11 Februari 2012

BBC MOHON MAAF: KONFLIK KEPENTINGAN OLEH KERAJAAN MALAYSIA- PERANAN APCO-FBC BENAR

BBC minta maaf siar program berbayar tentang MALAYSIA


BBC akan menyiarkan permohonan maaf ke seluruh dunia hari ini kerana telah mengkompromi integriti editorialnya melalui program-program yang terlibat dalam "skandal penetapan berita" baru-baru, demikian menurut laporan berita.

Hari ini akhbar Independent di UK melaporkan bahawa BBC World News akan menyiarkan permohonan maaf "dari Kuala Lumpur ke Khartoum" dalam empat slot masa.

Skandal itu melibatkan FBC Media (UK) yang telah didedahkan pada tahun lepas kerana telah menghasilkan program-program bagi pihak pelanggan berbayar, untuk membersihkan imej awam mereka.

"Syarikat itu telah menghasil lapan program untuk BBC mengenai Malaysia tetapi gagal mengisytiharkan bahawa ia telah dibayar £17 juta oleh kerajaan Malaysia untuk 'komunikasi strategik global'. Program-program tersebut termasuk liputan positif terhadap kontroversi industri minyak sawit Malaysia," lapor Independent.

Menurut laporan itu, siasatan terhadap skandal itu telah "membongkar 15 pelanggaran garispanduan editorial" yang mana lapan daripadanya adalah berkaitan dengan program FBC di Malaysia.

Permohonan maaf itu, menurut laporan itu lagi, akan berbunyi:

"Dalam kes lapan program lain, yang semua memaparkan tentang Malaysia, kami mendapati bahawa syarikat produksi tersebut yang menghasil program berkenaan, nampaknya mempunyai hubungan kewangan dengan kerajaan Malaysia.

"Ini bermakna terdapat potensi konflik kepentingan, walaupun BBC tidak menyedarinya apabila program disiarkan."


LAPURAN PERMOHON MAAF BBC MENGESAHKAN DAKWAAN PAKATAN MENGENAI PENGGUNAAN WANG RAKYAT UNTUK MENAIKAN IMEJ PM NAJIB.

KEADILAN bongkar peranan APCO-FBC Media naik imej Najib

KUALA LUMPUR: KEADILAN akan terus membongkar isu penggunaan wang rakyat bagi meningkatkan imej Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, menjelang pembentangan belanjawan 2012 Oktober depan.
Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution berkata demikian ketika ditanya mengenai bayaran RM57 juta oleh kerajaan Malaysia kepada firma penerbitan TV dan komunikasi strategik Britain, FBC Media.

“Kita menjangka akan ada perkembangan terbaru mengenai perkara ini menjelang Bajet 2012. Kita akan terus memantau isu ini secara dekat dan akan membuat pendedahan-pendedahan baru yang lebih sensasi,” kata Saifuddin.Menurut Saifuddin, pendedahan tersebut berkisar mengenai kontrak antara FBC Media dan APCO Worldwide, syarikat perunding Israel yang turut terlibat dalam mempromosi imej Najib sebelum ini.“Ini merupakan sumber yang diperolehi dari Parlimen. FBC Media lebih awal menggunakan khidmat Apco, berbanding kerajaan Malaysia dengan jumlah USD 70,000,”

“Kerajaan Malaysia kemudiannya membayar Apco sebanyak RM 77 juta. Perkara ini didedahkan Ketua Pembangkang (Datuk Seri Anwar Ibrahim) di Parlimen,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Machang.FBC Media, yang berpangkalan di United Kingdom dilantik kerajaan Malaysia untuk menerbitkan program TV berkaitan Malaysia, ketika pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi.
Program- program berkenaan kemudian ditayangkan syarikat penyiaran antarabangsa seperti CNBC (Consumer News and Business Channel), CNN (Cable News Network) dan BBC (British Broadcasting Corporation).

Kerajaan Persekutuan pula membayar RM57.68 juta kepada FBC Media antara tahun 2008 dan 2009, manakala kerajaan Sarawak membelanjakan RM15 juta setahun untuk tujuan itu.
“Perkara ini memalukan Malaysia dan menjatuhkan imej kerajaan. Mereka tuduh (ketua pembangkang) Datuk Seri Anwar bayar CNN untuk diwawancara dalam rancangan ‘Connect The World’ dan CNN nafikan.“Sebaliknya yang terdedah ialah kerajaan Malaysia bayar kepada FBC Media untuk melobi agar Najib muncul di CNBC, CNN dan BBC. Ini menyalahi etika kewartawanan,” kata Saifuddin
.

PRU13 : ISU RASUAH AKAN JATUHKAN BN, KATA DAIM

PRU13: BN perlu sedia lawan isu rasuah, kata Daim


Pada akhir 2007, bekas menteri kewangan dan bekas bendahari agung Umno itu telah meramalkan Pulau Pinang, Selangor dan Kedah akan menerima nasib seperti Kelantan yang dikuasai PAS pada 1990. Ramalan itu menjadi kenyataan dengan lima negeri dikuasai pembangkang termasuk Perak dan BN kehilangan majoriti tradisi dalam pilihan raya umum 2008 yang disifatkan sebagai tsunami politik.

Kenyataan beliau pada Mac 2011, Daim meramalkan bahawa BN akan mencatatkan prestasi lebih baik dalam pilihan raya umum ke-13, yang dijangka diadakan tahun lalu, tetapi pastinya tidak lebih buruk berbanding kedudukan tiga tahun lalu.


Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin menggesa anggota parti komponen Barisan Nasional (BN) supaya bersatu padu dan bekerja keras untuk memperoleh kemenangan pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13).Bekas Bendahari Umno selama 17 tahun itu berkata kemenangan parti pembangkang pada pilihan raya umum lalu bukan kerana parti tersebut kuat tetapi kelemahan BN yang tidak bersatu padu.Katanya dengan perpaduan, tidak mungkin parti akan kalah pada pilihan raya umum akan datang.

"Kalau ahli parti tidak ada disiplin, hancurlah parti, sebab itu pada pilihan raya 2008, banyak kerusi tumbang. Bukan kerana parti pembangkang kuat tetapi kelemahan kita kerana kita tidak bersatu padu."Yang penting, kita buat siasatan mengapa kita kalah dan selepas itu ambil tindakan supaya perkara seperti itu tidak berlaku lagi. Saya percaya, jika kita bersatu padu menentang pembangkang, Insya-Allah, kita akan berjaya," katanya pada majlis Tun Daim bersama BN Lembah Pantai di sini, semalam.

Daim juga berkata BN mampu untuk memenangi kembali Lembah Pantai jika semua anggota parti bersatu padu dan memberi sokongan kepada calon yang dipilih mewakili kawasan berkenaan.Katanya, BN akan dapat menentang pakatan pembangkang kerana parti sentiasa berjuang dengan polisi tertentu dan akan memperoleh kemenangan jika mendapat sokongan dan tiada unsur sabotaj.

Beliau juga berkata isu rasuah, ekonomi, inflasi dan kepimpinan adalah antara perkara yang dijangka menjadi bahan untuk berkempen pada PRU-13.Katanya, parti pembangkang akan memainkan isu rasuah dan kerajaan perlu mengambil langkah untuk menjawab isu tersebut dengan kadar segera.

"Golongan muda sekarang akan bertanya kenapa kerajaan tidak mengambil tindakan yang tegas terhadap isu rasuah. Selain rasuah, ialah soal pembaziran.Ini isu yang akan dibangkitkan oleh pembangkang dan BN mesti jawab dan kalau boleh, jawab sekarang," katanya.

Daim berkata kerajaan juga perlu mengambil berat berhubung soal inflasi yang boleh menjadi beban kepada rakyat kerana ia berkaitan dengan harga barangan.Bagaimanapun, katanya dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan adalah baik dan dilaksanakan dengan sempurna.

NAJIB DIMINTA SELESAIKAN KEMISKINAN DI PEKAN


PEKAN- Daripada terus menabur janji merata-rata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak diingatkan agar tidak lupa menangani kemiskinan melampau di kawasan parlimennya sendiri.

Yang Dipertua PAS Kawasan Pekan, Ustaz Abu Kassim Manaf berkata, antara kawasan yang paling daif keadaan ekonomi dan sosialnya di sini ialah di Kuala Pahang.

Tambah Abu Kassim, meskipun penduduknya merupakan warga tempatan namun keadaan hidup, ekonomi dan sosial mereka tidak sebaik nasib ‘penduduk import’ orang Kemboja di kampung Tanjong Agas dan orang Myanmar di Sungai Miang.

“Kebanyakan mereka nelayan dengan pendapatan tak tetap dan rezeki menyara keluarga bergantung kepada hasil laut yang tidak menentu, ditambah pula musim tengkujuh selama tiga bulan.
“Sekarang ini tiap-tiap hari orang Kuala Pahang datang minta bantuan di Pusat Khidmat PAS Pekan, ini mumbuktikan kerajaan dan ahli parlimennya sendiri gagal membela nasib mereka.
“Nasib mereka tak terbela sejak berpuluh tahun sedangkan kelompok inilah yang memenangkan Umno dan BN selama ini,” katanya.

Difahamkan, pernah Umno menjalankan program ‘Gempur Kemiskinan’ dengan inisiatif mewujudkan pusat jahitan semasa Najib menjadi Timbalan Perdana Menteri. Namun tiada perubahan yang dicapai dan penduduk terus dibelenggu kemiskinan jauh sekali daripada hidup selesa.Tinjauan Harakahdaily ke lokasi baru-baru ini mendapati keadaan penempatan penduduk tidak menggambarkan berada di kawasan Perdana Menteri kerana rumah yang buruk dan berhimpit-himpit sehingga menyakitkan mata.

Menurut penduduk, kerajaan telah beberapa kali berjanji terutama menjelang pilihan raya untuk membina kediaman tersusun yang tidak jauh dari sini. Malangnya sehingga hari ini, di lokasi tersebut hanya tapak sahaja yang ada.Tambah mereka lagi, ketika Tun Razak menjadi Ahli Parlimen Pekan atas usaha beliau telah membina perumahan kos rendah rakyat di Kuala Pahang pada tahun 1969 dengan bayaran sebanyak RM10 sebulan. Manakala rumah pemindahan banjir pula penduduk membayar RM15 sebulan pada tahun 1971.

Apa yang mengecewakan mereka, pada zaman Najib menjadi ahli parlimen dan Perdana Menteri ini tiada usaha serius untuk mengubah nasib mereka.Bagi menambah pendapatan penduduk, kerajaan juga telah membina kolam simen yang besar untuk mereka memelihara ikan terutama pada musim tengkujuh. Namun setakat ini tiada ikan yang diisi.

Abu Kassim berkata, di Kuala Pahang masyarakatnya tidak tersusun sebab itu selain daripada masalah ekonomi, keadaan sosial di sini juga teruk dengan penagihan dadah dan gejala anak luar nikah.“Itu yang kami kesal sedangkan Parlimen Pekan sudah melahirkan dua Perdana Menteri, tiga Menteri Besar dan dua Timbalan Menteri Besar. Tetapi nasib penduduk Kuala Pahang tidak berubah,” katanya.

Perdana Menteri yang berasal dari Pekan ialah Tun Razak Hussein dan anaknya Najib. Manakala Menteri Besar Pahang yang datang dari daerah ini ialah Datuk Mohamad Jusoh, Najib dan Tun Khalil Yaakob.Timbalan Menteri Besar pula ialah Datuk Abdul Rashid Abdul Rahman dan Datuk Abdul Jabbar Ibrahim.

Dewan Undangan Negeri Kuala Pahang (kini Peramujaya) pernah dimenangi PAS pada pilihan raya umum (PRU) 1999 melalui Mohd Iqbal Hamdy Rusdi. Sementara Najib pula hanya menang tipis pada tahun tersebut dengan majoriti 241 undi.

