08 Januari 2011

Setiausaha Agong PKR Mungkiri Janji

SAIFUDDIN NASUTION Segera Tunai Janji 2010!
~ Dikirim melalui email oleh:
Mohd Aidil Ismail


Hari ini sudah 8 Januari 2011 bererti tahun pun sudah bertukar dari 2010 ke 2011, hari ini SJ nak tagih janji yang telah SUA PKR Saifuddin Nasution buat.Semasa berlaku kecoh-kecoh penyelewengan yang berlaku dalam Pemilihan PKR 2010 maka dengan muka yang agak tegas Saifuddin telah menyatakan semua siasatan akan dilakukan dan keputusan akan diberikan dalam masa dua minggu akan tetapi sehingga hari ini masih lagi tiada sebarang surat jawapan dari Saudara Saifuddin??mana janji Saudara Saifuddin..adakah janji tinggal janji. Jangan berperangai hina seperti UMNO dan SPR wujudkan prinsip KETELUSAN yang kita perjuangkan bersama.

Saudara Saifuddin anatara orang yang cukup hebat menentangpenyelewengan SPR,tetapi saudara sendiri berperangai seperti itu,saudara bercakap SPR penipu,tidak telus dan macam-macam lagi, SJ bersetuju dengan apa yang Saudara Saifuddin nyatakan tapi dalam masa yang sama SJ tidak berkompromi dengan Saudara Saifuddin yang cakap tak serupa bikin. Bagaimana hendak bercakap soal ketelusan dan keadilan kepada rakyat jika Saudara Saifuddin sendiri tidak telus dan tidak menunaikan janji, dengan berlakunya perkara ini Saudara Saifuddin sendiri telah memusnahkan kredibriti saudara yang dilihat nampak 'bersih' berbanding 'anak pak ali'. Jika dengan anggota parti sendiri Saudara Saifuddin tidak memberikan Keadilan mana mungkin rakyat mahu percaya.

Kepercayaan rakyat terhakis bukan sebab parti tapi sebab individu dalam parti itu sendiri yang cakap tak serupa bikin, mana mungkin kita menyorokkan kebenaran sedangkan itulah yang kita perjuangkan selama ini, adakah Saudara Saifuddin hilangprinsip??adakah Saudara Saifuddin hendak dilihat sama seperti SPR dan UMNO?Mana janji saudara kepada pengadu-pengadu masalah penyelewengan yang berlaku dalam pemilihan 2010. Kami tidak akan senyap, kerana inilah didikan yang telah diberi kepada kami selaku anak muda yang berpegang pada kata-kata "lawan tetap lawan", kami bukan sahaja akan cakap kata-kata itu terhadap rejim UMNOBN tetapi juga kepada sesiapa sahaja yang tidak telus dan membuat penipuan sebagaimana UMNOBN.

Perbuatan menyembunyikan kebenaran itu adalah perbuatan jijik dan hina sepertimana yang SPR lakukan dan kita menentangnya, mana mungkin kita beritahu " jangan mencuri.tetapi kita mencuri". SJ masih menunggu janji Saudara Saifuddin, SJ dan anak muda yang lain tidak akan berhenti mendesak keputusan siasatan segera dikeluarkan. Ingat rakyat menilai setiap apa yang kita lakukan, jika kita sama sahaja seperti rejim UMNOBN dan SPR adakah rakyat akan pilih?? Jangan sesekali Saudara Saifuddin cakap tiada laporan,kerana kami ada salinan laporan yang telah dibuat terhadap penyelewengan Pemilihan 2010.

PRU 13 juga kian hampir, jika Saudara Saifuddin ingin melihat PKR menjadi parti yang kuat dan hendak segera saf dirapatkan maka bersegeralah selesaikan siasatan Pemilihan 2010, jangan sesekali berperangai seperti UMNO BN yang suka menyembunyikan perkara dibawah karpet.Ingat parti ini dibina bersama air mata rakyat bukan air mata 'anak pak ali'.Ini parti rakyat bukan parti 'anak pak ali'.Tunaikan segera janji itu kerana SJ dan rakan anak muda yang lain akan terus mendesak suapaya keputusan siasatan dikeluarkan dengan segera,jangan bermain dengan anak muda.

