30 April 2010


MANA DIA FUTWI FUTWA DARI MUFTI INI

CAKAP KETUANAN MELAYU - KENAPA ADA JUDI

ARB LABOR DALAM MAGNUM; HARUSSANI DIMINTA BERI PANDANGAN – harakahdaily

Para mufti khasnya Mufti Perak, Harussani Zakaria diminta memberikan fatwa tentang maklumat kononnya Amanah Raya Berhad (ARB) mempunyai saham dalam syarikat perjudian, Magnum Corporation Berhad.

Exco Dewan Pemuda PAS Pusat, Abdullah Karim dalam facebook menulis, Harussani adalah Penasihat Shariah ARB.

Menurutnya, ARB yang dimilki sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia bukan sahaja mempunyai saham dalam syarikat arak, Carlsberg tetapi juga dalam Magnum.

"Rujuk Laporan Tahunan Magnum Corporation 2006. ARB miliki lebih 11 juta unit saham dalam syarikat judi Magnum Corporation Berhad," tulis Abdullah dalam facebooknya.

KAH KAH KAH

woit… INI SUDAH KANTOI BIN MANTOI….kah kah kah..

kah kah kah…. TAK SANGKA… ADA ULAT DALAM NAGKA…. kah kah kah..

kah kah kah…. PERGI MINTA TOLONG DARI RAJA GOPAL…kah kah kah..

kah kah kah… KATAKAN PEMUDA PASA DUUUUURRRKA KA…kah kah kah.

woit.. FATWAKAN MANGUM INI KETUANAN MELAYU... kah kah kah..

woit… APA PUNYA TUUUUR PUNYA MUFTI…. kah kah kah…

KATAKI DAH JADI AYAM SABUNG !!!!

Siapa nak Jadi Senator...Cepat-cepat la belasah Anwar...Bukti dah ada...

Ezam Senator : Ayam Sabung Najib Dapat Habuan

Perlantikan mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Ezam Mohd Nor sebagai Senator adalah ganjaran kepada serangan politik terhadap Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim semenjak 10 pilihanraya kecil yang diadakan sebelum ini.

Demikian menurut Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin sambil menyifatkan Ezam tidak mempunyai kredibiliti dan wibawa serta tidak mempunyai jasa kepada negara untuk dilantik sebagai senator.

"Ini menjejas dan mencemarkan institusi negara dan bertentangan dengan perlembagaan negara kerana beliau tidak ada jasa kepada rakyat dan negara ini.

"Pada saya, ini bentuk suapan dan habuan politik hasil serangan bertubi-tubi beliau kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Terbukti Ezam merupakan ayam sabung kepada Datuk Seri Najib Razak," tegas Shamsul lagi kepada Suara Keadilan.

Menurut laporan portal berita The Star Online, Ezam merupakan salah seorang dari empat yang lain dilantik sebagai Senator termasuk timbalan presiden MIC Datuk G Palanivel, pengerusi eksekutif firma Rahim and Co, Datuk Abdul Rahim Abdul Rahman dan ketua Wanita Umno Pagoh, Noriah Mahat.

Mereka akan mengangkat sumpah jawatan di hadapan presiden Senat, Tan Sri Abu Zahar Ujang di Dewan Negara, Isnin depan. -TVS

29 April 2010

PEDULIKAN PERKARA INI...!!!

Assalammualaikum.......

Tamatlah sudah PRK Hulu Selangor P094.....pemenangnya seperti kita tau...UBN menang dengan majoriti 1725 undi. Apalah sangat undi yang diperolehi sebanyak itu kalau nak dibandingkan dengan lebih RM150 juta yang telah ditabur dan dihambur sebagai janji pilihanraya yang juga disebut rasuah pilihanraya. Tetapi ketua gerombolan UBN menafikan ianya adalah rasuah tapi menyatakan ianya ada tanggung jawab kerajaan untuk dilaksanakan kepada rakyat. Piiraaah...kenapa sebelun ini tidak dilaksanakan tanggung jawab tersebut. Setiap kali ada PRK maka setiap kali lah berbagai janji dengan pembangunan dibuat. Oleh kerana itu rakyat la ni ramai yang mendoakan lebih ramai YB2 meninggal.
Lebih kerap PRK maka lagi cepat kawasan yang akan diadakan PRK tersebut membangun secara mendadak atau projek macam mee segera. Tapi malangnya terlalu rapatnya masa PRK banyak janji yang tidak tertunai dan terlaksana. Akhirnya rakyat yakni pengundi kawasan tersebut tersebut tertipu dengan janji2 yang dibuat. Seperti yang telah berlaku di Dun Bagan Pinang, Manek Urai dan lain2 tempat. Tetapi sekurang kurangnya rakyat mendapat hak mereka setelah dinafikan sebelum ini. Walau pun Dato' Zaid Ibrahim tewas tapi PKR jelas mendapat pertambahan undi dan sokongan Rakyat. Kita menang disatu Dun dan pasti menang sekiranya 13,868 pengundi tidak di kucar kacirkan tempat pengundian mereka dan hampir 1,200 orang telah dipindahkan oleh SPR ke Tg Malim Perak dan Rawang Selangor malah ada seorang mak cik telah dipindahkan namanya ke Langkawi walau pun seumur hidupnya tidak pernah kesana.

