30 November 2013

PANAS ! PROTON PERDANA BARU HANYA CIPLAK ACCORD LAMA

 Proton masih mengeluarkan kereta baharu hasil daripada projek ‘rebadge’, tetapi kali ini bukan lagi dengan Mitsubishi. Buat pertama kalinya Proton telah bekerjasama dengan Honda untuk mengeluarkan model pengganti Perdana, dengan menggunakan model Honda Accord generasi ke-8 sebagai asas pengeluarannya.

Spyshot : gambar rasmi pertama Proton Perdana baharu versi ‘rebadge’ Honda Accord didedahkan!‘Rebadge’ merupakan perkataan dari Bahasa Inggeris, yang bermaksud melancarkan sesuatu produk di bawah jenama atau logo baharu. Dalam dunia automotif, Proton cukup dikenali dalam menghasilkan produk-produk ‘rebadge’ berasaskan kenderaan keluaran Mitsubishi.

Kali terakhir Proton mengeluarkan model kereta baharu yang dijenamakan semula ialah melalui pengenalan model Proton Inspira yang dilancarkan secara rasmi pada 10 November 2010, sebuah model sedan dalam segmen C yang diasaskan daripada model Mitsubishi Lancer.

Terkini, Proton masih mengeluarkan kereta baharu hasil daripada projek ‘rebadge’, tetapi kali ini bukan lagi dengan Mitsubishi. Buat pertama kalinya Proton telah bekerjasama dengan Honda untuk mengeluarkan model pengganti Perdana, dengan menggunakan model Honda Accord generasi ke-8 sebagai asas pengeluarannya.

Sebelum ini anda sudah melihat ‘spyshot’ model pengganti Proton Perdana iaitu sebuah Honda Accord berwarna hitam dengan logo Proton yang ditutup sedang menjalani ujian di jalan raya, dan kini giliran gambar rasmi Perdana-Accord baharu pula bocor di internet.

Gambar di atas dengan jelas menunjukkan itulah Proton Perdana baharu yang sebenarnya adalah model Honda Accord generasi ke-8 yang menggunakan logo Proton.

Proton masih belum mengeluarkan sebarang kenyataan rasmi bilakah model Perdana baharu versi ‘rebadge’ Honda Accord ini akan dilancarkan, namun jangkaan sebelum ini menyebut pelancarannya akan diadakan dalam bulan Disember 2013 akan datang.

KISAH BENAR PENCEN TAK CUKUP , BEKAS WAKIL RAKYAT PUN HIDUP SUSAH...-MUBARAK

Mubarak pula cadang gaji YB dinaikkan
Abdul Aziz Rahman

APA PENILAIAN TS KHALID ADALAH BENAR, HANYA PEMIMPIN BODOH SOMBONG DAN KEPURAAN YANG NAMPAK LEBIH-LEBIH.....

TEMERLOH - Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) menggesa kerajaan mempertimbangkan kenaikan gaji wakil rakyat di peringkat Parlimen dan Dun memandangkan hampir 20 tahun elaun mereka belum dinaikkan.

Presiden Mubarak, Tan Sri Abdul Aziz Rahman berkata, kadar kenaikan yang difikirkan layak adalah antara 100 ke 150 peratus memandangkan keadaan ekonomi dan harga barangan keperluan yang tinggi.

Menurutnya, kakitangan awam dan kerajaan sudah diberikan kenaikan gaji tetapi wakil rakyat belum menerima kemudahan itu.

“Apabila ia naik, gaji dan elaun pencen ahli Mubarak juga akan berubah kerana saya tahu keadaan kehidupan bekas wakil rakyat tidak semuanya baik,” katanya ketika ditemui di Temerloh semalam.

Abdul Aziz menganggap menaikkan kadar elaun wakil rakyat pada masa sekarang adalah wajar berikutan tugas dan tanggungjawab mereka semakin mencabar untuk membangunkan rakyat dan negara.

Bagaimanapun katanya, kenaikan itu perlulah setimpal dengan keadaan semasa dan seiring dengan pembangunan dan kemajuan negara.

Menurutnya, kenaikan elaun sehingga 300 peratus seperti dilakukan Kerajaan Selangor adalah tidak munasabah malah keadaan itu mungkin pertama kali berlaku dalam sejarah kenaikan gaji atau elaun kakitangan awam, swasta atau elaun wakil rakyat.

“Kerajaan negeri perlu mengambil kira beberapa faktor seperti kemampuan kewangan mereka untuk melaksanakannya, kalau perlu naik, ia mestilah berpatutan.

“Saya nasihatkan mereka yang memegang tampuk pemerintahan negeri usah sewenang-wenangnya membuat keputusan menaikkan elaun tanpa mengambil kira keadaan hutang negeri, pertumbuhan ekonomi dan sebagainya” katanya.

ISU GAJI : TINDAKAN ANWAR DAN AZMIN TIDAK 100% BETUL.....

Dr Asri: Kerajaan jujur, bersih rasuah seperti Selangor layak naik gaji Anggota pentadbiran kerajaan yang jujur, bebas rasuah dan memiliki kemampuan kewangan kukuh layak menerima kenaikan gaji, kata bekas Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Mengikut perspektif Islam, beliau berkata, langkah itu mampu membendung Menteri Besar, Speaker dan Timbalan Speaker, Exco dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) negeri itu dari terjebak dalam rasuah.

“Kalau soal akauntabiliti itu betul-betul sudah ditekankan, kemudian dinaikkan gaji sebagai satu lagi langkah mengangkat akauntabiliti, tidak mengapa.

“Tidak kira Menteri Besar, ADUN atau Ahli Parlimen sekalipun boleh naik gaji kalau benar terbukti mereka tidak pernah ambil apa-apa keuntungan selain gaji mereka semata-mata,” katanya kepada Selangor Kini.

Bagaimanapun, beliau berkata, sesebuah kerajaan negeri harus terlebih dahulu mengkaji sama ada kenaikan itu memberi kesan negatif dari sudut ekonomi kepada rakyat.


“Bukan Selangor sahaja naik gaji, Ahli Parlimen, Perdana Menteri juga akan naik gaji pada tahun hadapan. Sebelum ini, Sarawak juga naik gaji lebih tinggi dari Selangor.

“Ada laporan 300 peratus kenaikan gaji di Selangor, memanglah. Saya mula-mula terkejut tetapi bila teliti gaji lama memang sangat rendah,” katanya.

Dr Asri berkata, langkah menaikkan gaji sama ada pemimpin negeri atau negara untuk mengelakkan rasuah bukan baru, malah ia dipraktik di Singapura dan negara maju lain.

Katanya, tuduhan kenaikan itu tidak wajar kerana ada rakyat masih berada di bawah paras kemiskinan tidak timbul kerana ia memudahkan pemimpin membantu golongan sedemikian.

“Dalam kerangka politik Malaysia, perbelanjaan ahli politik besar sebab ramai rakyat datang minta duit. Walaupun bukan wajib diberi tetapi dalam pengurusan politik selalunya bagi juga, tidak banyak sedikit.


“Bukan YB sahaja, tokoh lain seperti tokoh agama, selebriti pun begitu, orang jumpa orang minta. Kalau gaji rendah, untuk keluarga sendiri tak lepas. Sebab RM10,000 bukan besar untuk seorang tokoh yang ke sana ke mari,” katanya.Sebaliknya, Profesor Madya Fakulti Pengajian Islam di Universiti Sains Malaysia (USM) itu, berkata kenaikan berkenaan menjadi sia-sia dan tidak adil kepada rakyat jika gejala rasuah berlaku dalam pentadbiran negeri.


“Selangor ada beberapa kelebihan. Pertama, duit banyak. (Tapi) sebab Selangor negeri Pakatan Rakyat, jadi banyak mata tertumpu. Ini bagus sebab menjadikan mereka lebih berhati-hati,” katanya.

Dr Asri berkata, wang rizab Selangor yang ketika ini hampir mencecah RM3 bilion pula mampu memberi manfaat besar kepada segenap lapisan rakyat.

“Selangor sebuah negeri yang efisyen dari sudut laporan audit dan sebagainya. Tiada kes rasuah disabitkan dan pendapatan tinggi. Cuma kena fikirkan bagaimana nak belanjakan duit yang banyak itu kepada rakyat,” katanya.

-EZY FZL -Selangorkini

Maria Chin sedia pimpin Bersih tuntut reformasi pilihan raya

Pengerusi baru Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah aktif dalam aktiviti NGO sejak muda. 

Hampir empat dekad selepas mula menjadi aktivis ketika masih belajar di London dahulu, Maria Chin Abdullah kelihatan masih bersemangat selepas dipilih sebagai pengerusi baru Bersih 2.0 dalam pemilihan pemantau pilihan raya itu, hari ini.

Pada usia 57, kebanyakan wanita akan bersantai dan menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarga mereka atau pada masa lapang, tetapi Maria mengaku hanya memiliki waktu terhad kebelakangan ini, malah ketiga-tiga anak yang tinggal bersamanya perlu menguruskan kerja masing-masing sendiri.

