05 Julai 2014

Rakyat Mersing Menderita Sudah Empat Bulan Air DicatuKetika penduduk Selangor merungut kerana ketiadaan air sambal menyalahkan kepimpinan kerajaan negeri baru0-baru ini, rupa-rupanya seluruh penduduk Mersing kesal kerana nasib serupa yang menyusahkan kehidupan mereka telah berlarutan sejak empat bulan lalu namun tiada pihak yang ambil peduli.

"Air dicatu selang sehari sejak empat bulan lalu di seluruh daerah Mersing. Rakyat telah membuat aduan dengan pelbagai pihak tetapi masing-masing hanya memberi jawapan sedang diusahakan.

"Sampai bila masalah ketiadaan air akan berlarutan di tempat kami? Janganlah nampak penderitaan rakyat di Selangor sahaja sehinggakan segala penderitaan yang kami tanggung selama empat bulan ini langsung tiada penyelesaian,” kata seorang suri rumah, Aishah Saidin dari kampung Air Merah.

Sambil menyifatkan masalah yang ditanggung rakyat Mersing sebagai satu seksaan, Aishah turut melahirkan rasa kesal kerana semua perumahan yang diduduki kakitangan kerajaan tidak terganggu dengan masalah ketiadaan air.

"Mereka tidak akan tahu kesusahan yang kami tanggung kerana kediaman mereka semuanya tiada masalah air. Ini bukan cerita rekaan tetapi satu kenyataan kerana ada juga saudara mara kami yang tinggal di kuarters kerajaan.

"Mereka dengan bangganya bercerita masalah air tidak pernah dilalui tetapi tahu betapa kami yang tinggal di rumah sendiri telah sekian lama menjadi mangsa ketiadaan air. Apakah ini wajar berlaku?" soal Aishah.

Lebih teruk lagi kata ibu kepada lima anak ini, khabar terbaharu yang sampai adalah catuan air akan dilakukan pada Hari Raya Aidilfitri nanti sebagai satu langkah penyelesaian sementara keadaan kembali pulih.

"Sepatutnya, masalah ini telah lama diberi perhatian. Cadangan mencatu air pada Hari Raya hanya akan memburukkan keadaan di samping menyusahkan rakyat Mersing.

"Masalah air di Selangor terus menutup membutakan mata pihak berwajib di Mersing. Masyarakat hanya nampak negeri pembangkang tidak bijak menangani masalah rakyat sedangkan kami di bawah negeri pentadbiran kerajaan sebenarnya lebih teruk keadaannya," kata Aishah. -

04 Julai 2014

PEMBULI JALANAN LEPASKAN TEMBAKAN SELEPAS DITEGUR #MalaysiaamanBerang ditegur, pemandu lori lepaskan tembakan

MIRI - Sepasang suami isteri berdepan situasi menakutkan apabila seorang pemandu lori sampah melepaskan satu das tembakan ke arah mereka selepas berang kerana ditegur memandu dalam keadaan berbahaya.

Dalam kejadian pada kira-kira 3,30 petang semalam di Jalan Kubur, Sungai Rait Bakam di sini, suami isteri itu bernasib baik kerana tempakan itu hanya terkena cermin kereta bahagian pemandu.

Ketua Polis Miri, Asisten Komisioner Gan Tian Kee berkata, suspek dipercayai menggunakan senapang angin buatan sendiri dan menggunakan guli sebagai peluru.

"Polis sedang memburu suspek dan berdasarkan gambaran mangsa, suspek berumur 20-an berambut panjang hingga bahu, bertatu di tangan dan lengan," katanya
kepada Bernama di sini hari ini.

Katanya berdasarkan laporan polis dibuat pasangan itu pada pukul 5.22 petang semalam, pengadu yang juga suami berumur 35 tahun mendakwa sebelum insiden tembakan berlaku suspek memandu lori dipercayai dalam keadaan mabuk dan laju sehingga hampir melanggar kereta pengadu dan menyebabkan kedua-dua kenderaan terhenti.

Beliau berkata, pengadu menegur sikap suspek yang memandu dalam berbahaya menyebabkan suspek naik berang lalu mengacukan senapang angin ke arah pengadu.

Tian Kee berkata, pengadu cuba menenangkan suspek dan pada masa sama cuba merampas senapang angin menyebabkan berlaku pergelutan.

"Sewaktu berlaku pergelutan isteri pengadu cuba meleraikan keadaan tetapi terkena tumbukan suspek menyebabkan dahi isteri pengadu lebam," katanya.

Menurutnya tatkala pasangan suami itu melarikan diri dari tempat kejadian, pemandu lori telah melepaskan tembakan ka arah mereka dan terkena cermin depan bahagian pemandu dan hanya menyebabkan cermin itu calar.

Tian Kee berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 33 Akta Senjata Api 1960 kerana memiliki senjata api tanpa permit yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun jika disabitkan kesalahan. - Bernama

KEDAH HARUS BELAJAR DARI MELAKA WALAUPUN ADA LAPANGAN TERBANG ANTARABANGSA TAPI TIADA PENERBANGAN KOMERSIAL ....KOS NAIK TARAF LAPANGAN TERBANG RM240 JUTA SIA-SIA!!!!Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka sepi

Satu lagi projek ‘gajah putih’ oleh Kerajaan Negeri MelakaPautan kekal imej terbenamMELAKA: Walaupun RM240 juta sudah dibelanjakan untuk menaiktaraf dan memanjangkan landasan Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka, namun sejak 15 Mac 2014 tidak ada penerbangan komersial yang beroperasi di sini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ayer Keroh (DAP), Khoo Poay Tiong berkata Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka kini sudah menjadi satu lagi projek ‘gajah putih’ oleh Kerajaan Negeri Melaka.

“Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada tahun 2010.

“Sebelum ini ada tiga penerbangan dalam seminggu ke Pekan Baru, Indonesia.

“Walaubagaimanapun selepas membelanjakan RM240 juta untuk menaiktaraf dan memanjangkan landasan lapangan terbang ini, sejak 15 Mac lepas, tidak ada penerbangan komersial yang berlepas dari lapangan terbang ini.

“Mengikut penjelasan kerajaan negeri di dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri yang lepas, kos operasi Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka pada tahun 2012 ialah RM3.6 juta tetapi pendapatannya pula hanya RM856, 594.

“Pada tahun 2013 pula perbelanjaannya adalah sebanyak RM4.1 juta, manakala pendapatannya hanya RM729,089,” kata Khoo.

Khoo menambah, walaupun beberapa bulan yang lepas ada syarikat penerbangan dari China menyatakan hasrat untuk mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka, tetapi sehingga ke hari ini masih tiada sebarang perkembangan mengenai perkara tersebut.“Baru-baru ini Kerajaan Negeri berunding dengan AirAsia dan FireFly yang berkemungkinan mereka akan beroperasi di sini.

“Walaubagaimanapun berdasarkan rekod sebelum ini, FireFly pernah beroperasi di sini tetapi menamatkannya selepas tiada sambutan.

“Kerajaan Negeri menubuhkan Melaka Air dengan menyewa kapal terbang dari FireFly, namun langkah itu juga gagal.

“Dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri, Kerajaan Negeri berkata Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka masih beroperasi dan digunakan sebagai pusat latihan penerbangan.


“Tetapi saya kata sebelum lapangan terbang ini dinaiktaraf dan landasannya dipanjangkan pun, lapangan terbang ini sememangnya sudah digunakan sebagai pusat latihan penerbangan.

RM240 juta boleh bina 6, 000 unit rumah kos rendah

“Kerajaan Negeri Melaka harus mengambil serius dan memikirkan bagaimana mengatasi isu ini,” katanya.

Khoo berkata adalah lebih baik RM240 juta itu digunakan untuk membina rumah kos rendah.“Dengan anggaran kos membina rumah kos rendah sebanyak RM40,000 seunit, dengan RM240 juta itu, Kerajaan Negeri boleh membina 6, 000 unit rumah kos rendah.

