03 Disember 2011

Arahan tarik balik laporan naib presiden 'sedia undur'


Beberapa pertubuhan berita diberikan arahan supaya tidak menerbitkan laporan yang memetik kenyataan tiga naib presiden Umno supaya calon yang tidak boleh menang atau “winnable candidate” berundur pada pilihan raya umum akan datang.

NONENamun tidak semua pertubuhan berita mematuhi arahan dari Putrajaya itu supaya tidak menyiarkan berita berkenaan.

Ia berhubung reaksi tiga naib presiden Umno, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi terhadap ucapan dasar presiden.

Pada ucapan dasar Datuk Seri Najib Razak, semalam, beliau berkata calon boleh menang akan diletakkan pada pilihan raya umum akan datang dan meminta semua ahli mendahulukan kepentingan parti daripada peribadi.

Pada sidang media kemudiannya, ketiga-tiga naib presiden berkata mereka bersedia memimpin melalui teladan dengan berundur secara terhormat jika ahli dan rakyat merasakan khidmat mereka tidak lagi diperlukan, jika mereka bukan calon yang boleh menang.

NONELewat petang semalam, agensi berita kerajaan, Bernama mengeluarkan notis kepada pelanggan memaklumkan bahawa artikel yang disiarkan telah dikemaskini.

“Nota kepada editor: Sila abaikan berita bertajuk Umno-Naib Presiden (calon) yang dihantar
sebelum ini. Berita baru akan menyusul,” petik notis itu.

Berita baru yang menyusul bagaimanapun tidak melaporkan ketiga-tiga mereka akan berundur bagi memberi laluan kepada ahli lain diletakkan sebagai calon, tetapi sebaliknya memetik mereka mendesak orang lain berbuat demikian.-mk

AKTA PEKERJA WAJAR DITENTANG


“Jika ia diluluskan di Dewan Negara maka MTUC akan mengisytiharkan perang ke atas mereka (kerajaan). Tiada ruang untuk berkompromi,”

Kata dua gabungan MTUC, batal pindaan Akta Kerja atau sedia hilang undi PRU

SH
AH ALAM, 2 Dis ― Kesatuan gabungan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) petang ini memberi kata dua kepada Putrajaya agar menarik balik Rang Undang-undang Kerja 2011, yang dijadual dibahas di Dewan Negara minggu depan, jika tidak bersedia menghadapi kesan ketika pilihan raya umum ke-13.

Presiden Kesatuan Pekerja-pekerja Junior Tenaga Nasional Berhad Mohd Roszeli Majid berkata, jika kerajaan enggan mendengar suara pekerja agar tidak meneruskan peruntukan berkenaan sistem kontraktor tenaga kerja menerusi pindaan ke atas Akta Kerja, para pekerja akan menentukan nasib kerajaan Barisan Nasional dalam pilihan raya umum nanti.

“Tengok apa terjadi ke atas Rang Undang-undang Perhimpunan Aman baru-baru ini, yang diteruskan pembentangan tanpa mempedulikan bantahan, saya pasti pindaan Akta Kerja juga akan mengalami nasib yang sama.

“Macam kata Majlis Peguam, peti undi ketika pilihan raya akan menjawab bantahan kesatuan sekerja,” kata beliau yang juga Naib Presiden MTUC pada perhimpunan berkenaan protes ke atas Rang Undang-undang Kerja 2011 di sini petang ini.Hujung minggu lalu, Setiausaha Kewangan MTUC Alias Awang Ibrahim ketika berucap pada Kongres Nasional PKR mengisytiharkan perang ke atas kerajaan Barisan Nasional jika enggan memenuhi tuntutan MTUC agar ia ditarik balik.

Hari ini, Alias Awang ketika ditanya The Malaysian Insider berkata beliau akan membawa usul berkenaan ke mesyuarat majlis am MTUC yang dijadual diadakan dalam waktu terdekat.

“Saya akan bawa ke mesyuarat nanti,” katanya sambil menambah, “apa yang saya sebutkan sudah ada dalam resolusi.”

Perhimpunan hari ini meluluskan menentang Rang Undang-undang Kerja kerana mewujudkan pihak syarikat dengan sewenang-wenangnya akan menggunakan pekerja-pekerja kontrak secara berleluasa, menafikan hak rakyat tempatan untuk mendapatkan pekerjaan tetap di syarikat-syarikat, melupuskan hak pekerja untuk mendapatkan faedah Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Perkeso, rawatan perubatan, pekerja juga boleh ditamatkan perkhidmatannya pada bila-bila masa tanpa mendapat apa-apa faedah daripada syarikat, peluang tawar-menawar kesatuan akan lemah dan generasi rakyat Malaysia akan datang bakal dinafikan pekerjaan tetap.

Lebih 1,000 orang menghadiri perhimpunan hari ini - pertemuan ketiga sejak 3 Oktober lalu.

MTUC mengadakan piket 3 Oktober di pekarangan bangunan Parlimen dan disusuli dengan piket peringkat nasional pada 3 November lalu.

Dalam pada itu, bekas presiden MTUC Syed Shahir Syed Mohamud dalam ucapannya berkata, pindaan Akta Kerja perlu ditentang demi pekerja-pekerja masa depan.

Malah kata beliau, pindaan ini jika diterima bukan sahaja akan memberi kesan ke atas pekerja, malah akan menjejaskan masa depan kesatuan sekerja.-tmi

02 Disember 2011

Penampilan Sulung EuroFighter Typhoon Pada Lima 2011


LANGKAWI: Pesawat pejuang Eurofighter Typhoon milik Tentera Udara Diraja Britain akan turut mengambil bahagian pada Pameran Maritim dan Udara Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2011 yang berlangsung di sini dari 6 hingga 10 Disember ini.

"Inilah julung kali pesawat pejuang Eurofighter Typhoon dari United Kingdom mengambil bahagian pada LIMA 2011," kata Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Seri Dr Ismail Ahmad kepada pemberita di sini.

Beliau berkata, tiga jenis pesawat pejuang yang akan turut mengambil bahagian ialah MIG-29, Sukhoi dan Hawk.

Sementara itu beliau berkata pasukan aerobatik Kris Sakti dari Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) buat pertama kali akan mengadakan pertunjukan bagi menggantikan pasukan Red Arrows dari Tentera Udara Diraja Britain.

"Persembahan Kris Sakti nanti dijangka dapat menangani Red Arrows dan orang ramai akan terpegun dengan pertunjukkan udaranya," katanya.

Dr Ismail berkata, sebanyak 178 pempamer dari Malaysia dan 220 dari luar negara akan mengambil bahagian untuk memperkenal produk masing-masing.

Pameran dibuka kepada orang ramai pada 9 dan 10 Disember bertempat di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi, Padang Matsirat untuk pameran udara manakala pameran maritim di Awana Porto Malai, Kuah. -BERNAMA

GEMPAR! BANYAK PERWAKILAN WANITA TIDAK PUAS HATI KEPADA SHAHRIZAT

Skandal NFC masih hantui Wanita, dakwa Shahrizat liabiliti Umno

KUALA LUMPUR, 2 Dis — Apabila Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menutup persidangan agung tahunan Wanita Umno kelmarin, kelihatan beliau berjaya mengetepikan kesalahan berkenaan kontroversi projek ternakan lembu Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) daripada diletakkan pada bahunya.

Bagaimanapun tepukan berdiri menyambut pendirian beliau ketika itu nampaknya tidak berkekalan. Kini wujud sentimen senyap yang sebaliknya, berkenaan dengan isu berkenaan yang dikaitkan dengan keluarga anggota Kabinet ini.

Bercakap kepada The Malaysian Insider selepas persidangan mereka, beberapa pemimpin Wanita Umno mengakui bahawa Shahrizat (gambar) sudah menjadi “liabiliti” kepada parti tersebut dan beliau keluar sebelum skandal NFC “menghancurkan kami semua.”

Bagaimanapun menurut mereka, kebanyakan perwakilan akan merasa “amat takut” untuk bercakap mengenai ketua mereka bimbang boleh hilang jawatan dalam parti.

“Beliau (Shahrizat) menggunakan Wanita Umno untuk melindungi beliau tetapi isu (NFC) bukan isu Wanita (Umno) tetapi adalah bersifat peribadi melibatkan beliau dan keluarganya.

“Sebagai ahli Wanita Umno, saya sangat kecewa. Ramai daripada kami kecewa. Mengapa mengheret kami ke dalam isu ini?” kata seorang perwakilan Wanita Umno dari Perak.

Perwakilan itu menambah beliau sebenarnya terus duduk apabila lautan perwakilan bangun memberi tempukan kepada Shahrizat ketika berucap menutup persidangan.

Katanya, Shahrizat sepatutnya menjelaskan isu berkenaan kepada perwakilan berbanding memikat sokongan dengan hanya mendakwa skandal itu adalah taktik pembangkang mahu melemahkan Wanita Umno.

“Jangan lupa, orang yang pertama mendedahkan isu mengenai kelemahan NFC ialah Ketua Audit Negara, bukannya pembangkang. Jangan mengapa menyerang pembangkang untuk menutup kelemahan kita sendiri,” kata beliau lagi.

“Tetapi kebanyakan ahli Wanita Umno tidak tahu isu berkenaan NFC. Itu sebabnya mereka bangun menyokong beliau. Mereka tidak tahu isu. Wanita Umno, mereka adalah begitu,” kata perwakilan dari Perak.

Pemimpin kanan Wanita Umno ini juga menasihatkan The Malaysian Insider agar bertemu dengan perwakilan secara peribadi dan kebanyakannya, menurut beliau akan bersetuju bahawa Shahrizat perlu memikul tanggungjawab dalam isu NFC.

“Tolonglah, mereka faham. Dia suami kamu. Apa yang anda cakap, ia tiada kaitan dengan anda? Jika anda bukan menteri, adakah anda rasa boleh dapat projek ini?” katanya.

Apabila ditanya sama ada Shahrizat harus dianggap sebagai liabiliti kepada Umno sekarang, kedua-dua pemimpin ini sama-sama bersetuju.

“Sudah tentu. Ada yang sudah memberitahu perdana menteri, jangan adakan pilihan raya selepas Tahun Baru Cina sebab isu NFC ini tidak akan mati. Ia tidak akan dilupakan dalam tempoh satu atau dua bulan ini,” katanya lagi.

“Ada yang terlalu risau,” katanya.

UMNO IBARAT KAPAL LANUN- MENGALAMI LOMPANG KEPIMPINAN

Ukuran bakat dalam Pemuda Umno: Anak haram, pondan dan bapok
Written by Melissa Lee, Malaysia Chronicle


Media BN pasti mesti merasa bodoh. Hanya pada hujung minggu lalu,mereka bergegas menghentam PKR sebagai sebuah parti yang tidak mempunyai isu relevan untuk bersaing dengan BN.

Malah, beberapa perwakilan Pemuda PKR telah muncul di khalayak ramai,menyuarakan kebimbangan mereka tentang kemampuan parti untuk seiring dengan momentum pertumbuhan. Mereka tidak perlu berbuat demikian. Untuk media Umno, walaupun semua dengan semua usaha mereka untuk memburukkan PKR, mereka telah sekali lagi mendedahkan segala-galanya melainkan yang benar.

Terdedah jua akhirnya

Dalam Perhimpunan Umno yang menjadi perhatian ramai, rakyat Malaysia telah disajikan dengan pratonton bakal pemimpin parti dan perdana-menteri. Mereka tidak dikecewakan.

Seperti yang dijangka, Pemuda Umno menempuh kegagalan yang teruk apabila ia mengesahkan tuduhan bahawa tiada seorang pun yang memiliki apa jua bakat patut menyertai parti seperti itu- di mana kumpulan seperti Perkasa dan pemimpin-pemimpin yang dicemari rasuah termasuk Ketua Pemuda Khairy Jamaluddin, Shahrizat Jalil danPresiden Umno sendiri, Najib Razak dilahirkan

Berucap dengan penuh bara api dan belerang, yang mereka bayangkan adalah lambang gerakan belia-walaupun hakikatnya ramai dikalangan pemimpin Pemuda Umno sendiri sudahpun bergelar datuk dengan perut buncit dan rambut semakin berkurang. Mereka bergilir-gilir menyerang Pakatan Rakyat, yang diketuai oleh Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim .

