24 Mei 2014

POLITIK THAILAND: RAMAI AHLI POLITIK DITAHAN TENTERA !!!


Pautan kekal imej terbenam

Tindakan keras tentera selepas rampasan kuasa

Enam daripada pegawai Thailand yang paling kanan tentera telah dilantik untuk mentadbir negara

Tentera Thailand telah menahan lebih 35 orang, termasuk ahli akademik yang unggul , melaporkan kepada mereka oleh petang Sabtu sebagai tindakan keras mereka terus .

Langkah itu diambil sehari selepas tentera mengarahkan lebih 100 ahli politik, termasuk bekas PM Yingluck Shinawatra , untuk datang ke majlis ketenteraan. Cik Yingluck ditahan di Bangkok pada hari Jumaat dan bermalam dalam tahanan.

Sementara itu, Amerika Syarikat telah menggantung $ 3.5m (£ 2.1M ) dalam bantuan ketenteraan kepada Thailand dan memberitahu tentera untuk memulihkan pemerintahan awam .

Washington juga menggesa pelancong untuk membatalkan perjalanan dan dihentikan lawatan yang tidak penting oleh pegawai-pegawai kerajaan Amerika Syarikat.

Tentera Thailand menahan bekas Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra dan beberapa anggota keluarganya selepas memanggil beliau dan menteri-menteri lain untuk mengadakan perbincangan di Bangkok semalam, sehari selepas tentera melancarkan rampasan kuasa daripada kerajaan sementara.

"Kami (tentera) menahan Yingluck, saudara perempuannya dan ipar lelakinya," kata seorang pegawai kanan tentera seperti dilaporkan Reuters. Kedua-dua anggota keluarga Yingluck itu memegang jawatan kanan dalam politik.

"Kami akan melakukan yang terbaik dalam tempoh tidak lebih daripada seminggu, tempoh itu pun sudah dianggap agak lama.

“Kami perlu menyelesaikan segala masalah di dalam negara terlebih dahulu," kata pegawai itu, yang enggan menyatakan di mana Yingluck ditahan. 

Jurucakap tentera Thai Kol Werachon Sukhondhadhpatipak berkata Sabtu bahawa ahli-ahli politik telah ditahan untuk memberikan mereka "masa untuk berfikir" .

Beliau enggan mendedahkan di mana yang ditahan telah diadakan dan berkata bahawa telefon bimbit mereka telah dirampas.


A Thai protester shows his disapproval with the military during an anti-coup protest in Bangkok - 23 May 2014
Satu penunjuk perasaan Thai menunjukkan penolakan dengan tentera semasa protes anti- rampasan kuasa di Bangkok - 23 Mei 2014

Terdapat bantahan terhadap tindakan tentera di Bangkok pada hari Jumaat tetapi mereka agak kecil

Pada hari Jumaat . panglima tentera Jen Prayuth Chan- OCHA bertemu pegawai-pegawai utama dan memberitahu mereka reformasi yang mesti hadapan mana-mana pilihan raya.

Jika keadaan ini aman , kami bersedia untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat "

Ketua tentera Thailand Jen Prayuth dipanggil gabenor, pemimpin perniagaan dan penjawat awam Tentera Club Bangkok.

Enam daripada pegawai Thailand yang paling kanan tentera kini telah dilantik untuk menjalankan negara ini, dengan komander wilayah menyelia kerajaan tempatan.

BBC Jonathan Ketua di Bangkok mengatakan bahawa, tidak seperti di rampasan kuasa sebelum ini, tidak ada janji-janji pulangan yang cepat kepada pemerintahan awam .

Jen Prayuth memberitahu mesyuarat itu : "Saya mahu semua penjawat awam untuk membantu menganjurkan negara Kita mesti mempunyai pembaharuan ekonomi , sosial dan politik sebelum pilihan raya. . "

"Jika keadaan ini aman , kami bersedia untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat," katanya.


Thai soldiers stand guard in front of a small protest opposing the coup in Bangkok - 23 May 2014
Rampasan kuasa itu telah gembira penunjuk perasaan anti -kerajaan dan ramai yang telah menyamar untuk gambar dengan tentera

Amerika Syarikat membawa kritikan antarabangsa meluas rampasan kuasa, dengan Setiausaha Negara John Kerry berkata terdapat " tiada justifikasi ".

Jabatan Negara Amerika Syarikat pantas menghentikan $ 3.5 juta ( £ 2.1M ) bantuan tentera bantuan keseluruhan bagi negara $ 10.500.000 (£ 6.2m ).
Tetapi kata seorang pegawai AS akan latihan bersama sedang berlaku dengan tentera Thai.

Amerika Syarikat telah menghubungi pemimpin tentera Thailand dan menggesa " pemulihan segera pemerintahan awam , kembali kepada demokrasi dan, jelas , menghormati hak asasi manusia dalam tempoh yang tidak menentu ini ," kata jurucakap Jabatan Negara kepada pemberita.

RTM DAH TIADA DUIT TIDAK MAMPU BELI SIARAN PIALA THOMAS....

TERPAKSA MERAYU...RAYU....Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin minta Astro `hadiahkan' hak siaran final Piala Thomas antara Malaysia dan Jepun kepada RTM

RTM tak cukup duit nak beli hak penyiaran Piala Thomas 2014 daripada Astro sebanyak RM4juta. Gomen kena buli dengan kroni?.... Rakyat putih mata.


Shabery mohon maaf RTM tiada siaran langsung

KOTA KINABALU - Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata Radio Televisyen Malaysia (RTM) tidak menyiarkan siaran langsung pasukan Piala Thomas negara menumpaskan Indonesia malam tadi kerana hak penyiaran diperoleh syarikat televisyen swasta.

Beliau berkata, RTM juga tidak akan menyiarkan siaran langsung perlawanan akhir Piala Thomas antara pasukan negara dan Jepun esok kerana kos untuk siaran langsung melibatkan kos tinggi.

"Saya meminta maaf bagi pihak RTM kerana ramai pihak bersungut kerana tiada siaran langsung (di RTM malam tadi). Ini kerana hak penyiaran telah diambil stesen televisyen swasta.

