21 Januari 2012

BUDAK 8 TAHUN PALING POPULAR DI DUNIA
BUDAK 8 TAHUN PALING POPULAR DI DUNIA | Juliet merakamkan “My First Hardcore Song“ telah distreaming oleh lebih daripada 5 juta dalam masa 24 jam. Memang hebat penangan gadis kecil ini yang mungkin bakal menjadi artis Youtube terbaru bagi tahun 2012.

AKHBAR AUSTRALIA LAPUR ROSMAH " BERBELANJA BESAR'

Akhbar Australia lapor Rosmah 'berbelanja besar'

Laporan Akhbar Australia Disini http://www.smh.com.au/lifestyle/private-sydney/super-kerr-now-a-model-citizen-20120120-1qa88.html


Tabiat berbelanja besar seorang lagi anggota keluarga Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi menarik perhatian media Australia hari ini - kali ini di Sydney.

Dalam seksyen 'Private Sydney' akhbar Australia Sydney Morning Herald, kolumnis Andrew Horney memanggil Rosmah sebagai "first lady of shopping', kerana dikatakan telah membelanjakan A$100,000 (RM325,000) di sebuah butik di Sydney.

Memetik pereka fesyen Sydney Carl Kapp, kolumnis itu melaporkan bahawa "pelanggan terbesar" Kapp telah membelanjakan jumlah yang mengejutkan sewaktu "percutian peribadi" di sana "sekitar dua minggu lalu".

Menurut kolum tersebut, Rosmah dan Najib, semasa cuti tersebut, menginap di penthouse A$20,000

(RM65,100) semalam (kanan) di Hotel Darling.

Dengan tajuk 'Super Kerr Now a Model Citizen', kolum itu turut melaporkan bahawa Rosmah telah meminta "parkir valet untuk limousinnya" dan menerbangkan Kapp ke Malaysia untuk mengenakan pakaian yang ditempahnya.

Oktober lalu, anak perempuan Najib, yang tidak dinamakan, telah dilaporkan oleh akhbar Western Australian telah berbelanja mewah di David Jones di Perth semasa Mesyuarat Ketua-ketua Negara Komanwel (CHOGM).

Akhbar itu kemudiannya membuat pembetulan kepada laporan tersebut, dengan memetik sumber tanpa nama, selepas Najib berkata anak perempuannya tidak berada di Perth pada masa itu.


- Malaysia Kini

HASAN ALI DEMI KEPENTINGAN, SANGGUP MENGGADAI NENEKNYA!!

Tak jadi M.Besar, jadi penghasut besar


Hassan Ali sangat marah pada waktu ini dan sebetulnya dia marah. Dengan pilihan raya akan menjelang tidak lama lagi, beliau harus mencari jalan untuk kekal relevan dan diambil sebagai calon. Walau bagaimanapun, nasib tidak menyebelahinya kerana beliau baru sahaja dipecat daripada PAS dan reputasi beliau sekarang agak tercalar.

Beliau dituduh menjadi sebagai ‘katak’ dan dimotivasikan oleh wang. Hassan sekarang sedang bekerja keras mencari jalan untuk diambil sebagai calon parlimen supaya dia tidak perlu berpisah dengan faedah dan kelebihan yang disediakan untuk ahli parlimen.

Sudah tentunya PAS tidak mahu apa-apa lagi kaitan dengan beliau begitu juga PKR dan DAP. Jadi, Hassan terpaksalah meminta simpati kepada UMNO. UMNO pula, yang sememangnya bermotifkan wang akan membiarkan beliau terus meminta dan menggunakan beliau sepenuhnya sebelum menolak beliau ke tepi, sama seperti sampah sarap UMNO yang lain seperti Zahrain Hasim, Zul Noordin, Hee Yit Foong, Keshvinder Singh, Tan Tee Beng dan yang sewaktu dengan mereka.

Hassan berebut untuk dapatkan wang UMNO

Untuk masa sekarang, Perdana Menteri Najib Razak yang berkuasa menentukan senarai calon ‘boleh menang’ dan ia nampak sangat menarik. Hassan Ali bolehlah dimaafkan sekiranya memikirkan bahawa beliau sekarang menjadi buah hati UMNO ibarat 'Ibrahim Ali nombor 2'. Tetapi memandangkan pertelingkahan dalaman yang semakin sengit dalam UMNO untuk mendapatkan kerusi, peluang Hassan dan Ibrahim Ali seakan-akan menemui salji dalam neraka!

Jadi, tanpa platform politik, Hassan berkemungkinan besar terpaksa menyertai Perkasa di mana Zul Noordin sudahpun merasa menyesal. Jika Perkasa berjaya mendapatkan tempat untuk bertanding dalam pilihan raya, Hassan akan tersenyum. Tetapi bayangkanlah siapa yang akan mengundi untuk kumpulan yang kolot, gila dan bersikap perkauman?

Walau bagaimanapun, mereka-mereka ini berkemungkinan masih akan menjadi yang beruntung kelak. Ada spekulasi yang mengatakan bahawa mereka telahpun menerima ganjaran awal untuk melakukan taktik-taktik kotor mereka. Untuk Hassan yang merupakan ahli terbaru yang menyertai kumpulan ini, permainan beliau baru sahaja bermula dan rakyat bolehlah menanti banyak lagi yang akan disajikan kelak- tuduhan liar yang direncanakan Najib dan orang-orang kuat UMNO menurut cara mereka berpolitik.

Lupakan segala drama yang dilakonkan Hassan Ali di media perdana kerana sebenarnya di sebalik kemarahan beliau itu, cita-cita sebenarnya adalah untuk menjadi Menteri Besar Selangor.

Semasa pilihan raya 2008, di mana Selangor jatuh ke tangan Pakatan Rakyat, Hassan Ali telah menyiapkan dirinya untuk mengambil alih jawatan Khir Toyo. Malangnya untuk beliau, jawatan itu telah jatuh kepada Khalid Ibrahim, PKR. Yang paling beliau tidak berpuas hati adalah hakikat yang PAS telah seolah-oleh melepaskan semua kuasa di Selangor kepada PKR yang diterajui Anwar Ibrahim.

Mungkin Hassan lupa bahawa PKR telah menang paling banyak kerusi di Selangor. PKR menang 15, DAP 13 dan PAS 8. Sungguhpun begitu, Hassan mendesak agar Selangor diserahkan kepada PAS dan beliau menjadi maharajanya! Memang hakikatnya bahawa Hassan pada ketika itu sudahpun mempamerkan sifat tamak dan gila kuasa yang sememangnya sinonim dengan Umno dan tidak hairanlah sekarang beliau sudah kembali ke pangkuan parti itu yang sesuai dengan sifat beliau tidak seperti PAS.

Pada masa itu juga Hassan memikirkan cara untuk merampas kuasa dari PKR di Selangor. Apa yang beliau perlukan adalah dapatkan PAS untuk bekerjasama dengan Umno. Lalu bermulalah siri drama di media yang menyaksikan Umno yang berminat dan PAS yang tiada minat langsung.

Penolakan Selangor sangat kuat pihak media dilarang buat liputan

Gabungan kemenangan PAS, DAP dan PKR telah menyingkirkan Selangor pada 2008, suatu keputusan yang mengejutkan BN. Walaupun media BN enggan melaporkan cerita sebenar bagaimana BN kalah teruk di Selangor, sepintas lalu kita lihat 36 kerusi Pakatan dan 20 kerusi BN menceritakan segala-galanya. Kekalahan itu sangat mengejutkan dan meluas dan ada di setiap spektrum masyarakat Selangor.

Mungkin ada yang hairan mengapa surat khabar sering melaporkan bahawa Pakatan akan kalah di Selangor pada pilihan raya ke-13 sedangkan MB Khalid dan pasukan beliau telah melakukan yang terbaik di Selangor – mungkin 100 kali lebih baik daripada kerajaan yang ditadbir oleh UMNO –Khir Toyo.

Strategi begini dipanggil strategi memuaskan ramalan. Umno tidak mampu untuk membiarkan khabar mengenai kelemahan dan penolakkan mereka di Selangor tersebar, lalu mereka menggunakan media untuk sentiasa mencanangkan berita bahawa BN akan memenangi kembali Selangor yang gagal diperintah oleh Pakatan pada PRU 13.

Berulang-ulang kali mereka berharap agar dapat menang perang psikologi ini. Akan tetapi, untuk menang pilihan raya, ia adalah lebih daripada menang perang psikologi. Inilah yang harus diterima oleh Najib tetapi mungkin beliau agak terlambat!

PAS juga tidak mahu UMNO

Malang untuk Hassan Ali, PAS tidak begitu berminat untuk mempunyai hubungan dengan Umno. Oleh itu, Hassan mula mempersoalkan kepimpinan PAS.

Apabila beliau bercakap mengenai parasit dalam PAS, beliau gagal menyebut bahawa parasit sebenar adalah dirinya sendiri. Sangat melucukan yang ibu kepada parasit mengugut untuk mendedahkan anak-anaknya sendiri.

Ada yang dalam PAS mengatakan bahawa Hassan akan sanggup menggadai neneknya sediri sekiranya ia adalah untuk kepentingannya. Sangat kotor falsafah politik Hassan tetapi masih ada juga beberapa orang dalam PAS yang bersimpati dengan beliau dan menggesa beliau merayu pemecatannya.

Nasib baik Hassan tahu diri. PAS di peringkat tertinggi pun tidak akan mengambil beliau semula. Sama juga dengan bekas ahli Umno, Ibrahim Ali. Hassan telah melakukan kesalahan paling besar- beliau cuba mengambil alih PAS semasa beliau masih lagi ahli. Dalam pemikiran beliau sekiranya beliau mengambil alih kepimpinan PAS, beliau masih boleh mengusahakan penggabungan dengan Umno. Beliau cuba untuk bermain permainan beliau dengan bijak.

Tetapi malang sekali lagi untuk beliau, dalam muktamar PAS tahun lepas, parti itu telah dengan rasminya menolak sebarang usaha untuk bergabung dengan UMNO. Mereka mahu mengubah imej menjadi sebuah parti Islam yang moden. Hassan menemui jalan buntu. Beliau hilang kuasa ke atas PAS Selangor dengan Abdul Rani dijadikan Pesuruhjaya PAS menggantikan beliau.

Sangat memalukan untuk Hassan! Beliau hampir pasti tiada siapa yang dapat menghidu rancangan beliau. Beliau sangkakan bahawa tiada yang dapat menjejak langkahnya tetapi ahli PAS lain nampaknya lebih tahu dan sudahpun membuang beliau sebelum apa-apa berlaku.

Sebahagian daripada rancangan jahat

Undi penentu di Selangor adalah undi Melayu. Apabila Najib Razak mengatakan bahawa beliau akan mendapatkan semula Selangor dengan apa cara sekalipun, beliau yakin kerana beliau cuma perlu berusaha untuk undi Melayu. Inilah sebabnya mengapa adalah sangat penting untuk Hassan menyayikan lagu Umno kepada PAS.

Masyarakat Melayu masih lagi terbahagi kepada dua parti utama ini, dengan PKR yang baru, semakin mendapat tempat. PAS dan PKR boleh mendapatkan 45-55% undi Melayu apabila bergabung. Umno perlu mendapatkan 5 hingga 10% lebih daipada ini untuk menang.

Ini juga menjelaskan usaha Hassan Ali dan UMNO menggunakan sentiment perkauman dan agama yang gagal meraih sokongan perhimpunan mereka. Hassan melakukan serbuan keagamaan bersama JAIS yang berada di bawah telunjuk UMNO. UMNO perlu membuat seolah-olah DAP adalah agen pengkristianan sebagai taktik untuk meraih sokongan orang Melayu.

