01 Februari 2014

TERHANGAT ! PKR SELANGOR TERUS BERGOLAK ?!!!

Nik Nazmi mahu Faekah tutup mulut


Nik Nazmi Nik Ahmad

SHAH ALAM - Perang Twitter antara ahli dan pemimpin PKR terus hangat di laman sosial itu, hari ini.

Terbaharu Timbalan Speaker Dun Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad turut membidas bekas Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin.

Nik Nazmi melalui Twitternya berkata, Faekah tidak perlu bercakap soal politik ekoran tidak lagi memegang jawatan sebagai Setiausaha Politik, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Kata sudah bukan Setiausaha Politik, tapi masih banyak cakap soal politik.

"Anda perlu tahu masa anda sudah tamat," tulisnya.

Semalam, media melaporkan, Faekah yang juga penyokong Abdul Khalid mula membela majikannya itu dengan membuat serangan balas dan menyifatkan pihak yang mengejar jawatan bernafsu besar.

Faekah juga turut menasihatkan supaya ahli politik belajar mengenai undang-undang sebelum malakukan apa-apa tindakan.

"Yang mengejar bernafsu besar, yang mengendong patutkah berjiwa besar?"


"Ahli politik di luar Selangor, belajarlah Perlembagaan negeri, proses dan prosedurnya. Jangan menghina sultan dan jangan terlalu yakin dengan diri sendiri," katanya.

Susulan itu, Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali dilaporkan telah membidas kembali kenyataan Faekah.

"Lebih baik turun ke Kajang dan bantu kempen PR dan calon Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada meracau di rumah.

"Atau sudah tak relevan," katanya.


Dalam perkembangan sama, Sinar Harian Online cuba mendapatkan penjelasan lanjut daripada Nik Nazmi yang juga Adun Seri Setia itu berhubung kenyataannya di laman mikro itu.

"Saya tidak mahu komen lagi.   "Kalau sudah tahu itu, cukuplah," ujarnya ringkas.
Khalid terbuka untuk berdamai dengan Azmin
Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berucap di majlis meraikan peminat bola sepak pasukan Selangor di kediaman rasminya di Shah Alam, hari ini. 

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini menyatakan kesediaan untuk menjernihkan hubungannya dengan Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali bagi mewujudkan keadaan saling hormat-menghormati.

Abdul Khalid berkata, apa yang menjadi keutamaan adalah rakyat memberi sokongan kepada parti pemerintah dan pemimpin itu pula dapat menyumbang kepada pembangunan negeri.

"Politik memang terbuka. Jadi tidak menjadi satu masalah. Dalam politik kita sekarang perlu menimbulkan suasana hormat-menghormati satu sama lain.


"Politik ini bukan akhirnya. Politik satu usaha supaya satu kumpulan mendapat sokongan rakyat untuk diberikan kuasa memerintah. Jadi orang yang dipilih boleh menyumbang kepada kejayaan negeri," katanya ketika ditemui media di majlis meraikan peminat bola sepak Selangor di Shah Alam, hari ini.

Mohamed Azmin sebelum ini sering mengkritik pentadbiran Abdul Khalid termasuk mengenai bajet kerajaan negeri yang disifatkannya kurang diperuntukkan kepada rakyat.

Katanya, adalah satu perkara yang sia-sia bagi kerajaan negeri Selangor berjaya meningkatkan rizab kepada RM2.7 bilion tetapi rakyat tidak dapat merasainya.

"Apa makna ada rizab besar, kalau jalan masih berlubang, kalau sampah tidak dipungut, banjir masih berulang, kalau cerun masih alami kejadian tanah runtuh, kalau masalah denggi masih tertinggi dalam negara," katanya.

Abdul Khalid ketika ditemui menafikan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim jika terpilih sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kajang akan menyelesaikan pertelingkahannya bersama Azmin.

Katanya, perkara itu sememangnya tiada dalam strategi PKR tetapi kehadiran Anwar adalah sebagai mengisi kekosongan di DUN Selangor.

"Itu tiada dalam strategi kita. Sebenarnya tujuan kemasukan Anwar adalah sebagai penelitian seorang Adun. Dalam masa begitu singkat, kita perlu mencari orang yang senang dapat diketengahkan untuk bertanding di Selangor,” katanya.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli ketika ditemubual The Malaysian Insider berkata, pencalonan Anwar sebagai wakil Pakatan Rakyat (PR) di DUN Kajang merupakan serampang dua mata iaitu menstruktur semula pentadbiran negeri dan pada masa sama menjernihkan hubungan Abdul Khalid dan Azmin.

Katanya, dengan terpilihnya Anwar sebagai Adun Kajang kelak, hubungan Abdul Khalid dan Azmin dapat dijernihkan selain Anwar dapat menjadi pemantau kepada kerajaan negeri.

Menyentuh isu kenyataan bekas setiausaha politik Abdul Khalid, Faekah Husin dalam laman sosial Twitter, beliau berkata, apa yang dilontarkan Faekah itu bukan datang daripadanya dan menyifatkan kenyataan itu sebagai tidak rasmi.

Katanya, apa jua yang akan diumumkannya berkaitan urusan kerajaan negeri akan dibuat melalui kenyataan akhbar.

“Percakapan melalui internet bukan kenyataan rasmi. Ramai orang menggunakan ini. Saya akan buat kenyataan akhbar dan kenyataan bertulis untuk apa pendirian negeri dan saya dalam hal ini.

“Kita tidak boleh menggunakan (kenyataan) itu sebagai satu usaha menaik atau menjatuhkan orang lain. Usaha itu mungkin mencetuskan kemarahan dan rasa tidak percaya,” katanya.

Faekah sebelum ini dalam laman Twitternya menulis, "Yang mengejar bernafsu besar, yang mengendong patutkah berjiwa besar?".

Difahamkan kenyataan itu dikeluarkan selepas timbul ura-ura Anwar akan mengambil alih jawatan Menteri Besar Selangor daripada Abdul Khalid berikutan peletakan jawatan Adun Kajang, Lee Chin Cheh.

Di majlis itu juga, Abdul Khalid ditanya mengenai status siasatan dua bekas pengurusan tertinggi Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) yang dipindahkan ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Selangor.

Beliau berkata, seorang pegawai khas bebas daripada pejabat SUK diarahkan untuk melakukan pemantauan dan bukannya setiausaha kerajaan negeri, Datuk Mohammed Khusrin Munawi.

“Sekarang mereka di bawah jagaan pejabat SUK dan diletakkan seorang pegawai khas bebas untuk mengendalikan pentadbiran. Ini kerana setiausaha juga dikatakan namanya terlibat dalam hal ini.

“Oleh itu, untuk menunjukkan tiada percanggahan kepentingan, kita tidak meminta setiausaha mengendalikannya,” katanya yang mengenakan jersi pasukan bola sepak Selangor hari ini.

Bulan lalu, bekas Pengurus Besar PKNS, Datuk Othman Omar dan bekas setiausaha kerja perbadanan itu, Norita Mohd Sidek ditukarkan serta-merta ke pejabat SUK dan dilarang menghadiri mensyuarat ahli lembaga pengarah PKNS.

Abdul Khalid sebelum ini memaklumkan Khusrin diberi masa dua minggu untuk membuat siasatan terhadap Othman dan Norita membabitkan kes surat penamatan perkhidmatan Azmin sebagai Ahli Lembaga Pengarah PKNS bertarikh 8 Januari lalu.

Norita dalam kenyataan balasnya mendakwa kuasa lantikan ahli perbadanan itu terletak di tangan exco.

Norita berkata, PKNS memaklumkan kepada Azmin mengenai penamatan jawatannya melalui sepucuk surat bertarikh 8 Januari.

"Tempoh jawatan beliau ditamatkan selaras dengan keputusan Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri Selangor pada 13 November 2013 dan disahkan pada 4 Disember 2013.

"PKNS ingin memaklumkan bahawa kuasa melantik ahli perbadanan adalah di tangan exco dan bukan di tangan pengurus besar selaras dengan klausa 4(1) enakmen penubuhan PKNS," katanya.

Mohammed Khusrin juga memaklumkan Azmin kekal digugurkan daripada jawatan Ahli Lembaga Pengarah PKNS dan tidak akan dilantik kembali.

Katanya, surat Othman pada 16 Januari lalu yang mengatakan PKNS menarik balik pengguguran tersebut adalah tidak benar.MUKRIZ JANGAN SPIN ISU....BARANG NAIK NAK SALAHKAN PENGILANG & PEMBORONG PULAK !!!

LU INGAT RAKYAT BODOH KE.....MACAI UMNO BOLEH LE JADI PAK ANGGUK.....

Mukhriz Pelik Harga Ais pun Naik... Lu Mari Sini Mukhriz Gua Ajar Lu Beb !Menurut kata Menteri Besar Negeri kedah "Saya PELIK bila baca Laporan Akhbar Harga Barangan Sampingan lain seperti Ais juga Naik, Apa Kaitannya ?... Sudah tentu bertujuan untuk KAUT UNTUNG LEBIH di saat berlaku KENAIKAN HARGA BARANGAN. Mungkin juga ada CUBAAB Pihak tertentu mahu TIMBULKAN RASA MARAH terhadap Kerajaan, ia perlu DISIASAT".


Lu kalau Tak Tahu Mai Sini gua bagi tahu lu Mukhriz sebab apa Harga Ais (AIR BATU) Naik Harga, sebab nya ialah untuk dijadikan dari Air kepada AIR BATU ianya perlu Dibekukan dengan Mesin Air Batu atau di panggil dalam bahasa BAPAK UMNO iaitu FREZZER ok. Untuk menghidup sesebuah Mesin Air Batu ia nya memerlukan Tenaga seperti Elektrik, kalau sudah Harga Elektrik yang sebagai contoh sebelum ini adalah RM0.40 seunit menjadi RM0.50 macam mana Harga Air Batu tidak dinaikan beb.


Apakah lebihan dari KOS PEMBUATAN AIS tersebut hendak ditanggung oleh YAYASAN TUN MAHATHIR atau YAYASAN KARELA beb, itu baru cerita KOS PEMBUATAN bagaiman pulak dengan KOS PENGHANTARAN yang menggunakan PETROL atau pun DIESEL. Yang mana harga BAHAN BAKAR tersebut sebelum ini adalah RM1.90 menjadi kepada RM2.10, boleh kah itu dikatakan Tidak Naik atau pun boleh kah LEBIHAN KENAIKAN tersebut digantikan dengan AIR KENCING lu Mukhriz... kah kah kah !.

Dalam Dunia ni siapa yang Berniaga Hendak Rugi cuba lu bagi tahu gua, hanya ORANG GILA aje yang berniaga Hendak Rugi, selain itu belum gua dengar lagi beb. Lebih-lebih lagi kalau Berniaga Cara Umno and The Gang, satu kali Projek Tujuh Keturunan Makan Tak Habis. Bila KOS bertambah sudah tentu Harga Dinaikan itu sudah SEMESTI nya, tak kan sebelum nya Harga Barangan dijual pada Harga RM1 dengan KOS RM0.70 bila KOS menjadi RM0.85 ianya hendak dikekalkan harga tersebut beb.