"Kalau ingin (menyiarkan) kita (RTM) kena membayar mahal dan dalam soal ini, kita ada keperluan lain termasuk liputan siaran langsung semasa kejohanan Piala Dunia Brazil dan kos kandungan untuk sukan bukan murah, ia melibatkan berjuta-juta ringgit.

"Pada tawaran asal kos bernilai RM4 juta untuk menyiarkan (secara langsung) perlawanan itu (Piala Thomas)," katanya kepada pemberita selepas merasmikan sambutan Hari Telekomunikasi dan Masyarakat Berinformasi Sedunia (WTISD) 2014 di Lintasan Deasoka, di sini hari ini.

Ahmad Shabery berkata, RTM memperoleh hak siaran eksklusif Kejohanan Bola Sepak Piala Dunia FIFA 2014 yang akan berlangsung di Brazil mulai 12 Jun hingga 13 Julai ini.

Malaysia layak ke perlawanan akhir Piala Thomas 2014 selepas mengalahkan Indonesia 3-0 di New Delhi, India, malam tadi.

Esok, Malaysia akan bertemu Jepun yang melakar sejarah dalam siri Piala Thomas apabila julung kali melangkah ke final. -

HARGA GETAH DIJANGKA MEREDUM LAGI !!!


Harga getah jatuh kerana penawaran tinggi

Keadaan dijangka menjadi lebih buruk lagi sekiranya Thailand memutuskan untuk menjual stok simpanan getah yang dianggarkan sebanyak 200,000 tan.

KEMENTERIAN Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) menjelaskan kejatuhan harga getah ketika ini disebabkan penawaran yang lebih tinggi dalam pasaran berbanding permintaan pengguna.

Oleh kerana komoditi itu didagangkan di pasaran antarabangsa, harga pasarannya ditentukan oleh faktor penawaran dan permintaan, menurut KPPK dalam satu kenyataan, semalam.

Pada masa ini, penawaran getah di pasaran lebih tinggi berbanding permintaan dari negara pengguna seperti China sebagai pengguna utama, selain Jepun, Amerika Syarikat dan Eropah.

“Faktor kelembapan ekonomi di negara berkenaan (China) mengakibatkan permintaan terhadap getah berkurangan sekali gus menyebabkan stok simpanan getah berlebihan dalam pasaran,” kata kementerian itu.

Selain itu, pertumbuhan ekonomi rendah, kedudukan pasaran saham dunia, kejatuhan mata wang Amerika ditambah spekulasi harga di pasaran komoditi seperti Tokyo Commodity Exchange turut menyumbang kepada kejatuhan harga.

KPPK berkata, keadaan dijangka menjadi lebih buruk sekiranya Thailand memutuskan untuk menjual stok simpanan getah yang dianggarkan sebanyak 200,000 tan.


Kementerian itu turut menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa harga pasaran getah di negara ini dipengaruhi oleh kartel yang melibatkan syarikat besar seperti Lee Rubber Sdn Bhd dan Lam Seng Manufacturing Enterprises Sdn Bhd.

KPPK juga telah mengambil beberapa langkah menangani isu kejatuhan harga getah antaranya menyediakan cadangan mekanisme bagi mengawal selia harga getah di peringkat ladang selain menggalakkan pekebun kecil pelbagaikan aktiviti ekonomi mereka dan tidak hanya bergantung kepada hasil jualan getah.

MEMALI: KERTAS PUTIH PENUH PEMBOHONGANMemali: Kertas Putih penuh pembohongan - Saksi

BALING: Kertas Putih mengenai peristiwa Memali yang dibentangkan oleh kerajaan di Parlimen penuh pembohongan, dakwa salah seorang saksi kejadian itu, Datuk Muhamad Yusuf Husin.

Muhamad Yusuf mendakwa kerajaan meminta saksi-saksi kejadian Memali supaya mengaku bahawa Ibrahim Mahmod atau lebih dikenali sebagai Ibrahim Libya sebagai pengganas.

Bekas orang kanan Ibrahim Libya turut mendakwa dalam Kertas Putih itu, beliau juga dituduh oleh kerajaan sebagai Ketua Mujahidin dan timbalan ketua gerakan revolusi.

"Seramai 161 saksi diminta membuat kenyataan menggambarkan bahawa Ustaz Ibrahim Libya adalah seorang pengganas, mengajar ajaran sesat dan ingin menjatuhkan kerajaan secara revolusi bersenjata," katanya dalam satu forum di Kampung Memali pada Jumaat.

Forum khas itu bertajuk 'Tragedi Memali: Pembetulan fakta sejarah menolak pembohongan kertas putih Kerajaan Malaysia'.

Ia diadakan sempena program Himpunan Keadilan Untukmu Memali anjuran PAS Pusat.

Muhamad Yusuf juga mendakwa punca sebenar peristiwa Memali berlaku adalah kerana ketegasan Ibrahim Libya yang menentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Katanya Ibrahim menyifatkan ISA sebagai akta zalim dan bercanggah dengan perinsip keadilan Islam.

"Dia pernah kata, dia tak redha ditangkap di bawah ISA. Dia sanggup serah jasad tanpa nyawa," katanya.

Muhamad Yusuf juga mendakwa ketika kejadian itu tidak lebih dari 40 orang berada di kawasan rumah Ibrahim Libya dan bukan seperti jumlah yang dilaporkan di dalam kertas putih itu.

Seorang lagi saksi, Aisyah Ahmad menafikan dakwaan rumah Ibrahim Libya menjadi tempat menyimpan senjata untuk tujuan revolusi.

Aisyah mendakwa terdapat maklumat bahawa pihak polis bertindak mengumpul parang dari seluruh rumah di kampung itu selepas kejadian itu berlaku, dan bukan parang yang terdapat di rumah Ibrahim.

Beliau juga menafikan terdapat lebih 100 orang di rumah Ibrahim Libya ketika hari kejadian dengan bersenjata parang.

"Orang kampung, bila dengar lembu kena langgar, penuh orang keluar tengok.

"Ini pula orang nak ambik tok guru kita, tentu la kita datang nak tengok, bagaimana mereka nak ambik.

