03 Mac 2012

Phahrolrazi: 'Saya yakin boleh menang'


ALOR SETAR - Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi yakin beliau akan "menang" dalam pertemuan khas yang diadakan di kediaman rasmi Menteri Besar di sini bagi membincangkan kemelut kepimpinan Pas negeri Kedah.

Pertemuan yang dihadiri oleh barisan kepimpinan Jawatankuasa Kerja Pas Pusat dan Badan Perhubungan Negeri Kedah sedang berlangsung.

Phahrolrazi, yang tiba sekitar jam 8.50 malam, semasa dikerumuni wartawan ketika memasuki pekarangan Seri Mentaloon sempat berkata:

"Saya yakin boleh menang."

Beliau diajukan soalan tentang harapannya terhadap pertemuan bersejarah malam ini

Sumber: Sinar Harian

PAS KEDAH: MESYUARAT BERMULA

Kediaman MB Kedah kini fokus 'misi damai'

ALOR SETAR - Pertemuan khas misi damai yang disertai barisan Jawatankuasa Kerja Pas Pusat dan Badan Perhubungan Negeri bagi menyelesaikan kemelut kepimpinan parti peringkat negeri Kedah dijangka bermula di kediaman rasmi Menteri Besar di Seri Mentalon di sini dalam sedikit masa.

Beberapa pemimpin Pas pusat sudah hadir, antaranya Timbalan Presiden Mohamad Sabu, dua Naib Presiden iaitu Salahuddin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar.

Pertemuan malam ini dijangka dipengerusikan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang hanya tiba di kediaman Menteri Besar sekitar 9.45 malam.

Sinar Harian difahamkan perbincangan hanya akan bermula sekitar 10 malam, lewat sejam berbanding maklumat sebelum ini.

Sementara pemimpin negeri yang sudah pun tiba ialah Exco Abang Ghani Ahmad dan Datuk Ir Amiruddin Hamzah.

Ir Phahrolrazi Zawawi yang menjadi fokus kontroversi semasa apabila menolak tawaran untuk dilantik semula juga kelihatan di kediaman rasmi Menteri Besar.Bagaimanapun seorang lagi Exco yang turut menolak tawaran pelantikan semula, Dr Ismail Salleh belum kelihatan.

Pihak media tidak dibenarkan masuk ke premis kediaman rasmi Menteri Besar, sebaliknya hanya dibenarkan berkumpul di depan pintu masuk utama.Setiap kenderaan yang masuk ke premis itu diperiksa rapi dengan hanya mereka yang berkaitan sahaja dibenarkan masuk.

PR KEDAH AKAN TUMBANG - TUN DAIM ZAINUDDIN

Ramalan Tun Daim Pilihan Raya Umum Ke-13 – Parlimen Tergantung


Sebelum kita membaca ramalan Tun Daim Zainuddin yang dibuat melalui wawancara khas dengan akhbar China Press, adalah amat penting untuk kita mengingati bahawa Daim adalah satu-satunya pemimpin yang secara terbuka meramalkan Barisan Nasional (BN) akan kehilangan beberapa negeri dan mencatatkan keputusan terburuk dalam pilihan raya umum (PRU) ke-12 lalu.

Justeru, bersandarkan pengalaman sebelum ini, maka ramalan yang dibuat Daim pastinya memiliki nilai politik yang tinggi dan perlu diberikan perhatian.

Antara ramalan beliau untuk PRU ke-13 seperti yang disiarkan di muka satu akhbar China Press ialah :

-Orang ramai sudah bosan dengan pertelingkahan politik yang tidak putus-putus antara Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR), dan ini mungkin menyebabkan mereka tidak akan turun mengundi dalam PRU yang akan datang dan keadaan tersebut mewujudkan ‘Parlimen Tergantung’ atau Hung Parliament.

-Pentadbiran BN di Pahang tidak akan terjejas akibat isu Lynas.

-Rakyat juga bosan dengan pertelingkahan dalaman di kalangan para pemimpin PR di Kedah dan Selangor. Dapatkan anda bayangkan pertelingkahan yang akan wujud jika PR memerintah Kerajaan Pusat? (Soalan yang dilontarkan oleh Daim)

-Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mungkin menunggu sehingga tahun hadapan sebelum mengadakan PRU ke-13.

-Mana-mana kerajaan akan melakukan kesilapan apabila memerintah sesebuah negara untuk tempoh yang lama.

-PR akan mengekalkan kuasa di Pulau Pinang dan Kelantan tetapi berkemungkinan besar kehilangan negeri Kedah.

-BN dan PR akan bertarung sengit di Selangor dan Perak.

-Hampir 20 peratus undi masyarakat Cina terutama dari kawasan luar bandar akan berpihak kepada BN.

-BN masih mampu mengekalkan kuasanya di Johor.

-Sukar untuk meramalkan berapakah jumlah kerusi yang BN akan menang atau tewas. Perhatian khusus harus diberikan kepada kelompok pengundi muda
.

**Parlimen tergantung juga adakalanya dikenali sebagai Parlimen seimbang. Ia biasanya wujud dalam negara demokrasi dengan sistem dua parti di mana keputusan sesuatu pilihan raya memperlihatkan tidak ada mana-mana parti yang berjaya membentuk kerajaan dengan majoriti mutlak.

**Tun Daim adalah Menteri Kewangan negara antara tahun 1984 hingga 1991. Beliau juga merupakan seorang usahawan dan ahli ekonomi yang amat disegani bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga dalam dunia perniagaan peringkat global.

TUN MAHATIR, MALAYSIA AKAN MUFLIS

Dr M : Kenaikan gaji mungkin mufliskan Malaysia

Kita lihat Tun akan mempersalahkan pengganti-penganti beliau lemah dalam pentadbiran, ini maknanya Umno/BN tidak mampu mentadbir. Beliau menyatakan tiada peningkatan PRODUKTIVI sepanjang Pak Lah dan Najib mengambilalih pemerintahan ini akan mengesahkan lagi negara kita akan MUFLIS tambahan ketirisan dan boros tidak diseimbang dengan pendapatan negara.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memberi amaran bahawa Malaysia sudah mempunyai terlalu banyak cuti umum sehingga sukar bagi meningkatkan produktiviti.

Katanya, jika keadaan itu berterusan dengan kerajaan memilih untuk membayar lebih untuk kurang bekerja, negara akan menghadapi kesukaran kewangan yang serius atau menjadi muflis seperti yang berlaku di negara Barat.

“Apabila kita bekerja jumlah hari yang kurang, maka produktiviti juga akan berkurangan.
“Kita mempunyai cuti yang terlalu banyak. Terdapat 52 hari Ahad dan ditambah lagi 52 hari Sabtu.“Kita juga diberi cuti untuk semua perayaan keagamaan, walaupun agama itu mempunyai penganut yang kecil.
"Kita sekarang pula menggantikan secara automatik cuti umum yang jatuh pada Ahad atau Sabtu dengan hari yang lain,” katanya dalam entri terbaru dalam blog beliau di bawah tajuk "Gaji Minimum".

Gaji minimum

Dr Mahathir juga melahirkan kebimbangan dengan dasar gaji minimum yang bakal meningkatkan gaji secara keseluruhan kerana majikan akan cuba memastikan persamaan antara gred pekerja yang berbeza dapat dikekalkan.Pada 24 Februari lalu, pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa Kementerian Sumber Manusia sedang memuktamadkan segala proses sebelum menguymumkan dasar gaji minimum bagi pekerja di sektor swasta di seluruh negara.

Menurut menterinya, Datuk Dr S Subramaniam, tindakan itu akan menyaksikan kira-kira 30 peratus daripada tenaga kerja di negara ini yang kini berpendapatan di bawah RM900 menikmati kenaikkan gaji minimum yang belum ditetapkan lagi itu.Menurur Dr Mahathir, Malaysia boleh menjadi muflis apabila gaji atau pampasan untuk bekerja tidak diikuti dengan pertambahan produktiviti.

"Kita semua mahu menyaksikan Malaysia menjadi negara berpendapatan tinggi. Namun kita mesti juga bimbang mengenai daya persaingan kita."Menambah pendapatan mesti meningkatkan kos pengeluaran melainkan produktiviti turut bertambah," katanya.

Menurutnya, Barat kini menghadapi masalah kewangan yang gawat dengan sekurang-kurangnya sebuah negaranya menjadi bankrap selepas membayar gaji berlebihan kepada rakyat mereka."Upah dan gaji yang tinggi, bonus yang besar dan pelbagai manfaat seperti bayaran untuk pengangguran menjadikan negara Barat kelihatan makmur. Tetapi cara boros mereka tidak boleh berterusan.

"Saya bimbang Malaysia mungkin menuju ke arah ini jika kita membayar lebih untuk kurang bekerja, seperti yang kita lakukan sekarang," kata beliau.

Tidak baik

Dr Mahathir juga membidas pentadbiran selepasnya kerana menaikkan gaji kakitangan awam sebanyak 25 peratus.Walaupun, tidak menamakan perdana menteri yang bertanggungjawab ke atas kenaikan itu, sasaran Dr Mahathir adalah penggantinya Tun Abdullah Ahmad Badawi yang katanya, mengurangkan peruntukan pembangunan bagi menaikkan gaji.

“Pernah seorang perdana menteri, pentadbiran yang lalu, menaikkan gaji kakitangan awam sebanyak 25 peratus. Namun tidak ada bukti bahawa hasil kerajaan pula meningkat sehingga 25 peratus.

Lazimnya, peningkatan adalah hanya kira-kira 10 peratus. Ini bermakna peningkatan kos operasi 25 peratus itu terpaksa ditampung dengan pemotongan 25 peratus peruntukan pembangunan,” katanya.Menurut Mahathir, pengurangan peruntukan bagi pembangunan adalah tidak baik bagi negara yang sedang pesat membangun seperti Malaysia.

NAJIB KENA 'EJEK' DI KOTA BAHARU


Kunjungan sehari suntuk Ha Najib Razak ke Kelantan hari ini untuk melihat perkembangan Umno di tiga kawasan, Jeli, Pasir Mas dan Kota Bharu disambut dengan lambaian sepanduk dan cogankata-cogankata memperli perdana menteri itu.

Berhampiran lapangan terbangan Sultan Ismail Petra dinaikkan sepanduk berbunyi "Selamat Datang PM Ke Negeri Miskin". Kata-kata itu ditujukan kepada penghinaan Najib terhadap Kelantan yang mengatakan Kelantan negeri paling miskin berbanding dengan negeri-negeri lain.

Semasa berucap di Sabah baru-baru ini Najib mengatakan Kelantan negeri paling miskin di antara negeri-negeri di negara ini. Kata-kata itu jelas untuk menyedapkan hati rakyat Sabah yang telah ditipu hidup-hidup oleh Umno.

Semasa beliau berkunjung ke Jeli pula, Najib disambut dengan kain rentang yang dipegang berbunyi "Kami Mahukan Royalti Petroleum". Kata-kata ini merujuk kepada kengganan Najib untuk menyerahkan royaliti 5% petroleum kepada Kelantan. Rakyat Kelantan menuntut hak mereka yang dinafikan oleh zaman Mahathir Mohamad dan diteruskan oleh zaman Najib Razak.

Di dalam Fb dan blog juga meriah dengan kecaman dan ejekan kepada Najib.

Dipercaya kalau pihak berkuasa tidak bertindak merampas dan menurunkan kain-kain rentang itu jumlahnya mungkin lebih banyak dari kain rentang yang mengalu-alukan kedatangan Najib ke Kelantan. Khabarnya tidak banyak sepanduk dan kain rentang dipsang mengalu-alukan kedtaangan Najib.

Apa yang dipamirkan hari ini menjelaskan kepada Najib kenyataan beliau mengatakan Kelantan negeri miskin dimarahi dan menyinggung hati dan perasaan rakyat Kelantan. Bukan saja rakyat yang menyokong Pas tetapi penyokong Umno juga merasa terhina dengan kenyataan presiden Umno itu. Mereka menganggap Najib tidak tahu membaca kajian pendapatan perkapital rakyat negari ini.

Najib juga dalam kunjungan itu dikatakan menyampaikan bantuan wang rakyat RM500 kepada beberapa orang miskin di ketiga kawasan yang dilawati itu. Seorang penduduk di Pasir Mas menghantar SMS kepada saya berbunyi; "Kalaulah rakyat Kelantan miskin kenapa wang bantuan dari wang rakyat itu sama nilainya dengan yang diberikan kepada rakyat negeri lain?"