Kenapa itu pun susah sangat lu nak FAHAM seba apa Harga Ais Naik, atau lu saja-saja BUAT BODOH bagi MENIPU Ahli Umno serta Penyokong Umno yang sememang nya MUDAH TERTIPU tu, rasa gua lu tak lah SEBODOH itu untuk faham kenapa Harga Ais Naik dan Barangan Keperluan yang lain juga Naik Harga. Sudah lah Mukhriz jangan lah lu ikut Perangai Bapak lu tu yang KAKI PENIPU, cuba lah UBAH PERSEPSI yang selalu dikatakan orang iaitu BAPAK BOREK ANAK RINTIK... kah kah kah !.

Menteri kunjungi Shah Alam jumpa ‘kaki’, bincang strategi sabotaj Kerajaan Selangor? - Khalid Samad


SHAH ALAM, 31 JAN: Beberapa menteri daripada Barisan Nasional (BN) dikatakan bertemu pihak tertentu yang dipercayai sebagai menggerakkan kerja sabotaj kerajaan Selangor.

Pertemuan itu berlangsung sebaik sahaja Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim diumumk sebagai calon Pakatan Rakyat (PR) bagi mempertahankan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) nanti.

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad, berkata selain percaya kerja sabotaj itu bakal membabitkan polis cawangan khas], selain beberapa pihak yang menjawat jawatan penting dalam hariki kakitangan awam negeri dan anak syarikat milik kerajaan negeri.

“Saya di Shah Alam pada hari Anwar diumum sebagai calon dan tahu pada petang itu beberapa menteri dengan pengiringnya datang ke sini untuk bertemu dengan pihak tertentu yang tidak payah disebutkan nama mereka.

“Saya duduk Shah Alam dan tahu itu berlaku. Maknanya, rancangan untuk menewaskan Anwar sedang disusun dengan teliti oleh pihak lawan, BN. Saya menyeru PR hadapinya dengan menggunakan Kajang sebagai satu reforendum membuktikan penolakan rakyat kepada Umno,” katanya pada satu sidang media di pejabatnya, di sini, semalam.

Khalid menjangkakan usaha sabotaj terbabit akan membabitkan tindakan yang mengaitkan projek kerajaan negeri, isu tanah dan lain-lain yang mampu menjejaskan kelicinan pentadbiran, sekali gus menimbulkan perasaan kurang percaya pengundi di Selangor.

Sementara itu mengulas isu sama, Khalid percaya dengan penyertaan Anwar sebagai salah seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) nanti akan memperkuatkan lagi kerajaan PR Selangor dalam berhadapan usaha sabotaj daripada dalam.

“Kini Anwar tiada ‘locus standing’ untuk bertemu Pegawai Daerah atau mana-mana penjawat penting dalam Selangor tetapi kalau menang dia boleh berjumpa Pegawai Daerah atau sesiapa sahaja bagi menyekat usaha sabotaj BN,” katanya.

31 Januari 2014

HANGAT ! DEDAH FAIL PROJEK KERAJAAN PAS...MUKRIZ JANGAN CAKAP KOSONG...DEDAHKAN SAJA !!!

Kita mahu kerajaan BN telus , sekira ada penyelewengan semasa kerajaan lama wajar ianya dilaporkan kepada pihak berwajib....bukan mungkin-mungkin ini bukan soal penyelewengan tetapi tangungjawab sebuah kerajaan......negeri Kedah bukan mak bapak hangpa punya.....


Mukhriz mungkin dedah fail projek bermasalah PAS di KedahMenteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir akan membuka semula fail projek bermasalah kerajaan negeri zaman pemerintahan PAS.

Datuk Seri Mukhriz Mahathir tidak akan teragak-agak membuka semula fail projek bermasalah kerajaan negeri semasa zaman pentadbiran PAS jika pihak pembangkang terus mencemarkan nama baik pemerintahannya.

Menteri Besar Kedah itu berkata, antara permasalahan yang akan didedahkan adalah seperti projek pembalakan di Pedu dan pembinaan kampus Kolej Universiti Insaniah (Kuin).

"Sudah tiba masanya kita pertimbang untuk buka fail lama mengenai Pedu dan Kuin, banyak sebenarnya yang berlaku sepanjang mereka (PAS Kedah) mentadbir. Saya ingat dulu kita tidak perlu ungkit perkara lama.

“Tetapi kalau mereka hendak tunjuk kononnya mereka bersih dan kita kotor, kita boleh tunjukkan bukti dengan mudah bahawa sepanjang lima tahun lalu banyak penyelewengan berlaku," katanya kepada akhbar milik Umno, Utusan Malaysia.

Mukhriz mengambil pendekatan itu kerana sejak kebelakangan ini pelbagai tuduhan dilemparkan oleh pembangkang termasuk membabitkan isu penyelesaian luar mahkamah kes saman Syarikat Bina Darul Aman Berhad (BDB) dengan sebuah syarikat pembalakan.

Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah, Datuk Amiruddin Hamzah pada minggu lalu membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kedah berhubung penyelesaian luar mahkamah BDB dengan sebuah syarikat pembalakan.

Mukhriz berkata, usaha membersihkan nama baik kerajaan negeri yang dituduh dengan pelbagai tuduhan tidak berasas akan segera diambil.

"Saya mengalu-alukan SPRM menjalankan tugas mereka dan bersedia untuk memberikan kerjasama jika SPRM mendapati adalah wajar untuk menyiasat isu membabitkan BDB," katanya.

Minggu lalu, Amiruddin menggesa SPRM melakukan siasatan ke atas transaksi pembalakan yang berlaku di sepanjang Lebuhraya Trans Eastern Kedah Interland Highway (Tekih) bagi memastikan tiada unsur penyelewengan berlaku.

“Lebih dua jam laporan dibuat dengan menyerahkan dokumen berkaitan supaya SPRM menyiasat kes ini untuk mencari kebenaran. Saya tidak boleh dedah butiran kerana bimbang ia mengganggu siasatan.

“Saya pelik kerana BDB menyelesaikan kes ini di luar mahkamah dengan pembayaran mencecah RM2.5 juta. Penyelesaian ini adalah tindakan meragukan memandangkan BDB sebelum itu sudah melantik peguam mewakili mereka dan dikatakan mempunyai peluang cerah untuk menang,” katanya seperti dilapor akhbar Sinar Harian.

Terkini ! Anak-Anak Pasangan Malaysia Di Sweden Sudah Berlepas Pulang Ke Malaysia !!!

STOCKHOLM, 31 Jan. – Empat anak pasangan Malaysia yang kini ditahan reman kerana dakwaan memukul tangan anak lelaki mereka, berlepas pulang ke Malaysia dari Stockholm pada jam 6.30 pagi waktu tempatan, Jumaat bersama-sama Timbalan Menteri Luar Datuk Hamzah Zainuddin.

Hamzah memberitahu Bernama sebelum berlepas pulang yang mereka akan tiba di tanah air esok.

Semalam, keempat-empat mereka diserahkan kepada Kedutaan Malaysia di sini.

Sebelum ini, anak-anak pasangan Azizul Raheem Awalludin dan Shalwati Norshal itu ditempatkan bersama keluarga angkat bukan Islam di sini berikutan penahanan pasangan itu pada 18 Dis lepas.

Semalam, selepas 42 hari terpisah daripada ibu bapa mereka, anak-anak itu yang dikenali sebagai Aishah, 14, Ammar, 12, Adam, 11 dan Arif,7, dipertemukan dengan saudara mara mereka dari Malaysia di sini pada 4 petang waktu tempatan (11 malam waktu Malaysia).

Empat beradik itu, yang kelihatan teruja dan dan gembira, dibawa dari sebuah sekolah ke Kedutaan Malaysia di sini sebelum dipertemukan dengan saudara mara mereka.Detik gembira 4 beradik

Stockholm: “Saya gembira ketika ini, tidak banyak yang boleh saya kata. Terlalu gembira jumpa sepupu, mak cik dan semua orang.

“Keluarga angkat juga baik dan kami harap dapat kehidupan baru selepas ini,” kata Aisyah, 14, anak sulung kepada pasangan Azizul Raheem Awalludin dan Shalwati Norshal sebaik dipertemukan dengan keluarga angkat Islam dari Malaysia menerusi kedutaan.

Dalam pertemuan penuh air mata kegembiraan itu, mereka saling berpelukan terutama apabila berjumpa sanak-saudara dari Malaysia.

Jam 4 petang semalam, Kedutaan Malaysia yang sebelum ini tenang dipenuhi dengan tangisan mereka yang seolah-olah diberi kejutan oleh Timbalan Menteri Luar Datuk Hamzah Zainuddin yang menguruskan pertemuan itu.EMPAT beradik selepas mendapat keluarga angkat Islam, semalam.
Kedutaan Malaysia dijangka menyerahkan mereka kepada keluarga angkat baharu iaitu keluarga Islam Malaysia di sini.

Aishah yang mewakili adik-adiknya turut berterima kasih di atas sokongan padu kerajaan dan rakyat Malaysia sejak kes mereka dilaporkan bulan lepas.

Empat beradik itu juga dilihat seronok berbual dan bergurau senda dengan saudara mara mereka sambil menjamu hidangan nasi lemak yang disediakan pihak kedutaan.
Dalam sidang berita kemudian, Hamzah berkata kerajaan Malaysia menerusi Wisma Putra dan Kedutaan Besar Malaysia di sini menzahirkan penghargaan kepada Setiausaha Negara bagi Hal Ehwal Luar Negeri Sweden, Frank Belfrage, pihak Khidmat Sosial Sweden dan semua pihak yang menjayakan usaha itu.

“Mereka faham dan sedar bahawa anak-anak ini patut berada di bawah jagaan keluarga yang memahami budaya kita…mereka sedar mengenai perbezaan ini.

“Ini (kes) kali pertama berlaku pada rakyat kita. Kita perlu rancang strategi dan inilah hasilnya,” katanya.

Pagi tadi, Mahkamah Daerah Solna melanjutkan tahanan reman Azizul Raheem selama 11 hari lagi sehingga 10 Feb ini bagi membantu siasatan dakwaan memukul tangan anak lelakinya.

Difahamkan mahkamah sama akan bersidang esok bagi memutuskan penahanan reman isteri Azizul, Shalwati Norshal, seorang guru yang bercuti tanpa gaji. 

PEMUDA PAS SELANGOR BUAT KERJA GILA ...TINDAKAN SEPERTI MACAI UMNO !!!

"Kerja gila jika PKR buat tanpa persetujuan PAS dan DAP. Mereka (pemuda PAS Sgor) yg membelakangkan pimpinan mereka". -Rafizi

"Kalau anda rasa ini permainan PKR yang perlu ditolak, tolaklah kami! Kami sedia dihukum" - Rafizi

Pautan kekal imej terbenam

Rafizi Ramli menjawab soalan dan meminta maaf kepada rakyat sambil menitiskan air mata

ULASAN DARI NAIB PRESIDEN PAS:

Dalam suasana getir, PAS hulur semangat setiakawan kepada Anwar, kata SalahudinSokongan PAS kepada pencalonan Datuk Seri Anwar Ibrahim di DUN Kajang adalah semangat setiakawan, kata Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub. 

Tindakan PAS memberikan sokongan penuh kepada pencalonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang adalah untuk menunjukkan semangat setiakawan ketika parti rakannya itu sedang menghadapi masalah.

Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub dalam satu kenyataannya hari ini berkata:"Adalah penting di saat-saat sukar begini PAS terus dilihat sebagai rakan yang setia dalam persahabatan."

Kenyataan ini dibuat Salahudin ketika pelbagai kenyataan dibuat oleh pemimpin muda PAS bagi membantah apa yang belaku berikutan peletakan jawatan Adun Kajang.

Setiausaha Perhubungan PAS Selangor, Mohd Khairudin Othman, berkata PAS Selangor akan menghantar calonnya sendiri jika Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim meletakkan jawatan dan kenyataan itu menjadi tajuk muka depan akhbar harian.


Kenyataan Nasrudin Hassan iaitu bekas ketua pemuda PAS (yang dibuat atas nama ahli PAS Indera Mahkota), Pengarah Pilihan Raya Pemuda PAS, Sany Hamzan; serta ketua Pemuda PAS Selangor dan Gombak tidak mendapat tempat dalam media tetapi memberikan lambang besar terhadap apa yang berlaku di kalangan akar umbi.

Kenyataan seorang AJK Pemuda PAS Selayang, Zuhdi Mat Piah yang mengungkit cadangan Ketua Dewan Ulama PAS, allahyarham Harun Taib agar tahaluf siasi dengan PKR dikaji sangat menarik dalam situasi dan mood yang ada di kalangan ahli PAS sekarang
.


Ia melambangkan sikap sesetengah ahli dan penyokong PAS bahawa mereka sangat kesal dengan apa yang berlaku.

Salahudin menyertai sidang media Pakatan Rakyat semalam ketika Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim mengumumkan Anwar sebagai calon Pakatan di Kajang.

Pilihan raya kecil itu akan diadakan berikutan peletakan jawatan Adun PKR, Lee Chin Cheh. Tindakan ini menimbulkan kemarahan akar umbi Pakatan termasuk sebahagian ahli PAS.

Sehubungan itu, penyertaan Salahudin dalam sidang media pengumuman Anwar sebagai calon Kajang secara tidak langsung tidak disenangi oleh sebahagian ahli PAS.

Salahudin sedar hal ini apabila berkata:"Isu ini mencetuskan reaksi yang sangat kontroversi tidak seperti pilihan raya kecil sebelum ini kerana amat sukar untuk memahamkan rakyat biasa tentang isu dalaman parti khususnya.

"Rakyat begitu marah dan keadaan ini pastinya meletakkan PKR dan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam keadaan yang begitu sukar dan memerlukan sokongan dan dukungan.

"Dalam keadaan seperti ini saya rasa pastinya PAS terus menunjukkan sikap jiwa besarnya untuk menghulurkan tangan bagi membantu apa saja cara dan pendekatan untuk memastikan kejayaan Pakatan Rakyat mempertahan kerusi DUN Kajang," kata Salahudin dalam kenyataan itu.

Beliau berkata, sekiranya PAS tidak berpuas hati dengan beberapa isu dan masalah dalaman yang melibatkan Pakatan Rakyat, PAS akan menggunakan saluran sewajarnya untuk menyatakan sikap dan pendirian.


KENYATAAN TERKINI DARI K.PEMUDA PAS PUSAT :

"Pemuda Pas tetap komited untuk membantu memenangkan calon PR.

"Mungkin kita tidak bersetuju pada perletakan jawatan, tapi kita juga tidak setuju jika kerusi itu terlepas dari genggaman PR," tulisnya dalam laman Facebooknya. - Ibid.

Nasib baik la Syuhaizan yang menang jawatan Ketua Pemuda PAS dalam pertandingan 3 penjuru hari tu, kalau la Kamaruzzaman yang menang tentu punya kenyataan dia lebih kurang sama kalau pun tak lebih keras dari kenyataan Pemuda PAS Selangor.

Aku tak yakin Kamaruzzaman yang begitu 'teguh prinsip' akan peduli dengan kenyataan Salahuddin Ayub dan Mat Sabu.

Memang sangat-sangat tak kena kalau tiba-tiba ketua Pemuda PAS bernada songsang berbanding kenyataan Timbalan Presiden dan kenyataan Naib Presiden.

Cantiknya kenyataan Ketua Pemuda PAS ni bila Sinarharian juga melaporkan Syuhaizan berkata:

"Pemuda Pas tetap komited untuk membantu memenangkan calon PR.

"Mungkin kita tidak bersetuju pada perletakan jawatan, tapi kita juga tidak setuju jika kerusi itu terlepas dari genggaman PR," tulisnya dalam laman Facebooknya. - Ibid.

Maksud aku, tak tepat la kalau ada yang kata ketua pemuda PAS ni jadi balachi Anwar dan PKR. Bab letak jawatan dia tak setuju tapi mamat cina tu dah pun letak jawatan, mana boleh nak tarik balik.

Bab Anwar jadi calon PRK N45 Kajang tu pun tak berbangkit sangat untuk PAS pertikaikan, ikut suka PKR la nak letak sapa pun pasai kerusi tu kerusi depa, lagi pun Lin Chen Cheh tu bukan lompat parti, dia cuma letak jawatan.

Kecuali la kalau Anwar memang tak layak dari segi peraturan untuk jadi calon PRK Kajang tu ataupun Anwar terbukti memang seorang penjual pil kuda contohnya, ada la jugak sebab untuk Pemuda PAS protes atas asas pertimbangan kalah menang.

30 Januari 2014

HOT & GEMPAK ! KEM MAHATHIR BUKAN SAJA MAHU SINGKIR NAJIB TAPI JATUHKAN KERAJAAN SELANGOR DENGAN CARA KOTOR ???Lambat laun, PM 47 persen ‪#‎kangkung‬ @NajibRazak akan ditendang keluar dari Putrajaya tidak lama lagi.

Kedudukan Najib makin lemah separas dengan indeks Bursa Malaysia yang hilang lebih RM74 bilion hanya dalam tempoh seminggu.

Gerakan khusus dilakukan kem Mahathir yang akan memusnahkan apa saja yang cuba menentang mereka termasuk mengganyang pentadbiran kerajaan Selangor yang kini dikuasai secara de facto oleh Khalid Ibrahim.

Jangan lupa juak Umno dalam kerajaan negeri masih berkuku dan arahan khas dibuat Mahathir bagi merampas negeri itu selewatnya sebelum perhimpunan khas Umno pada Mei nanti.

Masih ramai yang melihat tindakan mengejut bertanding di Kajang membuatkan Anwar Ibrahim jadi tidak popular walaupun pada PRU 13 kesemua pemimpin PR sepakat mencalonkannya sebagai PM.

Wang bukan keutamaannya kerana gaji penasihat ekonomi negeri hanya RM1 dan hilang kelayakan menerima pencen sepanjang hayat setelah dipecat pada 2 September 1998.

Harus diingat, PKNS dan kesemua anak syarikat milik negeri menjana pendapatan kepada negeri tetapi dengan rizab tunai yang banyak membuatkan Mahathir dan segelintir pihak yang mahu menjatuhkan PR bernafsu merancang strategi merampas negeri dengan cara yang paling licik dalam sejarah politik moden negara.

Percayalah, gerakan ini bukan semata-mata menyelesaikan krisis Azmin Ali-Khalid tetapi Anwar terpaksa turun ke bawah untuk membetulkan beberapa keputusan tidak menguntungkan rakyat yang akan diketahui kelak, apabila tiba masanya.

Sekali lagi saya nyatakan, ini keputusan politik dan hanya boleh diselesaikan melalui cara politik menurut undang-undang sedia ada.
Mudah untuk melihat isu PRK Kajang dari mata hati yang jelas:

Untuk Pakatan Rakyat:

1) Khalid Ibrahim gagal dalam berjaya. Maka perlu diganti secepat mungkin.


2) Azmin Ali tak boleh ganti Khalid. PAS negeri tak setuju malah akan hantar Pesuruhjaya Selangor sebagai calon MB. Maka Anwar akan ambil alih.


3) Mengekang gerakan kem Mahathir yang bersedia menumbangkan Najib Razak dalam masa dua bulan lagi, dan tempiasnya bakal terkena kepada Selangor jika Khalid tidak diganti segera.


4) Strategi politik memperkuat cengkaman ke atas kerajaan negeri dan membersihkan juak Umno dalam pentadbiran negeri yang memainkan isu sensitif seperti rampasan Injil dan Langat 2, dalam masa sama memperkukuh tapak ke Putrajaya.Untuk BN:

1) Najib tiga langkah ke belakang membaca gerakan Anwar. Dan padahnya kem Mahathir akan menyingkirkannya dengan menggunakan Daim Zainuddin dan Muhyiddin Yassin.

2) Najib sudah tidak ada sokongan padu dari perhubungan Umno negeri atas kelemahannya sendiri lambat menyelesaikan isu harga barang dan kalimah Allah.

3) MCA dan Umno akan bertelagah sesama sendiri isu siapa yang layak mewakili BN dan Liow Tiong Lai diuji buat kali pertama bagaimana mahu menghadapi Umno sebagai presiden.

4) Parti komponen BN terutama MCA bakal memboikot jentera kempen jika kemahuan mereka tidak ditunaikan. Peluang untuk MCA meminta lebih kuasa di saat Umno yang semakin lemah dari dalam.

GEMPAK ! RM TERUS MENJUNAM..RAKYAT MULA SIMPAN MATA WANG ASING DARI RINGGIT !!!

Pautan kekal imej terbenam


Pelabur asing elak labur di pasaran Malaysia, lapor Wall Street Journal


Ringgit jatuh 4.5% bulan lalu sementara hutang kerajaan mencecah kadar tertinggi sejak 2010.

Pengurus dana antarabangsa sedang mengelak daripada melabur di pasaran Malaysia berikutan kadar inflasi negara yang jatuh pada tahap terendah sejak 2010, menurut laporan Wall Street Journal (WSJ).

Pasaran saham Malaysia lemah di mata dunia selepas jatuh 4.5% bulan lalu dengan hutang kerajaan mencecah kadar tertinggi sejak 2010 yang menyebabkan kadar mata wang Malaysia jatuh hingga tahap terendah minggu ini.

Ini meletakkan kadar ringgit terendah di Asia selepas won Korea dan peso Filipina.


Ketua Pasukan Pendapatan Tetap Asia di J.P Morgan Asset Management, Hong Kong, Stephen Chang, berkata syarikatnya sedang mengambil langkah berhati-hati dengan pasaran Malaysia kerana kadar ringgit yang rendah.

Chang berkata, susulan daripada kadar ringgit yang rendah, Malaysia akan memendekkan bon untuk mengelak daripada kenaikan kadar faedah lantas menurunkan nilai bon tersebut.

Katanya, kenaikan kadar deposit untuk akaun pertukaran asing membuatkan pelabur Malaysia mencari jalan perlindungan daripada mata wang yang semakin rendah.

Pengurus Pelaburan di Invesco Singapore, Jalil Rasheed, berkata lawatannya ke Malaysia baru-baru ini mendapati pengeksport daripada Malaysia memegang ketat kepada mata wang Amerika Syarikat dan enggan menukarkannya ke ringgit kerana kadar dolar Amerika Syarikat semakin tinggi.

