16 April 2011

KEPUTUSAN KESELURUHAN

Malaysiakini (BM Version)

‎9.30pm Keputusan keseluruhannya, BN memenangi 55 kerusi, DAP (12), PKR (3) dan Bebas (1). Keputusan itu menunjukkan BN kehilangan lapan kerusi, berbanding 63 kerusi yang dimenanginya pada 2006. DAP dan PKR juga menyapu bersih kesemua lima di Kuching

KEPUTUSAN KESELURUHAN

Malaysiakini (BM Version)

‎9.30pm Keputusan keseluruhannya, BN memenangi 55 kerusi, DAP (12), PKR (3) dan Bebas (1). Keputusan itu menunjukkan BN kehilangan lapan kerusi, berbanding 63 kerusi yang dimenanginya pada 2006. DAP dan PKR juga menyapu bersih kesemua lima di Kuching

PEGAWAI SPR DITANGKAP BERI RISALAH BN KPD.PENGUNDI


RT N65 Senadin: SK K Baram 2 - pegawai spr yg ditangkap beri risalah BN dikeluarkan 12pm

Pakatan dahului pengiraan awal

Setelah melalui tempoh kempen memeritkan sejak 10 hari lalu, pengundi akan membuat keputusan di peti undi dalam pilihan raya negeri ke-10.
Seramai 979,796 pemilih berdaftar di Sarawak akan mengundi memilih 213 calon untuk mengisi 71 kerusi DUN.

Sejumlah 1,749 pusat pengundian dibuka di sekolah, dewan orang ramai, rumah panjang dan dewan serbaguna - mulai jam 8 pagi hingga 5 petang ini.
Pertandingan kali ini dilihat sebagai pertembungan antara BN dan Pakatan Rakyat walau terdapat parti lain dan calon bebas yang turut bertanding.
Kempen sebelum ini menyaksikan ketua menterinya Tan Sri Abdul Taib Mahmud, yang memegang jawatan itu sejak tiga dekad lalu, menjadi sasaran utama Pakatan manakala BN terus menggunakan isu pembangunan dalam kempennya.
Pemerhati menjangkakan Pakatan akan berjaya mendapat sokongan lebih besar kali ini, berdasarkan faktor anti-Taib.
Taib Mahmud yang bertanding bagi penggal ketiganya mengetuai BN yang bertanding di kesemua kerusi.

Parti PBB yang diketuai Taib bertanding di 35 kerusi, manakala parti komponen BN yang lain masing-masing SUPP (19), PRS (9) dan SPDP pula bertanding di lapan kerusi.
Sementara itu, PKR bertanding di 49 kerusi, Snap (26), DAP (15), PCM (6), PAS (5).
Sebelum dibubarkan, BN menguasai 63 daripada 71 kerusi di DUN Sarawak, iaitu PBB (35), SUPP (12), PRS (8) dan SPDP (8). Manakala DAP mewakili enam kerusi dan PKR satu kerusi. Satu lagi kerusi diwakili oleh PCM.
Dalam pilihan raya negeri kali ini, secara keseluruhannya 41 orang calon lagi bertanding sebagai calon bebas.
Daripada jumlah itu, berlaku pertandingan satu lawan satu di 27 kerusi, pertandingan tiga penjuru di 23 kerusi, 17 (empat penjuru) , dua (lima penjuru dan dua kerusi berdepan pertandingan enam penjuru.

Perhatian ditumpukan kepada 28 kerusi yang telah dikenalpasi
berlaku persaingan sengit di antara BN dan Pakatan yang meletakkan sasaran untuk menghalang peluang BN meraih majoriti dua pertiga.
Pakatan mensasarkan untuk memenangi sekurang-kurangnya 24 kerusi.
Kawasan DUN yang mempunyai jumlah pengundi paling besar ialah Pending (29,498 pengundi) manakal jumlah yang paling kecil di Ba' Kelalan (6,958)
Pusat pengundian dibuka pada 8 pagi dan akan ditutup pada 5.30
petang. Keputusan tidak rasmi dijangka akan dapat diketahui bermula 6 petang.
Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya, keputusan rasmi akan dapat diketahui menjelang jam 8 malam.
Bagaimanapun pusat pengundian di luar bandar dengan jumlah pengundi yang kecil dijangka akan ditutup menjelang 11.30 pagi. Keputusan tidak rasmi bagi kawasan ini dijangka akan diketahui lebih awal.

LAPORAN LANGSUNG

1.20pm Stesen radio berbahasa Cina milik kerajaan - Ai FM - melaporkan kira-kira 40 peratus telah keluar mengundi.

1.15pm Pengiraan undi di kerusi yang ditutup awal, menunjukkan PKR mendahului di Layar, Meluan, kakus, Tamim, Jepak, tasik biru, dan Ba'Kelalan. BN mendahului di Saribas.

1pm: Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), sejumlah 21.71 peratus atau 233,134 pengundi telah keluar mengundi setakat pukul 12 tengah ini.

12.54am: PKR kata mereka juga mendahului dalam awal pengiraan undi di Layar and Meluan.

Bagaimanapun, di Saribas, BN mendahului dengan 343 undi dari enam pusat pengundi yang telah dikira. Ia merupakan kira-kira 10 peratus jumlah undian.

Saribas dianggap sebagai salah satu kerusi yang PKR berpeluang tertinggi untuk menang. Majoriti BN dalam pilihan raya negeri lepas hanya 94 undi.

12.49am: Keputusan tidak rasmi dari ibupejabat PKR:

Kakus

PKR - 122
BN - 70
PCM - 1
Bebas - 5, rosak 1

Tamin

PKR - 113
BN - 38

Kedua-dua kawasan majoriti Iban itu, nampaknya undi beralih kepada Pakatan. Tetapi ia adalah keputusan awal tidak rasmi.

12.25pm: Satok (Kuching): Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin melawat Satok dengan diiringi penyandang kerusi tersebut, Datuk Abang Johari Abang Openg. Turut mengiringi beliau ialah kira-kira 20 orang, termasuk mereka yang sebelum itu memberitahu ejen PKR supaya "balik kampung".

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein pula mengunjungi kawasan majoriti Melayu-Melanau pada sebelah paginya,.

Pada 2006, Abang Johari memenangi kerusi tersebut bagi kali ketujuh dengan majoriti di bawah 3,000 undi.

12.30pm: Ba'Kelalan - Ketua PKR Sarawak, Baru Bian, yang juga calon bagi kerusi Ba'Kelalan, memberitahu Malaysiakini bahawa proses pengundian bagi kerusi tersebut sedang berjalan lancar.

Menurutnya, semua pusat mengundi di kawasan itu akan ditutup pada jam 1 tengahari. Kerusi itu mempunyai 6,958 pengundi. Keputusan tidak rasmi akan diketahui selepas jam 2 petang.

Pengiraan undi telahpun bermula di pusat mengundi yang telah ditutup.

Keputusan tidak rasmi setakat ini:

PKR - 245 undi
BN - 223 undi

12.10pm: Bukit Saban - 29 daripada 34 pusat mengundi bagi kerusi Majoriti Iban ini telah ditutup pada jam 12 tengahari

Semua pusat mengundi itu, yang terletak di rumah panjang, ditutup antara jam 11 dan 12 tengahari. Proses pengiraan undi sedang berjalan.

Bukit Saban, sebuah kerusi luar bandar di bawah kawasan parlimen Betong, menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara penyandangnya, Robert Lawson Chuat (BN-PBB), Dayrell Walter Entrie (SNAP) dan Edward Jerah (PKR).

Di pusat mengundi di SK Suri, yang hanya mempunyai 265 pengundi, "BN" paling kerap kedengaran di bilik kiraan undi, manakala "PKR" kedengaran sekali-sekala, dan hampir kedengaran 'SNAP".

Peratusan keluar mengundi ialah 79 peratus dengan 210 pengundi.

11.54am: Piasau (Miri) - Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Peter Chin bermesra dengan para pengundi di SJK(C) Chung Hua Lutong yang merupakan salah sebuah pusat pengundian bagi kerusi Miri.

Pusat pengundian itu terletak berhadapan dengan pejabat Petronas, yang mempunyai kakitangan yang ramai di bandar tersebut.

Ketika ditemui, ahli parlimen Miri dari SUPP itu berkata, beliau masih tidak pasti tentang sentimen para pengundi.

"Mungkin ia akan lebih jelas pada sebelah petang ini."

11.35pm: Satok (Kuching) - Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengundi di SK Merpati Jepang, beberapa minit selepas
pertengkaran antara pemimpin PBB dan ejen PKR berakhir.

Beliau tiba dengan menaiki kereta Rolls Royce warna perak dan berkata beliau optimistik tentang peluang BN hari ini.

Ditanya mengenai ramalan yang BN mungkin kehilangan 30 kerusi, Taib kata: "Saya akan membuktikan mereka silap."

Beliau juga menolak tanggapan bahawa beliau percaya perkara
tahyul, tetapi berkata pilihan raya negeri diadakan pada masa yang tepat.

Ketika hendak Taib beredar, dengan diiringi calon BN Satok dan timbalan presiden PBB, Datuk Abang Johari Abang Openg, sekumpulan ejen PKR smelaungkan "Reformasi!"

Sementara itu, Datuk Fadillah Yusof berkata ejen PKR tidak faham bahawa orang ramai menggunakan pintu masuk yang berbeza kerana mengundi di saluran yang berlainan di kompleks tersebut - setengahnya di sekolah rendah, manakala yang lain di sekolah menengah.

Penyokong PBB memberitahu ejen-ejen PKR supaya "balik semenanjung". Polis meminta hadirin yang telah semakin, mencecah kira-kira 50, supaya beredar keluar dari lingkungan 50 meter dari pusat pengundian.

Kecuali insiden tersebut, hari pengundian adalah tenang di Satok.
11.34am: Beting Maro - Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan berkata, beliau yakin PAS berpotensi besar menang di Beting Maro dan dua lagi DUN.
"Kalau tak menang, paling kurang pun undi akan meningkat (pada kita)," katanya ketika ditemui di Kampung Hilir, Pusa.
Turut ditemui ialah calon PAS Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus yang mengunjungi SJKC Chung Hua - pusat pengundian terbesar di DUN ini dengan lebih 1,000 pengundi di DUN ini.
Ketika ditemui pemberita, beliau kelihatan yakin selepas menemui sebahagian penduduk di Beladin – daerah mengundi terbesar dalam Beting Maro.
"Tidak kisahlah berapa majoriti, asal menang sudah," kata nya yang sering disapa isyarat "peace" (nombor 2).
Abang Ahmad merupakan calon nombor dua di kertas undi.
11.29am: Satok (Kuching) - Perbalahan berlaku di SK Merpati Jepang apabila ejen-ejen PKR masuk ke pusat pengundian untuk mengadu kepada SPR bahawa ada yang masuk ke pusat tersebut menerusi laluan yang tidak dibenarkan.
Mereka juga bertanya kepada pegawai polis di situ mengapa seorang lelaki yang memakai Kemeja-T BN, dibenarkan masuk ke dalam pusat pengundian.

Mereka bagaimanapun dihalang oleh timbalan menteri BN, Datuk Fadillah Yusof, yang cuba menarik mereka dari situ, menyebabkan seorang ejen PKR memintanya jangan mengasarinya.
"Berhenti tolak saya, menghormati undang-undang!" kata lelaki itu.

Fadillah kemudiannya menarik pas SPR dari lelaki itu, yang kemudian meminta pihak media mengambil gambar kad tersebut.
Insiden jerit-menjerit berlaku, menyebabkan seorang penyokong BN tampil memberitahu lelaki itu "Awak tidak menghormati YB!"

Dia dihalang oleh orang lain yang memberitahunya: "Ini pusat pengundian, bukan gelanggang bergaduh."
11.30am -Sibu - Calon DAP bagi kerusi Bawang Assan, Alice Lau mengadu bahawa pegawai pengurus pilihan raya Wong See Meng, melihat bagaimana pengundi memangkah kertas undi mereka.

Beliau mendakwa, insiden tersebut berlaku di SJK Chung Hua - pusat pengundian terbesar dengan seramai 6,000 pengundi.

"Pengundi mengadu kepada ejen pengundian DAP, bahawa Wong See Meng berbuat demikian,"katanya.

"Saya juga menerima aduan ada yang tidak dapat kertas undi mereka dan seorang lelaki membawa enam kad pengenalan, dengan mendakwa dia membantu warga emas untuk mendaftar," katanya kepada Malaysiakini.

Wong See Men kemudian menafikan yang beliau melihat bagaimana orang ramai memangkah kertas undi mereka.

"Sebab saya (buat begitu)... adalah untuk menjaga kebajikan pengundi yang berusia, mana tahu mereka mungkin terjatuh," katanya kepada Malaysiakini.

"Tidak, saya tidak ada sebarang kepentingan," katanya dengan mengangkat kedua-dua belah tangannya.

Alice Lau juga mengadu kepada Wong See Meng bahawa penyokong SUPP bertugas dalam lingkungan jarak 50 meter.
11.25am: Padungan (Kuching) - Kontroversi kecil berlaku di Sekolah Rendah Song Kheng Hai apabila pengundi mendakwa terdapat tandatangan di kertas undi. Mereka bimbang ini akan dianggap sebagai undi rosak.

Petugas DAP, Johnny Ng berkata isu berkenaan telah diselesaikan dengan pegawai pilihan raya silap menandatangani di kertas undi berkenaan.

"Dia ikut peraturan lama. Peraturan baru sekarang tidak perlu sebarang tandatangan,” kata Ng.

Menurutnya, pegawai berkenaan juga memberi jaminan bahawa sebarang bantahan berhubung perkara itu semasa pengiraan undi akan ditolak.

Sekolah ini adalah pusat pengundian bagi kerusi Padungan yang menyaksikan pertandingan antara penyandangnya Dominique Ng (Bebas), Wong King Wei (DAP) dan Sim Kiang Chion (BN).
11.05am: Beting Maro - Kebanyakan pusat pengundian sibuk sejak awal pagi ini kerana ramai menjangkakan hujan pada sebelah petang.

