26 Februari 2011

ENIGMA KETUA PENGARAH KASTAM MALAYSIA

ENIGMA KETUA PENGARAH KASTAM MALAYSIA
Written by Admin-sabahkini.net

Oleh: ROBIN C. HOOK

SARAWAK, satu fokus utama penulisan ikhlas dan lensa penceritaan pula disasarkan kepada Ketua Pengarah Kastam Malaysia buat tatapan kita di awal tahun 2011. Sebelum saya melontarkan suara-suara dari hayunan tangan yang mungkin dianggap merepek oleh sebilangan pembaca.

Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf jika semua kajian, penilaian, serta semua aspek komunikasi yang saya gunakan untuk mencari maklumat akan mungkin dikatakan berunsur hasutan atau penipuan. Tetapi hakikat sebenar semuanya datang dari rasa hati serta keluhan-keluhan dari mereka yang menyarung seragam Biru Muda Bergaris Kuning di bahu.

Dari kaca mata saya, perlantikan Datuk Seri Mohamad Khalid Bin Yusof sebagai Ketua Pengarah Kastam Malaysia merupakan satu kesilapan besar yang dilakukan oleh Kerajaan dan Jabatan Kastam Di-Raja Malaysia.

Suasana kesilapan ini cukup dirasai bahangnya meledak ke seluruh pelusuk Sarawak terutamanya di semua Bahagian Perluasan Empayar mereka di sekitar Sibu, Bintulu, Miri hingga ke Kawasan Limbang serta Lawas.

Mungkin pembaca akan tertanya-tanya bahang apa yang cuba sayas tonjolkan di sini? Apa lagi kalau bukan ‘RASUAH’ atau sedap diucap dengan bahasa pasar ‘KANTAU'.

Satu pembohongan jika tauke-tauke besar, para penyeludup yang memegang standard ‘A Class’ sehinggalah ke ‘C Class’ mahupun individu-individu kecil yang melakukan urusniaga terlarang tidak mengenali Datuk Seri Mohamad Khalid Bin Yusof.

Sungguh mesra dan senang diucap oleh lidah-lidah bukan melayu dengan nama Khalid memberi satu warna serta sinar cerah kepada para penyeludup untuk menyambung aktiviti warisan serta khazanah dunia ini.

Lihat dan periksa sendiri ‘bala tentera’ kerahannya di semua stesen Sibu, Bintulu, Miri dan sebilangannya di Kuching serta Tebedu. Ada yang bertugas lebih 15 tahun di Bahagian Pencegahan. Persoalannya kini kenapa Pencegahan dijadikan menu utama?

Jawapannya senang sahaja, kerana Bahagian itulah yang agak bahaya tetapi senang diatur. Kebanyakan pegawai di bahagian penguatkuasaan adalah hasil daripada perlantikan Khalid sendiri.

Contoh paling ketara adalah Dato’ Materang dilantik sebagai Penolong Timbalan Ketua Pengarah Penguatkuasaan; Supian Sanusi juga orang kuat Khalid khabarnya tidak lagi dilantik sebagai Pengarah Kastam dan berpuluh lagi Pegawai pencegah yang berada di Bahagian Pencegahan lebih dari 15 Tahun.

Nampak sungguh kekayaan serta timbunan kemewahan terpampang jelas di mata kami yang sama menyarung seragam seperti mereka yang khabarnya dihalalkan oleh Khalid ini. Bukan cemburu, jauh sekali iri hati, tapi sakit sekali hati bila sering mendengar suara-suara awam yang sering berkata "Ahhhh.... Duit Kantau Mana Tidak Senang," sedangkan kami yang tidak ikut serta, turut menerima impak yang sama.

Umpama Segitiga Bermuda yang kenyang menelan puluhan kapal-kapal dan pesawat adalah satu perbandingan terbaik untuk menggambarkan persamaanya dengan pegawai-pegawai yang bertugas di Pelabuhan Sibu, Bintulu dan Miri.

Seperti misteri kehilangan kapal-kapal yang melalui Segitiga Bermuda, begitu jugalah misteri bagaimana barang-barang terlarang seperti rokok, mercun dan minuman keras secara lancarnya dapat membolosi pengimbas yang boleh dikatakan canggih.

Tetapi secanggih manapun sistem atau peralatan yang ada, segalanya tidaklah sekuat serta secanggih mana berbanding arahan yang diberikan oleh Khalid. Dengan anugerah yang Tuhan beri, tangan menekan, mulut berbicara terus kepada cuping telinga yang mendengar dan mata yang melihat dikaburkan cuma kerana sekeping kertas yang dianggap bermaruah.

Sarawak dijerebukan oleh asap-asap rokok pelbagai jenama seperti Rave, Parkway, Di-gi dan berpuluh lagi jenama lain serta dibanjiri beer atau minuman keras seludup yang semuanya ‘Sah’ masuk dari ketiga-tiga pelabuhan ini.

Adik abang yang berlainan bangsa sering bekerjasama untuk merealisasikan misi penyeludupan ini. Sering dilabelkan sebagai Gabenor dan Raja-Raja Sarawak nama-nama gah seperti Mr.Koh, Mr.Goh dan Acheek adalah saudara tidak sebangsa kepada Khalid, tapi hakikatnya mereka sehati dan sejiwa.

Satu khabar lagi dari Miri, pada tahun lepas Pihak SPRM telah melakukan satu tangkapan ke atas penyeludup Chicken Wing yang didalangi oleh orang kuat Datuk Seri Mohamad Khalid Bin Yusof ini. Namun paling menyedihkan apabila kes ini ditutup semata-mata kerana seorang daripada pengarah syarikat itu adalah isteri Datuk Khalid sendiri.

Sekali lagi kemenangan berpihak kepada ‘Sekeping Kertas’ yang dianggap bermaruah. Khabarnya lagi pegawai SPRM yang mengemudikan kes ini telah memesongkan layarnya ke arah sekeping kertas yang dianggap bermaruah. Jika ini bukan fitnah lagi, khabarnya ratusan ribuan ringgit diberikan kepada pengemudi kes ini oleh seorang ‘Tokan Besar’ yang bernama Thomas Hwa yang mana merupakan rakan kongsi Datuk Khalid.

Dari Miri kita ke Kuching pula. Maklumat yang perolehi dari sahabat saya di sana menyatakan bahawa semasa Datuk Khalid menjadi Pengarah Kastam Sarawak, semua bahan binaan dan peralatan luar/dalam bangunan untuk mendirikan Bangunan Masja tidak dibayar cukai Kastam semasa dibawa masuk melalui Pelabuhan Senari.

Semua proses ini diuruskan oleh Dato Materang Suhaili yang merupakan Timbalan Penguatkuasa pada masa itu. Untuk merialisasikan program ini mereka telah melantik seorang pegawai kastam yang bertugas di Pelabuhan Senari bernama Jahid. Sekali lagi ia dapat dikelaskan sebagai ‘HARAM’.

Bukan sewenang-wenangnya saya menuduh atau sengaja menyebarkan khabar angin. Tapi bagi kami yang berkhidmat di dalam satu Jabatan, kebenaran serta ketelusan amat kami perlukan. Bukan untuk meminta ‘share’ ke atas aktiviti tidak bermaruah ini, tapi harap-harap kebenaran akan terbukti. Susah sangatkah kita ingin mencari kebenaran?

Dengan sistem kita yang canggih, semak sahaja semua pertikaian yang ada. Dari aspek perlantikan, penutupan kes oleh SPRM, pembinaan Bangunan Masja sehinggalah ke kes-kes penyeludupan dari pelabuhan-pelabuhan di Sarawak. Sekali ini sahaja, cuba kuatkan semangat dan abaikan wang ringgit dahulu demi anak-anak bangsa kita.

PR berkubur kerana jujur

Pilihanraya Malaysia kini sudah bersih selepas kebangkitan kempen BERSIH 2008?

Cap jari untuk menyekat pengundian dua kali oleh individu sama belum berjalan sampai kini. Sekalipun dakwat mulanya telah ditempah, saat akhir menjelang pilihanraya umum lalu ia dibatalkan.

PRK Merlimau dan Kerdau harus menghidupkan balik tuntutan penting untuk piliharaya tanpa penipuan. Diikuti pilihanraya Sarawak dan PRU akan datang.

Jika tidak, khabar angin bahawa BN sedang menggunakan taktik daftar pemilih untuk menang besar tidak mungkin dapat ditahan lagi. Pilihanraya kita di bawah Mohd Najib akan jadi seperti pilihanraya Muhamad Husni Mubarak - parti pemerentah menang besar sekalipun majoriti rakyat menolak mereka.

Isteri tentera didaftar jadi pengundi pos kerana undi pos adalah jaminan kemenangan paling mudah untuk BN. Tanpa kemenangan undi pos BN sudah tumbang PRU lalu lagi.

Lebih ramai didaftar sebagai anggota askar wataniah untuk didaftar sebagai pengundi pos. Pendaftaran tukar alamat dengan tujuan memberikan tumpuan kepada negeri tertentu terutama Selangor juga giat dijalankan.

Warga asing giat diberikan kerakyatan Malaysia dan sebaik mereka mendapat IC, terus didaftar sebagai pemilih yang sah. Termasuk pemilik dua IC di negeri bersempadan yang juga ada dalam senarai daftar pemilih negara kita. Ia satu pengkhianatan kepada negara tetapi ia diizinkan.

Nasib rakyat negara ini akan ditentukan oleh pengundi import ini. Malang! Selain pengundi buatan yang lain.

Kalau sekadar piliharaya kampus di mana 'anak muda sedang belajar' pun BN tidak dapat bertoleransi dan dicemari dengan segala macam kerenah, bayangkan pilihanraya di mana UMNO/BN penuh noda akan mempertaruhkan hidup mati mereka. Kitalah yang berkewajipan meluruskan perjalanan pilihanraya negara ini.

Selain ancaman daftar pemilih korup dalam aneka bentuk ini, perjalanan pilihanraya terus menerus kotor lagi berat sebelah - BN memperalatkan jentera kerajaan sekehendak mereka, politik rasuah, terhalangnya kebebasan media, mempolitikkan agama dan sentimen kaum dan segala macam ketempangan, SPR terus mengesahkan amalan ini tanpa sebarang rasa berdosa.

Dalam keadaan pincang seperti itu, parti bukan BN terus menerus meletakkan calon-calon mereka dengan tekun dan jujur. Seolah-olah tugas kita hanyalah menjadi pelengkap sistem yang tempang ini terus berjalan. Tanpa PR meletakkan calon, permainan BN tidak akan lengkap.

Lantas Merlimau dan Kerdau mesti dilihat di luar konteks pertarungan antara calon BN dan PR semata-mata. Ia harus dijadikan sepak mula tuntutan BERSIH dulu dihidupkan semula.

Jangan dibiarkan Malaysia tercinta bertukar menjadi Mesir dan Tunisia kerana sistem pilihanraya yang tidak adil, telus dan saksama.

Pilihanraya yang adil sangat penting untuk mengekalkan kestabilan politik negara kita.

KERAJAAN PERSEKUTUAN 'COVER-UP' ISU PATI?


KERAJAAN PERSEKUTUAN 'COVER-UP' ISU PATI?

Saudara Pengarang,

HARI berganti bulan, bulan berganti tahun dan tahun berganti dekad, kita masih lagi menghadapi masalah kebanjiran pendatang tanpa izin di Sabah. Sehingga kini, tiada sebarang tindakan konkrit yang dibuat oleh pihak kerajaan dalam menangani masalah ini.

Kerajaan persekutuan langsung tidak berminat untuk mengambil langkah-langkah pencegahan, apatah lagi untuk menjalankan operasi besar-besaran untuk menangkap pendatang tanpa izin ini.

Lebih menyedihkan, sebahagian besar daripada mereka sudahpun menjadi warga negara Malaysia dan mendapat hak mereka sebagai penduduk negara ini. Kenapa ini terjadi?

Apakah kita sudah tidak lagi menjadi keutamaan Kerajaan Persekutuan setelah kita jatuh sebagai sebuah negeri termiskin di Malaysia? Atau, ada pihak yang mahu mengekalkan kuasa lalu menjadikan mereka sebagai deposit dalam menentukan kemenangan mereka dalam pilihanraya nanti?

Jika inilah sebab utamanya, maka rakyat negeri Sabah akan menghadapi masa depan yang suram dan tidak berhalatuju akibat tindak tanduk Kerajaan Persekutuan yang mendalangi semua kegiatan memberikan kerakyatan songsang kepada PATI, namun dinafikan dengan tegas oleh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussin.

Meninjau kepada keadaan politik sekarang ini, ramai di antara kita tidak menyedari atau sengaja tidak mahu menyedari atau memilih untuk berdiam diri dan tidak mau mengambil tahu betapa seriusnya masalah yang kita hadapi di Sabah ini.

Sepatutnya, mengikut amalan demokrasi, parti mana pun yang memerintah negeri ini, asalkan ianya mempunyai aspirasi untuk memajukan negeri ini tanpa mengira bangsa, agama dan keturunan, wajib disokong.

Kesan yang kita hadapi dari kebanjiran pendatang tanpa izin ini terlalu banyak. Sekarang ini pun, kita sudah merasakan kehadiran mereka telah merampas kekukuhan ekonomi penduduk tempatan.

Kalau kita imbas siapa pemegang utama ekonomi kita, ini pecahannya. Bagi perniagaan sayur, mula dikuasai oleh pendatang dari Indonesia; bagi perniagaan ikan pula dikuasai oleh orang-orang Filipina dan peniaga kedai-kedai runcit dikuasai oleh pendatang dari Pakistan.