“Sekarang ini Najib dan pemimpin Umno lain berjanji di negeri-negeri seperti Selangor dan Kelantan jika pilih BN semua masalah akan selesai. Kami minta selesaikanlah dulu masalah di Kuala Pahang ini,”
tegas Abu Kassim

Berapa lagi perjanjian pinjaman seperti NFC?


Saya merujuk kepada kenyataan Wan Shahinur Izmir Salleh, Ketua Pegawai Eksekutif NFC yang mendakwa bahawa perjanjian pinjaman RM250 juta yang dimeterai NFC dan Kerajaan Malaysia tidak menetapkan syarat bagaimana wang tersebut boleh digunakan. NFC menggunakan alasan itu untuk menggunakan wang tersebut bagi tujuan peribadi termasuklah mengumpulkan harta yang mahal seperti kondominium, tanah dan kereta mewah.

Pengakuan ini menimbulkan seribu satu persoalan baru:

1. Apakah hak menteri-menteri terbabit meluluskan pemberian wang sejumlah RM250 juta kepada keluarga menteri untuk dibelanjakan sesuka hati mereka?

2. Bagaimanakah dasar memberikan pinjaman yang longgar begini boleh menjamin projek negara seperti Pusat Fidlot Kebangsaan dapat dilaksanakan dengan berkesan?

3. Berapa banyak lagi perjanjian-perjanjian pinjaman seperti ini yang memberi kebebasan sepenuhnya kepada peminjam membelanjakan wang rakyat telah diberikan kepada syarikat-syarikat dan orang peribadi yang ada kaitan dengan pimpinan kerajaan?

4. Apakah pemilik dan pengurusan NFC yang terdiri dari kaum keluarga Shahrizat Jalil memberikan jaminan peribadi (personal guarantee) dan mencagarkan harta peribadi mereka sebagai sebahagian dari syarat perjanjian pinjaman?

Untuk merungkai segala persoalan ini, saya mengesyorkan supaya Najib Razak dan Muhyiddin Yassin mengarahkan Kementerian Kewangan, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan NFC mendedahkan sepenuhnya perjanjian pinjaman RM250 juta itu kepada umum supaya rakyat dapat menghakimi kewajaran kerajaan meluluskan pinjaman dengan syarat yang sebegitu longgar.

Pendedahan ini juga mengukuhkan lagi gesaan Pakatan Rakyat bahawa sebuah Suruhanjaya Siasatan Diraja perlu ditubuhkan untuk menyiasat skandal NFC kerana penyelewengan dan kecuaian yang berlaku melibatkan pimpinan tertinggi negara.

NAJIB 2 WAJAH, BELAKANG ORANG ISLAM SOKONG ISRAEL

Rakan dagang Israel identiti sebenar Najib


KUALA LUMPUR, 10 Feb: Tindakan kerajaan Umno menyertai sekatan dagang terhadap Iran sambil menjadi rakan dagang penting Israel adalah identiti sebenar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

"Itulah identiti sebenar Najib dan Umno. Di hadapan rakyat beragama Islam mereka bercakap tentang Islam. Di belakang rakyat beragama Islam, mereka jadi rakan dagang penting Israel.

"Bukan setakat itu sahaja, kerajaan Najib dan Umno juga menjadi pecacai Israel apabila menyertai sekatan dagang terhadap Iran," katanya.

Bagi Mohamad, apa yang berlaku itu tidak sedikit pun memeranjatkan walaupun mencabar dan mencalar maruah umat Islam di negara ini.

"Selama ini pun, siapakah di hadapan umum bertempik kononnya sebagai pejuang Melayu dan mengapi-apikan perkauman tetapi pada masa yang sama menjadi pecacai tauke-tauke termasuk tauke judi yang menjadi tempat mereka mengemis rasuah.

"Semua orang yang mengikuti perkembangan politik negara ini tahu perkara itu," kata beliau.

Beliau berkata, selain laporan terbaru mengenai tindakan kerajaan Umno menyekat pembekalan minyak sawit kepada Iran dalam tindakan menyertai sekatan dagang terhadap negara itu, tahun 2010 lalu Malaysia juga dilaporkan menyekat penjualan gas gasolin kepada Republik Islam itu atas titah perintah Amerika Syarikat.

Menurut Mohamad, sikap pro Israel kerajaan Umno telah lama dan berkali-kali terserlah antaranya ialah tindakan menamatkan kontrak wakil tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Vienna.

Dalam peristiwa yang jelas membuktikan ketaatan kerajaanUmno kepada Amerika Syarikat yang menjadi penaung utama Israel, perkhidmatan wakil tetap tersebut, Datuk Mohamad Arshad Hussain ditamatkan setelah dipanggil balik oleh Kementerian Luar.

Menurut laporan Bernama, beliau dipanggil balik "bagi perbincangan selepas undi Malaysia pada mesyuarat Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) bercanggah dengan prosedur kerajaan".

Pada mesyuarat itu, Malaysia bersama-sama dengan Cuba dan Venezuela, telah mengundi tidak menyokong resolusi menuntut Iran membekukan program penguraian uranium.

Mohamad Arshad juga adalah pengerusi lembaga gabenor IAEA yang dilantik.

"(Tun) Dr Mahathir (Mohamad) sendiri mengakui pemecatan Mohamad Arshad mempunyai kaitan dengan keengganannya menyokong resolusi menuntut Iran membekukan program nuklear," kata Mohamad (gambar).

Pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin sebelum ini mendedahkan bahawa Israel adalah salah satu rakan dagang penting kerajaan Umno termasuk dalam pemasaran minyak sawit.

Pada hari yang sama juga Reuters melaporkan bahawa sejak tahun lalu lagi Malaysia menghentikan bekalan minyak sawit kepada Iran sebagai salah satu tindakan menyertai sekatan dagang terhadap Iran.

Sekatan dagang terhadap Iran diterajui dan dipaksakan oleh Amerika dan Israel berikutan tindakan Republik Islam itu memajukan tenaga nuklear.

Walaupun telah dibuktikan tindakan Iran memajukan kuasa nuklear tidak digunakan sebagai senjata, Amerika dan Israel yang disertai kuasa-kuasa Barat dan negara-negara yang berada di bawah telunjuk Amerika tetap menentang habis-habisan usaha itu.

10 Februari 2012

SAH RAJA PETRA SUDAH GILA!!!

RPK Naikkan Isu Lama Untuk Menangkan Najib


Hairan seratus kali hairan. Semenjak 2009 lagi, pengurusan KSSB dipantau oleh kedua-dua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) serta Transparency International (TI).

Malahan, dua orang ahli lembaga pengarah KSSB dilantik oleh SPRM sendiri.

Dengan tuduhan rasuah ini, maka sekaligus Raja Petra menuduh SPRM dan TI terlibat di dalam melindungi rasuah.

Sahlah, Raja Petra dah sewel dan kewarasannya sudah hilang.

Nasihat saya kepada Raja Petra, kalau dah gian sangat untuk membodek Najib Tun Razak, janganlah sampai terdedah kebodohan diri sendiri.


(Kenyataan Rasmi Pejabat Menteri Besar Selangor berkaitan tuduhan liar Raja Petra Kamaruddin terhadap pengurusan pasir)

Operasi KSSB Dipantau Transparency International & SPRM sejak 2009

Kerajaan Negeri Selangor telah mengambil inisiatif bagi memastikan Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB), syarikat milik penuh Kerajaan Negeri, diuruskan secara telus dan bertanggungjawab.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pegawai-pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah dibenarkan memasuki secara bebas ke pejabat KSSB sejak 2009 untuk menjalankan siasatan sekiranya perlu.

"Ketika KSSB dikritik pada 2009, saya telah mengadakan perjumpaan dengan pegawai-pegawai kanan SPRM diketuai Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan), Datuk Sutinah Sultan dan menawarkan mereka untuk menempatkan pegawai-pegawai di pejabat KSSB.

"SPRM menerima menerima tawaran ini dan sejak itu pegawai dan kakitangan SPRM bebas keluar masuk ke pejabat KSSB," katanya ketika mengulas dakwaan rasuah melibatkan operasi pasir di Selangor yang disiarkan di sebuah laman blog.

Menteri Besar berkata, semua transaksi perniagaan pasir di Selangor dipantau Transparency International dan dua pengarah bebas badan itu juga dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah KSSB sejak tahun lalu.

"Kita meminta Transparency International mencalonkan dua nama untuk dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah KSSB kerana kita berpendapat, sekiranya lantikan dibuat oleh kerajaan negeri, individu berkenaan mungkin tidak berlaku bebas.

"Transparency International telah melantik Chong Seng Gee dan Sabtu Md Ali untuk menduduki jawatan Ahli Lembaga Pengarah KSSB sejak tahun lalu," katanya sambil menambah, KSSB juga diaudit setiap suku tahun oleh juruaudit bebas.

Menteri Besar berkata beliau tidak akan menghalang sesiapa yang ingin memberi maklumat mengenai rasuah dan salah guna kuasa dalam pentadbiran Kerajaan Negeri dan anak-anak syarikat.

"Kita bersedia menerima maklumat daripada orang ramai untuk membantu Kerajaan Negeri dan anak syarikat supaya lebih telus dan bertanggungjawab. Kita serius membanteras rasuah dan kerana itu kita telah mengambil langkah-langkah tertentu sejak beberapa tahun lalu."

Terdahulu, Menteri Besar menyampaikan Sijil Layak Menduduki (CF) kepada hampir 600 pemilik rumah kos rendah Taman Ukay Indah, Sungai Sering, Hulu Klang, yang disiapkan Kerajaan Negeri selepas terbengkalai sejak sembilan tahun lalu.

"Ini adalah salah satu projek perumahan terbengkalai yang telah kita baik pulih, Sejak mengambil alih Selangor pada Mac 2008 lebih 10,000 pembeli rumah terbengkalai telah menerima rumah mereka. Ada beberapa lagi projek terbengkalai yang 90 peratus telah siap termasuk Sungai Berembang dan Ukay Bistari di Hulu Klang," kata beliau.


Dikeluarkan oleh

SEKRETARIAT AKHBAR
PEJABAT DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

POLIS TOLAK DAKWAAN RPK

Polis Belum Dapat Kaitkan Kematian Patrick Wong Dengan Isu Pasir


KUALA LUMPUR: Siasatan polis setakat ini tidak dapat mengaitkan kematian bekas Presiden Persatuan Pemborong Binaan Malaysia (MBAM) Datuk Patrick Wong Kie Yik dengan dakwaan penyelewengan pasir di Selangor.

Justeru, Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar meminta penulis blog Raja Petra Kamarudin, yang mendakwa Wong mati di tangan pembunuh upahan dan bukan akibat rompakan, agar mengemukakan bukti bagi membantu siasatan polis.

"Setakat ini siasatan tidak menunjukkan kes (kematian) itu ada kaitan dengan isu pasir di Selangor," katanya ketika mengulas artikel bertajuk "Episode 2: The Murder of a Whistleblower" yang disiarkan Raja Petra menerusi portal Malaysia Today.

Khalid berkata sehingga kini, polis telah menahan dan menyoal siasat seorang lelaki yang dipercayai terbabit dalam kes tiga lelaki bersenjata menceroboh kediaman Wong di Bukit Bandaraya, Bangsar pada 19 Nov 2009 serta menyebabkan Wong terjatuh dari tingkat dua kediamannya.

Bercakap kepada pemberita selepas majlis Sambutan Maulidur Rasul di Bukit Aman, di sini Jumaat, beliau berkata lelaki itu kini ditahan di Pusat Tahanan Simpang Renggam, Johor kerana menyamun dan polis belum mempunyai bukti cukup untuk mendakwanya di mahkamah.