Tiada kakitangan atau pekerja parti yang kelihatan berkempen. Keadaan dilaporkan tenang dan lancar.

edyesdotcom: LIVE COVERAGE PILIHANRAYA NEGERI SARAWAK !!

edyesdotcom: LIVE COVERAGE PILIHANRAYA NEGERI SARAWAK !!: "<p><a href='http://www.coveritlive.com/mobile.php/option=com_mobile/task=viewaltcast/altcast_code=e82d4d55c..."

P'raya S'wak tenang, tak seperti semenanjung

Suasana hari pengundian dalam pilihan raya negeri Sarawak, terutamanya di kawasan luar bandar amat berbeza dengan keadaan yang biasa berlaku di Semenanjung Malaysia.
Tinjauan Malaysiakini mendapati hampir tiada perayu undi – sama ada dari Pakatan Rakyat atau BN – dikesan di beberapa pusat pengundian di Pusa, dalam DUN Beting Maro.
Turut diperhatikan, hanya Pakatan Rakyat yang mendirikan 'pondok panas' di sini sedangkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengeluarkan larangan bagi menghalang tindakan memancing undi dijalankan di hari pengundian.

Larangan berkenaan mula dikuatkuasakan pada pilihan raya kecil pada Mei 2009 melalui penguatkuasaan Seksyen 26 (1) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.
Sementara itu, suasana juga tenang apabila pengundi dilihat terus berangkat pulang apabila selesai membuang undi.

Tiada jeritan, sorakan dan kata mengata berlaku di antara kumpulan para penyokong yang lazimnya berkumpul di luar pusat pengundian, seperti yang biasa diperhatikan di semenanjung.

Keadaan ini mungkin disebabkan hubungan kemasyarakatan yang lebih erat antara satu sama lain di kawasan ini.
Para pengundi dilihat berpusu-pusu keluar untuk menunaikan tanggungjawab mereka sejak awal pagi lagi dan banyak pusat mengundi telah ditutup seawal jam 11.30 pagi ini.
Seramai 979,796 pemilih berdaftar di Sarawak layak mengundi hari ini di 71 kerusi DUN yang ditandingi oleh 213 orang calon.

Proses pengundian itu dijalankan hari ini di 1,749 pusat pengundian yang dibuka di sekolah, dewan orang ramai, rumah panjang dan dewan serbaguna di seluruh negeri.
Pertandingan kali ini dilihat sebagai pertembungan antara BN dan Pakatan Rakyat walau terdapat parti lain dan calon bebas yang turut bertanding.

Parti PBB yang diketuai Taib bertanding di 35 kerusi, manakala parti komponen BN yang lain masing-masing SUPP (19), PRS (9) dan SPDP pula bertanding di lapan kerusi.
Sementara itu, PKR bertanding di 49 kerusi, Snap (26), DAP (15), PCM (6), PAS (5).
Sebelum dibubarkan, BN menguasai 63 daripada 71 kerusi di DUN Sarawak, iaitu PBB (35), SUPP (12), PRS (8) dan SPDP (8). Manakala DAP mewakili enam kerusi dan PKR satu kerusi. Satu lagi kerusi diwakili oleh PCM.

P'raya negeri S'wak: Pengundian bermula

Setelah melalui tempoh kempen memeritkan sejak 10 hari lalu, pengundi akan membuat keputusan di peti undi dalam pilihan raya negeri ke-10.
Sejumlah 213 orang calon bertanding bagi merebut 10 kerusi yang dipertandingkan kali ini.

Pertandingan kali ini tetap berlangsung di antara BN dan Pakatan rakyat walau terdapat pelbagai parti pembangkang dan calon bebas yang mengambil bahagian.
Kempen sebelum ini menyaksikan ketua menterinyna Tan Sri Abdul Taib Mahmud, yang menjawat jawatan itu sejak tiga dekad lalu, menjadi sasaran utama Pakatan Rakyat manakala BN terus menggunakan isu pembangunan dalam kempennya.

Pemerhati menjangkakan Pakatan akan berjaya mendapat sokongan lebih besar kali ini, berdasarkan faktor anti-Taib.
Taib Mahmud yang bertanding bagi penggal ketiganya mengetuai BN untuk bertanding di kesemua 71 kerusi.

Parti PBB yang diketuai Taib bertanding di 35 kerusi, manakala parti komponen BN yang lain masing-masing 9 untuk PRS dan 8 kerusi bagi SPDP.
Sementara itu, PKR bertanding di 49 kerusi, Snap (26), DAP (15), PCM (6), PAS (5).
Secara keseluruhannya 41 orang calon lagi bertanding sebagai calon bebas.

Daripada jumlah itu, berlaku pertandingan satu lawan satu di 27 kerusi, pertandingan tiga penjuru di 23 kerusi, 17 (empat penjuru) , dua (lima penjuru dan dua kerusi berdepan pertandingan enam penjuru.
-MK

SIARAN LANSUNG -COER IT LIVE

http://wrlr.blogspot.com/2011/04/cover-it-live-tumbangkan-regim-bn.html

DUN Sarawak: Referendum uji 1 Malaysia Najib, kuasa 30 tahun Taib

ANALISIS, 16 April — Selepas tsunami politik Mac 2008, arena politik negara menyaksikan satu lagi detik penting yang akan menjadi ukuran populariti Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR).

Jika tiga tahun lalu, sekitar 11 juta orang pengundi menyertai gelanggang memberi mandat pada pilihan raya umum ke-12, yang turut menyaksikan pilihan raya Dewan Undangan Negeri semua negeri kecuali Sarawak, hari ini hampir sejuta pengundi menjadi harapan kepada kedua-dua perikatan itu dan juga calon-calon Bebas — dalam pilihan raya negeri Sarawak yang paling sengit.

Pun begitu, pilihan raya hari ini dilihat sebagai pungutan suara ke atas kepimpinan Tan Sri Abdul Taib Mahmud yang memimpin Sarawak sejak lebih 30 tahun.

Kepimpinannya genap tiga dekad pada 26 Mac lalu. Ketua Menteri paling lama memimpin ini, yang melangsungkan perkahwinan kali kedua tahun lalu ekoran kematian isterinya, turut berhadapan dengan siri dakwaan rasuah dan salah guna kuasa — membawa kepada keluarga dan rakan-rakannya mengumpulkan kekayaaan.

Meskipun dakwaan dan tanggapan sedemikian belum dibuktikan di mahkamah terbuka sehingga kini, penilaian pengundian dan masyarakat menjadi penentu dalam pengundian hari ini — hari penentuan — sama ada BN boleh mengekalkan pemerintahannya sejak Sarawak menyertai Malaysia pada 1963 atau PR akan melangkah ke bumi Kenyalang, kalau tidak menguasai kedudukan lebih baik kali ini.

Awalnya, PR dikatakan hanya akan memenangi beberapa kerusi tambahan berbanding lapan kerusi dikuasai pembangkang termasuk enam oleh DAP dan satu oleh PKR pada pilihan raya terakhir Mei 2006.

Buat julung kali pemimpin tertinggi BN, Datuk Seri Najib Razak menyifatkan pilihan raya negeri kali ini sebagai yang paling sengit dalam sejarah negeri Sarawak.

Beliau dilaporkan berkata sasaran BN ialah mempertahankan kerajaan negeri dan jika memperoleh majoriti dua pertiga ia adalah satu bonus.

Pembangkang menggunakan setiap isu sama ada tanah atau rasuah sepanjang kempen 10 hari lalu untuk memikat sokongan dengan menyasarkan Taib yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

Malah, isu Kementerian Dalam Negeri (KDN) menahan kitab Injil versi Bahasa Malaysia atau Alkitab dilihat meningkatkan sentimen rasis di antara kaum Melayu-Melayu di mana pentadbiran Taib memihak dan masyarakat Cina dan Dayak Kristian.

Ia menyebabkan Taib yang mesra dengan panggilan “pek moh” menuduh tindakan meletakkan tag dan tanda pada Alkitab sebagai “tindakan bodoh.”

Pada 2 April lalu Putrajaya memperkenalkan penyelesaian 10 perkara. Malah ini bukan satu-satunya rasa tidak senang hati yang dapat dilihat dengan jelas melibatkan kerajaan BN negeri dan persekutuan.

Najib yang secara peribadi mengetuai kempen sepanjang enam hari terakhir juga cuba meredakan rasa tidak puas hati di kalangan pengundi Sarawak dengan mengatakan bahawa Taib akan melepaskan jawatannya dalam waktu terdekat selepas pilihan raya.

Beliau seterusnya menjelaskan sudah ada pelan peralihan kuasa.

Kenyataan ini yang dikeluarkan pada malam Ahad lalu membuktikan isu Taib mendominasi pilihan raya negeri ini, yang buat pertama kali sengit dalam sejarah negeri Sarawak itu yang mempunyai penduduk tidak sampai tiga juga orang.

Bagaimanapun seolah-olah tidak bersetuju dengan pandangan Najib itu, Taib berkata, beliau bersedia melepaskan kedudukannya dalam “beberapa tahun.”

Menurut pemimpin-pemimpin veteran seperti Lim Kit SIang dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri, yang pernah berada dalam kerajaan sebelum dipecat pada September 1998, ini bukan kali pertama cakap-cakap mengenai peralihan kuasa muncul.

Pemimpin-pemimpin pembangkang mendakwa Taib pernah membuat janji-janji sedemikian tetapi tidak pernah menunaikan.

Najib dengan jelas melihat Taib sebagai liabliti dalam pilihan raya. Malah beberapa pemimpin Umno kanan yang ditemui awal tahun lalu juga pernah melahirkan pandangan sedemikian, ketika wujud desas-desus pilihan raya negeri akan diadakan pertengahan tahun lalu.

Jika tidak, berbanding sebelum ini, ini kali pertama seorang perdana menteri dan timbalannya menghabiskan sebahagian besar masa mereka membantu jentera BN termasuk tidak mengadakan mesyuarat mingguan Kabinet pada Rabu lalu.

Perkara ini juga diperakui oleh media-media yang prokerajaan pusat dan BN.

Laporan Bernama Online malam tadi menyebut, mengakhiri lawatannya ke kawasan penempatan masyarakat Iban di pekan Kapit dan Song di Hulu Rajang hari ini (semalam), Najib menyampaikan amanat terakhir kepada rakyat Sarawak sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur.

“Jangan undi ikut sentimen. Persoalan yang harus difikirkan oleh pengundi Sarawak ialah kerjasama antara pusat dan negeri untuk masa depan yang lebih terjamin (memandangkan) Sarawak adalah sebuah negeri yang besar dan luas dan perlu banyak pelaburan terutama dari segi prasarana yang maju dan moden,” kata Najib yang juga Presiden Umno dan Menteri Kewangan.

Kata laporan itu, Najib telah muncul sebagai tunggak kempen BN selepas pembangkang melancarkan “serangan” bertalu-talu terhadap tempoh lama Taib Mahmud memegang jawatan sebagai Ketua Menteri.

Bertolak daripada dakwaan dan label Taib sebagai “liabiliti” kepada BN kali ini, laporan-laporan media memetik pemimpin parti komponen BN sendiri melemparkan kenyataan bahawa jika BN Sarawak gagal memperlihatkan kembali prestasi lalu khususnya membabitkan Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), Umno, MCA dan Gerakan akan mengembangkan sayap masing-masing ke bumi Kenyalang ini.

Meskipun ada yang menganggap bahawa pilihan raya ini hanya pungutan suara ke atas kepimpinan Taib, tetapi ada juga yang melihat mandat hari ini juga akan menjadi ujian kepada kredibiliti dan gagasan 1 Malaysia yang dibawa Najib. Tahun ini genap dua tahun Najib menjadi perdana menteri dengan gagasannya itu.

Populariti beliau dikatakan masih tinggi, dalam lingkungan 69 peratus sebagaimana diumumkan oleh kajian Merdeka Center akhir tahun lalu. Najib sendiri cuba mengadakan pertemuan dengan masyarakat Kristian di Sarawak bagi menyelesaikan isu Alkitab.

Sebagaimana dikatakan oleh presiden Aliran, P. Ramakrishnan, kerajaan persekutuan sendiri berkempen di Sarawak.

Jika Taib gagal di Sarawak hari ini, ia juga dilihat sebagai petanda kepada gagasan 1 Malaysia Najib.

Sebagaimana pernah dikatakan awal bulan ini kepada Reuters oleh Najib, keputusan malam ini akan menjadi penentu dan kayu ukuran kepada tarikh pilihan raya umum ke-13 - yang pertama di bawah kepimpinan Najib.
-TMI

15 April 2011

Raja Petra: Saya tak belot, masih bersama pembangkang

KUALA LUMPUR, 15 April — Blogger kontroversial Raja Petra Raja Kamaruddin menegaskan beliau masih bersama barisan pembangkang sambil menafikan beliau telah membelot hanya kerana memberi TV3 satu temu bual eksklusif, yang disiarkan semalam dan kelmarin.

Raja Petra (gambar) mencetuskan kegemparan dua hari lalu apabila dalam temu bual itu mengatakan bahawa beliau tidak pernah menuduh Perdana Menter Datuk Seri Najib Razak atau isterinya Datin Seri Rosmah Mansor terbabit dalam kes pembunuhan wanita Mongolia Altantuya Sharibuu.

Editor portal Malaysia Today ini menjelaskan keputusan memberikan temu bual itu kepada The Malaysia Insider hari ini.

Respons penuh adalah seperti berikut:

TMI: Baru-baru ini anda berada di Australia, bermakna anda mempunyai pasport untuk mengembara. Di mana anda berada sekarang dan di mana anda tinggal (sekarang)? Adakah anda akan balik ke Malaysia dalam waktu terdekat?

RPK: Sekarang saya di Bali. Dan, tidak. Saya tidak akan balik ke Malaysia, sekurang-kurangnya sehingga kerajaan (yang ada sekarang) tukar. Jika Barisan Nasional (masih memerintah, maka saya sepatutnya akan dikebumikan di Brookwood sebelah ibu saya apabila saya meninggal dunia.

Mengapa anda bertanya sama ada saya balik ke Malaysia? Disebabkan temu bual saya dengan TV3? Jika saya mengadakan temu bual dengan TV3 dan kemudian kembali ke Malaysia (yang bermakna saya tidak boleh jika saya tidak memberikan temu bual), bukannya terlalu jelas bahawa temu bual itu menyebabkan (saya) membelot?

