.

SPR juga memohon kerjasama waris si mati untuk melaporkan kematian kepada Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dengan segera serta membawa permit mengubur atau sebagainya sebagai bukti kematian dalam usaha SPR membersihkan Daftar Pemilih daripada nama pemilih berdaftar yang telah meninggal dunia.

Kenyataan itu berkata sekiranya waris si mati tidak memperakukan kesahihan kematian itu kepada JPN, atau lewat melaporkan kematian, maka JPN tidak dapat mengemaskini pangkalan data.

“Tanpa memperoleh pengesahan daripada JPN bahawa seseorang pemilih itu telah meninggal dunia, SPR tidak mempunyai kuasa untuk mengeluarkan nama pemilih berkenaan daripada pangkalan data Daftar Pemilih,” katanya.

Selain itu, bagi pemilih berdaftar yang telah bertukar alamat tempat bermastautin, mereka digalakkan membuat permohonan pertukaran alamat pusat mengundi bagi membolehkan mereka mengundi di sesuatu pusat mengundi berdekatan dengan tempat kediaman masing-masing.

Permohonan pertukaran alamat pusat mengundi boleh dibuat di mana-mana pejabat pos berkomputer, melalui kaunter bergerak SPR, kaunter Ibu Pejabat SPR, Putrajaya ataupun kaunter di pejabat pilihan raya negeri. — Bernama

PAS dakwa kesan 750 pengundi hantu di Merlimau

MERLIMAU: PAS mendakwa kira-kira 750 individu di luar daerah Merlimau ditawarkan pihak tertentu menjadi pengundi hantu di hari pengundian pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau, Ahad ini.

Naib Presidennya, Salahuddin Ayub, berkata pihaknya mendapat maklumat itu kelmarin yang menawarkan habuan yang lumayan kepada mereka yang bersetuju dan akan menggunakan kad pengenalan pengundi tempatan.
"Saya harap pihak berwajib termasuk polis yang berjumlah kira-kira 5,000 orang di sini akan memastikan perkara ini tidak berlaku," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

04 Mac 2011

Adnan memang Hampeh

Pilihan Raya Kecil Kerdau: MB Pahang Di Ambang Bahaya

Oleh Dr. Dzulkefli Ahmad

Memasukki hari ke-6 berkempen, MB Pahang tentunya menyesal tak sudah-sudah mencabar PAS kononnya ketandusan modal untuk berkempen. Beliau kini semacam terpaksa dikenakan ’rawatannya sendiri’ atau bak pepatah Inggeris “a taste of his own medicine”. Dalam bahasa pasarnya, padan muka dia.

Setelah 53 tahun merdeka, bandar ’cowboy’ Kerdau dalam kawasan Kuala Krau, baru disedari wujud dalam Persekutuan Malaysia ini. Pimpinan Umno/BN sewajarnya malu dan kesal betapa sebuah DUN yang bernama Kerdau bahkan seluruh Kawasan Parlimen Kuala Krau tersudut dan terpinggir dalam arus pembangunan negara. jauh dari kerancakan perkilangan yang menjana pekerjaan dan pendapatan buat pihak berkuasa tempatan. Kini Kerdau diancam nasib yang sama untuk beberapa dekad lagi.

Pelik tetapi benar, bagaimana segala pendedahan pengurusan bobrok Adnan Yaakob, masih boleh dia nafikan mentah-mentah, meskipun yang mengkritik dan mendedahkan kepincangan pengurusan beliau bukanlah akhbar Harakah, Rocket atau Suara Keadilan.

Yang mendedahkan kebobrokan dan kebejatan pengurusan tempang beliau adalah Laporan Ketua Audit Negara di bawah kepimpinan Tan Sri Amrin Buang. Setiap tahun telah beliau nyatakan bahawa bagaimana pun yang didedahkan, tetap akan berulang segala ketirisan dan kebocoran akibat pelbagai pengkhianatan wang rakyat dalam ’sistem ’penghantaran’ pemerintahan negara ini.

Meskipun ia adalah kesalahan golongan birokrat, ramai yang berdaleh begitu, tetapi kesemua kementerian adalah dipimpin oleh pimpinan orang politik. Tidakkah bagai dek kata pepatah Cina, ”Ikan busuk dari kepalanya?”.

Adnan tidak segan-segan menyatakan negeri Pahang tidak akan bankrap kerana Pahang boleh pinjam dari kerajaan Pusat. Dengan sikap dan mentaliti itulah MB Pahang ini terus-terusan telah meningkatkan hutang dari tahun 2005- RM1.59 bilion, tahun 2006- RM1.72 bilion, tahun 2007- RM1.91 bilion, tahun 2008- RM2.07 bilion dan tahun 2009- RM2.17 bilion.

Meneliti Laporan Ketua Audit Negara akan menyelak pelbagai kebejatan pengurusan pentadbiran beliau sepertimana telah didedahkan oleh Siri 01 dan Siri 02 penulisan ini termasuk syarikat-syarikat yang menyaman kerajaan negeri atas isu Pembalakan, hasil mahsul yang sepatutnya mengkayakan kerajaan negeri tetapi telah benar-benar menjadi ”Bala” , iaitu Spag’n Plantation Sdn. Bhd [ RM 209 juta ] dan Upayapada (M) Sdn Bhd [ RM 24 juta ] . Rakyat bakal menganggung serta membayar saman ini, bukan duit Adnan Yaakob!

Begitu juga disamping pembalakan, kebejatan akibat pencerobohan perlombongan, pencerobohan hutan dan sungai (pasir) mengakibatkan kerugian pendapatan dan kemusnahan alam sekitarnya. Bayangkan kalau ia berlaku di negeri-negeri Pakatan Rakyat tentunya telah dimuat dimuka depan akhbar perdana BN.

Mungkin rakyat Pahang wajar tahu bahawa Adnan mudah-mudah menepis kritikan bahawa MB Pahang pada tahun 2007 membeli beli plat kereta CCC 9 dengan harga RM48,000. Mungkin ada yangmenyanggah apa sangat kalau dibanding dengan harga sebuah bilik hotel 7 bintang semalam isteri PM yang mencecah lebih RM100,000.

Semua itu telah menjadi mangli kepada segelintir pemimpin tertinggi negara ini, justeru kerana rakyat tidak peduli kerana terus menyokong beliau. Begitu juga apabila Ketua Audit Negara mendedahkan bahawa sebuah ’Armchair Nyatoh Timber Leg’ yang hanya berharga RM990 di pasaran, dibeli dengan harga kontrak RM3,530. Begitu juga perolehan sebuah ’spiral pendant light’ yang berharga maksima di pasaran RM9,200 di beli dengan harga RM38,700.

Kesemua kebejatan yang ditakrifkan sebagai ’tidak memuaskan’ oleh Laporan Audit ini telah menjadi ’mangli dan ’biasa-biasa’ sahaja bagi seorang MB yang tahu bahawa beliau akan di’bail-out’ oleh Kerajaan Pusat akhirnya. Ke begitu?

Malang segala-segala ini akan berulang sehinggalah rakyat akan bangkit untuk menyatakan ”Cukupdah Kebejatan Ini”, sementara golongan muda yang lebih cerdik akan melaungkan ”Enuf is Enuf” seperti mana rakyat di negeri-negeri di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat lakukan dalam PRU ke-12 lalu.

Sehingga itu berlaku, Presiden Umno dan Menteri Besar Pahang tahu dan ’yakin’ bahawa rakyat dan pengundi Melayu khususnya di Felda akan tetap setia dengan Umno. Justeru itu, mereka mesti digula-gulakan dan didodoikan sampai bila-bila. Mereka mesti kepong dari mendapat maklumat alternatif dari media baru kerana akan berlaku ’tsunami besar’ pada PRU ke-13 andainya ”pencerahan minda dan kemerdekaan jiwa” berlaku.

Andainya golongan peneroka memahami bahawa tidak boleh selama-lamanya menjadi ’Peneroka’, maka akan berlaku ’kebangkitan besar’. Mereka wajar digerakkan dan dikejutkan bahawa kini mereka mesti bergelar ”Pemilik dan Tuan”. Kerajaan perlu kikis dan ubah mindset ini. Sebab itu mereka sentiasa dimangsakan. Dah 50 tahun masih lagi meneroka! Tuan dan pemilik ini perlu disedarkan bagaimana Felda Plantation menjadi sebuah korporat besar sementara mereka masih terperangkap dengan kepompong regim pendapatan RM1,500.

Maklumat akan menerangkan kepada mereka baahwa ada kawan-kawan seangkatan dengan mereka sudah merdeka dan memenangi kes-kes di Mahkamah. Mereka baru sahaja diberitahu ANAK bahawa kewujudan Felda Plantation sebagai entiti korporat menyanggahi dan berlawanan dengan peruntukan Akta Penempatan Berkelomppok , 1960 (GSA).

Adnan hanya akan berada di ambang bahaya, apabila rakyat dan pengundi di Kerdau dan Pahang celek! Beliau tahu beliau akan menang sekali lagi. Tetapi sampai bila mahu begini?

Selagi itu Adnan masih boleh hidup dalam penafian dan terus berbohong!
----------------------------------
Dr Dzulkefly Ahmad adalah AJK PAS Pusat yang juga anggota Parlimen Kuala Selangor

Pemilihan PKR: Siasatan JPP selesai?

Pemilihan PKR: Siasatan JPP selesai?

PETALING JAYA: Siasatan terhadap aduan yang dikemukakan kepada Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) membabitkan salah laku sepanjang pemilihan PKR pada November lalu telah selesai.

Menurut sumber dalaman JPP, bagi aduan yang melibatkan sebarang pergaduhan, perkara itu telah dibawa kepada perhatian Biro Disiplin parti.Manakala bagi aduan-aduan yang melibatkan pemimpin seperti Pengarah Latihan, Mustaffa Kamil Ayub dan Badrul Hisham Shaharin (CheguBard) perkara itu dianggap selesai.

Sepanjang pemilihan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) dijalankan sebanyak 18 aduan telah dikemukakan kepada JPP manakala bagi pemilihan cabang pula sebanyak 289 aduan.Sumber itu berkata, JPP memandang serius setiap aduan yang dikemukakan dan inkuiri telah dibuat dan kemudian akan diserahkan kepada MPP.

JPP bersidang setiap minggu, “Semua aduan yang kami terima telah disiasat dan sudah selesai. Kes-kes atau aduan yang melibatkan pergaduhan kami telah bawa kepada Biro Disiplin dan tindakan yang sepatutnya telah diambil. Boleh dikatakan setiap minggu JPP bersidang dan membuat inkuiri bagi aduan tersebut.