Kalau kerajaan tidak mengambil langkah-langkah untuk melindungi hak penduduk tempatan, maka suatu masa nanti, rakyat Sabah akan menjadi lemah, mundur dan akhirnya menjadi pelarian di negeri sendiri.

Percaya atau tidak, budak-budak Filipina suatu masa dulu, mencuci kereta di bawah jambatan Segama Kompleks, sekarang ini sudah mampu memiliki kereta, segak bergaya dan yang paling menyakitkan hati, mereka juga sudah berhak untuk menentukan siapa yang akan membentuk kerajaan.

Bukannya tidak ada pemimpin-pemimpin yang menyuarakan masalah ini kepada kerajaan persekutuan tetapi suara-suara mereka itu langsung tidak didengar oleh kerajaan persekutuan tetapi yang anehnya, bila pilihanraya tiba, kerajaan tetap juga menang.

Mungkin pemimpin-pemimpin kita ini belum lagi mencapai tahap kepimpinan yang kental, berani dan beretika. Pemimpin-pemimpin kita hanya seperti anjing menyalak bukit dan tidak pernah mencapai sebarang kejayaan. Yang amat menyedihkan, ianya umpama anak-anak kecil yang merajuk, bila diberikan gula-gula, rajuk mereka akan reda dan ketawa semula.

Kita berharap, pada pilihanraya akan datang, rakyat akan lebih matang memilih pemimpin-pemimpin. Janganlah kira apa bangsa agama dan keturunan pemimpin kita, yang penting ianya mestilah rakyat tempatan yang memiliki keinginan untuk membantu Sabah membangun dan menangani masalah kebanjiran pendatang tanpa izin dan membendung mereka dri terus menjadi warganegara Malaysia.

Kita mahu pemimpin yang boleh berdiri atas prinsip dan bukan pemimpin yang suka mengikut telunjuk orang lain walaupun perbuatan itu salah dan merugikan rakyat. Jika kita tidak mula berubah, maka negeri Sabah ini akan terus diperbudak-budakan dan ketinggalan dalam arus pembangunan.

Rakyat Sabah harus mula belajar, melihat keadaan sekililing dan bersatu hati merealisasikan harapan semua orang, bahawa suatu hari nanti negeri ini akan bebas dari masalah pendatang tanpa izin.

Pemimpin-pemimpin masa kini juga harus berubah, jangan memperkecil-kecilkan pendapat pemimpin lain walaupun ianya pemimpin pembangkang. Percayalah, tiada perkara yang lebih indah dalam kehidupan kita ini, selain daripada melakukan sesuatu perkara yang baik dalam kehidupan.

Harta kekayaan hanya bersifat sementara, tetapi perjuangan anda, kepercayaan anda dan kejujuran perjuangan anda akan menjadi sanjungan semua orang di Sabah ini. Kepada Datuk Yong Teck Lee; Datuk Seri Panglima Wilfred Bumburing, Datuk Wilfred Tangau, Datuk Eric Mojimbun, Dr.Chong Eng Leong, Christina Liew, Dr.Jeffery Kitingan dan semua pemimpin yang berjiwa ingin membela nasib rakyat Sabah, teruskan perjuangan.

Kepada pemimpin-pemimpin PBS, kembalilah ke perjuangan asal, membebaskan Sabah dari belenggu masalah PATI. Kepada Johny Mositun dan Herbert Timbun, hentikan kritikan yang mengungkit masa lampau pemimpin. Semua itu tidak berguna dan yang penting, pemimpin-pemimpin seperti Datuk Yong Teck Lee sudah berubah dan bertaubat dan mahu memperbetulkan keadaan. Jangan nanti, seperti pepatah Melayu, kita menang sorak, tetapi negeri tergadai.

Sekian, Terima Kasih.

LENCANA MERAH 47

25 Februari 2011

SKANDAL SEKS KETUA PENGARAH PENGUATKUASA?


SKANDAL SEKS KETUA PENGARAH PENGUATKUASA?

Oleh: KREW SABAHKINI.NET

SKANDAL Seks Ketua Pengarah (KP) sebuah Agensi Penguatkuasa dengan seorang gadis berusia dua puluhan telah dihidu oleh Papparazzi Sabahkini.net ketika terserempak dengan kelibat KP berkenaan sebaik sahaja mendarat di sebuah lapangan terbang di Eropah dalam keadaan tergesa-gesa menuju sebuah hotel mewah.

KP berkenaan dipercayai telah lama menjalinkan hubungan dengan gadis berkenaan yang telah sehari lebih awal mendaftar masuk atas nama seorang tauke Cina yang pernah berurusan dengan KP sebelum ini, kerana bimbang tembelangnya dikesan.

Mengikut risikan Paparazzi Sabahkini.net yang kebetulan bercuti di Eropah, gadis berkenaan merupakan anak kepada seorang mangsa penguatkuasaan jabatannya yang terpaksa ditawarkan bagi menutup kes jenayah yang dilakukan bapa gadis tersebut.

Walaupun gadis berkenaan tinggal di Kuala Lumpur dan tidak bekerja, namun menjadi ‘Gundik’ KP berkenaan yang selama ini kegersangan kerana isterinya sakit dan melampiaskan kejantanannya kepada gadis yang sebaya dengan anak perempuannya.

Menurut Paparazzi Sabahkini.net, beliau sedang mengintip untuk mendapatkan rakaman gambar kemesraan KP dan ‘Gundik’nya, namun usaha seminggu lalu agak sukar kerana KP berkenaan sentiasa mengelak dan menggunakan pintu belakang hotel untuk keluar bersendirian dan gundiknya hanya mengurung diri di dalam bilik ‘connecting room’.

"Pelanduk selalu lupakan jerat. Kita tunggu masa sesuai kerana minggu hadapan KP berkenaan akan menemui gundiknya di suatu tempat yang sudah ditempah lebih awal dan tiket penerbangannya telah kita kesan. Kali ini harap berjaya,” ujar Paparazzi Sabahkini.net yang masih melanjutkan pelajarannya di sebuah negara Eropah.

Pengasas S'wak Report: Bukan kerja saya jatuhkan Taib

Seorang wartawan Britain yang mengendalikan lamanweb dan radio online yang kritis terhadap Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud berkata, tugasnya bukanlah untuk menggulingkan pemimpin tersebut.

NONE"Saya tidak lihatnya sebagai tugas saya untuk menjatuhkan Taib. Itu
terpulang kepada rakyat Sarawakian untuk memutuskan," kata Clare Rewcastle Brown dalam sebuah wawancara melalui e-mel dengan Malaysiakini.

Clare mengendalikan lamanweb anti-Taib - Sarawak Report - yang telah mendedahkan dakwaan empayar perniagaan ketua menteri itu dan dakwaan kegiatan rasuah.

Beliau juga bertanggungjawab mengendalikan stesen radio Free Sarawak, yang mulai ke udara November tahun lalu.

"Saya hanya ingin memastikan bahawa mereka mendapat semua maklumat tentang apa yang telah terjadi pada sumber dan kekayaan mereka, supaya mereka dapat membuat pilihan bermaklumat," katanya.

'Bukti mudah diperolehi'

NONEClare berpendapat dia menyediakan "perkhidmatan penting dari jarak
yang selamat" demi hak rakyat Sarawak kepada kebebasan media yang dinafikan oleh penggunaan Akta Dalam Negeri (ISA) dan penyalahgunaan kuasa.

"Terpulang kepada rakyat Sarawak bagaimana mereka mahu menyebarkan berita (yang kami sediakan)," katanya.

Bekas wartawan BBC itu, yang memulakan kerjayanya pada tahun 1983, juga berkata tugasnya berdasarkan kepada bahan yang boleh dibuktikan dan dia bersedia menyerahkan bukti kepada pihak berkuasa Malaysia.

LINK RADIO FREE SARAWAK SEBELAH KANAN ATAS BLOG INI

Dr Jeyakumar Berjaya Cabar Keputusan Putrajaya Tolak Tuntutan Dana


MP Sungai Siput dibenar cabar Putrajaya tolak tuntutan dana

KUALA LUMPUR, 25 Feb — Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan permohonan Ahli Parlimen Sungai Siput, Dr Michael Jeyakumar Devaraj, untuk mencabar keputusan kerajaan pusat menolak peruntukan tahunan kepada kawasan pilihan raya berkenaan yang diwakili pembangkang.

Dalam membenarkan permohonan kebenaran mendapatkan semakan kehakiman, Hakim Datuk Aziah Ali berpendapat Dr Jeyakumar telah membuktikan ada kes untuk diberi pertimbangan sewajar.

“Saya setuju dengan peguam pemohon bahawa ada isu-isu yang memberi merit kepada permohonan yang perlu diselesaikan pada pendengaran usul substantif,” kata Aziah dalam penghakimannya.

Hakim juga menolak bantahan awal Jabatan Peguam Negara bahawa alasan permohonan Dr Jeyakumar itu tidak berasas serta menyalahgunakan proses mahkamah.

Peguam Datuk S. Ambiga, yang mewakili Dr Jeyakumar, memberitahu pemberita bahawa mahkamah telah menetapkan 18 Mac depan untuk pengurusan kes bagi mendengar penuh permohonan semakan kehakiman itu.

Pada 29 Oktober lalu, Dr Jeyakumar memfailkan permohonan untuk mendapatkan kebenaran semakan kehakiman bagi memperoleh perisytiharan bahawa peruntukan khas kawasan Parlimen mesti dibekalkan dan disediakan kepada semua Ahli Parlimen secara saksama.

Dr Jeyakumar, 52, seorang pakar jantung, menamakan Ketua Pengarah bagi Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Pengarah Pejabat Pembangunan Perak dan kerajaan Malaysia sebagai responden pertama hingga ketiga.

Dr Jeyakumar memfailkan tindakan undang-undang selepas permohonannya kepada Pengarah Pejabat Pembangunan untuk dana bagi Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Shin Chung, Sekolah Jenis Kebangsaan Methodist dan Rumah Anak Yatim Nurul Ihsan serta dana untuk perkampungan Orang Asli ditolak pada 12 Oktober tahun lepas.

Ahli Parti Sosialis Malaysia (PSM) itu berkata permintaan untuk dana harus diberikan kerana semua projek yang dipohon merupakan peruntukan khas untuk kawasan pilihan raya.

Beliau mendakwa pihak responden menggunakan kuasa atau budi bicara untuk memberikan peruntukan secara tidak adil dengan memihak kepada Ahli Parlimen dari Barisan Nasional (BN) dan prejudis terhadap Ahli Parlimen dari parti pembangkang.

Antara lain, Dr Jeyakumar juga menuntut perisytiharan bahawa peruntukan tersebut mesti disediakan secara saksama selaras dengan Perkara 8 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Selain itu, beliau juga menuntut perintah ‘‘mandamus’’ bagi memaksa responden menperjelaskan kuasa mereka dalam meluluskan dana dari Peruntukan Khas Kawasan Parlimen mengikut budi bicara serta menyatakan prosedur peruntukan dana sejak 2008.

Beliau menuntut writ ‘‘quo warranto’’ (permohonan yang mencabar kesahihan pelantikan perjawatan) dikeluarkan yang memerintahkan pihak responden untuk tunjuk sebab dan memberi maklumat mengenai kuasa mereka dalam mengguna, melulus dan mengeluarkan dana daripada Kumpulan Wang Disatukan Persekutuan. — Bernama

FIKIRAN & KEBIJAKAN DI DALAM seluar dalam Saiful Bukhri

Bulu, Siswa dan Malaysia:
Sebuah Catatan Penting

Hafiz Zainuddin

Ketika Malaysia sibuk dengan air mani Mr. Y, bulu dan tuala Good Morning, dunia Arab sedang menyaksikan kebangkitan. Rakyat bersatu dan mengharap sinar baharu menyinari tanah air yang tercinta. Angin yang bertiup telah membawa khabar gembira untuk mereka. Dari Sahara yang kontang, mula bercambah benih-benih demokrasi yang dibajai semangat, keberanian dan kesanggupan untuk berubah. Ketika dunia Arab menyaksikan perubahan mentaliti dan fizikal yang hebat, Malaysia masih jauh ketinggalan dan sibuk dengan urusan liwat dan dubur Saiful yang katanya tidak dicuci selama tiga hari!

"Revolusi tidak pernah gagal kerana tidak ada revolusi yang menghancurkan negara. Negara hancur hanya apabila rakyat hilang kesanggupan untuk memastikan ia ditadbir dengan baik melalui prinsip kebebasan dan keadilan," Mantan Mejar Jeneral tentera Filipina, Jose T. Almonte. Kata-kata ini saya petik dari tulisan Amin Ahmad dalam JalanTelawi.com. Secara peribadi saya berpendapat bahawa revolusi di Timur Tengah ini sangat menggusarkan kerajaan pimpinan Najib Razak disebabkan kepemimpinan beliau langsung tidak mencerminkan integriti dan akauntabiliti. Pembaziran berlaku sewenangnya dan Malaysia tidak ditadbir dengan baik.

Lihat sahajalah bagaimana manusia yang terpalit dengan najis rasuah seperti Isa Samad boleh dilantik sebagai Pengerusi FELDA manakala pendedahan kekayaan Taib Mahmud dan keluarganya tidak mendapat respon SPRM seperti yang sepatutnya. Adakah Najib terfikir bahawa hati rakyat Malaysia masih lunak dengan pengukuhan nilai ringgit kemudian menyuapkan lagi peruntukan-peruntukan tertentu dalam Belanjawan 2011 yang lalu? Peruntukan RM114 juta kepada pembangunan infrastruktur di Kelantan misalnya dilihat cuma gula-gula politik. Akhirnya yang untung adalah kroni yang mendapat projek.