Langkah bodoh, bukan anda fikir begitu?

TMI: Mengapa anda memberikan TV3 temu bual? Anda pernah menyerang akhbar, khususnya media arus perdana di Malaysia sebelum ini. Mengapa percaya mereka? Apakah tiada ruang lain?

RPK: Adakah saya perlu percaya mereka untuk memberikan satu temu bual? Saya tidak percaya sama ada anda sendiri atau Malaysia Insider. Saya fikri anda alat bagi Khairy Jamaluddin dan Kalimullah Hassan. Lagi anda hantar (soalan) dan saya pun jawab.

Anda datang kepada saya. Saya tidak pergi kepada anda. TV3 juga datang jumpa saya. Saya tidak pergi jumpa mereka.

TMI: Sekarang, PKR menyifatkan anda sebagai orang yang tidak berpendirian, seolah-olah mahu mencemar nama Datuk Seri Anwar Ibrahim. Adakah ia benar ataupun mereka memberi reaksi berlebihan?

RPK: Sesiapa yang mengecam Najib, (Datin Seri) Rosmah (Mansor), (Tun Dr) Mahathir (Mohamad), (Tan Sri) Muhyiddin (Yassin), Khairy, (Datuk) Mukhriz (Mahathir) dan sebagainya adalah (mereka) yang mencintai tanah air, anugerah Tuhan, rakyat Malaysia yang setia, dan penjelmaan Ghandi dan Mother Teresa, sebagaimana dianggap oleh pembangkang.

Sesiapa, walaupun membuat kritikan kecil terhadap pembangkang atau pemimpin mereka, dianggap sebagai pengkhianat, orang yang tidak berpendirian, telah membelot, melakukannya kerana wang dan macam-macam lagi.

Inilah mentaliti pembangkang yang tipikal.

Mereka menuduh kerajaan tidak membenarkan kebebasan bersuara. Mereka maksudkan, sudah tentu, kebebasan untuk mengkritik kerajaan. Tetapi apabila anda mengkritik pembangkang, itu bukan kebebasan untuk bersuara. Anda Judas.

Tunjukkan saya satu perkara dalam temu bual dengan TV3 yang saya tidak pernah sebutkan sebelum ini. Adakah ada apa-apa yang baru dalam temu bual TV3 atau saya hanya mengulangi?

Orang kata: Saya hanya tulis di Malaysia Today. Berapa ramai yang sebenarnya membaca Malaysia Today? Berapa ramai yang akses internet? Sangat sedikit! Televisyen, bagaimanapun, televisyen menjangkaui 97 peratus penduduk, mereka kata.

Tetapi, akhirnya apabila saya muncul dalam televisyen mereka kecewa. Mengapa? Adakah anda fikir TV3 akan menyiarkan temu bual, kalau saya membantai Najib dan mengecam kerajaan? Mereka memberikan saya masa siaran kerana saya mengkritik Anwar.

Bermakna saya tidak pernah mengkritik Anwar sebelum ini? Malah, Anwar mengkritik ketika saya berucap di Sydney, Australia. Anda boleh melihat video di YouTube. Jadi, sudah lama kami telah mengkritik satu sama lain.

Pada 2004, saya berhenti daripada Suara Keadilan dalam keadaan meradang ketika konvensyen PKR di Ipoh ekoran konflik dan bertumpu sepenuh masa di Malaysia Today. Jadi itulah persengketaan, jika anda mahu memanggilnya, sudah berusia tujuh tahun, bukan sesuatu yang baru.

Apa yang berbeza antara dulu dan sekarang ialah, dulu kritikan saya tertumpu kepada internet. Sekarang ia muncul dalam televisyen nasional. Itu sahaja perbezaannya. Dan, itu adalah isu sebenar di sini.

Jika saya mengatakan apa yang saya kata menerusi radio dan televisyen Australia (yang saya ada lakukan), maka orang tidak akan kecewa. Tetapi, apabila saya mengatakan yang sama menerusi TV3, mereka kecewa. Ini kerana TV3 dimiliki oleh Umno.

Tetapi jika TV3 dimiliki oleh Anwar Ibrahim, mereka tidak kisah. Oleh kerana ia dimiliki oleh Umno, maka mereka kecewa.

Masalahnya ialah mereka mengaitkan (kepimpinan) pembangkang dengan Anwar. Saya Rom, Rom adalah saya! Kita kena mengubah yang itu. Anwar adalah Anwar dan pembangkang adalah pembangkang. Anwar tidak boleh diketepikan. Kita tidak boleh meletakkan keseluruhan masa depan pembangkang hanya pada Anwar.

Apa akan berlaku jika Anwar dihantar ke penjara? Dan, ada sebab-sebab untuk percaya yang beliau akan (dipenjarakan). Adakah pembangkang akan berakhir? Kita harus melihat persekitaran menjangkaui Anwar. Ini bukan berkaitan dengan Anwar. Ia berkaitan dengan matlamat, perjuangan untuk membawa perubahan. Kadangkala kita mungkin kena mengkritik Anwar untuk menyelamatkan pembangkang.

Dan, bukankah saya sudah mengatakan perkara ini banyak kali sebelum ini? Jadi, apa yang katakan sekarang, saya tidak mengatakan sebelum ini? Saya hanya mengulangi apa yang saya katakan di sini. Hanya buat kali ini, ia tersiar menerusi televisyen.

Secara kebetulan, apa yang saya katakan ini adalah apa yang ramai sama-sama mengatakan. Perbezaannya ialah: mereka membisik di belakang Anwar dan memuji beliau di depan. Saya bercakap terus-terang. Itu sahaja perbezaannya.

Ketika Anwar berada di penjara dari 1998 hingga 2004, berapa ramai ‘orang ketegar’ ini datang ke rumah Anwar setiap malam Khamis. Saya biazanya ke rumah beliau pada malam Khamis dan mereka yang datang dalam lingkungan 100 orang.

Hari ini, ramai menjadi orang ketegar Anwar. Biar kita lihat balik (keadaan ini) apabila kerajaan menghantar Anwar ke penjara, adakah orang yang sama akan berada di rumah Anwar setiap malam Khamis atau sama ada kumpulan itu akan merosot lagi sekali, sehingga hanya sekitar 100 orang.

Nurul Izzah (Anwar) dan saya telah pergi untuk menemui Jawatankuasa Hal Ehwal Australia bulan lalu untuk memberi taklimat kepada ahli-ahli Parlimen mengenai apa yang kerajaan lakukan ke atas Anwar dan untuk bertanya bantuan daripada kerajaan Australia. Sebulan sebelum itu, saya memberikan temu bual dengan TV3, (walaupun ia hanya siar sekarang).

Jadi, pada satu sebelah, saya minta bantuan kerajaan asing untuk membantu Anwar. Pada satu sebelah, saya juga mengkritik Anwar. Anwar dan matlamat perjuangan adalah dua isu yang berbeza. Saya mungkin sokong satu tetapi saya mungkin mengkritik yang lain sebab kedua-duanya isu yang berbeza.

TMI: Sesetengah orang mentafsir anda mengatakan yang DS Najib dan isterinya tidak terlibat dalam kes pembunuhan Altantuya. Adakah itu yang anda berkata? Atau anda masih percaya mereka terlibat?

RPK: Adakah anda ada membaca akuan bersumpah (SD), yang merupakan fokus temu bual pertama saya (kelmarin)? Adakah saya mendakwa mereka terlibat dalam pembunuhan atau adakah saya mengatakan yang Lt Kol Azmi Zainal Abidin membuat dakwaan itu dan oleh itu, yang ini perlu disiasat? Apa yang tandatangan dalam SD pada Jun 2008 adalah masih apa yang saya katakan pada hari ini.

TMI: Orang ramai masih membuat spekulasi, seperti yang lazimnya dilakukan oleh rakyat Malaysia, anda memberi temu bual ini kerana sebab-sebab seperti wang atau urus janji yang membolehkan anda kembali ke Malaysia tanpa dicaj atau ditahan. Respons anda?

RPK: Lazimnya rakyat Malaysia adalah begitu dan hanya fikir pasal duit. Jadi, mereka cuba untuk membaca setiap yang anda katakan atau lakukan kerana duit. Jika saya puji Anwar dan pembangkang, ia bukan pasal duit. Ia berkaitan perjuangan, matlamat, ideal dan sebagainya.
Mengapa tiidak mereka juga mengatakan bahawa anda dibayar oleh Anwar untuk menyokong pembangkang? Hanya apabila anda mengkritik pembangkang dan/atau Anwar, ia berkenaan dengan duit.

Jika seseorang itu adalah pencuri, dia akan membayangkan bahawa setiap orang adalah pencuri. Jadi, apabila orang hanya fikir mengenai duit, mereka selalu fikir bahawa apa yang anda lakukan adalah kerana duit. Tidak akan ada sebab-sebab lain.

(Nota: The Malaysian Insider tiada apa-apa kaitan dengan Khairy Jamaluddin atau Datuk Seri Kalimullah Hassan)

Skandal Scorpene: Masa untuk Najib kian hampir

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bakal berdepan siasatan skandal rasuah pembelian kapal selam buatan Perancis, Scorpene tidak lama lagi, lapor Asian Sentinel.

Ia ditulis Gavin M. Greenwood, seorang konsultan keselamatan yang berpejabat di Hong Kong dan John Berthelsen, editor Asia Sentinel – sebuah media bebas yang menerbitkan berita dan analisis terhadap pelbagai isu di Asia.

Ia memfokuskan keputusan Najib membeli dua kapal selam yang tidak dilengkapi petunjuk arah dan senjata dengan kos tinggi yang kemudian terpaksa ditanggung Kementerian Pertahanan.


Mengikut Asian Sentinel, siasatan rasuah akan dimulakan dengan memanggil Abdul Razak Baginda selain mengheret individu-individu yang terlibat dalam konspirasi itu.

Artikel itu turut mempersoal sama ada pejabat kedutaan Malaysia di Perancis penuh dengan bekas pegawai tentera termasuk dutanya, Tan Sri Dr Abdul Aziz Zainal, ada kaitan dengan siasatan itu.

Ia memetik kenyataan seorang rakyat Malaysia yang mengunjungi kedutaan berkenaan dan terkejut apabila mendapati ramai bekas tentera menjadi kakitangan di pejabat kedutaan itu.

“Beliau tertanya-tanya, kenapa ramai sangat bekas tentera di situ lalu teringat kes kapal selam yang tidak boleh menyelam di Malaysia dan wanita Monggolia yang mati kerana dibom dengan C4,” kata laporan berkenaan.

Memetik Asian Sentinel, seramai 11 keluarga jurutera Perancis yang mati dalam serangan bom di Karachi 2002 mahu memfail dakwaan pembunuhan terhadap bekas Presiden Perancis, Jacques Chirac berikutan percaya kejadian itu berpunca dari pembatalan rasuah kepada tentera Pakistan dalam pembelian tiga kapal selam Agosta 90-class.

Artikel itu boleh dibaca dengan melayari: http://www.asiasentinel.com/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=65

Sumber: Keadilan Daily

Polis siasat insiden tembakan libatkan calon BN

Polis siasat insiden tembakan libatkan calon BN

Polis Daerah Sri Aman hari ini mengesahkan menerima laporan satu insiden melibatkan tembakan senjata api yang dilepaskan oleh seorang calon BN.
Calon BN bagi DUN Bukit Begunan itu, Mong Dagang didakwa melepaskan tembakan yang mengenai seorang individu, dipercayai seorang pegawainya.

Bagaimanapun, setakat ini masih belum jelas sama ada tembakan yang dilepaskan itu dibuat dengan sengaja ataupun tidak kerana siasatan polis masih berjalan.
"Kita siasat bawah Akta Senjata Api. Lepas siasat, kita akan serah laporan pada pihak atasan," kata Ketua Polis Daerah Sri Aman ASP Mat Jusoh Muhamad kepada Malaysiakini.
"Jika dibuat secara sengaja, ada unsur jenayahlah. Tetapi perkara ini masih dalam siasatan dan saksi-saksi akan dipanggil (membantu siasatan)."
Menurut Mat Jusoh, pihaknya menerima aduan berhubung insiden tersebut yang berlaku pada minggu lalu.

Usaha Malaysiakini menghubungi Mong setakat ini belum berhasil.
Pagi ini, wakil rakyat DAP Jeff Oii menghebahkan perkara itu melalui Twitter dan meminta pengesahan daripada pengikutnya di laman sosial itu.
"Dengar-dengar calon BN (bagi kerusi) N26 Bukit Begunan lepaskan tembakan dan cederakan setiausahanya. Boleh sahkan perkara ini? (Ada) risiko dikeluarkan kelayakan (bertanding)," tulisan anggota parlimen Jelotong itu dipetik.
Kempen: Ada laporan, 'bukan serius'

Ketika ditanya kenapa DAP mahu menjadikan perkara itu isu dalam tempoh berkempen, Jeff menjelaskan, oleh kerana ia didakwa melibatkan pihak bertanding dalam pilihan raya, rakyat mestilah dimaklumkan.

"Calon mestilah bebas daripada sebarang dakwaan jenayah. Polis mestilah mengesahkan sama tembakan yang dilepaskan itu bebas daripada unsur jenayah kerana ia melibatkan pihak yang bertanding (dalam pilihan raya).
"SPR juga mesti dimaklumkan secepat mungkin dan perkara ini mesti dihebahkan kepada pemilih sebelum hari pengundian. Jika beliau didapati bersih, ia mesti diumumkan," katanya kepada Malaysiakini.

Bukit Begunan, kawasan majoriti Iban antara kubu kuat BN dalam pilihan raya negeri kali ini. Mong sebagai penyandang menghadapi persaingan tiga penjuru dengan calon PKR dan SNAP.

Sementara itu, mengulas tentang perjalanan kempen yang tinggal tidak sampai 24 jam lagi, Mat Jusoh berkata ia masih berjalan dengan aman tanpa sebarang insiden.
Ditanya tentang laporan yang diterimanya setakat ini, beliau mengakui ada menerima beberapa laporan tetapi bukan melibatkan perkara yang serius.-mk

PRN SARAWAK: 1 UNDI BERNILAI RM1000? RASUAH@1MALAYSIA

Dakwaan beli undi, BN Sarawak ‘serang’ rakan Semenanjung akhiri kempen

TERKINI @ 08:06:33 AM 15-04-2011Oleh Sheridan Mahavera April 15, 2011
SIBU, 15 April — Tinggal sehari sebelum hari penentuan, persaingan sengit untuk memikat pengundi-pengundi komuniti Cina berterusan dengan wang tunai dan retorik menjadi fokus dalam kempen bersifat rasialisme, yang dilihat makin meningkat di Sarawak.