“Aduan-aduan itu akan melalui proses penilaian dan keputusan. Pertama, kita akan bawa dalam mesyuarat MPP. Kemudian Biro Disiplin dan akhir sekali kepada Biro Politik. Jika aduan serta kes itu serius maka anggota berkenaan akan disyorkan dipecat daripada parti. “Tentang aduan CheguBard, jawapan balas secara rasmi sudah dihantar kepada beliau minggu lepas. Manakala aduan Mustaffa Kamil juga telah dijawab oleh JPP,” kata sumber itu kepada FMT.

Menurut sumber terbabit, kini parti dalam persiapan untuk mengadakan pemilihan semula membabitkan cabang-cabang seperti Kapar, Subang, Klang, Jerai dan Kuala Langat tetapi pada tarikh yang berbeza. Pemilihan semula bagi cabang Kapar, Subang dan Klang ditetapkan pada 13 Mac manakala cabang Jerai (26 Mac) dan Kuala Langat (27 Mac). Hanya cabang Batu Sapi sahaja yang belum menetapkan tarikh.

Ini bermakna cabang-cabang berkenaan akan mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) sekali lagi, berikutan masalah kelemahan logistik, teknikal, mahupun berlaku pergaduhan.

JPP didakwa menipu

FMT menghubungi kedua-dua pengadu, Mustaffa Kamil dan Chegubard dan mereka menafikan menerima jawapan balas daripada JPP dan menyifatkan kenyataan itu sebagai satu “penipuan.”

Malah menurut CheguBard, surat terakhir beliau bertarikh 10 Februari lalu kepada Biro Politik juga tidak dijawab.

“Saya tidak terima sebarang jawapan balas daripada JPP. Maknanya JPP menipu. Saya dah tulis surat pada 10 Februari lepas dan itu adalah kemuncak penggunaan saluran dalaman untuk menjawab semua aduan-aduan saya,” katanya yang dihubungi FMT.

Sementara itu, Mustaffa berkata beliau akan berbincang dengan jawatankuasa berhubung aduannya dan bercadang untuk mengadakan perbincangan semula dengan JPP dan Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution.

“Saya ada menerima berita perkembangan daripada Pengerusi JPP Dr Molly Cheah tapi setakat ini tiada sebarang jawapan yang mereka maksudkan itu,” katanya.
Mustaffa pada November tahun lalu membuat aduan sebanyak 162 salah laku kepada JPP.

PILAHAN RAYA KECIL LAGI?


Rasuah: Adun BN Lenggeng didapati salah, hukuman petang ini

SEREMBAN, 4 Mac — Adun Barisan Nasional (BN) Lenggeng Mustafa Salim didapati bersalah menerima rasuah RM2,000 daripada seorang kontraktor sebagai sogokan mengeluarkan surat sokongan bagi aktiviti perlombongan pasir lebih dua tahun lalu.
Keputusan itu dijangka akan membuka laluan kepada kemungkinan pilihan raya kecil di kawasan tersebut.

Tarikh akhir yang membolehkan pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Negeri Sembilan ialahj 28 April. Kekosongan selepas tarikh itu tidak memerlukan pilihan raya kecil.

Wakil rakyat penggal pertama berusia 51 tahun itu bagaimanapun bebas dua tuduhan lain menerima rasuah M. Manimaran untuk tujuan yang sama.

Hakim Mahkamah Sesyen Amran Jantan menangguhkan prosiding untuk menjatuhkan hukuman pada pukul 2.45 petang ini.

Pada 3 November lalu, Mahkamah Tinggi Seremban memerintahkan Mustafa membela diri terhadap tiga pertuduhan rasuah yang dihadapinya pada 2008 selepas membenarkan rayuan pendakwaan.

Mustafa sebelum itu telah dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen atas semua pertuduhan pada 14 April lepas tanpa diarah membela diri di akhir kes pendakwaan.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Ahmad Nasfy Yasin ketika itu berkata mahkamah membenarkan rayuan itu selepas mendapati pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie ke atas ketiga-tiga pertuduhan berkenaan.

Bagi pertuduhan pertama, Mustafa didakwa meminta RM3,000 daripada Manimaran, 37, melalui Mustafa Pendek, 58, di Lot 1321, Mukim Pantai, Seremban, pada 11 pagi, 28 Ogos 2008, sebagai balasan mengeluarkan surat sokongan bagi mendapatkan permit menjual pasir.

Pertuduhan kedua, tertuduh didakwa meminta RM2,000 daripada Manimaran untuk tujuan sama di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Negeri Sembilan di Jalan Datuk Klana Ma''amor, Seremban, pada 9.05 malam, 30 Ogos 2008.

Dan, bagi pertuduhan ketiga, dia didakwa menerima suapan RM2,000 daripada Manimaran di Restoran Jabrin Maju, Taman Bunga Raya 2, Mantin, pukul 5 petang, 31 Ogos 2008.

Dia didakwa mengikut Seksyen 10(a)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 iaitu boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya SPRM negeri, Fieza Fazlin Fandi manakala tertuduh diwakili peguam Datuk Taqiuddin Yahya dan Fiesal Mustapha.


MENYUSUL LAGI

Masih nak beri mandat semata2 kerana budi lama BN?


Projek yang terlalu raksaksa seperti MRT hanya dirasakan nikmatnya oleh GAMUDA-MMC dan hanya beberapa syarikat yang lain seperti Ekovest yang merasakan kepentingan di dalam ETP itu.

Di belakang syarikat-syarikat ini kedapatan nama-nama keluarga yang ternama yang bergelar, sedang rakyat yang ramai tidak merasakan apa-apa nikmat darinya. Rakyat ramai sebaliknya dibebankan dengan kos sara hidup yang tinggi dan penarikan kembali subsidi-subsidi yang mereka nikmati selama ini.

Wajarkah BN terus diberi mandat semata-mata kerana budi lama?

Sejak beberapa hari yang lepas saya telah melayari banyak tulisan dalam blog-blog yang saya jarang melayarinya. Saya telah banyak membaca pandangan-pandangan politik yang berbeza diantara satu dengan yang lain dan itu merupakan lumrah di dalam sebuah negara demokrasi seperti di negara kita. Kalau hendak diulas kesemuanya agak mustahil kerana ruang dan masa yang terhad untuk saya melakukannya. Tetapi saya sangat tertarik dengan tuduh menuduh di antara satu pihak dengan pihak yang lain.

Penyertaan Zairil Khir Johari ke pari DAP di ulas oleh beberapa penulis yang dikenali ramai dan menganggap Zairil seolah-olah tidak patriotik dan tidak setia kepada negara. Anak muda ini dicemuh dan dianggap tidak mempunyai semangat Melayu dan berbagai-bagai lagi panggilan terhadapnya.

Saya berdiri bukan untuk membela Zairil tetapi semata-mata untuk kita perbetulkan definasi-definasi tentang kesetiaan kepada negara dan bangsa yang kini dipandang dari sudut yang sempit dan tidak membawa faedah kepada diri masing-masing mau pun kepada negara.

Pada pandangan saya seorang yang setia dan patrriotik kepada negara dan bangsanya ialah orang yang tidak melakukan perkara-perkara yang boleh merosakan negara dan rakyatnya. Pandangan ini juga boleh kita lebarkan kepada badan-badan siasah dan apa-apa organisasi yang sepatutnya memberikan perlindungan kepada elemen keluhuran dan kebersihan kepada kerajaan serta negara lebih-lebih lagi melindungi maruah dan harta benda kepunyaan rakyat.

Pertamanya kalaulah benar kita mengambil initiatif yang kuat untuk menjadikan sistem demokrasi sebagai sistem yang kita yakini, maka yang paling utama kita perlu terima ialah setiap pertubuhan politik yang terdaftar dengan pendaftar pertubuhan itu adalah halal. Apabila pertubuhan politik itu diterima oleh negara ianya memberi makna yang pertubuhan itu boleh bergerak tanpa ada elemen-elemen yang merbahayakan negara.

Parti Komunis Malaya (PKM) merupakan satu-satunya pertubuhan politik yang diharamkan oleh kerajaan kerana parti itu telah mengangkat senjata untuk berkuasa di negara ini. Selain dari itu pertubuhan politik yang ada sekarang adalah pertubuhan politik yang di halalkan dan boleh bergerak mengikut undang-undang yang digubal dan ianya termasuklah DAP, UMNO, MIC, MCA dan yang lain-lain.

Sejak mencapai kemerdekaan UMNO yang mengetuai ‘coalition’ PERKATAN dan kemudiannya Barisan Nasional (BN) dengan jumlah parti yang bertambah di dalamnya telah mendapat mandat untuk mentadbir negara dan rakyat. Lima dekad pentadbiran BN telah membawa negara ke arah kemajuan dan pembangunan negara dengan pemikiran rakyat.

Tetapi apa yang terjadi sekarang ialah kelalaian kita sebagai pihak yang memerintah tidak mampu untuk berfikir dan berubah mengikut peredaran zaman dan masanya. Pimpinan kita sekarang merasakan bahawa negara ini adalah kepunyaan parti kita bukannya rakyat, maka apa-apa juga yang dilakukan oleh pihak yang lain untuk membetulkannya dianggap sebagai satu kesalahan besar dan dianggap berhak untuk dihina dan dinesta.

Kita mesti menerima hakikat yang perasuah itulah sebenarnya penderhaka kepada negara. Perasuah itu merupakan mereka yang telah memerah keringat rakyat dan negara maka merekalah sebenarnya yang penderhaka. Pemimpin yang menyalah gunakan kuasa itulah sebenarnya penderhaka yang terbesar kepada negara. Menteri-Menteri Besar yang mengaut keuntungan peribadi itulah sesungguhnya penderhaka kepada rakyat dan negara.

Ketua-ketua Menteri yang berkuasa dengan sepernuhnya yang telah menarah dan memperkosa tanah dan hutan rimba untuk kekayaan yang tidak ternilai banyaknya itulah penderhaka kepada rakyat.

Kita masih berfikir di takok lama dan telah sebati anggappan yang negara ini adalah hak kepimpinan kita sahaja dan jika ada usaha pihak parti lain untuk mendapatkan mandat pengundi itu adalah satu kesalahan. Budaya dan pemikiran seperti ini telah tertanam sehinggakan ‘bercakap benar itu adalah dicegah’ dan ‘berkata benar itu adalah penderhaka’ semata-mata untuk meneruskan kuasa.