"Sepatutnya rakyat negeri Kelantan diberi peruntukan wang kerajaan itu sekurang-kurang RM1,500 hingga RM3,000 seorang", kata penduduk itu lagi geram. Betul juga apabila nilainya sama ini menunjukkan kadar kemiskinan rakyat Kelantan sama saja dengan kadar kemiskinan dengan Johor, Pahang, Melaka dan negeri-negeri yang dikuasai oleh BN sejak lebih 50 tahun.

Kunjungan Najib ke kawasan berkenaan dianggap sebagai tidak adil kerana Najib 'menambun' kekayaan kepada bahagian Umno yang sudah kaya. Apa yang mereka harapkan Najib ikut sama melawat ke Kuala Krai, Rantau Panjang, Tanah Merah ataupun Pengkalan Chepa.

02 Mac 2012

SULTAN HARAP GAS DIDARAT DI KELANTAN!!!


KOTA BHARU- Sultan Muhammad V berharap projek-projek yang telah dirancang dilaksanakan di negeri ini melalui Rancangan Malaysia Ke-10 dapat dilaksanakan sepenuhnya.

Titah baginda bagi RMK-10 yang bermula 2011 hingga 2015 menggunakan pendekatan format pelan pusingan (rolling plan) yang dilaksanakan sejak tahun lepas memfokus pembangunan tempoh dua tahun.

“Pembangunan kepada tempoh dua tahun berdasar keupayaan kewangan semasa kerajaan Persekutuan.

“Beta berharap projek-projek yang telah dirancang untuk Kelantan melalui RMK-10 dapat dilaksanakan sepenuhnya,” titah baginda pada perasmian Istiadat Pembukaan Penggal Kelima Dun Kelantan ke-12 semalam.

Menurut baginda juga pada tahun lepas Kelantan menerima pelaburan hampir RM1.4 bilion meliputi bidang hartanah, pertanian, pembuatan dan tenaga diperbaharui.

Oleh itu baginda berharap kemasukan pelaburan tahun ini akan meningkat dengan adanya kemudahan pangkalan bekalan di Tok Bali yang dijangka siap pembinaan tahun ini.

Selain itu pembangunan Bandar Baru Tunjung semakin rancak, di samping rakyat akan menerima kesan berganda daripada projek-projek yang dilulus tahun lepas.

Sultan Kelantan juga bertitah gas asli yang terdapat di Telaga Bumi Selatan dan Telaga Surya Selatan (blok PM301) sudah mulai dikeluarkan.

“Beta berharap gas ini dapat didaratkan di negeri ini kerana Kelantan telah menyediakan zon indutri petroleum di Bachok seluas 4,000 ekar sejak tahun 1990-an lagi,” titah baginda.

KOMEN : BAYANGKAN BETAPA HEBAT & ADIL JIK DYMM DIPERTUAN AGUNG DAN SULTAN KELANTAN MENGARAHKAN KERAJAAN PUSAT MEMBERIKAN ROYALTI MINYAK & GAS KEPADA NEGERI KELANTAN?

KEMENTERIAN TAJA PROGRAM HASAN JATI !!!


Mahfuz dakwa kementerian biaya program Hasan Ali

Naib presiden PAS Datuk Mahfuz Omar hari ini menuntut supaya satu audit penuh dijalankan ke atas satu unit strategik di Kementerian Belia dan Sukan yang didakwa telah menyediakan sejumlah dana untuk membiaya program bekas ahli PAS Datuk Hasan Ali.

Mahfuz mendakwa, jumlah sebanyak RM30 juta untuk unit strategik "seperti cawangan Umno" itu telah dikumpul daripada unit lain di kementerian berkenaan.

Mahfuz j(kanan) uga mendakwa, unit berkenaan akan membantu membiayai aktiviti berkenaan untuk menarik belia supaya menyokong Umno dan BN.

Beliau turut mendakwa bahawa keseluruhan dana RM30 juta itu, atau sekurang-kurangnya sebagian daripadanya telah diperuntukkan bagi tujuan itu.

PENCERAMAH ABU DISIASAT DAKWAAN MENGHASUT

Penceramah ABU di Terjah Polis Jam 1 Pagi Tadi !! Siasatan di Bawah Akta Hasutan!!!
SIASATAN DIBAWAH SEKYEN 4(1)(B) AKTA HASUTAN 1948

Dimaklumkan pada jam lebihkurang 11 malam 1hb. Mac 2012 dan jam 1.15pagi 2hb. Mac 2012, pihak polis dari IPD Kajang telah menyerahkan satu notis arahan menghadiri penyiasatan di bawah Seksyen 111, Kanun Acara Jenayah kepada Khalid Ismath – Aktivis Mahasiswa dan S.Arutchelvan, Setiausaha Agung PSM.Kedua orang aktivis ini diminta menghadirkan diri mengenai satu kes yang disiasat polis dibawah Sek 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 pada tarikh 23 Februari 2012 semasa ceramah ABU di Beranang.

Kedua aktivis ini akan hadir di IPD Kajang seperti butiran di bawah
Tarikh: 2 Mac 2012 (Jumaat)
Masa : 3 petang
Tempat : Ibu Pejabar Polis Daerah Kajang

Polis sedang menyiasat seorang pemimpin pelajar, Khalid Mohd Ismath berhubung ucapannya pada 23 Februari lalu di perhimpunan Asalkan Bukan Umno (ABU) di Beranang - sebuah pekan kecil berhampiran sempadan Selangor-Negeri Sembilan.

Mengesahkan perkara itu, Ketua Polis Daerah Kajang, Abdul Rashid
Wahab berkata, timbalan presiden NGO pelajar - KAMI - itu sedang disiasat di bawah Akta Hasutan 1948.Pemimpin pelajar UiTM itu telah menyampaikan ucapan bersama dengan Setiausaha Agung PSM, S Arutchelvan; Ahli Parlimen Shah Alam dari PAS, Khalid Samad dan ADUN Sikamat dari PKR, Aminuddin Harun.

"Polis datang ke rumah saya untuk memaklumkan kepada saya bahawa saya perlu hadir di ibupejabat polis Kajang untuk memberi kenyataan saya pada jam 3 petang (Jumaat)," katanya menerusi SMS kepada Malaysiakini lewat malam tadi.Beliau akan ditemani oleh Arutchelvan yang telah dipanggil untuk membantu siasatan semalam.Katanya, beliau dimaklumkan oleh pegawai penyiasat kanan yang menghubungi bahawa ia ekoran satu laporan polis yang dibuat berhubung perkara itu.

Khalid Samad (kanan) turut menerima panggilan telefon dari pihak polis
semalam berhubung perkara yang sama.Beliau dijadual menemui pihak polis lewat minggu depan kerana beliau tiada di kawasannya dalam masa beberapa hari yang akan datang.

"Pegawai polis ada rakanan video majlis tersebut, jadi saya tidak fikir ada masalah untuk membersihkan nama kami," kata ahli parlimen Shah Alam itu ketika dihubungi.Tidak jelas bahagian manakah daripada ucapan pemimpin pelajar tersebut yang dianggap sebagai menghasut.

SURAT MAHATHIR BUKTIKAN DSAI BENAR -SUA KEADILAN


Kenyataan Media
Dato’ Saifuddin Nasution Ismail

1 Mac 2012

PKR: Pendedahan surat Mahathir bukti dakwaan Anwar benar


Pendedahan surat-surat yang ditulis Mahathir Mohammad kepada tiga Perdana Menteri Israel – Yitzhak Rabin, Benjamin Netanyahu dan Ehud Barak mengesahkan kebenaran dakwaan Anwar Ibrahim dan membuktikan sikap kepura-puraan Mahathir selama ini.
Ketika beliau sering tampil dengan imej luaran yang mengambil sikap keras dengan Israel dan memfitnah Anwar sebagai “pro-Yahudi”, secara senyap-senyap beliau mengambil pendekatan berbeza dengan pemimpin Zionis.

Kenyataan Anwar (gambar kiri) yang diserang oleh media UMNO-BN dibuat apabila disoal akhbar antarabangsa Wall Street Journal berkaitan dasar luar negara dan isu Palestin. Beliau menegaskan bahawa kemahuan dan hak rakyat Palestin mesti dibela dan itu merangkumi hak untuk mendirikan negara sendiri serta tidak terus dizalimi. Kemahuan ini merangkumi Baitul Muqaddis sebagai ibu negara Palestin, kepulangan pelarian Palestin, penghentian penerokaan tanah dan pengiktirafan negara Palestin yang merdeka oleh Israel.

Beliau juga mengungkapkan bahawa jika syarat ini dipenuhi maka wajarlah hak rakyat Israel juga dihormati. Namun Anwar juga menolak hubungan diplomatik dengan Israel di dalam wawancara tersebut.

Mahathir pula bertemu dan berhubungan dengan PM-PM Israel dan menegaskan berulang kali keinginannya mengadakan hubungan antara Malaysia dengan Israel. Malah hasrat ini dilahirkan menerusi tulisan tangan di dalam suratnya kepada Yitzhak Rabin.

Sikap ini diteruskan oleh Pentadbiran Najib Razak yang melantik APCO sebagai perunding mereka. Antara penasihat APCO merupakan Doron Bergerbest-Eilon, bekas Ketua Perlindungan dan Keselamatan, Agensi Keselamatan Israel.

Kerajaan Malaysia juga selama ini mengambil sikap berat sebelah di dalam isu Palestin dengan hanya mengiktiraf Fatah, tanpa mengambilkira Hamas yang telah dipilih rakyat Palestin. Ini membuktikan kerajaan UMNO-BN tunduk kepada tekanan Amerika Syarikat dan Israel.

Pendedahan ini telah mengesahkan apa yang dikatakan KEADILAN selama ini. Mahathir dan Najib harus menghentikan kepuraan ini. KEADILAN akan terus menyokong usaha mencapai kedamaian berkekalan di Timur Tengah dan keadilan buat rakyat Palestin.


Dato’ Saifuddin Nasution Ismail
Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Malaysia

PAS YAKIN SELESAI ' KRISIS EXCO ' DALAM SEMINGGU


KUALA LUMPUR - Langkah meminta Datuk Ir. Phahrolrazi Zawawi dan Datuk Dr Ismail Salleh menerima tawaran pelantikan semula sebagai Exco Kerajaan Negeri salah satu formula yang dipertimbangkan malam tadi bagi menyelesaikan 'krisis kepimpinan' Pas Kedah, kata Naib Presidennya, Salahuddin Ayub.

Sehubungan itu, beliau berharap kontroversi yang melanda kerajaan negeri, yang Menteri Besarnya dari Pas, akan selesai dalam seminggu ini.

"Salah satu formula ialah meminta kedua-dua mereka terima jawatan Exco, kita akan bincangkan perkara ini dalam satu pertemuan dengan mereka esok.... antara Datuk Seri Azizan, Phahrolrazi dan Dr Ismail," kata beliau ketika dihubungi awal pagi tadi.

Mesyuarat khas Jawatankuasa Kerja Pas Pusat selama lebih tiga jam lewat malam tadi gagal menemui jalan penyelesaian terhadap kemelut pimpinan parti itu di Kedah, yang diterajui oleh Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak.

Mesyuarat bermula kira-kira jam 9 malam dengan dipengerusikan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu.

Pihak yang terlibat dalam kemelut itu iaitu Azizan dan dua Exco yang menolak tawaran pelantikan semula - Phahrolrazi dan Ismail tidak kelihatan.

Azizan juga merupakan Pesuruhjaya Pas Kedah.

Mesyuarat itu berakhir sekitar 12.30 tengah malam tadi.

Laporan media memetik Mohamad berkata, mesyuarat itu masih belum menemui penyelesaian.

Oleh itu, satu pertemuan khas akan diadakan di Kedah esok, yang akan dihadiri Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang, semua anggota jawatankuasa kerja pusat dan pihak-pihak yang terlibat dalam konflik itu.

"Kita harap mesyuarat itu nanti dapatlah menemui jalan penyelesaian," katanya.

Phahrolrazi dan Ismail tidak mengangkat sumpah bagi

pelantikan semula sebagai Exco pada Selasa lalu.

Bagaimanapun, tempoh khidmat mereka sebagai anggota Exco hanya tamat secara rasmi 7 Mac ini.

Pada hari yang sama Phahrolrazi yang juga Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Kedah berkata, beliau enggan dilantik semula kerana mempunyai perbezaan pendapat yang "kritikal" dengan Azizan dalam soal pentadbiran kerajaan negeri.

