20 Oktober 2012

Panas ! Nie Dia Malaon... yang Gasak RM2.55 juta

Skandal penyelewengan RM2.55 juta di Bahagian Perumahan, Pejabat SUK Kedah tetap dibayangi UMNOOleh SAIBURI SUDIN

Saya beranggapan bahawa pembaca telah meneliti laporan Ketua Audit Negara 2011 berhubung penyelewengan RM2.55 juta yang berlaku di Bahagian Perumahan, pejabat SUK Kerajaan Negeri Kedah. Saya juga beranggapan bahawa pembaca telah mengikuti pendedahan oleh rakan sekerja SS iaitu Enggang Qadha bahawa orang penting di Bahagian Perumahan sendiri adalah individu yang terbabit, pernah ditahan reman oleh SPRM terhadap kes tersebut serta menunggu masa untuk didakwa di mahkamah. Tiga fakta penting yang dikaitkan dengan individu berkenaan ialah:

1) Dia adalah orang kuat UMNO peringkat Bahagian dan Negeri

2) Dia adalah sekutu rapat rapat SUK Kedah Dato' Rasli Basir

3) Dia adalah orang kepercayaan dan kroni kepada bekas MB Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid

Dia ialah Abd Rahman bin Mohd Saad, Ketua PSU di Bahagian Perumahan.
Dengan pendedahan ini maka ternafilah segala fitnah jahat dan dakyah media maya UMNO Be End bahawa penyelewengan dilakukan oleh 'Kerajaan PAS Kedah', sama ada anggota Exco, jauh sekali dilakukan oleh Menteri Besar.

Kesalahan MB tetap ada, iaitu terlalu mempercayai SUK bernama Rasli Basir dengan alasan tidak mahu mengganggu pentadbiran negeri oleh pegawai. Rupanya harapkan pagar, pagar khekah kepala tuan!
Abd Rahman Mohd Saad memegang dua watak penting, sebagai KCS dan ahli politik UMNO. Semasa BN, Mahdzir Khalid selaku MB telah memberi kepercayaan kepada Rahman dengan melantiknya sebagai Pengarah Urusan Permodalan Kedah Berhad.

Permodalan Kedah Berhad (PKB) diperbadankan pada 20 Januari 1994 di bawah Akta Syarikat 1965. PKB adalah subsidiari milik penuh Perbadanan Menteri Besar Kedah. Kegiatan utama PKB ialah di bidang pegangan pelaburan dan pembangunan hartanah. Ia mempunyai lima syarikat subsidiari dan enam syarikat bersekutu. Antara operasinya ialah pembinaan, pembangunan, hartanah, pegangan pelaburan dan pengurusan dana tabung amanah.

Di antara Ahli Lembaga Pengarah PKB yang lain ialah Dato’ Mahdzir Khalid, Dato’ Abdul Rahman Ariffin, Datuk Yaakob Hj Mohamad, Dato’ Ghazali Ibrahim, Dato’ Ahmad Sudin, Dato’ Bakri Hj Ali Mahamad, Dato’ Mohd Akhir Shafie dan Dato’ Arzmi Abdul Hamid. Kesemua mereka adalah pemimpin UMNO.

Sewaktu PRU12 PKB telah mengeluarkan wang tunai sejumlah RM300,000.00 pada 26 Februari 2008 dan RM200,000.00 pada 4 Mac 2008 untuk dana pilihanraya UMNO. Abdul Rahmanlah yang menguruskannya bagi pihak MB dan Pengerusi UMNO Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid.


Mahdzir dan Rahman yang menandatangani cek tunai & tandatangan untuk membukanya. RM200 ribu buat open cek, gilo ko apo? Gila kena kat hangpa.....

BANYAK LAGI BUKTI-BUKTI  BOLEH BACA  SKANDAL SUK & KRONI

Kantoi ! Spam Pengguna " sms Merdeka " Kerajaan salah guna telco

'K'jaan salah guna telco, spam pengguna'

Anggota parlimen Serdang Teo Nie Ching mendakwa tindakan syarikat telekomunikasi menghantar lima juta pesanan 'spam' sambutan hari merdeka melanggar Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan satu bentuk salah guna kuasa oleh kerajaan.

"Maklumat peribadi diberikan atas keyakinan kepada syarikat pembekal perkhidmatan telekomunikasi untuk mendapatkan perkhidmatannya, dan tidak harus diguna untuk tujuan lain tanpa persetujuan pemiliknya," katanya dalam kenyataan hari ini.

Teo merujuk kepada jawapan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan di parlimen bahawa kerajaan menghantar 5,782,000 khidmat pesanan ringkas (SMS) berhubung sambutan hari Merdeka melalui perkhidmatan Celcom, Maxis, DiGi and U-mobile.

Parlimen juga dimaklumkan bahawa ia melibatkan kos sebanyak RM332,599 tetapi ditanggung sepenuhnya oleh syarikat terbabit.

"Walaupun penghantaran SMS itu tidak menggunakan wang pembayar cukai, masih boleh dipersoalkan sama ada pembekal perkhidmatan telekomunikasi melanggar Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 yang dikuatkuasakan pada Jun tahun ini," kata Teo

Panas ! Skandal SUK Kedah Memang Dahsyat..!!!


Isu SUK : Utusan Tembak Peluru Tabur

Kalau UMNO nak pertahan Datuk Rasli, silakan! Kami nak dedahkan salahlakunya sampai UMNO pun akan mampoih sekali

Oleh : MATA KCS

Pada hari (kelmarin) giliran Utusan Malaysia(UM) milik UMNO pula memainkan peranannya mengeksploitasi isu desakan ahli-ahli majlis PBT Kedah supaya Setiausaha Kerajaan, Datuk Rasli Bin Basir meletakkan jawatannya.

UM mencipta isu baru kepada pembaca iaitu PAS lawan KCS.

Tujuan UM mencipta isu baru adalah untuk meraih simpati dikalangan pegawai tadbir negeri (KCS), ahli-ahli politik UMNO/BN maupun rakyat negeri Kedah kepada datuk Rasli. Di samping, rakyat akan menyokong UMNO/BN dalam PRU 13 akan datang. Adakah usahanya berjaya ataupun gagal, UM sendiri tidak pasti. Peranannya ialah menulis dan menyampaikan maklumat mengikut kehendak dan niatnya adalah penting.