"Saya bernasib baik mereka sangat berdikari dan kami cuba untuk menghabiskan masa bersama pada hari Ahad, tetapi kadang-kala sukar. Kami cuba untuk bercuti sekeluarga dalam sekali setahun," katanya.

Kehidupan Maria dihabiskan banyak dalam kegiatan aktivis ketika beliau menuju alam kedewasaan. Aktiviti berpersatuannya bermula sebagai ahli Persekutuan di United Kingdom (UK) dan Pertubuhan Pelajar Eire Singapura-Malaysia pada pertengahan 1970-an, hasrat mulanya sekadar untuk mencari rakan.

Tetapi kemudiaannya hubungan persahabatan tersebut bertukar sebaik pulang ke tanah air, daripada sudut politik mahupun sosial.

"Ada rasuah dan dasar etnik yang dimainkan di Malaysia dan secara semula jadinya kami bimbang," katanya.

Pada masa itu di London, Maria mengakui mengetahui tentang mazhab Mao di sana, terutama kawasan kedai buku di Brixton.

Beliau merujuk kepada laporan media baru-baru ini mengenai Siti Aishah Abdul Wahab, yang merupakan antara tiga wanita diselamatkan bulan lalu dari sebuah rumah di London, selepas mereka didakwa diperhambakan oleh pengamal mazhab Mao. Namun, Maria tidak mengenali Siti Aishah.

Maria kemudiannya pulang ke Malaysia pada 1985 dan terus melakukan kerja advokasi wanita, di mana dia dan beberapa orang lain menubuhkan Awam (Persatuan Pergerakan Wanita).

Sekembalinya di Malaysia, Maria kemudiaan berkawan rapat dengan seorang lagi aktivis, allahyarham Yunus Ali dan kemudiaan berkahwin pada 1993. Ia selepas Yunus ditahan di bawah Ops Lalang selama dua tahun (1987-89).

"Kami mempunyai banyak persamaan, terutamanya apa yang berlaku di negara ini. Arwah berminat dalam hak wanita, suatu yang agak berlainan,” katanya.

Maria berkata, apabila beliau menubuhkan Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor (Empower) yang bekerja untuk membantu wanita dan belia terpinggir, Yunus turut membantu menjalankan latihan gender dan peserta menerima beliau dengan baik.

"Beliau komited untuk keadilan dan keperluan seseorang menjadi lebih telus dan bertanggungjawab. Pada tahun 1970-an , ketika dia bersama Hisham, mereka komited untuk memastikan mereka boleh membawa perubahan," katanya merujuk kepada rakan suaminya, aktivis Hishamuddin Rais .


Allahyarham Yunus Ali ketika di Afghanistan mematau pilihan raya di sana pada 2009. Gambar daripada Facebook Yunus Ali.Yunus terlibat dalam pemantauan pilihan raya antarabangsa, manakala Maria terlibat dengan Bersih, bersama-sama dengan penganalisis politik Dr Wong Chin Huat.

"Pemantauan pilihan raya dalam proses pengundian di negara-negara lain dan reformasi pilihan raya adalah dua isu yang berbeza, jadi kami secara efektifnya melakukan perkara yang berbeza,” katanya.

Yunus meninggal dunia pada 2010.

Bersih 2.0

Maria berkata, keutamaannya adalah memberi Bersih 2.0 struktur yang betul dengan pilihan raya sendiri untuk memudahkan perkembangannya di kawasan yang berbeza di dalam negara ini.

"Kami berkembang dan menubuhkan kerusi di beberapa negeri. Kami mahu mengukuhkan Bersih dan ia bukan hanya tentang Kuala Lumpur dan Petaling Jaya.

"Walaupun kami mempunyai jawatankuasa kecil daripada lima ahli di peringkat kebangsaan, terdapat enam ahli di setiap wilayah. Kami mahu Bersih dilihat sebagai gerakan bagi rakyat Malaysia yang selangkah ke depan,” katanya.

Maria berkata, pergerakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sudah lama bertapak di Malaysia dan banyak NGO ditubuhkan sebelum Bersih bermula lagi, seperti memperjuangkan pendidikan pemilih dan alam sekitar, sebagai contoh Himpunan Hijau .

Katanya, pergerakan NGO di negara ini sedang diperkukuhkan dan Bersih memberikan kesan yang jelas kepada banyak kumpulan advokasi lain.

Bagi jangka masa pendek, tumpuan adalah kepada proses persempadanan semula dengan menegaskan pendirian Bersih adalah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu terlebih dahulu membersihkan daftar pemilih pengundi sebelum persempadanan dijalankan semula.

"Orang ramai tidak boleh mengundi hanya menggunakan kad pengenalan. Pada zaman British, IC bermakna bahawa anda seorang warganegara.

"Sekarang jika anda mempunyai MyKad, persoalannya ialah berapa banyak yang anda dibayar untuk itu? Satu MyKad bukan lagi bukti anda seorang warganegara,” katanya.

Beliau berkata, walaupun berdepan cabaran sukar, Bersih berjaya membawa beberapa perubahan drastik seperti tuntutan penggunaan dakwat kekal pada pilihan raya umum Mei lalu.

"Ia bertukar menjadi kemelut tetapi kemudiaannya diperkenalkan juga, ia adalah bukti SPR mengambil berat," katanya.

Di samping itu, Maria juga mengecam bekas Pengerusi SPR. Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman, yang baru-baru ini menyatakan tiga persempadanan yang dirangka semula sebelum ini dilakukan untuk memastikan orang Melayu kekal berkuasa, menimbulkan persoalan kredibiliti terhadap SPR itu sendiri.

"Dia pada dasarnya mengatakan 'jadi apa masalahnya, kami sedang lakukannya'. Ia tidak masuk akal dan menunjukkan bagaimana mereka tidak menerima pendapat orang ramai," katanya.

Apabila ditanya sama ada Bersih 2.0 dibawah pimpinannya akan bekerjasama dengan SPR, Maria berkata, beliau akan mengambil pendekatan tunggu dan lihat.

Maria juga tidak menolak demonstrasi Bersih 4.0 berkemungkinan akan diadakan.

"Kami mahu SPR mengubah sistem dan ia perlu bermula dengan proses merangka persempadanan semula. SPR tampil dan berkata ia bukan bertujuan mengekalkan kuasa sesiapa dan mereka perlu merujuk kepada rakyat.

"Jika mereka tidak, mereka perlu menghadapi kemarahan rakyat," katanya sambil menambah pelan merangka persempadanan semula mungkin akan dibawa dalam mesyuarat Parlimen pada Mac tahun depan.

Selain itu, Bersih juga sedang mengkaji mengenai sistem pilihan raya first-past-the-post (FPTP) kerana walaupun parti mendapat majoriti undi daripada pengundi tetapi mereka masih tidak dapat membentuk kerajaan.

Risiko advokasi

Maria tahu risiko menjadi aktivis dan berkata bahawa " tangkapan adalah suatu yang sudah dijangkakan".

Bagaimanapun, katanya, semua pejuang hak asasi manusia berkongsi risiko yang sama.

"Kerajaan tidak memahami ini adalah kebebasan kita untuk bercakap mengenai hak asasi manusia, jadi mereka menggunakan ancaman, fitnah atau meletakkan anda di dalam penjara," katanya

Maria bersedia untuk menggalas sebarang risiko mendatang setelah dipilih menerajui Bersih.

Apabila ditanya bagaimana beliau akan bertindak balas jika sekumpulan orang tidak berpuas hati mengadakan bantahan di depan rumahnya, serupa dengan apa yang berlaku kepada bekas pengerusi bersama Bersih,Datuk Ambiga Sreenevasan, Maria ketawa.

"Saya harap mereka tidak akan begitu bodoh untuk melakukannya sekali lagi, yang memakan diri sendiri,” katanya.

Pada Mei lalu, ahli kumpulan yang mengaku sebagai Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia melakukan beberapa siri "latihan punggung " di hadapan rumah Ambiga.

Maria menggambarkan pengalaman bekerja dengan Ambiga dan bekas pengerusi bersama Bersih, Datuk A Samad Said sebagai suatu saat yang indah.

"Selain Ambiga dan Pak Samad, seluruh jawatankuasa bekerja dengan baik bersama-sama. Sudah tentu, kita memang mempunyai perbezaan tapi kami dapat berbincang dan membuat keputusan berdasarkan matlamat yang sama,” katanya.

Maria bersetuju bahawa perjuangan Bersih adalah sama dengan Pakatan Rakyat, tetapi mereka mahu kekal bebas.

"Kami menjemput Barsian Nasional untuk menyertai kami. Malangnya, mereka melihat kami sebagai musuh.

