11 Ogos 2012

Panas!!! Bekas Menteri Sambut Anwar di Sarawak

Anwar Di Sarawak Sebelum Ke Sabah

Turut sama berkebetulan berada di lapangan terbang bekas timbalan menteri pelajaran Bujang Ulis...beliau sempat bersalam dan berpelukan dengan Anwar.

Penasihat Umum Keadilan Anwar Ibrahim tiba di Sarawak tengah hari ini dalam rangka lawatan untuk memperkuatkan jentera parti dan menyuntik semangat di kalangan ahli dan penyokong PKR di negeri ini dan juga Sabah. Ratusan para penyokong serta termasuk pimpinan PKR negeri menunggu ketibaan Anwar dari Kuala Lumpur.

Anwar disambut hangat oleh penyokong di airport.

Melihat kepada kehadiran begitu ramai memberi gambaran semangat PKR Sarawak kini semakin memberangsangkan. Antara yang menyambut ketibaan Anwar, penasihat PKR Sarawak Hafsah Harun, pengerusi Baru Bian, peimpinan pemuda, wanita dan ketua-ketua cabang.

Bekas Duta Malaysia ke Mexico yang menyertai PKR juga turut sama hadir begitu juga ketiga-tiga Adun PKR Sarawak yang menang dalam pilihan raya lalu.

Dari airport Anwar terus dibawa ke rumah bekas calon PKR yang meninggal untuk menziarahi balu dan keluarganya. Petang ini Anwar berjumpa dengan pimpinan PKR Sarawak dan juga aktivis parti di sebuah hotel di bandar Kuching. Hadir sama dalam majlis itu Lajim Ukin yang dari Sabah yang baru-baru ini membuat kejutan dengan mengumumkan meninggalkan Umno dan BN.

Turut mencelah ialah Kadir Sheikh Fadzir. Kadir dan Lajim akan berceramah bersama Anwar di Santok malam ini. Petang ini Anwar akan berbuka puasa di rumah Hafsah Harun. Menjelang tenguk hari esok Anwar akan berlepas ke Sabah.

Satu kejutan lagi akan berlaku di Sabah besok sekiranya tidak ada aral melintang. Dalam pada itu Najib katanya baru semalam secara senyak menjejak kaki di Sarawak dan hari ini berada di Sabah. Apakah dengan kedatangan Najib itu menyebabkan apa disebut kejutan itu tertangguh?

Seandainya apa diceritakan Lajim bahawa 15 kerusi parlimen Sarawak dan 30 kerusi state kini sudah berada dalam tangan pembangkang ia menandakan kerajaan Sabah sekali lagi akan bertukar tangan dalam pilihan raya akan datang. Menurutnya perkembangan di Sabah merangsangkan dan UBN seolah-olah tidak terkata apa.


Semasa berucap kepada aktivis dan pimpinan PKR Anwar mengingatkan supaya parti bersiap sedia lebih awal. Menurutnya pihak Pakatan Rakyat telah dalam keadaan siap sedia dan beranggapan pilihan raya akan diadakan pada September ini.

Beliau juga menyentuh mengenai pembahagian kerusi di kalanagan komponen Pakatan sudah hampir selesai. Banyak negeri katanya sudah selesai kalau pun ada beberapa buah yang berlaku pertidihan. Namun beliau yakin dengan semangat Pakatan Rakyat masalah kerusi akan selesai dan tidak menjadi masalah.

LIVE :11hb Ogos - Santai Anak Muda Bersama Selebriti

11hb Ogos - Santai Anak Muda Bersama Selebriti
Masa Siaran: 7.30- 12.00 malam (Tertakluk Kepada Perubahan)
Lokasi: Dataran Shah Alam


Kantoi!!! Rakyat Sabah mahu Mahathir duduk diam-diam

AMANAH TUARAN KECAM KENYATAAN MAHATHIR


TUARAN : Angkatan Amanah Merdeka (AMANAH) Kawasan Tuaran mengecam Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Tun Mahathir Mohamad yang secara tiba-tiba muncul menyuarakan sokongan kuatnya terhadap pemberian kerakyatan kepada bilangan warga asing di negeri ini; seolah-olah menghalang pembentukan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ke atas pendatang haram tanpa izin di Sabah.

Ketua Penerangan AMANAH Tuaran, Haji Awang Puasa Jambul menyifatkan kenyataan Mahathir itu seakan-akan mempunyai motif politik terutama sepanjang era beliau menjadi Perdana Menteri.

"Kenyataan terbuka Mahathir ini disokong oleh penghasilan sebuah buku yang berjodol 'Projek IC: Agenda Tersembunyi Mahathir? mengandungi banyak kebenaran yang beliaulah mendalangi kedatangan pendatang asing yang semakin mengundang kebimbangan terhadap nasib serta masa hadapan rakyat Negeri ini," kata Haji Awang Puasa lagi.

Beliau yang merasakan nasib dan masa depan anak tempatan di negeri ini akan terancam dengan pengeluaran kerakyatan kepada pendatang asing yang jesteru itu menyeru Kerajaan Malaysia yang diketuai oleh Perdana Menteri, Datuk Najib Tun Razak agar mengambil tindakan untuk menyiasat Mahathir atas kenyataannya itu.

Berdasarkan perangkaan tahun lalu, penduduk negeri ini berjumlah 651,304 pada tahun 1970 dan meningkat kepada 929,299 dalam tempoh sedekad.

Bagaimanapun, bagi tempoh dua dekad selepas itu, populasi rakyat Negeri Sabah telah meningkat dengan ketara daripada 1.5 juta kepada 2,468,246 orang pada tahun 2000.


Haji Awang Puasa yang percaya tiada jalan pintas bagi orang luar untuk mendapatkan taraf kewarganegaraan di negara ini dan orang luar perlu mematuhi peruntukan undang-undang yang telah ditetapkan di negara ini.

Menyentuh kenyataan Mahathir yang begitu terbuka, Haji Awang Puasa meminta bekas Perdana Menteri itu agar memohon maaf kepada keseluruhan rakyat asal di negeri ini kerana ia boleh mendatangkan perasaan tidak tenteram kepada mereka.

Beliau juga bersetuju dengan beberapa pandangan yang meminta agar Mahathir tidak lagi mengeluarkan sebarang kenyataan tentang Sabah dan membaiarkan kerajaan yang ada hari ini menjalankan pentadbiran negara tanpa campur tangan daripada orang yang telah bersara sepertinya

Najib Kepanasan !!! Ada MP Umno Pahang Nak Keluar Parti


Admin "tukanglawan" dapat satu informasi dari seorang sahabat yang merupakan anak saudara kepada seorang pemimpin besar umno di pahang, informasi ini cukup panas, sama panas dengan hati najib bila pemimpin BN Sabah meninggalkan tongkang yang dikemudi oleh umno tu.


Cakap-cakap sahabat itu menyatakan beberapa orang "Ahli Parlimen dan Adun" dari negeri "kuat umno" itu akan meninggalkan umno, mereka berbuat begitu kerana dikatakan sudah hilang keyakinan kepada umno dalam pelbagai isu yang dirasakan berat sebelah.

Mereka yang dijangka akan meninggalkan umno itu telah dilaporkan menemui beberapa orang pemimpin Pakatan Rakyat untuk menyatakan hasrat mereka.

Sahabat itu yang merupakan seorang pembantu kepada pakciknya yang merupakan Ahli Parlimen itu menyatakan masih belum ditetapkan bila mereka akan mengumumkan akan keluar dari umno tetapi dijangka ianya akan dibuat sebaik pembubaran parlimen.

Jumlah dan identiti ahli parlimen dan adun yang akan meninggalkan umno itu juga tidak diberitahu..

Difahamkan tindakan nekad Ahli Parlimen Sabah yang bertindak menyatakan tidak lagi menyokong BN itu mencetus keputusan Ahli umno dari Pahang ini untuk meninggalkan Umno.

Jika informasi yang disampaikan ini benar, najib dan "orang besar" umno sudah menghadapi masalah paling kritikal...

Oleh : Tukanglawan

Panas! Najib terpaksa berulang-alik ke Sabah

Pemberontakkan anti-BN dikalangan pengundi bukan Melayu di Sabah

Wilfred Bumburing: “Saya akan buktikan pelan kerajaan sengaja untuk menukar demografi Sabah.”

KOTA KINABALU, 11 Ogos — Lawatan Datuk Seri Najib Tun Razak ke Sabah hari ini penting untuk survival Barisan Nasional (BN) di Malaysia Timur dikala cakap-cakap dikalangan masyarakat bukan Melayu negeri ini telah bertukar menyokong pembangkang.

Perdana Menteri (PM) dijangka mengumumkan terma rujukan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai masalah pendatang haram Sabah pada petang ini.

Ini adalah isu kritikal yang boleh memutuskan keputusan pilihan raya akan datang bukan sahaja di Sabah tetapi di seluruh negara.


Kerusi di Malaysia Timur, Sabah dan Sarawak dianggap penting bagi BN untuk mengekalkan kuasa persekutuan oleh kerana tanpa memenangi 55 kerusi parlimen di kedua-dua negeri pada pilihan raya umum 2008, pemerintahan gabungan tersebut selama setangah abad di negara ini mungkin telah berakhir.

Penganalisis politik Dr Arnold Puyok, berasal dari negeri Sabah, memberitahu The Insider Malaysia dalam satu temu bual di sini bahawa walaupun BN tidak mungkin kehilangan Sabah dalam pilihanraya umum akan datang, kebencian semakin meningkat terhadap gabungan itu di kalangan orang Cina, komuniti Kadazandusun dan Murut (KDM) di negeri ini - majoritinya adalah beragama Kristian.

Beliau meramalkan bahawa BN akan bermasalah dalam sekurang-kurangnya 13 daripada kerusi 25

Parlimen di negeri ini, yang yang kini dipegang parti yang berasaskan KDM dalam BN seperti Parti Bersatu Sabah (PBS) dan United Pasokmomogun Kadazandusun Murut Organisation (Upko).


Kerusi-kerusi marginal ini termasuk Kota Marudu, Tuaran, Kota Belud, Sepanggar, Putatan, Penampang, Beaufort, Ranau, Keningau, Tenom, Beluran, Batu Sapi dan kerusi Tawau.
“Ini adalah kerusi yang kini dikuasai oleh pihak KDM dan jika anda lihat mereka, mereka dilihat sebagai sangat lemah; bahawa mereka tidak berjuang cukup keras untuk hak-hak negeri menyebabkan KDM tidak berpuas hati.


“Pergi ke bawah dan tanya pada orang ramai.- sangat jelas pengundi kecewa dengan pemimpin-pemimpin seperti (Presiden PBS, Tan Sri Joseph) Pairin Kitingan,” katanya.

Bagi pembangkang pula, Puyok meramalkan kemenangan selamat di tiga kerusi parlimen — Pensiangan, Sandakan dan Kota Kinabalu — kini dipegang oleh DAP Hiew King Cheu, ahli parlimen pembangkang tunggal di Sabah.