Artikel yang ditulis tidak lebih seperti melepaskan tembakan peluru tabur, barangkali bertujuan untuk mengenakan sesiapa yang ada di lapang sasarnya.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Mobilasi Isu Pencabulan Akta 171, Basir Bin Ismail bahawa, sudah sekian lama rakyat tahu UM kerjanya adalah membuat fitnah, membuat laporan tidak tepat, provokatif serta menyelewengkan fakta.

Matlamatnya ialah memesong perhatian rakyat kepada tindakan ahli-ahli majlis, di waktu yang sama cuba menjadi batu api menghasut pegawai tadbir negeri (KCS) supaya bangun mempertahakan datuk Rasli yang semakin lemah dan tidak keruan.

Saya juga terfikir dari mana sumber penulis UM dapat maklumat yang mengatakan Pas lawan KCS. Apa guna Pas nak lawan KCS, sedangkan Pas tahu hampir 80 peratus KCS sokong tindakan ahli-ahli majlis melanyak bos (Setiausaha Kerajaan) mereka. Malah selepas ahli-ahli majlis mengadakan himpunan aman tersebut, ada pegawai tadbir negeri yang menjemput dan membelanja mereka minum di kantin Wisma Darul Aman sebagai tanda kepuasan dan kegembiraan amat sangat kerana bos mereka dilanyak.

Seorang pegawai tadbir negeri berkata, kalau boleh buat tiap-tiap minggu sampai Tok Li tersembang ke bumi. Memang patut buat macam tu, sebab terlalu ramai yang dia telah menginayai pegawai tadbir negeri yang bukan kroninya.

Basir menyelar UM,“kalau sekadar kutip maklumat di tepi longkang busuk ataupun di dalam parit, macam mana berita nak ada kualiti, buang masa pembaca saja. Lebih baik tulis perkara lain yang boleh memberi manfaat kepada para pembacanya”.

Katanya, matlamat ahli-ahli majlis mahu datuk Rasli meletakkan jawatannya. Selagi dia tidak letak jawatan, maka desakan akan kami teruskan dengan apajua cara dan pendekatan”.

Tindakan kami adalah berasas dan tidak perlu dipertikaikan oleh mana-mana pihak termasuk penulis UM. Ahli-ahli majlis PBT Pakatan Rakyat tidak dungu seperti ahli-ahli majlis UMNO/BN Kedah. Kami faham tentang undang-undang PBT, sebab itu kami berani lawan datuk Rasli.

Kini kami telah mendapat pelbagai lagi salah laku datuk Rasli kepada rakyat, pegawai tadbir negeri (KCS) dan kerajaan negeri sejak ia menjawat sebagai SFO (Ketua Pegawai Kewangan) hinggalah menjadi Setiausaha Kerajaan (SS). Kesalahan yang dilakukan perlu dibayar dengan perletakkan jawatannya.

Sesungguhnya rakyat Kedah, KCS tidak akan membiarkan beliau bermaharajalela di dalam kerajaan negeri demi kepentingan peribadi, keluarga, kroni dan UMNO/BN. Di bawah dipaparkan di antara salah laku datuk Rasli yang akan didedahkan kepada umum sedikit masa lagi. Mudah-mudahan pendedahan tersebut akan membantu UM menutup mulut busuknya rapat-rapat dan memberi tumpuan kepada isu lain yang lebih menguntungkan UMNO/BN.

Antara Salah Laku Datuk Rasli Yang Tidak Boleh Dimaafkan Oleh Rakyat Kedah, Pegawai Tadbir Negeri (KCS) Dan Kerajaan Negeri Kedah Ialah :-

(1) Pada tahun 2008 Datuk Rasli terlibat dengan rasuah di dalam projek pembangunan ibu pejabat baru Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSP).

Di mana, ketika itu datuk Rasli sebagai Pegawai Kewangan Negeri Kedah telah menyalahgunakan kedudukannya sebagai Pengerusi Perolehan Negeri Kedah dengan menaikkan harga pembinaan Kompleks Majlis Perbandaran Sungai Petani Kedah yang ditawarkan oleh kontraktor dengan harga RM40 juta kepada RM46 juta (kenaikan RM6 juta) tanpa persetujuan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah.

Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah ketika meluluskan pelantikan kontraktor pembinaan kompleks tersebut bersetuju dengan jumlah RM40 juta sebagai harga siling.

Tindakan Rasli ini tidak bersandarkan kepada mana-mana peraturan kewangan dan ia dilakukan sebelum projek dimulakan lagi.

Bagi menutup kesnya di siasat oleh SPRM, pada tahun 2010, datuk Rasli telah mengambil tindakannya meletak anak saudaranya, Puan Rozaina Binti Datuk Paduka Mohd Radzi sebagai Yang DiPertua Majlis Perbandaran Sungai Petani bertujuan untuk menghalang fail berkaitan projek pembanguan ibu pejabat Majlis Perbandaran Sungai Petani dari diserahkan kepada pihak SPRM.

Berdasarkan perilaku tersebut SPRM berhak menyiasat dan mendakwa Rasli di atas perbuatan rasuah
.

(2) Datuk Rasli dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Zakat Negeri Kedah telah bertindak tidak membahagi-bahagikan wang zakat kepada asnaf yang layak selama 3 tahun berturut-turut. Di mana, wang zakat terkumpul sebanyak RM 107 juta seolah-olah dihalang dari diserahkan kepada asnaf yang layak kerana bimbang penerima zakat akan mendapat nikmat di bawah pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah.

Walaupun wang zakat tidak agihkan kepada asnaf yang layak, datuk Rasli telah mengambil kesempatan di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Zakat Negeri Kedah 2012 mengeluarkan bonus Hari Raya Aidil Fitri sebanyak RM 1,000 dari wang zakat tersebut kepada setiap AJK Zakat Negeri.