Bagi pengamatan saya sebagai rakyat marhaen juga terbabit dengan PRK P094 di Dun Hulu Bernam ingin menulis dan menyatakan beberapa perkara yang dilalui melalui pengalaman tersebut. Yang nyata mungkin akan menyinggung perasaan beberapa individu dan Pimpinan Parti. Walau pun pahit tetapi perkara ini perlu didedah dan diatasi segera olek pimpinan atasan parti terutamanya DSAI yang telah mencetuskan kesedaran kepada rakyat tetapi oleh kerana mungkin dek jawatan ada yang sanggup membiarkan atau seolah olah mahukan PKR kalah dalam PRK kali ini. Dengan kekalahan ini seolah olah ingin memberi satu isyarat kepada Tan Sri Khalid Ibrahim supaya meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Selangor.

Tapi paling ketara dalam peperangan di Hulu selangor ini adalah peperangan Pilihanraya yang amat berat sebelah. PKR bertanding kalau dalam bahasa kasarnya menggunakan air liur kalau nak dibandingkan dengan gerombolan UBN. PKR berperang dengan ibarat hanya menggunakan senapang patah. Tapi gerombolan UBN menggunakan senjata canggih automatik, M16 siap pelancar bom tangan. Dibantu oleh pasukan berkereta kebal...xcukup dengan itu dibantu pula oleh pasukan alteleri dengan mengebom medan peperangan bertalu talu sambil dibantu oleh tentera diudara dengan helicopter jenis apache yang melancarkan roket dari udara...mana mungkin dalam peperangan sebegini pasukan yang hanya bersenjatakan senapang patah boleh menang dalam pertempuran ini kecuali jika ada keajaipan atau pertolongan dari langit. Walau pun semangat juang membara tetapi oleh kerana kecanggihan dan kelengkapan peperangan pastilah dapat mengalahkan pasukan yang lemah persenjataannya. Begitulah dengan PRK kali ini, gerombolan UBN dibantu oleh setiap komponennya iaitu SPR,polis dan seluruh jabatan yang ada seperti JHEOA, Jabatan Penerangan serta seluruh jentera dan instrumen kerajaan yang ada. Cuma yang pihak gerombolan lupa adalah KEBANGKITAN dan KESEDARAN RAKYAT.....

Berbalik kepada cerita diatas dari pengamatan saya dan rakan2 punca utama yang menyebabkan kekalahan adalah faktor dalaman PKR sendiri. Jentera di Hulu Bernam tidak menjalankan gerak kerja dengan berkesan. Saya tidak mahu menghuraikan di 2 Dun yang lain kerana ketiadaan fakta untuk menjelaskan perkara tersebut. Apa yang saya nampak melalui mata dan pengalaman sendiri di Hulu Bernam adalah jelas. Perkara ini amat mendukacitakan seolah olah ada kerja2 mensabotaj agar kekalahan yang diinginkan.

Bilik Gerakan Penyelaras Dun Hulu Bernam tidak berfungsi malah 3 khemah yang terletak di Cangkat Asa(2 khemah) dan Taman Nakhoda tidak digunakan lansung sehingga 20hb. walau pun telah dipasang seminggu sebelum itu. Selama 3hari selepas penamaan calun semua perbelanjaan dibilik gerakan penyelaras Dun Hulu Bernam menggunakan wang sendiri termasuk pembelian peta kawasan PRK. Lansung tiada sokongan logistik dari negeri. Penyelaras dun pula bukan orang Hulu Bernam dan datang hanya cerita duit pilihanraya tak ada, barang tak ada dan asyik menyalahkan bilik gerakan negeri dan pengarah pilihanraya. Jawatan kuasa hanya ujud pada nama sahaja dan begitu juga disemua JDM. Tiada statistik dan memang tiada jawatankuasa. Hanya 4 JDM dari 15 yang ada dilihat ada jawatankuasa dan mampu merancang serta menghidupkan bilik gerakan.