"Kita masih lagi mencari dua lagi suspek yang terbabit di dalam kes itu," katanya.

Menerusi artikel itu, Raja Petra membangkitkan persoalan berhubung kematian Wong, dan mendakwa ahli pernigaaan tersebut mengumpulkan maklumat mengenai skandal perlombongan pasir di Selangor sejak beberapa tahun sebelum kematiannya.

Pada Khamis, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Polis Persekutuan Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata kes kematian Wong diklasifikasikan sebagai kes bunuh sejak awal lagi.

"Jika ada maklumat baru yang ada dapat tunjukkan kes itu berkait maka bagi maklumat dan polis sedia siasat," kata Khalid yang turut menyifatkan tindakan pihak tertentu membuat dakwaan berdasarkan andaian sebagai tidak wajar kerana hanya menyukarkan siasatan polis yang memerlukan bukti kukuh. - BERNAMA

Isu pasir: SPRM sudahpun siasat saya tahun 2010, kata ADUN PKR

ADUN Batu Caves Amirudin Shaari berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telahpun menyoal-siasatnya mengenai dakwaan hubungannya dengan sindiket perlombongan pasir haram pada tahun 2010.

Mengulas isu itu yang dibangkitkan oleh penulis blog Raja Petra Kamaruddin, Amirudin berkata badan anti-rasuah itu tidak memintanya untuk kembali sejak beliau disiasat pada 2010.

"Ini isu lama. Saya berikan kenyataan saya kepada SPRM pada Julai 2010 mengenai surat sokongan yang dikeluarkan. Apabila saya bertanya kepada mereka apakah saya perlu kembali mereka berkata, 'Jika mahu, boleh tetapi kita mempunyai kes lain untuk disiasat '.

"Mereka tidak hubungi saya sejak itu," katanya ketika dihubungi Malaysiakini, semalam.
Dalam blog terbarunya, Raja Petra menuduh Amirudin dan ADUN Seri Muda Shuhaimi Shafie terbabit dalam rasuah perlombongan pasir yang melibatkan syarikat Double Dignity (M) Sdn Bhd.

Raja Petra mendakwa kedua-dua wakil rakyat PKR itu adalah pengarah syarikat berkenaan dan menerima elaun bulanan sebanyak RM5, 000.

Beliau juga memuat-naikkan satu salinan surat dari Amirudin kepada Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) - syarikat kerajaan negeri Selangor yang mengendalikan perlombongan pasir di negeri itu - untuk menyokong permohonan Double Dignity bagi mendapatkan kontrak perlombongan pasir.

"Tetapi jika anda lihat dokumen yang Raja Petra 'dedahkan' itu, ia jelas menunjukkan bahawa saya kata saya beri sokongan terhadap permohonan selagi ia mematuhi prosedur dan undang-undang yang ditetapkan. Saya jelas tentang itu.

"Saya tidak tolak permohonan rakyat apabila mereka minta surat sokongan dan amalan Pakatan Rakyat adalah untuk menyatakan bahawa sokongan adalah dengan syarat bahawa semua prosedur dipatuhi. Ada juga yang permohonan mereka ditolak walaupun berserta surat saya," katanya.

Dakwat kekal untuk p'raya diwarta minggu depan


Peraturan baru untuk melaksanakan penggunaan dakwat kekal dalam pilihan raya akan diwartakan Rabu depan, mewajibkan ia digunakan dalam pilihan raya umum akan datang.

Perkara itu diumumkan oleh pengerusi Jawatankuasa Pilihan Parlimen (PSC) bagi pembaharuan pilihan raya, Datuk Seri Maximus Ongkili (kanan).

"Ia akan diwartakan pada 15 Februari dan sedia untuk dilaksanakan," katanya dalam sidang akhbar di bangunan Parlimen selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa itu petang ini.

Ahli Parlimen Rasah, Anthony Loke, yang merupakan salah seorang ahli jawatankuasa tersebut, memberitahu pemberita selepas sidang akhbar tersebut bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mula melatih kakitangannya menggunakan dakwat kekal mulai bulan Mac.

09 Februari 2012

SUHAIMI DAN AMIRUDIN JAWAB TUDUHAN RAJA PETRAAhli Dewan Undangan Negeri Sri Muda, Suhaimi Shafiei dan rakannya yang juga ADUN Batu Caves, Amirudin Shari sebentar tadi menjawab tuduhan yang dikeluarkan blogger dalam pelarian, Raja Petra Kamaruddin mengenai skandal penjualan pasir di Selangor.

Suhaimi ketika dihubungi mendakwa kesemua fakta dan keterangan yang dikeluarkan Raja Petra sudah diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada tahun 2010 lagi selain mendakwa isu itu satu bentuk taktik kotor permainan Umno-APCO untuk merampas Selangor dari tangan Pakatan Rakyat.

Amirudin pula dalam komennya berkata kontraktor yang didakwa menyerahkan pembayaran elaun sebanyak RM5 ribu pula, kesemua surat sokongan dan dokumen lain yang berkaitan telah diserahkan kepada SPRM tetapi sehingga kini langsung tiada petunjuk baru sama ada berlaku siasatan atau pendakwaan rasmi ke atas mereka berdua.

Kumpulan Semesta Sdn. Bhd. yang dilantik kerajaan negeri Selangor juga sudah memberikan kesemua dokumen yang berkaitan dengan proses pengeluaran permit pasir serta nama-nama individu yang menerima permit kepada SPRM namun sehingga kini masih belum ada perkembangan lanjut.

Suhaimi pula menyiaftkan Raja Petra sebagai pakar muslihat atau "spin doctor" kerana sanggup mendedahkan skandal penjualan pasir ini walaupun ia sudah diserahkan kepada SPRM untuk tindakan susulan

MINYAK SAWIT : MALAYSIA JUAL KE ISRAEL DAN SEKAT KE IRAN

Bekalan minyak sawit ke Iran 'disekat'

KUALA LUMPUR - Para pengeksport minyak sawit negara terpaksa menghentikan bekalan 30,000 tan bahan tersebut yang dibeli setiap bulan oleh Iran daripada para pengeluar Asia Tenggara berikutan kekangan baharu Tehran dalam prosedur pembayaran, demikian menurut dua sumber dagangan.

Pemberhentian dalam eksport minyak sawit negara telah bermula sejak akhir tahun lalu, merupakan langkah terkini bagi memujuk Iran untuk tidak meneruskan pelancaran program senjata nuklear.

Sekatan itu, yang dimulakan oleh Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah (EU) telah menjadikan ia sukar bagi pembeli minyak sawit Iran untuk menggunakan surat-surat kredit dan membuat pembayaran melalui orang tengah di Emiriah Arah Bersatu kepada pengeksport Malaysia.

Malaysia adalah negara kedua minyak sawit dunia, turut menghasilkan biodiesel untuk minyak masak dan bahan-bahan kek.

''Kebanyakan syarikat yang menjual minyak sawit kepada Iran telah berhenti berbuat demikian pada akhir tahun lalu,'' menurut seorang pedagang yang terlibat secara langsung dalam dagangan tersebut.

Menurut beliau, pembayaran dilakukan melalui pihak ketiga dan tidak ada seorang pedagang mahu mengambil risiko menghantar kargo ke Iran dengan situasi politik yang tegang, kata sumber yang enggan dikenali itu.

Kementerian Komoditi dan Majlis Minyak Sawit Malaysia tidak dapat dihubungi untuk membuat penjelasan mengenai perkara itu.Amerika Syarikat telah mengenakan sekatan terhadap Tehran mulai tahun ini, dengan menyasarkan institusi kewangan yang berurusan dengan bank pusat, dengan harapan untuk mengekang pendapatan minyak Iran.

Iran mempunyai 74 juta penduduk, mendapati sukar untuk menyalurkan mata wang yang kukuh daripada eksport minyak sawit - penyumbang utama mata wang asing yang diperlukan bagi membayar penghantaran makanan dan import-import lain.

Para pembeli Iran juga gagal membuat pembayaran bagi 200,000 tan beras daripada pembekal utama di India, menurut pengeksport dan pengilang beras.Para pedagang Ukraine dan Eropah berkata, mereka tidak lagi melakukan penghantaran bijirin ke Iran disebabkan kesukaran pembayaran, menurut menteri perladangan negara-negara itu.

Malaysia mengeksport kira-kira separuh daripada keperluan minyak sawit Iran dan tahun lalu mengeksport 342,256 tan komoditi itu, menjadikan negara sebagai pembekal utama, bersama Indonesia - pengeluar utama minyak sawit dunia.- REUTERS

Hipokrit ! Malaysia bekal minyak sawit ke Israel

Kenyataan Terbuka
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)-8 Febuari 2012

REGIM HARUS TAMPIL PERJELAS DAGANGAN SAWIT DENGAN ISRAEL

1. SAMM dengan ini menegaskan semula pendirian SAMM iaitu tidak mengiktiraf kewujudan negara Israel. Umat Islam wajib menentang Israel kerana isu penjajahan kiblat pertama umat Islam (al Aqsa) namun semboyan penentangan kepada Israel ini melangkaui isu agama dan harus disambut oelh semua kerana ia isu kezaliman dan penindasan serta penjajahan moden dengan mewujudkan negara haram Israel.

2. Isu hubungan Malaysia - Israel ini kembali menjadi perhatian apabila media milik Umno dan para pemimpinnya sedang giat menggunakan petikan kata-kata Anwar di WSJ yang berbunyi "I support all efforts to protect the security of the state of Israel" untuk melakukan serangan bertubi pada beliau sebagai penyokong zionis.

Ketua Umum PKR itu turut mengeluarkan satu kenyataan mengecam pihak-pihak yang memutarkan kenyataannya dan menjelaskan bahawa beliau ada menegaskan bahawa kemahuan dan hak rakyat Palestin mesti dibela dan itu merangkumi hak untuk mendirikan negara sendiri serta tidak terus dizalimi ketika ditemubual oleh WSJ pada hari Khamis, 26 Januari 2011.

“Saya juga mengungkapkan bahawa jika syarat ini dipenuhi maka wajarlah hak rakyat Israel juga dihormati,” kata beliau, sambil menegaskan bahawa pendirian beliau selari dengan Resolusi 1397 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Inisiatif Keamanan Arab (Arab Peace Initiative) yang berteraskan Penyelesaian Dua Negara atau lebih dikenali sebagai Two-State Solution.
Dokumen rasmi kastam yang mencatat antara hubungan dagang Malaysia - Israel

2. Malaysia sebelum ini secara hipokrit telah menipu rakyat Malaysia kononya negara ini tidak lansung mempunyai hubungan dengan Israel. Hipokrasi pemerintah negara telah dirobek apabila 7 November lepas melalui sidang Dewan Rakyat, SAMM den gan kerjasama dan melalui YB Er Teck Hwa, ahli Parlimen DAP Bakri telah membangkitkan persoalan mengenai hubungan dagang Malaysia - Israel. Tidak boleh lari dari soalan yang turut disertakan dokumen beberapa borang kastam yang menjadi dokumen rasmi penghantaran/penerimaan barang dagangan Israel-Malaysia akhirnya YB Mukhriz Timbalan Menteri kemneterian Perdagangan Antarabangsa (MiTi) terpaksa mengakui bahawa hubungan dagang memang wujud tetapi hanya
dagangan 'terkawal' melibatkan syarikat asing (Multi Nasional Company-MNC) yang beroperasi di negara ini. Ini kononya terpaksa diberi kebenaran atas menjaga kepentingan pelabur yang datang ke Malaysia. Mukhriz menyatakan selain dari itu tidak ada lansung hubungan dagang. Menteri (MiTi) YB Mustafa Mohamad lansung diam dan tidak berani memberikan kenyataan mengenai perkara ini. (klik sini)
keratan borang JK 69 yang mempunyai pengesahan Kastam dan MiTi membuktikan kemasukan barang dari Israel untuk dipasang dalam negara sebelum dijual semula ke luar negara dari Malaysia.