Kabinet Najib telah bersetuju untuk membentuk RCI pada 8 Febuari lalu. Akan tetapi hampir enam bulan perkara tersebut senyap tanpa berita menyebakan BN kehilangan dua ahli parlimen kanan di Sabah — ahli parlimen Tuaran, Datuk Seri Wilfred Mojilip Bumburing, timbalan presiden Upko itu, dan ahli parlimen Beaufort Datuk Seri Lajimukin, timbalan menteri persekutuan dan ahli majlis tertinggi Umno.

Kedua-dua ahli parlimen menyatakan tidak yakini terhadap Najib dan keikhlasan BN untuk membentuk RCI, permintaan utama parti Sabah selama beberapa dekad.

Beberapa hari selepas berlepas kedua-dua ahli parlimen tersebut keluar BN, Najib memberitahu sidang akhbar bahawa beliau akan mengumumkan terma RCI hari ini di Sabah, satu langkah yang dilihat sebagai usaha untuk mengawal kerosakan.

Pemimpin de facto Pakatan Rakyat (PR), Datuk Seri Anwar Ibrahim, juga akan berada di Sabah pada hujung minggu ini dan dijangka mengumumkan lagi penghijrahan politik dari BN dalam satu majlis besar-besaran di Kota Marudu, kira-kira dua jam perjalanan dari Kota Kinabalu.

Kota Marudu adalah kerusi parlimen kepada timbalan presiden PBS, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili
.

Seorang pemimpin UPKO memberitahu The Malaysian Insider bahawa usaha Najib mungkin terlambat untuk Sabah, bersetuju bahawa sikap sambil lewa kerajaan dalam menyelesaikan isu pendatang haram telah berusia lebih empat dekad ini menimbulkan kemarahan di kalangan masyarakat tempatan di sini.

“Ia akan dilihat sebagai satu langkah politik yang tidak ikhlas. Tetapi apa yang perlu dilakukan? Apa yang penting sekarang iadalah isu ini perlu diselesaikan.

“Terma RCI mestilah menyeluruh dan benar-benar menyelesaikan masalah itu kerana kini, walaupun pengundi KDM percaya, kita telah melakukan apa yang harus kita lakukan, keputusan yang mereka buat adalah — kalian tidak cukup berkesan,” kata pemimpin tersebut.

Kemarahan terhadap RCI dan tergelincirnya sokongan terhadap BN di kalangan bumiputera bukan Islam di Sabah dan kaum Cina, adalah dipercayai bahawa barisan pembangkang yang terlalu banyak di negeri ini boleh menjejaskan peluang mecabar penguasaan gabungan pemerintah itu ke atas negeri Sabah.

Puyok berkata pembangkang perlu bekerjasama dan memastikan perlawanan satu lawan satu di semua kerusi bagi memastikan undi pembangkang tidak berpecah.

Tetapi inimungkin tidak boleh dilakukan dengan ahli politik yang tidak menghiraukan tradisi, Datuk Jeffrey Kitingan, adik daripada Pairin, dan Parti Reformasi Negeri (STAR) turut sama dalam peperangan.

Ahli politik veteran itu, terkenal kerana telah melompat sekurang-kurangnya enam kali dari satu parti kepada lain, telah menyatakan niatnya untuk bertanding di semua kerusi di Sabah, seperti ‘mebaling spanar’ terhadap kerja-kerja untuk Pakatan Rakyat (PR) untuk memastikan pertandingan satu lawan satu.

Satu lagi parti pembangkang tempatan — Parti Progresif Sabah (SAPP) — telah bersetuju untuk berunding dalam perjanjian perkongsian kuasa dengan PR.

“Tetapi Jeffrey terkenal di kalangan masyarakat KDM,” Puyok berkata, sambil menambah bahawa perjuangan untuk undi KDM mungkin boleh menjadi seperti perang saudara dalam keluarga Kitingan.

“Saya fikir Jeffrey sedang cuba untuk mengambil kesempatan ke atas kelemahan kepimpinan abangnya (Pairin). Jika anda melihat STAR. Jeffrey adalah seorang lelaki yang bijak.

“Dia boleh pakej agenda Borneo dengan sangat baik dan membuatnya menarik kepada pengundi KDM dan ini adalah sebab mengapa sokongan untuk STAR berkembang setiap hari,” katanya.

Puyok menambah bahawa walaupun dengan kemasukan Bumburing menyertai pembangkang, perlawanan utama masih kekal diantara adik-beradik Kitingan, kedua-duanya dijangka akan berlawan di kerusi parlimen Keningau.

The Malaysian Insider difahamkan Bumburing telah ditugaskan untuk menguruskan kerusi KDM di Sabah bagi memastikan bahawa sokongan masyarakat beralih kepada pembangkang, walaupun PR berasaskan semenanjung mengetuai perjuangan.

Tetapi walaupun sokongan BN tergelincir di kalangan bumiputera bukan Islam di Sabah dan orang Cina, dipercayai bahawa Umno yang mengetuai BN masih popular di kalangan masyarakat Islam di negeri ini seperti orang Melayu dan Bajau.

Umat Islam dikatakan kira-kira 60 peratus daripada 3.12 juta penduduk Sabah. Terdapat hampir satu juta pengundi berdaftar di Sabah.

Puyok berkata ini mungkin disebabkan pembangkang persekutuan PR, bersama-sama dengan parti-parti pembangkang tempatan di negeri ini, tidak mempunyai pemimpin Islam yang berwibawa yang boleh melawan gergasi politik seperti Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman.

“Dalam PKR negeri, hanya terdapat Ahmad Thamrin Jaini dan pemimpin-pemimpin seperti Ansari Abdullah dan kedua-duanya tidak begitu popular. Thamrin seorang yang tenang dan dilihat sebagai lemah menyebabkan pembangkang tidak akan mampu untuk menggempur wilayah Islam,” katanya.

Dalam pilihan raya umum 2008, BN kehilangan majoriti tradisi dua pertiga di parlimen yang sebahagian besarnya kerana kekalahan besar di Semenanjung, di mana ia memenangi BN hanya 85 kerusi manakala pembangkang menyapu bersih 80 kerusi.

Penyelamat BN adalah Sabah, Sarawak dan Labuan di mana gabungan itu menewaskan pembangkang dan hampir menyapu bersih kerusi, memenangi 55 kerusi parlimen meninggalkan pembangkang yang hanya menang dua kerusi.-TMI

10 Ogos 2012

Gempar!!! 14 Ahli Parlimen dari Sarawak akan menyertai Pakatan RakyatKUALA LUMPUR - Kehadiran Perdana Menteri Najib Tun Razak di Kuching hari ini, beberapa jam sebelum Anwar Ibrahim dan Lajim Ukin adalah untuk menghadiri 1 perhimpunan di sana, telah melahirkan khabar angin bahawa yang pemimpin PKR de facto mungkin lebih dekat kepada matlamat itu orang-orang yang meyakinkan Menteri Taib Ketua Mahmud, untuk menukar kem atau mengisytiharkan kemerdekaan mereka.

Menurut sumber-sumber ini, lawatan "terburu-buru" Najib bertujuan untuk meyakinkan Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) 14 Ahli Parlimen tinggal dengan Barisan Nasional (BN).

Taib Pengerusi PBB, yang merupakan pihak utama dalam gabungan BN negeri.Spekulasi bertiup kencang bahawa Sarawak termasuk PBB akan melihat beberapa pembelotan pada hari-hari sebelum pilihan raya umum ke-13, maklumat yang akan diadakan bila-bila masa di antara September dan Hari Raya Haji tahun ini.

Khabar-khabar angin tersebar dengan nama, di antara mereka ada PBB Santubung MP Wan Junaidi Tuanku Jaffar dan Petra Jaya MP Fadhillah Yusuf.

Anwar dan Lajim, yang dikatakan sebagai Laksamana westcoast Umno Sabah, dijadual mengadakan satu perhimpunan di Kuching esok. Mereka juga dijangka mengadakan dialog dengan Sarawak pemimpin gabungan Pakatan Rakyat dan, menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan hari ini, pemimpin NGO turut dijemput.

Kerana Lawatan Anwar, Najib dan Rosmah dalam keadaan risau dijangka buka puasa hari ini dengan Taib dan delegasi.Najib terdesak untuk mengukuhkan sokongan Sarawak BN memandangkan bahawa Sabah berada dalam kedudukan yang tidak menentu dan sumber-sumber yang berkata "PM bersedia untuk berbuat apa sahaja".

Sarawak dan Sabah mempunyai kolektif 56 kerusi parlimen. Sarawak mempunyai 31 kerusi di mana PBB memegang 14, Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) telah diperuntukkan tujuh, Parti Rakyat Sarawak (6) dan Parti Demokratik Progresif Sarawak (empat).

Anwar seringkali dikaitkan sebagai mempunyai tarikh akhir peribadi yang adalah "16 Sept, 2012" telah menderita malu kubur usaha membatalkan untuk merampas Putrajaya pada 16 Sept, 2008.
Setelah "teruk malu" oleh Umno, Anwar berharap untuk pergi ke pilihan raya umum ke-13 yang bersenjata dengan Ahli Parlimen di sebelah beliau.

Jaminan peribadi Najib

Sudah pada "sampingan" adalah Lajim dan Ahli Parlimen Tuaran, Wilfred Bumburing, yang berpaling tadah dari BN Sabah bulan lepas.Khabar angin adalah bahawa lapan lagi Ahli Parlimen di Sabah boleh melompat pada minggu-minggu akan datang. Antara nama yang paling berulang Ghapur Salleh (Kalabakan) dan Bung Mokthar (Kinabatangan).

Umno Sabah Timbalan Ketua Bahagian Nasir Sakaran tidak menolak kemungkinan lebih panglima perang UMNO yang menyertai Lajim dan Bumburing.Menurut beliau, kini jelas bahawa orang-orang ini telah dalam rundingan dengan Anwar untuk beberapa ketika."Mereka tidak mempunyai peranan dalam BN atau perjuangan. Saya percaya mereka telah lama berada dalam rundingan dengan Anwar, "katanya.

Ceramah daripada pembelotan di Sabah telah tidak meninggalkan Sarawak dari terjejas walaupun penafian berat oleh pemimpin-pemimpin BN persekutuan dan negeri.

Menurut dalaman PBB di Kuching, Najib, yang tidak mampu berbeza pendapat di Sarawak, mahu secara peribadi menjamin 14 Ahli Parlimen dan memastikan sokongan mereka kekal dengan BN.
"Dalam pilihan raya ini, beliau melihat mereka sebagai deposit tetap. Beliau juga akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin PRS, SPDP dan SUPP untuk mengukur sokongan di Sabah.

"Najib tidak percaya Taib tetapi tangannya terikat."Dia mesti mematuhi keinginan Umno. Umno hanya berminat dalam Najib menyampaikan majoriti dan parti yang masih berkuasa."Jika Najib mengganggunya Taib, beliau akan pergi kepada Anwar," kata pemerhati yang merujuk kepada laporan baru-baru ini bahawa Taib telah didakwa berjumpa dengan Anwar di Singapura pada bulan Jun.
Tetapi mesyuarat itu adalah pendek litar selepas Taib terpaksa tergesa-gesa kembali ke Kuching untuk mesyuarat.