Tiada aktiviti dibuat sehinggalah hari ke 5 selepas penamaan calun.selepas diambil alih oleh sukarelawan Pasir Salak dari Kampar,Perak. Bilik gerakan diubah ke Kabin di Cangkat Asa.Team inilah mula mengambil alih terus dan memulakan kerja tanpa sokongan dari penyelaras malah disabotaj supaya program gagal. Barulah ada ceramah politik untuk menjelaskan isu semasa kepada pengundi dikawasan tersebut. Kegagalan ketara adalah apabila calun sampai untuk bertemu pengundi pada pagi jumaat tetapi tiada seorang pun pengundi dan penduduk sekitar yang hadir untuk bertemu calun PKR. Alangkah malang dan malunya apabila keadaan ini berlaku yang akhirnya calun terpaksa kekedai makan berhadapan bilik gerakan Dun Hulu Bernam untuk minum bagi memenohi program yang tidak menjadi. Boleh dikatakan tiada lansung pimpinan tempatan dalam bilik gerakan Dun Hulu Bernam. Kalau ada pun seorang dua yang juga sibuk di JDM sendiri atau mungkin sudah dibeli....Jadi bagaimana petugas dan sukarelawan dari luar dapat menyampaikan maklumat dan menifesto parti kepada pengundi. Gerak kerja dirancang dan dilaksanakan oleh orang luar malah semua program ceramah dibantu oleh Tim YDP Kelana Jaya yang menyediakan alat siar raya atau pa sistem bagi progrem ceramah dibuat sambil membantu mencari penceramah. Sekalung tahniah kepada Tim YDP Kelana Jaya bersama petugasnya bekerja sepenuh hati tanpa upah dan habuan.

Begitulah lemahnya organisasi dibilik gerakan Dun Hulu Bernam. Saya tidak tahu kenapa dalam PRK yang sebegini penting boleh berlaku. Penyaluran maklumat kepada para pengundi dikeseluruhan kawasan mengundi tidak dapat disampaikan dengan berkesan. Akhirnya oleh kerana tiada maklumat yang diberikan terutamanya dikawasan Felda dan kawasan pendalaman yang lain yang majoritinya pengundi melayu tiada pilihan selain mengundi calun gerombolan UBN. Saya yang datang dari luar Selangor tidak faham adakah ini kesilapan dan kelemahan PKR Selangor atau hal ini saja dibuat untuk mensabotaj PRK Hulu Selangor ini dengan tujuan untuk memalukan Pimpinan Negeri. Mana mungkin maklumat dan menifesto dapat disalurkan kepada pengundi jika tiada bantuan dari pimpinan tempatan yang lebih arif tentang persekitaran. Pimpinan tempatan kabarnya bercelaru dan berkelahi sesama sendiri. Aku ada dia tak ada...dia ada aku tak ada. Tak boleh bertentang muka jadi yang hancur PKR sendiri seolah 1 kapal 2 nakhoda. Kapal pun boleh tenggelam.
Mana mungkin boleh bertempur dengan gerombolan jika bersituasi begini. Walau kita tahu Dun Hulu Bernam adalah kubu kuat Umngok tapi jika gerak kerja pilihanraya dijalankan dengan efektif dan sempurna PR boleh merobohkan kubu tersebut. Bagi pimpinan PKR Pusat dan Negeri yang lain juga lebih menumpukan di 2 Dun yang lain dan mengabaikan Dun Hulu Bernam. Maklumlah DSAI banyak memberi tumpuan disana. Sepatutnya mereka perlu kerap turun dan memberi tumpuan di Hulu Bernam kerana disinilah Umngok kuat meneburkan propoganda mereka sehinggakan orang melayu yang majoritinya penduduk disini benar2 percaya apa yang dimomokkan oleh Umngok seperti Dato' Zaid adalah kaki botol malahan kaki perempuan juga. Mana mungkin PAS dapat menangkis propoganda tersebut kesaorangan tanpa bantuan dari PKR. Begitu juga dengan kekurangan bahan2 kempen seperti poster dan flyers untuk edaran kepada pengundi dan hanya ada dan sampai si saat2 akhir kempen. Juga kekurangan dana yang cukup ketara lalu perkara ini ditohmahkan bahawa Selangor negeri yang kaya dan diperintah PR tetapi dana untuk pekerja parti dan sukarelawan tidak dibantu dan kalau ada hanyalah ala kadar sahaja....yang bercakap ni orang kuat PKR negeri dabilik gerakan utama. Kadang2 terfikir betul juga.....mana mungkin dalam keadaan sekarang bertempur dengan gerombolan UBN hanya menggunakan semangat,air liur dan keikhlasan tanpa bantuan dana secukupnya.