Kekurangan yang nyata yang ada kepada kita ialah budaya melakukan introspeksi terhadap kita sendiri. Kita tidak berkemampuan untuk melihat kesalahan dan kesilapan kita secara objektif. Apabila kita tidak melakukan introspeksi ini maka kita akan dipandang sebagai pihak yang statik dan tidak ‘abreast’ tentang perubahan yang diingini oleh rakyat mengikut masa dan waktunya.

Sebagai parti pemerintah pemimpin UMNO dan BN yang telah diberi mandat selama lebih dari lima dekad mesti memahami dan tahu sebab yang menyebabkan sebahagian dari rakyat menolak kita dari terus menuduh anak-anak muda seperti Zairil dan yang lain-lain membelakangkan UMNO dan BN. Isu ini telah terlalu banyak kali diulas tetapi pemimpin kita masih belum faham lagi sebab yang sebenarnya mereka kenapa mereka menjauhi parti yang dikatakan telah berjasa begitu besar kepada rakyat dan negara.

Muammar Gadaffi merupakan akitek pembangunan Libya. Libya telah menjadi negaranya ‘vibrant’ dari segi ekonomi dibawah pimpinannya. Libya telah keluar dari kelompok negara mundur dan ramai teknokrat-teknokrat dari barat telah tiba di Libya untuk tujuan perniagaan dan melakukan kerja professional sejak hampir dua dekad lalu.

Tetapi rakyatnya tetap memberontak terhadap beliau dan meminta beliau turun dari kuasa dan ada yang ingin melihat beliau meninggalkan negara Libya secepat yang mungkin. Apa kah rakyat Libya tidak berterima kasih kepada Gadaffi? Apa kah rakyat Libya terpaksa memberi sokongan kepada beliau secara berteruan semata-mata kerana jasa beliau membangunkan negara Libya itu?

Rakyat menolak Gadafi kerana sikapnya yang tamak haloba dan memperkosa kekayaan negara melalui kroni-kroni beliau di dalam dan luar negara. Jasa beliau banyak kepada Libya tetapi beliau tida terlepas dari hukuman dari rakyat kerana tidak amanah. Sekarang semua harta beliau diluar negara telah dibekukan oleh kerajaan-kerajaan negara di mana beliau menyimpannya.

Persoalan ini perlu kita beri jawapan secara betul kerana tendensi pemimpin kita mengungkit apa yang telah BN lakukan itu mesti dibalas dengan sokongan yang berterusan dan melupakan apa-apa kesalahan yang besar terhadap negara dan rakyat semasa membangunkan negara. Kerana BN telah membangunkan negara pemimpin-pemimpin kita mengkit-ngungkit apa yang telah dibangunkan oleh mereka. Mereka berfikir seolah-olah wang dan dana membangunkan negara itu adalah duit rakyat termasuk cukai-cukai yang dikutip dari individu-individu termasuk ahli-ahli PAS dan DAP.

Mereka lupa mereka melakukan pembangunan telah dibayar dengan gaji serta kemudahan (perks) yang begitu besar dan hidup bermewah-mewahan yang tiada batasnya. Rakyat memerhatikan gelagat mereka dengan rapi dan mereka tahu mereka bermewah-mewahan dengan wang rakyat.

Di negara kita rakyat di mana-mana pun masih bercakap tentang apa ‘relevance’nya ETP yang dilancarkan oleh kerajaan baru-baru ini. Mereka beranggapan yang projek ETP tidak dirasakan oleh rakyat secara menyeluruh kerana mereka beranggapan yang hanya segelintir dari rakyat yang merasakan nikmatnya.

Setakat ini projek yang terlalu raksaksa seperti MRT hanya dirasakan nikmatnya oleh GAMUDA-MMC dan hanya beberapa syarikat yang lain seperti Ekovest yang merasakan kepentingan di dalam ETP itu. Di belakang syarikat-syarikat ini kedapatan nama-nama keluarga yang ternama yang bergelar, sedang rakyat yang ramai tidak merasakan apa-apa nikmat darinya. Rakyat ramai sebaliknya dibebankan dengan kos sara hidup yang tinggi dan penarikan kembali subsidi-subsidi yang mereka nikmati selama ini.

Rakyat bukannya menolak tidakan kerajaan menarik balek subsidi-sibsidi tersebut tetapi mereka kesal pengorbanan mereka diberikan faedahnya kepada mereka-mereka yang dari keluarga ternama dan bergelar tadi yang mempunyai pengaruh di kalangan pucuk pimpinan negara. Teguran ini telah dibuat acap kali tetapi tidak ada reaksi yang menggalakkan dari pimpinan negara dan kerajaan. Samada mereka tidak memahami apa yang diperlukan oleh rakyat atau pun sengaja tidak mahu mengambil peduli tentang keresahan yang dialami oleh orang ramai.

Apabila DAP atau PAS telah menunjukan kemampuan mentadbir beberapa buah kerajaan negeri dengan lebih baik dari apa yang rakyat di negeri-negeri tersebut alami maka rakyat mendapat bukti bahawa tuduhan oleh pihak kita yang parti lain tidak mampu mentadbir merupakan hanya tuduhan yang disandarkan kepada tuduhan politik semata-mata.

Jika kerajaan-kerajaan tempatan di Pulau Pinang telah menunjukan kemampuan untuk menunjukan akaun yang ‘surplus’ sejak DAP memerintah negeri itu anak-anak muda mula bertanya; bukankah itu yang rakyat mahukan? Salahkah jika rakyat dibuktikan bahawa semua kerugian dan defisit yang dialami oleh kerajaan-kerajaan tempatan P Pinang semasa GERAKKAN, UMNO dan MCA mentadbir negeri itu dahulu adalah disebabkan ketirisan yang berlarutan?

Betul kah tindakan kita meminta rakyat P Pinang untuk membalas budi kita kerana membangunkan negeri itu dahulu, walaupun BN tidak lagi bersih seperti dahulu? Takkanlah kerana jasa lama kita mahukan rakyat terus memberikan kuasa walaupun pemimpin-pemimpin BN di negeri itu telah melakukan salahguna kuasa yang tidak berhenti-henti.Kalau seorang ayah telah termakan budi seseorang, takkanlah si ayah akan membiarkan orang yang berbudi kepadanya sewenang-wenangnya memperkosa anak isterinya semata-mata untuk membalas budi.

Bukakah negeri ini adalah negeri kepunyaan rakyat? Mereka berhak untuk menggantikan pentadbiran yang tidak telus walaupun sudah banyak berjasa. Kejatuhan BN di Pulau Pinang adalah disebabkan kelemahan pemimpinnya. Oleh itu jika BN bercita-cita untuk mengambil alih balek sokongan rakyat siapakah pemimpin yang BN hendak tomjolkan untuk meneraju kepimpinan P Pinang?

Jika kita masih mengharapkan pemimpin yang telah ditolak semasa pilihanraya yang lalu, bagaimana rakyat hendak menyokongnya kerana rakyat menolak BN kerana ketidak jujuran mereka?

Sebenarnya inilah dilema yang dihadapi oleh BN di semua negeri yang ditadbir oleh PR sekarang. Keadaan yang sama berlaku di Selangor dan yang lain-lain.

Masakan rakyat mahu percaya kepada mereka yang sudah ditolak? Di Selangor, Kedah P Pinang, Perak dan Wilayah Persekutuan BN sebenarnya sedang menghadapi dilema untuk memilih pemimpin yang berwibawa untuk menandingi pemimpin-pemimpin yang ditonjolkan oleh PR khususnya DAP dan PAS.

Selagi BN tidak dapat mencari ganti kepada pimpinan yang pernah ditolak rakyat untuk mengambil alih dari kerajaan PR maka ianya akan ‘crash even before taking off’ kerana rakyat mahukan kepimpinan yang berimej baru yang bersih.

Tidak usahlah mengharapkan ralyat untuk menerima program-program pembangunan yang besar-besar jika manusia yang memimpinnya tidak ada kredibiliti yang secukupnya untuk mentadbir kerajaan.

Kepada yang sudah ditolak oleh rakyat itu berhentilah secara ‘voluntary’ dan duduklah minum kopi dengan saya di kedai-kedai mamak yang ada sedikit kebersihan di premis-premis perniagaan mereka.

Jangan marah-marah dengan saya kerana memberi pandangan seperti ini.

Oleh Aspan Alias

Jangan ‘bakar’ Tanjong Agas bak PKFZDatuk Husam Musa tidak menolak kemungkinan bahawa projek Tanjong Agas bernilai RM8 bilion bakal senasib dengan PKFZ yang kononnya satu kebinet Malaysia ditipu oleh seorang bekas menteri pengangkutan Tan Sri Chan Kong Choy.

Kemungkinan tersebut dilontarkan ketika Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu rakyat bahawa punca sebenar skandal Zon Bebas Pelabuhan Klanga (PKFZ) bernilai RM1 bilion boleh membelon melebihi RM4 bilion bukanlah disebabkan amalan rasuah serta kronisme dalam pentadbirannya.

Projek mega Tanjong Agas dibangunkan di atas sebidang tanah seluas 4,7000 ekar dalam Parlimen Pekan yang diwakili Najib sendiri.

“Penipuan itu nampaknya begitu mudah berlaku. Ia telah berlaku dan mungkin berlaku lagi (di Tanjong Agas).

“Projek ini seratus peratus versi PKFZ yang kedua. Kecuali jumlah kerugiannya yang mungkin lebih besar,” ujarnya yang juga Exco Kerajaan Kelantan.

Menerusi blog peribadi “Cetusan Hati” hari ini, Husam turut mempersoal sikap Najib selaku Timbalan Perdana Menteri serta menteri kabinet lain yang sanggup berpeluk tubuh ketika Chan Kong Choy menipu Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi yang lebih dikenali sebagai Pak Lah.

Ini kerana Najib dan kementerian yang lain nyata tidak berani mempersoal skandal di sebalik PKFZ sebelum ini.

“PM – berdasarkan kertas pendakwaan itu nampaknya tidak menggunakan nasihat kebinet dan jabatan-jabatan, unit dan sektor yang ada di JPM untuk melindunginya dari ditipu.

“Di mana TPM (ketika itu Najib), menteri kabinet dan para pengarah dan pegawai?

“Adakah proses penipuan itu begitu ‘simple’ (mudah) (iaitu) antara Menteri (Chan Kong Choy) dan PM (Pak Lah).

“Oleh kerana projek ini berada di Pekan, kawasan Parlimen PM, ada mana-mana menteri berani menanyanya (Najib),” soal Husam lagi.

Dari segi lain, beliau turut menyuarakan rasa ragu-ragu dengan rancangan Najib mahu menjadikan Tanjong Agas sebagai hub gas dan minyak.