Telahan Anwar Ibrahim (gambar kiri, tengah) bahawa revolusi di Tunisia sebagai keping domino pertama telah dan sedang menjadi kenyataan. Kebangkitan hampir menyeluruh rakyat di negara-negara Arab pada saat ini seperti sudah tidak tertahankan lagi. Kebejatan pemimpin sudah mencapai klimaksnya. Mereka telah lama berada dalam cengkaman pemerintah yang zalim dan bersifat otoritarian. Dari pengamatan yang dibuat, isunya tetap sama; salah guna kuasa, kemiskinan, penggangguran, sekatan hak bersuara, penyelewengan harta negara, kronisme dan pencabulan hak asasi manusia. Soalan saya, apakah isu-isu tersebut begitu asing dengan Malaysia?

Selesainya urusan terpenting: Kejayaan Revolusi!

Sekali imbas, dunia boleh mengatakan urusan "terpenting" rakyat di Tunisia dan Mesir telah hampir selesai. Kemenangan kebangkitan rakyat di Tunisia dan Mesir semestinya memberi solidariti moral dan motivasi kepada tempat-tempat lain. Kini, Bahrain yang pernah menjadi taklukan Empayar Parsi dan pernah berada di bawah jajahan British pula menyaksikan bagaimana rakyat sedang bangkit untuk menggulingkan pentadbiran monarki keluarga al-Khalifa. Jabal ad-Duklan bakal menjadi saksi kebangkitan rakyat Bahrain! Benar kata pujangga Melayu; Raja adil raja disembah, Raja zalim raja disanggah.

Begitu juga apa yang berlaku di Libya. Bumi Umar Mokhtar ini telah menyaksikan lebih 400 rakyat Libya menjadi syahid atas keberahian Muamar Ghadafi (gambar kanan) yang telah memegang tampuk pemerintahan lebih empat dekad lamanya. Rakyat Libya diugut sedemikian rupa dan menjanjikan maut untuk penentangnya. Semua ini merupakan sebuah fenomena yang dahsyat dan menakutkan sesetengah pihak. Menurut Anwar dalam tulisannya di Wall Street Journal bertarikh 26 Januari 2011; apa yang berlaku di Tunisia merupakan fajar baru bagi demokrasi di dunia Arab dan Islam.

Melihat perkembangan di Tripoli. Ghaddafi berucap penuh emosi sambil melaungkan sentimen patrotisme, penuh ego dan dilihat desperado. Beliau meletakkan penentang beliau sebagai pengkhianat negara manakala anaknya Saif al-Islam menuduh protes besar-besaran ini berpunca dari pihak asing untuk menjatuhkan pemerintahan Islam. Saif juga mengancam untuk memerangi penentang sehingga peluru yang terakhir!

Di sini kita dapat melihat hikmah terbesar kebangkitan yang berlangsung di dunia Arab. Semakin lama sesebuah kerajaan itu memerintah, semakin banyak penyelewengan dan penindasan berlaku terhadap rakyat dan negara. Akhirnya, rejim tersebut dijatuhkan oleh tangan-tangan rakyatnya sendiri. Semakin rakyat ditekan dan ditakut-takutkan, semakin mereka bangkit menuntut pembebasan! Saya ingin bersoal, apakah BN mengambil pengajaran dari situasi ini? Apakah BN masih tidak sedar bahawa semakin lama mereka memerintah, harta negara semakin dikikis, salah guna kuasa semakin berleluasa, integriti terhakis, malah kebebasan bersuara juga dirasakan semakin sempit?

Penyelewengan nilai dan makna patriotisme

Saya tertarik dengan apa yang telah diucapkan Ghadafi dan anaknya Saif. Kata-kata sebegini seperti selalu sahaja kita dengari. Lihatlah apa yang telah dilakukan oleh Barisan Nasional. UMNO sebagai tulang belakang BN sering sahaja menuduh Anwar Ibrahim dan PKR sebagai pengkhianat negara dan agen asing. PAS pula dicop sebagai pemecah belah "orang Melayu" dan Islam, manakala DAP dianggap sebagai golongan yang memusuhi Islam - Perjuangan parti-parti ini harus ditolak kerana ia berbahaya dan akan memporak-perandakan negara. "Teks" yang diulang saban waktu dan ketika ini adalah 100% tidakpun 99% sama seperti apa yang telah diucapkan oleh Ghaddafi.

Dalam konteks Malaysia, makna dan nilai patriotisme telah diseleweng dan disempitkan. Patriotisme telah dimaknakan seolah-olah mencintai tanah air itu dengan mencintai pemimpin, mencintai parti, mencintai kaum masing-masing. Maka, minda rakyat sedikit sebanyak telah menyimpang dari semangat dan makna patriotisme sebenar. Sepatutnya patriotisme sebenar bermaksud membebaskan tanah air ini dari cengkaman pemerintah yang zalim dan buas. Mengembalikan hak dan maruah negara yang telah lama cacat.

Demokrasi dan Revolusi di Malaysia?

Nilai dan semangat demokrasi telah lama pudar. Lihat sahaja laporan Economist Intelligence Unit yang mencatatkan status Malaysia dalam indeks demokrasi 2010 berada pada tangga ke 71 daripada 167 buah negara berbanding tangga ke 68 tahun 2008. Malaysia telah lama menanti saat baru kebangkitan rakyat. Sama ada melalui pilihanraya mahupun jalan raya, kemenangan rakyat harus difokuskan kepada pembaikan sistem demokrasi dan urus tadbir yang telah lama diperkosa. Kita tidak boleh membiarkan kekayaan negara ini berada dalam kawalan manusia tertentu sahaja. Kekayaan negara adalah hak milik kita yang harus dituntut. Lihat sahaja isu minyak yang semakin naik. Rakyat Malaysia dibebani dengan apa yang mereka ada yang sepatutnya bukan menjadi isu.

Ini merupakan sebuah soalan popular. Akankah Malaysia direvolusikan? Saya pernah bertanyakan soalan ini kepada beberapa orang sahabat saya. Ada yang sinis dan ada yang optimis. Antara lain jawapan mereka ialah tidak mungkin berlaku revolusi di Malaysia kerana rakyat di Malaysia tidak terlalu tertekan seperti di tempat lain. Ada yang berkata mungkin boleh; mungkin tidak kerana rakyat Malaysia telah dipecahkan dengan beberapa kumpulan kaum dan kelas manakala ada pula yang optimis bahawa rakyat akan turun ke jalan raya; cuma menunggu masa. Sambil berlawak beliau berkata, "Orang Melayu khususnya telah lama diArabkan...sedikit masa lagi negara ini akan jadi negara Arab! Revolusi akan bermula di Ain Arabia Bukit Bintang!" Ujarnya tersengih. Apapun pendapat yang dilontarkan, kita boleh simpulkan bahawa revolusi adalah tekad dan kesungguhan, keberanian dan kesanggupan untuk berubah.

Semangat Dataran Tinanmen dan Mahasiswa Malaysia

Kebangkitan mahasiswa memberi makna besar bagi sesebuah negara. Kebangkitan mahasiswa bererti mungkin atau telah berlaku sebuah anjakan mahupun revolusi minda. Minda yang telah direvolusikan beerti pencerahan, pemahaman dan pengukuhan nilai telah berlangsung.

Mari kita imbau kembali apa yang telah pada April 1989. Dataran Tiananmen di Beijing menyaksikan kebangkitan lebih 100,000 mahasiswa dan golongan intelektual bersama rakyat menuntut pembaharuan demokrasi di China. Kebangkitan ini tercetus akibat kematian Hu Yaobang; Setiausaha Agung Parti Komunis China ketika itu yang dikenali sebagai susuk yang menyokong reformasi politik dan ekonomi China. Mereka berhimpun secara aman di dataran tersebut selama hampir tujuh minggu sehinggalah tragedi berdarah berlaku. Sehingga saat ini, tiada angka kematian rasmi yang dicatatkan dan dipercayai ribuan demonstran telah terbunuh. Saya terkesan dengan keberanian mereka. Ternyata perjuangan mereka ini sedikit sebanyak membuka lembaran baru dalam liberalisasi politik dan ekonomi di China.

Apabila pintu bangunan pejabat TNC UPM pecah dirempuh pelajar; ia membawa erti yang sangat besar kepada gerakan mahasiswa keseluruhannya. Tekanan yang diberikan pentadbiran universiti bukan semata-mata bersifat mental malah fizikal. Titisan darah yang mengalir adalah saksi kezaliman pentadbiran universiti dalam mengekalkan monopoli kekuasaan mereka. Gerakan pelajar dilihat sebagai gerakan pembangkang yang harus disekat manakala gerakan pelajar Pro Aspirasi pula dilihat sebagai memenuhi tuntutan pentadbiran? Ini merupakan pencabulan asasi kepada mahasiswa. Ke manakah hilangnya kewarasan dan kebijakan pentadbiran universiti? Mungkinkah juga berada dalam seluar dalam Saiful Bukhari Azlan?

Rakyat perlu berbangga dalam kejayaan besar gerakan Pro Mahasiswa memenangi pilihanraya kampus di universiti-universiti utama. Kemenangan ini merupakan gelombang awal saat-saat kebangkitan rakyat. Kita belum lagi menyaksikan malah menanti bagaimana, bentuk dan rupa perubahan yang bakal terhasil.

Mahasiswa harus bertindak sebagai agen perubahan pada minda dan struktur masyarakat umumnya. Kurang pendedahan terhadap isu-kekangan kebebasan bersuara dan malas berfikir merupakan barah kepada masyarakat kita hari ini. Masyarakat harus disedarkan-dan ramai yang mula sedar. Peranan mahasiswa haruslah menyeluruh dan mampu mendidik masyarakat untuk Malaysia yang diidamkan. Tanyalah sama pokok apa sebab goyang....Tanyalah sama hati kenapa kita harus menang!

*Hafiz Zainuddin ialah penulis bebas.

BETAPA BAIKNYA RAKYAT MALAYSIA!

Mubarak, Taib Mahmud dan 2Malaysia

Ooi Heng | Feb 24,

Banyak penulisan telah menyentuh pergolakan di Tunisia dan Mesir yang telah menggegarkan dunia. Lakaran popular hari ini adalah kebangkitan atau pemberontakan rakyat sebagai suatu manifestasi pendemokrasian dalam dunia Islam dan Arab.
Sumber: Reuters

Seterusnya, pemimpin Pakatan Rakyat Anwar Ibrahim yang sering menjadi sasaran fitnah politik menyifatkan terdapat persamaan yang jelas dari segi sistem antara Malaysia dan Mesir walaupun dari segi ekonominya agak berbeza.

Sementara itu, kolumnis Merdeka Review Mustafa K Anuar yang banyak memberi inspirasi dan kekuatan kepada lepasan sarjana-sarjana muda serta sarjana-sarjana komunikasi telah menyimpulkan persamaan-persamaan antara rejim Tunisia dan rejim Mesir yang juga merupakan ciri-ciri negatif sebilangan rejim dunia Islam dan Arab secara padat.

"Kedua-dua rejim ini mempunyai persamaan yang dibenci rakyat mereka: ketidakadilan; penyalahgunaan kuasa; keangkuhan; rasuah; tamak haloba; kronisme; 'rompakan' kekayaan negara; kekerasan rejim; kezaliman terhadap rakyat mereka sendiri; jurang antara kaya dan miskin yang membesar; pengangguran; dan pencabulan hak asasi manusia seperti kebebasan bersuara."

Sesungguhnya, ciri-ciri negatif tersebut bukan sahaja dikongsi sama oleh sebilangan rejim dunia Islam dan Arab, malahan sebilangan rejim rantau Asia juga dicorakkan oleh sifat sebegitu rupa. Antara yang terkenal dalam rantau ini ialah bekas Presiden Taiwan Chen Shui-bian yang telah disabit kesalahan dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana menggelapkan dana negara, penggubahan wang haram, menerima rasuah dan memalsukan dokumen.

Kebangkitan rakyat di Taiwan

Tindakan mahkamah terhadap bekas Presiden Taiwan tidak berhenti setakat itu. Hukuman penjara turut dijatuhkan terhadap bekas "Wanita Pertama" Taiwan Wu Shu-chen, yakni isteri Chen Shui-bian. Pendedahan skandal korup Presiden Taiwan dan keluarganya juga menyaksikan kebangkitan kuasa rakyat termasuk demonstrasi besar-besaran mengepung Balai Peringatan Chiang Kai-shek oleh ratusan ribu rakyat Taiwan.

Taiwan bukan satu-satunya negara dalam rantau Asia di mana rejim pemerintahnya terlibat dengan kegiatan "menggelapkan dana negara, penggubahan wang haram, menerima rasuah dan memalsukan dokumen." Kedua-dua rejim China dan Malaysia turut disyaki terlibat dengan sesetengah kegiatan yang masih menanti siasatan bagi membuktikan kesahihannya.

Berdasarkan laporan badan pengawas kewangan yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Global Financial Integrity (GFI) baru-baru ini, aliran keluar wang haram dari Malaysia pada 2000 berjumlah RM67.7 bilion (AS$22.2 bilion) yang, lapan tahun kemudian, melonjak kepada RM208 bilion (AS$68.2 bilion). Secara total, RM888 bilion (AS$291 bilion) telah direkodkan sepanjang tahun 2000 dan 2008.

GFI mendefinisikan aliran keluar wang haram sebagai pemindahan wang yang dijana menerusi aktiviti-aktiviti tidak sah seperti rasuah, aktiviti jenayah dan usaha mengelak cukai ke atas kejayaan diperoleh. Malaysia berada di tempat kelima dalam senarai tersebut sementara China berada dalam di tangga teratas.