Dalam Perhimpunan UMNO yang lepas, mereka dengan terang-terangan mengatakan bahawa mereka hanya perlu mendapatkan 8 kerusi PAS dan 15 kerusi PKR di Selangor. Hassan sekali lagi memainkan sentimen Islam dengan mengatakan bahawa PAS telah kehilangan identiti Islam dan ini juga adalah bentuk serangan Umno memburukkan Pakatan dan Anwar.

Inilah rancangan jahat yang disertai Hassan Ali. Gerakan menghuru-harakan Selangor dan memburukkan Pakatan. Hassan Ali seumpama kanser yang membunuh sel baik dalam PAS dan beliau haruslah dikeluarkan. PAS melakukan apa yang dibuat oleh parti politik lain apabila ada ahlinya memberontak- pecat ahli itu!

Siapa yang tidak dijual oleh Hassan Ali nanti?

Ini menerangkan kenapa Hassan Ali terlampau marah dan meluahkannya di media perdana seperti kekasih yang ditinggalkan. Cita-cita beliau untuk menjadi Menteri Besar sudah musnah dan kerjaya politik beliau di awangan. Beliau tahu beliau tiada apa yang dapat diberikan kepada rakyat kerana selama ini beliau mendapat tempat di parlimen dan membina kerjaya politiknya menerusi cara buli dan hina.

Kepada Hassan Ali, semoga berjaya dan beliau telah meletakkan harapan pada janji kosong Umno. Tidak lama lagi beliau akan lihat bahawa mereka yang melayannya dengan baik adalah orang yang beliau sedang malukan. Tetapi pada masa itu, beliau sudah terlambat dan Hassan akan mendapati bahawa hanya Tuhan yang akan mendengar luahan hati beliau!

- Malaysia Chronicle

UMNO Baling Batu Demo Aman AUKU Masjid Kg Pandan

NEGARA PALESTIN : THAILAND IKTIRAF PALESTIN

Sokongan Thai untuk Palestin, RAKYAT mengalu-alukan
Keputusan yang berani dan bersejarahMasyarakat Islam di Thailand dan ahli akademik telah mengalu-alukan keputusan kerajaan untuk secara rasminya mengiktiraf negara Palestin, berkata ia akan menjadikan Thailand "kawan" di mata dunia Islam.

Kerajaan Thailand yang mengumumkan pada hari Khamis telah mengiktiraf sebuah negara Palestin, satu langkah yang dialu-alukan oleh para pemimpin Palestin yang tidak sabar-sabar untuk meningkatkan kedudukan antarabangsa mereka di tengah-tengah jalan buntu dengan Israel.

Thailand "diiktiraf secara rasmi negera Palestin dan secara rasmi memaklumkan kepada semua misi kekal dan pemerhati Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York perkembangan ini", seorang pegawai akhbar untuk misi Thailand berkata.

Palestin Perpaduan Kempen ini (SPA) Thailand Pengerusi Stuart Ward berkata apabila PSC Thailand telah menjalankan satu tinjauan pendapat di atas isu yang kerajaan menyokong tawaran Palestin untuk keahlian penuh PBB pada akhir tahun lepas, ia tahu negara ini mahu melakukan perkara yang betul dan meletakkan dirinya di sebelah keadilan.

Dengan mengiktiraf negara Palestin, Thailand melakukan demikian. Thailand mempunyai peranan yang sangat istimewa di dunia dan menguasai banyak berkenaan. Oleh itu, pengiktirafan Palestin membawa erti yang lebih besar daripada banyak negara lain.

"Kami mengalu-alukan langkah ini dan merakamkan penghargaan kami kepada kerajaan Thailand dalam membuat keputusan yang berani ini. Thailand telah ditunjukkan di luar bayang-bayang keraguan bahawa ia adalah dikira kalangan kuasa-kuasa yang bersedia untuk berdiri menentang ketidakadilan," katanya.

"Dengan menambah suara kepada peningkatan bilangan negara-negara yang mengiktiraf hak-hak sah rakyat Palestin untuk kenegaraan dan maruah manusia yang lain kami mengambil mudah, Thailand sangat apabila bertentangan dengan memberitahu dunia bahawa ia berdiri teguh di sebelah kanan sejarah. "

Artef Sohko, penyelaras bagi Pusat Kerjasama Pertubuhan Pelajar dan Belia di Pattani / selatan Thailand, berkata ia merupakan keputusan yang sangat dialu-alukan. "Ini adalah di luar jangkaan saya. Negara membuat keputusan itu walaupun ia mempunyai hubungan rapat dengan Israel," kata Encik Artef. "Sebagai seorang Muslim, dari sekarang, saya percaya umat Islam akan melihat Thailand sebagai kawan dan bukannya hanya satu destinasi pelancongan."

Chaiwat Satha-Anand, pensyarah sains politik Thammasat University, berkata ia merupakan keputusan yang dialu-alukan walaupun ia terlambat sebagai rakyat Palestin telah menderita selama beberapa dekad.Beliau berkata ia merupakan keputusan yang tepat untuk menyokong ini "detik sejarah" apabila beberapa negara juga telah diberikan negara Palestin sokongan mereka.

"Ketika ini adalah satu isyarat bahawa masyarakat dunia lebih suka berjuang melalui cara politik dan bukannya keganasan. Mereka yang masih melibatkan diri dalam keganasan mungkin perlu berfikir sekali lagi," katanya.

Panitan Wattanayagorn, profesor politik di Universiti Chulalongkorn, juga menyokong keputusan itu, berkata pengesahan akan memberi manfaat kepada negara kerana ia akan meningkatkan imej Thailand sebagai neutral mengenai isu itu dan menyokong proses damai di Timur Tengah.

Tetapi Bangkok masih boleh ditekan oleh Amerika Syarikat dan Israel, dan yang mungkin dapat dilihat dalam keputusan untuk tidak mengangkat perjalanan yang memberi amaran kepada Thailand AS, katanya. "Tetapi ini adalah proses damai untuk membawa kepada rundingan damai," kata Prof Panitan.

Beliau berkata masalah di Selatan tidak mungkin akan terjejas dengan banyak oleh sokongan negara Palestin. Tetapi ia mungkin menambah bahan api untuk mengeluarkan mewujudkan sebuah negara yang merdeka di wilayah selatan oleh kumpulan pemberontak.

Jurucakap Kementerian Luar Thani Thongphakdi berkata walaupun Thailand telah disahkan sebuah negara Palestin yang merdeka, negara ini masih berpegang teguh kepada resolusi dua negara dengan Israel, dan masih menyokong proses damai Timur Tengah.- Bangkokpost

BN, Shahrizat urus skandal NFC dengan lemah, kata Soi Lek


KUALA LUMPUR, 21 Jan — Kerajaan Barisan Nasional (BN), menegaskan, Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil, menguruskan skandal Pusat Fidlot Nasional (NFC) dengan lemah, dan menyebabkan masyarakat melihatnya sebagai “sangat teruk”, menurut Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Presiden MCA itu menjelaskan, Shahrizat telah “dinasihatkan dengan lemah” berhubung perkara itu selepas ia dibangkitkan oleh Laporan Ketua Audit Negara 2010 dan menambah, Shahrizat seharusnya mengambil tindakan awal apabila berhadapan dengan desakan untuk meletak jawatan.

“Mereka harus menangkap lembu menggunakan tanduknya. Tindakan pertama adalah mengaudit. Mendedahkan secara terbuka berkenaan skandal tersebut,” kata Dr Chua (gambar) kepada The Malaysian Insider dalam temubual eksklusif di ibu Pejabat MCA di sini.

Menurutnya, sejumlah RM250 juta dana kerajaan dalam NFC “mempunyai masalah”, yang kemudiannya dimanipulasi pembangkang di media.


“Berikutan mereka (pembangkang) mempunyai maklumat, mereka akan menggunakannya sebagai platform dan tindakan mereka itu memburukkan keadaan.

“Dan kerajaan BN bertindak sangat perlahan dan tidak telus sepenuhnya,” katanya.

Namun begitu, Dr Chua menyanggah dakwaan bahawa Datuk Seri Najib Razak membisu berhubung isu tersebut tidak bermakna beliau mempertahankan Shahrizat atau mana-mana menteri Kabinetnya.

Beliau menegaskan pihak polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah melakukan siasatan dan kerajaan juga telah mengumumkan perjumpaan dengan firma perakaunan untuk mengaudit akaun National Feedlot Corporation’s (NFCorp).

NFCorp diusahakan oleh suami Shahrizat dan anak-anaknya.

Tambah Dr Chua, sekiranya audit berkenaan mendedahkan kecelaruan dalam NFC, Shahrizat seharusnya tahu tindakan yang harus diambilnya..

“Beliau bukan ahli junior (dalam Kabinet), beliau sudah bertaraf senior.

“Firasat saya merasakan Shahrizat berkemungkinan tidak mendapat khidmat nasihat yang betul, dan juga mungkin menurutnya, jika Wanita Umno menerimanya, tiada masalah terhadap perkara itu,” tambahnya.

Shahrizat dilihat beroleh sokongan padu daripada perwakilan Umno ketika Mesyuarat Agung Umno baru-baru ini walaupun menerima kecaman hebat daripada masyarakat dalam pertuduhan skandal NFC.

Shahrizat juga memohon cuti selama tiga minggu daripada jawatan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, supaya siasatan penuh dapat dijalankan. Malahan, beliau turut memfailkan saman fitnah sejumlah RM100 juta terhadap penuduhnya dalam PKR.

Projek penternakan lembu menjadi tajuk hangat selepas Laporan Ketua Audit Negara 2010 mengeluarkan terdapatnya kecelaruan dalam projek yang diurus tadbir oleh keluarga Shahrizat tersebut.

Sejak itu, PKR telah membuat beberapa siri pendedahan termasuk pembelian dua kondominium mewah di Bangsar, Kuala Lumpur, dan dituduh menggunakan dana kerajaan tersebut untuk perbelanjaan peribadi keluarganya.

Parti pembangkang itu itu turut menuduh keluarga Shahrizat menggunakan sejumlah RM600,000 daripada dana NFC bagi membiayai pembayaran bil kad kredit mereka pada 2009.

Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli mendakwa suami Wanita Umno, dan anak-anaknya yang menjadi lembaga pengarah NFC, menggunakan dana daripada RM250 juta untuk projek berkenaan bagi membayar bil kad kredit yang berjumlah melebihi RM10,000 sebulan sepanjang tahun tersebut.

Namun begitu, pentadbiran NFCorp menepis dakwaan tersebut dan menegaskan penggunaan kad kredit tersebut adalah untuk kegunaan perniagaan.

Mereka turut menafikan tuduhan dana RM250 juta itu telah dipindahkan ke akaun mereka sebelum perjanjian pinjaman tersebut dimeterai.-TMI

20 Januari 2012

FORUM DI BAWAH POKOK, TEPI TEMBOK - ADAM DI KUIN

Forum Di Bawah Pokok, Tepi Tembok

Potret anak muda Melayu yang selalu dilukis dalam mana-mana bentuk naratif konvensional samada drama, filem, novel, mahupun komik pasti akan menggambarkan satu situasi tipikal; sekumpulan remaja rosak akhlak melepak atau menebeng di tepi tembok. Tidak kiralah tembok surau, parit, mahupun tembok balai raya. Dan tembok tempat menebengnya anak Melayu ini pasti membawa sentimen negatif serta mempromosikan budaya membuang masa generasi muda ini. Itulah signifikan tembok dan anak muda.

Namun sentimen ini telah berjaya diubah sekumpulan anak muda mahasiswa beberapa hari yang lalu. Ketika artikel ini ditulis, saya masih lagi membelek-belek foto yang sempat saya rakam sebagai kenangan malam itu. 17 Disember yang lalu, beberapa ratus anak muda mahasiswa mencipta sejarah di ibu kota. Sarang ego sang penguasa dirobek oleh mereka tanpa rasa sesal. Sebulan kemudian, 17 Januari 2012, di tengah-tengah Alor Star, ibu negeri kepada jelapang padi Malaysia, sekumpulan anak muda mahasiswa lain telah berjaya mencipta sejarah baru. Jika dahulu negara pernah menyaksikan sidang DUN di bawah pokok; 17 Januari menyaksikan forum mahasiswa di tepi tembok.