Ini kerana, perancangan itu di atas Hutan Simpan Paya Laut Sungai Miang seluas 1,393.4 ekar yang mungkin tidak ada sumber gas dan minyak.

“Saya lebih berminat melihat bagaimana operasi mengaut wang dari khazanah negara menerusi projek Tanjong Agas (Hutan Simpan Paya Laut Sungai Miang) yang akan berakhir senasib dengan PKFZ berjalan,” ujarnya.

Tuntas dari itu, beliau mendesak Najib respons sebelum lebih banyak wang rakyat ’dibakar’ demi memelihara kepentingan kroni-kroni Umno BN.

PRU13: Satu undi pada Umno BN adalah SATU PENGKHIANATAN terhadap nasib rakyat!

03 Mac 2011

Selangor lancar skim mikro kredit MiMBAR bantu miskin bandar

PELABUHAN KLANG, 3 Mac — Kerajaan Negeri Selangor hari ini melancarkan sistem mikro kredit miskin bandar (MiMBAR) bagi membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan pendapatan mereka.

MiMBAR adalah terbuka kepada penduduk kawasan bandar di Selangor yang mempunyai pendapatan isi rumah di bawah RM1,500 sebulan, di mana pemohon layak mendapat pinjaman maksimum RM5,000.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam ucapan pelancaran MiMBAR di sini hari ini berkata buat permulaan sejumlah RM20 juta diperuntukkan oleh kerajaan negeri bagi tabung itu yang antaranya bertujuan membantu usahawan kecil.

“Ini penting bagi memastikan miskin bandar di Selangor diberi persediaan untuk keluar daripada garis kemiskinan negeri iaitu memiliki pendapatan isi rumah bulanan melebihi RM1,500.”

Beliau berkata menjelang 2020, 90 peratus daripada Selangor akan menjadi kawasan bandar di mana barangan keperluan harian kebanyakannya perlu dibeli dan ini memerlukan ekonomi isi rumah yang kukuh.

Abdul Khalid berkata kejayaan skim ini bergantung kepada kepatuhan peminjam untuk membayar balik pinjaman yang diterima mereka.

PRN : Taib cuba beri tekanan kepada Najib?

Taib cuba beri tekanan kepada Najib?

Oleh Nazri Ibrahim

Kerana bimbang dan terdesak, Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud hari ini dikatakan cuba memberikan tekanan secara halus terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan mencadangkan mengadakan Pilihan Raya Umum (PRU) dan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak serentak.

Antara alasan Taib yang dianggap sebagai cubaan memberi tekanan kepada Najib agar tunduk dengan kemahuannya ialah mengadakan pilihan raya berasingan akan menyebabkan Barisan Nasional (BN) Sarawak menerima asakan yang hebat daripada Pakatan Rakyat, sekaligus memberi kesan terhadap prestasi BN Sarawak.

Taib juga mengaitkan kemerosotan prestasi BN Sarawak dalam PRN nanti akan turut mempengaruhi kedudukan BN di Parlimen dalam PRU akan datang.

Demikian menurut satu sumber dalaman dari Pejabat Ketua Menteri Sarawak di sini ketika menghubungi FMT hari ini.

Menurut sumber itu, reaksi yang diberikan Najib dalam isu ini tidak memuaskan hati Taib dalam perbincangan di antara kedua-dua pihak semasa pertemuan mereka selepas majlis resepsi perkahwinan Taib sebelum ini.

“Mereka ada berbincang selepas resepsi perkahwinan ketua menteri itu baru-baru ini tetapi PM tidak memberikan sebarang jaminan untuk menuruti cadangan Taib…… jadi Taib tak puas hati dan masih berusaha untuk melobi,” kata sumber itu lagi.

Katanya, tsunami politik yang berlaku ketika PRU-12 pada Mac tahun 2008 menular ke Sarawak dan PRN akan datang merupakan antara kebimbangan utama Taib ketika ini.

Maklumat risikan

“Taib menerima maklumat risikan dari pihak tertentu, tsunami politik dalam PRU-12 lalu sedikit sebanyak akan memberi impak dan menjejaskan kedudukkan BN di Sarawak.


“Walaupun Taib berpendapat, angin perubahan dari Semenanjung bergerak perlahan ke Sabah dan Sarawak tetapi perbezaan masa tiga tahun selepas PRU lalu tidak mustahil ‘mood’ yang sama telah menyusup di Sarawak,” kata sumber itu.

Menurut sumber itu lagi, bagaimanapun pada masa ini Taib masih positif bahawa BN Sarawak yang diterajuinya masih dapat mengekalkan pemerintahan di negeri itu.

“Walaupun sumber maklumat itu memaklumkan kepada beliau, BN masih mampu mengekalkan kerajaan negerinya namun ia tidak cukup untuk melegakannya.

“Sebabnya Taib juga dimaklumkan selain BN akan mengalami penyusutan majoriti undi, pembangkang juga mungkin dapat menambah beberapa kerusi dalam Dewan Undangan Negeri Sarawak,” katanya lagi.

Kebangkitan rakyat Arab bimbangkan Taib

Selain itu, sumber itu juga memberitahu, perkembangan mutakhir tentang kebangkitan rakyat di beberapa buah negara Afrika Utara dan Timur Tengah, khususnya di Mesir dan pendakwaan beberapa bekas menteri di negara ini atas tuduhan rasuah, juga agak merisaukan Taib.

“Semenjak isu kebangkitan rakyat Mesir meletus, beliau banyak bercakap tentang bekas Presiden Mesir dan Tunisia iaitu Hosni Mubarak dan Zine el-Abidine Ben Ali dan bunyi nadanya semacam risau.

“Saya taklah cakap dia ada salah guna kuasanya atau mengamalkan rasuah sepanjang dia memerintah, tapi mungkin disebabkan ada beberapa persamaan antara mereka seperti tempoh pemerintahan yang amat panjang agaknya.

“Ditambah pula persamaan lain dengan mempunyai ramai ahli keluarga, saudara terdekat dan teman rapat yang terlibat dalam perniagaan yang berskala besar hingga jadi jutawan pun ada,” tambahnya lagi.

“Selain itu pendakwaan terhadap dua bekas Menteri Pengangkutan dalam skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) di mahkamah juga membuatkan dia merasakan perlu untuknya terus berkuasa di negeri ini,” ujar sumber itu lagi.

Ketika ditanya pihak yang memberikan maklumat risikan itu, beliau yang mendakwa telah berkhidmat di Pejabat Ketua Menteri Sarawak lebih sepuluh tahun enggan mendedahkannya – samada daripada Kor Risik Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia mahupun risikan yang dibuat oleh jentera parti BN sendiri..

Makan dan hadiah BESAR mahu tarik undi kaum Cina di Merlimau

Lebih RM200 ribu ditelan dalam jamuan 1Malaysia di Merlimau

Ong Vic Kee

Jamuan, angpow, hamper, malah hadiah istimewa seperti motorsikal, basikal, barangan elekronik dan sebagainya terus diberikan melalui cabutan bertuah oleh NGO 1Malaysia, yang bertapak di Merlimau dua minggu sebelum PRK Merlimau membuka tirai. Setakat ini dua jamuan malam telah diadakan, dan lebih RM200 ribu dibelanjakan, mengikut anggaran kasar wartawan.

Jamuan malam diadakan pada 20 dan 28 Februari, dengan kehadiran kira-kira 1300 orang masing-masing. Menurut seorang penduduk tempatan, Fua Yong Siong, jamuan yang disediakan kononnya berharga kira-kira RM200 semeja, dan kedua-dua jamuan menyediakan 130 meja masing-masing (semeja untuk 10 orang). Dengan kata lain, RM52,000 telah dibelanjakan hanya untuk makanan jamuan.

Ia belum termasuk angpow yang diberikan selepas jamuan pertama pada 20 Februari. Menurut Fua Yong Siong, penduduk hanya perlu mendaftarkan nama dan nombor kad pengenalan dirinya, untuk menghadiri jamuan bersama Perdana Menteri Najib Razak pada minggu lalu. Berbekalkan tiket yang berwarna kuning, penduduk di situ boleh mendapat wang tunai RM100, dan berpeluang memenangi hadiah istimewa.

Seandainya kesemua 1300 orang memperolehi angpow bernilai RM100 masing-masing, maka RM130 ribu telah diberikan. Menurut Fua Yong Siong lagi, kira-kira 600 bungkusan yang mengandungi teh, susu dan sebagainya juga diedarkan, dijangka bernilai RM10 setiapnya.

Perkiraan kasar perbelanjaan NGO 1Malaysia di Merlimau setakat ini membawa kepada jumlah RM188,000 (RM52,000 + RM130 ,000 + RM6,000), belum termasuk barangan elektronik (televisyen LCD, mesin basuh, periuk nasi), basikal, pakaian, hamper dan sebagainya yang diberikan melalui cabutan bertuah. Malah, kos lain seperti upah pekerja, upah untuk persembahan, banner dengan gambar Najib dan sebagainya belum diambil kira.

Satu lagi jamuan sebelum hari pengundian

Fua Yong Siong menambah, sebagaimana yang diketahuinya, satu lagi jamuan yang menyasarkan 3,000 orang bakal dianjurkan pada 5 Mac, iaitu sehari sebelum hari pengundian PRK Merlimau. Bagaimanapun, Fua Yong Siong tidak pasti sama ada jamuan tersebut juga dianjurkan NGO 1Malaysia.

"NGO" 1Malaysia ini muncul buat kali pertama di PRK Galas pada Oktober 2010. Mereka mengerah pengundi untuk menyertai perarakan dan jamuan yang diadakan oleh mereka. "Pulangan" berharga RM100 hanya sampai ke tangan setelah hampir sebulan PRK Galas melabuh tirai.

Secara umumnya, kewujudan "NGO" 1Malaysia ini dikatakan kerana MCA dan Gerakan tidak yakin terhadap kemampuan dirinya untuk memikat undi Cina. Bagaimanapun, Barisan Nasional telah menafikan hubung-kaitnya dengan NGO 1Malaysia ini, mendakwa bahawa NGO 1Malaysia berkempen kerana menyokong idealisme BN.

‘kalau tidak mahu saman ekor, kita tolak BN’

Semarakkan protes saman ekor
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 3 Mac: Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, semua jentera penerangan perlu menyemarakkan protes saman ekor yang tidak adil dan membebankan rakyat.

Ini, katanya kerana masih kedapatan 17.1 juta saman ekor yang disenarai hitam sehingga pihak polis terpaksa melanjutkan tempoh bayaran saman diskaun sehingga 10 Mac ini.“Ini bermakna rakyat sudah protes secara senyap terhadap saman ekor. Sila naikkan kain rentang di seluruh negara,” ujarnyakepada Harakahdaily.