Menjawab soalan mengenai hasil perbincangan mesyuarat khas malam tadi, Salahuddin yang dihantar sebagai wakil kepimpinan pusat untuk menyelesaikan isu itu awal minggu ini berkata, "kami yakin akan dapat menyelesaikan isu ini dalam seminggu ini. Boleh selesai dalam seminggu ini."

"Kami hendak menyelesaikan satu perkara demi satu perkara," kata Ahli Parlimen Kubang Kerian ini dengan merujuk kepada pertemuan khas bersama di Kedah malam esok.

Sumber: Sinar Harian

LAWAN ZIONIS TEMPATAN- WAJIB BACA

SIFAT DAN GERAK KERJA ZIONIS


Saya telah beberpa kali menulis untuk menerangkan kepada pembaca tentang apa itu Zionisma dan apa itu Yahudi . Di Malaysia ini sering berlaku kesilapan tentang dua pekara ini. Dua pekara yang amat berbeza. Kesilapan ini sering dilakukan bukan hanya oleh ‘lebai-lebai’ kampong yang tidak bersekolah tetapi dilakukan juga oleh pemimpin politik yang mengakui memiliki pendidikan formal yang tinggi

Kesilapan yang datang dari ucapan pemimpin United Malays National Organisation tidak menghairankan. Ini kerana saya tahu mereka tidak memiliki fikrah kritikal yang berkeupayaan berfikir lebih jauh dari Utusan Malaysia. Apa yang merisaukan saya ialah apabila saya mendengar ucapan kesilapan yang sama dari pemimpin Parti Pas dan pemimpin Parti Keadilan Rakyat.

Biar saya cuba sekali lagi jelaskan disini: Yahudi ialah satu bangsa. Bangsa Yahudi ini menganut agama Judaisma. Tetapi ada juga orang yang bukan Yahudi yang memelok agama Judaisma. Contohnya : Penyanyi pop Madonna, aktress Elizebeth Taylor dan pemusik kulit hitam Sammy Davis Junior – mereka meninggalkan agama lama mereka untuk menganut Judaisma. Malah banyak warga Ethiopia yang berkulit hitam yang menganut agama Judaisma. Bagitu juga di India dan di tanah besar China akan ditemui penganut agama Judaisma ini.

Saya harap ini jelas – Yahudi ialah bangsa dan Judaisma ialah agama. Satu bangsa dan yang satu lagi agama – dua perkara yang jauh berbeza.

Agama Islam mewajibkan penganutnya mengetahui nama-nama 25 Nabi dan Rasul sebelum Nabi Muhamad. Semua nama-nama Nabi dan Rasul ini berbangsa Yahudi. Hanya Nabi Muhamad sahaja dari bangsa Arab Quarish. Apa yang ingin saya terangkan disini apabila kita mengutuk Israel – yang seharusnya kita kutuk bukan Yahudi kerana Yahudi itu bangsa. Sebagai contoh kita wajib sedar bahawa Nabi Isa ialah seorang Yahudi bagitu juga Nabi Musa atau Nabi Yaakob. Justeru yang wajib kita kutuk , lawan dan tentang ialah fahaman Zionisma bukan bangsa Yahudi.

Kenapa kita kutuk dan tentang Zionisma? Zionisma ini ialah satu gerakan politik yang bermula pada awal kurun ke 19 ini. Gerakan ini di mulakan oleh seorang wartawan Yahudi yang bernama Theodor Herzl. Gerakan Zionisma ini berlatar belakangkan penindasan yang dihadapi oleh orang Yahudi di Eropah. Orang Yahudi di Eropah menerima penindasan dan penghinaan dari warga Eropah yang berkulit puteh. Ini adalah fakta sejarah.

Justeru gerakan Zionis ini telah berkongress pada tahun 1917. Kongress Zionis ini telah membincangkan permasalahan yang dihadapi oleh orang Yahudi di Eropah. Akhirnya kaum Zionis yang berkongres telah mengeluarkan ketetapan untuk menubuhkan sebuah negara khusus untuk orang Yahudi. Ketetapan dari kongres Zionis ini kemudian mendapat surat sokongan dari Menteri Luar British yang bernama James Balfour. Maka surat sokongan inilah a yang dipanggil Balfour Declaration 1917.

Israel akhirnya berjaya diwujudkan pada tahun 1948 berasaskan Deklarasi Belfour. Sesudah Perang Dunia Kedua Eropah telah melihat bagaimana Yahudi telah ditindas oleh Nazi German. Maka Eropah merasakan adalah perlu untuk orang Yahudi memiliki negara sendiri. Kaum Yahudi telah mundar mandir mencari makan di merata-rata tempat di Eropah tidak memiliki tanah air semenjak 2000 lagi.

Melalui ketetapan Pertubuhan Bangsa Banga Bersatu, Palestine telah dipilih untuk menjadi tanah air orang Yahudi. Pada awalnya gerakan Zionis antarabangsa telah menerima cadangan untuk memilih Afrika Selatan, Australia Barat dan Uganda sebagai negara Israel. Ini juga fakta sejarah.

Palestine akhirnya dipilih kerana di Palestine telah ada komuniti Yahudi yang telah menjadi warga Palestine. Malah agama Judaisma juga memiliki pensejarahan yang intim dengan Palestine.

Justeru apabila kita menentang gerakan Zionis ini bukan kerana ianya dianggotai oleh orang Yahudi. Ini bukan sebab kenapa Zionisma di tentang. Harus disedari bahawa bukan semua Yahudi itu Zionis dan bukan semua Zionis itu Yahudi. Ada juga Yahudi yang menentang Zionisma.

Zionis ialah gerakan yang memiliki asas pandang politik. Zionisma memiliki idealoji. Sesiapa yang menyokong pandangan politik dan idealoji politik ini boleh dianggap sebagai Zionis atau penyokong Zionis.

Asas utama ideloji Zionisma ialah menyokong kewujudan Israel. Israel yang diwujudkan hasil dari rampasan tanah hak milik warga Palestin. Tidak cukup dengan sokongann ini kaum Zionis juga mengistihatkan bahawa negara Israel hanya khas untuk orang Yahudi sahaja.

Ada juga kumpulan kaum Zionis yang percaya bahawa hanya agama Judaisma sahaja yang betul dan tepat. Agama lain salah dan menyeleweng. Mengikut fahaman Zionis ini orang-orang Yahudi dalam dunia ini adalah bangsa ‘pilihan tuhan / the choosen people’. Salah satu cabang isealoji Zionis ialah menyokong kuat sistem ekonomi kapitalis. Justeri kaum Zionis antarabanga memiliki menjadi kapitalis besar dan mengawal Wall Street. Tetapi awas dan waspada - bukan semua kapitalis ini Zionis tetapi semua Zionis menyokong kapitalis.

Saya timbulkan persoalan Zionis, Yahudi dan Israel ini kerana saya ingin memberi kefahaman tentang gerakan Zionis International. Zionis bukan hanya ditemui di Israel. Zionis bukan hanya Yahudi atau berkulit puteh sahaja. Zionis bukan hanya berada di Tel Aviv. Zionist berada di Washingtob DC, di London, di Paris malah ada Zionis Melayu sedang bersarang di Putrajaya.

Cuba berfikir sajenak. Fikirkan bagaimana jarum Zionis dapat masuk mencucuk ke badan politik Melayu Islam. Jarum Zionis terbukti sedang mengasak dan mengancam politik Melayu. Semua dilakukan dengan bagitu halus sekali. Malah ada pembaca yang mengatakan saya ini keterlaluan sedang dipengaruhi oleh teori konspirasi.

Ini bukan terori konspirasi. Apa yang saya tulis adalah fakta sejarah. Apa yang saya paparkan adalah bukti-bukti saheh tentang bagaimana jarum Zionis antarabangsa dapat bergerak dalam badan politik Melayu Islam secara licik dan tersusun.

Kita semua telah diberitahu bagaimana Apco telah dapat menyusup masuk ke pintu kuasa di Putrajaya apabila gerombolan Zionis ini dilanggan oleh Najib Razak. Kita juga diberitahu bagaimana satu lagi gerombolan Zionis telah menyusup masuk melalui sebuah syarikat yang berpengkalan di Singapura. Gerombolan ini telah dilanggan untuk memasang peralatan komputer untuk polis Malaysia. Ini fakta bukan teori.

Melalui akhbar Asian Wall Street Journal (AWSJ) – media milik dan penyokong Zionis - kita lihat bagaimana badan politik Melayu telah diporak perandakan. Laporan dari akhbar pro Zionis ini telah melahirkan kekecohan malah boleh memudaratkan persefahaman dalam Pakatan Rakyat.

Parti Pas melalui Nik Aziz menyatakan bahawa kenyataan Anwar Ibrahim dalam AWSJ mengenai Isreal tidak boleh diterima. Mengikit Pas Israel wajib terus ditentang. Inilah bukti bagaimana kaum Zionis dapat bergerak dengan licik. Pandangan yang berbeza – sengaja diwujudkan - tentang Israel ini memungkinkan PKR dan Pas terus bertelagah. Jika tidak berwaspada mungkin membawa pepecahan.

Sebenarnya isu Palestine ini bukan isu politik asas – bukan isu induk - di Malaysia. Isu induk dan ajenda utama di Malaysia ialah untuk menghumbankan gerombolan United Malays National Organisation dari terus berkuasa.

Tetapi dengan bijak kaum Zionis melalui kuncu-kuncunya telah menjadikan isu negara Isreal sebagai satu perdebatan berminggu-minggu dalam negara kita. Media kita secara tidak sedar telah diperalatkan oleh kaum Zionis. Kalau di tv isu ‘ sokongan Anwar terhadap Israel’ ini berhari-hari menjadi induk berita. Akbar cetak juga tidak mahu kalah – terus melaporkan berhari-hari tentang ‘sokongan Anwar terhadap Israel’ di muka depan mereka.

Lihatlah hampir satu bulan kaum Zionis antarabangsa telah berjaya menjadikan ajenda mereka sebagai perdebatan kita. Kita berdebat dan bermasam muka tentang Israel wal hal negara Israel ini jauh sekali dari wilayah kita. Jika kita bergaduh dan Pakatan Rakyat pecah kerana perbezaan pandangan tentang Israel maka inilah buktinya kaum Zionis telah berjaya masuk jarum.

Lihat bagaimana kaum Zionis bergerak untuk mempertahankan Israel. Tidak ada media media Melayu dalam negara ini berani menimbulkan ajenda senjata nuklear Israel. Tidak ada suara politikus Islam yang berani bersuara. Semua takut dengan kuasa Zionis.

Apakah yang saya tulis ini bohong? Kalau saya berbohong sila tanya : Kenapa tv atau media kita tidak membuat berita dan selidikan tentang bom nuklear Israel?. Tetapi heboh tak tentu pasal tentang Israel.

Untuk menjawab soalan ini biar saya bawa ke satu kesah yang agak lama dahulu. Pada satu ketika dahulu Parti Rakyat dan Parti Buruh telah bergabung untuk menjadi Front Sosialis. Ketika ini Front Sosialis adalah satu-satunya gerakan penentang gerombolan United Malays National Organisation yang ampuh di dalam dan di luar Parlimen.

Kemudian, SB telah memasukkan jarum untuk mencucuk pemimpin dan ahli kedua parti ini untuk berdebat. Ajenda debat ialah tentang bahasa. Parti Rakyat mahu Bahasa Melayu dinobat sebagai bahasa kebangsaan. Manakala Parti Buruh mahu Bahasa Melayu menjadi bahasa perantaran atau lingua franca.

Berbulan-bulan dua gerakan kiri ini berbincang dan bermasam muka membincangkan satu pekara yang tidak fudumental. Mereka terlalai dan terlupa bahawa menjatuhkan kerajaan Tunku Abdul Rahman ialah ajenda utama. Bahasa hanyalah ajenda sampingan. Akhirnya Front Sosialis retak dan pecah. Perseriktan kaum kiri pecah.

Kesah Parti Rakyat dan Parti Buruh ini wajib dijadikan tauladan untuk kita semua. Ilmu pengetahuan ialah pengumpulan pengalaman. Debat bahasa – racun SB - yang telah terjadi kepada Front Sosialis adalah sama dengan debat Isreal - racun Zionis - dari AWSJ. . Dua-dua debat ini bukan ajenda utama untuk menghumbankan gerombolan United Malays National Organisation.