Malah, dalam tindakan yang jarang dilihat, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), komponen Barisan Nasional, mengheret sama Umno sebagai momok meskipun ia juga merupakan parti perikatan itu.

Seorang pemimpin kanan SUPP memberi amaran bahawa kehilangan sokongan pengundi Cina setempat kepada BN akan mengundang kehadiran Umno, MCA dan Gerakan.

Sementara pekerja-pekerja pilihan raya Pakatan Rakyat (PR) di kawasan majoriti Cina di Sibu pula mendakwa bahawa antara RM300 hingga RM1,000 ditawarkan untuk setiap undi.

Pengundian pilihan raya negeri ke-10 ini akan berlangsung esok.

DAP terlibat dalam perang ‘minda’ dengan SUPP, parti domuniasi CIna dalam BN Sarawak yang menekankan soal masa depan perwakilan Cina dalam kerajaan negeri. Pemimpin-pemimpin kedua-dua parti mengeluarkan kenyataan harian menyasarkan pengundi Cina.

Dalam ucapan ceramah yang terbaru, Naib Presiden SUPP Datuk Tiong Thai King memberi amaran kehilangan majoriti dua pertiga BN Sarawak akan membuka pintu kepada kemasukan Umno di negeri terbesar itu.

Parti dominan BN itu tidak popular di kalangan bukan Melayu, malah di kalangan Melayu Sarawak.

Tiong juga memberitahu penyokongnya bahawa jika SUPP gagal menerima sokongan kali ini daripada masyarakat Cina, parti-parti seperti MCA dan Gerakan akan dibawa masuk untuk mengisi kekosongan itu.

“Dalam keadaan SUPP hilang kerusi tetapi komponen-komponen BN yang lain menang, bagaimana kepentingan kaum Cina akan diwakili?” kata beliau.

“Jika itu keadaannya, maka MCA dan Gerakan perlu datang,” kata Tiong yang bertanding mempertahankan kerusi Dudong, yang ucapannya dibawa oleh akhbar harian United Daily News.

“Jika BN hilang majoriti dua pertiga di Sarawak, maka Umno akan datang,” kata Tiong.

Memainkan sentimen wilayah, antara negeri itu hanya harus diperintah oleh parti-parti Sarawak adalah taktik lama yang digunakan dalam pilihan raya negeri sebelum ini.

Pakar strategi DAP Liew Chin Tong berkata, kelihatan iklan-iklan BN dalam akhbar-akhbar bahasa Cina di negeri membawa mesej “Undi BN, Jauhi Orang Luar Dari Sarawak”.

Liew, yang membantu kempen DAP di kawasan Sibu berkata mesej itu nampaknya digunakan untuk merujuk kepada parti-parti PR.

“Ia maksud yang mendalam bahawa Sarawak hanya harus diperintah oleh parti komponen BN tempatan,” kata Liew mengulas kenyataan Tiong.

Pengerusi DAP Sarawak Wong Ho Leng turut mengecam dengan mendakwa Umno sudah puna hadir dengan semangat Sarawak sebagaimana disaksikan dalam banyak dasar-dasarnya yang ia gubal.

“Dari segi spiritual, Umno sudah pun mengawal PBB (Parti Pesaka Bumiputera Bersatu) dan SUPP. Tiada sesiapa pun dalam PBB atau SUPP berani bertindak menentang Umno,” kata Wong lagi.

Begitu juga Setiausaha Agung MCA Datuk Seri Kong Cho Ha yang memberi amaran agar komuniti Cina tidak mengabaikan BN kerana kekurangan perwakilan dalam kerajaan negeri akan menjejaskan kepentingan komuniti itu sendiri.

Kong berkata komuniti itu menikmati lebih banyak keistimewaan di Sarawak berbanding rakan-rakan mereka di Semenanjung. Ini dapat dilihat dalam jawatan-jawatan kemasyarakatan seperti penghulu, pemancar dan kapitan.

“Mereka perlu faham bahawa jika mereka memutuskan untuk tidak memberi undi kepada perwakilan mereka, parti-parti lain dalam perikatan mungkin akan menggunakan (kesempatan itu) untuk mengatasi SUPP sebagai alasan mengubah setiap perkara,” kata Kong.

SUPP bertembung dengan DAP di 15 kerusi yang majoritinya pengundi Cina.

Kehadiran dalam jumlah ramai pada perhimpunan ceramah DAP dan peningkatan aliran derma menyebabkan sesetengah pihak meramalkan ia akan menang di kesemua 15 kerusi ditandinginya.

Wong yakin bahawa rekod prestasi DAP yang memperjuangkan kepentingan semua kaum akan terbukti dengan sendirinya meskipun ada yang memainkan dakwaan politik perkauman.

“Kaum Iban tahu bahawa saya bercakap mengenai hak tanah mereka di Dewan Undangan Negeri. Mesej DAP merentasi semua kaum,” katanya.

Persaingan sengit di 15 kerusi dipercayai turut membawa kepada kerja-kerja menabur wang dalam jumlah yang banyak untuk mendapatkan undi, kata DAP.

“Jika dahulu setiap undi dibeli dengan RM100, sekarang ia meningkat kepada minimum RM300. Di Bukit Assek RM300, di Bawang Assan RM500. Di Meradong RM1,000,” kata Wong.

Pengundi-pengundi didatangi ejen-ejen yang menawarkan RM100 hingga RM300 bergantung pada kerusi, secara spontan dan baki dibayar kemudian.

Sebaik sahaja undi dibuang, pengundi perlu menunjukkan bukti foto yang diambil menggunakan kamea telefon mudah alih untuk mendapatkan baki bayaran selepas hari pengundian.

Baki bayaran hanya akan dibayar jika BN menang, kata Wong. Ini untuk memberi insentif kepada pengundi untuk mendapatkan seramai pengundi yang boleh untuk menyokong BN.
-MI

14 April 2011

28 kerusi panas jadi tumpuan di Sarawak


28 kerusi panas jadi tumpuan di Sarawak

Daripada 71 kerusi yang menjadi rebutan dalam pilihan raya negeri Sarawak Sabtu ini, BN dijangka memenangi 43 kerusi, manakala 28 lagi merupakan kerusi panas, dengan Pakatan mendahului di 19 kerusi dan sembilan lagi 50-50.

Ia diasaskan kepada maklumat dalaman Umno, yang merupakan parti utama menunjangi jentera kempen BN dalam pilihan raya negeri Sarawak.

Pakatan memerlukan sekurang-kurangnya 24 kerusi untuk menafikan
BN majoriti dua pertiga di Dewan Undangan Negeri (DUN).

Daripada 19 kerusi 'hitam', 16 kerusi ditandingi SUPP - lima di Kuching, empat di Sibu, tiga di Miri, dua di Sarikei, dan masing-masing satu di Sri Aman dan Bintulu.

SUPP diramal akan kehilangan kesemua 13 kerusi yang ditandinginya berdepan dengan calon DAP - Padungan, Pending, Kota Sentosa, Batu Kawah (semua di Kuching), Repok, Meradong (kedua-dua di Sarikei), Bukit Assek, Dudong, Bawang Assan, Pelawan (semua di Sibu), Kidurong (Bintulu), Piasau and Pujut (kedua-dua di Miri).

Manakala PKR pula dijangka memenangi lima kerusi. Antaranya ialah dua kerusi majoriti Cina - Batu Lintang (Kuching) dan Senadin (Miri).

Tiga kerusi lagi ialah Ba'Kelalan - kerusi majoriti Orang Ulu - sementara Lingga and Saribas merupakan kerusi majoriti Melayu-Melanau.

Keseluruhannya, DAP dijangka memenangi 13 kerusi, PKR (lima kerusi) manakala PAS boleh mencatatkan kejayaan memenangi kerusi pertamanya di Sarawak - Beting Maro.

Manakala SNAP pula tidak dijangka memenangi sebarang kerusi di 27 DUN yang ditandinginya.

SUPP mungkin kalah di 18 daripada 19 kerusi

Dengan tinggal satu hari lagi sebelum hari pengundian Sabtu ini, terdapat sembilan kerusi 'kelabu' yang dianggap 50-50.

Simanggang dan Bengoh ditandingi oleh SUPP, dan kedua-duanya mungkin masing-masing dimenangi oleh DAP dan PKR.

Oleh yang demikian, SUPP mungkin mengalami nasib yang sama menimpa Gerakan di Pulau Pinang.

Ia boleh kalah 18 daripada 19 kerusi yang ditandinginya, kecuali di DUN Opar yang merupakan kerusi majoriti Bidayuh.

Semua orang kuat parti itu, termasuk bos SUPP, Tan Sri Dr George Chan dan ketua SUPP, Wong Soon Koh, mungkin kecundang.

Sementara itu, PBB pula mungkin kehilangan tiga kerusi (Tarat, Nangka dan Bukit Kota), manakala partu komponen yang lain - SPDP - boleh hilang tiga kerusi (Ba'Kelalan, Tasik Biru dan Batu Danu) dan PRS pula mungkin kehilangan satu kerusi (Belaga).

Tidak munasabah SPR lanjut tempoh undi pos – Mafrel

Tidak munasabah SPR lanjut tempoh undi pos – Mafrel

KUCHING: Tindakan bagi melanjutkan tempoh pengundian sempena Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak di sifatkan badan bukan kerajaan (NGO) sebagai alasan tidak munasabah memandangkan jumlah pengundi pos tidak ramai selain menimbulkan keraguan.

Timbalan Presiden Malaysia Untuk Pilihanraya Bebas dan Adil (Mafrel), Shaharuddin Othman, berkata tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) itu akan menimbulkan persoalan kerana tiada tempoh pelanjutan hari mengundi pernah dilakukan.

“Tidak munasabah apabila SPR memutuskan untuk dua hari bagi pengundi pos sedangkan tidak ramai yang layak mengundi.

“Jika memberi alasan masih ramai tidak mengundi, saya rasa itu tidak patut kerana polis bekerja mengikut tempoh masa tertentu dan bukannya sepanjang hari. Lagipun mereka bukan berada di tengah-tengah hutan,” kata Shahruddin kepada KeadilanDaily.
Beliau turut mempersoal SPR yang memberikan keistimewaan terhadap golongan pengundi pos sehingga mengumumkan pelanjutan tarikh mengundi.

“Saya tidak tahu golongan tentera dan polis ada hak istimewa di Sarawak untuk mengundi selama dua hari,” kata Shahruddin.

Beliau turut mengulas kesalahan pelbagai pihak yang melanggar undang-undang pilihan raya semasa tempoh berkempen yang semakin sengit di Bumi Kenyalang.
“Sepanjang pemantauan, Mafrel mendapati banyak kesalahan menyalahi undang-undang berlaku walaupun banyak laporan kita hantar kepada SPR sebelum ini,” katanya

Anwar: Mainan akaun 1MDB untuk menipu rakyat

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, April 14: Laporan kewangan terbaru 1Malaysia Development Bhd (1MDB) membongkar kerakusan Barisan Nasional (BN) terhadap duit rakyat dan salah tadbir yang ngeri, kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Mengingatkan kembali kepada pembongkaran pada 2009 dimana 1MDB diberikan wang permulaan RM5 billion ketika itu melalui bond kerajaan, Anwar telah menimbulkan kesangsian terhadap keuntungan RM425 juta yang diwar-warkan 1MDB pada tahun pertama pengoperasiannya.

“Keuntungan yang diisytihar hanyalah permainan akaun untuk menutup satu skandal untuk menyalurkan duit kepada BN.

“Lima bulan selepas membayar RM3.5 billion untuk pelaburan projek usaha sama dengan PetroSaudi, 1MDB menjual semula pelaburan itu kepada pemilik PetroSaudi dengan harga RM4.1 billion,” kata Anwar, sambil menambah bahawa perkara itu disengajakan untuk IMDB kelihatan seperti memberi keuntungan yang menakjubkan.

Pada mata kasar, kata Anwar ia kelihatan seperti keuntungan yang menakjubkan, namun, PetroSaudi yang menerima wang tunai sewaktu 1MDB membeli pelaburan tersebut kini membayar pembelian semula itu melalui skim pinjaman selama 11 tahun yang akan hanya selesai pada 31 Mac 2021.

“Sekarang, hampir 70 peratus modal asal 1MDB adalah dalam bentuk pinjaman, yang tiada jaminan lagi akan dibayar semula sepenuhnya. Mengapakah murah hati sangat aturan kewangan ini?” kata Anwar.

Berkenaan urusniaga dengan PetroSaudi, Anwar berkata perkara tersebut tidak telus kerana syarikat tersebut didaftarkan di Cayman Islands and British Virgin Islands, di mana kedua-dua tempat itu merupakan kawasan bebas cukai.

“Disebabkan itu, tidak akan ada ketelusan dalam transaksi antara 1MDB dan PetroSaudi dan pihak berkepentingan akan dirahsia,” beliau menambah.

Malahan lebih menghairankan lagi, Anwar berkata urusniaga tersebut dilakukan pada hari terakhir tahun kewangan 1MDB, 31 Mac 2010.

“Silap mata perakaunan ini dilakukan untuk menunjukkan keuntungan meragukan yang diisytiharkan Najib,” kata Anwar.

Perkara paling mengejutkan, kata Anwar, adalah bagaimana Ketua Menteri Sarawak, Taib Mahmud terlibat bersama dengan 1MDB melalui urusniaga yang meragukan.

“Pada tahun lalu juga, PetroSaudi membayar RM1.5 billion untuk mengambil alih UBG Berhad, instrumen pelaburan milik empayar keluarga Taib Mahmud yang menghadapi masalah kewangan,” kata Anwar.

Anwar juga mengisarkan segala activiti kewangan ini sebagai satu muslihat "financial merry-go-round" untuk menyelamat dan memkayakan kroni-kroni BN.