Satu laporan telah disediakan oleh pihak tertentu untuk diserahkan kepada Seri Paduka Yang DiPertuan Agong selepas Baginda Tuanku berangkat pulang dari tanah suci Makkah Al Mukarramah.


(3) Datuk Rasli adalah satu-satunya Setiausaha Kerajaan Negeri yang bertindak menghalang kenaikan pangkat pegawai tinggi tadbir negeri. Di mana, beliau telah menghalang kenaikan pangkat Datuk Pengarah UPEN dan Datuk Ketua Pen. Setiausaha (Pentadbiran) ke Gred JUSA C. Sepatutnya kedua-dua pegawai tadbir negeri tersebut telah menikmati kenaikan pangkat sejak lapan bulan lalu.

Kejahatanya menyebabkan pegawai tadbir negeri yang lain tidak berpeluang naik pangkat dan mengisi gred N54, N52, N48 dan N44. Tindakannya dalah taktiknya untuk memberi peluang kepada anak, keluarga serta kroninya mengisi kekosongan jawatan tersebut apabila pihak yang berkenaan pencen.

Dipahamkan bahawa SPA akan membawa perkara ini ke pengetahuan Seri Paduka baginda DiPertua Agong.

Berdasarkan salah laku di atas, datuk Rasli tidak layak menjawat sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri. Perbuatannya amat memalukan sistem perkhidmatan awam negeri Kedah. Lain-lain salah laku akan dipaparkan di masa yang sesuai.

Terkini ! Dermawan Rahsia Untuk Musa Terbongkar


PARA DERMAWAN RAHSIA UNTUK MUSA – Kami Dedahkan Wang Sogokan UMNO Sabah!

Pada hujung minggu ini Perdana Menteri Malaysia Najib Razak mengatakan adalah “betul” bagi parti politiknya untuk menerima derma berjuta-juta dollar dari penderma yang tidak perlu didedahkan.
Empat tahun yang lalu Ketua Menteri Sabah, Musa Aman telah berusaha menafikan bahawa wang ini ada kaitan dengannya atau mempunyai sebarang kaitan dengan seorang yang benama Michael Chia.

Namun kini, Perdana Menteri telah terpaksa berhadapan dengan bukti-bukti yang menunjukkan bahawa wang itu dikaitkan dengan Musa. Musa seharusnya memohon maaf kerana telah menafikan adanya kaitnya dengan Michael Chia, dan dia juga harus memohon maaf pada Sarawak Report yang telah dituduhnya menerbitkan dokumen-dokumen palsu dan menyebarkan fitnah terhadapnya.
Beralasankan bahawa semua bayaran itu dibuat kepada UMNO telah termusnah kerana bukti-bukti bahawa Michael Chia telah juga membuat pembayaran menggunakan akaun-akaunnya kepada anak-anak Musa selama beberapa tahun mereka menuntut di luar negara.

Adakah pengajian anak-anak Musa di Australia itu ada kepentingan dan kaitan dengan wang UMNO?
Nampaknya Pengerusi UMNO Sabah itu bukan sahaja menggunakan wang itu untuk kepentingan politiknya (sebagaimana dia berikan sebagai alasan) lebih dari kegunaan peribadinya. Wang itu juga turut digunakannya untuk membiayai perbelanjaan ahli-ahli keluarganya.

Nampaknya BN cuba mengatakan bahawa kaedah yang digunakan oleh negara-negara bertamadun yang lain untuk mempastikan keboleh-percayaan tidak dipedulikan oleh BN, kerana kita boleh percaya pada mereka bahawa mereka tidak menerima sebarang wang rasuah!

Lim bersaudara mempunyai banyak lesen dan konsesi yang diterima mereka dari Yayasan Sabah yang dipengerusikan oleh Musa Aman (yang juga Ketua Menteri Sabah dan juga Pengerusi UMNO Sabah). Hasil-hasil kajian kami mendapati bahawa syarikat-syarikat Maxland Sdn. Bhd., Cergas Kenari Sdn. Bhd dikendalikan oleh Priceworth Industries Sdn. Bhd. dimana Andrew Lim merupakan ketua mereka. Lim juga merupakan pengawal dan pengendali bagi banyak syarikat pembalakan di Sabah.

Andrew Lim dan saudaranya Freddy Lim juga berada di sebalik agen-agen pembalakan Wayco Enterprise Ltd, yang berpangkalan di Hong Kong dan syarikat Hillywell Inc adalah pembayar berjuta-juta dollar ke dalam akaun-akaun UBS Michael Chia. Pembayaran-pembayaran ini telah ditimbulkan oleh pihak ICAC Hong Kong dalam siasatan-siasatan mereka.

Jika ianya bukan suatu kesalahan dengan berjuta-juta dollar yang didermakan kepada UMNO Sabah (yang dipengerusikan oleh Ketua Menteri Musa Aman) diterima daripada kroni-kroni pembalakan yang telah dianugerahkan lesen-lesen pembalakan dari Lembaga Pengarah yayasan Sabah (yang juga dipengerusikan oleh Ketua Menteri Musa Aman), kenapa pula Perdana Menteri membiarkan Sarawak Report menerbitkan semua ini?
Musa seharusnya mengumumkan mengenai para penyumbang dananya dan dia seharusnya merasa bangga bahawa UMNO Sabah mendapat faedah dari berjuta-juta wang sogokan untuk mendapatkan lesen-lesen pembalakan memusnahkan saki-baki hutan dara dan bahawa mereka gembira mengharapkan ketibaan wang yang cuba diseludup masuk ke Sabah oleh Michael Chia (yang mendapat banyak lesen pembalakan dan mempunyai banyak kereta mewah, telah banyak kali mengakui bahawa dirinya adalah seorang yang buta huruf dalam mahkamah).

Syarikat-syarikat yang dikaitkan dengan kroni pembalakan dari Sarawak, Ting Pek Kiing juga pernah menerima banyak lesen pembalakan dari Yayasan Sabah. Dalam pada itu, syarikat-syarikat lain yang dikaitkan dengan kroni ini juga turut bermurah hati menyumbangkan dana ke dalam akaun-akaun Michael Chia yang menjadi punca kewangan RM40 juta untuk dibawanya kepada Musa dalam tahun 2008.
Simon Ling Ding Dieng adalah sepupu Ting Pek Kiing yang juga rakan niaganya yang turut menerima lesen-lesen pembalakan, dan begitu juga seorang lagi kroni pembalakan yang bernama Ngui Ing Chuan.

