15 Januari 2012

Jangkaan pilihan raya mengejut, PR tuntut kerajaan bersih


ALOR SETAR, 14 Jan — Pakatan Rakyat (PR) yang memulakan konvensyen kebangsaannya hari ini di bersedia untuk menghapuskan Malaysia dari rasuah dan pembaziran sebaik sahaja pakatan pembangkang menguasai Putrjaya.
Dengan sumber pilihan raya akan diadakan tahun ini, pemimpin-pemimpin PKR mengetengahkan masa untuk mereka mengalami perubahan dalam ucapan pembukaan mereka di Stadium Sultan Abdul Halim di sini.

Mereka mendakwa dengan bukti-bukti penyelewengan kerajaan dalam skandal Pusat Fidlot Nasional (NFC), dan keadaan hutang negara yang terus meningkat, kerajaan telah lama menyalahgunakan kuasa mereka.

“Negara ini kotor untuk 53, 54 tahun. Ini ialah risiko besar Pakatan Rakyat,” Naib pengerusi DAP Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim memberitahu sekumpulan 2,000 para perwakilan pembangkang dan penyokong-penyokong mereka.

“Kita perlu bekerja bersama-sama dan menghapuskan BN dalam pilihan raya umum berikutnya membersihkan negara kami yan tercinta.”

Timbalan presiden PAS, Mohd Sabu berkata BN akan terus untuk mengalirkan kekayaan negara jika terus berkuasa dan menegaskan bahawa satu undi untuk PR ialah satu undi untuk satu masa depan lebih baik.

“Slogan mereka ialah ‘BN menang, rakyat senang’, tetapi kami mengatakan ‘BN menang, muflis Malaysia,’“ katanya.

Tetapi Mohamad, dikenali umum sebagai Mat Sabu, menyampaikan peringatan dengan menunjukkan yang kemenangan Pakatan Rakyat hanya akan menjadi kenyataan jika parti komponen pakatan pembangkang bekerja berganding bahu dan berpaksikan landasan bersama-sama.

“Kami yakin kami boleh mencapai kejayaan dalam pilihan raya umum ke-13 jika kami bersatu,” katanya.

Menggunakan pembebasan mengejut Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Isnin sebagai batu loncatan, Timbalan Presiden PKR Azmin Ali berkata walaupun ketua pembangkang sekarang bebas daripada tuduhan liwat, orang ramai belum bebas.

“901 adalah satu sumber inspirasi untuk orang ramai menolak Umno dan kami akan menolak mereka dalam pilihan raya berikutnya,” katanya.

Konvensyen, PR ketiga, dijangka untuk fokus pada empat dasar utama untuk menarik lebiih ramai pengundi, dalam persediaan untuk pilihan raya umum akan datang-tmi

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...