Ketiadaan bakat

Mengapa bahasa yang paling keji digunakan? Tentu saja –untuk sebuah parti yang dikatakan pengkritik sebagai “tidak akan ragu-ragu melakukan penipuan besar-besaran dalam usaha untuk berpaut kepada kuasa pada pilihan raya umum” yang dijangka akan diadakan awal tahun depan.

"PKR dan PAS adalah bapok dan pondan kerana mereka tidak mempunyai kuasa untuk mencabar DAP. Satu undi untuk DAP adalah undi untuk memusnahkan Islam, "kata Shaik Hussein Mydin, Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, disambut dengan tepukan dan teriakan" PKR, PAS tak ada telur! "

Selain daripada memburukkan DAP dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, mereka juga menuduh Pakatan secara sistematik menghakis hak-hak orang Melayu di negeri-negeri seperti PulauPinang dan Kedah.

Shaik mendakwa bahawa PKR dan PAS tidak akan dapat menghentikan DAP daripada membuli orang Melayu dan Islam apabila Pakatan berkuasa kelak.

Beliau menuduh DAP sebagai anti-Islam dan anti-Melayu dan gerai-gerai makanan Melayu telah dirobohkan dan perniagaan Melayu terjejas sejak Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan. Beliau mengulangi bahawa DAP mempunyai motif utama untuk menyebarkan agama Kristian.

"Dalam DAP, orang Melayu telah menjadi 'baruas' mereka. Saya tidak akan menapis kata-kata saya, kerana saya maksudkan apa yang saya katakan. Sesiapa sahaja yang menyokong DAP adalah 'bangsat' (bajingan), "kata Shaik Hussin

"Ini adalah realiti yang menyedihkan Pulau Pinang. Umno telah menggandakan usaha di sini! "

Khairy yang lemah dalam Pemuda UmnoKetua Pemuda UMNO Negeri Perak, Khairul Azwan juga menyerang Ahli Parlimen DAP Taiping Nga Kor Ming keran menggelarkan Menteri Besar Zambry Kadir sebagai Menteri Besar 'logam hitam'.

"DAP bersifat perkauman. Jika mereka berkata Menteri Besar Perak 'hitam metalik haramjadah', maka DAP adalah ibu dan bapa 'haramjadah', " ujar Khairul.

Kor Ming telah memohon maaf kepada masyarakat India termasuk Zambry, manakala orang Kristian telah mula mempersoalkan mengapa Ahli Parlimen BN tidak mengatakan apa-apa apabila ahli-ahli Umno mencemar nama baik agama mereka, seolah-olah mengucapkan agama Kristian adalah satu perkataan yang kotor.

"Kini rakyat Malaysia boleh melihat dan menilai untuk diri mereka sendiri dan orang-orang yang mengatakan bahawa Pakatan tidak boleh mentadbir. Sekarang, lihatlah kebenaran untuk diri mereka sendiri," kata naib presiden PKR Tian Chua kepada Malaysia Chronicle.

Umno telah menghadapi ketandusan bakat selama beberapa dekad dan yang pasti, orang-orang yang mempunyai bakat walau sedikit sudah melompat ke Pakatan. Tiada siapa yang berfikiran waras mahu menyertai sebuah kapal lanun seperti Umno. Ini sudah tentu mengesahkan bahawa Umno di ambang keruntuhan dan ahli-ahlinya tidak akan mampu untuk menyelamatkannya. Ia adalah satu gambaran kelemahan Khairy Jamaluddin atas sayap yang dipimpin beliau. "

Malaysia Chronicle

Seperti Shahrizat, Khairy dan Rosnah juga akan menghadapi kecelakaan


Cara Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menegur sayap Pemuda Umno dan Puteri Umno adalah jelas, Timbalan Presiden Umno itu mengatakan bahawa kedua-dua sayap itu masih belum dapat mendapat perhatian penuh generasi muda. Oleh itu, beliau menegaskan bahawa kedua-dua sayap itu perlu bekerja lebih keras untuk menjadi berkesan dan kekal relevan serta berguna kepada Umno.

"Saya tidak boleh menafikan bahawa mereka telah menjalankan program-program dan aktiviti-aktiviti yang banyak tetapi persoalannya adakah program dan aktiviti ini telah menarik perhatian dan memenangi hati golongan muda?" kata Muhyiddin dalam satu temu bual dengan Bernama baru-baru ini.

Muhyiddin berkata bahawa beliau juga berharap generasi muda Umno akan mengambil kesempatan daripada perhimpunan tahun ini untuk membangkitkan isu-isu yang berkaitan dengan aspirasi "Generasi Y' kerana mereka merupakan 40 peratus daripada pengundi berdaftar di negara ini.

"Jadi, mereka perlu membahaskan isu yang pentingan dan sesuai dengan aspirasi generasi baru, terutamanya dari segi ketelusan, kebertanggungjawaban, dan sama ada apa yang sedang dilakukan akan memberi manfaat kepada mereka. Semua aspek-aspek ini mesti dimanifestasikan dalam debat mereka pada persidangan itu," kata beliau.

Tetapi Gen Y tidak suka gaya politik using Umno

Malah, pemerhatian Muhyiddin terhadap sayap Pemuda Umno yang diketuai oleh Khairy Jamaluddin dan Putri Umno di bawah Rosnah Rashid Shirlin ada betulnya. Tetapi beliau salah dalam mengenalpasti punca masalah. Generasi Y Malaysia sememangnya berminat untuk membahaskan isu-isu tertentu. Generasi Y sebenarnya mempunyai isu dengan Umno! Khairy dan Rosnah tidak mempunyai kredibiliti yang cukup untuk meyakinkan Gen Y untuk mempercayai mereka boleh menyelamatkan Umno yang sudah reput.

Khairy dan Rosnah - kedua-duanya walaupun masih belia, sudahpun kaya raya di luar imaginasi orang ramai – mereka tidak dapat untuk 'mengunci minda' GenY, yang secara amnya ditakrifkan sebagai mereka yang lahir selepas tahun 1978. Kumpulan anak-anak muda ini istimewa kerana lahir dalam keluarga yang mempunyai ekonomi lebih baik dan ibu bapa yang berpendidikan. Mereka lebih cenderung memiliki pendirian dan moral yang kukuh, berbangga sekiranya memperolehi merit dengan usaha sendiri dan juga berkemahiran dan pengetahuan tinggi.

Sudah tentu, ia akan mengambil lebih daripada seorang YB yang berkebolehan bukannya yang suka berperang menggunakan twitter untuk menarik perhatian anak-anak muda hari ini. Gen Y inginkan KJ dan Rosnah untuk berdiri sendiri membantah apabila dinosaur Umno seperti Muhyiddin dan Mahathir Mohamad mengutarakan perkara-perkara karut.

Tetapi KJ dan Rosnah langsung tidak berkata apa-apa mengenai Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman baru-baru ini, yang dengan jelas merompak hak asasi rakyat Malaysia untuk berkumpul dan meluahkan pandangan mereka. Rang Undang-Undang ini dianggap penting oleh Gen Y. Namun, KJ dan Rosnah berpura-pura tidak nampak akan hal ini.

Tidak realistik

KJ dan Rosnah boleh jalankan semua aktiviti dan program-program yang mereka ingin bagi mendapatkan
golongan muda untuk menyokong Umno seraya mengundi Barisan Nasional (BN).
Golongan muda ini boleh juga menghadiri acara-acara mereka,
tetapi tidak semestinya mereka akan mengundi UMNO kerana tanda tanya yang besar bagi mereka adalah realistikkah Khairy dan Rosnah sebenarnya?

Generasi Y mungkin akan cenderung melihat kedua-dua pemimpin ini sebagai peniaga aiskrim bersalut racun dengan perisa Gen Y. Apabila dimakan, mereka akan mendapat penyakit yang sama dengan ibu bapa dan datuk nenek mereka dahulu.

Pada 9 Julai lepas, Perhimpunan Bersih telah menyaksikan kehadiran belia yang ketara. Mereka ini telah datang dari segenap lapisan masyarakat- bandar dan luar bandar , wanita dan lelaki, kaya dan miskin, berpendidikan tinggi atau pendidikan asas.

Generasi Y sedar akan isu-isu semasa dan kesannya kepada Malaysia.Mereka bercita-cita untuk mejadikan Malaysia yang terbaik.Mereka boleh melihat melalui cakap-cakap kosong Najib untuk menjadikan Malaysia "demokrasi terbaik di dunia". Mereka mentertawakan nya.

Jadi, Umno sendiri jelas merupakan penghalang kepada aspirasi belia Malaysia.

Kepada Gen Y, tokoh Umno sudah nyanyuk
Apabila Muhyiddin merujuk kepada kegagalan kedua-dua Pemuda Umno dan Putri Umno,

beliau sebenarnya bergurau dengan diri sendiri. Beliau tidak dapat lihat secara keseluruhan. Muhyiddin harus memahami bahawa Gen Y tidak akan berminat selagi sayap Umno itu masih menyokong pendirian perkauman dan ekstrimis agama yang diambil organisasi induk Umno.

Sayang sekali sayap itu tidak mempunyai keberanian untuk membebaskan diri dan menyuarakan pendirian yang mencerminkan kemahuan Gen Y. Setakat ini, kedua-dua sayap Pemuda dan Puteri berbeza pendapat dengan induk Umno hanya pada isu-isu tertentu, dan ini hanyalah di permukaan.

Sebagai contoh, Khairy berkata apabila sayap memutuskan untuk memberi perhatian

terhadap isu-isu kontroversi seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri, kebebasan akhbar, Akta Universiti dan Kolej Universiti; ramai dalam parti itu telah mempersoalkan langkah beliau. Sayap kanan dalam Umno mendapati sukar untuk memahami arah tuju Pemuda Umno kerana sebelum ini mereka telah memperjuangkan isu-isu etno-sentrik secara radikal.

"Mereka berkata kami memperjuangkan isu-isu yang sama dengan agenda pembangkang."Tetapi saya terus menjelaskan bahawa kita perlu kepada perubahan kerana inilah yang dikehendaki orang muda. Kita masih boleh radikal tetapi kita perlu menjadi sederhana radikal dan progresif. Kini, usaha-usaha kita menampakkan hasil, "kata KJ dengan defensif.

Puji sendiri bukanlah pujian

Tetapi adakah ia benar-benar membuahkan hasil? Khairy seolah-olah berfikir bahawa sayap Pemuda perlu diberi kreditkan kerana berjaya mempengaruhi Umno supaya melakukan perubahan dan membantu memastikan Umno kekal relevan. Tetapi kepada orang lain, ini adalah satu contoh kenapa Khairy harus pergi.

"Dia berpendapat bahawa dia telah melakukan banyak tetapi pada hakikatnya, dia telah melakukan sangat sedikit berbanding mana-mana pemimpin Pemuda dalam Umno setakat ini. Kepada Umno sebagai sebuah parti, dia sudah tiada kepentingan dan haruslah dibawa keluar. Terus terang, saya bersetuju kerana Khairy hanya pandai menunjuk-nunjuk. Dia sebenarnya memelihara reputasi politik sendiri - tidak terlalu berani dan hanya berani menggembar-gemburkan reformasi yang perlu dalam Umno, "kata seorang pemerhati veteran Umno kepada Malaysia Chronicle.

Bagi Puteri Umno pula, ketuanya Rosnah menolak 'khabar angin' bahawa dia gagal untuk mendapat sokongan penuh daripada "wanita berpakaian merah jambu".

"Itu tidak benar sama sekali. Kami bersatu sebagaimana pergerakan yang lain. Terdapat percanggahan pendapat dan ada kalanya ada yang tidak bersetuju dengan idea saya tetapi sebaliknya, kami sangat rapat. Bagi saya, perbezaan pendapat adalah sebahagian daripada proses demokrasi. Ia tidak mengalihkan perhatian kami daripada tanggungjawab kami dalam memastikan UMNO terus relevan, terutama kepada generasi muda, " Rosnah memberitahu akhbar minggu lepas.

Badai dalam Umno selepas PRU-13

Kedua-dua pemimpin sayap belia dalam Umno itu nampaknya positif dan mereka pasti bahawa mereka telah melakukan segalanya dengan betul dan perlu untuk parti mereka. Jadi, mengapa komen negatif daripada Muhyiddin?