Maka, tidak hairanlah bagi Ngui Ing Chuan dan anak Ting Pek Kiing, Peter Ting Sie Huong merupakan pemegang utama saham-saham dalam syarikat Borion yang telah menyumbang dana yang besar ke dalam akaun-akaun Michael Chia, yang kemudiannya dikeluarkan untuk dijadikan dana kepada Pengerusi UMNO Sabah, Musa Aman!
Edmond atau Admond Looh Boon Chai adalah Ketua pengarah Eksekutif dalam Java Industries sehingga 2010 dan merupakan penerima banyak lesen dari Yayasan Sabah menerusi banyak syarikatnya.

Looh juga merupakan pengawal atau pengendali banyak syarikat yang telah menyumbangkan banyak dana ke dalam jaringan syarikat-syarikat yang dikendalikan oleh Michael Chia bagi pihak Musa Aman (sebagaimana yang telah diakui). Pihak SPRM kini mempunyai bukti-bukti banyak pembayaran yang dibuat oleh syarikat-syarikat kendalian Looh, lagi pun Looh juga merupakan penerima banyak lesen pembalakan dari Musa Aman dalam kapasitinya sebagai Pengerusi Yayasan Sabah.

Sebenarnya banyak wang telah dialirkan dari syarikat-syarikat milik Looh ke dalam akaun-akaun Micahel Chia selama beberapa tahun dan semua mahlumat ini ada pada pihak SPRM!

Ini merupakan jawapan pelik Perdana Menteri pada hujung minggu ini:
“Setiap parti politik berhak menerima sumbangan politik,” katanya, katanya, sebagai menambah bahawa sumbangan politik dilakukan dengan cara yang betul
.
Perdana Menteri Najib enggan mengulas lebih lanjut punca kewangan itu dan turut menambah bahawa parti pembangkang juga menerima sumbangan dana politik. “Pembangkang juga menerima sumbangan dan mereka tidak mengisytiharkannya,” [New Straits Times]. Pengakuan-pengakuan sedemikian seharusnya diuji di mahkamah.

Sumber :  SR 
Kedahkini

19 Oktober 2012

Panas ! Pengakuan Bekas Amah Rais Yatim dakwa dirinya ‘orang kecil, biar tuhan balas’ ( Video )


 Jingga 13 akan mendedahkan rakaman video pertemuan dengan keluarga dan bekas pembantu rumah Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim, kata Koordinatornya, Fariz Musa.

“Kita akan dedahkan selepas buat laporan di Kedutaan Indonesia (berhubung kes ini),” katanya pada sidang media di hadapan pintu masuk pejabat Kementerian itu petang tadi.

Katanya lagi, video itu dirakam ketika wakil Jingga 13 melawat kampung halaman Robengah di Banjanegara, Indonesia sekitar Mac lalu untuk bertemu dan mewawancara beliau.

“Ketika wawancara, Robengah turut ditanya sama ada beliau pernah diperkosa Rais…beliau jawab, ‘saya ini orang kecil, biar Tuhan sahaja membalasnya’,” katanya lagi.

Robengah sebelum ini mendakwa diperkosa majikannya itu ketika bekerja di Malaysia, seperti mana laporan NGO Migrant Care pada 23 Julai 2007. Bagaimanapun, beliau kemudian menafikan dakwaan itu dalam satu surat pada 2007 .

Dalam lawatan itu, rumah baru Robengah yang didakwa bernilai kira-kira RM100,000, turut dirakam.

Terdahulu, Jingga 13 dalam kenyataannya mempersoalkan sumber kewangan Robengah untuk membina rumah berkenaan, sedangkan dia hanya dibayar gaji paling tinggi RM500 sebulan ketika menjadi pembantu rumah Rais.

Fariz bersama-sama lapan lagi ahli Jingga 13 tiba di pejabat Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan pada jam 3.30 petang tadi bagi menghantar memorandum berhubung dakwaan itu.

Memorandum itu, antara lain menuntut Rais menjawab sumber kewangan Robengah dan sama ada wujud korupsi sehingga Robengah dibiayai dengan cukup lumayan agar menarik balik pengakuannya sebelum ini. Memorandum berjaya diserahkan kepada Ketua bahagian Pentadbiran Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, M Janagarajan kira-kira jam empat petang.


Meh...kita layan dulu.....Aku orang kecil....engkau orang besar..........


Panas ! Projek Hina Islam Oleh MCA Disokong Oleh UMNO

Say no to hudud kata MCA kepada UMNO dan umno relek jer !Seremban, 09 Okt. – Makan Malam Mega yang dianjurkan oleh parti MCA Pusat dan Badan Perhubungan MCA Negeri di Padang Majlis Perbandaran Seremban (MPS), Seremban berlangsung meriah sekali.
Majlis makan malam bertajuk ‘Stability Above Chaos’ bertemakan UBAH – Say no to Hudud PAS, 

menarik seramai mungkin rakyat berbangsa Cina di padang tersebut. Anggaran kehadiran adalah seramai 10,000 orang atau melebihi dari sasaran target oleh MCA Pusat dan Badan Perhubungan MCA Negeri.
Pada PRU12 (2008), berlakunya tsunami politik apabila pengundi Melayu, Cina dan India telah menunjukkan protes melalui undi mereka dan berlakunya kemerosotan di dalam jumlah kerusi yang dimenangi oleh Barisan Nasional sebelum ini.

Namun, di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang mengantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi pada tahun 2009, lanskap politik itu kembali pulih dan berubah.
Majlis malam ini, disempurnakan oleh Dato’ Seri Utama Hj Mohamad Hj Hasan, Menteri Besar Negeri Sembilan.

Menyambut kehadiran beliau, Timbalan Ketua MCA Pusat merangkap Menteri Kesihatan Malaysia, Dato’ Sri Liow Tiong Lai dan Senator Dato’ Dr. Yeow Chai Thiam, Dato’ Siow Chen Pin, EXCO Kerajaan Negeri.

