18 Mei 2010

AWAS!!!! PRU13..TERUSKAN

Sibu – Politik Baru Terus Di Perkasa.

by Dr. Dzul

Ini adalah komentar ringkas saya tentang keputusan PRK Sibu.

Bagi saya samada pimpinan Umno/BN terima atau tidak kekalahan ini adalah tidak penting. Samada mereka mahu menunaikan pelbagai janji yang telah pun mereka tabur kepada pengundi di Sibu adalah urusan mereka.

Bagi saya yang penting adalah hakikat ‘Politik Baru’ kian terserlah. Saya tidak hanya mengatakan ini setelah kemenangan YB Wong Ho Leng yang mewakili DAP/Pakatan di Sibu. Saya tetap menyebutkan fenomena ini setelah kekalahan tipis Pakatan di Hulu Selangor. Ia tidak bersabit samada Pakatan memang atau kalah.

Antara ciri utama Politik Baru ialah rakyat dan pengundi tidak lagi mampu digula-gulakan oleh pihak yang berkuasa. Pengundi bertindak dengan maklmat. Media baru memerdekakan mereka. Pemberian saat saat akhir meskipun berjumlah jutaan ringgit tidak akan dinilai oleh rakyat/pengundi. Mungkin mereka mengambil segala pemberian tetapi mereka tidak jamin akan memberi undi kepada si pemberi kalau pun mereka itu Perdana Menteri atau Timbalan Perdana Menteri.

Ini jelas telah disaksikan di Hulu Selangor meskipun tidak merata kepada semua kaum etnik. Kaum Cina lebih tegas dari orang Melayu atau India disegi ini. Kelompok pengundi bandar atau pinggir bandar atau lebih tepat lagi yang memilikki maklumat dan informasi, lebih tegas pendirian mereka tentang hal ini.

Mereka menolak cubaan ’merasuah’ mereka di saat-saat akhir. Mendapat 48% undi bukan satu perkara mudah apatah lagi berdepan dengan sogokan lebih RM 100 juta. RM 3 juta SRJK (C) di Rasa Hulu Selangor dan RM 5jta di Rejang Park di Sibu akan terpahat sebagai tanda aras kekebalan pengundi dalam Politik Baru.

PRK Sibu sekali lagi menunjukkan fenomena kesedaran yang sama. Peningkatan undi kepada calon Pakatan bukan sahaja disaksikan di kalangan pengundi Cina, bahkan di kalangan Melayu-Melanau, walaupun sedikit. Saya berkempen 4 hari di Sibu merentasi semua kaum etnik dan mendapati yang di rumah panjang sekalipun sudah faham siapa yang berkhidmat dan siapa yang hanya beri benda dan wang ringgit pada waktu berkempen sahaja. Umno/BN gagal membawa kembali rakyat/pengundi di negara ini kepada garis dan amalan Politik Lama tajaan mereka.

Ciri kedua paling menggembirakan saya, mereka juga sudah mula mengerti akan nilai-nilai keadilan dan kesaksaman. Mereka celik dengan gelagat pimpinan yang membolot kekayaan negeri. Mereka juga tidak mudah ditakut-takutkan dengan ugutan dan ancaman.

Menakutkan pengundi Cina dengan negara Islam juga tidak semudah itu ditelan mereka. Bogey atau hantu itu tidak lagi mereka terima seperti zaman silam. PAS wajar memahami bagaimana untuk terus meruntuhkan tembok prajudis terhadap Islam dan parti Islam itu. Perjuangan Menegakan Keadilan Untuk Semua sebagai matlamat Syariat adalah konsisten dengan dasar Pakatan. Momokan ‘Satu Undi DAP adalah Satu Undi Untuk Negara Islam’ terkubur di Sibu!

Kini rakyat tahu bahawa masalah utama mereka tidak kian selesai sebab pemimpin tidak peduli dan tidak bersungguh untuk menyelesaikan masalah mereka. Kalau di Sibu jelasnya ialah masalah banjir, tanah, kemiskinan dan pekerjaan untuk golongan remaja.

Mereka telah sedar bahawa negeri mereka kaya tetapi mereka tetap miskin sementara pemimpin membolot kekayaan. Apabila Politik Baru sudah terbudaya dan capaian maklumat telah mula menular, tidak ada cara lagi gelagat buruk pemimpin mampu diselindungi dengan akta atau undang-undang.