3. Tidak berpuas hati Er Teck Hwa bangun mencelah beberapa kali dengan menyebut
kan ia bukan transaksi biasa. Er mendedahkan kewujudan borang JK 69 yang menunjukkan syarikat yang beroperasi di Malaysia mengambil barang (tidak siap) dari Israel dan kemudian memasangnya di kilang di Malaysia kemudian menjualnya sebagai produk dari Malaysia. Maka secara tidak lansung barangan Israel berjaya sampai dipasarkan ke negara yang memboikot Israel dengan bantuan Malaysia. Panik dan tidak mampu menjawab pendedahan Er Teck Hwa
yang dibantu SAMM maka hasilnya Er Teck Hwa diarahkan keluar dari dewan.

sidang media SAMM 8 Feb 2012, 11.30 pg, di P.Pinang menunjukkan kepada wartawan dokumen yang mengaitkan penghantaran minyak sawit dari Malaysia ke Israel

4. Terbaru SAMM telah menemui beberapa dokumen membuktikan bahawa wujud hubungan dagang lain secara terus dan melibatkan syarikat Malaysia. Dua dokumen 'Booking Conformation' melibatkan dua syarikat dari berpengkalan di Johor telah didapati menghantar minyak sawit dari Pasir Gudang dan Tanjung pelepas terus ke Ashdod iaitu pelabuhan terbesar Israel yang terletak 40 km dari Tel Aviv.

5. Dokumen ini telah didedahkan kepada wartawan dalam sidang media 8 Febuari 2012, 11.30 pagi di Komtar, Pulau Pinang.

6. Melalui carian di laman rasmi salah satu syarikat tersebut ada kaitan dengan Felda. Persoalanya adakah minyak hasil sawit peneroka Felda turut terlibat dihantar ke Israel ?

7. Hasil dari dokumen yang berjaya di akses menunjukkan tidak kurang dari 100 metrik tan Malaysia membekalkan minyak sawit ke Israel. SAMM yakin jumlahnya lebih dari itu kerana terdapat banyak penghantaran tetapi sehingga kini SAMM cuma mempunyai dokumen membuktikan dua penghantaran dan menurut sumber ada lebih dari dua penghantaran setiap bulan.
Rakyat sering di dera dengan putus bekalan minyak sawit di pasaran tempatan tetapi dalam pada masa itu negara terus membekalkan minyak sawit lebih dari cukup untuk Israel

8. Jumlah penghantaran yang banyak ini bukan sahaja cukup untuk kegunaan domestik Israel, tetapi menyebabkan Israel mampu memasarkan semula minyak sawit. Malah sudah ada usaha Israel menyimpan stok minyak sawit dan jika ini tidak dikawal maka Israel pasti mampu menjadi antara pemain utama pasaran hadapan sawit maka ekonomi negara pasti terancam apabila Israel boleh mengawal harga. Banyak kali rakyat negara didera kerana kehabisan minyak sawit dipasaran tetapi dalam pada masa yang sama Malaysia dengan 'selamba' membekalkan minyak sawit ke Israel.

Utusan Malaysia sebelum ini sudah melaporkan bagaimana kapal mengibarkan bendera Israel disambut di pelabuhan negara, kali ini bukan sekadar kapal tetapi ada bukti kehadiran pihak berkuasa Israel sendiri ke dalam negara bagi memastikan kualiti dan keselamatan Minyak Sawit untuk dihantar ke Israel

9. Lebih memeranjatkan terdapat bukti bergambar yang membuktikan 'pihak kerajaan' Israel juga telah hadir ke kawasan pelabuhan Malaysia untuk memastikan 'keselamatan' dan 'kebersihan' minyak sawit yang dihantar. Bagaimana ini boleh berlaku sedangkan Malaysia diwajahkan langsung tidak punya hubungan dengan Israel ? Ternyata regim ini 'munafik' !

10. Satu surat rasmi akan dihantar ke MiTi untuk meminta penjelasan mengenai perkara ini. SAMM menuntut regim tampil memberikan penjelasan dan menghentikan segera semua bentuk hubungan dagang dengan Israel serta meminta maaf kepada rakyat Malaysia dan Palestin kerana sikap hipokrit Malaysia.

11. Mengikut laporan Kesatuan Eropah Malaysia merupakan negara ke 15 yang aktif membantu ekonomi Israel
.

che'GuBard
Solidariti Anak Muda Malaysia
http://www.anakmudamalaysia.com

Daftar pemilih tambahan dipamer mulai hari ini

Rang Daftar Pemilih Tambahan bagi suku tahun keempat 2011 mula dipamerkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini sehingga Selasa di 937 tempat seluruh negara.

Pegawai Perhubungan Awam SPR Sabri Said berkata pameran itu dibuat selaras dengan kehendak Peraturan 13(5A), Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002.

Rang Daftar Pemilih itu akan dipamerkan di Pejabat Pilihan Raya Negeri (15 tempat), Pejabat Pos Berkomputer (457 tempat), Kompleks/Pejabat Kerajaan (86 tempat), Pejabat Daerah/Pejabat Tanah (117 tempat), Majlis Daerah/Perbandaran (48 tempat), Dewan Serbaguna/Rukun Tetangga/Balai Raya/Penghulu/Dewan (191 tempat) dan tempat-tempat lain (23 tempat).

Dalam satu kenyataan, Sabri berkata dalam tempoh urusan pendaftaran pemilih Suku Tahun Keempat (Oktober hingga Disember) 2011, SPR menerima 212,826 permohonan pendaftaran sebagai pemilih baru dan 83,846 permohonan untuk pertukaran alamat pusat mengundi daripada pemilih yang sedia berdaftar dengan suruhanjaya itu.

Warganegara Malaysia yang baru memohon menjadi pemilih atau mana-mana pemilih berdaftar yang telah memohon untuk pertukaran alamat pusat mengundi bagi Oktober, November dan Disember 2011 dinasihat supaya menyemak Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Keempat 2011 yang dipamerkan itu.

Sabri berkata mana-mana warganegara yang baru mendaftar sebagai pemilih tetapi mendapati nama mereka tidak tersenarai dalam Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Keempat 2011 itu boleh membuat tuntutan dengan menggunakan Borang B.

Pemilih berdaftar yang hendak membuat bantahan terhadap kemasukan nama mana-mana orang dalam rang daftar pemilih itu pula boleh mengisi Borang C.

Borang-borang tuntutan itu hendaklah diserah kepada Pendaftar iaitu Pengarah Pilihan Raya Negeri masing-masing dalam tempoh tujuh hari dari tarikh Rang Daftar Pemilih Tambahan itu dipamerkan.

Sabri berkata nama-nama pemilih yang akan dikeluarkan daripada daftar pemilih atas sebab telah meninggal dunia, lucut hak kewarganegaraan dan telah bersara daripada angkatan tentera atau polis, yang bermakna mereka hilang kelayakan sebagai pengundi pos, juga akan dipamerkan.

Mereka yang mempunyai sebarang masalah atau pertanyaan lanjut boleh menghubungi ibu pejabat SPR di talian 03-8885 6565 atau faks 03-88889117 atau mana-mana Pejabat Pilihan Raya Negeri selain boleh melayari laman web SPR di www.spr.gov.my untuk semakan Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Keempat 2011.

”budaya Umno bukan saja terdapat dalam Umno..tapi terdapat juga dalam Pas dan PKR.”

Pas Ulu Kinta yang rasis


Bila aku buat kerja..aku tak ada masa nak menulis.
Tapi kalau aku asyik menulis..bila masa nak buat kerja.Dalam sebulan dua ni..aku banyak turun padang. Macam la orang nak bertanding dalam pilihanraya.
Aku tak rasa apa-apa..sebab aku buat kerja-kerja untuk menjatuhkan Umno. Tapi yang heran..orang Pakatan pulak yang ramai tak percaya kat aku!!
Ada yang kata…ABU pemecah undi. Hey!! Sapa yang nak bertanding? ABU bukan parti politik yang nak bertanding dengan BN atau Pakatan! Ramai orang Pakatan yang ingat macam tu sebab ada PRM, PSM dan HINDRAF yang menyokong ABU.

Dalam ABU..semuanya sepakat untuk menjatuhkan Umno. Dan kalau Umno yang jatuh..sapa yang akan untung? Bukan ABU sebab ABU bukan parti politik yang nak bertanding. Tapi bila kita dah berjaya tarik orang untuk membenci UBN..Pakatan kena la ambil peranan untuk menggunakan peluang yang dah terhidang. Tapi kalau yang tu pun tak boleh..tok sah harap la nak menang. Kita boleh tarik kuda ke tepi sungai..tapi kita tak boleh la paksa dia minum.

Orang yang sempit pemikiran akan menganggap ABU sebagai ancaman kepada Pakatan. Orang yang terbuka pemikiran..akan mendapat keuntungan.Seboleh-bolehnya…aku tak mau tulis benda ni…tapi pasai ramai yang masih lagi mangkuk hayun tak tau bahasa..aku kena tulis jugak.

Dalam banyak-banyak kajian..sama ada dibuat oleh pengkaji bebas ataupun orang parti sendiri, masih banyak tempat yang ditandingi oleh Pakatan masih lemah. Bagi orang-orang yang betul-betul buat kerja, depa tau dimana kelemahan tersebut. Tapi bagi kaki politik kedai kopi..labun memang hebat. Bila cakap..”kita boleh dapat 70%…80%.” Cukup yakin nak menang. Bila aku suruh convert percentage to figure…dia kantoi.

Dikebanyakan tempat…secara amnya, undi orang-orang India masih lagi berada ditengah-tengah. Ramai yang belum buat keputusan. Dan disinilah peluang yang perlu di raih oleh Pakatan. tapi seperti yang pernah dijelaskan oleh Chegu Bard..”ABU bukan sokongan bersifat cek kosong“. Orang tak akan memberikan undi secara membuta tuli lagi dah.
Bulan lepas, aku cuba bantu Pas Bukit Gantang dan Bruas. Alhamdulillah…hangpa pi tanya kat Zainal di Trong ataupun Ustaz Isham di Pengkalan Baru..apakah hasilnya. Persefahaman boleh diperolehi sekiranya kita mahu berbincang. tapi kalau kita mengambil sikap berkonfrontasi..kita juga yang rugi.

Keuntungan yang diperolehi oleh Pas Bukit Gantang dan Pengkalan Baru kerana mereka mempunyai sifat yang terbuka dan bersedia memperbaiki kelemahan. Tapi bagi Pas Tambun dan khusunya Pas Ulu Kinta…terbalik pulak.
Mungkin pandangan yang tertulis bukan pandangan rasmi Pas kawasan…tapi bila ianya ditulis dengan menggunakan nama “Pas Ulu Kinta”..ia seolah-olah pandangan rasmi Pas kawasan. Tambahan pula, yang menulis itu adalah webmaster Pas Ulu Kinta.
Apa yang Pas Ulu Kinta sebut?

Pada 7 Februari, Cenangau membuat satu posting tentang tuntutan Hindraf kepada Najib. Dan apa yang ditulis oleh Cenangau aku anggap fair and square. Aku tulis komen supaya dapat difahami kumpulan manakah yang membuat tuntutan tersebut supaya jelas.
Setakat komen-komen lain yang agak keras, aku tak berapa kisah..tapi bila ditulis oleh Pas Ulu Kinta…itu tak patut. Kalau nak tulis macam tu..pakai nama lain la.