Menteri Besar di dalam ucapannya, mengingatkan hadirin yang hadir, bahawa walaupun BN menang tipis pada PRU lalu, ia bukanlah mengambarkan kerajaan BN adalah lemah. Kemenangan tipis tersebut, turut memberi gambaran bahawa kemenangan pembangkang itu menunjukkan perangai sebenar mereka.
Di bawah nama Pakatan Rakyat, mereka berlainan idealogi, DAP dengan prinsip politiknya, PKR hanya mahu melihat Anwar menjadi Perdana Menteri dan PAS yang dulunya memperjuangkan negara Islam, hari ini tunduk bisu dengan rakan parti yang lain.

Menurut Menteri Besar, rakyat negara dan negeri ini perlu melihat dan berfikir sebaik-baiknya kerajaan bagaimana untuk mentadbir, sama ada kerajaan yang telah terbukti membangunkan negara selama 55 tahun ini, ataupun mahu memilih kerajaan yang mengenepikan rakyat.

Ujar beliau, “ketika pilihanraya, kita perlu menolak pemimpin yang hanya mahu menang, tetapi tidak pandai mentadbir. Apabila diberi peluang mentadbir, ternyata mereka gagal.”
Tambah beliau, “kita perlu membuat pertimbangan yang wajar, kerana dengan pertimbangan yang wajar memberi masa depan yang lebih baik.”

“Orang Melayu negeri ini tidak akan mengundi DAP, malah mungkin tidak akan mengundi PAS. Apabila mengundi PAS, sama seperti kita mengundi DAP yang tidak menghormati agama Islam.
“Malah PAS boleh mengkafirkan UMNO, apa lagi kepada bangsa yang tidak menyokong mereka. Dengan slogan UBAH – say no to Hudud PAS, mengambarkan bangsa Cina juga memahami apa yang terselindung di sebalik agenda mereka.” katanya lagi.

Transformasi dari Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak turut membantu kepercayaan rakyat ini kembali kepada Barisan Nasional.


Sumber : KoG

Panas !!! Perkasa " Bangun dari Tidur "PERKASA: Haram umat Islam undi MCA

Kumpulan pendesak Melayu PERKASA hari ini membayangkan haram bagi umat Islam untuk mengundi MCA dalam pilihan raya ekoran kenyataan terbarunya berhubung hudud yang didakwa menghina Islam.

Setiausaha agungnya Syed Hassan Syed Ali berkata, walaupun PERKASA memutuskan untuk memenangkan BN dalam pilihan raya umum depan, tidak bermakna ketetapan itu tidak boleh berubah terhadap calon MCA.

"Soal Islam, tiada kompromi daripada PERKASA. Haram umat Islam dalam PERKASA memilih pihak yang menghina Islam," kata Syed Hassan (kanan).

"Sudah berkali-kali PERKASA ingatkan MCA supaya jangan hina Islam dan mana-mana pihak pun jangan sesekali politikan Islam. (Presiden MCA Dr) Soi Lek masih ada masa untuk tarik balik kenyataannya itu sebelum terlambat.

Syed Hassan berkata, walaupun anggotanya tidak akan mengundi PKR atau DAP, pasti terdetik di hati mereka ''pastinya haram bagiku memilih MCA kerana mereka menghina agama Islamku, jadi apa perlu aku keluar mengundi''.

Dr Chua semalam mendakwa seramai 1.2 juta rakyat Malaysia akankehilangan kerja sekiranya PAS melaksanakan hudud di Malaysia.

Memetik SMS oleh individu tidak dikenali, beliau menyenaraikan pelbagai industri yang didakwa akan terjejas, termasuk resort perjudian Genting Highlands, pusat pertaruhan dan rumah urut.

Apa tujuan Soi Lek?

Dalam kenyataannya hari ini, Syed Hassan juga membangkitkan persoalan tujuan kenyataan Dr Chua yang menyentuh isu sensitif itu sedangkan pemimpin veteran itu sudah lama bersama dengan "rakan Islam".

"Apakah kita mahu berlaku di sini? Umat Islam wajib pertahankan hukum hudud yang sebenar. Bukan hukum hudud ala PAS," katanya.


Menyentuh kenyataan Dr Chua itu, Syed Hasan membidasnya, hudud tuntutan Islam tidak akan membuatkan rakyat hilang pekerjaan, malah memberi banyak peluang pekerjaan.

Justeru, katanya lagi, Chua lebih baik berdiam diri kerana beliau didakwa tidak faham apa itu hukum hudud sebenarnya.

"Seorang bukan Islam adalah lebih baik tidak menyentuh hukum Islam lebih-lebih lagi di Malaysia," katanya melalui SMS ketika dihubungiMalaysiakini hari ini.

Syed Hassan juga mengingatkan supaya perkara sensitif tidak diusik, termasuk yang melibatkan agama bukan Islam, kerana ia pasti mendatangkan kemarahan pihak lain.

"Banyak terjadi di sesetengah negara luar, isu agama boleh jadi huru hara sehingga bunuh membunuh antara penganut agama berlainan." katanya lagi.-MK

Panas ! Misteri rumah mewah di Banjanegara Indo..?
Bekas amah Rais Yatim didakwa bina rumah RM100,000

KUALA LUMPUR 19 Oktober: Bekas pembantu rumah Menteri Penerangan, Komunikasi dan kebudayaan, Datuk Seri Rais Yatim didakwa hidup mewah hingga mampu membina rumah dianggar bernilai RM100,000 di negara asalnya.

Koordinator NGO Jingga 13, Fariz Musa mempersoalkan bagaimana Robengah, yang bekerja selama 8 tahun di kediaman Rais mampu membina rumah mewah di Banjanegara, Indonesia.

Sedangkan, katanya, gaji Robengah hanya sekitar RM300 sebulan, sebelum dinaikkan RM500 selepas beberapa tahun.

“Suami Robengah, Sukiman pula lumpuh sebelah kaki dan tidak boleh bekerja, malah mereka ada dua anak bernama Monica dan Tina yang masih bersekolah,” kata Fariz.