Ia kemudiannya bahawa Taib telah bertemu dengan seorang utusan dari Putrajaya dan tidak pernah kembali ke Singapura untuk meneruskan perbincangan dengan Anwar. Dengan apa yang PBB Asajaya ADUN Abdul Karim Hamzah digambarkan sebagai "lobak merah yang terlalu baik untuk menjadi benar".

Kehadiran Najib di Sarawak, di atas alasan untuk berbuka puasa, hanya mengesahkan bahawa spekulasi bahawa Anwar mungkin mendapat lebih dekat kepada politik Ahli Parlimen Taib. - FMT

Kak Zat Kantoi dulu sampai nak selak kain, kes saman Rafizi !!!

Shahrizat bingung, tertekan, bicara disambung 18 SeptKUALA LUMPUR 10 Ogos: Bekas Menteri Pembangunan Wanita dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil didapati tertekan ketika berhadapan peguam bela, Ranjit Singh.
“Saya rasa situasi tadi telah meletakkan Shahrizat dalam keadaan tertekan,” kata Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin ketika ditemui.

Shahrizat juga dilihat bingung untuk menjawab soalan hingga terserlah perwatakan beliau sebagai seorang ibu yang tidak peka terhadap kehidupan suami dan anak-anak.“Saya tahu anak saya bekerja dengan suami saya, tapi apa yang mereka buat dan ke mana (mereka pergi) saya tidak tahu,” kata Shahrizat.

Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli berkata, situasi kes berlangsung tadi merupakan satu permulaan yang baik bagi perjalanan kes itu. “Peguam telah melakukan kerja yang baik, seronok melihat prosiding tadi,” katanya.Mahkamah menetapkan perbicaraan kes disambung 18 September depan.

19 Januari lalu, Shahrizat memfailkan saman terhadap Zuraida dan Rafizi sebanyak RM100 juta berhubung projek kontroversi NFC.Ia berikutan pendedahan KEADILAN berhubung dana RM250 juta untuk penternakan lembu itu disalah guna keluarga Shahrizat.

Ia termasuk membeli lima kondominium di Singapura dan Bangsar, dua lot tanah di Putrajaya, kereta mewah dan pelbagai transaksi meragukan.Shahrizat dalam samannya mendakwa, Zuraida dan Rafizi telah memfitnah dan memburuk-burukkan beliau.


NFC dipengerusikan suami Shahrizat, Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail manakala tiga anak beliau adalah pemegang saham dan pengarah di dalam syarikat Agro-Science Industry Sdn Bhd, syarikat induk yang memiliki hampir kesemua saham terbitan NFC dengan satu saham ‘preference’ dipegang kerajaan Malaysia.

Panas! Saham FGVH Mengapa Syarikat Judi dapat 407 juta unit peruntukan khas

Syarikat judi juga terlibat dalam saham FGVH?


KUALA LUMPUR: PAS memohon penjelasan kerajaan berhubung maklumat yang mengatakan syarikat Genting Bhd pernah menguasai 12 peratus saham Felda Global Ventures Holding (FGVH) dengan pegangan sebanyak 407, 005,000 unit melalui peruntukan khas.

AJK PAS Pusat, Mazlan Aliman berkata apa yang lebih memeranjatkan laporan Bloomberg Peers menyebut bahawa, urusniaga FGVH antara 16 Julai hingga 9 Ogos, Tabung Haji, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAM) telah membeli saham Genting tersebut.

"Menjadi tandatanya, kenapa Genting jual sahamnya? Adakah ia menjadi proksi kepada tokoh tertentu? Kenapa Dana awam diguna untuk membelinya," soal Mazlan yang juga Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak).

Sebelum ini, Mazlan melalui NGO nya itu pernah mendedahkan pembabitan syarikat yahudi, Louis Dreyfus dan Bonge Limited dalam FGVH.

Mereka juga mendakwa antara syarikat lain yang memiliki saham FGVH ialah Schroder Invest Management Ltd sebanyak 3,002,700 unit, Vanguard Group (9,369,894), Fidelity Inter (3,813,140) dan Rcm Capital (2,786,285).

"Tidak dapat dipastikan adakah FGVH mempunyai Unit Syariah yang memantau pelaburannya agar selari dengan kehendak syara'.

"Sempena bulan Ramadhan, kepada peneroka dan pembeli saham FGVH, sila semak pelaburan anda. Itupun kalau sensitif pada halal haram,"
katanya.

GEMPAR!!! HANTU ALTAN TUYA BANGKIT DARI KUBUR.....Dari lakaran, Zunar terokai animasi kartun satira


Saya dengan ini mengumumkan sebuah penerbitan clip pendek kartun animasi karya saya bertajuk 1 Funny Malaysia. Klip ini sepanjang 5 minit ini adalah kartun animasi politik pertama seumpamanya di Malaysia.

Karya ini dihasilkan sebegai memenuhi permintaan ramai selain mengangkat karya saya ke dimensi lain sesuai dengan kemajuan teknologi.1 Funny Malaysia adalah satu cerita kartun satira komedi yang mengisahkan seorang mangsa korban C-4 yang juga bekas model, ANTU TUYA yang bangkit dari kubur bersama anaknya yang masih kecil. Dia kemudian terbang menuju ke sebuah pusat pentadbiran kerajaan – PUTARJAYA.

Beliau menuju di pejabat DATO NAZAK yang sedang mengira duit. Sesampai di sana, Alantuya meminta Dato Nazak supaya TEPATI JANJI dengan memberi sebahagian komisyen kepada beliau.
Terkejut, Dato Nazak segera lari terjun tingkap ke atas seekor lembu berkepala manusia yang mamakai tudung, Lembu tersebut kemudian menyelamatkan Dato Nazak dengan membawa beliau lari ke laut.

Di laut, Dato Nazak menaiki kapal selam tetapi di tebing menunggu pula mahkamah Peranchis. Apa kesudahannya? Ikuti video animasi 1 Funny Malaysia melalui link ini (sila klik)
Dengan siapnya clip ini, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kartunis/artis/animator/editor yang menjayakan produksi ini walau dengan bajet yang sangat rendah.


Saya bercadang untuk menyambung untuk siri-siri berikutnya, tetapi memandang produksi animasi memerlukan dana, saya berharap peminat dan penyokong dapat menyumbang dana melalui laman web saya zunarcartoonist.com.

*** Zunar

Tahniah Pandelela! Kutip Gangsa Untuk Negara


Ratu terjun negara, Pandelela Rinong membawa berita gembira dengan menambah satu lagi pingat - gangsa dalam temasya Sukan Olimpik 2012 dengan menduduki tempat ketiga final acara 10m platform individu wanita di Pusat Akuatik, London, sebentar tadi.

Pandelela memungut 359.20 mata dalam persaingan yang berakhir sekitar jam 3 pagi tadi (waktu Malaysia).

Dalam acara itu, emas dimenangi oleh Chen Ruolin dari China (422.30 mata) dan pemenang perak dibawa pulang oleh Brittany Broben dari Australia
(366.50 mata).

Dengan kejayaan Penerjun muda dari Sarawak ini, Malaysia setakat ini telah mengutip dua pingat pada Sukan Olimpik 2012.

Jaguh badminton negara, Datuk Lee Chong Wei mengutip perak Sabtu lalu.

Keputusan akhir:

EMAS: Chen Ruolin (CHN) - 422.30 mata
PERAK: Brittany Broben (AUS) - 366.50
GANGSA: PANDELELA RINONG - 359.20

Pencapaian Pandelela itu akhirnya memecah dominasi sukan badminton yang sebelum ini menyumbangkan dua pingat perak dan dua gangsa, sejak Malaysia pertama kali menyertai temasya sukan terbesar dunia, bermula di Melbourne pada 1956.

Kejayaan Pandelela ini juga, sehingga kini, menyamai pencapaian kontinjen negara daripada edisi 1996 Atlanta, Amerika Syarikat, yang membawa pulang satu pingat perak dan satu pingat gangsa.
Esok, seorang lagi penerjun negara, Bryan Nickson Lomas, akan menggalas satu lagi tugas berat dalam menambah kutipan pingat apabila memulakan saingan dalam acara 10m platform lelaki.Bolt terus rakam pelari lagenda di OlimpikLONDON: Usain Bolt mencatat sejarah hari ini apabila pelari Jamaica itu berjaya mempertahankan pingat emas acara 200 meter Olimpik, iaitu pingat emas kedua dalam acara pecut.

Selepas kejayaan acara 100 meter Sabtu lalu, kali ini Bolt merakam kejayaan lagi dengan mencatatkan masa 19.32 saat di depan leboh 80,000 penonton di Stadium Olimpik.

Kejayaaan pelari berusia 25 tahun ini sekali gus memperbaiki rekod pelari trek lagenda Amerika Syarikat, Carl Lewis, yang menang tiga emas dan satu perak dalam acara pecut pada Olimpik 1984 dan 1988.
Ia juga kali pertama dua acara trek individu dipertahankan dengan kali terakhir oleh pelari Finland, Lasse Viren yang menang emas acara 5,000 meter dan 10,000 meter di Olimpik Munich dan Montreal Games pada 1972 dan 1976.

Kejayaan Bolt lebih manis buat Jamaika apabila rakan pelatihnya, Yohan Blake turut menaiki podium dengan menang perat (19.44 saat) dan Warren Weir untuk gangsa (19.84 saat). - AFP

09 Ogos 2012

Olimpik: Pandelela Rinong optimis melakukan kejutan!!!

Olimpik: Pandelela mara ke final

Ratu terjun negara, Pandelela Rinong optimis melakukan kejutan, sekali gus melakar sejarah peribadi dengan memenangi pingat emas.

RATU terjun negara Pandelela Rinong menghidupkan harapan Malaysia untuk memburu pingat kedua Sukan Olimpik 2012 dengan mara ke final acara 10m platform individu wanita, sebentar tadi.

Penerjun dari Sarawak ini menduduki tangga kelima pada pusingan separuh akhir.Pandelela, yang beraksi dalam Olimpik keduanya selepas Beijing 2008, mengumpul 352.50 mata untuk mara ke final sekali gus merealisasikan impian negara yang ingin meraih emas pertama buat negara.

Dalam acara diadakan di Pusat Akuatik di sini, penerjun berusia 19 tahun itu akan bersaing di pentas akhir yang akan berlangsung pukul 2 pagi nanti waktu Malaysia .

Bernama melaporkan bahawa selepas menduduki tempat kedua pada pusingan awal semalam, Pandelela yang beraksi buat kali kedua pada temasya Olimpik, gagal beraksi baik pada terjunan pertama hari ini iaitu 'forward 3 1/2 somersault' dan keempat melibatkan 'Inward 3 1/2 somersault'.

Beliau mengutip, masing-masing 67.50 dan 67.20 mata bagi kedua-dua disiplin tersebut.