Saya sempat berbual dengan golongan muda penduduk tempatan. Mereka ini adalah penyokong PR sebenarnya, tetapi oleh kerana peringkat cabang sendiri bercelaru dan setiap JDM dibantu oleh orang luar Hulu Bernam mereka berasa segan dan malu untuk membantu jentera kempen PR. Semangat mereka kuat dan membara tetapi punah akibat perebutan jawatan yang tak seberapa. Mereka juga faham PR tidak membayar upah lumayan untuk kerja pilihanraya tapi sekurang kurangnya memberi mereka semangat dan saguhati berupa barangan parti seperti kemeja t dan topi adalah mencukupi tetapi hampas semuanya tak ada, Kalau ada pun hanyalah barangan lama lebihan dari PRK ditempat lain. Kemeja t bergambarkan calun bertanding pun tidak kelihatan. Adakah hal sebegini sengaja atau dibiarkan tidak diadakan???...amatlah malang bagi PKR tidak menggunakan tenaga anak2 muda ini dan membiarkan mereka menjadi pemerhatu dari jauh sahaja...mana dia Ketua Pemuda PKR yang sepatutnya mengambil inisiatif dengan menganjurkan program untuk anak2 muda yang bersemangat ini agar sama2 mengembeling tenaga untuk berhadapan dengan gerombolan UBN.
Malahan boleh dikatakan jentera AMK pusat dab Negeri kaku dan layu di Hulu Bernam. Cukup banyak kelemahan jentera PKR kalau hendak disenaraikan. Cukuplah apa yang dituliskan kerana lagi banyak ditulis lagi banyak pekung dan aib akan keluar dan terdedah. Dan yang nyatanya terdapat unsur2 kurang sihat dari beberapa kerat individu yang tidak menjalankan amanah yang diberikan dengan berkesan. Mereka juga dikelilingi balaci dan kaki bodek dan menyebabkan keberkesanan tumpuan menjadi terbantut. Mereka ini menjadikan PRK tempat mencari tambahan duit poket untuk memenuhi tembolok sendiri.......

Kesimpulannya walau pun jentera PKR ada dan kekuatan jentera PAS lebih menonjol tetapi pos mortem atau bedah siasat perlu dibuat oleh Pimpinan atasan PKR untuk menyiasat adakah perkara mensabotaj parti ini benar2 berlaku kerana dalam pengamatan saya yang marhaen iniperkara tersebut memang ujud walau mungkin tidak disedari oleh mereka. Jentera pilihanraya dibiarkan menjadi lemah sehingga kesaat saat akhir dihari pengundian. Makan minum pekerja parti hanyalah ala kadar sahaja hinggakan mendapat rungutan..aduuuuss....fikir2kan lah wahai Pemimpin atasan PKR!!!. Kalau lah takdir Allah ada lagi PRK selepas ini mungkin ada yang telah serik untuk membantu lagi. Pastikan lah pemimpin yang akan dilantik untuk mengetuai jentera PRK nanti adalah yang betul2 bersemangat dan tidak berkepentingan.....bagi pemimpin Cabang mungkin telah dibeli oleh Umngok tetapi pimpinan negeri yang lain juga perlu disiasat oleh Pimpinan PKR samaada perkara ini banar2 belaku. Kerana ada yang ketawa gembira bila Dato' Zaid di istiharkan kalah dalam pertarungan tersebut malah ada mesej yang dihantar keputusan ini khas untuk Tan Sri Khalid yang mereka panggil Sahak.....

Saya dan rakan2 berpendapat bahawa PRK Hulu Selangor ini telah digunakan oleh orang tertentu dalam PKR Selangor untuk menjatuhkan kepimpinan Tan Sri Khalid sebagai MB Selangor. Rangkaian mereka kuat tetapi mood dan kebangkitan rakyat juga semakin kuat. Andainya jentera pilihanraya kuat saya rasa Dato' Zaid pasti memnangi PRK Hulu Selangor ini. Pengalaman PRK Hulu selangor juga mengajar saya dan rakan2 beserta dengan Ketua Y team kami menjadi pejuang tulen yang bekesan. Terima kasih atas sokongan perbadi Naib Presiden Sdr. Mustafa Kamil Ayub, YB Suhaimi dan Zakaria dan Yahya Sahri disepanjang saya dan rakan2 melaksanakan tugas sukarelawan PRK....walau pun kami tahu selepas ini dah ada orang yang bersedia untuk menjadi MB Selangor. Juga PR Selangor juga wajiblah bersedia untuk PRU umum yang ke 13 kerana pihak Gerombolan telah sedia untuk mengambil alih Selangor dari Pakatan Rakyat dengan bantuan SPR...Lebih 300ribu pengundi baru akan didaftarkan untuk kerja kerja tersebut....TAK PERCAYA????....Tunggulah PROJEK TAWAN SELANGOR mereka!!!

Wallahualam

Lawan Tetap Lawan

SUARA RAKYAT SUARA KERAMAT

NEGARA DAN RAKYAT MALAYSIA SELAMAT TANPA UBN.


JIN BRABUS....

28 April 2010

KEDAH DALAM BAHAYA...????