Di Sibu amat mudah Pakatan dan DAP berkempen. Satu undi untuk SUPP adalah satu undi untuk TAIB. Bukan sahaja orang Cina suka dan faham slogan DAP ini, ia juga difahami oleh kelompok Melayu-Melanau yang sedang mengalami ’pencerahan’ akibat dari terdedah kepada maklumat dan Media Baru. Melayu-Melanau mengalami sedikit peningkatan undi. Malangya Iban masih ditakok lama.

Apabila DAP dan Pakatan menang di Sibu, meskipun tipis yakni 398 undi sahaja, ia tetap merupakan isyarat bahawa PRU ke-13 akan bakal menyaksikan pertandingan paling sengit dalam sejarah politik pilihanraya. Kita akan saksikan ’prelude’ atau muqaddimahnya dalam pilihnaraya Dewan Undangan Negeri Sarawak. Ingat bahawa Sabah dan Sarawak adalah ’fixed deposit’ BN yang sukar ditembusi dahulu.

Tegasnya, kejayaan calon DAP/Pakatan sekaligus menunjukkan bahawa pola dan landskap Politik Baru tidak pudar dengan kekalahan di Bagan Pinang dan Hulu Selangor.

Sebaliknya, Hulu Selangor dan Sibu membuktikan bahawa pola sistem 2-parti dan Koalisi semakin diperkasa yang sekaligus juga memperkasakan rakyat selaku pemilik utama kuasa di negara ini. Pimpinan BN masih belum faham fenomena Politik Baru ini dan masih dalam penafian untuk menerima realiti ’sistem 2-parti-koalisi’ sejak Mac 2008.

Mereka boleh menyalahkan pelbagai pihak termasuk calon dan jentera serta slogan yang tidak kreatif semacamana yang Najib kata dan lakukan post-mortem kekalahan mereka sehingga ke peringkat mikro. SUPP mendakwa mereka tak tahu mengapa pengundi tolak mereka. Malang. Mungkin Ketua Menterinya pun tak tahu kenapa BN kalah.

Tetapi andainya mereka masih tidak mahu faham tentang fenomena Politik Baru dalam era ’Pencerahan’ ini, maka mereka bakal diturunkan oleh rakyat dalam PRU ke-13 akan datang dan bakal menjadi pembangkang di Parlimen Malaysia.

Pakatan pula jangan selesa kerana jelasnya mereka juga tidak kebal dari ciri-ciri kebobrokan dan kebejatan Politik Lama, peninggalan debu-debu Umno dan pelbagai penyimpangan dari tuntutan ’Fitrah’ yang bersih serta integriti yang tinggi.

Apakah benar Politik Baru akan terus diperkasa?

http://drdzul.wordpress.com/2010/05/17/sibu-politik-baru-terus-di-perkasa/

PUNCA KELEWATAN..PROJEK TIPU SPR

Timbalan Pengerusi, Pengarah SPR Negeri Halang Agen Undi Pos Pakatan Rakyat

Oleh Dzukarnain Taib

SIBU 17 Mei - Ketua Undi Pos pilihan raya kecil Sibu bagi Pakatan Rakyat, Zaidi Ahmad menyanggah tuduhan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya yang mengatakan ajen parti itu yang menyebabkan kelambatan pengumuman keputusan undi pos semalam.

Malah Zaidi berkata pegawai SPR termasuk beberapa pengarah SPR negeri dan Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Omar yang sebenarnya menghalang tugas agen sah yang dilantik calon DAP, Wong Ho Leng untuk memantau dan meneliti undi pos.

"Timbalan Pengerusi SPR, Pengarah SPR Pahang, Pengarah SPR Wilayah Persektuan Kuala Lumpur memberi tekanan dan seolah-olah memaksa petugas kami yang menjaga peti undi pos supaya mengenepikan peraturan yang SPR buat sendiri dan memaksa petugas kami mempercepatkan proses pengunian.

"Sebenarnya SPR yang melanggar undang-undang mereka sendiri dalam keinginan untuk memenangkan calon Barisan Nasional," kata Zaidi ketika dihubungi Suara Keadilan.