Definisi aliran keluar wang haram GFI agak mirip dengan kesalahan yang disabit oleh bekas Presiden Taiwan yang didakwa menggelapkan sejumlah T$104 juta (RM11.1 juta) dari sebuah dana khas Pejabat Presiden Taiwan, menerima rasuah sebanyak T$9 juta (RM1 juta) berkaitan dengan perjanjian pemilikan tanah dan mendapatkan sejumlah T$2.73 juta (RM0.3 juta) lagi sebagai balasan kerana membantu seorang kontraktor memenangi bidaan dalam satu projek kerajaan.

Di Malaysia pula...

Yang menarik sekali ialah perkembangan terbaru di Malaysia berdasarkan laporan pertubuhan bukan kerajaan yang berpangkalan di Switzerland, Tabung Bruno Manser (BMF), yang telah mengeluarkan senarai 49 firma di empat benua di seluruh dunia yang didakwanya berkaitan dengan Ketua Menteri Sarawak Taib Mahmud dan keluarganya.

Senarai itu termasuk 13 syarikat di Malaysia, 10 di Australia, sembilan di Kanada, tujuh di Hong Kong, empat di Amerika Syarikat, tiga di British Virgin Islands, satu di pulau Jersey dan dua lagi di United Kingdom.

Kini persoalannya adalah, mungkinkah Taib Mahmud (gambar kiri) terlibat dalam penggubahan wang haram? Mungkinkah Taib Mahmud terlibat dengan skandal aliran keluar wang haram dari Malaysia berjumlah RM888 bilion (AS$291 bilion) yang direkodkan sepanjang tahun 2000 dan 2008? Siapa lagi dalam kalangan rejim pemerintah yang terlibat dengan skandal sebegitu besar?

Kini jelas bahawa terdapat persamaan antara rejim Tunisia, Mesir, Taiwan dan Malaysia apabila merujuk kepada pemimpin tertentu. Yang tidak jelas ialah, apakah penjelasan rejim pemerintah Malaysia berhubung dakwaan GFI dan BMF? Apa pula reaksi rakyat terhadap skandal yang sebegitu besar?

Menjejaki bumi 2Malaysia, umum sedia maklum bahawa wujud dua dunia di mana semua orang adalah sama rata di sisi undang-undang dalam "dunia pertama" tetapi wujud segolongan manusia yang "more equal than others" dalam satu dunia lagi atau "dunia kedua". Sesiapa yang pernah membaca karya Goerge Orwell "Animal Farm" atau menonton filem animasi tersebut, pasti faham selok-belok kewujudan bumi 2Malaysia!

Dalam kalangan manusia yang menetap dalam "dunia pertama", masyarakat pribumi dan Orang asal Sarawak merupakan kumpulan manusia yang paling memahami selok-belok kewujudan bumi 2Malaysia kerana mereka telah berdekad-dekad menjalani kehidupan perit akibat keagungan rejim Taib Mahmud yang tidak boleh dicabar selama ini seperti rejim Hosni Mubarak yang bersifat kuku besi pemerintahannya.

Cukup banyak laporan dan pendedahan melibatkan rejim Taib Mahmud yang dikemukakan dalam laman web SarawakReport, namun sehingga hari ini tiada tindakan siasatan diambil oleh pihak berkaitan dan kerajaan hari ini. Tiada juga laporan siasatan dikemukakan bagi menafikan segala dakwaan serius yang dibangkitkan dalam laporan-laporan SarawakReport!

Begitu juga, pendedahan yang melibatkan rejim Mahathir sepanjang pemerintahannya tidak diambil tindakan serius oleh pihak berkaitan dan kerajaan hari ini. Masih ingatkah buku tulisan Barry Wain bertajuk "Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times" (gambar kanan) yang menimbulkan kontroversi kerana dakwaan-dakwaan dalam buku tersebut melibatkan rejim Mahathir dengan beberapa skandal?

Sebagai rakyat bumi 2Malaysia, kita telah menyaksikan tindakan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengkaji kandungan buku tulisan Barry Wain sebelum membuat keputusan tentang pengedaran buku itu dalam pasaran buku bumi 2Malaysia, tetapi kita tidak berpeluang menyaksikan tindakan diambil oleh pihak penguatkuasa yang lain bagi membuktikan atau menafikan dakwaan-dakwaan tersebut.

Antara skandal yang dibangkitkan dalam buku tulisan Barry Wain termasuk skandal Bank Bumiputra. Ramai yang tertanya-tanya dan ingin tahu mengapa sebuah bank yang telah ditubuhkan bertujuan membangunkan Bumiputera akhirnya memberi bantuan yang luar biasa kepada sebuah syarikat hartanah di Hong Kong? Apakah penjelasan rejim pemerintah yang kononnya membela kepentingan Melayu dalam hal ini?

Tahun 1970-an, Bumiputra Malaysian Finance Ltd (BMF), sebuah syarikat subsidiari Bank Bumiputra di bawah Kumpulan Carrian telah malabur di pasaran saham Hong Kong dan mengalami kerugian amat besar akibat spekulasi pemulangan Hong Kong kepada China. Kumpulan Carrian membuat pinjaman besar-besaran daripada BMF.

Kerugian RM973.6 juta pada tahun 1983 ketika krisis Bank Bumiputra merupakan satu jumlah kerugian yang terbesar dalam sejarah sistem perbankan di Malaysia. Menurut kajian KPRU, penyelamatan kerajaan ke atas Bank Bumupitra dalam tempoh 15 tahun dijangka menelan perbelanjaan sejumlah RM16.2 bilion seperti berikut:

Banyak lagi skandal dan kes yang melibatkan kegiatan "menggelapkan dana negara, penggubahan wang haram, menerima rasuah dan memalsukan dokumen" atau salah urus dana kewangan telah dibangkitkan sama ada dalam buku tulisan Barry Wain, laporan-laporan SarawakReport atau laporan-laporan Ketua Audit Negara, namun sehingga hari ini, rejim bumi 2Malaysia tetap angkuh dan tetap menafikan segala-galanya!

Bercakap benar pun SALAH...haru?

PAS kecam pengkritik Tengku Zafrul
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 25 Feb: PAS mengecam sikap para pemimpin Umno dan akhbar mereka yang meminta dua tokoh korporat yang mengecam perlantikan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda agar meletakkan jawatan.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berkata, para pemimpin Umno perlu hormati pandangan berbeza dari mereka yang bertanggungjawab dalam pembangunan negara.

Ini kerana, beliau yakin kenyataan-kenyataan mereka ini berdasarkan kepada kajian yang berpaksi kepada fakta yang sebenar.
Mustafa mengulas laporan akhbar Umno, Utusan Malaysia, yang berturut-turut hari melaporkan kenyataan agar Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Maybank Invensment Bank Berhad, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz (gambar) ekoran kritikannya terhadap perlantikan Isa.

Bagi Tengku Zafrul, perlantikan Isa yang mempunyai rekod rasuah dan disahkan oleh Umno sendiri telah memberikan kesan tidak baik kepada dunia perniagaan di Malaysia.

Kenyataan Tengku Zafrul juga dikongsi oleh Ahli Majlis Penasihat Ekonomi Negara (MPEN), Datuk Dr Zainal Aznam Mohd. Yusof.

Hari ini, Utusan menyiarkan kenyataan Ketua Umno Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali Alhabshee yang mengecam kenyataan Tengku Zafrul yang disifatkan Ketua Umno itu sebagai memperlekeh perlantikan Isa oleh Perdana Menteri sebagai Pengerusi Felda.

Semalam akhbar Umno ini juga melaporkan kenyataan Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzil yang mendesak Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Maybank, Datuk Seri Abdul Wahid Omar agar bertindak ke atas Tengku Zafrul.

Selain menyiarkan berita, akhbar ini juga menyiarkan surat pembaca yang mengkritik Tengku Zafrul untuk menekan tokoh korporat itu.

"Pandangan ini adalah contoh yang terbaik daripada orang yang tahu tentang hal ehwal ini. Pandangan yang meminta orang berbeza pandangan dengan kerajaan letak jawatan adalah satu pandangan yang tidak matang dan lojik yang gambarkan sikap pemimpi parti yang memerintah yang tidak boleh ditegur walaupun silap," kata Mustafa mengulas laporan itu.

Menurut Mustafa, bukan mereka berdua sahaja yang tidak bersetuju dengan perlantikan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda, bahkan ia dikongsi oleh pelbagai pihak.

"Pandangan ini bukan dia seorang sahaja bahkan ramai di kalangan tokoh korperat dan juga pemimpin politik kerana track rekod Isa yang dipertikaikan dari sudut intergritinya.."

"Siapa yang tak tahu ...dalam Umno dia dipecat dari jawatan Naib Presiden kerana melakukan politik wang atau rasuah politik dalam parti itu sendiri...dia sepatutnya di siasat oleh SPRM tetapi terlepas begitu sahaja."

"Tokoh yang terbukti integritinya terjejas, macamana hendak memimpin sebuah konglomerat besar macam Felda," kata Mustafa.

Menurut Mustafa, kalau Tengku Zafrul berkata ia beri salah persepsi kepada dunia korperat dan antarabangsa, ia mempunyai asas yang kukuh dalam busines dan dunia perniagaan, "apa yang nak marah kat dia," kata Mustafa.

Saluran dalaman

Saluran dalaman

Kepincangan atau penyelewengan dalam proses Pemilihan KEADILAN 2010 sudah menjadi rahsia terbuka. che'GuBard sudah membuat lebih dari satu laporan dan aduan bersama fakta mengenai perkara ini kepada saluran yang seharusnya.

che'GuBard menolak jawatan pusat yang ditawarkan kerana bukan jawatan yang dimohon tetapi siasatan dan ketelusan.

che'GuBard sebolehnya cuba menjaga 'adab' dengan memberikan tekanan terbuka seminima mungkin itupun setelah hampir semua rasanya saluran dalaman digunakan. Dalam pada masa yang sama tidak pernah berhenti untuk terus menyusun massa khususnya anak muda menggempur regim. Namun malangnya che'Gubard terus dilabel pengkhianat dan ramai pula 'pejuang hebat' di keliling kuasa atasan terus menerus terus bertindak , menghina dengan tujuan che'GuBard keluar parti. Belum pun apa - apa sudah mula terdengar cerita che'GuBard dibeli, dibayar regim nak hancur parti dan seumpamanya.

Dua hari lepas che'GuBard sekali lagi menggunakan saluran dalaman dan kali ini menghantar surat kepada semua anggota Biro Politik Parti untuk perhatian dan tindakan semua. Surat dihantar melalui email.

dari http://chegubard.blogspot.com

24 Februari 2011

Saman Royalti: Keputusan mencelah 22 Mac

KUALA LUMPUR, 24 Feb: Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 22 Mac ini untuk mendengar permohonan kerajaan Pusat untuk menjadi pencelah dalam kes saman kerajaan negeri Kelantan terhadap Petronas.

Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof menetapkan tarikh tersebut di kamar beliau hari ini pada prosiding pengurusan kes buat kali pertama selepas saman itu difailkan oleh plaintif pada 30 Ogos tahun lalu.

Sebelum ini, kerajaan Kelantan menganggap langkah kerajaan Persekutuan yang mahu mencelah dan seterusnya menjadi defendan kedua dalam kes saman kerajaan negeri Kelantan terhadap Petronas sebagai pelik dan menimbulkan tanda tanya.

Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa sebelum ini berkata, keadaan itu pelik kerana pada kebiasaannya defendan memohon untuk dikeluarkan tetapi dalam kes ini pihak yang tidak dijadikan defendan mahu menjadi defenden pula.

Kerajaan negeri Kelantan telah menyaman Petronas kerana tidak memenuhi perjanjian yang dibuatnya untuk memberikan royalti minyak 5 peratus kepada kerajaan negeri.

Ia difailkan di Mahkamah Perdagangan atas dasar Petronas telah gagal memenuhi perjanjian yang ditandatangani itu.Dalam saman ini, hanya Petronas yang dinamakan defendan oleh kerajaan negeri Kelantan.

Petronas disaman kerana tidak memenuhi perjanjian itu dan memberikan wang itu kepada kerajaan pusat. Kerajaan Pusat pimpinan BN pula menyalurkan wang itu kepada Kelantan melalui Umno dan badan-badan yang diuruskannya di Kelantan bukannya kerajaan negeri yang dipilih oleh rakyat.

23 Februari 2011

TUN DAIM KATA, BN BELUM BERSEDIA BUBAR PARLIMEN!

‘Rating for Najib is good but rating for UMNO is not good’, kata Daim.

Bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainudin meluahkan pendapat beliau di dalam Malayisan Business yang terbaru bahawa pencakar langit Warisan Merdeka yang dicadang dibina PNB adalah tidak perlu.

Kerajaan seharusnya menumpukan perbelanjaan kepada kesejahteraan dan kebajikan rakyat daripada keghairahan membina pencakar langit. Walaupun perbelanjaannya oleh swasta iaitu PNB tetapi rakyat merasakan mereka tidak memerlukanya.

Menurut Tun Daim jika beliau ada sebanyak RM5billion seperti jumlah kos pembinaannya, beliau akan laburkan di England dengan perolehan pendapatan sebanyak 6% setahun bermakna RM300juta.

“Saya tidak fikir pembinaan projek tersebut akan memberi pulangan yang sama sebanyak RM300juta malah saya boleh membina setiap tahun satu bangunan 20 tingkat” kata Tun Daim.

Berhubung dengan ura-ura untuk mengadakan PRU tahun ini Tun Daim berpendapat BN masih belum bersedia untuk menang kerana keserabutan politik di akar umbi masih belum selesai.