Penerjun China, Chen Ruolin masih mendahului acara itu dengan kutipan 407.25 mata.

Hanya 12 penerjun teratas akan beraksi di peringkat akhir.

Senarai atlet bersaing di final:


1) China, Chen Ruolin 407.25

2) Kanada, Benfeito Meaghan 359.90

3) AS, Broben Brittany 359.55

4) AS, Wu Melissa 355.60

5) Malaysia, Pandalela Rinong 352.50

6) Rusia, Koltunova Yulia 351.90

7) Jerman, Steuer Christian 339.90

8) Kanada, Filion Roseline 329.60

9) China, Hu Yan 328.25

10) Itali, Bakti Noemi 325.45

11) Mexico, Espinosa Sanchez Paola 317.10

12) Ukraine, Prokopchuk Iluliia 315.80

Berita Terkini! Lagi Pemimpin Politik Sabah Akan Sokong Pakatan


PETALING JAYA, 9 Ogos - Datuk Seri Anwar Ibrahim (foto) mendedahkan bahawa seorang lagi pemimpin politik di Sabah akan mengumumkan pendirian menyokong pembangkang ketika lawatannya ke negeri itu pada Ahad ini (12 Ogos).

Tanpa mengulas lanjut, ketua pembangkang itu bagaimanapun menegaskan tidak menjanjikan kejutan besar bakal berlaku pada tarikh itu seperti yang pernah dijanjikannya untuk membentuk kerajaan pada pada 16 September 2008.

"Yang penting kejutan itu daripada rakyat...kebangkitan rakyat. Apa yang kita sebutkan sebagai kejutan itu sebenarnya adalah kebangkitan rakyat. "Kebetulan beberapa tokoh turut serta (sertai Pakatan Rakyat) dan pada 12 Ogos ini seorang lagi akan umumkan (penyertaan)," katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat di Ibu Pejabat PKR hari ini.

Anwar dijadual mengadakan lawatan ke kawasan Parlimen Kota Marudu dan Kota Belud Ahad ini. Kedua-dua kawasan berkenaan kini diwakili Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) iaitu Datuk Seri Dr Maximus Ongkili dan Datuk Abdul Rahman Dahlan.


Bulan lalu, Datuk Lajim Ukin mengumumkan perleletakan jawatannya dalam Umno manakala Ahli Parlimen Tuaran, Datuk Wilfred Bumburing, melepaskan jawatan Timbalan Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) untuk menyokong pembangkang. Ditanya sama ada fenomena yang cuba dicetuskan di Sabah hanya sekadar janji palsu seperti 16 September 2008, Anwar bagaimanapun menyangkal pandangan itu sebaliknya menjelaskan pembangkang kini mahu beri fokus untuk hadapi PRU-13 ini.

Terkini!! Mahkamah Tinggi Tolak Rayuan Khairy, saman RM100 juta Anwar


PUTRAJAYA- Mahkamah Rayuan di sini hari ini memerintahkan saman RM100 juta yang dikemukakan Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin Abu Bakar dibicarakan di Mahkamah Tinggi.

Panel tiga hakim mahkamah itu, yang diketuai Hakim Datuk Ramly Ali, sebulat suara menolak rayuan Khairy agar saman itu diketepikan.

Hakim Ramly berkata mengikut Peraturan Mahkamah Tinggi, kes itu tidak wajar diketepikan.

"Kes ini perlu dibicarakan kerana terdapat beberapa ketidakpastian mengikut Seksyen 43 Akta Bukti," katanya.

Khairy mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 21 Dis tahun lepas yang menolak permohonannya untuk mengetepikan saman fitnah itu.

Beliau memohon mengetepikan saman berkenaan dengan memberi alasan bahawa saman sivil itu bersifat remeh, menyusahkan dan menyalahguna proses mahkamah.

Panel itu, yang turut dianggotai Hakim Datuk Zaharah Ibrahim dan Hakim Anantham Kasinater, memerintah Khairy membayar RM10,000 kos guaman kepada Anwar.

Peguam Datuk Sulaiman Abdullah yang mewakili Anwar memberitahu pemberita bahawa Mahkamah Tinggi menetapkan 14 Nov dan 20 Nov untuk perbicaraan saman itu.

Pada 7 Mac, 2008, Anwar, yang genap berusia 65 tahun esok, memfailkan saman terhadap Khairy, dengan mendakwa Khairy yang ketika itu Timbalan Ketua Pemuda Umno, mengeluarkan kata berbaur fitnah dan menyebabkan klip video bertajuk 'Anwar and kin no threat' disiarkan dalam laman web, termasuk Malaysiakini.com.

Ketua pembangkang itu juga mendakwa klip video dalam Malaysiakini.com mengandungi kata-kata yang diucapkan Khairy pada satu ceramah di Lembah Pantai, di sini pada atau kira-kira pada 20 Feb, 2008.

Dalam pernyataan bela diri yang difailkan pada 8 Okt, 2010, Khairy berkata beliau bersandar pada pembelaan justifikasi dan perlindungan bersyarat.

Khairy diwakili peguam Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah. -Bernama

Panas!!! Royalti : Jawatankuasa khas itu juga satu dongeng

Jawatankuasa Khas minyak satu olok-olokTAK usahlah pejuang royalti minyak Kelantan dan lain negeri Pantai Timur Semenanjung ghairah dan terpesona dengan penubuhan Jawankuasa Khas mengenai manfaat minyak seperti yang dicadangkan oleh Perdana Menteri Najib sebagai mengatasi kemelut tuntutan royalti yang dipertikai itu.
Tidak lain ia adalah satu taktik bagi mengelakkan kerajaan pusat dari menunaikan tanggungjawab akta Petronas dan ia juga satu modal kempen yang murah bagi BN menjelang PRU 13.

Bukan baru ini Perdana Menteri menubukan Jawatankuasa Khas atas beberapa perkara. Semua jawatankuasa khas itu kosong dan tipu daya semata-mata bagi menyedapat pihak yang menuntut.


Perdana Menteri Najib sudah menubuhkan Jawatankuasa Khas Parlimen tentang pembaikan pilihanraya. Berbulan-bulan badan itu bersidang. Apa hasilnya? SPR dan peraturan pilihanraya tetap di takuk lama.

Orang bising tentang undang-undang kejam ISA dan AUKU. Tidak janji untuk buat transformasi mengenainya. Ditubuh badan membuat kajian. ISA tukar nama, kezaliman undang-undang tidak berubah. Apa yang baru denan akta universiti dan kolej? Ia seolah-olah olok-olok saja.

Orang menuntut jawatankuasa kajian kekejaman polis atas Bersih 3.0. Dia tubuhkan jawatankuasa Hanif Omar. Bekas Ketua Polis Negara itu telah dijadikan mangsa untuk diperkuda. Tetapi tiada apa yang adil dari jawatankuasa Hanif Omar itu sebalik menjadikan anggota badan itu jatuh nilai di sisi umum.

Sekarang Najib mahu memperalatkan bekas Ketua Hakim Negara, Tun Hamid yang namanya dililhat tinggi kerana penghakinannya atas kes Anwar Ibrahim. Saya kesian Tun Hamid akan jadi kuda tunggangan yang baru bagi melindungi jenayah kerajaan BN sejak zaman Mahathir hingga sekarang atas penyelewengan royalti minyak.

Saya kenal Tun Hamid rakan semasa belajar dan kami pernah duduk serumah sewa. Sebagai rakan, saya nasihatkan Tun Hamid jangan biarkan diri jadi mangsa baru Najib dan kerajaannya yang amat rapuh sekarang.

Jika jawatankuasa khas itu untuk mengkaji janji akta Petronas supaya ia tidak dilangsaikan kepada negeri-negeri yang berhak, ia sama seperti tindakan ulama-ulama Yahudi mengkaji Taurat bagaimana perintah kitab suci itu tidak dilaksanakan.

Yahudi telah pinda Taurat. Jangan Tun Hamid pula digunakan bagi menggelapkan pelaksanaan akta Petronas. Jika Tun Hamid bertindak jujur bagi memperakukan janji akta itu kepada negeri-negeri, maka percayalah laporan jawatankuasa khas itu nanti akan ditawakuf dari pengetahuan umum.

Mengapa jawatankuasa Tun Hamid itu untuk kajian ngeri-negeri pantai timur Semenanjung saja? Mengapa tidak merangkumi negeri minyak yang lain iaitu Sabah dan Sarawak? Bagaimana kalau Sabah dan Sarawak jatuh ke tangan Pakatan, maka pembayaran faedahnya akan jadi seperti di Kelantan dan Terengganu?

Jawatankuasa ini adalah bagi mengelakkan Najib tidak disoal dalam kempen PRU 13 dan dia tidak perlu menjadi tuntutan Tengku Razaleigh yang mahu royalti buat Kelantan itu diselesaikan sebelum PRU13.

Kerajaan Kelantan dan pejuang royalti minyak tidak perlu peduli dengan penubuhan Jawatankuasa khas itu. Boleh hantar wakil untuk dengar apa yang dibincang, tepi tidak perlu campur perbincangan.

Memadai kerajaan Kelantan berpegang dengan janji Buku Jingga bahawa hasil minyak itu akan dipulangkan kepada negeri yang berhak. Ia tidak sekadar royalty lima peratus sebagai yang dijanjikan oleh akta, bahkan ia akan dinaikkan keapda 20 peratus.

Jika Pakatan Rakyat menguasaai Putrajaya, kerajaan Pakatan Rakyat tidak akan menunggu laporan Jawaatankuasa Tun Hamid seslepas kerajaan baru dibentuk.

Sesudah menyaksikan banyak jawakuasa yang Najib tubuh jadi seperti cerita sidang sang tikus untuk memasang loceng di leher kucing supaya tikus tahu ada kucing bila bunyi loceng. Ia cerita dongeng. Jawatankuasa khas itu juga satu dongeng. Pimpinan Pakatan jangan masuk perangkap Najib lagi bagi mengelak tangan yang sama dipatuk ular sama dari lubang yang sama.

-Subky Latif

Panas!!! Graduan Unisel Paling Laris Di Sektor Pekerjaan disebalik Konflik


SHAH ALAM – Walau dihimpit pelbagai spekulasi, Universiti Selangor (Unisel) berjaya membuktikan keunggulannya apabila berjaya melahirkan graduan berkualiti untuk pasaran pekerjaan negara.

Ini dibuktikan berdasarkan statistik yang dikeluarkan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) apabila hanya 23.3 peratus graduan lepasan Unisel masih belum mendapat pekerjaan selepas menamatkan pengajian.

Angka ini adalah yang paling rendah berbanding dengan semua institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang lain.

Naib Cancelor Unisel, Prof Dr Anuar Ahmad berkata, sepanjang tempoh enam majlis konvokesyen diadakan bermula pada tahun 2006 sehingga tahun 2011, Unisel sudah melahirkan 14,626 graduan dari pelbagai bidang pengajian yang ditawarkan.

“Peratusan pelajar Unisel yang bekerja di syarikat-syarikat antarabangsa dan GLC adalah tertinggi jika dibandingkan dengan keseluruhan IPT,” katanya.