Penganalisis politik berkata, ini adalah waktu yang menarik buat Umno.

Dengan pilihan raya umum ke-13 yang dijangka akan diadakan pada awal 2012, kemungkinan kedua-dua Khairy dan Rosnah akan dibenarkan untuk menyelamatkan air muka masing-masing supaya Umno secara keseluruhannya boleh merapatkan barisan dan melawan pembangkang Pakatan Rakyat dengan segala kekuatan mereka. Tetapi isyarat daripada perwakilan pada persidangan adalah jelas.

Kepimpinan Umno mengakui kegagalan Khairy dan Rosnah dan tidak akan menentang orang-orang yang percaya mereka boleh melakukan yang terbaik daripada bertanding untuk jawatan Ketua Pemuda dan Umno Puteri Ketua pada pemilihan dalaman parti itu yang dijadualkan pada pertengahan 2012 - selepas PRU-13! Ini adalah malapetaka buat untuk Khairy Jamaluddin dan Rosnah Rashid.

Kedua-duanya dijangka akan disingkirkan sama seperti Ketua Wanita Shahrizat Jalil, walaupun berkemungkinan besar Shahrizat akan mengumumkan rancangan untuk meletak jawatan sebelum PRU-13 supaya dapat meningkatkan peluang BN. Diselubungi skandal RM250 juta melibatkan projek ternakan nasional NFC, Shahrizzat telah menafikan penglibatan beliau tetapi beliau sedang menghadapi perjuangan yang sukar untuk terus kekal dalam politik.

Malaysia Chronicle

01 Disember 2011

Indeks Persepsi Rasuah: Malaysia terus merudum ke 60


Kedudukan Malaysia dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) jatuh dari tangga 56 pada tahun lalu kepada 60 tahun ini, menurut Transparency International Malaysia (TI-M).

Bercakap pada majlis mengumumkan keputusan itu di Subang Jaya pagi ini, Timbalan Presiden TI-M Mohamad Ali Hasan berkata, Malaysia mencatatkan markah atau skor sebanyak hanya 4.3. Ini kejatuhan kali ketiga berturut-turut sejak 2009.

Katanya, walaupun kejatuhan itu hanya membabitkan 0.1 mata tahun ini, namun ia masih membimbangkan kerana kerajaan telah berusaha memulakan beberapa usaha-usaha anti-rasuah.

"Mengapa ia harus jatuh? Kerajaan telah menganjurkan beberapa program (anti-rasuah). Persepsinya adalah bahawa program itu tidak berkesan," katanya.

Pada tahun 2003, Malaysia berada pada kedudukan 37 dalam kaji selidik yang membabitkan 146 negara. Bagi 2010, kaji selidik itu melibatkan 178 negara-mk

PAS lawan Umno, tak kan yang menang DAP


KUALA LUMPUR- “Budak tadika pun tahu jawapannya, jika Umno lawan PAS, yang menang sudah tentu antara Umno atau PAS,” kata AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.

Beliau menyatakan demikian sebagai respons kepada kenyataan Tan Sri Muhyiddin Yasin ketika merasmikan Persidangan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno di Dewan Merdeka PWTC pada 29 November lalu yang menyatakan DAP ganti PAS, bukan PAS ganti Umno.

“Sifir mana Timbalan Presiden Umno ini belajar.

“Bagaimana Najib lawan Muhyidin yang menang ialah Chua Soi Lek. Analogi yang tidak masuk akal langsung,” ujarnya kepada Harakahdaily.

Katanya, kalau itulah kenyataan yang keluar daripada seorang Menteri Pelajaran, maka amat malanglah rakyat Melaysia kerana lain yang ditanya maka lain pula yang dijawab.

Tambahnya, Timbalan Presiden Umno menyebut DAP ganti PAS sebagi strategi Umno untuk menakutkan rakyat daripada memilih PAS dan meninggalkan Umno walaupun anologi beliau sebagai orang yang pening lalat.

Menurutnya, rakyat Malaysia sedar Persidangan Umno pada kali ini akan menjadi pesta memaki hamun dan memfitnah PAS dan Pakatan Rakyat.

Ini, ujarnya adalah strategi Umno untuk menutup kelemahan Umno yang menjadi teras kepimpinan negara.

Katanya lagi, parahnya pentadbiran negara telah didedahkan oleh Ketua Audit Negara, sebaliknya pujian urus tadbir cemerlang diberi kepada negeri Pakatan Rakyat.

“Walaupun Tan Sri Muhyiddin cuba menakutkan rakyat terutama orang melayu daripada menyokong PAS, kononnya DAP yang mengganti PAS tetapi rakyat semakin cerdik dan tahu siapa sebenarnya pengkhianat RM52 bilion saham bumiputera, RM32 juta wang PPRT, 1.3 juta hektar tanah rezab melayu digadai di bawah kepimpinan Umno.

“Jika inilah yang berlaku layaklah PAS ganti Umno,” ujarnya.-HD

PSC: SPR perlu segera guna dakwat kekal

KUALA LUMPUR, 1 Dis: Jawatankuasa (JK) Khas Parlimen (PSC) mengenai penambahbaikan pilihan raya hari ini mengesyorkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) segera meminda peraturan pilihan raya bagi membolehkan dakwat kekal digunakan pada PRU-13.

Bercakap sewaktu membentangkan pandangan dan syor-syor awal JK itu di parlimen pagi ini, Pengerusi PSC Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili berkata, dakwat kekal disyor untuk digunakan dan tidak perlu kepada pindaan Perlembagaan Persekutuan.

LJawatankuasa mengesyorkan penggunaan dakwat kekal (indelible ink) dalam proses pengundian bagi pilihan raya ke-13.

"Bagi syor ini jawatankuasa mendapati bahawa pindaan hanya perlu dibuat kepada peraturan berhubung dengan pilihan raya sahaja tanpa perlu meminda perlembagaan persekutuan.

"SPR perlu menyegerakan proses pindaan peraturan-peraturan yang berkaitan untuk kuatkuasa," katanya.

Dalam pembentangan itu, beliau turut mengemukakan 10 syor penambahbaikan proses pilihan raya.

Antaranya pengundian awal hanya untuk anggota tentera dan isteri serta anggota polis, pembersihan daftar pemilih, pengundi luar kawasan tidak perlu kembali ke kawasan pendaftaran asal dan ketelusan proses undi termasuk menghapuskan nombor siri pada kertas undi.

Untuk pembersihan daftar pemilih, PSC mengesorkan supaya SPR melantik MIMOS Berhad untuk membuat verifikasi terhadap pembersihan ke atas perkara berikut:

A- Dua orang pemilih dengan satu kad pengenalan sama

B- Pengundi yang telah meninggal dunia tetapi masih berada dalam daftar pemilih

C- Pengundi berumur 90 tahun ke atas

D- Pemilih bukan warga tempatan

E- Ramai pemilih dalam satu alamat

F- Pengundi hilang kelayakan.

Selain itu PSC turut mengesyorkan tempoh Pameran Rang Daftar Pemilih Tambahan dipanjangkan dari 7 hari kepada 14 hari.

PSC juga mahu SPR membatalkan kadar fi RM10 yang dikenakan kepada pembantah serta membatalkan had maksimum bilangan orang yang hendak dibantah.

Semalam, Bernama melaporkan bahawa laporan awal Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (PSC) mengemukakan 10 cadangan bagi memastikan proses itu dilaksanakan secara bebas dan adil.

Laporan itu yang diedarkan kepada Anggota Parlimen di Dewan Rakyat pada Rabu ini dijangka dibentangkan Khamis.

Cadangan itu dikemukakan selepas jawatankuasa berkenaan mendengar pandangan pelbagai pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan individu, serta maklum balas yang diterima daripada anggota jawatankuasa.

Sepuluh cadangan yang dikemukakan itu ialah mengenai penggunaan dakwat kekal pada Pilihan Raya Umum ke-13; pengundian awal; pengundi tidak hadir luar negara; pengundi luar kawasan dan penukaran kawasan pendaftaran.

Cadangan turut menyentuh pembersihan daftar pemilih; pameran rang daftar pemilih tambahan; ketelusan proses mengundi; penambahbaikan proses pencalonan; dan pengukuhan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Mengenai pembersihan daftar pemilih, laporan itu menjelaskan jawatankuasa berkenaan mengambil maklum usaha berterusan SPR dalam membersihkan daftar berkenaan termasuk mempamerkan nama pemilih yang rekodnya tidak dapat dipastikan kesahihannya.

Bagaimanapun, jawatankuasa mengambil maklum masih terdapat keraguan tentang daftar pemilih yang bersih, khususnya di Sabah mengenai nama yang didakwa tidak layak berada dalam daftar pemilihan atau apa jua sebab.

Sehubungan itu, jawatankuasa mengesyorkan supaya SPR melantik Mimos Berhad (Mimos) untuk membuat verifikasi terhadap isu seperti dua orang pemilih dengan satu kad pengenalan yang sama; pengundi yang sudah meninggal dunia tetapi masih berada dalam daftar pemilih; dan pemilih bukan warga tempatan.

Isu lain yang turut dibangkitkan ialah mengenai pengundi yang berumur 90 tahun ke atas; ramai pemilih dalam satu alamat; dan pengundi hilang kelayakan.

Jawatankuasa turut mengambil maklum permintaan dan desakan pelbagai pihak ketika pendengaran awam diadakan di Kota Kinabalu, Sabah baru-baru ini, supaya Suruhanjaya Diraja ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan rakyat asing memperoleh status kewarganegaraan dan terbabit dalam proses pendaftaran pemilih khasnya di negeri itu.

Walaupun perkara ini adalah luas dan luar daripada terma rujukan jawatankuasa itu, namun dicadangkan supaya Suruhanjaya Diraja ditubuhkan sebagai langkah penyelesaian jangka panjang.

Berhubung penambahbaikan proses pencalonan, jawatankuasa itu mengesyorkan supaya proses bantahan pada hari penamaan calon dimansuhkan selain mencadangkan tempoh penarikan balik pencalonan dibatalkan.

Penubuhan jawatankuasa itu diluluskan Dewan Rakyat pada 3 Okt lepas dan dianggotai sembilan Anggota Parlimen mewakili Barisan Nasional (BN), pakatan pembangkang dan Bebas.

BN diwakili lima wakil rakyat manakala pembangkang (tiga) dan Bebas (satu).

PSC dipengerusikan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.

Jawatankuasa itu mengadakan lima mesyuarat bagi membincangkan pelbagai perkara selain mengadakan sesi pendengaran awam bersama wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan individu.

UMNO SALAH STRATEGI -DR.ASRI

Dr Asri: Umno nampak gelisah, masih gagal beri harapan


KUALA LUMPUR, 1 Dis — Umno, parti teras Barisan Nasional (BN) selain kelihatan dijangkiti “satu kegelisahan” masih gagal membawa harapan baru yang jelas bagi rakyat menjelang pilihan raya umum, kata Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Asri (gambar) yang berada di ibu negara sebagai tetamu Perhimpunan Agung Umno 2011 berkata, Umno perlu menyediakan satu harapan yang jelas ataupun satu harapan lebih baik berbanding sekarang jika mahu memikat pengundi dalam pilihan raya umum ke-13.

Ia merupakan antara tiga perkara ditekankan oleh beliau dalam perbualan dengan The Malaysian Insider malam tadi.

Perhimpunan Agung Tahunan Umno memulakan tirai dengan persidangan tiga sayapnya semalam - salah satu agenda difokuskan semalam ialah keperluan kelangsungan parti tersebut dengan mengekalkan kuasa pada pilihan raya umum ke-13.

Kelmarin, Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak mahu ahli-ahlinya bertindak “luar biasa” untuk menang pilihan raya umum ke-13. Timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin pula mengajak ahli-ahlinya berjihad menghadapi pilihan raya umum kali, yang disifatkannya sebagai “ibu kepada segala pilihan raya.”

“Berdasarkan pemerhatian saya di sini sejak beberapa hari ini , saya nampak Umno belum dapat memberi satu harapan atau memberi harapan yang lebih baik berbanding sekarang.