Walaupun kepimpinan DS Najib dilihat agak memberansangkan tetapi prestasi BN khasnya UMNO masih diparas tercorot. ‘Rating for Najib is good but rating for UMNO is not good’, kata Daim.

BN masih lagi gagal memenuhi kehendak asas pengundi dan harus kurangkan laungan dan slogan.

KIRA MAFIA BESAR JUGAK ORANG SERAWAK?

Media: Adik ipar bekas PM Britain urus kempen anti-Taib
TERKINI @ 11:43:34 AM 23-02-2011
Oleh Shannon Teoh
PETIKAN dari :Malaysian Insider

Kuching, 17 Feburari. —
KUALA LUMPUR, 23 Feb — Siaran Radio Free Sarawak, stesen radio yang kritikal terhadap kepimpinan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud, dikendalikan oleh adik ipar bekas perdana menteri Gordon Brown dan seorang warga keturunan Dayak dari London, demikian menurut laporan London Evening Standard.

Akhbar tabloid itu mendedahkan, Claire Rewcastle Brown juga penulis Sarawak Report, yang sehingga kini merupakan blog tanpa diketahui nama pengendalinya, yang turut mengkritik kerajaan Barisan Nasional (BN) dan mencatatkan 18,000 hit setiap hari.

Menurut akhbar itu, Rewcastle Brown dan Peter John Jaban, yang dikenali sebagai Papa Orang Utan oleh pendengar stesen tersebut, telah memutuskan untuk mendedahkan identiti mereka menjelang pilihan raya umum Sarawak, dijangka diadakan April ini.

Rewcastle Brown, 51, berkata peranannya ialah memberikan “peluang kepada 2.5 juta penduduk Sarawak yang ditindas.”

Rewcastle Brown lahir di Sarawak sebelum negeri bekas jajahan British itu diserahkan kepada Malaysia. Dia tinggal di Sarawak sehingga berusia lapan tahun, kata akhbar itu.

Program radio itu disiarkan dari sebuah restoran di Covent Garden, yang terletak di tengah London, ke Sarawak yang jauhnya kira-kira 10,000km.

Tujuan siaran itu ialah mendedahkan dakwaan rasuah dalam kepimpinan Taib, yang memimpin Sarawak sejak tiga dekad lalu.

The London Evening Standard mengunjungi studio Radio Free Sarawak ketika Jaban sedang menemu bual seorang ketua kampung yang telah dipaksa keluar dari tanahnya. Ketua kampung itu bercakap dengan Jaban menggunakn telefon bimbit dari hutan Borneo.

Rewcastle Brown memberikan penerangan kepada Jaban: “Pastikan anda tanya dia soalan sama ada dia tahu bahawa Ketua Menteri Taib yang telah mencuri tanah mereka? Dan, tanya juga siapa yang dia akan mengundi nanti!”

Menurut akhbar itu, kedua-dua mereka merahsiakan identiti masing-masing kerana bimbang Taib, 74, yang dikatakan salah seorang tidak berbelas kasihan dan lelaki paling kaya di dunia — didakwa lebih kaya berbanding Sultan Brunei, akan mendapatkan mereka dengan apa jua cara sekalipun.

“Bahasa Inggeris masih merupakan bahasa penyatuan di Sarawak dan saya menggunakan blog dan siaran ini untuk mendedahkan pembersihan hutan secara sewenang-wenangnya, di mana 95 peratus hutan di Sarawak sudah ditebang dan digantikan dengan ladang kelapa sawit, yang telah menjadikan Taib dan keluarganya kaya,” kata Rewcastle Brown.

“Apa lagi, siasatan saya menunjukkan wang keluarga Taib (juga) ada di sini, di London dan ini termasuklah hartanah mewah di tengah ibu negara (Britain),” katanya.

Dia menambah, pemimpin parti pembangkang, Baru Bian, seorang peguam hak asasi manusia yang karismatik, mendorong kepada perubahan yang sebenar dalam pilihan raya umum akan datang.

“Tetapi, sungguh memeranjatkan hanya satu pertiga (rakyatnya) yang mendaftar sebagai pengundi dan kerajaan Malaysia yang berasuah tutup mata mereka kerana Taib sentiasa menghasilkan (kemenangan) Sarawak, negeri mereka paling kaya, kepada mereka,” katanya lagi.

Katanya, dia dan Jaban memutuskan untuk mendedahkan identiti mereka selepas ugutan diposkan ke Sarawak Report dan kematian misteri ketua pendedah maklumat mereka di Amerika Syarikat.

“Sebelum Krismas, seorang pembantu Taib di Amerika Syarikat yang tidak puas hati dengannya, Ross Boyert, ditemui mati di sebuah bilik hotel di Los Angeles dengan beg plastik ditemui di bahagian lehernya.

“Inkues ini masih dijalankan tetapi diduga bahawa saya dan Peter juga kemungkinan berada dalam keadaan bahaya. Daripada berselindung, kami memutuskan untuk tampil (dan mendedahkan identiti),” katanya kepada London Evening Standard.

“Ironisnya, Taib dan orang-orangnya menganggap kami ini menjalankan operasi besar-besaran tetapi kami cuma lima orang dengan beberapa komputer bimbit dan sebuah set pengadun (nada). Kemajuan teknologi MP3 bermakna radio dengan gelombang pendek mudah untuk dikendalikan,” katanya.

Pada Disember lalu, pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin yang kontroversial juga dilaporkan menyertai Radio Free Sarawak sebagai penyumbang tetapnya.

Stesen itu mula beroperasi sejak pertengahan November lalu sebagai saluran siaran bukan kerajaan.

Menurut maklumat sebelum ini, Radio Free Sarawak merupan stesen radio bukan kerajaan yang menyediakan siaran setiap hari antara pukul 6.30 hingga 7.30 petang pada gelombang 7590kHz dan dari 6 hingga 7 petang pada 15420 kHz.

“Kami begitu efektif sehingga orang Taib sangka kami dibiayai oleh George Soros, yang yayasannya membiayai Radio Free Burma,” kata beliau merujuk kepada jutawan dari Amerika Syarikat itu.

Katanya, dia memulakan kerja-kerja itu dengan kos kurang daripada £10,000 (RM49,000) sebulan pada Oktober lalu.

Kemudian dia menjelaskan, mereka menerima bantuan kewangan daripada rakan-rakan yang tidak mahu diri mereka dikenali.

Bagaimanapun Rewcastle Brown sama sekali menafikan pembabitan Gordon.

“Bukan Gordon,” katanya.

“Sokongan dia hanya dari segi moral,” kata Rewcastle Brown lagi

UPM DILABEL "MACAM BURMA"

UPM diarah kekalkan status calon MPP, jangan sampai dilabel ‘macam Burma’

Oleh Syed Mu’az Syed Putra

Saifuddin: Jangan nanti orang anggap kita seperti Burma yang tak iktiraf Aung San Suu Kyi, jangan orang anggap kita seperti Palestin yang tak iktiraf kemenangan Hamas.

KUALA LUMPUR, 23 Feb — Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah mengarahkan Universiti Putra Malaysia (UPM) mengekalkan status 33 calon dan menarik balik keputusan membatalkan kemenangan 10 pelajar — yang kesemuanya sebelum ini dilabel sebagai barisan Pro Mahasiswa.

Kesemua 33 calon Pro Mahasiswa, yang didakwa beraliran condong kepada politik pembangkang, dibatalkan kelayakan bertanding kerusi Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) atas alasan berkempen secara berkumpulan.

Keputusan itu termasuklah mereka yang menang pilihan raya kampus itu.

Justeru, Saifuddin mahu pentadbiran UPM agar mengekalkan keputusan pilihan raya kampus seperti yang diumumkan kelmarin.Pro Mahasiswa juga mencatatkan keputusan baik kali ini di beberapa universiti lain.

“Pendirian saya sangat jelas dalam perkara ini, saya tida bersetuju dan saya cadangkan supaya kekalkan keputusan seperti keputusan pengundian.

“Jangan nanti orang anggap kita seperti Burma yang tak iktiraf Aung San Suu Kyi, jangan orang anggap kita seperti Palestin yang tak iktiraf kemenangan Hamas,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Beliau berkata tidak wajar pengurusan UPM membatalkan kelayakan Pro Mahasiswa kerana kumpulan itu tidak dapat membela diri ketika bantahan dibuat oleh kumpulan Pro Aspirasi.
“Pada saya perkara ini mudah sahaja, yang pertama siapa yang buat bantahan, apa alasan untuk bantahan dan adakah Pro Mahasiswa diberi keadilan untuk mempertahankan diri?

“Setahu saya (Pro) Aspirasi yang buat bantahan, alasan tanding berkumpulan dan Pro Mahasiswa tak diberi peluang untuk membela diri.

“UPM suruh mereka (Pro Mahasiswa) buat rayuan, tapi nak buat rayuan apa kalau nak pertahankan diri juga tidak boleh, macam mana nak buat rayuan,” katanya.

Tambah Ahli Parlimen Temerloh itu, Pro Aspirasi juga sebuah kumpulan, jadi mengapa hanya Pro Mahasiswa yang dikenakan tindakan.

“Pro Aspirasi juga sebuah kumpulan, katakan kepada saya dan dunia adakah Pro Aspirasi bukan sebuah kumpulan,” kata Saifuddin.

Laporan The Malaysian Insider pagi tadi menyebut pembatalan kesemua calon Pro Mahasiswa dibuat melalui panggilan telefon dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) malam tadi.

Di UPM kumpulan Pro Aspirasi mempertahankan kemenangan apabila memperoleh kemenangan besar menewaskan Pro Mahasiswa.

Pro Aspirasi menang dengan majoriti besar apabila menguasai 32 kerusi termasuk lima kerusi umum berbanding Pro Mahasiswa yang hanya mendapat 11 kerusi.

Sebanyak 43 kerusi dipertandingkan termasuk sembilan kerusi umum dan barisan Pro Mahasiswa bertanding di 33 kerusi.

Usaha The Malaysian Insider mendapatkan pengesahan pengurusan UPM belum berhasil.

Dalam pada itu, kira-kira 40 ahli Pro Mahasiswa UPM mengambil langkah drastik dengan mengepung pusat pentadbiran universiti sebagai membantah tindakan membatalkan status mereka.

Menurut jurucakap kumpulan itu, Mohd Ramzul Nasri Kamarusaman, pihaknya mahukan penjelasan dari pentadbiran UPM berhubung pembatalan calon Pro Mahasiswa itu.

“Sekarang kami sedang mengepung pentadbiran UPM dan memohon menjelas dari Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) berhubung pembatalan status calon Pro Mahasiswa yang bertanding.

“Kita hanya mahukan penjelasan dalam perkara ini, kenapa status kami dibatalkan? Apa yang saya tahu bantahan di buat oleh seorang ahli Aspirasi yang tewa (dalam pilihan raya kampus),” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider sekitar pukul 11 pagi tadi.

Kenapa Najib bertahan di S'ngor dan implikasi Tenang

Oleh AHMAD LUTFI OTHMAN

Inikah bentuk transformasi politik Najib Razak? Apa ertinya jika sekadar menggantikan tiga pengerusi perhubungan Umno negeri dengan timbalan mereka? Ekoran itu, apa sebenarnya perubahan yang bakal dinikmati rakyat? Apa kena-mengena pergolakan dalaman Umno dengan impian warga Malaysia yang mahukan kehidupan lebih makmur, adil dan Islami?

Tuntutan agar sistem politik yang lebih berintegriti, bertanggungjawab, terbuka, telus, demokratik, menggalakkan partisipasi rakyat, tidak meminggirkan suara minoriti, perubahan menyeluruh proses pilihan raya, kebebasan bersuara, dan seterusnya senarai panjang yang perlukan reformasi segera, langsung tidak disentuh Najib. Pengumuman Tengku Adnan Tengku Mansor itu hanya merupakan sebahagian persiapan Umno mempertahankan sisa-sisa kuasa, dan tiada hubungan dengan transformasi politik negara.

Di kala semua negeri-negeri lain diketuai anak tempatan, bagaimana pula dengan tindakan mengekalkan Najib di Selangor dan pelantikan Isa Abd Samad sebagai Pengerusi Felda? Awal-awal lagi Isa menjelaskan misi utamanya sarat dan tebal dengan motif politik, bagi mengekang pengaruh pembangkang. Tunggulah karenah bekas menteri yang pernah disabitkan dengan amalan rasuah politik dalam pemilihan Umno itu, yang kini mendapat kepercayaan Najib bagi mempertahan kubu terakhir Umno di kawasan Felda.

Ketiga-tiga naib presiden Umno diminta melepaskan jawatan penting di Kedah, Pulau Pinang dan Terengganu, namun Najib sebagai pengerusi Umno di Selangor masih mempertahankan kedudukannya. Apakah ia bermaksud negeri termaju itu merupakan sasaran utama Umno-BN, yang tidak dapat tidak mesti ditawan semula dalam PRU13, walau dengan apa cara sekali pun? Ataupun timbalan pengerusi, Noh Omar belum cukup bersedia memikul tanggungjawab besar, selain dibimbangi tindak-balas pengikut Dr Khir Toyo jika Najib menyerahkan posisi strategik kepada Menteri Pertanian itu?

Apa pun, keputusan mempertahankan Najib di Selangor menunjukkan dengan jelas keseriusan Umno untuk menebus semula kekalahan BN yang memalukan pada Mac 2008. Selangor adalah lubuk emas yang tidak boleh dibiarkan lama berada di bawah seteru politik BN. Laluan ke Putrajaya tambah meyakinkan jika negeri-negeri maju dan kaya seperti Selangor kekal dikuasai Pakatan Rakyat. Justeru, usah terkejut dengan "permainan paling kotor" yang bakal dipersembahkan Najib di Lembah Klang.