"Kami memberikan mereka maklum balas yang membina tentang bagaimana kita boleh memperbaiki bersama-sama. Mereka tidak menerimanya kerana ia mencabar kuasa mereka, jadi mereka menggunakan taktik kotor. Mereka memfitnah kami. Mereka menafikan ruang media. Mereka membuat tuduhan kepada anda, itu bukan tingkah laku kerajaan yang matang,” katanya.

Beliau juga mengecam Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, untuk pergi merentasi lautan untuk bercakap tentang hak asasi manusia dan kesaksamaan, tetapi di negaranya sendiri, tidak berlaku di negara sendiri.

Beliau berkata, selepas aktivis pelajar di Malaysia ditindas pada 1970-an , Bersih adalah permulaan satu mobilisasi besar-besaran rakyat.

"Selepas penindasan , tidak banyak yang berlaku sehingga Bersih mengambil langkah ke jalan raya pada tahun 2007. Rakyat menguatkan kita untuk bertindak,” katanya.

Beliau berkata, orang ramai kini bercakap mengenai buah fikiran mereka, dan ia sangat jelas dalam forum dan perbincangan yang berlaku di media sosial seperti Twitter serta Facebook dan ini adalah satu tanda positif untuk masa akan datang.

Malaysia Akan Jadi Negara Miskin...Mengapa

Kewangan bukan masalah Malaysia tetapi...


Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli

PETALING JAYA - PKR mendakwa negara tidak mengalami masalah kewangan sebaliknya urus tadbir negara.

Pengarah Strateginya, Rafizi Ramli berkata, negara mempunyai kekayaan tetapi disalah tadbir oleh pemerintah kerajaan BN.

Beliau mendakwa, untuk menyelesaikan spekulasi negara mengalami masalah kewangan, rakyat perlu "buang" BN yang memerintah sekarang.

"Kita tak ada masalah kewangan, kita hanya ada masalah pemerintahan.

"Kita tak miskin, tapi kekayaan itu disalah tadbir, jangan sampai generasi muda kata negara kita ada masalah kewangan.

"Jika 'buang' BN, hilanglah masalah itu (kewangan)," katanya pada Forum Masa Depan Masa Kita, di sini, hari ini.

Sehubungan itu, Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan berkata, untuk mengelak Malaysia "dicop" sebagai negara miskin, rakyat perlu menentang kenaikkan harga barang yang berlaku dari semasa ke semasa.

"Tahun depan akan dikenali sebagai tahun barang naik 2014, ini kerana jangka masa tahun 2015 BN akan melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhdimatan (GST) jadi secara logik inflasi akan naik.

"Kerajaan BN pun hanya ada satu tahun setengah untuk menaikkan harga barang, kalau dia naik semua saya rasa rakyat akan turun ke jalan raya," jelasnya lagi.

Dalam pada itu, Rafizi turut menjawab soalan moderator forum tersebut mengenai masalah kepada rakyat pada masa depan, beliau berkata ia adalah masalah ilmu pengetahuan.

Tambahnya, saban tahun akan menghadapi masalah nilai dalam masyarakat makin berkurang.

29 November 2013

KEUNTUNGAN FGVH JATUH MERUDUM


Pautan kekal imej terbenam
Untung bersih FGVH merudum 89 peratusKUALA LUMPUR: Keuntungan bersih Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) merudum 89 peratus kepada RM22.9 juta bagi suku tahun ketiga berakhir 30 Sept 2013 (Q3FY13) berbanding RM207.71 juta tahun lalu.

The Sun melaporkan, penurunan ini berpunca daripada penghasilan rendah segmen perladangan, pengilangan, logistik dan segmen-segmen lain FGVH.

Hasil FGVH bagi tempoh tersebut jatuh 15 peratus kepada RM3.22 bilion berbanding RM3.77 bilion.

Bagaimanapun kumpulan perniagaan Felda itu mengumumkan interim dividen berjumlah 6 sen sesaham bagi Q3FY13 berjumlah RM218.89 juta yang dibayar sebelum akhir tahun ini.

Prestasi lemah bagi Q3FY13 mengakibatkan keuntungan bersih terkumpul FGVH bagi sembilan bulan tahun ini turun 18 peratus kepada RM482.33 juta berbanding RM588.25 juta tahun lalu, walaupun hasil hanya menurun kepada RM8.89 bilion daripada RM9.03 bilion.

FGVH menyandarkan penurunan keuntungan bersih kumpulan kepada segmen perladangan yang jatuh sebanyak 66 peratus kepada RM372.17 juta ekoran harga minyak sawit mentah yang rendah.

Harga purata minyak sawit mentah tahun ini adalah RM2,302 per tan berbanding RM3,107 per tan tahun lalu. Bagaimanapun syarikat mencatatkan 8.5 peratus peningkatan pengeluaran buah tandan basah (FFB) kepada 3.76 juta tan untuk tempoh sembilan bulan 2013.

Keuntungan bagi segmen pengilangan, logistik dan segmen lain FGVH juga berkurang 37.8 peratus bagi tempoh sembilan bulan 2013.

FGVH bagaimanapun yakin prestasi syarikat bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2013 adalah selaras dengan pencapaian industri.

ISU GAJI ADUN ! MENGAPA AZMIN MEMBANTAH DILUAR DEWAN.....BBC JADI KELAB KONGKALIKONG...

Kenyataan media (penuh) oleh SAMM seperti di bawah :


Kenyataan Media
28 November 2013

Kelab Penyokong Kerajaan Selangor Jadi Kelab Kongkalikong

Semalam SAMM Johor menjadi antara yang pertama menyuarakan rasa tidak bersetuju terhadap kenaikan gaji yang terlalu tinggi DUN Selangor di kala rakyat masih terbeban dengan kesan kenaikan kos sara hidup yang semakin mendesak.

Hari ini, setelah pelbagai pihak menyatakan bantahan termasuklah komentar Ketua Pembangkang yang menyatakan kenaikan itu terlalu tinggi, Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) Selangor membuat pusingan 180 darjah apabila Pengerusinya, YB Azmin Ali membuat kenyataan meminta pentadbiran Kerajaan Negeri mengkaji semula keputusan yang telah diluluskan semalam.

Persoalan yang ingin SAMM Johor lontarkan adalah mengapa semalam sewaktu usul pindaan dibentangkan di Dewan DUN, BBC Selangor tidak menyatakan bantahan atau menolak usul ini daripada diluluskan? Adakah BBC berpandangan bahawa Dewan DUN itu adalah seperti sebuah set penggambaran drama? Di dalam Dewan DUN, mereka mengundi untuk meluluskan usul kenaikan namun apabila berhadapan dengan media BBC membuat pusingan 180 darjah dan meletakkan semua beban kesalahan kepada Menteri Besar seorang.

Kelulusan kenaikan gaji ini bukanlah keputusan eksekutif semata-mata. Ia adalah keputusan kolektif kesemua ahli Dewan Negeri Selangor. Ia dibahaskan dan diundi untuk kelulusan. Maka, adalah tidak patut setelah pelbagai lapisan rakyat menyatakan bantahan termasuklah Ketua Pembangkang yang menyatakan bahawa kenaikan ini terlalu tinggi, barulah BBC tersedar daripada lenanya.

Atau apakah kenyataan Pengerusi BBC ini hanya untuk mengampu Ketua Pembangkang yang juga merupakan Ketua Umum PKR semata-mata? Setelah Dato' Seri Anwar Ibrahim mengeluarkan kenyataan tersebut barulah BBC tersedar ataupun semasa usul ini dibahaskan semalam Pengerusi BBC tidak berada di dalam Dewan DUN sehinggakan beliau tidak menyedari usul kenaikan gaji ini dibahaskan?

Rasional perbandingan gaji Menteri Besar, Exco, ADUN, Speaker dan Timbalan Speaker dengan swasta bukan satu justifikasi yang boleh diterima pakai. Swasta atau korporat adalah merupakan organisasi yang berorientasikan keuntungan sedangkan pentadbiran Kerajaan lebih berorientasikan khidmat kepada rakyat. Jika rasional ini digunapakai, maka seharusnya seluruh penjawat awam Negeri Selangor perlu menerima gaji yang setara dengan sektor swasta.

Cukuplah bermain wayang. Rakyat tidak buta. Rakyat tidak pekak. Rejim Pakatan Rakyat jangan mengikut telatah rejim Barisan Nasional yang sering menghina akal rakyat. Apa yang boleh kita simpulkan BBC Selangor telah menjadi Kelab Kongkalikong. Apa yang sedang anda persembahkan ini jelas menghina intelektual rakyat.


Roslee Mohd Shariff
Penyelaras Bersama
Solidariti Anak Muda Malaysia Negeri Johor
SAMM Johor


MB: Gaji yang ditolak ADUN akan disalur kepada rakyat

SHAH ALAM 28 NOV: Mana-mana Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor yang menolak kenaikan gaji dan elaun boleh menulis surat kepada Kerajaan Negeri bagi menyatakan hasrat mereka.

Sambil menegaskan tiada penangguhan pelaksanaannya, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata peruntukan yang ditolak itu boleh dimanfaat untuk kebajikan rakyat Selangor.