“Ia mampu menyelesaikan masalah perumahan untuk golongan miskin di negeri Melaka,” ujar beliau.

Khoo dalam nada sindiran mencadangkan Kerajaan Negeri membuka lapangan terbang itu kepada umum pada setiap hari Ahad untuk bermain layang-layang.

“Saya juga cadangkan agar diadakan pertandingan layang-layang peringkat antarabangsa.

“Sekurang-kurangnya ia mampu menarik pelancong ke negeri Melaka,” kata Khoo.Kerajaan Kedah Serah Fakta, Justifikasi Pembinaan Lapangan Terbang – Wahid


ALOR SETAR, 3 Julai – Kerajaan negeri Kedah telah mengemukakan fakta-fakta serta justifikasi berhubung cadangan pembinaan lapangan terbang antarabangsa di negeri ini kepada Unit Perancang Ekonomi (EPU), Jabatan Perdana Menteri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, walaupun masih terlalu awal untuk membincangkan perkara itu, pihaknya akan melihat dan membincangkan tentang bagaimana untuk merealisasikan cadangan itu.

“Ia (pembinaan lapangan terbang) memerlukan perbincangan lanjut tentang keperluan dan implikasinya. Bukan sahaja dari segi kewangan tapi tentang kewujudan infrastruktur lain sedia ada di Malaysia, juga perlu melihat dari segi konsep pembangunan bagaimana perlu dibiayai,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengadakan kunjungan hormat dan memberikan taklimat berhubung program pembangunan Rancangan Malaysia ke-11 (RMK-11) di pejabat Menteri Besar Kedah di Wisma Darul Aman di sini hari ini.

Sebelum ini, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata Kedah bakal memiliki lapangan terbang antarabangsa baharu di tanah seluas 600 hektar di Kulim yang akan merancakkan lagi pertumbuhan ekonomi di utara tanah air.

Mukhriz berkata cadangan itu dikemukakan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini selepas kerajaan negeri mendapati terdapat permintaan bagi pengangkutan udara disebabkan kemudahan di lapangan terbang antarabangsa di Pulau Pinang semakin terhad manakala keperluan kargo serta penumpang di masa depan pula bertambah.

Mengenai kunjung hormat hari ini, Abdul Wahid berkata EPU akan melengkapkan pengumpulan maklum balas dari setiap negeri berhubung program pembangunan RMK-11 pada Ogos ini.

“Kita adakan perbincangan lanjut bukan sahaja antara EPU dan kerajaan negeri, malah dengan kementerian-kementerian lain dan ini akan diteruskan hingga (RMK-11) dibentangkan di Parlimen pada Jun 2015,” katanya.

Sementara itu, Mukhriz berkata kerajaan negeri mengalu-alukan pendekatan yang diambil EPU yang mengadakan perbincangan dengan semua pihak berkepentingan seawal 18 bulan sebelum pembentangan RMK-11.

“Kedah sudah kemuka beberapa cadangan yang selalu kita selalu sebut iaitu tentang lapangan terbang antarabangsa, lebuh raya dan pelabuhan di Kuala Kedah dan lain-lain.

“Kita berminat dengan taklimat EPU mengenai RMK-11 dan kita nak selaraskan perancangan bagi Kedah supaya seiring dengan apa yang dirancang kerajaan pusat,” katanya.

03 Julai 2014

PANAS! KES BERI MAKAN KEPADA GELANDANGAN , NGO TEMPELAK KU NAN PAKAI UNDANG-UNDANG MANA

Pertiwi ketepi amaran Tengku Adnan, terus edar makanan percuma

TIADA apa yang lebih menggembirakan Munirah selain melihat gelandangan dapat menikmati sesuap nasi biar pun pelbagai pihak mencemuh usaha Pertiwi. Foto FAZRY ISMAIL, 3 JULAI 2014

Lagi...
Kami tidak didik gelandangan jadi pemalas - Pertiwi Soup Kitchen

ERTI sesuap nasi bagi seorang gelandangan yang mempunyai seribu satu cerita di sebalik 'pilihan' mereka untuk hidup melarat di ibu kota.

Pertiwi Soup Kitchen (Pertiwi) akan meneruskan program pengagihan makanan percuma kepada gelandangan di sekitar Kuala Lumpur seperti biasa di sebalik amaran Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang mahu mengenakan denda kepada penganjur-penganjur program sedemikian.

Pengasas Pertiwi, Munirah Abdul Hamid berkata, penggagihan makanan yang dilakukan sebanyak empat kali seminggu oleh organisasi itu adalah sejajar dengan ajaran Islam iaitu membantu orang susah dan tidak berkemampuan.

"Apa yang saya tahu, kami di Pertiwi tidak melakukan sebarang kesalahan (memberi makanan percuma kepada gelandangan) kerana sebagai orang Islam kita dianjurkan untuk membantu orang lain yang tidak berkemampuan.

"Saya memilih untuk membuat sesuatu yang betul mengikut ajaran Islam berbanding takut kepada amaran seorang menteri.

"Tambahan pula, Pertiwi dilancarkan oleh Menteri Wilayah Persekutuan ketika itu biarpun bukan Tengku Adnan tetapi pastilah program ini bukan satu program yang salah atau melanggar peraturan negara,” katanya kepada MalaysiaGazette sebagai reaksi kepada kenyataan Tengku Adnan hari ini.

Menteri Wilayah Persekutuan itu memberi amaran kepada badan-badan bukan kerajaan (NGO) seperti Pertiwi yang aktif menganjurkan program penggagihan makanan percuma kepada gelandangan dengan meminta mereka berpindah kawasan operasi yang selalunya di sekitar bandar raya dan segi tiga emas Kuala Lumpur, selewat-lewatnya Isnin ini.

Sekiranya gagal, NGO-NGO tersebut akan dikenakan denda.

"Saya tak rasa denda kepada penganjur adalah sesuatu yang betul di dalam hal ini.

"Tak tahulah bagaimana pendapat anda, tetapi setahu saya, apa yang kami lakukan adalah sesuatu yang betul dan tidak menyalahi undang-undang.

"Program akan dijalankan seperti biasa di kawasan-kawasan biasa," tambah Munirah lagi.

Pertiwi mengagihkan kira-kira 500 sehingga 750 pek makanan lengkap setiap malam Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad di kawasan sekitar Jalan Tuanku Abdul Rahman, Puduraya dan Masjid Jamek.

Selain itu, ia turut menawarkan perkhidmatan klinik bergerak dan dandanan rambut yang diusahakan oleh sukarelawan-sukarelawan Pertiwi.

Pertiwi dilancarkan pada 11 Mac 2010 oleh Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar ketika itu, Datuk Raja Nong Chik di Dataran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. - MalaysiaGazette

Read more:SUMBER

KU NAN DAH PANAS TELINGA!!!Tengku Adnan Tengku Mansor
1 jam ·


Saya ambil maklum rungutan rakyat & kawan-kawan berkaitan isu gelandangan yg saya bawa. Niat saya adalah untuk perbetulkan keadaan tapi jika ada yg membuat tanggapan atau persepsi berbeza maka saya bersedia untuk memperjelas dan beri penerangan tentang tujuan saya yg sebenar. Saya tak menidakkan usaha-usaha murni mana-mana pihak yg membantu gelandangan dan fakir miskin di ibu kota. Saya juga telah terbaca kata-kata kesat yg telah dilemparkan kepada saya. Saya nak maklumkan bahawa niat saya tak sedemikian. Saya harap masyarakat dan org ramai faham masalah yg sedang dihadapi. Niat saya nk jadikan ibu kota bersih. Untuk itu, saya sedia mendengar dan buat pindaan terhadap apa-apa yg perlu

PANAS! ANTARA KPN DENGAN MYWATCH SIAPA PENIPU?