Justeru orang yang berilmu ialah mereka yang belajar dari pengalaman. Orang yang bodoh dan bebal ialah mereka yang mengulang kesilapan.(TT)

01 Mac 2012

ANGAN-ANGAN NAK JADI ADUN


Tahun 2008 dulu…ramai orang tak mau jadi calon. Akhirnya, ramai la calon-calon yang yang tak ada standard pun menang.Dalam PRU 13 ini..terlalu ramai pulak yang nak jadi calon. Ada yang sampai bergaduh tumbuk meja. Ada yang menggunakan taktik kotor asalkan dapat jadi calon. Ada yang menjanjikan macam-macam kalau dia dapat jadi calon.

Ada sorang tu yang teringin sangat nak jadi calon. Dia mai kat aku minta aku tolong dia.” Hang jangan risau Mat. Aku menang nanti..aku rekomen hang jadi ahli Majlis.” Pirrah!!. Bila aku tengok dia..aku sendiri rasa aku lebih layak dari dia untuk jadi calon ADUN dan dia cuma layak jadi Ketua Kampung.

Bukan dalam parti saja yang sedang berebut nak jadi calon ni…diluar parti pun ramai juga. Jangan ingat bila parti dah setuju hangpa jadi calon..orang diluar parti juga setuju! Kalau orang diluar parti tengok calon Pakatan lebih teruk dari depa..depa juga akan letak calon depa. Aku tak akan terkejut kalau ramai calon bebas kali ini..sebab masing-masing rasa calon yang bertanding itu lebih teruk dari depa dan depa yakin boleh mennag kalau depa bertanding.
Pasai apa kali ini ramai sangat yang nak jadi calon? Bukan setakat jadi calon ADUN atau ahli Parlimen. Yang dah berangan-angan nak jadi Ahli Majlis dan Ketua Kampung pun ramai.
Aku cuba mencari jawapan dengan bertanya kepada mereka-mereka yang teringin sangat nak jadi calon ADUN, AP, Ahli Majlis dan Ketua Kampung ini.

Macam-macam la alasan yang diberikan mengapa depa teringin sangat nak jadi calon. tapi semuanya menjuruskan kepada satu alasan.” Depa merasakan depa lebih layak dari orang lain yang nak jadi calon itu. Depa merasakan kalau depa bertanding..boleh menang. Kalau orang lain bertanding..kalah.”
Sapa yang nak bertanding…bertanding la.Tapi macam mana nak menang?
Aku bukan nak bagi tau macam mana nak mennag. Kalau aku tau macam mana nak menang dan gerenti boleh menang…lebih baik aku sendiri yang bertanding. Tapi aku cuma nak bagi tau, apa yang aku mau tengok dan apa orang-orang yang sewaktu dengan aku mau dari hangpa.
Orang macam aku tak peduli hang dari parti mana. Pas ka..PKR ka..DAP ka..PSM ka..mampuih pi la. Asalkan Bukan Umno.

Orang macam aku tak mau dengar cerita-cerita tentang keburukan Umno. Yang tu kami tau dah. Silap-silap kami lebih tau dari hangpa. Banyak berita-berita dan pendedahan tentang keburukan Umno tu mai dari kami jugak. Hangpa dok baca Utusan dan Harakah saja..mana hangpa tau!
Hangpa tak payah cerita kat aku calon Umno kaki Danok…sebab aku juga tau sapa calon PKR yang kaki Betong.

Hangpa tak payah cerita kat aku calon Umno sapu balak…sebab aku jugak tau sapa calon Pas yang sapu balak.Lebih banyak keburukan orang lain yang hangpa cerita..lebih banyak keburukan hangpa yang orang lain akan korek.

Pilihanraya bukanlah tempat untuk bercerita tentang calon mana yang baguih atau parti mana yang maksum. Election is about voters..not candidate or party.Pas boleh kata dia akan melaksanakan hukum Islam kalau diberi peluang memerintah. So what? Aku peduli apa? Bagi aku itu tak penting..yang penting bagi aku ialah orang tak curi ayam atau kambing aku. Orang tak sapu getah beku aku kat kebun.

Kalau DAP kata sapa yang dah beruban dapat RM200.00 sebulan…yang tu aku sokong. Sapa yang ada janggut sejengkal..dapat elaun RM100.00 sebulan..lagi la aku sokong.Kalau DAP kata dia akan melaksanakan sistem sosialis kalau memerintah..yang tu.. mampuih pi la. Sosialis ka..komunis ka..atheis ka..yang tu tak penting bagi aku.

PKR mungkin akan kata dia akan melaksanakan sistem demokrasi tulin. Kerajaan yang adil dan demokratik. Hangpa ingat aku nak ambik pot ka?
Hangpa cakap la apa pun..aku tak peduli. Apa yang aku peduli ialah apa yang hangpa buat.

Ok..ini piawaian aku mengikut apa jawatan yang hangpa nak bertanding. Mula-mula Wakil Rakyat. Tak kira la kalau nak jadi Ahli Parlimen atau ADUN.
Nak jadi wakil rakyat…hangpa kena bodek rakyat dulu. Bukan bodek Anwar atau Nik Aziz. Kalau hangpa nak jadi Pengerusi MPN atau Pesutuhjaya Pas negeri..yang tu hangpa boleh bodek Anwar atau Nik Aziz.

Contohnya..kalau hangpa nak bertanding di Padang Rengas..hangpa kena bodek pengundi Padang Rengas. Jangan tunggu bila hari nak umum calon baru tunjuk muka. Tak payah panggil Anwar untuk umumkan nama calon..”Ini lah calon tuan-tuan..berilah kepercayaan kepada calon kita sebab saya mempunyai sepenuh kepercayaan kepada nya.”
Sori la. Calon wahyu tak main dah. yang pilih Zahrain..Zulkifli Nordin..Gobala..Mohsein…bukan aku. Yang tu Anwar yang pilih. Kalau orang yang Anwar pilih pun belot..macam mana aku nak percaya kat Anwar lagi?

Sapa yang nak jadi wakil rakyat Padang Rengas..kena tau geografi dan demografi Padang Rengas. Berapa ramai yang duduk kat Bendang Bugis..berapa ramai yang duduk kat Kg. Kelaong..yang tu hangpa kena tau. Kalau yang tu pun hangpa tak tau..nak jadi wakil rakyat macam mana?
Aku tau..bila daha jadi ahli Parlimen nanti hangpa akan sibuk. Masa tu kalau telefon pun hangpa tang angkat dah. Dan aku pun setuju bukan itu kerja hangpa nak selesaikan masalah jalan dan titi. Tapi sekurang-kurangnya..aku nak tau kat sapa aku nak cari bila aku memerlukan pertolongan. Sekurang-kurangnya…aku boleh cari ADUN.

Peerrghh!! ADUN pun sibuk jugak!! Kena pulak dia jadi EXCO..lagi la susah nak jumpa. Habih…aku nak jumpa sapa?
Ahli Majlis? Sekarang ni..hangpa tau sapa ahli Majlis hangpa?
So..dalam ketiadaan Ahli Parlimen dan ADUN..maka orang yang paling aku harapkan ialah Ahli Majlis. Jadi ahli Majlis bukan setakat pi mesyuarat dan kutip elaun. Ahli Majlis adalah orang harapan Wakil Rakyat. Tapi sapa pilih Ahli Majlis?

Sebelum aku percaya kat wakil Rakyat..aku kena tengok sapa Ahli Majlis dulu. Kalau ahli Majlis pun tak boleh harap..sori la…sebab aku pun bukan boleh harap wakil rakyat. So..sapa bakal Ahli Majlis tu penting bagi aku sebab orang itu la yang aku akan berurusan.
Tapi tugas Ahli Majlis setakat jalan, rumput, parit dan longkang. Hal Ehwal Kawin, Beranak, Sakit dan Mati tugas siapa?

Kalau hangpa kata..”Hang duduk kampung..tak kan tak kenai sapa Ketua Kampung?” jangan harap aku nak undi hangpa. Kalau aku tak kenai sapa Ketua Kampung..yang bermasalah ialah Ketua Kampung itu. Bukan masalah aku.Kalau Ketua Kampung pun tak mau tegur aku bila berjumpa..tak pernah ambik tau tentang penduduk kampung sebelum ini…sori la.
Akhirnya..Aku tak undi Calon yang bertanding bukan kerana aku tak suka dia. Aku mungkin suka kat Calon yang bertanding..tapi pasai aku tak suka Ketua Kampung..aku tak undi calon tu.
Moral of the story?

Sapa nak jadi calon wakil rakyat…jangan ingat nak lepas tengkuk hangpa saja. Sapa nak jadi ahli Majlis..jangan ingat nak bodek Ketua Cabang saja. Sapa nak jadi Ketua Kampung..jangan ingat dah jadi Ketua Cawangan..hangpa dah layak jadi Ketua Kampung.

Fuh!!Kena buat kursus Ketua Kampung pulak la lepas ni.

Malaysia berdagang dengan Israel sejak 2001 – PBB


KUALA LUMPUR: Mengikut data Statistik Perdagangan Komoditi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), Malaysia sudah berdagang dengan Israel sejak 2001 ataupun lebih awal daripada itu.
Pada 2001 sahaja, Malaysia mengimport USD615.924 juta (RM1,847 juta) barangan Israel dan mengeksport USD26.553 juta (RM79.65 juta) barangannya ke negara itu dan nilai dagangan antara kedua-dua negara meningkat dari tahun ke tahun.

Bagi tahun berkenaan, Malaysia mengimport USD798.069 juta (RM2,394 juta) barangan Israel berbanding USD85.129 juta (RM255.38 juta) barangan yang dieksport ke Israel, kata laporan eksklusif HarakahDaily.

Mengikut data itu, Malaysia adalah negara ke-18 dunia menerima barangan eksport Israel, malah

nilai eksport ke Malaysia jauh lebih tinggi berbanding Cyprus yang berada di kedudukan ke-19, Kanada (20), Taiwan (21), Japan (22), Australia (23), Singapura (24) dan Thailand (25).
Antara barangan eksport utama Israel ke Malaysia ialah barangan elektrik dan peralatan elektronik bernilai USD777.940 juta (RM2,333.82 juta) pada 2010. Malaysia mengimport mesin, reaktor nuklear dan pemanas (USD4.66 juta), baja (USD3.6 juta) dan bahan kimia organik (USD2.998 juta).

Turut diimport ialah permata, bahan kimia bukan organik, pelastik, aluminium, sayuran dan buah-buahan, optical dan bahan edible, sabun, minyak pelincir, kacang, minyak bijian, wangian dan lain-lain lagi.

PANAS! SIAPA NAJIB BAKAL DILONDEHKAN!!!

Yahoo! Najib Altantuya Bakal Diilondehkan!

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pulau Manis, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz berkata, beliau sedia mendedahkan tembelang sebenar sikap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam mentadbir negara.

Menurutnya, pendedahan tentang Najib yang menguasai perlimen Pekan sejak Allahyarham bapanya Tun Abdul Razak Hussein meninggal dunia itu akan dibuat dalam satu ceramahnya bersama Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu pada 15 Mac ini di Pekan, Pahang.


Mohd Ariff berkata demikian ketika ditemui dalam sesi Cakap-cakap Bersama Harakah di Pejabat Editorial Harakah dekat sini baru-baru ini.

Mohd Ariff yang juga bekas Ketua Penerangan Umno Bahagian Pekan berkata, beliau sangat mengenali Najib dan peribadi Perdana Menteri itu dalam berpolitik serta pentadbiran.

Ini kerana beliau pernah menjadi orang penting Umno selaku Ketua Penerangan Umno Bahagian Pekan dalam mengembalikan sokongan ke atas Najib selepas hampir tewas pada Pilihan Raya Umum ke-10 (tahun 1999).

Mohd Ariff yang terkenal dengan blog Sakmongkol berkata, Najib bukanlah seorang yang tegas dalam kepimpinannya, sebaliknya hanya menggunakan taktik 'membayar' untuk mendapatkan sokongan.

Beliau yang sangat Ariff dengan sikap politik Najib berkata, Perdana Menteri itu hanya mahu dengar yang 'indah-indah sahaja'.

Ia termasuklah apa yang berlaku di Pekan semasa hampir tewas di tangan PAS pada pilihan raya umum ke-10 tahun 1999, katanya.

"Saya ada sebutkan dalam blog saya, penerima subsidi terbesar di Malaysia ini ialah Najib, kerana beliau dapat Parlimen Pekan kerana subsidi daripada kawasan Allahrayham Tun Razak, jadi Timbalan Perdana Menteri (TPM) sebab baba saudaranya Perdana Menteri, dia jadi Naib ketau Pemida Umno sebab dia ikut Dato' Seri Anwar Ibrahim,

"Dia (Najib) tidak pernah berlawan, gaya dan kepimpinan itu dia tidak ada, dan bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin sendiri mengakui bahawa keburukan Najib ini tidak tahu mentadboir negara ini dan hilang punca,

"Najib ini tiada wawasan, dia ini mentadbir dan urus negara macam urus Umno Bahagian Pekan, dia baik dengan sana-sini bukannya untuk menyatukan, dia ini juga tidak berani, dia ini macam lalang," ujarnya lagi.