Katanya, kain rentang yang bertulis "Tolak Saman Ekor ,Tolak BN Di PRU 13", "PR Menang Saman Ekor Dihapuskan", "Undi BN , Bererti Anda Setuju Saman Ekor", "Jangan Undi BN, Jika Anda Mahu Hapuskan Saman Ekor" dan lain-lain boleh diletakkan di tempat yang sesuai termasuk di tepi jalan raya.

PAS, ujarnya berpandangan hukuman yang dikenakan kepada pemandu yang tidak membayar saman ekor, sehingga tidak boleh berurusan dengan Jabatan Pengangkutan Jalan adalah tindakan yang zalim. Ini, tambahnya menggalakkan mereka yang tidak berlesen dan mempunyai cukai jalan.

Apabila ini berlaku, katanya maka yang rugi ialah kerajaan kerana kehilangan hasil negara.Beliau turut mengucapkan tahniah kepada rakyat yang kreatif yang telah melaungkan slogan kepada mereka yang sedang beratur ketika hendak membayar saman.

“Antara slogannya ‘kalau tidak mahu saman ekor, kita tolak BN’ , walaupun slogan ini hanya spontan tetapi telah disambut oleh orang ramai,” katanya.

Menurutnya, daripada awal lagi, PAS menggesa pihak kerajaan membawa mereka ke mahkamah untuk dibicarakan barulah mangsa akan berpuas hati kerana kesalahan mereka diketahui.“Anda mampu mengubahnya. Ubah sekarang sebelum rakyat muflis angkara saman ekor,” ujarnya lagi

SATU MALAYSIA KENA TIPU..BUKAN PAK LAH SAJA?


nota:
ling liong sik tipu madey
chan kong choy tipu dolah

siapa agaknya tipu najib?
kah kah kah
mat janda tipu najib mengaku anak dara
kah kah kah

TIPU BUKTI UMNO JADI KUDA TUNGGANGAN MCA – harakah daily

Terbongkarnya kisah Perdana Menteri dan jemaah menteri ditipu mengukuhkan lagi bukti bahawa Umno hakikatnya adalah boneka dan kuda tunggangan MCA, kata Naib Presiden PAS Mahfuz Omar.

"Para pemimpin MCA yang menipu, cerdik. Para pemimpin Umno yang kena tipu, bodoh.
"Dakwaan ke atas Chan Kong Choy atas tuduhan menipu Perdana Menteri dan dakwaan ke atas Ling Liong Sik menipu kabinet hanyalah dua kes yang kita tahu. Bagaimana pula kes-kes yang kita tidak tahu?


"Adakah hanya dua kali sahaja para pemimpin MCA menjadikan para pemimpin Umno termasuk Najib dan Muhyiddin sebagai boneka dan kuda tunggangan mereka?" kata beliau.

Najib dan Muhyiddin adalah antara anggota kabinet yang didakwa telah ditipu oleh Liong Sik."Dalam kes Kong Choy, nampak lebih jelas lagi trend terkini Umno yang menyalahkan (T Abdullah Badawi atas semua kelemahan parti itu.

"Asal ada kelemahan dan kesalahan Umno, Abdullah dipersalahkan.

"Memang benar Abdullah Perdana Menteri ketika Kong Choy didakwa menipu. Tetapi Najib sebagai timbalannya ketika itu dan para menteri Umno lain buat apa?" Ahli Parlimen Pokok Sena itu mempersoalkan.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit… MEMANG PEMIMPIN GEROMBOLAN TAK ADA KELAS… kah kah kah..

kah kah kah… DUA DUA PM MELAYU KENA TIPU OLEH CUKONG…. kah kah kah..

kah kah kah…. CAKAP KETUANAN MELAYU… TAPI KENA TIPU…. kah kah kah..

woit…APALAAA NASIB PUNYA MELAYU… kah kah kah…

woit…MANA PUKIDA?.... MANA PUKISA … MANA PERWARIS?... kah kah kah..

kah kah kah… BILA NGO MELAYU NAK BUKA SILAT…. kah kah kah…

kah kah kah… DUA DUA KULIFAH …SUDAH KENA TIPU…. kah kah kah…

GEMPAR: FELDA PLANTATION ORGANISASI HARAM


PAS dakwa Felda Plantation organisasi haram

Penampilan pertama kali NGO PAS dalam kempen pilihan raya kecil DUN Kerdau - Persatuan Anak Felda Kebangsaan (ANAK) - menggemparkan apabila mendakwa Felda Plantation yang mengawal 367,710 hektar ladang merupakan organisasi haram.

Presidennya, Mazlan Aliman mendakwa, pemilikannya itu bertentangan dengan Akta Penempatan Berkelompok (GSA) 1960 yang didakwa menetapkan pemilikan hanya oleh individu dan koperasi sahaja.

Beliau yang juga ahli jawatankuasa PAS pusat mendakwa, perkara itu disebut dalam Seksyen 7(2) dan Seksyen 11(1).

"Adakah perdana menteri membaca hansard parlimen bertarikh 27 April 1960 dan apa isi ucapan bapa beliau ketika membentangkan penggubalan akta GSA 1960?


"Adakah perdana menteri tahu bahawa Felda Plantation adalah penempatan haram yang bertentangan dengan akta GSA yang mana status pemilikan hanya (untuk) individu, seksyen 7(2) dan koperasi, seksyen 11(1) sahaja?" katanya.

Mazlan yang juga ketua penerangan PAS Johor membuat dakwaan itu dalam sidang media harian PAS di markas induk parti itu di Kerdau pagi ini.

Berbeza dengan Sime Darby, IOI

Hadir sama Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan ahli jawantakuasa pusat parti itu Dr Dzulkefly Ahmad.

Ditanya tentang tindakan ANAK, Mazlan berkata, pihaknya kini dalam proses membawa kes itu ke mahkamah dan mengkaji kuasa kerajaan negeri terbabit bagi mengambil semula tanah tersebut daripada Felda Plantation.

Beliau percaya pengambilan semula tanah itu boleh dilakukan, seperti yang sedang diusahakan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor di Felda Sungai Tengi di Hulu Selangor.

Mazlan juga menjelaskan, dalam persefahaman PAS, PKR dan DAP dalam "Buku Jingga", Pakatan berhasrat mengambil alih Felda Plantation, tindakan yang didakwa sejajar dengan ucapan Tun Razak untuk menyusun semula masyarakat dan membasmi kemiskinan.

Katanya, keluasan lebih suku juta hektar tanah agensi kerajaan itu boleh diagih kepadakira-kira 79,000 generasi kedua Felda bagi meningkatkan taraf hidup berbanding pemberian dividen tahunan sebanyak 14 peratus yang bernilai antara RM100 hingga RM200 sahaja.

"Adakah perdana menteri tahu 45,000 peserta Felda Plantation termasuk anak-anak tempatan sedang menderita gaji yang rendah, diperlaku seperti hamba dan kebajikan mereka yang diabaikan?" katanya.

Menurutnya keadaan itu jauh berbeza dengan nasib pekerja syarikat perladangan lain seperti Sime Darby dan IOI.

-Jimadie Shah Othman

MB Selangor: BN usah pertikai, kami sudah laksana Buku Jingga

SHAH ALAM, 2 Mac – Tan Sri Khalid Ibrahim menangkis serangan Barisan Nasional (BN) kononnya pakej Buku Jingga tidak realistik atas alasan inisiatif-inisiatif digariskan adalah berdasarkan polisi dilaksanakan oleh kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat.

Dengan merujuk kepada air percuma 20 meter padu yang diberikan kepada rakyat Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur meskipun berhadapan dengan pertikaian pengambilalihan industri air, Menteri Besar Selangor (gambar) berkata, “kami sudah pun melaksanakan pembaharuan-pembaharuan ini.”

Kepimpinan BN mendakwa kandungan Buku Jingga tidak realistik untuk dilaksanakan.

“Buku Jingga adalah berdasarkan pengalaman tiga tahun kami di kerajaan negeri dan kami akan melancarkan di Selangor untuk menjelaskan kepada orang ramai apa yang kami boleh laksanakan jika mengambil alih Putrajaya,” kata beliau selepas majlis pelancaran sempena program yang akan diadakan bagi menyambut ulang tahun ketiga bermula Sabtu ini.

Khalid juga berkata Buku Jingga adalah dasar bersama oleh Pakatan Rakyat yang menerajui empat negeri dan “bukannya sesuatu yang tidak berasas” sebagaimana didakwa oleh BN.

Malah kata beliau, air percuma 20 meter padu menunjukkan kebajikan rakyat telah diterjemahkan dalam bentuk dasar meskipun adanya tekanan pasaran ekoran penswastaan aset-aset air

02 Mac 2011

Ahli PAC Pertikai Tuduhan ‘Ringan’ Bekas Menteri

Seorang ahli Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Account Committee (PAC) telah mempersoalkan ‘tuduhan ringan’ yang dikenakan kepada bekas menteri pengangkutan, Tan Sri Chan Kong Choy berhubung kaitannya dengan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Ahli parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaafar yang ahli jawatankuasa pusat PAS berkata apabila ahli politik BN yang berprofail tinggi didakwa, tuduhan yang lazim dikenakan adalah ringan.

“Saya ingin tahu mengapa sedemikian. Perkara yang sama berlaku dengan (bekas menteri besar Selangor Datuk Seri Dr Mohd) Khir Toyo dan bekas setiauasha politik (bekas menteri kewangan) Nor Mohamed Yakcop,” kata Kamaruddin ketika dihubungi.

“Hal ini seakan telah menjadi pola sekarang apabila membabitkan kes-kes berprofail tinggi. Ahli politik BN yang didakwa – jika mereka didakwa – akan dikenakan hukuman yang paling ringan.”

Chan pada Isnin lalu dikenakan tiga pertuduhan menipu, yang membawa hukuman maksimum lima tahun setiap satu atau denda, atau kedua-duanya sekali.

Sebelum ini, PAC selepas inkuirinya pernah mencadangkan Chan disiasat untuk tuduhan pecah amanah(CBT), yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun, sebatan rotan dan denda bagi pegawai kerajaan.