Jika di ibu kota pada 17 Disember yang lalu, anak muda mahasiswa sekitar Lembah Klang telah memuliakan jalan raya; di Alor Setar 17 Januari, anak muda mahasiswa menyucikan tembok kampus mereka. Tembok bukan lagi tempat meludah kisah-kisah gosip murahan, bukan lagi tempat membalut daun hijau kering, bukan lagi tempat meingintai peluang memikat anak dara yang balik dari surau; sebaliknya sebuah tembok telah menjadi medan ilmu dan diskusi kritis anak-anak ini. Saya sedang bercerita mengenai pengalaman di Kolej Universiti Insaniah Kedah (KUIN).

April tahun lalu, enam orang mahasiswa telah digantung pengajian mereka kerana mempertahankan hak dan kebajikan rakan-rakan mereka. Sebagai sebuah institusi yang bernaung di bawah kerajaan negeri Pakatan Rakyat, insiden ini merobek hati dan kepercayaan mereka. Maka solidariti dibentuk. Mempertahankan enam orang rakan mereka ini terus jadi agenda bersama. Setelah berhempas pulas berjuang dengan pelbagai cara, mereka akhirnya kalah berhadapan sistem yang menindas. Namun semangat mereka terus berkobar. Solidariti itu terus utuh dan berkembang.
Saya dan rakan-rakan Solidariti Mahasiswa Malaysia tiba untuk kali ke empat ke KUIN malam 17 Disember itu. Esok harinya adalah hari perbicaraan lima orang dari mereka di mahkamah Jalan Duta, maka kehadiran kami malam itu adalah untuk menyuntik semangat kepada rakan-rakan mereka yang lain yang masih berkampung di KUIN. Segala perancangan untuk menyambut kami dibuat awal dan tersusun. Dewan dan kemudahan telah diatur. Malangnya, di saat akhir, kami dihalang masuk ke kawasan kampus.

Ratusan mahasiswa yang telah bersedia untuk berforum malam itu tegak menunggu di luar pagar. Program malam itu tidak boleh dibatalkan. Jika dibatalkan, rosaklah solidariti yang dibina sekian lama. Tanpa membuang masa, mereka mengambil keputusan untuk berarak ke pintu pagar belakang kampus dan akhirnya duduk bersila di tepi-tepi tembok berdekatan. “Kita berforum di sini malam ini,” kata pengerusi majlis. Saya kagum dengan semangat mereka.
Forum dimulakan dengan bacaan doa oleh anak-anak muda ini. Saya lihat keadaan sekeliling. Gelap sedikit dan hanya diterangi dengan sebatang lampu jalan. Bagaimana nak berforum? Kreatifnya mereka menyelesaikan masalah apabila beberapa orang mahasiswa ini masing-masing mengeluarkan telefon bimbit dan menyuluh kawasan tersebut dengan “flash” yang ada. Saya tersenyum. “Hadirin ramai benar ni, kalau berucap tak dengar rasanya,” getus hati saya.
Sekonyong-konyong datang seorang lagi pelajar membawa pembesar suara yang selalu kita lihat digunakan hanya dalam demonstrasi dan himpunan awam. Saya terus tersenyum. Belum sempat saya fikir bagaimana hendak menampakkan suasana forum kerana ketiadaan pentas, datang lagi beberapa pelajar yang mengusung bangku kayu dari taman permainan berdekatan. Cukup untuk dijadikan pentas! Saya benar-benar kagum.

Maka forum bertemakan “Mahasiswa Untuk Malaysia” pun berjalan lancar tanpa halangan. Pertukaran idea, pendapat, persoalan, hujah, idealisma, dan sebagainya berjalan rancak dan penuh semangat. Perut saya yang masih belum menerima apa-apa makanan malam itu tidak terasa lapar lagi melihat betapa gigih dan sabarnya mereka.

Usai berforum di tepi tembok, dengan berbumbungkan sepohon pokok, dan berlatar belakangkan pagar kampus yang berkunci, kami bersurai dengan perasaan yang girang. Saya kira malam itu hampir 300 orang anak muda mahasiswa penuh sabar bersila di atas aspal dan tepian tembok, hanya untuk menimba dan berkongsi ilmu. Di wajah anak-anak mahasiswa ini, terpancar kepuasan atas perkongsian ilmu yang jarang dan mungkin tidak pernah dihidangkan dalam dewan kuliah. Di pihak saya pula; saya puas menimba pengalaman dan ilmu baru yang saya kira paling bermakna selama saya bergelumang dalam perjuangan mahasiswa.

Akhirnya, jauh di utara tanah air, mahasiswa ini membuktikan kebebasan akademik yang kami perjuangkan selama ini mampu dinikmati kemanisannya dengan hanya berforum di tepi tembok!
Tembok di tepi kampus itu tidak lagi disia-siakan. Tembok di tepi kampus itu tidak lagi menjadi tempat menebeng anak muda yang membuang masa masing-masing. Tembok di tepi kampus itu tidak lagi menjadi tempat bertukar kisah-kisah sensasi yang tiada faedah. Tembok di tepi kampus itu telah dimuliakan oleh anak-anak muda mahasiswa yang mengangkat tinggi nilai ilmu. Tembok di tepi kampus itu telah menjadi medan perjuangan minda anak-anak mahasiswa.

Sebelum berangkat pulang ke Kuala Lumpur, kami bersalaman dan berpelukan tanda solidariti. Malam itu, saya tinggalkan Alor Star dengan seribu kepuasan yang tak mungkin saya nikmati di tempat lain. Saya bisik ke telinga sahabat saya, “Andai semangat macam ini mampu disuntik dan dimiliki oleh semua mahasiswa dari kampus lain, tak perlu tunggu pilihan raya, Negara ini mampu diubah dengan kuasa mahasiswa!”. Kepada warga kampus Kolej Universiti Insaniah Kedah, saya tunduk hormat kepada kalian. Kalian adalah mahasiswa yang hebat. Pengorbanan enam orang mahasiswa yang digantung itu nyata tidak sia-sia.

Saya kini tidak sabar menunggu kebangkitan mahasiswa yang telah lama tertidur dan terperam. Negara ini bakal menyaksikan perubahan jika apa yang berlaku di Alor Setar 17 Januari lalu mampu berlaku di seluruh negara.


*Adam Adli ialah aktivis Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), merupakan Koordinator pertubuhan Legasi Mahasiswa Progresif (LMP) UPSI dan lebih dikenali dengan gelaran ‘Si Penurun Bendera’.

Anwar saman Utusan Malaysia RM150 juta


Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman fitnah RM150 juta terhadap akhbar milik Umno - Utusan Malaysia - dengan mendakwa akhbar itu telah "mereka pembohongan" yang beliau mahu menghalalkan homoseksual.

Dalam kenyataan tuntutannya yang difailkan oleh firma guaman M/s
Daim & Gamany, ketua pembangkang itu menuntut RM50 juta sebagai gantirugi, serta kos-kos lain yang akan ditentukan oleh pihak mahkamah.

Bercakap kepada pemberita selepas memfailkan saman tersebut hari ini, peguam dan naib presiden PKR, N Surendran berkata, mereka juga akan meminta mahkamah menganugerahkan RM50 juta gantirugi teruk dan RM50 juta lagi gantirugi teladan.

"Kami menuntut jumlah yang tinggi kerana dakwaan-dakwaan tersebut telah sampai ke peringkat antarabangsa dan juga telah menjejaskan imej Anwar sebagai seorang negarawan," kata Surendran.

Anwar menamakan Utusan Melayu (Malaysia) Bhd dan ketua pengarang akhbar harian bahasa Melayu itu, Datuk Abdul Aziz Ishak sebagai defendan.

Utusan telah menyiarkan berita muka depan bertajuk "Tolak Anwar - Hasan" pada 17 Januari di mana Anwar telah dikritik oleh Dr Hasan Ali kerana mendakwa ahli parlimen Permatang Pauh dan ketua umum PKR itu, mempersoalkan undang-undang anti-homoseksual di negara ini dan dikatakan mahu menghalalkan lesbian, gay, biseksual dan aktiviti transgender (LGBT).

Ia turut menyiarkan satu lagi artikel yang bertajuk "Parasit ancam PAS, Anwar mesti tolak" di muka surat 10 pada hari yang sama.

Komen Hasan - bekas pesuruhjaya PAS Selangor yang telah dipecat oleh parti itu - disiarkan selepas wawancara Anwar disiarkan di BBC minggu lepas di mana beliau menggesa disemak semula "undang-undang lapuk".-MK

TERKINI: PEJABAT AG FAIL RAYUAN KEPUTUSAN KES LIWAT2

Pejabat AG fail rayuan terhadap keputusan kes liwat
5:20PM Jan 20, 2012

Pejabat Peguam Negara hari ini memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi membebaskan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada pertuduhan liwat.

Rayuan itu difailkan pada jam 4.30 petang ini di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Pada 9 Januari lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melepas dan membebaskan Anwar daripada tuduhan meliwat Mohd Saiful Bukhari yang juga bekas pembantunya.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah dalam penghakimannya, berkata beliau mendapati tidak ada bukti yang menyokong keterangan Mohd Saiful.


Sumber: Malaysiakini

GURU TERKEJUT AKAUN BANK ADA RM30.59 BILION


KOLKATA, India - Seorang guru sebuah sekolah tinggi di sini yang mempunyai gaji bulanan sebanyak AS$700 (RM2,170) terkejut apabila dalam pemeriksaan rutin dalam online yang dibuatnya mendapati akaun banknya mempunyai baki hampir AS$10 bilion (RM31 bilion).

Guru itu, Parijat Saha (gambar), 42, dari bandar Balurghat, negeri Bengal Barat berkata, dia memeriksa akaun Bank Negara India menerusi online pada Ahad lalu untuk mengesahkan penerimaan bayaran faedah sebanyak AS$200 (RM620).

"Saya terkejut melihat jumlah yang terlalu banyak," katanya.

Akaun itu menunjukkan baki sebanyak AS$9.87 bilion (RM30.59 bilion).

Selepas pulih daripada kejutan awal kerana menjadi seorang bilionair dalam tempoh semalaman, sekurang-kurangnya di atas kertas, Saha, menyatakan dia terus menghubungi seorang rakan yang dikenalinya di bank berkenaan untuk menunjukkan ia secara jelasnya satu kesilapan perakaunan.

Bank Negara India menyatakan, ia masih tidak mengetahui dengan jelas bagaimana jumlah tersebut didaftarkan dalam akaun Saha.

"Kami cuba untuk memastikan apa yang silap," kata seorang pengurus cawangan bank itu, Subhashish Karmakar.

"Kita telah menghubungi ibu pejabat wilayah di Kolkata dan ibu pejabat kebangsaan di Mumbai," tambahnya.

- AFP

KUIN DAN AUKU : AUKU AKTA ZALIM HARUSKAH KITA MENJADI ZALIM?

AUKU akta yang dilihat dan dipratikal dalam keadaan zalim, dimana tindakan mahasiswa untuk mencabarnya adalah relevan dan disokong oleh dasar pakatan rakyat. Mengapa kita tidak mengambil jalan tengah untuk bertindak lebih adil dan bertimbang rasa. Ketika kita ada kawalan diatas penguatkuasan auku tersebut adakah wajar kerajaan pakatan rakyat mengikut dengan membabi buta.

PENJELASAN DARI NASRUDIN HASSAN
Kuin dan Auku
Written by Nasrudin Hassan


1. Saya menulis saat ramai orang sedang enak tidur di buai mimpi. Sejurus tiba dari Kuala Lumpur sebentar tadi, jam menunjukkan 2.30 am. Bukan sahaja saya tidak mampu melelapkan mata tetapi juga resah mengenang masa depan yang tentunya menjanjikan 1001 cabaran buat diri saya dan perjuangan Islam yang saya dokong ini.