Pautan kekal imej terbenam
R. Sri Sanjeevan ‏@SanjeevanSS 22 min

First IGP @KBAB51 lied in this issue till today he never met MyWatch to obtain evidence. @PDRMsia @malaysiakini


IGP berbohong, kata Sanjeevan

Pengerusi badan pemantau jenayah MyWatch mendakwa Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mengeluarkan kenyataan palsu kerana menuduh beliau tidak bekerjasama dengan polis berhubung siasatan mengenai salah laku polis.


“Beliau ini memang pelawak besar,” katanya kepada Malaysiakini.

Sanjeevan mengulas kenyataan Khalid yang turut mendakwa beliau enggan menyerahkan bukti ketika dikunjungi seorang pegawai.

Sanjeevan bagaimanapun mendakwa, tiada sebarang pegawai polis yang menemuinya berhubung dakwaan mengenai rasuah dan skandal seks.

"Itu terang-terangan satu penipuan... IGP sebenarnya yang enggan bertemu saya,” katanya lagi.

Dakwanya, beliau mengirim banyak surat kepada polis berhubung perkar aini namun Khalid tidak menjawab.

Terdahulu, Khalid berkata polis tidak pernah melindungi anggota yang melakukan kesalahan, dan menggesa agar siasatan berhubung kes seperti itu didedahkan kepada umum.

Polis: Sanjeevan yang enggan beri kerjasama
Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar mendakwa Pengerusi NGO MyWatch R Sri Sanjeevan tidak memberi kerjasama untuk membantu siasatan polis terhadap dakwaan anggota polis terlibat dalam kes jenayah.

Khalid berkata beliau telah menghantar pegawai kanannya untuk menemui pemimpin NGO antijenayah itu untuk menyiasat penglibatan anggota polis dalam kes jenayah tetapi beliau enggan menyerahnya.

"Kalau kita ada cukup bukti, kita tidak melindungi anggota kita. Pernahkah kita melindungi anggota kita dalam kes jenayah? Kalau ada bukti, kemukakanlah.

"Begitu juga dengan saudara Sanjeevan, dia selalu mendedahkan itu dan ini. Bila saya hantar pegawai kanan saya (untuk dapatkan maklumat), dia tak mahu bagi.

"Saya tak tahu dia nak bagi dekat siapa. Kita akan menyiasat apa pun aduan atau tohmahan. Kita akan ambil tindakan," katanya dalam sidang medianya hari ini.

Bagaimana Khalid tidak menyatakan bentuk kes jenayah yang cuba dibangkitkan oleh Sanjeevan apabila didesak oleh wartawan, sebaliknya meminta merujuk kepada laporan portal berita yang sering melaporkan mengenai pendedahan Sanjeevan (atas).

Khalid berkata demikian bagi menjawab soalan pemberita sama ada ada polis akan mengambil tindakan terhadap anggota polis yang didakwa terlibat dalam melindungi aktiviti jenayah kongsi gelap di negara ini.

Jejak anggota militan

Portal itu sebelum ini melaporkan pendedahan Sanjeevan antara lain dakwaan kekayaan luar biasa yang dimiliki oleh anak seorang pegawai kanan polis dan dakwaan ketua polis daerah Langkawi menerima rasuah.

Mengulas lanjut mengenai lima rakyat Malaysia yang terlibat aktiviti militan, Khalid berkata pihaknya sedang berusaha menjejaki mereka yang kini berada dalam dan luar negara.

"Mereka ini sangat merbahaya... Saya ingin tegaskan hal yang berkaitan dengan terorisme, Insya-Allah, kita sedang menangani. Kita juga bekerjasama rapat dengan pasukan keselamatan yang lain," katanya.

Menurutnya lagi, pihaknya mempunyai cara menangani aktiviti itu dan menegaskan "tidak memilih bulu" terhadap sesiapa sahaja yang terlibat dengan aktviti militan.


Khalid turut menepis dakwaan sesetengah pihak yang menyalahkan polis kerana tidak bertindak tegas terhadap jenayah kongsi gelap dan kegiatan perjudian haram.

Beliau berkata tidak seharusnya pihak polis dipersalahkan malah semua pihak bertanggungjawab menghapuskan jenayah itu.

"Tindakan kita berterusan, malah di Kementerian (Dalam Negeri) kita ada jawatankuasa khas untuk mengatasi perjudian haram," katanya. -M'kini

Terhot! Golongan pekerja profesional luar negara anggap Malaysia negara berbahayaGolongan pekerja profesional luar negara anggap Malaysia negara berbahaya

Kita sering diberi gambaran bahawa kadar jenayah di negara ini hanya soal persepsi oleh Menteri Dalam Negeri serta pihak polis.

Namun kita sedar situasi sebenarnya jauh lebih serius – malah bertentangan dengan gambaran yang cuba diberikan oleh pihak berkuasa di Malaysia

Sekiranya persepsi ini lebih mustahak bagi pihak berkuasa di Malaysia, mereka wajar berusaha lebih keras memperbaikinya kerana dalam keadaan semasa, Malaysia di kedudukan kurang baik mengikut pandangan pengunjung dari luar negara yang gusar dengan kadar jenayah di sini.

Menurut numbeo.com, kadar indeks jenayah di Malaysia iaitu pada paras 68.60 menyaksikannya berada di kedudukan ke-17 indeks jenayah sedunia 2014, di bawah Brazil dan Jamaica dan di atas Somalia, Zimbabwe, Colombia, Mexico serta Rwanda.INDEK JENAYAH BUKAN INDEK SAHAM

Bukan pencapaian yang boleh dibanggakan.

Menurut statistik, kadar jenayah di paras 50 boleh diterima, manakala paras 100 merupakan tahap yang terlalu tinggi. Kini, kita berada sedikit di atas paras yang boleh diterima itu.

Laman tersebut turut menyenaraikan indeks lain – indeks keselamatan, di mana ianya bertentangan dengan indeks jenayah. Lebih tinggi angkanya, lebih selamatlah negara tersebut.

Kita hanya mencatat 31.40 mata bagi indeks ini, berbanding 84.90 bagi Isle of Man, yang dianggap paling selamat di dunia dengan indeks jenayah pada kadar 15.10.

Untuk rekod, numbeo.com merupakan pengkalan data yang yang merekodkan sumbangan daripada orang ramai di serata dunia bagi melakukan analisa statistikal pelbagai isu.

Laman sesawang itu mempunyai halaman berlainan bagi situasi jenayah di bandaraya Kuala Lumpur, dan datanya memberi gambaran suram.

Berdasarkan persepsi para pengunjung ke laman tersebut dalam tempoh tiga tahun yang lalu, halaman tesebut menilai kedudukan pada paras 0 (rendah) dan 100 (amat tinggi).

Tidak mengejutkan, KL tersenarai di kedudukan sederhana bagi 13 perkara yang disenaraikan.

Contohnya, kadar jenayah pada paras 82.81 (mata), peningkatan jenayah dalam tempoh 3 tahun (85.96), kebimbangan akan dirompak (82.39), kebimbangan akan diserang kerana warna kulit, etnik atau agama (50.00), jenayah ganas seperti rompakan bersenjata (81.65) dan korupsi dan rasuah pada paras tertinggi 88.12.

Laman tersebut juga mempunyai ruangan komen, dengan ada di antaranya dibuat pada 2011. Kebanyakannya komen negatif yang dibuat orang tempatan serta expat (golongan pekerja asing professional) yang menetap di sini.

Salah satu komen dari Mr Andrew, seorang warga Amerika Syarikat yang berkahwin dengan orang Melayu. Dia berkata, setelah tinggal di Malaysia selama 15 tahun (di antara 1997 hingga 2012), dia mengambil keputusan pulang ke negara asalnya kerana bimbang dengan kadar jenayah dan kesesakan lalulintas di Malaysia.