Pas Ulu Kinta bersetuju dengan Mahathir yang tak bagi peluang kat orang Cina dan India. Tapi tak setuju dengan Najib yang bagi muka kat orang India. Hangpa tau ka apa yang hangpa cakap ni?
Kalau nak marah kat Hindraf/HRP..marah la kat depa. Pasai apa yang nak kutuk Hindu? Kalau orang Cina dan India marah kat PERKASA…dan kutuk semua Melayu hangpa marah tak? Kalau orang Kristian marah kat Hasan Ali dan kutuk semua orang Islam hangpa marah tak?

DUN Hulu Kinta terletak dalam Parlimen Tambun. Dalam PRU 2008, Pas bertanding di DUN Manjoi dan PKR bertanding di Hulu Kinta.

Di Manjoi.. terdapat 4423 (9.2%) pengundi India yang majoritinya beragama Hindu dan merekalah yang banyak memberikan undi kepada PAS sehinggakan Pas tewas hanya dengan majoriti 348 undi.
Di Hulu Kinta, terdapat 5,209 (15%) pengundi India dari sejumlah 34680 pengundi. Kalau inilah sikap orang Pakatan Rakyat…hangpa ingat boleh menang ka?
Pas Hulu Kinta perlu meminta maaf kepada pengundi India kerana menggunakan kata-kata yang cukup rasis.
Ini yang aku katakan…”budaya Umno bukan saja terdapat dalam Umno..tapi terdapat juga dalam Pas dan PKR.” -MSK

08 Februari 2012

SURAT TERBUKA UNTUK ROSMAH MANSUR DARI SEORANG PELAJAR -JUGA PEMIMPIN BN & PR

SURAT TERBUKA BUAT DATIN SERI ROSMAH MANSOR DARI SEORANG PELAJAR ! WAJIB BACA !

Assalamualaikum Datin Seri.

Saya Muhammad Muizzudin bin Zaini
Julai 2011 lalu, genaplah usia saya 19 tahun.


Saya perkenalkan diri, sebagai remaja yang ingin tahu. Apa jua medium yang termampu saya pergunakan, saya usahakan sebaiknya agar saya dapat mengikuti perkembangan semasa, khususnya berkenaan negara Malaysia yang tercinta ini.

Iya, Datin Seri. Umur saya, sangat muda. Kedudukan saya, jauh benarlah kiranya dibandingkan dengan Datin Seri. Namun, saya yakin dan percaya, andai umurlah yang menjadi penentu kelayakan seseorang untuk bersuara, tidaklah layak sama sekali untuk suami Datin Seri memegang amanah pentadbiran negara sekarang, kerana di luar sana terdapat ramai yang lebih tua usianya!

Tegas saya, saya adalah remaja yang memerhati. Saya tidak mahu, sekadar menjadi manusia yang kerjanya memuaskan tembolok sendiri. Tidak juga hanya terpaku di bilik darjah, ‘menelan’ buku teks sekolah. Saya percaya, erti hidup pada memberi!

Datin Seri Rosmah Mansor yang saya hormati,

Saya pohon jutaan kemaafan, andai surat kecil ini menyinggung Datin Seri. Saya tidak berniat untuk menyakiti hati Datin Seri, jauh sekali memburuk-burukkan. Surat kecil ini, hanyalah usaha kerdil saya, menyampaikan isi hati. Ia hanyalah suara hati dan pandangan seorang anak muda.
KASIH SAYANG KEPADA RAKYAT

Datin Seri,

Pernah suatu pagi, saya dibawa ibu untuk menziarahi jenazah anak tunggal seorang jiran kami. Kanak-kanak kecil itu, baru berusia 6 tahun. Khairani namanya. Runtun rasa di hati, sebaik melihat keadaan rumah tempat tinggalnya kanak-kanak itu bersama ibunya. Saya cuba membayangkan, bagaimanalah andainya hujan lebat menimpa bumbung rumah itu. Atapnya berlubang-lubang, hinggakan saya fikir memadai dengan cahaya matahari yang ‘mencuri’ masuk melaluinya untuk menyinari ruang dalam rumah daif itu. Saya terpaksa melangkah berhati-hati, kerana lantainya berkeriut dan goyah sekali.

Hadir insaf dan syukur di dalam hati saya, bahawa betapa saya memiliki hidup yang jauh lebih baik dan selesa berbanding ramai lagi rakyat kebanyakan.

Di sekolah, saya punyai rakan-rakan yang sulit sekali melangsaikan yuran bulanan asrama. Bukan culas, bukan malas, tetapi kesempitan hidup menyukarkan mereka. Adik-beradik ramai yang masih bersekolah, ditambah taraf hidup dan kos keperluan yang kian meningkat dari sehari ke sehari, semuanya membebankan!

Datin Seri,

Sungguh saya tidak mampu mengelakkan rasa kecewa, apabila mengetahui yang Datin Seri bermalam di sebuah hotel di Dubai dengan kos melebihi RM100, 000 semalaman. Sehingga ke hari ini, saya masih teringatkan rumah daif adik Khairani, juga nasib ramai lagi yang saya temui sepanjang umur ini. Saya tahu, betapa besarnya urusan Datin Seri, juga kedudukan Datin Seri. Mungkin memang Datin Seri berhak, tetapi, apakah Datin Seri langsung tidak teringatkan kami, rakyat yang kesusahan? Apakah Datin Seri langsung tidak terfikirkan nasib ratusan, ribuan lagi rakyat yang tidak bernasib baik?

Apakah tiada langsung rasa bersalah di hati Datin Seri? Rasa bersalah kerana tinggal hanya untuk semalaman tetapi dengan kos yang boleh menyamai lebih kurang pendapatan selama 66 bulan bagi 40 peratus rakyat Malaysia! 40 peratus inilah rakyat yang pendapatan bulanan bagi setiap keluarga adalah lebih rendah daripada RM1500 sebulan. Bahkan setiap 3 daripada 4 keluarga ini, adalah sebangsa dengan Datin Seri, bangsa MELAYU!

Atau apakah Datin Seri tidur dengan lena malam itu?

Hingga hari ini, sudah bertahun saya tidak ke restoran Pizza Hut, McDonald dan seumpamanya. Kerana cukup dengan hanya melihat dari jauh, hadir rasa pilu mengenangkan saudara-saudara seagama, anak-anak muda seusia saya atau kanak-kanak, wanita dan orang tua yang dibunuh kejam di Palestin oleh rejim zalim Israel hasil sumbangan restoran-restoran ini.

Ia dipanggil, kasih sayang Datin Seri. Maafkan saya, tetapi saya terpaksa bertanya, apakah tiada langsung walau secebis pun rasa kasihan kepada rakyat Malaysia yang hidup serba kesusahan? Rakyat yang terpaksa melupakan impian dan keinginan kerana kesempitan hidup, namun terpaksa pula menanggung kos penginapan Datin Seri dan rombongan di luar negara untuk hanya semalaman!? Bayangkan pula kos penerbangan untuk keseluruhan rombongan selain daripada penginapan!

Peningkatan kos sara hidup waktu ini, sangatlah membebankan. Suami Datin Seri berterusan meminta seluruh rakyat berjimat, sedangkan isterinya? Hasil tindakan kerajaan pimpinan suami Datin Seri, mengurangkan subsidi untuk rakyat terbanyak sedangkan untuk para taukeh-taukeh besar dikekalkan, juga ‘penyelarasan-penyelarasan’ harga, teramatlah menyulitkan kami semua.

Sungguh Datin Seri, kami sangat terbeban meskipun harga petrol dinaikkan walau beberapa sen. Ia akan mempengaruhi seluruh kehidupan kami. Harga makanan, pakaian, kos pengangkutan dan semuanya akan semakin menyulitkan kami. Saban hari, saya melihat ibu mengeluh kerana gajinya sukar sekali untuk disimpan, ia sekadar mencukupi untuk setiap bulan.

Kami rakyat tidak meminta Datin Seri turut menaiki kereta biasa atau tinggal di rumah biasa seperti kami. Hanya yang kami rakyat pinta, supaya Datin Seri dan suami menyelami hakikat kesukaran yang terpaksa kami tempuhi.

Malangnya, tindakan Datin Seri berbelanja mewah begini adalah sama sekali tidak menggambarkan Datin Seri dan suami bersama-sama kami. Sungguh, ini amat mengecewakan saya. Sukar sekali untuk saya mewajarkannya. Maafkan saya Datin Seri, sungguh ia tidak dapat saya terima.

Datin Seri yang saya hormati,

Tiadalah yang lebih mengecewakan dan membangkitkan kemarahan, melainkan ketika melihat Datin Seri dan suami di Festival Fesyen Islam Monaco. Bagaimana tidak, pakaian yang diperagakan langsung tidak menggambarkan Islam! Langsung tidak menutup aurat, menampakkan bahagian-bahagian yang sepatutnya sulit dan yang paling dahsyatnya, nama RasuluLlah SAW yang mulia tertera pada pakaian yang tidak menutup aurat!

Apakah Datin Seri tidak menyedari, bagaimana kemarahan yang telah Datin Seri cetuskan? Nama RasuluLlah SAW yang mulia dihina sebegitu rupa! Namanya cukup mulia, hinggakan apabila disebut namanya, dikira manusia yang paling kikir sekiranya tidak dipanjangkan nama itu dengan selawat ke atasnya. Tiba-tiba, nama itu dihina sebegitu rupa! Bahkan, Datin Seri yang menghadapi teguran, kritikan, kecaman dan tunjuk rasa langsung tidak memohon maaf. Langsung tidak!
sumber: Pencacai SeMalaysia®

TERKINI!!! SHAHRIZAT JALIL MELAWAT PEJABAT SPRM?

TERKINI!! SHAHRIZAT JALIL SEDANG DISIASAT SPRM!!

Ketua Wanita Umno-APCO yang dikaitakan dengan skandal Pusat Feedlot Nasional (NFC), Shahrizat Jalil kini sedang disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Shahrizat tiba di ibu pejabat suruhanjaya itu di Putrajaya jam 4 petang tadi dan baru selesai disoal siasat pasukan khas yang ditubuhkan untuk menyiasat skandal tersebut.

Sebelum itu, Pengarah Startegi PKR Rafizi Ramli hari ini mendedahkan bahawa keluarga Shahrizat membeli dua buah lagi kondominium mewah di Marina Bay Suites, Singapura dengan harga lebih RM34.6 juta (SGD15.8 juta).

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu yang kembali bertugas hari ini selepas bercuti selama tiga minggu, telah dipanggil ke ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya.

Menurut seorang saksi, Shahrizat - yang merupakan ketua Wanita Umno - tiba sekitar jam 4 petang.Dipercayai beliau sedang disoal siasat berkaitan dengan siasatan yang sedang berjalan terhadap skandal National Feedlot Corporation, yang didakwa melibatkan anggota keluarganya.

NFC dipengerusikan oleh Datuk Seri Mohamed Salleh Ismail - yang merupakan suami Shahrizat.

PEMIMPIN JI ZULKIFLI ABDUL HIR MASIH HIDUP!

ZULKIFLI ABDUL HIR MASIH BERNAFAS!
Oleh : MUTALIB M.D


MENGEJUTKAN! Pemimpin Jemaah Islamiyah (JI) atau Kumpulan Mujahiddin Malaysia, Zulkifli Abdul Hir yang didakwa terbunuh dalam serangan pihak berkuasa Filipina sebelum ini, sebenarnya masih bernafas dan dipercayai telah keluar daripada Filipina menuju ke destinasi yang tidak diketahui.

Koresponden Sabahkini.net, Pingganan Janjalani memberitahu usaha pihak berkuasa Filipina dan Malaysia mencari jenazah Zulkifli buntu kerana tidak ada sebarang kesan atau darah Zulkifli ditemui dan dipercayai terselamat dalam serangan berkenaan, sekalipun rumah penginapannya musnah terkena bom.
Sebelum ini pihak berkuasa Filipina mengesahkan selain Zulkifli, sejumlah 15 militan terbunuh dalam serangan itu, termasuk pemimpin Abu Sayyaf warga Filipina, Umbra Jumdail @ Dr Abu dan warga Singapura, Abdullah Ali alias Muawiyah.