2. Antara yang benar - benar mengganggu keselesaan dan mengusik jiwa muda saya buat masa ini ialah isu KUIN dan AUKU. Sekian lama saya berlunak dengan semua pihak bagi menjernihkan suasana dan meredakan keadaan. Sebelah kanan saya ialah bapa yang banyak membekal ilmu, hikmah dan pengalaman berjuang sementara sebelah kiri saya ialah adik - adik yang meronta mohon diadili selayaknya. Sementara saya masih berdiri digaris tengah dengan tetap mempertahankan prinsip perjuangan suci yang saya galas sejak sekian lama.

3. Sebahagian prinsip yang saya maksudkan itu ialah pendirian saya dan pendirian Dewan Pemuda PAS Malaysia terhadap AUKU. Jelas pendirian kami sehingga kini tidak berubah iaitu mansuhkan AUKU. Sebagaimana saya pernah ke lokap, bermandi air asid dan bersimbah gas pemedih mata memperjuangkan pendirian Mansuhkan ISA, maka demikianlah saya dan rakan - rakan pemuda konsisten berjuang untuk mansuhkan AUKU bukan memindanya seperti yang dianjurkan oleh pihak kerajaan UMNO dan BN. Terbaru saya telah meminta agar JUHAM DPPM menghantar memorandum bantahan AUKU dan RUU Himpunan Aman kepada kementerian yang terbabit, tetapi tertangguh atas faktor kesesuaian masa dan pertembungan program. Insyaallah ia akan di"proceed" dalam tempoh terdekat.

4. Pendirian ini bukan kepada kes - kes tertentu atau universiti dan kolej tertentu tetapi meliputi semua termasuk KUIN yang berada di bawah Kerajaan Negeri Kedah dan ianya ditadbir oleh Pakatan Rakyat sementara Menteri Besarnya dari PAS. Pendirian kami tidak berubah dan tegas. Malah beberapa kali telah saya kemukakan samaada dihadapan YAB Menteri Besar sendiri, mahupun melewati kenyataan media yang menggesa agar KUIN bertindak wajar dan tidak menggantung 5 orang mahasiswanya.

5. Namun, cara dan pendekatan saya mungkin berbeza dengan pihak lain termasuk sebahagian mahasiswa sendiri. Ianya berasaskan khibrah atau pengalaman, sedang saya pernah melalui alam kemahasiswaan. Saya telah merayu dan meminta jasa baik KUIN agar mengkaji semula tindakan yang diambil dan saya telah merancang untuk pergi mengadap pihak tertinggi dalam pentadbiran KUIN. Namun hasrat itu tergendala apabila saya dimaklumkan bahawa kes ini akan dibawa ke mahkamah oleh pihak mahasiswa. Maka biarlah mahkamah yang membuat keputusan kerana kes ini telah dihadapkan kepada mahkamah.

6. Saya mengambil sikap, jika itu adalah keputusan yang dianggap wajar oleh adik - adik mahasiswa KUIN yang digantung pengajian mereka oleh pihak pentadbir KUIN tersebut, maka saya akur dan mendoakan agar mereka beroleh kejayaan. Buat pengetahuan umum, saya sendiri telah bertemu dengan adik - adik mahasiswa yang telah diambil tindakan ini dan mendengar suara serta penegasan mereka, malah saya masih ingat lagi kata - kata saya kepada mereka dengan disaksikan oleh Sdr Sabki Yusuf Naib Ketua DPPM pada waktu itu, Yb Ust Nasir Zakaria selaku Exco DPPM dan Ust Ahmad Yahya selaku Ketua DPP Negeri Kedah. Apa yang saya tegaskan ialah, jika antum rasa ini adalah satu kebenaran maka antum mesti mempertahankan pendirian antum dan hadapinya sehingga berjaya. Inilah idealisme mahasiswa dan perjuangkannya.[ Itu penegasan saya dan itu prinsip saya dan tidak perlu saya ulang sebut acap kali seperti ia bukan suatu yang penting dan muktamad sedang ia prinsip dan muktamad sifatnya. Saya pun tidak suka bercakap perkara yang sama berulang kali. ]

7. Sepanjang tempoh itu pula, saya tidak meninggalkan kes ini berlalu begitu sahaja. Saya minta jasa baik JUHAM pula untuk meneruskan apa jua usaha yang boleh DPPM hulurkan kepada mahasiswa tersebut. Bermula di zaman Dr. Zulqarnain menjadi pengarah JUHAM dan dibantu sdr Abdullah Karim selaku Exco DPPM pada waktu itu yang juga merupakan seorang lawyer sehinggalah sekarang, JUHAM bersama pengarah barunya sdr Zamri terus mewakili DPPM menghulurkan apa jua bantuan yang dirasakan perlu.

8. Ertinya saya tegaskan disini bahawa DPP Malaysia terus komited dengan gerakan Mansuhkan AUKU dan tentunya kita harapkan mahasiswa sendiri yang "lead" atau terajui gerakan mansuhkan AUKU justeru itulah perjuangan agar mereka bebas dari cengkaman AUKU yang membelenggu mereka sejak lebih 40 tahun lalu. DPPM bersama dengan gerakan mahasiswa sebagai pelapis kepimpinan negara akan datang.

9. Saya tidak mengambil sikap menghukum siapa benar dan siapa pula salah dalam hal mahasiswa vs KUIN ini. Kerana pastinya kedua - dua belah pihak mempunyai hujjah masing - masing dalam mempertahankan sikap dan tindakan yang diambil, tetapi saya mempersoalkan bentuk hukuman dan cara ianya diambil. Menggunakan AUKU bukanlah langkah bijak sebagaimana menafikan hak mahasiswa bersuara juga bukan langkah yang baik.

10. Akhirnya saya berharap adik - adik mahasiswa bersabar mendepani dugaan ini. Andai kalian dipihak yang benar, pasti sahaja kebenaran itu akan terserlah jua. Kerana Allah bersama hambanya yang benar dan sabar. Saya jua senantiasa mendoakan kejayaan kalian. Teruskan perjuangan membebaskan mahasiswa dari kepungan AUKU, biar siapa yang terpaksa didepani. Namun nasihat saya selaku ketua DPPM, berjuanglah dalam kawalan adab dan akhlak yang diajar oleh Islam, agar tidak emosi menguasai diri tetapi kebijaksanaan, kewibawaan dan kematangan mahasiswa kelak akan membuka mata semua pihak.

Selamat berjuang dari saya
Nasrudin bin Hassan
Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia.

Penstrukturan Exco Kerajaan Negeri Selangor- Khalid Samad

Penstrukturan Exco Kerajaan Negeri Selangor


Sekembali saya ke tanah air setelah berada di Saudi Arabia selama 16 hari, maka saya dapati beberapa perkembangan menarik sedang berlaku. Oleh itu, saya ingin mengupas secara ringkas beberapa perkara yang saya akan mulakan dengan penstrukturan Exco Kerajaan Negeri Selangor.

Pelantikan Dr Yunus mengemparkan ramai, termasuklah yang sudah pasti, Dr Yunus sendiri. Apabila ianya berlaku maka mula sibuklah pencacai UMNO yang telah terdiam terkedu setelah DSAI didapati tidak bersalah. Tiba-tiba ada isu, walaupun remeh dan kecil, yang memberi nafas baru kepada mereka untuk terus hidup.

Maka mulalah mereka menghasut setelah terbukti hasutan sebelum ini berhasil, supaya Dr Rani juga bertindak sepertimana sebelum beliau. “Tidak patut”, kata mereka, “Dr Rani PJ dan sepatutnya dialah yang dilantik menjadi Exco”. Namun begitu, hasutan tukang hasut tidak berkesan ke atas manusia yang berjuang tanpa memikirkan jawatan atau pangkat. Atas sikap tidak peduli Dr Rani dalam soal hasutan ini, saya mengucapkan tahniah. Jelas terbukti bahawa dakwaan beliau gilakan jawatan serta menjatuhkan mantan PJ kerana inginkan jawatanan Exco adalah tidak berasas dan amat meleset sama sekali.

Setiap individu di dalam PAS seharusnya mempunyai sifat tidak merajuk apabila tidak dipilih atau dilantik memegang sesuatu jawatan. Malahan individu tersebut akan merasa lega apabila dilepaskan dari dipilih untuk menjawat sesuatu jawatan kerana dia faham bahawa jawatan itu adalah tanggung jawab dan amanah yang berat. Ianya bukan hadiah atau ‘ghanimah’. Ianya bukan pengiktirafan atau penghormatan, ianya adalah amanah. Kita tidak lari dari tanggung jawab, tetapi kita tidak juga mencari-carinya sehingga menjadikan sesuatu jawatan itu sebagai impian hati dan matlamat perjuangan hidup.

Orang yang dikuasai keinginan jawatan akan dirosakkan oleh keinginan itu sendiri sehingga apabila ianya terlepas dari tangannya atau kelihatan semakin jauh darinya maka dia mula berhempas-pulas ketidak tentuan. Segala yang dikatakan betul selama ini menjadi salah, segala rakan menjadi lawan sehingga; segala segala yang dimuntahkan sanggup dijilat balik. Maka bermulalah dia mengorak langkah melalui ‘pendekatan baru’ untuk mendapatkan jawatan tersebut tanpa menghiraukan segala yang telah dikatakan dan diikrarkan sebelum ini, termasuklah yang dibaiahkan selama ini.

Alhamdulillah Dr Rani, tidak bersifat sebegitu. Beliau hadir pada majlis pelantikan Exco baru dan apabila ditanya, beliau menyatakan sokongan penuh terhadap pelantikan Dr Yunus. Sememangnya sebelum ini pun Dr Rani pernah menzahirkan kekhuatiran beliau terhadap persoalan menjawat jawatan PJ dan Exco, dalam suasana di ambang pilihan raya, dikhuatiri dirinya tidak termampu.

Maka akhirnya apa yang telah terjadi diterima dengan hati terbuka, sebagai penentuan Allah yang terbaik bukan sahaja bagi dirinya, tetapi bagi jemaah.

Ada pula yang dari golongan yang agak jahil menyatakan bahawa perlantikan Dr Yunus sebagai Exco Belia dan Adat Melayu adalah sesuatu yang memalukan PAS. “Tidakkah PAS parti Islam,” tanya mereka, “mengapa tidak diberikan portfolio Exco Agama seperti dulu?”

Bagi mereka ini Islam adalah apa yang terkandung di dalam kerangka Jabatan Agama Islam. Tiada Islam dalam urusan Belia atau Adat Istiadat orang Melayu. Itulah apa yang disebut sebagai fahaman sekular. Bagi PAS, Islam releven di dalam semua portfolio, termasuklah belia. Memandangkan pengundi Selangor adalah majoritinya di bawah umur 40 tahun, maka portfolio ini amat berharga bagi PAS. Masa inilah PAS perlu menarik sokongan golongan muda dengan membuktikan “orang muda geng kita”.

Dari sudut praktikalnya, dalam tempoh 2 ke 3 bulan sebelum pilihan raya, lebih mudah diserahkan kepada Exco baru portfolio yang sedang dia jaga selama ini, walaupun bukan sebagai Exco pada ketika itu. Dr Yunus salah seorang yang membantu MB menjaga portfolio belia dan sukan sebelum ini. Ianya tindakan yang praktikal bagi menjamin kesinambungan tugas serta kelicinan peralihan jawatan yang sedang dilalui secara mendesak dan di ambang pilihan raya.

Adalah agak sukar bagi Exco baru menguasai portfolio baru dalam suasana sebegini. Lebih-lebih lagi sekiranya ianya portfolio Exco Agama kerana sekarang ini JAIS dan MAIS ingin dijadikan bagaikan lubuk UMNO dan BN. Ianya medan pertahanan terakhir mereka dan mereka ingin menggunakannya sehabis-habisnya untuk menggagalkan usaha PR mengekalkan kerajaannya di Selangor. Tindakan mengekalkan mantan PJ PAS Selangor sebagai Timbalan Pengerusi MAIS, walaupun saya tahu ada yang mereka tidak begitu suka pada dirinya, jelas menunjukkan niat jahat mereka.