"Menjadi tren di kalangan rakyat Malaysia untuk menukar mata wang ringgit daripada simpanan kepada mata wang asing kerana risau dengan nilai ringgit yang semakin susut," kata pakar kadar kewangan Asia di Deutsche Bank di Singapura.

"Pemilik bon dari negara asing di Malaysia sangat tinggi dan ini sangat merisaukan kerana ramai yang mempersoalkan kesan kepada pasaran Malaysia sekiranya pemilik asing bon kerajaan menarik balik pelaburan mereka," kata Elsie Tham daripada Manulife Asset Management Malaysia
.Kadar petukaran pada 25hb januari 2014

Dengan kadar ringgit yang semakin rendah, Malaysia menyertai senarai pasaran saham lemah di Asia Tenggara seperti Thailand yang sedang riuh dengan bantahan politik dan Filipina yang baru ditelan taufan yang mengorbankan ribuan rakyat.

Laporan WSJ tersebut turut menuding jari kepada langkah kerajaan yang memotong subsidi bagi gula dan minyak petrol demi membendung pembelanjaan kerajaan serta menutup defisit bajet.

Bagaimanapun, terdapat beberapa individu yang tetap melabur di pasaran Malaysia kerana kadar eksport yang tinggi dan langkah kerajaan untuk menghentikan defisit dihadapi negara sejak krisis kewangan Asia pada 1997 hingga 1998.

PRK KAJANG : NOH UDANG DIKANKUNGKAN OLEH ORANG KUAT UMNO !!!Noh Omar buat lawak bangang sampai kena ganyang geng sendiri

PETALING JAYA: Bekas calon Ketua Pemuda Umno 2013, Syed Rosli Syed Harman al Jamalulail bertanya adakah Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar buta sejarah?
Katanya, BN sendiri pernah melakukan perkara yang sama seperti dibuat oleh PKR semalam yang mengadakan pilihanraya kecil tanpa disebabkan oleh kematian wakil rakyatnya.

“Pada pandangan saya kenyataan beliau di Sinar Harian adalah lebih kepada naif dan berpura-pura bodoh. Jangan jadi melayu mudah lupa seperti yang selalu Mantan Perdana Menteri kita nyatakan iaitu Tun Dr Mahathir Mohammad.

“Mengadakan pilihan raya kecil untuk menggantikan khidmat menteri besar telah dilakukan sebelum ini di Selangor. Ia telah ditetapkan pada tahun 1997 apabila Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk (kini Tan Sri) Abu Hassan Omar menggantikan Tan Sri Muhammad Muhammad Taib.

“Dr Mahathir Mohamad memilih beliau selepas Muhammad terpaksa meletak jawatan berikutan dua pertuduhan di mahkamah Australia berikutan kegagalannya mengisytiharkan tunai RM2.4 juta ketika meninggalkan Lapangan Terbang Antarabangsa Brisbane pada Disember 1996.

“Abu Hassan, yang menjadi timbalan ketua perhubungan Umno Selangor, meletak jawatannya dari Kabinet dan sebagai Ahli Parlimen Kuala Selangor untuk bertanding kerusi DUN Permatang, melalui pertukaran secara langsung dengan kerusi yang disandang Datuk Jamaluddin Adnan.

“Permatang adalah dalam kawasan Parlimen Kuala Selangor.Barisan Nasional mengekalkan kedua-dua kerusi, Permatang dan kerusi Parlimen Kuala Selangor pada pilihan raya kecil yang diadakan pada 29 Mei 2007. Abu Hassan kemudiannya mengangkat sumpah pada 6 Jun 1997,” jelas Syed Rosli.

Tambahnya lagi, jika BN bimbang akan berlaku pembaziran, BN boleh memilih untuk tidak meletakkan calon dan memberikan kemenangan percuma kepada Anwar.

Tindakan ADUN Kajang, Lee Chin Cheh meletakkan jawatan turut dipertahankan Syed Rosli yang juga Penolong Setiausaha Umno Cawangan Pusat Bandar Taman Chempaka, Pandan.
Beliau menyifatkan tindakan Lee itu sebagai pengorbanan peribadi bagi memberi laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diwar-warkan bakal mengambil alih tugas menteri besar dari Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau yang lantang bersuara mengkritik kerajaan berkata Barisan Nasional (BN) tidak seharusnya cepat melatah dengan situasi ini.

“Saya membaca kenyataan Noh Omar mengenai perletakan jawatan Adun Kajang iaitu Lee Chin Cheh yang beliau sifatkan seperti mengkhianati amanah pengundi di situ. Beliau juga menegaskan bahawa masa pilihan raya umum (PRU) yang lepas,banyak janji Pakatan Rakyat (PR) di Selangor masih belum ditunaikan.

“Saya rasa bukan setakat PR tetapi BN juga gagal menunaikan janji dalam manifesto seperti janji untuk menurunkan harga kereta dan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang sepatutnya akan diberi RM1,200 tetapi sebaliknya hanya akan memberi RM650 sahaja, ini adalah contoh janji yang ‘dicapatikan’ oleh BN,” katanya menerusi satu kenyataan.

Syed Rosli turut menyoal adakah Noh sendiri menembual pengundi di Kajang sebelum menyatakan bahawa pilihan raya kecil (PRK) di Kajang nanti hanya akan membuang masa mereka.
“Ada tidak Noh Omar bertanya pada pengundi-pengundi Dun Kajang semua ini hanya membuang masa? Jikalau tidak jangan mudah melatah kerana memalukan kami pemimpin akar umbi Umno di Selangor.

“Kita tunggu sahaja pada masa keputusan PRK nanti dan lihat sendiri berapa peratusan pengundi yang keluar mengundi,jikalau ianya dibawah 30 peratus maka ianya benar pengundi tidak sokong PRK tersebut.

“Noh Omar harus faham bahawa semua parti tetap tidak lari dari masalah dalam masing-masing. Sedangkan Umno sendiri pun ada masalah dalaman sendiri jadi Noh Omar perlu faham apa tindakan pimpinan PR lakukan ini mungkin untuk menyelesaikan masalah dalaman mereka demi untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk rakyat Selangor khususnya pengundi-pengundi,” tambahnya lagi.

Mengenai PRK Kajang, beliau berkata jikalau Barisan Nasional masuk bertanding ianya sebenarnya akan merancakkan ekonomi setempat dan memberi peluang yang banyak untuk usahawan tempatan dan para peniaga untuk mencari lebih sedikit pendapatan mereka.

“Sebagai contoh para pengusaha Home Stay akan mendapat tempahan yang banyak dan juga pemandu teksi akan mendapat penumpang yang bertambah sempena PRK nanti, ini adalah sebagai contoh apa PRK boleh diterjemahkan juga sebagai menjana ekonomi setempat,” katanya.
Beliau turut menggesa pimpinan parti supaya tidak mengeluarkan kenyataan kurang cerdik pada masa akan datang.

“Rakyat Selangor bijak belaka dan mereka tahu menilai mana permata dan mana kaca. Berpolitiklah cara sihat dan profesional jangan malukan kami pemimpin diakar umbi ini dengan kenyataan bodoh dari pimpinan BN, khusunya Umno,” ujarnya.

Baca apa dia tulis. Macam orang tak tahu gebang dia ni.

ISU PENYINGKIRAN NAJIB - BLOGGER UMNO BERTEMPUR SAKAN....

BLOGGER UPAHAN politik  kem dua Tun menyerang najib tanpa selindung kerana gagal mengurus ekonomi negara hingga sokongan keatas BN semakin merudum teruk selepas PRU13.....kejatuhan harga kankung najib bukti kemarahan rakyat sudah sampai peringkat maut........pentempuran terbuka proksi dan blogger upahan tidak dapat dielakkan lagi.....


Serangan blogger @YuseriYusoff ke atas `Blogger Tun Daim' melampau
Hayati kata-kata hikmah Rocky-Bru

Nota: Saya TIDAK BERSETUJU dengan tindakan rakan blogger DoubleY atau Yuseri Yusoff menyerang blogger Apanama secara keterlaluan. Bagi saya, Apanama dan Out Syed the Box pun kawan-kawan juga.

Saya setuju dengan Datuk Rocky Bru, tidak ada masalah jika seseorang itu kritikal. Menjadi kritikal bukan bermaksud memberontak. Cuma ada garisan pemisah di antara kritikal yang membina dan kritikal yang memberontak. Janganlah kita melampaui batas tersebut sekiranya kita takut diri kita di label sebagai pemberontak.Sebab itu saya sendiri kritikal terhadap Kadir Jasin. Kenyataannya bahawa BLOGGER UMNO SEBENARNYA TIDAK MEMBANTU KEPIMPINAN UMNO adalah melampau dan tidak wajar. Ia bukan kritikan yang membina dan bukan sekali-kali kritikan yang bijak. Lagipun setakat 8 artikel panjang berjela sebelum PRU13, belum tentu dapat membantu BN memenangi PRU13. Jadi tak payah lah bangga dan sombong sehingga menidakkan sumbangan orang lain.

Sebab itu juga saya tidak setuju apabila ada blogger yang melambakkan semua kesalahan ke atas bahu Datuk Seri Najib, walaupun `kesalahan' itu tidak berlaku dalam zaman Najib, dan berlaku dalam era pemerintahan Tun Dr Mahathir dan Tun Abdullah Badawi. Kritikan seperti ini TIDAK ADIL, TIDAK OBJEKTIF dan TIDAK PROFESIONAL!Kritikan di atas ini TIDAK ADIL, TIDAK OBJEKTIF dan TIDAK KRITIKAL

Kritikan Double-Y terhadap Apanama dan Out Syed The Box dalam tulisan yang sebelum ini, agak objektif, tetapi mengaitkan kedua mereka dengan Tun Daim, agak tidak wajar lebih-lebih lagi jika dakwaan tersebut tidak benar.
Kritikan seperti ini

29 Januari 2014

PANAS ! NAJIB BANGUN DARI ZON PENYINGKIRAN......


PM jumpa penyokong malam ini, bendung pemberontakan parti dimana ada gerakan besar-besaran dari dalam parti.......


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dijangka bertemu penyokongnya malam ini. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak malam ini memulakan langkah untuk mempertahankan diri daripada serangan pengkritik yang tidak henti-henti menyerangnya sejak bulan lalu selepas pemilihan Umno pada Oktober.

The Malaysian Insider difahamkan bahawa presiden Umno itu akan mengadakan pertemuan dengan ketua bahagian, pemberi pendapat dalam parti dan penyokongnya untuk menangani kritikan yang dilemparkan terhadap kepimpinannya oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Daim Zainuddin dan beberapa veteran parti yang lain.

Najib dijangka menggariskan apa yang beliau percaya sebagai motif di sebalik semua serangan di ruang siber, hampir serupa dengan kempen yang akhirnya menyebabkan Tun Abdullah Badawi melepaskan jawatannya pada 2009.

Susulan daripada taklimat tertutup itu, pengikut setia Najib dijangka turun ke akar umbi dan menyebarkan pesanan PM untuk terus berjuang dan jangan menghiraukan sebarang kritikan.