Beliau juga memaklumkan, sewaktu bekas Menteri Kewangan, Tengku Razaleigh Hamzah menetang Tun Dr Mahathir, Najib menyokong Ku Li pada walnya.

Namun, pada saat-saat akhir mengalih sokongan kepada Mahathir kerana Mahathir mempunyai rahsia besar mengenai Najib.

"Najib ini kebersihan ini tiada sangat, saya tahu sebab saya sangat kenal dia, keduanya dia ini tidak boleh buat keputusan yang tegas, dia boleh berubah atas tekanan.Dia ini ingin semua sokong dia, dan dia akan mendapatkan kesetiaan semua orang dengan dia bayar orang sana-sini," katanya lagi.

Satu cara Najib menyelesaikan masalah hanya dengan membayar dan menyogok pihak yang dikehendaki, katanya.

Disebabkan itulah, Najib terbawa-bawa kaedah itu dalam dasar Belanjawan yang dibentangkannya sebelum ini, ujarnya.

Dalam belanjawan, rakyat dapat melihat Najib memberikan bantuan 'one off' sejumlah RM500 dan RM100, yang kesemuanya hanya untuk mendapatkan sokongan bersifat sementara, katanya.

"Ini bukan duit Umno atau dia (Najib), tetapi ini duit kerajaan, yang dia mahu lihat bahawa dia ini nampak pemurah," katanya.

Beliau yakin, zaman 'bayar dan sokong' yang diamalkan Najib ini sudah berlalu kerana rakyat kini semakin sedar akan masa depan mereka.

"Umno berada dalam kepayahan, saya tidak merasa yakin jika rakyat mendapat sokongan rkyat dengan bayaran ini.

"Najib ini dia rasuah semua orang, dia pergi ke Haji pun tuhan dia nak rasuah.Bayar Dam ini hanya dalam kes tertentu sahaja seperti Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya kata, " katanya sinis.

Bercakap mengenai peribadi Najib, Mohd Ariff berkata, Najib hanya menjadi 'Melayu' pada tahun 1976 selepas pulang daripada luar negara setelah ketiadaan Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein (bekas Perdana Menteri yang juga ayahnya).

"Selepas Ayahnya meninggal, barulah dia berjinak dengan Melayu, masa dia balik pelat (loghat) dia itu masih pelat Inggeris, perangainya yang saya tahulah," katanya sinis.

Mohd Ariff juga memaklumkan, Najib sangat tidak rapat dengan keluarganya di Pekan, malah isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor juga sangat tidak disukai masyarakat di Pekan.

MP Sabak Bernam dipenjara 6 tahun, denda RM400,000


SHAH ALAM - Mahkamah Sesyen hari ini mengarahkan Ahli Parlimen Sabak Bernam, Datuk Abd Rahman Bakri dan pembantu tadbirnya, Rosli Busro membayar denda RM400,000 setiap seorang bagi lapan pertuduhan yang disabitkan terhadap mereka.

Hakim Azhaniz Teh Azman Teh juga mengarahkan kedua-dua tertuduh dipenjarakan selama enam tahun bagi setiap kesalahan dan hukuman berjalan serentak bermula dari tarikh hukuman.

Beliau turut mengarahkan kedua-dua mereka menjalani hukuman penjara selama setahun bagi setiap hukuman denda sekiranya gagal membayar jumlah denda berkenaan.

Surat-surat Tun Mahathir Kepada 3 Perdana Menteri Israel

Seperti yang dilaporkan oleh BERNAMA

a) Berikut adalah surat yang ditulis oleh Dr Mahathir untuk Yitzhak Rabin, Perdana Menteri Israel pada tahun 1993, seperti yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar di sini hari ini.

Perdana Menteri Malaysia
December 21, 1993

Tuan Yang Terutama
Encik Yitzhak Rabin
Perdana Menteri Israel
Baitulmuqaddis

Saya ingin mengucapkan terima kasih kerana surat 17 Oktober memaklumkan saya tentang Perjanjian Prinsip dan Pengiktirafan Bersama antara Israel dan PLO.

Kerajaan saya menyokong perkembangan positif ini dan menganggap ia sebagai langkah pertama ke arah merealisasikan penyelesaian yang komprehensif kepada masalah Timur Tengah. Sebagai demonstrasi sokongan Malaysia kepada perkembangan ini negara saya telah diwakili di Persidangan menyokong Keamanan Timur Tengah yang diadakan di Washington Penderma dan seterusnya berikrar sumbangan sederhana kewangan kepada rakyat Palestin untuk membantu dalam tugas baru mereka. Kerajaan saya juga telah ditawarkan bantuan Palestin teknikal di bawah Program Kerjasama Teknikal Malaysia.

Malaysia sebagai satu perkara prinsip am bersedia untuk membangunkan hubungan dengan Israel pada masa yang sesuai. Pada masa yang sama, kami ingin melihat kemajuan yang ketara dalam pelaksanaan perjanjian damai.

Masalah Timur Tengah terutamanya isu Palestin telah menyebabkan ketidakstabilan rantau ini dan saya berharap perjanjian baru-baru ini antara Israel dan PLO akan menyumbang kepada keamanan berkekalan ke kawasan itu.

* Saya mengharapkan hubungan biasa dengan Israel. (* Ayat yang terakhir ini adalah tulisan tangan)

Dr Mahathir bin Mohamad


b) Berikut adalah surat yang ditulis oleh Dr Mahathir, Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel pada tahun 1997, seperti yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar di sini hari ini.

Perdana Menteri Malaysia
14 MAC 1997

Tuan Yang Terutama
Encik Benjamin Netanyahu
Perdana Menteri Israel
Baitulmuqaddis

Anda Tuan Yang Terutama,

Surat anda bertarikh 23 Jan hanya sampai kepadaku semalam. Saya menghargai sangat anda mengambil masalah untuk memaklumkan kepada saya mengenai situasi di Palestin dan rantau ini. Malangnya banyak daripada apa yang anda telah menulis telah diambil-alih oleh peristiwa.

Malaysia percaya dalam keadaan aman dan dalam penyelesaian masalah antara jiran melalui rundingan. Sebagai langkah terakhir, kita beralih kepada pihak ketiga. Dalam pertikaian ke atas wilayah antara Malaysia dan Singapura dan Malaysia dan Indonesia, kita telah bersetuju untuk mendapatkan Mahkamah Dunia untuk membuat keputusan. Pertikaian antara Malaysia dan Thailand ke atas perairan wilayah telah diselesaikan dengan bersetuju untuk berkongsi sumber-sumber bukan-laut sama.

Dalam negara, perbezaan di dalam agihan kekayaan antara orang asli dan orang-orang yang asal-usul pendatang telah diselesaikan melalui tindakan afirmatif yang mempunyai knot akan mempunyai bahagian yang lebih besar kek ekonomi yang semakin berkembang tetapi tidak akan ada rampasan dan pengagihan semula apa yang sudah dipunyai oleh keturunan pendatang. Semua orang mempunyai hampir satu bahagian yang saksama sekarang dan semua orang yang agak berpuas hati. Hubungan antara kaum di Malaysia adalah baik dan tidak mengganggu.

Titik penting yang saya ingin menegaskan adalah tidak mengambil apa yang sudah dimiliki oleh orang lain walaupun sejarah mereka mungkin menjadi milik anda. Kebelakangan ini, Israel telah menarik tempat kediaman Arab untuk mendirikan rumah-rumah untuk Israel. Seluruh dunia, termasuk sekutu anda, Amerika Syarikat mengutuk ini. Tetapi Israel telah pergi ke hadapan.

Anda mengutuk Syria untuk membuat ancaman. Tetapi ancaman mereka adalah respons kepada tindakan anda sendiri. Jika anda secara paksa mengambil alih tanah dan harta milik rakyat Palestin, sambutan hanya jika mereka tidak untuk bertindak ganas terhadap anda, adalah untuk mengancam untuk bertindak terhadap anda. Jika mereka tidak dapat bertindak balas dan mereka tidak boleh menyuarakan tindak balas yang dikehendaki daripada mereka akan perlu mengemukakan kepada semua tindakan tidak kira bagaimana salah anda. Apa yang anda lakukan sekarang adalah bertentangan dengan semangat dan surat proses damai yang dipersetujui oleh pendahulunya anda. Bagaimana kita boleh mempercayai Israel jika perubahan dalam kerajaan menafikan sesungguhnya aku janji yang diberikan oleh Kerajaan Israel. Sila menimbang semula keputusan anda untuk membina penempatan Yahudi yang baru di tanah Arab.

Belia Israel berada di sini. Niat kami adalah untuk menunjukkan kepada mereka bahawa Islam adalah normal orang rasional yang mahu hidup dalam keamanan dan kebebasan. Kami berharap bahawa mereka akan mempunyai satu tanggapan yang baru umat Islam dan agama Islam. Akan ada penyelewengan di kalangan umat Islam tetapi terdapat juga penyelewengan dalam kalangan orang-orang Yahudi dan Kristian dan orang-orang setiap agama. Agama tiada sesiapa yang akan diadili oleh penyelewengan. Kami berharap bahawa belia akan memahami umat Islam yang lebih baik dan akan mahu berada di berdamai dengan mereka. Untuk mendapat ketenangan, anda perlu membuat pengorbanan. Rakyat Palestin tidak lagi menuntut penghapusan Israel. Malahan mereka juga bersedia untuk berkongsi Baitulmuqaddis dengan anda. Mereka telah membuat pengorbanan.

Kita perlu ingat bahawa apabila orang-orang Yahudi telah dianiaya di Eropah, mereka sentiasa dijumpai tempat suci di kalangan umat Islam di negara-negara Islam. Kami tidak menganggap Israel sebagai musuh abadi. Tetapi kita tidak boleh membantu tetapi bersimpati dengan rakyat Palestin kerana tanah mereka diambil dari mereka sekarang. Ia dikatakan dipunyai oleh orang-orang Yahudi 3000 tahun yang lalu. Banyak tanah Melayu tradisional telah dijadikan sebahagian dari Thailand. Tetapi kita tidak menuntut Selatan Thailand sebagai sebahagian daripada Malaysia. Jika kita pergi terlalu jauh ke masa lalu, kita tidak boleh hidup dengan negara-negara jiran kita.

Kami bersedia untuk mempunyai kerjasama ekonomi dan teknologi dengan Israel tetapi kita tidak boleh berbuat demikian kerana anda tidak memuliakan komitmen yang dibuat oleh Kerajaan yang sah Israel. Kami ingin berfikir bahawa apabila kami berjaya membina hubungan dengan anda, ia akan menjadi kekal.

Dr Mahathir bin Mohamad

c) Berikut adalah surat yang ditulis oleh Dr Mahathir kepada Ehud Barak, Kejuruteraan Perdana Menteri Israel, pada tahun 1999, seperti yang dikeluarkan oleh Kementerian Luar di sini hari ini.

Perdana Menteri Malaysia
Jun 8, 1999

Tuan Yang Terutama
Encik Ehud Barak Perdana Menteri Kejuruteraan Israel
Tel Aviv

Anda Tuan Yang Terutama,

Izinkan saya mengucapkan tahniah atas kemenangan anda dalam pilihan raya baru-baru ini. Dengan mandat yang mengagumkan ini, saya berharap bahawa anda dan rakan-rakan pakatan anda akan dapat memberi petunjuk kepada nasib rakyat Israel di ambang abad baru.

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk menegaskan bahawa Malaysia sentiasa memohon keamanan dan penyelesaian masalah di antara jiran-jiran melalui rundingan. Oleh itu, adalah menjadi harapan kami untuk melihat pelaksanaan bersama perjanjian yang ditandatangani di antara PLO dan Israel. Kami juga percaya bahawa jika proses damai akan diselamatkan, langkah-langkah yang ikhlas dan berkesan mesti diambil untuk komitmen penghormatan.