“Malaysia pada mulanya bagai syurga namun saya menyaksikannya berubah.

“Keadaan lalulintas menunjukkan pemandu tidak lagi mengamalkan kewarasan dan tidak berupaya tidur malam akibat takut rumah mereka dipecah masuk pencuri. Kehidupan di Malaysia mula berubah bagi saya,” katanya di dalam komen yang dibuat dalam bulan Januari tahun ini.

Pada tahun-tahun terakhir sebelum berpindah, banglo Mr Andrew menjadi seperti sebuah kubu dengan dinding yang tinggi dan sistem keselamatan yang canggih.

“Saya bangun setiap hari dan risaukan tiga perkara – 1) saya atau isteri akan mati kemalangan jalanraya, 2) kami dicederakan di dalam rompakan di rumah atau akibat kemalangan jalanraya, dan 3) saya mungkin membunuh seseorang secara tidak sengaja di jalanraya,” katanya.

Beliau kemudian berkata “Bagi saya, sampai masa pulang ke negara asal. Malaysia masih menawarkan pengalaman menarik, tetapi ia telah berubah. Berhati-hati!”

Seorang lagi yang menggunakan nama “Fedupexpat” menegah pelancong atau pekerja asing profesional dari datang ke negara ini yang dianggapnya “biadap, rasis, korup, pengotor dan kedai makannya berbahaya kepada kesihatan.

“Saya pernah tinggal di Timur Tengah, AS, New Zealand dan Eropah, dan mereka ini memeranjatkan.

“Apabila sesuatu kerumitan berlaku, jangan harap anda akan dibantu pihak berkuasa,” ujarnya yang mendakwa telah tinggal di sini selama 15 tahun.

Inilah antara komen yang memeranjatkan di laman tersebut. Ada juga yang baik tentunya, seperti negara yang “peramah” dan mengalu-alukan kehadiran anda tetapi impaknya tidak serupa dengan yang bersifat negatif.

Dengan persepsi sebegini berlegar di atas talian, sudah tiba masanya pihak berkuasa menangani isu keselamatan di Malaysia. Jangan berdiam diri kerana bukan sahaja rakyat Malaysia yang kecewa, pengunjung juga kian mempersoal imej negara kita.

- See more at: http://bm.theantdaily.com/

02 Julai 2014

PANAS ! KERAJAAN PR SELANGOR UMUM BONUS SEBULAN GAJI...AKAN BUAT KERAJAAN PUSAT TERTEKAN!!!


KERAJAAN PR SELANGOR PIMPINAN TSKI "ZALIM" DAN "KEDEKUT PAHIT" ???? ... UMUMKAN SEBULAN BONUS UNTUK SEMUA KAKITANGAN AWAM NEGERI SELANGOR..Kerajaan Selangor mengumumkan pemberian bonus tahunan dan sempena sambutan Aidilfitri ini kepada semua kakitangannya, hari ini.

Menurut Menteri Besarnya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Exco Kerajaan Negeri Selangor bersetuju memberi bonus ekoran prestasi laporan kewangan negeri menunjukkan peningkatan.

"Exco negeri bersetuju beri bonus sebulan gaji ikut tempoh perkhidmatan bertarikh 31 Jun ini, sejumlah RM32.7 juta diperuntukkan bagi tujuan pemberian bonus ini.

"Keputusan ini dibuat kerana laporan kewangan negeri menunjukkan pertumbuhan kutipan hasil meningkat dari tahun 2013 sehingga 30 Jun 2014," katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Exco, di sini, hari ini.


KERAJAAN PUSAT PIMPINAN NAJIB RAZAK BELUM BUAT APA-APA KEPUTUSAN PUN .. TETIBA KERAJAAN NEGERI SELANGOR PIMPINAN TSKI DAH ISTIHARKAN AKAN BERI SEBULAN BONUS.

TERUK SUNGGUH TSKI NI KAN KAN KAN ??????? .. LANGSUNG TIDAK PEDULI NASIB KAKITANGAN AWAM DI NEGERI SELANGOR ... "KEDEKUT PAHIT" SUNGGUH???

TIDAK BERHATI PERUT LANGSUNG ... MASA NAK SAMBUT HARI RAYA AIDIL FITRI NI TSKI BAGI SEBULAN GAJI BONUS .. KALAU DIA BAGI APA MODAL LAGI YANG ANTI BELIAU NAK JAJA KATA TSKI KAKI KEDEKUT PAHIT TAHI HIDUNG MASIN?????

MASIH TAK BAIK LAGI KERAJAAN NEGERI SELANGOR PIMPINAN TSKI .. MASIH KEDEKUT PAHIT???? ~OK

BERITA BARU KELUAR....TIADA BONUS HANYA BANTUAN KHAS
FAHAM JE KAN....PENDAPATAN NEGARA MANA ADA LEBIHAN......

Penjawat awam terima RM500 sempena Aidilfitri

Najib Tun Razak - Foto Bernama

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan Bayaran Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 sebagai persiapan Aidilfitri kepada penjawat awam bagi Gred 1 hingga Gred 54.

Perdana Menteri turut mengumumkan Bayaran Bantuan Khas Kewangan RM250 kepada 684,000 pesara kerajaan bagi menghargai jasa, bakti dan perkhidmatan mereka.

"Pembayaran bagi bantuan khas itu akan dibuat pada 15 Julai ini," katanya dalam kenyataan di sini.

Bayaran Bantuan Khas Kewangan kepada penjawat awam dan pesara kerajaan ini membabitkan peruntukan kewangan sebanyak RM890 juta, katanya.

Kerajaan berharap bantuan khas kewangan itu dapat meringankan beban kewangan penjawat awam dan pesara bagi persiapan menyambut hari lebaran pada hujung bulan ini, katanya. - Bernama

GEMPAR! TEROWONG BAWAH TANAH DI JALAN IMBI RUNTUH ...PENYAKIT GANU DAH MAI KL!!!! GAMBAR2 KEJADIAN DILOKASI

BERITA DIKEMASKINI :

Kerosakan diperbaiki, pembinaan terowong diteruskan - DBKL

KUALA LUMPUR: Sebahagian daripada struktur terowong bawah tanah seliaan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di simpang empat Jalan Imbi, runtuh sedalam lima meter setelah berlaku mendapan tanah, dipercayai berpunca daripada paip air bawah tanah pecah.

Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Azizan Ismail, berkata tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian 9.30 pagi tadi, dan orang ramai dinasihatkan tidak melalui kawasan itu untuk mengelak kesesakan lalulintas.

Beliau berkata, terowong sepanjang 35 meter itu yang dalam pembinaan, mempunyai empat laluan kenderaan bagi mengurangkan kesesakan di simpang empat Jalan Imbi, dengan menghubungkan laluan kenderaan dari Jalan Pudu hingga menghala ke Jalan Tun Hussein.

Pihaknya juga telah meminta perkhidmatan monorel antara Stesen Hang Tuah ke Stesen Bukit Bintang dihentikan buat sementara atas faktor keselamatan selepas disarankan oleh pihak kontraktor projek terowong itu. Ini memandangkan satu daripada tiang monorel itu terletak berdekatan dengan tapak runtuhan.

"Kami risau tapak runtuhan berdekatan dengan tiang monorel akan runtuh dan menyebabkan monorel jatuh," katanya kepada pemberita di tempat kejadian di sini hari ini.

Azizan juga berkata, pihak bomba turut melakukan kerja menanda di sekitar kawasan yang retak berdekatan dengan tiang monorel bagi memantau keadaan runtuhan supaya tidak berlaku pergerakan tanah yang besar.

Sementara itu, jurucakap DBKL berkata trafik di Jalan Imbi dijangka akan meningkat pada sebelah petang berikutan kejadian tanah mendap itu.
Dalam reaksi segera kepada BERNAMA, Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Ahmad Phesal Talib berkata pembinaan projek terowong yang runtuh itu akan diteruskan dan dijangka akan disambung esok.