Kontroversi perlantikan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Selangor yang baru, Mohd Khusrin Munawi, membayangkan "komplot" terancang BN itu. Pandangan Menteri Besar, Abd Khalid Ibrahim langsung tidak dipedulikan, malah tidak dimaklumkan pun.

Rombakan kepemimpinan Umno di Perlis lebih melucukan, sekali gus menonjolkan pertelingkahan serius. Bekas menteri besar, Shahidan Kassim yang dilantik timbalan Dr Md Isa Sabu awal-awal lagi menegaskan: "Jika tanya pasal gandingan, bagi saya itu suatu yang mustahil terutama untuk bekerjasama dengan individu yang saya lihat sebagai 'menyamun' jawatan saya sebelum ini."

Meskipun Ahmad Bashah Md Hanipah diberi kepercayaan mengetuai misi merebut Kedah daripada Pakatan Rakyat, yang jelas pengaruh bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad dalam pentadbiran Najib nampak menyerlah apabila Mukhriz Mahathir menjadi orang no. 2 di sana. Mukhriz tidak mempunyai apa-apa jawatan penting di peringkat Umno bahagian, tetapi dijangka akan ditonjolkan sebagai pesaing Menteri Besar, Ustaz Azizan Abd Razak. Serentak dengan itu, dipercayai beberapa pemimpin Umno negeri yang dikaitkan dengan Abdullah Ahmad Badawi bakal melalui laluan sukar.

Ahmad Said di Terengganu mungkin lega seketika namun pengikut Idris Jusoh dipercayai tidak semudah itu untuk menyerah kalah. Terengganu merupakan negeri yang sentiasa menyaksikan pertarungan sengit PAS-Umno sejak merdeka. Konflik dalaman mana-mana parti berkenaan boleh menjadi faktor besar dalam menentukan siapa menerajui kerajaan negeri.

II.Sesi permukiman Harakah berjalan lancar Sabtu dan Ahad lalu. Penalis yang diundang bersikap terbuka dan terus-terang. Tanpa selindung, mereka melontarkan pandangan kritis dan teguran keras menusuk. Sememangnya harapan buat Harakah cukup tinggi terutama apabila menyedari akhbar di negara ini sentiasa dikongkong oleh akta yang menekan dan kepentingan politik elit penguasa.

Cabaran PRU13 menuntut bukan saja kesungguhan luar biasa petugas Harakah, tetapi juga kesediaan mereka untuk berubah dan memperbaiki kesilapan. Perkembangan pantas dunia maklumat akan meninggalkan mereka yang lembab, jauh di belakang. Kesempatan terbaik tidak selalu datang, dan sekiranya ia gagal dimanfaatkan dengan cepat dan cekap, Harakah akan dihukum sejarah.

Akhbar tanpa wibawa, dan yang dipertikai kredibilitinya, tentu gagal berperanan dengan berkesan, meskipun angka jualannya tinggi. Perang media kini semakin sengit dan kompleks. Usaha mempengaruhi pembaca, terutama kecenderungan mengundi, merupakan tugas cukup sukar. Sudut pandangan kita tidak mudah ditelan lagi, walaupun oleh ahli parti dan pembaca setia, sebaliknya terpaksa melalui proses saringan ketat.

Kesalahan yang dilakukan berulang-kali, termasuk dalam hal-hal yang dianggap kecil, seperti kesilapan ejaan dan susunan ayat berterabur, mempunyai pengaruh besar dalam melunturkan keghairahan pembaca. Kami amat menyedari hakikat persaingan dunia siber dan kematangan pembaca untuk memilih hanya yang terbaik.

Saya turut menerima pandangan pembaca melalui emel. Ternyata ramai yang mahukan Harakah bingkas menerajui gerakerja reformasi. Banyak kekeliruan yang gagal dijelaskan dengan baik. Isu-isu penting sering berlalu dan hilang begitu sahaja. "Kami mahukan liputan Harakah yang mudah untuk menangkis fitnah media BN, dengan dibantu fakta dan hiasan menarik," kata seorang peminat.

"Buat jadual bagi memudahkan pemahaman pembaca. Utamakan isu rakyat, jangan sendatkan dengan aktiviti Pakatan sahaja. Gambar biar jelas dan ada hubungan dengan berita, jangan tangkap muat. Banyak tajuk Harakah lembik tak bermaya, belajar daripada media Indonesia. Akhbar perlukan perancangan teliti, usah ambik mudah," seorang pembaca lain berkomentar panjang.

III.

Buku 'Islam dalam Perlembagaan Malaysia', tulisan Prof Dr Abdul Aziz Bari, cukup lama tersimpan di rak tanpa sentuhan. Karya terbitan Intel Multimedia and Publication (2005) itu seperti tidak dipedulikan sehinggalah saya mengulas tentang ucapan Karpal Singh di Konvensyen Kedua Pakatan Rakyat tempoh hari. Apabila Pengerusi DAP itu menyentuh hal Negara Islam, saya segera teringatkan idea Aziz bahawa Islam masih boleh dilaksanakan di negara ini melalui kerangka Perlembagaan. Satu idea yang cukup menarik dalam konteks realiti politik Malaysia.

Buku setebal 160 halaman ini mempunyai kekuatan tersendiri untuk memaku pembacaan saya. Huraiannya terhadap beberapa peruntukan Perlembagaan mengenai Islam, seperti Perkara 3, berbeda dengan pandangan yang biasa kita dengar. Beliau turut tidak bersetuju Malaysia dilabelkan sebuah negara sekular biarpun ia belum memenuhi ciri Negara Islam.

Ungkapan "Islam ialah agama bagi Persekutuan ..." seolah-olah mengisyaratkan negara ini mempunyai agama atau anutan tertentu seperti seorang manusia. Aziz turut mencatatkan: "Perlembagaan tidak menyebut bahawa undang-undang syariah tidak boleh dilaksanakan." Ditegaskan bahawa Perlembagaan yang ada tidak perlu dibuang hanya untuk melaksankan Islam. Ini kerana perlembagaan mempunyai mekanisme penyesuaian.

Pihak berkuasa negeri, katanya, boleh melaksanakan undang-undang jenayah Islam tetapi ia memerlukan pindaan Perlembagaan bagi (a) meminda Perlembagaan dan mengecualikan jenayah di bawah undang-undang Islam daripada bidang kuasa Persekutuan dan (b) menaikkan atau mengubahsuai undang-undang yang membataskan bidang kuasa mahkamah syariah tadi. Huraian beliau seterusnya segar dan tersusun.

Di antara tajuk-tajuk dalam buku ini ialah Islam di dalam Kerangka Perlembagaan Malaysia; Peranan Islam Melalui Kerangka Perlembagaan dan Perundangan Malaysia: Potensidan Masalahnya; Halangan Pelaksanaan Hukum Jenayah Islam di dalam Perlembagaan; Murtad dalam Konteks Kebebasan Beragama di Malaysia.

Aziz juga menjelaskan bahawa hujah-hujah yang mendakwa sifat sekular Perlembagaan itu sebenarnya tidak muktamad. Banyak undang-undang yang telah diluluskan bagi pelaksanaan Islam termasuk Akta Bank Islam 1983. Perhatikan analoginya: "Kalau Perlembagaan -- sebagaimana yang disebut Suruhanjaya Reid -- yang hendak mendaulatkan demokrasi boleh menerima undang-undang yang antidemokrasi, mengapa Perlembagaan tidak boleh menerima Islam tidak boleh menerima Islam, yang tidak ditentangnya secara jelas?"

Buku berharga RM20 ini memang memerlukan penelitian agak serius, namun penjelasannya mudah diikuti. Ia mungkin dapat menjawab beberapa persoalan yang sering dibangkitkan dalam polemik kaedah pelaksanaan Negara Islam di Malaysia. Sama ada memang benar Perlembagaan itu menjadi halangan utama atau ia sedia diubahsuai sekiranya ada keazaman politik yang tinggi?

Seperti diakui Aziz: "Meskipun ruang yang ada agak terhad kepada pelaksanaan undang-undang Islam, ia masih belum dimanfaatkan sepenuhnya." Tulisan pakar perlembagaan ini elok untuk dibahaskan dengan lebih lanjut.

IV.

Pilihan raya kecil Tenang mempunyai keunikan tersendiri. Ia diadakan di negeri yang dahulunya dikenali sebagai kubu terkuat Umno. Kini PAS sudah ada dua wakil dalam Dun Johor. Konstituensi campuran di kawasan desa ini bakal menyaksikan, apakah kemenangan BN di Hulu Selangor, Batu Sapi dan Galas adalah trend yang menakutkan Pakatan Rakyat atau akan terhenti di Labis?

(Peratusan komposisi pengundi di Tenang itu, jika diaplikasikan kepada situasi di Lembah Klang ataupun suasana di Perak atau Kedah, ia pasti memihak Pakatan Rakyat).

Melalui siri PRK, PAS mempertahankan Bukit Gantang, merampas Kuala Terengganu, melepaskan Galas dan kekal kalah di Bagan Pinang. Di kala setiap parti giat melakukan persiapan, Tenang bakal membawa implikasi menarik menjelang PRU13. PAS memikul amanah dan panji-panji Pakatan. Misi ke Putrajaya terbuka kepada tafsiran yang begitu luas selepas 30 Januari nanti.

Di Semenanjung, hanya Johor tetap dianggap negeri selamat buat BN. Walaupun Melaka belum mempunyai Adun pembangkang Melayu, namun sekiranya Negeri Sembilan dapat "dilanggar" Pakatan (selepas majoriti dua pertiga BN dinafikan dalam sidang Dunnya dalam PRU12), Ali Rustam mungkin terpaksa mengangkat bendera putih, apatah lagi pengaruh DAP di kalangan masyarakat Tionghua Melaka begitu kental.

Tenang juga mempunyai hubungan sentimental yang cukup signifikan dengan MCA. Bekas presidennya, Ling Liong Sik selama empat penggal menjadi Ahli Parlimen Labis. Kini Presiden MCA, Chua Soi Lek, yang terpaksa menyerahkan kerusi itu kepada anaknya pada 2008, berdepan cabaran getir. MCA yang tewas teruk dalam PRU12 sama sekali tidak boleh mengizinkan Tenang mencalarkan lagi imejnya, apatah lagi di tangan PAS.

Soi Lek pasti sudah siap dengan perencanaan rapinya dalam pertarungan paling kritikal ini. Walaupun calon BN adalah daripada Umno, tetapi yang paling terkesan dengan keputusan nanti adalah MCA.

Pengundi Melayu yang berpusat di kawasan Felda turut diuji. Percubaan pertama Isa Samad dinantikan. Beliau pasti mahu menunjukkan kejaguhannya kepada Najib. Namun, siapa menduga peneroka Felda Melayu di Johor akan membuat kejutan di Tenang? Ya, cukup banyak sudut menarik yang boleh diulas nanti. Jumlah pengundinya tidak ramai, sekitar 15,000 tetapi undian mereka boleh merubah lanskap politik negara, atau ... ia sekadar rutin biasa sahaja?

Sokongan kepada PAS menurun?

Sokongan kepada PAS menurun?

SURAT PEMBACA

Tanggapan ini telah merunsingkan PAS sehingga terpaksa menganjurkan sebuah konvensyen nasional pada Sabtu lepas di Shah Alam, untuk menangkis tanggapan tersebut. PAS seolah-olah menerima kenyataan bahawa sokongan orang Melayu telah menurun. Respon PAS kepada isu tersebut berkisar kepada manipulasi media arus perdana milik UMNO/BN. Media arus perdana dituduh sebagai pencacai untuk melemahkan persafahaman antara PAS dan DAP.

Benarkah sokongan orang Melayu kepada PAS telah menurun?

Daripada kajian terperinci keputusan-keputusan PRK kebelakangan ini dan jika dibandingkan dengan keputusan PRU-12 sebagai kayu ukuran, nyata sokongan orang Melayu kepada PAS tidak berubah. Yang ketara ialah sokongan orang Melayu kepada Pakatan Rakyat telah merudum. Pengundi-pengundi Melayu yang memilih PAS pada PRU-12 masih mengundi PAS pada PRK-PRK tersebut. Akan tetapi ramai pengundi Melayu, terutama pengundi ‘atas pagar’, yang telah mengundi PR pada PRU-12 telah memberi undi mereka kepada UMNO/BN lantas membawa kepada kekalahan calon-calon PAS di PRK-PRK tersebut.

Jadi, mengapa orang Melayu kian menolak PR?

Kesangsian terhadap persefahaman antara PAS dan DAP bukan faktor utama yang mendorong kemerosotan sokongan orang Melayu kepada PR. Ramai orang Melayu telah menerima realiti tentang perlunya kerjasama dengan DAP untuk menamatkan hegemoni UMNO/BN.

Pengundi-pengundi Melayu terutama yang di atas pagar mula beralih dari menyokong PR kerana bosan dengan permasalahan demi permasalahan yang melanda PKR. Malah ramai penyokong-penyokong tegar PR mula mempersoalkan keberkesanan PKR dalam memimpin pakatan tersebut.

Kredibiliti PKR kian terhakis. PKR dilihat seperti UMNO yang berbaju baru. Insiden seperti wakil-wakil rakyat PKR keluar parti, proses pemilihan parti yang pincang dan kes liwat Anwar Ibrahim telah menyebabkan PKR hilang fokus dalam meneruskan momentum tsunami 2008. Kerajaan negeri Selangor yang dipimpin oleh PKR juga gagal menyerlah sebagai kerajaan yang berwibawa. Faktor-faktor ini telah membuat rakyat mempersoalkan Anwar yang telah banyak menabur janji tetapi tidak ditunaikan.