Sebagai rakan kongsi dalam proses damai yang penting, ia adalah penting bagi Israel untuk menjadi lebih bertolak ansur. Rakyat Palestin telah membuat pengorbanan besar. Mereka tidak lagi menuntut penghapusan Israel. Malahan mereka juga bersedia untuk berkongsi Baitulmuqaddis dengan anda. Oleh itu, adalah tepat pada masanya bahawa Israel bertindak balas secara positif untuk mengekalkan harapan rakyat di kedua-dua Palestin dan Israel. Dengan penuh komitmen yang dibuat oleh Kerajaan terdahulu perlu dihormati. Alternatif Saya takut, akan menjadi sebuah negara tetap konflik dan ketidakstabilan serantau hingga ke abad ke-seterusnya. Ini sudah tentu prospek yang harus dielakkan.

Berdepan dengan krisis sebelum ini bahawa tiada pihak harus kembali kepada cara lama dalam mengambil apa yang milik kepada orang lain, dalam satu tangan dan menghasut kebencian dan keganasan, di pihak yang lain. Malaysia tidak boleh menyetujui pencerobohan oleh sesiapa pun, sama ada kawan atau lawan. Mana-mana negara yang secara paksa mengambil alih tanah dan harta orang lain, atau memusnahkan tempat-tempat kediaman milik kepada orang lain bagi menubuhkan penempatan sendiri tidak boleh dikatakan ikhlas ingin keamanan.

Malaysia adalah tekad bahawa keselamatan semua negara di Asia Barat hanya boleh dijamin dengan penubuhan keamanan yang adil, berkekalan dan menyeluruh di rantau ini. Ini mesti berdasarkan prinsip "pertukaran tanah untuk perdamaian" dan penubuhan sebuah negara merdeka Palestin dengan Baitulmuqaddis Timur sebagai ibu negaranya.

Dunia berharap kepada Israel di bawah pimpinan anda, bergerak ke depan proses damai dengan kesungguhan yang. Adalah menjadi harapan saya bahawa pencapaian penyelesaian yang komprehensif di rantau ini akan membolehkan Malaysia realistik membayangkan satu langkah positif ke arah mewujudkan hubungan normal dengan Israel.

Yang ikhlas,

Dr Mahathir bin Mohamad

KEJAM!!! ALONG BUNUH PEMINJAM HUTANG RM4,000


SABAK BERNAM: Hanya kerana gagal melunaskan hutang RM4,000, seorang peniaga buah-buahan bukan saja diculik, malah dipukul bertubi-tubi seluruh badan manakala kaki dipatahkan dipercayai sindiket along sebelum mangsa disahkan mati di hospital.

Ketua Polis Daerah Sabak Bernam, Superintendan Noor Mushar Mohamad berkata, dalam kejadian bunuh jam 6 petang, 9 Januari lalu itu mangsa, Ng Seng, 53, yang bermain mahjong di kedai kopi Jalan Bahagia, Sekinchan dekat sini didatangi sekumpulan anggota sindiket berkenaan.


Menurutnya, suspek lelaki antara lima hingga enam orang berusia antara 20 hingga 27 tahun itu menyerang dan mengheret mangsa ke kereta Proton Saga berwarna biru muda yang menunggu di hadapan kedai itu sebelum dibawa ke ladang sawit di Tanjung Karang.

“Di ladang sawit itu, mangsa dibelasah bertubi-tubi dengan objek keras dipercayai kayu sehingga parah di kepala, seluruh badan, mengalami pendarahan di hidung dan telinga selain kaki kanan mangsa patah.“Selepas membelasah mangsa, suspek mencampak mangsa di Jalan Parit 12, Sungai Nibong, Sekinchan sebelum ditemui orang awam yang melaporkan kejadian di Balai Polis Sekinchan pada jam 9 malam hari kejadian.


“Mangsa yang mempunyai empat anak itu dihantar mendapat rawatan ke Hospital Tengku Ampuan Jemaah, Sabak Bernam sebelum disahkan mati pada jam 12.10 malam keesokan harinya,” katanya dalam sidang akhbar, di sini, semalam.Menurutnya, berdasarkan siasatan serta maklumat isteri mangsa, motif kejadian dipercayai disebabkan mangsa gagal melunaskan hutang RM4,000 dengan sindiket ceti haram di Pasir Penambang, Kuala Selangor, di sini.


Sehubungan itu, katanya, polis memburu lima anggota sindiket ceti haram yang disyaki terbabit dalam kes pembunuhan peniaga buah-buahan itu.“Seorang daripada suspek ditangkap pada 12 Februari lalu dan dituduh di mahkamah pada 24 Februari lalu mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan iaitu bunuh.

“Identiti suspek yang diburu ialah Lee King Loong atau dikenali Erik berasal dari Pasir Penambang, Kuala Selangor; Lock Boon Wei (Pasir Penambang); Ong Meng Seng (Pasir Penambang); Hau Boon Sin (Jinjang Utara, Kuala Lumpur) dan Yeng Cheak How (Batu Pahat, Johor).

“Orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kelima-lima suspek menghubungi Pegawai Penyiasat, Inspektor M Subamaniam menerusi talian 012-3301679 atau mana-mana balai polis berdekatan.Beliau berkata kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

29 Februari 2012

UMNO SUDAH PANIK, ADAKAN PERTEMUAN DENGAN PERKASA!!!

Pertemuan Umno- Perkasa, jelas Umno sudah panik


Kita sudah tahu segalanya. Dua orang Islam dari UMNO berketurunan India, Perdana Menteri de-facto Mahathir Mohamad (Malayalee) dan Zainuddin Mydin (Tamil), bertemu secara rahsia di Putrajaya pada hari Isnin dengan 250 orang penyokong kuat Perkasa diketuai oleh si mulut laser Ibrahim Ali.

Mereka juga disertai oleh Sanusi Junid yang berketurunan Tamil, bekas Menteri Besar Kedah yang mendakwa dirinya orang Aceh, dan bekas timbalan menteri persekutuan Khalid Yunus.

Pertemuan yang bersifat rahsia itu menurut Mahathir kepada media, adalah untuk mengelakkan ia dilabelkan sebagai salah satu daripada agenda perkauman. Dia merasa kesal bahawa kini tidak boleh lagi menyebut perkataan Melayu tanpa dilabelkan sebagai rasis. Bagaimanpun, bagi ahli-ahli komuniti berbahasa Melayu di Semenanjung Malaysia - Mahathir umpamanya - bukanlah orang Melayu.

Lingua franca di nusantara ini adalah bahasa Melayu tetapi itu tidak bermakna bahawa bangsa Melayu wujud. Tidak ada pun sejarah menakrifan bangsa itu kecuali dalam Perlembagaan Persekutuan.

Buat sekian kali, Mahathir mengeluh bahawa masyarakat berbahasa Melayu di Semenanjung Malaysia kini berpecah antara tiga parti politik iaitu Umno, PKR dan Pas. Dua yang terakhir adalah sekutu dalam Pakatan Rakyat, pakatan pembangkang, bersama-sama dengan Parti Tindakan Demokratik (DAP).

Perkasa- satu kegagalan

Secara tertutup, Mahathir terpaksa mengakui realiti bahawa Perkasa, gagal. Perkasa mendapat kontrak bagi mewar-warkan agenda perkauman Umno tetapi mendapati ia sukar untuk mendapat sokongan bagi politik jenis kotor ini.

Walau bagaimanapun, memandangkan pembiayaan disediakan secukupnya, Perkasa akan terus memutar-belitkan setiap isu di Malaysia menjadi isu perkauman dan agama. Ideanya adalah untuk menjadikan Melayu dan bukan Melayu berantakan antara satu sama lain dan menakutkan kedua-dua kumpulan ini untuk bersatu padu di bawah satu platform politik - Umno - supaya golongan elit yang memerintah boleh hidup seperti sheikh di negara kaya dengan minyak dengan wang titi peluh rakyat.

Orang-orang Kristian, menjadi penganut agama ke-2 terbesar di Malaysia dan boleh menjadi sebuah kumpulan kuasa ke-3 yang berpotensi dalam politik, akan menjadi mangsa.

Pertemuan penuh rahsia ini penting bukan kerana apa yang telah dibincangkan secara rasmi tetapi lebih kepada apa yang dibincangkan secara tidak rasmi diluar perjumpaan itu.

Hindraf Makkal Sathi telah dipersetujui akhirnya sebagai satu rahmat tersembunyi kepada UMNO. Lebih banyak Hindraf berkokok mengenai perkauman,lebih ramai orang Melayu akan bersatu di belakang UMNO, ini adalah keputusan dari perjumpaan sampingan.

Taruhan besar dalam politik Umno inilah yang memecah-belahkan rakyat, ”supaya Umno boleh terus memecah dan memerintah seperti apa yang telah dilakukan pihak British”.

Shahrizat, MAS dan Sodomi 2 dibincangkan

Perjumpaan Perkasa yang diadakan adalah di kalangan mereka yang tidak teliti dan keliru. Tiba-tiba, masa depan kelihatan cerah. Ini adalah persetujuan bersama di perjumpaan Perkasa yang dipenuhi pengkomplot kerana ancaman kepada gaya hidup mewah mereka yang sebenarnya bersifat parasit.

Menteri Umno Shahrizat Jalil, yang menjadi dalang kejatuhan NFC RM250mil, menjadi perbualan dalam rundingan, mengikut maklumat dari dalam, ia telah menjadi terlalu bodoh sehingga membahayakan mereka semua, dan menjadikan yang lain menjadi nampak seperti penjahat juga.

Mahathir mengagumi pihak pengurusan yang membatalkan saman RM600 juta terhadap bekas bos Penerbangan Malaysia Tajuddin Ramli, tetapi tidak pula mendesak penarikan balik tuntutan balas Tajudin Ramli yang berjumlah beberapa ratus juta. Ini adalah sebahagian daripada sandiwara berterusan ynag diarah oleh Perbendaharaan negara. Pasti ada habuan untuk semua.

Soalan yang membimbangkan orang kuat Perkasa, secara rasmi dan tidak rasmi, adalah bagaimana untuk mengekalkan kuasa politik demi untuk memudahkan salah kuasa berterusan ke atas Perbendaharaan Negara jika masyarakat Melayu tidak lagi termakan politik tahi Umno, kerana mahu masa depan yang lebih baik.

Harapan tidak banyak yang diletakkan kepada rayuan Peguam Negara untuk kes Liwat 2 sebagai salah satu cara untuk mengoyah dan memusnahkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan mengembalikan ia kepada Umno.

PAS, DAP dan PKR tidak memberi respon yang diharapkan oleh Dr M

Kerajaan Perpaduan dengan Pas mendapat sambutan di luar jangkaan mereka. Itulah kesilapan bodoh yang dibuat oleh Perdana Menteri yang tidak dipilih dan sekadar budak suruhan Mahathir sahaja, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Begitu juga DAP tidak berminat untuk mewakili kaum Cina dalam kerajaan Barisan Nasional (BN) tetapi sebaliknya memilih untuk menjadi kuasa ke-4 dalam politik di negara ini untuk masyarakat berbahasa Melayu, selepas Umno, PKR dan Pas.

Mahathir mahu meyakinkan masyarakat Melayu sekali lagi bahawa mereka perlu buat-buat tak tahu dan masih lagi bodoh dan menyedihkan - "berpura-pura bahawa yang pintar tidak wujud" dan mereka tidak akan ada peluang berbanding India dan Cina - "terlalu pintar untuk tahu apa yang baik" dalam keadaan percuma-untuk-semua. Ringkasnya, India dan Cina memusnahkan masyarakat Melayu.

Jadi, Mahathir masih lagi menyanyikan lagu yang sama dengan tema sama iaitu masyarakat berbahasa Melayu mesti bersatu di bawah satu platform politik iaitu Umno supaya mereka boleh mendapatkan kuasa politik dan merebut semua peluang untuk berkongsi "dikalangan mereka yang munafik ".

Jika terdapat di kalangan masyarakat Melayu yang tidak mempercayai Mahathir, mereka boleh berhijrah ke Australia - kerana ia telah dilakukan orang India dan Cina.

Perkauman, nepotisma, korupsi dan opportunis

Hujah ringkas Mahathir adalah mereka yang bodoh dan rugi termasuk yang munafik melebihi orang lain dalam masyarakat dan perlu menggunakan kekuatan bilangan mereka "untuk memastikan bahawa yang cerdik pandai dan terbaik dari semua kaum India dan Cina, mengikut Mahathir – bukanlah pemimpin buat semua ".

Sudah tentu, peluang rampasan kuasa ini tidak akan jatuh kepada ahli-ahli masyarakat Melayu untuk sebahagian yang besar tetapi hanya pemerintah elit dan anak-anak mereka dan kroni di belakangnya. Nepotisme, rasuah dan pengambil kesempatan yang dikatakan rasis oleh Hindraf Makkal Sakthi - akan menjadi penggubal undang-undang.