Ex-PKR sec-gen says worse yet to come
By Neville Spykerman

SHAH ALAM, April 28 — PKR could lose up to five more lawmakers who are disgruntled with the party and are waiting for the right moment to announce their resignations, said Datuk Sallehuddin Hashim (picture).

The party has already lost nine lawmakers, including four MPs, in the past two years and suffered another blow last Sunday when it failed to retain the Hulu Selangor parliamentary constituency in a by-election. It now has 26 MPs.

“Those MPs and state assemblymen, who had been contemplating leaving the party, have all decided but are waiting for the right time to do so in view of their particular beef.” the former PKR secretary-general told The Malaysian Insider yesterday.

He said the five each had his own “trigger-point”, when asked if Sunday’s Hulu Selangor by-election defeat would be a catalyst for more defections from the party.

“If by ‘defections’ you mean elected representatives leaving the party, the expected loss of Hulu Selangor is an insignificant event.”

Sallehuddin pointed out that ’desertions’ among leader in the grassroots has been continuous since the early days of Datuk Seri Anwar Ibrahim’s second sodomy court hearings.

He said these leaders are activists that form the bulk of Anwaristas, who is 1999 formed Parti Keadilan — the forerunner of PKR.

He added that party elections in November will see more significant desertions.

According Sallehuddin the desertions will be “engineered” by a small group of leaders whom Anwar is beholden to for support in his quest for Putrajaya and his personal legal problems.

“These desertions are reflective of the grassroots desire to keep the original struggle rather than the narrow Anwar-centric path. Anwar’s neediness is turning them off.”

Apart from the lawmakers who all became independent, five state assemblymen — two each from Perak and Kedah, and one from Selangor — are also independents. A number of grassroots leaders have also left the party or joined Umno.

Sallehuddin who quite last January was seen at many of the press conferences called by former party members to announce their resignations.

The latest was on April 19, when Hulu Selangor PKR treasurer Dr Halili Rahmat announced his defection to Umno on the grounds that he had lost faith in the opposition party

Selangor PKR chief Tan Sri Khalid Ibrahim yesterday said those wanting to leave the party are welcome to go.

“I would prefer for them to defect now rather than later.” said the Selangor mentri besar, who was asked whether more defections were expected following the outcome of Sunday’s by election where Datuk Zaid Ibrahim was defeated by MIC’s P. Kamalanathan.

Khalid pointed out that PKR was not crumbling and managed to hold its own against the BN onslaught during campaigning.

He pointed out that ‘defections’ was common among all parties, where ordinary members leave or joined other parties, and not limited just to PKR.

His political secretary Nik Nazmi Nik Ahmad pointed out that Hulu Selangor was not the first by-election that PKR had lost and the party was not weaker just because of it.

“We have been losing by-elections all along but win or lose, genuine leaders will stay with the party.” said the Seri Setia state lawmaker.

http://www.themalaysianinsider.com

BETUL KE???


TERKINI KEDAH : TEMAN INGATKAN LAGI SEKALI...


LAGI SEKALI TEMAN INGAT MB KEDAH...TOLONG BUBARKAN DUN DENGAN SEGERA !!!

MEREKA DAH BERSIAP SEDIA...TUNGGU MASA SAJA !

JANGAN TUNGGU LAMA-LAMA...NANTI LAMA-LAMA...DIA DIKEBAS ORANG...!!!

ADA ADUN PR YANG TIDAK BOLEH DIPERCAYAI...MEREKA DAH BULAT MATA TENGOK DUIT...RM 20JUTA !! CASH !!!


pautan http://perakkume.blogspot.com/

KAPAL SELAM TAK BOLEH SELAM LAGI!!!!!
Pakar Perundangan Perancis, Mr.Joseph Breham Dijangka Tiba Di Malaysia Hari Ini Bagi Dapatkan Maklumat Kes Pembelian Kapal Selam Scorpene !!
Seorang anggota perundangan Perancis, Joseph Breham (foto), telah memfailkan aduan mahkamah di Paris berhubung skandal pembelian kapal selam kepada kerajaan Malaysia dijangka tiba di Kuala Lumpur hari ini. Misi Breham adalah untuk mencari maklumat lanjut bagi menyediakan kes berkenaan serta berjumpa dengan pertubuhan hak asasi manusia, Suaram, yang juga adalah anak guamnya dalam kes berkenaan.