Akta Kg Baru: Penduduk mahu kuasa mutlak menteri dikaji balik

KUALA LUMPUR, 2 Mac — Umno Titiwangsa mahu kuasa mutlak dalam akta yang digubal khusus untuk membangunkan Kampung Baru, penempatan orang Melayu paling mahal di ibu negara, dikaji balik dan “kena diubah sedikit” supaya tidak merugikan pemilik dan pewaris dalam jangka panjang.
Pemangku ketuanya Datuk Johari Abdul Ghani berkata, langkah itu perlu memandangkan pemilik dan pewaris bimbang dengan kuasa menteri yang kelihatan mutlak dan tidak boleh dipertikaikan jika wujud masalah kelak.

“Ketika dibentangkan kali pertama, akta ini telah menakutkan orang. Contohnya, kuasa menteri adalah mutlak maknanya tidak boleh didakwa.

“Apabila menteri itu berbuat sesuatu, ia harus dilaksanakan. Itulah maksud tersirat yang difahami pemilik tanah di Kampung Baru. Jadi, kuasa mutlak ini kena diubah sedikit,
” kata beliau.

Rang Undang-undang Perbadanan Pembangunan Kampong Baru 2010 sepatutnya dibentangkan untuk bacaan kali kedua pada sidang Parlimen yang bermula Isnin ini tetapi ditangguhkan sehingga sesi akan datang.

Malah menurut Johari, undang-undang itu turut mencadangkan pembubaran Lembaga Pentadbir Penempatan Pertanian Melayu (MAS).

“Bagi penduduk, apa salahnya dikekalkan kerana badan ini dianggap sebagai lambang yang menjaga kepentingan mereka,” katanya.

Semalam, Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Seri Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, kerajaan menangguhkan pembentangan Rang Undang-undang Perbadanan Pembangunan Kampong Baru 2010 sehingga bulan Jun bagi mengemaskan beberapa perkara dan memberi ruang kepada pemilik dan pewaris memberikan pandangan.

Katanya, langkah itu bagi membolehkan beberapa klausa dalam rang undang-undang itu diperhalusi.“Ia juga untuk memberi ruang kepada pemilik dan pewaris agar lebih memahaminya,” kata beliau selepas mengadakan pertemuan dengan wakil pemilik dan pewaris Kampung Baru semalam.

Dipetik temu bual terbitan Utusan Malaysia hari ini, Johari berkata, selain itu, banyak orang Kampung Baru ingat apabila bentang akta itu, mesti bentang harga.

“Harga sebenarnya tertakluk kepada pasaran. Untuk menunjukkan keikhlasan kerajaan dalam menyatakan pasaran tanah di Kampung Baru ini bernilai tinggi, kerajaan perlu membuat pengisytiharan (dalam akta) bahawa seluruh tanah di Kampung Baru ini ditukar kepada tanah komersial.“Ini sekali gus akan membolehkan harganya naik berlipat kali ganda,” katanya.

Malah menurut Raja Nong Chik berkata pihaknya juga menubuhkan satu jawatankuasa yang diketuai Ketua Setiausaha kementerian Datuk Ahmad Phesal Talib dan dianggotai beberapa badan bukan kerajaan bagi memperhalusi klausa-klausa terbabit.

“Jika ada perkara yang belum selesai sebelum itu, jikalau perlu dilambatkan kita akan lambatkan (pembentangan). Apa yang penting suara pemilik dan pewaris didengar dan akhirnya kepentingan mereka dilindungi,” kata beliau.

Katanya sesi penerangan berkaitan klausa berkenaan akan dikendalikan beberapa NGO seperti Lembaga Pentadbiran Petempatan Pertanian Melayu (MAS) Kampung Baru, Persatuan Pembangunan Kampung Baru (PPKB) dan Persatuan Kebajikan Anak-Anak Kampung Baru (Pakam).

Selain itu, beliau berkata pihaknya juga akan melaksanakan referendum mengenai cadangan pembangunan Kampung Baru pada Mei ini.

Mengenai pandangan terhadap sikap ragu kebanyakan pemilik tanah terhadap cadangan terbaru membangunkan Kampung Baru, Johari berkata, apabila kerajaan telah membuat keputusan untuk memberi status pusat bandar raya komersial dan mempermudahkan nisbah plot, itu secara tidak langsung telah meningkatkan nilai tanah daripada tanah pertanian biasa kepada nilai dalam lingkungan RM800 sehingga RM1,200 sekaki persegi.

Bagaimanapun katanya, pihak kerajaan atau mana-mana pemaju perlu mengambil kira bahawa tanah di Kampung Baru bukan seperti tanah di dalam hutan.

Katanya, kebanyakannya menjadi penjana pendapatan kepada pemiliknya melalui sewaan rumah dan juga mempunyai orang yang menetap di situ.

“Perkara ini perlu diambil kira pemaju dan kerajaan sebelum memajukan tanah tersebut,” katanya.

Berhubung soalan bahawa cadangan terbaru pembangunan Kampung Baru masih retorik atau boleh menjadi realiti, Johari berpendapat “apabila kita hendak bercerita soal realiti atau retorik, kita perlu membahagikannya kepada tiga perkara iaitu akta, kewujudan perbadanan dan pembangunan.”

“Jika kita lihat sekarang, kerajaan menerusi Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar telah membentangkan satu draf akta untuk pembangunan Kampung Baru.

“Bermakna hal ini sudah boleh dilihat secara fizikal, bukan lagi retorik. Kalau dibandingkan dengan 10 atau 20 tahun dahulu, kita bercakap... tetapi tiada yang nyata,” katanya,

Cuma menurut beliau, draf akta ini mempunyai banyak perkara yang perlu dibincangkan secara terperinci dengan mengambil kira suara tuan-tuan tanah dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Kampung Baru yang merasakan bahawa sebahagian daripada akta ini tidak bersesuaian dan tidak memenuhi cita rasa mereka.

“Keduanya, persoalan berkenaan perbadanan. Ia juga akan wujud. Namun perkara ketiga, iaitu pembangunan... saya tidak nampak realitinya.

“Pembangunan adalah perkara paling sukar dilakukan kerana ia melibatkan tiga pihak iaitu kerajaan, tuan-tuan tanah dan permintaan pasaran hasil daripada pembangunan tersebut. Jika kerajaan dan tuan tanah telah bersetuju dalam soal harga, namun permintaan pasaran tidak bersesuaian, ia masih tidak berguna,” katanya lagi.

BANCIAN PENDUDUK 2010 SIA-SIA...TIDAK TEPAT

BANCIAN PENDUDUK SABAH TIDAK TEPAT
Oleh: BRYAN CHANG SHAK HUNG

JUMLAH bancian penduduk di Sabah yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia untuk tahun 2010 adalah begitu memeranjatkan, terutamanya dari segi bilangan penduduk melalui banci yang dijalankan pada tahun lalu.

Menjadi persoalannya, adakah anggaran bilangan penduduk tersebut boleh diterima sedangkan melalui banci yang dijalankan, tidak semua penduduk yang telah ditemual-bual atau disoal.

Perkataan ‘penduduk’ merujuk kepada orang yang menduduki kawasan tersebut, iaitu penduduk di Sabah, bermaksud bilangan orang yang menetap di Sabah tidak kira warganegara ataupun bukan warganegara.

Melalui perangkaan yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, Sabah mempunyai penduduk seramai 3,120,040 (1,606,890 adalah lelaki dan 1,513,150 perempuan).

Adakah angka ini termasuk keseluruhan kawasan yang ditemu-bual semasa banci dijalankan? Jawapannya adalah TIDAK. Melalui sebuah keluarga yang ditemui, mereka mempunyai seorang adik lelaki bersama ibunya menetap di Kota Kinabalu dan seorang lagi di Kuala Lumpur dan dirinya tinggal di Batu 6, tidak seorangpun daripada mereka yang pernah disoal oleh pihak pembanci untuk mendapatkan maklumat semasa kempen banci dijalankan.

Persoalan kedua adalah adakah angka berkenaan termasuk dengan angka penduduk di rumah setinggan? Jawapannya adalah TIDAK. Ini adalah kerana di Sandakan, terdapat sebuah perkampungan setinggan di Batu 3, begitu banyak rumah setinggan yang menempatkan penduduk setinggan; tidak kira warganegara atau pendatang tanpa izin, tidak pernah dikunjungi oleh pihak pembanci memandangkan perkampungan tersebut berada di atas bukit.

Menurut perangkaan tersebut, terdapat sebanyak 92.7% daripada 27.566 juta penduduk di Malaysia merupakan penduduk warganegara Malaysia dan hanya 7.3% bukan warganegara.

Di Sabah, jumlah penduduk yang dicatatkan adalah seramai 929,299 (tahun 1980), 2,468,246 (tahun 2000) dan 3,120,040 pada tahun 2010. Melalui perangkaan 2010, Sabah merupakan negeri yang ketiga teramai di Malaysia selepas Selangor dan Johor.

Persoalan ketiga adalah adakah ini bermakna jumlah berkenaan mencerminkan bilangan penduduk yang tepat dari segi bilangan penduduk di Sabah setelah beberapa bukti dan contoh yang diberikan tidak memenuhi kriteria semasa banci dijalankan?

Di samping itu juga, pertambahan penduduk sebanyak 300% sejak tahun 1980 hingga 2010 juga tidak tepat memandangkan ia tidak melibatkan penduduk dari kalangan pendatang tanpa izin yang menghuni di negeri Sabah ini dan ia sepatutnya melebihi daripada jangkauan dan boleh mendatangkan kebimbangan kepada penduduk asal yang sah di bumi Sabah dan khususnya di Sandakan ini.

Kerdau: Perang risalah tak setenang di permukaan


Setenang-tenang air di lautan, jangan disangka tiada buaya.

Begitulah boleh diibaratkan tentang keadaan kempen dalam pilihan raya kecil DUN Kerdau yang sudah masuk hari keempat.

Walaupun sekali imbas, kempen kedua-dua calon bertanding - Syed Ibrahim Syed Ahmad daripada BN dan Hassanuddin Salim daripada PAS - nampak tidak terlalu agresif, perkara sebaliknya berlaku dalam perang psikologi sesama mereka.

Dalam pusingan pertama ini, nampaknya BN lebih berjaya menarik perhatian dan memancing emosi sejumlah 8,999 pengundi di kawasan DUN itu melalui risalah tertentu.

Selain tabloid Suara Kerdau, Debat Rakyat, Khabar Pahang yang memuatkan penjelasan tentang isu yang dibangkitkan lawannya, terdapat juga majalah yang memaparkan 105 kejayaan Felda dan bahan kempen yang menghentam Hassanuddin dan pemimpin Pakatan Rakyat.

Debat Rakyat misalnya memfokuskan tentang trend sokongan pada BN dalam 14 pilihan raya kecil sebelum ini dan menjawab hujah dalam dasar bersama Pakatan melalui "Buku Jingga" yang dipersetujui PKR, DAP dan PAS.