Antara graduan Unisel yang berjaya mendapat pengiktirtafan badan profesional adalah Pelajar Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan, Sufi Habibullah Roslan yang mendapat pengiktirafan pelajar terbaik daripada Institut Kejuruteraan Malaysia (IEM), di Majlis Anugerah 2012 kali ke-53 IEM baru-baru ini.

Sufi mendapat keputusan Penilaian Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) cemerlang serta kejayaan projek tahun akhir yang melayakkannya menerima pingat emas IEM.

Anuar mengakui, kejayaan ini dipengaruhi oleh peningkatan kemasukkan pelajar untuk setiap sesi pengajian kesan daripada beberapa kontroversi yang melanda Unisel.

“Saya beranggapan semua ini ada hikmahnya. Di sebalik semua spekulasi atau dakwaan selama ini membawa kebaikan kepada universiti.

“Tanpa disangka-sangka, jumlah kemasukan pelajar untuk semester pendek Unisel pada April tahun ini berjaya mencatatkan jumlah kemasukan cukup tinggi iaitu 1,400 orang pelajar berbanding kemasukan yang sama pada tahun lepas iaitu hanya 400 orang pelajar,” katanya.

Tambahnya, perkara ini berlaku sebelum keputusan UPU dikeluarkan untuk kemasukkan IPTA.

Jelasnya, keadaan ini membuktikan Unisel merupakan pilihan utama pelajar sekaligus menafikan dakwaan kononnya Unisel merupakan pilihan terakhir pelbagai pihak bagi melanjutkan pengajian selepas Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).


Jawatankuasa Timbang Tara berkuatkuasa hari ini bagi menyelesaikan konflik antara Universiti Selangor (Unisel) dengan Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB).


SHAH ALAM, 8 OGOS : Kerajaan Negeri memutuskan untuk membentuk sebuah Jawatankuasa Timbang Tara berkuatkuasa hari ini bagi menyelesaikan konflik antara Universiti Selangor (Unisel) dengan Jana Niaga Sdn Bhd (JNSB).

Jawatankuasa ini dipengerusikan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamed Khusrin Munawi berhubung dakwaan hutang hampir RM15 juta Unisel kepada JNSB yang mengawal selia asrama di kampus induk universiti itu di Bestari Jaya, Kuala Selangor.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, tindakan itu diputuskan Kerajaan Negeri menerusi Mesyuarat Exco yang berlangsung di sini, tengah hari tadi.

Beliau menyifatkan keputusan itu adalah cara terbaik untuk menyelesaikan segala kontroversi dan dakwaan yang dilemparkan ke atas universiti milik penuh Kerajaan Negeri itu secara adil.

“Masalah ini hanya boleh diselesaikan melalui mesyuarat dan perbincangan bersama Datuk SUK, bukan dengan memberi kenyataan balas kepada akhbar. Saya memaklumkan perkara ini kepada Khusrin dan beliau bersetuju untuk bertemu dengan wakil Unisel serta pihak JNSB supaya perkara ini dapat di atasi segera,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Khalid turut memaklumkan asrama berkenaan gagal mendapatkan sijil kelulusan bangunan (CF) ekoran kegagalan JNSB membinanya mengikut spesifikasi yang ditetapkan.

Beliau berkata, menerusi perjanjian yang dibuat pada Jun 2008, Unisel juga perlu membayar sewa menduduki asrama tersebut kepada JNSB 100 peratus walaupun ia tidak berpenghuni.

“Pada saya nampaknya ia satu perkara berat sebelah untuk Unisel. Kita sudah maklumkan pada JNSB untuk dibincangkan sebagai timbang tara. Bangunan asrama dan Unisel secara keseluruhannya juga tiada CF.


“Sekarang JNSB kata dia tiada duit untuk betulkan kesemua asrama itu. Kalau tiada duit, serahkan pada Unisel. Tetapi ia dikira sebagai pembayar hutang kerana Unisel terpaksa menanggung beban tersebut,” katanya lagi.

Terdahulu, Timbalan Pengerusi Perhubungan BN Selangor, Datuk Seri Noh Omar mendakwa Unisel berhutang hampir RM15 juta dengan JNSB yang bertanggungjawab membangun dan menguruskan kediaman penuntut di kampus induk universiti itu di Bestari Jaya, Kuala Selangor.

Noh yang juga Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani berkata, tunggakan bayaran itu membabitkan kos penyelenggaraan di kampus induk dan operasi asrama universiti itu.

Berdosa Sokong UMNO - Mufti Pahang

Klik gambar untuk besarkan

Mufti Pahang, Datuk Abdul Rahman Osman berkata, adalah haram dan berdosa bagi umat Islam menyokong parti yang secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam dan hukum hudud.


ISU UNDI DAP HARAM:

Dalam kemelut isu hudud.. isu haram undi DAP isu berdosa undi DAP, tak boleh undi Pakatan Rakyat..MCA terang2 bantah HUDUD..


Dr MAZA secara halus menyindir Kerajaan BN....

Dalam satu kenyataan beliau melalui akaun twitternya...
beliau mengatakan kalaulah menghukumkan memberi undi kepada wakil rakyat "non Muslim" itu sebagai haram, maka memberikan mereka jawatan menteri atau timbalan menteri lebihlah lagi haram....
SEBARKAN!!!!

08 Ogos 2012

Panas!!! Akhirnya Kedah guna logo dan tema bersama

Merdeka: Kedah guna logo dan tema bersama


KUALA LUMPUR: Semua negeri Pakatan Rakyat akan menggunakan logo dan tema yang sama dalam sambutan Merdeka ke 55 apabila Kedah memutuskan berbuat demikian hari ini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, keputusan itu dibuat oleh kerajaan negeri Kedah dan dimaklumkan kepada beliau hari ini.

"Saya telah menerima panggilan telefon dari Setiausaha Politik Menteri Besar Kedah memaklumkan keputusan itu hari ini," kata Mustafa. Menurut Mustafa yang merupakan Pengerusi JK Pemilihan Logo Hari Kemerdekaan ke 55 Pakatan Rakyat, beliau telah berbincang dengan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Razak mengenai perkara ini semalam.

"Alhamdulillah hari ini Kedah sudah membuat keputusan menggunakan logo bersama yang diputuskan Pakatan," kata beliau.Bagi Mustafa , keputusan Kedah ini menunjukkan betapa hebatnya demokrasi dalam Pakatan Rakyat.

"Kami jawatankuasa peringkat pusat telah bersetuju menerima Kedah dan Kelantan menggunakan tema dan logo mereka sendiri untuk sambutan Kemerdekaan ini walaupun kita ada logo kita sendiri.

"Ini kerana, mereka telah membuat keputusan awal dari keputusan Pakatan tentang pemilihan logo itu."Sekarang, mereka (Kedah dan Kelantan) yang membuat keputusan sendiri untuk menggunakan logo dan tema yang sama," kata Mustafa kepada Harakahdaily.

Semalam Kelantan membuat keputusan untuk menggunakan logo dan tema merdeka yang diputuskan oleh Pakatan Rakyat 'Sebangsa, Senegara, Sejiwa' walaupun memutuskan tema mereka sendiri sebelum ini iaitu 'Kelantan Menerajui Perubahan'.

Kedah telah membuat keputusan untuk menggunakan tema 'Terus Berbakti' sebelum ini kerana ia diputuskan sebelum Pakatan Rakyat memutuskan untuk mempunyai tema tersendiri.

Pakatan memutuskan untuk mempunyai tema sambutan Merdeka ke 55 sendiri selepas tidak bersetuju dengan tema yang diputuskan oleh kerajaan pusat 'Janji Ditepati'.Ini kerana, tema itu selari dengan tema kempen BN sedangkan sambutan kemerdekaan adalah untuk semua rakyat negara ini.

Tema Pakatan 'Sebangsa, Senegara, Sejiwa' dihasilkan oleh satu penal yang diketuai oleh Datuk A Samad Said.

Logo sambutan Merdeka ke 55 dan Hari Malaysia 2012 akan diperkenalkan oleh pemimpin Pakatan Rakyat esok.

Panas! IKHLAS peniaga depan rumah Ambiga, Protes DBKL ada penyelewengan tapak bazar

Peniaga desak SPRM siasat agihan tapak bazar


Satu kumpulan peniaga kecil mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dakwaan berhubung pengagihan tapak bazar Ramadan di kawasan sekitar Masjid India di Kuala Lumpur.

Presidennya Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (IKHLAS) Mohd Ridzuan Abdullah mendakwa, tapak bazar itu antara lainnya diberikan kepada persatuan golongan VIP tertentu yang bukan di kalangan golongan peniaga.

Beliau mendakwa, tapak bazar tersebut melibatkan kawasan sekitar Lorong Tunku Abdul Rahman dan Jalan Masjid India.

"Saya mengesyaki ada unsur rasuah berlaku. Sepatutnya tapak bazar Ramadan di sekitar Kuala Lumpur diundi. Tetapi hari ini peniaga diperbodohkan. Bukan semua tapak diundi."Kita kenal pasti ada lebih kurang 100 lebih tapak yang tak undi yang mana harga bagi satu petak mencecah RM30,000. Kenapa tak undi? Kenapa benda ini berlaku?," kata Ridzuan.

Beliau juga menuntut supaya lembaga penasihat SPRM memberi penjelasan bertulis kepada IKHLAS bagi menjawab segala dakwaan tersebut."Walaupun SPRM pantau (proses pengundian), tapi mengapa perkara ini boleh berlaku?

"Kita bagi tempoh masa tiga bulan pada SPRM untuk menyiasat. Lepas tiga bulan tak ada jawapan. Kita akan bawa ke Parlimen, peguam negara dan Suhakam," katanya lagi.

Beliau berkata demikian pada sidang media sebelum menyerahkan memorandum kepada SPRM di Putrajaya hari ini.Memorandum tersebut turut disertakan bukti termasuk senarai nama individu dan persatuan yang didakwa menerima tapak berkenaan, kata Ridzuan.

Beliau bagaimanapun enggan memberikan salinan memorandum tersebut kepada wartawan.

IKHLAS merupakan kumpulan peniaga yang mengadakan demonstrasi di hadapan kediaman pengerusi bersama BERSIH, Datuk S Ambiga 10 Mei lalu kerana mendakwa mengalami kerugian sewaktu perhimpunan 28 April.

Kumpulan itu juga terus meraih publisiti apabila mengemukakan tuntutan kepada perdana menteri untuk bertindak ke atas kebanjiran penjaja warga asing yang didakwa menjejaskan peluang perniagaan mereka.

Hudud: Kenyataan Najib lebih Biadap Dari DapSHAH ALAM, 8 OGOS : Kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bahawa Umno-BN tidak akan melaksanakan hukum hakam berlandaskan syariat Islam (hudud) di negara ini adalah lebih biadap dan menghina kesucian Islam jika dibandingkan dengan DAP yang tidak bersetuju perlaksanaan hukum hudud.