Justeru satu audit khas perlu ditubuhkan untuk menyiasat samada urusniaga yang melibatkan 1MDB, PetroSaudi dan UBG menggunakan wang rakyat dan digunakan untuk tujuan politik yang tertentu, tuntut Anwar.

Anwar juga menuntut penghalangan terhadap sebarang usaha 1MDB meraih dana daripada bank sehingga audit itu selesai. Sebarang usaha untuk memindahkan harta kerajaan seperti cadangan menganugerahkan sebidang tanah di Jalan Cochrane juga perlu dihentikan, kata Anwar.

Anwar juga menuntut satu pendedahan siapa sebenarnya di belakang 1MDB dilakukan

Penipuan Undi post di SarawakPanas! Video penipuan Undi Pos di Sibu tersebar!

Kalau sebelum ini, sebuah video klip rakaman Puteri Geng Songkok Tinggi, aka Geng Gedik Jambu memberi rasuah kepada pengundi Batu Sapi tersebar di Internet rujuk sini [Rasuah]. Seperti biasa, kalau Geng Gedik Jambu buat salah siapa berani tangkap?

Kali ini penipuan undi post berjaya dirakamkan di Wisma Sanyan, Sibu tempat pembuangan undi post untuk pilihanraya negeri Sarawak semalam (kelmarin). Dalam klip video selama 54 saat itu, seorang lelaki telah dirakamkan sekitar waktu tengah hari, menerima kertas undi pos dari empat pengundi wanita, sebelum menyedari tindakannya dirakam.

Lelaki itu dengan cepat memulangkan kertas undi tersebut dan cuba menghalang ejen pengundian DAP, daripada memantau proses undian pos. Ejen pengundi pos DAP, Mary Josephine Prittam Singh berkata, kertas undi tidak patut diberikan kepada orang lain, sekaligus dia percaya perbuatan membeli undi berlaku di Wisma Sanyan


source: http://milosuam.blogspot.com/2011/04/panas-video-penipuan-undi-pos-di-sibu.html#ixzz1JT4FaiKo

BN TUKAR STRATEGI

Abang Johari ketuai mandat baru BN Sarawak

PRN Sarawak | Datuk Seri Abang Johari Tun Openg khabarnya membatalkan semua ceramahnya di Dun Satok malam ini untuk menghadiri suatu pertemuan tertutup di Kuching.

Pertemuan anjuran Barisan Nasional pusat itu khabarnya turut dihadiri Datuk Seri Najib Tun Razak,perdana menteri merangkap Presiden United Malay National Organization (Umno).

Sumber Barisan Nasional memberitahu, pertemuan Abang Johari yang juga Timbalan Presiden PBB dengan Perdana Menteri Najib untuk membincangkan mengenai masa depan Barisan Nasional Sarawak sempena pilihan raya negeri Sarawak kali ke-10 yang dijadualkan berakhir pada 16 April ini.

Turut dijemput beberapa Adun Barisan Nasional yang lain. Kebanyakannya dari PBB yang dilihat selesa dengan Abang Johari.

Tan Sri Alfred Jabu Numpang khabarnya tidak dijemput ke pertemuan tertutup itu walaupun beliau merupakan Timbalan Ketua Menteri Sarawak merangkap Timbalan Presiden I PPB.

Pertemuan tertutup itu antara lain akan membincangkan mengenai iltizam politik Barisan Nasional Sarawak untuk mempertahankan legasi Tan Sri Abdul Taib Mahmud selaku Ketua Menteri Sarawak yang sekaligus mempertahan tapak sokongan Barisan Nasional di negeri jolokan Bumi Kenyalang itu.

Sumber tersebut turut menafikan dakwaan pembangkang, khususnya Parti Keadilan Rakyat (PKR) kononnya Najib merancang untuk mengambil alih jentera Barisan Nasional negeri di bawah Taib.

Najib, menurut sumber itu lagi sebenarnya sekadar mahu membantu Taib mempertahan dominasi Barisan Nasional dalam kerajaan negeri semata-mata.

Bagi Najib, konflik dalaman antara ‘jentera Taib’ dan ‘jentera Barisan Nasional’ yang berpanjangan mesti dihentikan segera.

Konflik itu tidak termasuk nekad terbaru Taib sendiri untuk terus mengetuai kerajaan negeri untuk penggal 2010 hingga 2013.

Selepas 30 tahun memerintah Sarawak, mandat terbaru itu diterima Taib dalam persidangan PBB ke-12 semalam.

Mengambil kira semua ini, Najib sendiri ingin pemimpin Barisan Nasional negeri menilai semula mandat yang diberikan kepada Taib disamping menghormati mandat PBB yang sedia ada kepada Taib.

Jelas sumber itu lagi, pertemuan tertutup malam ini boleh dikatakan sangat penting kerana semua yang hadir akan turut menilai persepsi umum rakyat terhadap Taib sendiri.

Najib tidak mahu Taib menjadi mangsa korban gara-gara kempen ala-ala pembunuhan karektor yang dilakukan Pakatan Rakyat, khususnya Ketua Pembangkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tersalah langkah, bukan sakadar menimpa peribadi Taib, bahkan mungkin mengakibatkan Barisan Nasional hilang satu lagi kerajaan negeri pada 16 April ini.

Kalau hilang kerusi itu, Najib bimbangi “Thunami Politik” itu akan memberi kesan berantai pada tapak sokongan Ahli Parlimen Barisan Nasional Sarawak di pilihan raya umum ke-13 kelak.

Kalau terlepas Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak, “Thunami Politik” itu tidak mustahil merebak ke negeri jiran, iaitu Sabah.

Sabah dan Sarawak sejak “Thunami Politik” 8 Mac 2008 lalu adalah “fix deposit” bagi Umno untuk kekal mengepalai Barisan Nasional mempertahankan Putrajaya.

Semua ini dalam perkiraan Najib. Sumber itu memberitahu, Tun Dr Mahathir banyak menasihat Najib dalam hal ini.

Barisan Nasional boleh mengekalkan dominasi politik di Sarawak jika pasukan Taib Mahmud bersedia menerima nasihat langsung Najib dan Dr Mahathir.

Informasi Intelligence Military Officer (MIO) memberitahu, masuk hari ke-7 berkempen, Barisan Nasional masih di depan.

25 kerusi Barisan Nasional masih kukuh. Pakatan Rakyat yang bertanding di semua 71 kerusi DUN setakat ini berpotensi menang di 19 kerusi sahaja.

DAP, 11 kerusi. PKR, 7 kerusi. PAS mungkin “bernasib” untuk menang satu kerusi sahaja.

Taib sendiri mengetahui infomasi MIO ini. Barisan Nasional masih mampu mempertahankan dua pertiga majoriti di DUN Sarawak.

Maka, tidak menjadi isu kononnya majoriti rakyat di Sarawak protes pentadbiran Taib yang lewat 30 tahun tidak relevan kerana kondisi Barisan Nasional sekarang masih mampu mempertahankan dua pertiga majoriti.

Selebihnya, kekuatan Barisan Nasional adalah “50-50? dalam merebut kerusi DUN bersama Pakatan Rakyat dan konsesus BEBAS.

Demografi dan analisis sokongan rakyat secara terperinci khabarnya akan dibentangkan dalam pertemuan malam ini sebelum Barisan Nasional Sarawak, khususnya PBB bersepakat dalam mandat yang baru sama ada untuk mempertahankan legasi Taib atau membina legasi yang baru demi kepentingan bersama di negeri kaya hasil bumi tersebut.

Disebabkan itu, sumber itu menegaskan bahawa Najib bukan berniat membawa masuk Umno lalu menguasai wadah Barisan Nasional Sarawak.

Cerita Umno menguasai Sabah suatu ketika dulu disebabkan United Sabah National Organization (USNO) lemah dalam memimpin Barisan Nasional adalah kisah lama yang tidak relevan dalam konteks Sarawak sekarang.

Najib mahu PBB terus memimpin Barisan Nasional Sarawak.

Pertemuan tertutup malam ini jika bersedia mendapatkan mandat baru bagi menggantikan Taib, Abang Johari antara disebut-sebut mengetuai konsesus baru Barisan Nasional Sarawak.

Jika Barisan Nasional menang di Sarawak, mungkin nama baru untuk Ketua Menteri pun adalah Abang Johari.

Konsesus baru ini tetap mahu Barisan Nasional Sarawak dipimpin oleh PBB dan Najib bersedia merestui Abang Johari memimpin mandat baru itu.

.Zainulfaqar Yaacob
Satok, Kuching

demokrasi itu sendiri akan memaksa mereka untuk menghormatinya.

Demokrasi perlu diperkayakan dengan semangatnya sekali

PM Najib mengakui yang pilihanraya di Sarawak kali ini merupakan pilihanraya yang paling sengit di dalam sejarah negeri Sarawak. Walaupun keseluruhan jentera persekutuan datang ke Sarawak, sambutan terhadap BN nampaknya bertambah berkurangan. Rakyat jelas menampakan penolakan terhadap BN dengan mengeksploitasi isu Taib Mahmud dan isu ini merupakan isu yang sangat mujarab bagi parti-parti pembangkang, iaitu PR dan SNAP.

PM Najib berkata apa yang diperlukan BN hanyalah ‘simple majority’ dan kemenangan 2/3 itu merupakan bonus bagi BN. Kenyataan PM Najib ini memberikan bayangan bahawa BN memang sedang menghadapi jalan sukar untuk mengekalkan sokongan rakyat. Sekali gus PM Najib sudah mengakui yang Sarawak tidak akan lagi menjadi ‘fixed deposit’ bagi BN lagi dan tidak ada satu negeri pun dalam negara ini menjadi kubu mutlak bagi BN.

Pengakuan pemimpin nombor satu negara merupakan satu pengakuan yang jujur. Untuk mengakui nya bukanlah satu perkara yang mudah, melainkan sudak tidak ada lagi sebab untuk menafikannya. PM Najib tentunya mempunyai asas yang kukuh untuk berkata seperti ini kerana beliau telah berkampong di Sarawak sejak beberapa hari yang lepas.

Yang menarik untuk diolah ialah apa kah natijahnya dari keputusan kemangan mudah bagi BN di dalam pilihanraya di negeri Sarawak ini? Kemenangan 'simple majority' bagi BN bermakna pembangkang mampu untuk memenangi setidak-tidaknya 30 kerusi dari 71 kesemuanya. Jumlah 30 itu merupakan lonjakkan 400 peratus kemaraan pembangkang di Sarawak. Jika ini benar-benar berlaku, ia akan memberi kesan yang besar terhadap landskap politik negara terutamanya dalam menghadapi pilihanraya umum yang akan datang.

Kemenangan pembangkang di dalam banyak kawasan di Sarawak akan pasti membantutkan semangat UMNO dan BN di semenanjung yang mereka rasakan telah kembali kearah pemulihan keyakinan rakyat terhadapnya. Selain dari memberikan impak negative terhadap kepimpinan Taib di Sarawak ianya juga memberikan impak yang sama kepada Najib dan barisan kepimpinan BN di peringkat persekutuan. Elok kita berikan ‘emphasis’ yang kehilangan keyakinan kepada pimpinan persekutuan bukan sahaja terhadap Najib tetapi juga terhadap keseluruhan kepimpinan BN khusunya UMNO.

‘Accountability’ ini tidak seharusnya di tanggung oleh Najib semata-mata tetapi dibebankan juga kepada keseluruhan barisan kepimpinan kerana ‘accountability’ itu wajar ditanggung secara ‘collective’ oleh semua di antara mereka dalam kepimpinan negara.

Bagi parti-parti pembangkang mereka akan lebih bersemangat dan berkeyakinan dan selalunya jika seseorang atau sesuatu pertubuhan itu mendapat semangat yang tinggi ianya akan memberikan impak yang baik kepada usaha mereka. Semangat pembangkang di Sabah juga akan meningkat dan di Sabah juga masalah kepimpinan Musa Aman bukan kecil. Tidak menghairankan jika Sabah juga akan menghadapi masalah penolakan besar jika tidak di ambil kira perasaan rakyat terhadap pucuk pimpinan di negeri itu.

Jika keyakinan terhadap kepimpinan Najib berkurangan maka BN terpaksa melakukan apa yang sepatutnya. Dalam situasi ini kesetiaan Najib kepada parti dan negaranya akan diduga dengan hebat.. Banyak pihak akan memerhatikan beliau samada beliau berkesanggupan untuk melakukan pengorbanan terhadap parti dan negaranya dengan mengundurkan diri dari tugas mentadbir parti dan negara.

Demokrasi bukan sahaja di ukur dari sudut siapa menang dan siapa yang kalah semata-mata. Yang lebih penting dari isu siapa menang dan siapa yang kalah itu ialah semangat demokrasi itu sendiri. Jika seseorang itu betul-betul mempunyai semangat demokrasi yang tinggi ianya tidak akan merasa segan dan silu untuk mengundurkan diri semata-mata untuk menyelamatkan telapak perjuangan bangsanya.

Jika seseorang pemimpin yang sudah tidak mendapat sokongan yang bulat maka ianya akan mengundurkan diri kerana dalam demokrasi dia mesti menerima yang jika dia tidak mengundurkan diri partinya akan di tolak pengundi.

Husein Onn merupakan seorang yang tegas mengamalkan demokrasi. Beliau boleh meneruskan kepimpinan negara dengan masa yang lebih lama lagi kalau beliau hanya mengambil demokrasi sebagai pihak yang menang sahaja. Apabila beliau dicabar oleh Hj Sulaiman Palestin sebagai presiden UMNO pada tahun 1978 beliau menang dengan majoriti yang sangat besar kerana Hj Sulaiman hanya memperolehi 125 undi sahaja dari perwakilan seramai 1300 orang.

Husein sebaliknya mengumunkan yang beliau tidak akan mempertahankan jawatannya dalam pemilihan pada tahun 1981. Kerana apa? Sebabnya beliau menghormati semangat demokrasi itu. Beliau sedar walau pun beliau memenangi pertandingan itu dengan jumlah undi yang sangat besar, beliau sedar sokong ahli UMNO terhadap beliau tidak lagi sebulat sebelumnya. Maka beliau bertindak mengundurkan diri untuk mempastikan ahli-ahli partinya bersatu di bawah kepimpinan yang baru.