Perjanjian yang menelan belanja berbilion dolar itu dimeterai oleh menteri pertahanan ketika itu (2002), Najib Razak yang kini PM Malaysia. Perjanjian itu dikatakan memberi komisyen RM3.7 billion kepada seorang sekutunya, Razak Baginda. Nilai pembelian itu adalah untuk memperolehi dua kapal selam kelas diesel - yang dibina oleh Armaris, sebuah anak syarikat firma pertahanan gergasi Perancis, DCN (Dulunya dikenali Direction des Constructions Navales) dan pemajakan kapal selam ketiga yang sudah bersara yang diusahakan oleh sebuah syarikat usahasama antara DCN dan firma, Sepanyol, Agosta. Breham, seorang daripada tiga peguam yang failkan kes berkenaan dengan pihak pendakwaan Perancis bagi pihak Suaram memberitahu Asia Sentinel bahawa mahkamah telah membuka siasatan awal dan akan menasihatkan anak guamnya berhubung langkah seterusnya. Breham, Renaud Semerdjian dan peguam utama, William Bourdon, memfailkan permohonan bagi menyiasat rasuah dan wang umpanan ke atas DCN pertama kali pada Disember dan failkan dokumen tambahan Februari lalu.

[Perkembangan terbaru ini, bakal menyebabkan Najib Razak, Razak Baginda dan Rosmah Mansor tidur tak lena dan bagai cacing kepanasan. Dua "kambing hitam" yang entah betul atau tidak dikorbankan iaitu Sirul dan Azillah bakal menghantui mereka. Inilah yang dikatakan sepandai-pandai tupai melompat akhirnya akan jatuh ke tanah jua. Mahkamah di Malaysia boleh mereka beli dengan wang ringgit, tapi kini mahkamah dari Perancis yang akan membongkarkan skandal ini.
Ia membuktikan perjuangan Najib belum berakhir. Namun, apakah beliau akan menggunakan sepenuh kuasa untuk menghalang?. Sesuatu yang lebih mengejutkan pasti akan terjadi selepas ini. Apapun, misteri pembunuhan Altantunya akhirnya akan terjawab selepas sekian lama menjadi tanda tanya dan misteri seluruh rakyat Malaysia seantero dunia].
MEB: apakah GLC masih mengejar konsesi Kerajaan?
MEB yang dibentangkan Najib baru-baru ini tidak banyak menekan pembangunan usahawan Bumiputera dan peranan GLC membangunkan usahawan Bumiputera.

Tidak wujud lagi kouta dan kerajaan hanya menjadi penyokong dalam bentuk penyediaan laluan teknologi dan pembiayaan. Kerajaan merasakan hanya ini adalah bidang yang perlu terus ditingkatkan seperti apa yang dikatakan oleh Menteri Di JPM Amir Sham Aziz yang juga merangkap Pengerusi MAPEN.

MEB juga tidak banyak menyentuh peranan-peranan GLC di dalam membangunkan usahawan Bumiputera. Di antara GLC yang terbesar seperti TNB, Telekom Malaysia dan Petronas contohnya, selama ini banyak yang mendapat khidmat sumber luar atau “outsourcing.

Yang ketara baru-baru ini seperti TM di dalam mengagihkan banyak atau hampir kesemua projek HSBB atau High Speed Broadband kepada firma Perancis Alcatel-Lucent, tiga firma China, Huawei Technologies, ZTE Corp and Fiberhome Technologies Group dengan nilaian RM11.3 billion.

Alasan mereka kerana tidak ada kepakaran tempatan. Persoalannya apakah semasa melobi projek ini dari Kerajaan dahulu mereka tidak bersedia dengan kepakaran?

Sukar dilihat di mana pemantauan dan kawalan Kerajaan di dalam isu-isu seperti ini. Wakil-wakil Kerajaan yang diamanahkan menduduki syarikat-syrikat ini seperti bisu dan “yes man”.

Malah yang lebih megeciwakan ada di dakalangan GLC bukan sahaja menjadi persaing kepada usahawan Bumiputera tetapi juga mereka ini bersaing dan berlumba-lumba di dalam mengejar konsesi Kerajaan.

Mereka juga terlibat di dalam perniagaan-perniagaan “non-core business” dan bersaing pula dengan anak-anak bilis kecil.

GLC kecuali Petronas tidak dilihat sebagai pencetus dan pemangkin malah mereka menjadi pesaing,mereka gagal bersaing di peringkat global dan lebih menjadi jaguh kampong.

Najib harus melihat hal ini dengan lebih telus dan dekat. GLC harus lebih tumpu kepada “core business”.GLC harus boleh bersaing di peringkat global dan konsesi Kerajaan tidak harus di monopoli oleh GLC.
Hanya Bertahan dan Berpecah : Faktor Kekalahan PKR di Hulu Selangor

Oleh Masdar Wahid

KUALA LUMPUR : Parti perasuah besar di Malaysia, BN kini berbulan madu selepas kemenangan mereka di Hulu Selangor dengan majoriti 1,725 undi walaupun membelanjankan jutaan ringgit selain dengan cara kotor dan jijik dalam Pilihan Raya paling tersebut.