Demikian kenyataan Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam reaksinya berhubung isu adalah haram dan berdosa menyokong DAP seperti yang dipaparkan dalam akhbar pro Umno-BN hari ini.

“Kalau beliau benar-benar mengikuti kenyataan yang dikeluarkan oleh Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek lebih biadap daripada DAP dalam menghina hudud dan memberi amaran keapda Umno-BN sendiri sehingga Perdana Menteri, Najib Razak sanggup dan terpaksa buat kenyataan bahawa Umno-BN tidak melaksanakan hudud.

“Oleh kerana itu bagi kita, kenyataan dari Najib sudah cukup sebagai bukti bahawa selagi Umno-BN memerintah sampai bila-bila pun hukum syariat Islam tidak akan dilaksanakan walaupun Umno mendakwa mereka mewakili orang melayu yang beragama Islam,” katanya ketika dihubungi TV Selangor.

Kenyataan beliau ekoran susulan paparan muka depan media pro-BN hari ini yang memetik kenyataan Pengasas Pondok Geting, Abdullah Sa’amah.


Abdullah dalam kenyataannya berkata adalah haram dan berdosa umat Islam menyokong DAP yang secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud.

Menurut beliau lagi, agenda perjuangan DAP berbeza dengan MCA dan MIC dalam Umno-BN yang digolongkan sebagai bukan kafir harbi iaitu tidak membawa kemudaratan kepada kedudukan agama dan umat Islam sendiri.

Tuan Ibrahim menyifatkan kenyataan yang dikeluarkan Abdullah dibuat tanpa mengikut maklumat yang betul dan hanya bersandarkan kepada penyampaian pihak tertentu.

Malah jelas beliau kenyataan tersebut nyata tidak membantu menggambarkan persepsi Islam yang luas dan syumul di mata masyarakat bukan Islam.

Ujar Tuan Ibrahim, hubungan ‘tahalul siasi’ (kerjasama politik) Pas dan komponen Pakatan Rakyat berlangsung dalam kontek hubungan baik dan mengamalkan sikap saling menghormati meskipun berbeza pandangan.

Sebelum ini, Adun Umno Johor dari Kemelah, Datuk Ayub Rahmat mencadangkan supaya hukum hudud dilaksana ke atas orang Islam dan bukan Islam di negeri itu namun dibidas Soi Lek yang beranggapan hasrat itu sebagai “hilang akal” dan kehabisan idea.

Terkini!!! " Borak Bersama Anwar " Program Google Hangout

Anwar di Google Hangout, cuba dapatkan sokongan orang muda

KUALA LUMPUR, 8 Ogos — Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menjadi ahli politik Malaysia yang pertama menjadi tuan rumah kepada Google Hangout, meluaskan pengaruh beliau dengan menggunakan media sosial, kepada golongan belia “celik teknologi” yang membentuk satu perempat daripada pengundi di Malaysia.

Program “Borak Bersama Anwar” chat secara langsung di YouTube ditetapkan 10.30 malam waktu tempatan pada 17 Ogos, dua hari sebelum Malaysia meraikan Hari Raya Aidilfitri yang datang selepas berpuasa sebulan.

Halaman Facebook dan Google + sudah mula membuat publisiti mengenai acara ini dilihat sebagai selangkah kehadapan meninggalkan Barisan Nasional (BN) dalam aktiviti di ruang siber.


“Ahli-ahli politik telah menerokai ruang siber secara besar-besaran sebelum pilihan raya akan datang dan Anwar berada di barisan hadapan. Program Google Hangout beliau adalah yang pertama di negara ini,” kata seorang sumber kepada The Malaysian Insider.

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama telah menjadi tuan rumah bagi Google Hangout pada Januari lepas sebagai sebahagian daripada kempen pilihan rayanya. Forum itu, dilakukan dalam bentuk sambungan video dan soalan video YouTube.

Halaman Facebook dan Google + menerangkan program “Borak Bersama Anwar” sebagai acara Google Hangout dengan pemimpin “de facto” PKR merangkap ketua pembangkang yang akan disiarkan secara langsung melalui Youtube.

“Kami menggalakkan orang ramai untuk menghantar soalan video mereka melalui Youtube dan berkongsi pautan pada Facebook atau laman acara Google Plus. Kami juga akan menyemak nota dan soalan-soalan anda untuk menentukan topik kami untuk malam itu.

“Jika kami mendapati soalan-soalan anda menarik, anda akan dijemput untuk menjadi salah seorang panel kami dan akan bersama disiarkan secara langsung. Terima kasih, dan kami berharap untuk bertemu anda di program Borak Bersama Anwar,” kata satu kenyataan yang disiarkan di kedua-dua halaman.

Laman Facebook adalah di sini manakala halaman Google + pula adalah di sini dengan #BorakAnwar sebagai hashtag rasmi laman Twitter.

Sumber dari PKR memberitahu, Anwar akan mengumumkan program Google Hangout dalam sidang akhbar Khamis ini, di mana beliau dijadual untuk bercakap tentang logo Merdeka Pakatan Rakyat (PR) dan tema kemerdekaan.


The Malaysian Insider juga difahamkan, PKR merancang untuk membeli pengiklanan dalam internet untuk acara tersebut, satu langkah kedepan dalam pengiklanan politik di negara ini, dengan peningkatan penggunaan orang muda dalam ruang siber untuk mencari berita dan mengisi masa lapang dengan menonton di Youtube dan Vimeo.
Tapak YouTube Malaysia telah dilancarkan pada awal tahun ini dan dilawat sebanyak 2 juta sehari dengan pengguna menghabiskan purata 30 minit satu sesi, menghampiri hampir dua juta penonton yang menonton program yang paling popular di Malaysia pada waktu prima iaitu Buletin Utama TV3 pada setiap lapan malam.

Usaha Putrajaya untuk liputan internet yang lebih menyebabkan kadar penembusan bagi isi rumah meningkat kepada 62.9 peratus pada yang pertama suku tahun ini daripada 62.3 peratus pada tahun 2011, kata Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bulan lepas. Malaysia mempunyai kira-kira 6.69 juta isi rumah.

Pakatan pembangkang PR sentiasa dilihat sebagai mempunyai kelebihan dalam ruang siber berbanding BN tetapi dalam beberapa bulan kebelakangan ini, gabungan pemerintah telah berkembang kehadiran portal berita pro BN dan peningkatan penyokong mereka dalam laman Twitter.

Walaupun kehadiran yang meningkat di internet, kempen pro-BN dipanggil “Saya Pilih Malaysia” telah menguasai gelombang udara dan ruang iklan perdana di stesen televisyen milik kerajaan dan swasta, serta surat khabar yang dikawal oleh Umno dan MCA. Kempen ini memetik kata-kata pengarah eksekutif syarikat berkait kerajaan dan penulis blog pro kerajaan.

Anwar yang tidak diberikan peluang di media arus perdana telah menggunakan Internet untuk menyampaikan mesej akan tetapi, kehadirannya dalam talian Internet masih lagi kurang berbanding pesaing beliau, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Semakan di laman pemantauan media sosial www.socialbakers.com pagi ini menunjukkan Najib mempunyai 1,135,529 tanda suka di Facebook dan 801,833 pengikut di laman Twitter berbanding Anwar yang mempunyai 379,612 tanda suka di Facebook dan 179,830 pengikut Twitter.

Pengikut-pengikutnya berharap acara di Google Hangout akan mengembangkan pengikut Anwar di kedua-dua laman Facebook dan Twitter.

“Kita perlu mendekati golongan muda kerana terdapat kira-kira tiga juta pengundi pertama dari 12 juta pengundi berdaftar,” kata seorang pegawai PKR kepada The Malaysian Insider, sambil menambah “Google Hangout hanya salah satu daripada cara kita akan gunakan untuk mendapatkan untuk lebih mengenali orang-orang yang menghabiskan banyak masa di dalam siber”.

Kalut!!! Sebuah Negara Ada Empat Tema MerdekaHendak jadi apa negaraku - Malaysia, sebuah negara ada empat tema merdeka. Mungkin inilah keunikkan Malaysia atau pun cara pemimpin politik negara ini hendak memperkenalkan Malaysia di mata dunia. Negara hanya sebesar jantung pisang tanduk dengan penduduk seramai 27 juta tetapi tema hari kemerdekaanya ada empat jenis melambangkan empat puak dan cita rasa.


Malaysia memang begitu kaya dengan puak-puak dan pasukan sehinggakan sesama sendiri pun ada puak dan pasukan. Perhatikan tiadak ada entiti (Ngo) tunggal di dalam negara ini yang memperjuangkan sesuatu idealisme atau pun agama dan bangsa, tetapi ia timbul dengan berbagai-bagai nama dan jenama.

Mungkin kalau diadakan pertandingan mencari negara yang mempunyai banyak tema hari kemerdekaan untuk tahun 2012 ini ia akan dimenangi mudah oleh Malaysia. Begitu juga kalau diadakan pertandingan mencari negara mana yang mempunyai banyak puak dan pasukan ia akan dirangkul oleh Malaysia. Maka elok kalau takdir Malaysia menjadi tuan rumah sukan olimpik acara kepuakan ini wajar dimasukkan.

Kerajaan memilih kata-kata atau perkataan "Janji Ditepai" sebagai tema hari kemerdekaan tahun ini. Tema itu bagaimana pun tidak disetujui oleh Pakatan Rakyat atas alasan ia berbau politik. Ada logik juga bantahan Pakatan Rakyat itu. Kenapa tema atau slogan digunakan untuk program politik UBN digunakan untuk sambut kemerdekaan.


Perlu ada pengasingan di antara negara dengan parti politik. Sekali lagi pemain politik negara ini tidak profesional dan melambangkan pemikiran siasah kelas satu. Dalam erti kata lain dalam setiap apa juzu kehidupan, aktiviti kehidupan dimasukkan unsur politik. Sara rasa para petani dan pekebun juga ikut memasukkan unsur politik dalam pupuk untuk tamanam mereka sebaba itu hasilnya tidak menjadi.

Ini terbukti ya apabila kepala sawit sejak ianya disenaraikan di Bursa Malaysia tidak begitu berbuah. Mungkin para peneroka sudah memasukkan unsur-unsur politik dalam baja kepala sawit mereka selain ia juga berkebetulan musim ini musim mengawas.

Gara-gara bangkangan itu Pakatan Rakyat memilih tema dan tajuk lain. Satu peraduan diadakan untuk mencari tema kemerdekaan dan kata-katanya sekali. Maka terpilihlah kata-kata berbunyi; Sebangsa Sejiwa Senegara. Lalau dianjurkan peraduan mereka bentuk tema berkenaan.

Sebanyak 12 logo diterima Pakatan Rakyat dan salah satunya akan dipilih dan diumumkan dalam masa terdekat.

Saya malas hendak komen mengenai relevansi akan tema berbunyi; Sebangsa Sejiwa Senegara itu. Tetapi apa yang hendak diungkitkan di sini dan merasa pelik dan ganjil sedikit negeri-negeri yang diperintah Pakatan Rakyat tidak semua menerima tema dan seruan berkenaan. Kedah menggunakan tema dan seruan yang dibuat sendiri berbunyi; Terus Berbakti, manakala Kelantan menggunakan tema yang diperbuat sendiri berbunyi; Menerajui Perubahan.