Berbeza dengan sikap Dr Mahathir yang mengatakan ‘walaupun saya menang satu undi saya masih menjadi PM’ kerana Mahathir tidak mengambil semanagt demokrasi itu sebagai elemen yang penting untuk mempastikan partinya bersatu. Malahan beliau selanjutnya berkata jika beliau kalah sekalipun beliau masih boleh menjadi PM jika mendapat sokongan Dewan Parlimen.

Taib sepatutnya sudah merasakan yang beliau sudah berhadapan dengan banyak pihak dalam BN sendiri untuk beliau mengundurkan diri. Jika beliau telah mendapat ‘signal’ itu dari awal lagi dan bertindak mengundurkan diri maka beliau akan di anggap sebagai orang yang menghormati demokrasi tulin. Tetapi sebaliknya beliau terus mengambil sikap mempertahankan diri dengan mengira undi dalam demokrasi itu.

Sekarang oleh kerana beliau tidak mahu menghormati semangat demokrasi itu maka demokrasi itu sendiri akan menolak parti yang dipimpinnya untuk terus memerintah. Samada rakyat berjaya untuk menolaknya belum kita ketahui lagi. Kita tunggu sahaja dua tiga hari lagi untuk mendapatkan jawapannya setelah semua undi dikira pada 16hb yang akan datang.

Jika kita dengar kenyataan PM Najib yang sekarang BN telah menurunkan ‘target’nya kepada hanya memenangi ‘simple majority’ dalam pilihanraya Sarawak, maka itu sudah menjadi petanda yang BN sudah tidak mempunyai keyakinan untuk menang besar dalam pilihanraya negeri Sarawak kali ini.

Sebab apa? Jawapannya ialah kerana Taib dan ramai di antara pimpinan parti pemerintah tidak mahu menghayati semangat demokrasi itu. Maka demokrasi itu sendiri akan memaksa mereka untuk menghormatinya.

Wassalam-aspan alias

Najib : Sarawak dalam bahaya pulak!

Hanya BN pandai untuk mentadbir sesebuah Negeri, apa orang lain tak reti mana logik yang penting rakyat perlu melantik parti yang telus,jujur dan amanah.

Kenyataan Najib dari Utusan online

Hasrat pembangkang calonkan Baru Bian bahayakan rakyat Sarawak

KUCHING 13 April - Pembangkang tidak berpijak di bumi nyata apabila menamakan Baru Bian sebagai Ketua Menteri sekiranya mereka berjaya menawan negeri ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, perkara itu meletakkan seluruh rakyat negeri ini dalam bahaya kerana Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) negeri itu langsung tiada pengalaman malah sudah beberapa kali kalah dalam pilihan raya.

"(Ini) orang yang tak ada pengalaman, jadi wakil rakyat pun belum ada pengalaman tiba-tiba nak jadi Ketua Menteri, logik tak?

"Orang tak ada pengalaman nak letak tempat macam itu, tunggulah akibatnya, tentu sekali Sarawak tidak akan maju kalau pembangkang menang, sebab itu kita tak boleh bagi pembangkang menang," katanya ketika berucap pada Program Khidmat Masyarakat 1Malaysia, di sini malam ini.

Pada majlis itu, Perdana Menteri turut menyampaikan bantuan perumahan sumbangan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebanyak RM170,000 untuk membaiki 34 buah rumah usang dan wang ihsan RM200,000 kepada 400 pelajar sekolah rendah dan menengah.

Sementara itu, Najib berkata, sebarang usaha memajukan negeri ini tidak boleh hanya disandarkan pada janji semata-mata sebagaimana yang dilakukan pembangkang.

Hakikatnya kata beliau, usaha pembangunan itu mestilah menggembleng seluruh kekuatan Kerajaan Pusat dan negeri.

"Kalau tak ada sokongan daripada Kerajaan Pusat, masuk akal tak Sarawak boleh maju?" tegasnya.

13 April 2011

Media diarah tidak lagi siarkan perhimpunan Pakatan

BN yang kini dilihat semakin goyah pada pilihan raya negeri Sarawak 16 April ini terus memperkuatkan cengkamannya ke atas media arus perdana .

Dengan portal berita, termasuk Malaysiakini dan Sarawak Report, yang telah menerbitkan laporan kritikal mengenai ketua menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud, tidak dapat diakses akibat serangan siber, rangkaian televisyen telah diarahkan jangan menyiarkan rali dan ceramah-ceramah Pakatan Rakyat.

Sumber yang rapat dengan gergasi media yang dikaitkan dengan Umno itu - Media Prima memberitahu Malaysiakini bahawa semua rangkaian televisyen miliknya telah diarahkan supaya tidak menyiarkan ceramah harian Pakatan yang berjaya menarik kehadiran ribuan orang.

“Visual rali mega tidak sama sekali boleh disiarkan meskipun ia berkaitan dengan pilihan raya,” kata sumber dalaman itu.

Media Prima memiliki semua rangkaian televisyen swasta percuma di negara ini -TV3, ntv7, 8TV and TV9.

Selain televisyen, akhbar Cina juga diberi tekanan selepas BN dikatakan mungkin tumbang di beberapa kawasan yang mempunyai pengundi majoriti masyarakat Cina.

“Walaupun belum diberi arahan, kita mesti berhati-hati dengan laporan berita. Saya tidak fikir, kita mampu lagi memberi liputan pada ratio 60:40 bagi BN dan Pakatan, kita sekarang terpaksa menukarnya kepada 70:30,” kata seorang editor akhbar harian Cina.“Sejak dua atau tiga lalu, liputan ke atas kami telah berkurangan dengan begitu ketara sekali,” kata seorang pekerja kempen DAP

2/3 MOJORITI 1 BONUS : NAJIB TIDAK YAKIN

Majoriti dua pertiga adalah satu 'bonus', kata Najib

Perdana Menteri Najib Abdul Razak berkata, kemenangan majoriti dua pertiga dalam pilihan raya negeri Sawarak pada 16 April ini adalah satu 'bonus'.

Katanya, ini kerana sasaran BN adalah untuk membentuk kerajaan negeri, yang hanya memerlukan kemenangan majoriti mudah.

Beliau menegaskan demikian kepada pemberita hari ini di DUN Sadong Jaya yang mempunyai majoriti pengundi Melayu.

Najib menjawab soalan mengenai kenyataan Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud semalam yang optimis untuk mengekalkan majoriti dua pertiga dengan kemenangan di kawasan luar bandar dan pinggir bandar.

Deepak dakwa bayar RPK tarik balik tulisan

Deepak dakwa bayar RPK tarik balik tulisan
Salhan K Ahmad

Usahawan Deepak Jaikishan muncul lagi dengan satu dakwaan terbaru – beliau pernah membayar wang kepada penulis blog popular Raja Petra Kamaruddin untuk menarik balik satu tulisan daripada laman Malaysia Today.

Deepak berkata, beliau telah membayar RM50,000 dan turut memberi satu komputer riba kepada Raja Petra sebagai dorongan untuk menarik balik tulisan berkenaan.
"Saya boleh buktikannya," kata Deepak yang menjelaskan, beliau membayar wang itu secara tunai kepada Raja Petra dalam satu pertemuan dengan penulis blog itu di Subang Jaya kira-kira tiga tahun lalu.

Tulisan berkenaan yang antara lainnya mengaitkan beliau dengan isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor telah dikeluarkan sehari selepas pertemuan tersebut, kata Deepak lagi.

Katanya lagi, beliau "terkejut" apabila mendapat tahu mengenai penyiaran tulisan berkenaan dan membuat keputusan untuk bertemu Raja Petra bagi meminta penulis blog itu mengeluarkan artikel tersebut.

Tambahnya lagi, beliau bertindak demikian kerana tidak mahu perkara mengenai dirinya disiarkan dalam blog Raja Petra yang disifatkannya sebagai "pelacur web."
Beliau juga tidak mahu "serangan peribadi" oleh Raja Petra ke atasnya itu menjejaskan reputasi diri dan perniagaannya, katanya dalam satu sidang media semalam.
Deepak berkata, tindakan Raja Petra itu tidak lebih daripada satu pemerasan untuk mendapatkan wang daripada individu yang dinamakan dalam laman blog tersebut.
"RPK telah berubah daripada seorang penulis blog nasionalis menjadi seorang pemeras ugut yang menggunakan Internet bagi mengutip wang dan komputer riba daripada orang yang takut kepadanya.

"Saya juga salah seorang daripada mangsa (Raja Petra)," katanya dan menambah, beliau juga mengetahui bahawa dua lagi individu telah membayar wang kepada Raja Petra supaya tulisan berkaitan mereka dikeluarkan daripada Malaysia Today.
Deepak berkata, seorang daripada individu berkenaan merupakan menantu kepada seorang bekas perdana menteri yang didakwa telah membayar sejumlah wang yang besar kepada Raja Petra.

Seorang lagi yang disebut oleh Deepak ialah seorang lelaki yang merupakan kawan baiknya. Keluarga lelaki tersebut juga telah membayar wang kepada Raja Petra, kata Deepak lagi.

Tambahnya, beliau juga bercadang untuk membuat laporan polis terhadap Raja Petra dan mengambil tindakan undang-undang ke atas penulis blog tersebut atas dakwaan fitnah yang dilemparkan ke atasnya.
Tindakan undang-undang itu mungkin difailkan di London atau di Australia memandangkan penulis blog itu tidak berada di dalam negara.
"Saya sedang berbincang dengan peguam. Kalau saya tidak dapat bankrapkan dia, nama saya bukan Deepak.

"Jika saya salah, dia boleh saman saya," tambah Deepak.
Sementara itu, dalam satu kenyataan balas hari ini, Raja Petra berkata beliau menafikan kesemua dakwaan yang dinyatakan Deepak.
Raja Petra juga berkata, individu lain yang dinyatakan oleh Deepak itu juga perlu mengesahkan atau menafikan dakwaan berkenaan memandangkan Usahawan berkenaan telah mengheret mereka ke dalam kemelut ini.


"Sekiranya mereka tidak dapat (menafikan atau mengesahkan) dan Deepak terus mengambil tindakan (saman) ke atas saya, maka dia berbuat demikian atas risiko sendiri," kata Raja Petra. -MK

KAUM BIDAYUH TOLAK BN

KEADILAN kerah jentera untuk menangkan calon termasuk kawasan Bidayuh

TASIK BIRU: Untuk dua hari terakhir sebelum pengundian Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak diadakan Sabtu ini, Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) rancak berkempen dengan menurunkan jentera parti di kesemua 48 Dewan Undangan Negeri (DUN) yang ditandingi termasuk di kawasan-kawasan majoriti berbangsa Bidayuh.

Naib Presiden, Datuk John Tenewi Nuek berkata, kempen itu termasuk bagi memenangkan kesemua enam DUN yang diduduki masyarakat terbabit.
Beliau berkata, Pakatan Rakyat memberi kepercayaan penuh kepada parti itu untuk bertanding di DUN berkenaan dengan calon yang ditawar dari pelbagai latar belakang dan anak tempatan berketurunan Bidayuh.

Enam kawasan tersebut membabitkan DUN Opar dan KEADILAN mencalonkan Boniface Willy anak Tumek, Willie anak Mongin (Bengoh), Peter Ato anak Mayau (Tarat), Dr Christopher Kiyu (Tebedu), Lainus Andrew Luwak (Kedup) dan John Tenewi Nuek (Tasik Biru).
John yang juga tokoh masyarakat Bidayuh Sarawak menjelaskan, kaum itu bertekad untuk memastikan Barisan Nasional (BN) tumbang kali ini.

“Berdasarkan sambutan dan bahasa badan yang ditunjukkan kaum Bidayuh serta hasil kerja keras jentera dan lawatan turun padang dari calon-calon yang kita tampilkan, rakyat jelas mahukan Pakatan Rakyat membentuk kerajaan baru kali ini.
“Cukuplah 30 tahun di bawah BN. Kami mahukan perubahan dasar yang pro rakyat,” katanya kepada KeadilanDaily.

John berkata, rakyat terbabit juga jemu menyokong BN puluhan tahun tetapi mereka tetap berdepan pelbagai ancaman dan ugutan.
Sebagai contoh menurut John, seorang pemimpin BN berbangsa Bidayuh dan Exco Kerajaan Negeri kerap mengugut kaumnya dengan mengancam menarik balik gelaran dan jawatan jika menyokong perjuangan Pakatan Rakyat.

“Ugutan itu pula kerap dikeluarkan sejak 2008 hingga kini dan menggambarkan betapa lemasnya BN untuk berdepan kebangkitan Bidayuh yang komited menyokong Pakatan Rakyat.
“Begitu juga tuntutan Bidayuh agar jawatan Pengerusi Majlis Perbandaran Padawan (MPP) diberi kepada wakil kami ditolak. Anehnya, sejak 1981 sehingga kini, Bidayuh tidak pernah diberi peluang untuk menjawatnya,” katanya.

Menurut rekod, jawatan Pengerusi MPP sebelum 1981 dipilih melalui pilihan raya tetapi selepas itu ia dipilih menerusi lantikan yang menyaksikannnya dimonopoli kaum Cina dan sekutu BN, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP).
Pada Pilihan Raya Negeri 2006, SUPP ditolak majoriti masyarakat Cina tetapi berjaya mengekalkan sokongan dari kaum Bidayuh yang membentuk 30 peratus dalam parti itu.
Namun tuntutan Bidayuh agar mereka diberi peluang untuk menjawat Pengerusi MPP ditolak SUPP. Sejak itu, Bidayuh membentuk gelombang penolakan besar-besaran terhadap kerajaan BN Sarawak dengan beberapa tokoh ternama kaum itu menyertai Pakatan Rakyat termasuk John.

Lantaran itu, BN melancarkan satu projek mengejut dan berkampung di Serian, sebuah kawasan majoriti Bidayuh sejak pembubaran DUN pada 21 Mac lalu dengan membuat pelbagai pengumuman kononnya untuk membantu kaum tersebut.