Taklimat itu adalah tanda yang menunjukkan Najib dan barisan penasihat akhirnya menerima hakikat bahawa serangan bertubi-tubi dan berterusan terhadapnya adalah perkara yang serius serta memberi kesan terhadap pegangan kuasanya.

Najib dilantik sebagai presiden Umno bagi penggal kedua selepas menang tanpa bertanding dalam pemilihan parti dan hampir semua orangnya berada dalam Majlis Tertinggi Umno, tetapi itu tidak menghentikan kritikan yang menggunung mengenai kepimpinannya.

Tetapi, tidak ada bahaya yang mendesak menunjukkan Najib akan kehilangan kuasanya dalam parti atau Parlimen, walaupun wujudnya spekulasi menyatakan pengkritiknya mahu beliau meletakkan jawatan sebelum akhir tahun ini.

Mandat Najib sebagai presiden parti adalah sehingga 2016 manakala kerajaan pemerintah Barisan Nasional ada sehingga 2018 sebelum penggal tamat.

Langkah berdiam diri yang diambilnya terhadap serangan dalam parti dan di alam siber dilihat sebagai tanda kelemahan, hampir serupa dengan sikap “senyap bergaya” Abdullah ketika bekas perdana menteri itu dikutuk dan dilabelkan sebagai “Slumberjack”.

Orang kuat Najib yang juga Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Mansor mengarahkan pengkritik menggunakan saluran dalam parti untuk menyuarakan kegusaran dan tidak puas hati masing-masing.

Secara jelas pesanan itu ditujukan kepada Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir yang sebelum itu mengeluarkan kenyataan potongan subsidi Najib akan memberi kesan kepada sokongan terhadap BN pada pilihan raya akan datang.

Bapa Mukhriz, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad juga mengkritik BN di bawah pentadbiran Najib dengan berkata gabungan itu lemah dan kerajaan sepatutnya memotong perbelanjaan, bukan subsidi.

Daim, bekas penasihat ekonomi kerajaan dan menteri kewangan, dalam satu mesyuarat tertutup di Umno Merbok, 10 hari lalu, turut berkata BN boleh kehilangan kerajaan jika pilihan raya diadakan pada waktu sekarang dengan polisi semasa BN terkini.

Perdana menteri juga menjadi bahan lawak di alam siber berhubung kenyataannya yang meminta rakyat bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan apabila berlaku kejatuhan harga, bukan hanya tahu menyalahkan kerajaan ketika harga naik.

Sumber dalam Pejabat Perdana Menteri berkata pembantu khas Najib menuduh adiknya, ketua CIMB, Datuk Seri Nazir Razak berniat “jahat, serangan tertutup” terhadap abangnya menerusi artikel yang disiarkan sempena mengingati pemergian ayah mereka, Tun Abdul Razak Hussein ke rahmatullah pada 1976.

Dalam artikel yang disiarkan oleh The Malaysian Insider dan dua media lain, Nazir memuji allahyarham bapanya yang memegang sifat integriti dan langkah berjimat dan berkata, pemimpin negara patut kembali ke pangkal jalan untuk membangunkan negara.

Najib yang mula memegang tampuk kuasa pada April 2009 berjanji untuk berubah dan melaksanakan liberalisasi menerusi landasan 1Malaysia dan berkata, zaman “kerajaan tahu yang terbaik” sudah berlalu.

Tetapi, perubahan yang dilaungkannya menyebabkan BN kalah lebih banyak kerusi dalam Pilihan Raya Umum ke-13 dan ekonomi Malaysia merudum dengan ramalan global agak suram sehingga memaksa Najib memotong subsidi dan memperkenalkan cukai penggunaan untuk memastikan kadar kewangan yang positif.

Potongan subsidi dan gaji minimum mandatori serta peningkatan kos sara hidup datang serentak bersama serangan terhadap perdana menteri yang sering melakukan lawatan ke luar negara dan kegagalannya mengawal perbelanjaan awam.

Selepas teruk dikritik, Najib mengumumkan 11 langkah untuk berjimat tetapi pengkritik berkata, ia terlalu sedikit dan sudah terlambat hingga memerlukan Dr Mahathir kembali ke Putrajaya untuk memulihkan nasib Malaysia.

PANAS ! KEMELUT SELANGOR ...PEMUDA PAKATAN BERATAKAN KERANA KUASA & KRONI....SEBIJIK MACAM PERANGAI UMNO...

BACA TULISAN DIPETIK DARI FB......LEPAS KEDAH BUNGKUS SELANGOR & KELANTAN PUN BAKAL TERLEPAS.....

TU BELUM KIRA MENANG PUTRAJAYA.....


DARI FB : Zulimran Nasution Abdullah Omar


Apa yang boleh dirumuskan mengenai isu PRK DUN Kajang adalah seperti berikut:

1. Analoginya mudah. Ibarat keadaan negeri Kedah TIGA tahun sebelum PRU 13. Sesiapa yang mengikuti keadaan pada masa itu akan mengetahui inilah yang akan dilalui bukan saja PKR tetap PR di Selangor jika tidak dilakukan SEGERA dan risiko dirampas musuh semakin besar walau peroleh majoriti dua pertiga (44/56).

2. Keputusan dibuat setelah menerima persetujuan SEMUA pemimpin parti komponen dalam PR peringkat pusat. Dan sepatutnya mereka akan menerangkan kepada pemimpin peringkat negeri.

3. Alasan bahawa ia suatu pembaziran mungkin dianggap munasabah. Tuduhan bahawa Anwar tamakkan kuasa hingga mendorong seorang MP PAS membuat posting berkenaan isu gila kuasa tidak akan ke mana-mana.

4. Jika PAS menuntut kerusi MB sekiranya Anwar dilantik ATAU memboikot kempen PRK, jelas ia satu langkah ke belakang. Umum mengetahui bahawa jentera PKR tidak sekuat mana jika dibanding dengan PAS, maka saat inilah suasana kerjasama dalam PR akan diperhatikan. Menyenaraikan Pesuruhjaya PAS tidak akan menyelesaikan masalah malah akan memburukkan keadaan.

5. Umno dijangka akan meletakkan calon Melayu bagi menentang Anwar DAN dijangka menaja seorang calon BEBAS bagi memecah undi. Gerakan Undi MCA/Umno/BN untuk kekal MB Khalid giat dimainkan. Dalam masa ini penyokong PR dinasihat jangan terperangkap dengan propaganda ini.

6. Apa saja keputusan PRK (dalam jangkaan Anwar menang), Khalid pasti akan digantikan. Itu adalah 'perjanjian' walaupun majoriti rakyat masih menyokong MB. Keputusan kurang popular mesti dibuat umpama tindakan Mahathir memecat Anwar pada 1998.

7. Pasukan Anwar mengambil langkah tepat meredakan suasana. Biarlah keputusan politik dibuat orang politik. Jika pimpinan PAS boleh meminta ahlinya wala' maka apa salahnya wala' dengan keputusan strategi rakan dalam PR.

Perkembangan terbaru akan diumumkan dari semasa ke semasa.


DARI FB :

Tantawi, Takiri, Nik Abduh, dsbnya adalah geng Din Ayam. Semua bekas Al Azhar sama2 belajar dulu.

Saya ada maklumat yang saya dapat dari sumber dalaman PAS. Kalau nak percaya tak nak percaya terpulang.

Sejurus selepas PRU13 yang lepas, Din Ayam telah pergi melobi ayahanda untuk menaikkan calon beliau di Selangor sebagai MB Selangor.

Lantas apabila Anwar Ibrahim datang berjumpa ayahanda, maka Ayahanda telah menyatakan kalau calon MB lain dari Khalid maka PAS akan hantar surat pada Istana minta calon lain.

Sudah tentu kalau itu berlaku, PKR akan hilang kerusi MB Selangor. MAka, Anwar dgn berat hati terpaksa mencalonkan Khalid sekali lagi.

Namun, sekarang ini Anwar yang bercadang untuk menjadi MB.

Sudah tentulah ayahanda tidak akan tergamak mencalonkan orang lain sebagai MB.

Itu yang puak2 Azhar @ geng Din Ayam melalak ke sana ke mari marahkan tindakan Anwar tu.

Selain takut kerja hilang kat Perangsang mereka bengang tak dapat naikkan calon diorang sebagai MB.

Konon nak boikot la padahal di Pusat tu dah tau dah sebab apa yang korang marah sangat.

Jangan berlakon la. Cerita lah benda yang sebenar.

PILIHANRAYA THAILAND : KERAJAAN THAI AMBIL RISIKO TERUSKAN PR

Kerajaan Thai ambil risiko

Kumpulan penunjuk perasaan antikerajaan berhimpun di hadapan Kelab Tentera, semalam. Foto: EPA

BANGKOK - THAILAND. Kerajaan Thailand, semalam tetap dengan pendirian mereka untuk mengadakan pilihan raya umum mengikut tarikh asal walaupun berhadapan bantahan banyak pihak.

Dipetik laopran AFP, Timbalan Perdana Menteri Surapong Tovichakchaikul menegaskan bahawa majoriti daripada rakyat mahu proses pengundian tersebut diadakan pada Ahad ini.

Difahamkan, pada mulanya Suruhanjaya Pilihan Raya mencadangkan tarikh pilihan raya tersebut ditangguhkan kepada 120 hari sebagai langkah untuk mengelakkan siri keganasan di ibu negara menjadi lebih buruk.

Bagaimanapun, mereka akhirnya akur dengan keputusan kerajaan selepas mengadakan rundingan dengan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra.

Minggu lalu, Mahkamah Persekutuan membenarkan penangguhan itu dibuat bagi meredakan protes antikerajaan yang berlarutan sejak tiga bulan lalu.

Dalam perkembangan lain, satu lagi insiden tembakan dilaporkan berlaku ketika perdana menteri sedang mengadakan perbincangan di pangkalan tentera di Bangkok.

Media tempatan melaporkan dua orang penunjuk perasaan antikerajaan turut cedera dalam kejadian itu.

28 Januari 2014

TERPANAS ! SIAPA NAK JIMAT BIL LETRIK BOLEH PINDAH KE KUALA KRAI...APA PUNCANYA?

Nikmati suhu sejuk luar biasa
Laluan dari Keroh ke Kuala Krai dan juga Gua Musang masih dipenuhi pokok hijau.

KUALA KRAI merupakan daerah kedua terbesar di Kelantan dan sebahagian besar bentuk muka buminya masih dipenuhi tumbuhan hijau.

Kawasan hutan yang masih luas dan belum diteroka sepenuhnya untuk aktiviti pembangunan membolehkan penduduk di daerah ini menghirup udara segar secara semula jadi.

Justeru, tidak hairanlah jika daerah yang berkeluasan kira-kira 2,329 kilometer persegi ini agak sejuk berbanding daerah lain di Kelantan selepas banjir gelombang kedua, baru-baru ini.

Kawasan bukit yang agak banyak dengan kebanyakannya mencapai ketinggian antara 153 hingga 305 meter dari aras laut menyebabkan suhu terutama di sekitar Dabong agak rendah.

Paras kawasan tertinggi melebihi 915 meter turut terdapat di kawasan Dabong yang bersempadan dengan Jeli.

Lebih dirasai di pedalaman

Suhu sejuk begitu dirasai penduduk di daerah ini terutama mereka yang tinggal di kawasan pedalaman seperti di Telekong, Dabong, Pasir Kelang dan kampung lain, yang masih mempunyai kawasan hijau dan di kelilingi bukit.