20 takrifan PAS

Bagaimanapun terdapat juga ruangan nakal dalamnya, seperti teka silangkata yang secara tak langsung mempermain-mainkan dan sinis kepada pembangkang dan pemimpinnya.

Akhbar 28 halaman itu antaranya meminta pembaca meneka jawapan dan mengisi tempat kosong bagi beberapa kenyataan seperti:

Anwar bijak ______ pengikutnya walaupun kebenaran terbongkar.
PKR janji ______ kuasa tetapi berebut kuasa.
Parti perkauman paling teruk di Pulau Pinang.
Dulunya PAS guna ______ untuk kempen parti. Sekarang PAS untuk sewa.
PARTI KELENTONG RAKYAT.

Tabloid tanpa nama penerbit dan pencetak itu juga memberikan 20 takrifan kepada PAS dengan menggandingkannya dengan gambar pemimpin Pakatan.

Antaranya Putar Alam Semulajadi (dengan gambar Datuk Seri Anwar Ibrahim), Pemimpin Ajaran Sesat (Datuk Seri Abdul Hadi Awang), Puas Aku Sekarang (Lim Guan Eng), Perosak Akhlak Saja (Elizabeth Wong) dan Pelawak Ala Senario (Mohamad Sabu).

Suara Kerdau pula mengambil pendekatan memperkenalkan calon BN dan melaporkan aktiviti mereka sekitar pilihan raya kecil ke-15 itu dan menjawab kritikan PAS.

Manakala Khabar Pahang lebih untuk menceritakan usaha pembangunan oleh kerajaan BN di negeri Datuk Bahaman itu.

Sementara itu, di pihak PAS pula kelihatan tidak begitu rancak dengan risalahnya berbanding BN. Bagaimanapun bahan yang diedarkannya kelihatan lebih ilmiah dan kurang beremosi.

Timbulnya 'buaya' dalam lautan tenang

Bermula dengan pengedaran Buku Jingga dan ringkasannya pada hari pertama kempen, PAS juga mengambil inisiatif mengeluarkan bertajuk Gerhana dalam Pemerintahan Umno/BN Negeri Pahang.

Buku setebal 53 halaman itu, yang juga dikenali sebagai "Buku Kuning" di kalangan petugas PAS bagaimanapun menghimpunkan semula Laporan Audit Negara terhadap agensi kerajaan di Pahang yang didakwa berlaku banyak kelemahan.

Menyedari betapa getirnya undi Melayu di kawasan di mana 88.79 peratus pengundinya daripada kaum itu, PAS juga menerbitkan risalah menjelaskan 15 peristiwa yang menempelak Umno dan BN sebagai "memperlihatkan seolah-olah mereka tidak belajar adab dan tatasusila Melayu".

Ia antaranya menyenaraikan 15 'insiden' pemimpin Umno dan Raja-raja Melayu semenjak tahun 1920 lagi apabila pengasas Umno Datuk Onn Jaafar didakwa dibuang dari Istana Johor kerana mengkritik Sultan dalam isu harta.

Belum ada tabloid kelihatan dikeluarkan oleh pihak PAS, mungkin kerana mereka lebih bergantung kepaada ceramah yang diadakan saban malam bermula 26 Februari lalu apabila kedua-dua calon disahkan bertanding.

Bagaimanapun, memasuki hari keempat berkempen, 'kepanasan' itu dilihat mula naik ke permukaan apabila BN mula mendirikan lebih banyak papan besar ala papan iklan di pelbagai tempat strategik di jalan-jalan dalam kawasan seluas 273 km persegi itu.

Manakala PAS pula mula menyaingi lautan biru bendera BN dengan kehijauaan benderanya. Banyak lagi 'buaya' dalam lautan tenang timbul keluar ke permukaannya apabila tempoh berkempen masuk pusingan kedua tidak lama lagi.
-malaysiakini

01 Mac 2011

REVOLUSI JASMINE merebak ke CHINA


China rancang adakan perhimpunan baru

BEIJING - Penganjur kempen dalam talian mengecam kawalan ketat kerajaan China dalam respons kepada panggilan untuk mengadakan perhimpunan setiap minggu di seluruh negara itu dan mengumumkan protes baru akan diadakan, 6 Mac depan.

Penganjur 'perhimpunan Jasmine' yang tidak dikenali, merujuk kepada 'revolusi Jasmine' di Tunisia yang mencetuskan rusuhan di rantau Arab, menegaskan gerakan itu mendapat sokongan penuh daripada ratusan bandar di China.

Kenyataan baru yang dikirim melalui laman sosial dibuat sehari selepas pihak berkuasa China menggagalkan perhimpunan di Beijing dan Shanghai, kelmarin.

"Gerakan ini telah tersebar ke lebih 100 bandar, melebihi jangkaan awal kami yang hanya disasarkan kepada 27 bandar," menurut kenyataan penganjur.

Protes dalam talian mendesak penduduk China berkumpul untuk mengadakan demonstrasi setiap Ahad di seluruh negara untuk menekankan kemarahan awam kepada kerajaan

SELANGOR SELEPAS 3 TAHUN

Pentadbiran Selangor di bawah Pakatan Rakyat lebih bertumpu kepada kebajikan rakyat - Khalid

(Free Malaysia Today) - Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yakin Pakatan Rakyat dapat mempertahan Selangor pada pilihan raya umum (PRU) akan datang berdasarkan pencapaian dan prestasi tiga tahun mentadbir negeri itu.

“Saya yakin dapat mengekalkan Selangor kerana pentadbiran kita lebih tertumpu kepada kebajikan untuk rakyat berbanding pentadbiran sebelum ini,” katanya pada sesi minum petang bersama para editor media cetak dan elektronik di sini semalam.

Beliau berkata, berbeza dengan kerajaan terdahulu (Barisan Nasional), pentadbiran Pakatan telah melakukan banyak perubahan walaupun dalam tempoh yang singkat, seperti program “Merakyatkan Ekonomi Selangor”.

Khalid melahirkan keyakinan ini kerana hasil satu tinjauan, di antara 50 hingga 55 peratus rakyat Selangor akan mengundi Pakatan Rakyat dan lebih 60 peratus penduduk bandar-bandar di Selangor akan menyokong Pakatan PRU ke 13.

Apabila ditanya tidakkah beliau bimbang apa yang berlaku di Terengganu apabila pentadbiran yang diterajui oleh PAS hanya dapat bertahan satu penggal sahaja, beliau menjelaskan,

“Keadaan di Terengganu adalah berbeza berbanding dengan Selangor kerana perdana menteri pada ketika itu, Dr Mahathir Mohamad menyekat bayaran hasil royalti minyak berjumlah RM800 juta untuk melumpuhkan negeri itu.

Selangor banyak hasil

Di Selangor katanya, kita tidak bergantung kepada hasil minyak, kita mempunyai banyak peluang perniagaan dan pelaburan yang boleh menjana pendapatan dan malahan memberi sumbangan yang besar kepada persekutuan dari segi ekonomi dan dalam bentuk cukai.

Kepada persoalan bahawa Pakatan didakwa menghadapi masalah kepimpinan kerana terdapat pergeseran di antara ahli-ahli exco, Khalid menjelaskan bahawa Pakatan (yang terdiri dari PKR, PAS dan DAP) kini lebih mantap berbanding dahulu.

“Sudah pasti terdapat perbezaan pendapat dan pandangan di antara komponen-komponen parti. Barisan Nasional (BN) juga mempunyai masalah dalamnya sendiri.

“Tetapi yang berbeza di antara Pakatan dengan BN ialah dari segi kepimpinan…….Umno lebih dominan dalam pakatan itu,” jelas beliau

BANGUN...ANAK MUDA!


Anak muda yang akan meranapkan BN PRU 13

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA

Lebih 30 ribu Pemuda PAS dari seluruh negara berhimpun di Kota Sarang Semut, Kedah pada pagi 19 Februari 2011. Kira-kira 20 ribu darinya adalah anak-anak muda PAS dari Kedah selaku tuan rumah.Dari 15 kawasan di negeri ini mereka datang berbondong-bondong macam kelkatu keluar dari sarang. Kawasan Baling yang menghantar perwakilan teramai dengan konvoi bermotosikal. Sewaktu kepala sudah sampai ke Kompleks PAS Kedah, ekornya masih meleret berpuluh kilometer. Begitu juga konvoi dari kawasan-kawasan lain.

Di perkarangan Kompleks PAS Kedah para Pemuda berhimpun di tengah terik matahari saujana mata memandang. Macam rakyat Mesir berhimpun di medan Tahrir. Mereka tekun mendengar amanat pemimpin, bertakbir dan berikrar penuh semangat untuk mempertahankan semua kerajaan negeri Pakatan Rakyat, khususnya di Kedah.

Walaupun Kompleks PAS Kedah pernah menyaksikan perhimpunan yang lebih besar dari itu beberapa kali, tapi perhimpunan kali ini sangat istimewa kerana ia adalah perhimpunan anak-anak muda. Mereka mengeluarkan duit poket sendiri untuk datang. Setiap kepala dikenakan pula bayaran RM10 seorang untuk mendapatkan sehelai baju T.

Siapa pun tidak hairan jika Umno berjaya menghimpun orang ramai hadir ke program anjuran mereka kerana semua yang datang diberi upah, pengangkutan, baju dan makan minum semua percuma. Tapi jika ribuan manusia datang berhimpun dengan sukarela dan mengeluarkan belanja pula untuk menyertainya ia pasti akan memeningkan kepala para penguasa kerajaan yang memerintah di Pusat sekarang. Datuk Seri Najib yang mendengar laporan itu dari Cawangan Khas pastinya risau, macam risaunya Hosni Mubarak menyaksikan ribuan rakyat berhimpun di medan Tahrir.

Menteri Besar Dato’ Seri Azizan Razak yang begitu teruja dengan kehadiran para pemuda, melahirkan keyakinan bahawa PAS mampu mempertahankan Kedah dengan majoriti dua pertiga. Di hari yang sama Pengerusi BN Kedah, Dato’ Ahmad Bashah Md Hanipah yakin BN akan menawan Kedah dengan memperolehi sekurang-kurangnya 30 dari 36 kerusi DUN. Bashah bercakap anti klimaks tapi ‘tak salah’ kerana orang politik mesti kena terus bercakap begitu.

Sewaktu lebih 30 ribu Pemuda PAS berhimpun di Kota Sarang Semut, semua ahli-ahli Dewan Harian Kawasan dari seluruh negara berseminar di Shah Alam mencari jalan bagaimana untuk menarik kembali sokongan orang Melayu terhadap PAS yang nampaknya sedikit terhakis. Petunjuknya ialah keputusan pilihanraya kecil yang berlaku sejak 2008.