Zulkifli dianggap pemimpin kanan dalam JI dan kerajaan Amerika Syarikat (AS) telah menawarkan hadiah berjumlah AS$5 juta (RM15.5 juta) untuk membunuh atau menangkapnya, dan AS$50,000 (RM155,000) bagi penangkapan atau pembunuhan Abdullah.Serangan awal pagi khamis yang dilancarkan pihak berkuasa Filipina di pekan Parang, Pulau Jolo yang menjadi kubu kuat Abu Sayyaf dan sekutu mereka daripada JI yang berpangkalan di Indonesia gagal membunuh Zulkifli yang dipercayai dapat menyusup keluar dari kepungan dan serangan tersebut bersama tiga pengikutnya; namun Dr Abu yang sebelum ini berjaya bolos dalam beberapa serangan, tewas.

Pada 2 Ogos 2007, Mahkamah di California, Amerika Syarikat telah mendakwa Zulkifli dan abangnya, Rahmat Abdul Hir, 43, warga Amerika yang ditangkap sehari sebelum hari beliau didakwa di mahkamah, di atas tuduhan-tuduhan berkaitan dengan keganasan.Rahmat yang berada di Amerika Syarikat dituduh mengirimkan pelbagai peralatan seperti radio dua hala, magazin senjata Colt .45, teropong, teropong senjata, pakaian dan lain-lain kepada adiknya yang berada di selatan Filipina di antara Jun 2006 hingga Jun 2007.

Zulkifli, pakar penyamaran yang menggunakan pelbagai nama seperti Marwan, Zulkifli Abd Hir, Zulkifli Bin Abdul Hir, Hulagu, Holagu, Lagu, Musa Abdul Hir, Zulkifli Abdul Hir, Zulkifli bin Hir, Abdul Hir bin Zulkifli, Abduhir Bin Hir, Bin Abdul Hir Zulkifli, Zulkifli, Zulkifli Hir, Musa, Abdulhir Bin Hir, Ahmad Shobirin, Armand Escalante, Hassan, Hendri Lawi, Henri Lawi, Hogalu, Hugalu, Muslimin Abdulmotalib, Norhana Mohamad, Normina, Hashim, Omar Salem, Salim Alombra dan sebagainya menguasai pelbagai bahasa termasuk Inggeris, Tagalog dan Arab; berjuang bersama kumpulan Abu Sayap sejak 2003.

Walaupun Ketua Gerak Khas Malaysia mengenai keganasan, Ayob Khan Mydin Pitchay mengalu-alukan berita kematian Zulkifli, namun bak kata pepatah berpantang maut sebelum ajal, Zulkifli tetap menjadi ancaman kepada keselamatan di Rantau Asia.Dalam pada itu, Pingganan turut memaklumkan bahawa anak saudara GabenorTawi-Tawi yang tinggal di Kota Kinabalu, Datu Naufal telah berlepas ke Jolo untuk merundingkan pembebasan peniaga tokek, Nazarudin Saidin setelah pihak penculik bersetuju untuk berunding bagi membebaskan mangsa dengan bayaran T & T sejumlah Ph 3 Juta Pesos (RM212,971).

Percubaan koresponden Sabahkini.net untuk menghubungi Gabenor Tawi-Tawi dan Naufal untuk mendapatkan maklumat lanjut gagal kerana dipercayai berada di kawasan pedalaman yang tidak mendapat liputan talian.

PANAS SKANDAL NFC: 2 LAGI KONDO KELUARGA KAK JAT DI SINGAPURA BERNILAI RM34.6 JUTA

Kantoi! Dua lagi kondo keluarga Shahrizat, RM34.6 Juta


PENGARAH strategi KEADILAN, saudara Rafizi Ramli bagaikan terkena loteri dengan pendedahan terbaru berhubung NFC (National Family Corruption).

Beliau menceritakan telah secara tidak sengaja menemukan sebuah lagi kondominium keluarga Shahrizat yang terletak di atas restoran mewah milik mereka di Singapura.

Dengan bantuan ramai warga Singapura yang sedia membantu mendedahkan skandal Ketua Wanita Umno itu, Rafizi berjaya menemukan restoran mewah milik Keluarga Shahrizat yang terletak di Marina Bay, Singapura.

Apabila pekerja restoran tersebut diajukan soalan tentang kondominium milik keluarga Shahrizat, mereka secara spontan telah terbuka rahsia.

"Yes our boss got two condo above this restaurant" terang Rafizi sambil tersenyum.

Hal ini membawa kepada pembongkaran dua lagi unit kondominium milik keluarga Shahrizat yang berharga lebih RM34.6 juta di Singapura.

Maklumat lanjut beserta bukti berkaitan akan menyusul.


KENYATAAN MEDIA PENUH:


Seperti yang didedahkan sebelum ini, pengurusan NFC telah menubuhkan beberapa syarikat di Singapura bagi menjalankan perniagaan peribadi milik keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil tetapi dibiayai melalui pemindahan wang yang berasal dari dana rakyat berjumlah RM250 juta yang diberikan kepada NFC.

Sebelum ini, KEADILAN telah mengemukakan bukti bahawa sejumlah S$530,000 (bersamaan RM1.3 juta) telah dipindahkan dari dana NFC kepada Meatworks (Singapore) Pte Ltd bagi tempoh 3 bulan antara Oktober hingga Disember 2010.

Saya percaya banyak lagi pemindahan wang seperti ini berlaku untuk membiayai perniagaan milik keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil di Singapura.

KEADILAN juga mengesyaki perniagaan-perniagaan ini digunakan untuk mengumpul harta peribadi di Singapura, termasuklah mendapatkan pinjaman bagi membeli kondominium-kondominium mewah di Singapura.

Pada 17 Januari 2012, saya menerima satu maklumat bahawa keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil mendapat pembiayaan dari Maybank untuk membeli satu kondominium mewah di Singapura.

Berdasarkan maklumat ini, saya turut bekerjasama dengan rakyat Malaysia yang berada di Singapura termasuk menggunakan khidmat penyiasat persendirian untuk mengenalpasti unit-unit yang dibeli.

Hasil siasatan mengesahkan bahawa selain dari satu unit kondominium mewah Orchard Scotts, keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil telah membeli dua lagi unit kondominium mewah di Marina Bay Suites, Singapura.

Butir-butirnya adalah seperti berikut:


Kondo 1

Alamat : #08-01, Marina Bay Suites, 3 Central Boulevard, Singapore 018965

Hakmilik : Dato’ Seri Mohamad Salleh Ismail, Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh

(rujuk muka surat 6, Sijil Hakmilik yang dikeluarkan Singapore Land Authority)

Harga : SGD7,114,000 bersamaan RM17,205,209

Tarikh dibeli : 27 Mei 2010

Pembiaya : United Overseas Bank Limited (UOB)


Kondo 2

Alamat : #11-01, Marina Bay Suites, 3 Central Boulevard, Singapore 018965

Hakmilik : Dato’ Seri Mohamad Salleh Ismail, Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh

(rujuk muka surat 6, Sijil Hakmilik yang dikeluarkan Singapore Land Authority)

Harga : SGD7,177,000 bersamaan RM17,357,575

Tarikh dibeli : 27 Mei 2010

Pembiaya : Malayan Banking Berhad (Maybank)

Kedua-dua unit ini terletak berhampiran dengan sebuah restoran mewah yang dimiliki dan dikendalikan oleh keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil di Singapura, iaitu Brawn Steakhouse.

Kemudahan pembiayaan untuk membeli 2 buah kondominium berjumlah RM34,562,784 dipercayai diluluskan oleh bank-bank terbabit sebagai urusan timbal balik kerana NFC dan syarikat-syarikat berkaitan yang dimiliki oleh keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil mempunyai deposit yang besar di bank-bank tersebut.

Deposit tersebut adalah sebahagian dari dana RM250 juta yang diluluskan bagi tujuan operasi Pusat Fidlot Kebangsaan yang gagal mencapai sasaran yang ditetapkan.

Pembelian dua buah kondominium mewah di Singapura ini menjadi satu lagi bukti bagaimana dana RM250 juta telah digunakan bagi tujuan peribadi untuk mengumpul harta, sedangkan tujuan asal dana tersebut diberikan tidak dipenuhi.

Persoalan yang lebih besar ialah bagaimanakah keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil mampu menanggung bayaran balik bulanan yang cukup besar.

Anggaran saya berdasarkan kadar pinjaman semasa dan tempoh bayaran balik 25 tahun menunjukkan keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil perlu membayar RM173,000 sebulan untuk membiayai pinjaman kedua-dua kondominium tersebut.

Ini menimbulkan risiko besar berlakunya penyelewengan dalam pengurusan dana RM250 juta memandangkan mustahil Dato’ Seri Salleh Ismail dan anak beliau, Wan Shahinur Izran berpendapatan sebegitu tinggi untuk melangsaikan tanggungan hutang bulanan kepada bank-bank terbabit.

Ada kemungkinan dana awam berjumlah RM250 juta itu diselewengkan kepada pelbagai syarikat yang dimiliki oleh keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil di Singapura, sebahagiannya untuk menampung bayaran balik pinjaman kondominium yang dibeli.

Dengan pendedahan terbaru ini, jumlah keseluruhan harta peribadi keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil yang ditampung oleh dana awam RM250 juta yang diberikan kepada NFC (baik dibayar secara terus atau melalui urusniaga timbal balik berdasarkan pendepositan dana yang besar) yang telah didedahkan setakat ini adalah seperti berikut:

HARTA JUMLAH (RM)

2 unit kondominium One Menerong 13,800,000

Mercedes Benz CLS 350 CGI 534,622

2 plot tanah PT1886 & PT1887 Presint 10, Putrajaya 3,363,507

1 unit kondominium Orchard Scotts 9,900,000

2 unit kondominium Marina Bay Suites 34,562,784

JUMLAH 62,160,913


Saya ingin merumuskan pendedahan kali ini dengan mengajukan 3 soalan masing-masing kepada pengurusan NFC, Dato’ Seri Shahrizat Jalil dan Dato’ Seri Najib Tun Razak:

1) Apakah bukti-bukti yang boleh dikemukakan oleh pengurusan NFC bahawa pinjaman-pinjaman yang diambil untuk membiayai 2 unit kondominium mewah di Marina Bay Suites ini tidak ada kena mengena dengan dana awam RM250 juta yang diamanahkan kepada NFC?

2) Beranikah Dato’ Seri Shahrizat Jalil tampil ke hadapan memperincikan pendapatan keseluruhan ahli keluarga beliau sehingga mampu mengumpul harta sedemikian rupa dalam masa 2-3 tahun kebelakangan ini?

3) Apakah Dato’ Seri Najib Tun Razak mempunyai kekuatan moral untuk menentang rasuah dan salahguna kuasa dengan mewajibkan setiap ahli kabinet mengisytiharkan keseluruhan harta yang dipunyai oleh mereka dan ahli keluarga mereka, berikutan pendedahan harta yang dimiliki keluarga Dato’ Seri Shahrizat Jalil?

Rakyat akan terus memerhati dan menilai tindakan yang diambil oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak dalam menangani skandal NFC ini. Jalan terbaik untuk menjada kredibiliti kerajaan dan institusi berkuasa seperti SPRM dan PDRM adalah dengan menubuhkan satu Suruhanjaya diRaja secepat mungkin untuk menyiasat skandal ini.

MOHD RAFIZI RAMLI--PENGARAH STRATEGI PARTI KEADILAN RAKYAT

SKANDAL NFC: LAGI PEMBONGKARAN PAGI INI!!!!!