Dalam suasana yang ‘hostile’ sebegini, seorang Exco baru akan dihadapkan dengan bermacam-macam masalah. Jenis UMNO bukan faham soal menghormati keputusan rakyat. Mereka akan jadikan tempoh 3 bulan pertama satu tempoh yang sukar bagi Exco baru seperti Dr Yunus. Oleh itu, memandangkan tempohnya singkat dan perjalanannya penuh dengan cabaran, maka adalah lebih baik MB sendiri yang memegangnya. Baru bertemu buku dengan ruas.

Ada pula yang berkata, “apa MB tahu pasal syariat Islam?” Jawab saya, “Exco Agama ini perlu keluarkan fatwakah?” Lagipun, bagi saya, beliau adalah jauh lebih baik dari Rahman Palil yang boleh duduk bersekongkol dengan Khir Toyo serta UMNO dan BN. Mungkin juga lebih baik fahamannya berbanding mantan Exco yang mungkin hanya sekadar bersemangat dan bermotivasi tinggi sahaja tetapi sekarang sudah cukup jelas kefahamannya agak terencat.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

MB Kedah dibidas cara tangani Isu KUIN 5


Sekumpulan mahasiswa membidas kenyataan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak yang bertegas mahu meneruskan penggunaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) khususnya di Kolej Universiti Insaniah (KUIN) - institut pengajian di bawah kerajaan negeri.

Malah, Presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN), Mohd Syahid Mohd Zaini menyifatkan Azizan yang juga pesuruhjaya PAS Kedah itu sebagai 'ego' dalam menangani isu berkaitan mahasiswa, termasuk hukuman terhadap lima mahasiswa KUIN.

"Sepatutnya (Datuk Seri) Azizan selaku orang yang paling berkuasa di KUIN perlulah menggunakan budibicara dengan cara berbincang dan fahami isu dengan baik serta selesaikan masalah dengan bijaksana," katanya Mohd Syahid.

MPMN adalah gabungan majlis perwakilan mahasiswa di institut pengajian tinggi awam dan swasta di negera ini.

Mohd Syahid mengulas kenyataan Azizan yang dilapor menegaskan AUKU tetap dikenakan terhadap mahasiswa KUIN yang melakukan kesalahan. Menurut Azizan, penggantungan lima mahasiwa KUIN tahun lalu dibuat mengikut peruntukan di bawah kesalahan AUKU dan pengurusan pusat pengajian tinggi itu membuat keputusan berdasarkan undang-undang sedia ada.

Pada Mei lalu, lima mahasiswa KUIN itu digantung pengajian kerana dituduh menyertai demonstrasi, memberikan ucapan di hadapan orang ramai menggunakan pembesar suara di sudut pidato dan mengadakan sidang akhbar berhubung bantahan pembukaan Sekolah Insan Bestari yang menggunakan bangunan tahfiz.

Bagaimanapun tempoh penggantungan bagi empat daripadanya telahpun tamat.

Dalam kenyataan medianya, Mohd Syahid berkata tindakan Azizan itu "sedikit sebanyak" menjejaskan imej Pakatan yang mulai diterima rakyat walaupun sebelum ini menjanjikan untuk memansuhkannya seperti yang janjikan dalam buku Jingga jika memerintah.

"Persoalannya adakah Kedah bukan sebahagian dari Pakatan Rakyat? Jika ya, maka Kedah perlulah mengisytiharkan bahawa Kedah juga bebas daripada AUKU seperti Selangor. Janganlah kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

Beliau juga menegaskan bahawa mahasiswa mahu parti politik konsisten dengan menunaikan janji mereka memansuhkan akta berkenaan kerana "rakyat sentiasa menilai setiap tawaran yang diberikan".

"Saya juga yakin lima mahasiswa KUIN tersebut tiada masalah untuk berbincang dengan baik berkaitan isu tersebut jika MB Kedah membuka ruang perbincangan.

"Mahasiswa insan yang terdidik. Saya yakin tidak akan berlakunya sebarang protes dan demonstrasi oleh mahasiswa terhadap Ustaz Azizan jika ianya bermula dengan pintu perbincangan yang baik.

"Silalah layan mahasiswa seperti anak bukannya musuh," kata Mohd Syahid yang juga presiden Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya.

Sementara itu, Pengerusi Pro-Mahasiswa Nasional, Mohd Taufik Abdul secara peribadi kesal dengan kenyataan Azizan yang dilapor enggan memohon maaf kepada lima mahasiswa itu dan sanggup ke mahkamah untuk membukti kebenaran.

"Hal ini kerana, saya masih memikirkan kemungkinan masih ada ruang rundingan atau sebagainya dalam menyelesaikan kes ini.

"Memandangkan dalam situasi sekarang, banyak pihak yang sedang mendesak agar segala macam bentuk akta yang dilihat sebagai zalim dan menindas rakyat seperti AUKU dan ISA dikaji semula dan dimansuhkan, masih ada pihak seperti KUIN yang ingin melaksanakannya," katanya.

Mohd Taufik juga menyifatkan tindakan terhadap mahasiswa itu dilihat lebih drastik berbanding dengan mana-mana mahasiswa yang dikenakan tindakan di institut pengajian tinggi awam.

Manakala kumpulan Lawyers For Liberty (LFL) mengecam tindakan Azizan yang mempertahankan penggunaan akta tersebut terhadap lima pelajar berkenaan kerana ia jelas melanggar artikel 10 Perlembagaan Persekutuan yang menjamin kebebasan bersuara dan berhimpun.

"(Ia juga) bercanggah dengan agenda reformasi Pakatan Rakyat yang mana menjanji untuk memansuhkan semua undang-undang yang menekan termasuk AUKU," kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

Sehuhungan itu, mereka menuntut supaya Azizan segera menggugurkan hukuman terhadap pelajar tersebut dan menangguhkan penggunaan akta berkenaan sebagai cerminan keseriusan komitmen kerajaan negeri terhadap polisi Pakatan rakyat- Sumber Malaysiakini

Pelajar Wanita Ugut PM Dalam Facebook Ditahan Polis- Alor Setar

ALOR SETAR: Seorang pelajar institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) ditahan polis pada Khamis, kerana menulis kenyataan berunsur lucah dan berbaur ugutan terhadap Perdana Meteri Datuk Seri Najib Tun Razak di laman sosial.

Penuntut wanita berusia 20 tahun dari sebuah IPTS di Kuala Muda itu ditahan pada pukul 9 pagi, selepas polis menerima laporan mengenai kenyataan yang dipercayai ditulis wanita tersebut pada akaun Facebook miliknya.

Ketua Polis Kedah Datuk Ahmad Ibrahim berkata pihaknya menerima laporan kira-kira 10 malam semalam mengenai perkara itu, dan menahan penuntut terbabit selepas mengenal pasti pemilik akaun Facebook tersebut.


"Kita telah ke universitinya dan melalui pihak universiti, kita telah memanggil pelajar itu untuk diambil kenyataan berhubung berkara itu," katanya kepada pemberita, di sini malam Khamis.

Beliau berkata pihaknya turut merampas sebuah telefon bimbit dan sebuah komputer riba milik pelajar tahun dua IPTS tersebut untuk siasatan.

"Kita juga turut memanggil ibu bapa pelajar itu bagi membantu siasatan," kata Ahmad.

Katanya memandangkan pelajar itu masih lagi dalam minggu peperiksaan, pihaknya telah membebaskan pelajar tersebut petang tadi selepas diambil keterangan bagi membolehkan dia menduduki peperiksaan.

"Kita akan memanggil beberapa individu lain untuk memberi keterangan berhubung perkara ini. Kita juga akan memanggil pelajar tersebut pada bila-bila masa jika perlu," katanya.

Beliau berkata pihak polis akan sentiasa membuat pemantauan terhadap pelajar itu dan akan menyiasat dengan terperinci perkara tersebut.

"Kita telah membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan," katanya. - BERNAMA

19 Januari 2012

LAGI SUARA DESAK, GERAKAN KELUAR BN


KOTA BHARU- Barisan Nasional (BN) tidak mampu lagi mempertahankan hegemoninya apabila pakatan pelbagai parti hampir 55 tahun dalam gabungan itu kini semakin rapuh.

Retak menunggu belah semakin jelas sekarang, lebih-lebih lagi Gerakan yang bergabung dalam BN selepas menawan Pulau Pinang pada pilihan raya umum 1969, mulai berani mempersoalkan keikhlasan Umno.

Gerakan diasaskan Prof Datuk Dr Syed Hussein Alatas bersama Tan Sri Dr Tan Chee Khoon, Dr J.B.A Peter, Tun Dr Lim Chong Eu, Prof Wang Gangwu dan V. Veerapan pada 1968.

Bagaimanapun hasil pujukan Tun Razak Hussin parti itu menyertai BN pada 1972 dengan alasan mengelakkan peristiwa 13 Mei 1969 berulang kembali.Sejak itulah Gerakan mulai hilang identiti sebagai parti pelbagai kaum apabila lebih didominasikan kaum Cina.

Kini selepas hampir 40 tahun mimpi sebahagian pemimpin Gerakan dan Umno mulai berlainan, lebih-lebih lagi selepas Pulau Pinang terlepas ke Pakatan Rakyat pada Mac 2008.

Suara-suara muak dan kecewa semakin nyaring apabila ramai pemimpin menyuarakan mereka sekadar menjadi alat Umno bagi mencengkam kuasa politik Malaysia.

Sebulan selepas tsunami Mac 2008 Timbalan Setiausaha Agung Gerakan, Datuk Lee Kah Choon menjadi pemimpin kanan pertama keluar parti itu.

Pada 8 Mac tahun lepas seorang lagi pemimpin pusat Gerakan, Dr Hsu Dar Ren mengikut jejak langkah Kah Choon.Beliau secara anak jantan menunding jari ke arah Umno yang mendominasi kuasa politik gabungan BN.

Tidak lama selepas itu pada 19 Oktober 2011 Setiausaha Gerakan Kedah yang juga Ketua Bahagian Padang Serai, Tang Hiang Lye mengambil langkah serupa.

Suara-suara kecewa dan mendesak Gerakan bersendirian seperti sebelum 1972 bergema hebat apabila Setiausaha Gerakan Kelantan, Lau Chin Chua pada ucapannya di Mesyuarat Agung parti itu pada September tahun lepas secara terus terang mempersoalkan keikhlasan Umno.

“Pada peringkat awal Gerakan Kelantan mahu usul supaya Gerakan keluar daripada BN dimuatkan dalam usul peringkat pusat, namun mereka tolak.

“Namun saya tetap mahu berucap pada perhimpunan itu. Ekoran itu Setiausaha Agung meminta saya tidak menyebut perkataan mendesak keluar daripada BN.

“Saya memang tidak sebut permintaan itu, namun saya tanya kepada 2,100 perwakilan, siapa yang mengkhianati Gerakan, adakah DAP, PKR atau PAS, perwakilan menjawab tidak.

“Saya sebut lagi adakah Umno yang sabotaj Gerakan, tiba-tiba perwakilan dengan nada kuat menjawab ya,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.


Chua bersara sebagai Guru Besar di Sekolah Kebangsaan Bahagia, Kuala Krai tiga tahun lalu, memberi ingatan kepada Presiden, Tan Sri Koh Tsu Koon supaya segera membawa keluar parti itu sebelum terlambat.Menurutnya, Gerakan perlu bertanding secara bersendirian seperti sebelum 1972 sekiranya mahu parti kembali kuat, memandangkan sekarang mereka banyak disabotaj Umno.