Ideologi politik Mahathir menurut Perdana Menteri de facto ini, akan disokong oleh pemimpin-pemimpin kaum lain India, Cina, Dusun dan Dayak yang mempunyai kisah mereka tersendiri. Walau bagaimanapun, pengkhianat-pengkhianat ini tidak akan disia-siakan. Mereka akan mendapat beberapa cebisan habuan dari semasa ke semasa selepas pemimpin-pemimpin mereka (Umno) telah kenyang setelah makan sepuas hati, sendawa, menyahtinja serta muntah itu.

Perkasa cuba menawan ahli lompat parti selepas PRU ke 13

Walau bagaimanapun, pemimpin bukan Melayu ini mesti dikekalkan semiskin yang boleh seperti di Sabah dan Sarawak supaya mereka tidak mampu untuk memikirkan idea mewah seperti kebebasan dari segi kewangan dan membebaskan diri daripada cengkaman zalim pemerintah elit.

Jika semua gagal, Perkasa digunakan oleh Umno untuk menarik dari kalangan yang menang dalam pakatan pembangkang supaya melompat parti selepas Pilihan Raya Umum ke-13. Penekanan akan diberi kepada pemenang yang akan dikenal pasti oleh laporan perisikan kerana mempunyai kelemahan mereka sendiri.

Semua pilihan ada dihadapan mereka.

Pilihan akhir, dalam pemikiran Perkasa, mungkin suatu peristiwa ala 1969 untuk membina BN yang baru, musnahkan pembangkang - selepas ia diluluskan oleh Majlis Gerakan Negara (NOC) yang disokong oleh Majlis Perundingan Negara (NOC) dan Majlis Perundingan Ekonomi Negara (MTEN).

Malaysia Chronicle-Written by John Kashuerin

MP Sabak Bernam didapati bersalah buat tuntutan palsu


Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini mendapati Ahli Parlimen Sabak Bernam, Datuk Abdul Rahman Bakri, bersalah atas lapan tuduhan membuat tuntutan palsu berjumlah RM80,000.

Hakim Azhaniz Teh Azman Teh membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan terhadap kes pendakwa.

Abdul Rahman, 47, dari Umno dituduh membuat lapan tuntutan palsu dengan nilai RM10,000 setiap satu yang berjumlah RM80,000 daripada peruntukan kawasannya berhubung majlis yang tidak pernah dijalankan.

Dia dituduh membuat tuntutan itu di antara 21 Januari dan 4 Februari 2008 ketika menjadi ADUN Sungai Ayer Tawar.

Kemelut Kedah : Perbincangan Positif, Tunggu Mesyuarat 1 Mac - Salahuddin


PETALING JAYA, 29 FEB : Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub berkata, pertemuan beliau dengan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak dan dua exco kerajaan negeri itu semalam mengenai kemelut yang berlaku di Kedah merupakan suatu perbincangan yang positif.

Beliau bagaimanapun berkata, isu berkenaan akan diperbincangkan Mesyuarat Kas Jawatankuasa Pas Pusat pada 1 Mac ini.

“Perbincangan hari ini sangat positif. Banyak pandangan, cadangan dan pemikiran dalam menyelesaikan isu yang berlaku di kedah.

“Dalam mesyuarat khas itu nanti kita akan membuat keputusan mengenai langkah-langkah untuk memastikan kepimpinan di Kedah berjalan dengan baik,” katanya ketika dihubungi mStar Online, Selasa.

Salahuddin yang juga merupakan Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, beliau yakin sesuatu yang positif akan diputuskan selepas mengadakan perbincangan pada Selesa termasuk mesyuarat khas jawatankuasa Pas Pusat.

PAS Pusat pada Isnin memutuskan Salahuddin sebagai pengantara untuk mengadakan pertemuan bagi campur tangan dalam menyelesaikan kemelut di Kedah.

Selain Azizan, dua exco yang ditemui Salahuddin adalah Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatam, Jawatankuasa Kerja Raya, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga, Datuk Phahrolrazi Zawawi yang merupakan Timbalan Pesuruhjaya I Pas Kedah, dan Pengerusi Kesihatan, Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO), Pembangunan Insan, Sains dan Inovasi, Teknologi Maklumat dan Komunikasi negeri, Datuk Dr Ismail Salleh yang merupakan Timbalan Pesuruhjaya II Pas Kedah.

Keengganan kedua-dua mereka menerima pelantikan itu dipercayai mempunyai kaitan dengan kepimpinan Azizan yang juga Pesuruhjaya Pas Negeri berhubung pentadbirannya di Kedah.

Lapan anggota exco kerajaan negeri pada Selasa mengangkat sumpah jawatan di hadapan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Datuk Seri Tunku Annuar Sultan Badlishah di Istana Anak Bukit, Kedah pada Selasa.

Mereka adalah Datuk Amiruddin Hamzah, Datuk Mohamed Taulan Mat Rasul, Datuk Dr. Hamdan Mohamed Khalib, Lim Soo Nee, Abd Ghani Ahmad, Tan Joon Long @ Tan Chow Kang, Datuk Siti Ashah Ghazali dan S. Manikumar, yang masing-masing menerima tawaran pelantikan semula.

Azizan sebelum ini mengumumkan hanya lapan exco akan mengangkat sumpah jawatan bagi sesi 2012 walaupun lazimnya exco kerajaan negeri dibarisi 10 anggota.
-FMT

PEMBANTU BADRULAMIN DIDAKWA DISOGOK!!!


SEREMBAN, 29 FEB : Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Dr Badrulamin Bahrom mendakwa pembantunya ditawarkan imbuhan lumayan oleh sekumpulan lelaki sebagai dorongan supaya menjadi saksi memburukkannya.

Menurut Badrulamin, pembantunya itu diugut supaya memberi kerjasama dan ditawarkan upah lumayan bagi membantu menjayakan satu rancangan pihak tersebut.

“Ketika saya berada di Kuantan, pembantu saya didatangi enam lelaki dengan nada memujuk dan mengugut meminta supaya memberikan kerjasama.

“Sekiranya dia (pembantu) sanggup berikan kerjasama dengan menceritakan kononnya saya begitu dan begini, dia akan diberikan imbuhan lumayan,” katanya semasa menyampaikan ceramah sulungnya di Ampangan, dekat sini, malam kelmarin.

Bagaimanapun, Badrulamin berkata, pembantunya itu kuat semangat tidak melayan tawaran berkenaan sebelum memaklumkan kepadanya mengenai perkara itu.

Menurutnya, berikutan kejadian itu, dia dan pembantunya bercadang membuat laporan polis dalam masa terdekat ini bagi membersihkan kembali namanya berikutan kejadian ditangkap khalwat lalu.

Sementara itu, Badrulamin juga berkata akan berbincang dengan peguamnya untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap sebuah akhbar tabloid berbahasa Melayu serta stesen televisyen tempatan kerana menyiarkan laporan khalwatnya.

Malah, beliau turut memaklumkan akan mengambil tindakan undang-undang terhadap Timbalan Pengarah Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip), Datuk Mohd Ghazali Abdul Aziz kerana mengeluarkan kenyataan dalam kedua-dua media itu.

“Selepas keterangan saya dan wanita terbabit diambil, Jaip mendapati dakwaan saya berdua-duaan adalah tidak benar dan pihak jabatan agama juga menerima sendiri kenyataan itu.

“Dengan itu, kenyataan Mohd Ghazali bahawa saya ditangkap berdua-duaan adalah terbatal, begitu juga laporan media berkenaan bahawa kami ditangkap berkhalwat adalah tidak benar.

“Sehubungan itu, kami akan me ngambil tindakan undang-undang terhadap kedua-duanya,” katanya

UNDI MELAYU PECAH, KERANA UMNO TAK BOLEH HARAP!!!

Bukan Setakat Undi Melayu, Undi Cina Dan India Sudah Lama Pecah!

Debat antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menjamin undi kaum Melayu akan kembali bersatu.

Ini kerana menurut bekas Presiden MCA Ong Tee Keat undi Melayu memang sudah lama pecah sejak zaman kemerdekaan, begitu juga dengan undi kaum Cina dan India.

“Sama ada perpecahan yang bermanfaat atau tidak itu terpulang kepada interpretasi masing-masing,” katanya kepada pemberita selepas menjadi panel wacana ‘Mengapa Undi Melayu Pecah’ anjuran Sinar Harian di sini semalam.

Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkifli Ahmad berkata sebaliknya debat mampu memberi ruang lebih terbuka kepada rakyat untuk memilih berdasarkan kekuatan hujah yang dibentangkan Anwar dan Najib.

Katanya melalui debat rakyat akan mendapat maklumat yang lebih tepat sekaligus dapat membuat keputusan dengan rasional.

Sekaligus dapat memberi lebih ruang kepada kaum Melayu berfikiran wajar memilih parti yang mampu membela nasib Melayu pelbagai lapisan.

“Kalau tiada debat, media akan 24 jam hentam (pembangkang) dan rakyat tiada akses untuk tahu perkara sebenar,” katanya.

Walau bagaimanapun, Ong menegaskan debat itu nanti perlu mempunyai matlamat yang jelas dan bersifat realistik, bukan hanya debat mempromosikan manifesto masing-masing.

“Kalau sekadar debat tanpa wawasan seperti menyampaikan ceramah politik biasa itu tak kemana,” katanya.

Umno hilang sokongan

Sementara itu, pemimpin PKR Datuk Seri Chua Jui Meng menegaskan perpecahan undi itu hanyalah satu persepsi Umno yang semakin sorot undi kaum Melayu.

Beliau berkata sikap kerajaan yang selama ini merampas ekuiti RM52 bilion Bumiputera turut menjadi punca Umno hilang sokongan.

Ketua Penerangan Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) Ruslan Kassim pula menyambut baik debat antara Najib dan Anwar.

Beliau menolak persepsi bahawa Perkasa menjadi kuda tunggangan parti pemerintah tetapi beliau percaya NGO itu kekal menjadi kuasa ketiga yang mempertahankan Perlembagaan.

28 Februari 2012

Phahrolrazi akui ada perbezaan pendapat dengan Azizan


ALOR SETAR - Timbalan Pesuruhjaya 1 Pas Kedah Datuk Phahrolrazi Zawawi berkata beliau enggan dilantik semula sebagai Exco kerajaan negeri Kedah kerana mempunyai perbezaan pendapat yang "kritikal" dengan Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak dalam soal pentadbiran kerajaan negeri.

Bagaimanapun, katanya, jika pimpinan Pas Pusat mahu beliau kembali menjadi Exco, beliau bersedia mempertimbangkannya tetapi dengan syarat-syarat tertentu dan pendapatnya diambil kira.

Beliau yang menyifatkan masalah beliau dengan Azizan, yang juga Pesuruhjaya Pas negeri, sebagai masalah peribadi berkata beliau berhak untuk tidak terus menjadi Exco kerana sebagai Exco beliau perlu taat kepada ketua dan jika tidak beliau perlu "keluar".

"Dalam organisasi kita hendaklah setuju dengan pemimpin kita. Kalau ada banyak perkara yang tak setuju kita tak boleh duduk dalam organisasi itu. Sebagai kerajaan kita ada tanggungjawab bersama, kalau tak setuju kena ada cara untuk kita tak susahkan mereka (ketua). Menteri Besar ada pendapat dia sendiri. Pendapat itu perlu dihormati.

"Perbezaan pendapat itu memang biasa. Kalau dalam 10 perkara, perbezaan pendapat hanya satu, dua tak apa tapi kalau dah enam, tujuh, ia tak wajar. Tindakan seperti ini perlu (tidak sambung untuk jadi Exco) adalah supaya organisasi lebih tenang," katanya pada sidang media di kediamannya di sini, hari ini.

Phahrolrazi adalah seorang daripada dua Exco yang menghantar surat kepada Azizan bagi menyatakan keengganan mereka dilantik semula ke jawatan itu. Seorang lagi adalah Datuk Dr Ismail Salleh yang merupakan Timbalan Pesuruhjaya II Pas negeri.

Hari ini, hanya lapan anggota exco kerajaan negeri mengangkat sumpah jawatan di hadapan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Datuk Seri Tunku Annuar Sultan Badlishah di Istana Anak Bukit, di sini. Kelazimannya kerajaan negeri Kedah mempunyai 10 exco.

Phahrolrazi berkata keputusan beliau untuk tidak dilantik semula menjadi exco dan sebabnya ada dimaklumkan kepada Exco yang lain dan empat lagi Exco mempunyai pandangan yang sama dengan beliau.