Dalam satu kenyataan media dikeluarkan semalam, Jingga 13 turut mendedahkan bukti gambar rumah berkenaan.

“Rakaman video Jingga 13 dengan Robengah juga menunjukkan sehingga kini beliau masih tidak bekerja,” kata Fariz.

Menurut Fariz, adalah tidak masuk akal jika Robengah tidak pernah menghantar wang kepada keluarganya sepanjang 8 tahun hingga mampu membina rumah sebesar itu, sedangkan jirannya memberitahu rumah Robengah sebelum ini sangat daif.

Robengah sebelum ini mendakwa diperkosa majikannya di Malaysia, seperti mana laporan NGO Migrant Care pada 23 Julai 2007.

Bagaimanapun, beliau kemudian menafikan perkara itu dalam surat ditandatangani bertarikh 7 Januari 2011, menyatakan beliau tidak menghadapi sebarang masalah sewaktu bekerja di Malaysia.

Dalam pada itu, Fariz mendakwa, surat yang muncul selepas empat tahun kes itu berlaku secara tidak langsung ‘menyelamatkan’ Rais daripada tuduhan itu.

“Adakah wujud korupsi sehingga Robengah dibiayai dengan cukup lumayan agar menarik balik pengakuan diperkosa oleh Datuk Seri Rais Yatim?”

“Justeru kami desak Rais dengan jujur dan bertanggungjawab jelaskan sumber kemewahan Robengah sehingga mampu hidup sedemikian rupa,” katanya lagi.

Sementara itu, Jingga 13 akan menghantar satu memorandum berhubung perkara itu kepada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan kebudayaan di Jalan Raja, Kuala Lumpur jam 2.30 petang ini.
-kd

Harap Bapak Rais jangan kabur ya? Kami mau datang ke kantor bapak petang ni jam 3 sore..
Waduh waduh bapaaaaakk!!! Bapak kene jawab doooonngg!!

Lagi berita di FB:

PENDEDAHAN ESKLUSIF!!! GEMPAR!!! PANAS BANGET PAAAAAAKKK!!

Sebelum bercerita panjang, aku nak tanya dulu Dato' Seri Utama Dr. Rais Yatim tentang gambar ni!! Gambar ni diambil di perkarangan sebuah rumah di BANJANEGARA , INDONESIA.

RAIS YATIM, ini rumah siapa ya? Waduh waduuuuuhh, kelihatannya mewah ya pak?! Aku bagi klu laaa, rumah ini milik seseorang yg pernah bekerja dirumah Pak Rais suatu ketika dahulu.. Klik sinihttp://bit.ly/RLaAbp untuk pendedahan esklusif

Pencacai lembUMNO tolong nafikan, kata je la umah ni umah korang supaya isu ni tak kemana.. Tolong laaaaaaaaaaaaaaaaaaa wahai pencacai

Komen: sapa pulak nak kena saman....ha..ha...

Umno Makin Lemah Punca Soi Lek Sanggup Hina Islam -Jui Ming
 Datuk Chua Jui Ming mengesa Datuk Seri Dr Chua Soi Lek memohon maaf kepada umat Islam kerana mengeluarkan kenyataan menghina Islam di dalam blog video dan Facebook.

Sebelum ini,Soi Lek yang juga Presiden MCA mendakwa seramai 1.2 juta rakyat Malaysia akan kehilangan pekerjaan sekiranya PAS melaksanakan hudud di Malaysia.

Soi Lek yang memetik satu SMS oleh individu tidak dikenali, menyenaraikan pelbagai industri yang terjejas dengan kehilangan pekerjaan sekiranya hudud dilaksanakan.

Jui Ming yang juga Naib Presiden PKR menambah Presiden MCA itu sepatutnya tidak mengeluarkan kenyataan sedemikian kerana Soi Lek sendiri tidak memahaminya.

“Dia dan pemimpin MCA sekarang semakin lebih keras ‘menyerang’ agama(Islam) dan saya pada hari ini menuntut beliau memohon maaf kepada umat Islam di Malaysia,” kata Jui Ming ketika dihubungi TVSelangor.

Tindakan ini ujarnya, disebabkan kegagalan pemimpin Umno memberikan penjelasan kepada Soi Lek sehinggakan sanggup mengeluarkan kenyataan tidak berasas berkenaan pelaksanaan hukum hudud.

“Pemimpin Umno kini semakin lemah dalam medan politik, Umno kini sudah tidak mampu memperjuangkan sesiapapun sehingga untuk partinya sendiri.

“Dalam keadaan ini, MCA sudah naik kepala terhadap Umno dan tidak peduli sekarang, keadaan Umno akan semakin lemah di masa akan datang dengan MCA berterusan menyerang Islam,” katanya.

Jelasnya, sehingga kini tiada seorangpun kalangan pemimpin Umno yang berani menegur sikap Soi Lek yang secara terang-terangan banyak kali memperlekeh agama Islam dan pelaksanaan hukum hudud.

“Umno sudah tidak ada pendirian sendiri untuk berhadapan dengan MCA dan membiarkan MCA menyerang agama Islam,”
katan
ya.

18 Oktober 2012

Kantoi !! Page FB JPJ kena tibai pasai AES...

Kalau hangpa nak tumpang komen di  SINIPanas ! Kerana Altantuya Najib Terpaksa Pertahan Musa Aman....???


Semalam Aku sembang-sembang di kedai kopi, lepas layan gusti di astro biasa lah ahli-ahli politik kedai kopi dok melabun pasai politik semasa.  Dalam dok sembang Pak Aus tuan kedai kata " Pasai apa tok Najib dok pertahan musa aman tentang dana asing bagi kat UMNO Sabah"  semua yang ada dok tang tu tengangga mulut..heh masing-masing tak tau nak jawab. 