“Keputusan sudah dibuat. Kalau ada ADUN yang tidak mahu terima, boleh kemuka surat dan kita akan gunakan untuk kebajikan rakyat.

“Kita bertanggungjawab penuh terhadap keputusan ini dan kini rakyat perlu semak sama ada wakil rakyat mereka menjalankan tugas atau tidak.

“Kenaikan berpadanan kerana tugas wakil rakyat berat dan mereka perlu bantu rakyat tidak kira masa. Kenaikan gaji telah dibentang dan semua ADUN bersetuju,” katanya.


Semalam, Abdul Khalid membentang cadangan kenaikan gaji dan elaun di Dewan Negeri Selangor (DNS), diikuti Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS), Hannah Yeoh membuka ruang perbahasan tetapi tiada siapa membantah kenaikan itu.

Sebaliknya, Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan (BBC), Mohamed Azmin Ali yang juga ADUN Bukit Antarabangsa hari ini menggesa Kerajaan Negeri menangguh pelaksanaan kenaikan itu tetapi tidak menyertai perbahasan sekalipun hadir.


Segelintir wakil rakyat juga dilihat meluahkan rasa kurang senang melalui twitter masing-masing sebaik sahaja Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi reaksi dalam isu berkenaan.


Kalau ada rizab RM2.7 bilion, apa salahnya naik gaji? – Shahbudin Husin

Oleh : Shahbudin Husin

Isu kenaikan gaji anggota pentadbiran kerajaan negeri Selangor kini hangat diperkatakan. Ramai yang menyifatkan kenaikan yang diusulkan oleh MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan diluluskan oleh DUN Selangor itu terlalu tinggi terutama bagi jawatan Speaker dan Timbalan Speaker yang hanya bertugas mempengerusikan sidang Dewan Undangan Negeri beberapa kali saja dalam setahun.

Struktur gaji baru itu ialah Menteri Besar daripada RM14,175 kepada RM29,250, anggota Exco daripada RM6,109 kepada RM20,250, Speaker daripada RM6,109 kepada RM22,500, Timbalan Speaker daripada RM3,327 kepada RM15,750 dan Adun daripada RM6,000 kepada RM11,250.

Selain Anwar Ibrahim selaku Penasihat kerajaan negeri Selangor yang menyifatkan kenaikan itu terlalu tinggi manakala Azmin Ali selaku Pengerusi PKR Selangor turut membantah dan meminta ia ditangguhkan, beberapa pihak lain turut membantah.

Presiden Perkasa, Ibrahim Ali menyindir bahawa kenaikan dengan mengatakan, gaji sebanyak itu, orang pekak, orang bisu dan golongan orang kelainan upaya (OKU) pun mampu menjadi wakil rakyat di negeri Selangor.

Beberapa pihak lain seperti pemimpin Umno, NGO pro Umno, Cuepacs dan lain-lain turut membantah kenaikan itu dan rata-rata menyatakan kerajaan negeri Selangor sepatutnya mengutamakan kepentingan rakyat dan bukannya diri sendiri.

Bekas MB Selangor, Abu Hassan Omar juga turut mengulas dengan menyatakan kenaikan itu tidak rasional dan tanpa memikirkan kepentingan rakyat.

Bahkan, katanya, ketika beliau menjadi Menteri Besar, kenaikan gaji dan elaun anggota pentadbiran kerajaan Selangor dan Adun tidak pernah dibincangkan kerana kerajaan pimpinannya ketika itu sentiasa memikirkan kebajikan rakyat. Ewah, ewah…begitu menyentuh kalbu kenyataan bekas MB Selangor ini yang kariernya berakhir kerana dinasihatkan berundur berikutan terdedahnya suatu skandal berkaitan dirinya.


Adun-Adun BN di Selangor pula bersikap double-standard di mana mereka hanya mempertikaikan peratusan kenaikan gaji MB, Exco, Speaker dan Timbakan Speaker tetapi mengalu-alukan kenaikan gaji bagi Adun dengan alasan beban tugas wakil rakyat tidak kenal cuti dan tiada istirehat di hujung minggu. Walaupun membantah tetapi bersetuju untuk kepentingan sendiri.

MB Selangor, Khalid Ibrahim bagaimanapun mempertahankan kenaikan itu dan bertegas ia tetap akan dilaksanakan sebagaimana dijadualkan. Katanya, kenaikan itu bukan saja mengambil kira beban tugas wakil rakyat dan anggota pentadbiran kerajaan yang kian bertambah tetapi juga kerana dipersetujui oleh semua Adun BN dan PR sebelum ini.

Sambil mempertahankan kewajaran kenaikan itu, beliau berkata, ia dilaksanakan dengan menjadikan kenaikan gaji dan elaun anggota pentadbiran kerajaan negeri Sarawak pada Mei lalu sebagai rujukan dan perbandingan.


Kenaikan gaji yang diluluskan di Sarawak ialah Ketua Menteri daripada RM13,000 kepada RM39,000, Timbalan Ketua Menteri daripada RM11,500 kepada RM35,000, menteri kanan dan Speaker daripada RM9,000 kepada RM30,000, menteri daripada RM9,000 kepada RM27,000, pembantu menteri dan Timbalan Speaker daripada RM7,000 kepada RM21,000 dan Adun daripada RM4,500 kepada RM15,000.

Mukhriz Mahathir pula baru-baru ini turut menaikkan elaun Adun negeri Kedah sebanyak RM1,300.

Secara logik dan idealnya, kenaikan gaji di Selangor ini tidak ada salah dan cacat celanya, bahkan bersesuaian dengan tugas dan tanggungjawab mereka. MB, Exco dan Adun bukan saja bekerja selama antara 16 hingga 18 jam setiap hari, bahkan mereka juga banyak memberi sumbangan dan bantuan kepada rakyat yang memerlukan.

Orang sakit, isteri bersalin, bayar bil eletrik, anak mahu sekolah, anak kahwin dan pelbagai lagi, semuanya selalu diadukan kepada wakil rakyat untuk meminta bantuan.

Semua sumbangan dan bantuan itu adalah menggunakan wang poket sendiri. Dengan adanya kenaikan itu, ia pasti meringankan sedikit bebanan mereka.

Kenaikan itu sebenarnya bukan untuk kepentingan peribadi, keluarga dan anak isteri untuk membeli-belah dan membeli beg tangan yang mahal tetapi akan menjadikan mereka lebih selesa menabur khidmat bakti kepada rakyat.

Lagi pula, kerajaan negeri Selangor membuktikan kecekapan, kebersihan dan kurangnya ketirisan dalam pentadbiran sehingga mempunyai simpanannya kini mencecah sebanyak lebih RM2.7 billion. Ini merupakan suatu sejarah bagi Selangor dan tidak pernah dicapai oleh mana-mana era kepimpinan MB sebelum ini.

Memang betul ketika zaman Abu Hassan, beliau tidak pernah membincangkan soal kenaikan gaji tetapi tanyalah juga beliau, berapakah rizab kerajaan negeri ketika beliau menjadi MB Selangor?

Dengan rizab yang tinggi sekarang ini dan pentadbiran cekap yang terbukti, apalah salahnya kenaikan gaji itu. Tetapi kenaikan gaji selalunya akan diiiringi dengan peningkatan prestasi dan khidmat bakti. Anggota pentadbiran dan wakil rakyat Selangor juga pasti tidak banyak mengeluh lagi dengan adanya kenaikan ini. Inilah sebenarnya falsafah kenaikan itu.

Bagi Speaker dan Timbalan Speaker, walaupun kenaikannya agak tinggi berbanding gaji sebelum ini tetapi ia sebenarnya sesuai dengan status dan kedudukan mereka dalam sistem pentadbiran kerajaan. Dengan kedudukan gaji yang lebih baik, rakyat juga akan lebih menghormati kedudukan mereka.

Selain itu, kenaikan gaji ini juga mengurangkan berlakunya amalan rasuah dan tidak amanah dalam menjalankan tugas di kalangan anggota pentadbiran kerajaan. Lihatlah kedudukan MB, Exco dan wakil rakyat Selangor ketika era BN, walaupun gaji mereka tidak tinggi tetapi hampir semuanya diketahui mempunyai kehidupan yang mewah, rumah besar, kereta besar yang jika diukur secara logik, langsung tidak sepadan dengan gaji dan pendapatan mereka.

Di Singapura memang diketahui, Perdana Menteri dan menteri-menterinya mempunyai gaji paling tinggi dalam dunia tetapi lihatlah kecekapan dan kegigihan mereka dalam membangunkan negara itu. Bahkan kejadian rasuah yang melibatkan pemimpin kerajaannya hampir tidak pernah kedengaran.