Skandal Chalet mewah Cempakasari milik Shahrizat dibongkar, berapa juta RM pulak !


SATU lagi penyelewengan baru berkaitan NFC (sebut National Family Corruption) akan didedahkan kepada umum pada pukul 11 pagi ini di ibu pejabat KEADILAN (Rabu, 8 Februari 2012 jam 11 pagi )

Berikutan itu satu sidang media yang turut dihadiri oleh YB Zuraidah Kamaruddin, YB Sivarasa dan Rafizi Ramli akan diadakan. Pendedahan kali ini dijangka ada kaitan dengan Chalet mewah Cempakasari milik Shahrizat Jalil di Janda Baik Pahang

Rupa-rupanya Cempakasari yang tersergam indah bagikan istana di Janda Baik ini dimiliki oleh keluarga tokey lembu NFC (National Family Corruption).Bungalow dan Chalet mewah terletak di Janda Baik ini terbongkar apabila beliau sendiri yang membongkarkannya di Twitter [Twitter].


07 Februari 2012

MB Kedah Letak Jawatan Beberapa Jam Lagi?

JANGAN PERCAYA....INI KHABAR ANGIN, MOHON KERAJAAN PR BUAT PENAFIAN SEGERA!!!!


KUALA LUMPUR – Khabar angin bertiup kencang di negeri Jelapang Padi, Kedah Darulaman, bila dikatakan Menteri Besarnya Datuk Seri Azizan Razak akan meletak jawatan dalam masa terdekat dari sekarang.

Menurut sumber yang enggan disiarkan namanya, seorang rakannya memberitahu bahawa surat perletakan Azizan sedang disediakan dan beliau akan meletak jawatannya sebagai Menteri Besar dalam beberapa jam lagi.

“MB Kedah nak letak jawatan…tunggu dalam masa 3 jam,” kata sumber berkenaan sebelum dihubungi Mynewshub.my kemudiaannya.

Bagaimanapun, sumber tidak dapat memastikan kesahihan maklumat yang diperoleh dari Pejabat Menteri Besar itu, di Wisma Darulaman sekitar jam 4 petang tadi.

Azizan kini dihentam teruk oleh beberapa pemimpin Pakatan Rakyat ekoran isu penggantungan lima orang pelajar Kolej Universiti Insaniah (KUIN) yang dikatakan menyebelahi semangat AUKU yang disifatkan sebagai zalim oleh pemimpin gabungan parti pembangkang itu.

Antara yang vokal meminta Azizan meletak jawatan sebagai Menteri Besar ialah bekas pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Profesor Aziz Bari, Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) pimpinan tokoh Parti Keadilan Rakyat, Chegu Bard, dan Pemuda DAP Pulau Pinang, Steven Sim.

Sebelum ini, Azizan pernah mengaku didesak oleh penyokong Pas Kedah untuk meletakkan jawatan ekoran ketidakpuasan hati mereka kepada corak pentadbiran beliau yang dikatakan ‘ala-ala Barisan Nasional’ dan tidak melakukan apa-apa perubahan seperti di Kelantan.

“Perkara itu sudah lama, ketika itu kita baru saja mengambil alih Kedah. Takkanlah saya nak buat perubahan drastik sedangkan baru memerintah negeri.

“Situasi kedua-dua buah negeri berbeza, penerimaan pun mungkin berbeza kerana Kelantan majoriti penduduknya Melayu,” jelas Azizan pada ketika itu.

Azizan merupakan Pesuruhjaya Pas Negeri Kedah dan dilantik menjadi Menteri Besar setelah memenangi pilihanraya negeri itu pada Pilihanraya Umum ke-12 yang diadakan pada Mac 2008. –Mynewshub.my

Hasan Ali Dahulu Boleh Jumpa DAP Dalam Rahsia

Baru-baru ini sewaktu berceramah di BAngi, Hasan Ali telah dilaporkan berkata bahawa apabila Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk kuasa Putrajaya, DAP akan menggabungkan Malaysia dengan Singapura untuk menubuhkan sebuah republik

Di samping itu, Hasan Ali juga mendakwa DAP akan memansuhkan Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan (yakni hak istimewa orang-orang Melayu).

Komen Tulang Besi dipecahkan kepada dua bahagian:

1.0 Pertamanya, Artikel 152 Perlembagaan Singapura menyatakan dengan jelas Hak Keistimewaan Orang-Orang Melayu di Singapura. Walaupun PAP telah memerintah Singapura lebih 50 tahun, mereka tidak pernah memadamkan Hak Keistimewaan Orang Melayu di dalam Perlembagaan Singapura.

Oleh sebab itu, di manakah kewarasan dakwaan HAsan Ali bahawa DAP akan menghapuskan Artikel 153 Perlembagaan Malaysia? (Untuk membaca berkenaan hak istimewa orang Melayu di dalam Perlembagaan Singapura, klik di sini)

2.0 Sikap permusuhan Hasan Ali dengan DAP ini sebenarnya baru dan bermula apabila Hasan Ali tidak dilantik jawatan Menteri Besar Selangor.Sebenarnya, pada satu masa dahulu, Hasan Ali pernah menganjurkan mesyuarat rahsia dengan DAP bagi membincangkan kerjasama antara kedua parti. Ia berlaku beberapa bulan sebelum pilihanraya tahun 2004.

Pada waktu itu, DAP sudah pun keluar dari Pakatan Rakyat dan tiada hubungan politik dengan PAS.
Namun, perhimpunan tersebut telah diadakan di antara Hasan Ali bersama seorang kepimpinan DAP yang agak "senior".Antara keputusan yang diperbincangkan adalah persetujuan untuk DAP dan PAS tidak bertanding sesama sendiri dan tidak menyerang sesama sendiri di dalam media.

Pertemuan tersebut cukup rahsia sehingga ia telah diadakan pada larut malam. Juga, sebelum ke tempat pertemuan, Hasan Ali telah bertukar kereta di laman letak kereta Masjid Bulat Seksyen 14 Petaling Jaya.

Tulang Besi tahu akan pertemuan ini kerana Tulang Besi adalah antara penganjur pertemuan rahsia antara Hasan Ali dengan DAP ini.Namun, pada hari ini manusia yang sama bernama Hasan Ali ini ke sana ke mari mengutuk dan menista DAP.

Jelas pada Tulang Besi, Hasan Ali tidak lebih seorang penipu dan pembohong tahap pencacai. Perjuangan Hasan tidak lebih untuk merebut jawatan dan pangkat semata-mata.

Inshaalah, semakin lama semakin banyak perangai hipokrit Hasan Ali ini akan terdedah satu demi satu.


Tulang Besi


ps Article 152 Minorities and Special Position of Malays

(1) It shall be the responsibility of the Government constantly to care for the interests of the racial and religious minorities in Singapore.

(2) The Government shall exercise its functions in such manner as to recognize the special position of the Malays, who are the indigenous people of Singapore, and accordingly it shall be the responsibility of the Government to protect, safeguard, support, foster and promote their political, educational, religious, economic, social and cultural interests and the Malay language.

PENGERUSI KITA KEDAH, PULAU PINANG DIPECAT


SHAH ALAM - Pengerusi Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita) negeri Kedah dan Pulau Pinang dipecat berkuat kuasa serta-merta atas kesalahan melanggar peraturan-peraturan parti itu.

Setiausaha Pusat Kita, Masrum Dayat berkata, Tan Tee Beng dan Zamil Ibrahim, masing-masing ketua Kita Kedah dan Pulau Pinang telah diputuskan pemecatan mereka dalam mesyuarat Jawatankuasa Disiplin, malam tadi.

"Jawatankuasa Disiplin mendapati mereka telah melanggar peraturan-peraturan parti dengan membuat kenyataan secara berterusan mengecam parti dan kepimpinan parti," kata Masrum ketika dihubungi.

Dalam pada itu, kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin Wan Hasemah @ Wan Norjam Wan Sulaiman berkata, "Jawatankuasa Disiplin Kita dalam mesyuaratnya pada 6.2.2012 (semalam) telah sebulat suara memutuskan memecat keahlian Tan Tee Beng dan Zamil Ibrahim kerana terus-menerus melakukan pelanggaran melampau terhadap disiplin parti, berkuat kuasa serta-merta."

Kata beliau, kedua-dua mereka boleh merayu kepada Jawatankuasa Eksekutif Pusat terhadap pemecatan tersebut dalam masa 14 hari.

Tee Beng juga merupakan anggota Jawatankuasa Eksekutif Pusat dan Ahli Parlimen Nibong Tebal.

Kedua-dua pemimpin itu meruakan antara yang melahirkan pandangan kritis terhadap Datuk Zaid Ibrahim sejak presiden itu melahirkan cadangan mahu membubarkan Kita.

Khamis lalu, Zaid berkata, keputusan membubarkan Kita terpaksa dibuat untuk menghapuskan sebarang keraguan yang mendakwa bahawa pihaknya tidak memihak kepada pembangkang, terutama dengan beberapa anggota-anggota parti di Kedah dan Pulau Pinang secara terbuka mengkritik Pakatan Rakyat (PR).

Laporan media semalam menyebut lima pengerusi negeri Kita akan mengadakan usul tergempar bagi mendesak Zaid meletak jawatan sebagai presiden parti.Tee Beng berkata, Zaid sepatutnya menarik diri dari memimpin Kita, bukannya membubarkan parti berusia setahun itu.
Zamil juga melahirkan pandangan yang serupa minggu lalu

Sementara itu penjelasan dibawah dari Zamil dan Tee Beng........


Zaid Pecat Kami Sebab Mahu Bubar KITA, Kata Zamil, Tee Beng

SHAH ALAM, 7 FEB: Pengerusi Kedah dan Pulau Pinang parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA), tidak mengiktiraf pemecatan mereka daripada parti itu dan bertekad memastikan KITA terus “hidup” dan presidennya Datuk Zaid Ibrahim diusir.

Zamil Ibrahim (Kedah) dan Tan Tee Beng (Pulau Pinang) berkata mereka menjadi mangsa salah guna kuasa akibat tindakan Jawatankuasa Displin parti untuk memecat mereka malam tadi.“Saya akan buat satu laporan kepada Pendaftar Pertubuhan tentang salah guna kuasa pemimpin-pemimpin dalam parti ini,” kata Tee Beng kepada Antarapos.com.

Tee Beng mendakwa Zaid mahu memastikan cadangan beliau memansuhkan KITA tidak mendapat bantahan, justeru tindakan memecat beliau dan Zamil yang menjadi pengkritik utama cadangan itu.
“Jadi kalau dia takut dengan tujuh pimpinan negeri, memanglah dia hendak memecat kita sebab kita boleh membantah,” kata beliau merujuk kepada pimpinan beberapa negeri lain yang turut bantah cadangan membubarkan KITA.

Dalam pada itu, Zamil berkata Zaid jelas mendalangi pemecatan itu kerana tidak tahan dengan tekanan pimpinan negeri yang menolak hasrat beliau membubarkan KITA.“Dia (Zaid Ibrahim) sudah tidak ada sokongan majoriti, jadi hanya kerana dia merasa tekanan daripada pelbagai sudut dan dua suara yang agak tegas daripada saya dan Tan Tee Beng, maka dia hendak pecat kami,” kata beliau.

“Dia (Zaid Ibrahim) boleh buat apa sahaja yang dia hendak buat, tetapi saya dan teman-teman sudah tidak mengiktiraf beliau,” tambahnya.

Zamil dan Tee Beng melontarkan kritikan pedas terhadap Presiden KITA Zaid Ibrahim, khususnya selepas Zaid bercadang membubarkan Kita menerusi sebuah mesyuarat agong luar biasa tidak lama lagi.