Jika kebiasaannya suhu pada waktu pagi sekitar 22 darjah Celsius, 22 Januari lalu menjunam turun hingga 17 darjah Celsius hingga mengejutkan orang ramai, bukan sahaja dari daerah ini, malah seluruh negara.

Suhu itu hampir menyamai suhu di kawasan peranginan Cameron Highlands yang menjadi tumpuan orang ramai kerana suhunya agak sejuk.

Suhu yang agak luar biasa sejak akhir-akhir ini merupakan nikmat tidak ternilai untuk penduduk Kuala Krai yang sebahagian besarnya menjalankan aktiviti pertanian untuk menyara kehidupan keluarga masing-masing.

Tumbuhan yang secara semula jadinya membebaskan oksigen ke udara dapat disedut secara terus penduduk daerah ini dan dilihat dapat menstabilkan suhu, selain mengelak pemanasan global .

Terpaksa pakai baju tebal

Bagi kebanyakan penduduk, jika cuaca berterusan begini tidak menjejaskan kehidupan harian, sebaliknya pada sebelah pagi kesejukan begitu dirasai dan ia tidak pernah terlintas di fikiran mereka akan dapat dirasai di daerah ini.

Namun di sebalik apa yang berlaku, sebagai umat Islam mereka akur, ia kuasa Tuhan dan bersyukur suhu rendah menyebabkan mereka melakukan rutin dengan lebih lancar.

Bagi penoreh getah dari Kampung Telekong dekat sini, sebelum keluar menoreh getah, mereka terpaksa memakai baju tebal melebihi sehelai kerana tidak tahan dengan cuaca sejuk.

Bagi mereka, rutin memakai sehelai baju untuk menoreh menyebabkan mereka tidak dapat menoreh dengan lancar kerana terlalu sejuk.

Musa Saman, 66, warga emas yang telah 40 tahun tinggal di Kampung Telekong tidak pernah merasai suhu sejuk melampau itu sepanjang hayatnya.

Menurutnya, dia menjangkakan suhu rendah sejak selepas banjir gelombang kedua baru-baru ini cuma dilalui seketika sahaja.

“Pakcik jangkakan suhu sejuk disebabkan musim tengkujuh belum berakhir, tidak sangka pula akan berterusan sampai sekarang.

"Disebabkan keadaan ini, sekarang setiap pagi, sebelum keluar rumah pakcik perlu memakai baju tebal,” katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, suhu sejuk juga menyebabkan kipas di rumahnya sudah dua minggu tidak digunakan.

Jimat bil elektrik

Menurutnya, bil elektrik di rumahnya dijangkakan berkurangan berbanding bulan-bulan sebelumnya.

“Bukan setakat bil elektrik boleh dijimatkan, pakcik juga menoreh hingga tidak sedar waktu telah menginjak tengah hari kerana kebiasaannya terasa bahang panas tapi sekarang dari pagi hingga petang persekitaran tetap sama, redup.


“Suhu sekarang menyebabkan pakcik tidak sedar peredaran masa sekiranya tidak melihat jam,” katanya.

Sementara itu, bapa kepada empat anak, Razali Mokhtar, 53, pula berkata, setiap hari anaknya yang masih bersekolah rendah merengek bangun pagi kerana kesejukan.

Justeru sejak dua minggu lalu, dia terpaksa memanaskan air untuk anaknya mandi sebelum ke sekolah.

“Bukan setakat mandi air panas, setiap hari anak bongsu akan memakai baju tebal ke sekolah.

“Sekarang sudah menjadi rutin masak air untuk anak mandi setiap pagi sebelum dia ke sekolah,” katanya.

SELANGOR BAKAL HILANG SEPERTI KEDAH ?

TERLALU BANYAK BERCAKAP, MASALAH  DALAMAN PART-PARTI  PAKATAN,  TIDAK SEBULU...TIDAK BOLEH MENERIMA KRITIKAN PUNCA UTAMA KEDAH TEWAS PRU13

SELANGOR BAKAL MENGIKUT KERANA PEMERINTAHAN DITERIMA OLEH RAKYAT CUBA DIUBAH.....FAKTOR IRI HATI DAN KHIANAT.........Anwar sah bertanding di DUN Kajang
Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama ahli Pakatan Rakyat yang lain pada sidang media pengumuman beliau menjadi calon Pilihan Raya Kecil DUN Kajang di Ibu Pejabat PKR, hari ini. – 

PKR hari ini mengesahkan akan meletakkan Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang yang dikosongkan oleh Lee Chin Cheh, semalam.

Keputusan itu diumumkan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di Ibu Pejabat PKR di Petaling Jaya, Selangor hari ini.

"Parti Keadilan dan Pakatan Rakyat setuju meletakkan calon Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan bertanding di Kajang," kata Abdul Khalid.

BACA LAGI ......

Senario di Selangor

Desas-desus semakin kuat bahawa Tan Sri Khalid Ibrahim bakal digugurkan sebagai menteri besar Selangor.
Khalid hanya boleh gugur sekiranya PKR tidak mahu beliau meneruskan khidmat sebagai menteri besar. Kerana beranggapan bahawa kerusi menteri besar adalah hak milik PKR, satu nama calon akan dikemukakan oleh PKR untuk menggantikan Khalid.

Selepas itu, barulah PAS dan DAP akan membuat keputusan sama ada menerima atau menolak cadangan PKR.
Ketiga-tiga parti mempunyai jumlah kerusi DUN yang hampir sama (PKR 14, PAS 15 dan DAP 15). Dalam perang Romance of the Three Kingdom ini mana-mana dua parti boleh bergabung untuk mengkhianati mana-mana parti yang tidak bersetuju dengan mereka.
Mari kita lihat daripada sudut PKR:
Kebanyakan terasa Khalid perlu digantikan kerana cara pentadbiran beliau tidak membawa keuntungan kepada parti. Ramai di PKR berasa sepatutnya PKR sekarang adalah parti yang mempunyai sumber terbanyak.
Siapakah yang mempunyai kaliber, integriti dan ketegasan seperti Khalid dalam menjaga hak rakyat?
Di kalangan Adun PKR Selangor, sebenarnya tiada. Untuk menggantikan Khalid, PKR memerlukan seorang Adun baru daripada kalangan pembesar mereka.
Antara nama yang boleh diterima ialah Rafizi Ramli, Saifuddin Nasution, Dr Wan Azizah dan Anwar Ibrahim sendiri. Untuk keempat-empat nama besar ini naik, perlu diadakan satu pilihan raya kecil.
Kini, Adun N25 Kajang, Lim Chin Cheh daripada PKR meletak jawatan.
Apakah beliau meletak jawatan kerana membocorkan maklumat kepada media mengenai peletakan jawatan Khalid atau untuk membuka laluan kepada calon MB yang baru? Sehingga kini, tiada yang tahu. Tetapi, media membuat keputusan bahawa ia adalah untuk memberi laluan kepada calon MB baru.
Sebenarnya ini boleh dipertikai kerana pada pagi semalam, Khalid dan Anwar baru sahaja bersusah-payah menafikan laporan akhbar The Star bahawa Anwar akan menjadi MB Selangor. Tiba-tiba Adun Kajang pula meletak jawatan. Takkan Anwar dan Khalid sebegitu bodoh dalam politik?

DUN Kajang yang menyaksikan pertandingan 6 penjuru di PRU13 mempunyai 38,965 pengundi dengan Melayu 48.48% ,Cina 40.46% dan India 10.15%.
Peluang untuk mengekalkan kerusi ini dilihat mudah bagi PKR kerana peratusan pengundi bukan Melayu melebihi 50%.
Ini kali kedua PKR melakukan stunt sebegini sekiranya benar ia adalah bertujuan memberikan calon kepada nama besar.
Sekiranya Anwar yang bertanding di DUN Kajang, ini bermakna kali kedua beliau berbuat demikian selepas isterinya memberikan laluan kepadanya untuk kembali ke kerusi Permatang Pauh.
Meskipun begitu, jalan ke arah kemenangan ini bukan mudah. Berapa ramai yang akan tersinggung dengan episod terbaru ini? Umno sudah tentunya akan menurunkan segala jentera untuk memastikan Anwar kalah.
Bagaimana pula dengan DAP dan PAS? Apakah mereka setuju dengan stunt Anwar ini untuk menjadi MB Selangor? Apakah mereka setuju Anwar akan menjadi MB Selangor?
Dengan tahap ketegangan kaum pada masa ini, tidak mudah untuk pastikan PKR menang di pilihan raya kecil ini. PKR juga bakal berdepan dengan sabotaj daripada PAS dan DAP sekiranya mereka ada niat tersendiri kerana kekalahan di Kajang tidak mempunyai kesan kepada majoriti dua pertiga di Selangor.
Jika PKR tidak melakukan sedemikian, mengekalkan Khalid pula akan menyemarakkan lagi pergolakan dalaman. Sudah tentu Azmin Ali tidak akan duduk diam.
Tidak mudah menjadi Anwar pada masa ini kerana beliau perlu mencari penyelesaian kepada tiga serampang masalah yang datang serentak, perbalahan Khalid-Azmin, pentadbiran Khalid dan masalah rumahtangga anaknya, Nurul Izzah.
Apa pun, PKR harus ingat dan jangan sesekali lupa kerajaan Selangor bukan milik PKR.
Daripada sudut DAP pula:
Pertelingkahan antara Azmin dan Khalid membawa persepsi buruk kepada Pakatan Rakyat. Khalid turut mencetuskan rasa tidak puas hati di kalangan penyokong DAP dan PR dengan kenaikan gaji melampau untuk exco, timbalan speaker, speaker dan MB sendiri.
Daripada segi untung-rugi, Khalid kini dilihat sebagai liabiliti. Tetapi liabiliti ini masih boleh diurus kerana ketelusan Khalid dalam pentadbiran.
Jika PKR memutuskan untuk menukar Khalid, DAP akan memikirkan calon mana yang lebih sesuai untuk membawa keuntungan kepada semua pihak.
Untuk kekal berkuasa di Selangor, DAP memerlukan undi Melayu di tangan Pakatan Rakyat. Selangor adalah tempat yang mempunyai banyak gereja dan di sini jugalah menjadi medan pertempuran utama isu Allah.
Oleh itu, jika boleh DAP akan mengekalkan Khalid selagi beliau tidak membuat apa-apa yang lebih `damaging’ kepada DAP dan PR.
Sekiranya Khalid tidak lagi boleh dipertahankan, DAP, demi menjaga hati orang Melayu dan juga memastikan sokongan bukan Islam pada PR kekal utuh, akan memilih seorang calon MB daripada PAS.
Terdapat seorang Adun PAS yang dilihat DAP boleh diterima semua lapisan rakyat. Lebih-lebih lagi, Adun ini berani memasuki gereja berdakwah ketika sambutan Krismas baru-baru ini.
DAP sedar mereka adalah penentu kepada siapa bakal MB yang seterusnya. Mereka mempunyai pengaruh untuk memilih calon MB kesukaan mereka kerana calon MB tidak akan datang daripada DAP.
DAP sekarang hanya perlu bekerjasama dengan sama ada PAS dan PKR. DAP tidak perlu mendapat persetujuan bersama kedua-dua parti.
DAP akan memberitahu PKR dan PAS siapa yang ingin disokongnya menjadi MB. Siapa yang menawarkan calon MB yang boleh diterima DAP, itulah calon yang akan didokongnya.
DAP hendak Anwar menjadi perdana menteri. Apakah DAP setuju dengan haluan berubah Anwar ini?
Bagaimana pula dengan Rafizi? Bolehkah DAP bekerja dengan seorang yang berkeras dengan ideanya tanpa mempedulikan pandangan orang lain?
Daripada sudut PAS pula:
PAS di dalam dilema. Untuk menjaga kesinambungan dan kelangsungan persahabatan di PR, PAS sesekali tidak boleh dilihat mempunyai niat merampas kerusi MB daripada PKR.
PAS juga sedar inilah peluang untuk PAS memerintah Selangor. Dengan memerintah Selangor, PAS boleh berkempen kepada semua negeri dengan lebih berkesan, terutama pengundi muda Melayu kerana kebanyakan mereka bekerja di Lembah Klang.
Jika PAS mendapat kerusi MB Selangor, PR mungkin berpecah seketika kerana PKR mungkin merajuk.
Meskipun begitu, ketiga-tiga negeri PR akan masih kekal utuh, kerana Pulau Pinang masih akan kekal di tangan DAP, Kelantan di tangan PAS dan Selangor di tangan PAS dan DAP.
Sekiranya perkara ini berlaku, kemungkinan situasi ini akan menyebabkan PAS dan DAP akhirnya sedar mereka sebenarnya boleh bekerjasama tanpa pengantara.
Dalam PR, PKR bergantung banyak pada jentera PAS dan DAP ketika berkempen.
Nilai PKR di dalam PR lebih tertumpu kepada peranan mereka sebagai pelekat kepada DAP dan PAS.
Namun keberkesanan pelekat ini akan diuji apabila PKR merajuk selepas kehilangan kerusi MB Selangor. Jika PAS dan DAP kekal lekat bersama, maka fungsi PKR akan semakin hilang daripada persada politik Malaysia.
Jika PAS dan DAP berkecai, maka terbuktilah pentingnya PKR untuk Malaysia mempunyai barisan pembangkang yang kuat.
Namun, apakah PKR akan mengambil risiko untuk keluar PR sekiranya kehilangan kerusi MB kepada PAS?
Sekiranya PAS inginkan kerusi MB, PAS mesti mendapat sokongan DAP. Dengan itu, PAS mungkin perlu bersetuju dengan calon yang dicadang oleh DAP.
Perkara menarik untuk difikirkan:
Sekiranya kedua-dua calon MB yang dikemukakan PAS dan PKR tidak menepati selera DAP, apakah yang akan dilakukan DAP?