"Punca kejadian itu dipercayai paip air SYABAS pecah. Projek itu akan disambung semula dan pemantauan projek terowong itu akan dibuat secara berterusan dengan jurutera perunding dan DBKL," katanya.

DBKL juga sedang berbincang dengan syarikat Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk memastikan tidak berlaku litar pintas terhadap bangunan berhampiran termasuk pusat-pusat perniagaan di Bukit Bintang, hotel-hotel dan Ibu Pejabat Polis Kontijen Kuala Lumpur hingga bekalan tenaga terputus.

"Ini kerana terdapat saluran kabel elektrik TNB di kawasan terowong runtuh itu," katanya.

DBKL juga akan meneliti keadaan keselamatan di tempat kejadian runtuh itu dalam memastikan keselamatan pekerja membina terowong itu. - BERNAMA


Pautan kekal imej terbenam

Terowong bawah tanah di Jalan Pudu runtuh

KUALA LUMPUR: Sebuah terowong bawah tanah yang sedang dalam pembinaan di persimpangan lampu isyarat Jalan Imbi berhampiran Jalan Pudu di sini, runtuh menyebabkan laluan di situ jerlus sepanjang hampir 19 meter, pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.38 pagi itu, dua jentera bomba bersama 12 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Jalan Hang Tuah dikejarkan ke lokasi kejadian untuk kerja-kerja menyelamat.

Bagaimanapun, setakat ini tiada sebarang laporan mengenai mangsa terperangkap atau kemalangan jiwa dilaporkan. ~Berita Harian


Sebuah terowong bawah tanah dalam pembinaan runtuh akibat tanah mendap di simpang empat Jalan Imbi - Bomba


Pautan kekal imej terbenam

Masih berlaku runtuhan tanah kira-kira jam 12.20 tadi. Bomba arah SYABAS tutup aliran paip air bawah tanah.

Satu kesesakan teruk dilaporkan berlaku di Jalan Imbi - Jalan Hang Tuah di ibu negara bermula sebentar tadi.

"Berdasarkan maklumat awal yang diterima mendapan tanah yang mengakibatkan lubang besar berlaku di lampu isyarat simpang bersilang berhampiran sebuah kawasan pembinaan.

Ia turut menjejaskan perkhidmatan pengangkutan awam termasuk Monorail dan perkhidmatan bas.

Ini bukan kejadian kali pertama tetapi sudah beberapa kali.

MACAU SCAM, DUA LELAKI DITAHAN - MODUS OPERANDI PERANGKAP MANGSA TERLIBAT PERUBAHAN WANG HARAM

Modus operandi sindiket ini, akan mendakwa mangsa terlibat dalam kegiatan perubahan wang haram dan akaun mangsa akan dibekukan. Oleh kerana ketakutan wang mangsa dalam akaun akan dibekukan, mangsa akan pergi ke bank dan membuat transaksi pemindahan wang mengikut arahan sindiket ini yang kononnya ingin membantu menyelamatkan wang mangsa.

MACAU SCAM, DUA LELAKI DITAHAN

Kluang, 1 Julai – Dua lelaki dipercayai ahli sindiket penipuan Macau Scam ditahan dalam satu serbuan yang dijalankan polis kontinjen Johor di sebuah hotel di Bandar Kluang pada 28 Jun lalu.

Dalam serbuan yang dijalankan turut merampas beberapa peralatan yang disyaki digunakan dalam jenayah tersebut seperti modem, jalur lebar dan komputer riba.

Ketua Polis Negeri, Senior DCP Dato Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, sindiket ini menggunakan teknologi ‘Voice Over Internet Protocol’ (VIOP) dimana ia memaparkan nombor telefon rasmi bank-bank dan jabatan kerajaan dan mereka membuat panggilan dari pusat malah akan menyamar sebagai pegawai bank atau pegawai jabatan kerajaan untuk menipu mangsanya.

Kegiatan penipuan ini didalangi oleh sindiket warganegara asing yang menipu mangsa yang terdiri daripada rakyat tempatan dan luar negara.

KEJAYAAN MENUMPASKAN SINDIKET PENIPUAN “MACAU SCAM” — di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor (IPK) Johor Bahru.


KEJAYAAN MENUMPASKAN SINDIKET PENIPUAN “MACAU SCAM” DI DAERAH KLUANG

Bertindak atas maklumat orang ramai, pada 28 Jun 2014, jam 11.30 malam Polis Johor telah membuat serbuan di sebuah hotel, Bandar Kluang, dalam serbuan ini 2 (L) warganegara asing berumur 24 dan 25 tahun telah berjaya ditangkap serta merampas barang-barang berikut:

1) 47 unit modem
2) 3 unit printer pelbagai jenama
3) 6 buah komputer riba pelbagai jenama
4) 2 buah telefon bimbit pelbagai jenama
5) 1 unit internet transaction
6) 4 unit broadband
7) 20 helai kertas catitan
8) 1 unit ear set
9) 1 unit alat membaca
10) 16 unit telefon wireless
11) 4 keping kad ATM

Kejayaan ini merupakan satu lagi kejayaan PDRM Johor dalam menumpaskan sindiket penipuan Macau Scam di negeri ini. Kegiatan penipuan ini didalangi oleh sindiket warganegara asing yang menipu mangsa rakyat Malaysia dan warga Negara asing dengan membuat panggilan dari call centre dan menggunakan teknologi “Voice Over Internet Protocol (V.I.O.P)”. Sindiket ini menyamar sebagai pegawai bank atau pegawai jabatan kerajaan untuk menipu mangsanya. Teknologi V.I.O.P digunakan bagi memaparkan nombor telefon rasmi bank-bank dan jabatan kerajaan

01 Julai 2014

PANAS! SAMSUL ISKANDAR BERCAKAP BAGAI MACAI UMNO!!!


FAEKAH HUSIN BELASAH LUMAT LUNYAI KETUA AMK KERANA DESAKAN AGAR TSKI LETAK JAWATAN SEBAGAI MB SELANGOR TERSEBAR LIGAT DI ALAM MAYA.
Desakan Ahli Parlimen Bukit Katil, YB Shamsul Iskandar Mohd Akin yang juga Ahli Biro Politik KEADILAN untuk YAB Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim meletak jawatan sebagai Dato’ Menteri Besar Selangor adalah satu tindakan yang melangkaui arahan Ketua Umum KEADILAN, Dato’ Seri Anwar Ibrahim agar pemimpin parti berhati-hati dalam mengeluarkan sebarang kenyataan mengenai jawatan Menteri Besar Selangor.

Samada beliau sedar atau pun tidak, arahan yang diberikan oleh Ketua Umum tersebut dikeluarkan sebaik sahaja beliau secara membuta-tuli membuat dakwaan bohong tentang wujudnya kesepakatan dalam Pakatan Rakyat untuk menggantikan YAB Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim sebagai Dato’ Menteri Besar Selangor.

Selain singgungan terus yang dibuat oleh Ketua Umum sebaik dakwaan bohong itu keluar, Pesuruhjaya PAS Selangor, YB Iskandar Samad pula telah membuat kenyataan balas kepada Ahli Parlimen Bukit Katil tersebut dengan kiasan bahawa PAS tidak pernah menyerahkan kepada pemimpin lain dalam Pakatan Rakyat bagi membuat keputusan bagi pihak parti itu.

Kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkan oleh YB Shamsul Iskandar ini secara dasarnya telah mencarik kesepakatan dalam Pakatan Rakyat dan merosakkan imej KEADILAN di mata rakyat.

Sewajarnya beliau tahu batas dan kaedah yang harus digunakan sebagai anggota Biro Politik parti. Apatah lagi kenyataan secara terangan bertujuan menyerang dan memburukkan imej rakan kepimpinan beliau dalam Biro Politik sendiri, iaitu YAB Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid.