“Bermakna, Umno kerana memberi harapan baru yang jelas, satu harapan yang orang kata sebagai ‘kunci pengikat’ mengikut zaman, tempat dan generasi semasa. Harapan generasi sekarang berbeza dengan generasi masa lalu, mereka tidak boleh ditarik dengan diberikan wang tunai, ganjaran tetapi lebih daripada itu,” kata bekas mufti Perlis ini, yang kini merupakan felo penyelidikan Pusat Pengajian Islam Oxford.

Asri dijemput menghadiri perhimpunan kali ini sebagai tetamu. Najib akan merasmikan perhimpunan itu pagi ini dengan menyampaikan ucapan dasarnya.

Mengulas lanjut, Umno dan BN kena faham bahawa generasi semasa khususnya golongan muda tidak hanya memerlukan material semata-mata untuk melangsungkan kehidupan mereka.

Sebaliknya, kata beliau, mereka memerlukan satu jaminan ke atas hak dan kebebasan.

“Kita ambil negara Bahrain dan Arab Saudi, mereka kaya, tiada masalah wang, tetapi yang mereka perlukan, mereka mahukan hak dan kebebasan.

“Ini yang kerajaan perlu sediakan. Di Malaysia, Umno dan BN perlu sediakan, bukan setakat beri wang tunai dan sebagainya,” kata Asri yang secara langsung merujuk kepada transformasi politik yang cuba dibawa oleh Najib.

Sebahagian rakyat merasakan bahawa transformasi politik dijanjikan Najib pada 15 September lalu masih belum mencukupi.

Najib menjanjikan pemansuhan beberapa undang-undang, antaranya Akta Keselamatan Dalam Negeri tetapi digantikan dengan dua akta yang baru tahun depan.

Ekoran perhimpunan Bersih 2.0 Julai lalu, Najib akhirnya tunduk kepada tekanan lalu membentuk jawatankuasa pilihan khas Parlimen mengkaji sistem penjalanan pilihan raya. Kelmarin, pentadbirannya membawa Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 bagi menggantikan Seksyen 27 Akta Polis, tetapi ramai melihat ia sebagai mengekang kebebasan awam dan dikritik hebat.

Ekoran keputusan mahkamah rayuan baru-baru ini, Najib pada minggu lalu berjanji untuk mengkaji pindaan Seksyen 15 Akta Universiti dan Kolej Universiti.

“Bila orang mengkritik, Umno tidak lagi boleh macam dulu, ia kena menggunakan kaedah boleh menghadapi mereka dan membuat penjelasan yang dapat memikat mereka,” katanya.

Seterusnya kata beliau, Umno masih belum gagal memahami masih kebanyakan rakyat memerlukan perikatan tersebut, tetapi tidak pandai memikat mereka.

“Ramai pengundi atau rakyat menyokong pembangkang bukan kerana mereka suka pada pembangkang, tetapi membenci Umno. Mengapa mereka membenci Umno? Ini fenomena yang Umno kena faham daripada mengecam habis-habisan pembangkang.

“Kalau dia (perwakilan Umno) pergi menghentam pembangkang, belum tentu boleh dapatkan balik undi dan sokongan mereka,” katanya yang dilihat pada ucapan pemimpin dan perwakilan semalam.

Aspek ketiga, menurut Asri ialah, kelemahan pemimpin-pemimpin menggunakan ruang perhimpunan untuk menyampaikan mesej kepada rakyat.

“Perwakilan kena faham bahawa ucapan mereka bukan setakat didengar oleh ahli-ahli Umno, tetapi juga keseluruhan rakyat.

“Walaupun tidak semua rakyat mendengar ucapan mereka secara langsung, tetapi mesej mereka diikuti oleh rakyat di seluruh negara, tetapi mereka masih bercakap di kalangan ahli dan perwakilan Umno sahaja. Ini kelemahan mereka yang ketiga,” kata Asri menambah, pemimpin-pemimpin Umno gagal menggunakan peluang, misalnya dengan adanya siaran langsung majlis perasmian dan penggulungan menerusi televisyen pro-Umno, yang tidak dinikmati oleh mana-mana parti lain.

Seperti lazimnya, majlis perasmian ketiga-ketiga sayap dan perhimpunan agung parti disiarkan secara langsung. Malah ucapan penggulungan melibatkan pemimpin-pemimpin kanan parti disiarkan secara langsung.

“Perhimpunan Agung Umno ini, mendapat liputan seluruh negara. Berbanding dengan PAS, ia bercakap dengan ahli-ahlinya sahaja dengan kemudahan yang terhad.

“Tetapi perhimpunan Umno disiarkan oleh media secara langsung dan mendapat liputan meluas, tetapi rakyat masih tidak suka. Mengapa?” soal beliau.

Asri, pensyarah Universiti Sains Malaysia berkata, “itu strategi Umno yang salah.”

“Umno bercakap sesama mereka. Saya lihat Umno sudah ada satu kegelisahan, mereka tidak jelas apa yang akan berlaku dalam pilihan raya akan datang,” katanya lagi-tmi

30 November 2011

SKANDAL NFC: IDEA PROJEK DICURI -SAIFUDIN

PKR: RM5j dana NFC biaya Benz, tanah di Putrajaya dan cuti

KUALA LUMPUR, 30 Nov — PKR meneruskan serangan berhubung skandal Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC), dengan hari ini mendakwa RM5 juta dana awam projek ternakan lembu itu digunakan untuk membeli Mercedes Benz dan tanah di Putrajaya serta wang tunai RM588,585 disalurkan kepada syarikat-syarikat milik keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Dakwaan terbaru oleh pemimpin PKR berhubung salah guna ini muncul beberapa jam selepas Shahrizat mempertahankan dirinya ketika berucap pada Persidangan Agung Tahunan Wanita di sini pagi ini.

PKR juga berkata NFC telah mengeluarkan sebanyak 15 cek bagi agensi pelancongan Impian Global Network Services.

Mendedahkan perkara itu petang ini, Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli mendesak Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat “memberitahu siapa yang pergi bercuti.”

Rafizi menambah RM534,622 digunakan untuk membeli Mercedes Benz CLS350, dana NFC yang disalurkan kepada National Meat and Livestock Corporation (NMLC) dan RM588,585 lagi dipindahkan kepada Meatworks (Singapore), kedua-dua syarikat yang milik penuh keluarga Shahrizat dan tiada apa-apa kaitan dengan rancangan perniagaan NFC.

“Ketua Pemuda Umno (Khairy Jamaluddin) ada mengatakan bahawa NFC tiada bisnes di Singapura... jadi mengapa sejumlah wang itu dipindahkan ke sana?” kata beliau pada sidang media di sini.


Dalam pada itu, Setiausaha Agung Saifuddin Nasution Ismail berkata, tanah juga dibeli di Precinct 10 Putrajaya, yang sebahagian besar merupakan kawasan kediaman.

“Saya pasti pelan induk Putrajaya tidak melibatkan ternakan lembu di sana,” kata beliau yang juga Ahli Parlimen Machang.

Semasa mempertimbangkan syarikat-syarikat yang berkelayakan dan berpotensi untuk menerajui Projek Fidlot Kebangsaan, anak muda ini yang telah menghabiskan bertahun-tahun masa dan wang simpanannya untuk mengejar cita-cita beliau, tidak pula dipanggil untuk turut serta dalam proses tender.

Saifuddin (gambar) juga berkata, PKR bertegas bahawa proses anugerah projek NFC kepada keluarga Shahrizat adalah tidak telus dan menyeleweng kerana salah satu syarikat yang paling awal mencadangkan projek ini langsung tidak dipanggil untuk turut serta.

“Ini telah menjadi penyakit dalam Umno bila mana idea dan keringat orang lain dicuri untuk menyelewengkan wang rakyat.

“Oleh itu, PKR mendesak Perdana Menteri bertanggungjawab dengan keputusan yang dibuat oleh Jawatankuasa Projek Impak Tinggi yang dipengerusikan beliau kerana keputusan itu penuh dengan unsur penyelewengan dan menindas usahawan-usahawan muda yang bertungkus-lumus berusaha,” katanya.

Merujuk kepada kenyataan-kenyataan pimpinan Barisan Nasional termasuklah Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat bahawa penganugerahan NFC kepada syarikat milik keluarga menteri terbabit dibuat mengikut prosedur bidaan dan tender yang betul, kata Saifuddin:

“Saya juga merujuk kepada kenyataan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani bahawa kelulusan pinjaman RM250 juta dan penganugerahan projek tidak dibuat di Kabinet, sebaliknya di peringkat Jawatankuasa Projek Impak Tinggi yang dipengerusikan Perdana Menteri sendiri.”

Katanya, mengambil kira keangkuhan pimpinan Umno terutamanya Shahrizat yang sedikit pun tidak mahu memahami kemarahan rakyat mengenai isu ini, PKR pada hari ini mendedahkan bahawa idea asal untuk mewujudkan sebuah industri daging dan penternakan komersil telah dibawa seawal tahun 2003 oleh sebuah syarikat usahawan muda Bumiputera.

“Cadangan asal yang dibincangkan di peringkat Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Mardi dan kerajaan Negeri Sembilan langsung tidak membabitkan suntikan dana atau pinjaman dari kerajaan.

“Syarikat terbabit hanya memohon persetujuan kerajaan negeri untuk menyewa tapak ladang penternakan di Gemas,” katanya lagi.

Kata beliau, syarikat terbabit juga telah berjaya mendapat khidmat nasihat dan kerjasama dari Profesor Jerry J Reeves, seorang pakar teknologi penternakan dari Washington State University.

“Ladang ternakan tersebut bakal menggunakan teknologi terkini untuk membangunkan baka terbaik tempatan melalui proses artifisial ‘insemination’ menggunakan mani dan embrio baka lembu wagyu.

“Proses sebegini dijangkakan adalah lebih mudah dan murah untuk membangunkan ladang satelit dan membantu penternak kecil berbanding dengan kaedah mengimport lembu untuk digemukkan di fidlot seperti yang dibuat NFC,” katanya lagi.

Malah menurut beliau, syarikat terbabit telah mengadakan perbincangan lanjut dengan Mardi dan hampir menandatangani memorandum persefahaman.

“Cadangan ini juga telah dibawa ke peringkat tertinggi di Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani serta kerajaan Negeri Sembilan.

“Malangnya, cadangan dan usaha anak muda usahawan Bumiputera ini akhirnya terbantut di situ sahaja setelah mereka membelanjakan hampir RM300,000 membuat persediaan,” kata beliau lagi

-the Malaysian Insider

VIDEO- LEMBU FIDLOT NAIK MINYAK...

ESOK MESTI! SHAHRIZAT SELAK KAIN....LAGI DAKWAAN OLEH MAFIZI

Keluarga Shahrizat beli kereta mewah, guna dana NFC

(Oleh: Nabihah Hamid)

KUALA LUMPUR 30 Nov : KEADILAN mendedahkan penyelewengan terbaru membabitkan keluarga Menteri

Pembangunan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil.
Kali ini, parti itu membongkar pembelian kereta mewah jenis Mercedes Benz berharga RM534,622 yang dibeli oleh keluarga Shahrizat pada 2009.

Wang berkenaan diperoleh daripada RM5 juta dana awam yang diberi kepada Perbadanan Fidlot Kebangsaan (NFC), milik suami dan anak Ketua Wanita Umno itu.
“Pada 9 Disember 2009, hampir dua tahun yang lepas, keluarga Shahrizat menggunakan wang NFC itu untuk membeli sebuah kereta Mercedes Benz CLS 350 CGI berharga RM534,622,” kata Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.


“Kos penyelenggaraannya tiap-tiap bulan adalah lebih kurang RM20 ribu, itu maintainance dia saja. Itu kereta mewah yang digunakan keluarganya,” katanya.
Menurutnya lagi, dana sebanyak RM3,363,507 turut disalurkan oleh National Meat Livestock Corporation (NMLC) untuk membeli dua bidang tanah di Putrajaya pada satu tarikh pada tahun 2009.

Pendedahan terbaru itu muncul selepas Shahrizat bermatian mempertahankan dirinya daripada dikaitkan dengan skandal berkenaan, pada Perhimpunan Agung Umno hari ini.

Berita penuh menyusul.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=23915

Muhyiddin! Kalau panik pun janganlah tunjuk sangat

Muhyiddin! Kalau panik pun janganlah tunjuk sangat — Aspan Alias

30 NOV — Muhyiddin Yassin semasa meresmikan perhimpunan 3 sayap Umno, Wanita, Pemuda dan Putri semalam menggunakan isu sensitif yang tidak masuk akal semata-mata kerana desperate mendapat sokongan orang Melayu yang tidak mungkin mahu bersatu lagi di bawah payung Umno.