PAS, sebaliknya, telah bergiat lebih mantap dan berkesan sejak kejayaan besar pada PRU-12. Aktiviti-aktiviti politik seperti ceramah, forum, konvensyen dan perhimpunan bertambah sejak 2008. Perhimpunan Pemuda PAS di Kedah pada Sabtu lepas berjaya melibatkan 30,000 orang ahli. Kempen-kempen anjuran PAS seperti Kempen Anti Saman Ekor boleh dijadikan sebuah gerakan rakyat. PAS lebih prihatin dengan peranan media baru dan sedang menggembelingkan semua saluran-saluran di dunia siber seperti internet, facebook, twitter dan seumpamanya untuk kegiatan politik. Semua usaha-usaha ini telah meningkatkan sokongan orang Melayu kepada PAS. Hasilnya akan dapat dilihat pada PRU-13 akan datang.

Kejayaan PAS pada PRU-13, walau bagaimanapun, bergantung kepada rakan-rakan dalam PR. Faktor PKR yang telah hilang populariti harus diambilkira. PAS dan DAP terpaksa menggalas bebanan PKR yang bermasalah. Justeru, dalam usaha PR untuk menyaingi BN, PAS dan DAP mesti mengorak langkah untuk mewujudkan lanskap politik nasional yang berpaksikan Pakatan Rakyat yang benar-benar berwibawa.

Secara praktikalnya kita berterima kasih atas sumbangan Anwar dan PKR dalam mengemudi PR, tetapi sudah sampai masanya PAS mengambil alih kepimpinan dari PKR untuk memimpin PR dengan lebih berkesan. PKR harus menerima realiti dan secara berlapang dada untuk berundur demi kesinambungan perjuangan PR.

"Kuburkan BN atau bina kuasa ketiga"

Let us accept as a fact for debate that the people want a change from being governed by BN. That does not entitle Pakatan Rakyat to say that they are the only ones that have the legitimate right to fight for this change. No individual, political party or organization in this country has the absolute right, or will ever have the right, to say that only they can decide who can or cannot battle for the hearts of the voters, and the future of the nation.

By Dr. Paraman

Salam sejahtera diucapkan kepada semua hadirin hadirat yang dihormati sekalian.

Sebelum saya mula ucapan ini, izinkan saya untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada Parti Sosialis Malaysia kerana sudi mengundang kami untuk mengambil bahagian dalam forum ini.

My name is Dr Paraman. I am a Malaysian. I come here representing Mr Uthayakumar of The Human Rights Party of Malaysia.

We have come this morning as a friend of Pakatan Rakyat and as true friends, we shall only say what we feel will truly benefit the people of this nation in the next. We have not come here to be apple polishers.

The invitation letter states that 'the 13th GE, memberi peluang terbaik untuk Pakatan Rakyat mengambil alih pemerintahan negara'.

'Namun demikian, kebelakangan ini terdapat pelbagai kenyataan yang menonjolkan sifat-sifat Kuasa Ketiga (The Third Force). Sudah pastinya kewujudan suatu kuasa ketiga ini boleh membawa padah kepada perjuangan rakyat yang menuntut pertukaran kerajaan BN kepada PR'. Meaning that there are some out there who will be acting as spoilers to the perjuangan rakyat.

Now, lets not get carried away. Pakatan Rakyat managed to get 3.79 million votes in the last GE, out of 10.74 million people who were registered to vote from a total of 15.2 million Malaysians who were eligible to vote. That too with the help of numerous organizations in this country, some of whom are present today.

With all due respect, 3.8 out of 15 million votes does not constitute 'perjuangan rakyat'. What does that then make the 4 million votes that BN won?? Also Pakatan Rakyat hanya adalah pakatan di antara DAP, PAS dan PKR and perhaps PSM juga dan bukanlah pakatan antara semua golongan atau lapisan rakyat.

Let us accept as a fact for debate that the people want a change from being governed by BN. That does not entitle Pakatan Rakyat to say that they are the only ones that have the legitimate right to fight for this change. No individual, political party or organization in this country has the absolute right, or will ever have the right, to say that only they can decide who can or cannot battle for the hearts of the voters, and the future of the nation.

The only right that any political party has is to decide who they pick as their allies, and who they will consider as their opponents. And that will be something that Pakatan Rakyat will have to consider very seriously before the next GE, if they truly want to have any chance at all of capturing Putrajaya.

The letter also states, 'Semua ahli panel juga diseru memfokuskan kepada isu pokok iaitu bagaimana hendak menewaskan BN'.

So we are here to discuss how Pakatan Rakyat can defeat BN in the next GE. The answer is simple, that is by getting way more than the 3.8 million votes that Pakatan Rakyat won the last time.

To be safe, let us just say that Pakatan Rakyat will need in excess of 5 million votes to win Putrajaya.

Now, how can they do this?

We all know that UMNO and its thousand odd warlords are the real political masters of this country. But these thousand odd warlords need the help of their boys in MCA, MIC and Gerakan as well as all those other pro BN parties to win enough votes to stay in power. Without these lackeys, the UMNO warlords will not be able to even win a hamper at a lucky draw.

Can DAP, PAS and PKR say that they have the ability and resources to battle all 17 BN component parties, to reach the entire voter spectrum, to ensure that they will be able to get into the homes and hearts of every red blooded voter out there and say that we represent your dreams for this great country? Can you?

Can Pakatan Rakyat even guarantee, as things stand today, that they will be able to at least match the 3.8 million votes that they won the last term, if the elections were called tomorrow?

It cannot be denied that the political picture has become muddled and chaotic, and that BN has to a certain extent regained some measure of the support they lost in the last GE. Can Pakatan Rakyat stop this slide, and make themselves once again the best choice for the voters out there?

If things were indeed going according to track, we will not be here today, having this discussion would we?

The only reason there is a rise of new players, who are anti BN, and yet not a part of Pakatan Rakyat, is because there are voters out there who have lost some measure of faith in Pakatan Rakyat as being the best choice there is. Whether these new players are called the third force or not, is partly in the hands of the component parties of Pakatan Rakyat.

If the matlamat is to kuburkan BN, then Pakatan must acknowledge that it needs help to achieve this feat.

This is a divided nation, with race, language,class, religion, geography and social history being the factors in the many divides we have here. Unless Pakatan Rakyat shows that it can fit the real needs of all the Malaysians out there, regardless of which box they may fall into, then it cannot have a chance of beating the broader reach of BN.

If Pakatan Rakyat chooses to label anyone as a third force or as a spoiler, and at the same time does not want to accommodate, accept and engage the same as their allies in the struggle to topple BN, then they have only themselves to be blamed.

If PAS and DAP, from entirely different planets in terms of ideology can work together to change things, why does Pakatan Rakyat not want to consider any other anti BN force out there as an ally?

We cannot speak on behalf of anyone else. But we can guarantee that HRP will contest in at least 15 parliamentary and 38 state seats in the next GE. And we will do this alone, or as part of a partnership with anyone that considers BN as their opponent, including Pakatan Rakyat. But the decision that we will contest is not negotiable, as we have nothing to lose, just like the Malaysians that we fight for.

All HRP can say is this; we can take on anyone in BN for at least 500k of the 700-800k Indian voters out there, and mind you, most of these votes will be in crucial rural constituencies where it is going to make a huge difference to Pakatan Rakyat or BN. Whether this becomes a part of the votes needed for Pakatan Rakyat to capture Putrajaya is really up to them.

Regarding the 3 questions:

Q1 : Apakah sepatutnya matlamat kita dalam PRU ke 13 - Kuburkan BN atau bina kuasa ketiga?

A : Kuburkan 'minda BN' di kalangan semua. Apakah 'minda BN' ini? 'Minda BN' adalah sifat tiada toleransi antara kaum, sikap hanya mengutamakan golongan majoriti dan individu2 kroni tertentu sahaja, sikap melabelkan apa-apa jua tuntutan golongan minoriti yang paling tertindas dan teraniaya selama lebih 4 dekad sebagai rasis semata-mata sebagai helah untuk mengelakkan diri daripada mencari penyelesaian yang terbaik dan mutlak untuk masalah-masalah berkenaan. 'Minda BN' juga merangkumi perangai tidak mahu mendapatkan konsensus semua dan tiada budi untuk membalas surat-surat tentang tuntutan dan masalah rakyat yang di kemukakan.

To bury the 'BN mindset' in all of us is far more relevant than just the mere concept of burying BN as a coalition party by itself.

Q2 : Apakah tuntutan2 utama rakyat yang anda rasa boleh membawa perubahan ke Putrajaya?

A : I feel this question is just too wide to be covered in 3 mins. I couldn't possibly do justice by covering it in such a short space of time. However what I do suggest is that all the political party's secretary generals in this forum, meet up in a series of closed door sessions and iron out their differences and come up with proper solutions for all the people in this country. So can Mr Arul organize this?

Q3. Apakah perkara yang harus di tumpu atau di hindari dari sekarang jika hendak melangkah ke Putrajaya?

A : We feel Pakatan Rakyat should mature from just being an alternative government which is aiming only to get into Putrajaya into becoming the real and caring government for all people that views long term governance. Pakatan Rakyat will have to dare to make aggressive changes that has been long due. That is moving away from the naked manipulation of Malay support (like what UMNO does) to grooming Malay support based on facts, intelligence, conscience and brotherhood of all races. Love has to be made the very base and foundation. Positive values derived from love for all is to be infused to all.
Visualize your dream for Malaysia. See the Utopia that you want, then prescribe it to the people.

Biarlah PAS berjuang untuk hak-hak golongan India yang tertindas supaya HINDRAF dapat berjuang untuk hak orang Melayu yang miskin. Biarlah orang Semenanjung berjuang untuk hak asasi orang Sabah/Sarawak supaya mereka pula dapat berjuang untuk keadilan di Semenanjung.
The rich must help the poor, the majority must help the minority.
Sama-samalah kita kuburkanlah minda 'BN' dalam kalangan semua demi keadilan untuk semua dalam erti kata yang sebenarnya.

Love All Serve All

Sai Ra

Kerajaan negeri sambut baik pindaan akta pengangkutan jalan

GEORGE TOWN, 22 Feb — Kerajaan Negeri Pulau Pinang hari ini menyambut baik penguatkuasaan pindaan Akta Pengangkutan Jalan yang kini member kuasa kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) untuk mengepit dan mengalihkan kenderaan yang menghalang lalu lintas.

Pengerusi Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Alam Sekitar negeri Chow Kon Yeow berkata, pindaan Seksyen 48(2) Akta Pengangkutan Jalan itu membolehkan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) mengambil tindakan tegas terhadap pesalah trafik untuk menangani masalah kesesakan trafik di pusat bandar terutama di sini.

Chow dalam satu kenyataannya berkata, bagaimanapun satu kempen kesedaran mengenai pindaan undang-undang itu perlu dilakukan dahulu sebelum penguatkuasaan dilaksanakan.

Baru-baru ini, Ketua Pengarah JPJ Datuk Solah Mat Hassan berkata, pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang telah diluluskan pada hujung tahun lepas telah dikuatkuasakan mulai 1 Febrauri ini.

Akta itu mengandungi 50 pindaan dan bidang baru dijangka dikuatkuasakan sepenuhnya hujung Mac nanti dan antaranya ialah memberi kuasa kepada Jabatan Pengangkutan Jalan, Polis dan PBT untuk mengalih dan mengepit serta menahan kenderaan yang mengganggu lalu lintas.

Gempa New Zealand 65 terbunuh, pelajar Malaysia selamat

KUALA LUMPUR, 22 Feb — Pelajar Malaysia di Christchurch, bandar raya kedua terbesar di New Zealand yang dilanda gempa bumi berskala 7.3 hari ini hanya dapat berhubungan melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).

“Keadaan di bandar raya ini (Christchurch) agak teruk dengan 65 kematian dilaporkan setakat ini. Hubungan telefon tidak berapa baik, sukar menghubungi orang lain, kami hanya dapat menghantar SMS,” kata Presiden Persatuan Pelajar Malaysia Canterbury (CMSA), Poh Eng Eu kepada Bernama melalui e-mel.

Beliau yang berasal dari Petaling Jaya berkata rumah yang didiaminya turut bergegar.

Terdapat sejumlah masyarakat Malaysia di Christchurch.

Poh berkata selepas gempa berlaku, beliau dihujani dengan panggilan telefon dan SMS daripada ahli keluarga dan sanak-saudara pelajar dari Malaysia dan negara lain.

Kesemua rakyat Malaysia termasuk 390 pelajar di Christchurch dilaporkan selamat.

Timbalan Menteri Luar, Senator A. Kohilan Pillay berkata pegawai di Kedutaan Malaysia di Wellington telah diarahkan ke Christchurch untuk memantau keadaan dan membuka bilik gerakan di sana.

“Pegawai dari Wisma Putra juga sudah diarahkan berbuat demikian. Kita akan membuka pusat operasi dan talian juga akan dibuka bagi membolehkan kita mendapat maklumat dari semasa ke semasa dari mereka yang berada di sana,” katanya kepada Bernama.

Beliau memaklumkan pelajar Malaysia mengikuti pengajian di tiga universiti di Christchurch iaitu Canterbury, Universiti Otago dan Lincoln. — Bernama

22 Februari 2011

Nik Aziz diserang Umno: Kenapa?