Bagaimanapun katanya beliau amat kecewa dengan pemimpin di atas apabila enggan mendengar keluhan sebahagian besar ahli di peringkat akar umbi,Ekoran kedegilan Tsu Koon akhirnya pada 3 Januari lalu Cikgu Chua menghantar surat meletak jawatan sebagai Setiausaha Gerakan Kelantan yang disandangkan 21 tahun lalu.

Dan pada 14 Januari lalu beliau berceramah di pentas PAS di Wakaf Baru bagi menyedarkan masyarakat Cina dan Siam terhadap hipokrasi pemimpin Umno.

-Harakahdaily

SKANDAL NFC: KAK JAT SELAK BAJU PULAK.....?

Isu NFC : Rafizi Sedia Jumpa Shahrizat Di MahkamahSHAH ALAM, 19 JAN : Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli berkata, beliau dan Ketua Wanita parti itu Zuraida Kamaruddin bersedia untuk berhadapan dengan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil di mahkamah.

"Kita akan bertemu di mahkamah," kata beliau dalam satu salah mesej menerusi Twitter petang ini.

Mengulas tindakan saman RM100 juta yang diambil oleh Shahrizat hari ini, Rafizi berkata, "apa-apa pun ia tidak akan menjejaskan hari sayalah. Saya tetap akan pergi menikmati satar di Kemaman esok. Kemungkinan kerutuk lembu juga."

Shahrizat memfailkan saman ke atas kedua-dua pemimpin PKR itu berhubung kenyataan-kenyataan berkenaan projek lembu daging kontroversi yang dikaitkan dengan keluarganya.

Dalam satu lagi mesej, Rafizi berkata, secara politik, keputusan membawa kes itu ke mahkamah adalah tindakan "membunuh diri bagi Shahrizat."

Dalam mesej Twitter sekitar jam 4 petang tadi, katanya, ini kerana pihaknya menantikan pertemuan di mahkamah untuk mendedahkan segala maklumat.

Dilihat merujuk kepada nilai tuntutan, Rafizi berkata: "Kalau Kak Jat (Shahrizat) menang, beliau boleh ambil kereta saya yang murah. Tiada hal."

"Kalau kita orang menang, adakah kami boleh dapatkan kondo-kondo," katanya lagi.

SELANGOR MEMPUNYAI CEO YANG HEBAT- UMNO KIAN MELOPONG

Khalid lantik dua pegawai khas baru


SHAH ALAM- Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim telah melantik dua Pegawai Khas bagi membantu beliau dalam menjalankan portfolio Infrastruktur dan Kemudahan Awam yang baru diambil alih semalam.

Adun Rawang, Gan Pei Nei dan Ahli Lembaga Pengarah Kumpulan Semesta Sdn Bhd V. Ganabatirau dipilih untuk memegang jawatan tersebut yang bertanggungjawab memastikan penyelarasan kerja-kerja pembaikan jalan dan parit yang dikelola Jabatan Kerja Raya (JKR) dan pihak berkuasa tempatan (PBT) berjalan lancar.

"Pelantikan mereka berkuatkuasa serta merta dan Menteri Besar berharap kedua-duanya akan bekerja keras untuk memberi perkhidmatan yang baik dan berkesan kepada rakyat Selangor," kata kenyataan yang dikeluarkan pejabat MB hari ini.

Semalam Khalid membuat rombakan kecil kepada exconya berikutan perlantikan Dr Ahmad Yunus Hairi sebagai Exco baru bagi menggantikan Datuk Dr Hasan Mohd Ali yang dipecat dari PAS.

Melalui rombakan itu, Khalid mengambil alih portfolio yang dipegang Hasan sebelum ini iaitu Hal Ehwal Islam, Infrastruktur dan Kemudahan Awam.

Dr Yunus yang merupakan Pembantu Exco kepada Khalid sebelum ini diberikan portfolio yang dipegang beliau iaitu Belia dan Sukan di samping mengambil portfolio Hasan iaitu Adat Melayu.

ISU SAMPAH

Sementara itu, talian bebas tol (1-800-88-282) yang dibentuk kerajaan negeri untuk memantau isu kutipan sampah di negeri ini berjalan dengan baik.

Talian yang bermula dua hari lepas, 17 Januari itu mendapat sambutan baik dari orang ramai yang ingin mengadu masalah kutipan sampah di kawasan mereka.

"Kita pastikan, tindakan terhadap aduan itu dibuat dalam masa 48 jam," kata Arfa'eza Aziz, Setiausaha Akhbar MB Selangor kepada Harakahdaily.

Kerajaan negeri Selangor juga sudah mengeluarkan tender terbuka untuk melantik kontraktor bagi membuat kutipan sampah ini.

Ia dibuat ekoran pemberhentian syarikat Alam Flora dari menjadi kontraktor tunggal pengutipan sampah di Selangor.

Di samping itu, kata Arfa, setiap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) telah membuat skuad khas untuk memastikan kutipan sampah di seluruh negeri ini berjalan lancar.

"Di Shah Alam, Datuk Bandar turun sendiri (untuk memantau)," beritahu Arfa.

-Harakahdaily

Pakatan negeri Kedah bersikap dingin terhadap lima mahasiswa yang menjadi mangsa AUKU?

AUKU senjata BN dan juga Pakatan?
Amin Iskandar


Perjuangan mahasiswa melawan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) berlaku sejak zaman berzaman.Semenjak ia dikuatkuasakan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad - Menteri Pelajaran dalam kabinet arwah Tun Abdul Razak Hussein, akta tersebut telah ditentang oleh mahasiswa sehinggalah hari ini.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak, menegaskan AUKU akan tetap dikenakan terhadap mana-mana mahasiswa Kolej Universiti Insaniah (KUIN) yang melakukan kesalahan.
Itu adalah pendirian rasmi seorang menteri besar negeri Kedah yang dipimpin oleh Pakatan Rakyat apabila didesak oleh mahasiswa untuk menyatakan pendiriannya berhubung dengan isu lima orang mahasiswa KUIN - digantung dari pengajian oleh institusi tersebut.“KUIN adalah di bawah tanggungjawab penuh kerajaan negeri Kedah, keputusan penggantungan dibuat pentadbiran KUIN dan saya tidak campur tangan sangat dalam hal ini” kata Azizan lagi.

Kenyataan MB Kedah tersebut menimbulkan tanda tanya apakah benar Pakatan serius dengan dasar Buku Jingga yang terang-terang menyokong mahasiswa untuk memansuhkan AUKU?Atau mahasiswa hanya mahu “diperkudakan” jika seiring dengan agenda politik mereka?

Buku Jingga

Buku Jingga merupakan satu tawaran yang diberikan oleh Pakatan kepada rakyat Malaysia sekiranya mereka diberikan peluang untuk mengambilalih kepimpinan negara dari BN.

Mengikut Buku Jingga, segala masalah yang dilakukan oleh BN sepanjang 55 tahun pemerintahan akan dibetulkan oleh Pakatan.

Di antaranya dalam hal-hal yang berkaitan dengan universiti dan kebebasan akademik.
Di bawah bab Budaya Ilmu Sebagai Teras Universiti, dengan terang tertulis Pakatan akan,“menyertai perjuangan mahasiswa dengan memberi sepenuh sokongan dan bimbingan untuk menghapuskan AUKU dan menuntut hak bersuara dan berpolitik mahasiswa”.


Secara praktiknya dalam kes lima mahasiswa KUIN, ianya tidak dilakukan oleh kerajaan negeri Kedah.

Lalu mahasiswa-mahasiswa yang sedang berjuang bermati-matian untuk menuntut kebebasan akademik dan memansuhkan AUKU pasti tertanya, apakah Pakatan serius dengan tawaran Buku Jingga mereka?

Mahasiswa pemangkin perubahan

Di seluruh dunia kita boleh saksikan bagaimana mahasiswa menjadi tulang belakang sesuatu gerakan perubahan.Regim Orde Baru (Orba) Soeharto tidak akan runtuh tanpa gerakan mahasiswa yang bermati-matian melawannya.

Korea Selatan tidak akan mempunyai demokrasi tanpa pengorbanan mahasiswa dari Gwangju yang memulakan perlawanan terhadap Jeneral Chun Doo Hwan.Di Malaysia sendiri kita boleh melihat bagaimana gerakan mahasiswa berjaya menyebabkan kerajaan bertindak terhadap kemiskinan penduduk Baling, Kedah pada tahun 1974.

Hari ini, mahasiswa turut bersama-sama rakyat untuk menuntut perubahan dilakukan terhadap kepincangan yang berlaku di negara kita.Jadi, adilkah Pakatan negeri Kedah bersikap dingin terhadap lima mahasiswa yang menjadi mangsa AUKU?

Sehingga kini, mengapa kepimpinan Pakatan di peringkat pusat masih senyap dalam isu ini? Apakah janji untuk memansuhkan AUKU jika mereka memerintah merupakan satu janji palsu?

Mahasiswa tidak akan putus asa

Telah ramai yang menjadi mangsa AUKU. Sewaktu di alam mahasiswa, tujuh orang mahasiswa – dikenali sebagai “ISA 7” menjadi mangsa kezaliman AUKU.

Mereka dibuang kampus kerana berani menyatakan pendirian menentang penggunaan ISA oleh kepimpinan Dr Mahathir terhadap 10 orang aktivis Reformasi dalam sebuah demonstrasi di Masjid Negara pada 8 Jun 2001.

Lebih bergaya lagi, mereka ditangkap pada zaman Dr Mahathir, dibicarakan pada zaman Pak Lah dan dijatuhkan hukuman di bawah Najib. Dalam ertikata lain, ISA 7 menjadi korban di era tiga perdana menteri.

UKM 4 telah menang dalam kes mereka di mahkamah untuk mencabar penggunaan AUKU.Perjuangan “KUIN 5” lawan AUKU bermula

Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) yang berdiri semenjak awal tahun 2000 tetap bersama perjuangan mahasiswa. Sama ada Barisan atau Pakatan yang menggunakan AUKU, tidak penting.

Yang paling penting mereka yang menggunakan AUKU untuk menutup suara mahasiswa pasti tidak akan dapat tidur lena. Jika mahasiswa mampu menjatuhkan regim yang lengkap bersenjata seperti regim Soeharto, apalah sangat AUKU?-mk

Komen: Adakah majlis Pakatan Rakyat Kedah berfungsi bagi memperbincangkan isu panas yang lebih setahun hanya membiarkan Pihak pengurusan KUIN melaksanakan AUKU yang jelas bertentangan dasar BUKU JINGGA.

MB: Rombak exco turut ambil kira pilihan raya

Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, rombakan portfolio exco – dengan beliau mengambil alih portfolio hal ehwal agama – dibuat dengan mengambil kira pelbagai perkara, termasuk tempoh pilihan raya yang semakin hampir.

Katanya, sekiranya kerajaan negeri memberikan portfolio itu kepada exco baru Dr Ahmad Yunus Hairi, ia tidak adil kepada ADUN Sijangkang itu yang akan terpaksa mengambil masa untuk memahami sistemnya.

“Tetapi keputusan lebih daripada politikal. (Ia) termasuk (soal) pentadbiran dan bagaimana kamu menguruskan situasi, kerana kita tidak lebih setahun (sebelum pilihan raya). Itu maksimum.

“Melihat kepada spekulasi dan gosip, ia mungkin kurang daripada enam bulan. Jadi tak gunanya ada exco yang terpaksa bergelut untuk memahami sistem daripada fokus kepada penyampaian,” jelasnya.

Selangor semalam melakukan rombakan dengan Abdul Khalid mengambil alih pentadbiran hal ehwal Islam manakala Ahmad Yunus bertanggungjawab terhadap portfolio adat resam Melayu, belia dan sukan yang sebelum ini dipegangnya.