“Saya menasihatkan kepada setiap pengundi Bidayuh, jika kerajaan beri pakaian, makanan atau apa sahaja yang menjadi hak anda ambil, tetapi tetapkan dalam hati, undi kita hanya untuk calon Pakatan Rakyat,” kata John.
Rekod menunjukkan Bidayuh ialah kaum keempat terbesar di Bumi Kenyalang dengan lapan peratus dari 2.5 juta penduduk Sarawak adalah dari kaum tersebut.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=11302

DAP: Suasananya umpama Pulau Pinang sebelum BN tumbang

DAP: Suasananya umpama Pulau Pinang sebelum BN tumbang

Suasana Sarawak kini umpama Pulau Pinang sebelum kerajaan Barisan Nasional tumbang pada 8 Mac 2008, kata Liew Chin Tong, ahli parlimen Bukit Bendera merangkap Setiausaha Jawatankuasa Pilihan Raya DAP. Bagaimanapun, beliau berkata DAP memerlukan sokongan Iban yang melebihi paras 30% untuk memenangi kesemua 15 kerusi DUN yang dipertandingkan.

Hanya peralihan sokongan Iban kepada DAP akan meningkatkan peluangnya untuk memenangi 15 kerusi yang dipertandingkan, kata Liew Chin Tong ketika mengulas kenyataan SUPP bahawa seandainya DAP memenangi 15 kerusi yang dipertandingkan, maka kesemuanya dalah kawasan majoriti Cina.

"Kami memerlukan sekurang-kurangnya 25% atau 30% undi Iban, barulah kami menaruh harapan untuk mengambil 15 kerusi. Malah di Sibu, seandainya kami tidak mempunyai lebih daripada 30% undi Iban, kami gagal menang keempat-empat DUN di bawah Sibu," ulas Liew Chin Tong.

Menurut Pengerusi DAP Sarawak, Wong Ho Leng yang juga calon DUN Bukit Assek, DAP memperolehi sokongan kira-kira 22% daripada pengundi Iban dalam PRK Sibu 2010, maka mereka masih memerlukan 8% untuk memenangi kesemua 15 kerusi. Ahli parlimen Sibu ini berkata, mereka mendapat sambutan yang agak baik dari kawasan orang asli, jadi tidak menolak kemungkinan bahawa sokongan terhadap DAP akan meningkat.

Sokongan Iban untuk PKR juga meningkat

Seandainya DAP mampu meningkatkan sokongan Iban kepada 30% atau lebih, maka undi kepada PKR berkemungkinan lebih daripada DAP. "Jikalau DAP mampu mendapat 30% undi Iban, maka DAP bukan hanya menang di kawasan Cina. Dan kerusi lain BN juga akan tumbang. Dengan kata lain, penafian dua pertiga atau membentuk kerajaan baru di Sarawak menjadi sesuatu yang mungkin," kata Liew Chin Tong.

Liew (gambar kanan) menambah, tempoh kempen PRN kini memasuki hari keenam, dan suasananya seolah-olah Pulau Pinang sebelum tsunami politik melanda pada 8 Mac 2008. Pada ketika itu, Ketua Menteri Pulau Pinang Koh Tsu Koon tidak tahu untuk melantik siapa sebagai penggantinya, dan keadaan inilah yang sedang dihadapi Taib Mahmud sekarang.

Beliau berkata, Taib tidak tahu bagaimana untuk berundur, gagal menentukan penggantinya, malah tidak menentukan masanya walaupun digesa Perdana Menteri. Jadi, PR perlu menafikan majoriti dua pertiga atau menumbangkan BN, barulah Taib Mahmud boleh berundur dari jawatannya.

Selain itu, ketika ditanya isu Baru Bian sebagai Ketua Menteri seandainya PR menang dalam PRN Sarawak, Wong Ho Leng berkata, rancangan mereka kekal, iaitu Baru Bian tetap calon utama seandainya PR berjaya membentuk kerajaan negeri. Namun demikian, Baru Bian perlu juga menang di kawasan DUN Ba'kelalan.

"Jikapun kami (DAP) menang 15 kerusi, kita masih memerlukan 21 kerusi lagi. Jika DAP mendapat 15 kerusi, PKR 15, kami masih memerlukan enam kerusi dari PAS. Namun kemungkinan ini rendah." Wong berkata PKR perlu memenangi kerusi yang lebih daripada DAP untuk Baru Bian menjadi Ketua Menteri. Bagaimanapun, beliau enggan menyebut "mustahil", sekadar berkata, "Kami telah bersedia."

SUPP cuba raih undi simpati

Wong Ho Leng seterusnya berkata, SUPP sendiri mengakui bahawa keadaan mereka semakin meruncing, melalui iklan yang dimainkan. Wong berkata SUPP kini cuba meraih undi simpati daripada khalayak umum, termasuk menangis ketika berucap.

Wong (gambar kiri) cuba menenangkan orang Cina bahawa hak mereka tidak tergugat, walaupun calon SUPP kecundang. Beliau mengambil contoh bagaimana negeri Perak yang sebelum ini dimenangi DAP di 18 kawasan Cina. Akhirnya, tujuh EXCO keturunan Cina dilantik dalam kerajaan negeri Pakatan Rakyat. Selepas rampasan kuasa berlaku, MCA-BN yang hanya memenangi satu kerusi dijadikan EXCO keturunan Cina yang tunggal dalam kerajaan negeri BN di Perak. Dasar yang mesra kepada komuniti Cina sebelum ini tidak terjejas, kerana BN sedar bahawa komuniti Cina adalah kingmaker.

*Ong Vic Kee ialah wartawan MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disedut, disunting dan diterjemah dari teks asal.

TERKINI: BN KIAN GOYAH

DUN Sarawak: Taib degil, BN pula goyah hadapi hari penentuan
Buat pertama kali BN Sarawak berhadapan dengan saingan sengit.


Tinggal tiga hari sebelum hari penentuan Sabtu ini, kelihatan petanda seolah-olah ada yang tidak kena dengan Barisan Nasional (BN) Sarawak - hanya disebabkan kedegilan seorang pemimpin.

Beberapa pegawai jentera BN mengakui bahawa keengganan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud untuk menetapkan tarikh beliau akan melepaskan jawatannya dan enggan menerima hakikat bahawa perikatan itu kini berhadapan dengan cabaran sengit, kali pertama dalam sejarah, daripada Pakatan Rakyat dan hanya bergantung pada mereka dari luar kitaran politik, termasuk kuasa ghaib, dilihat sebagai memeningkan keadaan.

Taib genap tiga dekad menjadi ketua menteri Sarawak pada 26 Mac lalu.

Malah pegawai-pegawai BN juga kecewa dengan pendirian Taib yang tidak mahu menerima persekitaran bahawa beliau sebenarnya menjadi punca kepada setiap serangan negatif mengenai kepimpinan perikatan itu di Sarawak.

“Perdana Menteri menawarkan beliau jalan keluar awal untuk membantu mengatasi kerosakan dialami dan juga memberikan laluan untuk menentukan peringkatnya sendiri untuk berhenti (sebagai Ketua Menteri).

“Tetapi beliau tidak mempedulikan masa depan BN hanya kerana kepentingan diri,” kata satu sumber BN kepada The Malaysian Insider dengan merujuk kepada jaminan (Perdana Menteri) Datuk Seri Najib Razak pada Ahad lalu bahawa peralihan kepimpinan akan berlaku dengan segera selepas pilihan raya negeri ke-10 ini.

Pemimpin-pemimpin BN juga yakin tidak mungkin perikatan itu akan kehilangan kuasa negeri tetapi tindakan Taib mahu terus kekal akan menyebabkan mereka keciciran banyak kawasan di Dewan Undangan Negeri yang memperuntukkan 71 kerusi. Pakatan Rakyat dilihat akan menang hampir 20 kerusi.

“Malah beliau juga tidak berkempen dengan efektif dan berfokus. Keengganan beliau mendengar (pandangan ramai) akan menjejaskan BN,” kata satu lagi sumber.

Pada pilihan raya negeri 2006, pembangkang hanya menang tujuh kerusi.

Prestasi pembangkang yang berbara dilihat akan memberikan nafas baru kepada mereka menghadapi cabaran kali ini dan kemungkinan menggugat rancangan Najib untuk memanggil pilihan raya umum tahun ini.

Sekian lama Sarawak telah dianggap sebagai negeri yang selamat bagi BN kerana Taib mengawal ketat kepimpinan dan mengetepikan suara-suara yang membangkang kerajaan negeri.

Bagaimanapun pendedahan demi pendedahan mengenai kekayaan keluarga beliau dan keberkesanan Internet dan Radio Free Sarawak yang membangkitkan persoalan-persoalan mengenai nepotisme dan kronisme telah berubah menjadi ancaman kepada peluang BN kali ini.

Pemimpin-pemimpin BN juga merasakan Taib menjadi balasan nombor satu dalam menghadapi kesan-kesan yang dilalui sekarang.

Pengundian pilihan raya negeri diadakan Sabtu ini.

“Taib sedang mencari laluan keluar yang selamat dan mahukan seorang pengganti yang akan memberikannya jaminan itu,” kata seorang pemimpin Umno kepada The Malaysian Insider.

“Beliau juga mahu meletakkan seorang yang beliau boleh kawal seperti Dr Mahathir memilih Pak Lah,” kata pemimpin Umno itu. Tun Dr Mahathir Mohamad memilih Tun Abdullah Ahmad Badawi untuk menggantikannya sebagai perdana menteri pada 2003.

12 April 2011

NGO Serah Memo Pertikai Perbelanjaan Ketenteraan RM23 Billion

Sekumpulan lebih 10 orang aktivis hari ini berhimpun di hadapan Markas Angkatan Tentera, Kuala Lumpur bagi menyerahkan satu memorandum berhubung peruntukan ketenteraan negara yang didakwa semakin meningkat setiap tahun.

Memorandum berkenaan antara lainnya mempertikaikan peningkatan perbelanjaan ketenteraan sehingga RM23 bilion dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK).

"(Sedangkan), menteri pelajaran pada masa yang sama mengumumkan terdapat 600 buah sekolah di negara ini berada dalam keadaan kritikal," memorandum itu dipetik.

Memorandum itu juga menyebut, peruntukan perbelanjaan pertahanan mencecah 15.9 peratus daripada jumlah keseluruhan perbelanjaan kerajaan dalam tempoh RMK-3 dan 15 peratus dalam tempoh RMK-6.

"Sementara itu, peruntukan kesihatan hanya sekadar 1.6 peratus dan 1 peratus bagi tempoh RMK-4 dan RMK-5.

"Ini secara jelas menggambarkan bahawa kerajaan BN telah menunjukkan komitmen dan fokus luar biasa terhadap ketenteraan dan peruntukan pertahanan pada beberapa dekad lepas," menurut memorandum itu lagi.

Memorandum berkenaan ditandatangani oleh 26 NGO dan parti politik, antaranya Suaram, Food Not Bombs Kuala Lumpur dan Parti Sosialis Malaysia.

Turut hadir dalam perhimpunan itu ialah ADUN Kota Damansara Dr Mohd Nasir Hashim dan juga pengarah Suaram Kua Kia Soong.

Ketika bercakap kepada media, Kua berkata jumlah perbelanjaan sebanyak RM6 bilion untuk pembelian kapal peronda tentera oleh kerajaan sepatutnya boleh digunakan untuk membina 6000 buah sekolah.

"Apa yang kita perlukan ialah hospital dan bukan pesawat Hornet, sekolah dan bukannya kapal selam.

"Jika ditanya, (kerajaan) cuma akan kata (sebab) keselamatan negara," kata Kua lagi yang mendakwa, kerajaan tidak bertindak secara telus dalam memberi penjelasan berhubung perbelanjaan ketenteraan.

Memorandum berkenaan diterima oleh setiausaha bahagian kewangan kementerian pertahanan Mohd Shahbudin Ibrahim yang menemui pemimpin aktivis berkenaan di luar kompleks kementerian tersebut.

Penyerahan memorandum berkenaan dibuat sempena hari tindakan sedunia bagi menentang perbelanjaan ketenteraan (GDAMS) yang disambut pada hari ini. -mk

Serangan siber, Malaysiakini tak boleh diakses

Serangan siber yang bermula jam 11 pagi ini menyaksikan semua pelayan (servers) Malaysiakini gagal berfungsi serentak dan menyebabkan ia tidak boleh diakses kepada pembaca.
Sehingga jam 6.00 petang tadi, laman web Malaysiakini masih tidak boleh diakses kepada pembaca selepas semua pelayannya (server) gagal berfungsi sejak jam 11 pagi tadi.

Pembaca tidak dapat membaca berita yang dikendalikan di pelayan yang dihoskan di dua pusat data - TM Brickfields dan Jaring.

Petugas teknikal Malaysiakini sedang berusaha menyelesaikan ganguan itu sejak pagi tadi dan telah mengenalpastinya sebagai serangan 'denial-of-service attack'.
Serangan siber itu dipercayai menggunakan beberapa komputer dari lokasi berbeza di dunia bagi menyebabkan pelayan Malaysiakini tidak mampu mengendalikan jumlah trafik yang sebegitu banyak.

Malaysiakini sedang berusaha memuat-naikkan bahan berita melaui pelayan baru. Semua berita hari ini sedang dimuatkan ke Facebook. Pembaca boleh mengakses Malaysiakini melalui Nota ia Facebook.

Kami akan kembali dengan laporan penuh, khususnya mengenai pilihan raya Sarawak. Ia juga akan boleh didapati tidak lama lagi melalui Wordpress, Blogspot dan platform lain.

Kami memohon maaf atas masalah teknikal itu dan akan memaklumkan kepada pembaca sebarang perkembangan melalui Facebook dan Twitter

http://www.facebook.com/mkinibm

Kes Sarbaini: Keluarga serah bukti, dipercayai petunjuk punca kematian

Kes Sarbaini: Keluarga serah bukti, dipercayai petunjuk punca kematian

IPOH, 12 April – Keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamed telah menyerahkan bukti kepada polis, yang dipercayai akan membantu menentukan bagaimana penolong pengarah Kastam Diraja Malaysia (KDRM) itu ditemui mati di premis SPRM, minggu lalu.

Ketika mendedahkan perkara itu di sini hari ini, peguam-peguam keluarga itu enggan berkongsi maklumat apa yang dimaksudkan dengan bukti baru tersebut.