Zaidi menjelaskan terdapat 2,808 undi pos yang mana setiap pengundi pos akan diberikan Sampul Keutamaan yang mengandungi tiga item iaitu Sampul A, Sampul B dan Borang 2.

Sampul A pula mengandungi kertas undi sementara Borang 2 adalah borang identiti pengundi pos.

Setelah pengundi pos memangkah kertas undi serta menandatanganinya ia dimasukkan semula kedalam Sampul A dan begitu juga Borang 2 yang telah ditandatangan.

"Berbanding undi biasa, undi pos amat teknikal sifatnya, sebab itu kami mengambil masa berjam-jam untuk meneliti dan memeriksa setiap undi pos supaya tidak berlaku penipuan. Kita mesti ingat peraturan SPR membenarkan pengundi pos membawa balik kertas undi pos dan timbul kemungkinan kertas undi tersebut dipangkah oleh pihak lain dan bukan pengundi pos tersebut. Kita mestu buat bantahan dan tolak mana-mana undi yang cacat dan disyakki undi hantu. Kita membuat kerja dalam kerangka peraturan dan undang-undang yang SPR buat bukan diluar peraturan. Jadi SPR kena hormat undang-undangnya sendiri dan tidak menuduh pihak lain tidak bertanggungjawab.

"Yang melambatkan ialah SPR kerana untuk membuat perjumlahan setiap peti undi pos mereka mengambil masa dua jam walhal ianya boleh dilakukan dalam masa 5 ke 10 minit sahaja. Mungkin kita perlu adakan kelas matematik asas untuk pegawai SPR yang bertugas semasa pilihan raya," kata Zaidi sinis.

Beliau juga membidas sikap SPR berusaha untuk menjadi rakan BN daripada menjadi sebuah badan yang bebas, telus dan adil.

"Kami ada hak sebagai sebuah parti yang bertanding di dalam pilihan raya kecil ini. Kalau SPR nak kerja 'cincai' lebih baik bagi saja semua undi pos itu kepada BN dan sememangnya sejak dulu hingga kini 98 peratus undi pos memihak kepada BN.

"Setiap peti undi ada seorang petugas kami yang jaga dibandingkan BN yang hanya hantar seorang agen untuk memantau 11 peti undi pos. Tetapi apabila keadaan sudah gawat bagi BN dan mereka melihat undi pos akan menentukan hidup mati mereka dalam PRK ini berduyun-duyun mereka hantar wakil yang hanya memakai pas agen yang difotokopi dan bukan pas yang sah tetapi SPR buat tak tahu," tegas beliau.

Pada PRK Sibu semalam Wong menang dengan majoriti 398 undi dengan mendapat 18,845 undi berbanding calon BN, Robert Lau Hui Yew yang memperolehi 18,447 undi manakala calon Bebas, Narawi Haron mendapat 232 undi. Jumlah undi rosak ialah 395.

BN menang undi pos dengan mendapat 2,323 undi manakala Wong mendapat 70 undi dan calon Bebas pula 36 undi.

17 Mei 2010

SPR JADI PELACUR AMNO

Apabila SPR jadi taraf "pelacur" UMNO


Setelah kemenangan di Sibu, pilihanraya seterusnya adalah di Kota Siputeh. Oleh kerana SPR telah melacurkan diri mereka kepada UMNO, maka kita mungkin terpaksa menunggu sebentar sebelum berlaku PRK di Kota Siputeh.


SPR telah meletakkan Speaker Kedah lebih rendah dari mereka. SPR sanggup menghina Dewan Undangan Negeri Kedah hanya kerana mereka mahu mendapat keredhaan UMNO dan Barisan Nasional.

Saya mencadangkan Pengerusi SPR supaya berhenti ambil gaji beliau dari Perbendaharaan Malaysia dan ambil gaji beliau dari PWTC. Kerana Pengerusi SPR tidak lain dan tidak bukan hanyalah taraf pelacur kepada UMNO dan Barisan Nasional.

Di Sibu pun nyaris SPR mahu menipu dan memenangkan BN dengan menerima kertas undi POS yang tidak dibuang (sejumlah 400 undi). Berjam-jam wakil PR bertekak dan bertikam lidah dengan SPR dan akhirnya wakil SPR terpaksa mengaku kalah.