Menurut Abdul Khalid, beliau mengambil alih portfolio itu kerana setiausaha kerajaan negeri dan penasihat undang-undang adalah ahli Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan beliau dapat mempengerusikan dan dapat melihat perkembangan dan pembangunan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Bercakap pada sidang media di ibu negara malam tadi, Khalid berkata, jika beliau tidak melakukan sebarang rombakan, sudah tentu ramai beranggapan bahawa beliau tidak rasional.

“Jadi saya rasa kita mesti ada kebijaksanaan,” katanya sambil mempertahankan tindakannya sebagai munasabah.

“Saya patut fokus pada perkara yang mudah saya semak dan laksanakan,” katanya lagi

PENJELASAN MB KEDAH: AUKU DILAKSANAKAN DI KUIN

MB Kedah: AUKU tetap dilaksanakan di KUIN


KUALA LUMPUR, 19 Jan - Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak menegaskan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) akan tetap dikenakan terhadap mana-mana mahasiswa Kolej Universiti Insaniah (KUIN) yang melakukan kesalahan.

Jelas Azizan, isu sama ada KUIN melaksanakan AUKU ke atas mahasiswa yang melakukan kesalahan bukan isu besar sebaliknya ia boleh diselesaikan secara baik.Beliau berkata penggantungan lima mahasiwa KUIN tahun lalu dibuat mengikut peruntukan di bawah kesalahan AUKU menambah pengurusan pusat pengajian tinggi itu membuat keputusan berdasarkan undang-undang sedia ada.

"Tindakan dibuat kerana kelima-lima mahasiswa ini melakukan kesalahan dan hukuman dibuat mengikut undang-undang sedia ada, jadi tidak timbul sama ada kerajaan negeri Kedah tidak seiiring dengan kepimpinan PAS dan Pakatan Rakyat yang mahu memansuhkan AUKU.

"KUIN adalah di bawah tanggungjawab penuh kerajaan negeri Kedah, keputusan penggantungan dibuat pentadbiran KUIN...dan saya tidak campur tangan sangat dalam hal ini," katanya kepada The Malaysian Insider. Semalam kumpulan mahasiswa mendesak Azizan menyatakan pendirian rasmi berhubung AUKU yang menjadi matlamat Pakatan Rakyat untuk memansuhkan undang-undang yang telah menyekat kebebasan mahasiswa selama ini.

Lima mahasiswa itu didakwa di bawah kesalahan AUKU kerana menyertai demonstrasi, memberikan ucapan di hadapan orang ramai menggunakan pembesar suara di sudut pidato dan mengadakan sidang akhbar berhubung bantahan pembukaan Sekolah Insan Bestari yang menggunakan bangunan tahfiz.

Dalam perbicaraan tatatertib pada 25 Mei lalu, kelima-lima mahasiswa itu dijatuhkan hukuman gantung pengajian.

Mohd Faiz Mohd Arshad digantung dua semester manakala Mohd Aiman Che Ab Razab, Zukhilatif Marzukhi, Mohd Azlan Mat Zain dan Ahmad Remi Md Arof, digantung satu semester dan diberi surat amaran.

Tempoh penggantungan empat mahasiswa yang digantung satu semester sudah tamat.

Pengerusi Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) Mohd Safwan Anang berkata penggantungan lima mahasiswa KUIN itu bertentangan dengan janji dan prinsip Pakatan Rakyat untuk memansuhkan undang-undang itu.

“Kita mahukan satu jawapan rasmi dan permohonan maaf daripada kerajaan negeri Kedah dalam perkara ini, jika perlu bayar ganti rugi," katanya.

Ekoran penggantungan itu, kelima-lima mahasiswa itu mengambil tindakan perundangan mencabar keputusan KUIN itu.Kes itu akan mula disebut pada 12 Mac depan.
Menyentuh tindakan lima mahasiswa itu, Azizan berkata KUIN akan memberikan hujah-hujah di mahkamah nanti.

"Mereka yang failkan di mahkamah, bukannya kita...kalau kita (failkan) kita akan tarik balik.

"Kita akan jumpa mereka di mahkamah, kita akan lihat siapa yang betul," katanya.

Beliau juga menegaskan tidak akan membuat permohonan maaf kepada lima mahasiswa itu sambil menyifatkan "tidak melakukan apa-apa kesalahan."
- TMI

Semalam berlaku protes mahasiswa di depan pejabat agung pas
Mahasiswa mahu MB Kedah bebaskan KUIN daripada AUKU

KUALA LUMPUR, 18 Jan — Seperti perumpaan “paku dulang paku serpih”, mungkin itulah gambaran yang disuarakan kumpulan mahasiswa terhadap kepimpinan PAS yang mendesak Putrajaya agar memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) namun gagal menasihati Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak (gambar) dalam isu penggantungan lima mahasiswa Kolej Universiti Insaniah (KUIN).

PAS bersama rakan komponen Pakatan Rakyat selama ini mendesak Putrajaya memansuhkan AUKU namun lima mahasiswa KUIN digantung pengajian tahun lalu dengan menggunakan undang-undang itu.

Kesemua penuntut itu didakwa di bawah kesalahan AUKU kerana menyertai demonstrasi, memberikan ucapan di hadapan orang ramai menggunakan pembesar suara di sudut pidato dan mengadakan sidang akhbar berhubung bantahan pembukaan Sekolah Insan Bestari yang menggunakan bangunan tahfiz.

Dalam perbicaraan tatatertib pada 25 Mei lalu, kelima-lima mahasiswa itu dijatuhkan hukuman gantung pengajian.Empat mahasiswa digantung satu semester sementara seorang lagi dua semester.
Tempoh penggantungan empat mahasiswa sudah tamat.

Pengerusi Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) Mohd Safwan Anang berkata sehingga kini masih belum ada jawapan rasmi daripada Azizan mengenai AUKU.“Masih belum ada kenyataan rasmi daripada KUIN, kerajaan negeri Kedah khususnya Menteri Besar dalam isu penggantungan lima mahasiswa KUIN ini.

“Jika di Selangor Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim mengatakan AUKU tidak akan digunakan. Jadi apa pendirian Kedah di bawah PAS dalam isu ini...dalam manifesto Pakatan Rakyat mengatakan akan mansuhkan AUKU tapi di Kedah macam mana pula?” katanya pada sidang media di hadapan ibu pejabat PAS, Jalan Raja Laut di sini.

Jelas Safwan, penggantungan lima mahasiswa KUIN itu bertentangan dengan janji dan prinsip Pakatan Rakyat untuk memansuhkan undang-undang yang telah menyekat kebebasan mahasiswa selama ini.

“Kita mahukan satu jawapan rasmi dan permohonan maaf daripada kerajaan negeri Kedah dalam perkara ini, jika perlu bayar ganti rugi.“Namun sehingga kini tiada respons, memorandum sudah dihantar namun tiada jawapan,” katanya.Sementara itu Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Ahmad Syukri Abd Razab menegaskan penggantungan lima mahasiswa itu disifatkan beliau sebagai diskriminasi terhadap kebebasan akademik.

“Apa yang berlaku di KUIN bertentangan dengan apa yang diperjuangkan PAS dan Pakatan rakyat, kita membantah sebarang bentuk diskriminasi terhadap kebebasan akademik,” katanya.

Kira-kira 20 aktivis mahasiswa berkumpul di hadapan ibu pejabat PAS sambil membawa sepanduk tertulis “Bebaskan 5 Mahasiswa KUIN”, “Benarkan Mahasiswa Bersuara”, “Mahasiswa Tolak AUKU” dan “Mansuhkan Akta 174”.

KHAZANAH JUAL PROTON KERANA BEBAN LOTUS - PENGANALIS EKONOMI

Lotus punca Proton dilepaskan - Penganalisis

KUALA LUMPUR - Unjuran perolehan yang kabur serta kos berlebihan yang ditanggung Lotus Group (Lotus) dipercayai menjadi faktor Khazanah Nasional Bhd. (Khazanah) melepaskan pegangannya dalam Proton Holdings Bhd. (Proton).

Menurut penganalisis, keadaan itu dilihat bakal memberikan kesan buruk kepada kewangan Proton apabila tunai bersih syarikat kereta nasional itu jatuh kepada RM355 juta pada akhir September 2011 berbanding RM921.8 juta pada akhir suku ketiga 2011.

" Kami percaya penjualan Proton disebabkan keengganan Khazanah menyuntik lebih banyak wang kepada Proton terutama untuk membiayai inisiatif pemulihan Lotus dan di sinilah DRB-HICOM diharap dapat membantu," kata MIDF Research di dalam nota penyelidikannya.

Semalam, Khazanah telah mengumumkan penjualan 42.7 peratus pegangannya kepada DRB-HICOM dengan nilai RM1.29 bilion tunai ataupun RM5.50 sesaham.Pengambilan alih tersebut dijangka selesai pada suku kedua tahun ini.

Menurut MIDF Research, sumbangan Lotus yang dikuasai sepenuhnya oleh Proton itu dilihat masih samar-samar walaupun syarikat itu berada di tahun kedua dalam pelan pemulihan lima tahunnya yang melibatkan rasionalisasi rangkaian pengedar, aktiviti penjenamaan semula serta peluasan kemudahan pengeluaran.Pelan itu turut melibatkan pelaburan pembangunan lima model baharu termasuklah enjin V8 dan kesemua ini akan diperkenalkan secara berperingkat-peringkat mulai 2013.

Sementara itu, Hong Leong Investment Bank (HLIB) dalam laporan penyelidikan juga menunjukkan kebimbangan terhadap kemungkinan prestasi DRB-HICOM terjejas disebabkan oleh masalah Lotus selain isu-isu lain yang ditunjangi Proton sendiri.Bagaimanapun, bank pelaburan itu meramalkan DRB-HICOM akan mengekalkan Lotus sebagai anak syarikat Proton.

"Kami tidak mejangkakan DRB-HICOM akan menjual Lotus dalam waktu terdekat ini didorong terutamanya oleh kerjasama konglomerat itu dengan Proton dalam membangunkan Kereta Kecil Global ataupun kenderaan hibrid yang lebih dikenali sebagai Proton Emas. Ia dijangka diperkenalkan pada tahun ini ataupun 2014," katanya.

HLIB juga berkata, DRB-HICOM tidak perlu menyuntik modal ke dalam Lotus dalam tempoh terdekat kerana syarikat kereta sports itu telah mendapat pinjaman berjumlah RM1.35 bilion untuk membiayai kos peringkat awal penyusunan semulanya berjumlah RM2.4 bilion.Kedua-dua analisis itu berpendapat pengambilan alih ini membolehkan DRB-HICOM menyuburkan lagi peluang sinergi dengan menggandingkan perniagaan sedia adanya dengan Proton.

Jelasnya, DRB-HICOM mempunyai pakej komprehensif di dalam perniagaan automotif yang meliputi setiap sub-segmen industri seperti pengeluaran dan pembekalan komponen automotif, pemasangan kenderaan, pengedaran kenderaan, perkhidmatan selepas jualan sehinggalah mengimport kenderaan.

Tambahan pula, pengalaman mengendalikan pelbagai jenama seperti Honda, Audi, Mercedes, Suzuki, Isuzu dan Volkswagen diharap mampu mengukuhkan rangkaian pengedaran Proton dan pembangunan vendornya terutama daripada segi keberkesanan kos.

Malahan, kerjasama DRB-HICOM dan Volkswagen boleh meluaskan lagi kehadiran Proton di pasaran antarabangsa.

Konsolidasi kilang DRB-HICOM di Pekan, Pahang dan Proton di Tanjung Malim, Perak dijangka akan dapat mengatasi masalah keupayaan kilang tidak digunakan sepenuhnya (underutilization).

" Proton akan menggunakan DRB-HICOM untuk memperkukuh dan memperkemaskan rangkaian operasi dan pengedarannya dan yang paling penting adalah peluang untuk menambah baik produk-produknya," katanya.