Ramai yang menghubungi saya bertanyakan kenapa Timbalan Presiden Umno itu menunjukkan sangat rasa desperado beliau dengan membidas parti-parti lawan dan individu yang tidak sealiran dengan Umno dengan tuduhan yang bukan-bukan.

Orang ramai tahu yang Umno sedang desperate tetapi sebagai pemimpin besar kepada parti yang buat sementara ini masih memerintah, elok jangan tunjukan rasa tertekan itu terang-terangan. Jika rakyat nampak serta membuat penilaian terhadap roh ucapan Muhyiddin itu ia tidak lari dari rasa desperate untuk terus berkuasa dan boleh di kira sebagai ucapan yang tidak setimpal dengan jawatan besar yang beliau pegang itu.

Apa yang di katakan oleh Muhyiddin itu boleh di baca dengan tepat. Kita boleh “menyelam air dalam tunggak” tentang apa sebenarnya dirasakan oleh Timbalan Presiden Umno itu. Agaknya sudah puas memendam rasa desperate itu, maka ianya terluah semasa ucapan perasmian pergerakan wanita, pemuda dan putri semalam.

Isu yang paling besar ialah tuduhan beliau terhadap DAP yang beliau katakan tidak menghormati institusi raja-raja. Bila pula DAP menolak dan tidak menghormati institusi raja. Yang kita semua tahu Umnolah yang telah menelanjangkan Raja-Raja Melayu semasa krisis perlembagaan pada tahun 1993 dahulu. DAP mengakui kedaulatan raja-raja kerana mereka tahu mereka perlu perlindungan raja-raja Melayu untuk keselamatan mereka.

Raja-Raja di hina oleh pemimpin-pemimpin Umno yang Muhyiddin menjadi ahli dan sekarang menjadi Timbalan Presidennya. Akhirnya di pinda perlembagaan untuk menyekat kuasa Raja-Raja dalam banyak hal secara biadap dan tidak bertemaddun.

Kalau dahulu orang Melayu ibarat duduk di dalam peti besi yang mempunyai 9 kunci untuk mempertahankan bangsa kita itu tetapi semua sembilan kunci itu di buang dan orang Melayu terdedah dengan segala ancaman.

Ini semua perbuatan pemimpin besar Umno yang saya sudah malas untuk menyebut nama mereka. DAP tidak pernah menghina raja-raja Melayu. Umno lah parti yang terbukti menghina raja-raja Melayu dan institusi raja itu.

Orang seperti saya masih hidup untuk melihat dan menjadi saksi terhadap segala kecelakaan yang di cipta Umno yang baru ini. PAS tidak pernah menghina raja-raja Melayu seperti yang di lakukan oleh Umno. Muhyiddin sepatutnya ada sedikit kesiluan untuk menuduh orang lain yang tidak menghormati raja-raja itu.

Jika dahulu mereka pernah hina raja-raja apa yang boleh menghalang mereka untuk menghina baginda raja-raja Melayu jika raja Melayu bertindak untuk membetulkan keadaan buruk ciptaan Umno ini.

Umno berkemampuan untuk melakukan apa sahaja waimma menghina raja Melayu sendiri apabila berada di dalam kesempitan seperti pernah berlaku hampir 20 tahun dahulu.

Muhyiddin seterusnya menuduh DAP akan menubuhkan negara Republik dan ini merupakan satu tuduhan yang sangat gila. DAP telah menyatakan dengan jelas yang mereka tidak akan menjadi PM kerana mereka tahu mereka tidak boleh menungkah arus kerana orang Melayu merupakan rakyat majoriti dalam negara ini.

DAP juga telah jelas menyatakan yang parti itu tidak mungkin menghantar wakilnya menjadi PM kerana parti itu tidak mempunyai cukup kerusi jika menang semua kerusi yang di tandingi mereka. Kalau hendak mengira pun tidak tahu bagaimana rakyat hendak meningkatkan keyakinan terhadap kepimpinan kita khususnya terhadap Muhyiddin?

Dalam isu DAP ini Muhyiddin nyata bercakap bersalah-salahan dalam satu rangkap kata-katanya. Muhyiddin menyatakan yang DAP itu sebagai sebuah parti multiracial yang di dominasi oleh kaum cina. Tetapi apa bila DAP bergerak untuk meminta orang Melayu menyertainya orang-orang Melayu itu di anggap sebagai pengkhianat kepada negara pula.

Muhyiddin tidak langsung mahu mengaku bahawa pemimpin-pemimpin yang mencuri harta rakyat itu adalah pengkhianat negara yang sebenarnya. Apakah bezanya perasuah-perasuah dalam pimpinan Umno itu dengan perompak Botak Chin yang dibunuh oleh polis dalam siri tembak-menembak dengannya pada pertengahan lapan puluhan dahulu?

“Pembangkang itu anti Islam, dan tidak memperjuangkan Islam” kata Muhyiddin. Jika itu kata beliau persoalannya adakah Umno itu benar-benar memperjuangkan Islam seperti yang di war-warkan. Jika benar Umno itu memperjuangkan Islam kenapa rakyat mempunyai persepsi yang pemimpin Umno kebanyakannya ada pemimpin rasuah?

Adakah persepsi buruk ini ciptaan pembangkang? Bagaimana pembangkang hendak memfitnah pemimpin Umno itu rasuah kalau tidak ada bukti yang jelas yang Umno itu benar-benar rasuah? Kalau pemimpin parti itu rasuah, adakah layak parti itu di anggap sebagai parti yang memperjuangkan Islam?

Rasuah berlaku di setiap peringkat dalam kerajaan BN ini, kenapa tidak malu untuk mengaku yang kerajaan BN itu memperjuangkan Islam? Takkanlah mengambil rasuah itu perjuangan Islam. Islam apa itu?

Saya ingin bertanya, adakah pemimpin utama negara yang menggunakan kuasa dengan mengambil lebih dari satu billion wang rakyat bagi menyelamatkan perniagaan anaknya yang kerugian besar? Islamkah itu? Berniaga apa itu?

Sebenarnya yang ramai dalam Umno ini ialah orang Muslim tetapi Islamnya sudah pupus. Kalau di negara maju di barat, Muslimnya tidak ramai tetapi Islamnya banyak. Seorang ahli kabinet Britain telah hilang jawatannya hanya kerana mempercepatkan proses memberikan permit pekerjaan kepada pembantu rumah kawannya.

Itu pun di anggap salah kerana di sana etika kepimpinannya amat tinggi seperti etika kepimpinan Islam yang tulin. Itu sebabnya saya katakan walaupun mereka bukan Muslim tetap nilai yang dipakai dalam kepimpinannya adalah nilai-nilai Islam.

Itulah sebabnya saya selalu mengatakan yang di sini Muslimnya ramai Islamnya sudah hampir lupus sedangkan di sana Muslimnya kurang sangat tetapi Islamnya di mana-mana.

Ucapan Muhyiddin benar-benar menanamkan sifat benci membenci di antara kita. Adakah itu tuntutan Islam yang dikatakan Muhyiddin sebagai perjuangan Islam Umno? Sikap Muhyiddin ini bertepatan dengan perbilangan, “sayang bertompok-tompok, benci merata-rata”.

Apa yang diucapkan Muhyiddin itu menampakan yang Umno itu sebagai parti yang “unIslamic” dan jauh sekali sebagai parti kebangsaan orang Melayu serta sebagai sebuah badan politik yang boleh menyatukan rakyat. Orang Melayu sendiri pun sudah tidak mahu lagi bernaung di bawahnya.

Apa yang Umno mampu meningkatkan ialah gerombolan yang sentiasa terintai-intai peluang untuk mendapatkan keuntungan peribadi dan kekayaan keluarga dan kelompok mereka sendiri.

Hakikatnya Umno sudah lama tiada. Umno itu hanyalah tinggal sebagai satu bahan sejarah perjuangan orang Melayu. Umno hanyalah satu nama... sama seperti nama-nama yang diberikan kepada jalan-jalan raya dengan nama-nama mereka yang sudah tiada lagi hidup di dunia ini lagi seperti Jalan P. Ramlee, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Siamang Gagap, Jalan Burhanuddin Helmi, Jalan Loke Yew dan sebagainya.

Rakyat tahu yang parti Umno ini hanyalah sebuah parti asing yang meminjam nama Umno itu sahaja. Seperti seorang kawan saya, Haji Arshad, yang memberi nama anaknya Sudirman. Walaupun anaknya bernama Sudirman Haji Arshad, Sudirman ini tidak pandai menyanyi. Haji Arshad ini menamakan anaknya Sudirman kerana minat beliau kepada Sudirman seorang penyanyi yang telah lama meninggalkan kita. Begitu jugalah Umno ini. Ia hanya nama kepada parti yang telah mati lebih dari dua dekad yang lalu.

Itu sebabnya Umno yang ada ini susah hendak di fahami orang kerana hakikatnya ia adalah parti lain yang hendak berlagak seperti Umno. Serba serbi tidak menjadi. — aspanaliasnet.blogspot.com

UMNO KEBAS DAP JADI SASARAN

Bukan DAP yang Lesapkan Hampir RM3billion Wang FELDA

Sempena Perhimpunan Agung UMNO, sekali lagi pemuka2 UMNO memukul gendang kononnya hak Melayu akan terhapus. Bahasa Melayu bakal hilang (padahal Dr Mahathir yang suruh ajar Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris, bukan DAP), Raja-Raja Melayu akan hilang kuasa (padahal UMNO dan Dr Mahathir yang hapuskan kekebalan Raja Raja Melayu), DAP akan berkuasa (sedangkan DAP cuma berkuasa di Pulau Pinang yg sebelum ini dikuasai oleh GERAKAN) dan banyak lagi.

Soalnya sekarang, adakah DAP yang telah melesapkan wang FELDA hampir RM3billion? Persoalan ini sehingga hari ini Ahmad Maslan tidak mampu menjawab. Apabila dicabar oleh Mazlan Aliman untuk berdebat, Ahmad Maslan begitu menikus menolak cabaran berdebat.

Persoalannya sekarang siapakah yang sebenarnya menghapuskan hak Melayu? Adakah ia DAP ataupun UMNO?

Jelasnya, banyak tanah Melayu hilang bukan digadai oleh DAP tetapi UMNO.

Dalam isu Wang Felda lesap RM3billion ini, jelas sekali yang meranapkan hak Melayu adalah UMNO bukannya DAP.

Ahmad Maslan cuba beri alasan kononnya wang FELDA digunakan untuk tanam semula. Sedangkan kos penanaman semula oleh syarikat-syarikat lain seperti SIME DARBY JAUHHHH lebih murah berbanding FELDA. Kos tanam semula FELDA hampir 3 kali ganda berbanding SIME DARBY atau IOI.(Sila baca dengan panjang lebar berkenaan isu ini di sini)

Bukti telah jelas. Yang akan meranapkan bangsa Melayu di Malaysia adalah UMNO dan Barisan Nasional. Bukan DAP dan bukan Pakatan Rakyat.

Orang Melayu terus merempat di bumi sendiri. Gaji tak naik-naik tapi kos hidup naik setiap bulan. Pemimpin2 orang Melayu dari UMNO makin kaya. Anak beranak mereka juga makin kaya. Rakyat Melayu biasa terus merana.

Tak hairanlah ada seorang pemimpin negara jiran berkata beliau cuma memerlukan SD800 juta untuk membeli keseluruhan UMNO.

Tulang Besi

ps nak tanya Ahmad Maslan, sewaktu Mahathir menggunakan wang PETRONAS untuk menyelamatkan anaknya dari bangkrupsi (RM1.6 billion), adakah itu juga langkah memperjuangkan Melayu?

RANG UNDANG-UNDANG DENGAN ENAM PINDAAN -BACA

Dewan Rakyat lulus RUU Perhimpunan Aman dengan enam pindaan

KUALA LUMPUR, 29 Nov ― Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2001 yang kontroversi diluluskan petang ini dengan enam pindaan manakala ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat keluar Dewan Rakyat selepas pentadbiran Najib enggan menarik balik rang undang-undang itu.