Jika hujah YB Shamsul Iskandar bahawa YAB Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid harus mengambil tanggungjawab moral untuk melepaskan jawatan Menteri Besar, bagaimana pula halnya dengan YB Dr. Daroyah Alwi? Bukankah beliau juga kalah dalam pertandingan Ketua Cabang Kapar? Adakah YB Dr. Daroyah juga perlu melepaskan jawatan Exco Kerajaan Negeri Selangor hanya semata-mata kalah dalam pertandingan Ketua Cabang?

Bagaimana pula halnya dengan Ketua Umum dan Presiden KEADILAN sendiri yang tidak mempunyai apa-apa jawatan di peringkat cabang? Wajarkah kredibiliti mereka untuk memimpin parti dan menjawat jawatan sebagai Ketua Pembangkang dipertikaikan hanya semata-mata tidak berjawatan di cabang?

Dalam hal ini saya kira YB Shamsul Iskandar perlu objektif. Sebagai peguam, beliau sepatutnya telah sedia maklum tentang legitimasi yang diperlukan untuk menjawat jawatan Menteri Besar. Janganlah kerana keinginan yang teramat sangat untuk mengampu langsung mencampakkan dirinya ke ruang kebodohan undang-undang.

Wajarnya YB Shamsul Iskandar bermuhasabah diri tentang prestasi beliau selaku Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Felda di Selangor sebelum ini. Dengan laporan kerja yang tidak pernah diterima oleh pentadbir negeri, wajarkah beliau mempersoal kredibiliti seorang Menteri Besar yang telah terbukti keupayaannya di mata rakyat? Beliau harus jawab!

FAEKAH HUSIN
PEGAWAI PENYELARAS DUN PELABUHAN KLANG

PANAS! MH370: PENYIASAT MAT SALEH PUN CAYA KUASA MISTERI PULAK


Campurtangan Kuasa Misteri Mungkin Punca #MH370 Hilang?

oleh...Kepala hotak Nurul Asyikin

Korang percaya pada kuasa misteri? Aku percaya. Sebab aku percaya alam ghaib wujud. Jadi tak aneh kenapa aku percaya kuasa misteri wujud. Cuma aku tak percaya bahawa kuasa2 misteri ini akan menganggu dunia manusia. Melainkan, kita yang ganggu dia terlebih dahulu.

Kalau betul la yang kehilangan MH370 bukan angkara ;

SABOTAJ

KENA BOM

KENA CULIK

TERHEMPAS

Maka campurtangan kuasa misteri mungkin jawapannya.

Oleh kerana kepakaran manusia terhad, maka tak aneh juga kenapa kita tak boleh nak perjelaskan kewujudan kuasa misteri tersebut saintifik.

Tapi persoalannya, betul ke kehilangan MH370 secara misteri adalah disebabkan kuasa ghaib? Ke kita jek yang tak dapat nak mencari2 jawapannya lagi? Ke kita aje yang belum menemui lokasi tempat ia terhempas disebabkan kita mencari di kawasan yang salah? Ke ada orang yang sengaja sorokkan maklumat?

Boleh jadi nak tutup kecuaian sesetengah pihak maka mereka me-reka2 alasan untuk tutup kepincangan sendiri.

Dan sampai sekarang kalau korang semua perhatikan, BOEING sepatah haram tak komen.

Kenapa? Kapal terbang BOEING yang terlibat dalam skandal nahas bukan satu dua. Tapi berturut2 dalam 2,3 tahun kebelakangan ini.

Cuba fikir, kenapa BOEING berkelakuan macam orang yang tak bersalah langsung dalam hal neh? Dan cuba fikir kenapa tuduhan terhadap kapten MH370, Zaharie kembali dibangkitkan oleh media2 antarabangsa?

KEJADIAN KEHILANGAN MH370 MUNGKIN AKAN HILANG INGATAN DARI RAKYAT MALAYSIA SELEPAS 90 HARI.....BIASANYALAH........TAPI DAH LEBIH 100 HARI.....
KEPRCAYAAN KARUT NIE DAH TAK BOLEH PAKAI.....MUNGKIN DISEBABKAN MEDIA SOSIAL PUNYA PERANAN.......KES MH370 MASIH HANGAT DIBINCANGKAN!!!!!!!!!!!

TEORI YANG MASIH HANGAT DI MEDIA SOSIAL....

Sharifah Sofia Syed Rashid

Panas Terkini Penumpang dan Anak Kapal MH370 disembunyikan:

Sekali lagi maklumat bocor. " Tolong selamatkan mereka. Mereka masih hidup dan selamat " itu laporan terbaru yg dilaporkan oleh penyiasat.

Pasukan penyiasat antarabangsa dilaporkan sedang melihat semula kemungkinan bahawa penerbangan Malaysia Airlines pesawat MH370 mungkin mendarat di satu lokasi tertentu dan tidak berakhir di Lautan Hindi.


Laporan New Straits Times yang memetik satu sumber tidak dinamakan menyebut, ia merupakan antara kemungkinan yang sedang diteliti memandangkan pencarian yang dijalankan sehingga hari ini masih belum menemui sebarang serpihan pesawat.Kemungkinan besar juga pesawat MH370 yg hilang dari radar tersebut telat dipandu secara " autopilot " dan lokasi pertama pendaratan MH370 mungkin berada di Diego Garcia sebelum dipindahkan dilokasi yg dirahsiakan.

Bagaimanapun, pencarian di selatan Lautan Hindi yang telah melebihi 100 hari ini masih perlu diteruskan, kata sumber tersebut dalam laporan NST. Kita akan meneruskan misi SAR pencarian di Lautan Hindi bermula bulan Ogos ini.

Sangkaan bahawa ia mendarat di satu tempat itu tidak mustahil kerana kami masih belum menemui sebarang serpihan yang mungkin berkaitan dengan MH370.Bagaimanapun, kemungkinan bahawa terdapat negara tertentu menyembunyikan pesawat tersebut ketika lebih 20 negara mencarinya sedang di siasat - Pensyiasat


PANAS! DIPLOMAT MALAYSIA DIDAKWA LAKUKAN SERANGAN SEKSUAL


Wisma Putra dijangka jawab isu diplomat dituduh lakukan serangan seksual di NZ


Anifah Aman bakal mengadakan sidang media pada jam 12 tengah hari ini.
KUALA LUMPUR: Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman akan mengadakan satu sidang media hari ini yang dijangka antara lain bagi menjawab isu seorang diplomat di New Zealand yang didakwa terbabit dalam satu kes serangan seksual dengan niat untuk merogol.

Menurut laporanThe New Zealand Herald, Perdana Menteri New Zealand John Key mahu negara terbabit untuk memberikan pendirian yang jelas dan mahu diplomat berkenaan – di mana identitinya dan dari negara mana tidak didedahkan – untuk bertanggungjawab.

Tambah beliau, walaupun diplomat terbabit terlepas dari pendakwaan di New Zealand, namun beliau akan menghadapi tuduhan yang serius di negaranya.

Laporan itu turut berkata Kementerian Luar New Zealand secara rasmi telah meminta negara terbabit untuk mengetepikan kekebalan diplomatik (diplomatic immunity) tetapi permohonan itu dikatakan telah ditolak.

“Pilihan New Zealand adalah untuk mendakwa beliau. Namun negara terbabit menghalang kami berbuat demikian,” katanya kepada pemberita.

Dalam insiden 9 Mei itu, seorang lelaki dalam lingkungan 30-an didakwa telah mengekori seorang wanita berusia 21 tahun ke rumahnya sebelum melakukan serangan seksual.

Lelaki terbabit yang dikatakan seorang diplomat hadir buat kali pertama di Mahkamah Daerah Wellington pada 10 Mei lalu namun tiada media yang hadir ketika pembicaraan untuk membuat liputan.

