13 Mac 2009

PKR Kedah mula goyah, hilang penyokong
oleh Sinar harian.

SUNGAI PETANI -Pelantikan Saiful Izham Ramli sebagai Pengarah Pilihan Raya Kecil Parti Keadilan Rakyat (PKR) Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau untuk pilihan raya kecil akan datang, didakwa menyebabkan timbul perasaan tidak puas hati dan tidak senang dalam kalangan ramai pemimpin dan penyokong PKR Merbok di sini.

Dakwaan tersebut dibuat bekas Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Negeri Kedah, Zamil Ibrahim yang menjelaskan bahawa beliau menerima sepucuk surat yang dihantar kepadanya, dipercayai daripada penyokong PKR sendiri. Zamil berkata, surat yang ditandatangani Setiausaha Agung PKR itu jelas menunjukkan PKR bukan sebuah parti yang bermaruah, malah memalukan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat (PR) dan tindakan tersebut juga menyebabkan rakyat di Parlimen Merbok bertambah marah selain hilang kepercayaan terhadap kepimpinan PKR itu sendiri. “Apa yang lebih menyebabkan PKR mula goyah di sini ialah apabila Saiful Izham masih disiasat oleh Jawatankuasa Disiplin PKR kerana gagal membentangkan penyata belanjawan Pilihanraya Umum ke 11 (PRU 11). “Ini membuatkan

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menolak pencalonan beliau semasa PRU 12 lalu ketika beliau telah dipilih oleh PKR bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Selambau pada 8 Mac 2008,” tegasnya semasa mengadakan sidang media di Cinta Sayang Resort di sini, semalam. Zamil berkata, apa yang lebih memeranjatkan pemimpin dan penyokong PKR di sini ialah apabila Saiful Izham terus dilantik oleh PKR menjadi Pengarah Pilihan Raya Kecil PKR DUN Bukit Selambau untuk pilihan raya kecil akan datang selepas penolakan SPR itu pada PRU 12 lalu.

Katanya, ramai pemimpin dan penyokong PKR Merbok tidak senang di atas pelantikan tersebut malah pelantikan tersebut juga menimbulkan perasaan tidak puas hati daripada pemimpin daripada Pakatan Rakyat (PR) sendiri. “Malah mereka mahu saya melakukan sesuatu agar pemimpin, penyokong dan rakyat di sini tidak terus dibohongi kerana mereka tidak mahu tertipu lagi seperti yang berlaku pada PRU 12 pada tahun lepas. “Kesilapan yang berlaku pada PRU 12 lepas telah menyebabkan saya yang pada masa itu memegang jawatan sebagai Pengarah Strategik PKR Merbok terpaksa meletakkan V. Arumugam (bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Selambau) sebagai calon bebas ketika itu supaya Barisan Nasional (BN) tidak mudah menang dan diisytiharkan menang tanpa bertanding,” katanya. Beliau berkata, PKR juga hanya pandai berkata-kata dalam ceramah politik.


Komen : Zamil ini adalah broker politik yg. tidak semena-mena menjadi kayaraya..tentu sekali banyak berita mengenai PKR Kedah yang diputar belitkan menjelang PRK Bukit Selambau ini..
masih ingat dalam PRK Permatang Pauh, Zamil telah membawa 200 ahli PKR Kedah keluar parti masuk BN.. Tunggu tentu lepas ini drama ini akan berulang... 2000 ahli PKR Merbok akan keluar parti masuk BN!!!!


AMK desak polis tidak amal ‘double standard’

– Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) mendesak pihak polis untuk menjalankan siasatan ke atas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berikutan pendedahan akhbar Perancis, Liberation mengenai penglibatan beliau dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu. :Ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, AMK melalui laporan polis yang telah dibuat pada 7 Mac 2009 lalu antara lain melihat bahawa penglibatan Najib dan isteri beliau, Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes pembunuhan tersebut adalah sesuatu yang amat mengaibkan negara.: :“Keadaan ini juga memperlihatkan kelompangan di dalam perbicaraan mahkamah ke atas kes tersebut. :“Oleh sebab itu, AMK mendesak pihak polis tidak mengamalkan ‘double standard’ dalam menjalankan siasatan kes ini kerana sekiranya polis tidak bertindak cergas dalam menjalankan siasatan, akan memalukan negara kerana ia melibatkan pemimpin,” katanya ketika ditemui pemberita di pekarangan Balai Polis Mutiara Damansara, di sini, semalam.


:Shamsul Iskandar hadir ke balai ditemani beberapa pemimpin AMK yang lain apabila dipanggil untuk memberi keterangan berhubung laporan dibuatnya minggu lepas. :Shamsul berkata, AMK akan menggerakkan kepimpinannya di seluruh negara untuk mengemukakan laporan polis yang sama ke atas Najib bagi menggambarkan bahawa isu ini adalah serius dan perlukan tindakan segera. :“Susulan daripada laporan polis tersebut, AMK akan membuat kunjungan hormat ke atas Menteri Dalam Negeri untuk mengemukakan memorandum agar pihak polis boleh bersikap profesional dan telus dalam mengendalikan siasatan kes tersebut. :“AMK juga berharap agar Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dapat mengambil tindakan yang sewajarnya ke atas Najib bagi membolehkan beliau disiasat secara telus dan terbuka,” katanya. :Beliau berkata, AMK percaya imej Malaysia telah tercalar dengan pendedahan akhbar luar negara itu dan ia amat memerlukan tindakan amat tegas untuk memulihkan semula imej dan reputasi negara di mata dunia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...