Tulah...dia kata dari dok jengui facebook lanie...dia dok fikirk teori dia pasai kes Altantuya. Sambung lagi...cuba hangpa tengok sapa selamat najib kes bunuh tunya tentu ghani patail kan....hangpa kan taktau ghani dan musa ada sangkut adik beradik...jadi nak selamatkan musa tok najib dah kena ugut....betul jugak jampuk mat cop....hang pakai apa dok baca facebook lanie....pak aus jawab pakai ipad..... Jampuk zul....canggih jugak orangtua nie umuk dah 66 tahun pakai ipad...sambil belek iphone dia. Aku tambah semangkuk dan sokong memang betuii tu....depa kata tunggu apalagi  boh kasi kauu...dalam blog.....aku tambah kena tangkap hangpa jamin.........

Hangpa layan pulak sambungan cerita dibawah.......

RM40 Juta: Najib Didakwa Lindungi Musa


 Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak didakwa cuba melindungi Datuk Seri Musa Aman berhubung skandal wang RM40 juta kepada Umno Sabah, kata Ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai.

“Saya rasa tidak puas hati dengan jawapan yang diberikan khususnya berkaitan RM40juta dari Hong Kong ke Sabah.”

“Walaupun Nazri(Aziz) kata Pesuruhjaya Bebas Anti Rasuah Hong Kong (ICAC) sedang menyiasat tetapi apakah yang perlu dibuat oleh SPRM adalah wang yang diperolehi oleh Ketua Menteri Sabah dari Hong Kong adalah SPRM juga perlu siasat kerana ia melibatkan nama baik negara dan kerajaan,” katanya di lobi Parlimen.

Tegasnya, apa yang perlu dijelaskan kepada rakyat adakah wang berkenaan untuk Umno Sabah atau milik peribadi Musa yang juga Ketua Menteri Sabah.

Lebih dikesalkan, kenyataan Najib yang dilihat cuba memberikan perlindungan kepada Musa.

Pada tahun 2008, seorang ahli perniagaan Michael Chia ditangkap di Lapangan Terbang Hong Kong disyaki memiliki wang berjumlah RM40 juta.

Beliau turut dikatakan ‘rapat’ dan ‘mempunyai hubungan baik’ dengan Musa.

Tan juga tidak berpuas hati dengan jawapan yang dikemukakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Datuk Seri Nazri Aziz berhubung pertanyaan beliau pada sesi soal jawab Dewan Rakyat.

Soalan beliau berkait mengenai jumlah ahli-ahli Kabinet sehingga Adun yang sedang disoal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM).

Nazri menurut jawapannya menyatakan, beliau tidak boleh mendedahkan jumlah pegawai yang sedang disiasat oleh SPRM sebaliknya hanya boleh mendedahkan jumlah mereka yang didakwa.

Lagi berita lengkap disini   Skandal Musa calar visi Najib

Kedahkini

Panas ! Pakatan Sabah Beri Air Percuma..macam mana nie....


Pakatan Sabah tunjuk cara guna royalti minyak 20%

Pakatan Rakyat Sabah melancarkan belanjawan alternatif yang membayangkan bagaimana kehidupan rakyat berpendapatan rendah boleh berubah sekiranya negeri itu menggunakan dasar royalti minyak negeri 20 peratus yang dicadangkan mereka.

Setiausaha PKR Sabah Dr Roland Chia berkata, Putrajaya sekarang membayar royalti RM800 juta setahun (5 peratus) kepada negeri di bawah bayu itu dan peningkatan 15 peratus lagi akan menjadikan jumlah itu RM3.2 bilion

"Tahun lepas, belanjawan negeri RM4 bilion. Dengan tambahan royalti minyak, kita bercakap tentang RM7.2 bilion.

"Dana tambahan ini boleh disalurkan kembali kepada rakyat," kata Chia ketika dihubungi Malaysiakinisemalam.

Chia menjelaskan bahawa belanjawan alternatif itu bertujuan mempamerkan cadangan Pakatan untuk menaikkan pendapatan meningkatkan pendapatan boleh guna dan taraf sosio-ekonomi rakyat Sabah.

Antara lain, belanjawan itu juga menggariskan pemberian air percuma untuk 20 meter padu yang pertama seperti yang dilaksanakan di Selangor sekarang ini.

Panas ! Mahathir Bukan Cerdik Sangat, Suka Curi Idea Orang Lain - Ku Li


Tengku Razaleigh Hamzah meramalkan dalam pilihanraya umum ke 13 yang akan datang ini United Malay National Party akan menerima kekalahan lagi. Dari pemerhatian beliau pengundi bukan Melayu semakin menjauhkan dari Barisan Nasional atau lebih tepat lagi lari dari UMNO.Beliau dakwa ada kemungkinan Barisan Nasional dan juga Pakatan Rakyat tidak memiliki majoriti yang meyakinkan. Bila terjadi sedemikian, negara kita mungkin menghadapi krisis. 

Menurut Ku Li, hampir 90% peratus pengundi China bersedia untuk mengundi Pakatan Rakyat. Ada pengundi India yang telah kembali menyokong Barisan Nasional, tetapi majoriti masih bersama Pakatan Rakyat. Pengundi Melayu pula kini terbahagi kepada dua.

Ku Li, ahli parlimen Gua Musang semenjak 1974 dan juga bekas Menteri Kewangan Malaysia, menganggap pentabiran dibawah pimpinan Datuk Seri Najib Razak ini amat lemah dan tidak memahami krisis ekonomi global yang sedang melanda dunia sekarang.

Mengikut Ku Li pentabiran sekarang ini selalu berdulak-dalik - flip flop - apabila mengajukan sesuatu dasar. Dasar sorong tarik ini terjadi kerana banyak dasar-dasar ini tidak difikirkan secara masak terlebih dahulu.

"Mereka tidak peduli satu apa pun... tetapi mereka tidak ingin masuk penjara," Ku Li memberi kesimpulan terhadap pentabiran Najib Razak.

Ku Li, seorang bekas penuntut Malay College Kuala Kangsar (MCKK), berkata demikian dalam satu makan tengah hari bersama beberapa orang murid tua MCKK minggu lalu.

Mengenai isu hak royalti minyak, Ku Li dengan tegas menerangkan bahawa perjanjian antara Petronas dengan negeri-negeri jelas disebutkan hak royalti dan tidak ada fasal yang menyebut wang ehsan. Malah Ku Li amat berbangga kerana beliau sebagai Pengerusi Petronas 1974 telah bertanggung jawab membuat butiran perjanjian minyak ini atas arahan Tun Abdul Razak.