Namun, apa yang pasti Pakatan Rakyat (PR), harus mengambil apa jua iktibar akibat kekalahan itu termasuklah faktor-faktor berikut.

Jentera PR tidak digerakan semaksima mungkin.

Parti Barang Naik, BN, yang memulakan kempen kotornya dengan mengaitkan calon PR, Datuk Zaid Ibrahim dengan arak, walaupun dibalas dengan penerangan ratusan ribu risalah oleh Angkatan Muda PKR bersama jentera Pakatan Rakyat tetap dilihat gagal.

Ini kerana tinjauan erapakatan.com mendapati ada beberapa buah kampung kecil langsung tidak menerima bahan kempen itu.

Anehnya, di kampung tersebut turut tiada bendera PKR selain jentera BN awal-awal lagi telah mendirikan bilik gerakan mereka.

Malah, di salah sebuah papan kenyataan di balai raya tersebut jelas menunjukkan risalah BN dengan propaganda fitnahnya jelas tertera di situ.

Perpecahan ahli PKR di Hulu Selangor

Selain itu, walaupun tindakan Dr. Halili Rahmat yang keluar parti tidak diikuti oleh orang rapatnya teermasuklah mereka yang bersamanya seawal tahun 1998 dulu, namun perpecahan yang wujud dikalangan ahli parti itu dalam kawasan Parlimen Hulu Selangor bukan lagi rahsia besar.

Sumber memberitahu, sekurang-kurangnya terdapat empat kem PKR dalam kawasan itu terutamanya selepas kemenangan PKR pada Pilihan Raya Umum (PRU) lalu.

Empat kem itu pula bukan sahaja mengadakan aktiviti mengikut kumpulan masing-masing malah wujud usaha untuk menjatuhkan antara satu sama lain termasuklah dalam satu mesyuarat beberapa bulan sebelum pencalonan Datuk Zaid Ibrahim.

Empat kem itu yang antaranya bergerak di bawah sekretariat tertentu, juga bergerak mengikut Cabang, Parlimen dan pemimpin tertentu sekaligus melumpuhkan jentara PKR dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) baru-baru ini.

Antara Ofensif dan Defensif

Turut menjadi faktor kekalahan PR pada kali ini juga ialah apabila jentera parti lebih bersikap defensif atau bertahan berbanding startegi ofensif atau menyerang seperti yang dilakukannya sebelum ini.

Ini terbuti apabila awal-awal lagi jentera BN melakukan serangan dan provokasi melalui bebarapa bill board dan kain rentang, sesuatu yang berbeza dari sebelumnya yang mana pihak Pakatan Rakyat lebih mendahului.

Bill Board itu termasuklah mengaitkan calon PR dengan arak, selain menggambarkan gabuang parti PKR, PAS dan DAP sebagai bermasalah yang diletakkan di jalan-jalan utama dalam kawasan Parlimen Hulu Selangor.

Kesimpulan

Walaubagaimanapun, PRK di Hulu Selangor sudah pun menjadi sejarah, tinggal lagi bagaimana PR mengambil iktibar dari kekalahan itu kerana jumlah majoriti 1,725 yang diraih oleh BN itu terlalu kecil jika dibandingkan dengan jutaan ringgit campur perbuatan keji yang dilakukan oleh mereka.

Malah, keputusan itu bolehlah disifatkan sebagai ‘kalah’ kerana jumlah keseluruhan undi BN jika dicampur dalam ketiga-tiga Dewan Undangan Negeri (Dun) dalam kawasan Parlimen itu seperti mana dalam PRU lalu adalah jauh lebih tinggi berbanding angka 1,725 itu.

Sebelum ini, BN meramalkan mereka akan menang kira-kira 5,000 majoriti dan angka 1,725 undi itu jauh lebih kecil selain bantuan Suruhanja Pilihan raya (SPR) yang memindahkan ribuan pengundi termasuklah ke kawasan Selayang yang dilihat bertujuan untuk memenangkan BN sepertimana yang didedahkan oleh Pengarah Pilihan Raya PKR, Fuziah Salleh.

Tetapi yang pasti, undi masyarakat Cina terhadap PR bukan sahaja terus mencatatkan peningkatan malah pastinya menjadi igauan ngeri buat BN menjelang PRK Parlimen Sibu Mei ini.

Untuk rekod, masyarakat Cina di Hulu Selangor terdiri daripada luar Bandar berbanding masyarakat Cina di majoriti kawasan Bandar dalam Parlimen Sibu yang pastinya membuatkan fakta ini mengganggu tidur Presiden Umno, Najib Razak.-Era Pakatan

27 April 2010

PAS Penang Selangor & Terengganu...cuba baca nie sat..