"Mereka ini ada kerja menebas, jadi mereka datang dari tempat kerja sambil pegang parang" katanya.

Forum yang berlangsung di Madrasah Islahiah Memali dihadiri lebih 1000 hadirin.


Read more at:SINI

23 Mei 2014

PANAS! CALON BEBAS PRK BKT. GELUGOR DITIMPA MALANG LAGI!!!
Selepas tiga hari menerima rawatan di Hospital Low Guan Lye di Pulau Pinang, calon bebas Abu Backer Sidek hari ini akan memulakan kempen Pilihan Raya Kecil Bukit Gelugor menggunakan van Karavan.

Abu Backer yang dirawat di hospital selepas mendakwa mengalami kecederaan akibat terjatuh di hadapan kereta Ketua Menteri, Lim Guan Eng Selasa lalu dibenarkan pulang petang semalam.

Van karavan yang penuh dihiasi poster kempennya diletakkan di hadapan sebuah hotel berhampiran Komtar di Jalan Magazine di sini.

Namun belum sempat berkempen pagi ini, calon terus ditimpa malang apabila van karavan tersebut mengalami kerosakan dan terpaksa ditunda oleh trak penunda kenderaan dipercayai ke bengkel kereta untuk diperbaiki.

Pautan kekal imej terbenamTAK JADI SAMAN ........Calon bebas Abu Backer maafkan Guan Eng

Calon bebas Pilihan Raya Kecil (PRK) Bukit Gelugor Abu Backer Sidek Mohamad Zan memaafkan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng atas kecederaan dirinya.

Katanya, beliau masih menghormati Guan Eng sebagai ketua menterinya dan mahu bekerjasama dengannya bagi menyelesaikan masalah rakyat di Pulau Pinang.

Justeru, katanya, beliau tidak jadi menyaman Guan Eng dan mahu berjumpa dengannya walau hanya untuk dua minit.

"Ketika itu saya marah. Tetapi selepas berfikir balik, saya ingat Nabi Muhammad itu pemaaf. Jadi saya maafkan beliau dan menghormati beliau sebagai ketua menteri saya," katanya kepada Malaysiakini semalam.

Selasa lalu, Backer yang menunggu di hadapan DUN sejak jam 12.30 tengah hari bertindak nekad menahan Lim yang mahu beredar dengan kereta kira-kira jam 2 petang.

Selepas 10 minit Backer yang dihalang oleh sekumpulan pengawal keselamatan DUN kemudiannya 'melanggar' kereta Mercedes Lim dan terus terbaring di atas jalan raya.

Hal ini menyebabkan kesesakan di Lebuh Light, di hadapan DUN.

Lim, pemandu dan pembantu peribadi beliau terus beredar tanpa turun dari kereta itu.

Menceritakan kembali pengalaman beliau, Backer menafikan beliau sengaja mahu menendang dan melanggar kereta Mercedez Benz setiausaha agung DAP itu.

"Saya ingat nak lompat dan panjat kereta itu tapi tersalah langkah sebab kereta itu mengundur.

"Yang kata saya langgar tu, sebenarnya saya terpelecok dan jatuh ke arah kereta. Kebetulan kereta itu sedang bergerak sikit ke hadapan jadi saya jatuh. Kena rusuk saya dan saya terbaring di jalan," kata beliau.

Backer berkata dalam keadaan kurang sedar selepas itu kerana masalah kekejangan otot dan kesakitan di pinggang dan rusuk ketika dihantar ke Hospital Pulau Pinang.

Beliau mendakwa hospital itu mahu membedahnya kerana mendapati tulang rusuknya patah dan mempunyai keretakan pada pinggulnya.

"Doktor di situ kata kalau tak bedah tulang yang patah itu boleh menjangkiti paru-paru. Jadi saya mahu dipindahkan ke hospital swasta untuk mendapatkan pendapat kedua," jelas beliau lagi.

Backer ditukarkan ke Hospital Loh Guan Lye pada pagi Rabu lalu dan menjalani semula ujian MRI dan CT Scan.

Beliau berkata doktor di situ mendapati tulang beliau tidak patah sebaliknya hanya bengkak dan lebam.

Peguam itu turut bertegas bahawa beliau tidak berlakon untuk mendapat publisiti, namun melakukan perkara itu hanya untuk bertemu dengan pemimpin tertinggi negeri itu.

"Buat apa saya nak berlakon. Takkan saya nak terus bagi orang hina saya sahaja.

"Saya nak jumpa Guan Eng. Apa salahnya dia berjumpa saya? Saya seorang saja. Takkan tak berani nak jumpa?" tambahnya.

PRK TELUK INTAN : PELUANG DYANA CERAH JIKA MELAYU BERALIH ARAH!!!


Gambar dan sokongan melayu berubah menyebabkan UMNO MORAYAN....

Mula serang Dewan Yang Mulia untuk spin ISU.............
Dah mula nak membakar.....

Berjaya tambat hati Melayu, peluang cerah Dyana menang

Keputusan DAP mencalonkan setiausaha politik Lim Kit Siang, Dyana Sofya Mohd Daud yang juga merupakan graduan undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada pilihan raya kecil (PRK) Teluk Intan dilihat sebagai langkah strategik bagi meraih undi orang Melayu di Parlimen berkenaan.

Ia sekali gus diharap dapat mengembalikan kepercayaan orang Melayu dan mengubah persepsi negatif mereka terhadap parti berkenaan.

Persoalannya, mampukah strategi ini berjaya pada PRK Teluk Intan nanti?

Jika statistik Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dijadikan ukuran, maka DAP khususnya Dyana perlu bekerja keras bagi menambat hati orang Melayu yang merupakan majoriti kaum kedua terbesar di Teluk Intan.

Parlimen Teluk Intan mempunyai seramai 60,439 orang pengundi berdaftar dengan 42% orang Cina, 38% orang Melayu dan 19% orang India.

Menariknya, pada PRU13 lalu, Presiden Gerakan, Datuk Mah Siew Keong yang juga merupakan calon BN pada PRK kali ini memperoleh 74% undi Melayu, 15% undi Cina dan 50% undi India meskipun BN kalah kepada calon DAP, Seah Leong Peng dengan majorit 7,313 undi.