Dengan itu, MIDF Research melihat urus niaga ini sebagai 'menang-menang' kepada kedua-dua pemegang saham."Khazanah akan mendapat harga yang lebih tinggi berbanding harga pasaran bersandarkan asas Proton manakala DRB-HICOM pula mendapat blok kawalan pada harga di bawah aset tidak ketara (NTA)," tambahnya lagi


Sementara itu pihak Kerajaan pemilik Khazanah menyatakan Fungsi Proton tidak berubah

PEMBELIAN Proton Holdings Bhd oleh DRB-Hicom Bhd daripada Khazanah Nasional Bhd (Khazanah) tidak akan mengubah peranan syarikat berkenaan sebagai pengeluar kereta nasional.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pengambilalihan itu sebaliknya akan membawa Proton kekal berdaya saing dengan pengeluar kereta utama lain dalam industri automotif dunia.“Kerajaan tidak menghalang Khazanah melepaskan kepentingannya dalam Proton Holdings kerana yakin DRB-Hicom memiliki pengalaman serta strategi perniagaan lebih baik.

“Ini adalah antara langkah bagi memastikan Proton masih berada di bawah jagaan syarikat tempatan dan yakin ia mampu berdaya saing termasuk mengeksport ke negara luar,” katanya selepas menghadiri Program Penyerahan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di Dewan Masyarakat Semporna di Semporna, Sabah, semalam.

Muhyiddin berkata, kerajaan sudah membuat keputusan terbaik bagi memastikan Proton bukan saja kekal berdaya saing di pasaran automotif dunia, tetapi terus berfungsi sebagai penyumbang utama kepada industri negara.DRB-Hicom, konglomerat dimiliki Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary dipilih mengambil alih Proton Holdings dalam satu janji niaga dianggarkan bernilai lebih RM3 bilion.

Khazanah mengumumkan penjualan 42.74 peratus kepentingannya dalam Proton Holdings kepada DRB-Hicom pada harga RM5.50 sesaham atau RM1.291 bilion.Harga itu mewakili premium 6.2 peratus berbanding harga saham Proton Holdings pada penutup dagangan di Bursa Malaysia Jumaat lalu pada kadar RM5.18 sesaham.

Selepas selesai proses jual beli berkenaan, DRB-Hicom akan membuat tawaran awam mandatori (MGO) bagi baki saham Proton Holdings yang masih belum dimilikinya.Mengambil kira kos bagi MGO itu, DRB-Hicom dijangka perlu membelanjakan lebih daripada RM3 bilion bagi pengambilalihan berkenaan.

Selain Khazanah, pemegang saham utama lain Proton Holdings ialah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dengan pegangan 10.72 peratus dan Petronas (7.85 peratus)

18 Januari 2012

HINDRAF BERSAMA ABU BAGI SINGKIRKAN UMNO


Dengan matlamat sama untuk menyingkirkan Umno dari Putrajaya, Hindraf Makkal Sakthi hari ini bersetuju bergandingan dengan pergerakan 'Asalkan Bukan Umno' (ABU) dan menggesa semua pertubuhan yang mahu menumbangkan kerajaan sekarang supaya bersatu menjelang pilihan raya umum akan datang.

Pada sidang akhbarnya di Kuala Lumpur bersama pengasas bersama ABU Haris Ibrahim, - penyelaras kebangsaan Hindraf, W Sambulingam (kiri) berkata, pengerusi NGOnya itu, P Waythamoorthy telah bersetuju bekerjasama dengan ABU demi kepentingan rakyat.

"Waythamoorthy telah mengadakan beberapa siri perbincangan dengan pemimpin-pemimpin ABU di London, dan akhirnya bersetuju menyertai mereka," katanya.

Bagi kempen pertama, mereka akan bersama mengadakan siri ceramah di enam negeri - Selangor, Negri Sembilan, Kedah, Pulau Pinang, Johor dan Perak.

Sambulingam, Haris dan pengerusi Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin atau lebih popular sebagai Chegubard, akan berucap di Shah Alam, Selangor pada Sabtu ini.
Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu juga dijadualkan untuk berucap pada ceramah itu. -MK

Sindiran banjiri laman Facebook Najib versi bahasa Cina


Mungkin di luar jangkaan dirinya, cubaan Perdana Menteri Najib Razak untuk mendampingi komuniti Cina melalui Facebook telah mengundang kesan sebaliknya, apabila warga internet membanjiri laman rasmi Facebook versi bahasa Cina ini dengan sindiran dan kritikan yang tajam.

Tidak kurang komen yang menyasarkan isteri Najib Razak, iaitu Rosmah Mansor, misalnya mengajukan soalan nakal seperti "Nak shopping kat mana hari ini bersama isterimu? Apa jenama baru yang boleh kamu perkenalkan?", malah ada yang mengungkit semula nama "Altantuya Shaariibuu", wanita Mongolia yang diletupkan dengan C4 di Malaysia pada tahun 2006.

Laman Facebook ini menggunakan Ah Jib Gor (makna: abang Jib) sebagai namanya, membuatkan tidak kurang yang menganggap laman itu direka oleh warga internet yang sengaja menyindir Najib. Ini kerana "Ah Jib Gor" adalah nama yang digelar oleh pembangkang dalam ceramah, ketika merujuk kepada Najib Razak. Gelaran ini dipopularkan di ruang internet, sedikit sebanyak berunsur "sindiran" ketika digunakan. Bagaimanapun, laman ini akhirnya dikesahkan sebagai laman rasmi oleh Setiausaha Politiknya, Wong Nai Chee.

Ketika ditanya MerdekaReview mengapa laman itu dinamakan "Ah Jib Gor", sedangkan gelaran ini selalu digunakan untuk tujuan menyindir, Wong Nai Chee berkata ramai yang memberitahu Najib bahawa beliau digelar sebegitu. Malah, Najib sendiri menganggap panggilan sebegitu agak mesra, maka tidak mengapa jikalau digunakan, menurut Wong Nai Chee.

Tiada perbincangan politik

Bagaimanapun, laman "Ah Jib Gor" mengundang kritikan sebermulanya apabila menyatakan bahawa "tiada perbincangan politik" di situ. Admin menyatakan, "Sekali lagi anda diperingatkan, bahawa tiada perbincangan politik di sini, 'mengacau' tidak dialu-alukan. Anda boleh masuk dan melihat apa yang ada di sini, tetapi anda diharapkan berniat baik dan neutral, dan bukannya berniat jahat atau sengaja sabotaj. Kami sangat mengalu-alukan seandainya perbincangan berdasarkan fakta, juga perkongsian pengalaman hidup. Terima kasih!"

Kenyataan "tiada perbincangan politik" terus mengundang kritikan warga internet, mempertikaikan "Takkan rakyat bersembang soal cinta dan kasih dengan seseorang Perdana Menteri, jika bukan politik?" Kemudian ada pula yang mengalih topik ke shopping, beg tangan, Altantuya Shaariibuu, kapal selam dan sebagainya, memenuhi kehendak PM yang enggan membincang soal politik di laman ini.

Hampir semua soalan yang diajukan berlapik, misalnya ada yang memohon untuk membela lembu, ada pula ingin mengambil alih kontrak mengendali laman Facebook ini, menyindir peruntukan RM1.8 juta untuk Facebook Kementerian Pelancongan sebelum ini.

Terdapat juga warga internet yang cuba mengaitkan sikap "tiada perbincangan politik" ini dengan MCA pada zaman Ong Ka Ting menyandang jawatan Presiden. Pada ketika itu Ong Ka Ting cuba elak untuk menyentuh agenda besar politik, sebaliknya menumpu kepada soal kebajikan, sehingga mencungkil kritikan. Wong Nai Chee adalah ahli jawatankuasa pusat pergerakan belia MCA, dilihat berada dalam sekta Ong Ka Ting sebelum ini.

Bagaimanapun, Wong Nai Chee (gambar kiri) berkata kepada MerdekaReview bahawa ia bukan bermaksud tiada langsung perbincangan politik. PM akan respon kepada perkara yang mempengaruhi kehidupan orang ramai. Wong Nai Chee menjelaskan, Najib telah memiliki satu laman yang khas dalam bahasa Inggeris, maka laman versi bahasa Cina-nya tidak berniat untuk menjadi tiruan kepada laman tersebut. Lebih-lebih lagi, laman ini tidak berniat menampilkan imej Najib yang serius sebagai PM, tetapi sebaliknya.

Menurut pengamatan wartawan, respon rasmi laman ini terbahagi kepada dua, iaitu jawapan daripada Admin, dan kedua, jawapan daripada Najib setelah soalan diterjemahkan kepadanya. Sesetengah warga internet mengadu komen mereka telah dipadamkan admin, menyindir bahawa tidak usah menubuhkan laman Facebook seandainya tidak berani berdepan dengan kritikan.

Najib baru-baru ini hadir dalam majlis penayangan filem Cina tempatan, Ah Beng The Movie: Three Wishes. Ketika ditanya sama ada beliau faham apa yang dikisahkan filem tersebut, Najib menjawab dirinya cuba memahami jalan ceritanya melalui subtitle, dan adegan yang paling disukainya adalah apabila bapa Ah Beng mengambil keputusan untuk berhenti merokok, dan berjaya mengelak dari kebakaran rumahnya.

Jawapan Najib sedemikian lantas mengundang pertikaian warga internet, "Bagaimana pula pembinaan kilang pemprosesan nadir bumi Lynas yang bakal menghancurkan rumah orang?"

"Ah Jib Soh"

Tidak lama selepas laman "Ah Jib Gor" ditubuhkan, satu laman dengan wajah Rosmah Mansor ditubuhkan, bernama "Ah Jib Soh" (makna: makcik Ah Jib). Laman itu secara terang-terang menyatakan bahawa ia "perwatakan rekaan", kini menarik lebih 3,000 peminat.

Status yang diperbarui dengan memilih topik-topik tertentu, menyasarkan isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor, misalnya rambutnya, berat badannya, malah amalan menabung sejak zaman kanak-kanak - untuk membeli cincin intan, yang menjadi bahan sindiran warga internet sebelum ini.-MR

KUIN 5: MAHASISWA PROTES SIKAP MEMBISU PAS - PR KEDAH HARUS BERI PENJELASAN


Kuin 5: Mahasiswa protes sikap membisu PAS

Kira-kira 20 pelajar membuat bantahan di luar ibu pejabat PAS hari ini sebagai membantah tindakan parti itu yang membisu berhubung tindakan menggantung lima orang pelajar Kolej Universiti Insaniah (Kuin) di Kedah.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak adalah pengerusi lembaga pengarah Kuin yang di bawah kerajaan negeri pimpinan PAS.Kelima-lima pelajar itu digantung selepas berdemonstrasi di Kuin tahun lalu.

"Sehingga hari ini, tidak ada pendirian rasmi dari PAS mahupun Pakatan Rakyat. Kami tuntut supaya mereka campur tangan," kata Presiden Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) Mohd Safwan Anang. "Sebelum ini, kami pernah berarak ke ibu pejabat Umno. Hari ini kita berhimpun di ibu pejabat PAS untuk menyatakan pendirian kami menentang Akta Universiti dan Akta Kolej Universiti."

Turut bersetuju dengan kenyataan itu adalah Mohd Aiman Abd Razab (kiri) - seorang daripada lima pelajar yang digantung pada Jun lalu. Katanya, ini adalah mengenai prinsip. "Kami akan terus berjuang demi menegakkan prinsip-prinsip kami (berhubung kebebasan akademik).

“Ini bukan tentang parti atau warna kulit, kita tidak mengamalkan dwi standard. Di mana suara kita boleh diluahkan jika di bawah Pakatan kita juga cuba disenyapkan?" soal beliau.

Selain Mohd Aiman, pelajar yang dikenakan tindakan itu adalah Mohd Faiz Mohd Arshad yang digantung dua semester manakala Zukhilatif Marzukhi, Mohd Azlan Mat Zain dan Ahmad Remi Md Arof, digantung satu semester dan diberi surat amaran.-MALAYSIAKINI


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...