Selain mereka berdua, pimpinan Kita di Sabah, Johor, Negeri Sembilan, Pahang, Terengganu dan Selangor juga menolak cadangan Zaid itu. Malah dilaporkan mahu mengusulkan undi tidak percaya terhadap beliau.Zamil dan Tee Beng mempunyai 14 hari untuk merayu pemecatan mereka kepada Jawatankuasa Eksekutif parti.

MInggu lalu, Zaid berkata lebih baik KITA dibubarkan kerana ia gagal menarik ahli dan kurang sumber pembiayaian.Beliau berkata pembubaran itu juga akan mengatasi keraguan bahawa KITA tidak menyokong Pakatan Rakyat pada pilihanraya umum akan datang.

Zaid mendakwa persepsi sedemikian timbul kerana kritikan yang sering dilontarkan oleh Zamil dan Tee Beng terhadap pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.

TERDESAK SANGAT NOH OMAR, BAGI KUNCI RUMAH TANPA CF

Exco: Saya tak cemburu, Noh kena ikut prosedur


GOMBAK - Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Negeri Selangor, Iskandar Abdul Samad berkata, beliau tiada masalah jika Datuk Seri Noh Omar mahu membantu pembeli-pembeli pangsapuri Residensi Bistaria, Hulu Klang, tetapi biarlah Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani itu mengikut prosedur.

Iskandar berkata, beliau tidak mempunyai sebarang masalah berhubung perkara tersebut walaupun pihaknya memantau perkembangan melalui perbincangan yang diadakan bersama pemaju sepanjang tempoh empat tahun lalu.Beliau menegaskan, sepatutnya ia dijalankan mengikut prosedur peraturan yang sedia ada kerana rumah tersebut masih belum mendapat sijil layak menduduki bangunan (CF).

“Saya tiada masalah walaupun kita pantau perkara ini sepanjang tempoh empat tahun tetapi akhirnya menteri yang turun, tetapi biarlah mengikut peraturan kerana laporan dari Majlis Perbandaran Ampang Jaya ( MPAJ) menunjukkan pada hari kunci diserah pemaju belum lagi memohon untuk mendapat CF.

“Selepas kunci diberi baru nak usaha dapatkan CF. Patutnya menteri ikutlah prosedur yang lebih tinggi,” katanya pada sidang media Majlis Kesyukuran sempena kelulusan permohonan tanah penduduk Kampung Bendahara, di Batu Caves dekat sini, hari ini.
Iskandar menekankan beliau tidak ‘cemburu’ kunci tersebut diserahkan oleh Noh kepada pembeli-pembeli tetapi hanya mempertikaikan berhubung soal CF yang melibatkan perundangan.

Iskandar mendakwa, tindakan seperti itu dilakukan mungkin kerana pilihan raya yang semakin hampir. “Faham-faham sahajalah. Saya rasa mungkin sebab itulah kerana pilihan raya semakin dekat. Saya lihat Umno tiada isu atau sebarang benda yang nak dibanggakan di negeri ini.

“Jadi dia (Umno) perlu sesuatulah tetapi tidak mengapalah yang penting ikut undang-undang,” katanya.


Pada Selasa lalu, Iskandar berkata, beliau mengalu-alukan hasrat Noh, yang juga Timbalan Pengerusi Umno Selangor untuk membantu pembeli-pembeli rumah di Ukay Bistari, Hulu Kelang.
"Tetapi ia mestilah usaha yang bersungguh-sungguh dan bukan untuk mencari publisiti," kata Iskandar sambil menambah, terdapat kekeliruan dan banyak persoalan menyelubungi majlis serah kunci oleh Noh kepada pembeli-pembeli pangsapuri Residensi Bistaria, 30 Januari lepas.

Pertama, katanya, laporan Majlis Perbandaran Ampang Jaya atau MPAJ menunjukkan pemaju pada hari kunci diserah belum lagi memohon untuk mendapat sijil layak menduduki bangunan atau CF.
Tanpa CF, meter air tidak dapat dipasang maka sudah tentu penduduk tidak dapat berpindah masuk secara sah.Oleh itu, katanya, beliau menasihatkan Noh untuk tidak mempolitikkan masalah rakyat.

Dalam pada itu, Iskandar menambah, Kerajaan Negeri berjaya menyelesaikan 30 peratus masalah melibatkan 144 projek perumahan terbengkalai sejak mengambil alih tampuk pemerintahan.Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan, Iskandar Abdul Samad berkata, daripada jumlah itu 20 peratus berjaya disiapkan manakala bakinya sedang dibina.

“Memang ada 144 yang terbengkalai tetapi apabila kita ambil alih 20 peratus kita dah siapkan.
“Sepuluh peratus lagi kita dapat selesaikan melalui pemaju yang baru atau kita mulakan semula,” katanya pada sidang media selepas Majlis Kesyukuran dan Doa Selamat di Kampung Bendahara di sini, hari ini.

Majlis tersebut diadakan sempena kelulusan pemilikan tanah di kampung tersebut setelah 20 tahun penduduk menantikannya.Dalam perkembangan berasingan, sebanyak 220 geran tanah diluluskan oleh Kerajaan Negeri bagi penduduk di kawasan tersebut setelah menanti 20 tahun.
Iskandar berkata, bagaimanapun, 20 permohonan ditolak kerana tanah kosong.

06 Februari 2012

RUPANYA KHIR TOYO ANAK TIRI UMNO YANG GOBLOK

Penglibatan Khir Toyo Dalam Penyerahan Konsesi Air Kepada Syabas


Kenyataan mantan Menteri Besar, Dr Khir Koyo bahawa beliau tidak terlibat dalam penyerahan konsesi air kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) membuktikan beliau sebenarnya tidak layak dan gagal selaku Menteri Besar Selangor.

Sesungguhnya Tun Dr Mahathir Mohamad yang memilih Khir turut bertanggungjawab di atas kegagalan ini. Sungguh memeranjatkan apabila seorang pemimpin yang diberi tanggungjawab menjaga kepentingan rakyat tiba-tiba menuding jari ke arah orang lain bagi melepaskan dirinya yang kini dianggap sebagai kera sumbang oleh partinya sendiri.

Kenyataan dan penafian Khir seolah-olah mahu membalas dendam kepada UMNO yang tidak mahu melindungi kesalahan beliau hingga tertuduh di mahkamah, sedangkan UMNO sentiasa melindungi pemimpin mereka yang melakukan kesalahan pecah amanah dan rasuah. Khir kecewa perkara yang sama tidak dilakukan ke atasnya sebagaimana keistimewaan yang diperolehi Datuk Seri Shahrizat Jalil dalam isu lembu- NFC.

Sebagai bekas pemimpin nombor satu di Negeri Selangor, Khir sepatutnya mengambil tanggungjawab penuh atas kegagalan SYABAS menguruskan perkhidmatan pembekalan air dengan baik seperti yang dipersetujui dalam perjanjian bersama.

Khir terlupa perjanjian yang ditandatangani pada 2004 adalah perjanjian tiga pihak dan Kerajaan Negeri turut terlibat dalam perjanjian tersebut bersama Kerajaan Pusat dan Puncak Niaga selaku syarikat induk kepada SYABAS. Khir tidak boleh menafikan hakikat bahawa Puncak Niaga mempunyai kaitan rapat dengan UMNO; Tan Sri Rozali Ismail yang merupakan Bendahari UMNO Selangor ketika itu.

SYABAS gagal mematuhi terma-terma perjanjian khususnya dalam meningkatkan mutu perkhidmatan bekalan air bersih kepada pengguna di Lembah Klang termasuk gagal mengurangkan peratusan air tidak berhasil (NRW) tetapi Kerajaan Negeri ketika itu di bawah pimpinan Khir, gagal bertindak sewajarnya.

Adakah Khir mahu mengatakan bahawa beliau tidakpun membaca isi kandungan perjanjian tersebut? Adakah Khir mahu mengakui bahawa beliau tidak ada pengetahuan bahawa di dalam perjanjian tersebut SYABAS boleh menaikkan tariff air sehingga 71% pada tahun 2020? Selaku MB tidakkah Khir tahu bahawa selama ini SYABAS menggunakan aset air rakyat Selangor bernilai RM12 bilion secara percuma?

Di bawah pimpinan Barisan Nasional (BN), masalah-masalah perkhidmatan air yang gagal ditangani SYABAS amat jarang sekali diberi tumpuan biarpun rungutan serta aduan pengguna diterima setiap hari tetapi tidak endahkan hanya kerana SYABAS adalah syarikat kroni UMNO. Hal ini membuktikan kegagalan penswastaan; meskipun penswastaan asalnya untuk memberikan khidmat terbaik kepada rakyat dengan sedikit tanggungan kepada kerajaan negeri namun apabila penswastaan dikhianati dengan memberi kontrak kepada kroni dan syarikat yang tiada kepakaran maka inilah akibatnya. Rakyat terpaksa menanggung beban yang tinggi.

Khir tidak perlu berlagak naif kerana di bawah pentadbirannya, memberi kontrak kepada syarikat-syarikat kroni telah menjadi budaya dan kemestian; matlamatnya satu- untuk mengkayakan kaum kerabat dan sahabat handai bagi kesinambungan parti kononnya.

Khir tidak boleh menafikan, ketika zaman kegemilangannya sebagai Menteri Besar beliau telah memberikan kontrak-kontrak kepada syarikat yang berkait rapat dengan dirinya antaranya syarikat Lebar Daun Sdn Bhd (Lebar Daun); syarikat pembangunan hartanah yang kaya raya hasil pemberian kontrak secara terus, perjanjian usahasama dengan syarikat kerajaan negeri yang berat sebelah serta penganugerahan tanah berlokasi strategik. Kontrak pembinaan asrama Universiti Selangor (UNISEL) di Bestari Jaya adalah contoh nyata hinggakan UNISEL berhutang ratusan juta yang terpaksa ditanggung kerajaan hari ini. Lebih malang lagi, sehingga hari ini asrama tersebut masih mempunyai kecacatan akibat dari mutu binaan yang jelek dan tidak mengikut spesifikasi selamat.

Di bawah pentadbiran Khir yang merupakan Menteri Besar hasil produk Tun Dr Mahathir, banyak projek perumahan kos rendah terbengkalai kerana syarikat yang mendapat kontrak ini gagal menyiapkan projek dan telah menghilangkan diri.

Atas nama pembangunan banyak tanah peneroka diserahkan kepada syarikat yang kebanyakannya adalah milik kroni UMNO dan BN sedangkan hakikatnya tiada pengalaman dalam projek pembinaan. Akibatnya tanah-tanah tersebut tergadai kepada bank. Bukan sahaja peneroka kehilangan tanah, malah pembeli juga terpaksa menanggung hutang dan ramai di antara mereka telah diistiharkan muflis.

Beberapa projek sekadar contoh termasuklah projek Alam Perdana di Kuala Selangor, projek Bukit Botak di Selayang, Kampung Berembang di Ampang dan projek perumahan di PJS1 yang kesemuanya berjaya diselesaikan Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

Meskipun Khir telah mengangkat tangan kononnya serik menjadi MB Selangor dan tidak mahu bertanding di dalam PRU yang akan datang, namun rakyat Selangor khususnya dan Malaysia amnya masih menunggu apakah kesudahan kes Khir Toyo menggunakan dana Kerajaan Negeri untuk bercuti bersama keluarga termasuk orang gaji ke Disneyland yang masih dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Mungkin menjadi amalan di dalam UMNO, tindakan hanya dikenakan ke atas seteru politik dan tindakan Khir menganggkat tangan adalah sebagai tanda tidak akan melawan lagi, namun bagi pembayar cukai dan seluruh rakyat Selangor, Khir harus bertanggungjawab ke atas dosanya yang mengkhianati amanah yang diberikan.

FAEKAH HUSIN

SETIAUSAHA POLITIK

KEPADA DATO' MENTERI BESAR SELANGOR
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...