74% undi Melayu kepada BN menggambarkan betapa orang Melayu secara terbuka menolak kepimpinan DAP di Parlimen Teluk Intan pada PRU13. Tambahan pula, jika diteliti secara dekat, kebanyakan undi untuk BN datang dari kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Changkat Jong yang penduduknya 64% orang Melayu dengan majoriti 1,118 undi sementara kebanyakan undi untuk DAP datang dari DUN Pasir Bedamar yang penduduknya 69% orang Cina dengan majoriti besar 13, 037 undi.

Parlimen Teluk Intan mempunyai dua DUN di bawahnya iaitu Pasir Bedamar dan Changkat Jong.


Mampukah Dyana mengubah pendirian 74% undi orang Melayu yang menyokong Mah daripada parti Gerakan pada PRU13 yang lalu dan meyakinkan mereka untuk mengundi beliau selaku calon Melayu daripada parti DAP pada PRK kali ini?

Dilema orang Melayu Ini merupakan situasi yang jarang berlaku dalam pilihan raya di Malaysia apabila calon Melayu parti majoriti Cina seperti DAP akan bersaing dengan calon bukan Melayu parti komponen BN dan semestinya situasi ini menyebabkan orang Melayu berada dalam keadaan dilema terutamanya bagi golongan pengundi atas pagar.

Untuk rekod hanya dua ahli Parlimen DAP yang berbangsa Melayu iaitu di Bukit Bendera, Zairil Khir Johari dan di Raub, Datuk Mohd Ariff Sabri Abdul Aziz. Mereka menang pada PRU13 yang lalu dengan menewaskan calon bukan Melayu.

Situasi di Teluk Intan kali ini persis seperti di Bukit Bendera di mana calon Melayu DAP menentang calon bukan Melayu Gerakan dan majoriti penduduknya adalah kaum Cina. Mampukah skrip Bukit Bendera berulang kembali di Teluk Intan? Sama-sama kita nantikan 31 Mei ini.

Apa yang penting ialah Dyana perlu berusaha menambat hati orang Melayu di Teluk Intan dan mengembalikan kepercayaan mereka kepada beliau. Jika perkara ini berjaya dilakukan, maka peluang cerah untuk Dyana Sofya menang pada PRK ini dan seterusnya membolehkan beliau menjadi ahli Parlimen termuda dan ahli DAP wanita berbangsa Melayu pertama dalam sejarah Malaysia.

22 Mei 2014

POLITIK THAILAND : TENTERA RAMPAS KUASA

Pautan kekal imej terbenam

Pautan kekal imej terbenam

Tentera Thailand berkawal di Bangkok Thailand hari ini.

BANGKOK - THAILAND. Ketua Tentera Thailand, Chan -O-Cha mengumumkan, angkatan tentera terpaksa melakukan rampasan kuasa selepas keganasan politik semakin meruncing di negara itu.

"Dalam usaha untuk mengembalikan keamanan Jawatankuasa Keamanan Nasional terdiri daripada tentera, Angkatan Tentera Thai, Tentera Udara Diraja dan polis perlu merampas kuasa pada 22 Mei pada jam 4.30 petang," katanya dalam ucapan yang disiarkan secara langsung di televisyen, petang ini. - AFP


?ภาพชุดบรรยากาศชุลมุนหลังเจรจาไม่สำเร็จ คสช.เข้าคุมประเทศ?

?ภาพชุดบรรยากาศชุลมุนหลังเจรจาไม่สำเร็จ คสช.เข้าคุมประเทศ?


The BBC's Jonah Fisher says the move is likely to lead to bloody confrontation

Thailand's army chief has announced a coup d'etat, saying the military is taking control of government.
In a televised statement, the army chief said the military would restore order and enact political reforms.

It came after two days of inconclusive talks by the main political factions. The army sealed off the talks venue and took the leaders away.

Thailand has been in political turmoil for months. On Tuesday the army imposed martial law.

The army is to send troops and vehicles to escort protesters away from rally sites, a senior army official told the Reuters news agency.

Thailand's martial law - explained in 60 seconds
The latest unrest began in the Thai capital late last year, when then-Prime Minister Yingluck Shinawatra dissolved the lower house of parliament.

Demonstrators have blockaded several areas of Bangkok for months.
Earlier this month, a court ordered Ms Yingluck's removal for alleged abuse of power.

Thailand has faced a power struggle since Ms Yingluck's brother, Thaksin Shinawatra, was ousted by the military as prime minister in 2006.~BBC

Pemuda UMNO Wilayah mengganas, Cubaan Bakar Pejabat DAP Gagal ..[ + DUA VIDEO KEJADIAN ]


'UMNO Celaka': Pemuda UMNO Wilayah mengganas, billboard DAP menjadi mangsa..


Lebih dari 50 Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan dilaporkan mengadakan bantahan di luar ibupejabat DAP di Kuala Lumpur dan mengancam untuk membakar bangunan itu.

Mereka membawa kain rentang, yang antara lain berbunyi, RSN Rayer "anak haram" dan "tolol".

Satu lagi kain rentang berbunyi, 'Jangan biar celaka bertukar menjadi malapetaka. Adun DAP biadap'.

Kemaraan mereka ke Ibu Pejabat DAP telah dihalang oleh anggota-anggota Polis yang berkawal ditempat kejadian Bagaimanapun kumpulan tersebut cuba meneruskan pergerakan mereka dengan merempuh anggota-anggota Polis yang berkawal.

Pergelutan kecil tercetus antara penunjuk perasaan dan polis bila kumpulan itu merempuh untuk masuk kedalam kawasan Ibu Pejabat DAP.Pihak Polis kemudiannya membenarkan 13 orang dari kumpulan mereka untuk masuk ke kawasan Ibu Pejabat DAP bagi menyerahkan memorandum yang di bawa mereka.


Malangnya setelah diberi kebenaran untuk menyerahkan memo tersebut, wakil Pemuda UMNO itu tidak menyerahkannya tetapi mengoyak dan mencampakkannya kepada wakil DAP yang menemui mereka..