Apa kriteria yang akan dikenakan oleh DAP untuk PAS dan PKR untuk mendapat sokongan mereka untuk menyokong calon MB yang baru mereka?
Apakah istana akan bersetuju dengan calon MB baru yang dikemukakan PR nanti?
Terlalu banyak kemungkinan. Inilah drama yang ditunggu-tunggu oleh Umno-BN bagi mengalihkan perhatian rakyat daripada isu kos sara hidup yang semakin meruncing.
Yang pasti, semua ini tidak akan berlaku sekiranya Khalid kekal sebagai MB dan Azmin terus akur kepada hakikat ini.

Sekiranya betul PR ingin menukar MB Selangor, tukar segera kerana ada masa lagi untuk membetulkan keadaan dan persepsi sebelum PRU14 melanda.
Tetapi buat apa hendak tukar seorang MB yang mendapat sokongan penuh rakyat Selangor?

Timmy Say

PUNCA GEREJA DISERANG DISEBABKAN PM TERLALU LEMAH - KATA PEMIMPIN BN


Serangan gereja: Ini baru permulaan, kata pemimpin Sarawak


Gereja di Pulau Pinang yang diserang dengan bom Molotov Cocktail semalam. Gambar fail

.Dua ahli politik Sarawak memberi amaran serangan bom Molotov Cocktail ke atas gereja di Pulau Pinang semalam hanya "permulaan bagi lebih banyak yang akan berlaku" dengan salah seorang berkata insiden tersebut berlaku disebabkan perdana menteri terlalu "lemah".

Menteri Kemajuan Tanah Sarawak, Tan Sri Dr James Masing, yang terkenal dengan kelantangannya berkata, serangan tersebut membimbangkan kerana ia jelas amaran kepada penganut Kristian untuk menghentikan perjuangan menuntut penggunaan kalimah Allah dalam Bible berbahasa Melayu.

"Saya sudah katakan sebelum ini, awan mendung sudah tiba dan ini baru permulaan. Sekarang sudah makin merisaukan dengan laporan keganasan sebegini," kata pemimpin politik Sarawak itu mengulas letupan di luar gereja Pulau Pinang semalam.

Masing berharap keganasan ini tidak akan bertambah buruk sehingga tidak terkawal. 

27 Januari 2014

TERKINI ! TS KHALID SEDIA LEPAS JAWATAN MB JIKA PAKATAN CAPAI KONSENSUS !!!


Saya boleh berundur jika Pakatan capai konsensus, kata MB SelangorTan Sri Abdul Khalid Ibrahim (gambar) berkata beliau boleh meletakkan jawatan sekiranya kepimpinan Pakatan Rakyat (PR) mencapai konsensus dan mendapat perkenan Sultan Selangor Sultan Sharafudin Idris Shah berhubung perkara itu.

Bagaimanapun, katanya sehingga kini tiada perbincangan dilakukan pucuk pimpinan tiga parti pembangkang dalam pakatan itu mengenai perkara berkenaan.

"Saya boleh berundur sekiranya pakatan pembangkang mencapai konsensus untuk menggantikan saya tetapi tiada perbincangan mengenainya sehingga kini," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis pelancaran buku “Maps of Malaya and Borneo: Discovery, Statehood and Progress” di Kuala Lumpur hari ini.


Buku itu dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas khabar angin kononnya beliau akan melepaskan jawatan bagi memberi laluan kepada ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menggantikannya sebagai Menteri Besar Selangor, dengan spekulasi Anwar bakal betanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kajang.

Ini berikutan peletakan jawatan Adun Kajang Lee Chin Cheh hari ini.

Mengulas peletakan jawatan Lee, Abdul Khalid berkata perkara itu sudah dijangka berikutan ura-ura mengenainya didengar sebelum ini.

"Saya tidak terkejut dengan tindakan Adun (Lee) terbabit kerana ada mendengar mengenainya sebelum ini," katanya.

TERKINI ! Adun PKR Kajang Letak Jawatan Wakil Rakyat

Surat peletakan jawatan Adun Kajang Lee Chin Cheh. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim.Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kajang, Lee Chin Cheh dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) meletak jawatan sebagai wakil rakyat di kawasan tersebut berkuatkuasa serta-merta pada Isnin.

Perkara itu diumumkan oleh Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor, Hannah Yeoh dalam satu sidang media tergempar di Dewan Annexe di sini petang Isnin.

“Pada hari ini, 27 Januari 2014 saya telah menerima perletakan jawatan daripada Adun Kajang. Lee Chin Cheh berjumpa dengan saya dan menyerahkan surat pelepasan keahliannya hari ini.

“Selaras dengan undang-undang tubuh perkara 68 bahawa seseorang Adun boleh melepaskan keahliannya melalui surat dibawah tandatangannya yang ditujukan kepada speaker.

“Maka dengan ini saya isytiharkan kerusi N25 Kajang telah dikosongkan,” katanya.

Justeru itu, beliau berkata selaras dengan Fasal 5 perkara 70 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor, sesuatu kekosongan luar jangka hendaklah diisi dalam masa 60 hari dari tarikh kekosongan tersebut.

Menurut Hannah, beliau akan memaklumkan mengenai kekosongan itu kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada pagi Selasa.

“Hari ini dah tak sempat nak beritahu. Saya akan maklumkan kepada SPR pagi esok (Selasa) bagi memberi laluan Pilihan Raya Kecil diadakan,” katanya.

Ketika diasak media apakah punca peletakan jawatan Lee, Hannah berkata beliau (Lee) tidak menyatakan sebarang alasan di dalam surat tersebut.

“Anda patut tanya beliau sendiri mengenai alasan peletakan jawatan itu. Tugas saya sebagai Speaker hanyalah dimaklumkan mengenai perkara itu dan saya telah menerima surat daripadanya,” kata Hannah yang juga Adun Subang Jaya.

Ketika ditanya sama ada peletakan jawatan itu ada kena mengena dengan kemelut dalaman membabitkan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Adun Gombak, Mohamed Azmin Ali, Hannah menjawab,”tiada komen.”

“Saya tak nak komen mengenai perkara itu. Malah saya turut terkejut dengan peletakan jawatan Lee,” katanya.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada peletakan jawatan tersebut dilakukan bagi memberi laluan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk bertanding di kerusi Dewan Undangan Negeri Kajang, Hannah berkata, beliau enggan memberikan sebarang komen mengenai perkara itu kerana ia hanyalah khabar angin.

“Saya tak nak komen mengenai calon kerana berita tentang Anwar hanyalah khabar angin. Apa yang boleh saya katakan, hari ini kerusi N25 (Kajang) telah dikosongkan dan kerusi itu milik PKR ,” katanya. -mstar.com.my

ANWAR NAFI GANTI KHALID!!


Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menafikan laporan media bahawa beliau akan menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai menteri besar Selangor.

Katanya laporan berkenaan hanya satu spekulasi.

Anwar juga memberitahu pemberita bahawa beliau tidak bertemu Khalid minggu lalu untuk membincangkan peletakan jawatan itu.

Menurutnya, mereka berjumpa setiap minggu dan kali terakhir adalah pada Jumaat lalu.

Beliau mengulas laporan portal The Star Online yang mendakwa bahawa Khalid telah bersetuju untuk melepaskan jawatannya bagi memberi laluan kepada ketua pembangkang itu menjadi menteri besar yang baru.

Jawapan Saman RM230 juta Projek Lebuh Rakya Rakyat : Tiada kontrak ditandatangani - Exco

KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan menjelaskan tidak ada apa-apa kontrak ditandatangani dengan syarikat Dae Hanguru Infra Sdn Bhd (DHI) bagi membina lebuh raya rakyat Kota Bharu-Kuala Krai.

Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrastruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat, Datuk Hanifa Ahmad berkata, syarikat terbabit hanya diberi surat tawaran sahaja sebelum ini.

Malah katanya, syarikat terbabit juga telah dihantar surat pada 15 Mei 2013 bagi menjawab sama ada masih berminat meneruskan projek terbabit atau sebaliknya.

“Bagaimanapun sehingga 15 Jun 2013 syarikat itu tidak jawab apa-apa sama ada setuju atau tidak dengan projek berkenaan.

“Jadi kerajaan negeri menganggap syarikat itu tidak lagi berminat sehingga akhirnya dibuat keputusan menamatkan tawaran awal yang diberi sebelum ini,” katanya di sini.