Dalam kes Selangor ini, sewajarnya Khalid Ibrahim mempertahankan kenaikan itu. Tetapi apa yang perlu beliau lakukan selepas ini ialah memastikan perbelanjaan untuk kepentingan dan kesejahteraan rakyat turut dipertingkat. Berilah kemudahan dan keselesaan yang sewajarnya kepada rakyat negeri Selangor.

Buktikan kepada rakyat kenaikan gaji ini benar-benar berbaloi dengan perkhidmatan yang bakal diberikan. Di samping memastikan rizab atau tabungan kerajaan negeri terus kukuh, seimbangkan dengan kemudahan dan faedah untuk rakyat. Program kebajikan, perumahan, bantuan untuk golongan berpendapatan rendah harus sentiasa dipertingkatkan.

Jika ini dapat dilakukan, kewajaran mengapa kenaikan gaji dilakukan akan dapat difahami akhirnya. Mungkin sekarang banyak yang membantah tetapi masa akan menjawabnya nanti.

28 November 2013

Ketua Pembangkang Selangor anggap kenaikan saraan Adun, MB wajar


SHAH ALAM: Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Mohd Shamsuddin Lias (BN-Sungai Burong) menganggap kenaikan saraan untuk anggota pentadbiran kerajaan negeri, Speaker dan Timbalan Speaker juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) negeri itu adalah berpatutan serta wajar.

Shamsuddin (gambar, kanan) berkata, hal itu berikutan kenaikan terakhir pada 2011 yang dilakukan perlu dikaji semula selaras dengan meningkatnya bebanan tugas tanpa mengira masa, perbelanjaan untuk masyarakat yang diwakili dan kos sara hidup semakin meningkat.

“Memang wajar sebab ia selaras daripada aspek pelarasan gaji yang dibuat di Dewan Rakyat, Dewan Negara dan juga aspek kutipan hasil Selangor yang semakin meningkat.

“Adun Selangor dinaikkan tidak melebihi 70 peratus daripada kenaikan yang diterima Adun di Sarawak,” katanya di lobi Dewan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Shamsuddin menganggap kenaikan itu adalah motivasi kepada semua yang terbabit dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada masyarakat di kawasan masing-masing.

Adun (PKR-Seri Muda) Shuhaimi Shafiei (gambar, kiri) pula menganggap keputusan itu adalah satu inisiatif kepada semua pihak terbabit dalam menjayakan dasar kerajaan negeri.

“Ia satu semakan semula memandangkan ia kali terakhir pada 2010 hanya membabitkan Adun tetapi kali ini secara menyeluruh termasuk gaji Menteri Besar, Exco, Speaker dan Timbalan Speaker.

"Kita harap ia akan menyuntik semangat semua anggota kerajaan dan legislatif dalam mengurus tadbir lebih baik lagi,” katanya.- 
Selangorkini


RESPON MB:

Selangor tidak akan tangguh kenaikan gaji, kata MB


Kerajaan negeri Selangor hari ini menegaskan pendirian mereka untuk tidak menangguhkan kenaikan gaji yang dijadualkan bermula 1 Januari tahun depan kerana telah mendapat persetujuan 100% Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun).

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (gambar) menegaskan, kedua-dua Adun daripada Pakatan Rakyat (PR) dan Barisan Nasional (BN) mencapai kata sepakat berhubung kenaikan tersebut, dan Dewan telah bersetuju perkara itu akan dilaksanakan.

"Saya tak akan pertimbangkan. Ia telah diputuskan Dewan," katanya kepada pemberita selepas sidang DUN di Shah Alam, hari ini. 

Malah, Abdul Khalid menegaskan, sebelum perbahasan berkenaan perkara itu dilakukan, beliau telah memaklumkan kenaikan gaji itu hanya akan dilakukan dengan persetujuan Adun PR dan BN.
Adun Pelabuhan Klang itu bagaimanapun berkata, sekiranya ada mana-mana ahli Dewan yang tidak bersetuju dengan kenaikan tersebut, boleh menyalurkan lebihan pendapatan mereka kepada saluran-saluran lain.

"Adun PR dan BN semua setuju. Semasa dibahaskan tiada bantahan daripada mana-mana pihak.


"Jadi kalau ada yang tidak bersetuju, boleh dermakan kepada sesiapa," katanya.  Beliau turut berkata, sehingga hari ini, selain Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali, tiada pihak lain yang menggesa beliau untuk menangguhkan pelaksanaan kenaikan gaji tersebut.


Azmin yang juga Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Selangor (BBC) Selangor hari ini menggesa kerajaan negeri menangguhkan pelaksanaan kenaikan gaji bagi menteri besar, exco, speaker, timbalan speaker dan adun negeri itu agar penilaian semula dengan kadar berpatutan dapat dilakukan.
Azmin berkata biarpun BBC tidak menolak kenaikan gaji tersebut, kadar yang diumumkan oleh Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim adalah terlalu tinggi.

Menurut Adun Bukit Antarabangsa itu, sepanjang tempoh cadangan pelaksanaan kenaikan gaji, Abdul Khalid tidak pernah berbincang dengan BBC. "Kita tidak tahu bagaimana pelaksanaannya dan kerajaan negeri sudah umumkan semalam. Tidak ada perbincangan langsung yang dibuat bersama BBC," katanya yang juga merupakan ahli Parlimen Gombak dalam satu sidang media di Parlimen hari ini.

Pagi tadi, Ketua Pembangkang yang juga Penasihat Ekonomi Selangor Datuk Seri Anwar turut mengulas mengenai kenaikan berkenaan dengan menyifatkan ia terlalu tinggi dan mendadak. Abdul Khalid bagaimanapun berkata, kadar yang digunakan kerajaan negeri Selangor adalah berdasarkan kadar gaji di Sarawak, dan jumlah berkenaan adalah munasabah.

"Bagi sesetengah orang ini mungkin dah banyak tetapi bagi mereka yang berada dalam sektor swasta, ia tidak tinggi. Ini munasabah," katanya. "Kita tidak boleh sorokkan pendapatan. Kita sudah setuju pendapatan kita akan umumkan," kata Adun Pelabuhan Klang itu lagi. Malah, Abdul Khalid turut berkata, pendapatan mereka yang berada dalam sektor swasta juga melebihi gaji menteri.

"Kerajaan persekutuan juga guna konsultan daripada orang swasta. Pendapatan mereka ada kalanya yang jauh lebih tinggi daripada menteri. Jadi maknanya sudah ada penerimaan tentang gaji yang munasabah," kata Abdul Khalid.

DUN Selangor semalam meluluskan kenaikan gaji untuk kesemua 56 anggota Dun berkuat kuasa Januari 1 depan, dengan timbalan speaker DUN mendapat kenaikan tertinggi sebanyak 373.3%.

Gaji menteri besar dinaikan daripada RM14,175.15 kepada RM29,250; anggota exco kerajaan negeri daripada RM6,109.29 kepada RM20,250; speaker DUN daripada RM6,109.29 kepada RM22,500; timbalan speaker daripada RM3,327.50 kepada RM15,750 dan Adun daripada RM6,000 kepada RM11,250.

Kali terakhir pindaan gaji dibuat ialah pada 2011.

Abdul Khalid ketika membentangkan rang undang-undang itu berkata mesyuarat exco pada November 22 bersetuju menaikkan kadar gaji itu berdasarkan formula 75% daripada elaun dan gaji yang diterima Adun dan anggota pentadbiran Sarawak.


Henti perbesar isu kenaikan gaji Exco, ADUN – Dr Rani

SHAH ALAM, 28 NOV : Semua pihak diminta berhenti mempolitikkan isu kenaikan gaji Menteri Besar, Exco dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor.

Timbalan Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan (BBC) Selangor, Dr Abdul Rani Osman mempertikai pihak yang membesar-besarkan isu itu sedangkan kenaikan sama di Sarawak tidak mendapat liputan media massa.


 “Kenapa bila kenaikan elaun Adun di Sarawak tiada yang besar-besarkan isu? Semua DUN di seluruh negara akan turut menaikkan elaun Adun secara berperingkat.

“Tiada masalah pun, malah dari segi Islam pun tiada sekatan asalkan dengan cara betul,” kata Pesuruhjaya PAS Selangor itu pada sidang media di lobi Dewan Negeri Selangor (DNS), hari ini.

Sebelum ini, DUN Sarawak meluluskan kenaikan gaji Ketua Menteri, Timbalan Ketua Menteri, menteri kanan dan Adunnya yang jumlah kenaikannya lebih tinggi berbanding Selangor.

Bagaimanapun, Adun Meru itu berkata, BBC menafikan kenaikan itu terkandung dalam memorandum yang diserahkan kepada Menteri Besar, baru-baru ini sebaliknya menyentuh isu peruntukan kepada rakyat.

“Memorandum itu lebih merujuk kepada gesaan pemberian peruntukan secara terus untuk kebajikan rakyat,” katanya, menambah pemimpin Barisan Nasional (BN) juga menyambut baik kenaikan gaji itu.