TERHOT...DIRECTOR BOLYWOOD AKAN TAWAR BERLAKON KEPADA BECKER CALON BEBAS KERANA KEBERANIAN BELIAU?

Pautan kekal imej terbenam

Siapa punya kerja ni? Kesian beliau. Dah la CONFIRM hilang duit deposit. Mohon mana2 director ambil dia berlakon.TIDAK SERUPA TAPI SAMA ... BAGAN PINANG & PULAU PINANG

Kedua-dua lawak dan drama ini berlaku pada Pilihan Raya Kecil .. Satu pada tahun 2009 bulan Oktober 3 haribulan di Bagan Pinang, Negeri Sembilan .. satu lagi yang terbaru semalam 20hb Mei 2014 di PRK Bukit Gelugor, Pulau Pinang.

Dua-dua berbungkus leher .. Satu tuduh dia kena penampar dan ditumbuk di Bagan Pinang .. seorang lagi dia rempuh dan langgar kereeta rasmi Ketua Menteri Pulau Pinang sebagi calon bebas PRK Parlimen Bukit Gelugor.

Yang pasti nawaitu dan niat serta hasrat sama .. nak dapat perhatian media ... BOLLYWOOD KING!!!PENDEDAHAN PANAS! TUN MAHATIR DAN BN PUNCA HARGA LETRIK NAIK MENGGILA!!!


Ani Arope dedah rancangan ‘black out’ 1992 untuk wujudkan IPP

KUALA LUMPUR 22 MEI: Bekas Pengerusi Eksekutif Tenaga Nasional Bhd. (TNB), Tan Sri Ani Arope mendedahkan perancangan ‘Black Out’ seluruh negara pada tahun 1992 yang bertujuan mewujudkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) di negara ini.


Perkara itu dinyatakan dalam buku beliau ‘Memoir Tan Sri Ani Arope’ setebal 143 surat yang menceritakan permulaan IPP, di mana Unit Perancang Ekonomi (EPU) yang dikuasai Dr Mahathir Mohamad ketika itu memaksa TNB menyerahkan tanah di Paka, Terengganu dan Pasir Gudang, Johor kepada pihak ketiga bagi pembinaan loji janakuasa.

“TNB mempunyai rancangan untuk menghasilkan lebih banyak tenaga dengan membina loji di Pasir Gudang dan Paka. Pembiayaannya tidak ada masalah dan kredit kami adalah sangat tinggi. Kami mempunyai tanah dan bersedia untuk membina loji.

“Tetapi kami diberitahu oleh EPU bahawa ia mempunyai rancangan sendiri. Kami diberi amaran oleh EPU bahawa jika loji itu, yang mengambil masa dua bulan untuk disiapkan tidak dibina, Malaysia akan mengalami satu lagi ‘black out’,” katanya dalam temuramah oleh Starbiz baru-baru ini mengenai apa yang berlaku pada tahun 1992.


Katanya, TNB pada masa itu memiliki 250 jurutera dan adalah mustahil mengatakan kejadian black out disebabkan perancangan lemah syarikat tanaga berkenaan.

Menurut Ani, selepas peristiwa itu, TNB menghasilkan elektrik pada 8 sen seunit (kwh) dan membekalkannya pada 17 sen seunit. Namun, IPP menghasilkan elektrik pada 23 sen seunit yang menyebabkan TNB perlu mengenakan caj dengan kadar tidak kurang daripada 30 sen seunit.

Katanya, tiada rundingan dilakukan dan perjanjian itu menyebabkan 20 juta pengguna pada tahun-tahun tersebut tiada pilihan dan terpaksa membayar kenaikan tarif elektrik.

“Selepas itu, pasukan saya kecewa. EPU hanya memberikan kami terma dan meminta kami bersetuju. Saya kata tidak mungkin,” katanya yang terpaksa meletak jawatan sejurus selepas kejadian itu. Beliau berpendapat perjanjian itu adalah salah dari segi moral dan berat sebelah.

Berdasarkan laporan tahunan Petronas pada 2008, IPP mendapat subsidi gas berjumlah RM8.1 billion, manakala TNB pula memperoleh sebanyak RM5.7 billion.

Subsidi itu menyebabkan kontroversi kerana lebih 40% daripada lebihan kapasiti yang dijana setiap tahun adalah sia-sia kerana Malaysia tidak memiliki teknologi menyimpan bekalan.

“Dengan fasal ambil-atau-bayar dan dengan 40 peratus rizab berlebihan yang kita ada hari ini, seseorang hanya perlu menghasilkan setengah keupayaan seseorang dan dibayar 80 peratus daripada kapasiti yang dipersetujui. Syabas EPU – Unit merampas Ekonomi,” tambah Ani Arope dalam statusnya di Facebook.

P
PA menyebabkan saham TNB jatuh menjunam daripada 20 sen pada tahun 1993 berkurangan kepada 10 sen pada tahun 1994. TNB terpaksa menaikkan tarif elektrik untuk mengekalkan keuntungan syarikat.


Syarikat pengeluar tenaga yang telah mendapat kadar keuntungan sehingga berbillion ringgit adalah Genting Sanyen Power Sdn. Bhd, Powertek Berhad, Segari Energy Ventures Sdn. Bhd SEV 2nd, YTL Power Generation Sdn. Bhd, ARL Tenaga Sdn. Bhd, TNB Janamanjung Sdn. Bhd, Teknologi Tenaga Perlis Konsortium Sdn. Bhd, Prai Power Sdn. Bhd, GB3 Sdn. Bhd dan Tanjung Bin Sdn. Bhd.


Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=61670

PUNCA PEMUDA UMNO MENGAMUK TERSEBAR, RAYER TIDAK AKAN TARIK BALIK KENYATAAN BELIAU !!!!Rayer bimbang keselamatannya, tapi enggan mohon maaf

Walaupun bimbangkan keselamatan dirinya, tetapi ADUN DAP Seri Delima RSN Rayer enggan memohon maaf atas kenyataan "celaka" yang dibuatnya yang mencetuskan kemarahan di kalangan ahli Umno Pulau Pinang.