"Tapi bila hantar surat kepada Menteri Besar (untuk tidak sambung menjadi Exco), hanya saya dan Dr Ismail yang berbuat demikian. Secara peribadi saya merasakan ia tidak serius. Saya ada alasan saya, begitu juga Dr Ismail. Saya telah menjelaskan perkara itu kepada Dewan Ulama Pas Kedah dan mereka bersetuju untuk saya tak sambung. Saya juga sudah memberi penjelasan kepada pimpinan Pas Pusat daripada Presiden sampai ke bawah," katanya.

Mengenai andaian beliau mahu menjatuhkan Menteri Besar, katanya, jika beliau mahu berbuat demikian beliau tidak sepatutnya berhenti menjadi Exco kerana ia lebih mudah.Ditanya sama ada dia masih ada masa untuk menerima pelantikan semula kerana tempoh pelantikannya masih ada sehingga 7 Mac depan, beliau berkata pimpinan Pas Pusat yang melihat perkara itu sebagai serius perlu campur tangan.

Bagaimanapun, Phahrolrazi yang masih bercuti sehingga 1 Mac ini berkata beliau dimaklumkan Menteri Besar telah mempersembahkan senarai nama 10 Exco yang tidak termasuk namanya dan Dr Ismail kepada Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah yang juga Yang di-Pertuan Agong.

" Di Kedah ni lain, Exco dilantik setiap tahun. Menteri Besar angkat sumpah sekali je (sahaja) lepas pilihan raya," katanya.

Ditanya sama ada masalah beliau dengan Azizan itu boleh diselesaikan melalui perbincangan dengan Menteri Besar itu, beliau berkata perbincangan telah diadakan tetapi masalah perbezaan pendapat itu masih berlaku dan kerana itu memerlukan campur tangan pusat.

Pada sidang media itu, Phahrolrazi turut menafikan masalah itu ada kaitan dengan kumpulan "Erdogan" atau "Anwarinas", serta pertembungan antara kumpulan profesional dan ulama dalam Pas.

"(Dalam hal ini) saya merujuk kepada Dewan Ulama. Tak berlaku pertembungan. Di Kedah sebenarnya tak berlaku perkara itu. Di peringkat nasional mungkin," katanya.

Ditanya adakah tindakan beliau dan Dr Ismail ini akan memberi kesan kepada Pas dan kerajaan negeri memandangkan keputusan itu dibuat ketika pilihan raya umum semakin hampir, katanya, beliau tidak meletakkan jawatan sebelum ini kerana kerajaan negeri belum stabil dan beliau yakin itu tidak menjejaskan Pas.

"Menteri Besar dah cakap kerajaan Kedah teguh dan mendapat sokongan yang baik. Dia boleh lantik orang lain sebagai Exco," kataya.

Mengenai jawatan dalam parti, Phahrolrazi berkata beliau akan memikirkan semula mengenai jawatannya sebagai Timbalan Pesuruhjaya 1 Pas Kedah. - Bernama

KOMEN KK : Dari segi prinsip tindakan YB Phahrolrazi wazar diambil kira, kita dalam Parti wajar tidak menyokong pendapat dan tindakan yang lari dari Prinsip dan ketelusan dalam pentadbiran sebuah kerajaan

27 Februari 2012

PIHAK NFCorp TERLALU ANGKUH

NFCorp ‘terkejut dan keliru’ dengan kenyataan awal Bukit Aman


KUALA LUMPUR, - NFCorporation (NFCorp) melahirkan rasa terkejut dan keliru dengan kenyataan Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Syed Ismail Syed Azizan semalam bahawa pengarah-pengarah syarikat itu disyorkan didakwa atas kesalahan pecah amanah.

Sambil menyifatkan kenyataan itu “terlalu awal”, NFCorp mempersoalkan motif di sebaliknya kenyataan itu mendakwa Syed Ismail bertindak di luar bidang kuasa.Dalam satu kenyataan dikeluarkan petang ini, NFCorp berkata, oleh kerana polis sendiri mengatakan siasatan masih dijalankan, kenyataan sedemikian adalah sesuatu yang bersifat tiba-tiba.

“Kedua, nampaknya Ketua Pengarah Jenayah Komersial telah lupa bahawa syarikat-syarikat berkaitan NFCorp di mana dana disalurkan adalah anak-anak syarikat NFCorp,” kata syarikat yang diterajui keluarga Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil.Kata kenyataan itu lagi, Syed Ismail seolah-oleh tidak memahami fakta penting dan undang-undang dalam isu NFCorp.“NFCorp terkejut dan keliru dengan kenyataan yang terlalu awal oleh Syed Ismail walaupun beliau mengaku siasatan masih berjalan dan masih belum lengkap.

“NFCorp mempersoalkan motif di belakang kenyataan itu, dilihat satu percubaan secara tidak adil untuk mempengaruhi keputusan Peguam Negara. Adakah Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial cuba menggunakan kuasa Peguam Negara, jika mengikut undang-undang merupakan kuasa di bawah Perlembagaan Persekutuan untuk memutuskan jika terdapat satu jenayah atau bukan untuk tujuan pendakwaan,” katanya.

Semalam polis memohon Peguam Negara supaya pengarah NFCorp didakwa atas kesalahan pecah amanah selepas pemimpin pembangkang mendakwa sebahagian daripada RM250 juta pinjaman mudah kerajaan telah digunakan untuk tujuan lain.“Kami mencadangkan Pejabat Peguam Negara supaya semua pengarah NFCorp didakwa atas kesalahan pecah amanah,” kata Syed Ismail.

Hari ini Ketua Publisiti DAP Tony Pua menggesa Putrajaya dengan segera membekukan semua aset NFCorp sama ada di Malaysia atau luar negara.NFCorp, yang dimiliki oleh suami dan tiga anak Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil, merupakan syarikat yang bertanggungjawab menguruskan Pusat Fidlot Nasional (NFC).NFC mula menjadi topik hangat setelah syarikat itu tersenarai dalam Laporan Tahunan Ketua Audit Negara 2010.

Shahrizat tetap menegaskan dirinya tidak mempunyai sebarang kaitan dengan projek berkenaan

NFCorp tak perlu takut kalau tak bersalah

Pihak NFCorporation tidak perlu takut dengan siasatan polis sekiranya mereka tidak bersalah, kata Ketua Umno Bahagian Cheras Datuk Syed Ali Alhabshee.Beliau percaya bahawa polis telus dalam menjalankan siasatan berhubung dakwaan berlakunya penyelewengan dalam NFCorp.

"Serahkan kepada polis dan Peguam Negara (untuk) dakwa mereka yang terbabit. Kalau tak bersalah, pihak NFCorp tak perlu takut," katanya dalam blog Umno Cheras di sini hari ini.
Semalam, polis mencadangkan agar Peguam Negara mendakwa Pengerusi Eksekutif NFCorp, Datuk Dr Mohamed Salleh Ismail atas pertuduhan pecah amanah.

Dipetik Bernama, Syed Ali berkata kesungguhan polis menjalankan siasatan berhubung isu kontroversi itu juga membuktikan tiada keistimewaan dalam mana-mana kes walaupun ia melibatkan individu berpengaruh.
"Oleh sebab itu, saya mengalukan-alukan ketegasan polis dan memuji jabatan berkenaan kerana prihatin terhadap pandangan dan kehendak rakyat supaya siasatan dijalankan ke atas NFC," katanya.

Bekas ketua hakim dan peguam Umno diberi kontrak RM2.2 bil, Najib diam saja


Satu kontrak bernilai RM2.2 bilion bagi pembinaan lebuh raya baru-baru ini telah dianugerahkan kepada syarikat-syarikat yang dikaitkan dengan peguan Umno Hafarizam Harun dan isteri bekas Ketua Hakim Negara Zaki Azmi. Adakah pemberian kontrak yang lumayan kepada Kinrara Lebuhraya-Damansara (Kidex) Emrail Sdn Bhd dan Zabima Engineering Sdn Bhd dijalankan melalui proses tender terbuka?

Berita tentang perjanjian itu juga mencetuskan spekulasi bahawa Zaki dan Hafarizam, dua orang yang penting dalam krisis perlembagaan Perak pada tahun 2009, telah dianugerahkan kontrak lebuh raya sebagai hadiah untuk membantu Barisan Nasional (BN) menjatuhkan Pakatan Rakyat di negeri itu. Hafarizam adalah pengarah di kedua-dua firma manakala isteri Zaki, Toh Puan Nik Sazlina Mohd Zain, adalah pengarah dalam Emrail.

Bukan yang pertama dan terakhir

Sedihnya, amalan korupsi ini bukanlah yang pertama kali berlaku di Malaysia.

Sebagai contoh, bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamed telah memberi projek Westport di Pelabuhan Klang kepada seorang eksekutif pengiklanan yang dinamakan Gnanalingam melalui syarikat yang dikenali sebagai Semakin Ajaib Sdn Bhd sebuah syarikat penghasilan karbon. Europlus, telah dianugerahkan konsesi pembinaan Lebuhraya Pantai Barat (WCE) yang berjumlah RM7.07 bilion selepas proses rundingan semula yang memudahkan Europlus mendapatnya. Apa lagi yang cerita baru dalam UMNO BN?

Skandal NFC masih segar dalam ingatan kami, dengan dakwaan baru bahawa semasa siasatan oleh Jawatankuasa Audit Negara terhadap skandal penternakan lembu, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mempengerusikan jawatankuasa yang menganugerahkan RM250 juta projek fidlot kepad Agroscience Sdn Bhd, sebuah syarikat yang dimiliki oleh suami Menteri Umno , Shahrizat Jalil. Keengganan Pengerusi PAC, Azmi Khalid untuk mendedahkan penemuan jawatankuasa menunjukkan bahawa dia "berada dalam tekanan" untuk melindungi bos BNnya dan pemimpin peringkat tertinggi UMNO yang terlibat dalam projek itu.

Najib mesti jelaskan

Semetara kes lembu masih berada dalam siasatan SPRM, Najib masih boleh meluangkan masa untuk memberi gula-gula kepada kroni-kroni UMNO. Ia bukan soal menjalankan perniagaan, tetapi etika menjalankan perniagaan cara UMNO. Adakah ia wajar untuk menganugerahkan kontrak kepada entiti yang mempunyai hubungan dengan orang-orang yang sangat kontroversi? Hakikat bahawa ia melibatkan seorang peguam dan bekas Ketua Hakim menjadikan pengamal undang-undang mempersoalkannya. Sesuatu yang menjadi tanda tanya adalah adakah kerjasama antara Zaki dan Hafarizam selepas pilihan raya umum pada 2008?

Najib mesti menerangkan mengapa pasangan itu telah diberikan projek berniai RM2.2 bilion bagi pembinaan jalan raya dan juga menerangkan peranan kedua-dua peguam dalam krisis Perak. Sememangnya, ia adalah penting untuk peguam UMNO dan bekas Ketua Hakim Negara membersihkan nama mereka bagi mencerminkan kredibiliti pengamal undang-undang. Di kebanyakan negara-negara maju, hakim , terutamanya ketua hakim tidak digalakkan bergaul dengan peguam kerana mereka tidak mahu dituduh berat sebelah atau menjadikan badan kehakiman dipersolakan. Malah, hakim yang tegas langsung tidak bersosial dengan peguam.

Badan kehakiman dan bisnes besar

Di Malaysia pula, peguam dan ketua hakim tidak berfikir panjang untuk menjadi rakan kongsi perniagaan dan bersama-sama mendapatkan projek-projek kerajaan yang bernilai berbilion-bilion ringgit. Lebih buruk adalah hakikat bahawa Zaki merupakan bekas peguam UMNO yang menjadi Ketua Hakim Negara dan Hafarizam merupakan peguam UMNO yang ada peranan semasa krisis Perak. Ini menunjukkan tahap penglibatan UMNO dalam rasuah besar-besaran dalam badan kehakiman Malaysia. Bukan sahaja UMNO menganugerahkan projek-projek yang dibiayai awam kepada mereka yang telah berkhidmat untuk kepentingan mereka tetapi UMNO menjadi dalang dalam institusi awam yang seharusnya bertindak bebas daripada eksekutif, yang telah bersumpah untuk melindungi hak rakyat.

Adakah sekarang UMNO akan terus menganugerahkan projek kepada mereka yang berada dalam lingkungan elit mereka supaya boleh bersedia untuk kalah pada PRU ke 13? Dengan cara ini, walaupun kalah, UMNO masih dapat merompak wang rakyat dan membiarkan pentadbiran baru sakit kepala.

Malaysia Chronicle
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...