“Kami berharap mereka (polis) akan menyiasat perkara ini,” kata peguam Ghazali Mohd Ramli pada sidang media di sini hari ini.

“Kami tidak boleh mendedahkannya kepada media sebab kami tidak mahu menjejaskan siasatan,” kata beliau lagi.

Bagaimanapun kata beliau, pihaknya percaya ia akan menentukan sama ada Ahmad Sarbaini membunuh diri ataupun sebaliknya.

Justeru, beliau mempersoalkan mengapa Ahmad Sarbaini perlu pergi ke pejabat SPRM jika mahu membunuh diri.

Menurut Ghazali, hidup Ahmad Sarbaini dan keluarganya adalah serba kecil dan biasa sahaja.

Setakat ini polis telah mengambil keterangan daripada 20 orang termasuk ahli keluarga Ahmad Sarbaini, SPRM dan kakitangan KDRM.

Polis juga telah menganalisis sistem kamera litar tertutup (CCTV) dari pejabat SPRM di Cheras termasuk telefon bimbit milik Allahyarham Ahmad Sarbaini.

Pengarah Bahagian Siasatan SPRM Datuk Mustafar Ali pada hari kematian Ahmad Sarbaini berkata, pegawai itu telah datang ke bangunan SPRM kira-kira pukul 8.26 pagi tanpa sebarang temu janji dengan pegawai siasatan.

Ahmad Sarbaini ditemui mati di gelanggang badminton kira-kira 10 pagi Rabu lalu, tetapi rakan-rakan rapatnya berkata adalah satu perkara yang mustahil bapa lima anak itu akan membunuh diri.

Seorang lagi peguam keluarga Ahmad Sarbaini, Awtar Singh Gill berkata, dakwaan dalam laporan media kononnya Allahyarham mempunyai kekayaan luar biasa adalah tidak benar.

Katanya, keluarganya juga meminta media tidak membuat spekulasi bukan-bukan.

Awal petang tadi, The Malaysian Insider melaporkan bahawa di sebalik kematian mengejut itu, keluarga Allahyarham Ahmad Sarbaini mahu individu yang menyebabkan kematiannya didakwa dan dibawa ke muka pengadilan.

Sepupu Allahyarham yang hanya mahu dikenali sebagai Ismail berkata, tidak mungkin penolong pengarah KDRM itu akan “membunuh diri” seperti mana yang didakwa pihak tertentu termasuk laporan media.

“Kami juga mahukan siasatan terperinci yang dibuat, kami tidak mahu keputusan yang akhirnya kata bukan bunuh diri atau dibunuh, kami mahukan keputusan tepat,” katanya.

Dia merupakan salah seorang daripada 62 pegawai kastam yang menjadi tumpuan Operasi 3B.

Kematiannya adalah kejadian kedua dalam dua tahun ini. Kes kematian Teoh Beng Hock, yang ditemui jatuh dari Plaza Masalam, yang menempatkan pejabat SPRM Selangor, pada Julai 2009 masih disiasat oleh suruhanjaya diraja.

Tambah Ismail, tuduhan mengatakan Ahmad Sarbaini “membunuh diri” telah menyebabkan keluarga Allahyarham tertekan dan tidak boleh menerimanya.

Malah menurut Ismail, keluarga mereka juga menafikan dengan keras Ahmad Sarbaini telah “membunuh diri”

-sumber malaysian insider

11 April 2011

Penyatuan 2R (Rahim Ismail dan Rahim Thamby Chik)


LIDAH RAHIM, SUARA LDP?

Oleh: ABDULLAHSANI HAJI ABDUL SALLEH

KELANCANGAN dan kelantangan Adun Pantai Manis, Datuk Abdul Rahim Ismail yang baru dilantik sebagai Pengerusi Risda Holdings (11 GLC) mengkritik Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Tan Sri Joseph Pairin Kitingan beralaskan buku ‘A Doctor In The House’ karya Tun Dr Mahathir Mohammad disifatkan bagai ‘Kaduk Naik Junjung’ atau ‘Half Man- Half Horse’.

Kritikan terbuka Rahim terhadap Pairin disifatkan umum sebagai melampiaskan dendam kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman yang telah menjenamakan Rahim sebagai ‘Kuda Patah Kaki’ kerana menjadi tunggangan ‘Panglima Hilang Gelanggang’ (Datuk Seri Mohd Shafie Apdal) untuk melancarkan ‘Kudita’ (Coup-de-taat) terhadap Kerajaan BN Sabah yang dipimpin Musa Aman dan disokong kuat Pairin dan parti komponen lain.

Penyatuan 2R (Rahim Ismail dan Rahim Thamby Chik) semakin menyerlah dengan penglibatan RISDA secara langsung dan tidak langsung dalam Skandal Video Lucah yang dikatakan melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan izin dan perkenan Shafie Apdal melalui komplot bapa mertua Shafie, Dato’ Shuib Lazim; secara tidak langsung menunjukkan perancangan yang rapi untuk meletakkan Shafie kembali di dalam hati Najib kerana selama ini gelaran ‘Blue Eye Boy’ masih menjadi nostalgia bagi penyokong Shafie.

Memandangkan Pairin enggan menyokong pelan rampasan kuasa Shafie 2008 sehingga menyebabkan Musa Aman masih kekal sehingga ke hari ini, malah semakin kuat sekalipun menghadapi pelbagai rintangan dari dalam dan luar; namun 90 peratus pemimpin UMNO Sabah ‘do or die’ bersama Musa Aman; melainkan Shafie dan Rahim Ismail.

Perlantikan Rahim sebagai Pengerusi Risda Holding pada April Fool atau 1 April sengaja dibuat bagi mempersenda Kabinet Negeri Sabah yang ditubuhkan pada 1 April juga sehingga Presiden Kelab Penulis Buku Politik, Syed Hussien Al-Alttas atau Pak Habib menggelarkan Kabinet Musa Aman sebagai Kabinet April Fool.

Walaupun kata Rahim Thamby Chik, perlantikan Rahim Ismail berdasarkan pengalaman luas dan prestasi cemerlang beliau sepanjang berkhidmat dengan kerajaan, namun ramai pemimpin Sabah melihat Rahim sebagai ‘Kera Sumbang’ dan tidak mampu berbuat apa-apa sekalipun pernah memegang beberapa penting sewaktu dalam Kabinet Negeri Sabah.

Rahim yang berkelulusan Ijazah Sarjana Perhutanan dari Universiti Amerika Syarikat gagal menyerlah sebagai Menteri Kabinet Sabah, Pengerusi Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan kini akan meneruskan prestasi buruk dalam Risda Holding; namun tugas sebenar Rahim yang tidak kelihatan dengan mata kasar ialah merobohkan benteng politik Musa Aman.

Mampukah ‘Orang Hutan’ ini membantu Shafie mencapai impiannya menjadi Ketua Menteri Sabah sedangkan selama ini gagal membantu nelayan dan kini mencuba nasib menjual ‘getah skrab’ sedangkan UMNO Papar dan Rakyat Pantai Manis semakin terbiar?

Kata pepatah China, dendam adalah racun yang berbisa di dalam jiwa kerana Shafie kini cuba melampiaskan dendam terhadap Musa Aman dengan menggunakan ‘Orang Hutan’; tetapi ibarat orang makan ikan masin tetapi enggan meminum air; maka Shafie tidak mungkin berjaya menumpaskan politik Musa Aman kerana Perdana Menteri dan seluruh Menteri Kabinet Malaysia memuji keberanian dan kehebatan Musa Aman membangunkan Sabah dengan Dana Persekutuan tanpa menyentuh rizab kerajaan negeri Sabah yang bernilai berbilion ringgit.

Walaupun pepatah Inggeris mengatakan kita harus berwaspada dengan lelaki yang tingginya kurang daripada lima kaki, namun Shafie tidak berbahaya kerana ‘Otak Putu’ nya belum mampu menewaskan ‘Think-Thank’ Musa Aman sekalipun kedudukan Shafie sebagai Naib Presiden UMNO yang dihalau keluar daripada Kedah dan sesat di rimba politik ketika mencari jalan pulang ke Sabah.

Shafie telah gagal dalam beberapa percubaannya sebelum ini, sekalipun menggunakan Timbalan Presiden LDP, Chin Shui Phin untuk merodok pengaruh politik Musa Aman dan kini membakar semangat LDP setelah Datuk Peter Pang dilucutkan jawatan Timbalan Ketua Menteri Sabah kerana berputih mata setelah Datuk Yee Moh Chai dilantik menggantikan Pang.

Kini Shafie menggunakan ‘Kuda Patah Kaki’ yang diikat dengan getah skrab daripada Risda untuk menyerang Musa Aman daripada pelbagai penjuru menggunakan suara LDP yang dipercayai masih didalangi seteru politik Musa Aman, Tan Sri Chong Kah Kiat kerana Rahim tidak pandai berbahasa basi seperti yang digunakannya untuk menyerang Pairin.

Majoriti rakyat Sabah kenal siapa ‘Orang Hutan’ yang dilantik menjaga lembu dan ikan, tetapi kepetahan bersilat lidah hanya ada pada pemimpin Ulung LDP, Tan Sri Chong Kah Kiat yang menggunakan Ma Tzu sebagai modal politik LDP untuk meraih simpati masyarakat Cina; tanpa beliau sedar bahawa seorang Paderi Ulung Kristian yang pertama sekali menentang patung Ma Tzunya dan bukannya pemimpin UMNO yang tidak pun tahu bahawa Ma Tzu menghadap ‘Kiblat’ yang sama dengan Masjid Asy-Syakirin!

Sekalipun Presiden LDP, Datuk VK Liew dalam nada terkilan turut membuat kenyataan terbuka bahawa pembentukan kerajaan negeri Sabah bukan lagi berasas pada ‘single’ parti sepertimana pemerintahan PBS ataupun Berjaya kerana pemerintahan BN pada masa ini berasas kepada komponen-komponen parti; atas sebab itu sebarang pembentukan kabinet atau perlantikan ke jawatan-jawatan GLC perlu juga mempertimbangkan pandangan komponen parti; namun tidak sampai mengoyak persahabatannya dengan Musa Aman dan Ahli Kabinet Sabah.

Kejayaan Shafie memperkuda Chin Shui Phin dan Rahim bagi mencapai cita-cita politiknya masih jauh daripada titik akhir kerana bala demi bala menimpa Shafie terutama penglibatan bapa mertuanya dan Pengerusi Risda dalam Skandal Video Seks serta potfolio Nilai Keberhasilan Utama Negara (NKRA) kini dipindahkan daripada KKLW ke pejabat Timbalan Perdana Menteri.

Mampukah Shafie bersilat lidah dengan Najib untuk mendapatkan kuasa dan dana yang kini dipegang Muhyiddin sedangkan misi Skandal Video Lucahnya gagal menumpaskan Anwar dan pengaruh politik BN di Sarawak semakin parah sekalipun BN kembali memegang tampuk pemeritahan Sarawak pada 16 April 2011; sekalipun dengan majoriti yang bertambah atau melalui penipuan dan rasuah.

Sampai bilakah Rahim akan menjadi ‘Kuda Patah Kaki’ yang diikat getah skrab Risda sedangkan ramai mengintai peluang untuk menggantikan Rahim sebagai Ketua UMNO Papar dan Adun Pantai Manis kerana tidak mungkin Musa akan mencalonkan Rahim kembali; apatah lagi ketika LDP kini sedang memikirkan untung nasib mereka di dalam BN kerana luka lama belum sembuh kini kembali bernanah akibat pengaruh LDP yang semakin merosot dengan percambahan bibit politik Gerakan di Sabah.

PKR :BEKAS CALON DUN KUAH DIPECAT KEAHLIAN

PKR singkir 12 ahli parti
April 10, 2011

KUALA LUMPUR: Seramai 12 ahli KEADILAN hari ini dipecat berkuat kuasa serta-merta kerana berlaku khianat apabila bertanding sebagai calon bebas dan membantu parti lawan pada pilihan raya negeri negeri Sarawak, kata Pengerusi Jawatankuasa Disiplin, Datuk Dr Tan Kee Kwong.

“Jawatankuasa Disiplin KEADILAN mencadangkan kepada Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN untuk memecat 12 individu dan diluluskan berikutan bertanding sebagai calon bebas (sembilan orang) dan secara nyata membantu parti lawan (tiga orang),
“Ia dilakukan demi menjaga nama baik parti. Keputusan ini selaras Fasal 18 Perlembagaan parti .Ia penting untuk mempertahan kepentingan dan imej parti.
“Tindakan bertanding sebagai calon bebas dan membantu parti lawan adalah tindakan khianat kepada perjuangan KEADILAN dan Pakatan Rakyat,” kata Dr Tan.
Bercakap kepada KeadilanDaily, beliau berkata, pemecatan itu sudah diluluskan Majlis Pimpinan Pusat (MPP) hari ini dan berkuat kuasa serta merta.

Lina Soo (Bebas-Batu Lintang)
Mereka yang dipecat kerana bertanding sebagai calon bebas ialah Soo Lina, Cobbold anak Lusai, Kiprawi bin Suhaili, George anak Langgong, Michael Jok, Kenneth Adan Silek, Liam Anak Rengga, Michael Ding Tuah, Jok Ding.

Mereka yang dipecat kerana membantu parti lawan pula ialah Paul Kadang anak Dinggat, Jonson Chong, Hasrul Muhaimin Hasbi.

- Hasrul bekas calun DUN Kuah, Langkawi PRU2008

PKR: Calon kami ditawar rasuah untuk tarik diri

PKR hari ini mendakwa calonnya bagi kerusi Baleh, Bendindang Manja, telah dipujuk dengan tawaran wang supaya menarik diri daripada bertanding dalam pilihan raya negeri 16 April ini.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Dr Tan Kee Kwong, yang memberitahu Malaysiakini demikan berkata, Manja (kanan) telah dipanggil ke balai polis Kapit semalam untuk berbincang.

Tan yang juga pengerusi jawatankuasa disiplin PKR mendakwa di situ Bendindang telah dipujuk oleh anggota polis yang berkata mereka dari cawangan khas.

Tan yang juga bekas timbalan menteri dalam kerajaam BN dan juga ahli parlimen Segambut di WP berada di Sibu untuk membantu kempen PKR.

-malaysiakini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...