Rang undang-undang itu diluluskan dengan enam pindaan telah dilakukan yang bertujuan membenarkan warganegara menganjurkan dan menyertai perhimpunan secara aman dan tanpa senjata dengan sekatan-sekatan yang difikirkan perlu dan demi kepentingan ketenteraman dan keselamatan awam.

Antara lain usul pindaan berkenaan membabitkan Fasal 9(1) untuk meminda tempoh yang ditetapkan kepada penganjur untuk memberikan notis mengadakan perhimpunan kepada polis daripada 30 kepada 10 hari.

Selain itu, Fasal 12(1) rang undang-undang itu turut dipinda bagi memendekkan tempoh untuk polis memaklumkan kepada pihak berkepentingan berhubung perhimpunan berkenaan dari 48 jam kepada 24 jam.

Turut dipinda adalah membabitkan Fasal 12(2) bagi tempoh untuk pihak berkepentingan membuat bantahan kepada polis ke atas notis perhimpunan berkenaan pula dipendekkan dari lima hari kepada 24 jam.

Tempoh untuk polis memberikan respons ke atas bantahan berkenaan juga dipendekkan dari 12 hari kepada lima hari seperti yang dinyatakan pada pindaan ke atas Fasal 14.

Pindaan terhadap Fasal 15, membolehkan polis mengenakan sekatan ke atas pelbagai aspek perhimpunan termasuk masa dan tempat demi keselamatan atau ketenteraman awam bagi melindungi hak dan kebebasan orang lain.

Pindaan ke atas Fasal 16 pula memendekkan tempoh rayuan yang dikenakan ke atas penganjur perhimpunan untuk membuat rayuan kepada menteri.

Rang Undang-undang itu dibacakan kali kedua oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 24 November lepas.

Bacaan kali pertama pada 22 November oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz (gambar).

Laporan Bernama Online menyebut, ketika sesi perbahasan, anggota parlimen pembangkang yang diketuai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut kerajaan menarik balik Rang undang-undang itu dan meminta supaya Jawatankuasa Khas Parlimen meneliti semula rang undang-undang berkenaan.

Ketika menggulung perbahasan, Nazri berkata apa yang dilakukan kerajaan berhubung rang undang-undang berkenaan tidak melanggar Perlembagaan negara dengan intipati pentingnya adalah untuk memberi nafas baru kepada Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan yang memasukkan elemen-elemen kebebasan berhimpun secara aman iaitu hak berhimpun tanpa senjata.

“Berkaitan dengan notis (makluman perhimpunan) pula, Ketua Pembangkang (Anwar) dalam perbahasan merujuk kepada memorandum atau satu draf rang undang-undang disediakan oleh Majlis Peguam. Majlis Peguam tak setuju dengan notis. Tapi, apa yang menghairankan, ketika berhimpun pagi tadi (depan bangunan Parlimen), dia (Majlis Peguam) dah bagi notis. Kita (kerajaan) bagi notis, dia marah pula.

“Kalau tidak suka beri notis, mengapa perlu beri notis kepada polis untuk mengadakan perhimpunan tadi? Satu Malaysia tahu. Maknanya, mereka mahu perlindungan polis kalau ada usaha provokasi kumpulan lain.

“Oleh itu, beri notis ini bukan hendak sekat tetapi hendak jaga mereka. Memang dulu 30 hari dan turun kepada 10 hari. Ini tunjukkan kita dengar pandangan rakyat,” katanya.

Nazri berkata undang-undang sedia ada di negara luar memperuntukkan tempoh masa yang berbeza mengenai pemakluman notis kepada pihak berkuasa.

“Dalam perkara ini, fasal 9(1) hendaklah dibaca dengan fasal 14 iaitu polis perlu beri respons dalam masa lima hari. Jika polis gagal beri respons, hendaklah diteruskan (perhimpunan). Jadi, buatlah. Apa yang masalahnya?

“Dalam masa lima hari, ada perkara-perkara tertentu perlu dilakukan seperti perjumpaan dengan polis hendaklah dilakukan. Ini tadi Bagan (Lim Guan Eng, DAP-Bagan) merayu dan merintih... kata di Pulau Pinang tiap-tiap minggu ada perhimpunan haram. Inilah yang kita hendak bantu. Sebab itu perlu bagi notis. Dia cakap tapi tikam diri sendiri,” katanya -tmi

29 November 2011

Felda bergelora: Najib nak terus bela ‘biawak hidup’?


Kepentingan dan hak seramai 220,210 orang peneroka, anggota keluarga peneroka, generasi kedua dan kakitangan FELDA adalah terletak di dalam pegangan ekuiti sebanyak 51% di dalam Felda Holding Berhad (FHB) yang dipegang melalui Koperasi Permodalan Felda Malaysia Berhad (KPF). Manakala baki pegangan sebanyak 49% di dalam FHB adalah dipegang oleh FELDA Global Venture Holdings (FGVH), yang dimiliki 100% oleh FELDA.

Perdana Menteri Datuk Seri Haji Najib Razak sewaktu membentang belanjawan negara bergegar-gegar memaklumkan bahawa peneroka bakal mendapat durian runtuh bilamana Felda akan disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur pertengahan bulan 2012 nanti.

Di bawah pentadbiran Najib, cadangan untuk menyenaraikan FGVH akan memperlihatan peneroka di bawah KPF terpaksa melepaskan 51% kepentingan mereka di FHB - yang mencatatkan keuntungan RM760 juta tahun lepas untuk duduk di bawah FGVH dan memegang 61 peratus dalam FGVH, yang anak-anak syarikat antarabangsanya telah dilaporkan kerugian RM500 juta sehingga 2010.

Bagaikan kedengaran guruh di langit dengan pengumuman Najib, maka Isa Samad yang menjadi 'key person' yang diharap menjayakan hasrat yang pernah dibantah rakyat era Tun Dr Mahathir ini terus mengisytiharkan beberapa langkah ke arah 'meruntuhkan durian' tersebut.

Antaranya memasukan dirinya menjadi pengerusi KPF, mengambilalih kesemua ladang Felda Plantation untuk dipajak selama 99 tahun, menggerakkan aset Felda di semua lot kosong dalam Felda dan pelbagai caturan lain untuk memastikan hasrat menjadikan saham Felda antara yang tertinggi apabila dilancarkan.

Namun, hasrat tersebut disedari oleh beberapa pimpinan peneroka yang terlihat ada agenda tersembunyi pihak berkepentingan dalam usaha ini. Mereka bangkit membantah bukan kerana menolak durian runtuh, tetapi demi masa depan generasi Felda, tanah milik Felda dan pendapatan peneroka yang menjadi ahli KPF.

Apa tidaknya, FGVH sebuah syarikat yang terus membuat kerugian beratus juta ringgit dan bergantung hidup pada Felda Holding Berhad (FHB) bakal ‘menelan’ telur emas peneroka, FHB di dalam struktur baru dari penstrukturan semula dan penyenaraian FGVH di Bursa Malaysia.

Pada minda mereka terfikir bagaimana syarikat yang rugi dan lemah boleh ‘menelan’ sebuah syarikat yang maju dan terbukti ‘profitability’nya?

Belum reda desakan agar Isa Samad digugurkan daripada jawatan Pengerusi Felda, kini wujud pula tuntutan daripada warga Felda untuk mengetahui berapa gaji dan elaun yang dibayar kepada beliau dan ahli lembaga pengarah Felda yang ditugaskan bersungguh-sungguh ingin merampas tanah Felda Plantation untuk dipajakkan.

Bantahan cara pentadbiran Isa Samad dalam mengurus Felda oleh beberapa pimpinan utama telah menimbulkan polemik cabar-mencabar. Terbaru, ialah tindakan menuntut permohanan maaf dan terhadap Isa akibat penghinaan kepada pengerusi peneroka Felda Saudara Shamsuddin Othman.

Bukan itu sahaja, peneroka kini bangkit melalui Jawatankuasa Perunding Peneroka (JKPP) untuk memberikan amaran bahawa saman akan dikeluarkan jika mereka tidak diberi jaminan bertulis penyenaraian ke BSKL dapat menjamin pendapatan konsisten sepanjang tempoh pajakan tanah mereka seluas 360,000 hektar kepada FGVH dengan pelbagai syarat tidak munasabah dan jumlah nilai pajakan yang sangat kecil iaitu RM500 juta setahun sahaja berbanding RM2 bilion yang diperolehi sekarang.

Mereka mempersoalkan mengapa mereka tidak dijemput untuk berbicara sebelum pengumuman dibuat, dan mengapa ada sesuatu yang cuba dirahsiakan daripada pengetahuan peneroka dalam usaha FGVH mengambilalih aset Felda khususnya KPF.

Senario ini membuktikan apa yang dibimbangi oleh Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK) ternyata ada kebenarannya, kerana apalah makna bagi peneroka dan persatuan peneroka bilamana mereka dikesampingkan dalam sebarang agenda besar berkaitan Felda.

Hura-hara yang timbul kini nampaknya akan menyebabkan hasrat Najib untuk 'meruntuhkan durian' tidak akan menjadi kenyataan. Persoalan besar kini ialah apakah haji Najib terus bersedia memikul ' biawak hidup' yang menimbulkan kemarahan warga pengurusan dan Felda, atau adakah beliau berani untuk menyahkan Isa dari Felda. Mungkin persoalan ini bukan hanya perlu ditanya kepada Haji Najib, tetapi elok juga ditanya kepada Hajah Rosmah.- Tuan Ibrahim Tuan Man


SEMENTARA ITU TS ISA SAMAD DALAM KENYATAAN PETANG INI ' TIDAK AKAN MINTA MAAF' DALAM KES MEMALUKAN PENGERUSI PENEROKA FELDA

Isa Samad: ‘Saya tidak akan minta maaf, tak gentar disaman’

KUALA LUMPUR, 29 Nov — Tan Sri Isa Samad menegaskan beliau tidak akan meminta maaf kepada

Shamsuddin Othman yang mendakwa Pengerusi Felda itu telah menghina beliau selaku ketua peneroka pada satu majlis di Negeri Sembilan pertengahan bulan ini.

Isa (gambar) yang mengetuai Felda sejak setahun lalu berkata, beliau tidak peduli dengan ugutan Shamsuddin yang mahu beliau meminta maaf dalam masa 14 hari atau menghadapi tindakan saman.

“Saman-menyaman ini adalah perkara biasa. Ada anak saman ayah, dan macam macam saman di mahkamah. Saya tidak gentar jika beliau mahu saman saya,” kata beliau kepada The Malaysian Insider selepas majlis taklimat Presiden Umno di sini petang ini.

Shamsuddin, yang juga ahli lembaga pengarah Felda memberi masa 14 hari kepada Isa yang didakwa mengeluarkan kata-kata menghina beliau dalam satu taklimat di Kuala Pilah 12 November lalu.-TMI

TERKINI : BIL PERHIMPUNAN AMAN BERJAYA DILULUSKAN


Rang Undang-undang Perhimpunan Aman akhirnya diluluskan Dewan Rakyat selepas perbahasan kira-kira tiga jam oleh lima anggota parlimen.

Rang undang-undang itu - yang mengharamkan demonstrasi jalanan dan membenarkan perhimpunan lain dengan beberapa syarat - lulus dengan undi suara ketika ketiadaan anggota Pakatan Rakyat keluar dewan sebelumnya.

Rang undang-undang itu dibahaskan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh), Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud), Lim Guan Eng (DAP-Bagan), Abdul Hadi Awang (PAS-Marang), Ibrahim Ali (IND-Pasir Mas) dan P Kamalanathan (BN-Hulu Selangor).

TERKINI : AHLI PARLIMEN PR KELUAR DEWAN, BANTAH BIL PERHIMPUNAN


Pembangkang keluar dewan bantah bil perhimpunan dan tidak akan mengundi secara belah bahagi dijangka petang ini.

Ahli parlimen pembangkang bertindak keluar dewan hari ini bagi membantah tindakan kerajaan yang enggan membawa rang undang-undang perhimpunan aman untuk dibincangkan di peringkat jawatankuasa terpilih.

Ahli parlimen berkenaan juga bertindak demikian bagi membantah keputusan yang dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang hanya membenarkan ahli parlimen kanan pembangkang untuk berbahas.