Sementara negeri Selangor dan Pulau Pinang menggunakan tema kebangsaan Pakatan Rakyat berbunyi; Sebangsa Sejiwa Senegara.

Pelik.. kenapa negeri-negeri Pakatan Rakyat tidak dapat bersatu dalam memilih tema berkenaan. Alasan mengatakan Kedah dan Kelantan terlebih dahulu memilih tema berkenaan dan sudah diputuskan oleh Exco masing-masing tidak boleh diterima. Apapun dasar dan polisi walaupun telah diluluskan tetapi kalau ia tidak menunjukkan kesepakatan boleh dirubah. Keputusan Exco bukan Quran.

Dalam konteks ini negeri-negeri Pakatan Rakyat perlu menunjukkan mereka bersatu, sepakat dan sehati sejiwa. Kalau tema pun berubah mengikut naluri dan budaya masing-masing mudahlah ia akan diserang oleh UBN mengatakan Pakatan Rakyat pakatan yang rapuh dan pakatan gulai kawah.

Namun dalam pada itu ada logiknya juga kalau Kedah dan Kedah mengekalkan tema berkenaan kerana mereka lebih awal menentukannya. Ada pun penentuan tema dan logo kebangsaan Pakatan Rakyat itu terbit kemudian selepas ada pihak tidak puas hati dengan logo dan seruan kemerdekaan kerajaan UBN; Janji Ditepi.

Bayangkan kalau tertakdirlah Pakatan Rakyat mempunyai beberapa kerajaan negeri lagi, mungkin jumlah tema itu akan bertambah lagi. Maka negeri Pakatan Rakyat akan jadilah negeri teme-tema.

Apa boleh disimpulkan disini Pakatan Rakyat tidak mempunyai idea pun untuk menyambut kemerdekaan dengan tema dan logonya sendiri. Kalau mereka ada idea dan azam sudah tentu mereka akan berbuat dan memikirkannya awal-awal dan tidaklah pula payah negeri Kedah dan Kelantan mereka dan mencari temanya sendiri.

Hendak tanya sikit (jangan marah) kalau Pakatan Rakyat mahukan tema yang bersifat universal dan tidak mempunyai elemen politik seperti Janji Ditepai, apakah tema yang digunakan oleh Kelantan dan Kedah itui bukan berunsur politik? Kalau ia berunsur politik maka tidak adalah salah besar kalau UBN juga memilih tema yang digunakan dalam program Umno. Bukankah Umno itu pendirian kerajaan ini?

Cadangan saya lain kali kalau Pakatan Rakyat juga bersemangat hendak sambut kemerdekaan, fikirlah awal-awal jangan difikir setelah melihat kepincangan orang lain yang kita rasakan. Dan mengenai tema dan seruan; Sebangsa Sejiwa Senegara itu simpanlah untuk dijadikan tema kemerdekaan tahun depan tatkala Pakatan Rakyat memerintah Malaysia. InsyaAllah. -MSO

Hot! Bank Standard Cartered Britain bantu transaksi Wang Iran RM750 bilion

Sembunyi transaksi Iran RM750b, saham Standard Chartered junam
Standard Chartered

LONDON - Saham bank gergasi Britain, Standard Chartered menjunam 23 peratus di Bursa Saham London hari ini ekoran laporan penganalisis bahawa bank itu kemungkinan berhadapan kos AS$5.5 bilion (RM17 bilion) kerana didakwa menguruskan transaksi dilarang melibatkan Iran demi mengelak sekatan antarabangsa.

Semalam, pengawal selia di New York mendakwa Standard Chartered menyembunyikan transaksi bernilai AS$250 bilion (lebih RM750 bilion) sepanjang 10 tahun lalu.

Jabatan Perkhidmatan Kewangan New York mendakwa bank yang berpangkalan di London itu menyembunyikan 60,000 transaksi membabitkan pelanggan di Iran termasuk Bank Pusat Iran dari 2001 hingga 2010.

Tambahan kepada anggaran kos, penganalisis Liberum Capital, Cormac Leech hari ini berkata, tidak jelas sama ada pengurusan kanan bank akan meletakkan jawatan sebagai tanda memikul tanggungjawab.

Standard & Poor's mengeluarkan nota bahawa penafaran bank itu tidak terjejas disebabkan siasatan pihak berkuasa.

Semalam, saham bank itu di tiga kaunter bursa saham AS jatuh lebih 10 peratus.

AS dan sekutnya telah meningkatkan sekatan ekonomi ke atas Iran sejak beberapa tahun lalu berhubung program nuklear, lapor CNN.

Negara Islam itu mempertahankan program nuklear sambil berkata, ia bertujuan menghasilkan tenaga, bukannya senjata sebagaimana didakwa oleh Barat.

07 Ogos 2012

Bolasepak: Presiden, pengurusan KFA digesa letak jawatan

Pengurusan KFA, presiden digesa letak jawatan

Jurucakap gabungan kelab bola sepak Kedah, Mohd Sazali Mohd Sobri(tengah) bercakap pada sidang media di sini hari ini.

ALOR SETAR - Empat kelab penyokong bola sepak Kedah hari ini mendesak semua pihak dalam Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) termasuk Presidennya Datuk Seri Azizan Abdul Razak meletak jawatan dengan segera berikutan prestasi hambar pasukan itu dalam saingan Liga Malaysia musim ini.

Gesaan tersebut dibuat oleh Kenari Fans Skuad, Ultras Kedah, Kelab Peminat Bola Sepak Kedah dan Persatuan Setia Anak Rantau Kedah yang mendakwa mewakili 50,000 penyokong dan peminat bola sepak Kedah, berikutan prestasi buruk yang ditunjukkan pasukan negeri hingga terpaksa turun ke Liga Perdana dalam saingan tahun depan.

Jurucakap gabungan kelab penyokong Kedah itu, Mohd Sazali Mohd Sobri berkata selama empat tahun di bawah pengurusan Azizan, yang juga Menteri Besar Kedah, prestasi pasukan tersebut tidak konsisten sehingga gagal mengekalkan kedudukan dalam Liga Super musim depan.

Beliau berkata rata-rata jawatan tertinggi dalam KFA disandang oleh ahli politik yang menjadikan persatuan sebagai platfom untuk meraih undi pada pilihan raya umum akan datang tanpa memikirkan cara untuk membangunkan bola sepak negeri.

"Kita patut ketepikan isu politik dalam bola sepak. Kita perlu jadikan Kelantan sebagai 'role model' yang kini menjadi antara pasukan yang digeruni pihak lawan," katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini hari ini.

Mohd Sazali berkata pihaknya juga telah melakukan demonstrasi dan menghantar memorandum kepada KFA dan juga Presidennya namun tidak ada sebarang tindakan bagi membetulkan kelemahan yang membelenggu persatuan itu.

Katanya, KFA juga tidak mampu untuk mencari penaja bagi mendapatkan sumber kewangan dan tidak boleh berharap kepada satu penaja sahaja iaitu Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK), yang merupakan anak syarikat kerajaan negeri.

Beliau berkata, PKNK memperuntukkan sebanyak RM3 juta semusim untuk kegunaan KFA menguruskan persatuan serta pasukan bola sepak negeri tetapi ia tidak mencukupi dan kekangan sumber kewangan menyebabkan Kedah gagal mendapatkan pemain import dan tempatan yang berkualiti.

Beliau yang mewakili penyokong Kedah berharap pihak pengurusan KFA yang gagal untuk meletakkan pasukan Kedah berada pada kedudukan terbaik musim ini agar secara sukarela meletak jawatan bagi memberi peluang kepada orang lain untuk mengemudi pasukan Kedah menjulang Piala Malaysia yang berlangsung pertengahan bulan ini.

Mereka turut berharap agar zaman kegemilangan bola sepak Kedah kembali menyinar seperti zaman kegemilangan di bawah pengurusan Allahyarham Datuk Ahmad Basri Mohd Akil. -Bernama

Tema Hari Kemerdekaan: Kedah wajar ikut Kelantan


Kelantan juga guna 'Sebangsa, Senegara, Sejiwa'

KUALA LUMPUR: Kerajaan Negeri Kelantan telah bersetuju untuk menggunakan tema Hari Kemerdekaan yang dicadang Pakatan Rakyat iaitu “Sebangsa, Senegara, Sejiwa” berbanding tema “Kelantan Menerajui Perubahan” yang diputuskan kerajaan negeri sebelum ini.

Perkara itu dimaklumkan Sekretariat Pakatan Rakyat dalam satu kenyataan lewat petang ini.

"Kami merujuk kepada kenyataan Majlis Setiausaha Pakatan Rakyat hari ini mengenai Tema Hari Kebangsaan.

"Pihak Sekretariat Pakatan Rakyat dimaklumkan bahawa Kerajaan Negeri Kelantan telah bersetuju untuk mengambil tema “Sebangsa, Senegara, Sejiwa” sebagai tema Hari Kebangsaan ke 55 disamping tema Kerajaan Negeri iaitu “Kelantan Menerajui Perubahan”," kata Setiausaha Eksekutif, Ahmad Shabrimi Mohamed Sidek.

Petang tadi, Majlis Setiausaha Pakatan Rakyat memaklumkan semua ngeri Pakatan Rakyat akan menggunakan tema sama seperti yang dicadang Pakatan Rakyat kecuali Kedah dan Kelantan yang telah membuat keputusan lebih awal.

Bagi Negeri Kelantan, mesyuarat kerajaan negeri telah memilih 'Kelantan Menerajui Perubahan', dan Kedah pula dengan tema 'Terus Berbakti'.

Bagaimanapun, terbaru Kelantan telah memaklumkan bahawa mereka juga akan menggunakan tema “Sebangsa, Senegara, Sejiwa”.

Selain tema, kesemua empat negeri Pakatan ini juga akan menggunakan logo Merdeka yang sama yang akan dimumkan Ketua Pembangkang pada Khamis ini-HD

Komen: Kedah wajar mengikut Kelantan yang bersetuju dengan Kerajaan Pakatan , benda ini masih awal lagi ada 23 hari menjelang tarikh hari sambutan merdeka, supaya menunjuk kesepakatan dan budaya menerima teguran diamalkan.

Panas!!! R dan Rakyat Kelantan Tidak Mahu JK Wang Royalti

R dan Rakyat KELANTAN tanya Najib
KEMANA WANG EHSAN DIBELANJAKAN?
DIMANA LAPORAN AUDITNYA?
KENAPA WAKIL KERAJAN NEGERI TIDAK DIPANGGIL SERTAI JK WANG EHSAN?