"Walaupun perjanjian ini dalam bahasa hukum-hakam tetapi amat jelas Petronas wajib memberi 5% kepada negeri dimana minyak ditemui."

Krisis tuntutan Kelantan terhadap royalti minyak ini hanya boleh diselesaikan jika Malaysia memiliki apa yang Ku Li namakan sebagai Mahkamah Perlembagaan atau Constitutional Court.
Beliau berpendapat telah sampai masa Malaysia mewujudkan Mahkamah Perlembagaan khusus untuk menyelesaikan isu yang berkaitan dengan perlembagaan seperti kedudukan Raja Raja Melayu, hak kebebasan rakyat , pilihanraya yang bebas atau tuntutan royalti minyak.

Kecekapan Ku Li ini sebagai pakar ekonomi dan Menteri Keewangan terbukti pada tahun 1979 apabila beliau telah berjaya mengambil alih kembali harta tanah Guthrie dalam apa yang dikenali sebagai 'the dawn raids'. Ketika itu Ku Li dilihat sebagai nasionalis ekonomi yang berjaya mengambil kembali harta negara yang telah dijarah oleh penjajah.

Mengikut lajenda politik Malaysia, Ku Li sepatut telah menang dalam pemilihan Presiden UMNO dalam tahun 1987 tetapi malangnya ketika pengiraan undi berjalan tetiba bilik menjadi gelap dan lampu leterik telah terpadam. Mahathir Muhamad telah berjaya menewaskan Ku Li dengan 43 undi apabila lampu terpasang kembali.

Ku Li tidak menimbulkan hal ini malah pertanyaan mengenai ' kes lampu padam' ini hanya akan dijawab dengan senyuman yang panjang. Ku Li enggan melintasi dilurah yang sama.

"Mahathir ini bukanlah cerdik sangat. Dia selalu menjalankan dasar 'ad hoc'. Selalu mencuri idea dan pandangan orang lain dan mengakui sebagai haknya," dakwa beliau.

"Dia curi-lah. Saya selalu melihat dia 'playing to the gallery'," kata Ku Li, menerangkan pandangan dan pengalaman beliau yang terkumpul selama 5 tahun bersama Mahathir Muhamad sebagai menteri.

Bila ditanya tentang Anwar Ibrahim Ku Li menerangkan bahawa dia hanya mengetahui Anwar sebagai aktivis belia. Walau pun mereka berdua belajar di Malay College tetapi mereka agak jauh bertelingah zaman.

Mengikut surah Ku Li, kali pertama secara rasmi dia dengar nama Anwar ialah dari Putera Muhamad anak kepada Raja Feisal dari Saudi Arabia. Ketika itu Ku Li sedang menjawat Pengerusi Bank Islam OIC. Putera Raja ini bertanya kepada Ku Li apakah patut Anwar Ibrahim dan ABIM ini dibantu oleh dana Yayasan Feisal.

"Sekarang Anwar sedang menjadi dilema kepada Najib. Ini mengikut lojik yang kita lihat. Saya yakin Anwar akan masuk penjara. Kalau Anwar bebas UMNO akan habis. Tidak dapat tidak Anwar akan dipenjara."

Ku Li merumuskan bahawa pentabiran pimpinan Najib Razak kebelakangan ini bukan sahaja lemah malah dalam huru hara. Mengikut pandangan Ku Li , Najib Razak sebagai Presiden UMNO terlepas peluang yang amat besar di Perhimpunan Agong UMNO yang baru berlangsung. Ketika mata dan telinga seluruh negara berpusat memandang ke PWTC, Najib tidak melaku-kan apa-apa terhadap Shahrizat.

"Shahrizat sepatutnya dibuang. Termasuk beberapa orang menteri yang nama mereka telah busuk ditelinga orang ramai. Tetapi Najib senyap membisu," katanya.

Panas ! Ini Dia Kroni PAS Yang Gasak RM2.55 Juta..???Kerajaan Negeri Kedah diserang isu pernyelewengan di Bahagian Perumahan, rupanya yang terbabit ialah orang kuat UMNO!!!!!!!!

1) Orang ini adalah Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Kuala Kedah (kini dilaporkan melepaskan jawatan) tetapi masih memegang jawatan ad hoc dalam UMNO.

2) Dia merupakan orang kuat bekas MB Kedah Dato' Seri Mahdzir Khalid.

3) Dia adalah KCS yang memegang jawatan penting di bahagian Perumahan Pejabat SUK dan pembuat keputusan dalam banyak perkara penting di bahagian tersebut.

4) Dia adalah orang kanan, rakan rapat dan kroni kepada Dato' Rasli Basir SUK Kedah yang didesak meletakkan jawatan.

5) Dia seorang yang tidak menghormati pihak berkuasa negeri, tidak pernah hadir ke pejabat Exco bila dipanggil oleh Exco berkaitan untuk urusan yang berkaitan dengan tugasannya. Kalau ada urusan Exco kena pi mengadap dia, bukan dia boleh dipanggil mengadap Exco.

6) Dialah orangnya yang bertanggungjawab dengan isu RM2.55 juta kepada 5 kontraktor yang tidak wujud 'melaksanakan projek' Taman Seri Gemilang, Flat seberang Terus, Taman Wira, Flat Alor Malai, Flat Simpang Kuala, Flat Seberang Terus, Flat Tongkang Yard dan Taman Kota Nelayan. (Seperti terkandung dalam laporan Ketua Audit Negara 2011).

7) Akibat dari dakwaan penyelewengan yang dilakukan di atas, dia telah ditahan reman oleh SPRM selama 9 hari dan akan akan didakwa oleh SPRM di mahkamah pada bila-bila masa.

Ini baru muqaddimah... pendedahan berikutnya ialah apa hubungannya dengan Mahdzir Khalid, isu pembinaan Kompleks MPSP, penyelewengan PKB, mengeluar duit tunai GLC untuk dana UMNO/BN dalam PRU12... semuanya akan kita dedahkan selepas ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...