Semalam DHI memfailkan saman terhadap anak syarikat kerajaan negeri, Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn Bhd dan Perbadanan Menteri Besar Kelantan atas dakwaan gagal memenuhi perjanjian pembinaan lebuh raya terbabit.

Projek lebuh raya rakyat dirancang kerajaan negeri ekoran kerajaan pusat menyinsihkan projek tersebut sejak Rancangan Malaysia Kelima.

Ekoran itu pecah tanah projek tersebut dilakukan pada 28 Mei 2012 di Machang. Lebuh raya berkenaan sejauh 68 km dirancang kerajaan negeri membabitkan kos kira-kira RM1.8 bilion.

Sebelum ini pada 30 Disember 2009 kerajaan Kelantan diperintah membayar sebanyak RM800 juta kepada syarikat Timbermine Sdn Bhd ekoran pembatalan kawasan pembalakan di hulu Kelantan pada 1974.

Mahkamah Tinggi Kota Bharu membuat keputusan supaya kerajaan Kelantan membayar RM800 juta termasuk melibatkan ganti rugi RM560 juta bagi 30 peratus pemilikan syarikat itu.

Ketua Pemuda PAS Kelantan, Ahmad Fadhli Shaari berkata, ketika itu, banyak pihak menyerang kerajaan Kelantan kerana gagal mematuhi perjanjian yang ditandatangani.

Bagaimanapun katanya, pada 23 Julai 2012 Mahkamah Rayuan mengetepikan saman berjumlah RM800 juta syarikat Timbermine.

Minggu lepas kerajaan negeri menjelaskan 50 syarikat berminat terhadap projek lebuh raya rakyat. Dan sejak tender dibuka bermula 15 Januari lalu 15 daripada 50 syarikat terbabit telah mengemukakan permohonan mereka.

MENTERI KANKUNG PUJI BARANG DI KELANTAN MURAH !!!

KPDNKK puji peniaga Kelantan

Ahmad Bashah (tiga, kanan) memeriksa harga telur di sebuah pasar raya di Kota Bharu, semalam.

KOTA BHARU - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menyambut baik usaha sesetengah pengusaha pasar raya di Kelantan kerana menjual barangan kawalan dengan harga lebih rendah daripada yang ditetapkan kerajaan.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, berdasarkan lawatan semalam, beliau bangga kerana ada di antara harga barangan kawalan dijual sangat murah ketika musim perayaan Tahun Baharu Cina.

“Saya dimaklumkan pengusaha di sini mengambil pendekatan menawarkan harga lebih rendah kerana keuntungan yang diperoleh daripada harga itu sudah mencukupi. Lagipun barangan yang diperoleh daripada pembekal juga murah.

“Saya ucapkan terima kasih kepada mereka. Ini sangat membantu kerana musim perayaan ini keperluan agak tinggi dan tindakan diambil peniaga adalah membantu kerajaan dan pengguna,” katanya kepada media, semalam sempena Lawatan Skim Kawalan Harga Musim Perayaan Tahun Baru Cina 2014 di Pasar Raya Billion,di sini. Turut sama, Pengarah Pejabat PPDNKK Kelantan, Sharuddin Jali.

Skim kawalan harga berkuat kuasa di seluruh negara bermula semalam sehingga 9 Februari.

Katanya, berdasarkan pemantauan yang dibuat semalam, harga udang putih yang ditetapkan kerajaan ialah RM38 sekilogram, tetapi dijual di pasar raya RM33.88, manakala kubis bulat dicadangkan RM3.30 satu kilogram namun pengguna boleh membelinya dengan harga RM1.99 sahaja.

Barangan lain yang didapati murah ialah bawang putih, dicadangkan RM5 sekilo tetapi dijual RM 2.99.

“Saya berharap semua peniaga boleh mengambil tindakan yang sama, harga kawalan kita letak tetapi bukanlah kita mahukan peniaga tetapkan harga paling maksimum. Kalau boleh jual dengan murah itu memadai,” katanya.

Skim kawalan tersebut melibatkan 13 barangan sebagai usaha menyekat peningkatan harga melampau menjelang Tahun Baharu Cina antaranya, ayam hidup, ayam standard, telur ayam gred A, B, C, ikan bawal putih dan beberapa barangan lain.

Mengenai tindakan peniaga yang mengambil kesempatan menyorok bekalan minyak masak ketika musim perayaan, beliau menjelaskan kementerian mengarahkan penguat kuasa memantau perkara itu sepanjang masa.

Dalam masa sama, beliau beri jaminan bekalan minyak masak mencukupi untuk menampung permintaan pengguna ketika musim perayaan.

Tambahnya, beliau juga mahukan orang ramai dapat menyalurkan maklumat yang tepat kepada kementerian sekiranya terdapat peniaga mengenakan harga luar biasa untuk tindakan selanjutnya.

26 Januari 2014

Pejuang Muslim Moro dan Pemerintah Filipina BerdamaiPEMERINTAH Filipina dilaporkan telah menyetujui bab terakhir dari perundingan perdamaian dengan kelompok pejuang Muslim terbesar negara itu. Kesepakatan ini telah membersihkan rintangan terakhir untuk sebuah perjanjian bersejarah guna mengakhiri  konflik yang telah membnuh puluhan ribu jiwa selama empat dekat.

Laman berita worldbulletin melaporkan pada Ahad (26/1/2014), perwakilan dari pemerintah Filipina dan 11 ribu anggota kuat Front Pembebasan Islam Moro (MILF) telah menandatangani perjanjian normalisasi, yang merupakan bagian keempat dari peta perdamaian yang didirikan pada Oktober 2012.

Kesimpulan dari pembicanangan  di ibukota Malaysia, Kuala Lumpur, membuka jalan bagi penandatanganan perjanjian menyeluruh bagi Bangsa Moro (CAB), yang akan memungkinkan kelompok Islam ini untuk mendirikan sebuah pemerintahan otonomi di pulau selatan Mindanao yang kaya sumber daya Mindanao, dalam perjanjian pertukaran senjata mereka .

“Ini menandai akhir dari sebuah proses, yang merupakan perundingan formal, ” kata Miriam Coronel – Ferrer, kepala perunding pemerintah Filipina.


LIVE 3.00 PTG : ‘Perutusan Khas Untuk Rakyat Malaysia’ daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Siaran langsung Perutusan Khas Untuk Rakyat Malaysia

PETALING JAYA 26 JAN: TV Selangor hari ini akan mengadakan siaran langsung ucapan ‘Perutusan Khas Untuk Rakyat Malaysia’ daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Ucapan itu dijadual berlangsung jam 3 petang di Cayman 1, 2 & 3, Level 10, Sunway Resort Hotel & Spa, Persiaran Lagoon, Bandar Sunway di sini.

Perutusan Ketua Pembangkang itu dibuat dalam program Dialog Anak Muda Selangor Bersama Anwar Ibrahim anjuran Kelab Anwar Ibrahim dan Pejabat Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia.

Untuk mengikuti siaran langsung itu, layari tv.selangorku.com  manakala rakamannya dijangka dimuat naik sekitar jam 8 malam ini.

Bagaimanapun, siaran langsung itu tertakluk kepada perubahan waktu dan pancaran isyarat.

PEMIMPIN BN PENDEK AKAL ADAKE RM20 JUTA UNTUK STABILKAN KENAIKAN HARGA BARANG ?


Harga barang naik: Bekas bos NST dakwa pemimpin persenda rakyat ‘cetek akal’

Kadir kesan kerana ada pemimpin yang tidak sensitif dengan perasaan rakyat yang terpaksa bergelut dengan kenaikan kos sara hidup. 

.Datuk A Kadir Jasin menyifatkan pemimpin yang mempersendakan kesulitan rakyat dalam berdepan dengan kenaikan harga barang sebagai "cetek akal".

Tanpa menamakan individu tertentu secara spesifik, bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times Press itu menegaskan, isu kenaikan harga adalah suatu yang serius dan sesuatu realiti dihadapi rakyat bawahan ketika ini.

"Kenaikan harga adalah suatu yang sangat serius, sesiapa yang mempersendakannya adalah cetek akal.

"Kenyataan sesetengah pemimpin tentang kenaikan harga, sesiapa yang mempersendakannya adalah berfikiran cetek," kata Kadir kepada The Malaysian Insider bagi mengulas isu kenaikan harga barang yang menjadi keluhan rakyat.

Isu kenaikan harga barang tidak terbendung susulan pengurangan subsidi oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) dan pengumuman kenaikkan tarif elektrik berkuatkuasa 1 Januari lalu.

Pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerima kritikan keras daripada rakyat dan pemimpin parti sendiri ekoran keputusan tidak popular itu yang dilakukan secara drastik.

Program Rasionalisasi Subsidi yang dilakukan pentadbiran Najib didakwa meningkatkan kos sara hidup dengan peningkatan kos bahan api, kenaikan tarif elektrik, dan pengenalan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan berkuatkuasa pada April 2015.

Secara tidak langsung mengakui tekanan yang dihadapi kerajaan, Najib selepas mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Umno pada Jumaat mengumumkan peruntukan RM20 juta bertujuan menstabilkan harga barang di pasaran.

"Adakah jumlah peruntukan 20 juta itu memadai untuk menstabilkan kenaikan harga barang yang begitu meluas?

"Saya ingat satu hari rakyat Malaysia membelanjakan berbilion untuk beli minyak, beli makanan, bayar bil elektrik dan bayar tol. Jadi, adakah 20 juta itu memadai?" soal Kadir mengulas tentang peruntukan yang diumumkan Najib itu.

Kadir turut menggesa kerajaan supaya bertegas dalam isu kenaikan harga barang dengan mengenakan hukuman lebih berat.

"Tak cukup dengan menyeret peniaga ke mahkamah kerana proses ini mengambil masa yang agak panjang.

"Lebih berkesan jika perniagaan mereka ditutup ataupun disita jika mereka didapati membuat keuntungan berlebihan dan menyorok barang," katanya.

Dalam pada itu wartawan veteran itu juga mahu kerajaan sedia ada mementingkan hak rakyat dan bukannya bersikap seperti kerajaan sepenuh masa dalam menangani isu-isu yang dibangkitkan.

"Malah saya berasa Umno wajib bercakap bagi pihak rakyat dan jangan hanya bercakap seolah-olah Umno adalah kerajaan sepenuh masa.

"Umno bermula daripada rakyat, maka Umno wajib ambil berat tentang hak rakyat," katanya.

Kadar inflasi di Malaysia melonjak daripada 2.9% pada November kepada 3.2% pada Disember 2013, berpunca daripada pengurangan subsidi dan dijangka meningkat pada tahun 2014.

Kadar tersebut adalah yang tertinggi sejak November 2011, purata peningkatan setiap tahun inflasi naik daripada 1.9% pada November kepada 2.1% pada Disember.

Kenaikan harga bahan api, tarif elektrik, air dan gula, antara lain mewujudkan kesan domino yang menyebabkan harga barang-barang lain turut meningkat.

Putrajaya juga sebelum ini mengumumkan beberapa langkah pengurangan penjimatan susulan kritikan tidak berjimat ketika rakyat dibebani dengan kenaikan harga barang.

Di antaranya adalah mengurangkan elaun hiburan dan perjalanan menteri serta pegawai kanan kerajaan selain membekukan pengubahsuaian pejabat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...