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgH9qnTBUJVrjZ-flTxVyJYsDXyX3n5pwRRb9sSM-bbIWfXrI4E-PAEouw_Po35ruKkgNj0wzkJqIzCPc6TjjKIKFjmpWFHZ_pdlmqTrTKip-C0rTSMAWH4zIR7EkH4e5YvSG2Qvn2fXtmj/s1600/jADUAL+pEMILIH.jpg
ini adalah senarai pengundi baru yg daftar melalui meja-meja yang dibuka
oleh parti politik. Dari apa yg dilihat BN memang konsisten dok daftar ahli-ahli baru nie
dan yg dok pulon buat kerja tersebut pujian harus di beri pada UMNO sebab
depa yg banyak dok daftar puak baaru nie..MCA MIC & Gerakan kira ada la sikit2...

tapi bab BN aku malas nak sembang lantak depa laa itu memang kerja depa
sapa rajin kira depa tuu la yg kaut hasilnya...

Sekarang aku nak ulas bab Pakatan Rakyat dimana aku tengok DAP memang the best
dok kumpul ahli-ahli baru nie... PAS & PKR nie tengok negeri...
contoh negeri Kedah kita dimana gerak kerja mendaftar nie boleh dikatakan
memberangsangkan sebab mereka banyak belajar dari gerak kerja DAP...tapi sedih cuba tengok
PAS Penang Selangor & Terengganu...macam malas ja nak buat kaedah nie
atau mereka ada cara dan teknik lain...kita kena ingat dari sini jugak kita dapat mencongak
arah pengundi2 muda dimana kecendorongan mereka..tapi benda basic camnie pon
kita tak mampu buat..macamana kita nak tahu semua tuuu...

jadi pakat2 pikiaq laa nooo....jangan dok rasa hebat sangat pie belajaq kat DAP tuuu
bukan orang lain pon geng seangkatan jee...jika tidak tak sah dok mimpi laa...

nie cuba baca tulisah bapak Aris Awang nie berkenaan hal ini..

MELAYU OH MELAYU

Beza antara MELAYU NAJIB dengan ORANG PUTEH OBAMA..

Melayu oh melayu...

Bangsa melayu ini kira rare breed lah. Zaman satu dunia sudah mengira2 soal akauntibiliti, kredibiliti, transparensi dan tah apa2 'ti' dan 'si' lagi...majoriti orang melayu masih seronok tang tu jugak.
Darjah kecerdikan juga tidak bertambah.

Sebab tu agaknya di Hulu Selangor masa pilihanraya lalu, pattern berkempen macam orang ulu. Masa teman ke sana tempoh hari, kebetulan teman pergi dengan seorang kawan yang berlatar-belakangkan pendidikan di USA.

Katanya, pilihanraya di USA tak macam ni. Mana ada poster mengarut banyak2 macam ni? Mana ada kempen tampal tempel jalan macam ni? Mana ada kempen bagi rasuah dan ugut macam ni?

Di sana katanya, pengundi nak tengok apa program parti atau individu yang bertanding. "Healthcare, education system, interest rates, insurance untuk penduduk, lesen pemilikan senjata, dasar luar negara dll yang mencabar minda." Kalau setakat rasuah bodoh bagi kain pelikat, batik, beras, sardin...zaman perang dengan Vietnampun dia orang dah tak guna. Tengoklah betapa jauhnya kita.

Keputusan undi BN wins but slips up on Chinese support yang menunjukkan betapa jauhnya disparity of thought and wealth telah mempengaruhi pattern pengundian bangsa2 di Malaysia. Orang melayu pada pengamatan teman akan terus dibiarkan mundur dari segi pemilikan harta, ekonomi dan ilmu pengetahuan. Akan terus disaji dengan hiburan dan akhirnya akan diruntuhkan dengan kerendahan moral.

Ada lagi pemikiran yang memisahkan agama dengan politik. Masjid hanya untuk tempat sembahyang sebagaimana kelab-kelab malam dan karaoke untuk nyanyian dan minum2. Maka institusi agama yang dipegang oleh golongan yang hanya bertaraf mediocre akan menjadi keldai suruhan orang yang tak tau apa2 tentang apa yang dipimpinnya. Yang menjadi mangsa ialah orang melayu yang terpisah dengan ilmu agama yang sepatutnya bersifat syumul.

Kalau orang aslipun sudah mempunyai kesedaran walaupun dirasuahkan dengan "Eagle" Hiburkan Orang Asli Dengan "Hotel Californ... maka di manakah agaknya tahap orang melayu di negara ini? Bak kata rakan teman Akal Budi, "Kalau harap orang melayu, Malaysiapun digadai."

Kemenangan Umno di Hulu Selangor pada teman adalah lambang kebodohan dan kedunguan orang melayu. Hidup penuh emosi dan tenggelam dengan nostalgia. Bilakah ini akan berakhir??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...