Kumpulan berkenaan bertindak demikian pada kira-kira jam 3.15 petang ini selepas perbahasan oleh presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Marang) dan juga setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng (DAP-Bagan).

Tindakan keluar dewan itu diketuai Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Ahli Parlimen Subang, R. Sivarasa berkata, Pakatan membuat keputusan berkenaan sebagai tanda protes, selepas menjangka rang undang-undang itu akan tetap diluluskan.

“Kita memilih tindakan keluar dewan kerana kita sudah menjangka akta ini akan diluluskan juga dengan mereka menggunakan undian majoriti.

“Malah Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz juga enggan memberi respon mengenai desakan kita agar rang undang-undang itu ditarik balik,” katanya ditemui selepas Ahli Parlimen Pakatan Rakyat keluar dewan hari ini.
Menurutnya, jika undian diadakan sekalipun, ahli Parlimen Pakatan Rakyat tidak mampu menghalang rang undang-undang itu dari diluluskan kerana majoriti Ahli Parlimen dalam Dewan Rakyat ialah dari Ahli Parlimen BN.

Sebelum Ahli Parlimen Pakatan Rakyat keluar dewan, Lim Guan Eng dan Azmin Ali bangun berbahas bagi menentang akta itu dan meminta rang undang-undang itu ditarik balik.
Kumpulan wakil rakyat berkenaan juga tidak akan mengundi secara belah bahagi untuk menghalang rang undang-undang berkenaan daripada diluluskan petang ini.

RIBUAN BERHIMPUN BANTAH BIL PERHIMPUNAN AMAN


Peguam-peguam di seluruh negara yang berada di bawah naungan Majlis Peguam Malaysia sedang berhimpun di Kelab Taman Perdana Diraja, Kuala Lumpur bagi meluahkan bantahan terhadap penggubalan Akta Perhimpunan Aman 2011.

Rang undang-undang yang akan dibahaskan di Dewan Rakyat hari ini untuk bacaan kali kedua dijangka akan diundi pada malam ini.

Sambil menyifatkan rang undang-undang itu akan merampas hak rakyat yang dijamin oleh perlembagaan, presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee berkata peguam di seluruh negara tidak sepatutnya hanya menyaksikan kebebasan rakyat disekat tanpa membuat sebarang tindakan.

Justeru, Majlis Peguam Malaysia telah mengerahkan anggotanya supaya berkumpul di Kelab Taman Perdana Diraja dan akan berjalan kaki menuju ke Parlimen sebagai menunjukkan bantahan mereka meskipun bersetuju membuat beberapa pindaan kecil.

Perarakan yang dinamakan ‘Walk for Freedom’, akan menyaksikan peguam-peguam berjalan sejauh kira-kira dua kilometer menuju ke bangunan Parlimen bermula jam 11.30 pagi ini.

Sebuah lagi kumpulan pendesak 'Occupy' juga dilapor akan berhimpun selama tiga hari berturut-turut di hadapan bangunan Parlimen bagi menunjukkan bantahan yang sama.-mk


Perhimpunan aman: Majlis Peguam gubal RUU alternatif ‘mesra’, notis lima hari

KUALA LUMPUR, 29 Nov — Majlis Peguam merangka Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 alternatif kepada rang undang-undang kontroversial dibawa pentadbiran Najib, beberapa jam sebelum ia hendak dibahaskan di Dewan Rakyat hari ini.
Rang undang-undang disediakan Majlis Peguam ini akan dikemukakan kepada kerajaan pada kempen Walk For Freedom ke bangunan Parlimen, pukul 11.30 pagi ini.

Semalam, Presiden Majlis Peguam Lim Chee Wee (gambar) menulis surat terbuka kepada kesemua Ahli Parlimen agar menolak Rang Undang-undang Perhimpunan Aman, sebaliknya meminta mereka selaku wakil rakyat terpilih mempertimbangkan syor mereka dan merujuk kepada jawatankuasa pilihan khas Parlimen.

Sebelum ini banyak pihak termasuk pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan dan pembangkang mendakwa Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 pentadbiran Najib dibuat secara tergesa-gesa dengan mengekang kebebasan rakyat.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membawa undang-undang itu sebagai pengganti kepada pemansuhan Seksyen 27 Akta Polis.

Di bawah rang undang-undang alternatif itu, Majlis Peguam mengesyorkan penganjur hanya perlu memberi notis lima hari berbanding 30 hari yang diperuntukkan oleh pentadbiran Najib sebelum ini.

Ekoran kritikan dan kecaman ramai, pentadbiran Najib bersetuju agar ia dikurangkan kepada 10 hari. Kabinet memutuskan tujuh pindaan dalam mesyuarat mingguannya Jumaat lalu.

Semalam, Najib mendakwa banyak pihak salah tafsir kandungan rang undang-undang dibawa beliau.

“Apabila satu perhimpunan hendak diadakan, penganjur perlu memaklumkan OCPD dalam bentuk tulisan sekurang-kurangnya lima hari sebelum perhimpunan,” kata RUU Perhimpunan Aman disediakan oleh Majlis Peguam, yang diedarkan kepada media.

Selain itu katanya, notis tidak perlu diberi kepada perhimpunan-perhimpunan aman yang tidak munasabah atau tidak praktikal untuk dilakukan, antaranya kempen pilihan raya.

Peruntukan lain disyorkan termasuklah:

- OCPD, selepas menerima notis, akan mengadakan perbincangan dengan penganjur dengan niat mahu memudahkan penganjuran perhimpunan aman

- OCPD perlu memaklumkan penganjur jika apa-apa syarat hendak dikenakan dalam tempoh 48 jam selepas menerima notis

- Pembentukan Lembaga Perhimpunan Aman dengan 25 anggota, antara lain untuk mendengar sebarang permohonan daripada OCPD atau penganjur, mewujudkan kefahaman mendalam di kalangan orang ramai mengenai isu-isu berkaitan perhimpunan awam yang aman

- Tugas anggota di tempat perhimpunan aman

- Tiada anggota polis harus berada di kawasan perhimpunan persendirian

- Peranan pihak media

- Hukuman denda ke atas penganjur yang melanggar undang-undang ini tidak melebihi RM5,000

- Anggota polis yang melanggar akta ini, yang disabitkan kesalahan boleh didenda RM5,000

Di bahagian nota penjelasan dalam RUU Perhimpunan Aman alternatifnya, Majlis Peguam berkata, pendekatan kerajaan dalam menyediakan hak untuk berhimpun adalah terlalu terhad dan terbatas selain tidak selari dengan norma-norma antarabangsa ataupun kemajuan dalam hak asasi manusia yang turut diapirasikan oleh rakyat Malaysia.

“Majlis Peguam merangka rang undang-undang ini dengan hasrat mahu menggalak dan memudahkan kebebasan untuk mengadakan perhimpunan aman,” kata nota keterangan itu lagi.

Ia juga menyebut bahawa tindakan kerajaan mengharamkan protes jalanan menunjukkan tiada bidang kuasa progresif melakukan sedemikian.

Malah, Majlis Peguam juga berkata rang undang-undang dibawa kerajaan meletakkan kuasa dan kawalan keterlaluan ke atas bahu polis yang sudah pun memikul beban besar dalam tugas dan tanggungjawab seharian.

Sehubungan itu katanya, peruntukan tersebut tidak boleh diterima sebab polis menjadi “hakim dan juri sendiri dalam perkara berkaitan dengan kebebasan berhimpun.”

Satu lagi perkara ditekankan dalam RUU Perhimpunan Aman Majlis Peguam ialah definisi mengenai perhimpunan awam, di mana ia menggariskannya sebagai satu pertemuan melibatkan lebih daripada 50 orang, yang diadakan di kawasan awam sama ada di kawasan tertentu atau yang bergerak, dan ini termasuklah kempen pilihan raya-TMI


CADANGAN PINDAAN RUU PA AKAN DIBENTANG DAN OLEH KERAJAAN HARI INI

RUU Perhimpunan Aman: Enam pindaan, 48 jam penganjur kena rayu


KUALA LUMPUR, 29 Nov — Pindaan ke atas Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 hanya memberi penganjur perhimpunan tempoh selama 48 jam berbanding empat hari sebelum ini untuk membuat rayuan berhubung sekatan dan syarat dikenakan polis.
Notis mengenai enam pindaan itu yang dikemukakan kepada ahli-ahli Parlimen hari ini menyebut bahawa langkah berkenaan diambil selari dengan pengurangan tempoh notis yang penganjur perlu beri kepada polis.

Sabtu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz (gambar) berkata tujuh pindaan akan dibawa di peringkat jawatankuasa perbahasan hari ini dan keputusan itu dibuat oleh Kabinet Jumaat lalu.

Klausa 15 rang undang-undang itu membolehkan polis mengenakan sekatan ke atas pelbagai aspek perhimpunan termasuk masa dan tempat demi keselamatan atau ketenteraman awam bagi melindungi hak dan kebebasan orang lain.

Klausa 16 pula berkata mana-mana penganjur yang tidak puas hati dengan sekatan dan syarat-syarat dikenakan boleh merayu kepada Menteri Dalam Negeri dalam tempoh empat hari.

Pindaan yang dibawa juga mewajibkan menteri bertanggungjawab membalas rayuan dalam tempoh 48 jam berbanding enam hari sebelum ini.

Enam pindaan dibawa ekoran kritikan dan kecaman pelbagai pihak rang undang-undang itu dibentangkan awal minggu lalu.

Rang Undang-undang Perhimpunan Aman mengehendaki penganjur mengemukakan notis mengadakan perhimpunan dalam tempoh 30 hari.

Kini, pindaan itu hanya memerlukan notis dikemukakan dalam tempoh 10 hari.

“Pindaan kepada Klausa 12, 14 dan 16 selari dengan pindaan ke atas Klausa 9,” kata nota keterangan itu.

Pindaan ke atas rang undang-undang ini juga memerlukan polis memaklumkan pelbagai pihak yang berkepentingan tentang butiran perhimpunan dalam tempoh 24 jam berbanding 48 jam sebelum ini selepas dimaklumkan oleh penganjur.

Pihak-pihak berkepentingan akan diberi dua hari, berbanding lima hari sebelum ini, untuk melahirkan kebimbangan atau bantahan kepada polis.

Polis juga dikehendaki memberi respons kepada penganjur dalam tempoh lima hari berbanding 12 hari sebelum ini dari tarikh dimaklumkan oleh penganjur bersama butiran syarat atau sekatan dikenakan.

MINGGU YANG PANAS BUAT NAJIB:

Kabinet Najib terus terusan melakukan perkara yang selama ini dibenci rakyat dan mereka merasakan yang kalau mereka membuat salah pun rakyat akan tetap mengundi mereka lagi. Tetapi sekarang kesabaran itu sudah habis hadnya. Rakyat termasuk orang Melayu sudah tidak tahan lagi dengan sikap angkuh dan sikap bermaharajagila mereka lagi.

Dalam pada rakyat merasa gusar dengan sikap pemimpin, mereka yang menjadi pemimpin masih lagi merelakan diri mereka ditawan oleh nafsu-nafsi mereka. Kalaulah mereka sedar dan tahu bagaimana rakyat marah isu NFC misalnya, tidak akan timbul. Banyak lagi isu-isu besar semenjak akhir ini wajar dimanafaat oleh parti PR disampaikan kepada akar umbi yang merasa perit dari kenaikan barang harian.

1.Bantahan terhadap ISA ,bermula tindakan Flip flop penghapusan ISA -Tangkapan 13 orang ditahan bawah Isa disabah.
2. Skandal NFC yang didedahkan oleh Ketua Audit Negara -Kabenit Najib terus membisu apa bila diserang oleh PR dengan dokumen sah daripada kakitangan yang membocorkan maklumat.
3. Ugutan JKPP supaya pengerusi Felda Isa Samad berundur atau undi peneroka berjumlah 1.2 juta akan memihak kepada PR juga tuntutan peneroka perjanjian jaminan dari Felda selepas Felda diapungkan di BSKL
4. Bill perhimpunan Aman- dibantah oleh rakyat,PR,NGO-NGO dan Majlis Peguam supaya menarik kembali dari dibahas di Parlimen.
5. Bantahan dari pekerja yang berjumlah lebih 5.0 juta terhadap Akta Pekerja 2011 agak menyenakkan regim Najib.