Rayer berkata beliau tidak akan menarik balik perkataan itu
kerana beliau tidak menujukannya kepada semua ahli Umno.

"Apa yang saya katakan adalah dalam konteks pemimpin-pemimpin yang menyertai protes (terhadap ADUN Machang, Lee Khai Loon )," katanya.

Rayer menggunakan perkataan itu apabila mengutuk MP Kepala Batas, Datuk Reezal Merican Naina Merican dan dua lagi pemimpin Umno yang menyertai protes itu Januari lalu di Sunway Carnival Mall , Seberang Jaya sebagai membantah flashmob Lee 'I Love Kangkung' yang mereka dianggap satu penghinaan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Rayer berkata demikian ketika ditemui di tinjauan mesra bersama calon DAP bagi pilihan raya kecil Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh.Sekumpulan kira-kira 12 peserta protes bertindak masuk ke dalam Dewan Undangan Negeri semalam untuk mencari Rayer tetapi beliau tidak hadir di Dewan.

Mereka terdiri daripada ahli Pemuda Umno dari Tasek Gelugor dan Kepala Batas dan badan bukan kerajaan, PERKASA.
TERKINI..PIHAK POLIS TELAH BERTINDAK MENAHAN PENCEROBOH DUN PENANG SEMALAM......
SUMBER.

Akibat dari rempuhan masuk ke bangunan Dewan Undangan Negeri P.Pinang semalam, pihak Polis negeri telah menahan 13 orang lelaki melayu untuk siasatan kerana menceroboh. Sehingga kini, difahamkan mereka masih berada di IPD Timur Laut untuk memberikan kenyataan.

Siasatan dilakukan dipercayai atas desakan Ketua Menteri yang mahu pihak Polis bertindak tegas kepada pihak terbabit yang didakwa enceroboh ke bangunan kerajaan serta menganggu urusan pentadbiran kerajaan negeri.


KJ: Menceroboh Dewan salah tapi demo wajar

Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin berkata tindakan kumpulan - yang membantah kenyataan ADUN Seri Delima mengenai Umno - menceroboh Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang hari ini adalah "salah".

Bagaimanapun, katanya, protes terhadap kenyataan ADUN DAP itu yang mengatakan "Umno celaka" adalah wajar.Katanya, mereka jelas marah dengan kenyataan tersebut dan oleh itu, sebab mereka mengadakan demonstrasi itu adalah wajar.

Khairy berkata demikian sebelum melakukan tinjauan mesra dengan calon BN di Teluk Intan, Datuk Mah Siew Keong petang ini.

Katanya, beliau menyokong mereka mengadakan protes di luar bangunan, tetapi menegaskan bahawa tindakan menceroboh Dewan Undangan Negeri memang salah.

Beliau mengulas tindakan 10 orang peserta protes itu, termasuk Naib Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Jasmin Nordin, yang menceroboh ke dalam Dewan tersebut petang tadi.

Puncak Niaga, SYABAS bakal diambil alih Kerajaan Negeri


SHAH ALAM, 21 MEI: Kerajaan Negeri dijangka akan mengambil alih sepenuhnya industri perkhidmatan air selewat-lewatnya enam bulan daripada sekarang.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, berkata Kerajaan Negeri mengemukakan kepada Kerajaan Persekutuan satu cadangan pelan tindakan bagi memastikan penstrukturan semula industri air di Selangor dapat diselesaikan secepat mungkin Untuk mencapai sasaran itu, hari ini.

Katanya, pelan tindakan itu diserahkan kepada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Panglima Dr Maximus Ongkili melalui satu surat, bertarikh 21 Mei 2014 (hari ini).


“Pelan tindakan penstrukturan semula industri air mensasarkan proses penstrukturan diselesaikan dalam tempoh tiga hingga enam bulan.

“Kerajaan Negeri yakin sasaran penyelesaian dapat dicapai berdasarkan perbincangan intensif yang sedang giat diadakan pihak yang terbabit iaitu Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB); syarikat konsesi iaitu Puncak Niaga Holdings Berhad (PNSB) dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS); agensi kerajaan seperti Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) dan Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) serta kementerian selaku pemudah cara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Mesyuarat Exco yang turut disertai Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali.

Pada 16 Mei lalu, Puncak Niaga Holdings Berhad (PNHB) bersetuju dua buah syarikat konsesi air kepunyaannya iaitu Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB) dan Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) diambil alih Kerajaan Negeri masing-masing berjumlah RM2.47 bilion dan RM3.11 bilion.

Sebelum ini, pemegang saham ABASS bersetuju dengan tawaran untuk pengambilalihan ekuiti, aset dan liabiliti air pada harga RM900 juta.

Dengan ini, tiga daripada empat buah syarikat konsesi air menerima tawaran pengambilalihan Kerajaan Negeri sementara Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Sdn Bhd (SPLASH) masih tidak bersetuju dengan tawaran diberikan.

Jadual pelaksanaan pelan tindakan penstrukturan yang disediakan Kerajaan Negeri antara lain membabitkan surat tawaran KDEB kepada pemegang saham daripada tiga syarikat konsesi yang menerima tawaran dan penubuhan Jawatankuasa Bersama Pelaksanaan Langat 2.

21 Mei 2014

POLIS WAJAR BERTINDAK TERHADAP PENCEROBOH DEWAN YANG MULIA - [ VIDEO PENCEROBOHAN ]

Pautan kekal imej terbenamPautan kekal imej terbenam


TERKINI! SAMSENG PECAH MASUK DI DEWAN UNDANGAN NEGERI PENANG - SAKSIKAN

Pautan kekal imej terbenam

Pencerobohan Dewan Yang Mulia - Kenyataan Dato' Speaker DUN Pulau Pinang

Pautan kekal imej terbenam

Baru sudah cakap dengan .. katannya UMNO tengah berderamah dalam DUN Penang. Terjerit2. Mudah betul.. Polis nganga?

penyokong UMNO rempuh DUN Pulau Pinang hari ini. Mereka pecah pagar dewan dan bertindak seperti samseng.Sangat tidak perlu


Pautan kekal imej terbenam
Pautan kekal imej terbenam

AnakSgDerhaka‏@AnakSgDerhaka

Penyokong UMNO Penang rempuh pagar DUN Penang untuk buru ADUN Seri Delima pic.twitter.com/bP87KjfqLK

Pautan kekal imej terbenam

Pendemo mahu baling telur ayam pada ADUN


Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang kecoh dengan protes sekumpulan pihak yang tidak puas hati dengan kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP, RSN Rayer yang menggelarkan “Umno celaka”.