Menurut Dr. Wong Chin Huat, Pensyarah Sains Politik sebuah IPT yang mengulas isu berkaitan di Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa, Pakatan Rakyat boleh kehilangan 34 kerusi sedia ada jika hanya lima peratus undi Melayu berpindah (swing) ke BN.

Apabila para pendokong PR bercakap untuk menawan Putrajaya atau menambah koleksi negeri-negeri yang dikuasai, maka mahu tidak mahu peratus sokongan dari para pengundi Melayu mesti ditingkatkan berbanding perolehan 2008.


Masalah terbesar PAS ialah demokrasi yang berat sebelah, penguasaan media dan penyalahgunaan jentera kerajaan dalam pilihanraya. Terbaru, Jabatan Pendaftaran Negara mengangkut para pengundi BN dari Sabah untuk ditukar alamat ke Selangor bagi membolehkan mereka mengundi BN di Selangor.

Penjaga garisan yang diharapkan membantu pengadil melaksanakan keadilan dalam perlawanan nampaknya membantu secara terang-terangan pasukan pilihannya. Semua situasi yang berlaku di tanahair ini wujud sejak 30 tahun di Mesir. Siapa kata Mesir tiada pilihanraya? Tapi pilihanraya yang berat sebelah ini tidak membawa apa-apa erti kepada rakyat jelata.

Maka sewaktu semangat Pemuda PAS yang selama ini macam terpendam, tiba-tiba bangun dengan penuh bergelora menampakkan kebangkitan mereka di dalam PAS, sebaiknya tenaga muda yang sangat ampuh ini diguna bagi menggerakkan kebangkitan rakyat.

Apa yang Pemuda PAS boleh buat? Jika ditanya pada Pemuda Umno; tentulah kebolehan Pemuda Umno ialah menampal poster, menggantung banner, menonggeng buntut, melalak dan mencarut di hari penamaan calon serta menjadi kumpulan samseng BN yang akan melakukan pelbagai provokasi terhadap lawan. Pemuda PAS tidak begitu. Hari ini yang memimpin Pemuda PAS, sekalipun di peringkat kawasan, adalah doktor, pensyarah, jurutera dan pakar ICT. Pengikut Pemuda PAS terdiri dari semua golongan, namun majoritinya adalah golongan terpelajar yang sentiasa menguasai teknologi terkini.

Jika ini kebolehan Pemuda PAS, maka mereka wajar digerakkan menjadi pahlawan siber di alam maya dan penyebar maklumat di alam nyata. BN mempunyai 10 siaran TV, 20 siaran radio dan tujuh media cetak. PAS cuma ada Harakah. Dengan akhbar Harakah yang hanya dibenar dijual untuk ahli, PAS dan rakan-rakan PR berjaya nafikan majoriti dua pertiga di Parlimen dan tawan lima negeri. Maka bayangkan apa yang akan terjadi kepada BN jika 30 ribu Pemuda PAS ‘ditauliahkan’ sebagai pegawai penerangan untuk seluruh rakyat Malaysia.

Jangan lupa bahawa gerakan menghimpunkan rakyat jelata berdemonstrasi di Tunisia, Mesir, Algeria, Yemen, Libya, Bahrain dan lain-lain negara Arab, semuanya digerakkan oleh golongan muda melalui laman-laman social. Orang awam pun tidak kenal siapa sebenarnya pemimpin kebangkitan rakyat, kerana semuanya digerakkan melalui alam maya. Itulah kejayaan golongan muda.

Kerja seterusnya yang paling relevan dengan Pemuda PAS ialah menarik golongan muda untuk menyokong PAS. Hanya orang muda yang paling efisien dalam mempengaruhi golongan muda. Program-program kemasyarakatan terdapat golongan muda mesti ditingkatkan lima kali ganda.

Isu DAP anti Melayu dikaitkan dengan kejatuhan sedikit sokongan Melayu terhadap PAS. Hakikatnya orang Melayu sejak berzaman; ‘isu’ adalah perkara kedua yang menentukan pola sokongan terhadap mana-mana parti politik. Perkara pertama ialah ‘sentuhan budi’ (yang disokong dengan kejahilan bahawa segala kebaikan yang didatangkan kepada rakyat adalah milik Umno) menyebabkan mereka terikat menyokong Umno sekian lama.

Jika 30 ribu Pemuda PAS dapat menyambung semula misi Almarhum Ustaz Fadzil Noor untuk memasyarakatkan PAS, melalui pelbagai program yang menyentuh hati nurani rakyat jelata, maka ledakan isu negatif oleh BN terhadap PAS dapat dipadamkan begitu sahaja. Kerana orang Melayu mudah lupa dan mudah termakan budi.

Ayuh Pemuda PAS, terjemahkan misi dan misi dalam tindakan. Jika tumbang BN di Putrajaya, maka Pemudalah pemegang saham terbesarnya terhadap kejayaan tersebut.

Kase ulangi desak kerajaan hapuskan saman ekor


KUALA LUMPUR, 1 Mac: Kerajaan BN didesak menghapuskan saman ekor kerana ia merupakan sesuatu yang amat tidak praktikal untuk dilaksanakan, di samping bertentangan dengan undang-undang.

Selain itu, Kerajaan BN turut didesak menarik balik semua senarai hitam ke atas pemandu dan menghapuskan saman ekor yang lama kerana dua perkara itu juga turut bertentang dengan undang-undang, di samping jelas menindas rakyat.

Pengerusi Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase), Datuk Mahfuz Omar dalam desakannya berkata, setiap saman sepatutnya dikeluarkan secara terus kepada individu terbabit sejurus selepas kesalahan dilakukan, tetapi saman ekor tidak pula sedemikian.

Menurut beliau, sebaliknya, saman ekor atau istilah rasminya, Notis Pol. 170A merupakan notis yang dikeluarkan oleh PDRM kepada pemilik kenderaan untuk memberi maklumat butiran pemandu kenderaan di bawah Seksyen 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang melakukan kesalahan memandu melebihi had laju.Katanya, saman ekor dihantar secara pos berdaftar kepada pemilik kenderaan, manakala saman lain dikeluarkan secara terus kepada pemandu kenderaan sejurus selepas kesalahan dilakukan (kendiri).

"Pindaan yang dilakukan oleh Kerajaan Malaysia terhadap Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memasukkan takrif imej yang dirakam ke dalam Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan 2010), dengan pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), jelas amat menindas rakyat dan menguntungkan syarikat swasta terbabit iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan Commercial Circle (M) Sdn Bhd," katanya.

Menjelaskan perkara itu dalam sidang akhbarnya yang diadakan ketika pertemuannya dengan pemilik-pemilik kenderaan yang mempunyai saman ekor di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Wangsa Maju, di sini, hari ini, beliau berkata, pelaksanaan AES akan membolehkan dua syarikat swasta terbabit mengaut keuntungan sekurang-kurangnya RM3.8 bilion setahun.

Dalam pertemuan yang diadakan sekitar jam 11 pagi itu, beliau turut ditemani barisan peguam Kase dan beberapa orang kepimpinan Kase lain yang begitu prihatin dengan nasib para pemandu yang semakin tertindas berada di bawah pemerintahan BN sejak dulu.

Penindasan tersebut pasti lebih dirasai rakyat apabila kadar kompaun baru di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 yang dikeluarkan JPJ, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan dikuatkuasakan hari ini.

Ini berikutan penyusunan semula kesalahan lalu lintas yang dibuat oleh kabinet daripada tiga kategori kepada empat kategori, iaitu mengikut kelas kenderaan, tahap keseriusan dan jenis kesalahan, nilai kompaun bertambah mengikut tempoh pembayaran kompaun dan kompaun berganda akan dikenakan terhadap pemandu yang melakukan kesalahan berulang.

Mengikut penyelarasan baru itu, pengguna jalan raya yang gagal menjelaskan kadar kompaun dalam tempoh 15 hari akan dinaikkan daripada RM150 kepada RM200, seterusnya dinaikkan kepada RM300 sekiranya tidak dijelaskan dalam tempoh 30 hari, sementara pemandu yang gagal membayar saman dalam tempoh 60 hari pula akan diheret ke mahkamah.

Bagi pemandu yang menyumbang kepada kemalangan, kesesakan lalu lintas dan kesalahan berkaitan perkhidmatan teksi, kadar kompaun maksimum sebanyak RM300 akan dikenakan dan ia tidak akan dikurangkan walaupun dijelaskan lebih awal.

Mahfuz yang juga Naib Presiden PAS berkata, kesemua itu akan menjadi lebih mudah untuk dilaksanakan oleh Kerajaan BN apabila ia turut dikaitkan dengan pelaksanaan AES.

"Sistem tersebut diwujudkan bukan untuk mendidik pemandu supaya menjadi pemandu berhemah, tetapi untuk mengaut keuntungan hasil dari penindasan terhadap rakyat, pemandu atau orang ramai," katanya.

Justeru itu, pihaknya tidak akan membiarkan Kerajaan BN terus menindas rakyat berhubung perkara itu dan beliau berjanji akan turut mendedahkannya secara terperinci dalam persidangan Dewan Rakyat nanti.

"Demikian juga dengan tindakan menyenarai hitamkan pemandu yang tidak menjelaskan saman ekor dalam masa segera dan sehingga tertunggak, ia bukan berada di bawah bidang kuasa polis, tetapi JPJ.

"Itu pun tidak boleh dilaksanakan dengan mudah oleh JPJ kerana ia hanya boleh dilaksanakan setelah dibawa kemahkamah dan diputus oleh mahkamah," katanya.

Namun kini, katanya, perkara itu menjadi di sebaliknya pula apabila tindakan tersebut dilakukan oleh pihak polis, menjadikan semua itu bertentangan dengan undang-undang.

"Tentangan kami ke atas saman ekor bukanlah untuk menggalakkan orang ramai memandu laju melebihi had laju yang dibenarkan, tetapi kepada pihak polis, untuk mendidik orang ramai supaya menjadi pemandu berhemah, polis sendiri perlu berhemah dengan mematuhi peraturan-peraturan itu terlebih dahulu sebelum mengeluarkan saman ekor kepada orang ramai," katanya.

Pada pertemuan itu, beliau turut mengedarkan contoh surat yang dibuat oleh pihaknya kepada orang ramai untuk dikemukakan kepada Pengarah JPJ yang berupa tindakan pemandu untuk membawa kes itu ke mahkamah sekiranya disenaraihitamkan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...