MalaysiaKini.com sebelum ini melaporkan bahawa diplomat berkenaan bertugas di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington, New Zealand.

Portal berkenaan bagaimanapun tidak mendedahkan identiti diplomat terbabit kerana menunggu jawapan rasmi Wisma Putra.

Laporan yang sama berkata, akhbar di New Zealand dihalang daripada mendedahkan nama pesalah atau negara asal beliau selepas seorang hakim New Zealand mengeluarkan perintah larangan "suppression order" bagi mengelakkan identiti lelaki didedahkan.


Read more at:SUMBER

30 Jun 2014

ATAS NAMA PRINSIP BEKAS TIM. MENTERI LETAK JAWATAN

'Atas prinsip...saya letak jawatan'


Datuk Saifuddin Abdullah

SHAH ALAM - Kesal dengan tindakan Kementerian Pendidikan yang mengarahkan Pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya (Umcedel) Prof. Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman supaya meletakkan jawatan, Felo Penyelidik Kanan Universiti Malaya, Datuk Saifuddin Abdullah hari ini memutuskan untuk melepaskan jawatannya.

Saifuddin berkata, tindakan tersebut dilakukan adalah sebagai tanda sokongannya terhadap Mohamad Redzuan, serta atas prinsip kebebasan akademik.

“Prof Datuk Dr Mohammad Redzuan Othman adalah Pengarah-Pengasas Umcedel dan Dekan Fakulti Sains Sosial UM.

“Oleh kerana arahan daripada pihak tertentu di Kementerian Pendidikan Malaysia baru-baru ini, beliau diarah meletak jawatan sebagai Pengarah Umcedel. Tapi beliau tidak menghebohkan cerita ini," ujar Saifuddin yang juga bekas Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi.

“Hari ini, beliau tidak disambung sebagai Dekan (walaupun dicalon oleh pensyarah FSSS). Saya tahu akan cerita ini sejak awal (melalui beliau dan Naib Canselor UM)...," kongsinya lagi di laman sosial Facebook miliknya.

Terdahulu memetik laporan sebuah portal, Mohammad Redzuan diarahkan meletakkan jawatan sebagai Pengarah Umcedel oleh Kementerian Pendidikan atas ‘campur tangan politik’.

Menurut laporan itu lagi, walaupun Mohammad Redzuan disokong oleh rakan akademiknya untuk terus menjadi dekan, tekanan politik menyebabkan universiti tidak meneruskan khidmatnya.

Kajian Umcedel yang kerap kali ‘memihak’ kepada Pakatan Rakyat dianggap sebagai antara punca Mohammad Redzuan dipaksa melepaskan jawatannya.

Antara hasil kajiannya ialah sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim lebih besar berbanding Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjelang PRU13.

Hasil kajian itu terbukti benar apabila PR mendapat lebih undi popular berbanding Barisan Nasional (BN) dalam PRU13 lalu.

Menurut laman sesawang UM, Mohammad Redzuan berkhidmat sebagai Pengarah Umcedel dari 26 Febuari 2012 hingga 31 Disember 2014.
Profesor UM letak jawatan selepas diarah Kementerian PendidikanPengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya Profesor Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman diarah meletakkan jawatan. Gambar fail The Malaysian Insider.

Penganalisis politik terkenal Universiti Malaya (UM) Profesor Datuk Dr Mohamad Redzuan Othman terpaksa membayar harga mahal mengadakan tinjauan bebas mengenai politik Malaysia selepas Kementerian Pendidikan mengarahkannya untuk meletakkan jawatan sebagai pengarah Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya (UMcedel).

KES UMNO CELAKA DAN KEPALA LEMBU, BEKAS MUFTI TEGUR PERBUATAN YANG SALAH JUGA JANGAN BERMAIN API


Kepala lembu yang diletakkan di luar rumah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) DAP merupakan satu bentuk provokasi yang dilarang Islam dan patut dihentikan segera, kata Prof Madya Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Bekas mufti Perlis itu berkata, semua pemimpin di Malaysia tanpa mengira agama digesa menghentikan perbuatan sedemikian dan mendidik masyarakat untuk tidak menerima perbuatan sedemikian.

“Kita harus menghentikannya. Jangan bermain dengan api. Perbuatan ini salah. Tidak kira sama ada yang melakukannya daripada pihak kerajaan, DAP atau orang biasa.

“Tidak kiralah siapa pelakunya. Ia jelas bertentangan dengan Islam. Namun pada masa sama, kita tidak boleh menuduh kerajaan yang melakukannya kerana sesiapa sahaja berkemungkinan berbuat demikian,” katanya.

Asri berkata, kerajaan mendakwa DAP merupakan dalang perbuatan itu sementara DAP pula mendakwa pihak lain perlu bertanggungjawab.

Katanya, tiada guna untuk menuding jari sebaliknya apa yang diperlukan saat ini adalah pemimpin bersatu mengutuk perbuatan sedemikian.

“Semua pemimpin terutaman pada bulan Ramadan mesti mencari penyelesaian damai.

“Kerajaan dan pihak pembangkang mesti memikirkan politik jangka panjang yang memberi faedah kepada negara,” katanya.

Asri berkata, Al-Quran jelas menyatakan dalam surah Al-Anam ayat 108 yang bermaksud negeri orang Islam mesti tidak menggangu penganut agama lain untuk menunaikan amalan agama mereka.

Katanya, DAP dan NGO Melayu digesa tidak terus membangkitkan isu ini yang mana akan menyinggung pihak tertentu dan menyebabkan provokasi bertambah buruk.

“Kritikan yang membina sangat dialu-alukan dalam masyarakat tetapi provokasi yang mencetuskan ketegangan dan huru hara perlu dielakkan,” katanya.

Pagi semalam kepala lembu yang masih berdarah diletakkan di depan rumah Adun DAP RSN Rayer selepas kenyataan “Umno Celaka” dilemparkannya bulan lalu.

Walaupun MCA, MIC dan Gerakan mengutuk insiden berkenaan, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kejadian itu adalah “harga yang perlu dibayar Rayer kerana mulutnya yang celupar.

Bagaimanapun, Rayer yang juga Adun Seri Delima tidak mengaitkan insiden berkenaan dengan kenyataan kontroversinya itu, lapor TMI.Perkasa sokong kenyataan Zahid isu kepala lembu

Kenyataan garang pemimpin Melayu berpunca dari kebiadapan pemimpin politik dan masyarakat bukan Melayu yang memulakan provokasiPETALING JAYA: Setiausaha Agung Perkasa, Syed Hassan Syed Ali menjelaskan Perkasa bukannya ingin membodek atau mengampu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, namun ternyata komen beliau terhadap isu kepala lembu yang dilempar di depan rumah Adun Seri Delima R.S.N. Rayer memang tepat.

Menurutnya lagi, bukan sahaja Rayer, mana-mana pihak yang menjadi punca kemarahan orang ramai perlu beringat keceluparan mulut boleh membawa binasa.

“Perlu diingat bahawa kenyataan-kenyataan garang pemimpin masyarakat Melayu adalah berpunca dari kebiadapan sesetengah pemimpin politik dan masyarakat bukan Melayu yang memulakan provokasi terhadap orang Melayu dengan mengusik kepentingan Melayu dan Bumiputera serta kepentingan Islam,” katanya dalam satu kenyataan.

Ujarnya lagi, bila kita lihat kembali kenyataan-kenyataan yang agak keras daripada pemimpin-pemimpin Melayu, ini adalah kerana pihak-pihak bukan Melayu yang terlebih dahulu membuat provokasi terhadap orang Melayu dan Islam.

“Pelbagai isu yang menyinggung perasaan orang Melayu dan Islam telah dilakukan oleh pihak bukan Melayu dan bukan Islam,” katanya.