Akhir sekali SJ selaku anak muda yang berdiri atas prinsip Keadilan dan Ketelusan menyatakan desakan segera supaya Saudara Saifuddin menunaikan janji yang telah dibuat.SJ memberikan masa selama seminggu lagi untuk Saudara Saifuddin tunaikan janji saudara!Jangan bermimpi perkara ini akan terpadam begitu sahaja.Sekian.


JANJI TETAP JANJI MAKA TUNAIKAN SEGERA

ANAK MUDA MENDESAK PERUBAHAN

MB Selangor cabar Umno sokong pindaan, buktikan ikhlas pertahan raja TERKINI @ 07:23:34 PM 08-01-2011

Oleh Boo Su-Lyn
January 08, 2011

SUBANG JAYA, 8 Jan – Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini mencabar Umno menyokong pindaan perlembagaan jika ia benar-benar ikhlas dalam menjunjung institusi diraja, yang dialung-laungkannya selama ini.

Menteri Besar (gambar) merancang untuk mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri khas hujung bulan ini bagi menyelesaikan kemelut ekoran pelantikan Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai setiausaha kerajaan negeri yang baru.

Sidang itu akan membincangkan pindaan perlembagaan negeri.

“Umno (mengatakan bahawa) ia memandang tinggi (kedudukan) Sultan. Mereka (mengatakan) mereka yang mempertahankan raja,” kata beliau sambil menggesa Umno menunjukkan keikhlasan jika benar parti teras Barisan Nasional itu mempertahankan institusi diraja.

Pakatan Rakyat mempunyai 35 anggota di Dewan Undangan Negeri yang memperuntukkan 56 kerusi.

Pindaan perlembagaan memerlukan sokongan dua pertiga untuk diluluskan.

Khalid juga berkata, beliau tidak pernah memberi kuasa kepada bekas Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Ramli Mahmud agar bertindak bagi pihak beliau untuk melantik penggantinya Datuk Mohd Khusrin Munawi.

“Pertama, biar saya mengatakan bahawa menteri besar dan Exco tidak pernah memberi arahan kepada bekas Setiausaha Kerajaan Negeri untuk bertindak bagi pihak saya ataupun Exco untuk berurusan dalam soal pemilihan Setiausaha Kerajaan Negeri,” kata Khalid.

“Jika beliau bertindak (dalam soal itu), beliau bertindak sendiri,” katanya.

Hari ini, Khalid juga menolak tanggapan bahawa krisis yang berlarutan akan menghakis sokongan orang Melayu.

“Pengundi mesti tahu bahawa apa sahaja keputusan kami buat, mereka perlu menilai, sama ada ia akan memanfaatkan mereka,” kata Khalid, menteri besar penggal pertama.

Khalid juga berkata, Sultan Selangor telah memberi jaminan akan mengekalkan hubungan baik dengan kerajaan negeri meskipun pihaknya tidak bersetuju dengan pilihan penyandang semasa jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri.

Khusrin merupakan bekas pengarah Jabatan Agama Islam Selangor.

“Saya gembira Tuanku memberi saya jaminan bahawa kami akan terus mengadakan perbincangan dengan istana,” kata beliau.

Dalam kenyataan terbaru pagi tadi, Khalid menafikan bahawa Ramli dan Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Mohd Sidek Hassan memaklumkan kepadanya mengenai pelantikan Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru.

Setiausaha Politik kepada Menteri Besar, Faekah Husin berkata sebaliknya KSN telah menyerahkan senarai nama calon Setiausaha Kerajaan Negeri kepada Sultan Selangor melalui Ramli tanpa memaklumkannya kepada Khalid.

“Menteri Besar menegaskan bahawa beliau telah dibelakangkan dalam semua urusan penyerahan nama ke Istana sebelum 17 Disember 2010 dan cara ini ternyata

tidak menepati prosedur serta membelakangkan Menteri Besar selain mengetepikan amalan telus dan profesional.

“Begitu juga maklumat dari KSN diserahkan kepada Ramli dan beliau tidak memanjangkan kepada Menteri Besar,” katanya dalam kenyataan media di sini hari ini.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider semalam, Ramli berkata beliau telah menyenaraikan lapan nama yang layak dipertimbangkan untuk mengisi jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri dan senarai nama itu telah dipersembahkan kepada Sultan Selangor serta salinannya turut diberikan kepada Menteri Besar dan Jabatan Perkhidmatan Awam, kira-kira tiga bulan sebelum beliau bersara.