Kebelakangan ini banyak serangan politik yang mempertikaikan politik dan keislaman Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Umno termasuklah bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Ini adalah pertanyaan kepada semua Naib Presiden di dalam PAS mengenai pandangan mereka ke atas tindakan tersebut ke atas Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan.

Apa pandangan Naib Presiden sekalian terhadap serangan bertubi-tubi Umno, terutamanya terhadap Mursyidul Am PAS,Datuk Nik Aziz Nik Mat?

Tuan Ibrahim:

Serangan bertubi-tubi Umno terhadap Murshidul Am PAS menggambarkan ketakutan Umno terhadap pengaruh beliau di kalangan rakyat Malaysia. Ia juga merupakan usaha Umno bagi menjatuhkan imej PAS di mata rakyat Malaysia.

Serangan peribadi kepada pemimpin tertinggi PAS bukanlah perkara baru, beliau dituduh melakukan rasuah, menyampaikan ajaran salah, tidak pandai mentadbir, dan lain-lain; cuma kali ini ianya lebih fokus dengan andaian bilamana imej Mursyidul Am jatuh, maka PAS tidak lagi mendapat tempat di kalangan pengundi.

Bahkan di Kelantan mereka melantik dan membayar upah kepada ‘tok guru pondok bagi memperlekehkan Tok Guru Nik Aziz dengan pelbagai dakwaan bohong mereka.

Namun ianya masih gagal mengikis pengaruh beliau; lantaran itu serangan peribadi begini merupakan asam garam bagi Tuan Guru dalam pengalaman perjuangan yang lama dihadapinya.Bahkan beliau tidak takut dan bimbang dengan celaan mereka yang mencelanya kerana dengan ilmu dan pengalaman yang ada, beliau yakin akan berjaya menangkis fitnah buruk ke atasnya. Insya Allah.

Salahuddin Ayub:

Pada pendapat saya, mereka telah mengenalpasti tonggak kekuatan PAS, dan di antaranya ialah kekuatan yang dimiliki oleh Tok Guru Nik Aziz.

Tok Guru Nik Aziz ialah Mursyidul Am dan seorang pemimpin yang berjaya merentasi sempadan kaum dan agama yang diterima sebilangan rakyat di negara kita kerana PAS hari ini telah berjaya memecahkan tembok pemisah orang Islam dan orang bukan Islam.

Tembok yang dibina Umno ini telah runtuh dan mereka kini menyaksikan kehakisan sokongan terhadap MCA, MIC dan Gerakan – itulah punca sebenarnya mereka menyerang samada soal peribadi ataupun kredibiliti Tok Guru Nik Aziz.

Mahfuz Omar:

Tok Guru Nik Aziz diserang kerana Umno berasa beliau ialah faktor kekuatan yang menyebabkan masyarakat dan rakyat menerima PAS.

Pada diri Tok Guru Nik Aziz mempunyai daya kepimpinan yang berjaya untuk membina kepercayaan masyarakat dan rakyat terhadap PAS dan Pakatan Rakyat.Sifat Tok Guru yang penuh integriti, akaunbiliti dan ketelusan dalam melaksanakan tanggungjawab telah menjadi faktor kekuatan PAS yang perlu dilumpuhkan oleh Umno.

Secara langsung, Umno mengakui bahawa Tok Guru Nik Aziz mempunyai kekuatannya yang tersendiri yang tidak dapat ditandingi selama ini – dari segi kepimpinan, kewarakan, ilmu pengetahuan dan integritinya selama 21 tahun memerintah Kelantan sebagai Menteri Besar.Sehingga kini, tiada apa-apa perkara yang boleh Umno guna untuk mengheret Tok Guru ke mahkamah dan sebagainya.

Soalan 2:

Perbezaan kefahaman “Islam” dan “Melayu” yang paling ketara antara PAS dengan Umno.

Salahuddin Ayub:


Kita menjadikan Islam sebagai asas dan tonggak dalam kekuatan Melayu. Melayu harus bergantung kepada Islam sebagai agama dan dasar – dan Islam jugalah yang memandu PAS selama ini.

Ini kerana PAS menyedari sebaik manapun kepimpinan yang dilahirkan, ia hanyalah manusia biasa yang mesti dipandu Islam dan agama sebenarnya.

Itu beza kita dengan Umno – kita tidak menjadikan Melayu itu sebagai segala-galanya – kerana Melayulah kita tolong orang, kerana dia Melayulah kita mesti beri dia semua kelebihan, kerana Melayu kita boleh buat segala-galanya.Dalam PAS, Melayu itu perlu disandar kukuh dengan Islam di mana neracanya ialah Islam sebagai agenda besar perjuangan kita.

Mahfuz Omar:

Perbezaannya cukup jelas jika kita merujuk kepada perlembagaan PAS di mana parti menjunjung Islam pada kedudukan yang amat tinggi berbanding dalam perlembagaan Umno.

Dalam soal Melayu, ia tidak terpisah antara soal Melayu dengan Islam apabila kita meletakkan Islam dalam konteks agama yang dijunjung tinggi, maka dengan sendirinya, orang Melayu yang berlatar belakang berasaskan Islam akan turut dijunjung dari segi kepentingan dan keutamaan.

Ini berbeza dengan Umno kerana ia tidak meletakkan soal Islam itu sebagai suatu yang tinggi – walaupun zahirnya orang nampak macam serupa antara PAS dan Umno dari sudut Islam, kepimpinan Melayu, akan tetapi hakikatnya mereka tidak serupa umpama ikan keli dan ikan sembilang yang sukar dilihat perbezaannya.

Namun, hakikatnya mereka tidak sama, satu hidup di laut dan satu hidup di sungai – nampak serupa tapi ia tetap berbeza.

Tuan Ibrahim:

Perbezaan paling besar ialah ketika Umno menanam keyakinan rakyat bahawa Melayu itu Islam dan Islam itu Melayu – satu kefahaman yang mengakibatkan masyarakat khususnya bukan Muslim gagal mendapat gambaran sebenar tentang Islam bilamana mereka melihat akhlak dan perangai orang Melayu yang tidak mencerminkan Islam yang sebenarnya.

Bagi PAS Islam ialah a way of life, yakni suatu cara hidup yang merangkumi seluruh aspek kehidupan dan Islam berada di atas dalam segala urusan.Islam memerintah bukan sekadar sebuah jabatan atau majlis yang diperintah dengan pelbagai perkara bertentangan dengan Islam sehingga Islam dianggap sama dengan jabatan-jabatan lain.

Manakala Melayu adalah jenis bangsa yang dicipta oleh Allah sebagaimana Allah mencipta bangsa lain; sayang kepada bangsa adalah fitrah manusia.Islam melarang kita bersifat taksub kepada bangsa sehingga melakukan penganiayaan dan kezaliman kepada bangsa lain.

Bangsa bukan tuan, ia hanya hamba Allah. Istilah ketuanan Melayu yang menggambarkan seolah-olah Melayulah tuan, manakala yang lain bukan tuan; jesteru ia bertentangan dengan nilai Islam yang sebenar.Bagi PAS, Islam adalah rahmat bagi alam seluruhnya; bukan sesuatu yang perlu ditakuti atau dibimbangi; dan pelaksanaannya secara syumul dalam semua urusan adalah kewajipan yang mesti diperjuangkan.

Ia bukan bermakna orang bukan Islam tidak ada hak atau jaminan; bahkan jaminan inilah yang membawa rahmat bagi alam seluruhnya.

Usaha menyuruh yang makruf dan mencegah yang mungkar mesti dilakukan bagi menyelamatkan negara dari kehancuran moral dan akhlak. Kuasa politik diperlukan bagi menyempurnakan perintah Allah ini.

Soalan 3:

Satu cadangan untuk memperkasakan parti PAS di peringkat cawangan.

Mahfuz Omar:

Kita perlu meningkatkan keupayaan mengurus kepada pemegang-pemegang jawatan – itu yang sangat-sangat penting untuk mereka dapat menyesuaikan diri dalam konteks negara moden supaya mereka memahami soal approach yang harus dilakukan.

Tuan Ibrahim:

Perlu diwujudkan satu mekanisme bagi menghubungkan antara cawangan dengan kawasan.

Oleh kerana hubungan rasmi antara cawangan dengan kawasan tidak dinyatakan secara jelas dalam struktur; maka dicadangkan sebuah Majlis Tindakan Kawasan (MTK) dibentuk; di mana mesyuarat bersama antara pimpinan kawasan dengan semua ketua dan setiausaha cawangan perlu diadakan samada bersifat dwi bulanan atau tri bulanan.

Ini perlu dilakukan agar maklumat dan pengarahan parti dapat disalur terus kepada cawangan dan dengan ini kita akan berjaya mengikuti perkembangan sesuatu cawangan serta dapat memperkasakan cawangan tersebut.

Salahuddin Ayub:

Ahli-ahli PAS perlu diberikan pengetahuan sebagai nilai tambah kepada asas perjuangan yang sedia ada. Untuk memperkasakan cawangan PAS, mereka harus lebih ke hadapan dalam menerajui pembaharuan yang dikehendaki masyarakat di keliling mereka.

Sumber: Harakah Daily

Gempa NZ: Wisma Putra buka bilik operasi

Gempa NZ: Wisma Putra buka bilik operasi
22/02/2011 6:32pm

KUALA LUMPUR 22 Feb. - Kementerian Luar telah menggerakkan Bilik Operasinya di Putrajaya bagi membolehkan orang ramai mendapatkan maklumat berhubung situasi terbaru gempa bumi di Christchurch, New Zealand.

Kementerian itu dalam satu kenyataan di sini hari ini berkata, bilik operasi itu boleh dihubungi menerusi nombor 03-88874570, 03-88874770, 03-88892746 dan 03-88892830.

Orang ramai boleh juga menghubungi Siti Jalilah Abd Manap, pegawai di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington, menerusi nombor 64-21-02102167 atau faks 64-43856973 dan emel: jpanz01@xtra.co.nz.

Suruhanjaya Tinggi itu sedang memantau keadaan dan sentiasa berhubung dengan persatuan pelajar Malaysia di Christchurch dan dengan pihak berkuasa New Zealand bagi mendapatkan maklumat terbaru dan nasihat sewajarnya.

Suruhanjaya itu telah menghantar pegawai-pegawai untuk membuka dan mengendali bilik operasi di Christchurch bersama Jabatan Pelajar Malaysia, kata kenyataan itu. - Bernama

Pemilihan kampus: Pro Mahasiswa kuasai lapan IPTA, luaskan pengaruhKUALA LUMPUR, 22 Feb — Calon-calon barisan Pro Mahasiswa mencatatkan prestasi lebih baik dengan menguasai lapan daripada 13 universiti yang mengadakan pilihan raya Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) semalam.

Berbanding sesi lalu, pilihan raya kali ini menyaksikan Pro Mahasiswa mencatatkan sejarah dengan menawan kepimpinan MPP di beberapa universiti selepas tempoh yang lama dikuasai Pro Aspirasi.

Ini termasuklah MPP Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Universiti Sains Islam Malaysia, Universiti Malaysia Sabah, Universiti Sains Malaysia kampus Kubang Kerian, Universiti Malaysia Sabah kampus Labuan dan Universiti Malaysia Kelantan.

Meskipun kedua-dua kumpulan itu bukan badan formal di pusat pengajian tinggi awam tetapi lazimnya mereka sinonim dengan arah aliran sokongan dan landskap politik di luar kampus.

Pro Mahasiswa dikaitkan dengan sokongan kepada pembangkang manakala Pro Aspiras lebih cenderung kepada parti pemerintah kerajaan pusat.

“Prestasi kali ini jauh lebih baik berbanding sesi pengajian lalu... bukan baik tetapi jauh lebih baik, khususnya di universiti-universiti awam yang berada di Lembah Klang,” kata anggota Majlis Tertinggi Solidariti Mahasiswa Malaysia, Hilman Idham kepada The Malaysian Insider hari ini.

“Pada sesi lalu kami kalah di Universiti Malaya dan Universiti Kebangsaan Malaysia, malah kalah teruk di Universiti Putra Malaysia dengan tujuh calon Pro Mahasiswa telah dibatalkan kelayakan... tetapi keputusan kali adalah sebaliknya,” kata beliau lagi.

Kali ini kata beliau, walaupun kalah di Universiti Putra Malaysia tetapi jumlah calon Pro Mahasiswa yang menang adalah seramai 11 orang.

Di universiti itu, calon Pro Aspirasi menang dengan majoriti besar apabila menguasai 32 kerusi termasuk lima kerusi umum.

Hilman yang juga pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia berkata, keputusan ini menunjukkan bahawa mahasiswa mahukan perubahan dalam banyak aspek membabitkan universiti-universiti awam termasuk berhubung cara pilihan raya kampus dikendalikan.

“Selain itu mereka sebagai pelajar universiti menyampaikan mesej yang jelas ekoran penindasan yang dilalui ketika pilihan raya kampus sesi lalu,” katanya yang turut menambah, kejayaan ini akan digunakan untuk meningkatkan kualiti perjuangan kepada komuniti pelajar negara ini.

Selain MPP Universiti Putra Malaysia, kumpulan Pro Aspirasi juga menguasai kepimpinan pelajar Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Sains Malaysia dan Universiti Teknologi Malaysia kampus Kuala Lumpur.

Calon-calon Pro Mahasiswa tidak bertanding di Universiti Teknikal Malaysia Melaka.

Hari ini pilihan raya kampus diadakan di Universiti Islam Antarabangsa dan Universiti Teknologi Mara.

“Kami yakin Pro Mahasiswa akan menang di UIA memandangkan setakat ini sudah pun memperoleh 14 kerusi tanpa bertanding,” kata Hilman
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...