Kalau undi2 tersebut diterima, BN akan menang dengan majoriti 70-80 undi. Mujur kita berkeras dan melawan sehingga SPR terpaksa mengaku kalah.

Saya yakin, pelacuran SPR terutama dalam kes Kota Siputeh bakal menjatuhkan lagi nilai UMNO di mata rakyat Malaysia. Inshaalah, SPR tidak akan boleh pergi jauh sekiranya mereka merelakan diri mereka dilacurkan oleh UMNO.

Sehingga hari ini, tiada sebab untuk SPR menolak arahan Speaker Kedah untuk mengosongkan kerusi Kota Siputeh.

Saya tak sabar untuk PRK Kota Siputeh ini kerana ia akan memberi peluang kepada orang Islam di Kedah mengundi samada mereka redha atau tidak kepada Judi Bola tajaan Najib Tun Razak. Kalau BN terus menang, ertinya orang Kota Siputeh redha dengan judi bola tajaan Najib Tun Razak ini.

Kasihan rakyat Malaysia kerana SPR mereka ditadbir oleh pelacur-pelacur politik.

Tulang Besi

I help u, u help me

Ahad, Mei 16, 2010
Najib kata : " I help you, you help me"... Akhirnya Dia Cabut Dulu...

Hello.... bro najib, lu pergi mana tadi... gua tak nampak pun lu kat Pusat Pengiraan Undi.... ha..ha..ha.... lu sudah lari balik awal ka....? Sebab lu sudah tau keputusan bukan...??? Tapi aaarrr... lu punya barua itu SPR bikin hati gua banyak panas... sebab lembab mengalahkan siputbabi nak umumkan keputusan, saja jer... buat macam tu sambil mencari jalan nak memihak pada lu.... pada gua memang cilakak betul barua2 lu itu, dan pada lu... diorang memang patuh dan setia macam setianya seekor anjing pada tuannya.


Walau apa pun, kuasa Allah dan hak rakyat takda siapa yang boleh menghalang, lu tabur lah beratus juta sekalipun, lu orang tabur... rakyat kutip... bezanya rakyat Sibu dah cerdik daripada rakyat Felda belaan lu itu..., kepala otak rakyat Melayu Felda masih dibelenggu dengan tongkat dari kera..jaan... sebab tu benggap terlampau... takut sangat nak buat perubahan. Kena rasuah sikit dengan wang hengget... terus kelabu mata.

Semalam... dah dua kali gua ucapkan Tahniah pada lu.... sebab gua konfiden lu (bn) boleh menang... apa taknya... last minit malam kempen pun lu dengan cabulnya umumkan lagi RM5juta bro... kat penduduk Sibu... perghhh... lu betul2 desperate bro.... lastly kalah jugak..., lu punya RM5 juta diorang tak pandang la bro.... lu gunakan ayat apa bro... semasa kempen malam terakhir kat Sibu...?

“I want to make a deal with you. Can we have an understanding or not?” Najib asked some 1,000 people who attended a public rally at the residential area.

“The understanding is quite simple. I help you, you help me,” said the Barisan Nasional (BN) chairman.


Gua tertarik dengan ayat "I help you, you help me"... kah..kah..kah..... akhirnya ayat tu jadi apa bro....???? Kesudahannya... lu pun senang jugak... esok (hari ini Isnin) lu tak payah nak isu Cheque seperti yang lu janjikan.... jimat dakwat pen lu... yang harganya sebatang berapa bro...????

Hello bro najib.... lepas ni nak buat PRK kat mana pulak....? Seronok jugak tengok lu orang tabur duit... lu mesti ada rekod kan... YB mana yang kritikal, yang nazak... so standby duit banyak2....

Minggu ni jer...., dua berita buruk buat lu... pertama Badminton - semua player malaysia terpaksa mengaku kalah pada China kerana takut kena peluk. Keduanya.... rakyat Sibu tak mau tolong sama lu... sebab diorang tau... lu cuba nak rasuah diorang dan lu adalah bapak judi negara... sebab orang yang suka kepada judi ni... salah satu sifatnya ialah menipu dan penipu.