Faekah berkata perkara itu terbongkar apabila pada 21 Disember lepas, Setiausaha Sulit kepada Sultan Selangor Datuk Mohamad Munir Bani telah menghantar surat

kepada Setiausaha Sulit Menteri Besar dengan mengepilkan surat bertarikh 10 Disember 2010 yang beliau hantar kepada Ramli berkenaan perkenan Sultan Selangor melantik Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri.

Anak TOk Guru Ditawar Kontrak Lebuhraya Kelantan?

Saturday, January 8, 2011

Itulah maklumat yang sekarang disebarkan oleh puak2 pro UG dalam PAS. Kebetulanperaka ini sampai kepada telinga Tulang Besi dan sumber maklumat ini pun Tulang Besi tau siapa. Memang mamat yang bagi maklumat ni "barua" UG tahap maksima.

Mereka mengatakan salah seorang anak Tok Guru sedang ditawarkan kontrak Lebuhraya Kelantan yang dirancang semasa pentadbiran Pak Lah selaras dengan projek pembangunan Koridor Timur.

Tujuan diberikan kontrak besar ini adalah supaya anak TOk Guru menjadi "agen" kepada melobi agenda Perpaduang kepada orang tua beliau. Ini kerana halangan yang masih wujud kepada agenda Perpaduang dalam PAS hanyalah Mursyidul Am PAS, TOk Guru Nik Aziz Nik Mat.

Maka, tak heranlah "anak" itu begitu lantang menista mereka yang menentang gagasan PERPADUANG salah satu artikel beliau yang menggunakan perkataan "bodoh" dalam tajuk artikel tersebut.

Lihat sendiri betapa mereka boleh mempermainkan Tok Guru sehingga Tok Guru terpaksa membaca kenyataan yang mereka sediakan bagi menyelamatkan tengkuk Presiden dan SU Agung yang pro UG itu.

AGENDA PERPADUANG SUDAH SEMAKIN HAMPIR KEJAYAAN.

Dengan seorang anak Tok Guru sedang giat berkempen kepada orang tuanya, dan menantu Tok Guru sedang dalam penyiasatan SPRM, maka kita boleh faham betapa sukarnya Tok Guru Nik Aziz mahu meneruskan penentangan beliau kepada agenda Perpaduang ini.

Kalau kita lihat, hampir keseluruhan Majlis Syura Ulama PAS menyokong agenda UG ini. Malahan, di dalam Majlis Syura, hanya Tok Guru Nik Aziz sahaja yang menentang agenda ini. Timbalan Mursyidul Am pula adalah penyokong tegar agenda UG ini dan tidak segan silu menyatakan sokongan beliau.

Dalam Dewan Harian PAS pula, Presiden dan Timbalan Presiden adalah juga penyokong tegar agenda ini. Dan antara ketiga-tiga Naib PResiden mungkin hanya seorang sahaja yang benar-benar anti UG. SU Agung pula jelas sokongan beliau kepada UG. Mungkin BEndahari sahaja yang anti UG dan KEtua Penerangan tidak pernah dilihat sebagai anti UG.

DAlam AJK PAS Pusat pula, saya yakin 50% adalah penyokong UG dan 30% yang lain adalah berkecuali. Kalau ada yang anti UG cuma 20% sahaja.

Pesuruhjaya2 Negeri boleh dikatana kesemuanya pro UG seperti Pesuruhjaya Negeri Sembilan dan ADUN tunggal PAS di Negeri Sembilan.

Maka, apabila Tok Guru berjaya dilembutkan tiada lagi halangan membawa PAS menubuhkan kerajaan campurang bersama UMNO dan Barisan Nasional.

UMNO menggunakan taktik lembut dan keras. Lembut melalui anak Tok Guru yang bakal diberikan kontrak berjumlah Ratusan Juta. Keras melalui pendakwaan ke atas menantu Tok Guru, Arifahmi.

Saya meminta semua ahli2 PAS supaya bersabar dan tunggu sahaja pengisytiharan Presiden bahawa PAS telah meninggalkan Pakatan Rakyat dan menubuhkan kerajaan campuran bersama UMNO dan Barisan Nasional.

Sekian.

Tulang Besi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...