“Jika kamu ada telur, ulang sekali lagi,” mereka menjerit serta membawa telur dan mengancam membaling telur ayam kepadanya.

Antara terlibat dalam perhimpunan itu, ketua wira PERKASA negeri Rizuad Azuddin.

Ada daripada kalangan mereka yang berjaya memasuki dewan tempat persidangan berlangsung sementara yang lain cuma menggelar Rayer sebagai “rasis”. -MK

Pautan kekal imej terbenam


APAKAH INI PUNCANYA???......DIBAWAH DAKWAAN DALAM ISU TERSEBUT......

Bantahan terhadap kenyataan daru Yb RSN Rayer adun seri delima yang mengeluarkan perkataan celaka,celaka,celaka umno di dalam ucapan beliau semasa berucap mencadangkan usul ucapan terima kasih di atas ucapan perasmian TYT Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang'WAN RAHIM KELANTAN' BOLEH SELAMAT RAYER PULAU PINANG

Sekumpulan pelampau Melayu petang ini menceroboh bilik mesyuarat DUN Pulau Pinang tanpa sekatan polis awalnya, malah secara terbuka mengancam peribadi Rsn Rayer.

Tragedi ini mengingatkan saya pada sentimen asabiah yang Umno semarakkan dulu.

Karpal Singh dulu pernah digambarkan anti Islam atas kenyataan "langkah mayat saya dulu jika nak laksanakan hudud."

Walaupun Karpal sudah beberapa kali menjernihkan kenyataan yang dimanipulasikan itu, masih gagal memujuk perasaan rata-rata Melayu di tanah Melayu.

Cikgu Rahim dari Kelantan dalam satu Kongres Pakatan Rakyat bangkit dan menegaskan, "sebagai orang Melayu yang beragama Islam, langkah mayat saya dulu jika nak langkah mayat Karpal Singh."

Sejak itu, usaha memanipulasi kenyataan Karpal kian pudar.

Fahamlah saya, perlu ada pemimpin Melayu sendiri bangkit menjernihkan isu Rayer kononnya menghina Melayu dengan menyebut, "Celaka Melayu" di DUN semalam.
Setuju?

ZAINULFAQAR YAACOB

TERPANAS! KOMPENEN BN ANCAM "PERANG TERBUKA" KEPADA BN SARAWAK!!!
Tiong ancam 'perang' jika BN terima TERAS

Presiden sementara Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) Datuk Seri Tiong King Sing mengisytiharkan, akan berlaku “perang terbuka” jika Parti Tenaga Rakyat Sarawak (TERAS) diterima ke dalam BN negeri.

“Akan terdapat perang terbuka jika TERAS bertanding mana-mana kerusi yang diperuntukkan kepada parti komponen dalam pilihan raya negeri akan datang,” katanya dalam kenyataan malam tadi.


Anggota Parlimen Bintulu itu menambah:

“Bagaimana akan ada perpaduan jika tiga komponen parti akan hilang peruntukkan kerusi tradisional BN kepada TERAS jika ia diterima ke dalam gabungan?

“Musuh sedang menunggu untuk meraikan apabila kamu bertengkar dan berbalah.”

Beliau berkata demikian sebagai reaksi terhadap kenyataan Ketua Penerangan Parti Pesaka Bumiputera Bersatu Peter Minos menyelar Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) kerana menentang kemasukan TERAS dalam BN.

Monos berkata, penentang langkah itu patut mengambil kita perpaduan dalam BN dan mengkaji semula pendirian mereka.

Sebelum ini, empat pemimpin SUPP, tiga daripadanya anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN), keluar parti dan memberi nafas baru kepada TERAS.

TERAS juga menerima penyertaan Menteri pembangunan sosial Tan Sri William Mawan Ikom dan anggota Parlimen Baram Anyie Ngau yang meletakkan jawatan daripada Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP).

Menyertai mereka, ADUN Pelagus dan timbalan presiden Parti Pekerja Sarawak George Lagong dan empat wakil rakyat yang dipecat – dikenali G4 – iaitu Peter Nansian (Tasik Biru), Sylvester Entri (Marudi), Paulus Gumbang (Batu Danau) dan Rosy Yunus (Bekenu).


BERITA BERKAITAN.......

BN SARAWAK DALAM KEADAAN GENTING....APAKAH PUNCANYA!!!

Suasana Genting Selubungi Adenan Akibat Teras?

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Senario politik di Bumi Kenyalang yang lazimnya tenang berkocak akibat tindakan ahli politik daripada dua parti komponen Barisan Nasional (BN) Sarawak keluar parti dan menyertai Parti Tenaga Rakyat Sarawak (Teras) yang mesra BN.

Meskipun perubahan kerusi tidak mempunyai kesan besar ke atas kedudukan semasa kerajaan negeri yang menguasai lebih daripada dua pertiga majoriti daripada keseluruhan 71 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), beberapa orang penganalisis politik berkata pucuk pimpinan BN perlu berhati-hati menghadapi senario politik itu.

Semalaman sahaja, Teras, yang didaftarkan pada 28 Ogos 2013 menjadi parti ketiga terbesar di Sarawak selepas Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan DAP daripada segi jumlah kerusi DUN.

Sekiranya Teras menyertai BN, parti ini akan muncul sebagai parti komponen BN yang kedua terbesar di Sarawak selepas PBB.

Bagaimanapun, membenarkan anggota BN untuk bertukar parti dan menyertai semula menerusi entiti baru seperti apa yang berlaku dalam Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP) dan Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) mungkin membawa implikasi yang tidak menguntungkan BN.

KRISIS POLITIK SEMASA SARAWAK

Minggu lalu, Presiden SPDP, Tan Sri William Mawan mengumumkan beliau keluar parti dan menyertai Teras yang mesra BN.