Berjanji terus memberi khidmat terbaik kepada rakyat, Adun Sekinchan, Ng Suee Lim pula, berkata kenaikan itu bukan untuk bermewah atau bermegah, sebaliknya menambah komitmen untuk menjaga kebajikan rakyat.

“Budaya politik Pakatan Rakyat (PR) ialah kita mencegah elemen rasuah. Kita tidak mengambil projek daripada luar berbanding wakil rakyat yang dulu (BN).

“Wakil rakyat PR mesti ada elaun munasabah supaya tidak ambil projek atau tidak ‘sapu’ tanah. BN dulu tidak pedulikan elaun tetapi pentingkan projek,” katanya.

TERKINI ! NAJIB TEMUI MB KELANTAN DI PUTRAJAYA

Najib Tun Razak

Akhirnya Ahmad Yaakub menemui Najib di Putrajaya

BERITA TERKINI

Setengah jam lalu saya menerima kiriman dua keping gambar Menteri Besar Ahmad Yaakub dengan diiringi Ketua Setiausaha Negara, Ali Hamsa yang baru turun dari pejabat Perdana Menteri di tingkat empat bangunan Perdana Putra, Putrajaya.Ahmad diiringi Ali H Hamsa selepas jumpa Najib.  Tidak ada apa-apa keterangan berhubung gambar berkenaan, kecuali ditulis "Alhamdulilah pertemuan MB Kelantan dengan PM selesai".

Gambar kedua menunjukkan tidak kurang lima orang mengiringi Ahmad dan Ali Hasma yang berada di barisan hadapan. Apakah selain Ahmad Yaakub ada pimpinan kerajaan Pas dan pegawai lain Kelantan lain ikut sama dalam pertemuan bersejarah itu?

Pertemuan dijangka berlangsung jam 9:00 pagi tadi dan selesai tidak sampai dua jam. Hendaknya ada manfaat untuk rakyat dalam pertemuan yang boleh dianggap bersejarah itu.

Sebelum ini Ahmad Yaakub sebaik saja mengambil alih kepimpinan Kelantan dari Nik Abdul Aziz Nik Mat mengambil pendekatan berbaik dan berlunak dengan kerajaan Pusat berdasarkan keperluan semantat federalimse. Istilah yang digunakan ialah pendekatan G to G.


Najib Razak dua tiga hari lepas menyebut yang Pas ingin menemuinya tanpa disebut bilakah tarikh. Disebabkan kerana ada berbangkit soal muzakarah Pas dengan Umno yang ditimbulkan oleh Presiden Pas Abdul Hadi Awang semasa menggulung perbahasan di muktamar menyebabkan orang menanti-nanti akan pertemuaan atau muzakarah sebegitu.

Disebabkan begitu cepat Ahmad mengunjungi Najib di pejabatnya hari ini, saya mengira temujanji itu dibuat lebih awal sebelum muktamar lagi. Boleh jadi Abdul Hadi membangkitkan perkara itu dalam muktamar lalu agar ia tidak mengejutkan sesetengah ahli Pas dengan apa yang berlaku hari ini.

Semestinya Ahmad Yaakub telah merujuk kepada Presiden parti berhubung tindakannya itu. Mungkin Abdul Hadi sudah memberi pandangan dari berbagai sudut kepada Ahmad Yaakub sebagai panduan.

Hendaknya biarlah pertemuan hari ini berlangsung atas kepentingan bersama untuk rakyat dan ianya ikhlas. Jangan pula ada permainan politik di sebalik itu. Juga biarlah pertemuan Ahmad dengan Najib itu sama dengan kondisinya dengan pertemuan Mohd Asri ketika itu MB Kelantan dengan Tunku Abdul Rahman sebagai PM 44 tahun lampau.

Ahmad Yaakub sebaik pulang ke Kota Bharu hendaklah membuat sidang media sesegera mungkin menjelaskan hasil dan tujuan pertemuan itu. Sekiranya lambat ia boleh dispekulasikan dengan berbagai andaian dan tuduhan yang boleh menimbulkan sedikit kekeliruan. ~MSO


PM terima kunjungan MB Kelantan


Najib mempersilakan Ahmad Yaacob ketika menerima kunjungan Menteri Besar Kelantan itu di pejabatnya di Bangunan Perdana Putra di Putrajaya hari ini. - Foto Bernama

PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menerima kunjungan hormat Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob di pejabatnya di Perdana Putra di sini.

Ahmad yang ditemui sejurus selepas perjumpaan selama kira-kira 45 minit itu berkata, ia merupakan kunjungan hormat beliau selaku menteri besar Kelantan yang baru dilantik.

Beliau berkata, antara yang dibincangkan dalam pertemuan itu adalah berkaitan dengan pelbagai bantuan yang boleh disalurkan oleh kerajaan pusat kepada kerajaan negeri.

"...contohnya berkaitan dengan infrastruktur dan juga hal-hal lain untuk kebajikan rakyat," katanya dan menambah, isu berkaitan politik tidak dibincangkan dalam pertemuan itu.

Ahmad tiba di bangunan Perdana Putra pada kira-kira pukul 9 pagi bersama beberapa anggota exco kerajaan negeri Kelantan, dan beliau diiringi Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri) yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed serta Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa ketika memasuki pejabat perdana menteri.

Ahmad mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kelantan pada 6 Mei lepas, menggantikan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyandang jawatan menteri besar selama 23 tahun. - Bernama

27 November 2013

KEJAYAAN TRANSFORMASI... KEHEBATAN RAKYAT MALAYSIA TERSERLAH...CURI KENDERAAN BERNILAI RM180 JUTA ...


Polis Minta Bantuan Interpol Kesan Robin Hai Pencuri kenderaan bernilai lebih RM180jKUALA LUMPUR 26 Nov. – Lelaki tempatan, Robin Hai yang diburu kerana menjadi dalang terbesar kes kecurian kenderaan di negara ini, dilaporkan telah mencuri kira-kira 2,000 kenderaan pelbagai guna (MPV) dan pacuan empat roda (4WD) bernilai lebih RM180 juta sepanjang tahun lalu.

Ini berdasarkan anggaran lima kenderaan jenis itu dilaporkan dicuri setiap hari sepanjang tahun lalu mempunyai kaitan dengan lelaki tersebut yang nama sebenarnya ialah Nyo Ah Hai, 49.

Ketua Penolong Pengarah Risikan Jenayah, Operasi dan Rekod Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Abd. Manaf Abd. Razak berkata, setakat ini polis mengenal pasti Robin Hai adalah dalang utama sindiket curi kenderaan jenis 4WD dan MPV di negara ini.

Katanya, sindiket yang didalangi suspek berpangkalan di Kuala Lumpur tetapi lelaki itu tidak menetap di negara ini sebaliknya menguruskan operasi dari negara jiran dengan menggunakan pasport palsu.

“Kita merekodkan sebanyak 35 hingga 45 kenderaan hilang setiap hari di negara ini dan sekurang-kurangnya lima kenderaan jenis 4WD dan MPV pula lesap setiap hari, dipercayai ada kaitan dengan sindiket Robin Hai.

“Sindiket ini mempunyai bilangan pencuri kereta yang ramai iaitu di serata negara dan kebanyakan mereka berusia 30-an dengan latar belakang yang berbeza tetapi mempunyai kemahiran mencuri kenderaan jenis ini. Ada di antara mereka adalah penganggur dan penagih selain mekanik,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Semalam, Abd. Manaf dalam satu sidang akhbar mendedahkan Robin Hai sedang diburu polis kerana menjadi dalang utama bagi kes kehilangan puluhan ribu kenderaan sejak enam tahun lalu khususnya untuk dieksport ke Asia Barat dan Afrika selain Indonesia serta Thailand.

Lelaki yang beralamat terakhir di No. 78, Jalan Pangkalan Rawa, Nibong Tebal itu dipercayai menjadi orang yang bertanggungjawab untuk mencari pembeli bagi kenderaan curi itu.

Menurut Abd. Manaf, banyak tangkapan terhadap pencuri kenderaan atau serbuan ke lokasi penyimpanan kenderaan curi mempunyai kaitan dengan sindiket yang didalangi Robin Hai.

“Kita percaya dia juga sering keluar masuk ke negara ini,” katanya sambil menambah, polis turut meminta bantuan daripada polis antarabangsa (Interpol) untuk mengesan suspek.

Dalam perkembangan lain, Abd. Manaf memberitahu, pemilik kilang kitar semula dan lima pekerjanya yang ditahan Jumaat lalu kerana menjadikan premis mereka sebagai pusat melerai kenderaan curi telah disambung reman hari ini.

“Suami pemilik kilang itu juga telah ditahan pada hari yang sama ketika serbuan dan isterinya dibebaskan dengan jaminan kerana sedang bertarung dengan penyakit kanser,” katanya

TERKINI! KERAJAAN YINGLUCK BAKAL TERBUBAR?!!!!

Pautan kekal imej terbenam

Pautan kekal imej terbenam

Thailand isytihar darurat


Anggota polis berkawal selepas kumpulan Baju Kuning merempuh pengadang bangunan kementerian.