==============================================================

Pergerakan 'Occupy' akan landa Parlimen, esok


Sekumpulan aktivis bertujuan membawa pergerakan antarabangsa ‘Occupy’ ke bangunan Parlimen esok, sebagai bantahan terhadap Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011, yang dijadual dibahaskan dan dibentang untuk bacaan kali kedua.

Sehubungan itu, Occupy meminta orang ramai berhimpun di hadapan bangunan Parlimen selama tiga hari berturut-turut, bermula jam 11 pagi esok.

Kumpulan itu dipelopori Dewan Perhimpunan Rakyat KL yang sebelum ini terbabit dengan pergerakan Occupy Dataran yang mengadakan pelbagai aktiviti di Dataran Merdeka sejak Ogos lalu.

Dalam satu kenyataan media, kumpulan itu berkata rang undang-undang yang cuba dibentangkan kerajaan BN itu bertujuan menyekat kebebasan rakyat tanpa sebrang rundingan dengan orang ramai.Dakwa mereka, tindakan itu jelas bertentangan dengan amalan demokrasi di negara ini.

"Kami, Dewan Perhimpunan Rakyat KL, berpendapat bahawa amalan semasa membuat keputusan mengenai dasar-dasar yang memberi kesan kepada semua rakyat Malaysia adalah tidak demokratik. Ini kerana tidak ada ruang untuk orang ramai mengambil bahagian dalam proses membuat keputusan.

"Kami berpendapat bahawa kebebasan untuk berhimpun secara aman tanpa sekatan adalah asas dalam mana-mana demokrasi yang berfungsi. Malah, hak itu juga dijamin dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan," petik kenyataan itu.

Menurut kumpulan itu , rang udang-undang itu jelas mendiskriminasikan bukan warganegara, kanak-kanak dan belia di bawah umur 21 tahun kerana kumpulan-kumpulan berrkenan dilarang daripada menganjurkan perhimpunan.

"Rang undang-undang memperuntukan pihak berkuasa untuk menetapkan di mana dan bagaimana perhimpunan boleh diadakan. Intipati hak untuk berhimpun secara aman lenyap dengan sekatan seumpama ini."

Justeru, Occupy menuntut kerajaan menarik balik rang undang-undang itu pada kadar segera dan mencadangkan suara rakyat diambil kira sebelum mana-mana undang-undang atau polisi digubal.

Selain Occupy, Majlis Peguam juga telah mengarahkan semua peguam di bawah persatuan itu untuk turut berarak bermula dari Kelab Tasik Diraja ke bangunan Parlimen, pada jam 11 pagi bagi menyerahkan nota bantahan.

Persatuan Dayak Iban Sarawak, sebuah NGO di Kuching pula akan mengadakan bantahan di Bangunan Lama Mahkamah di Kuching.-Malaysiakini

SI AWANG NIE LOBI NAK JADI CALON

Akta Kerja: MTUC panggil Alias Awang syor ‘perang’ terhadap BN

KUALA LUMPUR, 28 Nov — Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dijangka mengambil tindakan disiplin ke atas Setiausaha Kewangannya yang semalam melahirkan pendirian bahawa badan induk itu akan mengisytihar perang ke atas kerajaan Barisan Nasional (BN) jika pindaan Akta Kerja diluluskan di Dewan Negara bulan depan.
Ketika menyertai perbahasan pada Kongres Nasional PKR semalam, Alias Awang Ibrahim dilapor berkata MTUC akan berbuat demikian jika Rang Undang-undang Kerja 1955 diluluskan pertengahan Disember.

Menurut Alias Awang, badan induk itu akan menyokong mana-mana parti politik yang berjanji akan meminda pindaan kontroversi Akta Kerja.

Mengulas perkembangan itu, Setiausaha Agung MTUC Abdul Halim Mansor berkata, beliau akan mengkaji laporan media berkenaan kenyataan Alias Awang dan memanggil beliau untuk memberi penjelasan.

“Saya tidak boleh memberitahu bentuk tindakan (disiplin), sebaliknya akan menyerahkan kepada majlis am selaku badan tertinggi MTUC untuk membuat pendirian ke atas Alias Awang,” kata beliau kepada The Malaysian Insider malam tadi.

Halim menegaskan, apa yang diperkatakan oleh Alias Awang pada Kongres PKR semalam bukan pendirian rasmi MTUC, sebaliknya “saya melihat ia sebagai pendapat peribadi beliau.”

“Pun begitu apa yang diperkatakan oleh Alias Awang bertentangan dengan pelan tindakan yang telah diluluskan oleh majlis am dalam isu pindaan Akta Kerja... ia pandangan yang berat dan serius,” katanya lagi.

“Saya hendak menekankan bahawa hanya majlis am yang boleh membuat kenyataan sedemikian. Majlis am MTUC telah membuat pendirian bahawa MTUC tidak harus memihak mana-mana parti politik, kami hendak berkecuali.

“Lagi pun majlis am sudah pun membuat keputusan bahawa tidak ada sesiapa pun dari MTUC boleh membuat kenyataan mengenai isu ini kecuali presiden dan setiausaha agung... jadi kami akan panggil beliau untuk memberi keterangan,” kata Halim lagi sambil menjelaskan, tindakan ‘berperang’ dengan kerajaan tidak ada dalam pelan tindakan MTUC, pergerakan pekerja yang selalu berhadapan dengan polemik mengenai ideologi politik pemimpin-pemimpinnya.

“Kami bukan mahu berperang tetapi mahu menjaga kepentingan pekerja,” katanya lagi.

Menurut Halim, di bawah pelan tindakan MTUC akan mengadakan perhimpunan pada 2 Disember ini di Shah Alam, Selangor.

Selain itu kata Halim, pihaknya mahu menyelesaikan isu pindaan menerusi perbincangan dengan kerajaan terutama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selain mendapatkan sokongan badan buruh antarabangsa.

“Semua usaha ini sedang berjalan dengan baik. Jadi tidak nampak kita perlu berperang dengan kerajaan... lagipun dalam MTUC ada ahli yang menganggotai parti politik yang lain,” katanya lagi.

“MTUC kena sensitif kepada ahli-ahli, bukan mengutamakan kepentingan peribadi,” kata Halim sambil menambah, pihaknya tidak mahu mengambil risiko dengan menyokong mana-mana parti.

“Apa kata kalau parti yang kita sokong kalah dalam pilihan raya... kita tidak boleh menjaga kepentingan nasib pekerja,” katanya lagi.

Mengikut laporan media, Alias Awang dipetik berkata jika Rang Undang-undang Kerja 2011 diluluskan di Dewan Negara pada 12 Disember ini, maka MTUC akan mengisytihar perang ke atas kerajaan dan “tiada ruang untuk berkompromi.”

Pindaan itu sudah pun diluluskan oleh Dewan Rakyat pada 6 Oktober lalu dan kini tunggu giliran Dewan Negara.

MTUC sudah pun memberi amaran kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa 5.7 juta pekerja akan membuat keputusan dalam pilihan raya umum ke-13 jika pentadbirannya enggan mendengar suara mereka.

Kongres itu telah menulis surat kepada Najib dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin tetapi belum ada perkembangan positif setakat ini.

Ia mengadakan piket pada 3 Oktober dan 3 November lalu berhubung pindaan Akta Kerja khususnya berkaitan dengan sistem kontraktor bagi tenaga kerja.

Jangan lupa jasa skuad Bawah-23 Harimau Muda

Sudah jatuh ditimpa tangga, itulah nasib yang menimpa pasukan bawah-23 kebangsaan yang tewas secara 'terkejut' kepada pasukan bawah-23 Bahrain walaupun pasukan negara mendahului dua gol sehingga minit ke-79.

Mendahului pada minit ke-30 dengan satu jaringan yang menakjubkan oleh pemain termuda atas padang, Faiz Nazmi, dan pasukan Harimau Muda menambah satu lagi gol pada minit ke-67 oleh jaringan Mahali Jasuli setelah Bahrain bermain hanya dengan 10 pemain, tidak mampu menterjemahkah sebarang mata. Akhirnya harapan untuk ke Olimpik 2012 hanya tinggal kenangan.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mengambil pendekatan akan tetap bersama pasukan Harimau Muda, ingin mengingatkan semua bahawa rata-rata pemain dari pasukan Harimau Muda ini sangat berjasa kepada negara apabila bukan sahaja menamatkan kemarau pingat emas sukan SEA dua tahun lalu dan mempertahankannya dalam edisi sukan SEA kali ini. Pasukan Harimau Muda juga sebahagiannya terlibat dalam menjulang Piala AFF Suzuki yang menobatkan pasukan kebangsaan sebagai Juara Asia Tenggara.

Pasukan yang sama juga mengembalikan maruah seluruh kontigen sukan SEA negara setelah dihina dan dicerca oleh tuan rumah Indonesia di sepanjang temasya berlangsung, akhirnya anak-anak harimau ini jugalah yang mempalit duka ke atas ratusan juta rakyat Indonesia. Bukanlah kita nak bergaduh dengan kem Indonesia yang kuat provokasinya terhadap kem negara, tetapi menumbangkan garuda pada final sukan SEA adalah begitu bermakna selain kepuasan menyentap ego mereka.

Pasukan bawah-23 negara adalah pasukan kebanggaan kita yang tidak harus dipersalahkan hanya kerana 5 minit terleka. Barangkali kita lupa sebelum masuk ke padang, pasukan Bahrain sebenarnya bukan pasukan setara mengikut ranking dunia. Kedudukkan pasukan kebangsaan adalah lebih 50 anak tangga di belakang pasukan Bahrain. Oleh demikian, apakah kita terlalu kejam menghukum apabila tewas 2-3 kepada Bahrain sedangkan tiada harapan yang menggunung diletakkan dalam perlawanan tersebut?

Walaupun kita kecewa, namun bagi SAMM kita harus bersama ketika susah dan senang. Itulah resam dalam memberi sokongan membina, bukan mengkritik semata-mata hingga membawa rebah. Janganlah hanya menyanjung tinggi ketika menang tetapi bila kalah terus buat pelbagai spekulasi.

Sikap sesetengah pihak termasuklah blogger yang penyokong kerajaan dan juga akhbar Kosmo yang menghina pasukan kebangsaan setelah kekalahan kepada Bahrain adalah sangat tidak wajar. Blogger Umno tersebut telah menyentuh peribadi salah seorang pemain kebangsaan manakala akhbar kosmo dalam tajuk utama sukan hari ini mengatakan "Harimau Malaya memalukan negara". Apakah sumbangan blogger dan juga penulis akhbar Kosmo ini kepada sukan tanahair sehingga tergamak berkata demikian? Pasukan Harimau Muda Layak ke peringkat kumpulan kelayakkan sukan Olimpik juga sebenarnya telah membuktikan pasukan ini adalah produk terbaik negara.

SAMM melihat pasukan Harimau Muda ini harus diberi ruang untuk menganalisi apa yang terjadi malam itu dan menjadikannya iktibar buat mana-mana peringkat pasukan yang mewakili negara. Pasukan Harimau Muda ini juga harus diberi pendedahan lebih meluas terutamanya dari aspek pertahanan mental dan masih belum terlambat skuad bawah 23 ini terus digilap.

Sebagai penggerak anak muda, SAMM hadir sebagai platform anak muda untuk berani bersuara, bukan hadir ke dalam kelompok sukan ini untuk berpolitik semata-mata. SAMM membawa resam anak muda yang mempertahankan hak serta kebenaran. Memandangkan sukan adalah bidang utama untuk anak muda, SAMM menyahut cabaran anak muda untuk bersama dalam pelbagai program termasuklah dalam memberi sokongan terhadap pasukan Harimau Muda. Ia merangkumi sebarang usahasama dengan NGO anak muda lain seperti Ultras Malaya, demi sukan negara.

Semoga skuad bawah-23 Harimau Muda negara mempamir aksi cemerlang dalam temasya atau perlawanan akan datang. SAMM tetap memberikan sokongan walau apajua keputusannya asalkan pasukan kebangsaan menunjukkan semangat dan juga permainan menarik seperti ketika mendahului 2 gol terhadap Bahrain.

Yaser Sheikh Abdul Rahman

Penyelaras SAMM segmentasi Anak Muda
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...