Penyerahan Memorandum TIDAK Perlu Jk Wang Royalti dan SEGERAkan bayaran tunai @Wang Royalti kpd Kerajaan Negeri Kelantan. Kepada Ketua Penolong Pengarah JPP (wakil Ketua Pengarah JPP Kelantan)

# Tempoh 6 bulan 80 hari adalah tempoh untuk gimik PRU13!
# Penubuhan JK Royalti tidak perlu krn sudah ada perjanjian 9 Mei 1975 masih valid@SAH!
# Mahu JPP bentangkan kemanakah Wang Ehsan dibelanjakan?


BERITA BERKAITAN MENGENAI JAWATANKUASA KAJIAN ROYALTI -7HB.OGOS 12

'JK petroleum untuk tunai janji Tun Razak'


Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata jawatankuasa bagi mengkaji semula bayaran untuk hasil petroleum ditubuhkan bagi menunaikan janji mantan Perdana Menteri Tun Abdul Razak Hussein.

"Dia bukan kerana desakan dari PAS tetapi ia perasaan Datuk Seri Najib Razak berkenaan (bapa perdana menteri) almarhum Tun Razak.

"Ia satu perkara yang dilihat sebagai janji almarhum yang Najib mahu tunaikan," kata Nazri yang menambah, butiran mengenai jawatankuasa berkenaan hanya akan diumumkan esok.

Kantoi !! BN beri BR1M Palsu di Sabah?


BN BERI BR1M PALSU DI SABAH?

Saudara Pengarang,

PERIBAHASA ada menyatakan 'Sudah Jatuh Ditimpa Tangga'. Demikianlah nasib yang telah menimpa dua keluarga suku kaum Murut yang berasal dari Kampung Buntulan, Pensiangan semasa pelancaran program BR1M di kawasan Pendalaman peringkat pertama yang lepas.

Sepertimana yang kita tahu bahwa semua rakyat Malaysia yang berpendapatan kurang daripada RM3,000 adalah layak untuk menerima bantuan RM500 daripada Kerajaan melalui Program Bantuan Rakyat Satu Malaysia (BR1M) dengan syarat permohonan mereka telah ditapis dan dilulus oleh Jabatan Hasil Dalam Negeri yang mengeluar dan mengagehkan pemberian Baucer BR1M 500 itu kepada semua Rakyat Malaysia yang layak.

Berbalik kepada intro cerita kekecewaan ini, dua anggota keluarga suku kaum Murut yang telah mendapat kelulusan dan layak untuk menerima bantuan di bawah program tersebut ialah Juffiry Bin Bakasut (MyKad 910511-12-5159 yang menerima Baucer BR1M RM 500 bernombor siri 1780474 dan Jusliah Bte Bakasut (MyKad 900210-12-6378) Baucar BR1M RM 500 bernombor siri 1780473.

Mereka telah menerima baucer-baucer tersebut dari Pejabat Hasil Dalam Negeri cawangan Nabawan.

Apa yang dianggap 'Pelik dan Aneh' atau sungguh menghairankan ialah apabila kedua dua warga luar kota ini pergi ke Bank Simpanan Nasional, Pekan Keningau untuk menukarkan Baucer tersebut kepada tunai; usaha mereka sia-sia sahaja kerana Kerani atau Juru Wang yang bertugas di kaunter pada hari itu memberi penjelasan bahawa mereka tidak LAYAK!

Dengan rasa tidak putus asa dengan penjelasan itu kedua-dua mereka itu yang disertai bersama-sama dengan bapa mereka terus menuju ke Maybank yang berhampiran untuk tujuan yang sama, tetapi mereka mendapat penjelasan yang sama di waktu berurusan di BSN.

Persoalannya sekarang, mengapakah permohonan bagi kedua-dua warga desa ini dapat diluluskan pada peringkat awalnya dan layak menerima Baucar Tunai BR1M RM 500 setiap seorang tetapi TIDAK diterima oleh pihak institusi kewangan ataupun bank yang dilantik oleh kerajaan untuk membayar tunai kepada setiap pemegang BR1M yang sah itu?

Kejadian yang menimpa kedua-dua warga desa itu amatlah dikesali dan menjadi tanda tanya sebagai Pelik dan Hairan. Seorang Peguam tempatan yang berasal dari Kawasan Pendalaman, Martin Tommy Durasim, juga Ketua Bahagian STAR, Pensiangan, telah menerima aduan daripada kedua warga Desa tersebut dan beliau telah mengambil langkah pertama ini melalui penyiaran perkara yang menghairankan ini ke saluran media untuk berkongsi pendapat bersama -sama orang ramai di luar sana.

Beliau juga berharap agar pihak yang berkenaan dapat menjalankan penyiasatan di atas peristiwa yang telah menghancurkan harapan dua Warga Desa yang telah bersusah payah datang dari kampung terletak jauh terpencil di Pedalaman hanya untuk menerima HAK mereka sebagai Rakyat Malaysia tetapi mereka hanya menerima KEKECEWAAN yang berbunyi “Kamu Tidak Layak Menerima Brim“.

Salam Hormat,

WARGA DESA PENDALAMAN

sumber berita : http://sabahkinimirror.blogspot.com/2012/08/bn-beri-br1m-palsu-di-sabah.html

Panas!!! BN yakin menawan kembali P.Pinang rakyat dan pemimpin sudah berubah?

BN yakin menang 22 kerusi di P.Pinang, tawarkan lebih banyak ‘ganjaran’ menjelang PRU 13


KUALA LUMPUR, 7 Ogos — Barisan Nasional (BN) yakin akan mengambil alih Pulau Pinang dari Pakatan Rakyat (PR) dengan memenangi 22 daripada 40 kerusi dewan undangan negeri (Dun) - lima lagi kerusi berpeluang menang dan bakal menawarkan lebih banyak lagi “ganjaran” menjelang pilihan raya akan datang, kata satu sumber.

The Malaysian Insider diberitahu, laporan dibawah menunjukkan perubahan ini disebabkan oleh kepimpinan setiausaha agung Gerakan, Teng Chang Yeow dalam BN Pulau Pinang dan juga serangan media terhadap ketua menteri, Lim Guan Eng terhadap pembangunan di cerun bukit serta kelemahan parti komponen utama PR iaitu PKR.
Teng Chang Yeow: PM yang ikhlas.

“BN yakin menang 22 kerusi Dun dan boleh menang lagi lima kerusi dengan sedikit lagi kesungguhan kerana Teng telah berjaya membawa semua parti komponen untuk berkerja bersama-sama,” kata satu sumber kepada The Malaysian Insider dengan menambah kerusi boleh menang adalah yang disandang oleh PKR dan PAS.
Umno sekarang mempunyai 11 kerusi Dun berbanding PR yang memenangi 29 kerusi — DAP 19, PKR sembilan dan PAS 1 dari 40 kerusi Dun.

Pulau Pinang jatuh ketangan pakatan pembangkang DAP, PKR dan PAS dalam PRU 2008 apabila Gerakan, parti yang memerintah negeri tersebut hampir 40 tahun semenjak 1969 kalah semua kerusi.

“Umno boleh menang semua kerusi yang disandang PKR dan PAS. Selebihnya terpulanglah kepada Gerakan, MCA dan MIC untuk merampasnya dari DAP,” tambah sumber tersebut lagi.

Perdana menteri (PM), Datuk Seri Najib Razak masih belum membubarkan parlimen, akan tetapi Lim bertegas tidak perlu mengikut BN untuk mengadakan pilihan raya serentak. Mandat kedua-duanya akan tamat pada bulan April 2013.

Dalam pilihan raya akan datang, Umno akan bertanding 15 kerusi Dun, Gerakan 13, MCA 10 dan MIC dua.

Satu lagi sumber memberitahu, kepimpinan BN negeri gembira kerana Lim terlalu sibuk dengan hal di Pulau Pinang kerana bertahan dari serangan BN dan media mereka dalam isu tanah sehingga menyebabkan setiausaha agung Dap yang popular itu tidak dapat berkempen untuk PR. Baru-baru ini Lim tidak jadi ke Sabah untuk program DAP dimana beliau kebiasaannya akan didengar oleh ribuan orang dalam ceramah.

“Media tidak membantu Lim. Dia perlu bertahan di Pulau Pinang untuk menjawab kembali isu yang dimainkan oleh media seperti pembangunan di cerun bukit, perumahan untuk rakyat miskin dan keadaan trafik yang begitu teruk,” tambah sumber itu lagi.

Media milik Umno, Media Prima Bhd TV3 dan New Straits Times bersama-sama The Star yang dimiliki MCA telah menjadi media utama dalam menyerang Lim di Penang, yang telah mengalami pembangunan hartanah utama dan pertumbuhan perniagaan sejak beliau mengambil alih negeri tersebut pada Mac 2008.

BN Pulau Pinang telah mencadangkan beberapa inisiatif untuk merampas kembali semula negeri tersebut, seperti mencadangkan mengembalikan status pelabuhan bebas yang diambil dari negeri pada tahun 1970-an. BN negeri juga mempersoalkan penswastaan Pelabuhan Pulau Pinang kepada jutawan logistik,Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary, yang mana Seaport Terminal Sdn Bhd menerima restu bagi pengambilalihan baru-baru ini.

Sumber berkata, BN sedang merancang lebih banyak “ganjaran” bagi Pulau Pinang, negeri zon pembuatan elektronik dengan kilang-kilang yang terletak di pulau itu dan tanah besar yang dihubungkan dengan satu jambatan lain yang akan siap tahun depan.

“BN mempertimbangkan konsesi tol untuk pengguna motosikal, berkemungkinan mengecualikan tol untuk mereka. Lebih banyak yang akan diumumkan apabila pilihan raya bermula,” kata sumber kepada The Malaysian Insider.

Dalam temuramah bersama The Malaysian Insider baru-baru ini, Teng memuji Najib atas perubahan total bagi BN berbanding sebelum ini, menyebabkan pengundi memikirkan semula sikap anti-BN mereka.

“Melihat program Najib, ia membuktkan Najib adalah PM yang ikhlas untuk membantu segenap lapisan masyarakat. Masyarakat tahu yang beliau mencuba sedaya upaya untuk memulihkan ekonomi negara,” katanya.

“Jadi ini adalah cara kami berlawan dalam perang — tentang apa yang akan kami (BN) akan tawarkan, berbanding mengutuk PR. Kami akan lawan polisi dengan polisi, idealisme dengan idealisme. Sekiranya kita melibatkan diri dalam pergaduhan remeh-temeh seperti salah menyalahkan, ianya tidak akan berakhir,” tambah Teng dalam temuramah tersebut.

Najib telah menunjukkan keyakinan untuk merampas semua negeri yang diperintah oleh PR dan akan mendapatkan kembali majoriti dua pertiga BN di parlimen dalam pilihan raya akan datang. Selain daripada Pulau Pinang, negeri-negeri lain ialah Kelantan, Kedah dan Selangor.

BN telah memulakan kempen pilihan raya dengan Najib mengetuai Jelajah Janji Ditepati dan media arus perdana telah mula menyiarkan kempen “Saya Pilih Malaysia” yang membariskan ketua eksekutif syarikat dan penulis blog pro-kerajaan — dikatakan berhubungkait rapat dengan kempen pilihan raya BN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...