BANGKOK - THAILAND. Kerajaan Thailand mengisytiharkan perintah darurat di sini, semalam susulan rusuhan penunjuk perasaan anti kerajaan dan polis, sejak Ahad lalu.

Pengisytiharan dilakukan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra selepas penunjuk perasaan terdiri daripada kumpulan Baju Kuning ‘menawan’ Kementerian Luar dan Kementerian Kewangan serta mengepung bangunan Jabatan Perhubungan Awam.

“Pencerobohan premis kerajaan boleh mengancam keselamatan negara. Tindakan ini menyebabkan kakitangan awam tidak boleh melaksanakan tugasan," katanya.

Menurutnya, Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dikuatkuasakan di wilayah Samut Prakarn di mana terletaknya Lapangan Terbang Antarabangsa Bangkok.

Media tempatan melaporkan, sehingga malam tadi, ribuan penyokong Baju Kuning terus berkubu di sekitar pejabat kerajaan sebagai mendesak pemimpin itu supaya berundur.

Yingluck enggan bubar Parlimen

Semalam, Yingluck sekali lagi menegaskan, beliau tidak akan meletak jawatan atau membubarkan Parlimen walaupun didesak melalui demonstrasi mega.

“Saya tidak berniat meletakkan jawatan atau membubarkan Parlimen. Kabinet masih boleh berfungsi, walaupun kita menghadapi kesukaran,” katanya.

Sementara itu, Persekutuan Industri Thai (FTI) dan Jawatankuasa Perdagangan Swasta, Industri dan Perbankan (JCCIB) mengadakan mesyuarat tergempar mencari jalan meredakan keadaan termasuk menggesa kerajaan supaya menimbangkan semula keputusan pembubaran Parlimen.

Menurut Agensi, pengerusi FTI Payungsak Chartsuthipol berkata, pihaknya mahu sektor perniagaan kerajaan turut sama campur tangan dalam menyelesaikan konflik ini.

“Kami percaya, pembubaran Parlimen dapat meredakan ketegangan tetapi keputusan adalah terletak kepada kerajaan,” katanya.

Ketegangan di Bangkok tercetus selepas kumpulan Baju Kuning mendakwa, Yingluck cuba membawa pulang abangnya, Taksin juga bekas Perdana Menteri ke tanah air melalui usul undang-undang pengampunan.

TERHOT ! SYARIKAT USAHASAMA MSC DITIPU PROTON???

Hasil projek MSC ke Mahkamah Rayuan melawan Proton


Sebuah syarikat Australia - Malaysia akan ke Mahkamah Rayuan hari ini untuk memaksa pengedar kepada pengeluar kereta nasional Proton Holding Bhd, Proton Edar Sdn Bhd mematuhi keputusan mahkamah sebelum ini bagi memberikan rekod jualan kereta secara talian yang merupakan sebahagian daripada pendapatan perkongsian bersama.

Pengasas Electric Angels MSC Sdn Bhd (EA), yang berasal dari Australia, Pete Meehan, tahun lalu berjaya mendapatkan perintah Mahkamah Rayuan supaya Proton menyediakan semua rekod jualan antara 2006 dan 2009, termasuk butir nama, alamat, alamat telefon dan alamat e-mel.

Tetapi sehingga kini, Proton tidak mematuhi perintah yang dibuat pada Oktober tahun lalu, kata Meehan kepada The Malaysian Insider di Kuala Lumpur.

"Sebaliknya mereka membuat satu penghinaan terhadap perintah itu dengan menyediakan sedikit sahaja dan cebisan maklumat yang tidak lengkap dalam tempoh 12 bulan lalu, dan jelas kami tidak mendapat maklumat yang diputuskan oleh mahkamah rayuan itu," katanya.

EA sepatutnya mendapat komisen jualan untuk pembeli yang membeli kereta Proton melalui program online yang dikenali sebagai ProtonLive.

Bagaimanapun, selepas Disember 2006, Proton tidak memberikan rekod jualan untuk EA, walaupun kedua-dua mempunyai kontrak perkongsian perniagaan yang menetapkan bahawa Proton perlu berbuat demikian.

Jika tiada maklumat ini, EA tidak tahu jika rakan mereka bertanggungjawab bagi jualan, dan seterusnya, tidak boleh menuntut komisen mereka.

Selepas keputusan Mahkamah Rayuan yang memerintahkan Proton menyerahkan rekod, pengedar kereta nasional itu hanya menghantar sekitar 200,000 rekod jualan sahaja, manakala maklumat daripada Persatuan Automobil Malaysia mendedahkan bahawa 461,000 kereta dijual oleh Proton dari pertengahan 2006 hingga pertengahan 2009.

Berikutan ketidakpatuhan itu, Meehan memohon kebenaran di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk mendakwa Proton menghina perjanjian itu tetapi permohonan itu tetapi ditolak pada Julai lalu.

"Jika prosiding menghina mahkamah diteruskan, ia akan bermakna pengarah syarikat boleh dihukum penjara dan denda kerana tidak mematuhi perintah mahkamah, tetapi ini bukan masalah kita, " katanya.
Kini, Meehan akan kembali kepada Mahkamah Rayuan untuk mendapatkan arahan agar kesnya itu didengar di Mahkamah Tinggi.

Tetapi Meehan masih ragu-ragu, dan berkata, sebagai pelabur asing di sektor berteknologi tinggi di Malaysia, adakah dia boleh bergantung kepada sistem undang-undang untuk membetulkan kesalahan.

Beliau berkata, EA adalah salah satu syarikat pertama yang melabur di Program MSC Malaysia, apabila mereka membuka perniagaan di sini pada 1998 dan bekerja keras untuk mengeluarkan produk pemasaran baru dalam talian.

Bagaimanapun, katanya, dengan semua "kepentingan khas" yang ada, terutama apabila seseorang itu berhadapan dengan "organisasi yang besar", Malaysia bukan tempat yang betul untuk "datang melabur dan tidur nyenyak".


"Malangnya, inilah pengalaman kami. Ini masalah yang dihadapi dalam usaha kerajaan untuk membawa usahawan dan bakat ke dalam negara," katanya.

Meehan berkata, usaha terakhir beliau dalam menghadapi semua ini adalah berkempen dan berharap pembeli akan tampil dengan pengesahan bahawa mereka membeli kereta dan "layak untuk bercuti".

Beliau berkata, jika ini berlaku, Proton terpaksa membayar jumlah yang besar.

"Sekiranya 20% daripada pembeli respons kepada kempen ini, kita akan dapat melihat Proton terpaksa membayar sehingga RM400 juta," katanya

TERHOT! MALAYSIA BAKAL BANKRAP - PENGAKUAN NAJIB......


Pautan kekal imej terbenam

Terdesak jalankan GST, Najib akui-MALAYSIA BAKAL BANKRAP


Oleh Maria Begum, Malaysia ChronicleKUALA LUMPUR - Akhirnya Perdana Menteri Najib Razak telah mengaku. Memang ada kemungkinan bahawa Malaysia akan jatuh bankrap.

Prospek menakutkan ini pertama kalinya didedahkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Idris Jala pada tahun 2010 dengan memberi amaran bahawa Malaysia berkemungkinan akan jatuh tersungkur seawal 2019, yang mana ironinya akan berlaku setahun lebih awal daripada tarikh 2020 yang dijangkakan oleh kerajaan Umno-BN dimana negara boleh mencapai status 'negara maju'.

Kekecohan yang berlaku sejurus amaran Idris menyebabkan orang ramai mengecam pentadbiran Najib yang dilihat telah melakukan salah urus dari segi pengurusan ekonomi. Ini telah mencetuskan beberapa siri penafian dari pemimpin berprofil tinggi antaranya termasuk Najib sendiri, timbalannya Muhyiddin Yassin dan bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad.

Walau bagaimanapun kelmarin, Najib telah mengulangi semula akan kemungkinan Malaysia akan jatuh muflis. Mungkin sekali Najib sudah tidak boleh lari lagi dan cuba mencari jalan untuk memujuk rakyat menerima Cukai Barangan dan Perkhidmatan yang sememangnya telah menjadi langkah yang tidak popular. Walau bagaimanapun, ramai pakar tidak menolak kemungkinan kebankrapan seperti Greece boleh berlaku kepada Malaysia.

Malah, agensi-agensi penilaian seperti Fitch memberi amaran terhadap hutang negara yang mencatatkan rekod tertinggi dan masih lagi bertambah berserta dengan defisit fiskal. Walaupun pada minggu lalu Moody telah meletakkan Malaysia dari aras 'stabil' kepada 'positif', pengakuan terbaru Najib melonjakkan spekulasi bahawa keputusan Moody mungkin telah didorong oleh perbuatan melobi dan memujuk oleh pegawai-pegawai Kementerian Kewangan.