Tambah beliau lagi, isu hak Melayu dan Bumiputera, kuota Bumiputera, biasiswa, AP, kroni, isu lesbian gay biseksual dan transgender (LGBT) yang tidak diterima oleh Islam terus diperjuangkan dan pelbagai kenyataan yang mengguris hati orang Melayu dan Islam terus dilakukan.

“Kamu mula dahulu, kami menjawab. Jangan melenting kerana kamu yang memulakan dahulu,” katanya.

“Tidak ada warga Palestine yang hendak bunuh diri dengan letupkan bom di badan jika Israel dan Amerika Syarikat tidak bertindak kejam terhadap umat Islam,” ujarnya.

29 Jun 2014

KEMALANGAN NGERI DI LPT 2 , MAYAT MANGSA TERSANGKUT


Chukai: “Hati bapa mana tak sebak apabila melihat tubuh anak tersangkut dan melekat pada besi penghadang pembahagi lebuh raya,” kata Shafie Bilal Ismail, 43, bapa kepada Muhammad Shafiq, 15, yang maut dalam kemalangan di Kilometer 302.6 Lebuhraya Pantai Timur (LPT) 2, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 6 petang, mangsa meninggal dunia di tempat kejadian akibat parah di kepala selepas motosikal Yamaha LC ditunggangnya bertembung dengan sebuah motosikal Honda EX-5 ditunggangi seorang buruh ladang warga Indonesia, Muhsan, 47, yang turut meninggal dunia di tempat kejadian akibat parah di kepala.

Difahamkan, ketika kejadian, mangsa yang juga anak ketiga daripada lima beradik menunggang secara berkumpulan dengan beberapa rakannya.

Akibat kejadian itu, Muhammad Shafiq tercampak dari motosikalnya sejauh lima meter lalu tersangkut pada besi penghadang pembahagi lebuh raya.Shafie berkata, kali terakhir dia berjumpa arwah jam 1 tengah hari ketika anaknya memaklumkan mahu solat Jumaat sambil menyatakan   tidak tahu bila akan pulang.

PANAS! JIKA TIDAK SUKA TINGGAL DI SELANGOR SILA PINDAH KE NEGERI LAIN?

BACA KOMEN YANG MENARIK.......AYAT MACAI UMNO.......

Barney Muthu · Top Commenter
Kami dah pun buka mata sejak 2008. Sebab itu kami lantik PR sekali lagi. Saya penduduk Selangor termauk ramai lagi penduduk tak bimbang kerana ini bukan salah kerajaan Selangor tapi salah regime UMNOBN dan rakyaat Selangor pun tahu kenapa. Olih tu jangan main sandiwara di sini. Jika tak suka tinggal di Selangor pindah ke negeri lain sahaja lah.


APA KATA KETUA PEMBANGKANG.......
Isu air berulang: Harap rakyat Selangor ‘buka mata’

Gangguan air ini telah menyebabkan seluruh rakyat negeri Selangor, tanpa mengira pandangan politik bimbang.

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang negeri Selangor, Datuk Shamsuddin Lias berharap, rakyat di negeri Selangor dapat ‘membuka mata’ mereka setelah Kerajaan negeri Selangor pimpinan Pakatan Rakyat (PR) sekali lagi gagal untuk mengotakan janjinya.
Hal ini berikutan masalah bekalan air terputus, dan tekanan air yang rendah dihadapi di Gombak, Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam dan Hulu Langat.

Menurutnya lagi, tidak mustahil sekiranya masalah gangguan air akan berulang kembali kerana pihak kerajaan negeri hanya mengharapkan air daripada kolam alternatif sahaja.

“Dulu, Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan telah menyatakan hasratnya untuk menjual air sebanyak tiga juta liter sehari kepada Kerajaan negeri Selangor, tetapi Menteri Besarnya Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sombong,” katanya sewaktu dihubungi oleh FMT.

Katanya, sekiranya Menteri Besar setuju dari dahulu lagi, pastinya kolam takungan air di Selangor akan sentiasa penuh.

“Saya memang cukup sensitif apabila masalah air ini berulang kembali,” kata ADUN Sungai Burong itu.

Ujarnya lagi, masalah gangguan air ini telah menyebabkan seluruh rakyat negeri Selangor, tanpa mengira pandangan politik bimbang memandangkan sehari sahaja lagi umat Islam akan menyambut bulan Ramadhan.

“Sebelum ini, Kerajaan negeri Selangor berjanji nak bagi air percuma, tetapi macam mana nak bagi kalau air pun tidak ada.

“Saya memang tidak berpuas hati dengan cara pihak Kerajaan negeri Selangor uruskan masalah air,” tegasnya.

Semalam Pengurus Besar, Jabatan Komunikasi Korporat & Hal Ehwal Awam Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Priscilla Alfred menjelaskan lima wilayah Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) iaitu Gombak, Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam dan Hulu Langat terputus bekalan air dan tekanan rendah berikutan pengeluaran air terawat dari loji-loji rawatan air yang berkaitan tidak dapat menampung permintaan.

Gangguan bekalan air ini tidak dapat dielakkan disebabkan ketiadaan sumber bekalan air alternatif yang disalurkan ke kawasan terjejas.


Mesyuarat air Selangor: SYABAS hantar pekerja bawahanPELABUHAN KLANG: Barisan Eksekutif Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) tidak memberi kerjasama kepada Kerajaan Negeri ketika diminta menghadiri mesyuarat bagi membincangkan status pembangunan dan penyaluran air seluruh Selangor yang dilaksanakan setiap dua hari.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata dalam mesyuarat yang diketuai Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohamad Kushrin Munawi itu hanya dihadiri 50 kakitangan bawahan termasuk pihak lain berkaitan tanpa pengurusan tertinggi.

“Apabila kita adakan mesyuarat tersebut, kita panggil pegawai tertinggi Lembaga Urus Air Selangor (LuAS), Suruhanjaya Perkhimatan Air Negara (SPAN) termasuk Ketua Setiausaha Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air. mereka semua datang tetapi lima pegawai eksekutif tertinggi SyYABAS yang kita jemput tak datang.

air-syabas_MBa“Mereka (SYABAS) hantar kakitangan yang purata gaji mereka tak sampai RM150,000 sebulan sedangkan lima mereka itu kumpulan gaji hampir RM3 juta sebulan tapi tidak hadir.

“Ini menunjukkan Kerajaan Negeri masih belum menguasai perkara itu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung dakwaan Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Phua yang menyalahkan Kerajaan Negeri berkenaan gangguan bekalan air terbaru yang berlaku di negeri itu.

Beliau berkata, pihak tertentu seharusnya memahami kedudukan Kerajaan Negeri yang tidak mempunyai kuasa untuk meminda pengurusan SYABAS bagi menyelesaikan masalah air sebelum pengambilalihan industri air dapat dilakukan.

Malah, dalam masa yang sama, katanya, semua pihak diminta memberi peluang kepada Kerajaan Negeri sekurang-kurangnya enam bulan selepas pengambilahan sebelum menimbulkan sebarang pertikaian.

“Untuk ini, kita sudah minta Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) untuk menyiapkan program pengambilalihan .

logo syabas“Katakan bulan Julai kita ambil, kena bagi masa enam bulan untuk urus, tetapi jika kita ada masalah baru boleh kata Kerajaan Negeri tidak cerdik urus air. Kena bagi kita masa kerana dalam perniagaan juga diberi masa,” katanya.

Beliau berkata, sebelum proses sepenuhnya pengambilalihan, Kerajaan Negeri tidak mempunyai kuasa penuh kepada SYABAS.

“Kalau kita mempunyai kuasa penuh nanti bolehlah kalau nak kata Kerajaan Negeri bodoh ke tolol. Jadi, waktu ini tidak boleh kata Kerajaan Negeri tidak buat kerja,” katanya.

Sebelum ini, Abdul Khalid berkata Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Maximus Ongkili juga kesal dengan tindakan SYABAS kerana gagal memastikan pengagihan air dilakukan secara lancar.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...