Empat lagi mantan wakil rakyat SPDP iaitu Datuk Peter Nansian (Tasik Biru), Datuk Sylvester Entrie (Marudi), Paulus Palu Gumbang (Batu Danau) dan Rosey Yunus (Bekenu) serta Anggota Parlimen Baram Anyie Ngau mengikut jejak langkah beliau.

Mawan dilaporkan mengambil langkah itu bagi mengelakkan berlakunya penentangan dalam SPDP yang diketuai timbalan presidennya, Tan Sri Tiong King Sing.

Pada hari yang sama, Datuk Seri Wong Soon Koh, mantan timbalan setiausaha agung SUPP, juga mengumumkan untuk keluar daripada SUPP kerana krisis dalaman dan menyertai Teras.

Tiga orang lagi wakil rakyat Dayak SUPP menyertai beliau, iaitu Datuk Dr Jerip Susil (Bengoh), Ranum Mina (Opar) dan Johnical Rayong (Engkilili).
SUASANA GENTING SELUBUNGI ADENAN

Dengan perkembangan terkini politik di Sarawak, Ketua Menteri Tan Sri Adenan Satem kini perlu mengambil langkah berhati-hati tanpa menyinggung perasaan mana-mana parti atau menggoyah keseimbangan politik di negeri itu.

"Pada saya, ini satu lagi episod yang Ketua Menteri perlu tangani. Jelas krisis dalaman mungkin memaksa Mawan untuk melakukan sesuatu sebelum disingkir daripada parti.

"Saya fikir ini adalah satu daripada strateginya untuk kekal dalam dunia politik," kata Ketua Politik, Hubungan Antarabangsa Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) Dr Arnold Puyoh.

Menurut beliau, satu daripada cabaran untuk Adenan ialah untuk menyatukan pihak yang bertelagah dalam SPDP dan SUPP.

"Saya tak fikir ada penyelesaian kepada apa yang berlaku sekarang kecuali mereka dapat mencari seseorang daripada parti itu yang boleh mendamaikan semua pihak. Soalannya, siapa?" tambahnya.

Dalam masa jangka pendek, mereka mungkin dapat menyelesaikan perbalahan dalaman tetapi untuk jangka masa panjang, ia mungkin lebih rumit.

"Saya tak fikir SUPP dan SPDP akan beralah begitu sahaja terutamanya dalam hal berkaitan dengan peruntukan kerusi pada pilihan raya negeri akan datang," kata penganalisis politik dan pensyarah kanan UNIMAS, Dr Jeniri Amir.

Besar kemungkinan Teras akan menghadapi tentangan sengit daripada SUPP, SPDP dan kemungkinan juga Parti Rakyat Sarawak apabila parti itu memohon untuk menyertai BN.

Pemangku Presiden SPDP, Datuk Seri Tiong King Sing secara terbuka memberi amaran supaya BN menolak Teras.

Beliau menyatakan tidak akan bersetuju parti itu menyertai BN kerana langkah itu seolah-olah memberi restu dan menggalakkan lebih ramai pemimpin dan ahli parti daripada komponen BN yang tidak berpuas hati, menggugat kestabilan gabungan itu.

Presiden SUPP, Tan Sri Dr Peter Chin turut menyatakan pendirian parti itu akan menentang hasrat Teras untuk menyertai BN.

Jadi apakah nasib Mawan, Wong dan pengikut-pengikut mereka dalam Teras?

KEMBALI KEPADA FORMULA PLUS BN

Keadaan ini membuatkan Dr Jeniri percaya perkembangan terkini itu menunjukkan formula asal yang digunakan Adenan untuk menyelesaikan krisis dalaman SPDP dan SUPP tidak diterima dengan baik.

Oleh yang demikian, mereka akan kembali kepada formula lama, formula 'BN Plus'.

Formula 'BN Plus' digunakan oleh Ketua Menteri pada masa itu, Tan Sri Abdul Taib Mahmud sewaktu pilihan raya negeri tahun 1983 bagi menyelesaikan konflik antara Parti Nasional Sarawak (SNAP) dan Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS), kedua-duanya komponen BN.

PBDS diwujudkan oleh satu golongan yang keluar daripada SNAP dan mahu bertanding kesemua 16 kerusi yang diperuntukkan kepada SNAP.

Di bawah formula itu, kedua-dua parti dibenar menggunakan simbol mereka sendiri untuk bertanding, melawan satu sama lain, meskipun kedua-duanya komponen BN di kawasan pilihan raya yang dipertikaikan.

Akhirnya, SNAP dan PBDS, masing-masing memenangi lapan kerusi.

LANSKAP POLITIK YANG BERUBAH

Bagaimanapun, sesetengah pemerhati politik dan sumber dalaman parti berhujah, lanskap politik di Sarawak telah banyak berubah sejak tahun 1983.

Pilihan raya negeri yang terakhir pada 2011 menunjukkan ada risikonya jika kepimpinan BN mahu mendokong formula yang sama sekali lagi.

Sumber dalaman parti memberi contoh, Mawan memenangi kerusi DUN Pakan dengan hanya 1,197 undi dan sekiranya ada pertandingan antara Teras, SPDP dan PKR untuk kerusi itu, BN boleh kalah.

Sama juga untuk Bawang Assan yang pada masa ini dikuasai Wong. Kerusi itu secara tradisinya milik SUPP dan jika Teras bertanding untuk kerusi itu menentang SUPP dan DAP, peluang DAP menawannya adalah tinggi memandangkan BN hanya menang dengan 1,808 undi.

Tambahan, Pilihan Raya Umum ke-13 dan Pilihan Raya Kecil Sibu menunjukkan sokongan untuk BN di kedua-dua kawasan pilihan raya semakin berkurangan.

"Bayangkan jika Teras memutuskan untuk bertanding menentang SUPP di Senadin, yang BN (menerusi SUPP) menang dengan hanya 58 undi. Sudah pasti kerusi itu akan jatuh kepada PKR (pembangkang), bukan BN-SUPP atau Teras yang mesra BN," kata satu sumber dalaman parti yang tidak mahu diberitahu identitinya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...