"Kita perlu mencari sumber pendapatan tambahan dan itulah sebabnya kita perlu melaksanakan GST," Star melaporkan Najib sebagai berkata pada satu seminar mengenai Pemerkasaan Ekonomi Negara pada hari Ahad.

Najib juga memegang portfolio Menteri Kewangan walaupun terdapat ramai yang mendesaknya untuk melepaskan jawatan itu dimana ramai pengkritik menegaskan telah ia telah diabaikan oleh Najib yang juga tidak berkelayakan untuk memegangnya.

Tidak boleh lari lagi? Bankrap seperti Greece


Menurut Najib, Malaysia mempunyai dua pilihan iaitu menaikkan pendapatan melalui cukai GST atau meminjam dari luar.

Dengan mempertahankan GST, Najib menegaskan bahawa ia penting dilaksanakan kerana negara mungkin berhadapan dengan kebangrapan jika ia memilih untuk meminjam.

Dia juga berkata bahawa keputusan kerajaan untuk memperkenalkan GST telah menjadikan Moody bersetuju untuk menilai semula prospek Malaysia, oleh itu, tidak mungkin cukai baru adalah sesuatu yang negatif seperti yang dicanangkan oleh mereka yang membantahnya.

"Ini adalah kerana mereka tahu Malaysia telah mengambil langkah-langkah pengukuhan fiskal yang tidak popular tetapi perlu untuk kebaikan negara ini," kata Najib.

Najib membidas pembangkang kerana komen mereka yang seolah-olah keliru kerana ada antara mereka menyokong GST tetapi pada masa yang sama mencampuradukkan isu ini dengan hujah-hujah yang menyimpang termasuk bil elektrik di kediaman rasminya yang amat tinggi.

Dia menjelaskan bahawa Sri Perdana merupakan hak rakyat dan dia hanyalah mendiami tempat itu buat sementara waktu seperti dua orang PM sebelumnya.

“Ia mempunyai tempat khusus untuk majlis. Jika seorang ketua negara datang, adakah kami akan makan dalam gelap? Jika presiden China datang melawat, adakah kami akan ajak mereka makan dengan diterangi lilin sahaja dan bilang ini lebih romantis?” Kata Najib sambil berseloroh.

‘Tunjukkan contoh yang baik terlebih dahulu sebelum menyuruh rakyat'


Walau bagaimanapun, ahli-ahli politik pembangkang belum yakin dengan hujah-hujahnya. Mereka menegaskan bahawa Najib perlu mengamalkan penjimatan terlebih dahulu, seperti pemotongan ke atas perbelanjaan mewah untuk "dasar yang sering dipersoalkan" serta gaya hidup rasmi mewah yang diamalkan olehnya dimana ramai sudah sedia maklum, sebelum menggesa rakyat untuk membayar cukai lagi.

"Dia menunjukkan kedangkalannya dan licik dalam memberi jawapan bodoh. Kami bertanya mengapa dalam masa yang sukar ini dia tidak cuba untuk mengurangkan kos dan menjimatkan wang. Bil elektriknya lebih daripada RM2 juta dan jika dia boleh mengurangkannya, ia pasti akan membantu," Ahli Parlimen Batu, Tian Chua memberitahu Malaysia Chronicle.

"Tentang GST, apa yang kami tidak faham? Pembangkang sudah jelas berkenaan GST bukan kerana sistem cukai itu sendiri tetapi kerana kita percaya majoriti rakyat masih miskin dan tidak mampu menanggung beban tambahan pada ketika keadaan ekonomi sebegini.

"Najib juga cuba untuk menjustifikasikan GST dengan mengatakan bahawa sebahagian besar daripada penduduk tidak membayar cukai. Ini membawa kita kepada satu persoalan yang bagus untuk dijawabnya kepada rakyat -. Mengapa selepas bertahun-tahun Umno-BN memerintah, majoriti rakyat masih begitu miskin sehingga mereka jatuh di bawah garisan pembayar cukai? Adakah ia berkaitan dengan rasuah besar-besaran dalam pentadbiran Najib dan Umno-BN sehingga rakyat jelata tinggal dalam kemiskinan manakala negara dihimpit hutang yang besar? Kini, Najib mahu rakyat membayar GST pula untuk membantu kerajaan mengurangkan hutang yang telah diciptanya melalui rasuah dan merompak - adalah ini adil dan wajarkah ini berlaku?

Tidak patriotik jika tidak bayar GST


Tian merujuk kepada komen Najib bahawa dalam 14 juta pekerja di Malaysia, hanya 1.34 juta sahaja yang membayar cukai.

“Itu hanyalah dalam 10% yang membayar dan ada lagi yang sepatutnya membayar tetapi tidak berbuat begitu,” Najib mempertahankan dirinya serta kerajaannya.

Dia kemudian merujuk kepada definisi patriotik iaitu menjalankan tanggungjawab kepada negara termasuk membayar cukai.


Dia juga menambah bahawa jangkaan rakyat terhadap kerajaan semakin tinggi dan lebih banyak perbelanjaan akan diperlukan untuk memenuhi permintaan rakyat.

PM juga mengingatkan bahawa kita tidak boleh hanya bergantung kepada hasil petrolium sahaja yang sememangnya akan menyusut. Dia juga menambah bahawa kebimbangan bahawa GST akan menyebabkan kenaikan harga barang yang mendadak tidak berasas sama sekali.

Menurut Najib, 160 buah negara lain telah pun mengimplimentasikan GST dan mengikut pengalaman mereka, hanya akan berlaku kenaikan harga yang sedikit pada tahun pertama ia diimplimentasi.

“Tidak mungkin kesemua negara ini telah melakukan kesalahan dalam mengimplimentasikan GST,” tambahnya lagi.


Malaysia Bakal Bankrap Jika BN Terus Memerintah Negara


Pakatan Rakyat (PR) mengecam kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak semalam yang mendakwa negara harus melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) jika tidak mahu menghadapi kemungkinan bankrap.

Ahli Parlimen DAP Petaling Jaya Utara, Tony Pua Kiam Wee berkata, negara tidak akan terlepas daripada masalah bankrap selagi kerajaan tidak mengurus tadbir kewangan dengan baik dan pelaksanaan GST bukan penyelesaian untuk mengelak daripada masalah itu.

“GST ini bukannya ‘miracle cure’, ia tidak bermakna dengan laksanakan GST negara tidak akan bankrap.

“Isu bankrap bukan kerana sesebuah negara laksana GST atau tidak. Kita lihat Hong Kong, tidak ada GST tapi tetap bankrap. Negara maju lain seperti USA tidak ada GST. Najib kata laksana GST atau hadapi kemungkinan bankrap seperti Greece. Ini salah dan untuk pengetahuan Najib, Greece ada GST, GST mereka adalah 21 peratus tapi tetap bankrap.

“Jadi, isu asas sesebuah negara bankrap bukan dengan melaksana GST, isu pokoknya adalah akibat amalan rasuah, pemborosan, pembaziran dan ketirisan,” katanya pada sidang media di Lobi Parlimen, hari ini.

Pada sidang media sama, Ahli Parlimen PKR Pandan, Rafizi Ramli pula meminta Najib lebih konsisten membuat penilaian kewangan negara.

“Saya pelik, bagaimana Najib boleh katakan kita akan menghadapi masalah bankrap, sedangkan semalam Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan menyatakan betapa kukuhnya kewangan negara berbanding dengan negara lain. Ini bercanggah.

“Ahmad Maslan ketika diminta menjawab mengenai kadar hutang negara, beliau mengatakan kita tidak ada masalah, negara masih lagi kaya dan beliau sertakan senarai negara yang kononnya lebih teruk daripada Malaysia. Malaysia saja paling baik.

“Kita mahukan jawapan konsisten daripada beliau, adakah kita sedang menghampiri bankrap atau kewangan kita sememangnya kukuh? Kalau betul-betul kukuh maka tidak timbul soal pelaksanaan GST kerana mengikut Najib GST ini diperlukan apabila negara nak bankrap,” tegasnya.

Ahli Parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad pula mempertikai tindakan Najib yang kononnya mahu menyelamatkan kewangan negara tapi dalam masa samamengamalkan pembaziran dengan menggunakan wang negara dalam rangka lawatan peribadi isterinya, Datin Seri Rosmah Mansur baru-baru ini.

“Apa guna bercakap soal kewangan negara jika pada masa sama boleh guna jet peribadi untuk menghantar ‘First Lady’, Rosmah Mansor ke luar negara menggunakan wang negara.

“Bercakap soal pelaksanaan GST yang kononnya akan menyebabkan negara bankrap jika tidak dilaksanakan, ini tidak masuk akal kerana pada masa sama guna wang negara untuk lawatan Rosmah.

“Saya setuju dengan Tony dan Rafizi, laksana GST bukan jalan penyelesaiannya, apa yang terbaik sebenarnya adalah ‘good governance’, iaitu bagaimana menguruskan kewangan negara dengan cara yang sepatutnya,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...