Hello... bro najib... lu ada faham ka... apa yang gua nasihat kat lu..

Read more: http://www.ikutsukaakuisa.co.cc/#ixzz0o8l7vwsV

16 Mei 2010

SARAWAK BANGKIT....GO..GO...PRU13....GO...GOL BN!!!!

Tumbangnya Keangkuhan BN Di Sibu. Sarawak Bukan Lagi Simpanan Tetap BN.

Keputusan RASMI:

BN: 18,447
DAP: 18,845
Bebas: 232
Majoriti: 398.

Baru padan dengan muka UMNO BN!

Kita telah peringatkan jangan dilawan hukum Tuhan yang mengharamkan judi, tapi UMNO BN lawan jugak, akhirnya terkangkang di Sibu sekalipun Pakatan Rakyat sendiri melalui jalan sukar untuk mencapai kemenangan di situ.

Namun, kuasa Tuhan, sekalipun BN merasa begitu angkuh akan mencapai kemenangan di Sibu dengan lansung tidak menghiraukan panggilan kepada kebenaran dan keadilan, akhirnya dihukum di kerusi Parlimen Sibu.

Difahamkan majoriti pengundi Melayu yng menjadi penentu keputusan PRK Sibu telah menolak BN.

HIDUP PR!!!!!!

TANPA ada peluang untuk SPR dan BN melakukan keajaiban malam ini, DAP dijangka akan diumumkan sebagai pemenang pilihan raya kecil Sibu tidak berapa lama lagi. SPR tidak mungkin tergamak untuk menangguhkan pengumuman selepas kesemua peti undi termasuk peti undi pos yang menjadi penyelamat sudah pun dibuka.

Berbagai angka yang keluar dari undi pos yang menjadi pertikaian. Akhirnya angka tidak rasmi menyebut undi pos yang keluar mengundi dan dikira sebanyak 2,401 undi. Dari jumlah ini BN meraih (diberikan undi pos ini) sebanyak 2,287 undi manakala undi untuk DAP sebanyak 87 undi dan calon bebas diberi 27 undi.

Sekiranya dicampur undi pos 87 undi ini bermakna undi DAP sebanyak 18,657 undi. Manakala undi BN pula akan meningkat mendadak menjadi 18,267 undi. Ini bermakna DAP akan menang dengan majoriti sekitar 390 undi.

Jumlah majoriti itu satu yang lumayan dan ia mampu mengubat kedukaan penyokong dan ahli Pakatan Rakyat yang kalah kecil di Hulu Selangor dua minggu lepas.
9.24malam: Pemimpin DAP menuju ke Wisma Sanyan di mana undi pos sedang dikira.
Pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang ingin tahu apa yang menyekat SPR daripada mengumumkan keputusan pilihan raya kecil parlimen Sibu.

9.21malam: Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Yusof memberitahu Malaysiakini melalui SMS bahawa jumlah pemilih yang keluar mengundi mungkin melebihi 60 peratus.
Malaysiakini sebelum ini telah meminta beliau mengesahkan sama ada peratusan yang keluar mengundi adalah 59.86% seperti yang diumumkan oleh SPR sebelumnya.

9.10malam: Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga setiausaha agung DAP Lim Guan Eng dan pemimpin lain parti itu akan bergerak meninggalkan ibupejabat DAP.
Tetapi mereka bukan hendak ke pusat perjumlahan undi di Dewan Suarah, tetapi merancang untuk ke Wisma Sanyan, tempat undi pos dikira.

8.57malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP mendahului dengan majoriti 2,590 undi. Sehingga ini, 109 daripada 110 saluran telah dikira.
DAP - 18,570
BN - 15,980
Bebas - 201
Majoriti 2,590
Keputusan setakat ini tidak termasuk satu lagi saluran yang belum dikira dan 2,571 undi pos. BN dijangka memenangi 90 peratus undi tersebut tetapi adakah ianya mencukupi untuk menang?

SIBU BIKIN UPSET

8.14malam: Menurut keputusan tidak rasmi terkini, DAP terus mendahului dengan majoriti 3,279 undi. Sehingga ini, 99 daripada 110 saluran telah dikira.

DAP - 18,211
BN - 14,267
Bebas - 138

Majoriti 3,944
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...